TR201722958A2 - Endüstri̇ 4.0 i̇çi̇n evrensel i̇leti̇şi̇m modülü - Google Patents

Endüstri̇ 4.0 i̇çi̇n evrensel i̇leti̇şi̇m modülü Download PDF

Info

Publication number
TR201722958A2
TR201722958A2 TR2017/22958A TR201722958A TR201722958A2 TR 201722958 A2 TR201722958 A2 TR 201722958A2 TR 2017/22958 A TR2017/22958 A TR 2017/22958A TR 201722958 A TR201722958 A TR 201722958A TR 201722958 A2 TR201722958 A2 TR 201722958A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
communication module
usb
communication
devices
module
Prior art date
Application number
TR2017/22958A
Other languages
English (en)
Inventor
Uludağ Tuncay
Original Assignee
Armoya Yueksek Teknoloji Anonim Sirketi
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Armoya Yueksek Teknoloji Anonim Sirketi filed Critical Armoya Yueksek Teknoloji Anonim Sirketi
Priority to TR2017/22958A priority Critical patent/TR201722958A2/tr
Publication of TR201722958A2 publication Critical patent/TR201722958A2/tr
Priority to PCT/TR2018/050627 priority patent/WO2019132822A1/en

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W4/00Services specially adapted for wireless communication networks; Facilities therefor
    • H04W4/70Services for machine-to-machine communication [M2M] or machine type communication [MTC]
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W4/00Services specially adapted for wireless communication networks; Facilities therefor
    • H04W4/80Services using short range communication, e.g. near-field communication [NFC], radio-frequency identification [RFID] or low energy communication

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Information Transfer Systems (AREA)
  • Communication Control (AREA)

Abstract

Buluş, elektronik cihazlar arasında bağlantı kurulmasına yarayan evrensel bir iletişim modülü ile ilgilidir. Söz konusu buluş sistemler üzerinde kullanmakta olan iletişim protokollerine bağımlı olmaksızın, USB (Evrensel Seri Veriyolu) portu ya da direk entegre edildiği devre üzerinden diğer sistemlerle iletişim kurabilen, kurduğu iletişim bağlantısı üzerinden kendi özgün iletişim dilini ve protokolünü kullanarak, diğer elektronik cihazların sistemlerine bağlı diğer bir evrensel iletişim modülü ile cihazlar arası karşılıklı veri aktarabilen bir modül ve bu sistemi olabilir kılan elektronik düzenekle ilgilidir.

Description

TARIFNAME ENDÜSTRI 4.0 IÇIN EVRENSEL ILETISIM MODÜLÜ Bulusun Konusu ve Teknik Alan Bulus, elektronik cihazlar arasinda baglanti kurulmasina yarayan evrensel bir baglanti yolu ve iletisim sistemi ile ilgilidir. Söz konusu bulus, sistemler üzerinde kullanmakta olan iletisim protokolüne bagimli olmaksizin USB (Evrensel Seri Veriyolu) portuna takilan ya da sistem üzerine entegre edilen devre üzerinden, diger sistemlerle iletisim kurabilen, kurdugu iletisim baglantisi üzerinden kendi özgün iletisim dilini ve protokolünü kullanarak, diger elektronik cihazlarin alicilarina veya USB portlarina bagli olan ayni iletisim modülü ile cihaza veri aktarabilen bir sistem ve bu sistemi gerçeklesebilir kilan elektronik devre ve yazilimile Teknigin Bilinen Durumu Bilgisayar ve internet devrimi ile birlikte, basta iletisim sektörü olmak üzere birçok alanda büyük teknolojik gelismeler yasanmistir. Elektronik ortamda kurulan iletisim sekilleri olan elektronik posta ve diger iletisim kanallari ile mesaj alip-gönderme, veri transferi, bilgisayardan bilgisayara veya makineden makineye uzaktan erisim gibi birçok alanda birçok yeni ve hizla gelisen devinimler gerçeklesmistir.
Cihazlar arasinda veri transferi amaciyla en yaygin olarak kullanilmakta olan iletisim kanallari Bluetooth, Wifi, Kizilötesi ve USB (Evrensel Seri Veriyolu) adi verilen ve devreye disari ile iletisim olanagi sunan giris/çikis portlaridir. USB üzerinden yapilan hizli veri transferi gereksinimine paralel olarak çok sayida veri transfer protokolü, programcilar ve üreticiler tarafindan gelistirilmistir. Halen, USB üzerinden yapilan veri iletimi alaninda kullanilmakta olan 160'in üzerinde veri transferi protokolü mevcuttur.
USB sistemi, genel olarak ikisi güç besleme ve diger ikisi veri iletisimi için kullanilan dört kablolu bir fis ve soketten olusur. Günümüzde, standart, mini, mikro, A-Tipi, B-Tipi, C-Tipi ve benzeri isimlerle anilan çok sayida USB baglantisi mevcuttur. Bahsedilen USB baglantisinin seklinden bagimsiz olarak tüm bu baglanti tipleri, çogunlukla bagli olduklari cihazin karakterize özelligine göre degisen ve yukarida belirtigildigi gibi sayisi 160'i askin iletisim protokollerinden birisini kullanarak veri iletimini saglamaktadir.
Teknigin bilinen durumunda, USB ve kullanilan diger veri iletim protokolleri ile ilgili konularda birçok çalisma yapilmis ve buluslar patentler ile korunmustur. Bu patentlerin çogu, basit mekanizmalar veya küçük gelistirmeler içeren buluslardir. Bu buluslardan baslicalari asagida açiklanmistir.
Teknigin bilinen durumunda, lNTEL lP CORP sirketi tarafindan alinan TW201707428 numarali Tayvan patentinde, veriyi almakta olan birimin, her veri paketini almasini takiben gönderici cihaza bir “alindi mesaji" gönderdigi ve iletisimde bir kesiklik oldugu zaman göndericinin bosuna gönderim yaparak vakit kaybetmesinin önlendigi bir yöntem ve protokol açiklanmaktadir.
Teknigin bilinen durumunda, SHENZHEN ROMOSS TECH CO LTD sirketi tarafindan alinmis olan CN205318378 numarali Çin patentinde, kendi güç kaynagina ve hafiza birimine sahip olan, bagimsiz olarak çalisabilen, aldigi video verilerini isleyerek C-Tipi USB baglantisi üzerinden iletebilen bir USB baglantili cihaz tarif edilmektedir. numarali Amerikan patentinde, gerekli donanim, mantiksal yazilim ve USB veri yoluyla donatilmis bir cihazin, baglanmis oldugu veri yolunun giris mi yoksa çikis mi oldugunu tespit ederek kendi islemcisini buna göre düzenlemesi veya aksi bir durumda aradaki protokol hatalarini saptamasi ve ayiklamasi teknolojisi anlatilmaktadir.
Teknigin bilinen durumunda, NANOPORT TECH INC sirketi tarafindan alinmis iletisim cihazi tarif edilmektedir. Bu cihazda degisik veri yollari degisik cihazlara baglanarak baglanti protokolleri dinamik olarak seçilebilecegi gibi tüm veri yollari ayni amaca yöneltilip, içlerinden iletisim hizi en yüksek olan iletim için kullanilabilmektedir. numarali Amerikan patentinde, bilgisayara baglanmasinin ardindan bilgisayara kendiliginden standart protokollere uygun bir dizi veri göndererek kendi içerigine ulasimi saglayan ve/veya bir seri islemi baslatabilen bir USB cihazi tanitilmaktadir.
Teknigin bilinen durumunda, ERICSSON TELEFON AB L M sirketi tarafindan alinmis TW200733678 numarali Tayvan patentinde, bir bilgisayar ile bir mobil iletisim cihazi arasinda USB üzerinden kurulan veri iletisiminde, mobil iletisim cihazinin, bir Eternet arayüzü kurarak bilgisayara kendisini Eternet cihazi olarak tanittigi ve bilgisayarin, mobil iletisim cihazinin bagli oldugu veri agina ulasabildigi bir cihaz ve protokol açiklanmaktadir.
Yukarida belirtilenlere ek olarak nesnelerin interneti, kullanilacak protokolleri seçim ile ilgili yazilimlar ve veri iletim konularinda alinmis patentler mevcuttur. Ancak bunlardan hiç birisi, kendi üzerinde herhangi bir kontrol veya programlama ara yüzü içermeyen, cihazlarin içerisine çok küçük boyutlarda entegre edilebilen ya da USB modülü seklinde kullanilan, benzer islemlerle cihazlar arasi protokol farkliliklarini gözetmeksizin aralarindaki iletisim problemine çözüm sunabilen sistemler ve cihazlara iliskin degildir.
Bulusun Çözümünü Amaçladigi Teknik Problemler Günümüzde dünya, dördüncü endüstri devrimine (endüstri 4.0) hazirlanmaktadir. Bundan önceki buhar gücü, elektrigin kullanimi ve internetin yayginlasmasi ile betimlenen üç endüstri devrimini takip ederek günümüzde, üretim ve kontrol makinelerinin birbirleri ile dogrudan iletisim kurarak insan müdahalesini gerektirmeden üretim yapilmasinin temelleri atilmistir. Endüstri 4.0 olarak adlandirilan bu yeni hareket, beraberinde bazi eksikliklerin ortaya çikmasina neden olmus ve tüm sistemlerin ortak bir paydada bulusturulabilmesi önemli bir konu haline gelmistir. Bu konudaki iki ana problem; birimler arasinda bilgi tasiyan elektronik gereçlerin büyük ve pahali olmasi ve ayrica cihazlarin birbirleriyle iletisim kuracaklari ortak bir dilin bulunmamasi durumudur.
Günümüzde elektronik cihazlara en pratik ulasim yolu, USB olarak kisaltilan “Evrensel Seri Veri yolu” olarak adlandirilan fis-soket yöntemidir. Ancak bu yöntemde dahi 160”tan fazla iletisim protokolü mevcuttur ve ayni protokolü kullanmayan cihazlarin birbirleriyle iletisim kurmasi mümkün olmamaktadir. Diger yöntemler olan Bluetooth, Kizilötesi, Wifi gibi baglanti türleri ise sadece kendi frekansina uygun cihazlarla eslesmekte ve sinirli bir veri iletimi hizmeti sunmaktadir. Bulus, yukarida açiklanan problemlere çözüm olusturmayi amaçlamaktadir.
Bulusun avantajlarindan bir tanesi, USB devresi olarak kullanilan halinde, bir hafiza birimi ve bir mikroislemci bulundurmasi ve hafiza birimine yüklenmis özgün yazilimla tüm iletisim protokollerini, yeni ve özgün bir iletisim protokolüne tercüme edebilir (tercüme etmekten kasit yazilim dillerinin bir birine çevrilmesidir) olmasidir.
Bulus konusu cihazin avantajlarindan bir digeri, USB devresinde gerek USB fisi ve gerekse USB soketi içermesi ve bu soket ve fisi, gerek USB girisi ve gerekse USB çikisi olarak kullanabilmesidir.
Bulus konusu cihazin avantajlarindan bir digeri, entegre edilmis oldugu cihazlar arasinda karsilikli olarak, herhangi sensör veya diger ek baglantilar vasitasiyla elde edilen analog sinyalleri, dijital veriye çevirerek iletebilmesidir.
Bulus konusu cihazin avantajlarindan bir digeri, herhangi bir kaynaktan aldigi dijital bir veriyi analog sinyale çevirerek, analog giris veya kontrol gerektiren aygitlari kumanda edebilmeye olanak vermesidir.
Bulus konusu cihazin avantajlarindan bir digeri, en az 5 km uzakliga (açik havada 7 km) kadar RF (Radyo Frekansi) sinyalleri üreterek, bu uzakliklardaki, ayni modül ya da devrenin entegre edildigi benzeri cihazlarla iletisim kurabilmesidir.
Bulus konusu cihazin avantajlarindan bir digeri, evrensel iletisim modülünün entegre edilmis oldugu cihazlarin, sürekli olarak benzeri kablosuz iletisim çesitleri gibi sürekli sinyal yaymamasi, sadece gerektiginde sinyal yayarak radyasyon ve sinyal kirliligine sebebiyet vermemesidir.
Bulus konusu cihazin avantajlarindan bir digeri, evrensel iletisim modülünün entegre edilmis oldugu cihazlarin, sürekli olarak benzeri kablosuz iletisim çesitleri gibi sürekli sinyal yaymamasi ve enerji tüketimini en aza indirerek bataryali ürünlerin maksimum sürede kullanimina olanak saglamasidir.
Bulus konusu cihazin avantajlarindan bir digeri, entegre edildigi ve kendisi ile ayni özelliklere sahip 65,636 cihaza kadar farkli cihazla bir iletisim agi kurup bu ag içindeki seçilmis cihazlara dogrudan ulasabilmeye olanak vermesidir.
Bulus konusu cihazin daha iyi anlasilmasi için sekillerden yararlanilacaktir.
Sekillerin Açiklanmasi Sekil-1: Bulus konusu cihazin içyapisini ve içerdigi elemanlari gösteren sematik resimdir.
Sekil-Za: Bulus konusu cihazin diger cihazlara baglanti seklini gösteren sematik resimdir.
Sekil-2b: Bulus konusu cihazin diger cihazlara baglanti seklini gösteren sematik resimdir Sekil-3: Bulus konusu cihazin kullanilarak Endüstri 4.0 kapsaminda isleyen üretim ve yönetim sistemini gösteren kavramsal tasarimdir.
Bulusun Açiklanmasina Yardimci Olacak Bölüm ve Parça Referans Numaralari 1- USB iletisim modülü 1a- Gövde 2- USB fisi 3- USB soketi 4- Ana islem karti - USB giris/çikis modülü 6- Mikro islemci 7- Hafiza birimi 8- RF iletisim modülü 9- Evrensel iletisim modülü - Ev sahibi cihaz 11- Bilgisayar 12- Elektronik basinç ölçer 13- Robot kol 14- Kamera sistemi - Ürün Bulusun Detayli Açiklamasi Bu bulus Endüstri 4.0 kapsaminda, makineler ve bilgisayarlar arasi iletisimde kullanilan, sistemler arasindaki iletisimi insan ve bilgisayar müdahalesi olmadan kurmaya yarayan evrensel iletisim modülüyle ilgili olup, yapilan veri ve komut alisverisinin, USB veri yolu girisi olan her türlü teknolojik aletle ya da bahsedilen iletisim modülünün entegre oldugu her elemanla gerçeklestirilmesi ve insansiz sistemlerin makineler arasi protokol farklarina takilmadan birbiriyle iletisim kurarak sistemlerin yönetilebilmesi amaciyla tasarlanmistir.
Bulus konusu cihaz, Endüstri 4.0 için gerekli olan, küçük boyutlu ve çok fonksiyonlu evrensel bir iletisim modülüdür. Bulus konusu endüstri 4.0 evrensel iletisim modülü için her ne kadar resimlerde ve açiklamalarda agirlikli olarak USB iletisim protokolü ve bununla ilgili olarak USB iletisim protokolünün gerçeklesmesi için gerekli olan bir elektronik düzenek kullanilmissa da bulus bununla sinirli olmadigi, söz konusu sistemin veya tasarimin USB iletisim protokolü ve bununla ilgili elektronik düzenekler olmadan, bir makine veya bilgisayara takilabilecegi, onunla entegre olarak üretilebilecegi veya sonradan montaj yapilabilecegi bilinmelidir. Bu bakimdan cihaz USB iletisim protokolü ile sinirli olmayan bir elektronik düzenek içermektedir.
Bulus konusu evrensel iletisim modülü (9), tüm iletisim protokollerini taniyan ve cihazlar arasi baglantilar gerçeklestirildiginde üzerinde bulundugu ev sahibi cihazlarin (10) karsilikli protokol farkliliklarini saptayan ve aralarindaki iletisimi ortak bir dil olusturarak saglayabilen, yüksek teknolojili bir elektronik devre sistemidir. Bu sistem tek basina ev sahibi cihazlar (10) üzerine entegre edilebildigi gibi tercihen bir USB iletisim modülü (1) olarak yapilandirilip, USB portlari kullanarak da istenilen ev sahibi cihazlara (10) monte edilebilir. Veya yukarida belirtildigi gibi USB portlari olmadan de ev sahibi cihazlara (10) veya herhangi bir endüstri 4.0 kapsamindaki makineye uyarlanabilir.
Sekil-1 'de gösterilen bulus konusu evrensel iletisim modülünün (9) kullanildigi USB iletisim modülü (1), bir gövde (1a) içine yerlestirilmis tercihen bir adet ana islem karti (4), bahsedilen ana islem karti (4) üzerinde bulunan ve USB iletisim modülünün (1) dis dünya ile baglantisini gövde (1a) üzerinde konumlandirilan tercihen bir USB fisi (2) üzerinden saglayan USB giris/çikis modülü (5), en az bir adet mikroislemci (6) ve en az bir mikroislemcinin (6) yürüttügü programlarin kaydedildigi en az bir adet hafiza birimi (7), bahsedilen hafiza biriminde (7) konumlandirilmis evrensel iletisim modülü (9) bahsedilen USB iletisim modülünün (1) kablosuz olarak diger modüller üzerinden cihazlar arasi iletisimini saglayan tercihen bir RF iletisim modülü (8) ve bahsedilen USB iletisim modülüne (1) herhangi bir elemanin USB yardimiyla baglanmasini saglayan ve ikinci bir USB giris/çikis modülü (5) sayesinde ana islem kartina (4) baglanmayi saglayan tercihen bir USB soket (3) kisimlarindan olusmaktadir. Burada evrensel iletisim modülü (9) yazilim ve donanimi içermektedir.
Sekil-1 'de kavramsal tasarimin sematik olarak görünümündeki gibi, bulus konusu evrensel iletisim modülü (9) herhangi bir cihaza entegre olarak yerlestirildigi ya da bir USB iletisim modülü (1 ) vasitasiyla cihaza takildigi zaman, enerji kablolari üzerinden elektrik enerjisi alir; mikroislemci (6) harekete geçer ve hafiza birimine (7) ulasarak uygulamasi gereken yazilimi devreye sokar. Bu yazilim USB giris/çikis modülü (5) vasitasiyla ev sahibi cihazla (10) iletisime geçerek, ev sahibi cihazin (10) VID (Firma Tanitim Numarasi) ve PID (Ürün Tanitim Numarasi) numaralarini sorar. Aldigi cevabi hafiza birimindeki (7) bilgilerle karsilastirarak ev sahibi cihazin (10) hangi iletisim protokolünü kullandigini tayin eder. Bu noktadan sonra, bulus konusu USB iletisim modülü (1), baglanmis oldugu ev sahibi cihazla (10) evrensel iletisim modülü (9) vasitasiyla seçilmis olan bu iletisim protokolünü ortak bir protokole çevirerek, cihazlar arasi iletisim kurar.
Sekil-Za ve Sekil-2b'deki resimlerde görüldügü gibi, USB iletisim modülü (1) bir dis baglanti cihazi ya da teçhizatlar arasi iletisim köprüsü islevi gören bir sekilde kullanilabilir. Iletisimin tamamlanmasi için en az iki adet ev sahibi cihaz (10) ve bahsedilen cihazlarin her birine takili halde bulunan birer adet bulus konusu USB iletisim modülü (1) ya da bahsedilen ev sahibi cihazlarin (10) devreleri üzerine entegre edilmis evrensel iletisim modülleri (9) bulundurmasi gerekir. Bulus konusu USB iletisim modülündeki (1) evrensel iletisim modülü (9) tüm iletisim protokollerini barindirmakta veya tüm iletisim protokollerinin anlasilmasini ve bir birine çevrilmesine imkan veren bir yazilim barindirmaktadir. Bulus konusu USB iletisim modülündeki (1) evrensel iletisim modülü (9) USB iletisim protokolleri kullanan , standart giris /çikis portlar vs içeren bir elektronik cihaz olmak zorunda degildir. Temel olarak evrensel iletisim modülünü (9) barindiran az bir adet mikroislemci (6) ve en az bir mikroislemcinin (6) yürüttügü programlarin kaydedildigi en az bir adet hafiza birimi (7), cihazlar arasi iletisimini saglayan tercihen bir RF iletisim modülü (8) içeren bir elektronik aygit veya cihaz olmasi da mümkündür. Bu kapsamda elektronik cihazlara veya makinelere dogrudan entegre edilebilir.
Bahsedilen herhangi bir ev sahibi cihaza (10) baglanmis olan USB iletisim modülü (1), içerisindeki RF iletisim modülü (8) vasitasiyla diger USB iletisim modülü (1) takili ya da evrensel iletisim modülü (9) entegre edilmis olan ev sahibi cihazlara (10) kablosuz bir baglanti gerçeklestirir. Bu baglanti sonucu sistemler arasi iletisim kurulmus olur ve sistemler birbiri ile artik baglantili sekilde çalismaya hazir duruma gelir. Bu noktadan sonra yapilacak olan islemler adi geçen ev sahibi cihazlarin (10) islev ve ayrica karakterine baglidir. Bulus konusu USB iletisim modülünün (1) sürekli sinyal yaymamasi ve sadece ihtiyaç durumunda sinyal iletisimini baslatip, beklemede halindeyken sinyal yayimini kesmesi enerji sarfiyatini en aza indirerek gereksiz enerji tüketimini engeller. Sekil-3'de görülen sistemde tüm cihazlar, üzerlerindeki USB iletisim modülü (1) sayesinde birbiri ile iletisimde olarak yapilacak isi senkron bir sekilde yürütmektedir.
Bulus konusu Bulus konusu USB iletisim modülündeki (1) evrensel iletisim modülü (9) ve üzerine entegre edildigi USB iletisim modülünün (1) islevi, örnek bir senaryo olayi ile daha iyi anlasilmasi hedeflenmektedir. Söyle ki; örnek olarak Sekil-3'deki sistemde, ana cihaz bir bilgisayar (11), ev sahibi cihaz bir analog veri çikisi yapan bir elektronik basinç ölçer (12) ve ikinci ev sahibi cihaz olarak bir robot kol (13) ve son olarak tüm islemi kaydeden üçüncü ev sahibi cihaz ise bir hareket algilayici kamera (14) sistemidir. Bu sistem Endüstri 4.0 kapsaminda birbiri ile iletisim kurmus cihazlarin koordinasyonu saglanmasiyla, herhangi bir ürünün (15) bir robot koI (13) yardimiyla baska bir yerden alinip paket içerisine yerlestirilmesi ve tüm prosesin USB iletisim modülü (1) vasitasiyla, bahsedilen tüm cihazlarin birbirleriyle iletisim halindeyken bilgisayar (1 1) sistemi tarafindan kontrol edilmesi ve kaydedilmesi islemlerini saglamaktadir.
Yukarida bahsedilen örnekte verilmis, birinci ev sahibi cihaz (10) olan elektronik basinç ölçerin (12), ölçtügü basinci esit araliklarla (örnegin dakikada bir) okuyarak kaydetmesi ve basincin önceden belirlenmis bir degeri geçerse alarm vermesinin istendigi bir döngüde, bilgisayar (11), USB portuna takili olan bulus konusu USB iletisim modülü (1) sayesinde, birinci ev sahibi cihaz olan elektronik basinç ölçerin (12) iletisim istedigini kabul ederek ona her dakika basinda “Bana basinç degerini gönder” komutunu gönderir. Ve ikinci ev sahibi cihaz olan robot kol (13), bilgisayarin (11) ona gönderdigi komut dogrultusunda, ürünü (15) bir yerden alip paket içerisine yerlestirmektedir. Bahsedilen bu islem, üzerinde sensörler bulunan üçüncü ev sahibi cihaz olan kamera (14) tarafindan görsel olarak takip edilmektedir ve kameranin (14) kaydettigi veriler yine USB iletisim modülü (1 ) vasitasiyla bilgisayara (11) gönderilmektedir. Ana cihaz olan bilgisayar (1 1) içerisindeki program, ev sahibi cihazlar (10) olan USB iletisim modülünün (1) takili oldugu tüm cihazlara, istenen görevleri iletmektedir.
Ve bu iletim sonucunda, ikinci ev sahibi cihaz (10) olan robot kol (13), tasinmasi gereken ürünü (15) alir ve kodlanan uzakliktaki paketin içine yerlestirir. Paket içerisindeki tüm agirligin alt yüzeye yaptigi basinç birinci ev sahibi cihaz (10) olan elektronik basinç ölçer (12) tarafindan algilanir ve analog veri dijitale ADC (Analog Digital Convertor) yardimiyla çevrilerek kaydedilir. Bu veri daha sonrasinda ilgili olan cihazlarin algilayabilecegi bir dile çevrilir ve USB iletisim modülleri (1) vasitasiyla makineler arasinda RF sinyalleri yardimiyla iIetiIir. Bilgisayar (1 1) tarafindan kaydedilen veri, belirlenen komutlarla kiyaslandiginda eger deger önceden belirlenmis degeri asmissa program alarm verir ve ikinci ev sahibi cihaz (10) robot kol (13) çalismayi durdurur. Üçüncü ev sahibi cihaz (10) olan kamera (14) tüm islemi takip eder ve kaydettigi veriyi bilgisayara (11) gönderir. Baska bir sistem birinci ev sahibi cihaz (10) olan elektronik basinç ölçerin (12) üzerinden, belirlenen miktara kadar dolmus paketi alana kadar bir sonraki ölçüm için ikinci ev sahibi cihaz (10) olan robot kol (13) durur ve 5 saniye geçmesini bekler, paketin sistem üzerinden alindigi, elektronik basinç ölçer (12) tarafindan algilandigi ve yeni bos paketin sistem üzerine kondugu kamera (14) tarafindan algilandigi takdirde sistem kisa bir süre daha bekler ve uygun sartlar saglandigi bilgisi bilgisayar (11) üzerinden sirasiyla tüm ev sahibi cihazlara (10) bildirilerek ayni islemler dizisinin bastan tekrarlanmasi saglanir.
Bahsedilen sistemde, önceden bilgisayar (11) ya da USB iletisim modülü (1) içerisindeki hafiza birimine (7) kaydedilmis ve kullanicilartarafindan belirlenmis bütün üst ve alt degerler tüm ev sahibi cihazlar (10) tarafindan algilanmaktadir. Belirlenen kosullarin asilmasi durumunda, kaydedilen verisel degerler bu durumun belirlenmesinde rol oynamaktadir, belirlenen degerlerle kiyaslandiginda eger belirlenen sartlar saglanmiyorsa ya da ev sahibi cihazlar (10) arasindaki iletisime göre herhangi isleme uygun olmayan bir durum meydana gelmisse ilgili ev sahibi cihazlar (10) takili olan USB iletisim modülü (1) vasitasiyla durumu algilar ve sistem çalismayi durdurur ya da bu duruma çözüme yönelik önlem alir. Disaridan gereken müdahale diger ev sahibi cihazlar (10) tarafindan uygulanip, sartlar belirlenen durumu tekrar saglayana kadar sistem pasif bir sekilde beklemede kalir.
Bulusun Sanayiye Uygulama Biçimi Bulus konusu evrensel iletisim modülü, veri depolama, yedekleme, paylasim ve komut iletimi konusunda güvenli ve Endüstri 4.0 devrimine kolayca entegre olabilecek bir iletisim yolu ve yöntemi sunmaktadir. Bahsedilen cihaz, USB girisi olan tüm elektronik aygitlarda kullanilabilecek sekilde tasarlanmistir. Ana yapisi ve fonksiyonu sabit kalmak üzere, dis sekli ve baglanti yöntemi, USB girisi olmayan cihazlara da uyacak sekilde degistirilebilir.
Bulus konusu cihaz sayesinde, cihazlar arasindaki kontrol ve iletisimin saglanmasi amaciyla özel yazilimlar gerektiren büyük hacimli cihazlar ve bu cihazlari birbirlerine baglayacak bir kablo agi gerekmeyecek, bunun yerine bulus konusu cihaz, her üretim, ölçüm veya kontrol birimine dogrudan baglanarak onunla bir ek yazilim gerektirmeden iletisim kurabilecek ve bu birimin giris ve çikis komutlarini kablosuz olarak diger birimlere aktarabilecektir. Sanayi disinda ev gereçlerinde de komut alabilecek olan tüm elemanlarin kablosuz bir baglantiya sahip olarak uzaktan yönetilmesine izin verecek olan sistem, fabrikalarda, medikal alanda, insansiz araçlarda vb. tüm alanlarda kullanilabilecektir. Ana yapisi ve fonksiyonu sabit kalmak üzere fiziksel tasarimi degistirilerek kullanim alanlarinin Sekil-Za Sekil-2b

Claims (1)

  1. ISTEMLER Bulus Endüstri 4.0 kapsaminda kullanilan ve bilgisayar olmadan tek basina sistemlerin birbiri arasindaki iletisim kurmasina yarayan bir iletisim modülü olup karakterize edici özelligi; USB iletisim modülü (1), bahsedilen iletisim modülünde (1) bir gövde (1 a) içine yerlestirilmis tercihen bir adet ana islem karti (4), bahsedilen ana islem karti (4) üzerinde bulunan ve USB iletisim modülünün (1) dis dünya ile baglantisini gövde (1a) üzerinde konumlandirilan tercihen bir USB fisi (2) üzerinden saglayan USB giris/çikis modülü (5), en az bir adet mikroislemci (6) ve en az bir mikroislemcinin (6) yürüttügü programlarin kaydedildigi en az bir adet hafiza birimi (7), bahsedilen hafiza biriminde (7) konumlandirilmis evrensel iletisim modülü (9 ), bahsedilen USB iletisim modülünün (1) kablosuz olarak diger modüller üzerinden cihazlar arasi iletisimini saglayan tercihen bir RF iletisim modülü (8) ve bahsedilen USB iletisim modülüne (1) herhangi bir elemanin USB yardimiyla baglanmasini saglayan ve ikinci bir USB giris/çikis modülü (5) sayesinde ana islem kartina (4) baglanmayi saglayan tercihen bir USB soket (3) kisimlarindan olusmaktadir. Istem 1le uygun bir USB iletisim modülü (1) olup karakterize edici özelligi, bir gövde (1a) içerisine yerlestirilmis ana islem karti (4) ve bahsedilen ana islem kartinin (4) diger ev sahibi cihazlar (10) arasindaki farkli algoritma ve protokollerin çözülmesine yarayan evrensel iletisim modülü (9) kisimlarini içermesidir. Istem 1 ve Istem 2”ye uygun bir USB iletisim modülü (1) olup karakterize edici özelligi, söz konusu modülün tüm ev sahibi cihazlar (10) ile fiziksel olarak baglanti gerçeklestirmesine yarayan tercihen gövde (1a) üzerinde konumlandirilmis bir giris- çikis baglantisi, tercihen bir USB fisi (2) ve tercihen bir USB soketi (3) kisimlarini içermesidir. Istem 1 ve Istem 3ie uygun bir USB iletisim modülü (1) olup karakterize edici özelligi, gövde (1a) içine yerlestirilmis olan ana islem kartinin (4) disardan gelen dijital veriye ve cihazlara ulasmasini saglayan tercihen iki adet USB giris/çikis modülü (5), tercihen bir adet mikroislemci (6) ve mikroislemcinin (6) yürüttügü programlarin kaydedildigi hafiza birimi (7) kisimlarini içermesidir. Istem 1 veya Istem 4'e uygun bir USB iletisim modülü (1) olup karakterize edici özelligi, bahsedilen USB iletisim modülünün (1) kablosuz olarak diger modüller üzerinden diger ev sahibi cihazlar (10) arasi iletisim kurmasini saglayan tercihen RF iletisim modülü (8) kisimlarini içermesidir. Istem 1'e uygun bir iletisim modülü olup karakterize edici özelligi; istendiginde USB iletisim modülü (1) olmadan, evrensel iletisim modülünü (9) barindiran az bir adet mikroislemci (6) ve en az bir mikroislemcinin (6) yürüttügü programlarin kaydedildigi en az bir adet hafiza birimi (7), cihazlar arasi iletisimini saglayan tercihen bir RF iletisim modülü (8) içeren bir elektronik aygit veya cihaz olmasidir.
TR2017/22958A 2017-12-29 2017-12-29 Endüstri̇ 4.0 i̇çi̇n evrensel i̇leti̇şi̇m modülü TR201722958A2 (tr)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2017/22958A TR201722958A2 (tr) 2017-12-29 2017-12-29 Endüstri̇ 4.0 i̇çi̇n evrensel i̇leti̇şi̇m modülü
PCT/TR2018/050627 WO2019132822A1 (en) 2017-12-29 2018-10-25 Universal communication module for industry 4.0

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2017/22958A TR201722958A2 (tr) 2017-12-29 2017-12-29 Endüstri̇ 4.0 i̇çi̇n evrensel i̇leti̇şi̇m modülü

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201722958A2 true TR201722958A2 (tr) 2018-03-21

Family

ID=63673362

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2017/22958A TR201722958A2 (tr) 2017-12-29 2017-12-29 Endüstri̇ 4.0 i̇çi̇n evrensel i̇leti̇şi̇m modülü

Country Status (2)

Country Link
TR (1) TR201722958A2 (tr)
WO (1) WO2019132822A1 (tr)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN114356678B (zh) * 2022-03-17 2022-06-14 北京奇立软件技术有限公司 获取设备硬件信息的方法及系统

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP2008009922A (ja) * 2006-06-30 2008-01-17 Toshiba Corp 半導体記憶装置およびその連結方法
JP6341101B2 (ja) * 2015-01-15 2018-06-13 ブラザー工業株式会社 電気機器
WO2016194631A1 (ja) * 2015-06-01 2016-12-08 ソニー株式会社 電子機器および接続方法
US9858231B2 (en) * 2015-06-22 2018-01-02 Google Llc Operating system card for multiple devices

Also Published As

Publication number Publication date
WO2019132822A1 (en) 2019-07-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN102625171B (zh) 智能电视的远程控制方法、系统及相应的设备
CN107926075B (zh) 支持异构环境下的数据通信的系统和方法
US10147292B2 (en) Train smoke and fire alarm communication method based on independent modules combination and 3U chassis structure
CN103944895A (zh) 一种异构传感网络的数据融合装置
CN202795029U (zh) 基于云平台的网络机器人控制系统
CN102156680B (zh) 多种连接器的主机装置及传输数据方法和协议选择装置
US20150242349A1 (en) Apparatus for transmitting and/or receiving measurement data of a field device as well as system
CN110247936B (zh) 一种通讯协议转换卡及通讯协议转换系统
TR201722958A2 (tr) Endüstri̇ 4.0 i̇çi̇n evrensel i̇leti̇şi̇m modülü
CN212086506U (zh) 一种网关
CN106409052A (zh) 基于仓储物流的物联网教学实验设备
CN102156618B (zh) 具有多种连接器的存储装置及其传输数据的方法
RU2018145653A (ru) Системы и способы для инициализации конфигурирования устройств, работающих в средах промышленной автоматизации
CN201716721U (zh) 具有多种连接器的存储装置
CN201616094U (zh) 具有多种连接器的主机装置和协议选择装置
TWI621948B (zh) 用於資料儲存的系統及智慧型usb裝置
CN111988270A (zh) 智能通讯闸道装置及其实施方法
US20160094616A1 (en) Using an embedded web server to allow a standard multi-tasking operating system to manage, control and display live or recorded condition monitoring data from real time hardware
CN103440218A (zh) 基于usb-hid协议的can总线监控方法
CN210780850U (zh) 一种物联网射频控制智能网关
US9445451B2 (en) Communicating arbitrary attributes using a predefined characteristic
CN209928591U (zh) 一种基于网络科技监控预警系统
Pant et al. Design and implementation of a can data analysis test bench based on raspberry pi
CN202093347U (zh) 一种EtherCAT总线数控系统接口模块
CN211381377U (zh) 热合装置及系统