SE532862C2 - Backup-system och förfarande i ett mobilt telekommunikationsverk - Google Patents

Backup-system och förfarande i ett mobilt telekommunikationsverk

Info

Publication number
SE532862C2
SE532862C2 SE0402994A SE0402994A SE532862C2 SE 532862 C2 SE532862 C2 SE 532862C2 SE 0402994 A SE0402994 A SE 0402994A SE 0402994 A SE0402994 A SE 0402994A SE 532862 C2 SE532862 C2 SE 532862C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
backup
information
mobile station
data
file
Prior art date
Application number
SE0402994A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0402994L (sv
SE0402994D0 (sv
Inventor
Mariette Lehto
Original Assignee
Smarttrust Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Smarttrust Ab filed Critical Smarttrust Ab
Priority to SE0402994A priority Critical patent/SE532862C2/sv
Publication of SE0402994D0 publication Critical patent/SE0402994D0/sv
Priority to US11/720,855 priority patent/US9002789B2/en
Priority to PCT/SE2005/001858 priority patent/WO2006062475A2/en
Priority to EP05815650.6A priority patent/EP1825702B1/en
Publication of SE0402994L publication Critical patent/SE0402994L/sv
Publication of SE532862C2 publication Critical patent/SE532862C2/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W24/00Supervisory, monitoring or testing arrangements
    • H04W24/04Arrangements for maintaining operational condition
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W88/00Devices specially adapted for wireless communication networks, e.g. terminals, base stations or access point devices
    • H04W88/02Terminal devices
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04LTRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
    • H04L69/00Network arrangements, protocols or services independent of the application payload and not provided for in the other groups of this subclass
    • H04L69/08Protocols for interworking; Protocol conversion
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W8/00Network data management
    • H04W8/18Processing of user or subscriber data, e.g. subscribed services, user preferences or user profiles; Transfer of user or subscriber data
    • H04W8/20Transfer of user or subscriber data
    • H04W8/205Transfer to or from user equipment or user record carrier

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)
  • Telephonic Communication Services (AREA)
  • Telephone Function (AREA)

Description

25 532 352 SIM-kortet är ett smartkort, som sparar abonnentinformation om identitet, abonnemang, abonnemangomgivning, radioomgivning och annan information.
Informationen i SIM är sparad i en logisk struktur av filer, av vilka en innehåller den s.k. ”telefonboken".
UMTS har specifierat användningen av USIM (universell SIM) såsom en utveckling av SIM. I GSM- .och UMTS-nätverk är (U)S|M-kortet centralt både för abonnentidentifiering och för att erbjuda mervärdestjänster för användare. USIM (UMTS Subscriber Identity Module), som vanligen kallas SIM-kort, utgör användarabonnemanget till det mobila UMTS-nätverket. USIM innehåller relevant information, som möjliggör access till operatörens abonnemangnätverk.
Utvecklingen av GSM-nätverk och tenninaler till att stöda mera avancerade databärarljänster har möjliggjort införandet av nya spännande datatjänster, såsom kommunikationer, finanshantering, åtkomst till information, underhållning, spel. Därför har (U)SIM-korten en massa information sparad.
Mobilstationen (MS), The Mobile Station (MS), som också kallas ”apparat” är den enda utrustningen som GSM-användaren någonsin ser av hela systemet. I själva verket består den av två skilda entiteter. Den egentliga hårdvaran är mobilutrustningen, the Mobile Equipment (ME), vilken består av den fysikaliska utrustningen; såsom radiomottagaren, visningen och digitala signalprocessorer.
Abonnentinfonnationen finns lagrad i abonnentidentitetsmodulen, Subscriber Identity Module (SIM), som implementeras som ett smartkort.
Den mobila utrustningen identifieras unikt av den intemationella mobilutrustningsidentiteten, the International Mobile Equipment Identity (IMEI), som är en unik kod och svarar mot en specifik GSM-telefon. SIM-kortet innehåller den internationella mobila abonnentidentiteten, the lntemational Mobile Subscriber Identity (IMSI), som identiflerar abonnenten och annan användarinforrnation. 10 15 20 25 EEE 852 lMEl och lMSl är emellertid oberoende av varandra och tillåter därför personlig rörlighet.
Den centrala komponenten i nätverkssystemet är kopplingscentret för mobila tjänster, the mobile services switching center. Detta fungerar som en normal kopplingsnod i PSTN (Public Switched Telephone Network) eller ISDN (Integrated Services Digital Network) och kopplar den mobila signalen till dessa stationära nät. Dessutom erbjuder det all den funktionalitet som behövs för att hantera en mobil-abonnent, såsom registrering, autenticering, positionsuppdatering, hand-overs och routing av samtal till en roamande abonnent. The Mobile Station Integrated Service Digital Network Number, MSlSDN, är det intemationella standardtelefonnumret som används för att identifiera en given abonnent. ' Operatören uppger abonnemanget i en databas innanför nätverket, som kontrollerar korrespondensen mellan IMSI och MSISDN. Genom att sätta in SIM-kortet i en annan GSM-terminal, kan användaren ta emot och ringa samtal från den terminalen samt motta andra abonnerade tjänster.
Då ett nytt (U)SIM ges ut förloras en massa information, både personlig och till en viss omfattning även operatördetinierad, om inte denna information kopieras från det gamla (U)SIM till det nya (U)SIM. Detta kunde till exempel gälla telefonboken. lntroducering av en ny tenninal har andra problem - då denna inte är personaliserad såsom fallet är med (U)SIM-kort. Följaktligen krävs konfiguration med nätverket för att olika tjänster som Mobile Service Provider erbjuder skall kunna användas. Utom detta gäller samma problem med personlig information och tjänster som med (U)SIM-kort.
En del problem uppstår då en slutanvändare vill ändra antingen abonnemang eller terminal eller både och eftersom data som sparats i den gamla terminalen eller det gamla (U)SIM-kortet kan gå förlorat.
Det finns en del SIM- eller mobilterrninalspecifika lösningar för att hantera detta problem men de omfattar inte bägge två. Av till exempel konkurrensmässiga orsaker 10 15 20 25 30 532 852 utvecklar leverantörerna av mobilterrninaler produkter för hantering av sina egna terminaler som inte stöder terminaler av andra försäljare.
FÖREMÅLET FÖR UPPFlNNINGEN Föremålet för uppfinningen är att erbjuda en lösning för hantering av backuper mellan mobilstationer och speciellt enlösning som kan ta backuper från både (U)SlM-kortet och mobilterminalen oberoende av försäljare.
KORT BESKRIVNING AV UPPFlNNINGEN Backupmetoden enligt uppfinningen utförs i ett mobilt telekommunikationsnätverk för överföring av data från en mobilstation till en annan. Mobilstationerna innefattar en termina|de| och en abonnemangdel. Förfarandet innefattar steg i vilka en backupfil av data skapas från en första mobilstation, data läses från en andra mobilstation, tiil vilken nämnda data är avsedd att överföras, backupfilen konverteras till ett format enligt den andra mobilstationen och den resulterande backup filen av det föregående steget nedladdas till den andra mobilstationen.
Uppfinningen avser också ett system med medel för att utföra förfarandet enligt uppfinningen.
Det fördelaktiga utföringsformema av uppfinningen är presenterade i underkraven.
Sålunda, kan det vara fördelaktigt att konvertera backupsystemet från formatet enligt en första mobilstation till' ett generellt format innan det konverteras till formatet av mobilstationen till vilken informationen skall överföras.
Backupfilen som skapas från den första mobilstationen kan skapas från antingen terminalen eller abonnemangidentifieringsmodulen av mobilstationen eller både och. 10 15 20 25 30 532 852 Skapandet av backup filen eller läsandet av data och/eller konverteringen av backupfiien kan utföras av en applikation i mobilstationen eller i en extern dator eller av en server. Sålunda, kan funktionalitetema mellan applikationen och servem variera.
Medlen för att skapa och/eller konvertera backupfilen är en applikation i mobilstationen eller i en extem dator eller i en server.
Medlen för överföring av backupfilen är i förbindelse men en eller flera databaser som innehåller information för att användas för konversionen.
Backupfilen kan innehålla t.ex. en telefonbok, kontakter, textmeddelanden, multimediameddelanden, bilder osv.
Det finns sålunda flera altemativa sätt att utföra förfarandet enligt uppfinningen, så som olika sätt att skapa _ backupen eftersom backup filen kan initieras av slutanvändaren från mobilstationen eller den kan initieras av slutanvändaren via en tredje part via en extem klient (t.ex. en point-of-sales klient, dvs en klient vid försäljningsstället).
Om enextern klient har använts, är det möijligt att spara alla backupar i klienten och sända backup informationen till servern senare (t.ex. köra en batch en gång om dagen för att skapa backuper för olika användare). Det är också möijligt att utföra stegen enligt förfarandet enligt uppfinningen i olika ordning, t.ex. backupdata läses först från mobilstationen, inställningama mappas på klientsidan, personlig information nedladdas till den nya mobilstationen och inte förrän då sänds backupfilen till servem.
Lösningen enligt uppfinningen kan implementeras så att informationen kan sändas från klienten till servern via vilket som helst nätverk.
Om backupåtgärden (skapandet, uppdateringen eller nedladdningen) initieras av slutanvändaren (via en., applikation i mobilstationen), kan tjänstelogiken finnas 10 15 20 25 30 532 B52 antingen i mobilstationen eller i nätverket, eller partiellt i mobilstationen och partiellt på nätverkssidan, i.e. intelligens behövs både på användar- och serversidan eftersom mobilstationen initierar backupen, informerar då backupfilen borde överföras till den nya terminalen/det nya SIM-kortet, sänder backupinforrnationen till servem och slutligen mottar backupfilen. Servern (nätverket) därmot är ansvarig för konverteringen till generell form och konverteringen till den form som krävs av den nya terminalenldet nya SIM-kortet, är i kontakt med olika databaser, såsom terminaldatabasen, (U)SIM databasen och kunddatabasen, sparar data av kunddatabasen, är ansvarig för att spara information i kunddatabasen, av autenticering och kryptering, kontroll av vilken information exakt som sänds till användaren.
Lösningen enligt uppfinningen möjliggör backuper från både SIM-kortet och mobilterminalen av slutanvändarens mobilstation. Lösningen är oberonde av försäljaren, i.e. backuper kan tas från olika slag av SIM-kort och olika slag av « terminaler. Den kan också användas vid försäljningsställerna för att ge bättre service för slutanvåndarna.
Uppfinningen erbjuder möjligheten att mappa inställningar mellan olika terminaler/ SIM-kortsförsäljare för att tillåta alla slag av backuper mellan dem. Lösningen kan sedan vara en delav en' fullständig apparathantering (device management).
Då backupen en gång har tagits från en mobilstation av en slutanvändare och sänts till en server är det möjligt att uppdatera backupfilen och/eller få backupfilen från servern. Backupfilen kan framgångsrikt fås från servem till slutanvändarens mobiltenninal ochleller SIM-kort eftersom omsorgsfull konvertering är en del av uppfinningen. Dessutom kan backupfilen skapas, uppdateras och fås tillbaka oberoende av nätverk, i.e. transmissionskanalen mellan mobllstationen och servern kan vara vilket som helst mobilt eller stationärt nätverk. 10 15 20 25 30 532 E52 Servem eller ett system som anslutis till servern kan ge access kontroll/autenticering/säkerhetsstöd för att försäkra sig om att backupfiler och möjligen slutanvändams specifika konfidentiella information hanteras korrekt.
Lösningen enligt uppfinningen kan användas som en del av en aktiveringsprocess vid försäljningsställerna, t.ex. vid aktivering av en ny kund med en “gammal apparat", vid SWAP (U)SlM och då mobilterminalen och/eller (U)SlM-kortet byts ut.
Andra fördelar med uppfinningen är att kunddata (backuper) kan samlas från PoS klienter och att andra egenskaper så som apparatkonfiguration kan introduceras som en del av lösningen.
Fördelar för 'slutanvändaren är att backupen av apparat-lSlM-data alltid finns tillgänglig och att försäljare kan överföra användarens personliga data. Sålunda kan riktiga objekt- och tjänsteinställningar nedladdas till den nya terrninalen ochleller SIM- kortet. Lösningen enligt uppfinningen är mycket enkel (ingen extra ansträngning för slutanvändaren) i det att tjänster och personlig data finns tillgängliga omedelbart efter köpandet av en ny telefon och det är lätt för slutanvändaren att börja använda den nya tjänstern. l det följande beskrivs uppfinningen med hjälp av en fördelaktig uttföringsform med hjälp av figurer. Avsikten är inte att begränsa uppfinningen till detaljama av följande beskrivning.
FIGURER Figur 1 är ett exempel av en omgivningsbild av ett nätverk i vilken uppfinningen kan implementeras Figurj2 är ett signaldiagram av en utföringsform av uppfinningen där data överförs från en mobilstation till en annan 10 15 20 25 30 532 852 DETALJERAD BESKRIVNING Figur 1 är en omgivningsbild av en nätverk i vilket uppfinningen kan implementeras.
Figur 1 presenterar en första mobilstation med referenssiffran 1, som är slutanvändarens utrustning, i vilken ingår en terminaldel (terminal 1) och ett (U)SlM- kort ((U)SlM 1) och mjukvara för att möjliggöra kommunikation med backupservern och/eller en Point-of-Sale (PoS) klient med referenssffran 3 i figur 1 och med en applikation, som i figur 1 är en extem dator 4, som kan vara en point-of-sale klient. En sådan applikation kan altemativt finnas i mobilstationema 1, 2.
Terminalen 1 har en fil med sparad data såsom MSlSDN (MSlSDN kan vara lagrat på SIM-kortet eller i mobiltelefonen) och lMEl, medan filer i (U)SlM kortet sparar lMSl, lCClD och användarspecifik information, så som kontaktinformation, kalenderinformation, bilder osv. telefonboksinforrnation, Figur 1 presenterar nu en situation där slutanvändaren har en ny mobilstationen 2 redan men där filerna i mobilstationen (både i terminal 1 och (U)SlM kort 1) fortfarande flnns i den gamla mobilstationen 1 men är avsedda att överföras till den nya mobilstationen 2, som inte har någon användarspecifik backupdata sparad i terminalen 2;eller (U)SlM ännu.
Den andra mobilstationen med referenssiffran 2 är slutanvändarens nya utrustning i vilken finns en terrninaldel (terminal 2) och ett (U)SlM-kort ((U)SlM 2) och mjukvara för att möjliggöra kommunikation med backupservern 3 och/eller en PoS-klient där antingen slutanvändarens .(U)SlM-kort av mobilterrninalen eller bägge tvâ har ändrats. Den andra mobilstationen kan också har medel för att kommunicera med backupapplikationen.
En Point of Sale (PoS) klient, som tex. kan vara vilken som helst PC-klient eller annan dator och har referenssiffran 4 i figur 1, är en del av uppfinningslösningen, har en applikation med förmåga att läsa backupinforrnation från mobilstationen 1 (i.e. 10 15 20 25 30 EEE B52 slutanvåndarens mobil terminal + SIM-kort), modifiera filen och nedladda filen till den nya mobilstationen 2. Applikationen har också förmåga att sända informationen till servern 3 i nätverket. Klienten 4 kan till exempel vara en Point-of-Sales klient.
Servern 3 är en annan del av uppfinningslösningen med förmåga att spara backupfiler, tillåta backuper för nya användare. spara uppdaterade backupfiler och sända backupfiler till användare. Servern 3 eller ett system som anslutits till servern 3 innefattar access kontrolllautenticeringsstöd för att försäkra sig om att användarinforrnation behandlas korrekt. Den innefattar också konversion och mappning av inställningar mellan olika terminaler och SIM-kort. Backuper sparas fördelaktigt i krypterad form. Servern kan också ha fönnåga att kryptera eller dekryptera användardata vid behandlingen. En access från klienten 4 till servem 3 eller från mobilstationerna 1, 2 till servern 3 kan infatta nätverkskomponenter, ^ gateway(s)~ och eventuella andra anslutna system.
Servern använderinforrnation som hämtats från olika databaser som kopplats till den för att konvertera backupfilernatill generellt format eller till ett format av den andra mobilstationen. informationen för konvertering av filen och vilken databas som används beror på innehållet av backupfilen som skall konverteras. Nlobilapparatdatabasen ger informationen för konvertering av filen till ett apparatspecifikt format. (U)SlM databasen ger information för att konvertera filen till ett (U)SlM specifikt format och kunddatabasen innefattar kundspec'|fik information. informationen kan sparas iolika databaser eller i samma databas.
Vad gäller kunddatabasen kan den innehålla kundspecifik information om t.ex. lMEl, lMSl, lCClD och MSlSDN. Dessutom' kan den innehålla detaljerad information om namn, nummer, addresser osv. som sparats av användaren samt detaljerad information om backupen av kundens SIM-kort tex. en fortsättningsdel till telefonboken eller någon annan information, såsom textmeddelanden. Denna databas kan också ha information i anknytning till kryptering, lösenord osv. Den kan 10' 15 20 25 30 532 E62 10 vidare innehålle en autenticeringskod, säkerhetsnycklar, en mobiltelefon - backup fil: en filtyp (tex, telefonbok), en Fill FältlDs, i vilka ingår personlig backupinforrnatlon (t.ex. position, namn, nummer) maximalt antal objekt att sparas eller maximal mängd minne, kvarvarande antal objekt eller kvarvarande storlek på minnet, en backup fil i SIM-kortet: en applikationstypllD (t.ex. SIM eller (U)SlM), en filtyp (telefonbok), en til/fält lDs i vilken ingår personlig backupinforrnation (tex. positon, namn, nummer), maximalt antal objekt att sparas eller maximal mängd minne, kvarvarande antal objekt eller kvarvarande storlek på minnet, antal sparade objekt eller använd storlek av minnet. (t-DSIM-databasen kan till exempel innehålla följande information: - lMSl (eller en lista på lMSls) - lCClD (eller en lista på lCClDs inklusive kopplingen mellan lMSl och lCClD) " - MSISDN (eller en lista på MSlSDNs inklusive dess koppling till lMSl) -VKortprofilen (vilken används för att definera vilka ICClDs/lMSls som tillhör vilken profil. En profil definerar hur var och en korttyp skall hanterars, såsom protokoll osv) - en applikationstyp eller applikationstyperllDß) t.ex. SIM I USlM (kan krävas om det finns flera applikationer på samma kort) - Filtyp, tex. telefonboken - Platsen på var och en specifik 'fi|typ' och SlM-kortet (kan variera beronde på kort profil) t. ex. stället för filen i registret eller något annat sätt att identifiera stället Master Directory (Huvudregister) Directory file (Registerfilen) A (Elementary) file (En (elementär) fil) - Datastrukturen i anslutning till var och en fil typ (som kan variera beronde på korttyp) _~- Ställe (där vart-och ett objekt kan- sparas) -- Maximalt antal objekt att sparas i denna specifika fil i denna specifka applikation på kortet ELLER maximal mängd minne l denna specifika fil i denna specifika applikation på kortet.
- Fil/Fält ID; definierar fälttyper, t.ex. namn, nummer, adress, e-mail 10 1st 20 25 30 532 352 11 - FiVFält lD status; tillgänglig eller inte tillgänglig (beskriver hurudan information som kan sparas i detta specifika kort). T.ex. SlM-kortet kanske inte innehåller möjligheten att spara e-mail adressen i telefonboken.
-- Maximala storleken på var och en fil/fält - Ordningen» på fälten (i vilken ordning informationen sparas t.ex. namn, nummer, e-mail eller namn, e-mail, nummer) - Protokoll 1 (definierar hur filen ska läsas då den kommer från klienten och hur den ska ändras till ett generellt format. Detta beror på korttyp. Detta används vid mottagningen av backupfilen från klienten) -__Protokoll.2 (definierar hur den generella fllen skall formateras till ett kortspecifikt format. Detta används vid sändning av backupfilen till SIM-kortet).
- Businessregler som specificerat kombinationer som inte är möjliga. T.ex. då det inte är möjligt att kopiera data från USIM till SIM. __Mobilapparatdatabasen kan tex. innehålla följande information: - lMEl«(eller en lista på lMEls) - MSISDN (eller en lista på MSlSDNs inklusive kopplingen till lMEl) - lMEl-profilen (definerar hur olika mobiltelefoner skall hanteras. T.ex. stället för backupdatat kan bero på applikations eller filtyp, maximal mängd data att sparas, protokoll osv) - Firryp (tex. teiefonboken) - Platsen på var och en specifik 'filtyp' på mobiltelefonen (kan variera beronde på fall) t.ex. stället i registret eller något annat sätt att identifiera stället Master Directory (Huvudregister) Directory file (Registerfilen) A (Elementary) file (En (elementäïr) fil) - data strukturen som associerar var och en filtyp (detta varierar beronde på mobiltelefon typ och version - Position (där varje objekt är sparad) 10 15 20 25 30 532 EEE 12 -- Maximalt antal objekt som kan sparas i dennas specifika fil i denna specifika applikation på mobiltelefonen eller maximal mängd minne i denna specifika fil i denna specifika applikation på mobiltelefonen -- Fält ID; definierar fälttyper t.ex. namn, nummer, adress, e-post -- Fält lD status (beskriver vilket 'slag av data som kan sparas i denna telefon) -- Maximat storlek på vart och ett fält per fält lD -- Fältcrdning (i vilken ordning informationen är sparad t.ex. namn, nummer, e-mail eller namn, e-mail, nummer) '-*Protokoll A (definierar hur filen ska läsas då den kommer från klienten och hur den ska ändras till ett generellt format. Detta beror på mobiltelefonen. Denna används då backup filen mottas från klienten) - .Protokol B (definerar hur den generella filen skall forrnatiseras till ett mobiltelefon specifikt format. Detta används då backup filen sänds till mobiltelefonen) -Businessregler som specificerar kombinationer som inte är möjliga eller vilka andra som helst speciella fall.
En fil/ ett fält kan lämnas tomt ifall användaren inte har sparat info i en specifikt fillfålt eller SlM-kortet/mobilteletonen inte stöder denna specifika fil/fält, t.ex. adressen. Om det inte finnS tillräckligt med minne l den-mottagande mobiltelefonen eller SIM-kortet, är det möjligtatt kapa av mängden data som skall sändas. Och möjligen, om t.ex.
SIM-minnet är fullt, att sända den återstående delen till mobiltelefonen i stället.
Om fil-lfältstorleken är för liten i den mottagande telefonen eller i SIM-kortet är det möjlig att kapa av informationen för att passas in i det mottagande SIM-kortet eller mobiltelefonen. Om t.ex. adressen är för lång .kan den förkortas osv. l detta ingår också detaljer om backupen från mobiltelefonen. i detta sammanhang ingår i den mobila nätverksinfrastukturen 5 alla komponenter och funktioner som behövs för mobil datakommunikation både i GSM, UMTS och 'intemet Där kan möjligen finnas även andra nätverk såsom W-LAN och 4. generationens mobila nätverk. Mobilstationema 1, 2, däremot inkluderar både en 10 15 20 25 30 EEE äß2 13 terminal (errninal 1 respektive Terminal 2) och ett (U)SlM-kort ((U)S|M 1 respektive (U)SlM 2). Sålunda har båda mobilstationerna 1, 2 access till den mobila nätverksinfrastrukturen 5. l=igur 1 är ett' exempel på en praktisk lösning: och en fackman i branschen kan lätt använda andra lösningar inom ramen för uppfinningen.
Det kan finnas olika orsaker till att överföra data från en mobilstation till en annan. En sådan orsaklär att slutanvändaren avser hålla sin gamla terminal men byta om till ett nytt abonnemang och därför skall ettlnytt SIM-kort sättas i terminalen. Alternativt kan slutanvändaren byta terminal men hålla sitt gamla abonnemang och därför sätta sitt .SlM-kort i den nya terminalen. Slutanvändaren kan till och med ändra både terminal och SIM-kort men ändå vilja spara data från både terminalen och SIM-kortet och överföra det till den nya mobilstationskombinationen.
Figur2 är ett signaldiagram av' en' utföringsforrn av uppfinning, där data överförs från en mobilstation tillen annan.
De följande stegen utförs för att överföra data från den gamla mcbilstationen till den nya; ' - ä' Ä Den gamla mcbilstationen (motsvarar mobilstationen 1 i figur 1 och från vilken data avses* att överföras till den andra mcbilstationen) kopplas först till en “läsare”.i en bfackupklient (motsvarar referensiffran 4, figur 1), som t.ex. kan vara vilken som helst P0 klient elllerannan dator; çsomï har en applikation för ett läsa backup information frånmobiletation 1. 'Backup-applikationsprogrammet l PC 4 är sålunda i detta exempel enligt figur 2 en extem dator men den kan också vara användarens mobilstation. Om backupprogrammet är i användarens mobila apparat, krävs ingen fysikalisk koppling. 10 15 20 25 30 532 852 14 Vid förfarandet enligt uppfinningen startas backup-applikationsprogrammet först av användarterrninalen med signal 1 av figur 2. Backupprogrammet kan också startas från PC applikationen. l signalema 2 och 3 läser applikationen sedan, respektive får data, från filen från både terminalen och (U)SlM kortet av användarens mobilstation för att bygga upp en backupfil. l backupfilen kan ingå data såsom lMSl, MSISDN, lMEl, lCClD och .användarspecifik information såsom telefonboksinformation, kontakt information, bilder osv. Då filerna har lästs-frånkopplas användarens mobilstation från läsaren., Applikationen skapar sedan en backupfil i-steg 4. Backupfilen består av både innehållet av själva backupen samt information från den i forrn av en beskrivning av filen. :l filen ingår också information som krävs för att identifiera användaren t.ex.
MSISDN I lMSl. l den ingår även lMEl I lCClD för identifiering av mobiltelefonema "isch sill/manet; “ l innehållet av backupfilen kan t.ex. ingå personlig användarinformation, såsom telefonboksdata, textmeddelanden, bilder (tagna av användaren ) osv. Innehållet kan också bestå. av mjukvara sparad avi användaren själv, såsom spel. Dessutom kan backupen gälla inställningar som nedladdas: av operatören till användaren (t.ex. telefoninställningar) eller andra funktionaliteter, såsom roaming-listor. eskrivningen av backupfilen som skapats kan innehålla olika slags information om backupfilen, såsom backupkällan (i.e. mobilapparaten eller SIM-kortet), backup- eller filidentifiering (lD),í"som identifierar vilken rinfoïrrnation backupen gäller; en egen kod kan t.ex. definieras för vart' slag av egenskap, t.ex. telefonboken, textmeddelanden, bilder, menyn, USIM-inställningar osv. Dessutom kan den innehålla en applikations- lD, såsom för att informera om applikationen är en 2. generations SIM-applikation eller 3. generations USlM-applikation eller något annat och också information om filstorleken; .- Innehållet av backup informationen kan sålunda t.ex. ha utseendet: 10' 15' 20 25 son 533 352 IS lMSl I lCClD I Applikation ID(SIM) I Filtyp (t.ex. telefonbok) I innehållet av telefonboken (positioner + namn + nummer) I Storleken på filen (i.e. storleken på telefonboken) Backupfilen med beskrivande information sänds vidare till en server i signal 5.
Servem måste nu konvertera och spara denna data i generell form så att det skall vara i lämpligt format för att konverteras och sändas till terminaler med olika inställningar.
När backupfilen anlånder till servem, identifierar servern i steg 6 vilken del av filen som innehåller SIM backupien, .vilken del som innehåller apparatbackupen och annat innehåll av backupfllen. .tgsíervern använderzinformation som hämtats från olika databaser i signalema 7 och 8 Oför överföring av backupfilema till ett generellt forrnat.
Servern måste kontrollera hur data från detta speciella SIM-kort och terminal läses. l figur. 2 kallas de olika .databaserna med ett gemensamt uttryck “databaserï Informationen förâkonvertering “av filen och vilken databas som behövs beror på innehållet av backupfilen. som skall konverteras. Mobilapparatdatabasen ger information för konvertering av filen till ett apparatspecifikt format, (U)SlM databasen ger information för konvertering av filen till ett (U)SlM specifikt fonnat och kunddatabasen innehåller kundspecifik information.
Servem utför konverteringen till ett generellt format på basen av backupinfonnationen i steg 9. För t.ex. en SIM I USIM konversion utförs följande steg.
När servern har identifierat i steg 6 vilken del av filen eller filema som innehåller SIM- backupen, checkar den lMSl och/eller -lCClD och läser från (U)SlM databasen i stegen 7 och 8 hur detta speciella SIM-kort borde hanteras (i.e. protokollet som definierars vad som är karakteristiskt för detta speciella kort, till exempel i vilken form 10 15 20 25 '30 532 8152:” 16 data sparas. Olika SlM-kortstitlverkare kan t.ex. använda olika protokoll och format för att spara data på SIM.
Därefter läser servem filtypenllD från backupmeddelandet av steg 5, varvid filtypen/lD berättar vilken information 'som backupfilen innehåller. lD kan sedan vara en identifierare för telefonboken. Följande information i backupmeddelandet är innehållet, i detta fall innehållet på telefonboken (namn och telefonnummer). Servem kontrollerar hur telefonboken sparas på detta speciella kort (t.ex. i vilket format).
.Servernsparar sedan .if telefonboken i ett generellt format på en plats i databasen som reserverats för ”innehållet av. telefonboken". Eller alternativt sparas vart och ett objekt av filtypen (telefonboken) på en egen fil i DB. Om ingen specifik information finns tillgänglig, t.ex. faxnumret, lämnas filen eller fältet i DB tomt.
All/flotsvarande steg :utförs förapparatbackuptilen.
När servern har identifierat i steg 6 vilken del av filen eller fllema som innehåller terminalbackupen, checkar servern lMEl och läser från mobilapparatdatabasen i stegen 7 och 8 hur denna speciella terminal skall hanteras (i.e. protokollet som definierar vad som är karakteristiskt för denna speciella terminal, till exempel i vilken form data sparas). Olika apparattillverkare använder t.ex. olika protokoll och format för att spara data på terminalen.
Därefter läser servern filtypen/ID från backupmeddelandet av steg 5, varvid filtypen/ID berättar .vilken information .som backupfilen innehåller. lD kan t.ex. vara en identitierarei för :telefonboken. Följande information i backupmeddelandet är innehållet, i detta fall innehållet av telefonboken (namn och telefonnummer). Servem checkar hur telefonboken sparas på denna speciella tenninal (t.ex. i vilket fonnat).
Servern sparar sedan telefonboken i ett generellt format i stegen 10 och 11, på en plats 'i den .rätta databasen eller databasema som reserverats för “innehållet av ielefonboken". 10 15 20 25 30 532 EEE 17 Data i olika terminalmodeller och SIM-kort kan variera. Till exempel i sin enklaste form innehåller telefonboken endast ett namn och ett telefonnummer, men i en del utföringsformer kan också annan information ingå, såsom e-mail, fax och addresser. Även ordningen på informationen kan variera, t.ex. namnet och numret kan vara i olika ordning, såsom också annan information. Dessutom kan storleken på informationsfälten vara olika. l en del applikationer, kan maximilängden av ett speciellt fält/fil vara 14 tecken, i andra applikationer till och med 20 tecken. Ytterligare 'skillnader kan vara sättet på och platsen för attspara data och minnesstorleken.
Vad gäller kunddatabasen kan 'den innehålla kundspecifik information om till exempel lMEl, lMSl, lCClD, och MSISDN. Dessutom kan den innehålla detaljerad- information om namn, nummer, addresser osv. sparad av användaren samt detaljerad information' om backupen på kundens SIM-kort, t.ex. en fortsättningsclel för fl-telefortboks-ieller.annan-information:så “som »textmeddelanden Denna databas kan också ha information i anknytning till kryptering, lösenord osv.
Därefter sänder servern i signal 12 i form av ett tillkännagivande en bekräftelse till applikationen på en framgångsrik lagring av backupen. lšackupen har sålunda nu tagits från* den första mobilstationen (både apparaten och sim-koner).
Till följande tar användaren den nya mobilstationen i bruk och kopplar den till läsaren av f klienten, varvid applikationen. nu kan kommunicera med den -nya mobilstationskombinationen som kan bestå av den gamla terminalen men ett nytt SIM-kort, enrny terminal med. gammalt SIM-kort eller både en ny terminal och ett nytt SlM-kort.
Det finns olikasätt att koppla den nya mobilstationen till backupapplikationen. Detta 'gäller i bägge fallen: då data .läses från mobilstation '1 eller vid nedladdning av information till mobilstation 2. 10 15 20 25 30 532 EEE 18 Applikationen kan t.ex. vara en separat PC eller annan dator och mobilstationen kan kopplas via en kabel och SlM:et kopplas med en annan kabel till denna dator via en kortläsare (i detta fall finns det två fysikaliska kopplingar). Mobilstationen kan också kopplas till datorn med en kabel, varvid SIM-kortet är innanför, där det finns endast en fysikalisk koppling och data nedladdas till SIM via mobilapparaten. Ett tredje altemativ är att mobilapparaten kopplas till datorn via en lokal radiolänk så som en Bluetooth koppling, varvid SlM-kortet är innanför. Också i detta fall nedladdas data till SIM- kortet via apparaten. Ännu ett altemativ är att mobilapparaten kopplas till datom via det mobila nätverket, varvid SlM-kortet är innanför. l detta fall väljs funktionen att överföra backupfilen till den nya mobilstationen från användarens mjukvara. Då det inte finns någon direkt koppling mellan mobilstationen och datom, måste användaren meddeala en del tilläggsinfonnation också, såsom MSISDN, lMEl, lCClD, så att datoma skall veta vilken mobilstation den skall kommunicera med. Överföringen initieras i alla fall av användaren, t.ex. så att användaren väljer en funktion från applikationen som startar överföringen av backupen till den nya mobilstationen. l signalema 13 och 14 läsar applikationen och får kopplingsinformation från den nya mobilstationen, i.e. lMEl, lMSl, MSISDN och lCClD med hjälp av vilket typen på den nya mobilstationen identifieras (mobilterminaltyp och SIM-korts typ). l steg 15 noterar applikationen ändringar i kopplingsinforrnationen, och utgående från dessa förändringar krävs den rätta backup filen (backup fil av ett visst lMEl, lMSl, - MSISDN och/eller lCClD) från servem i signal 16. Om applikationen noterar att lMEl ändrats, krävs terrninalbackupfilen. Om däremot lMSl eller lCClD ändrats krävs SlM backupfilen. Om både lMEl och lMSl/lCClD ändrats krävs både terminal- och SIM- backupfilerna. Om SlM-kortet har ändrats och det inte finns tillräckligt med minne i det nya kortet är det möjligt att kapa filen och endast sända den första delen.
Som ett resultat av signal 16, checkar servern i stegen 17 och 18 hur detta speciella SlM-kort (om det är fråga om en SIM backup til) eller denna speciella apparat (om det 10 15 20 25 30 532 852 19 är fråga om med tenninal) borde hanteras, t.ex. protokollet som definierar vad som är .karakteristikt pâ detta speciella korteller apparat till exempel i vilken form data sparas och till vilket ställe data borde sparas.~Servern konverterar sedan backup filen till ett format som används av detta speciella SIM-kort och apparat i steg 19. l steg 20 sänder servem den konverterade backupfilen till applikationen och den wkonverterade backup filen nedladdas till den nya mobilstationskombinationen i steg 21.- - Också Jfigur 2 är endast ett exempel på en praktisk situation och en faokman i 'branschen -kanlätt använda andra lösningar inom ramen för uppfinningen.
"Det-far tex. inte nödvändigt 'attt-konvertera babkupfllen som skapats från den 'första mobilstationen till ett generellt format då den också direkt kan konverteras till formatet .avden andra mobilstationen. l det fallet kan stegen 7 - 9 lämnas bort. íEirrannan möjlighet är att backupfllen "endast skapas från terminalen eller SIM-kortet, i 'fvllket fall applikationen redarrahtingen är endast designerad för ett alternativ eller den vet redan i detta skede vilken backup det är fråga om. Följaktligen år det den backupfil somi konverterad form nedladdas till den andra mobilterrninalen eller SIM.
.Användaren kopplar t.ex. endast SIM-kortet till applikationen, vilket innebär att mobiltelefonen inte är tillgänglig. Eller användaren insatter informationen på ritpplikáštionsråivån ïïsäncl 'mobiltelefonbackup endast” lett ytterligare altemativ 'kan extra minne insättas på telefonen (eller i någon annan apparat; såsom en PC). En backup kan sedan, utom från terminalen eller SIM, också tas från ett minne eller ett smartkort. . Öckså funktionalitetema mellan applikationen och servem kan vara i kontakt med databasema och utföra konversionen eller den kan utföra konversionen då den vet vilken fil backupen skall göras på. Sedan kan den be servern ladda ner en given backupfil. 10 533 853 20 En fackman i branschen kan göra en del modifikationer för att få förfarandet att fungera på bästa sätt. Det kan t. ex. vara praktiskt att någon gång spjälka upp backupfilen då den sänds från en entitet till en annan, te.x. då applikationen sänder backupfilen .till servern. På motsvarande sätt, då servem sänder backupfilen till telefonen/SIM, kan den sända SIM-meddelandet och filen som skall sändas till tetefonen separat och t.o.m. spjälka upp meddelandena. 15 1 i i

Claims (2)

1. 0 15 20 25 30 532 352 21 PATENTKRAV . Backup-förfarande i ett mobilt telekommunikationsnätverk för överföring av data från en mobilstation till en annan, vilken mobilstation innefattar en terminaldel och en abonnemangidentifikationsmodul, varvid förfarandet innefattar följande steg vid vilka a) en backupfil av data skapas från en första mobil station, från terminalen och/eller abonnemangidentifikationsmodulen i enlighet med slutanvändarens vilja, b) kopplingsinforrnation läses från en andra mobilstation till vilken nämnda data är avsett att överföras, c) backupfilen konverteras till ett format av den andra mobilstationen med hjälp av data från en eller flera databaser som ger information för konvertering av fiien till korrekt datafonn för att spara data från backup-filen i den positionen av datastrukturen där ifrågavarande fil skall sparas enligt databasen, och d) den resulterande backupfilen från föregående steg nedladdas till den andra mobilstationen, till terminalen och/eller abonnemangidentifikationsmodulen. . Förfarande enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a t därav, att efter steg a) konverteras backupsystemet från formatet enligt den första mobilstationen till ett generellt format. . Förfarande enligt något av patentkraven 1 - 2, k ä n n e t e c k n at därav, att backupfilen skapas i steg a) av en applikation i mobilstationen eller i en extem dator. . Förfarande enligt patentkrav 3, k ä n n e t e c k n a t därav, att data läses och/eller backupfilen konverteras av applikationen eller i en separat server. . Förfarande enligt patentkrav 3 eller 4, k ä n n e t e c k n a t därav, att konversionen av backupfilen utförs med hjälp av data från en eller flera databaser i samband med applikationen eller servem. 10 15 20 25 30 532 852 22 6. Förfarande enligt något av patentkraven 1 - 5, k ä n n et e c k n at därav, att data, såsom lMSl, MSISDN, IMEI, lCClD och användarspecifik information, såsom telefonboksinformation, kontaktinformation, bilder, texmeddelanden, spel, funktionaliteter, inställningar, mjukvara, osv. samt en beskrivning ingår i backupfilen. ' . Backup-system i ett mobilt telekommunikationsnätverk, som innefattar mobilstationer mellan vilka data överförs från en mobilstation till en annan, vilken mobilstation innefattar en terrninaldel och en abonnemangidentifikationsmodul, kännetecknat avmedelföratt a) skapa en backuptil av data från en första mobilsstation, från terminalen och/eller abonnemangidentlfikationsmodulen i enlighet med slutanvändarens vilja, b) läsa kopplingsinfonnation från en andra mobilstation till vilken nämnda data är avsett att överföras, c) konvertera backupfilen till ett format av den andra mobiistationen till vilken data överförs med hjälp av data från en eller flera databaser som ger information för konvertering av filen till korrekt dataform för att spara data från backupfilen i den positionen av datastrukturen där ifrågavarande fil skall sparas enligt databasen, och för att d) sända den konverterade backupfilen till nämnda andra mobilstation, till terrninalen och/eller abonnemangidentifikationsmodulen. . Backup-system enligt patentkrav 7, k ä n n e t e c k n a t av att medlen för att skapa och/eller konvertera backupfilen är en applikation I mobilstationen eller i en extem dator. . Backup-system enligt patentkrav 7, k ä n n e t e c k n a t av att medlen för att skapa och/eller konvertera backupfilen äri en server. 10 15 20 25 30 532 852 23 10. Backup-system enligt något av patentkraven 7 - 9, k ä n n e t e c k n a t av att medlen för konvertering av backupfilen är i förbindelse med en eller flera databaser som innehåller information för att användas för konversionen. 11.Backup-system enligt något av patentkraven 7 - 10, k ä n n e t e c k n at av att det mobila telekommunikationsverket är GSM UMTS, abonnemangidentifikationsmodulen är (U)SlM. eller varvid 12.Backup-system enligt patentkrav 10 eller 11, k ä n n e t e c k n a t av att en av databasema är en mobilapparatdatabas, som innehåller information för konvertering av backupfilen till ett apparatspecifikt format. 13.Backup-system enligt patentkrav 12, k ä n n e t e c k n a t av att mobilapparatdatabasen innehåller åtminstone något av följande information: lMEl, lMSl, sambandet mellan MSISDN och IMEI, en applikations-ID, datastrukturen i varje applikation, information om hur filen skall läsas och hur dess fonnat skall ändras, businessregler. 14. Backup-system enligt patentkrav 10 eller 11, k ä n n e t e c k n a t av att en av databasema är en (U)SllVl-databas, som innehåller information för konvertering av filen till ett (U)SlM-specifikt format. 15. Backup-system enligt patentkrav 14, k ä n n e t e c k n a t av att (U)SlM- databasen innehåller åtminstone något av följande information: lMSl, lCClD, sambandet mellan IMSI och ICCID, MSISDN, sambandet mellan MSISDN och lMSl, kortprofilen, en applikations ID, datastrukturtypen i varje fil, information om hur backupen skall läsas och hur dess format skall ändras, businessregler. 16. Backup-system enligt patentkrav 10 elelr 11, k ä n n e t e c k n a t av att en av databasema är en kundspecifik databas, som innehåller kundspecifik infonnation, såsom kundspecifik information om lMEl, lMSl, lCClD, and MSISDN och vidare kan den innehålla detaljerad information om namn, telefonnummer, adresser osv. 53.
2. B52 24 som sparats av användaren, såsom detaljerad information om backupen av kundens SIM-kort, t.ex. en fortsättningsdel för telefonboken eller någon annan information i samband med kryptering, lösenord osv. 5 17.Backup-system enligt något av patentkraven 10 - 16, k ä n n e t e c k n at av att backupfilen innehåller data, såsom lMSl, MSISDN, lMEl, lCClD och användarspecifik information, såsom telefonboksinformation, kontaktinformation, bilder, texmeddelanden, spel, funktionaliteter, inställningar, mjukvara, osv. samt en beskrivning ingår i backupfilen. 10
SE0402994A 2004-12-08 2004-12-08 Backup-system och förfarande i ett mobilt telekommunikationsverk SE532862C2 (sv)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0402994A SE532862C2 (sv) 2004-12-08 2004-12-08 Backup-system och förfarande i ett mobilt telekommunikationsverk
US11/720,855 US9002789B2 (en) 2004-12-08 2005-12-07 Backup system and method in a mobile telecommunication network
PCT/SE2005/001858 WO2006062475A2 (en) 2004-12-08 2005-12-07 Backup system and method in a mobile telecommunication network
EP05815650.6A EP1825702B1 (en) 2004-12-08 2005-12-07 Backup system and method in a mobile telecommunication network

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0402994A SE532862C2 (sv) 2004-12-08 2004-12-08 Backup-system och förfarande i ett mobilt telekommunikationsverk

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0402994D0 SE0402994D0 (sv) 2004-12-08
SE0402994L SE0402994L (sv) 2006-06-09
SE532862C2 true SE532862C2 (sv) 2010-04-27

Family

ID=34102087

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0402994A SE532862C2 (sv) 2004-12-08 2004-12-08 Backup-system och förfarande i ett mobilt telekommunikationsverk

Country Status (4)

Country Link
US (1) US9002789B2 (sv)
EP (1) EP1825702B1 (sv)
SE (1) SE532862C2 (sv)
WO (1) WO2006062475A2 (sv)

Families Citing this family (33)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US8311988B2 (en) 2006-08-04 2012-11-13 Apple Inc. Consistent back up of electronic information
US9009115B2 (en) * 2006-08-04 2015-04-14 Apple Inc. Restoring electronic information
FR2912862B1 (fr) * 2007-02-15 2009-08-21 Bouygues Telecom Sa Continuite de services par l'utilisation d'un hlr secours
US20080307017A1 (en) 2007-06-08 2008-12-11 Apple Inc. Searching and Restoring of Backups
US8307004B2 (en) 2007-06-08 2012-11-06 Apple Inc. Manipulating electronic backups
US8010900B2 (en) 2007-06-08 2011-08-30 Apple Inc. User interface for electronic backup
KR100862749B1 (ko) * 2007-10-15 2008-10-10 주식회사 케이티프리텔 Uicc 응용 파일 제어 방법 및 그 장치
US8463821B2 (en) * 2008-04-15 2013-06-11 Oracle International Corporation Automatic generation and publication of online documentation
US8086688B1 (en) * 2008-05-16 2011-12-27 Quick Vault, Inc. Method and system for mobile data security
US8229428B2 (en) 2008-08-28 2012-07-24 Motorola Mobility, Inc. Method for re-entry into a communication network after radio frequency outage
US20110016089A1 (en) * 2009-07-16 2011-01-20 Apple Inc. Restoring data to a mobile device
KR20100040821A (ko) * 2010-03-10 2010-04-21 주식회사 미르도르 이동통신 단말기 교체 시, 교체 전 단말기의 문자메세지를 교체 후 단말기로 전송하는 방법 및 시스템
EP2398213B1 (en) * 2010-06-17 2019-08-07 BlackBerry Limited Wireless device swap
CN101883142A (zh) * 2010-06-22 2010-11-10 中兴通讯股份有限公司 一种终端用户信息备份方法
US9641606B2 (en) 2010-06-22 2017-05-02 Blackberry Limited Peer to peer secure synchronization between handheld devices
US8984029B2 (en) 2011-01-14 2015-03-17 Apple Inc. File system management
US8943026B2 (en) 2011-01-14 2015-01-27 Apple Inc. Visual representation of a local backup
KR101284551B1 (ko) * 2011-04-21 2013-07-11 (주)지온네트웍스 휴대단말기간의 어플리케이션 이체설치 방법
JP5534380B2 (ja) * 2011-05-09 2014-06-25 ▲華▼▲為▼▲終▼端有限公司 汎用集積回路カードの情報のための管理方法およびその装置
GB2492312A (en) * 2011-06-07 2013-01-02 Validsoft Uk Ltd Authorising a transaction
FR2979783B1 (fr) * 2011-09-06 2013-08-23 Alcatel Lucent Systeme de detection de vol de terminal mobile
CN102591727B (zh) 2012-01-04 2014-09-17 华为终端有限公司 对应用数据进行处理的方法和计算节点
US20140012913A1 (en) * 2012-07-05 2014-01-09 Devrim Varoglu Peer-Peer Device Activation and Setup
CN103581850B (zh) * 2012-08-01 2018-09-11 腾讯科技(深圳)有限公司 一种短信备份的方法、移动终端、服务器及系统
US9332405B2 (en) * 2012-08-01 2016-05-03 Tencent Technology (Shenzhen) Company Limited Short message backup method, mobile terminal, and server
US9712508B2 (en) * 2013-03-13 2017-07-18 Intel Corporation One-touch device personalization
CN104811927A (zh) * 2014-01-28 2015-07-29 中兴通讯股份有限公司 处理信息的方法、终端、服务器以及通信方法、系统
US11368578B2 (en) * 2015-10-01 2022-06-21 Katherine Joanne Weber Mobile communication device with managed swap of exclusive features
US11050789B2 (en) 2017-06-15 2021-06-29 Palo Alto Networks, Inc. Location based security in service provider networks
US10812532B2 (en) 2017-06-15 2020-10-20 Palo Alto Networks, Inc. Security for cellular internet of things in mobile networks
US10721272B2 (en) * 2017-06-15 2020-07-21 Palo Alto Networks, Inc. Mobile equipment identity and/or IOT equipment identity and application identity based security enforcement in service provider networks
US10708306B2 (en) 2017-06-15 2020-07-07 Palo Alto Networks, Inc. Mobile user identity and/or SIM-based IoT identity and application identity based security enforcement in service provider networks
US10834136B2 (en) 2017-06-15 2020-11-10 Palo Alto Networks, Inc. Access point name and application identity based security enforcement in service provider networks

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6134316A (en) * 1996-10-18 2000-10-17 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Telecommunications network with relocateability of subscriber number
ATE202665T1 (de) * 1998-12-29 2001-07-15 Swisscom Mobile Ag Verfahren und system, um benutzern eines telekommunikationsnetzes objekte zur verfügung zu stellen
US6599147B1 (en) * 1999-05-11 2003-07-29 Socket Communications, Inc. High-density removable expansion module having I/O and second-level-removable expansion memory
US6671818B1 (en) * 1999-11-22 2003-12-30 Accenture Llp Problem isolation through translating and filtering events into a standard object format in a network based supply chain
GB2359461A (en) * 2000-02-21 2001-08-22 Nokia Mobile Phones Ltd Personalised information from a phone is backed up and/or transferred between phones using a computer
US6985719B2 (en) * 2000-12-21 2006-01-10 Nokia, Inc. Secure wireless backup mechanism
GB0126516D0 (en) * 2001-11-05 2002-01-02 Nokia Corp A method and system for providing a service
JP2003309669A (ja) 2002-04-17 2003-10-31 Nec Corp 携帯機器のユーザデータバックアップ方法、そのシステム、サーバ及びプログラム
WO2004021296A1 (en) * 2002-09-02 2004-03-11 Kingsley Paul Maunder Remote storing and retrieval of information from a portable radio communication device
EP1566981A1 (en) 2004-02-19 2005-08-24 Axalto S.A. Method of facilitating downloading, storing and forwarding of ring tones and other services in a mobile terminal

Also Published As

Publication number Publication date
WO2006062475A2 (en) 2006-06-15
SE0402994L (sv) 2006-06-09
EP1825702B1 (en) 2015-12-02
EP1825702A2 (en) 2007-08-29
WO2006062475A3 (en) 2006-11-02
US9002789B2 (en) 2015-04-07
SE0402994D0 (sv) 2004-12-08
US20100063960A1 (en) 2010-03-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE532862C2 (sv) Backup-system och förfarande i ett mobilt telekommunikationsverk
US11039301B2 (en) Apparatuses, methods and systems for implementing a system-on-chip with integrated reprogrammable cellular network connectivity
JP4079770B2 (ja) モバイル電話ネットワーク上においてデータを処理し伝送するための方法およびオンボードマイクロチップシステム
RU2297663C2 (ru) Система и способ идентификации и доступа к услугам сети
EP1542486B1 (en) Mobile telephone device and data-management method
EP1745673B1 (en) Method and system for device discovery
EP1937008B1 (en) Method and system for bootstrap of a communication device
US20080244049A1 (en) Method and System for Device Management
KR20050051675A (ko) 통신 네트워크를 위한 단말, 장치 및 방법
EP1424860A2 (en) Method for controlling a multimedia messaging service between a telecommunication device and a telecommunication network, respective smart card and telecommunication device
EP2656214A1 (en) System and method for remotely triggering actions on a mobile device
EP1611752B1 (en) Method and system for file management in a mobile network
KR20060083433A (ko) 단말의 설정
GB2478971A (en) Generating a user interface on a mobile phone for an application on a UICC using metadata
US11051160B2 (en) Apparatuses, methods and systems for implementing a system-on-chip with integrated reprogrammable cellular network connectivity
EP3606119B1 (en) Method for managing subscription profiles, subscription managing server and uicc
CN101040543B (zh) 发送应用特定的登记或撤销登记数据的方法和系统、服务器和通信终端
WO2016075622A1 (en) Communication with plurality of cellular networks using cellular modem and virtual subscriber identity modules stored in software-based embedded universal integrated circuit card (euicc)
EP1519600A2 (en) Providing property data on mobile terminal for services
WO2004068880A1 (en) Method of providing multimedia messaging service
US8185090B2 (en) Method and system for provisioning content in a mobile device management system
CN103888917A (zh) 有用数据对象从交换元件至移动站的传输
US7249132B2 (en) Translation of information between database formats understood by different user equipment components for download of the information from network storage component
SE535268C2 (sv) Förfarande och system för hantering av tjänster i mobilstationer
KR100754689B1 (ko) 이동통신 단말기의 개인 정보를 서버에 저장 및다운로드하는 시스템 및 방법