SE531838C2 - Rotationshäftmaskin samt förfarande för axiell justering vid en rotationshäftmaskin - Google Patents

Rotationshäftmaskin samt förfarande för axiell justering vid en rotationshäftmaskin

Info

Publication number
SE531838C2
SE531838C2 SE0702714A SE0702714A SE531838C2 SE 531838 C2 SE531838 C2 SE 531838C2 SE 0702714 A SE0702714 A SE 0702714A SE 0702714 A SE0702714 A SE 0702714A SE 531838 C2 SE531838 C2 SE 531838C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
pad
cylinder
cushion
adjusting
rotary stapler
Prior art date
Application number
SE0702714A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0702714L (sv
Inventor
Baenkt Andersson
Original Assignee
Tolerans Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tolerans Ab filed Critical Tolerans Ab
Priority to SE0702714A priority Critical patent/SE531838C2/sv
Priority to PCT/SE2008/051401 priority patent/WO2009072976A1/en
Priority to EP08856293A priority patent/EP2222446A4/en
Publication of SE0702714L publication Critical patent/SE0702714L/sv
Publication of SE531838C2 publication Critical patent/SE531838C2/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B27WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
    • B27FDOVETAILED WORK; TENONS; SLOTTING MACHINES FOR WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES
    • B27F7/00Nailing or stapling; Nailed or stapled work
    • B27F7/17Stapling machines
    • B27F7/19Stapling machines with provision for bending the ends of the staples on to the work
    • B27F7/21Stapling machines with provision for bending the ends of the staples on to the work with means for forming the staples in the machine
    • B27F7/23Stapling machines with provision for bending the ends of the staples on to the work with means for forming the staples in the machine with rotary drive
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B41PRINTING; LINING MACHINES; TYPEWRITERS; STAMPS
    • B41FPRINTING MACHINES OR PRESSES
    • B41F13/00Common details of rotary presses or machines
    • B41F13/54Auxiliary folding, cutting, collecting or depositing of sheets or webs
    • B41F13/64Collecting
    • B41F13/66Collecting and stapling
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B42BOOKBINDING; ALBUMS; FILES; SPECIAL PRINTED MATTER
    • B42BPERMANENTLY ATTACHING TOGETHER SHEETS, QUIRES OR SIGNATURES OR PERMANENTLY ATTACHING OBJECTS THERETO
    • B42B4/00Permanently attaching together sheets, quires or signatures by discontinuous stitching with filamentary material, e.g. wire
    • B42B4/02Rotary type stitching machines

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Textile Engineering (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Forests & Forestry (AREA)
  • Perforating, Stamping-Out Or Severing By Means Other Than Cutting (AREA)
  • Portable Nailing Machines And Staplers (AREA)

Description

30 šíššï 833 2 pappersbanan ändrar riktning runt dyncylindern. Dessa stödhjul hindrar således en förflyttning av häftpunkterna fritt i sidled längs pappersbredden, om inte stora delar av rotationshäftmaskinen demonteras.
Ett ytterligare problem med befintliga rotationshäftmaskiner är dessa är försedda med utrymmeskrävande dynjusteringsanordningar som innebär att det axiella avståndet mellan dyncylinderaxeln och häftcylinderaxeln förändras genom att hela dyncylinderaxeln med dyna, dyncylinder och stödhjul parallellförflyttas i förhållande till häftcylinderaxeln. En sådan justering av dynläget i förhållande till häftgaffeln kan endast göras när rotationshäftmaskinen är stoppad vilket innebär dyrbar stilleståndstid.
Uppfinningens syfte Föreliggande uppfinning syftar till att åstadkomma en förbättrad rotations- häftmaskin och ett förfarande vid en sådan.
Ett syfte med uppfinningen är att minst en häftdyna i rotationshäftmaski- nen ärjusterbar helt fritt utmed pappersbanans bredd.
Syftet är vidare att justeringen av dynan/dynorna sker utan större demon- tage av rotationshäftmaskinen.
Ett ytterligare syfte med uppfinningen är att samtliga häftdynor skall vara belägna på samma radiella avstånd från dyncylinderns axelcentrum.
Dessutom är syftet att radiell justering av flera dynor skall göras samtidigt och med hög noggrannhet.
Syftet med uppfinningen är vidare att dynans/dynornas avståndsmässiga justering i förhållande till stämpeln när dessa är mitt för varandra skall kunna göras i en justeringspunkt.
Dessutom är syftet med uppfinningen är att dynans/dynornas avstånds- mässiga justering i förhållande till stämpeln skall kunna ske utan att rotationshäft- maskinen behöver stoppas.
Sammanfattning av uppfinningen Genom föreliggande uppfinning, såsom denna framstår i de oberoende patentkraven, uppfylls ovan angivna syften. Lämpliga utföringsformer av uppfin- ningen anges i de beroende patentkraven. 10 15 20 25 30 llfi i' :ul ...a C13' lI-Cl C33 3 Uppfinningen avser ett förfarande vid en rotationshäftmaskin vilken med en i en roterande häftcylinder placerad häftmodul applicerar häftklamrar försedda med penetrerande skänklar genom ett flertal skikt i en genom rotationshäftmaski- nen löpande materialbana. Häftklamrarna pressas av en stämpel monterad i en häftgaffel i häftmodulen genom materialbanan varefter häftklamrarnas skänklar formas mot en dyna i en relativt häftcylindern motroterande dyncylinder. Dynan monteras härvid förskjutbart och fixeras i eller på en dynbalk i dyncylindern vilken dynbalk sträcker sig parallellt med dyncylindern.
Dynbalken bibringas en radiell justering i dyncylindern genom att ett re- glerorgan påverkar ettjusterorgan med en till dyncylindern relativ rörelse som för- ändrar det radiella läget av dynan i dyncylindern.
Omvandlingen av den relativa rörelsen till den radiella rörelsen som för- ändrar det radiella läget av dynan sker endera via ett kamorgan som påverkar en medbringare eller via en medbringare som påverkar ett kamorgan.
Kamorganet är utformat som ett styrspår i vilket medbringaren förskjuts.
Justerorganets rörelse utgörs endera av en translationsrörelse parallell med dyncylinderns rotationsaxel eller av en vridningsrörelse kring dyncylinderns rotationsaxel.
Uppfinningen avser vidare en rotationshäftmaskin försedd med dels en kring en första axel roterande häftgaffel och dels en kring en andra axel motro- terande dyna i en dyncylinder varvid axlarna är placerade så och är anordnade att roteras så att häftgaffeln med stämpeln och dynan befinner sig mitt för varandra vid någon tidpunkt så att en av häftgaffeln transporterad häftklammers skänklar kan med stämpeln tryckas genom ett flertal skikt i en genom rotationshäftmaski- nen löpande materialbana samt formas mot dynan. Dynan är härvid förskjutbart monterad och fixerad i eller på en dynbalk i dyncylindern. I de i figurerna visade ut- föringsformerna är dynan endera direkt eller via en hållare fastsatt i ett spår i dyn- balken. Alternativt kan även dynan eller en till dynan ansluten hållare vara fastsatt vid och omslutande en på dynbalken utåt riktad längsgående kant.
Dynbalken sträcker sig parallellt med dyncylindern i huvudsak med en längd som motsvarar halva upp till företrädesvis hela materialbanas bredd.
Dynbalken är försedd med ett dynspår längs hela dynbalken i vilket dyn- spår en eller flera dynor kan fritt förskjutas och fixeras. 10 20 25 30 531 838 4 Dynspåret är företrädesvis omkring dynan omgripande format, exv. lax- format, och fixeringen i dynspåret görs med minst en radiellt anordnad stoppskruv genom dynan eller genom en dynhållare i vilken dynan är monterad.
Ett reglerorgan är anslutet till ettjusterorgan i sin tur anslutet till en kam- styrning innefattande medbringare och kamorgan varvid kamstyrningen är kopplad direkt till dynan via dynbalken, så att en rörelse av Justerorganet åstadkommer en radiell rörelse av dynbalken och därmed dynan.
Kamorganet är utformat som ett styrspår vars ena ände är belägen på av- vikande radiellt avstånd från den andra axeln, dvs. dyncylinderns rotationsaxel, i förhållande till styrspårets andra ände.
Justerorganet utgörs i en utföringsform av en axiellt rörlig och koncentriskt inuti en drivaxel för dyncylindern placerad justeraxel vilken är ansluten till kamstyr- ningen vars ena del är placerad ijusteraxeln och vars andra del är placerad på el- ler i anslutning till dynbalken.
Dynbalken är försedd med åtminstone två balkstag sträckande sig radiellt inåt från dynbalken in i reglerutrymmen ijusteraxeln vid vilka balkstags inre ändar kamstyrningens ena del är placerade för att samverka med kamstyrningens andra del som är belägen ijusteraxeln.
Justerorganet utgörs i en annan utföringsform av en vridbart rörlig och koncentriskt omkring en drivaxel för dyncylindern placerad justerring vilken är an- sluten till kamstyrningen vars ena del är placerad ijusterringen och vars andra del är placerad på eller l anslutning till dynbalken på vilken dynan är monterad.
Dynbalken är försedd med en del i kamstyrningen anordnad att samverka med kamstyrningens andra del som är belägen i en höjdjusterringskropp vilken är vridbart anordnad kring drivaxeln och direkt förbunden med justerringen.
Den vid dynbalken placerade kamstyrningsdelen utgörs av en fast monte- rad medbringare.
Medbringaren sträcker sig axiellt in i ett kamorgan utformat som ett tang- entiellt utformat styrspår placerat i höjdjusteringskroppen.
Höjdjusteringskroppen är fast förbunden med justerringen genom att på justerringen placerade tappar sträcker sig genom l en dyncylindergavel placerade tangentiella slitsar, så att höjdjusteringskroppen och justerringen kan som en en- het vridas i förhållande till drivaxeln. Den visade utföringsformen visar två stycken justeringar vilka är förbundna med varandra. 10 15 20 25 30 5 Reglerorganet, justerorganet, kamstyrningen innefattande medbringaren och kamorganet, samt dess påverkan på dynan är anordnad att utföras på båda sidor av dyncylindern.
Justerorganet är i de visade utföringsformerna med sin rörelse anordnat att påverka dynbalken på två ställen utefter denna vilka ställen är belägna på av- stånd från varandra. l en visad utföringsform är dessa ställen belägna vid dynbal- kens båda ändar. Avståndet mellan dessa ställen motsvarar åtminstone halva ma- terialbanans bredd.
Genomgående i föreliggande ansökan avses med ”medbringare” även "kamföljare".
Genom att på så sätt fästa häftdynorna i en dynbalk som löper längs hela pappersbanans/materialbanans bredd, kan häftpunkterna ändras fritt i sidled.
Enligt uppfinningen är dynbalken som indikerats ovan ansluten till en höjd- justeringsmekanism som påverkas antingen genom en axiell rörelse i dyncylin- derns centrum, eller genom en roterande rörelse i förhållande till dyncylinderns ro- tation.
Var och en av dessa båda rörelserna kan åstadkommas manuellt, t.ex. med en trapetsgänga, eller med hjälp av pneumatlk, servomotorer eller hydraulik.
Kort beskrivning av ritningarna Uppfinningen kommer nu att beskrivas närmare med hjälp av utföringsex- empel med hänvisning till de bifogade ritningarna, på vilka figur 1 visar principen av en konventionell rotationshäftmaskin, figur 2a visar en häftklammer vid häftning av en tunn publikation, figur 2b visar en häftklammer vid häftning av en tjock publikation, figur 3 visar en ändvy av en dyncylinder i en rotationshäftmaskin enligt en första utföringsform enligt föreliggande uppfinning, figur 4 visar ett snitt A ~ A genom dyncylindern taget enligt figur 3, figur 5 visar ett snitt B - B genom dyncylindern taget enligt figur 4, figur 6 visar i perspektiv en variant av en detalj från figur 3, figur 6a visar en delförstoring av den inringade delen i figur 6, figur 7 visar en perspektivvy av en variant av en detalj enligt den första utfö- ringsformen enligt uppfinningen, 10 15 20 25 30 53% E33 6 figur 7a visar en delförstoring av den inringade delen i figur 7, figur 8 visar en ändvy av en dyncylinder i en rotationshäftmaskin enligt en andra utföringsform enligt föreliggande uppfinning, figur 9 visar ett snitt C - C genom dyncylindern taget enligt figur 8, figur 10 visar ett snitt D - D genom dyncylindern enligt figur 8 taget enligt fi- gur 9.
Beskrivning av uppfinningen Figur 1 visar en rotationshäftmaskin 10 försedd med en häftcylinder 11 i vilken en häftmodul 12 är monterad vid häftcylinderns periferi. Häftcylindern är ro- terbart monterad på en häftcylinderaxel 13 kring vilken häftcylindern drivs av, ej vi- sade, drivorgan. Häftcylindern 11 är vidare parallellt monterad iförhàllande till en kring en dyncylinderaxel 13' roterbar dyncylinder 14 mot vilken häftcylindern avrul- lar. Häftmodulen 12 avrullar härvid mot en idyncylindern 14 monterad dyna 15 för slutformning av en häftklammer. Mellan häftcylindern 11 och dyncylindern 14 löper en materialbana 16 vilken består av ett antal pappersskikt som skall häftas sam- man. Häftningen är härvid ämnad att ske när häftmodulen 12 avrullar mot dynan 15 strax efter det läge som visas i figuren. Figuren visar dessutom att häftmodulen 12 är försedd med en häftgaffel 21 vilken transporterar en färdigformad häftklam- mer från ett formarhjul 22 till läget när häftklammern via en i häftcylindern monte- rad stämpel trycks igenom materialbanan 16 och slutformas mot dynan 15. Figu- ren visar även rotationsriktningarna hos häftcylindern 11 och dyncylindern 14 samt materialbanans 16 rörelseriktning. Både häftcylindern 11 och dyncylindern 14 rote- rar med konstant varvtal vilket motsvarar en periferihastighet som är lika med ma- terialbanans 16 hastighet.
Formningen av varje häftklammer görs genom att tråd 23 från en, ej visad, trådrulle matas fram genom en tràdstyrningsmodul 24 till ett klippläge varefter klippning, formning och hämtning av häftklammern sker när häftgaffeln 21 passe- rar formarhjulet 22. Häftklammern transporteras därefter av häftgaffeln 21 ungefär ett halvt varv fram till möte med dynan 15 varvid häftklammern via stämpeln trycks genom materialbanan 16 och formas mot dynan 15.
De geometrier som bestämmer häftklammerns hoptryckningsgrad följer formeln: X=R+r+A§ 10 20 25 30 531 833 där, X är centrurnavståndet mellan häftcylinderaxeln 13 och dyncylinderaxeln 13', R är radien från dyncylinderaxelns 13' centrum till dynan, r är radien från häftcylinderaxelns 13 centrum till stämpeln i häftcylindern och Ai är avståndet mellan dynan och stämpeln när dessa möts.
Konventionellt har avståndet Ai ställts in genom att justerorgan direkt har påverkat läget för dyncylinderaxeln 13' genom att ändra på avståndet X. Sådana justerorgan kräver en komplicerad konstruktion vilken dessutom är förhållandevis utrymmeskrävande.
Det nya med föreliggande uppfinning är att avståndet Ai ställs in genom att justerorgan ändrar R vilket direkt påverkar avståndet Ai om övriga parametrar, dvs. r och X hålls konstanta. Att just parametern X hålls konstant är den stora fördelen jämfört med tidigare kända justeranordningar. Avståndet Ai enligt uppfinningen kan variera från O mm till 10 mm, företrädesvis från 0 mm till 3 mm.
Figur 2a visar i ett första justeringsläge av dynan 15 när häftgaffeln 21 dragit sig tillbaka från läget i figur 1 och stämpeln 27 möter dynan vid häftning av en tunn publikation vilket innebär ett minimalt avstånd A1 mellan stämpeln 27 och dynan 15. l detta justeringsläge bockas häftklammerns 25 skänklar 26 mot var- andra nästan så mycket att skänklarnas ändar möts till det slutläge som visas i fi- gur 2a.
Figur 2b visar i ett andra justeringsläge av dynan15 när häftgaffeln 21 på motsvarande sätt dragit sig tillbaka från läget i figur 1 och stämpeln 27 möter dy- nan vid häftning av en tjock publikation vilket innebär ett maximalt avstånd A2 mel- lan stämpeln 27 och dynan 15. Härvid bockas en häftklammers 25 skänklar 26 mot varandra till det slutläge som visas i figur 2b varvid skänklarnas ändar befin- ner sig på avstånd från varandra.
Figurerna 3-5 visar en första utföringsform av uppfinningen vilken nu kommer att beskrivas.
Figur 3 visar en ändvy av en dyncylinder 14 försedd med en dyna 15 i en rotationshäftmaskin enligt en första utföringsform enligt föreliggande uppfinning.
Dynan är monterad i en dynbalk 31 vilken är försedd med fast anslutna och radiellt sig sträckande balkstag 32. Dessa balkstag 32, och därmed dynbalken 31 och dy- nan 15, kan justeras i radiell led i dyncylindern 14 genom att en centralt belägen justeraxel 33 kan förskjutas axiellt genom påverkan av ett reglerorgan 34, vilket 10 15 20 25 30 532 338 8 indikeras av pilen i figuren. Även änden av dyncyiinderns 14 drivaxel 35, vilken är koncentriskt monterad utanför justeraxeln, visas i figuren.
I figur 4 är reglerorganets påverkan på justeraxeln 33 indikerad med den dubbelriktade pilen som visar justeraxelns rörelse inuti drivaxeln 35. Justeraxeln är försedd med minst ett reglerutrymme 41 vilket är försett med ett kamorgan 42.
Dynbalkens 31 balkstag 32 är i dess inre ände försett med en medbringare 43 som anligger mot kamorganet 42. l utföringsformen enligt figuren är kamorganet 42 utformat som ett styrspår vilket lutar i förhållande till dyncyiinderns 14 symme- triaxel. I figuren är dessutom dynbalken 31 försedd med ett andra balkstag 44 an- ordnat så att båda balkstagen regleras samtidigt och på samma sätt som beskri- vits ovan av justeraxeln för att åstadkomma en noggrann reglering av det radiella läget av dynbalken längs hela dess längd och därmed de på dynbalken monterade dynorna 15.
Figur 5 visar att medbringaren 43 är monterad vinkelrätt i förhållande till dels respektive balkstag 32, 44 och dels till justeraxeln 33. I den visade utförings- formen är medbringaren utformad som en tapp som sträcker sig genom ett hål 45 i den inre änden av respektive balkstag vilken tapp är fixerad i hålet. Vid en transla- tionsrörelse av justeraxeln 33 kommer kamorganet 42, i form av spåret, att tvinga den i spåret styrda medbringaren 43, utformad som en cylindrisk tapp, att förskju- tas i radiell led varvid även balkstaget 44 och därmed dynbalken 31 kommer att förskjutas radiellt i en cylinderslits 51. Som även framgår av figur 5 är dynbalkens utåt vända kant försedd med ett dynspår 52 i vilket en eller flera dynor kan monte- ras. l figuren är detta dynspår utformat som ett laxspår i vilket varje dyna skjuts in från endera av balkens båda ändar. Respektive dyna fixeras sedan på lämpligt sätt i spåret.
Figur 6 visar en alternativ utföringsform av en dynbalk 61 med balkstag 64. Vid denna utföringsform är medbringaren 43 utformad som en i balkstaget 64 genomgående tapp 62 vilken är fastsatt i balkstagets 64 ände med en stoppskruv 73 från balkstagets ände. Tappen är även klädd med ett ovalt slitorgan 63.
Figur 6a visar i förstoring, från den inringade delen ur figur 6, dynan 15 och dess placering i dynspåret 52 genom att dynan 15 är fixerad i en dynhållare 66 vilken i sin tur är fastsatt i dynspåret 52 På båda sidor om dynan 15 är grepp- kanter 67 anordnade längs hela dynbalken 61 för att hålla dynan fixerad. 10 20 25 30 5.71 tlü 3.:: 9 Figur 7 visar hela dynbalken 61 enligt denna alternativa utföringsform i perspektiv med ett första cylindriskt balkstag 71 och ett andra cylindriskt balkstag 72. På vardera balkstagets inre ände är medbringaren 43 monterad och fixerad med stoppskruven 73. Figuren visar även det ovala slitorganet 63. Figuren visar dessutom de i dynspåret 52 monterade dynorna 15 samt de kring dynorna omslutande greppkanterna 67.
Figur 7a visar i perspektiv en förstoring enligt den inringade delen i figur 7 dynan 15 fixerad i dynhållaren 66 vilken är monterad i dynbalkens 61 dynspår 52 med två låsskruvar 75.
Funktionen av denna axiella justering är att drivaxeln 35, vilken drivs av ej visade drivorgan, är fast förbunden med dyncylindern 14. l drivaxeln löperjuster- axeln 33 fritt i axialriktningen. Justeraxeln med sina kamorgan 42 i form av vinkla- de spår överför rörelsen av justeraxeln 33 till en radialrörelse av dynbalken 31 via medbringarna 43 vilka har formen av styrpinnar/tappar. Detta innebär att häftdy- norna 15 kan justeras radiellt i förhållande till dyncylinderns centrum utan att stop- pa rotationshäftmaskinen.
Figur 8 visar en andra utföringsform av uppfinningen som på motsvarande vis som i figur 3 visar en ändvy av en dyncylinder 84 försedd med en dyna 15 i en rotationshäftmaskin. Dyncylindern 84 drivs av ett, ej visat, drivorgan via en drivaxel 85 kring vilken en vridbarjusterring 86 är koncentriskt anordnat. Justerringens vridrörelser indikeras med pilarna ifiguren och utgör en vridning relativt en dyncy- lindergavel 87. Dessutom är ett reglerorgan 88 anordnat för att åstadkomma jus- terringens 86 vridning, vilket indikeras med den vågräta pilen i figuren. De övriga streckade linjerna i figuren utgör skymda detaljer som kommer att beskrivas ned- an.
Figur 9 visar i snitt dyncylindern enligt figur 8 men avkortad enligt de streckprickade linjerna för att visa även dess motstående ände. Kring drivaxeln 85 är den vridbara justerringen 86 monterad vilket är försett med fasta axiellt riktade vridtappar 91, 92 vilka båda är diametralt anordnade kring drivaxelns symmetriaxel 90. Tapparna 91, 92 sträcker sig genom dyncylindergaveln 87 in till en vridbar höjdjusteringskropp 93. Tapparna 91, 92 är axiellt införda i hål 94 i vriddonet vilka hål har motsvarande diameter som tapparnas diameter för god passning i de- samma. 10 15 20 25 30 íïl ...a 10 På analogt sätt som visats i den första utföringsformen påverkar ett kam- organ en medbringare 95 som anligger mot kamorganet. I utföringsformen enligt figur 9 visas medbringaren 95 som en axiellt riktad tapp vilken är fast förbunden med en dynbalk 96 på vilken i sin tur dynan/dynorna 15 är fastsatta. Även i denna utföringsform är dynorna förskjutbart fastsatta i ett längs hela balken löpande dyn- spår 97.
Figur 10 visar att dyncylindergaveln 87 är försedd med slitsar 101 i vilka justerringens 86 tappar 91, 92 och därmed justerringen kan vridas relativt dyncy- lindergaveln 87 och drivaxeln 85. I övre delen av snittet framgår det att justerring- ens tappar 91, 92 är inpassade i nämnda hål 94 i höjdjusteringskroppen 93 så att denna kan vridas relativt dyncylindergaveln 87. Höjdjusteringskroppen 93 är för- sett med ett kamorgan 102 iform av en slits i vilken medbringaren 95 inskjuter.
Kamorganet 102 i form av slitsen är genom höjdjusteringskroppens 93 vridrörelse anordnat att tvinga medbringaren 95 till en radiell rörelse vilken direkt påverkar dynbalken 96 och därmed dynan 15 till en radiell rörelse.
Funktionen enligt denna andra utföringsform är att den drivna axeln 85 är fast förbunden med dyncylindern 84 via dyncylindergaveln 87. Höjdjusteringskrop- pen 93 är fast förbunden med justerringen 86 genom tangentiella slitsar 101 i dyn- cylindergaveln 87 och kan som en enhet rotera kring den drivna axeln. Genom att rotera justerringen 86 i förhållande till dyncylindern 84, ändras det radiella avstån- det mellan dyncylindercentrum, tillika drivaxelns symmetriaxel 90, och medbring- arna 95 via styrspåren, i form av kamorganet 102, i höjdjusteringskroppen 93.
Dynbalken 96 flyttas då i radiell led via medbringarna 95.
Genom de beskrivna anordningarna för att justera det radiella läget av dy- nan, dvs. att kunna variera R enligt ovan angivna formel, åstadkoms en möjlighet att under drift, utan att behöva stanna rotationshäftmaskinen, anpassa häftningen av en klammer till varierande tjocklek av trycksaker som skall häftas.
Vidare innebär de beskrivna utföringsformerna som båda är försedda med en dynbalk att samtliga häftdynor som är monterade i dynbalken kan justeras pa- rallellt med dyncylinderns centrum, dvs. symmetriaxel, utan att behöva stoppa ro- tationshäftmaskinen.

Claims (20)

10 15 20 25 30 5 3 ä 8 3 å 11 PATENTKRAV
1. Förfarande vid en rotationshäftmaskin (10) vilken med en i en roterande häftcylinder (11) placerad häftmodul (12) applicerar häftklamrar (25) försedda med penetrerande skänklar (26) genom ett flertal skikt i en genom rotationshäftmaski- nen (10) löpande materialbana (16) vilka häftklamrar (25) av en stämpel (27) i häftcylindern (11) pressas genom materialbanan (16) varefter häftklamrarnas (25) skänklar (26) formas mot en dyna (15) i en relativt häftcylindern (11) motroterande dyncylinder (14, 84), kännetecknat av att dynan (15) monteras förskjutbart och fixeras i eller på en dynbalk (31, 96) i dyncylindern (14, 84) vilken dynbalk (31, 96) sträcker sig parallellt med dyncylindern (14, 84).
2. Förfarande enligt patentkravet 1, kännetecknat av att dynbalken (31, 96) bibringas en radiell justering i dyncylindern (14, 84) genom att ett reglerorgan (34, 88) påverkar ett justerorgan (33, 86) med en till dyncylindern (14, 84) relativ rörel- se som förändrar det radiella läget av dynan (15) i dyncylindern (14, 84).
3. Förfarande enligt patentkravet 2, kännetecknat av att omvandlingen av den relativa rörelsen till den radiella rörelsen som förändrar det radiella läget av dynan (15) sker endera via ett kamorgan (42, 102) som påverkar en medbringare (43, 95) eller via en medbringare (43, 95) som påverkar ett kamorgan (42, 102).
4. Förfarande enligt patentkravet 3, kännetecknat av att kamorganet (42, 102) är utformat som ett styrspår i vilket medbringaren (43, 95) förskjuts.
5. Förfarande enligt något av patentkraven 2-4, kännetecknat av att juster- organets (33) rörelse utgörs av en translationsrörelse parallell med dyncylinderns (14) rotationsaxel.
6. Förfarande enligt något av patentkraven 2-4, kännetecknat av att juster- organets (86) rörelse utgörs av en vridningsrörelse kring dyncylinderns (84) rota- üonsaxei 10 15 20 25 30 12
7. Rotationshäftmaskin (10) försedd med dels en kring en första axel (13) ro- terande stämpel (27) och dels en kring en andra axel (13') motroterande dyna (15) i en dyncyllnder (14) varvid axlarna är placerade så och är anordnade att roteras så att stämpeln (27) och dynan (15) befinner sig mitt för varandra vid någon tid- punkt så att en av häftgaffeln (21) transporterad häftklammers (25) skänklar (26) kan med stämpeln (27) tryckas genom ett flertal skikt i en genom rotationshäftma- skinen (10) löpande materialbana (16) samt formas mot dynan (15), känneteck- nad av att dynan (15) är förskjutbart monterad och fixerad i eller på en dynbalk (31, 96) placerad i dyncylindern (14, 84) och vilken dynbalk (31, 96) sträcker sig parallellt med dyncylindern (14, 84).
8. Rotationshäftmaskin enligt kravet 7, kännetecknad av att dynbalken (31, 96) har i huvudsak en längd som motsvarar åtminstone halva upptill hela materi- albanas (16) bredd.
9. Rotationshäftmaskin enligt något av kraven 7-8, kännetecknad av att dynbalken (31, 96) är försedd med ett dynspår (52, 97) längs hela dynbalken (31, 96) i vilket dynspår (52, 97) en eller flera dynor (15) kan fritt förskjutas och fixeras.
10. Rotationshäftmaskin enligt kravet 9, kännetecknad av att dynspåret (52, 97) är om dynan (15) omgripande format, exv. laxformat, och att fixeringen i dyn- spåret (52, 97) görs med minst en radiellt anordnad stoppskruv (75) genom dynan (15) eller genom en dynhållare (66) i vilken dynan (15) är monterad.
11. Rotationshäftmaskin enligt något av kraven 7-10, kännetecknad av att ett reglerorgan (34, 88) är anslutet till ett justerorgan (33, 86) i sin tur anslutet till en kamstyrning (43, 95, 42, 102) innefattande medbringare (43, 95) och kamorgan (42, 102) samt att kamstyrningen är kopplad direkt till dynan (15) via dynbalken (31, 96), så att en rörelse av justerorganet (33, 86) åstadkommer en radiell rörelse av dynbalken (31, 96) och därmed dynan (15).
12. (42, 102) är utformat som ett styrspår vars ena ände är belägen på avvikande ra- Rotationshäftmaskin enligt kravet 11, kännetecknad av att kamorganet diellt avstånd från den andra axeln i förhållande till styrspàrets andra ände. 10 15 20 25 30 FE få E! 3 Ei 13
13. , Rotationshäftmaskin enligt något av kraven 11-12, kännetecknad av att justerorganet utgörs av en axiellt rörlig och koncentriskt inuti en drivaxel (35) för dyncylindern (14) placerad justeraxel (33) vilken är ansluten till kamstyrningen (42, 43) vars ena del är placerad i justeraxeln (33) och vars andra del är placerad på eller i anslutning till dynbalken (31, 32, 44).
14. Rotationshäftmaskln enligt kravet 13, kännetecknad av att dynbalken (31) är försedd med åtminstone tvà balkstag (32, 44) sträckande sig radiellt inåt från dynbalken (31) in i reglerutrymmen (41) i justeraxeln (33) vid vilka balkstags (32, 44) inre ändar kamstyrningens ena del (43) är placerade för att samverka med kamstyrningens andra del (42) som är belägen ijusteraxeln (33).
15. Rotationshäftmaskin enligt något av kraven 11-12, kännetecknad av att justerorganet utgörs av en vridbart rörlig och koncentriskt omkring en drivaxel (85) i en dyncylinder (84) placerad justerring (86) vilken är ansluten till kamstyrningen (95, 102) vars ena del är placerad i justerringen (86) och vars andra del är place- rad på eller i anslutning till dynbalken (96) på vilken dynan (15) är monterad.
16. Rotationshäftmaskin enligt kravet 15, kännetecknad av att dynbalken (96) är försedd med en del (95) i kamstyrningen (95, 102) anordnad att samverka med kamstyrningens andra del (102) som är belägen i en höjdjusterringskropp (93) vil- ken är vridbart anordnad kring drivaxeln (85) och direkt förbunden med justerring- en (86).
17. Rotationshäftmaskin enligt något av kraven 15-16, kännetecknad av att den vid dynbalken (96) placerade kamstyrningsdelen utgörs av en fast monterad medbringare (95).
18. Rotationshäftmaskin enligt kravet 17, kännetecknad av att medbringaren (95) sträcker sig axiellt in i ett kamorgan (102) utformat som en tangentiellt utfor- mat styrspår placerat l höjdjusteringskroppen (93). 5531 833 14
19. Rotationshäftmaskin enligt något av kraven 16-18, kännetecknad av att höjdjusteringskroppen (93) är fast förbunden med justerringen (86) genom att på justerringen placerade tappar (91, 92) sträcker sig genom i en dyncylindergavel (87) placerade tangentiella slitsar (101), så att höjdjusteringskroppen (93) och jus- 5 terringen (86) kan som en enhet vridas i förhållande till drivaxeln (85).
20. Rotationshäftmaskin enligt något av kraven 11-12, kännetecknad av att reglerorganet (88), justerorganet (86), kamstyrningen innefattande medbringaren (95) och kamorganet (102), samt dess påverkan på dynan (15) är anordnad att ut- 10 föras på båda sidor av dyncylindern (84) enligt något av kraven 15-19.
SE0702714A 2007-12-06 2007-12-06 Rotationshäftmaskin samt förfarande för axiell justering vid en rotationshäftmaskin SE531838C2 (sv)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0702714A SE531838C2 (sv) 2007-12-06 2007-12-06 Rotationshäftmaskin samt förfarande för axiell justering vid en rotationshäftmaskin
PCT/SE2008/051401 WO2009072976A1 (en) 2007-12-06 2008-12-03 Rotation stitching machine and axial adjustment method in a rotation stitching machine
EP08856293A EP2222446A4 (en) 2007-12-06 2008-12-03 ROTATION MACHINE AND AXIAL SETTING METHOD FOR A ROTATION MACHINE

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0702714A SE531838C2 (sv) 2007-12-06 2007-12-06 Rotationshäftmaskin samt förfarande för axiell justering vid en rotationshäftmaskin

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE0702714L SE0702714L (sv) 2009-06-07
SE531838C2 true SE531838C2 (sv) 2009-08-25

Family

ID=40717975

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0702714A SE531838C2 (sv) 2007-12-06 2007-12-06 Rotationshäftmaskin samt förfarande för axiell justering vid en rotationshäftmaskin

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP2222446A4 (sv)
SE (1) SE531838C2 (sv)
WO (1) WO2009072976A1 (sv)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP2397284B1 (en) 2010-06-21 2013-08-14 Tolerans AB Cylinder, system and method for punching holes in a paper web and placing staples

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1436551B2 (de) * 1963-06-19 1970-10-15 Schnellpressenfabrik Koenig & Bauer AG, 87OO Würzburg Drahtheftapparat an Rollen-Rotationsdruckmaschinen
SE353673B (sv) * 1970-04-06 1973-02-12 Tolerans Ab
SE468664B (sv) * 1991-06-26 1993-03-01 Motterstitch Co Foerfarande och anordning foer att med haeftklamrar faesta samman ark
SE506107C2 (sv) * 1993-02-18 1997-11-10 Tolerans Ingol Sweden Ab Rotationshäftmaskin
DE19516164A1 (de) * 1995-05-03 1996-11-07 Jakob Hans Helmut Heftvorrichtung
DE10329948B4 (de) * 2003-07-03 2005-05-25 Koenig & Bauer Ag Heftapparat mit einem wenigstens zwei Heftköpfe tragenden Heftzylinder
DE102004019976B3 (de) * 2004-04-23 2005-05-25 Koenig & Bauer Ag Schließzylinder für einen Strangheftapparat
SE530813C2 (sv) * 2007-01-31 2008-09-16 Tolerans Ab Förfarande och anordning vid en rotationshäftmaskin

Also Published As

Publication number Publication date
EP2222446A1 (en) 2010-09-01
WO2009072976A1 (en) 2009-06-11
EP2222446A4 (en) 2011-08-31
SE0702714L (sv) 2009-06-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7028598B2 (en) Apparatus for longitudinally perforating a web of paper in a rotary printing press
US10343861B2 (en) Sheet feeder
JP5786009B2 (ja) デジタル印刷された新聞の製造装置
JP2001192169A (ja) 可動の折り装置及びフォーマ装置
FI108417B (sv) Sammanhõftare f÷r av falsade tryckark bestÕende tryckprodukter
JP2599534B2 (ja) 輪転印刷機の羽根車排紙装置
JP2006199501A (ja) ウェブ輪転印刷機のための折り装置
SE531838C2 (sv) Rotationshäftmaskin samt förfarande för axiell justering vid en rotationshäftmaskin
JP5683323B2 (ja) シートガイド装置、シートガイド装置を備えた印刷製品用の製作システムおよび印刷製品を製作する方法
SE531840C2 (sv) Rotationshäftmaskin samt förfarande för radiell justering vid en rotationshäftmaskin
US6817604B2 (en) Device for adjusting conveyors for flat products in rotary presses
US6730011B2 (en) Printing-speed-responsive jaw spacing adjustment system for a jaw cylinder at the folding station of a web-fed printing press
US20160303875A1 (en) Sheet-fed printing machine and printing unit in a sheet-fed printing machine
ITBO20080167A1 (it) Unita' operatrice per macchine interfogliatrici.
US9517913B2 (en) Accumulating unit and print product production device
JP2010516520A (ja) 回転式ステープラの方法及び装置
US7217233B2 (en) Parallel folding apparatus of folding machine
CN202826663U (zh) 一种可套印的全轮转印刷机
RU2102243C1 (ru) Устройство для разрезания и сшивания печатных изделий в фальцевальном аппарате (варианты)
EP1730062B1 (en) Fan delivery for a folding apparatus
EP2749415A1 (en) Dynamic guide for a paper folding machine
EP2246164A2 (en) Rotary linear stapling machine
US6322487B1 (en) Method and apparatus for delivery of flat printed products
EP2246163A2 (en) Wire feeding device in a rotary stapling machine
JP2000264462A (ja) 平らな製品を分離する装置

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed