TR201703819A2 - Sizdirmazlik ölçüm test si̇stemi̇ ve sizdirmazlik ölçüm yöntemi̇ - Google Patents

Sizdirmazlik ölçüm test si̇stemi̇ ve sizdirmazlik ölçüm yöntemi̇ Download PDF

Info

Publication number
TR201703819A2
TR201703819A2 TR2017/03819A TR201703819A TR201703819A2 TR 201703819 A2 TR201703819 A2 TR 201703819A2 TR 2017/03819 A TR2017/03819 A TR 2017/03819A TR 201703819 A TR201703819 A TR 201703819A TR 201703819 A2 TR201703819 A2 TR 201703819A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
sound
test system
feature
value
measurement test
Prior art date
Application number
TR2017/03819A
Other languages
English (en)
Inventor
Celal Beysel Veysel
Original Assignee
Floteks Plastik Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Floteks Plastik Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi filed Critical Floteks Plastik Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi
Priority to TR2017/03819A priority Critical patent/TR201703819A2/tr
Publication of TR201703819A2 publication Critical patent/TR201703819A2/tr

Links

Landscapes

  • Examining Or Testing Airtightness (AREA)

Abstract

Bir kap (10) içerisine bahsedilen kabın (10) daldırıldığı içi sıvı dolu bir havuz (30), kap (10) ile ilişkili bir hava kaynağı (40); sıvı ile temas ederek ses sinyallerini alan bir ses/titreşim algılayıcı (50) ve bahsedilen ses/titreşim algılayıcıdan (50) bahsedilen ses sinyalini alacak şekilde yapılandırılmış bir işlemci birimi (62) barındıran bir sızdırmazlık ölçüm test sistemidir. Şekil 3

Description

TEKNIK ALAN Bulus, bilhassa akiskanlar için kullanilan degisik hammaddeler ile üretilmis kapali depolama ürünlerinin ( kaplarin ) üretimi sonrasinda, ilgili üründe çatlak, delik vb. kusurlarin, dolayisi ile sizdirmanin var olup olmadigini belirlemek ve delik boyutlarini tahmin etmek, test sonuçlarini firmanin bilgisayar kayit sistemine iletmek, bunun sonucunda sizdirma tespit edilen deponun çikis irsaliyesinin yazilmasini otomatik olarak engellemek için gelistirilmis, endüstri 4.0 felsefesine uygun bir sizdirmazlik test ve kayit sistemi ve sizdirmazlik ölçüm yöntemi ile Çesitli plastik ve /veya çesitli metal malzemeden imal depolama tanklari, kaplari, kutulari, çesitli radyatörler ile çesitli diger ambalajlar üretim sonrasinda kalite kontrol testlerine tabii tutulmaktadir. Bu testlerden biri, ürün üzerinde herhangi bir çatlak ve/veya delik olup olmadigini belirlemek üzere yapilan sizdirmazlik testidir.
Mevcut teknikte bu sizdirmazlik testleri kap içinde olusturulan hava basinci ile, boyali likit takibi ile, suya daldirip hava basinci verip baloncuk takibi ile, helium spektroskopi ile, gaz kütle spektroskopi ile gerçekIestirilebilmektedir. Bu yöntemlerden hava basinci, boyali likit takibi, su altinda baloncuk takibi gibi usullerin hassasiyeti pek çok durumda yeterlidir ve maliyetleri nispeten düsüktür.
Ancak bu testler çogu kez manüeldir ve insan gözüne bagli olarak yapildigi için sizinti tespiti sorunlu olabilmektedir. Zira test sonucu 0 an islemi yapan operatörün sübjektif degerlendirmesine baglidir.
Ayrica sonuçlari kayit altina almak da güçtür. Urün takibi, (traceability), kalite ispati (QA) ve sonuçlarin dosyalanmasi, bilgisayar kaydi, hatali ( sizdiran ) deponun müsteriye ulasmasi gibi sorunlarin asilmasi güçtür. Insan faktörünü elimine etmek; ölçüm hassasiyetinin ayni seviyede olmasini saglamak ve bu seviyeyi korumak, sonuçlari firmanin bilgisayar -ERP- sistemine otomatik kaydedebilmek, müsteriye kalite ispati, hatali ürünün ambalajlanarak müsteriye ulasmasini engellemek ve zaman içerisinde müsteri sikayetlerinin sebebini geriye dönük olarak tespit etmek, ürün kalite takibi oldukça zordur.
Sonuç olarak, yukarida bahsedilen tüm sorunlar, ilgili teknik alanda bir yenilik yapmayi zorunlu hale getirmistir.
BULUSUN KISA AÇIKLAMASI Mevcut bulus yukarida bahsedilen dezavantajlari ortadan kaldirmak ve ilgili teknik alana yeni avantajlar getirmek üzere, çok çesitli kapali ürünlerin, örnegin yakit tanklarinin, radyatörlerin akiskan bir maddeyi disari sizdirip sizdirmadigini belirlemek üzere gelistirilmis bir sizdirmazlik testi düzenegi ile ilgilidir.
Bulusun bir amaci, hata payi azaltilmis bir sizdirmazlik ölçüm test sistemi ve sizdirmazlik ölçüm yöntemi ortaya koymaktir.
Bulusun bir amaci, sizdiran depolarin kayitlarinin otomatik olarak yapismasi ve hatali ürünün fabrikadan çikmasini engelleyecek bir yöntemi ortaya koymaktir.
Bulusun bir amaci, takip edilebilir bir sizdirmazlik ölçüm test sistemi ve sizdirmazlik ölçüm yöntemi ortaya koymaktir.
Yukarida bahsedilen ve asagidaki detayli anlatimdan ortaya çikacak tüm amaçlari gerçeklestirmek üzere mevcut bulus, bir kap içerisine bahsedilen kabin daldirildigi içi sivi dolu bir havuz, kap ile iliskili bir hava kaynagi; sivi ile temas ederek ses sinyallerini alan bir ses/titresim algilayici ve bahsedilen ses/titresim algilayicidan bahsedilen ses sinyalini alacak, dijitallestirecek sekilde yapilandirilmis bir endüstriyel bilgisayar ile islemci birimi barindiran bir sizdirmazlik ölçümü, analizi ve kaydi yapabilen bir test sistemidir. Buna göre söz konusu bulusun özelligi; bahsedilen islemci biriminin - ses/titresim algilayicidan aldigi ses sinyaline RMS ( Root Mean Square ) ölçüm yöntemi amplifiye etme / karsilastirma ve pik>standart sapma yöntemi ile karsilastirma yöntemlerinden en az birini uygulanarak kabarcik sesini duyabilen, filtrelenmis çevresel seslerden ayirt edebilen, olusturdugu degeri önceden hesaplanan ve kalibrasyonda ayarlanan referans deger ile karsilastiracak - karsilastirma sonucunu bir kullanici ara yüzüne aktaracak ve sonucu geçer/ geçmez sekilde analiz edebilecek sekilde yapilandirilmis/ konfigure edilmis olmasidir.
Bulusun tercih edilen bir yapilanmasi, bahsedilen ses/titresim algilayicidan ile iliskini bir yükseltici içermesidir.
Bulusun tercih edilen bir diger yapilanmasi, bahsedilen yükselticiden analog veriyi dijital veriye dönüstüren bir dönüstürücü içermesidir.
Bulusun tercih edilen bir diger yapilanmasi, islemci birimi ile iliskili ve bahsedilen referans degerlerin saklandigi bir hafiza birimi içermesidir.
Bulusun tercih edilen bir diger yapilanmasi, hafiza biriminin ses/titresim algilayici konumlarinin ve bu konumlara göre referans degerlerinin önceden tanimlandigi bir karsilastirma modülü içermesidir.
Bulusun tercih edilen bir diger yapilanmasi, kullanici ara yüzünün ekran, uyari lambasi, alarm, klavye, mause, hoparlör den en azindan biri olmasidir.
Yukarida bahsedilen ve asagidaki detayli anlatimdan ortaya çikacak tüm amaçlari gerçeklestirmek üzere mevcut bulus, içi sivi dolu bir havuz içerisindeki bir kap üzerinde çatlak/ delik ve dolayisi ile sizdirmanin varligini/yoklugunu belirlemek üzere gelistirilmis ve bir islemci birimi tarafindan gerçeklestirilen bilgisayar tabanli bir sizdirmazlik ölçüm yöntemidir. Buna göre söz konusu bulusun özelligi bahsedilen islemci birimi tarafindan - ses/titresim algilayicidan aldigi ses sinyaline RMS hesaplama yöntemi ve pik>standart sapma yöntemlerinden en az biri uygulanarak bir ses degerinin olusturulmasi - olusturulan ses degerinin önceden hesaplanan / kalibre edilen referans/ çevresel ses degeri ile karsilastirilmasi - karsilastirilan sonucun bir kullanici ara yüzüne aktarilmasi ve analizi adimlarini içermesidir.
SEKILIN KISA AÇIKLAMASI Sekil 1' de sizdirmazlik test düzeneginin temsili genel bir görünümü verilmistir.
Sekil 2' de hareketli tasima haznesinin temsili bir görünümü verilmistir.
Sekil 3'de sizdirmazlik test düzeneginin bir diger temsili genel bir görünümü verilmistir.
Sekil 4' de ses/titresim algilayici ve kontrol biriminin temsili sematik bir görünümü verilmistir.
Sekil 5' de kontrol biriminin ve kullanici ara yüzünün sematik bir görünümü verilmistir.
Sekil 6 de kontrol biriminin sematik bir görünümü verilmistir.
Sekil 7' de sizdirma varliginin ve sesinin RMS hesaplama yöntemi ile hesaplanan ölçüm sonuçlari grafik olarak verilmistir.
Sekil 8' de sizdirma varliginin ve sesinin standart sapma yöntemi ile hesaplanan ölçüm sonuçlari grafik olarak verilmistir.
Sekil 9' de sizdirma varliginin ve sesinin pik verme yöntemi ile hesaplanan ölçüm sonuçlari grafik olarak verilmistir.
Sekil 10' de sizdirma varliginin ve sesinin pik>standart sapma yöntemi ile hesaplanan ölçüm sonuçlari grafik olarak verilmistir.
SEKILDE VERILEN REFERANS NUMARALARI Kapali kap 11 Hava giris agzi Daldirma mekanizmasi 21 Tasima kolu 22 Hazne kolu yuvasi 23 Hazne kolu 24 Hareketli tasima haznesi 241 Alt kol 242 Ust kol 243 Yan dayanak 244 Yuva Havuz 40 Hava kaynagi 41 Hortum 50 Ses /titresim algilayici 51 Yükseltici 52 Dönüstürücü 60 Kontrol birimi 61 Giris birimi 62 Islemci birimi 63 Hafiza birimi 631 Veri alma modülü 632 Hesaplama modülü 633 Karsilastirma modülü 634 Ara yüz modülü 70 Kullanici ara yüzü BULUSUN DETAYLI AÇIKLAMASI Bu detayli açiklamada bulus konusu bir sizdirmazlik ölçüm test sistemi ve sizdirmazlik ölçüm yöntemi sadece konunun daha iyi anlasilmasina yönelik hiçbir sinirlayici etki olusturmayacak örneklerle açiklanmaktadir.
Sekil 1 ve sekil 3'e atfen bir sizdirmazlik ölçüm test sistemi genel olarak bir havuz (30), bahsedilen havuza (30) test edilecek bir kabin (10) yerlestirilmesini saglayan bir daldirma mekanizmasi (20), bahsedilen kap (10) ile iliskili bir hava kaynagi (40); bahsedilen kap (10) civarinda konumlanmis en az bir ses / titresim algilayici (50) içermektedir. Bahsedilen ses / titresim algilayici (50) tercihen su altinda kullanilabilen özelliktedir. Bahsedilen ses / titresim algilayici (50) ile iliskilendirilmis bir yükseltici (51) ve bahsedilen yükselticiden (51) aldigi analog veriyi dijital veriye dönüstüren bir dönüstürücü (52) mevcuttur. Bahsedilen dönüstürücünün (52) analogdan dijitale dönüstürdügü veriyi ilettigi bir kontrol birimi (60) mevcuttur.
Ses / titresim algilayici (50) tercihe göre havuz (30) içerisinde ve/veya daldirma mekanizmasi (20) üzerinde saglanmis bir hareketli tasima haznesi (24) üzerinde ve/ veya ürün ile bir sekilde ( yapistirma, vakum ile baglama, vidalama, vs. usullerle ) temas edecek bir biçimde konumlanabilmektedir. Tercih edilen uygulamada ses / titresim algilayici (50) olarak hem su altinda hem de su üzerinde çalisabilen bir nevi hidrofon kullanilmaktadir. Sistem, su altinda oldugu gibi su üzerinde de çalisabilecek sekilde tasarimlanmistir ve su altinda olmasinin bir baglayiciligi yoktur. Urünün hammaddesi ve özellikleri geregi bu test, suya daldirilmadan da yapilabilir.
Testin su altinda yapilmasi gerektiginde kullanilan daldirma mekanizmasi (20); hareketli tasima haznesi (24) ve üzerinde bahsedilen hareketli tasima haznesinin (24) irtibatli oldugu bir hazne kolu (23) ve bahsedilen hazne kolu (23) ile iliskili bir tasima kolu (21) içermektedir. Tasima kolu (21) üzerinde, içerisinde hazne kolunun (23) düseyde hareket ettigi bir hazne kolu yuvasi (22) irtibatlanmaktadir. Hareketli tasima haznesi (24) en az bir üst kol (242); en az bir alt kol (241) ve en az bir yan dayanagin (243) birbiri ile irtibatlanmasi ile “C” formunda yapilandirilmistir. Tercih edilen yapilanmada birbirine paralel konumlanmis iki adet üst kol (242); birbirine paralel konumlanmis iki adet alt kol (241) ve birbirine paralel konumlanmis iki adet birlestirilmesi sonucu aralarinda, bahsedilen kapali kabin (10) oturdugu bir yuva (244) tanimlanmaktadir. Kabin (10) üzerinde en az bir hava giris agzi (11) mevcuttur ve bir ucundan bahsedilen hava giris agzina (11) yerlesen diger ucundan bahsedilen hava kaynagi (40) ile iliskili bir hortum (41) bulunmaktadir.
Uygulamada tasima kolu (21) ve hareketli tasima haznesi (24), havuzun (30) 'üst kisminda konumlanmaktadir. Tasima kolu (21), havuz (30) ile bütünlesik yapida olabilecegi gibi birbirinden bagimsiz olarak ayri ayri da yapilandirilmis olabilmektedir. Sizdirmazlik testi yapilmaya baslanmadan 'önce kap (10) 'üzerinde bulunan ürün barkodu ve islemi yapacak olan operatör sicil numarasi okutularak bir kontrol birimine (60) iletilmektedir. Ayrica tarih, saat gibi bilgilerin de bahsedilen kontrol birimine (60) girisi otomatik ya da manuel olarak yapilmaktadir.
Eger test su altinda yapilacak ise, veri girisleri tamamlandiktan sonra sizdirmazlik testi yapilacak olan kap (10), alt kola (241) oturacak sekilde yuvaya (244) yerlestirilmektedir. Devaminda hareketli tasima haznesi (24) içerisinde konumlanmis olan kap (10), havuz (30) içerisinde bulunan sivi içerisine tamamen girecek sekilde hazne kolu (23) asagi inmektedir. Kabin (10) içerisine, hava giris agzina (11) bagli olan hortum (41) araciligi ile hava kaynagindan (40) hava verilmektedir. Kabin (10) iç kismi 0 kap için baglayici olan test standardina uygun basinçta hava ile tamamen dolduktan sonra eger kap (10) 'üzerinde bir çatlak, delik, açiklik vb. bir kusur var ise bu kusurdan hava sizintisi olmakta ve su içerisinde kabarcik olusturmaktadir. Olusan bu kabarcigin ve / veya sizdirmanin çikardigi ses, havuz (30) içerisinde ve/veya hareketli tasima kolu (21) 'üzerinde saglanan ses / titresim algilayicilar (50) tarafindan algilanip, yükseltici (51) ve oradan da dönüstürücüye (52) aktarilmakta ve son olarak kontrol birimine (60) iletilmektedir.
Bulusun alternatif bir yapilanmasinda; ses/ titresim algilayicilar (50) kabin (10) üzerine ve/veya yakinina yerlestirilmekte ve sonrasinda hava giris agzina (11) bagli olan hortum (41) araciligi ile hava kaynagindan (40) kapali kabin (10) içerisine hava verilmektedir. Kabin (10) iç kismi 0 kap için baglayici olan test standardina uygun basinçta hava ile tamamen dolduktan sonra içerisi eger kap (10) 'üzerinde bir çatlak, delik, açiklik vb. bir kusur var ise bu kusurdan hava sizintisi olmakta ve disariya sizinti / baloncuk sesi çikmaktadir. Sizinti sesi ses/ titresim algilayicilar (50) tarafindan algilanip, yükseltici (51) ve oradan da dönüstürücüye (52) aktarilmakta ve son olarak kontrol birimine (60) iletilmektedir.
Kontrol birimi (60) dönüstürücüden (52) gelen veriyi alan bir giris birimi (61); testin yöntem adimlarinin gerçeklestirilmesini saglayan bir islemci birimi (62) ve bahsedilen islemci birimi (62) ile iliskili bir hafiza birimi (63) içermektedir.
Bahsedilen hafiza birimi (63), islemci biriminin (62) yürüttügü komutlardan olusan fonksiyonel modülleri içeren yazilimlari barindirabilmektedir. Söz konusu yazilim giris biriminden (61) gelen verinin alindigi bir veri alma modülü (631); alinan verilerin matematiksel bir degerle ifade edilebildigi bir hesaplama modülü (632); hesaplama modülünden (632) çikan degerin önceden belirlenen referans degerin altinda veya üzerinde oldugunun belirlendigi yazilimin tanimli oldugu bir karsilastirma modülü (633) ve karsilastirma modülünden (633) gelen sonucu bir kullanici ara yüzüne (70) aktarma komutunun tanimlandigi bir ara yüz modülü (634) içermektedir. Bahsedilen ara yüz modülü (634) kullanici ara yüzünün (70) kullaniciya görsel ve/veya isitsel veri sunulmasini saglayabilmektedir. Veri alma modülü (631), hesaplama modülü (632), karsilastirma modülü (633) ve ara yüz modülünde (634) tanimlanan komutlar sayesinde islemci birimi (62) kontrol biriminin (60) çalismasini saglamaktadir.
Bahsedilen hesaplama modülü (632) Root Mean Square (bundan sonra metinde RMS olarak kullanilacaktir), standart sapma, ses siddetinin pik yapma degeri, pik degerinin standart sapmadan büyük olmasi gibi matematiksel ölçüm yöntemlerinden en azindan birini kullanmaktadir.
Tablo 1: Çesitli yöntemlerle yapilan ölçüm sonuçlari Delik çapi RMS Standart Pik yapma Pik > standart sapma hesaplama sapma yöntemi yöntemi 70 pm ic*** *ic* Saglikli ölçüm **** alinamadi 100 pm **ie * Saglikli ölçüm ** alinamadi 150 um He*** ***He Saglikli ölçüm **** alinamadi H“ 2 en az 2 kat farkli ** :en az %40 farkli * :en az %20 farkli Tercih edilen uygulamada tablo 1'de de verildigi üzere en dogru ve güçlü sonucun alindigi, degisen miktarlarin büyüklügünün ölçülmesinden sonra kullanilan RMS hesaplama yöntemi kullanilmaktadir. Alternatif uygulamada ise pik>standart sapma yöntemi matematiksel ölçüm metodu kullanilmaktadir.
Karsilastirma modülünde (633), ses/titresim algilayicinin (50) havuz (30) içerisindeki konumu ve bu konuma göre ortamda bulunan çevresel sesler de dikkate alinarak kalibre edilen referans degerler önceden tanimlanmaktadir.
Hesaplama modülünün (632) RMS yöntemi ile hesapladigi veriler bu referans deger ile karsilastirilmaktadir. Hesaplama modülünden (632) gelen deger ve referans degerin üzerinde olmasi durumunda islemci birimi (62) kullanici ara yüzüne (70) sizdirma olduguna dair görsel ve/veya isitsel sinyal göndermektedir.
Sizdirma olmadiginda hesaplama modülünden (632) gelen deger, referans degeri asmamaktadir. Bu durumda da bir uygulamada islemci birimi (62) kullanici ara yüzüne (70) görsel ve/veya isitsel sinyal göndermemektedir. Bir diger uygulamada islemci birimi (62) kullanici ara yüzüne (70) sizdirma olmadigina dair görsel ve/veya isitsel sinyal göndermektedir. Bahsedilen kullanici ara yüzü (70) olarak alarm, uyari lambasi, ekran, mause, klavye, bilgisayar, hoparlör vb'den en az biri kullanilmaktadir.
Yapilan ölçümler esnasinda ses/titresim algilayici (50) kabarcik sesi ile birlikte ortam sesini de algilamaktadir. Bu yüzden olusan farkin kabarciktan kaynaklandigini anlamak için olusan fark sesin, ortam sesinden ne kadar daha fazla oldugu önemlidir. Algilanan sesin RMS hesaplama ile çevresel sesin kalibre edildigi referans ses degeri arasindaki fark %20-40 arasinda olursa, kapta (10) bir çatlak varligi tanisi net olarak konamaz. Dolayisi ile sistem, algilanan sesin RMS hesaplama ile çevresel sesin kalibre edildigi referans ses degeri arasindaki fark en az %40 ve üzerinde olmasi halinde sizdirma oldugu tanisinin konmasinin gerektigi seklinde, yeni ve empirik testler sonunda degistirilebilecek bir kani olusmustur.
Tercih edilen uygulamada referans belirlemek üzere havuz (30) içerisinde çatlak/ delik içermeyen bir kabin (10) bulundugu anda ölçüm yapilmis ve degerler kaydedilmistir. Ayrica bir de kap (10) olmayan bir havuz (30) içerisinde Ölçüm yapilmis ve degerler kaydedilmistir. Akabinde ses/titresim kaydedicilerin (50) konumu degistirilerek çesitli çaptaki kabarcik ölçümleri gerçeklestirilmistir.
Standartlarda hava basinci ile sizdirmazlik ölçüm sürelerinin en az 18 sn olmasi gerektigi belirtilmektedir. Tercih edilen uygulamada 30 sn boyunca ölçüm gerçeklestirilmistir. Bu tercih, testler sonucunda degistirilebilecektir.
Sekil 7, sekil 8 ve sekil 9 ve sekil 10”daki grafik ölçümlerinde X-eksininde verilen ölçüm numaralarin açiklamasi asagidaki gibidir; 1. Havuz (30) içerisindeki sizdirmaz kap (10) ile yapilan ölçüm degeri 2. Içerisinde kap (10) olmayan bir havuzda (30) yapilan ölçüm degeri 3. Ses/titresim algilayicilarin (50) havuz (30) yüzeyinden 5 cm derinlikte ve ses/titresim algilayici (50) - ses kaynagi arasindaki mesafe 20 cm oldugu durumda yapilan ölçüm degeri 4. Ses/titresim algilayicilarin (50) havuz (30) yüzeyinden 5 cm derinlikte ve ses/titresim algilayici (50) - ses kaynagi arasindaki mesafe 90 cm oldugu durumda yapilan ölçüm degeri . Ses/titresim algilayicilarin (50) havuz (30) yüzeyinden 5 cm derinlikte ve rastgele konumlandigi durumda yapilan ölçüm degeri 6. Ses/titresim algilayicilarin (50) havuz (30) yüzeyinden 75 cm derinlikte ve ses/titresim algilayici (50) - ses kaynagi arasindaki mesafe 20 cm oldugu durumda yapilan ölçüm degeri 7. Ses/titresim algilayicilarin (50) havuz (30) yüzeyinden 75 cm derinlikte ve ses/titresim algilayici (50) - ses kaynagi arasindaki mesafe 90 cm oldugu durumda yapilan ölçüm degeri Ses/titresim algilayicilarin (50) havuz (30) yüzeyinden 75 cm derinlikte ve rastgele konumlandigi durumda yapilan ölçüm degeri Yukarida anlatilan unsur ve birimleri içeren sizdirmazlik ölçümü yöntem Kabin (10) daldirma mekanizmasi (20) ile sivi dolu havuz (30) içerisine daldirilmasi ve kabin (10) içerisine hava kaynagi (40) kullanilarak hava verilmesi Ses/titresim algilayicilarin (50) aktive olmasi ve ses sinyalinin yükseltici (51) ve dönüstürücü (52) üzerinden geçerek kontrol birimine (60) iletmesi Giris birimi (61) tarafindan ses verisinin alinmasi ve islemci birimine (62) iletilmesi Islemci biriminin (62) dijital veriyi RMS hesaplama yöntemi veya pik>sapma degeri yönteminden en azindan birine göre hesaplamasi Islemci biriminin (62), hesaplandigi veriyi referans / çevresel ses degeri ile karsilastirmasi Islemci biriminin (62) kullanici ara yüzüne (70) sonucu aktarmasi - Sonucun referans deger üzerinde olmasi durumunda islemci biriminin (62) sizdirma olduguna dair görsel ve/veya isitsel sinyali kullanici ara yüzünde (70) aktive etmesi Bulusun koruma kapsami ekte verilen istemlerde belirtilmis olup kesinlikle bu detayli anlatimda örnekleme amaciyla anlatilanlarla sinirli tutulamaz. Zira teknikte uzman bir kisinin, bulusun ana temasindan ayrilmadan yukarida anlatilanlar isiginda benzer yapilanmalar ortaya koyabilecegi açiktir.

Claims (7)

ISTEMLER
1. Bir kap (10) içerisine bahsedilen kabin (10) daldirildigi içi sivi dolu bir havuz (30), kap (10) ile iliskili bir hava kaynagi (40); sivi ile temas ederek ses sinyallerini alan bir ses/titresim algilayici (50) ve bahsedilen ses/titresim algilayicidan (50) bahsedilen ses sinyalini alacak sekilde yapilandirilmis bir islemci birimi (62) barindiran bir sizdirmazlik ölçüm test sistemi olup özelligi; bahsedilen islemci biriminin (62) - ses/titresim algilayicidan (50) aldigi ses sinyaline RMS hesaplama yöntemi ve pik>standart sapma yöntemlerinden en az birini uygulanarak bir ses degeri olusturacak - olusturdugu ses degerinin önceden hesaplanan / kalibre edilen referans/ çevresel ses degeri ile karsilastirarak analiz edecek - karsilastirdigi sonucu bir kullanici ara yüzüne ( 70 ) aktaracak sekilde yapilandirilmis/ konfigure edilmis olmasidir.
Istem 1'e göre bir sizdirmazlik ölçüm test sistemi olup özelligi; bahsedilen ses/titresim algilayici (50) ile iliskili bir yükseltici (51) içermesidir.
Istem 2'e göre bir sizdirmazlik ölçüm test sistemi olup özelligi; bahsedilen yükselticiden (51) analog veriyi dijital veriye dönüstüren bir dönüstürücü (52) içermesidir.
Istem 1'e göre bir sizdirmazlik ölçüm test sistemi olup özelligi; islemci birimi (62) ile iliskili ve bahsedilen referans degerlerin saklandigi bir hafiza birimi (63) içermesidir.
Istem 1'e göre bir sizdirmazlik ölçüm test sistemi olup özelligi; hafiza biriminin (63), ses/titresim algilayici (50) konumlarinin ve bu konumlara göre referans degerlerinin önceden tanimlandigi bir karsilastirma modülü (633) içermesidir.
6. Istem 1”e göre bir sizdirmazlik ölçüm test sistemi olup özelligi; kullanici ara yüzünün (70) ekran, uyari lambasi, alarm, klavye, mause, hoparlör den en azindan biri olmasidir.
7. Içi sivi dolu bir havuz (30) içerisindeki bir kap (10) üzerinde çatlak varligini/yoklugunu belirlemek üzere gelistirilmis ve bir islemci birimi (62) tarafindan gerçeklestirilen bilgisayar tabanli bir sizdirmazlik ölçüm yöntemi olup özelligi; bahsedilen islemci birimi (62) tarafindan - ses/titresim algilayicidan (50) aldigi ses sinyaline RMS hesaplama yöntemi ve pik>standart sapma yöntemlerinden en az birini uygulanarak bir ses degerinin olusturulmasi - olusturulan ses degerinin önceden hesaplanan / kalibre edilen referans/ çevresel ses degeri ile karsilastirarak analiz edilmesi - karsilastirilan sonucun bir kullanici ara yüzüne ( 70 ) aktarilmasi adimlarini içermesidir.
TR2017/03819A 2017-03-13 2017-03-13 Sizdirmazlik ölçüm test si̇stemi̇ ve sizdirmazlik ölçüm yöntemi̇ TR201703819A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2017/03819A TR201703819A2 (tr) 2017-03-13 2017-03-13 Sizdirmazlik ölçüm test si̇stemi̇ ve sizdirmazlik ölçüm yöntemi̇

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2017/03819A TR201703819A2 (tr) 2017-03-13 2017-03-13 Sizdirmazlik ölçüm test si̇stemi̇ ve sizdirmazlik ölçüm yöntemi̇

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201703819A2 true TR201703819A2 (tr) 2018-09-21

Family

ID=67001368

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2017/03819A TR201703819A2 (tr) 2017-03-13 2017-03-13 Sizdirmazlik ölçüm test si̇stemi̇ ve sizdirmazlik ölçüm yöntemi̇

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201703819A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6584828B2 (en) Method and apparatus of nondestructive testing a sealed product for leaks
US8448498B1 (en) Hermetic seal leak detection apparatus
US9945826B2 (en) Functional test for gas sensors
ES2638793T3 (es) Métodos y sistemas para el ensayo de fugas
CN107340101B (zh) 一种密封装置气体微泄漏检测装置及方法
EP2725335B1 (en) Method and device for verification and/or calibration of a pressure sensor
CN204346638U (zh) 一种压力检定/校准装置
CN201965006U (zh) 锂离子电池差压式检漏装置
JPH09178604A (ja) 容器の漏れ試験方法及び装置
KR20090003195A (ko) 배관로의 누설 검사 방법 및 누설 검사 장치
US9429493B2 (en) Manifold assembly for a portable leak tester
KR20100050796A (ko) 밸브 유체누설 모의시험장치
JPS59170739A (ja) タンクの漏洩検査方法
CN105323694A (zh) 密封验证方法、密封检测装置以及密封品质测量系统
US20160209293A1 (en) Apparatus for leak detection
TR201703819A2 (tr) Sizdirmazlik ölçüm test si̇stemi̇ ve sizdirmazlik ölçüm yöntemi̇
Schlick‐Hasper et al. Industrial leak testing of dangerous goods packagings
US6450011B1 (en) Pressure measurement method for gas leakage from sealed packages
CN112629779A (zh) 一种压力容器的总体气密性检测方法
CN106404313A (zh) 检测防水设备的ipx7性能的方法以及防水设备
TR201710646A2 (tr) Sizdirmazlik test si̇stemi̇
JP2007333550A (ja) ハウジングなどの漏れ検査装置及び漏れ検査方法
CN110044789B (zh) 一种最小启动压力及压力波传播速率的测量装置及方法
CN110892240A (zh) 测试诸如手提箱、行李箱、箱子等可运输容器的密封性的方法
JP6141647B2 (ja) 漏洩検出装置及び漏洩検出方法