SE535710C2 - Anordning vid en lantbruksmaskin - Google Patents

Anordning vid en lantbruksmaskin Download PDF

Info

Publication number
SE535710C2
SE535710C2 SE1150003A SE1150003A SE535710C2 SE 535710 C2 SE535710 C2 SE 535710C2 SE 1150003 A SE1150003 A SE 1150003A SE 1150003 A SE1150003 A SE 1150003A SE 535710 C2 SE535710 C2 SE 535710C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
knife
knife roller
sections
assembly
ground
Prior art date
Application number
SE1150003A
Other languages
English (en)
Other versions
SE1150003A1 (sv
Inventor
Crister Stark
Original Assignee
Vaederstad Verken Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Vaederstad Verken Ab filed Critical Vaederstad Verken Ab
Priority to SE1150003A priority Critical patent/SE535710C2/sv
Priority to PCT/SE2011/051608 priority patent/WO2012093958A1/en
Priority to EP11855214.0A priority patent/EP2661168B1/en
Priority to PL11855214T priority patent/PL2661168T3/pl
Priority to DK11855214T priority patent/DK2661168T3/da
Publication of SE1150003A1 publication Critical patent/SE1150003A1/sv
Publication of SE535710C2 publication Critical patent/SE535710C2/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01BSOIL WORKING IN AGRICULTURE OR FORESTRY; PARTS, DETAILS, OR ACCESSORIES OF AGRICULTURAL MACHINES OR IMPLEMENTS, IN GENERAL
    • A01B17/00Ploughs with special additional arrangements, e.g. means for putting manure under the soil, clod-crushers ; Means for breaking the subsoil
    • A01B17/002Means for putting manure, debris, straw or the like under the soil
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01BSOIL WORKING IN AGRICULTURE OR FORESTRY; PARTS, DETAILS, OR ACCESSORIES OF AGRICULTURAL MACHINES OR IMPLEMENTS, IN GENERAL
    • A01B49/00Combined machines
    • A01B49/02Combined machines with two or more soil-working tools of different kind
    • A01B49/027Combined machines with two or more soil-working tools of different kind with a rotating, soil working support element, e.g. a roller
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01BSOIL WORKING IN AGRICULTURE OR FORESTRY; PARTS, DETAILS, OR ACCESSORIES OF AGRICULTURAL MACHINES OR IMPLEMENTS, IN GENERAL
    • A01B49/00Combined machines
    • A01B49/04Combinations of soil-working tools with non-soil-working tools, e.g. planting tools

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Soil Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Soil Working Implements (AREA)

Abstract

Uppfinningen avser en anordning vid en lantbruksmaskin (1) med åtminstone ettredskap (3, 4, 5) for jordbearbetning, en ram (6) och nämnda redskap uppbärandeupphängningsanordningar (8, 29) mellan redskap och ram, varvid ett av redskapen är ettknivvältsaggregat (3) innefattande åtminstone en knivvältssektíon (3a ~ d) med ihuvudsak i maskinens tvärriktning och utmed en centrumaxel (10) anordnade,långsträckta knivstål (3 5). Ett efterföljande redskap är ett tallriksaggregat (4), varssnedställda tallrikars (4a) eggar, som är anordnade att åstadkomma fåror (45, 46) imarken, är i huvudsak vinkelräta mot knivstålens (35) radiellt yttre eggar (37). (Fig- 1)

Description

~ 15 20 25 30 35 535 710 UPPFINNINGENS ÄNDAMÅL _ Uppfinningens ändamål är åstadkomma en anordning vid en lantbruksmaskin, vilken undanröjer det ovan nänmda problemen och samtidigt ger en god nedbrytning av stubb, halm och andra skörderester.
KORT REDOGÖRELSE AV UPPFINNINGEN Ändamålet uppnås genom en anordning enligt patentkravets 1 kännetecknande del.
Underkraven anger fördelaktiga utföringsformer av anordningen enligt uppfinningen.
Genom anordningen enligt uppfinningen kombineras ett knivvältsaggregat med ett separat efterföljande tallriksaggregat med snedställda och företrädesvis kupade tallrikar, vilka aggregat skär skörderester, såsom stubb, halrn och andra rester, i fältet med sina skärpta kanter i två relativt varandra i huvudsak vinkelräta riktningar och genom inverkan av tallriksaggregatet dessutom blandar de skurna skörderestema med lossad jord. Därefter återpackas jorden för bästa kontakt mellan jord och skörderester. Det efterföljande tallriksaggregatet ger följaktligen en mycket effektiv total nedbrytning av stubben. Genom att anordna knivvälten och tallriksaggregatet efter varandra i körriktningen reduceras risken att stubbrester och annat material samlas upp, vilket gör maskinen mer effektiv. Dessutom kan avskrapare monteras på tallriksaggregatet.
Tallriksaggregatet kan bestå av en eller flera rader tallrikar.
För att få en grund bearbetning effektiv bör redskapet ha en god följsamhet. Denna följsamhet blir mycket viktig, eftersom ambitionen är att bruka jorden mycket grunt.
Om ett arbetsverktyg som i detta fall ett knivvältsaggregat är 3 m. långt i tvärriktningen och är gjort stelt i ett stycke kan det inte följa markens ojämnheter. Om marken har svackor och upphöjningar är det svårt att åstadkomma ett jämnt arbetsdjup. Därför måste ett sådant verktyg kunna anpassa sig mot marken så mycket som är praktiskt möjligt. Enligt en vidareutveckling av uppfinningen är således knivvältsaggregatet uppdelat i sektioner med mellanliggande upphängriingsanordningar. Vid en ytterligare vidareutveckling följer knivstålens eggar en skruvlinjeform, vilket ger en jämn följsamhet, Med en överfart som går snabbt och förbrukar ett minimum av energi kan man bruka ned den stående stubben och blanda in den lossbrukade jorden i skörderestema (halm, stubb, boss, eventuellt ogräs etc.) så jämnt som möjligt. Det är viktigt att den loss- brukade jorden ”smutsar ned” i princip all halm då jorden innehåller bakterier och andra 10 15 20 25 30 35 535 710 mikroorganismer, som tillsammans med vatten och värme bryter ned halmen. För att denna process ska ske mycket effektivt är det viktigt att halm och stubb skärs och trasas sönder så mycket som möjligt. Halm och stubb har oftast en vaxlilmande yta, på vilken det är svårt att få nedbrytning att verka snabbt. Därför sker nedbrytningen mest effektivt i trasiga partier eller inifrån i halm eller stubbpipan (halm och strå är rörformade).
Anordningen enligt uppfinningen innefattar en knivvält, som är fjädrande eftergivlig och företrädesvis inställbar på hydraulisk väg. Den är även uppdelad i lämpliga sektionslängder för att följa markens oj ämnheter. Anordningen enligt uppfinningen löser det beskrivna problemet med grund bearbetning och blandning av jord och v skörderester på ett effektivt vis. Lantbrukaren kan då bruka ned och trasa sönder stubb och halm och samtidigt lossa en mindre mängd jord. Därefter följer lantbruksmaskinens tallrikar, vilka lärnpligen ställts in på ett arbetsdjup på endast några få cm.
Lantbruksmaskinens tallrikar skär upp jorden i huvudsak vinkelrätt mot det håll som knivvälten skurit upp jorden på och man får därigenom en effektiv losstagning av jord till ett grunt och förutbestämt djup. All denna jord blandas ihop med halm och skörderester av lantbruksmaskineninnefattande knivvältsaggregatet.
En annan problemställning som också kan lösas med föreliggande uppfinning är att det definierade knivvältsaggregatet åstadkommer en ”roterande sladdplanka”. Redskap med sladdplankor visas exempelvis i GB 2 307 389. De är effektiva i jord som har endast en ringa mängd växtrester, men fungerar sämre i jord som är bemängd med större andel växtrester.
Genom att förse lantbmksmaskinen med en anordning enligt uppfinningen med en broms- eller drivanordning så att knivvältssektionernas periferihastighet kan regleras i förhållande till markytan kan en roterande sladdplanka erhållas. Om man bromsar knivvältssektionerna ca. 20% jämfört med framkörningshastigheten, då de är inställda på ett lämpligt arbetsdjup, tar de med sig en mindre men kontinuerligt-utbytt jordmängd.
På detta vis kan en form av sladdning åstadkommas som fungerar även i betydande skördemängder. I stubb medverkar denna bromsning till att stubben mera effektivt slits av och även rötter slits upp.
En lantbruksmaskin med en anordning enligt uppfinningen innefattande ett I knivvältsaggregat får störst tillämpning i redan brukad jord, men som innehåller skörderester, exempelvis i jord som ska förberedas för sådd vår eller höst. Denna retardering eller alternativa ökning av hastigheten bör vara så utformad, att lantbrukaren 10 15 20 25 30 35 535 7'|0 kan ändra förhållandet mellan framkörningshastighet och periferi-hastighet. Detta kan ske manuellt eller automatiskt. Beroende på hur komplext och kostsamt man vill göra ett system kanlåinplig nivå välj as. Det torde då vara enklast och minst kostsamt att förse knivvältsaggregatet med minst en bromsanordning, som kan vara exempelvis elektromagnetisk eller hydraulisk och vid en vidareutveckling fungerar som låsningsfria bromsar på en bil. Bromsning eller drivning av knivvältsaggregatet kan också ske hydrauliskt med hydraulmotor/hydraulpump och låmplig reglering av denna.
Knivvältsaggregatets knivstål kan med fördel ge knivvälten en skruvlinjeform, vilket bidrar bl.a. till en lugnare gång och ett jämnare avsläpp av jord i ett bromsat/drivet utförande.
Vid en vidareutveckling av anordningen enligt uppfinningen har knivstålen hos varje knivvältssektion försetts med knivstålshållare, såsom skottplåtar eller gavelplåtar, vilka är så förskjutet monterade i rotationsriktriingen på centrumaxeln, att en relativt liten skmvlinjeforrn uppstår i knivstålets längdriktriing. Knivstålets vridning eller skruvlinjeforrn kan vara i huvudsak kring en rak centrumlinje hos resp. knivstål. Den lilla krökning som stålet får vid fastskruvningen på hållarna ger knivstålet en mindre förspänning vid monteringen. Denna belastning genom förspärmingen uppvisar emellertid inga nackdelar på funktionen av knivvälten. Knivvåltens snittytor mot stubbdelar eller andra skörderester på fältet blir i huvudsak vinkelräta mot de efterföljande tallrikarnas snittytor. Detta ger en effektiv bearbetning av marken.
FIGURFÖRTECKNING Uppfinningen beskrivs närmare nedan med hänvisning till de bifogade ritningama, som visar föredragna utföringsforrner.
Figur 1 visar en partiell perspektivvy från sidan av en lantbruksmaskin, som dras av en traktor, med en knivvält, som har en anordning enligt föreliggande uppfinning.
Figur 2 visar en planvy av lantbruksmaskinen i fig. 1.
Figur 3 visar en sidovy av lantbruksmaskinen i fig. 1 och 2.
Figur 4 visar en partiell sidovy av lantbruksmaskinen med knivvälten.
Figur 5 visar en partiell planvy i större skala av lantbruksmaskinen med knivvälten.
Figur 6 visar en partiell sidovy i större skala av en vidareutveckling av en knivvältssektion som utgör del av anordningen enligt uppfinningen med inbyggda magneter. I 10 15 20 25 30 35 535 710 Figur 7 visar en partiell perspektivvy av en vidareutveckling av en knivvältssektion som utgör del av anordningen enligt uppfmningen, varvid ett knivblad har demonterats och visas löst. i Fig. 8 visar en schematisk planvy av ett fält under arbete utan maskin och traktor.
BESKRIVNING Av FÖREDRAGNA UrFöRmGsFoRMER I Fig. 1 visas en lantbruksmaskin eller värdmaskin 1 med en dragstång la, som är kopplad till ett dragfordon, såsom en traktor 2, med en anordning enligt uppfinningen innefattande bla. redskapen ett knivvältsaggregat_ 3 och ett tallriksaggregat 4.
Lantbruksmaskinen 1 visas i fig. 1 i arbete på en stubbåker med exempelvis rapsstubb.
Solrosor, majs och en rad andra grödor lämnar också en betydande mängd skörderester som kan hanteras av denna redskapskombination. Knivvältsaggregatet 3 utför även ett arbete som jordbearbetare i ren jord, dvs. det fungerar vid en mängd olika förhållanden.- Fig. 2 och 3 visar en planvy resp. en sidovy av lantbruksmaskinen 1 med det framtill monterade knivvältsaggregatet 3. Bakom knivvältsaggregatet 3 är först ett tallriks- aggregat 4 monterat med snedställda tallrikar 4a, vilka företrädesvis är kupade och vilka är anordnade i två rader av typen s.k. X-form, och därefter ett vältaggregat 5 i form av packawältar eller stödvältar. Knivvältsaggregatet 3 är uppdelat i fyra sektioner 3a - d, som vid den visade utfóringsforrnen utgörs av två på vardera sidan av den i uppåt ' fállbara halvor anordnade lantbruksmaskinen l. Uppdelningen är inte begränsad till fyra sektioner, utan inom ramen för uppfinningen kan man delaupp knivvältsaggregatet i önskvärt antal sektioner. Dragstången la är förbunden med maskinens ram 6. Vid den bakre änden av maskinen 1 och fäst vid ramen 6 är en transporthjulsanordning 7 monterad bestående av höj- och sänkbara hjul 7a och 7b. I fig. 3 visas hjulanordningen 7 upphöjd och maskinen 1 i arbetsläge.
Av fig. 2 framgår också att anordningen enligt uppfinningen innefattar upphängnings- anordningar i fonn av elastiska upphängningsdon 8 och lagerdon 29, medelst vilka lmivvältssektionema 3a ~ d är upphängda. De elastiska upphängningsdonen 8 med företrädesvis fjädrande gumrnielement är anordnade mellan varje knivvältssektion '3a - d samt vid knivvältens yttre ändar. Dessa upphängningsdon 8 är fasta vid länkarmar 9, som är roterbart förbundna medknivvältssektionernas 3a - d centrumaxel 10.
Lagerdonen 29 kommer att beskrivas närmare nedan med hänvisning till fig. 5. Två par hydraulcylindrar ll, 12 och 13, 14 är anordnade parvis på maskinens båda sidor 15 resp. 16 för att vid aktivering fälla maskinens l sidor utmed en tänkt linje i dragsångens la förlängning .uppåt till ett transportläge eller nedåt till ett arbetsläge. I fig. 3 visas 10 15 20 25 30 35' 535 7'lÜ arbetsläget med hjulen uppfällda till det övre läget och redskapen bestående av knivvältsaggregatet 3, tallriksaggregatet 4 och vältaggregatet 5 i ingrepp med marken 17. För ansättning mot jorden är två hydraulcylindrar 18 och 19 anordnade, vilka kan vara andra medel, såsom elektriska ställdon. F ig. 2 visar också att de obearbetade utrymmena mellan knivvältens 3 sektioner (antytt med långsträckta parallella heldragna linjer vid 20 och 21) är anordnade att bearbetas av efterföljande tallrikar 23 hos lantbruksmaskinens 1 tallriksaggregat 4 för att inte lämna någon del av fältet obearbetat.
Till vänsteri fig. 3 visas draganordningen la med antydda hydraulslangar 22, som är anordnade att kopplas till traktorn. Fig. 3 visar också lmivvältsaggregatet 3 med änden av det yttre elastiska upphängningsdonet 8 och en av hydraulcylindrarna 18 för ansättning av knivvältsaggregatets 3 sektioner 3a - d mot marken. En pil A visar hur knivvältssektionerna 3a - d kan svängas kring sina ledpunkter. Bakom knivvälts- aggregatet rullar värdmaskínens tallrikar 4a till inställt arbetsdjup och bearbetar jorden och blandar jord och växtrester. Packarvältama eller stödvältarna 5, som är anordnade efter tallriksaggregatet 4 för att packajorden håller även maskinen på ett bestämt djup.
Fig. 4 visar en partiell sidovy av maskinen 1 med kriivvältsaggregatet 3 och dess upphängning. Knivvältsaggregatet 3 innefattar åtminstone en knivvältssektion 3a - d med i huvudsak i maskinens tvärriktning och utmed eentrumaxeln 10 anordnade, långsträckta knivstål 35, 35a. Hydraulcylindrama 19 för knivvältssektionernas 3a -d inställning är kopplade till hävarmarna 24, som vrider vid hävarmarna 24 fästa trekantrör 25, vilka är inrymda i de elastiska upphängningsdonen 8, som innefattar gummistavar 26, vilka är anordnade mellan röret 25 och två vid varandra fastskruvade lagerhylshalvor 27a, b. De elastiska upphängningsdonen 8 är fastgjorda vid länk- armarna 9, som sträcker sig nedåt och är via lagerdonen 29 anslutna till ändarna av knivvältarnas 3 centrumaxlar 10. I De elastiska upphängningsdonen 8 ger möjlighet att lägga en avsevärd nedåtriktad kraft på knivvältssektionema 3a - d. Knivvältssektionema 3a - d har trots kraften en möjlighet att under belastning röra sig i vertikalled för att anpassa sig mot markens, oj ämnheter och att fjädra upp om fältet har fasta hinder i form av exempelvis större stenar.
Fig. 5 visar en partiell planvy av lantbruksmaskinen 1 och dess knivvältsaggregat 3. De i huvudsak nedåt riktade länkarrnarna 9, som är fastsatta vid de elastiska upphängningsdonen 8, är utformade som relativt slanka-plattstål. Dessa länkarmar 9 ska 10 15 20 25 30 35 535 710 vara starka nog att överföra den önskade kraften till knivvältssektionema 3a - d men ändå vara veka nog att acceptera det vinkelfel eller den vinkelförändring i maskinens tvärriktning som uppstår då ena ändan av knivvältssektionema 3a - d fjädrar upp eller ned i förhållande till den andra änden. Dessa länkarmar 9 skruvas lämpligen med flera skruvar fast vid de elastiska upphängningsdonen 8. Vid sina nedre ändar har de lärnpliga hål för att fästa knivvältssektionernas 3a - d lagerdon 29 med skruv med fórsänkta skallar for att medge montering på minsta möjliga utrymme. Lösningen är vald för att bl.a. av utrymmesskäl kunna montera knivvältssektionerna 3a - d på en linje med ett minimum av obearbetad jord/stubb mellan sektionerna. I fig. 5 framgår även det med heldragna parallella linjer markerade området 20, 21, som knivvälten inte kan bearbeta. Detta utrymme orienteras så att en tallrik 23 av tallrikarna 4a hos maskinens 1 tallriksaggregat 4 eller också en kultivatorpinne eller liknande arbetar i detta område för att inte lärrma en obearbetad stripa i fältet. Anordningen enligt uppfinningen innefattar även upphängningsanordningar i form av lagerdonen 29, som är monterade vid knivvältssektionernas centrumaxlar 10 i ändamål att åstadkomma en individuell fjädring av knivvältssektionemas ändar. Vinkelfelet eller vinkelfórändringen mellan nämnda knivvältssektioner 3a - d kan också tas upp i lagerdonen 29 vid centrumaxelns 10 infästning vid de vid ramen 6 förbundna länkarmariia 9, företrädesvis genom att lagerdonen 29 är sfärisld anordnade eller inbyggda i ett eftergivligt material, exempelvis gummi.
Fig. 6 visar schematiskt en vidareutveckling av anordningen enligt uppfinningen, där en broms- eller drivanordning innefattar elektromagneter 30, vilka är monterade vid åtminstone den ena av knivvältsektionernas 3a - d ändgavlar 31 och vilka kan verka mot resp. lånkarm 9. Genom broms- eller drivanordningen ges knivvältssektionernas 3a - d periferi en rotationshastighet som är lägre än den rotationshastighet som knivvältssektionernas periferi skulle ha haft om de skulle rulla fritt med anliggning mot marken. Från traktoms 2 elsystem kan ström matas via en elektrisk ledning 32, varvid genom en elektrisk, inte visad anordning åstadkommes exempelvis en pulsering på ett förutbestämt sätt, så att knivvältssektionerna bringas till stopp under korta tider, företrädesvis flera gånger per sekund. Andra sätt att åstadkomma detta är på hydraulisk väg eller exempelvis med en skivbroms, vid vilka fall oljetrycket är anordnat att pulsera för att sänka hastigheten på önskat vis. Hastigheten kan även regleras om knivvältssektionema 3a - d driver en inte visad hydraulpump, vars utlopp regleras med en manuell eller styrd stiypventil. En mindre jordvall 33 har schematiskt lagts in framför kniwälten 3 i ñg. 6. Genom att knivvältssektionerna 3a - d föser en mindre mängd jord frarnför sig åstadkoms en form av ”sladdning” och därmed utjämning av '10 15 20 25 30 35 535 710 ojämnheter i jorden. På samma sätt kan knivvältssektionerna 3a - d drivas med en högre periferihastighet relativt marken.
En ytterligare vidareutveckling av anordningen enligt uppfinningen visas i fig. 7. Vid en knivvältssektion 34 med långsträckta knivstål 35 monterade i huvudsak i tvärriktningen på inbördes i huvudsak lika avstånd i riktning för vältsektionens 3a - d rotation har knivstålen 35 snedställts eller givits en skruvlinjeform. Detta kan ge knivvältsaggregatet I 3 en lugnare och jämnare gång. Ett av knivstålen 35a har demonterats för att tydligare åskådliggöra hur knivstålen 35, 35a är fastsatta på knivstålshållare 36. Knivstålshållarna 36 är monterade utmed centrumaxeln 10 något förskjutet i rotationsriktrringen, så att de vardera sträcker sig utmed en tänkt skruvlinje. Med fördel skruvas knivstålen 3 5, 35a fast vidhållarna 36, såsom skottplåtar eller gavelplåtar. Om knivstålen 35, 35a har en ringa skruvlinjefonn kan knivarna förbli i huvudsak raka eller få en ringa skruvlinjeforrn i tillverkningsprocessen. Knivarna behöver en skärpt egg eller snittyta 37 för att fungera effektivt. Detta sker genom att kanten på knivstålet 35 slipas eller fräses så att eggen 37 får en vinkel exempelvis inom området 5-10 grader. Denna egg 37 blir efter hand genom användning sliten och trubbig och det är därför fördelaktigt om knivstålen 35, 35a även kan levereras med den motsatta eggen 38 skärpt, varvid knivstålen 35, 35a är vändbart monterbara vid skott plåtarna eller gavelplåtarna 36. Hål 39 är upptagna i knivstålen 35, 35a för fastsättning medelst bultförband 40 i hål 41 i flänsar 42 hos hållarna 36.
Fig. 7 visar en detaljbild av en knivvältssektion 3a - d med relativt liten skruvlinjeforrn, så liten att knivstålet 35, 35a kan vara vridet kring en rak centrumlinje. Den lilla krökning som varje knivstål 35, 35a ges vid fastskruvandet på hållarna 36 åstadkommer att knivstålet får en liten förspänning vid monteringen. Denna belastning genom förspänningen uppvisar emellertid inga nackdelar hos funktionen av knivvälts- sektionerna 3a - d. En fördel är att knivstålens 35, 35a eggar eller snittytor mot stubbdelar eller andra skörderester på fältet blir i huvudsak vinkelråta mot eggarna eller snittytorna hos det efterföljande tallriksaggregats 4 tallrikar 4a. Detta ger en effektiv i bearbetning av marken.
Fig. 8 visar det arbete i fältet som en maskin 1 med en anordning enligt uppfinningen kan uppvisa om den framförs i pilens 43 riktning. I fig. 8 harßen maskin och bogserande traktor borttagits och fältet visas schematiskt under bearbetningen. Dessutom har den lösbearbetade jorden också borttagits i fig. 8 för att bättre visa det arbete/mönster som lämnas i marken efter varje redskap. 10 15 20 25 30 35 535 710 Den första zonen I uppvisar ett mönster av i huvudsak parallella, i det närmaste vinkelräta mot körriktriíngen 43 sig sträckande nedtryckningar, 44, vilka de i knivvältssektionema 3a - d anordnade, relativt körriktningen väsentligen tvärställda eggama av knivstålen 35, 35a lämnar efter sig, förutsatt att knivvältsaggregatets 3 sektioner 3a - d ansätts mot marken med lämpligt avpassad kraft. I detta exempel förutsätts att knivvältsaggregatet 3, såsom framgår av fig. 1 och 2, har fyra knivvälts- sektioner 3a - d. Ansättningskraften motrmarken, som åstadkommes medelst hydraulcylindrarna 18 i fig. 1 - 4, kan uppgå till några tusen Newton per meter arbetsbredd. Den förmåga, dvs. ansättningskraften hos hydraulcylindrarna 18, som knivvälten 3 har att tränga ned i marken beror på hur mycket stubb, halm och andra skörderester som knívvälten har att fälla och bearbeta och hur hård jorden är.
Ansättningskraften hos hydraulcylindrarna 18 kan därefter ställas in inför ett arbete i beroende av dessa parametrar.
Den andra zonen II visar den av knivvältssektionerna 3a - d bearbetade ytan som nu fått fåror 45 upparbetade av den första raden tallrikar 4a. Spåren eller fårorna har en viss storlek vid denna dj upinställning, vid större arbetsdjup blir de bredare och djupare och vid ett mindre arbetsdjup blir de mindre.
Den tredje zonen III är bearbetad med knivvältssektionerna 3a - d och båda radema tallrikar 4a, varvid ytterligare fåror 46 bildas av den andra raden tallrikar hos tallriks- aggregatet 3, vars tallrikars 4a eggar, som är anordnade att åstadkomma fåroma 45, 46 i marken, är i huvudsak vinkelräta mot knivstålens 35, 35a radiellt yttre eggar 37.
Tallriksaggregatet 4 kan vara ett aggregat med två tvärs mot köniktningen 43 anordnade rader tallrikar av typen X-form (såsom visas i fig, 2) eller V~forrn eller annat förut känt tallriksaggregat, såsom ett enradigt tallriksaggregat. Exempelvis kan tallriksaggregatet 4 ha parallella tallriksrader med en eller två tallrikar på varje fjädrande hållare.
Huvudsaken är att knívvältsaggregatet 3 följs av ett tallriksaggregat 4, som täcker knivvältsaggregatets 3 utbredning i tvärled relativt körriktningen 43.
Uppfinningen kan varieras på ett flertal olika sätt inom ramen för de bifogade - patentkraven, även om de ovan beskrivna utföringsforrnerna är att föredra.

Claims (1)

1. 0 15 20 25 30 35 535 7'|0 10 PATENTKRAV . Anordning vid en lantbruksmaskin (1) med åtminstone tre redskap (3, 4, 5) för jordbearbetning, en ram (6) och nämnda redskap uppbärande upphängnings- anordningar (8, 29) mellan redskap och ram, kännetecknad av att lantbruksmaskinen (1) innefattar en dragstång (la), som är kopplad till ett dragfordon, såsom en traktor (2), och att lantbruksmaskinen (1) innefattar dels det framtill monterade redskapet i form av ett knivvältsaggregat (3), som består av åtminstone en knivvältssektion (3a - d) med i huvudsak i maskinens tvåa-riktning och utmed en centrumaxel (10) anordnade, långsträckta knivstål (35, 35a), varvid nämnda upphängningsanordningar för laiivvältsaggregatet (3) innefattar elastiska upphängningsdon (8), som är anordnade mellan maskinens (1) ram (6) och vid varje centrumaxel (10) anordnad länkarm (9), dels det efter knivvältsaggregatet i körriktningen följande redskapet i form av ett jordbearbetande tallriksaggregat (4), vilket har två rader tallrikar och vars snedställda tallrikars (4a) eggar eller snittytor, som är anordnade att åstadkomma fåror (45, 46) i marken, är i huvudsak vinkelräta mot knivstålens (35) radiellt yttre eggar eller snittytor (37), dels det efter tallriksaggregatet i körriktningen följande redskapet i form av ett vältaggregat (5). . Anordning enligt kravet 1, kännetecknad av att nämnda tallriksaggregat är kupade och av typen X-fonn eller V-form. . Anordning enligt kravet 1 eller 2, kännetecknad av att nämnda knivstål är fastsatta utmed knivvältssektionemas (3a - d) centrumaxlar (10) vid med centrumaxlarna förbundna knivhållare (36), såsom skotlplåtar eller gavelplåtar, och att nämnda knivhållare (36) är förskjutna i varje centrumaxels (10) rotationsriktning så att nämnda radiellt riktade knivstål (35) är snedställda eller bildar en skruvlinjefonn. . Anordning enligt något av kraven 1 - 3, kännetecknad av att varje knivvältssektion (3a - d) innefattar minst ett medel (18, 19), företrädesvis en hydraulcylinder, för ansättning av nämnda knivvältssektioner mot marken. . Anordning något av kraven 1 - 4, kännetecknad av att nämnda upphängningsanordningar för knivvältsaggregatet (3) innefattar av för nämnda knivvältssektioner (3a - d) avsedda lagerdon (29), som är monterade vid varje 10 15 20 25 30 35 10. ll. 535 710 Il knivvältssektions eentrumaxel (10) i ändamål att åstadkomma en individuell lagring av knivvältssektionemas ändar. Anordning enligt av kravet 5, kännetecknad av att ett vinkelfel eller en vinkelförändring mellan nämnda knivvältssektioner (3a - d) är anordnat att tas upp i nämnda lagerdon (29) vid centrumaxlarnas (10) intästrringar vid med ramen (6) förbundna länkarmar (9), företrädesvis genom att nämnda lagerdon är sfáriskt anordnade eller inbyggda i ett eftergivligt material, exempelvis gummi. Anordning enligt något av kraven l - 6, kännetecknad av att knivstålens (35) eggar (37, 38) är slipade eller frästa så att varje egg, företrädesvis utmed knivstålets båda längskanter, får en vinkel exempelvis inom området 5-10 grader. Anordning enligt något av kraven 1 - 7, kännetecknad av att nämnda elastiska upphängningsdon (8) är anordnade vid länkarrnarnas (9) från centrumaxeln (10) vända ände och att två intilliggande knivvältssektioner (3a - d) kan ha ett gemensamt elastiskt upphängníngsdon. Anordning enligt något av kraven l - 8, kännetecknad av att den dessutom innefattar minst ett ytterligare redskap (23), såsom minst en tallrik, en kultivatorpinne eller liknande, vilket är anordnat att bearbeta bort ett obearbetat utrymme mellan två intilliggande knivvältssektioner (3a - d). Anordning enligt något av kraven 1 - 9, kännetecknad av att en broms- eller drivanordning (30) är anordnad vid åtminstone den ena änden av varje knivvältssektion (3a - d). Anordning enligt kravet 10, kännetecknar! av att nämnda broms- eller drivanordning (30) innefattar vid minst den ena gaveln (31) av varje knivvältssektion (3a - d) mellan gaveln och dess uppbärande länkarm (9) anordnande magneter (30), vilka är anordnande att åstadkomma en pulsering med förutbestämd frekvens av resp. knivvältssektion (3a - d), så att resp. knívvältssektion bringas till stopp under korta tider eller drivs i ändamål att sänka resp. knivvältssektions periferihastighet relativt marken. 535 7'l0 /2 12. Anordning enligt kravet 10, kännetecknar] av att nämnda broms- eller drivanordning innefattar hydrauliska medel eller skivbromsar, där oljetrycket är anordnat att pulsera, vilka är anordnade för att åstadkomma en pulsering med förutbestämd frekvens av resp. knivvältssektion (3a - d), så att resp. knivvältssektion bringas till stopp under korta tider eller drivs i ändamål att sänka resp. knivvältssektions periferihastighet relativt marken.
SE1150003A 2011-01-04 2011-01-04 Anordning vid en lantbruksmaskin SE535710C2 (sv)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE1150003A SE535710C2 (sv) 2011-01-04 2011-01-04 Anordning vid en lantbruksmaskin
PCT/SE2011/051608 WO2012093958A1 (en) 2011-01-04 2011-12-29 Device at an agricultural machine
EP11855214.0A EP2661168B1 (en) 2011-01-04 2011-12-29 Agricultural machine
PL11855214T PL2661168T3 (pl) 2011-01-04 2011-12-29 Maszyna rolnicza
DK11855214T DK2661168T3 (da) 2011-01-04 2011-12-29 Landbrugsmaskine

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE1150003A SE535710C2 (sv) 2011-01-04 2011-01-04 Anordning vid en lantbruksmaskin

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE1150003A1 SE1150003A1 (sv) 2012-07-05
SE535710C2 true SE535710C2 (sv) 2012-11-20

Family

ID=46457620

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE1150003A SE535710C2 (sv) 2011-01-04 2011-01-04 Anordning vid en lantbruksmaskin

Country Status (5)

Country Link
EP (1) EP2661168B1 (sv)
DK (1) DK2661168T3 (sv)
PL (1) PL2661168T3 (sv)
SE (1) SE535710C2 (sv)
WO (1) WO2012093958A1 (sv)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2014137281A1 (en) * 2013-03-08 2014-09-12 Väderstad-Verken Ab Disk device for an agricultural machine

Families Citing this family (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE537858C2 (sv) * 2012-07-16 2015-11-03 Väderstad Verken Ab Anordning vid en lantbruksmaskin
FR3018993B1 (fr) * 2014-03-26 2016-11-04 Kuhn Sa Semoir avec une console portant deux outils
FR3018991B1 (fr) * 2014-03-26 2016-11-04 Kuhn Sa Semoir avec un rouleau integre pour detruire un couvert vegetal
CN104115584B (zh) * 2014-07-31 2015-12-16 薛振林 一种水田平整埋茬复式作业机具及其使用方法
CN104322166B (zh) * 2014-11-14 2017-01-04 王素艳 一种深松破碎多用途机的旋耕灭茬机构
CN105875064A (zh) * 2015-01-25 2016-08-24 江苏环捷机械科技有限公司 一种秸秆切碎还田机
AU2017276303B2 (en) * 2016-12-14 2024-02-29 Aqua Tech International Pty Ltd A Vertical Cultivation Tool
DE102018133505B3 (de) * 2018-12-21 2020-03-26 Konrad Hendlmeier Schneidvorrichtung zum Zerkleinern von Ernterückständen oder Pflanzenteilen
CN110945983A (zh) * 2019-12-13 2020-04-03 河南农业大学 一种粉垄装置
FR3111513B1 (fr) 2020-06-17 2022-07-29 Kuhn Huard S A S Machine agricole comportant au moins un dispositif de traitement des végétaux et/ou du sol
CN113728739A (zh) * 2021-09-23 2021-12-03 四川省农业科学院科技保障中心 一种气吸式农膜回收机
CN114982484B (zh) * 2022-06-16 2024-02-23 沈阳农业大学 一种捡拾式秸秆深埋还田机

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1301043A (en) * 1916-11-06 1919-04-15 Edward J Dougherty Agricultural implement.
US2455147A (en) * 1944-03-31 1948-11-30 Harry G Traver Means to connect tractor and trailer sections and for effecting steering thereof
US2697903A (en) * 1950-08-09 1954-12-28 John A Mckay Mfg Co Inc Adjustably mounted stalk cutting implement
DK151121C (da) * 1983-08-22 1988-04-18 Kongskilde Koncernselskab As Redskab til glatning af en furet markoverflade
US5632343A (en) * 1995-11-22 1997-05-27 Sunflower Manufacturing Co., Inc. Soil deflecting and leveling reel
EP1414286A1 (en) * 2001-06-25 2004-05-06 McDonald, Kevin G. Multi-function farm implement for treating soil---------
US6612378B2 (en) * 2001-08-22 2003-09-02 Gregg A. Sauder One-pass tillage implement and method for improving crop root development, plant health and crop yields
US6698525B2 (en) * 2001-11-08 2004-03-02 Mcfarlane Manufacturing Co., Inc. Low-till harrow implement
DE10352209A1 (de) * 2003-11-05 2005-06-09 Gebr. Pöttinger GmbH Sämaschine
US8047299B2 (en) * 2006-12-14 2011-11-01 Cnh America Llc Crop residue and soil conditioning agricultural implement

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2014137281A1 (en) * 2013-03-08 2014-09-12 Väderstad-Verken Ab Disk device for an agricultural machine
US10398073B2 (en) 2013-03-08 2019-09-03 Väderstad-Verken Ab Disk device for an agricultural machine

Also Published As

Publication number Publication date
EP2661168A1 (en) 2013-11-13
PL2661168T3 (pl) 2020-06-01
WO2012093958A1 (en) 2012-07-12
EP2661168B1 (en) 2019-11-13
SE1150003A1 (sv) 2012-07-05
DK2661168T3 (da) 2019-11-25
EP2661168A4 (en) 2015-02-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE535710C2 (sv) Anordning vid en lantbruksmaskin
JP5941477B2 (ja) 地盤処理用具
US20140262370A1 (en) Universal custom agricultural field preparation implement
EP2868177B1 (en) Harrow apparatus & method
CN107018684A (zh) 一种可调式开沟机
EP2517542A2 (de) Bodenbearbeitungsgerät mit Einebnungsteil
CN104770092B (zh) 一种全方位深松机
EP3576514A1 (en) Cultivator, especially for within-the-row cultivation
CN116368972A (zh) 一种行株间多维度区域松土除草机
EP4054304B1 (en) Weeding device
EP2871923B1 (en) Agricultural machine
EP2401899B1 (en) Agricultural implement
CN212414496U (zh) 新型植保用除草机
US4884640A (en) Soil cultivating implements
CN111202048A (zh) 新型植保用除草机
US9032648B2 (en) Ditch forming implement
EP0166493B1 (en) Soil cultivating implements
RU55245U1 (ru) Универсальное почвообрабатывающее орудие
RU2569977C1 (ru) Ротационный рыхлитель
GB2130463A (en) A soil cultivating machine
JP2001103802A (ja) 株間除草刃を備えた除草機
RU166951U1 (ru) Фрезерный грядообразователь
CZ308791B6 (cs) Zemědělské zařízení pro zpracování půdy
RU2176862C1 (ru) Универсальный почвообрабатывающий агрегат
EP0012527A1 (en) Rotary cultivators