SE531796C2 - Bad- och räddningsstege - Google Patents

Bad- och räddningsstege

Info

Publication number
SE531796C2
SE531796C2 SE0800612A SE0800612A SE531796C2 SE 531796 C2 SE531796 C2 SE 531796C2 SE 0800612 A SE0800612 A SE 0800612A SE 0800612 A SE0800612 A SE 0800612A SE 531796 C2 SE531796 C2 SE 531796C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
ladder
steps
bathing
rescue
person
Prior art date
Application number
SE0800612A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0800612L (sv
Inventor
Bertil Stroemberg
Original Assignee
Bertil Stroemberg
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bertil Stroemberg filed Critical Bertil Stroemberg
Priority to SE0800612A priority Critical patent/SE0800612L/sv
Priority to PCT/SE2009/000133 priority patent/WO2009116920A1/en
Publication of SE531796C2 publication Critical patent/SE531796C2/sv
Publication of SE0800612L publication Critical patent/SE0800612L/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B27/00Arrangement of ship-based loading or unloading equipment for cargo or passengers
    • B63B27/14Arrangement of ship-based loading or unloading equipment for cargo or passengers of ramps, gangways or outboard ladders ; Pilot lifts
    • B63B27/146Pilot ladders or similar outboard ladders, e.g. bathing ladders; Pilot lifts
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63CLAUNCHING, HAULING-OUT, OR DRY-DOCKING OF VESSELS; LIFE-SAVING IN WATER; EQUIPMENT FOR DWELLING OR WORKING UNDER WATER; MEANS FOR SALVAGING OR SEARCHING FOR UNDERWATER OBJECTS
    • B63C9/00Life-saving in water
    • B63C9/28Adaptations of vessel parts or furnishings to life-saving purposes

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Ladders (AREA)
  • Emergency Lowering Means (AREA)

Description

25 30 531 TSG vagga där den nödställde placeras, varefter nämnda ände lyfts ytterligare för att därmed lyfia den nödställde.
De föreslagna metoderna förutsätter att besättningen ombord snabbt kan anordna de nödvändiga lyftanordningarna, vilket på en segelbåt kan vara svårt och på en motorbåt utan mast kan vara omöjligt. För att använda storskotet förutsätts tex., om båten saknar tillräckligt stark dirk eller annan lyftanordning för bommen, att storseglet tas ned, att storfallet görs loss från seglet och fästs vid bomnocken, vilket ofia kräver förlängning av fallet, och att storskotet lossas från skotvagnen och kan fästas vid den nödställde. Att använda ett försegel medför ofta riskabelt arbete på fördäck även om ett reservsegel används och dessutom kan det vara svårt att få in den nödställde i den tillskapade vaggan utan att han kommer helt eller delvis under vatten. Samma problem gäller användning av den i US 4613013 föreslagna anordningen.
US 3411166 visar en uppblåsbar båtstege avsedd att hängas längs båtsidan eller användas som en flotte. Av figuren 8 syns emellertid att anordningen är avsedd att hänga vertikalt längs med båtsidan när den används som stege. Anordningen är dessutom upphängd i endast en punkt vid relingen och är därför olämplig att användas som ramp för att hala den nödställde ombord. När anordningen används som flotte saknar den förbindelse med båten och kan inte användas för att ta ombord en nödställd.
US 7017709 Bl beskriver en räddningsstege som är svängbart lagrad längs en axel som kan vara anordnad antingen vinkelrätt mot eller parallellt med en kajkant eller en båtsida. Stegens yttre ände är eller kan vara försedd med en flytanordning som är avsedd att bära stegens yttre ände över vattnet när stegen inte är i bruk. Flytanordningen är emellertid avsedd att sjunka när den belastas av en kraft så liten som 2 - 3 pund (0,9 - 1,4 kg) och kan alltså inte bära belastningen av en person. Stegens upphängrrings- anordning är vidare försedd med ett stopp som förhindrar stegen att svänga längre ner än så att den bildar en vinkel av 45° mot vattenytan. Är stegen monterad på en båts akterspegel eller reling kommer stegen därför att följa båtens rörelser i sjön på ett sätt som försvårar för en person på stegen att ta sig ombord. Är stegen monterad på akterspegeln kommer stegen att sjunka när aktem sjunker och stäven reser sig och att lyftas upp när förhållandet är det motsatta. På motsvarande sätt kommer en stege 2 10 15 20 25 30 53'l 796 monterad bordvarts på relingen att sjunka till mer eller mindre lodrätt läge om båten rullar mot den sida där stegen är fäst för att lyfias upp när båten rullar åt andra hållet. En person som försöker ta sig ombord med hjälp av stegen kommer alltså att tidvis sakna stöd av stegen, som sjunker under honom eller henne. Är stoppanordningen anordnad så att vinkeln mot vattenytan är liten när båten ligger upprätt, till exempel 30° eller mindre, kan stegens yttre ända till och med lyfias ur vattnet när båten rullar, vilket naturligtvis ytterligare försvårar för en nödställd att få tag i och använda stegen. Slutligen är stegen avsedd att användas uteslutande just som stege och är därför försedd med fasta fotsteg, som förhindrar att stegen används som ramp för att hala en person ombord.
US 5829280 A beskriver en bordningsplattform för hundar som i sin ena ände är fäst vid badstegen på en båt med en klämanordning eller annan fästanordning och i sin andra ände är försedd med två uppblåsbara flytkuddar. Flytkuddama är emellertid avsedda att sjunka när hunden stiger på anordníngen och förefaller avsedda att blåsas upp innan anordningen sätts i vattnet. Anordningen är dessutom försedd med uppstående ribbor avsedda att underlätta för hunden att gå på plattfonnen men hindra vuxna personer från att använda anordningen.
Föreliggande uppfinning har till syfte åstadkomma en räddningsanordning, som är permanent monterad, som kan användas utan omfattande förberedelser och som kan användas som ramp för att hala den nödställde ombord, utan att det krävs att han klättrar eller lyfts över båtens reling. Syftet uppnås genom att vid båtens reling eller akterspegel anordna en vertikalt svängbar stege som i sin fria ände är försedd med en eller flera flytanordningar som, sedan den eller de aktiverats, håller denna ände flytande och således ger stegen en vinkel mot vattenytan som är mindre än 90°. För att underlätta för den nödställde att komma upp på rampen anordnas flytanordningen eller flytanordningarna så att den kan aktiveras när stegen hänger lodrätt eller i huvudsak lodrätt och den nödställde står på eller hänger längs med stegen.
Uppfinningen avser alltså en bad- och räddningsstege vars ena ände är fäst på eller i närheten av en båts reling, skambord eller överkanten av dess akterspegel och är svängbart lagrad runt en horisontell axel i huvudsak parallell med relingen eller överkanten av akterspegeln, så att stegen kan svängas åtminstone mellan en position där 3 10 15 20 25 30 531 2995 den hänger lodrätt eller i huvudsak lodrätt ned i vattnet, och en position där stegens fria ände flyter i vattenytan, och vars nämnda fria ände är försedd med en eller flera flytanordningar som i passivt tillstånd saknar tillräcklig flytfórrnåga för att hålla stegens fria ända flytande, men som, nä stegen hänger lodrätt eller i huvudsak lodrätt ned i vattnet, kan aktiveras och därigenom bibringas tillräcklig flyttörrnâga för att lyfia en person som står på eller håller sig intill stegen och att hålla stegens fria ände flytande i eller nära vattenytan även när stegen belastas av en därpå liggande person.
I det följande avses med begreppen ”en flytanordning” och ”flytanordning” en eller flera flytanordningar.
När stegen används för livräddning bringas den till ett läge vertikalt i vattnet, varefter den nödställde antingen kan ställa sig på ett av stegens fotsteg eller hala sig eller halas intill och hålla sig eller hållas med kroppen intill stegen, varefter flytanordningen aktiveras, vilket får stegen att svänga ut från båtsidan eller akterspegeln med den nödställde helt eller delvis vilande på stegen och stegens yttre, fria, ände flytande i vattenytan. Stegen kan nu användas som en ramp för att ta ombord den nödställde antingen genom att han själv halar sig ombord genom att dra sig upp i stegens pinnar eller fotsteg eller genom att personer ombord halar honom ombord. Den kraft som erfordras är avsevärt lägre än den kraft som erfordras för att lyfta den nödställde vertikalt ur vattnet. Om handkraft trots detta inte är tillräckligt för att hala ombord den nödställde, kan en lina fästas i en lyftögla i den nödställdes flytväst eller i hans livsele, om någon av dessa finns, och sedan dras över stegens översta del och direkt till en skotvinsch, tex. på motsatt reling, utan behov av block eller taljor för att åstadkomma vertikal lyfitörrnåga.
Flytanordningen kan lämpligen bestå av en uppblåsbar blåsa, Denna kan vara fast monterad på stegen, men görs lämpligen löstagbar, så att den kan avlägsnas när stegen används som badstege under skyddade förhållanden, men lätt kan monteras på stegen när det finns risk att någon ombord oavsiktligt faller över bord. Flytanordningen kan också bestå av en kombination av två eller flera uppblåsbara blåsor. Också andra anordningar är dock möjliga, flytanordningen till exempel bestå av en styv, gastät behållare, eventuellt integrerad i stegen eller i en del av stegen, som är fylld med eller 10 15 20 25 30 53 'l 755 kan fyllas med en vätska som är lika tung eller tyngre än vatten och som kan pumpas ut urbehåliaren. " När flytanordningen är aktiverad bör den ha tillräcklig flytförxnåga för att lyfta en person som står på eller håller sig intill stegen och att hålla stegens fria ände flytande även när stegen är belastad av en nödställd person. Det kan dock vara önskvärt att göra det möjligt att komma upp på stegen även sedan flytanordningen aktiverats, antingen för att ett första räddningsförsök misslyckats och den nödställde på nytt hamnat i vattnet, eller för att ytterligare personer behöver tas ombord. Är flytanordningens flytförrnåga hög, kan det därför vara lämpligt att utforma flytanordiiíngen så att stegens fiia ände inte ligger avsevärt över vattenytan vid belastning.
Hur stor flytkraft som erfordras för att hålla stegens fria ände flytande i vattenytan när stegen belastas beror på flytanordningens utformning, på den nödställdes och stegens tyngd och på den nödställdes placering på stegen. Om stegen är avsedd att användas för livräddning av fiillvuxna personer bör dock flytanordningens nettoflytlrraft, d.v.s. anordningens teoretiska flytkraft minskad med anordningens vikt och den kraft som den obelastade stegen belastar flytanordningen med, i aktiverat läge inte vara mindre än 100 N och bör lämpligen vara 250 N eller mer.
Stegen bör vara tillräckligt lång för att bära åtminstone huvuddelen av en persons bål och för att den skall få en tillräcklig liten vinkel mot vattnet för att underlätta ombordtagning. Vinkeln bör lämpligen vara högst 45 ° och är helst 30°eller mindre när båten flyter upprätt. Stegen bör alltså helst vara åtminstone dubbelt så lång som fiibordets eller akterspegelns höjd. Det är vidare fördelaktigt om stegen görs tillräckligt lång för att möjliggöra för den nödställde att utan besvär sätta en fot på ett av stegens pinnar eller fotsteg.
Om stegen inte kan ges önskad längd, kan flytanordningen utformas så att den expanderar i stegens längdled för att ge kombinationen stege/flytanordning den önskade längden. 10 15 20 25 30 5531 755 Är stegen anordnad bordvarts på båten kommer stegens vinkel mot vattenytan att kontinuerligt förändras om båten rullar i sjön. Är stegen anordnad vid akterspegeln kommer vinkeln att förändras om båten sätter i sjön på grund av vågor som kommer för- eller akterifrån. Detta förhållande kan utnyttjas för ombordtagning av den nödställde på så sätt att han halas eller drar sig in mot båtens reling eller akter när stegens vinkel mot vattnet är liten och endast hålls eller håller sig fast när stegens vinkel mot vattnet är större.
För att stegen skall kunna användas som ramp för att hala ombord den nödställde bör den vara tilhäckligt bred för att hindra att den nödstållde faller av stegen åt sidan.
Bredden är lämpligen minst 30 cm och helst omkring 40 cm. Stegen bör också vara tillräckligt styv för att även under belastning förmå bära den nödställde. Detta innebär inte att stegen måste vara styv i absolut mening. En nedböjning av 10% av stegens längd försämrar inte funktionen i avsevärd mån. Är stegen hopiällbar, bör den utformas så att den inte viks oavsiktligt vid användning som räddningsrainp.
För att underlätta ombordtagrringen av den nödställde bör stegpinnarna eller fotstegen utformas så att de gör det möjligt att släpa personen över dem. De kan till exempel utgöras av runda rör. Utformas stegpinnarna som fotsteg, flata på sin översida, kan de göras roterbara runt sin längdaxel så att en av fotstegens flata sidor är parallell med stegens längdplan när stegen används som räddningsrarnp.
I det följande beskrivs uppfinningen närmare i anslutning till ritningarna.
Figur I visar en perspektivvy av en hopfälld bad- och räddningsstege enligt föreliggande uppfinning. Figur 2 visar en detaljvy från sidan av gångjärnet l6 och lås- anordningen 24 då stegen fällts ut. Figur 3 visar en vy ovanifrån av gångjämet 16 och låsanordningen 24. Figur 4 visar en detaljvy framifrån av flytanordningen 37 och ett fotsteg 15. Figur 5 visar en genomskärning längs linjen A-B i figur 4 sedan flytanordningen 37 och underliggande fotsteg avlägsnats för att förtydliga figuren. Figur 6 visar en sidovy av den stege som visas i figur 1 monterad på akterspegeln på en båt sedan flytanordningen 37 aktiverats och flyter på en vattenyta. Figur 7 visar en sidovy av en annan typ av bad- och räddningsstege enligt uppfinningen monterad bordvarts på 10 15 20 25 30 531 796 en båt, och ñgur 8 visar en perspektivvy snett framifrån av samma bad- och räddnings- stege.
Den bad och räddningsstege som visas i figurerna 1 - 6 består av en övre stegdel 1 och en undre stegdel 2.
Stegdelen 1 består av ett rör 3, som bockats i u-form så att det bildar en tvärgående fórbindelsedel 4 och två steglärrunar 5 och 6. Mellan stegläinmarna 5 och 6 är anordnat fotsteg 15, som är roterbart förbundna med steglämmarna 5 och 6. Förbindelsedelen 4 är svängbart lagrad i fästbyglarna 7 och 8, som är fasta på en båts akterspegel 56.
Stegdelen l är vidare försedd med Stödben 9 och 10.
Stegdelen 2 består av ett rör ll, som bockats i u-form, så att det bildar en yttersta stegpinne 12 och två steglärnmar 13 och 14. Mellan steglärnmarna 13 och 14 är vidare anordnat fotsteg 15, som är roterbart förbundna med steglärmnarna 13 och 14.
Stegdelen 2 är roterbart förbunden med stegdelen 1 genom gångjärn 16 och 17 av en vanligt förekommande typ, bestående av gångiärnsdelarna 18 och 19 förbundna genom en som nit utformad gångiärnssprint 20 som sträcker sig genom hål i gångiämsdelarna 18 och 19, respektive gångjärnsdelarna 21 och 22 som förbinds av níten 23.
De båda stegdelarna är dessutom försedda med lås 24 och 25 för att förhindra att stegen viker ihop sig vid livrfidning. Låset 24 består av låskístan 26, som är anbragt på steglämmen 5, och låsblecket 27 med hålet 28, anbragt på steglämrnen 13. Låskolven 29 är anordnad i låskistan 26 längs med en axel parallell med fórbindelsedelen 4 och på så sätt, att den passerar genom hål i låskistans två sidoväggar. I den (inre) ände av lås- kolven 29 som vetter mot steglämrnen 6 är anbragt ett handtag 30. En tryckfiäder 31 pressar mot ett ringformat anslag 32 på låskolven 29. När stegen fälls ut, kan låskolven 29 dras in med hjälp av handtaget 30, så att dess yttre ände är i liv med låskístans 26 yttre vägg. Fälls stegen ut så långt att låsblecket 27 passerar låskolven, kommer låsblecket 27 att hålla låskolven 29 i inpressat läge till dess låskolven kan glida in i hålet 28, då tryckt] ädem 31 kommer att pressa låskolven 29 in i hålet 28. Låset 25 är utfonnat på motsvarande sätt och består av en låskista 33, en låskolv 36 med ett handtag (ej visat) 10 15 20 25 30 531 755 och ett anslag (ej visat) mot vilket en tryckfiäder (ej visad) verkar, samt av låsblecket 34 med hålet 35. l stället för separata gångjärn och lås kan stegen förses med låsbara gångiärri, t.ex. av den typ som beskrivs i US 4,373,3l63 En flytanordning 37 är fäst pâ utsidan av steglämmarna 13 och 14 mellan stegpinnen 12 och det första av fotstegen 15.
Flytanordningen 37 består av en uppblåsbar blåsa 38 fäst vid en monteringsplatta 39, som i sin tur är fäst vid steglämmarna 13 och 14 med riggbultar 40 säkrade med låsringar 41. Blâsan är i hopvikt skick säkrad med hjälp av kardborrband 42 som samverkar med ögleband 43. En utlösningsanordning för gaspatroner 44 av den typ som används för uppblåsbara räddningsvästar eller livflottar är fast vid blåsan 38 genom en fästfläns 45, som är fastsvetsad i blåsan, och ventilen 46, som är fastvulkad vid fästflänsen och som sträcker sig genom monteringsplattan 39. I utlösningsanordningen är en gaspatron 47, likaledes av en typ avsedd för räddningsvästar eller iivflottar apterad. Utlösningsanordriingen kan aktiveras genom att man drar i linan 48, som är förbunden med utlösningsanordriingens arm 49. För att förhindra att blåsan 38 utsätts för krafier som kan skada blåsan om utlösningsanordningen eller gaspatronen oavsikt- ligt utsätts för kraftiga rörelser, är gaspatronen 46 säkrad med bygeln 50. En ventil 51 for anslutning till en luftpump är fastsvetsad vid blåsan 38 med en fástfläns (inte visad).
Ventilen kan också användas för att tömma blåsan 38 efter användning.
Blåsan 38 kan tillverkas av ett lämpligt flexibelt material som är gastätt och som inte spricker i veck eller fogar vid lagring. Lämpliga material kan vara t.ex. vävarmerade folier av klorbutadienginnmi eller väv belagd med sådant material eller något annat material som används till luftkamrnare i uppblåsbara produkter som räddningsvästar eller båtar. Ytor som exponeras när blåsan är hopvikt kan lämpligen törses med ett skyddande hölje av UV-beständig väv för att förhindra nedbrytning av ultravioletta strålar. Alternativt kan blåsan bestå av ett ytterhölje av väderbeständigt, vävt material med en inre blåsa av ett flexibelt, gastätt material som butylgummi eller klorbutadien- gummi. 10 15 20 25 30 531 ?"3E3 Vart och ett av fotstegen 15 består av ett stegplan 52 som vilar på en axel 53, vilken passerar genom, och kan rotera i, hål i steglärnmarna 5 och 6 respektive 13 och 14. En skyddsplåt 54 är fäst vid undersidan av stegplanet 52 och är fast förbunden med axeln 53. Ett anslag 55 är fäst vid stegplanet 52, men sträcker sig utanför detta, så att det ligger an mot steglämmen 5 respektive 13, när stegplanet är vinkelrätt mot steglämmen, och förhindrar därigenom fotstegets rotation nedåt förbi detta läge. Roteras fotsteget uppåt, kommer anslaget 55 att ligga an mot steglärnrnen S eller 13 när stegplanet 52 är i det närmaste parallellt med steglännnen och därigenom förhindra vidare rotation förbi detta läge. l figuren 6 visas den stege som visas i figuren 1 flytande på en vattenyta V. Vattenytan är för tydlighetens skull endast antydd och delar som befinner sig under vatten visas.
Figurerna 7 och 8 visar en annan bad- och räddningsstege enligt uppfinningen med en aktiverad flytanordning flytande på en vattenyta V. I figurerna är vattenytan för tydlighetens skull endast antydd och delar som befinner sig under vatten visas.
Den bad- och råddningsstege som visas i figurerna 7 och 8 består av en första stegdel 57 och tre stegelement 58, 59 och 60 teleskopiskt inskjutna i varandra respektive i stegdelen 57. Stegdelen 57 består av två rör eller steglärninar 61 och 62 förbundna med två tvärgående rör eller stegpinnar 63 och 64 genom de T-forrnade rörkopplingarna 65, 66, 67 och 68. Var och en av stegdelarna 58, 59 och 60 består av två rör 69 och 70, 71 och 72 respektive 73 och 74, lörbunda med ett tvärgående rör eller stegpinne 75, 76 respektive 77, genom rörkopplingarna 78 och 79, 80 och 81 respektive 82 och 83.
Stegdelen 58 kan förskjutas i förhållande till stegdelen 59 från ett inre läge, där rörkopplingarna 78 och 79 ligger an mot rörkopplingarna 80 och 81, till ett yttre läge, där rören 69 och 70 endast delvis är inskjutna i rören 7l respektive 72, men hindras att förskjutas ytterligare genom en utkragning eller íörtjockning vid eller nära den inre ändan av rören 69 och 70 som samverkar med inåtriktade anslag i rören 71 och 72, på sätt som visas i t.ex. JP 2003081178. På motsvarande sätt är stegdelen 59 begränsat rörlig i stegdelen 60 och stegdelen 60 begränsat rörlig i stegdelen 57. Stegdelarna låses på känt sätt i det yttre läget genom en fjäderbelastad låssprint (ej visad) som âr anordnad i var och en av rörkopplingarna 78 - 83 och som passar i (ej visade) hål i vart och ett av rören 69 ~ 74. 10 15 20 25 30 531 795 Stegdelen 57 är roterbart upphängd i en bygel 84 med genomgående bultar 85 och 86.
Bygeln 84 är fastsatt i en båts reling 87 utanför två grindar 88 och 89 för mantåg, så att den hopskjutria stegen kan fällas upp i mellanrummet mellan dem och säkras till deras övre del.
En flytanordning 90 är anordnad vid änden av stegdelarna 58 och 59. Flytanordningen består av en första, U-forrnad, uppblåsbar blåsa 91 som i uppblåst tillstånd sträcker sig utanför den fria änden av stegdelen 58, och en andra uppblåsbar blåsa 92 som är placerad inom det område som begränsas av de delar av blåsan 91 som bildar insidan av U-ets botten och den del av av U-ets skänklar som är utanför stegdelen 58, och är fast vid blåsan 91 längs med dessa delar. Blåsan 91 är gjord av ett flexibelt material med låg elasticitet och töjbarhet men med tillräcklig styrka för att motstå tillräckligt högt gastryck for att göra blåsan 91 så styv i uppblåst tillstånd att den kan bära vikten av en person på stegen utan att vikas. Materialet och fogar i blåsan 91 bör lämpligen motstå ett tryck av minst 10 kPa och helst minst 20 kPa. Blåsan 92 kan göras av mer elastiskt material och behöver inte vara styv i uppblåst tillstånd.
På var och en av blåsorna 91 och 92 är fäst en utlösningsanordning 93 respektive 94 med däri anbragt gaspatron 95 respektive 96. Utlösningsanordriingarna kan aktiveras genom drag i linoma 97 respektive 98. För att förhindra sprängning av blåsan 91 denna vidare försedd med en öveitrycksventil 99.
Vid blåsan 91 är fástremsor 100 och 101, tillverkade av flera lager av sarruna material som blåsan är gjord av, svetsade eller limmade. Fästremsorna 100 och 101 är i sin tur lösbart fästa vid rörkopplingarna 78 och 79 genom muttrar, som är anordnade i fickor i fästremsorna 100 och 101 och är skruvade på bultar, som är fastsvetsade i rörkopp- lingarna 78 och 79 och passerar genom hål i fástremsorna 100 och 101. Ytterligare fastremsor 102 och 103 är fastsvetsade eller lirnmade vid blåsan 91 vid rörkopplingarna 80 och 81 och på samma sätt fästa vid dessa rörkopplingar genom bultar fastsvetsade i rörkopplingarna och muttrar anordnade i fickor i fästremsorna.
Figur 8 visar samma bad- och räddningsstege som den som visas i figur 7. För att stötta stegen mot påkänningar i sidled är stegen emellertid försedd med en gaj 104 som 10 531 755 sträcker sig från ett fáste 105 på rörkopplingen 79 till ett fäste 106 anordnat på båtens fotlist. För att förhindra att den nödställde spolas av från stegen är den vidare försedd med ett nät 107 spänt mellan en första elastisk lina 108 som sträcker sig från ett fäste 109 på blåsan 91 till ett fäste 110 på grinden 89 fór mantåget och en andra elastisk lina lll som sträcker sig från fästet 109 till ett andra iäste l 12 på grinden 89. ll

Claims (10)

531 795 Patentkrav
1. l. Bad- och räddningsstege vars ena ände är fäst på eller i närheten av en båts reling (87) eller överdelen av dess akterspegel och är svängbart lagrad runt en horisontell axel i huvudsak parallell med båtens reling eller överdelen av dess akterspegel, så att stegen kan svängas åtminstone mellan en position där den hänger lodrätt eller i huvudsak lodrätt ned i vattnet, och en position där stegens fria ände flyter i vattenytan, och vars fria ände är försedd med en eller flera flytanordningar (3 7, 90) k ä n n e t e c k n a d a v att flytanordningen eller flytanordningarna (37, 90) i passivt tillstånd saknar tillräcklig flytfönnåga för att hålla stegens fria ände flytande, men när stegen hänger lodrätt eller i huvudsak lodrätt ned i vattnet kan aktiveras och därigenom bibringas tillräcklig flytförrnåga för att lyfta en person som står på eller håller sig intill stegen och att hålla stegens fria ände flytande i eller nära vattenytan även när stegen belastas av en på stegen liggande person.
2. Bad- och räddningsstege enligt föregående krav kännete c knad av att flytanordningen (37, 90) består av en eller flera uppblåsbara blåsor (38, 91, 92), som är försedda med en utlösningsanordning för en gaspatron (44, 95, 96).
3. Bad- och räddningsstege enligt något av föregående krav k ä n n e t e c k n a d a v att flytanordningen (3 7, 90) har en nettoflytkrafi om 250 N eller mer.
4. Bad- och räddningsstege enligt något av föregående krav k å n n e t e c k n a d a v att stegen är styv eller huvudsakligen styv i sin längsled.
5. Bad- och räddningsstege enligt något av patentkraven 2 och 3 k ä n n e t e c k n a d a v att flytanordningen (90) sträcker sig utanför stegens fria ände och är tillräckligt styv för att inte vikas stegen belastas av en person.
6. Bad- och räddningsstege enligt patentkravet 5 k ä n n e t e c k n a d a v att flytanordningen (90) består av en första uppblåsbar blåsa (91), som i uppblåst tillstånd sträcker sig utanför stegens fria ände och är tillräckligt styv för att inte vikas när stegen belastas av en person, och en andra blåsa (92) fäst vid den första blåsan (91). 12 53'l 798
7. Bad- och räddningsstege enligt något av föregående krav k ä n n e t e c k n a d a v att stegen består av flera stegelement (57, 58, 58, 60) teleskopiskt inskjutnai varandra
8. Hopíällbar bad- och räddningsstege enligt något av patentkraven l - 6 bestående av två stegdelar (l, 2) sammanhållna genom gångjärn (16, 17) anordnade på den sida av stegen som är vänd ut från båten k ä n n e t e c k n a d a v att stegdelarna på motsatt sida är försedda med låsanordningar (24, 25) för att förhindra ofrivillig sarnrnarrtällning av stegen.
9. Bad- och räddningsstege enligt något av föregående krav k ä n n e t e c k n a d a v att stegen är försedd med stegpinnar med cirkulm tvärsnitt.
10. Bad- och räddningsstege enligt något av föregående krav k ä n n e t e c k n a d a v att stegen är försedd med fotsteg vars stegplan från en position vinkelrät mot steglärnmarnas längdrikming kan roteras till en position som är parallell eller i huvudsak parallell med steglärnmarnas längdriktning. 13
SE0800612A 2008-03-17 2008-03-17 Bad- och räddningsstege SE0800612L (sv)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0800612A SE0800612L (sv) 2008-03-17 2008-03-17 Bad- och räddningsstege
PCT/SE2009/000133 WO2009116920A1 (en) 2008-03-17 2009-03-13 Bathing and rescue ladder

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0800612A SE0800612L (sv) 2008-03-17 2008-03-17 Bad- och räddningsstege

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE531796C2 true SE531796C2 (sv) 2009-08-04
SE0800612L SE0800612L (sv) 2009-08-04

Family

ID=40908887

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0800612A SE0800612L (sv) 2008-03-17 2008-03-17 Bad- och räddningsstege

Country Status (2)

Country Link
SE (1) SE0800612L (sv)
WO (1) WO2009116920A1 (sv)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN102837812A (zh) * 2011-12-29 2012-12-26 中国人民解放军海军医学研究所 一种船用落水人员快速救捞装置
NO344156B1 (no) * 2018-03-19 2019-09-23 Aquasecure As Redningstrapp for et akvakulturanlegg

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB9324861D0 (en) * 1993-12-03 1994-01-19 Henshaw Inflatables Limited Recovery aids
US5829380A (en) * 1997-07-31 1998-11-03 Smith; Donald H. Boat boarding system for dogs
US7017709B1 (en) * 2003-02-03 2006-03-28 Laymance Raymond N Marine safety ladder apparatus
US7255057B2 (en) * 2003-05-07 2007-08-14 Wright William C Ramp for pontoon boat
US6904863B2 (en) * 2003-07-23 2005-06-14 The Mardikian Family Trust Self-retracting lockable step-assembly for boats

Also Published As

Publication number Publication date
WO2009116920A1 (en) 2009-09-24
SE0800612L (sv) 2009-08-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3892290A (en) Boat ladder
US7293521B1 (en) Hydraulic transom lift
US8833290B2 (en) Light-weight platform having stairs
US4989691A (en) Inflatable boarding ladder and rescue device
US7509920B2 (en) Inflatable fender system and method
EP2226244B1 (en) Boarding ladder assembly for attachment to a boat
US4747797A (en) Man overboard retrieval apparatus
US20080017096A1 (en) Davit system for small boats
US20080145149A1 (en) Launch and Recovery Apparatus and Method
US4799447A (en) Portable boarding platform
WO2020229548A1 (en) A vessel-to-vessel gangway
US20080301888A1 (en) Access Method Between Marine Structures and Apparatus
US9745026B1 (en) Ladder for rigid inflatable boats
CA2545287C (en) Access method between marine structures and apparatus
SE531796C2 (sv) Bad- och räddningsstege
US7267074B1 (en) Bi-fold dinghy
CA2546927C (en) Portable self-rescue device for kayakers
US6932020B2 (en) Boat boarding device
GB2463099A (en) Inflatable water recovery apparatus
WO2018178646A1 (en) A framework for suspending a load from a boat
ES2925910T3 (es) Sistema de transferencia de botes
AU2019100653A4 (en) Lifting Device
GB2471461A (en) Man overboard recovery device
US207166A (en) Improvement in life-boats
CN111572719B (zh) 一种用于大型船舶的长跨距登乘装置

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed