TR201611629A1 - Oral farmasöti̇k terki̇pler - Google Patents

Oral farmasöti̇k terki̇pler Download PDF

Info

Publication number
TR201611629A1
TR201611629A1 TR2016/11629A TR201611629A TR201611629A1 TR 201611629 A1 TR201611629 A1 TR 201611629A1 TR 2016/11629 A TR2016/11629 A TR 2016/11629A TR 201611629 A TR201611629 A TR 201611629A TR 201611629 A1 TR201611629 A1 TR 201611629A1
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
pharmaceutically acceptable
release
acceptable derivatives
pharmaceutical composition
sodium
Prior art date
Application number
TR2016/11629A
Other languages
English (en)
Inventor
Karaağaç Serra
Original Assignee
Serra Karaagac
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Serra Karaagac filed Critical Serra Karaagac
Priority to TR2016/11629A priority Critical patent/TR201611629A1/tr
Publication of TR201611629A1 publication Critical patent/TR201611629A1/tr

Links

Landscapes

  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)

Abstract

Mevcut buluş; astım, kronik bronşit, kronik obstruktif akciğer hastalığı (KOAH), amfizem ve bronkospazm gibi akciğer hastalıklarının profilaktik ve/veya semptomatik ve/veya terapötik tedavisinde kullanılmak üzere mukolitik özellikteki uygun etken madde ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin, ksantin grubundaki uygun etken madde ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ve sempatomimetik özellikteki uygun etken madde ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile kombine tedavisini içeren farmasötik bileşim/ler ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME ORAL FARMASÖTIK TERKIPLER BULUSUN ILGILI OLDUGU ALAN Mevcut bulus; astim, kronik bronsit, kronik obstruktif akciger hastaligi (KOAH), amfizem ve bronkospazm gibi akciger hastaliklarinin profilaktik ve/veya semptomatik ve/veya terapötik tedavisinde kullanilmak üzere niukolitik özellikteki uygun etken madde ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin, ksantin grubundaki uygun etken madde ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ve sempatomimetik özellikteki uygun etken madde ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile kombine tedavisini içeren farmasötik bilesim/ler ile ilgilidir.
Mevcut bulus, mukolitik özellikteki uygun etkeii maddenin Asetilsistein, (2R)-2- asetamido-3-sülfanilpropanoik asit (Formül I) ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri; ksantin grubundaki uygun etken maddenin Teofilin, 1,3-Dimetil-7H-purin-2,6- dioii (Formül II) ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri; sempatomimetik özellikteki uygun etken maddenin Efedrin, (1R,2S)-2-Metilamino-1-fenilpropan-l-ol (Formül HI) ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri oldugu ve uygun farmasötik formlarda etken maddeler olarak kombinasyon halinde kullanildigi farmasötik bilesim/ler ile ilgilidir.
Formül 1: Formül H: Formül III: Ayrica bulus, Asetilsistein ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin, Teofilin ve/veya farrnasötik olarak kabul edilebilir türevleri ve Efedrin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile kombinasyon halinde kullanildigi farmasötik bilesimlerin oral uygulama için uygun olan formülasyonlarini ve kullanimlarini da kapsamaktadir. ÖNCEKI TEKNIK (TEKNIGIN BILINEN DURUMU) Kronik Obstruktif Akciger Hastaligi (KOAH), kronik bronsit ve amfizemden meydana gelen solunum yollarinin obstrüksiyonu ile karakterize ilerleyici nefes darligina yol açan kronik bir solunum yollari hastaligidir.
Obstruktif akciger hastaliklari bütün dünyada sik görülmektedir ve mortalitenin en önemli sebeplerinden birisidir. Dünya Saglik Örgütü'nün istatistiklerine göre dünyada 600 milyon KOAH” li vardir. Ülkemizde ise 3 milyon kadar KOAH' 11 oldugu tahmin edilmektedir.
Obstrüksiyona sebep olan hastalik her ne olursa olsun tikaniklik asagidaki belirtilmis üç mekanizmadan biri ile gelmektedir: a) Lumen içindeki patolojik olaylar sebebiyle b) Solunum yollarinin duvarlarinda meydana gelen patolojik olaylar sebebiyle c) Brons etrafindaki patolojik olaylar sebebiyle A tipi kronik obstrüktif akciger hastaliklari (Amfizem tipi) ve B tipi kronik obstrüktif akciger hastaliklari (Bronsit) tipi olmak üzere KOAH 'in baslica iki türü vardir.
Kronik Bronsit, brons cidarlarinda kronik iltihaplanma ve kalinlasmadan kaynaklanip, brons agacinda asiri inukus yapimi ile seyreden bir hastaliktir. Bu hastalikta hava gecitlerinin daralma derecesi nefes alinayi bozacak kadar olabilir ve siklikla öksürük krizleri ile sonuçlanir. Kronik bronsitli hastalarin gösterdigi semptomlar öksürük ve iltihaplanmadan kaynaklanan asiri mukus ekspektorasyonudur. Pratikte asiri ekspektorasyon belirtileri en az iki yil ve iki yilin en az üç ayinda çogu günler ekspektorasyon olmasidir. Kronik bronsit patolojisinde strüktür özelligi baslica büyük bronslarda mukoz glandlarinin hipertrofisi ve küçük hava yollarinda kronik enflamatuar degisikliklerin bulunmasidir. Kronik bronsit daha ciddi ve daha sik solunum enfeksiyonlarina, bronslarin daralma ve tikanmasina, güçlükle nefes almaya veya guçsüzlüge neden olabilir.
Amfizem ise; solunum yetmezligine yol açan en yaygin kronik akciger hastaliklarindan biridir. Akcigerlerdeki hava keseciklerinin (alveol) gerilip genislemesiyle beliren bir hastaliktir. Bu genisleme hava, keseciklerini birbirinden ayiran ince duvarlarin yirtilmasina ve dolayisiyla akcigerlerde esneklik kaybina yol açar. Sonuçta akcigerlere hava girisi ve hava keseciklerinde kan gazlari (oksijen-karbon dioksit) dengesi bozulur. Ilerlemis amfizem olgularinda akcigerler genislemis, solmus ve kummustur. Esneklikleri kalmadigindan bir yastik gibidirler. Gögüs kafesi açildiginda, akcigerler sönmez, çünkü esneklik kaybi nedeniyle içlerinde hava kalir. Amfizemli hastalarda hakiin olan semptom, Mukusu etkileyen ilaçlar mukolitikler, mukokinetikler (ekspektoranlar) ve mukoregülatuarlar olmak üzere 3 sinifta toplanabilir.
- Mukolitikler mukustaki mukoproteinleri parçalayan, böylece balgamin viskozitesini azaltarak sivi hale getirebilen ilaçlardir. Basliealari; N-asetilsistein (NAC) ve S- karboksimetil sisteindir (karbosistein). N-asetilsistein bir glutatyon prekürsörü oldugundan serbest radikalleri inhibe edici etkisinden de yararlanilmaktadir.
° Mukokinetikler (ekspektoranlar) mukus akisini arttirarak balgamin öksürükle disari atilmasini kolaylastirir. Bu grubun en bilinen ilaçlari; iyodürler, gliseril gayakolat ve bromeksindir.
- Mukoregülatuarlar siyalomüsinin sentezini bozarak Viskoziteyi azaltir ve sekresyonu arttirir, Skarbosistein Avrupada en yaygin kullanilanidir. Bu ilaçlar oral veya parenteral yolla verilir.
Orta dereceden agir dereceye degisen KOAH tedavisinde farmakolojik olan ve olmayan terapiler kullanilmaktadir. Cazzola ve arkadaslari tarafindan yapilan çalismada (Respiratory Medicine, V24, p.8ý25, 2008) farmakolojik tedavi yöntemleri arasinda antibiyotikler, bronkodilatörler, kortikosteroidler ve mukolitik ajanlar yer almaktadir.
Teofilin astim ve bronkospazm tedavisinde oral ve intravenöz yoldan kullanilan bir ksantin türevidir. Teofilin çok iyi bilinen bronkoprotektif etkisinin yaninda antientlamatuvar ve Immünomodülatör etki de gösterir (Weinberger M, HendelesL. Theophylline in asthma. N Engl Ksantin türevi olan metil ksantin bilesikleri; bronkopulmoner hastaliklar, bronkospazm, obstrüktif kronik bronsit ve spazmodik öksürük gibi hastaliklarda endikedir.
US4187308 nolu patent dökümaninda bronsiyal ve anti-tussif aktivite gösteren doksofilin bilesigini içeren farrnasötik formülasyondan bahsedilmektedir.
U85175152 nolu patent dökümaninda solunum yollari hastaliklarinda kullanilmak üzere efedrin içeren farmasötik formülasyondan bahsedilmektedir.
BULUSUN AÇIKLAMASI Mevcut bulus; astim, kronik bronsit, kronik obstruktif akciger hastaligi (KOAH), amfizem ve bronkospazm gibi akciger hastaliklarinin profilaktik ve/veya semptomatik ve/veya terapötik tedavisinde kullanilmak üzere mukolitik özellikteki uygun etken madde ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin, ksantin grubundaki uygun etken madde ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ve sempatomimetik özellikteki uygun etken madde ve/veya farrnasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile kombine tedavisini içeren farmasötik bilesim/ ler ile ilgilidir.
Mevcut bulusun bir diger yönü; oral kullanilmak üzere mukolitik özellikteki uygun etken madde ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin, ksantin grubundaki uygun etken madde ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ve sempatomimetik özellikteki uygun etken madde ve/Veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile koinbine tedavisini ve farmasötik olarak kabul edilebilir uygun yardimci maddeleri içeren farmasötik bilesim/lerin hazirlanmasi ile ilgilidir.
Bulusta kullanilan mukolitik özellikteki uygun etken madde bunlarla sinirli olmamakla birlikte, erdostein, asetilsistein, ambroksol, brornheksin, karbokistein, domiodol, eprazinon, letostein, nelteneksin, sobrerol, stepronin, tiyopronin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin arasindan tercihen asetilsistein olarak seçilir.
Bulusta kullanilan ksantin grubundaki uygun etken madde bunlarla sinirli olmamakla birlikte, asefilin, ambufilin, bamifilin, doksofilin, enprofilin, etamifilin, proksifilin, teofilin ve/Veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin arasindan tercihen teofilin olarak seçilir.
Bulusta kullanilan sempatomimetik özellikteki uygun etken madde bunlarla sinirli olmamakla birlikte, adrenalin, fenoksazolin, kslometazolin, metizolin, nafazolin, oksimetazolin, sik10pentamin, tetrahidrozolin, timazolin, efedrin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin arasindan tercihen efedrin hidroklorür olarak seçilir.
Bulusta “farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri” terimi ile farmasötik olarak kabul edilebilir uygun tuzlar, esterler, solvatlar, hidratlar, kompleksler, polimorflar, enantiyomerler, önilaçlar, asit adisyon tuzlari, analoglar, izomerler, rasematlar, amidler, enantiyomer tuzlari, bazik tuzlar, konjugeler, tautomerler, anhidratlar, anhidritler, bazlar, asitler, eterler, kristal ve amorf formlar veya serbest formlarindan bir veya daha fazlasi ifade edilmektedir.
Oral uygulama için hazirlanan farmasötik bilesim kati ya da sivi dozaj formlarinda olabilir.
Bu dozaj formlari; tablet (kaplama içermeyen, çignenebilir, agizda çözünen, dagilabilen, suda dagilabilen, film kapli, tek tabakali, çift tabakali, barsakta açilan kaplamali, mini tablet, kontrollü salimli, sürekli salimli, hemen salimli, uzatilmis salimli, geciktirilmis salimli, degistirilmis salimli, bukkal), kapsül (sert, yumusak, enterik kapli, film kapli, kontrollü salimli, sürekli salimli, hemen salimli, uzatilmis salimli, geciktirilmis salimli, degistirilmis salimli), toz, kuru toz, granül, kaplet, disk, agizda çözünen film, yigin toz (çok dozlu), pellet, sase, suda dagilabilen toz, suda dagilabilen granül, efeiyesan tablet, efervesan granül, efervesan toz, mikrokapsül, dental tabletler, pilül, surup, solüsyon, süspansiyon, eliksir, damla, posyon, emülsiyon veya sprey gibi bir dozaj sekli halinde formüle edilebilir.
Etkin madde ve yardimci maddeler toz halinde karistirilarak bitmis ürün elde edilir. Sase halinde formüle edilebilir.
Oral yolla uygulanmak üzere hazirlanan granüllerin bazilari yutularak, bazilari çignenerek, bazilari ise suda veya diger uygun bir sivi içinde çözülerek veya dagitilarak kullanilirlar.
Granüller bir veya daha fazla etkin madde, yardimci maddeler, gerekli ise renk ve koku verici maddeler de içerirler. Yardimci madde olmaksizin da hazirlanabilirler. Granüller tek doz veya çok dozlu olarak ambalajlanabilirler. Çok dozlu preparatlari, istenilen dozda alinabilmeleri için uygun bir ölçekle birlikte ambalajlanir. Tek doz granüller poset, kagit paket veya flakon gibi tek birimlik kaplarda sunulur. Üretimleri, ambalajlari, depolama ve dagitimlari mikrobiyal kontaminasyondan uzak olarak gerçeklestirilmelidir. Uçucu veya korunmasi gereken madde içeren granüller siki kapatilmis kaplarda muhafaza edilmelidir.
Efervesan granüller.' Kaplanmamis granüllerdir. Genellikle asit maddeler, karbonatlar veya bikarbonatlar içeren ve su ile hizla reaksiyona girerek karbondioksit açiga çikaran granüllerdir. Uygulamadan önce suda çözülür veya dagitilir. Etkin madde tasiyicisi olarak kullanilirlar. Formülasyonlarinda sitrik asit, tartarik asit, fuinarik asit gibi asit maddeler ile sodyum karbonat, sodyum bikarbonat ve sodyum bifosfat gibi alkali maddeler içerirler.
Kaplanmis gmnüller: Çogunlukla çok dozlu preparatlardir ve çesitli yardimci madde karisimlariyla bir veya daha fazla tabaka halinde kaplanmis granüllerden olusur. Kaplayici olarak kullanilan maddeler çogu kez çözelti veya süspansiyon seklinde ve sivi kisimlarinin buharlastirildigi kosullarda uygulanir.Kaplanmis granüllere, etkin maddenin uygun salim gösterdigini tespit etmek için uygun bir çözünme testi örnegin kati dozaj formlari için açiklanan testlerden biri uygulanabilir.
Modifiye salim yapan granüller: Aktif madde veya maddelerin salim hizini, yerini veya zamanini modifiye etmek üzere tasarlanmis, özel yardimci maddeler içeren veya özel islemlerle hazirlanan, ayri ayri veya birlikte, kaplanmis ya da kaplanmamis granüllerdir.
Bu granüller üzerinde, etkin maddenin salim tarzini göstermek için uygun bir çözünme testi uygulanir.
Mide ortamina dayanikli (gastro-resistant) granüller: Mide sivisinda dayanikli olan ve intestmal sivi içinde etkin maddenin (maddelerin) salimi için tasarlanmis, geciktirilmis salim yapan granüllerdir. Bu özellikleri, granüllerin mide sivisina dayanikli bir materyal ile kaplanmasiyla (enterik kapli granüller) veya uygun diger vasitalar ile saglanmaktadir. Bu granüller üzerinde, etkin maddenin uygun salim gösterdigini tespit etmek için uygun bir çözünme testi örnegin kati dozaj formlari için açiklanan testlerden biri uygulanabilir.
Dozaj formlarinin hazirlanmasinda birçok teknikten yararlanilmaktadir. Bunlardan biri de granülasyon yöntemidir. Granülasyon; ince toz partiküllerin büyümesi seklinde tanimlanmaktadir. Farmasötik amaçli granülasyon; tabletleme için bir ön hazirlik asamasidir, ayni zamanda. sert jelatin kapsü'le doldurma veya granülün bir final ürün olarak bir pakete yerlestirilerek kullanimi amaciyla da uygulanmaktadir.
Granülasyonun amaci, karisima istirak eden toz maddenin partiküllerinin birim ilacinin % miktarlarina esdeger olacak agirlikta bir ünite olusturinaktir. Farmasötik toz karisimlarin (etken madde veya yardimci maddeler) ayrismalarini engelleyerek bir ünite içerisinde homojen bir sekilde kalmalarini saglamak gerekmektedir bu da granülasyon ile mümkündür.
Granülasyonda seçilecek yöntemler 3 ana kategoride siniflandirilabilir: yas granülasyon, kuru granülasyon ve diger granülasyon yöntemleri.
Yas Granülasyon: Yas granülasyon yönteminde, yüksek hizli akiskan yatak granülasyon, püskürterek kurutma ve ekstrüsyon pelletleme yöntemleri kullanilmaktadir. Yas granülasyonda, etken madde ve baglayici madde (solüsyon) belirli sürede karistirilir, yas olarak elenir ve akiskan yatakli kurutucuda kurutulur. Kurutulan bu karisim diger dolgu maddeleri ile birlikte belirli bir homojenlige gelinceye kadar karistirilir. Karisimin son 3-5 dakikasinda kaydirici eklenir. Elde edilen final karisimdan örnekler alinir ve laboratuvara gönderilir. Laboratuvar sonucuna göre tablet basimina yada istenilen farmasötik form için asamalara geçilebilir.
Yas granülasyon yöntemleri: 1. Yas granülasyon yöntemi (Klasik yöntem) 2. Akiskan yatak yöntemiyle granülasyon 3. Spray-Drying (püskürterek kurutma) yöntemi ile granülasyon 4. Mikrogranülasyon yöntemi . Ekstrüsyon-Spheronizasyon yöntemi 6. Yüksek hiza sahip karistiricilarla granüle hazirlama yöntemi Yas granülasyon islemi su sirayi izlemektedir: - Etken maddenin (gerekli görülür ise) ögütülmesi, - Baglayici ilavesiyle toz karisimin partiküllerinin kümelesmesinin saglanmasi, (Bu isleme granülasyon denir.) - Kümelesmis partiküllerin yas olarak elenmesi, - Elenmis toz karisiminin kurutulmasi kurutma islemde yaygin alarak akiskan yatakli kurutucular kullanilmasi.
- Kurutma isleminden sonra kuru ögütme yapilmasi, - Çift konik ya da V tipi karistiricilarda `homojenize edilmesi ° Olusan bu karisima kaydirici ilave edilerek 5 dakika daha karistirilmasi, (Bu karisima final ürün denir.) - Tablet basimina yada istenilen farmasötik form için asamalara geçilmesidir.
Kuru Granülasyon: Kuru granülasyon yönteminde, ön koinpresyon ve silindirler arasi sikistirma yöntemleri kullanilmaktadir. Kuru granülasyonda genellikle formüldeki kaydiricinin 1/3”ü diger toz karisimlarina karistirilir. Bunun nedeni tozlarin silindirlere yapismasini engeller. Kaydiricinin geri kalani kuru granülasyondan sonra karisima eklenir ve 3-5 dakika karistirilir. Karisim sonrasinda olusan final karisimdan örnekler alinir ve çesitli testler için laboratuvara gönderilir. Laboratuvar sonucuna göre tablet basimina yada istenilen farmasötik form için uygun asamalara geçilebilir.
Oral kullanilmak üzere hazirlanan tablet/ler bir veya daha fazla kaplama içerebilir.
Kaplanmis tabletler; etken maddeyi genellikle çekirdek kisminda, kismen Çekirdekte ve kismende kaplamada veya yalniz kaplamada ihtiva eden formüller seklinde hazirlanir.
Kaplama maddeleri fizyolojik bakimdan zararsiz olmali ve etken madde ile geçimsiz olmamalidir.
Kaplama tipleri ; seker kaplama, film kaplama ve bagirsakta çözünen (enterik) kaplama olarak sayilabilir.
Seker kaplamali tabletler, sekerden meydana gelen bir kaplamaya sahip olan sikistirilmis tabletlerdir. Söz konusu kaplama renklendirilmis olabilir ve rahatsiz edici bir tada veya kokuya sahip olan etkin maddelerin kaplanmasi ve oksidasyona karsi hassasiyet gösteren malzemelerin korunmasi bakimindan son derece faydalidir.
Film kaplamali tabletler, suda çözünebilen bir malzeme kullanilarak uygulanan ince bir katman veya filmle kaplanmis, sikistirilmis tabletlerdir. Bu dogrultuda, film Olusturucu özelliklere sahip olan bir dizi polimerik malzeme kullanilabilir. Film kaplamalar, seker kaplamalar ile ayni genel özelliklere sahip olmakla beraber kaplama islemi için gerekli süreyi Önemli ölçüde azaltmak gibi önemli ek bir avantaji beraberinde getirir.
Kaplamanin Amaçlari ; - Etken maddenin isik, oksijen ve neme karsi korunmasi - Etken maddenin istenmeyen kokusunun ve tadinin maskelenmesi ° Tabletin estetik görüntüsünün düzeltilmesi - Çok az boyar madde ile renkli tabletlerin elde edilmesi - Tabletin hasta tarafindan kolay yutulabilirliginin arttirilmasi - Üretim, ambalajlama ve tasima sirasinda mekanik dayanikliligin artmasi - Etken maddenin sindirim salgilarina karsi korunmasi - Yan etkilerden, örnegin mide iritasyonundan kaçinilmasi - Ilacin taninmasinin kolaylastirilmasi, dolayisiyla ilaç kullaniminda güvenligin artmasi ° Etken maddenin kararliligmm arttirilmasi Kontrollü salim karakteristiklerinin düzenlenebilmesi olarak sayilabilir.
Bulustaki farmasötik formülasyon/lar bir veya daha fazla tabaka içerebilir. Yeterli terapötik etkiyi saglamak ve yan etkileri minimuma indirmek amaciyla ilac-in saliminin kontrolünü saglamak için tabaka/lar degistirilmis, modifiye, kontrollü, uzatilmis, sürekli, hemen veya geciktirilmis salimli bir farmasötik dozaj formlarinin bir veya daha fazlasi ile formüle edilebilir.
Fannakokinetik özellikleri, kullanim beklentilerine uygun olmayan, örnegin yarilanma ömrü kisa olan, istenmeyen etkileri ortaya çikaracak biçimde hizli/yüksek doruk konsantrasyona ulasan, çesitli nedenlerden biyoyararlanimi iyi olmayan v.b. ilaçlar için farniasötik biçimleri degistirilerek, mide barsak kanalinda serbestlenme paternleri amaca daha uygun hale getirilmis preparatlar gelistirilmektedir. Bunlar çoklukla degistirilmis, kontrollü, yavaslatilmis ve uzatilmis salinimli formülasyonlar olarak anilmaktadir.
Degistirilmis salinimli formülasyonlarin bilesimleri islevleri açisindan önem tasir.
Degistirilmis salinimli ilaç formülasyonlari, daha pahali olabilmelerine ragmen, hastanin tedaviye uyumunun tedavi basarisinda önemli oldugu kisa yarilanma ömürlü, doruk konsantrasyona hizli ulasan, farmakokinetigi degiskenlik gösteren ilaçlar için daha kullanislidir ve son tahlilde tedavi maliyetini azaltirlar. Degistirilmis salim sistemleri transdermal sistemler ve oral sistemler olarak siniflandirilir. Geciktirilmis salim sistemlerinde etkin maddenin sistemden salimi belli bir bölgede olmaktadir. Genellikle enterik kapli tabletler için kullanilir, Enterik kaplama formülasyonun stabilitesini arttirmak, asit kaynakli bozunmalari önlemek için kullanilan madde veya madde karisimlari olarak ifade edilir. Bu enterik kaplamalar ayrismaya baslamadan önce mide asidine direnç göstermekte ve ayni zamanda midenin alt kisminda veya ince bagirsagin üst kisminda yavas bir ilaç saliniinini saglamaktadir.
Kapsüller; tek dozda ilaç konmaya mahsus jelatin, selüloz esterleri, polivinil alkol vb. maddelerden biriyle yapilmis kaplardir. Kapsüllere dozlar, kati ve yarikati maddeler, kapsülü eritmeyen sivi ilaçlar konabilir. Kapsüller genel olarak ikiye ayrilir; sert/iki parçali kapsüller ve yumusak kapsüller.
Sert kapsüller: kab ve kapak kismi olmak üzere iki parçadan ibarettir. Tadi aci, yutulmasi zor, havadan çabuk bozulan tozlar ile absorbsiyonu hizli olmasi istenen ilaçlarin kapsül içinde verilmesi öngörülür. Sert jelatin kapsüllerin esas inaddesi makromoleküler bir protein olan yüksek degerli jelatinden ibarettir. Sert jelatin kapsüller jelatin, Arap zamki, boya ve su karisimindan özel teknikler ve özel makinelerle hazirlanir. Sert kapsüller daldirma (dipping) yöntemi ile hazirlanir. Bu yöntemin prensibi paslanmaz çelikten yapilmis çubuklarin eritilmis kapsül duvari çözeltisine batirilarak bu çubuklarin yüzeyinde kapsül duvari filminin olusturulmasidir. Jelatin, boyalar, koruyucu maddeler ve su , sert jelatin kapsül duvarini olusturan maddelerdir.
Sert kapsüllere toz, granül, pellet, tablet, sivi, ve yari kati sekiller doldurulabilir.
Kapsüllere doldurulan her türlü formülasyon için iki temel gereklilik söz konudur.Kapsüle, formülasyon dogru dozda doldurulmalidir ve etkin madde hastanin tedavisi için kapsülden yeterli miktarda salinmalidir. Sert jelatin kapsül formülasyonlarmm hazirlanmasi amaciyla etkin madde, dolgu maddeleri, akis özelliklerini düzelten maddeler, glidantlar, sürtünmeyi önleyiciler, lubrikantlar, dagiticilar, yüzey etkin maddeleri kullanilir.
Yumusak kapsüller: jelatin gliserin, sorbitol, arap zamki ve su karisimlari ile hazirlanan tek parçadan ibaret yuvarlak, elips ve tüp biçiminde kapsüllerdir. Gerekli olan maddeler konulduktan sonra açilmamak üzere kapatilirlar. Yumusak kapsüller,sivi bir içerigin jelatin kapsül duvari ile çevrelenmesi ile hazirlanir. Sert kapsüllere göre daha esnektirler.
Yumusak kapsüller yuvarlak, oval, oblong (dikdörtgen çubuk) veya tüp seklinde olabilirler. Tek parçadan olusurlar. Yumusak jelatin kapsüllere genelde çözelti veya Süspansiyon seklindeki sivi ilaç sekilleri doldurulur. Ancak yari kati ve tozlar da doldurulabilir. Yumusak kapsüllerin imalati, çözünmeyen maddeler, dozu düsük etkin maddeler, yüksek aktivite gösteren bilesikler, oksijene duyarli maddeler, tadi kötü maddeler için uygundur. Yumusak jelatin kapsüllerin üretiminde, kapsül duvarinin hazirlanmasi, materyalin doldurulmasi ve kapsülün kapatilmasi birbirini takip eden bir dizi islemden olusur.
Mevcut bulustaki oral kullanim için hazirlanan farmasötik forrnülasyon; farmasötik olarak kabul edilebilir uygun etken maddeler yaninda baglayici madde, dagitici madde, dolgu maddesi, tamponlayici ajan, yüzey aktif madde, lubrikant, glidant, seyreltici madde, koruyucu madde, aroma ajani, tatlandirici madde, viskozite arttirici madde, köpük önleyici ajan, çözünürlük arttirici ajan, antistatik ajan, islatici madde, pH ayarlayici madde, renklendirici madde, kaplama maddesi, çözücü, yumusatici madde, emülgatör, tasiyici, geçirgenlestirici madde, antioksidan, selat yapici ajan, alkalilestirici ajan, fotokoruyucu ajan, kivam arttirici madde, izotoni ayarlayici ajan, jel yapici ajan, mikrobiyal koruyucu madde, sertlestirici ajan, sivag, salim kontrol edici ajan, plastifiyan, antiadherent, film yapici ajan, opaklastirici madde, nemlendirici madde, granülasyon çözücüsü, süspansiyon ajani ve stabilizörün de dahil oldugu gruptan seçilen bir veya daha fazla yardimci madde içerebilen bir bilesimi tanimlar.
Bulusta “baglayici madde” terimi; içerikteki maddeleri bir arada tutmak, tablet, pellet veya granüllerin gerekli olan mekanik güçte formüle edilmesini saglamak ve düsük aktif dozaj birimlerine hacim vermek için kullanilan madde veya madde karisimlari olarak ifade edilmektedir. Baglayici madde olarak; prejelatinize misir nisastasi, prejelatinize nisasta, hidroksi propil nisasta, jelatin, mikrokristalin selüloz, selüloz, zamklar, polivinil pirolidon, polimetakrilatlar, sodyum karboksi metil selüloz, nisasta, parafinler, stearik asit, zamklar, metil selüloz, etil selüloz, polietilenglikol, magnezyum alüminyum silikat, karboksi metilselüloz, hidroksi propilselüloz, hidroksi etilselüloz, propilen glikol, polioksietilen- polipropilen kopolimeri, polietilen ester, polietilen sorbitan ester, polietilen oksit, polisakkaritler, polaksainerler, aljinik asitler, kolajen, albumin, krospovidon, povidon, kopovidon, maltodekstrin, hipromelloz veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “dagitici madde” terimi, dozaj formunun su içinde kolay ve hizli bir sekilde dagilmasini saglayan maddeler olarak ifade edilmektedir. Dagitici madde olarak; agar agar, kalsiyum karbonat, sodyum karbonat, aljinik asit, patates nisastasi, misir nisastasi, bugday nisastasi, prejelatinize nisasta, sodyum nisasta glikolat gibi nisastalar, mikrokristalin selüloz, çapraz-bagli polivinil pirolidon, sodyum aljinat, hidroksipropil selüloz, çapraz bagli hidroksipropil selüloz, kroskarmelloz sodyum, kil, iyon degistirici reçine, krospovidon, ksilitol, D-sorbitol, D-mannitol, laktoz, sükroz, üre, yüksek molekül agirlikli polimerler, povidon, aljinik asit, ksantan zamki, kolloidal silikon dioksit veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “dolgu maddesi” terimi; tablet ya da kapsüllerin üretim için pratik, hasta kullanimina uygun büyüklükte olmasi için kullanilan madde veya madde karisimlari olarak ifade edilmektedir. Dolgu maddesi olarak; talk, laktoz, sukroz, dekstrin, mannitol, laktilol, laktitol, ksilitol, sorbitol, izomalt, mikrokristalin selüloz, toz selüloz, dekstroz, dekstrat, prejelatinize nisasta, modifiye nisasta, misir nisastasi, laktoz anhidröz, laktoz monohidrat, dibazik kalsiyum fosfat, silisik asit, kaolin, hidroksi propil metilselüloz, tribazik kalsiyum fosfat, polihidrik alkoller veya selüloz eterleri, kalsiyum hidrojen fosfat dihidrat, kalsiyum sülfat trihidrat, selüloz kalsiyum sülfat, kalsiyum sülfat dihidrat, maltodekstrin, kalsiyum karbonat, kaolin, sodyum hidroksit veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “tamponlayici ajan” terimi, kompozisyonun asitlik ve bazligini düzenleyen maddeler olarak ifade edilmektedir. Tamponlayici ajan olarak; sitrik asit anhidrus, sodyum sitrat dihidrat, sodyum fosfat, sodyum dihidrojen fosfat, potasyum sitrat, fosforik asit, amonyum hidroksit, sitrik asit, diizopropanolamin, sodyum karbonat, sodyum silikat, disodyum ortofosfat, kalsiyum karbonat, magnezyum karbonat, magnezyum hidroksit, magnezyum alüminat, dietanol amin, sodyum aljinat, etilendiamin, meglümin, hidroklorik asit, laktik asit, sodyum sitrat, sodyum hidroksit, trietanolamin, trolamine, sodyum benzoat, sodyum hidrojen karbonat veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “yüzey aktif madde” terimi suda veya sulu bir çözeltide çözündügünde yüzey gerilimini etkileyen kimyasal bilesigi ifade etmektedir. Yüzey aktif madde olarak polisorbatlar, sodyumlauril sülfat, sodyumstearil fumarat, non-iyonik polioksietilen polioksipropilen ko-polimeri, hekzadesil trimetil amonyum bromür, alkil polietilen oksit, polokzamerler, oktil glukozid, yag asitlerinin seker esterleri ve gliseritleri, dodesil betain, dodesil dimetilamin oksit, polioksil stearat, sodyum stereat, polietilen glikoller, L-lösin, alkil benzen sülfonat, yag asitleri, kuatemer amonyum bilesikleri veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “lubrikant” sürtünmeyi azaltan veya engelleyen bir toz karisiminin akis özelliklerini iyilestiren ajan veya ajan karisimlari olarak ifade edilmektedir. Lubrikant olarak; talk, kalsiyum stearat, magnezyum stearat, alüminyum stearat, polietilen glikol, tristearin, stearik asit, sodyum lauril sülfat, magnezyum lauril sülfat, kolloidal silikon dioksit, stearik asit, sodyum stearil fumarat, polioksietilen glikol, oleik asit, tripalmitil, potasyum oleat, hidrojene bitkisel yaglar, lösin, alanin, glisin, kaprilik asit, gliseril behenat, gliseril palmitostearat, sodyum benzoat, sodyum asetat, fumarik asit, çinko stearat, çinko oleat, Çinko palmitat, parafinler, yag alkolleri veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “glidant” terimi; tablet basimi aninda matris bosluguna materyalin akisini kolaylastiran ekstra küçük partiküllü, dansitesi düsük madde olarak ifade edilmektedir.
Glidant olarak; talk, magnezyum stearat, hidrojene nebati yag, kalsiyum stearat, stearik asit, kolloidal silikon dioksit, sodyum stearilfumarat, polioksietilenglikol, lösin, sodyum benzoat, sodyum klorür, sodyum asetat, sodyum fumarat, silika, kolloidal anhidrus silika, polietilenglikol, selüloz türevleri, nisasta veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “seyreltici madde” terimi; tablet ya da kapsüllerin üretim için pratik, hasta kullanimina uygun büyüklükte olmasi için kullanilan madde veya madde karisimlari olarak ifade edilmektedir. Seyreltici madde olarak; laktoz, maltoz, sukroz, dekstriii, inannitol, laktilol, ksilitol, sorbitol, izomalt, mikrokristalin selüloz, dekstroz, dekstrat, prejelatinize nisasta, modifiye nisasta, misir nisastasi, laktoz anhidröz, laktoz monohidrat, dibazik kalsiyum fosfat, hidroksi propil inetilselüloz, tribazik kalsiyum fosfat, polihidrik alkoller veya selüloz eterleri, kalsiyum hidrojen fosfat dihidrat, kalsiyum sülfat trihidrat, kalsiyum sülfat dihidrat, maltodekstrin, kalsiyum karbonat, kaolin, sodyum hidroksit veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “koruyucu madde” terimi; su ve suda çözünen, yag ve yagda çözünen maddelerin mikroorganizmalara karsi korunmasini saglayan maddeler olarak ifade edilmektedir.
Koruyucu madde olarak 2-fen0ksietanol, sodyum benzoat, benzoik asit, benzil alkol, etilendiamintetraasetik asit, sodyuin metil parahidroksi benzoat, sodyum propil para hidroksi benzoat, sorbik asit, potasyum sorbat, benzetonyum klorür, klorokresol, benzalkonyuin klorür, butil paraben, metil paraben, propil paraben, etil paraben, butil hidroksi anisol (BHA), butil hidroksi toluen (BHT), kalsiyum asetat, sitrik asit, disodyum edetat, gliserin, propil gallat, sodyum bisülfit, sodyum sitrat, sodyum metabisülfit, borik asit, sorbik asit, sodyum propionat, propilen glikol veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “aroma ajani” terimi, karisima aroma katmak için kullanilan maddeler olarak ifade edilmektedir, Aroma ajani olarak; dogal aroma yaglari (nane yagi, keklik üzümü yagi, maydanoz yagi, portakal yagi, üzüm, turunç, greyfurt, limon yagi, Vb.), portakal aromasi, muz aramasi, seftali aromasi, greyfurt aromasi, limon aromasi, elma aromasi, çilek aromasi, vanilya aromasi, nane aromasi, tutti-furitti aroinasi, frambuaz aromasi, mentol, mentan, anetol, tarçin, metil salisilat, okaliptal, adaçayi, bögürtlen, sitrus meyvalari veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “tatlandirici madde” olarak; sodyum sakkarin, sakkaroz, D-glukoz, galaktoz, ksiloz, maltoz, maltodekstrin, maltol, eritritol, laktitol, izoinalt, izomaltol, misir surubu, D- triptofan, glisirizik asit, monoamonyum glisirrizinat, fruktoz, maltitol, dekstroz, sükroz, ksilitol, sorbitol, mannitol, laktoz, aspartam, asesülfam potasyum, neohesperidin dihidrokalkon, sükraloz, sodyum siklamat veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “viskozite arttirici madde” terimi, sivinin kalinligini arttirarak yavas akmasini saglayan bir ajan veya ajan karisimlari olarak ifade edilmektedir. Viskozite arttirici madde olarak; ksantan zamki, guar zamki, acacia, povidon, aljinik asit, etilselüloz, jelatin, hidroksietil selüloz, hidroksipropil selüloz, setil alkol, polivinil pirolidon, hidroksi propil metil selüloz, polidekstroz, karragenan, metil selüloz, sukroz, sorbitol, ksilitol, hidroksipropil metilselüloz, polivinil alkol, ketearil alkol, kolloidal silikon dioksit veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “köpük önleyici ajan” terimi ürün saklanirken köpürme reaksiyonunun baslamasini engelleyerek ürünü mevcut sistemde bulunan suya karsi stabilize eden maddeler olarak ifade edilmektedir. Köpük önleyici ajan olarak; simetikon emülsiyon, dimetilsiloksan, silikon yagi, monosodyum karbonat, susuz trimagnezyum disitrat veya bunlarin karisimlari kullanilabilir. Köpük önleyici ajan dogrudan efervesan granüle veya dis fazda tabletin diger eksipiyanlarina toz halde karistirilarak veya hem efervesan granüle hem de tabletin eksipiyan karisimina paylastirilarak ilave edilebilir.
Bulusta Çözünürlük arttirici ajan olarak; sodyum kazeinat, polisorbat, metakrilikasit kopolimeri veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “antistatik ajan” terimi; içerikteki statik elektrigi azaltan veya elimine etmek için kullanilan madde veya madde karisimlari olarak ifade edilmektedir. Bahsi geçen antistatik ajan olarak; uzun zincirli alifatik aminler ve ainidler, kuarterner amonyum tuzlari, fosforik asit esterleri, polietilen glikol esterleri, polioller, mono ve digliserid, yag asit esterleri veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “lslatici madde” terimi hidrofobik ilaçlarin dispersiyon ortaminda kolayca dagilmasina yardim etmek amaciyla kullanilan maddeler olarak ifade edilmektedir. lslatici madde olarak; sodyum lauril sülfat, sodyum doküsat, polisorbatlar, sorbitan monolaurat, oktoksinol-9, nonoksinol-IO, poloksamerler, sodyum karboksimetil selüloz, bentonit, benzalkonyum klorür, tetradesiltrimetil amonyum bromür, setilpiridinyuin klorür, gliseril monostearat, makrogol setostearil eter, sorbitan tristearat, aluminyum magnezyum silikat veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “pH ayarlayici madde” terimi, kompozisyonun asitlik ve bazligini düzenleyen maddeler olarak ifade edilmektedir. pH ayarlayici madde olarak; sitrik asit anhidrus, sodyum sitrat dihidrat, sodyum fosfat, sodyum dihidrojeii fosfat, potasyum sitrat, fosforik asit, ainonyuin hidroksit, sitrik asit, diizopropanolamin, sodyum karbonat, sodyum silikat, disodyum ortofosfat, kalsiyum karbonat, magnezyum karbonat, magnezyum hidroksit, magnezyum alüminat, dietanol amin, sodyum aljinat, etilendiamin, meglümin, hidroklorik asit, laktik asit, sodyum sitrat, sodyum hidroksit, sodyum klorür, trietanolamin, trolamine, sodyum benzoat, sodyum hidrojen karbonat veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “renklendiriei madde” terimi hos bir görünüs veren ve iki formülasyon arasinda optik olarak ayirt edilme saglayan maddeler olarak ifade edilmektedir. Renklendirici madde olarak, bunlarla sinirli kalmamakla birlikte, sari demir oksit, kirinizi demir oksit gibi demir oksit pigmentleri, ß-karoten, kirmizi pancar tozu, klorofil, tartrazin, sari portakal, kinolin sarisi, eritrosin, titanyum dioksit pigmentleri, karamel, gün batimi sarisi veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “kaplama maddesi” terimi formülasyon içerigini havadaki nem tarafindan bozunmaya karsi korumak ve tadi hos olmayan formlari yutma kolayligi saglamak için kullanilan madde veya madde karisimlari olarak ifade edilmektedir. Kaplama maddesi olarak; metil selüloz, hidroksietilselüloz, hidroksibutilselüloz, hidroksipropilinetilselüloz, etil selüloz, hidroksimetil selüloz, hidroksipropilselüloz, karboksimetiletilselüloz, sodyum karboksimetil amilopektin, polivinil asetat ftalat, polioksietilen glikol, poliVinil alkol(opadry çesitleri), polivinil asetal dietil aminoasetat, aminoalkil metakrilat kopolimer, metakrilik asit kopoliineri, hidroksipropil metil selüloz asetat, dioksi metil selüloz süksinat, karboksi metil etil selüloz, poliakrilik asitler, metakrilik asit kopolimerleri, metil akrilat, etilakrilat, metilmetakrilat, etilinetakrilat, akrilik ve metakrilik asit esterleri, hipromelloz, hipromelloz ftalat, hipromelloz asetat süksinat, hidroksimetil selüloz süksinat asetat, selüloz butirat ftalat, selüloz hidrojen ftalat, selüloz propiyanat ftalat, selüloz asetat ftalat, hidroksipropilmeti[selüloz ftalat, selüloz asetat trimelitat, jelatin, selak, hint yagi, kitosan, aljinik asit, Irlanda yosunlari, galaktomanonlar, tragakant, Hint tutkali, arap zamki, guar zamki, ksantan zamki veya bunlarin karisimlari kullanilabilir. Çözücü olarak saflastirilmis su, etil alkol, metil alkol, isopropil alkol, butil alkol gibi alkoller, aseton, diaseton, polioller, polieterler, esterler, alkil ketonlar, metilen klorür, inetil asetat, etil asetat, izopropil asetat, kastor yagi, etilen glikol monoetil eter, dietilen glikol monobutil eter, dietilen glikol monoetil eter, dimetil sülfoksit, dimetil formamid, tetrahidroûiran veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “yumusatici madde” terimi; cilt üzerinde ince bir film tabakasi olusturarak suyun uçmasina engel olan maddeler olarak ifade edilmektedir. Yumusatici madde olarak vazelin, kati vazelin, sivi parafin, sorbitol, gliserin, hidrokarbonlar, lanolin, mumlar, yag asitleri, setil alkol, oktildodekanol, kaprilik/ kaprik trigliserit, setil stearil alkol, kakao yagi, diizopropil adipat, gliserin, polihidrik alkoller ve polieter türevleri, polihidrik alkol esterleri, gliseril monooleat, gliseril stearat, linoleik asit, oleik asit, polipropilen glikol-lS stearil eter (PPG-15 stearil eter), polietilen glikol, polioksietilen glikol yagli alkol eterleri, polioksipropilen stearil eter, propilen glikol stearat, stearik asit, stearil alkol, fosfolipidler, lesitin, steoroller, kolesterol, kolesterol yag asidi esterleri ve amidleri, üre, gliseril monostearat, isopropil miristat, isopropil palinitat, ketostearil alkol, dimetikon, mineral yaglar, beyaz kati parafin, setearil alkol veya bunlarin karisimlari kullanilabilir. Ayrica hint yagi, Hindistan cevizi yagi, zeytinyagi ve bitkisel mumlar gibi bitkisel yumusatici ajanlar da kullanilabilir.
Bulusta “emülgatör” terimi, birbiri içerisinde karismayan iki sivi faz arasinda homojen dagilimi saglayan maddeler olarak ifade edilmektedir. Emülgatör olarak polietilen glikol stearat, polisorbat, poligliseril oleat, polioksietilen lauril eter, etoksillenmis lanolin, stearil alkol, setostearil alkol, makrogol setostearil, gliseril monostearat, setil alkol, polioksietilen lauril alkol, polioksi etilen sorbitan monostearat, polioksietilen stearat, sorbitan monostearat, propilen glikol stearat, alüminyum nisasta oktenilsuksinat, amonyum hidroksit, beyaz bir balmumu, sentetik bir balmumu, karbomer, setearil alkol, siklometikon, digliseritler, dimetikon, disodyum monooleamido sülfosüksinat, pentaeritritol, gliseritler, gliseril monooleat, gliseril stearat, lanolin, magnezyum hidrojene stearat, mineral yag, monogliseridler, polietilen glikol, polietilen glikol distearat, polietilen glikol monosetil eter, polietilen glikol monostearat, polioksietilen glikol, polioksil setostearil eter, polioksil stearat, simetikon, sorbitan monolaurat, sorbitan monooleat, sorbitan monopalmitat, sorbitan palmitat, stearik asit, trietanolamin veya sodyum lauril sülfat veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “tasiyici” olarak propilen glikol, saflastirilmis su, hint yagi, diizopropil adipat, etoksilatli alkol, yagli alkol sitrat, gliserin, heksilen glikol, izopropil alkol, izopropil miristat, izopropil palmitat, mineral yag, fosforik asit, polietilen tereftalat glikol, polietilen glikol, polietilen glikol inonostearat, polioksil ketostearil eter, polioksipropilen stearil eter, polisorbat, oktildodekanol, propilen karbonat, doymus yag asidi trigliseritler, benzoik asit, etanol veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “geçirgenlestirici madde” terimi, tükürügün penetrasyonunu kolaylastiran ve böylece tabletin daha iyi dagilmasina katkida bulunan bir hidrofil ag olusmasini saglayan maddeler olarak ifade edilmektedir. Geçirgenlestirici madde olarak çökeltilmis silisler, maltodekstrinler, ß-siklodekstrinler veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “antioksidan” terimi serbest radikallerin neden oldugu oksidasyonlari önleyen, serbest radikalleri yakalama ve stabilize etme yetenegine sahip maddeler olarak ifade edilmektedir. Antioksidan olarak; tokoferol (E vitamini), askorbik asit (C Vitamini), A vitamini, K vitamini gibi Vitaminler, karotenoitler, karotenler (Ömegim u-karoten, [3- karoten, likopen, lutein, zeaksantin), mineraller (Se, Zn), butil hidroksi anisol (BHA), butil hidroksi toluen (BHT), etilgalat, propilgalat, dodesilgalat, taurin, organosülfür bilesikleri (allium, alil sülfit, indoller), düsük molekül agirlikli antioksidanlar (GSH-PX, ürik asit) veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta selat yapici ajan olarak EDTA (etilen diamin tetraasetik asit), disodyuin EDTA (disodyum etilen diamin tetraasetik asit) veya kalsiyum EDTA (kalsiyum etilen diamin tetraasetik asit) veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta alkalilestirici ajan olarak; sodyum karbonat, sodyum hidrojen karbonat, sodyum hidroksit, sodyum silikat, primer aminler, sekonder aminler, tersiyer aminler, siklik aminler, kalsiyum gliserofosfat, kalsiyum glukonat, kalsiyum asetat, N,N, dibenziletilendiamin, dietanolamin, etilendiamin, meglümin, disodyum hidrojen ortofosfat, sodyum alüminat, kalsiyum karbonat, kalsiyum hidroksit, magnezyum karbonat, magnezyum hidroksit, magnezyum sülfat, monosodyum glutamat, polakrillin sodyum, sodyum aljinat, dibazik kalsiyum fosfat, tribazik kalsiyum fosfat, kalsiyum sülfat, magnezyum asetat, magnezyum silikat, magnezyum alüminat, magnezyum oksit veya bunlann karisimlari kullanilabilir.
Bulusta fotokoruyueu ajan olarak; demir oksit türevleri, metal oksitler, titanyum oksit veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “kivam arttirici madde” terimi formülasyonlarin çesitli basinç ve kuvvetlere karsi güçlendirilmesi için kullanilan maddeler olarak ifade edilmektedir. Kivam arttirici madde olarak; setil alkol, alüminyum stearat, dimetikon, setearil alkol, stearil alkol, arap zamki, kitre zamki, aljinat, karragen, ksantan zamki, guar zamki, setostearil alkol, setil esterlerin mumu, dekstrin, gliseril monostearat, hidroksipropil selüloz, kaolin, polietilen beyaz vazelin, propilen glikol stearat, nisasta, mum, beyaz mum, bentonit, balmumu, beyaz balmuinu, sentetik balmumu, parafin, beyaz kati parafin, beyaz yumusak parafin, kati vazelin, pektin, karbomer, polivinilprolidon veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “izotoni ayarlayici ajan” terimi, standart referans madde ile ayni osmotik basinca sahip maddeler olarak ifade edilmektedir. Bahsi geçen izotoni ayarlayici ajan olarak; sodyum klorür, mannitol, sorbitol, borik asit, potasyum nitrat, glukoz veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “jel yapici ajan” olarak karbopol, karbomer, hidroksi propilmetilselüloz, metilselüloz, sodyum karboksi metilselüloz, poliakrilat polimerleri veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “mikrobiyal koruyucu madde” terimi mikrobiyal aktiviteye karsi koruyan maddeler olarak ifade edilmektedir. Bahsi geçen mikrobiyal koruyucu madde olarak; sodyum benzoat, sodyum metil para hidroksibenzoat, sodyum propi] para hidroksibenzoat, benzalkonyum klorit, borik asit, sorbik asit, etanol veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “sertlestirici ajan; terimi formülasyonlarin çesitli basinç ve kuvvetlere karsi güçlendirilmesi için kullanilan maddeler olarak ifade edilmektedir. Sertlestirici ajan olarak; seti] alkol, alüminyum stearat, dimetikon, setearil alkol, stearil alkol, arap zamki, kitre zamki, aljinat, karragen, ksantan zamki, guar zamki, setostearil alkol, setil esterlerin mumu, dekstrin, gliseril monostearat, hidroksipropil selüloz, kaolin, polietilen beyaz vazelin, propilen glikol stearat, nisasta, mum, beyaz mum, bentonit, balmumu, beyaz balmumu, sentetik balmumu, parafin, beyaz kati parat'in, kati vazelin, pektin, karbomer, polivinilprolidon veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta sivag olarak; makrogol türevleri, vazelin, mumla modifiye vazelin, sivi vazelin, beyaz vazelin, lanolin veya lanolin türevleri, hint yagi, hindistan cevizi yagi, zeytinyagi, pamuk tohumu yagi gibi bitkisel yaglar, polietilen glikol, parafin, anhidröz, beyaz yumusak parafin veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “salim kontrol edici ajan” olarak; polivinil asetat ftalat, polietilen glikol-polivinil alkol kopolimeri, poliakrilik asit türevleri, polisakkarit türevleri, metakrilat polimeri, polimetakrilat, etil metakrilat kopolimeri, metakrilik asit-metilmetakrilat kopolimeri, metakrilik asit-etil akrilat kopolimeri, polilaktik asit, polilaktik asit kopolimeri, polivinilpirolidon, poliviiiilalkol, gliserit, polietilen oksit, gliseril behenat, metakrilik asit kopolimeri, hidroksipropil metil selüloz, hidroksipropil selüloz, hidroksipropil metil selüloz asetat, karboksi metil etil selüloz, sodyum karboksi metil selüloz, etil selüloz, metil akrilat, etilakrilat, metilmetakrilat, etilmetakrilat, akrilik ve inetakrilik asit esterleri, sodyum aljinat, hipromelloz ftalat, hipromelloz asetat süksinat, selüloz butirat ftalat, selüloz hidrojen ftalat, selüloz propiyanat ftalat, selüloz asetat ftalat, selüloz asetat trimelitat, jelatin, selak, ksantan zamki veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “plastif'iyan” terimi, kaplainanin esnekligini arttirmak, filmin kirilma riskini azaltmak ve filmin çekirdege adhezyonunu arttirmak için kullanilan maddeler olarak ifade edilmektedir. Polimerle geçimli olmalari ve uçucu özellikte olmamalari gerekmektedir.
Plastifiyan olarak; polietilen glikoller (Makrogol), gliserin, propilen glikol, asetil sitrat, arnil oleat, miristil asetat, butil oleat, butil stearat, triasetin, dietilftalat, asetillenmis monogliseridler veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “antiadherent” terimi, pürüzlü tablet yüzeyi olusmasini önleyen maddeler olarak ifade edilmektedir. Antiadherent olarak; talk, kolloidal silikon dioksit (Aerosil, Syloid, Cab-O-Sil), magnezyum stearat, misir nisastasi, magnezyum trisilikat veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “film yapici ajan” terimi, bir baglayicmin bir film, örnegin ince tabaka veya örtü olusturmak için gerekli komponentler olarak ifade edilmektedir. Filin yapici ajan olarak; polivinil alkol-kismen hidrolize, metil selüloz, etil selüloz, hidroksipropil selüloz, hidroksietil selüloz, hidroksipropil metil selüloz, polietilen glikol, polietilen oksit, Makrogol, jelatin veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “opaklastirici madde ” terimi, istenilen sistemi opak hale getirmek için ilave edilen maddeler olarak ifade edilmektedir. Opaklastirici madde olarak; titanyum dioksit, kalsiyum karbonat, çinko asetat, alüminyum stearat, çinko stearat veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “nemlendirici madde” terimi; preparat ile hava arasindaki nem miktarini düzenleyen ve kontrol eden maddeler olarak ifade edilmektedir. Nemlendirici inadde olarak; gliserin, sorbitol, propileri glikol, üre, kolloidal yapidaki maddeler, likit paratin, vazelin (petrolatum), sivi vazelin, selüloz ve selüloz yapisindaki inaddeler, zamklar (kitre), bazi elektrolitler (Al tuzlari, civa tuzlari borax) veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta granülasyon çözücüsü olarak saflastirilmis su, etil alkol, metil alkol, isopropil alkol, butil alkol gibi alkoller, metilen klorür veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta ”süspansiyon ajani” terimi viskoziteyi artirmak ve çökmeyi yavaslatmak amaciyla kullanilir. Bulusta ”süspansiyon ajani” olarak, ksantan gami, guar gam, karragenan, etilselüloz, hidroksietil selüloz, hidroksipropil selüloz, polivinilpirolidon, hidroksipropil metilselüloz (HPMC), metil selüloz veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “stabilizör” terimi; eklendiginde kristallenmeyi ya da faz ayrimini önleyen maddeler olarak ifade edilmektedir. Stabilizör olarak benzoik asit, edetik asit, salisilik asit, sorbik asit, sodyum dehidroasetat, tokoferol, butillenmis hidroksianisol, butillenmis hidroksitoluen, propilgallat, kastor yagi, oleil alkol, poloksamer ve poloksaminler (polioksietilen ve polioksipropilen blok kopolimeri), ksantan zamki, sorbitan yag asitlerinin etoksillenmis esterleri, polisorbat 80 veya Tween 80 gibi polisorbatlar, etoksillenmis mono- ve digliseritler, etoksillenmis lipidler, etoksillenmis yag alkolleri veya yag asitleri, diasetil fosfat, fosfatidil gliserol, doymus veya doymamis yag asitleri, sodyum kolat, sodyuin glikolat, sodyum taurokolat, paraoksibenzoik asit, etilen diamin tetraasetik asit (EDTA), dietilen triamin penta asetik asit veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Mevcut bulustaki uygun etken madde/ler ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerini içeren farmasötik bilesimdeki Asetilsistein ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri miktari lOO-ZOOOmg tercihen 1200mg; Teofilin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri miktari 10-1000 mg tercihen 400mg; Efedrin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri miktari 0.1-800 mg tercihen 5mg, lOmg, 20mg ve 50mg olup hastanin bireysel ihtiyaçlarina ve uzmanin degerlendirilmesine göre ayarlanmaktadir.
Bulus esas olarak, oral kullanilmak üzere mukolitik özellikteki uygun etken madde ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin, ksantin grubundaki uygun etken inadde ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ve sempatomimetik özellikteki uygun etken madde ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile kombine tedavisini ve fannasötik olarak kabul edilebilir uygun yardimci maddeleri içeren farmasötik bilesim/lerin hazirlanmasi ile ilgilidir. Böylece, hazirlanan Asetilsistein ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin, Teofilin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ve Efedrin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile kombinasyonunu içeren formülasyon/lar sinerjistik bir sekilde kombine edilmis, bakteriyel direncin kirilmasi ile birlikte farmasötik formülasyonlarin antibakteriyel akvitivesi ve dolayisiyla terapötik etkinligi arttirilmistir ve sasirtici bir sekilde fiziksel ve kimyasal kararlilik açisindan oldukça stabil bir davranis sergiledikleri gözlenmistir.

Claims (1)

  1. ISTEMLER . Oral kullanilmak üzere mukolitik özellikteki uygun etken madde ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin, ksantin grubundaki uygun etken madde ve/veya fannasötik olarak kabul edilebilir türevleri ve sempatomimetik özellikteki uygun etken madde ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile kombine tedavisini ve farmasötik olarak kabul edilebilir uygun yardimci maddeleri içeren farmasötik bilesim/lerin hazirlanmasi. . Istem l”deki gibi farmasötik bilesim/ler olup özelligi; mukolitik özellikteki uygun etken maddenin erdostein, asetilsistein, ambroksol, bromheksiii, karbokistein, domiodol, eprazinon, letostein, nelteneksin, sobrerol, stepronin, tiyopronin ve/veya fannasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin arasindan seçilmesidir. . Istem 1'deki gibi farmasötik bilesim/ler olup Özelligi; mukolitik özellikteki uygun etken maddenin tercihen asetilsistein olmasidir. . Istem 1'deki gibi farmasötik bilesim/ler olup özelligi; ksantin grubundaki uygun etken maddenin asefilin, ambufilin, bamifilin, doksofilin, enprofilin, etamifilin, proksifilin, teofilin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin arasindan seçilmesidir. . Istem l”deki gibi farmasötik bilesim/ler olup özelligi; ksantin grubundaki uygun etken maddenin tercihen teofilin olmasidir. . Istem lideki gibi farmasötik bilesim/ler olup özelligi; sempatomimetik özellikteki uygun etken maddenin adrenalin, fenoksazolin, kslometazolin, metizolin, nafazolin, oksimetazolin, siklopentamin, tetrahidrozolin, timazolin, efedrin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin arasindan seçilmesidir. . Istem l”deki gibi farmasötik bilesim/ler olup özelligi; sempatomimetik özellikteki uygun etken maddenin tercihen efedrin hidroklorür olmasidir, . Istem l"deki gibi fannasötik bilesim/ler olup özelligi; farmasötik dozaj formunun tablet (kaplama içermeyen, çignenebilir, agizda çözünen, dagilabilen, suda dagilabilen, film kapli, tek tabakali, çift tabakali, barsakta açilan kaplamali, mini tablet, kontrollü salimli, sürekli salimli, hemen salimli, uzatilmis salimli, geciktirilmis salimli, degistirilmis salimli, bukkal), kapsül (sert, yumusak, enterik kapli, film kapli, kontrollü salimli, sürekli salimli, hemen salimli, uzatilmis salimli, geciktirilmis salimli, degistirilmis salimli), toz, kuru toz, granül, kaplet, disk, agizda çözünen film; yigin toz (çok dozlu), pellet, sase, suda dagilabilen toz, suda dagilabilen granül, efervesan tablet, efervesan granül, efervesan toz, mikrokapsül, dental tabletler, pilül, surup, solüsyon, süspansiyon, eliksir, damla, posyon, emülsiyon veya sprey arasindan seçilen bir veya daha fazla farmasötik dozaj formunu içermesidir. Yukaridaki istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; uygun etken madde/ler ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerini içeren farmasötik bilesimdeki Asetilsistein ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri miktarinin 100-2000mg; Teofilin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri miktarinin 10-1000 mg; Efedrin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri miktarinin 0.1-800 mg olmasidir. Yukaridaki istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; astim, kronik bronsit, kronik obstruktif akciger hastaligi (KOAH), amtîzem ve bronkospazm gibi akciger hastaliklarinin profilaktik ve/veya semptomatik ve/veya terapötik tedavisinde endike olmasidir.
TR2016/11629A 2016-08-17 2016-08-17 Oral farmasöti̇k terki̇pler TR201611629A1 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2016/11629A TR201611629A1 (tr) 2016-08-17 2016-08-17 Oral farmasöti̇k terki̇pler

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2016/11629A TR201611629A1 (tr) 2016-08-17 2016-08-17 Oral farmasöti̇k terki̇pler

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201611629A1 true TR201611629A1 (tr) 2018-03-21

Family

ID=63673125

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2016/11629A TR201611629A1 (tr) 2016-08-17 2016-08-17 Oral farmasöti̇k terki̇pler

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201611629A1 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RU2428176C2 (ru) Системы доставки лекарственного средства, содержащие слабоосновные лекарственные средства и органические кислоты
JP3536106B2 (ja) 製剤及びその製造方法
US9504656B2 (en) Pharmaceutical compositions for poorly soluble active ingredients
WO2015142178A1 (en) Bile acid composition with enhanced solubility
US20150118296A1 (en) Controlled release budesonide compositions
ES2204517T3 (es) Composiciones de capsula farmaceutica que contienen loratadina y pseudoefedrina.
TR201612545A1 (tr) Oral farmasöti̇k terki̇pler
TR201612582A1 (tr) Oral farmasöti̇k terki̇pler
TR201612324A1 (tr) Solunum Yolu Hastalıklarında Kullanılan Farmasötik Terkipler
TR201611629A1 (tr) Oral farmasöti̇k terki̇pler
TR201611685A1 (tr) Oral farmasöti̇k terki̇pler
TR201611265A3 (tr) Oral farmasöti̇k terki̇pler
TR201611305A3 (tr) Oral farmasöti̇k terki̇pler
TR201611757A2 (tr) Mukoli̇ti̇k oral formülasyonlar
TR201612581A1 (tr) Oral farmasöti̇k terki̇pler
US11266614B2 (en) Oral formulations of belinostat
TR201611756A2 (tr) Oral farmasöti̇k terki̇pler
TR201611404A3 (tr) Oral farmasöti̇k terki̇pler
TR201612852A1 (tr) Oral Farmasötik Terkipler
BR112017022478B1 (pt) Composição farmacêutica de liberação sustentada que contém rivastigmina
TR201612543A1 (tr) Oral farmasöti̇k terki̇pler
TR201612694A1 (tr) Oral farmasöti̇k terki̇pler
TR201611556A1 (tr) Oral farmasöti̇k formülasyonlar
TR201611687A1 (tr) Oral farmasöti̇k terki̇pler
TR201612691A1 (tr) Oral farmasöti̇k terki̇pler