TR201806401A2 - KAPALI SİSTEM ASPİRASYON ve DİRENAJ İĞNESİ - Google Patents

KAPALI SİSTEM ASPİRASYON ve DİRENAJ İĞNESİ Download PDF

Info

Publication number
TR201806401A2
TR201806401A2 TR2018/06401A TR201806401A TR201806401A2 TR 201806401 A2 TR201806401 A2 TR 201806401A2 TR 2018/06401 A TR2018/06401 A TR 2018/06401A TR 201806401 A TR201806401 A TR 201806401A TR 201806401 A2 TR201806401 A2 TR 201806401A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
needle
control system
flow control
aspiration
chuck
Prior art date
Application number
TR2018/06401A
Other languages
English (en)
Inventor
Çitlak Orhan
Original Assignee
Leoks Yazilim Ve Danismanlik Anonim Sirketi
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Leoks Yazilim Ve Danismanlik Anonim Sirketi filed Critical Leoks Yazilim Ve Danismanlik Anonim Sirketi
Priority to TR2018/06401A priority Critical patent/TR201806401A2/tr
Publication of TR201806401A2 publication Critical patent/TR201806401A2/tr
Priority to PCT/TR2018/050481 priority patent/WO2019216846A2/en

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61MDEVICES FOR INTRODUCING MEDIA INTO, OR ONTO, THE BODY; DEVICES FOR TRANSDUCING BODY MEDIA OR FOR TAKING MEDIA FROM THE BODY; DEVICES FOR PRODUCING OR ENDING SLEEP OR STUPOR
    • A61M39/00Tubes, tube connectors, tube couplings, valves, access sites or the like, specially adapted for medical use
    • A61M39/22Valves or arrangement of valves
    • A61M39/223Multiway valves

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Heart & Thoracic Surgery (AREA)
  • Pulmonology (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Anesthesiology (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Hematology (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Infusion, Injection, And Reservoir Apparatuses (AREA)

Abstract

Buluş, girişimsel tedavilerde kullanılan, tıbbi personelin ve hastaların kontamine olmasını önlemek için geliştirilen kapalı aspirasyon ve drenaj iğne sistemi olup, iğne (1b), iğnenin (1b) arkasına kontrol sistemi (2a) üzerinden irtibatlandırılan akış kontrol sistemi (2) ve akış kontrol sistemi (2) ana bağlantısına (2b), üçlü geçiş yolu (3a) üzerinden irtibatlandırılan, anahtara (3b) sahip üç yollu musluktan (3) meydana gelmektedir.

Description

TARIFNAME KAPALI SISTEM ASPIRASYON ve DIRENAJ IGNESI Teknik Alan Bulus, tibbi teknoloji sahasinda, hepatik hidatik kist, basit kist ve apselerin perkütan drenaji ile igne aspirasyon biyopsisi vb. girisimsel tedavilerde kullanilan, tibbi personelin ve hastalarin kontamine olmasini önlemek için gelistirilen bir kapali aspirasyon ve drenaj igne sistemi ile ilgilidir.
Bulus konusu kapali aspirasyon ve drenaj igne sistemine mandrenli ve mandrensiz ignelere akis kontrol sistemi adapte edilmistir. Önceki Teknik Hepatik hidatik kist, basit kist ve apselerin perkütan drenaji ile igne aspirasyon biyopsisi vb. tedavilerin uygulanmasinda mandrenin çikarilmasindan sonrasi islemlerin direk ignenin arkasindan yapilmasi kontaminasyona sebep vererek hasta ve girisimi yapan hekim için risk teskil etmektedir.
Tibbi teknoloji, Türkiye'de yeni gelisen teknoloji olmasindan dolayi malzeme üretimi de çok kisitlidir. Dolayisi ile bilinen teknikte kimi igne ve siringa yapilanmalari gelistirilmis olsa da kontaminasyonu önlemek adina igne ile irtibatlandirilan akis kontrol sistemleri vb. bulunmamaktadir. 2006 02038 sayili ve “Tek kullanimlik, ileri piston hareketi kontrollü, ince igne aspirasyonu amaçli biyopsi siringasi" baslikli patent tesciline konu bulus, tek kullanimlik, ileri piston hareketi kontrollü, ince igne aspirasyonu amaçli biyopsi siringasi olup, ileri dogru piston hareketi ile igne ucunda basinç degil de vakum yaratmaktadir. Bu ters etki (pistonun ileri itilmesi ile basinç degil de vakum yaratilmasi); siringa haznesini V1 ve V2 gibi iki ayri hacme ayirmakla elde edilmektedir.
Bulusun kullanim alanlarindan girisimsel radyodiagnosik radyoloji; hastaliklarin tani ve tedavilerinde kullanilan Radyodiagnostik Radyolojinin içinde, hastaliklarin tanisinin kondugu ve gerekirse cerrahi yerine, radyolojik cihazlarin (konvansyonel röntgen, ultrasonografi, bilgisayarli tomografi ve D.S. Anjiyografi) yardimiyla tedavisinin yapildigi, radyolojinin içinde gelisen yeni bir bölümdür.
Bilinen teknikte Radyodiagnostik Radyolojiyi alaninda kullanilan malzemeler amaca uygun olarak sekillendirilmekte ve/veya bu tibbi malzemelerin çogu yurt disindan ithal edilmektedir. Dolayisi ile bulusun degisik materyallerden farkli amaçlarla kullanilan benzerleri olmasina ragmen tam karsiligi bulunmamaktadir.
Hepatik hidatik kist daha önce yalniz 18 G mandrenli igne ile yapilmakta idi. Ancak üzerine aktiginda; alanin, hastanin ve tibbi personelin kontamine olmasina neden olmaktadir.
Bulus, bilinen teknikteki sorunlarin üstesinden gelmek üzere meydana getirilmis olup, girisimsel tedavilerde (hepatik hidatik kist, basit kist ve apselerin perkütan drenaji ile igne aspirasyon biyopsisi vb.) kullanilmak üzere tibbi personel ve hastalarin kontamine olmasini önlemek için gelistirilen bir kapali aspirasyon ve drenaj igne sistemidir. ignenin arkasina yerlestirilen akis kontrol sistemi mandrenin çekilmesinden sonra alan enfekte içerigin yayilmasina engel olmakta, akis kontrol sistemi baglantisina ilave edilen üç yollu musluk, daha rantabl çalismayi saglamaktadir. Bu düzenlemelerden sonra alanin sterilligi saglanmis, ignenin manipülasyon imkani arttirilmistir. Özet olarak; perkütan hidatik kist tedavisinde, drenaj ve aspirasyon esnasinda islem yapilan hastanin, tibbi personelin ve islem yapilan alanin kontamine olmasini engellemek için tasarlanmis bir bulustur. Bulus steril çalisma alaninin kontamine olmasini engelleyen kapali bir devredir. Bu sistemde enfekte içerik kapali devrede (enjektörde) toplandigi için enfekte içerik ile temas edilemez, dolayisiyla alanin sterilligi bozulmaz.
Bulus önce tibba hizmet etmekte, sonra Radyodiagnostik Radyolojide degerlendirilmektedir.
Bulusun Açiklamasi Bulusun amaci tibbi personel ve hastalarin kontamine olmasini önlemek üzere kapali aspirasyon ve drenaj igne sisteminin elde edilmesidir.
Bulusun amaci özellikle Radyodiagnostik Radyolojide degerlendirilmek üzere bir kapali aspirasyon ve drenaj igne sisteminin elde edilmesidir.
Sekillerin Açiklamasi Sekil.1: Kapali sistem aspirasyon ve drenaj ignesi patlatilmis görünümü Sekil.2: Kapali sistem aspirasyon ve drenaj ignesi monte görünümü Referans Numaralarinin Açiklamasi 1. Mandrenli igne 1a. Mandren 1b. Igne 2. Akis kontrol sistemi Za. Kontrol sistemi 2b. Ara baglanti (connection) 3. Üç yollu musluk 3a. Üçlü geçis yolu (birbiri ile istiraklidir) 3b. Anahtar Bulus, girisimsel tedavilerde kullanilan, tibbi personelin ve hastalarin kontamine olmasini önlemek için gelistirilen kapali aspirasyon ve drenaj igne sistemidir. Bulusu meydana getiren temel parçalar; igne (1b), ignenin (1b) arkasina irtibatlandirilan akis kontrol sistemi (2) ve akis kontrol sistemi (2) baglantisina irtibatlandirilan üç yollu musluktur (3).
Bulusun bir yapilanmasinda bahsedilen ignenin (1b) arkasina akis kontrol sistemi (2) ve akis kontrol sisteminin (2) bitimine de mandren (1a) irtibatlandirilmistir. Bulusta kullanilan igne (1b) mandrenli (1a) veya mandrensiz olarak kullanilabilecektir. Bahsedilen igne (1b) bulusun farkli yapilanmalarinda 16G-228 araliginda olabilecektir.
Bahsedilen akis kontrol sistemi (2) kontrol sistemi (2a) ve ara baglantidan (2b) meydana gelmektedir. Sekil.2' de görüldügü üzere kontrol sistemi (2a) bir bitiminde igne (1b) ile bir diger bitiminde tercihen mandren (1a) ile irtibatlandirilmaktadir.
Akis kontrol sistemi (2) ana baglanti (2b) uzantisinin bitiminde ise üç yollu musluk (3) ile irtibatlandirilmistir. Üç yollu musluk (3) üçlü geçis yolu (3a) ve geçisleri açip kapatmaya yarayan anahtardan (3b) meydana gelmektedir.
Bulusta ignenin (1b) akis kontrol sistemi (2) ve üç yollu musluk (3) ile irtibatli yapilanmasi sayesinde; ignenin (1b) çekilmesinden sonra enfekte içerigin alana yayilmasinin önüne geçilebilmektedir. Burada akis kontrol sistemi (2) baglantisina irtibatlandirilan üç yollu musluk (3) akis kontrol sisteminin (2) daha rantabl çalismasini saglamaktadir. Bu düzenlemelerden sonra alanin sterilligi saglanmis, ignenin (1b) manipülasyon imkani arttirilmistir.
Bulusta bahsedilen igne (1b), akis kontrol sistemi (2) ve üç yollu musluktan (3) yalnizca igne (1b) üzerinde inovasyon yapilmistir. Akis kontrol sistemi (2) ve üç yollu musluk (3) bilinen teknikteki asillari korunarak bulus yapilanmasinda yer almaktadirlar.
Ignede (1b) yapilan inovasyon, akis kontrol sisteminin (2) igneye (1b) monte edilmesi ile ignenin (1b) uzunlugunun artmasi sebebi ile gerçeklestirilmistir. Uzunlugun kisaltilmasi amaci ile akis kontrol sisteminin (2) uzunlugu kadar bir ölçüde igne (1b) kisaltilmistir.
Diger taraftan bahsedilen mandren (1a) kontrol sisteminden (2a) geçirildikten sonra kisa gelmistir. Bu sorun da mandreni (1a) ignenin (1b) ucundan çikarmak için ignenin (1b) uzunlugunu mandrene (1) göre kisaltarak çözülmüstür.
Bulusun meydana getirilmesinde öncelikle igne (1b) ve akis kontrol sistemi (2) birbirine monte edilir. Daha sonra mandren (1a) akis kontrol sisteminin (2) içinden geçirilerek igneye (1b) yerlestirilir. Akis kontrol sisteminin (2) ara baglantisina (2b) üç yollu musluk (3), üçlü geçis yolu (3a) monte edilir. Son olarak üç yollu musluk (3) anahtari (3b) akis kontrol sistemi (2) ara baglantisina (2b) çevrilerek geçis kapatilir ve sistem montaji tamamlanir.
Bulus ile istenilen lezyona girdikten ve mandreni (1a) çikarttiktan sonra enfekte içerigin steril alanin üzerine gelip kontamine olmasi engellemektedir. Akis kontrol sistemine (2) ilave edilen üç yollu musluk (3), direnaj ve aspirasyon esnasinda islemin daha kontrollü olmasini saglamaktadir. Bulusun bir avantaji da tedaviye devam edilecek tetkikler içindir.
Ilk tedaviden sonra katater yerlestirilip serbest direnaja birakilabilecek hastalarda uygulanabilir. Bu amaçla akis kontrol sisteminin (2) valfi açilir buradan içeriye kilavuz tel gönderilip lezyona yerlestirilir. Daha sonra sistem çikarilip kilavuz tel üzerinden kolaylikla katater maniplasyonu yapilabilir.
Bulusun Detayli Anlatimi Bulus, girisimsel tedavilerde kullanilan, tibbi personelin ve hastalarin kontamine olmasini önlemek için gelistirilen kapali aspirasyon ve drenaj igne sistemi olup, igne (1b), ignenin (1b) bitimine kontrol sistemi (2a) üzerinden monte edilen akis kontrol sistemi (2) ve akis kontrol sistemi (2) ana baglantisina (2b), üçlü geçis yolu (3a) üzerinden irtibatlandirilan, geçisleri açip kapatmaya yarayan anahtara (3b) sahip üç yollu musluktan (3) meydana gelmektedir.
Bulus bir yapilanmasinda, bahsedilen igne (1b) bitimine irtibatlandirilan kontrol sistemine (2a) irtibatlandirilmak üzere kontrol sistemi (2a) içinden geçirilerek igneye (1b) yerlestirilen mandrene (1a) sahiptir.
Bulusta igneye (1b) monte edilen kontrol sistemi (2a) ve kontrol sisteminden (2a) geçirilen mandrenin (ta) yaklasik toplam uzunlugu kadar igne (1b) uzunlugu kisaltilmistir.

Claims (1)

  1. ISTEMLER Bulus, girisimsel tedavilerde kullanilan, tibbi personelin ve hastalarin kontamine olmasini önlemek için gelistirilen kapali aspirasyon ve drenaj igne sistemi olup, akis kontrol sistemi (2) ve akis kontrol sistemi (2) ana baglantisina (2b), üçlü geçis yolu (3a) üzerinden irtibatlandirilan, geçisleri açip kapatmaya yarayan anahtara (3b) sahip üç yollu musluk (3) içermesi ile karakterize edilmesidir. Bulus, istem 1'e göre bir kapali aspirasyon ve drenaj igne sistemi olup, özelligi; bahsedilen igne (1b) bitimine irtibatlandirilan kontrol sistemine (2a) irtibatlandirilmak üzere kontrol sistemi (2a) içinden geçirilerek igneye (1b) yerlestirilen mandrene (1a) haiz olmasidir. (1b) monte edilen kontrol sistemi (2a) ve kontrol sisteminden (2a) geçirilen mandrenin (1a) yaklasik toplam uzunlugu kadar kisaltilan igneye (1b) haiz olmasidir.
TR2018/06401A 2018-05-07 2018-05-07 KAPALI SİSTEM ASPİRASYON ve DİRENAJ İĞNESİ TR201806401A2 (tr)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2018/06401A TR201806401A2 (tr) 2018-05-07 2018-05-07 KAPALI SİSTEM ASPİRASYON ve DİRENAJ İĞNESİ
PCT/TR2018/050481 WO2019216846A2 (en) 2018-05-07 2018-09-11 Closed system aspiration and drainage needle

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2018/06401A TR201806401A2 (tr) 2018-05-07 2018-05-07 KAPALI SİSTEM ASPİRASYON ve DİRENAJ İĞNESİ

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201806401A2 true TR201806401A2 (tr) 2018-06-21

Family

ID=66999207

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/06401A TR201806401A2 (tr) 2018-05-07 2018-05-07 KAPALI SİSTEM ASPİRASYON ve DİRENAJ İĞNESİ

Country Status (2)

Country Link
TR (1) TR201806401A2 (tr)
WO (1) WO2019216846A2 (tr)

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
ITMO20010114A1 (it) * 2001-06-05 2002-12-05 Aries Srl Dispositivo pressemblato monouso, particolarmente per terapia fotodinamica
CN2652410Y (zh) * 2003-10-28 2004-11-03 山东威高集团医用高分子制品股份有限公司 医用三通抽注器
CN102813973A (zh) * 2011-09-30 2012-12-12 南通新诚电子有限公司 新型输液器
CN203710531U (zh) * 2013-12-10 2014-07-16 天津市塑料研究所有限公司 具有经皮下隧道放置引流管功能的脑室外引流装置

Also Published As

Publication number Publication date
WO2019216846A2 (en) 2019-11-14
WO2019216846A3 (en) 2020-01-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
AT505614B1 (de) Medizinisches gerät in form eines katheters zum zu-, insbesondere jedoch abführen von fluid in, insbesondere aus körperhöhlen, insbesondere dem pleuraraum
CN113855179A (zh) 用于治疗鼻窦和/或耳部的医疗装置及其使用方法
US20060155212A1 (en) Self flushing luer activated blood sampling devices
CN206350748U (zh) 一种多功能微创介入治疗装置
Pullen Jr Administering medication by the Z-track method
Keogh et al. An observational study of nurses' intravenous flush and medication practice in the clinical setting
Sigmon et al. Fine needle aspiration
TR201806401A2 (tr) KAPALI SİSTEM ASPİRASYON ve DİRENAJ İĞNESİ
WO2018138346A1 (de) Vorrichtung und verfahren zum automatischen entlüften und befüllen eines katheters
Ma et al. Clinical practice guidelines for breast cancer implantable intravenous infusion ports: Chinese Society of Breast Surgery practice guidelines 2021
Bitmead et al. A safe procedure: best practice for intravenous peripheral cannulation
McGowan Peripheral intravenous cannulation: what is considered'best practice’?
York Best practice for using ports and non-coring needles
Wynne Your clinical guide to implanted ports and non-coring needles
EP1485160B1 (en) Intraductal management of breast lesions involving therapeutic or diagnostic agents
CN204352338U (zh) 一种可视化介入导管
Li et al. Discrimination analysis of B-mode ultrasonography and X-ray on the percutaneous nephrolithotomy localization of urinary stones: a prospective, controlled study
Kelly A guide to the use and care of vascular access devices in the palliative care setting
Kalman et al. The Study of Production Conditions and the Predisposing Factors in the Accident with Exposure to Biological Production of Healthcare Personnel
Jan et al. Frequency of common causes of surgical jaundice
Marn et al. The subcutaneous injection port: a new chest-wall artifact.
KR102713583B1 (ko) 유체 전달 시스템으로부터 샘플을 채취하기 위한 장치 및 방법
Bunting et al. Bedside washout of a septic shoulder in the emergency department: a case report
Bizu Increasing the infection prevention coverage in Shoarobit Primary Hospital, North Shoa, Ethiopia
KR0152376B1 (ko) 혈관촬영용 조영액 교환 공급장치