TR201611901A3 - Boru ti̇pi̇ i̇şleme elemanlari bulunduran bi̇r toprak i̇şleme maki̇nesi̇ - Google Patents

Boru ti̇pi̇ i̇şleme elemanlari bulunduran bi̇r toprak i̇şleme maki̇nesi̇ Download PDF

Info

Publication number
TR201611901A3
TR201611901A3 TR2016/11901A TR201611901A TR201611901A3 TR 201611901 A3 TR201611901 A3 TR 201611901A3 TR 2016/11901 A TR2016/11901 A TR 2016/11901A TR 201611901 A TR201611901 A TR 201611901A TR 201611901 A3 TR201611901 A3 TR 201611901A3
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
tillage
machine according
soil
tillage machine
elements
Prior art date
Application number
TR2016/11901A
Other languages
English (en)
Inventor
Eden İlknur
Original Assignee
Argetar Makina San Ve Tic Ltd Sti
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Argetar Makina San Ve Tic Ltd Sti filed Critical Argetar Makina San Ve Tic Ltd Sti
Priority to TR2016/11901A priority Critical patent/TR201611901A3/tr
Priority to PCT/TR2016/000188 priority patent/WO2018038688A1/en
Publication of TR201611901A3 publication Critical patent/TR201611901A3/tr

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01BSOIL WORKING IN AGRICULTURE OR FORESTRY; PARTS, DETAILS, OR ACCESSORIES OF AGRICULTURAL MACHINES OR IMPLEMENTS, IN GENERAL
    • A01B49/00Combined machines
    • A01B49/02Combined machines with two or more soil-working tools of different kind
    • A01B49/022Combined machines with two or more soil-working tools of different kind at least one tool being actively driven
    • A01B49/025Combined machines with two or more soil-working tools of different kind at least one tool being actively driven about a substantially vertical axis
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01BSOIL WORKING IN AGRICULTURE OR FORESTRY; PARTS, DETAILS, OR ACCESSORIES OF AGRICULTURAL MACHINES OR IMPLEMENTS, IN GENERAL
    • A01B9/00Ploughs with rotary driven tools
    • A01B9/006Ploughs with rotary driven tools with tools on horizontal shaft parallel to direction of travel
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01BSOIL WORKING IN AGRICULTURE OR FORESTRY; PARTS, DETAILS, OR ACCESSORIES OF AGRICULTURAL MACHINES OR IMPLEMENTS, IN GENERAL
    • A01B49/00Combined machines
    • A01B49/02Combined machines with two or more soil-working tools of different kind
    • A01B49/027Combined machines with two or more soil-working tools of different kind with a rotating, soil working support element, e.g. a roller

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Soil Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Soil Working Implements (AREA)
  • Agricultural Machines (AREA)

Abstract

Buluş, ek işlemlere ya da ekipmanlara gerek kalmaksızın toprağı işleyerek, ekim işlemine hazır hale getirebilen bir toprak işleme makinesine ilişkindir. Buluşa konu makine kullanılarak, tek bir toprak işleme makinesi, tek bir sefer kullanılarak toprak hem daha verimli hem de performanslı işlenebilmektedir.

Description

TARIFNAME BORU TIPI ISLEME ELEMANLARI BULUNDURAN BIR TOPRAK ISLEME MAKINESI Teknik Alan Bulus, ek islemlere ya da ekipmanlara gerek kalmaksizin topragi isleyerek, ekim islemine hazir hale getirebilen bir toprak isleme makinesine iliskindir. Bulusa konu makine kullanilarak, tek bir toprak isleme makinesi, tek bir sefer kullanilarak toprak hem daha verimli hem de performansli islenebilmektedir.
Teknigin Bilinen Durumu Toprak isleme süreci bitkisel üretimde ilk asamadir.
Basit olarak enerji kullanilarak bitki istekleri dogrultusunda toprak parçaciklarinin yerinin degistirilmesi islemidir.
Tarla tariminda basarili olabilmek için, ilk önce ekime uygun, tavinda, iyi bir tohum yatagi hazirlamak gerekmektedir. Iyi tohum yatagi hazirligi da toprak bünyesine uygun tarim alet ve makinalari kullanarak zamaninda, teknigine uygun bilinçli bir toprak isleme ile mümkündür.
Toprak islemeyi, tohumlarin ekilebilmesi, bitkilerin yetisebilmesi için, topragin uygun duruma getirilmesi ve bu durumun korunmasi için herhangi bir araçla gevsetilmesi, ufalanmasi ve karistirilmasi olarak tanimlayabiliriz.
Toprak isleme sirasinda su islemler yapilir Kabartma Devirme Karistirma Parçalama Ufalama-savurma Sikistirma Mevcut teknikte, bahsi geçen bu islemlerin yapilabilmesi için pulluk, kultivatör gibi bazi kisimlari topraga saplanan ve ekipmanin hareketi ile birlikte topragi isleyebilen makinalar kullanilmaktadir. Ancak toprak üzerine uygualanan tek bir etki topragin tam olarak islenmesi için yeterli olmamaktadir. Bu sebeple birden fazla etki ile birden fazla islemi mümkün kilan, birden fazla makina kullanilarak gerçeklestirilmektedir. Birden fazla makina ile birden fazla islemin topraga ayri ayri uygulanmasi hem islem sürescini hem de islem maliyetini arttirmaktadir.
Diger taraftan topragin tam olarak islenmesi için birden fazla isleme ekipmaninin gerekmesi durumunda kullanicinin birden fazla ekipmani bulundurmasi ve sirasi geldiginde bagli olan ekipmani söküp siradaki islem için uygun olan ekipmani monte etmesini gerektirmektedir.
Teknikte bilinen uygulamalardan TR l998/Ol332 sayili faydali model dokümaninda gövde üzerinde iki yanda dizelenmis ve ilerleme yönündeki yön açilari ayarlanabilir disk ünitelerine sahip olan ve bir traktörün hidrolik çikislarina hortumla bagli hidrolik silindiri ile eksantirik tasiyici mile etki yaparak makinanin yol veya is durumuna geçirilmesine imkan saglayan ve çalisma konumunda is derinligi ayarlanabilen ve traktör tarafindan çekilerek çalisan ve yol durumunda iken, diskler, pim tasiyicilara yataklanarak katlanabilen ve karayolunda tehlikesiz seyir imkani veren bir hidrolik ayarli agir toprak isleme makinesinden bahsedilmektedir.
Teknigin bilinen durumunda yer alan diger bir patent olan EP1969914A1 numarali Avrupa patent basvurusunda, toragi gevseten ve kismen topragi bastirarak sikistiran bir aparattir. Bahsi geçen aparat bir iskelet üzerinde dönebilecek sekilde konumlandirilmis çoklu rotorlar bulundurmakta ve her bir rotor, rotor döndükçe topragin içine girebilecek sekilde düzenlenmis, çoklu biçaklar bulundurmaktadir.
TR 1998/01332 sayili patent basvurusunda topragin daha düsük yakit tüketimiyle, daha verimli devrilmesini ve parçalanmasini saglayan boru tipi isleme elemanlari bulunduran bir toprak isleme makinesi tarif edilmektedir.
Ilgili basvuruya konu toprak isleme makinesi, bir gövde, gövdenin tarim aracina baglanmasini saglayan 3 nokta aski sistemi, gövdenin alt yüzeyine yerlestirilen içerisinde merkeze kadar uzamayan helezon biçimindeki en az bir kanatçik bulunan ve topragin islenmesini saglayan, içindeki bosluk ile tikanmayi önleyen en az bir boru, boru ile topragin verimli islenmesini ve uygulanan kuvveti azaltarak yakit tüketimini azaltan hareket mekanizmasi içermektedir.
TR 1998/01332 sayili patent basvurusu dahilinde anlatilan toprak isleme makinesi boru formunda isleme aparatlari kullanarak topragin daha verimli islenmesini saglamaktadir.
Ancak Ekipmanin islem sirasinda dengesini, yönünü ve islem seklini kontrol edebilecek ekipmanlari yapisinda bulundurmamaktadir. Dolayisiyla performansli bir toprak isleme isleminin gerçeklesmesi mümkün olmamaktadir.
Boru formunda toprak isleme aparatlari bulunduran toprak isleme makinesi ise TR 2007/04119 sayili patent basvurusunda tarif edilmektedir. Ilgili basvuruya konu ürün bir gövde, gövdenin tarim aracina baglanmasini saglayan 3 nokta aski sistemi, gövdenin alt yüzeyine yerlestirilen içerisinde merkeze kadar uzamayan helezon biçimindeki en az bir kanatçik bulunan ve topragin islenmesini saglayan, içindeki bosluk ile tikanmayi önleyen en az bir boru, boru ile topragin verimli islenmesini ve uygulanan kuvveti azaltarak yakit tüketimini azaltan hareket mekanizmasi içermektedir.
Bahsi geçen basvuru dahilinde anlatilan toprak isleme makinesine ait isleme elemanlari ayni yönde dönüs hareketi yaptigindan, topragin sürülmesi sirasinda hem kendi dengesiz sürülmekte hem de çekicinin dengesini bozmaktadir. 2007/04119 sayili patente konu olan toprak isleme makinesi, makinenin hareketi sirasinda gerekli dönüs ve hareket elemanlarini yapisinda bulundurmadigi için hem topragin sürülmesi sirasinda hem de araç seyir halindeyken hareket problemlerine sebebiyet vermektedir.
Ilgili patente konu makina isleme elemanlarinin seviyesi sabit oldugu ve degistirilemedigi için istenilen toprak isleme performasina ulasamamaktadir. 2007/04119 sayili patente konu üründe topragin islenmesi sirasinda tikanma toprak sikismasi gibi problemler olusmaktadir.
Bashi geçen makine dahilinde isleme elemanlari toprak sürme islemi sirasinda olusan ters yönlü kuvvetler sebebiyle sürekli zarar görmekte ve arizalar olusmaktadir.
Bulusun Çözümünü Amaçladigi Problemler Bulusun amaci, boru yapisinda isleme aparatlari bulunduran sistemlerin dengesiz çalisma, toprak isleme islemi sirasinda çekicinin dengesini bozma gibi problemlerini ortadan kaldirarak daha dengeli bir toprak isleme sistemi oraya koymaktir.
Bu bulusun amaci, boru yapisinda isleme aparatlari bulunduran sistemlerinin, hem tarla içerisinde hem de yolda uygun yönlendirilmesini saglayacak yapida olmasinin saglanmasidir.
Bulusun amaci, boru yapisinda isleme aparatlari bulunduran sistemlerin toprak tikanmasi ve toprak sikismasi sonucu islevsiz kalmasini engelleyecek sistemleri ortaya koymaktir.
Bulusun bir diger amaci, boru yapisinda isleme aparatlarinin toprak içerisinde harekete mukavemet sonucu zedelenmelerini ve bu sebeple çekiciye binen yükü minimize edecek mukavemet arttirici sistemleri ortaya koymaktir.
Sekillerin Açiklanmasi Sekil l.Toprak isleme makinasinin yandan ayrintili görünümü Sekil 2.Isleme elemanlarina iliskin farkli iki setin sase üzerinde ayri ayri önden görünümü Sekil 3.Isleme elemaninin yandan görünümü Sekil 4.Klavuzun perspektif görünümü Sekil 5. Isleme elemanlari saseye bagli halde sasenin önden görünümü Sekil 6.Sasenin üstten görünümü Sekil 7.Isleme elemaninin ayrintili perspektif görünümü Sekil 8.Sasesin yandan ayrintili görünümü Sekil 9.Sasesin üstten ayrintili görünümü Sekillerdeki Referanslarin Açiklamasi 1. Sase 1.1. Üst sase blogu 1.2. Yan sase blogu 1.3. Baglanti bükümleri 2. Isleme elemani Isleme elemani yan baglantisi Isleme elemani üst baglantisi Iç kisim Testere agzi 2 .1. Birincil testere agzi parçasi .4. Dis kisim .2. Ikincil testere agzi parçasi 3. Hareket mili 4. Klavuz 4.1. Klavuz baglanti parçasi 4.2 Klavuz ön baglanti kulakçigi Düzeltme elemani Hareket elemani Hareket iletim birimi Bosluk kOmQOWU'I Ikincil isleme elemanlari 9.1 Isleme çikintisi lO. Makas ana mafsali ll. Makas mesafe mafsali 12. Birincil seviye pistonu 13. Ikincil seviye pistonu 14. Toprak siyirici . Iletim mili 16. Kaplin 17. Hareket aktarim mafsali 18. Baglanti mafsali 19. Sase baglanti mafsali . Makas 21. Dönüs mafsali 22. Makina-çekici baglantisi Bulusun Açiklanmasi Mevcut bulus, traktör ve benzeri çekicilerin arkasina baglanarak toprak islemek amaciyla kullanilan bir toprak isleme makinasi ile ilgilidir. Bahsi geçen toprak isleme makinasi bir saseye (l) bagli, kendi ekseni etrafinda dönebilen, boru formunda çesitli sayida isleme elemanindan (2) olusmaktadir.
Isleme elemanlari sasenin (1) alt kismina toprak ile temas edecek sekilde konumlandirilmakta ya da çesitli hareket elemanlari (6) kullanilarak sasenin (1) bagli oldugu kismindan toprak seviyesine indirilebilmektedir.
Sase (l) üzerine konumlandirilacak isleme elamani (2) sayisi ve konumlari, toprak yüzeyinin maksimum. islenmesini saglayacak sekilde düzenlenebilmektedir.
Sekil 2'de 5 isleme elamani (2) bulunduran bir toprak isleme makinesi gösterilmektedir. Bulusa dair bu uygulamada ön kisimda 2 arka kisimda ise 3 isleme elamani (2) kullanilmistir. Ön kisima konumlandirilan isleme elamanlari (2) ile arka kisma konumlandirilan isleme elamanlari (2) ayni düzlemde siralanmis ve isleme elemanlarinin (2) dairesel kesit alanlari tarafindan taranan isleme alanlari kesistirilmistir. Bu sayede makine tarafindan islenen alan maksimize edilmisitir.
Sase'ye (l) bagli isleme elemani (2) sayisi gerekli isleme yükünün saglanabilmesi için bir veya daha fazla olacak sekilde düzenlenebilmektedir. Çekicinin beygir gücüne göre saseye (l) baglanacak isleme elemani (2) sayisi degismektedir. Kullanilacak isleme elemani sayisinin birden daha fazla olmasi durumunda ardisik toprak isleme elemani (2) setleri yapiya eklenebilmektedir. Saseye (l) 7 isleme elemaninin (2) baglanmasi durumunda ilk sirayi olusturan set 2, ikinci sirayi olusturan set 3, üçüncü sirayi olusturan set ise 2 isleme elemani(2) bulundurabilmektedir. Toprak yüzeyininin eksiksiz islenmesini saglamak için ardisik konumlandiran her bir setin isleme elemani sayisi bir öncekinden bir fazla veya esit olacak sekilde ayarlanmaktadir.
Yukarida isleme elemani (2) için verilen 5 ve 7 isleme elemani (2) bulunduran örnekler bulusa dair örnek uygulamalardir. Istenilmesi halinde bulusa konu toprak isleme makinasi farkli sayida isleme elemani (2) bulunduracak sekilde de isletilebilmektedir.
Isleme elemanlarinin (2) her biri boru formundadir. Boru formunda tasarlanan isleme elemanlari (2) kendi ekseni etrafinda hareket edebilen bir iç kisim (2.3) ile hareketsiz bir dis kisimdan (2.4) olusmaktadir. Iç kisim (2.3) ile dis kisim (2.4) arasina hareketin saglanabilmesi için hareket saglayici elemanlar konumlandirilmistir. Hareket saglayici elemanlar bir rulman formu olusturacak sekilde bilye veya masura - kaymali yatak formunda olabilmektedir. Örnegi iç kisim ile dis kisim arasindaki baglanti masura seklinde ortada bulunan tahrik dislisini her iki tarafindan birlestirilecek sekilde topraktan gelen yükleri karsilamasi için çift sirali olarak konumlandirilabilmektedir.
Isleme elemanlari (2) hareketli olan iç kismin (2.3) dönmesi Bulusa dair bir uygulamaya göre, isleme elemanlarinin iç çapi minimum 500 mm'dir. Daha küçük olan yapilanmalar tikanmalar sebebiyle kullanima uygun degildir.
Her bir isleme elemaninin (2) toprak ile temas eden bölümüne bir klavuz (4) konumlandirilmistir. Klavuz (4) her bir Isleme elemaninin (2) topraga uygun miktarda gömülmesini saglamaktadir.
Klavuz (4), isleme elemani (2) tarafinda olan üst yüzeyinde bir klavuz baglanti parçasi (4.1) bulundurmaktadir. Çalisma sirasinda klavuzda (4) yasanan tikanmalarin engellenmesi amaciyla, klavuz baglanti parçasinin (4.1) genisligi (n) minimize edilmistir. Örnegin klavuz baglanti parçasinin (4.1) genisligi (n) yüksekliginden azdir.
Klavuz baglanti parçasi (4.1), distal ucunda bir klavuz ön baglanti kulakçigi (4.2) bulundurmaktadir. Klavuz ön baglanti kulakçigi (4.2) Sekil 4'e göre üçgen yapida bir parçadir.
Bulusa dair bir uygulamaya göre klavuz üst parçasi (4.1) dairesel ve elips yapidadir.
Isleme elemanlarinin boyutu ve aralarinda birakilacak mesafeler ayarlanarak, sase (l) üzerine dizili tüm isleme elemanlarinin (2) genisligi çekici genisliginden daha fazla olacak sekilde ayarlanmaktadir. Bu sayede çekicinin hareket alani içerisinde kalan tüm kisimlar mutlaka makine tarafindan islenmektedir. Kullanici çekiciyi toprak üzerinde hareket ettirerek taradigi tüm alani islediginden emin olabilmektedir. Çekici genisligi, çekicinin gövde disinda kalan iki tekeri arasindaki mesafa olarak tanimlanmistir. Örnegin çekicinin bir traktör olmasi durumunda bu genislik, traktörün iki büyük arka tekeri arasindaki mesafe olabilir. Bu durumda makine isleyici organi traktörün herhangi bir arka tekerinden disarida olacak sekilde traktöre baglanmalidir.
Yukarida anlatilan sase (l) üzerine dizili tüm isleme elemanlarinin (2) genisligi, sase (l) üzerinde yan yana dizilen en uzun isleme elemani (2) setinin uzunlugudur. Diger bir degisle ilgili uzunluk makinenin toprak isleme hareket düzlemine göre islenen topragin genisligidir.
Isleme elemanlari (2) uç kisimlarinda sökülüp takilabilecek yapida testere benzeri testere agiz (2.5) parçalari bulundurmaktadir. Isleme elemanlarinin (2) uç kismi tanimi, isleme elemaninin topragi ilk karsilayan bölümünü tanimlamaktadir.
Testere agzi (2.5) parçalari uç kisimlarinda üçgen formunda kesici/parçalayici kisimlari bulundurmaktadir. Sekil 7'ye göre testere agzi (2.5); birincil testere agzi parçasi (2.5.1) ve ikincil testere agzi parçasindan (2.5.2) olusmaktadir.
Sekil 8'e göre düzeltme elemani (5) bir seviye ayar birimine bagli olarak isletilmektedir. Seviye ayar birimi , düzeltme elemaninin (5) toprak üzerindeki/içindeki seviyesini ayarlayabilen bir mekanizmayi tanimlamaktadir. Bulusa dair bir uygulamaya göre seviye ayar birimi hidrolik yapidadir.
Sekil 1'de isleme elemanlari (2) ile düzeltme elemani (5) arasina hareket elemani (6) konumlandirilmistir. Hareket elemani (6) tekerlek formunda ya da farkli hareket saglayici yapilarda olabilmektedir. Hareket elemani (6) sekil l'deki gibi isleme elemanlari (2) ile düzeltme elemani (5) arasina konumlandirilabilecegi gibi sase (1) üzerinde farkli konumlara da yerlestirilebilmektedir.
Bulusa konu toprak isleme makinasi yapisinda çekicinin hareket mekanizmasina baglanabilir yapida bir saft ve hareket mili (3) bulundurmaktadir. Saft ve hareket mili (3) arasina hareketin düzenlenebilmesi için bir sanziman kullanilabilmektedir. Hareket mili (3) çekicinin hareket mekanizmasindan aldigi hareketi sase (l) üzerindeki hareketli parçalara aktarmaktadir. Bahsi geçen hareket mili (3) sasenin (l) basindan arka dis kismina kadar uzanmaktadir.
Bu sayede hareket mili (3) hem isleme elemanlarina (2) hem de düzeltme elemanina (5) hareket aktarabilmektedir.
Sekil 9'da toprak isleme makinasi için kullanilabilecek farkli bir hareket aktarim elemani gösterilmistir. Sekle göre ön sanzimandan alinan hareket iletimi mili (15) vasitasiyla düzeltme elemani/elemanlarina (5) aktarilabilmektedir.
Hareket mili (3) üzerinde olusan hareket zincir/disliler ve hareket iletim birimi (7) vasitasiyla isleme elemanlarina (2) aktarilmaktadir. Her bir isleme elemanina (2) en az bir hareket iletim birimi (7) konumlandirilmistir. Hareket mili(3) üzerinde olusturulan hareket zincir/disliler vasitasiyla hareket iletim birimine (7) dolayisiyla isleme elemanina(2) aktarilabilmektedir.
Hareket milinden (3) aktarilan hareketin iletim sekline ve iletilecegi konuma göre her bir isleme elemaninda(2) 1 ya da 2 hareket iletim. birimi (7) bulunabilmektedir. Hareket iletim birimi (7) hareketin alinacagi ve aktarilacagi yöne ve konuma göre isleme elemaninin(2) üst kismina tam ortaya ya da sag ve sol üst kisma konumlandirilabilmektedir (Sekil Farkli konumlarda olabilen hareket iletim birimlerine (7) hareketin saglanabilmesi amaciyla sökülüp takilabilir yapida olan kaplinler (16) kullanilabilmektedir.
Sase (l) üzerine konumlandirilan isleme elemanlarindan (2) en az ikisi digerlerinin dönüs yönünün tersine dönecek sekilde ayarlanmistir. Bu sayede toprak isleme makinesinin topragi sürmesi sirasinda topragin mukavemeti sebebiyle kaymasi engellenmekte ve daha dengeli bir sürüs saglanmaktadir.
Isleme elemanlarinin (2) tamami, farkli yönlere hareket edebilmelerine ragmen, ayni hareket milinden (3) hareket almaktadir. Isleme elemanlarinin (2) ayni hareket milinden (3) hareket alirken farkli yönlere dönebilmeleri için, bazi isleme elemanlarina (2) hareket aktarilirken hareketin yönünü degistiren bir hareket yönü degistirme elemani baglanmistir. Bu sayede hareket bu isleme elemanlarina(2) aktarilirken ters çevrilebilmektedir. Bu hareket yönü degistirme elemani zincir ve dislilerden olusan bir hareket aktarim elemani olabilmektedir.
Tercih edilen uygulama isleme elemanlarindan (2) en son sirada (sonuncu sette), sasenin (1) sag ve sol kenarlarinda kalan iki isleme elemaninin (2) digerlerine göre ters hareket yönüne sahip olmasidir. Bu durumda düz çalisan Isleme elemanlari (2) topragi disari atma egiliminde çalisacak, en son sirada sag ve sol kenarlarda kalan iki isleme elemani da (2) disari atilan topragi tekrar içe toplayabilecektir. Bu sayede toprak çok daha dengeli islenebilecektir.
Isleme elemanlari (2) birden fazla sira (set) halinde (sekil ), dairesel tarama alanlari birbirlerini kesecek sekilde siralandiginda, ardisik isleme elemanlarinin (2) birlestigi kisimda bir bosluk (8) olusmaktadir. Topragin bu bosluga (8) karsilik gelen kismi islenmeden kalmaktadir. Bu kisimlara karsilik gelen toprak bölümleri islenmeden kaldigindan topragin bu kisimlarinda islenmemis toprak tepecikleri olusmaktadir. Bu kisimlarinda topragin islenebilmesi için isleme elemanlarinin (2) arkasina, bosluklar (8) ile ayni hizasinda ikincil isleme elemanlari (9) konumlandirilmistir.
Sekil 5'de her bir boslugun (8) hizasinda, her boslugun (8) tam orta noktasi hizasina gelecek sekilde, bir ikincil isleme elemani (9) konumlandirilmistir.
Ikincil isleme elemani (9) saseden (1) asagi dogru uzanan düz bir direk formundadir. Toprakta gerekli isleme etkisinin yaratilabilmesi için her bir ikincil isleme elemani (9) topraga temas eden ucunda bir isleme çikintisi (9.1) bulundurmaktadir.
Gerekli dayanimin saglanabilmesi için sase (1) yapisi üst sase blogunun (1.1) devaminda yanlara uzatilmis ve sasenin sag ve sol kisimlarinda yan sase bloklari (1.2) olusturulmustur. Yan sase bloklarinin (1.2) devaminda baglanti bükümleri (1.3) konumlandirilmistir. Baglanti bükümleri (1.3), isleme elemanlarinin (2) baglantisi için sase (l) üzerindeki yüzeyi olusturmaktadir.
Isleme elemanlari (2) en az 3 noktadan saseye (1) baglidir.
Isleme elemanlari (2),isleme elemanlari yan baglantisi (2.1) yan kisimlardan birbirlerine ve baglanti bükümlerine (1.3), üst kisimdan ise isleme elemani üst baglantisi (2.2) ile üst sase bloguna (1.1) baglidir.
Isleme elemanlari yan baglantilari (2.1) ve isleme elemani üst baglantisi (2.2), daire formunda kesit alanina sahip isleme elemanin (2), üst daire dilimine konumlandirilmistir.
Baglanti parçalari üst dilimde bulundugundan isleme elemaninin (2) topraga saplanan alt daire dilimi baglanti bulundurmaksizin kalabilmektedir. Bu sayede topragin islenmesi sirasinda baglanti parçalari sebebiyle ortaya çikabilecek problemler ortadan kaldirilmistir.
Bulusa konu toprak isleme makinesi seyir halindeyken isleme elemanlari (2) toprak seviyesinde yukari çekilmekte, toprak isleme islemi sirasinda ise isleme elemanlari (2) toprak seviyesine ve altina geri indirilebilmektedir. Bu sayede toprak isleme makinesi kolaylikla toprak isleme alanindan farkli konumlara tasinabilmektedir.
Bu amacinda saglanabilmesi amaciyla makine birincil seviye pistonu (12) ve ikincil seviye pistonu (13) ile donatilmistir.
Ikincil seviye pistonu (13), düzeltme elemanini (5) toprak isleme derinligine göre isleyebilmesi için makinayla ayni anda yada makina seviyesinden bagimsizsiz olarak çalismaktadir.
Birincil seviye pistonu (12) açilip kapanarak ona bagli olan makasi (20) açip kapayabilmektedir. Makas (20), birincil seviye pistonun (12) iki ucuna farkli makas mesafe masfallari (11) ile baglanan ve orta kisminda makas ana mafsalini (10) bulunduran iki çubuk parçasini tanimlamaktadir.
Birincil seviye pistonunun (12) açilmasi ile birlikte makas mesafe masfallari (11), birincil seviye pistonu (12) merkezinden disa dogru açilmaktadir. Bu hareket makas (20) orta noktasina konumlandirilmis makas ana mafsalininin (10), makas (20) üzerinde olusturdugu açiyi degistirmektedir. makas ana mafsali (10) üzerinde olusan açi birincil seviye pistonunun (12) açilmasi ile birlikte büyümektedir.
Makas mesafe masfallari (11), birincil seviye pistonu (12) merkezinden disa dogru açilmasi ile birlikte, bagli olan hareket aktarini mafsali (17) ve baglanti mafsali (18) üzerine kuvvet uygulanmaktadir. Uygulanan kuvvet sase (1) ön ksiminda (çekiciye baglanan kisim) saseyi (1), arka ksiminda ise hareket elemanini (6) toprak yüzeyine dogru itmektedir.
Sasenin (1), çekici ile baglanan kismi ayrica bir sase baglanti mafsali (19) ile donatilmistir.
Sase (l) üzerinde olusturulan kuvvet hareket elemanini (6) toprak yüzeyinde tutmakta, ve pistonun açilmasiyla makine yukari kalkarak yol konumuna ,(12) pistonun kapanmasiyla makinanin topraga inisi ve toprak alti derinligi ayarlanmaktadir.
Yukarida anlatilan birincil seviye pistonu (12) ve ikincil seviye pistonu (13) üzerlerinde bir hidrolik kitleyici bulundurmaktadir. Makine toprak isleme ya da sürüs konumuna geçtikten sonra hidrolik kilitleri sistemi kitleyerek pistonlarin (12,13) hareket etmesini engellemektedir.
Her bir isleme elemeninin (2) dairesel kesitin üst daire dilimi, sase (1) tarafinda olan daire dilimi, üzerine en az bir toprak siyirici (14) konumlandirilmistir. Toprak siyirici (14) boru formunda isleme elemeninin (2) iç yüzeyi boyunca, boru çeperi ile toprak siyirici (14) arasinda belirli bir mesafe kalacak sekilde konumlandirilmistir.
Sekil 1'de isleme makinesini çekiciye baglayan makine çekici baglantisi (22) gösterilmektedir. Makinenin çekiciye baglandigi kisim ayrica bir dönüs mafsali (22) ile donatilmistir. Gönüs masfsali (22) çekicinin hareket yönüne göre makinenin dönüsünü saglamaktadir. Bu sayede çekici hareketleri makineye aktarilabilmektedir.

Claims (23)

ISTEMLER
1. Bir saseye (1) bagli, boru formunda çesitli sayida isleme elemani (2) bulunduran tarim amaçli çekicilerin arkasina baglanarak toprak islemek amaciyla kullanilan bir toprak isleme makinasi olup özelligi, o Saseye (l) bagli olarak, hareketiyle saseye (1) bagli çesitli sayida isleme elemaninin (2) toprak seviyesine göre konumu degistirebilen en az bir birincil seviye pistonu (12), 0 Saseye (1) bagli olarak, hareketiyle saseye (1) bagli düzeltme elemani/elemanlarinin (5) toprak seviyesine göre konumu degistirebilen en az bir ikincil seviye pistonu (13), o bahsi geçen isleme elemanlarinin (2) en az iki tanesinin digerlerinin dönüs yönünün tersi yönde dönüs yaptigi isleme elemanlarini (2) bulundurmasidir.
2. Istem l'e göre toprak isleme makinasi olup özelligi, genisligi çekici genisliginden daha fazla olan, üzerine dizili isleme elemanlari (2) sirasina sahip sase (1) bulundurmasidir.
3. Istem l'e göre toprak isleme makinasi olup özelligi, isleme elemaninin toprak ile temas eden bölümüne, yüksekligi (h) genisliginden (n) daha fazla olacak sekilde tasarlanmis bir klavuz üst parçasina (4.1) sahip, en az bir klavuz (4) bulundurmasidir.
4. Istem 3'e göre toprak isleme makinasi olup özelligi, isleme elemaninin toprak ile temas eden bölümüne, dairesel ve elips olacak sekilde tasarlanmis bir klavuz üst parçasi (4.1) bulundurmasidir.
5. Istem l'e göre toprak isleme makinasi olup özelligi, topragi karsilayan agiz kisminin konik yapida olan isleme elemani (2) bulundurmasidir.
6. Istem l'e göre toprak isleme makinasi olup özelligi, isleme elemaninin (2) en az bir hareket iletim elemani (7) bulundurmasidir.
7. Istem 6'ya göre toprak isleme makinasi olup özelligi, hareketin alinacagi ve aktarilacagi yöne ve konuma göre isleme elemaninin(2), topraga temas ettigi kisminin distal yariçapi üzerinde tam ortaya, sag veya sol üst kisma konumlandirilmis hareket iletim elemani (7) bulundurmasidir.
8. Istem l'e göre toprak isleme makinasi olup özelligi,ayni hareket milinden (3) hareket alan isleme elemanlarinin (2) farkli yönlere dönebilmeleri için, bazi isleme elemanlarina (2) hareket aktarilirken hareketin yönünü degistiren hareket yönü degistirme elemanlari bulundurmalaridir.
9. Istem l'e göre toprak isleme makinasi olup özelligi, isleme elemeninin (2) iç yüzeyi boyunca, boru çeperi ile arasinda belirli bir mesafe kalacak sekilde, topraga temas ettigi kisminin distal yariçapi üzerinde en az bir toprak
10. Istem l'e göre toprak isleme makinasi olup özelligi, en son sirada ve sasenin (l) sag ve sol kenarlarinda kalan isleme elemanlarinin (2) digerlerine göre ters hareket yönüne oldugu sahip isleme elemanlari (2) bulundurmasidir.
11. Istem l'e göre toprak isleme makinasi olup özelligi, isleme elemani (2) topraga temas ettigi kisminin distal yariçapi üzerinde, en az 3 noktadan saseye (l) bagli olmasidir.
12. Istem l'e göre göre toprak isleme makinasi olup özelligi, isleme elemanlarinin (2) düzeltme elemanlarini (5) bulundugu bölümün arkasinda bir bulundurmasidir.
13. Istem l7'ye göre toprak isleme makinasi olup özelligi, yatay-dik rotovatör ya da Herdane formunda olabilen düzeltme elemani (5) bulundurmasidi
14. Istem l7'ye göre toprak isleme makinasi olup özelligi, toprak isleme makinasindan bagimsiz olarak düzeltme elemaninin (5) topraga göre seviyesini düzenleyebilen seviye
15. Istem l'e göre toprak isleme makinasi olup özelligi, birden fazla sira halinde, dairesel tarama birbirlerini kesecek sekilde siralandiginda, elemenlarinin (2) birlestigi kisimda olusan islenebilmesi için isleme bosluklar (8) ile ayni elemanlarinin (2) isleme elemanlarini (9) bulundurmasidir. konumlandirilmis ardisik isleme boslugun(9) arkasina,
16. Istem 18'e göre toprak isleme makinasi olup özelligi, isleme elemani (2) ve düzeltme elemani konumlandirilmis ikincil bulundurmasidir. (5) arasina isleme elemanlarini
17. Istem l6'ya göre toprak isleme makinasi olup özelligi, topraga temas eden ucunda bir isleme çikintisina ikincil isleme elemanlari bulundurmasidir. (9.1)
18. Istem l'e göre toprak isleme makinasi olup özelligi, kendi ekseni etrafinda hareket edebilen bir iç kisim (2.3) ile hareketsiz bir dis kisimdan (2.4) olusan isleme elemanlarini (2) bulundurmasidir.
19. Istem l'e göre toprak isleme makinasi olup özelligi, düzeltme elemanini (5) toprak isleme derinligine göre isleyebilmesi için birincil seviye pistonu (12) ayni anda yada birincil seviye pistonunun (12) seviyesinden bagimsiz olarak çalisabilen ikincil seviye pistonunu (13) bulundurmasidir.
20. Istem l'e göre toprak isleme makinasi olup özelligi, iki ucuna farkli makas mesafe masfallari (ll) ile baglanan ve orta kisminda makas ana mafsalini (lO) bulunduran bir makas (20) ile donatilmis birincil seviye pistonunu (12) bulundurmasidir.
21. Istem 20'ye göre toprak isleme makinasi olup özelligi, birincil seviye pistonu (12) merkezinden disa dogru açilmasi ile birlikte, bagli olan hareket aktarim mafsali (17) ve baglanti mafsali (l8) üzerine kuvvet uygulayan makas mesafe masfallarini (ll) bulundurmasidir.
22. Istem l'e göre toprak isleme makinasi olup özelligi, dairesel kesitin üst daire dilimi, üzerinde en az bir toprak siyirici (l4) konumlandirilmis isleme elemanini / elemanlarini (2) bulundurmasidir.
23. Istem l'e göre toprak isleme makinasi olup özelligi, o isleme makinesini çekiciye baglayan makine çekici baglantisi (22), o isleme makinesinin çekiciye baglandigi kisimda konumlu dönüs mafsalini (22) bulundurmasidir.
TR2016/11901A 2016-08-23 2016-08-23 Boru ti̇pi̇ i̇şleme elemanlari bulunduran bi̇r toprak i̇şleme maki̇nesi̇ TR201611901A3 (tr)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2016/11901A TR201611901A3 (tr) 2016-08-23 2016-08-23 Boru ti̇pi̇ i̇şleme elemanlari bulunduran bi̇r toprak i̇şleme maki̇nesi̇
PCT/TR2016/000188 WO2018038688A1 (en) 2016-08-23 2016-12-22 A tiller machine containing pipe-type processing units

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2016/11901A TR201611901A3 (tr) 2016-08-23 2016-08-23 Boru ti̇pi̇ i̇şleme elemanlari bulunduran bi̇r toprak i̇şleme maki̇nesi̇

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201611901A3 true TR201611901A3 (tr) 2018-03-21

Family

ID=58191526

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2016/11901A TR201611901A3 (tr) 2016-08-23 2016-08-23 Boru ti̇pi̇ i̇şleme elemanlari bulunduran bi̇r toprak i̇şleme maki̇nesi̇

Country Status (2)

Country Link
TR (1) TR201611901A3 (tr)
WO (1) WO2018038688A1 (tr)

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4650006A (en) * 1983-07-13 1987-03-17 Reimann Harold J Auxiliary mounting device for cultivating implements
TR199801332U (tr) 1998-07-09 1998-09-21 Çeki̇çkesen Mustafa Hidrolik ayarli agir toprak isleme makinasi.
DE10028930A1 (de) * 2000-06-10 2002-01-03 Deere & Co Bodenbearbeitungsgerät
FR2821711A1 (fr) * 2001-03-08 2002-09-13 Perrein De Materiel Agricole S Chassis porteur pour herse animee a terrage hydraulique, rouleau plombeur et tasse central
NL1019108C1 (nl) * 2001-10-04 2003-04-07 Lely Entpr Ag Grondbewerkingsinrichting.
GB0704812D0 (en) 2007-03-12 2007-04-18 R J & R J Clay & Co Soil loosening apparatus
TR200704119A2 (tr) * 2007-06-14 2009-01-21 Ünal Neşet Bir toprak işleme makinası

Also Published As

Publication number Publication date
WO2018038688A1 (en) 2018-03-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8534374B2 (en) Tillage implement with adjustable gang angle
CN202135463U (zh) 高茬水田双轴旋耕埋草整地机
JP7142381B2 (ja) まぐわを有する耕作装置
KR102273479B1 (ko) 해로우를 갖는 경작장치
CN203072320U (zh) 旋转式旋耕机
US2088141A (en) Rotary cultivator
CN108738391A (zh) 一种大规模耕种用旋耕机
CN205142792U (zh) 一种链式灭茬深耕碎土机
US4187914A (en) Soil cultivating implements
RU86379U1 (ru) Универсальный культиватор для междурядной обработки почвы, содержащий дисковый рабочий орган (рыхлитель)
CN201256524Y (zh) 梯形铲式深松整地机
KR200469752Y1 (ko) 커터가 장착된 쟁기
KR100966623B1 (ko) 쟁기
TR201611901A3 (tr) Boru ti̇pi̇ i̇şleme elemanlari bulunduran bi̇r toprak i̇şleme maki̇nesi̇
CN205567001U (zh) 一种深松旋耕结构组合性能试验机
CN205902341U (zh) 通轴式联合整地机
KR102185477B1 (ko) 쟁기로터리
US4171021A (en) Soil cultivating implements
US4884640A (en) Soil cultivating implements
CN207252167U (zh) 一种多功能犁地机
CN201430751Y (zh) 耕整机侧驱前置多功能作业机
GB2137462A (en) Soil cultivating implement
CN209609135U (zh) 一种并联改进型大棚农作物种植用松土设备
CN2655600Y (zh) 旋耕起垄机
KR102273483B1 (ko) 해로우를 갖는 경작장치