TR201809951A2 - Pnömati̇k devre elemanlariyla otomati̇k di̇ngi̇l kaldirma i̇ndi̇rme si̇stemi̇ - Google Patents

Pnömati̇k devre elemanlariyla otomati̇k di̇ngi̇l kaldirma i̇ndi̇rme si̇stemi̇ Download PDF

Info

Publication number
TR201809951A2
TR201809951A2 TR2018/09951A TR201809951A TR201809951A2 TR 201809951 A2 TR201809951 A2 TR 201809951A2 TR 2018/09951 A TR2018/09951 A TR 2018/09951A TR 201809951 A TR201809951 A TR 201809951A TR 201809951 A2 TR201809951 A2 TR 201809951A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
axle
load
lifting
automatic
lowering system
Prior art date
Application number
TR2018/09951A
Other languages
English (en)
Inventor
Topçu İbrahi̇m
Topçu Ufuk
Topçu Şenol
Original Assignee
Teknik Fren Dingil Oto Nak Metal San Ve Tic Ltd Sti
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Teknik Fren Dingil Oto Nak Metal San Ve Tic Ltd Sti filed Critical Teknik Fren Dingil Oto Nak Metal San Ve Tic Ltd Sti
Priority to TR2018/09951A priority Critical patent/TR201809951A2/tr
Publication of TR201809951A2 publication Critical patent/TR201809951A2/tr

Links

Landscapes

  • Vehicle Body Suspensions (AREA)

Abstract

Buluş, yük taşımada kullanılan araçların yüküne göre kendini ayarlayan, birden fazla dingili olan araçların dingillerinin en iyi şekilde kullanılmasını sağlamak üzere pnömatik olarak çalışarak ikinci canlı dingil (107) ve ilave kaldırılabilir dingil (108) ile şasi (110) arasındaki mesafeyi ayarlayan otomatik dingil kaldırma-indirme sistemi (100) ile ilgilidir. Aracın kaldırılabilir ikinci canlı dingil (107) ve ilave kaldırılabilir dingiline (108) gelen yükün, seviye kontrol pistonu (104) ile şasiyle (110) ikinci canlı dingil (107) ve ilave kaldırılabilir dingil (108) arasındaki mesafeyle beraber, açısal farkını ölçüp otomatik olarak lineer bir şekilde kalkıp inmeyi sağlayan, dolu araçta bozulan açıyı tekrar denge durumundaki açısına getiren otomatik dingil kaldırma-indirme sistemi (100) temel olarak; araç motorunun gücüyle hareket eden ikinci canlı dingil (107), aracın hareket etmesiyle teker ile birlikte hareket eden boş, kaldırılabilir ilave kaldırılabilir dingil (108), makas (109), 3/2 pnömatik valf (105) ve seviye kontrol pistonu (104) içermektedir.

Description

TARIFNAME PNÖMATIK DEVRE ELEMANLARIYLA OTOMATIK DINGIL KALDIRMA INDIRME Teknik Alan Bulus, yük tasimada kullanilan araçlarin yüküne göre kendini ayarlayan, birden fazla dingili olan araçlarin dingillerinin en iyi sekilde kullanilmasini saglamak üzere pnömatik olarak çalisarak dingil ile sasi arasindaki mesafeyi ayarlayan otomatik dingil kaldirma- Bulus özellikle, aracin kaldirilabilir dingile gelen yükün, seviye kontrol pistonu ile saseyle dingil arasindaki mesafeyle beraber, açisal farkini ölçüp otomatik olarak lineer bir sekilde kalkip inmeyi saglayan, dolu araçta bozulan açiyi tekrar denge durumundaki açisina getiren otomatik dingil kaldirma-indirme sistemi ile ilgilidir.
Teknigin Bilinen Durumu Agir vasitalarda konfordan çok, daha fazla yük tasiyabilme beklentisi oldugundan hem ön hem arka süspansiyonda sabit süspansiyon sistemi kullanilmaktadir. Sabit süspansiyonda, yay olarak; kalin çok katli makaslar (yaprak yaylar) veya yeni nesillerde makas yerine yay görevi gören hava körükleri kullanilmaktadir. Buna ilave olarak amortisör her zaman bulunmaktadir. Diger bir ifade ile, makas ve amortisor veya hava körügü ve amortis'or seklinde kullanilmaktadir. Bazi hafif ticari araçlarda (minibüs ve kamyonet gibi), on süspansiyon bagimsiz süspansiyon ve arka süspansiyonda sabit dingilde makas ve amortis'or kullanilabilmektedir. Agir yük tasiyan araçlarda (kamyonlarda) yay olarak yük tasima kapasitesi düsük olan helezon yay kullanilmamaktadir. Süspansiyon sisteminde, metal helezon yaylar yerine, basinci degistirilebilir hava k'orüklerinin kullanildigi, bu sayede yüksekligi degistirilebilen; amortisör sertligi ayarlanabilen, bir elektronik kontrol ünitesiyle kumanda edilen elektro- pnömatik süspansiyon sistemine havali süspansiyon adi verilmektedir. Havali süspansiyonlu araçlarda dingile düsen yükler k'orüklerde bulunan basinç sensörleri ile ölçülmekte ve bu 'ölçümler sinir degerlerini astiginda yerle temasi olmayan dingilleri otomatik olarak indirilmektedir.
Havali süspansiyona sahip sistemlerde, basinç 'ölçütü baz olarak alinan agirlik ile iliski kurulabilen bir parametredir. Mekanik süspansiyonlu araçlarda ise makas adi verilen sistemler birçok farkli yükleme sartlarinda farkli tepkiler vermekte ve yükleme kosullari spesifik olarak gözükmemektedir. Ozellikle birbirine seri sekilde bagli olan makaslarin birbiri ile olan iliskileri yükleme kosullarini önemli oranda degistirmekte ve sistemlerin yük durumlari hakkinda yanlis bilgi vermektedir. Bunun temel amaci seri makaslari baglarken terazi ve tandem süspansiyon sistemleri olarak baglanti elemanlarinin kullanilmasidir. Bu baglanti elemanlarini aracin dengesini korumak adina iki dingilin makasini birbirine baglamakta ve birinin yoldan aldigi etkiden digeri de etkilenmis olmaktadir. Bu durum dingilin sasiye göre olan pozisyonu degistirmektedir. Aracin yükünü anlamak için aranan temel nokta olan dingil-sasi arasindaki mesafe bu sayede yeni bir degiskenden etkilenmis olmaktadir.
Dingil üzerine binen yükün tespit edilerek dingilin kaldirilmasi ve indirilmesinin saglanmasi amaciyla çesitli çalismalar gerçeklestirilmistir. Bu çalismalardan biri, TR201112495 numarali ve “Bir dingil kaldirici” baslikli patente konu olan bulustur. Bu bulus, Özellikle agir vasitalarin arka tekerleklerinin gerisinde bulunan, aracin yüklenmesinden sonra yere temas ederek tekerleklerdeki yükün bir kismini üzerine alan ve ayrica kullanilmadigi zaman bagli oldugu tekerleklerin yere olan temasini engelleyen ve bu sayede tekerleklerin daha çok asinmasini engelleyen dingilin, lineer olarak asagi veya yukari yönlü hareketinin gerçeklestirilmesini saglayan bir dingil kaldirici ilgilidir.
Bir diger çalisma, TR201213591 numarali ve “Dingil kontrol etme ve yük algilama sistemi” baslikli patente konu olan bulustur. Bu bulus mekanik süspansiyonlu araçlarda dingil yükünü algilayan ve dingili otomatik olarak indirip kaldirabilen sistemlerle ilgilidir.
Bu bulusun amaci mekanik süspansiyonlu araçlarda tandem süspansiyon baglantilarina sahip dingillere düsen yükleri hassas sekilde algilayan ve acil durumlarda (om: çamura saplanma) dingilleri otomatik olarak kaldirarak çekis gücünü arttirmayi saglayan bir dingil kontrol etme ve yük algilama sistemi gerçeklestirmektir. Bu bulusta kaldirilabilir dingillerin yere indirilmesi isleminde kontrol birimi dingiller üzerinde binen yükleri belirleyip, seviye valflerinden aldigi sinyalin frekansini CANbus biriminden aldigi kaldirilabilir dingilin pozisyon bilgisi ve el freni durumunu göz önünde bulunmaktadir.
Her bir dingil için belirlenen maksimum yük degerinden büyük olmasi durumunda kontrol birimi dingili yere indirmesi için selenoid valfe komut göndermesi ve piston vasitasiyla dingili yere indirmektedir.
Baska bir çalisma, TR201106271 numarali ve “Bir otomatik dingil indirme mekanizmasi ve yöntemi” baslikli patente konu olan bulustur. Bu bulus; aracin alt iskeletini olusturan en az bir sasi, sasinin alt kisminda bulunan ve aracin hareketi sirasinda titresimleri azaltarak konforu artiran en az bir mekanik süspansiyon, süspansiyonun alt kisminda en az bir dingil, sasi üzerine konumlandirilan en az bir makara sistemi, makara sisteminden aldigi bilgiyi denetleyen en az bir kontrol ünitesi ve kontrol ünitesinden gelen sinyale göre dingilin asagi inmesini saglayan en az bir valf içeren bir otomatik dingil indirme mekanizmasi ve yöntemi ile ilgilidir. Bahsedilen bulus dingil üzerindeki yük miktarinin, sasi ile dingil arasindaki mesafe degisiminin ölçülmesiyle saglandigi bir otomatik sistemden bahsedilmektedir. Bulusta yüke duyarli otomatik kaldirma mekanizmasini yöneten makara sistemi mevcut olup bu sistemde bulunan yay hizalama telinin üzerine konumlandirilmis miknatis ve sensörün birbirine karsi olan konumlarina göre elektriksel degisim olusmasi bu degisiminin kontrol ünitesine aktarilmasiyla elektriksel degisim-yük iliskisine göre yük miktarinin belirlenip valfe sinyal göndermesiyle kaldirma ve indirme mekanizmasindan bahsedilmektedir.
Diger bir çalisma, TR201106267 numarali ve “Otomatik dingil indirme mekanizmasi ve çalisma metodu” baslikli patente konu olan bulustur. Bu bulus, mekanik süspansiyonlu agir yük vasitalarinda otomatik olarak yük algilayan bir dingil indirme mekanizmasi ile ilgilidir. Bulusun amaci, mekanik süspansiyona sahip araçlara uygulanabilen, araçtaki bütün dingillere yerlestirilmis yük ölçüm sistemlerine sahip, dingilin otomatik olarak yukari/asagi konuma geçirildigi, bir dingil indirme mekanizmasi gerçeklestirmektir. Bulus konusu dingil indirme mekanizmasi sasi üzerine konumlandirilmis olan mekanik süspansiyonun uygulanan yük ile asagiya dogru genislemesi ve mekanik süspansiyonla sasi arasindaki yay gerilmesine dayanmaktadir. Bu sistemde, araca yapilan yüklemenin ölçülmesi ve buna göre islem yapilmasi için sasiye monte edilen bir gerginlik Ölçer vasitasiyla yayin boyunun degisimine bagli olarak gerilimi ölçmektedir. Araca yükleme durumunda olusan elektriksel degisiklik kontrol ünitesine aktarilmaktadir. Kontrol ünitesi de valfe sinyal göndererek dingili asagi konuma indirmektedir.
Bir baska çalisma, TR201106266 numarali ve “Bir otomatik dingil indirme mekanizmasi ve yontemi” baslikli patente konu olan bulustur. Bu bulus; aracin alt iskeletini olusturan en az bir sasi, sasinin alt kisminda bulunan ve aracin hareketi sirasinda titresimleri azaltarak konforu artiran en az bir mekanik süspansiyon, süspansiyonun alt kisminda en az bir dingil, sasi ile dingil arasindaki mesafeyi algilayan en az bir lazer metre, lazer metre ile koordineli çalisan en az bir yansitici yüzey, lazer metreden aldigi bilgiyi denetleyen en az bir kontrol ünitesi, kontrol ünitesinden gelen sinyale göre dingilin asagi inmesini saglayan en az bir valf içeren bir otomatik dingil indirme mekanizmasi ve yöntemi ile ilgilidir. bulus, uygun dingil yükünü saglamak ve tehlikeyi en aza indirmek amaciyla otomatik olarak çalisan bir dingil sistemi ile ilgilidir. Bahsedilen dingil sisteminde, tahrik miline bagli bir yük sensörü yardimiyla dingil yükü ölçülmekte ve eger standart degerin altinda ise dingil otomatik olarak yukariya çikmaktadir. Dingil yükü biçüldügünde eger standart degerin üstünde ise dingil otomatik olarak asagiya inmektedir. Böylece uygun dingil yükü saglanarak tehlike riski en aza indirilmektedir.
Sonuç olarak mevcut teknikte var olan dezavantajlari ortadan kaldiran otomatik dingil kaldirma-indirme sistemine olan gereksinimin varligi ve mevcut çözümlerin yetersizligi ilgili teknik alanda bir gelistirme yapmayi zorunlu kilmistir.
Bulusun Kisa Açiklamasi Mevcut bulus, yukarida bahsedilen gereksinimleri karsilayan, tüm dezavantajlari ortadan kaldiran ve ilave bazi avantajlar getiren yük tasimada kullanilan araçlarin yüküne göre kendini ayarlayan, birden fazla dingili olan araçlarin dingillerinin en iyi sekilde kullanilmasini saglamak üzere pnömatik olarak çalisarak dingil ile sasi arasindaki mesafeyi ayarlayan otomatik dingil kaldirma-indirme sistemi ile ilgilidir.
Teknigin bilinen durumundan yola çikarak bulusun amaci, gelistirilen otomatik dingil kaldirma-indirme sisteminde pn'omatik devre elemanlari kullanilmasi sayesinde dingilin elektrik aksami kullanilmadan otomatik olarak indirilip kaldirilmasinin saglanmasidir.
Bulusun amaci, otomatik dingil kaldirma-indirme sisteminde bulunan seviye kontrol pistonu sayesinde sasi ve dingil arasindaki mesafenin takip edilmesinin saglanmasidir.
Bulusun diger bir amaci, otomatik dingil kaldirma-indirme sisteminde bulunan pnömatik devre elemanlari ve seviye kontrol pistonu sayesinde araca binen yükün sasi ve dingil arasindaki mesafe ve açisal farkliliklar ele alinarak tespit edilerek dingilin otomatik olarak indirilmesinin veya kaldirilmasinin saglanmasidir.
Bulusun diger bir amaci, otomatik dingil kaldirma-indirme sisteminde elektrik devre elemanlari yerine pnömatik devre elemanlari kullanilmasi sayesinde kaldirma-indirme mekanizmasinin kullanim ömrünün uzatilmasinin ve maliyetin azaltilmasinin saglanmasidir.
Bulusun diger bir amaci, otomatik dingil kaldirma-indirme sisteminde pnömatik devre elemanlari araciligiyla, sasi ve dingil arasina konumlandirilan (H yüksekligi) seviye kontrol pistonu sayesinde, araca yüklenen yük miktarina göre açisal farliliklarda göz önünde bulundurularak otomatik dingil indirme-kaldirma mekanizma sistemi olusturmasinin saglanmasidir.
Bulusun yapisal ve karakteristik özellikleri ve tüm avantajlari asagida verilen sekiller ve bu sekillere atiflar yapilmak suretiyle yazilan detayli açiklama sayesinde daha net olarak anlasilacaktir, bu nedenle degerlendirmenin de bu sekilleri ve detayli açiklamalari göz önüne alinarak yapilmasi gerekmektedir.
Sekillerin Kisa Açiklamasi Mevcut bulusun yapilanmasi ve ek elemanlarla birlikte avantajlarinin en iyi sekilde anlasilabilmesi için asagida açiklamasi yapilan sekiller ile birlikte degerlendirilmesi Sekil-1; otomatik dingil kaldirma-indirme sistemine ait devre semasinin sematik genel görünümüdür, Sekil-2; canli dingilde seviye kontrol pistonunun monte halinin sematik genel görünümüdür, Sekil-3; ilave dingilde çift katli körügün monte halinin sematik genel görünümüdür.
Referans Numaralari 100. Otomatik dingil kaldirma-indirme sistemi 101. 3/2 pnömatik buton 102. Hava tüpü 103. Müsir 104. Seviye kontrol pistonu 105. 3/2 pnömatik valf 106. Çift katli körük 107. Ikinci canli dingil 108. Ilave kaldirilabilir dingil 109. Makas 110. Sasi 111. Amortisör 112. Yük ventili 113. U civata Bulusun Detayli Açiklamasi Bu detayli açiklamada, bulus konusu yük tasimada kullanilan araçlarin yüküne göre kendini ayarlayan, birden fazla dingili olan araçlarin dingillerinin en iyi sekilde kullanilmasini saglamak üzere pnömatik olarak çalisarak ikinci canli dingil (107) ve ilave kaldirilabilir dingil (108) ile sasi (110) arasindaki mesafeyi ayarlayan otomatik dingil kaldirma-indirme sistemi (100) sadece konunun daha iyi anlasilmasina yönelik örnek olarak ve hiçbir sinirlayici etki olusturmayacak sekilde anlatilmaktadir.
Sekil-1ide gösterilen aracin kaldirilabilir ikinci canli dingil (107) ve ilave kaldirilabilir dingiline (108) gelen yükün, seviye kontrol pistonu (104) ile sasiyle (110) ikinci canli dingil (107) ve ilave kaldirilabilir dingil (108) arasindaki mesafeyle beraber, açisal farkini ölçüp otomatik olarak lineer bir sekilde kalkip inmeyi saglayan, dolu araçta bozulan açiyi tekrar denge durumundaki açisina getiren otomatik dingil kaldirma-indirme sistemi (100) temel olarak; araç motorunun gücüyle hareket eden ikinci canli dingil (107), aracin hareket etmesiyle teker ile birlikte hareket eden bos, kaldirilabilir ilave kaldirilabilir dingil içermektedir. Bahsedilen ikinci canli dingil (107) ve ilave kaldirilabilir dingilin (108) üzerinde bulunan, birbirlerine tandem süspansiyon baglanti elemanlari ile baglanmis makas (109), aracin hareket sirasinda sarsintilari sönümlendirerek konforu attirmaktadir. Bahsedilen 3/2 pnömatik valf (105), kaldirilabilir ilave kaldirilabilir dingili (108) kaldirmak veya indirmek için seviye kontrol pistonu (104), müsir (103) ve yük ventilinden (112) gelen ortak uyarilara karsi çift katli körüge (106) hava akisini iletmektedir. Bahsedilen seviye kontrol pistonu (104), müsir (103) ve yük ventili (112), aracin yüküne ve sasi (110) ile dingil arasindaki açisal farki belirlemekte ve ilave kaldirilabilir dingili (108) dengeli bir sekilde harekete geçirmektedir. Bahsedilen müsir (103), yükleme sirasinda olusan basinci yük ventili (112) ve seviye kontrol pistonu (104) ile birlikte çalisarak 3/2 pnömatik valfe (105) göndermektedir. Bahsedilen yük ventili (112), araca binen yükle birlikte, seviye kontrol pistonu (104) ve müsir (103) ile beraber çalismaktadir. Bahsedilen otomatik dingil kaldirma-indirme sistemi (100), ikinci canli dingil (107) ve ilave kaldirilabilir dingildeki (108) yükün önceden belirlenen maksimum degerden küçük olmasi durumunda 3/2 pnömatik valfe (105) herhangi bir komut göndermeyen kontrol birimi ile olusturulmustur. Bahsedilen otomatik dingil kaldirma- indirme sisteminin (100) kontrol edilmesi için 3/2 pnömatik buton (101) konumlandirilmistir. Bahsedilen otomatik dingil kaldirma-indirme sisteminde (100) ayrica yaylarin serbest salinimlarini sönümleyerek veya kontrol altina alarak sürüs konforunu saglayan amortisör (111) bulunmaktadir.
Sekil-2ide gösterilen otomatik dingil kaldirma-indirme sisteminin (100) kumanda edilmesi için araca 3/2 pnömatik (101) butonlu dügme yerlestirilmistir. Bahsedilen otomatik dingil kaldirma-indirme sisteminde (100) seviye kontrol pistonu (104), yük ventili (112) ve müsirin (103) ölçtügü yük degerleri ile ilave kaldirilabilir dingil (108) pozisyonu, sistem elektrik devreleri kullanilmadan pnömatik bir sistem olarak her bir dingile binen yükü seviye kontrol pistonuyla (104) dingil ve sasi (110) arasindaki yükseklikle beraber açisal farkliliklardan da göz önüne alinarak, yük ventili (112) ile müsirin (103) de aracin yüküne göre 3/2 pnömatik valfe (105) uyari gitmesini saglamakta ve bu sayede kaldirma-indirme islemi gerçeklestirilmektedir. Bahsedilen otomatik dingil kaldirma-indirme sisteminde (100) çift katli körüge (106) hava akisi hava tüpü (102) vasitasiyla saglanmaktadir. Bahsedilen hava tüpü (102), fren mekanizmasina hava takviye etmekte ve aracin hava sistemlerinde kullanilan havayi kurutmaktadir. Bahsedilen seviye kontrol pistonu (104), sasi (110) ile ilave kaldirilabilir dingil (108) arasinda konumlandirilmistir. Bahsedilen seviye kontrol pistonu (104) araca yüklenen yüke göre sikisma veya gevseme hareketi göstererek sasi (110) ile ilave kaldirilabilir dingil (108) arasindaki mesafe ve açisal farklari belirlemektedir.
Sekil-Bide gösterilen çift katli körük (106), kaldirilabilir ilave kaldirilabilir dingile (108) ve tasiyici braketlerle, araçlarin taban kismini olusturan ve fren, hava ve dingil kaldirma parçalarinin tek noktada toplandigi sasiye (110) irtibatlandirilmistir. Bahsedilen çift katli körük (106), hava akimi ile beraber ilave kaldirilabilir dingili (108) kaldirip indirmektedir.
Bahsedilen otomatik dingil kaldirma-indirme sisteminde (100) konumlandirilmis olan u civata (113), çift katli k'orük (106) ile beraber otomatik dingil kaldirma-indirme sistemini (100) sabitlemektedir. Bahsedilen otomatik dingil kaldirma-indirme sisteminde (100) seviye kontrol pistonu (104), müsir (103) ve yük ventili ile iliskili ikinci canli dingil (107) araca binen yükü belirleyip kaldirma veya indirme komutu vermektedir.

Claims (13)

    ISTEMLER
  1. . Yük tasimada kullanilan araçlarin yüküne göre kendini ayarlayan, birden fazla dingili olan araçlarin dingillerinin en iyi sekilde kullanilmasini saglamak üzere pnömatik olarak çalisan otomatik dingil kaldirma-indirme sistemi (100) olup, ilave kaldirilabilir dingil (108) arasinda konumlandirilmis, araca yüklenen yüke göre sikisma veya gevseme hareketi göstererek sasi (110) ile ilave kaldirilabilir dingil (108) arasindaki mesafe ve açisal farklari belirleyen seviye kontrol pistonu (104) içermesidir.
  2. . Istem 1'e uygun otomatik dingil kaldirma-indirme sistemi (100) olup, özelligi; ikinci canli dingil (107) ve ilave kaldirilabilir dingilin (108) üzerinde bulunan, birbirlerine tandem süspansiyon baglanti elemanlari ile baglanmis, aracin hareket sirasinda sarsintilari sönümlendirerek konforu attiran makas (109) içermesidir.
  3. . Istem 1'e uygun otomatik dingil kaldirma-indirme sistemi (100) olup, özelligi; kaldirilabilir ilave kaldirilabilir dingili (108) kaldirmak veya indirmek için seviye kontrol pistonu (104), müsir (103) ve yük ventilinden (112) gelen ortak uyarilara karsi çift katli körüge (106) hava akisini ileten 3/2 pnömatik valf (105) içermesidir.
  4. . Istem 1'e uygun otomatik dingil kaldirma-indirme sistemi (100) olup, özelligi; yükleme sirasinda olusan basinci yük ventili (112) ve seviye kontrol pistonu (104) ile birlikte çalisarak 3/2 pnömatik valfe (105) gönderen müsir (103) içermesidir.
  5. . Istem 1'e uygun otomatik dingil kaldirma-indirme sistemi (100) olup, özelligi; araca binen yükle birlikte, seviye kontrol pistonu (104) ve müsir (103) ile beraber çalisan yük ventili (112) içermesidir.
  6. . Istem 1ie uygun otomatik dingil kaldirma-indirme sistemi (100) olup, özelligi; ikinci canli dingil (107) ve ilave kaldirilabilir dingildeki (108) yükün önceden belirlenen maksimum degerden küçük olmasi durumunda 3/2 pnömatik valfe (105) herhangi bir komut göndermeyen kontrol birimi içermesidir.
  7. . Istem 1ie uygun otomatik dingil kaldirma-indirme sistemi (100) olup, özelligi; otomatik dingil kaldirma-indirme sistemini (100) kontrol eden 3/2 pnömatik buton (101) içermesidir.
  8. . Istem 1'e uygun otomatik dingil kaldirma-indirme sistemi (100) olup, özelligi; fren mekanizmasina hava takviye eden, aracin hava sistemlerinde kullanilan havayi kurutan ve çift katli körüge (106) hava akisini saglayan hava tüpü (102) içermesidir.
  9. 9. Istem 1,3 uygun otomatik dingil kaldirma-indirme sistemi (100) olup, Özelligi; kaldirilabilir ilave kaldirilabilir dingile (108) ve tasiyici braketlerle sasiye (110) irtibatlandirilmis, hava akimi ile beraber ilave kaldirilabilir dingili (108) kaldirip indiren çift katli körük (106) içermesidir.
  10. 10.Istem 1'e uygun otomatik dingil kaldirma-indirme sistemi (100) olup, özelligi; seviye kontrol pistonu (104), müsir (103) ve yük ventili ile iliskili ve araca binen yükü belirleyip kaldirma veya indirme komutu veren ikinci canli dingil (107) içermesidir.
  11. 11.Istem 1'e uygun otomatik dingil kaldirma-indirme sistemi (100) olup, özelligi; çift katli körük (106) ile beraber otomatik dingil kaldirma-indirme sistemini (100) sabitleyen u civata (113) içermesidir.
  12. 12.Dolu araçta bozulan açiyi tekrar denge durumundaki açisina getiren otomatik dingil kaldirma-indirme sistemi (100) olup, özelligi; seviye kontrol pistonu (104), yük ventili (112) ve müsirin (103) ölçtügü yük degerleri ile ilave kaldirilabilir dingil (8) pozisyonu, sistem elektrik devreleri kullanilmadan pnömatik bir sistem olarak her bir dingile binen yükü seviye kontrol pistonuyla (104) dingil ve sasi (110) arasindaki yükseklikle beraber açisal farkliliklardan da göz önüne alinarak, yük uyari gitmesini saglamasi ve bu sayede kaldirma-indirme isleminin gerçeklestirilmesidir.
  13. 13.Istem 12'ye uygun otomatik dingil kaldirma-indirme sistemi (100) olup, özelligi; seviye kontrol pistonu (104), müsir (103) ve yük ventilinin (112) aracin yüküne ve sasi (110) ile dingil arasindaki açisal farki belirleyerek buna göre ilave kaldirilabilir dingili (108) dengeli bir sekilde harekete geçirmesidir.
TR2018/09951A 2018-07-12 2018-07-12 Pnömati̇k devre elemanlariyla otomati̇k di̇ngi̇l kaldirma i̇ndi̇rme si̇stemi̇ TR201809951A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2018/09951A TR201809951A2 (tr) 2018-07-12 2018-07-12 Pnömati̇k devre elemanlariyla otomati̇k di̇ngi̇l kaldirma i̇ndi̇rme si̇stemi̇

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2018/09951A TR201809951A2 (tr) 2018-07-12 2018-07-12 Pnömati̇k devre elemanlariyla otomati̇k di̇ngi̇l kaldirma i̇ndi̇rme si̇stemi̇

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201809951A2 true TR201809951A2 (tr) 2018-08-27

Family

ID=64558752

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/09951A TR201809951A2 (tr) 2018-07-12 2018-07-12 Pnömati̇k devre elemanlariyla otomati̇k di̇ngi̇l kaldirma i̇ndi̇rme si̇stemi̇

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201809951A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7572988B1 (en) Method for onboard vehicle weight measurement
JP5450082B2 (ja) 車両の荷重状態表示システム
US8981918B2 (en) GAWR exceed warning system for a vehicle
US7813850B2 (en) System and method for shock absorber diagnostic
US9834055B2 (en) Load leveling airbag suspension load sensors
EP2032376B1 (en) Method for monitoring a weight-sensing system for vehicles
KR102083840B1 (ko) 서스펜션 장치의 미세누기 검출 장치 및 미세누기 검출 방법
KR102208660B1 (ko) 화물 트럭의 적재량 추정을 통한 가변축 자동 제어 시스템
US20170334290A1 (en) Chassis monitoring system having overload detection
CN108202744A (zh) 具有有效载荷补偿的自动化车辆控制
SE1651359A1 (en) A method for load determination of a vehicle, a vehicle loadsensing system, a vehicle, a computer program and a compute r program product
JP2010284982A (ja) インテリジェント型電子気圧自動調整式サスペンションシステム
EP1758746B1 (en) Arrangement and method for calculating the chassis height at a vehcle
US20220288991A1 (en) Method for determining an axle load on a mechanically suspended vehicle
US20240140158A1 (en) Force-measuring device
TR201809951A2 (tr) Pnömati̇k devre elemanlariyla otomati̇k di̇ngi̇l kaldirma i̇ndi̇rme si̇stemi̇
SE1651302A1 (en) A method for load determination of a vehicle, a vehicle load sensing system, a vehicle, a computer program and a compute r program product
AU2009327136B2 (en) Control system for pneumatic suspensions of a vehicle provided with at least a driving axle and at least an additional axle with symmetrical load on each axle
WO2015060767A1 (en) Load-sensing element, method and calculation unit in vehicle
JP2008196620A (ja) 車両の荷台振動異常検出装置
CN114040863B (zh) 用于确定倾卸主体布置的状况的方法
US11813913B2 (en) Method for determining a desired speed of a vehicle
WO2014014460A1 (en) Pneumatic spring system incorporating overload detection
CN105157803B (zh) 车辆载重电容式传感器
TR2021014263A2 (tr) Hava süspansi̇yonlu araçlarda yük kaynakli lasti̇k deformasyonun hareket ve basinç sensörleri̇ araciliğiyla dengelenmesi̇