TR201510664A1 - Oti̇k ve/veya oftalmi̇k uygulanan terapöti̇k formülasyonlar - Google Patents

Oti̇k ve/veya oftalmi̇k uygulanan terapöti̇k formülasyonlar Download PDF

Info

Publication number
TR201510664A1
TR201510664A1 TR2015/10664A TR201510664A TR201510664A1 TR 201510664 A1 TR201510664 A1 TR 201510664A1 TR 2015/10664 A TR2015/10664 A TR 2015/10664A TR 201510664 A TR201510664 A TR 201510664A TR 201510664 A1 TR201510664 A1 TR 201510664A1
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
sodium
feature
pharmaceutical composition
acid
mentioned
Prior art date
Application number
TR2015/10664A
Other languages
English (en)
Inventor
Karaağaç Bülent
Original Assignee
Buelent Karaagac
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Buelent Karaagac filed Critical Buelent Karaagac
Priority to TR2015/10664A priority Critical patent/TR201510664A1/tr
Publication of TR201510664A1 publication Critical patent/TR201510664A1/tr

Links

Landscapes

  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)
  • Medicines That Contain Protein Lipid Enzymes And Other Medicines (AREA)

Abstract

Mevcut buluş; dış kulak yolu iltihabı (otitis eksterna), orta kulak iltihabı (otitis media) ve uzun süredir devam eden orta kulak iltihabı (kronik süpüratif otitis media) gibi iltihabın eşlik ettiği kulak enfeksiyonlarının ve kulak ameliyatlarından sonraki iltihapların (post operatif inflamasyon) veya iltihaplı göz hastalıklarının ve göz ameliyatlarından sonraki iltihapların, bakteriyel enfeksiyonun eşlik ettiği veya bakteriyel enfeksiyon riskinin eşlik ettiği ve steroidlere yanıt veren inflamasyonlu göz hastalıklarının profilaktik ve/veya semptomatik ve/veya terapötik tedavisinde kullanılmak üzere florokinolon grubunda yer alan bir etken madde ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile kortikosteroid özellikteki etken madde ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri veya antibiyotik aktiviteye sahip nitroimidazol grubunda yer alan bir etken madde ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile kombine tedavisini içeren farmasötik bileşim/ler ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME OTIK VE/VEYA OFTALMIK UYGULANAN TERAPÖTIK FORMÜLASYONLAR BULUSUN ILGILI OLDUGU ALAN Mevcut bulus; dis kulak yolu iltihabi (otitis ekstema), orta kulak iltihabi (otitis media) ve uzun süredir devam eden orta kulak iltihabi (kronik süpüratif otitis media) gibi iltihabin eslik ettigi kulak enfeksiyonlarinin ve kulak aineliyatlarindan sonraki iltihaplarin (post operatif inflamasyon) veya iltihapli göz hastaliklarinin ve göz ameliyatlarindan sonraki iltihaplarin, bakteriyel enfeksiyonun eslik ettigi veya bakteriyel enfeksiyon riskinin eslik ettigi ve steroidlere yanit veren inflamasyonlu göz hastaliklarinin profilaktik ve/veya semptomatik ve/veya terapötik tedavisinde kullanilmak üzere florokinolon grubunda yer alan bir etken madde ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile kortikosteroid özellikteki etken madde ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri veya antibiyotik aktiviteye sahip nitroimidazol grubunda yer alan bir etken madde ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile kombine tedavisini içeren farmasötik bilesim/ler ile ilgilidir.
Mevcut bulus; florokinolon grubunda yer alan etken maddenin Siprofloksasin, 1- siklopropil-6-floro -l,4- dihidro -4-okso-7-(l-piperazinil)-3-kinolinkarboksilik asit (Formül 1) ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri, kortikosteroid özellikteki 1,4- dim-3,20 dion (Formül Il) ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri, antibiyotik aktiviteye sahip nitroimidazol grubunda yer alan etken maddenin Ornidazol, l- (3-kloro-2- hidroksipropil)-2-metil-5-nitroimidazol (Formül III) ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri oldugu ve uygun farmasötik formlarda etken maddeler olarak kullanildigi farmasötik bilesimler ile ilgilidir.
Formül I: Formül II: Formül HI: Ayrica bulus, Siprofloksasin ve/veya farrnasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile Deksametazon ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerini veya Ornidazol ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin kombine tedavisini içeren farmasötik bilesimlerin otik ve/veya oftalmik uygulama için uygun olan forinülasyonlarini ve profilaktik, seinptoinatik veya terapötik kullaniinlarini da kapsamaktadir. ÖNCEKI TEKNIK (TEKNIGIN BILINEN DURUMU) Bakterilerin büyük bir çogunlugu yararli veya zararsiz olmasina ragmen pek çok bakteri patojeniktir ve bakteriyel enfeksiyonlara sebep olur. Geçmiste bakteriyel enfeksiyonlar dünyanin her tarafinda en önemli ölüm nedenlerinden bir tanesiydi. Antibiyotiklerin gelistirilmesinden sonra, günümüzde artik en siddetli bakteriyel enfeksiyonlar bile hizli ve etkili biçimde tedavi edilmektedir.
Antibiyotikler; bakterileri yok eden veya gelisimini yavaslatan antimikrobiyal sinifa ait ilaçlardir. Antibiyotikler kimyasal maddelerden veya mikroorganizmalardan üretilmekte ve ayrica modern tipta en sik reçete edilen ilaçlar arasinda yer almaktadir.
Bakteriyel spektrum veya aktivite türüne göre çesitli siniflandirmalar olmasina karsin, en yararli siniflandirilma antibiyotigin kimyasal yapisina dayanir. Ayni yapisal sinif içerisinde yer alan antibiyotikler genellikle etkinlik, toksisite ve allerjik potansiyeli bakimindan benzerlik gösterir.
Antibiyotik ana siniflari sunlardir: - Beta-laktam aiitibiyotikler o Penisilinler o Sefalosporinler o Makrolidler . Fluorokinolonlar - Tetrasiklinler - Aminoglikozidler Siprofloksasin; Fluorokinolon sinifina ait genis spektrumlu bir sentetik kemoterapötik antibiyotiktir. Ikinci jenerasyondur, pek çok gram pozitif ve gram negatif bakterilere karsi etkinlik gösterir.
Siprofloksasinün antibakteriyel etki mekanizmasi su seklidedir: Bakteriyel DNA`nin ayrilmasi için gerekli olan DNA giraz enzimini inhibe ederek hücre bölünmesine engel olur ve bakterileri öldürür.
Siprofloksasin tuzlari veya hidratlarinin CA 1 218 067 no” lu patent dökümaninda bilinen kinolon- karboksilik asit ve azokinoloii- karboksilik asitten daha yüksek antibakteriyel etkiye sahip oldugu ve Psedomonas aeruginosa da dahil olmak üzere bir çok gram pozitif ve gram negatif bakterilere karsi olaganüstü antibakteriyel aktivite sergiledigi belirtilmistir.
Siprofloksasin; kemik ve eklem enfeksiyonlari, endokardit, gastroenterit, malign otitis ekstema, solunum yolu enfeksiyonlari, selülit, idrar yolu enfeksiyonlari, prostatit, sarbon ve sankroid de dahil olmak üzere çesitli enfeksiyonlari tedavi etmek için kullanilir.
Kortikosteroid gibi topikal steroidler genellikle göz enfeksiyonlari özellikle palpebral ya da bulbar konjonktiva, kornea ve göz küresinin ön kesiminin steroid tedavisine cevap veren inflamatuvar hastaliklarin tedavisinde kullanilir. Steroidlerin genel terapötik uygulamalari arasinda allerjik konjonktiva, Akne rosacea, yüzeysel punktat keratit, yüzeysel iritis ve siklit sayilabilir. Steroidler ayrica yabanci cisimlerin batmasinin, termal veya kimyasal yaniklarin neden oldugu kornea hasarlari vakalarinda inflamasyonun giderilmesi için kullanilirlar.
Ayrica steroidler; alerjik dis kulak iltihabi, steroid kullaniminin ödem ve inflamasyonun giderilmesi için gerekli görüldügü pürülan ve non pürülan enfeksiyöz dis kulak iltihabi gibi kulak hastaliklari tedavisinde de kullanilabilmektedir.
Göz ve/veya kulagin inflamatuvar durumlarinin tedavisinde kortikosteroidlerin etkinligi tespit edilmistir. Kortikosteroidler antiinflamatuvar etkilerini; vasküler endotel hücre adezyon moleküllerinin, siklooksijenaz 1 veya 11” nin ve sitokin ekspresyonunun baskilanmasi yoluyla gösterir. Bu etki, pro-inflamatuvar mediyatörlerin sentezinin azalmasiyla ve dolasimdaki lökositlerin vasküler endotele adezyonunun baskilanmasiyla sonuçlanir.
Deksametazon; kortikosteroid sinifinda yer alan sentetik bir glukokortikoiddir. Vücutta antiinflamatuvar ve immunosüpresif etki gösterir.
GB 869,511 no” lu patent dokümaninda; deksametazonun da dahil oldugu steroidlerin terapötik aktivitelerinin gastro-intestinal rahatsizlik, tuz retansiyonu, edema gibi istenmeyen yan etkilere karsi gelistirilmis yüksek derecede antiinflamatuvar ajanlar oldugu belirtilmistir. Bakteriyel ya da viral enfeksiyonlarin sebep oldugu deri, göz, solunum sistemi, kemik ve iç organlarin çesitli enfeksiyon durumlarinin tedavisinde kullanimlarinin yararli olduklari ve merhem, krem, losyon ve sprey seklinde formüle edilebildikleri ifsa edilmistir.
Deksametazon diger bazi steroidlere kiyasla mineralokortikoid etkinligi daha az olan belirgin bir antiinflamatuvar etki gösterir ve en güçlü antiinflamatuvar aj anlardan biridir. nitroiinidazol türevi antiprotozoal ve antibiyotiktir. Güçlü bir anaerobik bakteri ve antiparazit enfeksiyonu maddesi olan ornidazol; üçüncü nesil nitroimidazol türevi olarak, daha fazla terapötik etki daha kisa klinik süreç, daha iyi tolerans ve daha genis in vivo dagilim sergilemektedir Ornidazolün antimikroorganizma etkisi anaerobik ortamda molekülündeki nitro grubunun amino grubuna indirgenmesiyle veya serbest radikalin Olusumuyla gerçeklesmektedir. Böylece hücre bilesenleriyle etkileserek mikroorganizmalarin ölümlerini saglamis olur.
BULUSUN AÇIKLAMASI Mevcut bulus; dis kulak yolu iltihabi (otitis eksterna), orta kulak iltihabi (otitis media) ve uzun süredir devam eden orta kulak iltihabi (kronik süpüratif otitis media) gibi iltihabin eslik ettigi kulak enfeksiyonlarinin ve kulak ameliyatlarindan sonraki iltihaplarin (post operatif inflamasyon) veya iltihapli göz hastaliklarinin ve göz ameliyatlarindan sonraki iltihaplarin, bakteriyel enfeksiyonun eslik ettigi veya bakteriyel enfeksiyon riskinin eslik ettigi ve steroidlere yanit veren inflamasyonlu göz hastaliklarinin profilaktik ve/veya semptomatik ve/veya terapötik tedavisinde kullanilmak üzere tlorokinolon grubunda yer alan bir etken madde ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile kortikosteroid özellikteki etken madde ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri veya antibiyotik aktiviteye sahip nitroimidazol grubunda yer alan bir etken madde ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile kombine tedavisini içeren farmasötik bilesim/ler ile ilgilidir.
Mevcut bulusun bir diger yönü; otik ve/veya oftalmik kullanilmak üzere florokinolon grubunda yer alan bir etken madde ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile kortikosteroid özellikteki etken madde ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri veya antibiyotik aktiviteye sahip nitroimidazol gmbunda yer alan bir etken madde ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile kombine tedavisini ve farmasötik olarak kabul edilebilir uygun yardimci maddeleri içeren farmasötik bilesimlerin hazirlanmasi ile Bulusta kullanilan, florokinolon grubunda yer alan etken madde; siprotloksasin, norfloksasin, ofloksasin, fleroksasin, pefloksasin, amifloksasin, temat'loksasin, lomefloksasin, enoksasin, rutloksasin, sparfloksasin, grepatloksasin, levotloksasin, trovafloksasin, moksifloksasin, gemiloksasin, gatifloksasin, prulifloksasin, pazufloksasin, garenoksasin ve/Veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri arasindan tercihen siprofloksasin hidroklorür olarak seçilir.
Bulusta kullanilan, kortikosteroid özellikteki etken madde bunlarla sinirli olmamakla birlikte, deksametazon, hidrokortizon, kortizon, prednizolon, triamsiiiolon, betametazon, florometolon, medrizon, klobetazon, alklometazon, desonid, formokortal, rimeksolon, loteprednol, fluosinolon ve/Veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin arasindan tercihen deksametazon olarak seçilir.
Bulusta kullanilan, antibiyotik aktiviteye sahip nitroimidazol grubunda yer alan etken madde; metronidazol, tinidazol, niinorazol, dimetridazol, seknidazol, azanidazol, propenidazol, ornidazol ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri arasindan tercihen ornidazol olarak seçilir.
Bulusta “farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri” terimi ile farmasötik olarak kabul edilebilir uygun tuzlar, esterler, solvatlar, hidratlar, kompleksler, polimorflar, enantiyomerler, önilaçlar, asit adisyon tuzlari, analoglar, izomerler, rasematlar, amidler, enantiyomer tuzlari, bazik tuzlar, konjugeler, tautomerler, anhidratlar, anhidritler, bazlar, asitler, eterler, kristal ve amorf formlar veya serbest formlarindan bir veya daha fazlasi ifade edilmektedir.
Oftalmik ve/veya otik uygulama için hazirlanan farmasötik bilesim/ler; damla (solüsyon, süspansiyon), krem, jel, merhem, losyon, liniment (sivi merhem), solüsyon, süspansiyon, emülsiyon (su/yag, yag/su) ve sivi çözelti gibi dozaj formlarinda olabilir.
Mevcut bulusta oftalmik ve otik uygulamaya yönelik farmasötik göz ve kulak damlasi formülasyonu; uygun etken maddeler yaninda en az bir koruyucu madde, en az bir selat yapici ajan, en az bir izotoni ayarlayici ajan, en az bir tamponlayici ajan, en az bir çözünürlük arttirici ajan, en az bir Viskozite ayarlayici ajan, en az bir pH ayarlayici ajan ve çözücünün de dahil oldugu gruptan seçilen bir veya daha fazla yardimci madde içerebilen bir bilesimi tanimlar.
Oftalmik ve otik farmasötikler genel olarak çoklu doz formunda bulunurlar. Bu nedenle kullanim süresi boyunca mikrobiyal kontaininasyonu önlemek için farmasötik formülasyonun koruyucu madde içermesi gereklidir. Bulusta “koruyucu madde” terimi mikrobiyal aktiviteye karsi koruyan maddeleri ifade etmektedir. Koruyucu madde olarak; p- hidroksibenzoik asit ester, sodyum benzoat, sodyum metil para hidroksibenzoat, sodyum propil para hidroksibenzoat, benzoik asit, borik asit, etilendiamintetraasetik asit, sorbik asit, klorobütanol, benzetonyum klorür, benzododesinyum bromür, feniletil alkol, benzalkonyum klorür, parabenler, sodyum propionat, propilen glikol, sorbatlar, polikuatemiyum veya bunlarin karisimlari kullanilabilir. Bulusta tercihen benzalkonyum klorür kullanilmaktadir. Bulusta kullanilan koruyucu madde miktari 0&0001-1 agirlik/hacim tercihen %0.005-0.l agirlik/hacim oranindadir.
Bulusta selat yapici ajan olarak EDTA (etilen diamin tetraasetik asit), disodyum EDTA (disodyum etilen diamin tetraasetik asit) veya kalsiyum EDTA (kalsiyum etilen diamin tetraasetik asit) veya bunlarin karisimlari kullanilabilir. Bulusta tercihen disodyum EDTA kullanilmaktadir. Bulusta kullanilan selat yapici ajan miktari %0.0l-3 agirlik/hacim tercihen %0.05-l agirlik/hacim oranindadir.
Bulusta “izotoni ayarlayici ajan” olarak, polivinilpirolidon, sodyum klorür, sodyum sülfat, sodyum dihidrojen fosfat monohidrat, disodyum fosfat anhidrus, mannitol, sorbitol, gliserin, borik asit, potasyum nitrat, glukoz veya bunlarin karisimlari kullanilabilir. Bulusta belirtilen göz ve kulak damlasinin izotonik olmasi tercih edilir, izotonik sivilar gözyasi ile ayni osmotik basinca sahip oldugundan gözde yanma batma gibi yan etkilere ve lakrimal drenaja neden olmaz. Bulusta tercihen sodyum klorür kullanilmaktadir. Bulusta kullanilan izotoni ayarlayici ajan miktari %0.05-5 agirlik/hacim, tercihen %0.l-3 agirlik/hacim oranindadir.
Bulusta “tamponlayici ajan” terimi, kompozisyonun asitlik ve bazligini düzenleyen maddeler olarak ifade edilmektedir. Tamponlayici ajan olarak; sitrik asit anhidrus, sodyum sitrat dihidrat, sodyum fosfat, sodyum dihidrojen fosfat, potasyum sitrat, fosforik asit, amonyum hidroksit, sitrik asit, diizopropanolamin, sodyum karbonat, sodyum silikat, disodyum ortofosfat, disodyum fosfat dihidrat, kalsiyum karbonat, magnezyum karbonat, magnezyum hidroksit, magnezyum alüminat, dietanol amin, sodyum al jinat, etilendiamin, meglümin, hidroklorik asit, laktik asit, sodyum sitrat, sodyum hidroksit, trietanolamin, trolainine, sodyum benzoat, sodyum hidrojen karbonat veya bunlarin karisimlari kullanilabilir. Bulusta tercihen disodyum fosfat dihidrat kullanilmaktadir. Bulusta kullanilan tamponlayici ajan miktari %0.00001-0.01 agirlik/hacim oranindadir.
Bulusta çözünürlük arttirici ajan olarak; sodyum kazeinat, polisorbat, metakrilikasit kopolimeri, hidroksipropil betasiklodekstrin veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta tercihen hidroksipropil betasiklodekstrin kullanilmaktadir. Bulusta kullanilan çözünürlük arttirici ajan miktari %O.l-10 agirlik/hacim, tercihen %0.5-5 agirlik/hacim oranindadir.
Bulusta “Viskozite ayarlayici ajan” terimi, sivinin kalinligini arttirarak yavas akmasini saglayan bir ajan veya ajan karisimini belirtmektedir. Viskozite ayarlayici ajan olarak karbomer, ksantan gami, guar gam, akasya, povidon, aljinik asit, etilselüloz, jelatin, hidroksietil selüloz, hidroksipropil selüloz, polivinil pirolidon, hidroksipropil inetilselüloz (HPMC), polidekstroz, karragenan, metil selüloz, sukroz, sorbitol, ksilitol, poliVinil alkol, ketearil alkol, kolloidal silikon dioksit, gliserin ve bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Farmasötik damlalar için önemli olan bir husus da viskozitedir. Viskozitenin etkin madde kalis süresi ve dolayisiyla da etkin maddenin biyoyararlanimi üzerinde etkisi vardir.
Bulusta tercihen polivinil alkol kullanilmaktadir. Bulusta kullanilan Viskozite ayarlayici ajan miktari %0.0l-1 agirlik/hacim oranindadir.
Bulusta pH ayarlayici ajan olarak; sülfürik asit, sodyum hidroksit, sodyum klorit, hidroklorik asit, asetik asit, borik asit, anhidröz sodyum sülfit, sodyum sitrat, sodyum karbonat veya bunlarin karisimlari kullanilabilir. Bulusta tercihen hidroklorik asit ve sodyum hidroksit kullanilmaktadir.
Bulusta çözücü olarak; saf su, enjeksiyonluk su, fizyolojik serum, sterilize damitilmis su gibi uygun sulu çözeltiler kullanilabilir. Bulusta tercihen enjeksiyonluk su kullanilmaktadir.
Bulusta, Siprofloksasin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile Deksametazon ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin kombine tedavisini içeren farmasötik bilesimlerin oftalmik ve otik uygulamasina yönelik farmasötik göz ve kulak damlasi formülasyonu asagidakileri içermektedir; - yaklasik %0.01-5 agirlik/hacim oraninda Siprofloksasin HCl - yaklasik %0.01-5 agirlik/hacim oraninda Deksametazon - yaklasik %0.001-1 agirlik/hacim oraninda bir veya daha fazla koruyucu madde - yaklasik %0.01-3 agirlik/hacim oraninda bir veya daha fazla selat yapici ajan - yaklasik %0.05-5 agirlik/hacim oraninda bir veya daha fazla izotoni ayarlayici ajan - yaklasik %0.00001-0.01 agirlik/hacim oraninda bir veya daha fazla tamponlayici ajan - yaklasik %0,1-10 agirlik/hacim oraninda bir veya daha fazla çözünürlük arttirici ajan - yaklasik %0.01-1 agirlik/hacim oraninda bir veya daha fazla viskozite ayarlayici ajan - kafi miktar(lar)da bir veya daha fazla pH ayarlayici ajan(lar) - kafi miktar(lar)da bir veya daha fazla çözücü(leri).
Bulus esas olarak otik ve/veya oftalmik kullanilmak üzere florokinolon grubunda yer alan bir etken madde ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile konikosteroid özellikteki etken madde ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri veya antibiyotik aktiviteye sahip nitroimidazol grubunda yer alan bir etken madde ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile kombine tedavisini ve farmasötik olarak kabul edilebilir uygun yardimci maddeleri içeren farmasötik bilesim/lerin hazirlanmasi ile ilgilidir. Bulusun farmasötik bilesimlerinin göz ve kulak damlasi formunda olmasi temeldir. Siprofloksasin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile Deksametazon ve/Veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin kombine tedavisini içeren farmasötik dozaj form/larinin partikül içermemesi, tahris edici özelliklerinin düsük olmasi, çabuk etki etinesi, gözde kuruluk yapmamasi, kullanimlarinin daha kolay olmasi gibi üstünlüklere sahiptir ve çökme ve keklesme olaylarinin gerçeklesmemesi nedeniyle bu farmasötik bilesimler sasirtici bir sekilde fiziksel ve kimyasal kararlilik açisindan oldukça stabil bir davranis sergilemistir.
Asagidaki örnekler bulusu açiklamaktadir, fakat hiçbir suretle kisitlamamaktadirlar.
Siprofloksasin ve/Veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile Deksametazon ve/Veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin kombine tedavisini içeren farmasötik bilesimlerin oftalmik ve otik uygulamasina yönelik farmasötik göz ve kulak damlasi formülasyonu asagidakileri içermektedir; - yaklasik %0.01 -5 agirlik/hacim oraninda Siprofloksasin HCl - yaklasik %001 -5 agirlik/hacim oraninda Deksametazon - yaklasik %0.001-l agirlik/hacim oraninda benzalkonyum klorür - yaklasik %0.01 -3 agirlik/hacim oraninda disodyum EDTA - yaklasik %0.05-5 agirlik/hacim oraninda sodyum klorür - yaklasik %000001-001 agirlik/hacim oraninda disodyum fosfat dihidrat - yaklasik %0. l -10 agirlik/hacim oraninda hidroksipropil betasiklodekstrin - yaklasik %0.01-l agirlik/hacim oraninda polivinil alkol - kafi miktarlarda hidroklorik asit ve sodyuin hidroksit - kafi miktarlarda en jeksiyonluk su.
Siprofloksasin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile Deksametazon ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin kombine tedavisini içeren farmasötik bilesimlerin oftalmik ve otik uygulamasina yönelik farmasötik göz ve kulak damlasi fonnülasyonu asagidakileri içermektedir; - yaklasik 0.1-10mg Siprofloksasin HC] - yaklasik 0.1-5mg Deksainetazon - yaklasik 0.001 -1 mg benzalkonyum klorür - yaklasik 0.1-5mg disodyum EDTA - yaklasik l-20mg sodyum klorür - yaklasik 0.0001-0.1mg disodyum fosfat dihidrat - yaklasik l-40mg hidroksipropil betasiklodekstrin - yaklasik 0.1-10mg polivinil alkol - kafi miktarlarda hidroklorik asit ve sodyum hidroksit - kafi miktarlarda en jeksiyonluk su. Üretim Prosesi: Örnegin, Siprofloksasin HCl, Deksametazon, benzalkonyum klorür, disodyum EDTA, sodyum klorür, disodyum fosfat dihidrat, hidroksipropil betasiklodekstrin, polivinil alkol belirlenen miktarlarda tartilir. Hidroksipropil betasiklodekstrin ve Deksametazon karistirilir (toz karisim). Toz karisim sürekli karistirma altinda belirli bir sicakliga sogutulmus enjeksiyonluk suya eklenir. Berrak bir solüsyon elde edilene kadar karistirma yapilir (bulk solüsyon I).
Polivinil alkol belirli bir sicakliktaki enjeksiyonluk su içersinde sürekli karistirma altinda disperse edilir. Tamamen çözünerek homojen bir solüsyon olusmasi saglanir (Karisim A).
Karisim A, sürekli karistirma altinda Bulk solüsyon I”e ilave edilir.
Disodyum fosfat dihidrat enj eksiyonluk suda çözülür ve ilave edilir.
Benzalkonyum klorür çözeltisi en jeksiyoiiluk suda seyreltilir ve berrak çözelti elde edene kadar karistirilir ve ilave edilir.
Belirli bir sicakliktaki enjeksiyonluk su içerisinde disodyum EDTA ve sodyum klorür çözülür ve berrak çözelti elde edene kadar karistirilir ve ilave edilir.
Siprofloksasin HCl, enjeksiyonluk suya ilave edilir ve çözünme tamamlanana kadar karistirmaya devam edilir ve ilave edilir.
Elde edilen solüsyonun belirli bir pH”a sahip olana kadar HC] ve NaOH ile ayarlanir.
Enj eksiyoiiluk su ile son hacme tamamlanir. Elde edilen solüsyon filreden süzülür.

Claims (1)

  1. ISTEMLER . Otik ve/veya Oftalmik kullanilmak üzere farmasötik bilesim/ler olup özelligi; siproIloksasin ve/veya farrnasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile deksametazon ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile kombine tedavisini ve farmasötik olarak kabul edilebilir uygun yardimci maddeleri içermesi ve hazirlanmasi. . Otik ve/veya oftalmik kullanilmak üzere farmasötik bilesim/ler olup özelligi; siprofloksasin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile ornidazol ve/Veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile kombine tedavisini ve farrnasötik olarak kabul edilebilir uygun yardimci maddeleri içermesi ve hazirlanmasi. . Siprofloksasin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile Deksametazon ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin kombine tedavisini içeren farrnasötik bilesimlerin oftalmik ve otik uygulamasina yönelik farmasötik göz ve kulak damlasi formülasyonu asagidakileri içermektedir; - yaklasik %0.01-5 agirlik/hacim oraninda Siprofloksasin HCl - yaklasik %0.01-5 agirlik/hacim oraninda Deksametazon - yaklasik %0.001-1 agirlik/hacim oraninda bir veya daha fazla koruyucu madde - yaklasik %001-3 agirlik/hacim oraninda bir veya daha fazla selat yapici ajan - yaklasik %0.05-5 agirlik/hacim oraninda bir veya daha fazla izotoni ayarlayici ajan - yaklasik %0.00001-0.01 agirlik/hacim oraninda bir veya daha fazla tamponlayici ajan - yaklasik %0.l-10 agirlik/hacim oraninda bir veya daha fazla çözünürlük arttirici ajan - yaklasik %001-1 agirlik/hacim oraninda bir veya daha fazla viskozite ayarlayici ajan - kafi miktar(lar)da bir veya daha fazla pH ayarlayici ajan(lar) - kafi miktar(lar)da bir veya daha fazla çözücü(leri). . Istem 3' te belirtilen Siprofloksasin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile Deksametazon ve/Veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin kombine tedavisini içeren farmasötik bilesimlerin oftalmik ve otik uygulamasina yönelik farmasötik göz ve kulak damlasi formülasyonu asagidakileri içermektedir; - yaklasik %0.01-5 agirlik/hacim oraninda Siprofloksasin HC] - yaklasik %0.01-5 agirlik/hacim oraninda Deksametazon - yaklasik %0.001-1 agirlik/hacim oraninda benzalkonyum klorür - yaklasik %0.01-3 agirlik/hacim oraninda disodyum EDTA - yaklasik %0.05-5 agirlik/hacim oraninda sodyum klorür - yaklasik %Ü.OOOOI -0.0l agirlik/hacim oraninda disodyum fosfat dihidrat - yaklasik %0.l-10 agirlik/hacim oraninda hidroksipropil betasiklodekstrin - yaklasik %0.01-1 agirlik/hacim oraninda polivinil alkol -kafi miktarlarda hidroklorik asit ve sodyum hidroksit -kafi miktarlarda enjeksiyonluk su. . Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bir bilesim/ler olup özelligi; koruyucu maddenin 1)- hidroksibenzoik asit ester, sodyum benzoat, sodyum metil para hidroksibenzoat, sodyum propil para hidroksibenzoat, benzoik asit, borik asit, etilendiamintetraasetik asit, sorbik asit, klorobütanol, benzetonyum klorür, benzododesinyum bromür, feniletil alkol, benzalkonyum klorür, parabenler, sodyum propionat, propilen glikol, sorbatlar, polikuaterniyum veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. . Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bir bilesim/ler olup özelligi; koruyucu maddenin tercihen benzalkonyum klorür olmasidir. . Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bir bilesim/ler olup özelligi; selat yapici ajanin EDTA (etilen diamin tetraasetik asit), disodyum EDTA (disodyum etilen diamin tetraasetik asit) veya kalsiyum EDTA (kalsiyum etilen diamin tetraasetik asit) VEya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. . Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bir bilesim/ler olup özelligi; selat yapici ajanin tercihen disodyum EDTA olmasidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bir bilesim/ler olup özelligi; izotoni ayarlayici ajanin sodyum klorür, sodyum sülfat, sodyum dihidrojen fosfat monohidrat, disodyum fosfat anhidrus, mannitol, sorbitol, gliserin, borik asit, potasyum nitrat, glukoz veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. 10. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bir bilesim/ler olup özelligi; izotoni ayarlayici ajanin tercihen sodyum klorür olmasidir. 11. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bir bilesim/ler olup özelligi; tamponlayici ajanin sitrik asit anhidrus, sodyum sitrat dihidrat, sodyum fosfat, sodyum dihidrojen fosfat, potasyum sitrat, fosforik asit, amonyum hidroksit, sitrik asit, diizopropanolamin, sodyum karbonat, sodyum silikat, disodyum ortofosfat, disodyum fosfat dihidrat, kalsiyum karbonat, magnezyum karbonat, magnezyum hidroksit, magnezyum alüminat, dietanol amin, sodyum aljinat, etilendiamin, meglümin, hidroklorik asit, laktik asit, sodyum sitrat, sodyum hidroksit, trietanolamin, trolamine, sodyum benzoat, sodyum hidrojen karbonat veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. 12. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bir bilesim/ler olup özelligi; tamponlayici ajanin tercihen disodyum fosfat dihidrat olmasidir. 13. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bir bilesim/ler olup özelligi; çözünürlük arttirici ajanin sodyuin kazeinat, polisorbat, inetakrilikasit kopolimeri, hidrOkSIprOpII betasiklodekstrin veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. 14. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bir bilesim/ler olup özelligi; çözünürlük arttirici ajanin tercihen hidroksipropil betasiklodekstrin olmasidir. 15. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bir bilesim/ler olup özelligi; Viskozite ayarlayioi ajanin karbomer, ksantan gami, guar gam, akasya, povidon, aljinik asit, etilselüloz, jelatin, hidroksietil selüloz, hidroksipropil selüloz, polivinil pirolidon, bidroksipropil metilselüloz (HPMC), polidekstroz, karragenan, metil selüloz, sukroz, sorbitol, ksilitol, polivinil alkol, ketearil alkol, kolloidal silikon dioksit, gliserinveya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bir bilesim/ler olup özelligi; viskozite ayarlayici aj anin tercihen polivinil alkol olmasidir. 17. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bir bilesim/ler olup özelligi; pH ayarlayici ajanin sülfürik asit, sodyum hidroksit, sodyum klorit, hidroklorik asit, asetik asit, borik asit, anhidröz sodyum sülfit, sodyum sitrat, sodyum karbonat veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. 18. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bir bilesim/ler olup özelligi; pH ayarlayici ajanlarin tercihen sodyum hidroksit ve hidroklorik asit, olmasidir. 19. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bir bilesim/ler olup özelligi; çözücünün saf su, enjeksiyonluk su, fizyolojik serum, sterilize damitilmis SU gibi uygun sulu çözeltiler veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. 20. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bir bilesim/ler olup özelligi; çözücünün tercihen enjeksiyonluk su olmasidir. 21. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bir bilesim/ler olup özelligi; dis kulak yolu iltihabi (otitis ekstema), orta kulak iltihabi (otitis media) ve uzun süredir devam eden orta kulak iltihabi (kronik süpüratif otitis media) gibi iltihabin eslik ettigi kulak enfeksiyonlarinin ve kulak ameliyatlarindan sonraki iltihaplarin (post operatif intlamasyon) veya iltihapli göz hastaliklarinin ve göz ameliyatlarindan sonraki iltihaplarin, bakteriyel enfeksiyonun eslik ettigi veya bakteriyel enfeksiyon riskinin eslik ettigi ve steroidlere yanit veren inflamasyonlu göz hastaliklarinin profilaktik ve/veya semptomatik ve/Veya terapötik tedavisinde endike olmasidir.
TR2015/10664A 2015-08-27 2015-08-27 Oti̇k ve/veya oftalmi̇k uygulanan terapöti̇k formülasyonlar TR201510664A1 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2015/10664A TR201510664A1 (tr) 2015-08-27 2015-08-27 Oti̇k ve/veya oftalmi̇k uygulanan terapöti̇k formülasyonlar

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2015/10664A TR201510664A1 (tr) 2015-08-27 2015-08-27 Oti̇k ve/veya oftalmi̇k uygulanan terapöti̇k formülasyonlar

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201510664A1 true TR201510664A1 (tr) 2017-03-21

Family

ID=64564465

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2015/10664A TR201510664A1 (tr) 2015-08-27 2015-08-27 Oti̇k ve/veya oftalmi̇k uygulanan terapöti̇k formülasyonlar

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201510664A1 (tr)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US11891588B2 (en) 2019-07-31 2024-02-06 Ecolab Usa Inc. Personal protective equipment free delimer compositions o

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US11891588B2 (en) 2019-07-31 2024-02-06 Ecolab Usa Inc. Personal protective equipment free delimer compositions o

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP5726774B2 (ja) ロテプレドノールエタボネートおよびトブラマイシンの局所眼科用懸濁液
CN100551378C (zh) 包含氨基糖苷类抗生素和溴芬酸的水溶液制剂
AU2010218108A1 (en) Otic compositions useful for the treatment of infections of the internal and external ear in mammals
US11890375B2 (en) Ophthalmic solution of difluprednate
KR20180004164A (ko) 글루코코르티코스테로이드의 나노미립자를 함유하는 수성 현탁액제
US9561280B2 (en) Aqueous liquid bromfenac composition having preservative efficacy
WO2016072440A1 (ja) 眼科用水性組成物
US10682360B2 (en) Antimicrobial formulations and applications thereof
JP3781792B2 (ja) ジフルプレドナート含有点眼用懸濁液剤
TR201510664A1 (tr) Oti̇k ve/veya oftalmi̇k uygulanan terapöti̇k formülasyonlar
US20050197303A1 (en) Combination of loteprednol etabonate and tobramycin for topical ophthalmic use
JP2011512362A (ja) 眼科応用のためのフルオロキノロン誘導体
WO2016196989A1 (en) Topical composition
US20230338540A1 (en) Xanthan-based ophthalmic topical formulations with a reduced dosage regimen
JP2012506435A (ja) 眼の感染症、耳の感染症、および皮膚の感染症の処置および予防のためのホスホマイシン/トブラマイシンの組み合わせ
WO2009027762A2 (en) Liquid dosage forms of fluoroquinolone antibiotics or salt thereof for ophthalmic, otic and nasal administration
US11672798B2 (en) Ciprofloxacin ophthalmic topical composition for treating ocular disease
JP6226997B2 (ja) 亜鉛を含有するジフルプレドナートエマルション組成物
JP2024026085A (ja) フルオロキノロン系抗生物質の眼内投与のための粘膜付着性薬物送達システム
WO2023218472A1 (en) An aqueous ophthalmic solution of nsaids and fluoroquinolone antibiotic and process of preparation thereof
TR2021022055A2 (tr) Senteti̇k korti̇kosteroi̇dleri̇n sulu süspansi̇yonlarinda gram negati̇f bakteri̇leri̇n üremesi̇ni̇n aromati̇k alkollerle engellendi̇ği̇ formülasyonlar
US20200289610A1 (en) Antimicrobial formulations and applications thereof
CN116847826A (zh) 包含左氧氟沙星和酮咯酸的眼用组合物、其制备方法和用途
JP2024501425A (ja) 眼炎症の有害作用を軽減するためのジフルプレドナート
MXPA06004865A (en) Suspension of loteprednol etabonate and tobramycin for topical ophthalmic use