TR201706471U - Yatay i̇şleme tezgâhlari i̇çi̇n gezer çeneli̇ çatal kule - Google Patents

Yatay i̇şleme tezgâhlari i̇çi̇n gezer çeneli̇ çatal kule Download PDF

Info

Publication number
TR201706471U
TR201706471U TR2017/06471U TR201706471U TR201706471U TR 201706471 U TR201706471 U TR 201706471U TR 2017/06471 U TR2017/06471 U TR 2017/06471U TR 201706471 U TR201706471 U TR 201706471U TR 201706471 U TR201706471 U TR 201706471U
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
arms
workpieces
jaws
fork tower
mentioned
Prior art date
Application number
TR2017/06471U
Other languages
English (en)
Inventor
Elmas Erol
Original Assignee
Er El Makina Yedek Parca Imalat Sanayi Ve Ticaret Ltd Sirketi
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Er El Makina Yedek Parca Imalat Sanayi Ve Ticaret Ltd Sirketi filed Critical Er El Makina Yedek Parca Imalat Sanayi Ve Ticaret Ltd Sirketi
Priority to TR2017/06471U priority Critical patent/TR201706471U/tr
Publication of TR201706471U publication Critical patent/TR201706471U/tr

Links

Landscapes

  • Jigs For Machine Tools (AREA)

Abstract

Bu buluş; CNC ve bohrwerk tezgâhlarında iş parçalarını yatay konumda sabitlemek için kullanılan ve farklı çaplara sahip silindir ve dörtgen şekilli iş parçalarının, tutucu takımları (çeneleri) değiştirmeye gerek duyulmaksızın sabitlenmesini ve sabitlenmiş olan iş parçalarının her iki yönden işlenebilmesini sağlayan, hareketli (gezer) ve oynar başlı çenelere sahip çatal kule(10) ile ilgili olup, özelliği; birbirlerinden uzaklaşarak (V şeklinde) veya yaklaşarak (ters V şeklinde) açılı şekilde veya birbirlerine paralel olarak uzanan en az iki adet kol(11); bahsedilen kolların(11) alt uçlarının arasında bulunan taban(12) parçası; bahsedilen taban(12) parçasının, kolların(11) arasında kalan yüzeyinde konumlandırılmış olan ve iş parçalarının(50), çatal kuleye(10) tam merkezde yerleştirilmesini sağlayan dayamalı V tipi yatak(30); bahsedilen kolların(11) birbirlerine bakan yüzeylerinin üzerinde konumlandırılmış olan ve bahsedilen kollar(11) boyunca her iki yöne hareket ettirilebilen ve böylece bahsedilen dayamalı V tipi yatak(30) üzerine yerleştirilmiş olan iş parçalarının(50) sabitlenebilmesini sağlayan gezer çeneler(20); bahsedilen gezer çenelerin(20), iş parçasına(50) temas eden temas yüzeylerinin(22) her yöne hareket edebilmesini ve böylece bahsedilen temas yüzeylerinin(22), her türlü iş parçasının(50) dış yüzeyine tam olarak oturmasını sağlayan oynar başlıklardan(21) oluşmaktadır.

Description

TARIFNAME YATAY ISLEME TEZGÂHLARI IÇIN GEZER ÇENELI ÇATAL KULE Teknik Alan Bu bulus; CNC ve bohrwerk (borverk) tezgâhlarinda, is parçalarini yatay konumda sabitlemek için kullanilan ve farkli çaplara sahip silindir ve dörtgen sekilli is parçalarinin, tutucu takimlari (çeneleri) degistirmeye gerek duyulmaksizin sabitlenmesini ve sabitlenmis olan is parçalarinin her iki yönden islenebilmesini saglayan, hareketli (gezer) ve oynar basli çenelere sahip çatal kule (sabitleme araci, mengene Vb.) ile ilgilidir. Önceki Teknik Bilinen CNC ve bohrwerk (borverk) tezgâhlarinda; mil, saft, aks, trapez vida Vb. silindir ve dörtgen prizma sekilli parçalarin islenmesi için; is parçasi, bir ucundan gezer puntaya, diger ucundan aynaya yerlestirilerek tezgâha oturtulmaktadir. Tezgâha oturtulmus olan is parçasi, kendi ekseninde döndürülürken; takim tutucu üzerindeki is takimi (kesici kalem, vida kalemi, kanal kalemi vs.), parçaya yaklastirilmakta ve böylece is parçasinin yanal yüzeylerinin tornalama isleminin yapilmasi saglanmaktadir. Bahsedilen parçalarin uç kisimlarinin islenmesi için ise; farkli bir sabitleme takimina ihtiyaç duyulmaktadir. Yatay sekilde tornalama islemlerine tabi tutulacak olan is parçalari; biliiien teknikte, yanal yüzeylerini kavrayan tutucu kelepçeler ile sabitlenmektedir.
Bilinen teknikte; CN205111315 yayin numarali, “Lathe from line-up clamp” baslikli patent dokümaninda bahsedilen sabitleme araci ve benzerleri bulunmaktadir. CN205111315 numarali patent dokümaninda bahsedilen sabitleme araci, mengene prensibi ile çalismaktadir.
Is parçalari, hareketli iki palet arasina sikistirilarak sabitlenmektedir. Bahsedilen paletler, çerçeve benzeri bir yapi içinde hareket etmektedir. Ancak bahsedilen sabitleme araciyla, saglam bir sabitlemenin saglanmasi için; harici bir yatak veya ikinci bir sabitleyici kullanilmasi gerekmektedir. Ayrica, bahsedilen sabitleme araci; silindir is parçalari için farkli, dörtgen prizma is parçalari için farkli sekilde yapilandirilmistir. Silindir parçalar için; sikistirma paletleri yay seklindedir. Bu durumda, islenecek olan parçanin sekli degistiginde, tezgâh üzerindeki sikistirma aracinin da (en azindan paletleri) degistirilmesi gerekmektedir.
Bilinen teknikte; CN205630052 yayin numarali, “Lathe frock clamp suitable for many sizes work piece” baslikli faydali model dokümaninda bahsedilen ve birçok is parçasina uyumlu oldugu belirtilen sabitleme araci bulunmaktadir. Bahsedilen sabitleme araci, dörtgen bir tabla üzerinde hareket edebilen, dört adet tutucu çeneden olusmaktadir. Ancak bahsedilen sabitleme araci ve benzerleri, is parçalarini sadece bir ucundan tutabilmektedir. Bu tip sabitleme araçlari ile sabitlenmis olan is parçalarinin, sadece bir ucu açik konumda bulunmaktadir. Böylece, tornalama islemi, sadece açik olan uç üzerinde yapilabilmektedir. Is parçasinin diger ucunun da islenebilmesi için, is parçasinin sabitleme aracindan sökülüp, 180° döndürülmesi ve tekrar sabitlenmesi gerekmektedir.
Bilinen teknikte; CN205571993 yayin numarali, “Lathe positioning and clamping device that floats” baslikli sabitleme araci ve benzerleri bulunmaktadir. Bu tip sabitleme araçlarinda; is parçasi, bir tanesi dikey olarak hareket edebilen, iki adet baski blogu arasina sikistirilmaktadir. Baski bloklari arasindaki dikey mesafe kontrol edilebilmektedir. Ancak, bahsedilen baski bloklari sabit yapidadir ve yatay konumlari degistirilememektedir. Bu durumda; bahsedilen baski bloklari, is parçasinin yapisina göre konum alamamaktadir. Baski bloklarinin, is parçasinin sekline göre konum alamamasi; bazi is parçalarinin, yüzey yapilari itibariyla, saglam sekilde sabitlenememesine neden olmaktadir. Ayrica; sikistirma islemi için blok halinde iki adet, büyük boyutlu parça kullanilmasi, sabitleme aracinin kullanimini ve tamirini zorlastirmaktadir.
Bilinen teknikte; CN104249373 yayin numarali, “Clamp structure of forging system efficient overloaded operation robot” baslikli, patent dokümaninda bahsedilen, sabitleme araci bulunmaktadir. Bahsedilen sabitleme araci; kiskaç (makas) seklinde açilip kapanabilen iki adet kolun ucundaki çeneler sayesinde sikistirma islemlerini gerçeklestirmektedir. Bahsedilen kollar, kiskaç seklinde birbirlerine dogru kapanmakta ve birbirlerinden açili sekilde uzaklasarak açilmaktadir. Bahsedilen kollarin açilip kapanma hareketlerine eksen olan mafsal noktalari arasinda bir miktar mesafe bulunmaktadir. Ancak kiskaç seklindeki tutus; her is parçasini sabitlemek için uygun degildir. Is parçasinin boyutlari arttikça, kiskaç kollarinin arasindaki mesafe de arttigindan; sabitleme islemi zorlasmaktadir.
Bilinen teknikte; CN205201072 yayin numarali, “Clampiiig device is used in processing of spring ornaments” baslikli, faydali model dokümaninda bahsedilen, sabitleme araci bulunmaktadir. Bahsedilen sabitleme aracinda; is parçasi, V sekilli bir yatak üzerine oturtulmakta ve bahsedilen yatak kisminin iki yanindaki kollarin ucunda bulunan yay sikistirrnali çeneler vasitasiyla sabitleme islemi saglanmaktadir. Ancak yay tahrikli sikistirma, emniyet açisindan dezavantajli olabilmektedir. Yaylarin bosalmasi veya zamanla yorulmasi; is parçasinin sikistirilmasinda emniyet sorunlarina neden olabilmektedir. Ayrica, sikistirma çeneleri, is parçasina iki yandan geldiginden; kiskaç benzeri bir tutus saglamaktadir. Kiskaç benzeri bir tutma islemi, yukarida da bahsedildigi gibi; her is parçasini sabitlemek için uygun degildir. Is parçasinin boyutlari arttikça; sabitleme islemi zorlasmaktadir.
Bilinen teknikte; “Machine Vise for round part” ve “V type machine Vise” isimleriyle tanimlanan sabitleme araçlari bulunmaktadir. Bu sabitleme araçlarinda; is parçasi, iki adet sikistirma kolunun arasinda bulunan V seklinde bir yataga yerlestirilmektedir. Daha sonra; bahsedilen sikistirma kollari hareket ettirilerek, iki yandan, V yatagin üzerine dogru kapatilmaktadir. Bahsedilen sikistirma kollarinin uçlarinda; tutucu çeneler bulunmaktadir.
Böylece, kollar (çeneler) ve yatak arasinda sikisan, is parçasi sabitlenmektedir. Sikistirma kollari, birer mentese ekseninde; yataga dogru kapanma hareketi yapmaktadir. Bu durumda; kapanma hareketi sirasinda iki kol birbirlerine yaklasmaktadir. Sikistirma kollarinin, is parçasina dogru hareket ettirilerek sikistirma saglanmasi; bahsedilen sabitleme araçlarinin boyutlarini kisitlamaktadir. Bu nedenle; bahsedilen araçlar, bilinen teknikte, küçük boyutlu olarak imal edilmektedir. Ayrica, sikistirma kollarinin hareketli olmasi, sabitleme aracinin kullanim ömrünü kisaltmakta ve olasi bir tamirati zorlastirmaktadir. Bahsedilen sabitleme araçlarinda; kollarin uç kisimlarinda bulunan çeneler sabit yapidadir. Bu durum; kollar, is parçasinin üzerine kapanirken, çenelerin her zaman tam tutmayi saglayacak pozisyonda olamamasina yol açmaktadir. Ayrica; bahsedilen sabitleme araçlarinda, bahsedilen sikistirma kollari, beraberce açilip kapanmakta, senkronize hareket etmektedir. Bu durum; bahsedilen sabitleme araçlarinda, yapisi düzgün olmayan is parçalarinin sabitlenememesine neden olmaktadir.
Bulusun Kisa Açiklamasi CNC ve bohrwerk tezgâhlarinda is parçalarini yatay konumda sabitlemek için kullanilan ve farkli çaplara sahip silindir ve dörtgen sekilli is parçalarinin, tutucu takimlari (çeneleri) degistirmeye gerek duyulmaksizin sabitlenmesini ve sabitlenmis olan is parçalarinin her iki yönden islenebilmesini saglayan, hareketli (gezer) ve oynar basli çenelere sahip çatal kule (sabitleine araci) ile ilgili olan bu bulus, yukarida bahsedilen dezavantajlari asmakta ve teknigin bilinen durumuna yenilik getirmektedir.
Bahsedilen çatal kule, genel görünüm itibariyla; tabanda bir yatak bölümü ve bahsedilen yatak kisminin iki yanindan, disa dogru açili sekilde yükselen iki adet sabit kol parçasindan olusmaktadir. Bahsedilen kollar, ideal olarak; ikili çatal kolu seklindedir. Bahsedilen kollarin üzerinde, kol boyunca hareket edebilen çeneler bulunmaktadir. Çeneler, birbirlerinden bagimsiz sekilde hareket edebilmektedir. Ayrica, çenelerin, is parçasina denk geldigi kisimlar; oynar basliga sahiptir. Böylece; çene, is parçasina dayandiginda; oynar baslik sayesinde, is parçasi yüzeyine tam temas saglanmaktadir.
Bulusun Anlatimi Bahsedilen çatal kule; farkli çaplara sahip silindir ve dörtgen sekilli is parçalarinin, CNC ve bohrwerk tezgâhlarinda, tek sikistirma araciyla, saglam sekilde sabitlenmesini saglamaktadir. Çatal kule; birbirlerine göre disa dogru açili sekilde, baska bir deyisle V seklinde uzanan en az iki adet kol kismina sahiptir. Bahsedilen kollar, bulusun versiyonlari olarak; birbirlerine paralel (ömegin; U seklinde) veya birbirlerine göre içe dogru açili sekilde (ters V seklinde) uzanabilmektedir. Bahsedilen kollarin arasinda, taban kisminda, yatak bölümü ve yatak parçasi bulunmaktadir. Is parçasi; çatal kulenin kollarinin arasinda, çatal kulenin taban kismini olusturan yatak bölümünde, yatak parçasinin üzerine yerlestirilmektedir. Yatak parçasi; teknikte, V yatak diye tabir edilen bir yapidadir. Böylece; yatak parçasi üzerine yerlestirilmis olan is parçasinin, merkezde (hizada) oldugundan emin olunmaktadir. Çatal kulenin kollari üzerinde; bahsedilen kollar boyunca (kollarin birbirine bakan yüzeyleri boyunca) hareket eden gezer çeneler bulunmaktadir. Bahsedilen gezer çeneler; çatal kulenin kollari boyunca, yatak bölümüne dogru ve tersine, birbirlerinden bagimsiz sekilde hareket edebilmektedir. Yatak parçasi üzerine konumlandirilmis olan is parçasi; bahsedilen gezer çeneler vasitasiyla sikistirilarak sabitlenmektedir. Uygulamada; gezer çeneler, çatal kulenin V seklindeki kollari üzerinde, yatak parçasi (taban) üzerinde konumlandirilmis olan is parçasina dogru hareket ettirilmekte ve böylece is parçasinin, yatak parçasi (taban) ve çeneler arasinda sikisarak sabitlenmesi saglanmaktadir.
Bahsedilen gezer çenelerin, is parçasina temas ettigi yüzeyler (çene temas yüzeyleri), oynar basliklar sayesinde her yöne hareket edebilmektedir. Böylece; çeneler, is parçasinin yüzey sekli nasil olursa olsun, tam tutunmayi saglayacak sekilde temas etmektedir. Ayrica; gezer çenelerin, birbirlerinden bagimsiz olarak hareket edebilmesi; asimetrik yüzeyli is parçalarinin da, kolaylikla ve saglam sekilde sabitlenmesini saglamaktadir.
Gezer çeneler; birer somun üzeriiie oturtulmustur. Bahsedilen somunlar, disli miller üzerinde bulunmaktadir. Bu durumda, bahsedilen disli mil döndürüldügünde; üzerinde bulunan somun, disli mil boyunca, dönme yönüne bagli sekilde (yatak bölümüne dogru veya tersine), lineer hareket yapmaktadir. Somunun, disli mil üzerindeki hareketi dolayisiyla; somunlara bagli olan gezer çeneler de hareket etmektedir. Gezer çeneler ve çatal kulenin yapisi sayesinde; tek sabitleme araciyla, farkli boyutlu silindir ve dörtgen prizma sekilli is parçalari, tezgâha sabitlenebilmekte ve böylece is parçasinin iki ucundan da isleme yapilabilmektedir.
Gezer çenelerin hareket mekanizmalari, bir kasa içinde bulunmaktadir. Bahsedilen kasanin içinde, disli mil bulunmaktadir. Disli mile, bir somun vasitasiyla irtibatlanmis olan gezer çene, bahsedilen kasanin üzerinde hareket etmektedir. Gezer çene bünyesinde, en az bir adet kilavuz kama bulunmaktadir. Bahsedilen kilavuz kama, kasa bünyesinde bulunan kanallara konumlandirilmistir. Böylece, gezer çenenin, kasa üzerindeki hareketi sirasinda; kilavuz kama da, kanal boyunca ilerleyerek hareketin kararliligini saglamaktadir. Kilavuz kama sayesinde, gezer çene, kasa üzerindeki hareketlerini dengeli sekilde yapmaktadir.
Bu bulus, bundan sonra; asagida listelenmis sekillere deginilerek, referanslar araciligiyla, daha detayli olarak açiklanmaktadir.
Sekillerin Açiklamasi Sekil 1: Gezer çeneli çatal kulenin, cepheden iki boyutlu görünüsüdür.
Sekil 2: Gezer çeneli çatal kulenin, perspektif görünüsüdür.
Sekil 3: Gezer çeneli çatal kulenin, perspektif görünüsüdür. Yatak yuvasinda, V tipi ve orta merkezli yatak bulunmaktadir.
Sekil 4: Gezer çeneli çatal kulenin, perspektif görünüsüdür. Gezer çene patlatilmis halde ve yatak, yatak yuvasinin disinda görünmektedir.
Sekil 5: Gezer çeneli çatal kulenin, detayli, perspektif görünüsüdür. Gezer çene patlatilmis halde ve yatak, yatak yuvasinin disinda görünmektedir.
Sekil 6: Gezer çeneli çatal kulenin, üstten iki boyutlu görünüsüdür.
Sekil 7: Gezer çeneli çatal kulenin, yandan iki boyutlu görünüsüdür.
Sekil 8: Gezer çeneli çatal kulenin, is parçasi tutma görünüsüdür.
Bulusun Ayrintili Açiklamasi Bu bulus; CNC ve bohrwerk tezgâhlarinda is parçalarini yatay konumda sabitlemek için kullanilan ve farkli çaplara sahip silindir ve dörtgen sekilli is parçalarinin, tutucu takimlari (çeneleri) degistirmeye gerek duyulmaksizin sabitlenmesini ve sabitlenmis olan is parçalarinin her iki yönden islenebilmesini saglayan, hareketli (gezer) ve oynar basli çenelere sahip çatal kule(10) ile ilgili olup, özelligi; birbirlerinden uzaklasarak (V seklinde) veya yaklasarak (ters V seklinde) açili sekilde veya birbirlerine paralel olarak uzanan en az iki adet kol(l 1); bahsedilen kollarin(11) alt uçlarinin arasinda bulunan taban(l2) parçasi; bahsedilen taban(12) parçasinin, kollarin(11) arasinda kalan yüzeyinde konumlandirilmis olan ve is parçalarinin(50), çatal kuleye(10) tam merkezde yerlestirilmesini saglayan dayamali V tipi yatak(30); bahsedilen kollarin(11) birbirlerine bakan yüzeylerinin üzerinde konumlandirilmis olan ve bahsedilen kollar(11) boyunca her iki yöne hareket ettirilebilen ve böylece bahsedilen dayamali V tipi yatak(30) üzerine yerlestirilmis olan is parçalarinin(50) sabitlenebilmesini saglayan gezer çeneler(20); bahsedilen gezer çenelerin(20), is parçasina(50) temas eden temas yüzeylerinin(22) her yöne hareket edebilmesini ve böylece bahsedilen temas yüzeylerinin(22), her türlü is parçasinin(50) dis yüzeyine tam olarak oturmasini saglayan oynar basliklardan(21) olusmaktadir.
CNC ve bohrwerk tezgâhlarinda, is parçalarini(50), sabitlemek için kullanilan bir sabitleme araci olan çatal kulenin(10); örnek bir yapilanmasi ve kullanimi su sekilde olmaktadir: Çatal kulenin(10) gövdesi; bir adet taban(lZ) parçasi ve bahsedilen taban(lZ) parçasinin karsilikli iki ucundan, birbirlerinden uzaklasarak (V seklinde) veya birbirlerine yaklasarak (ters V seklinde) açili sekilde veya birbirlerine göre paralel olarak yükselen iki adet kol(11) parçasindan olusmaktadir. Çatal kulenin(10) ideal yapilanmasinda; kollar(11), birbirlerine göre, V seklinde konumlandirilmistir. Bahsedilen kollarin(11) alt uçlari, bir taban(lZ) parçasi ile birlestirilmistir. Çatal kule(10); her kol(1 1) parçasinin, karsisindaki kol parçasina(1 1) bakan yüzeyi üzerinde konumlandirilmis olan ve bahsedilen kollar(l 1) boyunca her iki yöne hareket ettirilebilen en az iki adet gezer çeneye(20) sahiptir. Ayrica; taban(lZ) parçasinin, kollarin(l 1) arasinda kalan yüzeyinde yatak yuvasi(32) bulunmaktadir. Bahsedilen yatak yuvasina(32), is parçasinin(50), çatal kuleye(10) hizada (merkezde) yerlestirilmesini saglayan dayamali V tipi yataklar(30) monte edilmektedir. Ideal versiyonda; orta merkezli V tipi yatak(31) kullanilmaktadir.
Gezer çenelerin(20), is parçasina(50) temas ettigi kisimlar; temas yüzeyi(22) olarak adlandirilmistir. Temas yüzeyleri(22), gezer çene(20) bünyesine bir oynar baslikla(21) konumlandirilmistir. Böylece; temas yüzeyleri(22), is parçasinin(50) yüzey sekline göre konum alabilmektedir. Bu sayede; en iyi sikistirma saglanmaktadir.
Gezer çeneler(20), çatal kulenin(10) kollari(11) üzerinde; tabana(12) ve dolayisiyla dayamali V tipi yataga(30) dogru ve zit yönlü hareket edebilmektedir. Gezer çenenin(20) bahsedilen hareketleri; bir kasa(40) yapisi üzerinde gerçeklesmektedir. Bahsedilen kasalar(40); çatal kulenin(10) kollari(11) üzerinde konumlandirilmistir. Her gezer çene(20), bir kasa(40) üzerinde hareket etmektedir. Bahsedilen kasanin(40) iç kisminda disli mi1(4l) bulunmaktadir.
Bahsedilen disli mil(4l), motor, pnömatik sistem Vb. (herhangi) bir tahrik mekanizmasi ile döndürülmektedir.
Disli mil(41) üzerinde en az bir adet somun(23) bulunmaktadir. Bahsedilen somun(23); disli milin(4l) dönme hareketiyle; lineer bir ilerleme hareketi yapmaktadir. Disli milin(41) dönme yönüne bagli olarak; somunun(23) ilerleme yönü degismektedir.
Bahsedilen somun(23), gezer çene(20) ile disli mil(4l) arasindaki baglantiyi saglamaktadir.
Dolayisiyla somunun(23), disli mil(4l) üzerindeki hareketleri, birebir olarak, gezer çeneye(20) yansimaktadir. Bu durumda, disli milin(4l) dönme hareketi sirasinda; gezer çene(20), çatal kulenin(10) kolu(ll) üzerindeki kasa(40) üzerinde ilerleme hareketi yapmaktadir. Gezer çenenin(20) ilerleme yönü; disli milin(41) dönme hareketinin yönüne baglidir. Çatal kulenin(10) bir versiyonu olarak; disli millere(41), münhasir tahrik mekanizmalari ile hareket verilebilmektedir. Bu durumda; gezer çeneler(20) birbirlerinden bagimsiz olarak hareket ettirilebilinektedir.
Kasalarin(40), kenar kisimlari boyunca kanallar(42) bulunmaktadir. Bir gezer çene(20), bir kasa(40) üzerinde konumlandirildiginda; gezer çene(20) bünyesinde bulunan kamalar(24), bahsedilen kanallara(42) yerlestirilmektedir. Bahsedilen kamalar(24) ve kanallar(42); gezer çenelerin(20), kasalar(40) ve/Veya kollar(11) üzerinde yaptiklari hareketin dengeli olmasini saglamaktadir. Çatal kulenin(10) diger bir versiyonu olarak; bahsedilen disli mil(41) ve kanallar(42), bir kasa(40) bünyesinde degil; direkt olarak kol(ll) bünyesinde olabilmektedir. Bu durumda; gezer çene(20), direkt olarak kol(11) parçasi üzerine monte edilmektedir. Disli mil(41), kol(11) parçasi içinde dönme hareketi yapmaktadir. Gezer çenenin(20) kamalari(24); kol(11) parçalarinin kenarlarinda açilmis olan kanallar(42) boyunca hareket etmektedir.
Bahsedilen gezer çenenin(20) örnek bir uygulamasi su sekilde olmaktadir: Baslangiç durumunda; gezer çeneler(20), kollar(11) üzerinde, tabandan(12) en uzak konumda bulunmaktadir.
Silindir veya dörtgen prizma sekilli is parçasi(50), sabitlenmek istenen kisimdan; çatal kulenin(10) tabaninda(12) bulunan dayamali V tipi yatak(30) üzerine yerlestirilmektedir.
Bahsedilen dayamali V tipi yatak(30), is parçasina(50) uygun degilse; yatak yuvasindan(32) de-monte edilerek, uygun bir yatak yerlestirilebilir. Is parçasi(50), yatak üzerine yerlestirildiginde; gezer çeneler(20), is parçasina(50) dogru hareket ettirilmektedir. Bu hareket sirasinda; disli millere(41) dönme hareketi verilmekte ve disli mil(41) üzerinde bulunan somuna(23) bagli olan gezer çenelerin(20) ilerlemesi saglanmaktadir. Gezer çeneler(20), is parçasin1(50) iki yönden sikistirmaktadir. Böylece; üst yanlardan gezer çeneler(20) ve alttan yatak arasinda kalan is parçasi(50) sabitlenmektedir. Gezer çeneler(20), is parçasina(50) temas ederken, oynar baslikli(21) temas yüzeyleri(22), is parçasinin(50) yüzey sekline göre konum almaktadir. Çatal kulede(10) sabitlenmis olan is parçasinin(50) her türlü isleme isleri bittiginde; gezer çeneler(20), is parçasindan(50) geriye dogru hareket ettirilmekte ve is parçasi(50) serbest birakilmaktadir.

Claims (7)

ISTEMLER
1- Bu bulus; CNC ve bohrwerk tezgâhlarinda, is parçalarini sabitlemek için kullanilan sabitleyici araçlar ile ilgili olup; farkli çaplara sahip silindir ve dörtgen sekilli is parçalarinin, tutucu takimlari degistirmeye gerek duyulmaksizin, tek sabitleme araciyla sabitlenmesini ve sabitlenmis olan is parçalarinin her iki yönden islenebilmesini saglayan çatal kulenin(10) özelligi; - En az bir adet taban(12) parçasi; - Bahsedilen taban(12) parçasinin karsilikli iki ucundan, birbirlerinden uzaklasarak (V seklinde) veya birbirlerine yaklasarak (ters V seklinde) açili sekilde veya birbirlerine göre paralel olarak yükselen en az iki adet kol(1 1) parçasi; - Her kol(ll) parçasinin, karsisindaki kol parçasina(ll) bakan yüzeyi üzerinde konumlandirilmis olan ve bahsedilen kollar(ll) boyunca her iki yöne hareket ettirilebilen ve böylece taban(12) üzerine yerlestirilmis olan is parçasinin(50) sabitlenmesini saglayan en az iki adet gezer çeneden(20) olusmasidir.
2- Istem 1°de bahsedilen çatal kule(10) olup, özelligi; bahsedilen taban(12) parçasinin, bahsedilen kollar(11) arasinda kalan yüzeyi üzerine konumlandirilmis olan ve is parçalarinin(50), çatal kuleye(10) tam merkezde (hizada) yerlestirilmesini saglayan en az bir adet yatak parçasina sahip olmasidir.
3- Istem lide bahsedilen çatal kule(10) olup, özelligi; bahsedilen gezer çenelerin(20), is parçasina(50) temas eden temas yüzeylerinin(22) her yöne hareket edebilmesini ve böylece bahsedilen temas yüzeylerinin(22), her türlü is parçasinin(50) dis yüzeyine tam olarak oturmasini saglayan oynar basliklara(21) sahip olmasidir.
4- Istem l,de bahsedilen çatal kule(10) olup, özelligi; bahsedilen taban(12) parçasinin, bahsedilen kollar(11) arasinda kalan yüzeyi üzerine, is parçalarinin(50) yerlestirilmesi için kullanilan yatak parçalarinin konumlandirilmasini saglayan en az bir adet yatak yuvasina(32) sahip olmasidir.
5- Istem 1”de bahsedilen çatal kule(10) olup, özelligi; - Bahsedilen kollarin(1 1) veya kollar(11) üzerine konumlandirilmis olan kasalarin(40) iç kismina, her gezer çene(20) için en az bir adet yerlestirilmis olan ve gezer çenelerin(20) bahsedilen hareketlerini saglayan disli miller(41); - Bahsedilen disli miller(41) üzerinde bulunan ve disli milin(4l) dönme hareketinin, gezer çeneye(20) lineer hareket olarak iletilmesini saglayan somunlara(23) sahip olmasidir.
6- Istem 1,de bahsedilen çatal kule(10) olup, özelligi; - Çatal kulenin(10) her kolunun(11) veya kollar(11) üzerine konumlandirilmis olan her kasanin(40) yanal yüzeylerinde bulunan en az bir adet kanal(42); - Bahsedilen gezer çenelerin(20) bünyesinde, bahsedilen kanallara(42) denk gelecek sekilde konumlandirilmis olan ve bahsedilen kanallara(42) yerlestirilmis olmalari sayesinde, gezer çenelerin(20), kollar(ll) veya kasalar(40) üzerinde yaptiklari hareketlerin dengesini saglayan kamalara(24) sahip olmasidir.
7- Istem l,de bahsedilen çatal kule(10) olup, özelligi; bahsedilen gezer çenelerin(20) birbirlerinden bagimsiz sekilde hareket edebilmesini saglayan hareket mekanizmalarina sahip olmasidir.
TR2017/06471U 2017-05-03 2017-05-03 Yatay i̇şleme tezgâhlari i̇çi̇n gezer çeneli̇ çatal kule TR201706471U (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2017/06471U TR201706471U (tr) 2017-05-03 2017-05-03 Yatay i̇şleme tezgâhlari i̇çi̇n gezer çeneli̇ çatal kule

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2017/06471U TR201706471U (tr) 2017-05-03 2017-05-03 Yatay i̇şleme tezgâhlari i̇çi̇n gezer çeneli̇ çatal kule

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201706471U true TR201706471U (tr) 2017-08-21

Family

ID=67901685

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2017/06471U TR201706471U (tr) 2017-05-03 2017-05-03 Yatay i̇şleme tezgâhlari i̇çi̇n gezer çeneli̇ çatal kule

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201706471U (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US9533355B2 (en) Machine for machining pipe ends, having a centering device for centering a tubular workpiece in relation to an axis of rotation
CN1925950B (zh) 带有可调的工作夹紧台的机床
CN105729148A (zh) 盘形凸轮驱动式圆柱工件定心夹紧夹具
CN105437252A (zh) 夹具
CN106312633A (zh) 一种机加工夹紧用多功能夹具
JP2016101642A (ja) ワークの複数箇所を押圧するワーク固定装置
KR20080008349A (ko) 플로팅 클램핑 죠를 구비하는 클램핌 헤드
ES2797090T3 (es) Máquina herramienta
GB2427167A (en) Multi surface clamping assembly
CN104384978A (zh) 平口钳双向夹紧装置
CN103962840A (zh) 曲轴车铣机床及其刀具转塔
WO2015101697A1 (en) Automatic pneumatic vice
US8578588B2 (en) System pendulum apparatus and method
TR201706471U (tr) Yatay i̇şleme tezgâhlari i̇çi̇n gezer çeneli̇ çatal kule
US20140035241A1 (en) Workholding apparatus
CN105710473A (zh) 线切割加工用螺杆驱动式夹具
CN209998790U (zh) 一种自定心夹具
CN105690149A (zh) 一种机床夹具
CN204913657U (zh) 自由更换夹口的台虎钳
CN204195314U (zh) 平口钳双向夹紧装置
CN110883582A (zh) 一种桥壳铣面钻孔夹具
CN208178986U (zh) 手电筒壳体内壁加工用定位夹具
CN207431770U (zh) 一种可多角度移动的机械夹具
KR102332109B1 (ko) 공작기계
US771194A (en) Valve-reseating device.