SE536650C2 - Femoralkompressionsanordning - Google Patents

Femoralkompressionsanordning Download PDF

Info

Publication number
SE536650C2
SE536650C2 SE1150147A SE1150147A SE536650C2 SE 536650 C2 SE536650 C2 SE 536650C2 SE 1150147 A SE1150147 A SE 1150147A SE 1150147 A SE1150147 A SE 1150147A SE 536650 C2 SE536650 C2 SE 536650C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
compression device
spacer
femoral
air cushion
base plate
Prior art date
Application number
SE1150147A
Other languages
English (en)
Other versions
SE1150147A1 (sv
Inventor
Tobias Adenmark
Original Assignee
St Jude Medical Systems Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by St Jude Medical Systems Ab filed Critical St Jude Medical Systems Ab
Priority to SE1150147A priority Critical patent/SE536650C2/sv
Priority to PCT/SE2012/050173 priority patent/WO2012115573A1/en
Priority to EP12708601.5A priority patent/EP2677945B1/en
Publication of SE1150147A1 publication Critical patent/SE1150147A1/sv
Publication of SE536650C2 publication Critical patent/SE536650C2/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61BDIAGNOSIS; SURGERY; IDENTIFICATION
    • A61B17/00Surgical instruments, devices or methods, e.g. tourniquets
    • A61B17/12Surgical instruments, devices or methods, e.g. tourniquets for ligaturing or otherwise compressing tubular parts of the body, e.g. blood vessels, umbilical cord
    • A61B17/132Tourniquets
    • A61B17/1322Tourniquets comprising a flexible encircling member
    • A61B17/1325Tourniquets comprising a flexible encircling member with means for applying local pressure
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61BDIAGNOSIS; SURGERY; IDENTIFICATION
    • A61B17/00Surgical instruments, devices or methods, e.g. tourniquets
    • A61B17/12Surgical instruments, devices or methods, e.g. tourniquets for ligaturing or otherwise compressing tubular parts of the body, e.g. blood vessels, umbilical cord
    • A61B17/132Tourniquets
    • A61B17/135Tourniquets inflatable

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Surgery (AREA)
  • Heart & Thoracic Surgery (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • Vascular Medicine (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Reproductive Health (AREA)
  • Medical Informatics (AREA)
  • Nuclear Medicine, Radiotherapy & Molecular Imaging (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Biophysics (AREA)
  • Hematology (AREA)
  • Surgical Instruments (AREA)

Abstract

En fcmoralkompressionsanordning (11) för att komprimera en femoralartär (12) på enpatient, omfattande en basplatta (13) försedd med två motstående utskott, vardera av detvå motstående utskotten omfattar en del för fastsättning av ett bälte (14), vilket äranpassat att anordnas på en patients kropp, en uppblåsbar luftkudde (15), försedd med enbakplatta (19), för att påföra ett tryck mot ett punktionsställe, och en pump (16) koppladtill den uppblåsbara luftkudden för uppblåsning av luftkudden. Femoralkompressions-anordning omfattar vidare en distans (18) med en höjd och som är anpassad att monteras mellan den uppblåsbara luftkudden och basplattan. (Figur 3)

Description

20 25 30 536 650 till änden för det andra utskottet, spärms åt. Sedan blåses den uppblåsbara luftkudden upp genom en handpump till ett visst inre tryck, som därigenom expanderar luftkudden så att femoralartären komprimeras för att förhindra blödning genom ett punktionshål som gjorts i artärväggen. Det inre trycket, som kan utläsas på en tryckrnätare som finns på pumpen, skall höj as till ett värde mellan det diastoliska trycket och det systoliska trycket - vilket är en procedur som har visat sig fungera bra för den största majoriteten av patienter.
En inneboende egenskap hos en pneumatisk anordning, och i synnerhet för den uppblåsbara luftkudden som beskrivits ovan, är att det inre trycket endast inom ett visst driitsorriråde överensstämmer med en ökad slaglängd (d.v.s. ökad expansion av luftkudden). För ett trycksättningsmedel i formen av en uppblåsbar luftkudde medför denna egenskap att när luftkudden har nått sin maximala expansion, kommer en ytterligare ökning av det inre trycket inte att expandera luftkudden något mer, vilket i sin tur betyder att inget ytterligare kompressionstryck kommer att påtöras femoralartären. Normalt sett, d.v.s. för den övervägande delen av patienter som har en normal eller ordinär kroppsbyggnad är detta inget problem eftersom slaglängden (d.v.s. expansionen) för luftkudden motsvarar expansionen som behövs för att helt, eller nästan helt, komprimera artären så att blodflödet därigenom signifikant minskas för att därigenom förhindra blödning från punktionssäret. Med andra ord, driftsonirådet för luftkuddar sträcker sig från ett minsta värde där blodflödet är väsentligen ostoppat till ett maximalt värde där blodflödet är väsentligen helt stoppat.
Emellertid, för de patienter där femoralartären är inbäddad i ett väldigt tjockt lager av fettvävnad, kan det vara svårt att bestämma om luftkudden har nått sitt maximalt expanderade tillstånd, i vilket ingen ytterligare kompression av femoralartären är möjlig.
Och när en tryckmätare används, är detta problem ännu mer betonat eftersom tryckmätaren fortsätter att visa ökande värden även om luftkudden har nått sin maximala expansion. Detta uppträdande kan ge en ovan användare ett falskt intryck av att kompressionstrycket på femoralartären faktiskt ökar. Man behöver knappt nämna att en sådan felaktigt bedömning kan ge upphov till väldigt allvarliga komplikationer. 10 15 20 25 30 536 650 Sammanfattning av uppfinningen Ovannämnda problem löses med föreliggande uppfinning enligt det oberoende patentkravet.
Föredragna utföringsformer anges av de beroende patentkraven.
Föreliggande uppfinning är därför inriktad på en förbättrad femoralkompressionsanordning, och ett generellt syfte med uppfinningen är att tillhandahålla en sådan kompressionsanordning för användning på patienter med ett tjockt lager av fettvävnad på det ställe för en öppen punktion i femoralartären. Utföringsforrner av uppfinningen är inriktade på en femoralkompressionsanordning, för användning på patienter med en stor mängd fettvävnad i den nedre torsoregionen, omfattande en uppblåsbar lufikudde, en pump, ett bälte ägnat att fixeras runt patientens kropp, och en basplatta att stödja trycksättningsmedlet och försett med två utskott. Enligt föreliggande uppfinning uppbärs den uppblåsbara luftkudden från basplattan genom att montera en distans mellan basplattan och luftkudden. Detta flyttar effektivt området för expansion av luftkudden bort från basplattan, pressar den stora mängden fettvävnad åt sidorna, och säkerställer tillgång till kompressionsstället. Vid användning positioneras den uppblåsbara halvsfäriska lufikudden över femoralartären, och bältet, som sträcker sig från änden på det första utskottet, runt patientens kropp och till änden för det andra utskottet, och dras åt.
För att påföra tryck på femoralartären, blåses den uppblåsbara halvsfäriska luftkudden upp med en pump som effektivt komprimerar artären så att blodflödet därigenom signifikant minskas, för att därigenom förhindra blödning från punktionssåret.
Kort beskrivning av ritningarna Figur 1 är en tvärsektionsvy av en tidigare föreslagen femoralkompressionsanordning fastsatt till patientens kropp med en normal mängd fettvävnad som ligger över en femoralartär.
Figur 2 är en tvärsektionsvy av en tidigare föreslagen femoralkompressionsanordning fastsatt till patientens kropp med en stor mängd fettvävnad som ligger över en femoralartär. 10 15 20 25 30 536 650 Figur 3 illustrerar en första utföringsform av en femoralkompressionsanordning enligt föreliggande uppfinning.
Figurema 4a-4d illustrerar perspektivvyer av olika utföringsformer av distansen enligt föreliggande uppfinning.
Figur 5 är en tvärsektionsvy av en alternativ utföringsforrn av distansen.
Detaljerad beskrivning av föredragna utföringsformer Figur 1 illustrerar hur en tidigare föreslagen femoralkompressionsanordning 1 är fastsatt vid patientens kropp för att påföra kompressionstryck på en femoralartär 2 i vilken ett punktionshål har gjorts. Kompressionsanordningen 1 omfattar väsentligen en basplatta 3, ett bälte 4 och en uppblåsbar luftkudde 5, vilken kan blåsas upp med en pump 6, som är försedd med en tryckmätare 7.
Patienten illustrerad i figur l har en normal kroppsbyggnad, men en norrnal mängd fettvävnad som är lokaliserad mellan huden och femoralartären 2. När luftkudden är i ett halvuppblåst tillstånd, d.v.s. mindre än helt expanderad, kan luftkudden 5 därför komprimera artären 2 så att inget blod kommer igenom punktionshålet i femoralartären 2.
Här avser uttrycket ”normal kroppsbyggna ” en kroppsbyggnad som denna existerande femoralkompressionsanordning 1 är anpassad till, d.v.s. slaglängden (expansionen) för luftkudden 5 är tillräcklig för tryckkraften som påförs därigenom skall överföras genom lagret av fettvävnad och komprimera femoralartär 2.
Ett annat fall illustreras i figur 2, där femoralkompressionsanordningen 1' är fastsatt till kroppen på en patient med övervikt för att påföra kompressionstryck på en femoralartär 2” där ett punktionshål har gjorts. Femoralkompressionsanordningen 1” i figur 2 är identisk med femoralkompressionsanordningen 1 visad i figur 1, och omfattar väsentligen en basplatt 3°, ett bälte 4', och en uppblåsbar luftkudde 5', som kan blåsas upp med en pump 6', vilken är försedd med en tryckmätare 7”. I detta fall är en stor mängd fettvävnad belägen mellan huden och femoralartären 2', som väsentligen fyller upp utrymmet som 10 15 20 25 30 536 650 definieras av basplattan, bältet och luftkudden. Denna tidigare föreslagna femoralkompressionsanordning 1” var inte utformad för denna typ av patient, och, såsom illustreras i figuren, även i helt expanderat tillstånd, kan luftkudden 5” inte komprimera femoralartären 2” tillräckligt för att stoppa blödningen genom punktionshålet däri. I synnerhet skall det noteras att tryckmätarna 7 och 7” visar samma interna tryck för de två fallen illustrerade i figur 1 respektive i figur 2. Såsom diskuterats ovan resulterar en ytterligare uppbläsning av luftkudden 5 ” i figur 2 endast en ökning av det inre trycket i luftkudden 5”, utan att något ytterligare kompressionstryck påförs femoralartären 2”.
Dessutom, kommer utläsningen av tryckrnätaren 7” - åtminstone i någon omfattning - att stödja och övertyga en sådan användning av användaren, eftersom tryckrnätaren 7” kommer att fortsätta att visa ökande värden och därigenom ge användaren intrycket att mer kompressionstryck faktiskt påförs femoralartären 2”. Sammanfattningsvis: när den inte är i ett helt expanderat tillstånd (som i figur 1) påförs i verkligheten mer kompressionstryck på femoralartären 2 när luftkudden 5 blåses upp av pumpen 6, vilket är i överensstämmelse med utläsningar från tryckrnätaren 7; medan i ett helt expanderad tillstånd (som i figur 2), påförs inget ytterligare kompressionstryck på femoralartären 2” när luftkudden 5” blåses upp av pumpen 6”, vilket står i motsats till utläsningen från tryckpumpen 7”.
I situationen illustrerad i figur 2, kan en ovan användare fortsätta att använda pumpen 6” i ett (fåfängt) försök att påföra mer kompressionstryck på femoralartären 2” och när användaren märker att blödningen inte kommer att stoppa finns det en risk att beslutet blir att kompressionsanordningen 1” har placerats felaktigt och måste flyttas till en annan position, vilket leder till onödigt blödande. Här skall det nämnas att en extra åtdragning av bältet 4” till viss omfattning skulle kompensera för ovannämnda nackdel hos den kända femoralkompressionsanordningen 1”. Emellertid kräver denna procedur ett noggrant övervägande av användare och risken för en missledande avläsning av tryckmätaren 7” föreligger fortfarande. Dessutom, för dessa patienter som har mycket fettvävnad som helt eller nästan helt fyller upp utrymmet inom basplattans begränsningar, är ytterligare åtspänning av bältet och luftkudden (som illustrerats i figur 2) inte möjlig. 10 15 20 25 30 536 650 Erfarenhet från manuell kompression (genomförd av en sköterska eller någon arman medicinsk utövare) på tjocka patienter har det visat sig att när man inleder proceduren måste personen som genomför kompressionen sticka in hans eller hennes hand djupt i vecken av fettvävnad. Enligt föreliggande uppfinning är en distans anordnad mellan bakplattan och luftkudden för att utsträcka inträngningsdjupet för anordningen in i den tjocka fettvävnaden, därigenom möjliggöra både en avsevärt förbättrad startpunkt och arbetstillstånd för proceduren.
I figur 3 illustreras femoralkompressionsanordningen 11 enligt föreliggande uppfinning.
Anordningen omfattar en basplatta 13, ett bälte 14 och en uppblåsbar luftkudde 15, som kan blåsas upp med en pump 16, vilken är försedd med en tryckmätare 17. Luftkudden är försedd med en bakplatta 19 på den sida som är vänd mot basplattan. Dessutom är anordningen försedd med en distans 18 med en höjd, anpassad att monteras mellan den uppblåsbara kudden och basplattan 13. Detta åstadkommes genom att sätta fast distansen på basplattan och på bakplattan på luftkudden. Såsom framgår i figur 3 är startpunkten för proceduren, d.v.s. när anordningen 11 har satts fast på patienten med bältet 14 och luftkudden ännu inte blåsts upp, har överskottet av fettvävnad pressats åt sidan p. g.a. kompressionskomponentens utsträckning med användning av en distans.
Femoralkompressionsanordningen 11 kan sättas samman i samband med användning genom att montera distansen på basplattan och sedan sätta fast luftkudden till distansen.
Pumpen ansluts också till luftkudden. Som ett alternativ kan några, eller alla delar, vara sammansatta i förväg och femoralkompressionsanordningen, försedd med distansen, är direkt färdig att användas. Detta är tillämpbart för alla utföringsforrner som nämns häri.
Distansen 18 har företrädesvis en väsentligen cirkulär-cylindrisk form med en cylindervägg som har första och andra kanter 20, 21 (se figur 4a), där den första kanten 20 är anpassad att sättas fast på bakplattan 19 av luftkudden och den andra kanten 21 är anpassad att sättas fast på basplattan 13.
Emellertid är andra tvärsektionsforrner för distansen naturligtvis möjliga inom ramen för patentkraven så länge som det avsedda ändamålet för distansen uppnås, d.v.s. att möjliggöra att luftkudden kan anordnas på en längre avståndsnivå relativt basplattan så att 10 15 20 25 30 536 650 det önskade trycket kan påföras femoralartären. Tvärsektionsformen kan t.ex. vara elliptisk eller rektangulär så länge som den kan sättas fast på basplattan och bakplattan av luftkudden.
Distansen är företrädesvis tillverkad av transparent material för att man skall kunna se sårstället när man positionerar luftkudden relativt femoralartären. Av samma ändamål kan distansen vara försedd med åtminstone en öppning 23 i cylinderväggen. Dessutom kan röret från pumpen till luftkudden ledas genom öppningen.
Två distanser med olika höj der och försedd med en öppning 23 illustreras i figur 4b respektive 4d.
Cylinderväggen kan ha en tunnare tjocklek jämfört med tjockleken av kanterna vilket förbättrar synbarheten av såret om distansen är tillverkad av ett transparent material.
De första och andra kanterna är vardera försedda med åtminstone en fastsättningsdel 22 för att samverka med motsvarande fastsättningsdelar på basplattan respektive bakplattan.
Fastsättningsdelen 22 kan t.ex. vara en knopp och ett passande hål vilket illustreras i figurema 4b-4d.
Alternativt realiseras fastsättningsdelarna med en baj onettkoppling.
I ytterligare en annan utföringsform sätts distansen fast på basplattan och bakplattan med ett lim, t.ex. genom ett självhäftande lim på vardera av kanterna som är täckt med en plastfolie som tas bort när distansen skall monteras på basplattan och bakplattan.
Höj den av distansen är företrädesvis inom området 10-100 mm. Ännu större höj der kan vara användbara för verkligt tjocka patienter. En uppsättning distanser med olika höjder kan tillhandahållas som innefattar t.ex. fem olika distanser med höj derna t.ex. 10, 30, 50, 80 och 100 mm.
Enligt en alternativ utföringsforrn är höj den för distansen variabel. Figur 5 är en tvärsektionsvy av en distans med en variabel höjd. I denna utföringsform omfattar 536 650 distansen två koncentriskt anordnade rör 24, 25 sarnmankopplade till varandra via inre och yttre gängor 26, sådana att när rören roteras relativt varandra kommer höj den för distansen att varieras vilket indikeras i figuren 5 med en dubbelriktad pil. Även om föreliggande uppfinning har beskrivits med hänvisning till specifika utíöringsformer är det uppenbart för en fackman inom området att många varianter och modifieringar kan åstadkommas inom ramen för uppfinningen som beskrivs i beskrivningen och som definieras i de bifogade patentkraven.

Claims (7)

536 650 Patentkrav (20 januari 2012)
1. En femoralkompressionsanordning (11) för att komprimera en femoralartär (12) hos en patient, omfattande en basplatta (13) försedd med två motstående utskott, vardera av de två motstående utskotten innefattar en del för att fastsätta ett bälte (14), vilket är ägnat att anordnas runt patientens kropp, en uppblåsbar luftkudde (15), försedd med en bakplatta (19), för tryckbar anliggning mot ett punktionsställe, och en pump (16) kopplad till den uppblåsbara luftkudden för att blåsa upp luftkudden, kännetecknad av att femoralkompressionsanordningen vidare omfattar en distans (18) med en höjd och som är anpassad att monteras mellan den uppblåsbara kudden och basplattan, varvid nämnda höjd är varierbar genom att nämnda distans omfattar två koncentriskt anordnade rör (24, 25) kopplade till varandra via inre och yttre gängor (26), sådana att när rören roteras relativt varandra kommer höjden för distansen att variera.
2. Femoralkompressionsanordning enligt krav 1, varvid nämnda distans (18) har en väsentligen cirkulär-cylindrisk form med en cylindervägg med första och andra kanter (20, 2 1).
3. Femoralkompressionsanordning enligt krav 2, varvid den första kanten (20) är anpassad att sättas fast på bakplattan (19) av luftkudden (15) och den andra kanten är anpassad att sättas fast på basplattan (13).
4. Femoralkompressionsanordning enligt något av föregående krav, varvid nämnda distans är tillverkad av ett transparent material.
5. Femoralkompressionsanordning enligt något av kraven 2-4, varvid nämnda cylindervägg har en tunnare tjocklek jämfört med tjockleken för kanterna.
6. Femoralkompressionsanordning enligt något av kraven 2-5, varvid nämnda distans är försedd med åtminstone en öppning i cylinderväggen.
7. F emoralkompressionsanordning enligt något av föregående krav, varvid nänmda höjd ligger inom området 10-100 mm.
SE1150147A 2011-02-23 2011-02-23 Femoralkompressionsanordning SE536650C2 (sv)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE1150147A SE536650C2 (sv) 2011-02-23 2011-02-23 Femoralkompressionsanordning
PCT/SE2012/050173 WO2012115573A1 (en) 2011-02-23 2012-02-17 Femoral compression device
EP12708601.5A EP2677945B1 (en) 2011-02-23 2012-02-17 Femoral compression device

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE1150147A SE536650C2 (sv) 2011-02-23 2011-02-23 Femoralkompressionsanordning

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE1150147A1 SE1150147A1 (sv) 2012-08-24
SE536650C2 true SE536650C2 (sv) 2014-04-29

Family

ID=46851718

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE1150147A SE536650C2 (sv) 2011-02-23 2011-02-23 Femoralkompressionsanordning

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE536650C2 (sv)

Also Published As

Publication number Publication date
SE1150147A1 (sv) 2012-08-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP5998601B2 (ja) 手首式血圧計
EP3360470A1 (en) Wearable blood pressure cuff, sphygmomanometer and usage method thereof
WO2011153350A3 (en) Therapeutic support device allowing capillary blood flow
JP2013220177A5 (sv)
WO2008122541A8 (de) Diagnostischer einmalartikel
SE536650C2 (sv) Femoralkompressionsanordning
US20120033786A1 (en) Mammography pad
JP2017505685A (ja) 血圧計およびカフ
JP6512720B2 (ja) 精神的ストレス指数計測及び血圧計測を兼備した測定装置及び方法
US9763672B2 (en) Femoral compression device
EP2677945B1 (en) Femoral compression device
JP4259182B2 (ja) 生体情報計測装置
CN205434649U (zh) 脑部引流管支架
JP2005211189A5 (sv)
US20220330949A1 (en) Compression balloon with a rigid foot for hemostasis
JP4400688B2 (ja) 生体情報計測装置
CN201790859U (zh) 具有气压式止血功能的监护仪
CN210644103U (zh) 一种鼻腔止血装置
CN203662829U (zh) 一种新型压脉止血器
CN210644104U (zh) 一种鼻腔止血装置
CN206414317U (zh) 压力可控柔性自适应压脉止血装置
CN208176573U (zh) 一种血管外科止血辅助器
US20210282658A1 (en) Bag-shaped structure, cuff for blood pressure monitor, and blood pressure monitor
CN213189529U (zh) 一种桡动脉穿刺针套管固定按压装置
CN111616769B (zh) 一种远端桡动脉止血压迫器

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed