SE528277C2 - Återströmningsskydd för vattenutkastare - Google Patents

Återströmningsskydd för vattenutkastare

Info

Publication number
SE528277C2
SE528277C2 SE0500346A SE0500346A SE528277C2 SE 528277 C2 SE528277 C2 SE 528277C2 SE 0500346 A SE0500346 A SE 0500346A SE 0500346 A SE0500346 A SE 0500346A SE 528277 C2 SE528277 C2 SE 528277C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
chamber
valve
connection
opening
valve unit
Prior art date
Application number
SE0500346A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0500346L (sv
Inventor
Bjoern Rydetorp
Original Assignee
Gustavsberg Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Gustavsberg Ab filed Critical Gustavsberg Ab
Priority to SE0500346A priority Critical patent/SE528277C2/sv
Publication of SE0500346L publication Critical patent/SE0500346L/sv
Publication of SE528277C2 publication Critical patent/SE528277C2/sv

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E03WATER SUPPLY; SEWERAGE
    • E03BINSTALLATIONS OR METHODS FOR OBTAINING, COLLECTING, OR DISTRIBUTING WATER
    • E03B7/00Water main or service pipe systems
    • E03B7/09Component parts or accessories
    • E03B7/10Devices preventing bursting of pipes by freezing
    • E03B7/12Devices preventing bursting of pipes by freezing by preventing freezing
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E03WATER SUPPLY; SEWERAGE
    • E03BINSTALLATIONS OR METHODS FOR OBTAINING, COLLECTING, OR DISTRIBUTING WATER
    • E03B9/00Methods or installations for drawing-off water
    • E03B9/02Hydrants; Arrangements of valves therein; Keys for hydrants
    • E03B9/14Draining devices for hydrants

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Hydrology & Water Resources (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Water Supply & Treatment (AREA)
  • Jet Pumps And Other Pumps (AREA)
  • Check Valves (AREA)
  • Safety Valves (AREA)

Description

528 277 Sammanfattning av uppfinningen Syftet med uppfinningen är således att åstadkomma en ventilenhet som möjliggör förbättrat skydd mot återsugning. Vidare är det önskvärt att ventilenheten möjliggör konstruktioner vilka uppfyller andra krav som t ex frostsäkerhet och läckagesäkerhet.
Detta syfte uppnås genom en ventilenhet avsedd för montering på insidan av en vägg i samband med en vattenutkastare, innefattande en ventil anordnad för att stänga och öppna mellan en första kammare belägen uppströms ventilen och en andra kammare belägen nedströms ventilen, varvid en förbindelse är anordnad mellan den andra kammaren och omgivande atmosfär, och att förbindelsen är tillslutbar medelst en tätningsanordning vilken öppnar förbindelsen då trycket i den första kammaren sjunker från ett systemtryck, och stänger förbindelsen då systemtrycket återställs i den första kammaren.
Genom uppfinningen uppnås en ventilenhet vilken vid ett eventuellt tryckfall från ett användningstryck i den första kammaren kan åstadkomma en öppen förbindelse mellan atmosfär och den andra kammaren, vilken är belägen nedströms om den första kammaren. Tryckfall som riskerar att uppstå även i den andra-kammaren kan därmed hävas genom att luft kan strömma in däri.
Därmed undviker man att vakuum skapas i den andra, nedströms belägna kammaren, vilket i sin tur innebär att risken för återsugning av t ex vatten till den andra kammaren minskar väsentligt. Detta innebär en säkrare ventilenhet då risken för kontaminering eller läckage beroende på återsugning minskar.
Eftersom förbindelsen till atmosfär skeri en andra kammare medan förbindelsens tätningsanordning styrs av trycket i en första kammare, vilken är åtskild från den andra kammaren av en ventil, erhålls en läckagesäkrare ventilenhet som möjliggör konstruktioner där hela ventilenheten kan anordnas inomhus, till exempel i en vägg. Detta är fördelaktigt eftersom en invändigt anordnad enhet är mindre utsatt för frostproblem än utvändigt anordnade enheter.
Med systemtryck menas här ett normalt användningstryck, dvs då ventilenheten är öppen för genomströmning av vatten eller annan vätska. Olika varianter av uppfinningen kan givetvis utformas så att de passar olika systemtryck. 10 15 20 25 30 35 528 277 Tätningsanordningen kan företrädesvis vara anordnad i själva förbindelsen mellan den andra kammaren och atmosfär.
Lämpligen sträcker sig förbindelsen från den andra kammaren till en intagsöppning mot atmosfär, och intagsöppningen är högre belägen än den andra kammaren. Med denna konstruktion kan läckageproblem via förbindelsen undvikas. Alternativa konstruktioner där intagsöppningen är lägre belägen än den andra kammaren är likaså möjliga. Dessa konstruktioner bör lämpligen anordnas i anslutning till ett avlopp för eventuellt vatten som kan strömma ut via intagsöppningen.
Vidare kan företrädesvis förbindelsen dessutom vara stängbar vid återflöde från den andra kammaren. På så sätt kan läckage via förbindelsen förhindras i fall av återflöde från den andra kammaren. Stängningen vid återflöde från den andra kammaren är lämpligen sådan att förbindelsen stängs vid återflöde oavsett vilket tryck som råderi den första kammaren.
Tätningsanordningen kan vara utformad så att den åstadkommer både nämnda stängning respektive öppning av förbindelsen under påverkan av trycket i en första kammaren, och nämnda stängning av förbindelsen vid återflöde från den andra kammaren (oavsett trycket i den första kammaren). I detta fall kan tätningsanordningen lämpligen innefatta en flytkropp som är anordnad i förbindelsen, på så sätt att ett återflöde av vätska förflyttar flytkroppen så att förbindelsen stängs. Denna utföringsvariant utgör en enkel och tillförlitlig konstruktion. å I en annan utföringsform kan ventilenheten, utöver den tätningsanordning som åstadkommer öppning av förbindelsen vid minskat tryck i den första kammaren, även innefatta en andra tätningsanordning vilken åstadkommer stängning av förbindelsen vid återflöde från den andra kammaren. I denna utföringsform utförs alltså de båda stängningsfunktionerna av olika tätningsanordningar. Den andra tätningsanordningen för stängning vid återflöde kan lämpligen innefatta en flytkropp som är anordnad i förbindelsen.
Lämpligen är en ventilkropp anordnad att öppna respektive stänga ett inlopp till g den första kammaren. 10 15 20 25 30 35 528 277 I en utföringsform kan tätningsanordningen för att stänga eller öppna förbindelsen innefatta, så att ventilkroppen har en första position i vilken inloppet âr stängt och förbindelsen öppen, och en andra position i vilken inloppet är öppet och förbindelsen stängd. På så sätt kan öppning och stängning av inloppet till den första kammaren enkelt koordlneras med öppning och stängning av förbindelsen. Om tryckfall förekommer i inloppet till den första kammaren, och vidare i den första kammaren, åstadkommas därmed stängning av inloppet och öppning av förbindelsen samtidigt. Båda dessa åtgärder förhindrar återförsel av vatten mot inloppet.
I en utföringsform kan ventilkroppen även uppbära en flytkropp vid vilken .tätningsytan är anordnad. I denna utföringsform kan flytkroppen förflyttas genom samtidig förflyttning av ventilkroppen, såsom beskrivits ovan, eller genom att den lyfts upp av vatten som ansamlas vid eventuell återströmning. På så sätt stänger flytkroppen förbindelsen då ventilkroppen är i sin andra position, och vid återflöde från den andra kammaren stänger flytkroppen likaså förbindelsen, oavsett ventilkroppens position.
Ventilen mellan den första kammaren och den andra kammaren är lämpligen en avstängnlngsventil, vilken kan vara sammanbyggd med eller utgöras av en backventil. ventilen öppnar då trycket i den första kammaren motsvarar ett användningstryck, och låter vatten strömma vidare till den andra kammaren.
Om trycket sjunker i den första kammaren kommer ventilen att stänga, vilket innebär ytterligare skydd mot kontaminering på grund av återströmning av vatten.
Förbindelsen till atmosfär kan vara utformad på olika vis. Lämpligen kan den innefatta en i ett ventilhus utformad kanal vilken sträcker sig från den andra kammaren till en övre kammare i ventilhuset, vilken är högre belägen än nämnda andra kammare, och mynna ut en intagsöppning mot atmosfär från den övre. kammaren. Med denna konstruktion kan en eller flera tätningsanordningar anordnas till exempel i kanalen eller i den övre kammaren, för att stänga förbindelsen såsom beskrivits ovan.
Kort beskrivning av de medföljande ñtningarna Andra särdrag och fördelar hos den föreliggande uppfinningen kommer att framgå tydligare från följande beskrivning av exempel på utföringsformer, vari 10 15 20 25 30 35 528 277 Fig. 1 är en snittvy av en första utföringsform av en ventilenhet enligt uppfinningen i ett icke-trycksatt tillstånd.
Fig. 2 är en vy av ventilenheten i Fig. 1 i ett trycksatt tillstånd.
Fig. 3 är en vy av Ventilenheten i Fig. 1 i ett trycksatt tillstånd, och med avstängningsventilen öppen. ' Fig. 4 är en vy av ventilenheten i Fig. 1 i ett fall med tryckfall i tilloppsledningen och kärvande backventil.
Fig. 5 är en vy av Ventilenheten i Fig. 1 i ett fall med tryckfall i tilloppsledningen och fungerande backventil.
Fig. 6 är en vy av ventilenheten i Fig. 1 i ett fall med tryckfall i tilloppsledningen och fungerande backventil, där flytkroppen förhindrar läckage från enheten.
Fig. 7 är en snittvy av en andra utföringsform av en ventilenhet enligt uppfinningen i ett icke-trycksatt tillstånd.
Fig. 8 är en snittvy av en tredje utföringsform av en ventilenhet enligt uppfinningen i ett icke-trycksatt tillstånd.
Detaljerad beskrivning av föredragna utföringsformer av uppfinningen Särdrag och fördelar med uppfinningen kommer nu att beskrivas med hänvisning till exempel på utföringsformer.
Fig. 1 är en snittvy av en första utföringsform av en ventilenhet enligt uppfinningen. Ventilenheten är avsedd för montering på insidan av en vägg i samband med en vattenutkastare.
Ventilenheten innefattar ett ventilhus 10, vilket har en inloppsstos 11 för anslutning till en vattenreservoar, och en utloppsstos 12 för anslutning till en vattenutkastardel. Ventilhuset bildar en första kammare 2 mellan inloppsstosen 11 och utloppsstosen 12. Vidare bildas en andra kammare 3 av utloppsstosen 12 med vattenutkastardelen. Mellan den första och den andra kammaren 2, 3 är en ventil 1, här en avstängningsventil med integrerad backventil, anordnad. Vid normal användning kommer vatten att strömma från inloppsstosen 11 via den första kammaren 2 mot den andra kammaren 3, med avstängningsventilen 1 i öppet läge. Därmed har ventilenheten en ventil 1 i form av avstängningsventilen som är anordnad att stänga och öppna mellan den första kammaren 2, vilken är belägen uppströms ventilen, och den andra kammaren 3, vilken är belägen nedströms ventilen 1. 10 15 20 25 30 35 528 277 I den i Fig. 1 visade utföringsformen bildar ventilhusetglü även ett övre parti 26.
I det övre partiet 26 finns anordnat en övre anslutningsdel 23 vilken bildar öppningar 24 mot atmosfären. Anslutningsdelen 23 med det övre partiet 26 bildar tillsammans en övre kammare 20 av ventilenheten, vilken alltså är i kontakt med atmosfär via öppningarna 24. I ventilhuset 10 är en kanal 44 utformad, vilken förbinder utloppsstosen 12 och därmed den andra kammaren 3 med den övre kammaren 20. Därmed bildas en förbindelse 4 från den andra kammaren 3, via kanalen 44, den övre kammaren 20 och öppningarna 24 till atmosfär. Förbindelsen 4 sträcker sig således i vertikal riktning från den andra kammaren 3 till öppningarna 24, vilka öppningar är högre belägna än den andra kammaren 3. Förbindelsen 4 är öppnings- och stängningsbar vilket kommer att beskrivas nedan. vattenutkastardelen har ett utloppsrör 13 vilket är anordnat i ventilhusets 10 utloppsstos 12. Vidare är vattenutkastardelen försedd med en rörformig axel 14 vilken är koncentriskt anordnad i utloppsröret 13. Utloppsstosen 12 tillsammans med utloppsröret 13 bildar den andra kammaren 3 hos ventilenheten.
Vattenutkastaranordningen är vid sin yttre ände lämpligen försedd med ett utlopp vilket befinner sig utomhus och är anpassat till exempel till att kopplas till en slang.
I närheten av utloppsstosens 12 anslutning till vattenutkastardelen är avstängningsventilen 1 såsom tidigare nämnts anordnad. Avstängningsventilen 1 har en ventilkropp 15 med en anlíggningskropp 16 vilken i ett stängt läge ligger an och tätar mellan den första kammaren 2 och utloppsstosen 12, dvs mellan den första kammaren 2 och den andra kammaren 3. I den här visade anordningen innefattar backventilen 1 även en fjäder 17 vilken verkar för att föra ventilkroppen 15 i riktning mot den första kammaren 2 så att en tätningsyta 16 hos ventilkroppen 15 tätar mellan den första kammaren 2 och den andra kammaren 3. I öppet läge fungerar avstängningsventilen 1 även som en backventil med ventilkropp (kägla) 15, tätningsyta 16 och fjäder 17. ventilkroppen 15 är här anordnad inuti den rörformiga axeln 14 hos - vattenutkastar delen. Omgivande den rörformiga axeln 14 finns en positioneringsdel 18 kring vilken fjädern 17 är arrangerad. Positioneringsdelen 18 är vid utloppsänden försedd med utskott 19 vilka sträcker sig radiellt mellan den rörformiga axeln 14 och utloppsröret 13. På så sätt åstadkommes den koncentriska placeringen av ventilkroppen 15 och den rörformiga axeln 14 i 10 15 20 25 30 35 528 277 utloppsröret 13. Utskotten 19 är utformade med inbördes avstånd så att vatten kan passera mellan utloppsröret 13 och den rörformiga axeln 14, förbi utskotten 19.
I den första kammaren 2 finns anordnad en ventilkropp 7 vilken är avsedd att stänga respektive öppna mellan tilloppsstosen 11 och den första kammaren 2. I den illustrerade utföringsformen utgörs ventilkroppen 7 av den nedre delen av en kägla 8 vilken är anordnad i ventilhuset 10. Käglan 8 sträcker sig genom den första kammaren 2 och upp in i den övre kammaren 20 av ventilhuset. Vid sin övre ände bildar käglan 8 en väsentligen horisontell yta 21. En fjäder 22 är mellan en övre avgränsningsyta 27 hos anslutningsdelen 23 och den horisontella ytan 21 hos käglan, så att fjädern 22 verkar för att pressa käglan 8 nedåt till ett läge då ventilkroppen 7 tätar mellan inloppsstosen 11 och den andra kammaren 2. Vidare uppbär ytan 21 en flytkropp 6. Flytkroppen 6 är utformad med en bas 28 och en från basen sig sträckande, smalare överdel vilken är anordnad i en urtagning 30 i den övre anslutningsdelen 23. Urtagningen 30 är i kommunikation med atmosfär via öppningarna 24. Flytkroppens överdel 29 är utformad med utskott 25 anordnade med avstånd från varandra så att, när flytkroppen 6 är i sitt nedre läge, vilket illustreras i Fig. 1, luft kan strömma från öppningarna 24 förbi utskotten 25 och till den övre kammaren 20.
Basen 28 av flytkroppen 6 är vid sin övre ände försedd med en tätningsyta 45.
Om flytkroppen förs till ett övre läge, kommer tätningsytan 45 att ligga an mot anslutningsdelens 23 övre yta 27 och därmed avbryta den övre kammarens 20 kontakt med atmosfär.
Flytkroppen 6 tillsammans med käglan 8 bildar alltså i denna utföringsform en tätningsanordning 5. Denna tätningsanordning åstadkommer, såsom beskrivs i närmare detalj nedan, öppning av förbindelsen 4 om trycket i den första kammaren 2 minskar från ett användningstryck. Vidare åstadkommer tätningsanordningen 5 med hjälp av flytkroppen 6 tätning av förbindelsen 4 i fall av återströmning av vatten till den andra kammaren 3, oavsett trycket i den första kammaren 2.
Förbindelsen 4 mellan den andra kammaren 3 och atmosfär äri denna utförmingsform utformad att sträcka sig först mellan den andra kammaren 3 till den övre kammaren 20, via urtagningen 30 i den övre anslutningsdelen 23 och öppningarna 24 till atmosfär. Alltså är förbindelsen 4 öppen mot atmosfär då 10 15 20 25 30 35 528 277 flytkroppen 6 är i ett nedre läge, och stängd då flytkroppen 6 är i ett övre läge och tätningen 5 ligger an mot den övre anslutningsdelen 23.
I Fig. 2 illustreras ett läge där ventilenheten i Fig. 1 är trycksatt, men avstängningsventilen 1 ännu inte har öppnats. Vatten strömmar in via inloppsstosen 11. Vattentrycket verkar på ventilkroppen 7 och får käglan 8 att lyftas uppåt undersammanpressning av fjädern 22. Då käglan 8 förs uppåt tar den med sig flytkroppen 6 vars tätning 45 kommer att stänga av kommunikationen mellan den övre kammaren 20 samt förbindelsen 4 och atmosfär. Därmed rlskeras inget läckage av vatten via förbindelsen 4 i detta läge.
I Fig. 3 illustreras läget då ventilenheten i Fig. 2 öppnats från det trycksatta läget, dvs då avstängningsventilen 1 har öppnats. Vatten kan nu strömma från inloppsstosen 11 via den första kammaren 2 till den andra kammaren 3 och vidare ut genom vattenutkastardelens utloppsrör 13. Käglan 8 är fortfarande i ett övre läge, där flytkroppens 6 tätning 45 är i kontakt med anslutningsdelens 23 övre avgränsningsyta 27, och därmed stänger mot atmosfären. Därmed finns ingen risk att vatten, till exempel vid öppning av ventilenheten, skulle skvätta upp från den andra kammaren 3 via förbindelsen 4 och ut genom öppningarna 24. Det i Fig. 3 illustrerade läget är det normala vid användning av ventilenheten.
I Fig. 4 illustreras en situation, då av någon anledning trycket minskar i tilloppsstosen 11 och samtidigt backventilen 1 kärvar, så att den inte stänger till mellan den första kammaren 2 och den andra kammaren 3. I denna situation kommer käglan 8 att falla ned under verkan av fjädern 22 och av sin egentyngd. ventilkroppen 7 kommer därmed att täta mellan den första kammaren 2 och tilloppsstosen 11. Därmed stängs förbindelsen mellan vattenutkastardelen och tilloppet, vilket säkerställer att vatten ej kan återströmma från vattenutkastardelen till tilloppsstosen och därifrån vidare in i vattenreservoaren.
Dessutom reduceras ett eventuellt undertryck i inloppsstosen vilket gör att det krävs en mindre luftvolym för att häva undertrycket i den andra kammaren 3 och därmed eliminera risken för återsugning. I å Vidare kommer luft att kunna strömma in till den andra kammaren 3 via öppningarna 24, urtagningen 30, den övre kammaren 20 och förbindelsen 4. 10 15 20 25 30 35 528 277 Därmed hävs även ett eventuellt undertryck i den andra kammaren 3 vilket förhindrar återsugning av vatten.
I Fig. 5 illustreras en situation då trycket minskar i tilloppsstosen 11 och backventilen fungerar 1 korrekt. Då trycket minskar i tilloppsstosen 11 kommer käglan 8 att tryckas ned såsom beskrivits i samband med Fig. 4. Samtidigt kommer ventilkroppen 15 hos backventilen att tryckas av fjädern 17 mot sitt säte för att täta mellan den första kammaren 2 och den andra kammaren 3. I detta läge finns alltså en dubbel tätning mellan den andra kammaren 3 och tilloppsstosen 11, vilket ger ökad säkerhet. På samma sätt som beskrivits ovan kommer luft att kunna strömma in till den andra kammaren 3 för att häva ett eventuellt undertryck där, och förhindra återsugning av vatten.
Om vatten ändå skulle strömma tillbaka från utloppsröret 13 mot den andra kammaren 3, kommer detta som beskrivits ovan ej att kunna nå inloppsstosen 11 oavsett om backventilen fungerar eller kärvar. Återströmmande vatten kan dock strömma genom den andra kammaren 3 och via förbindelsen 4 in i den övre kammaren 20. I denna situation kommer flytkroppen 6 att lyftas av vattnet, och vid en viss vattennivå nå ett översta läge där flytkroppens 6 tätning 45 ligger an mot den övre avgränsningsytan 27 och därmed stänger förbindelsen med atmosfär. (se Fig. 6) På så sätt säkerställs att återströmmande vatten inte kan komma ut genom öppningarna 24. Detta är särskilt fördelaktigt eftersom ventilenheten är avsedd att anordnas innanför en vägg, vilket innebär att läckage bör undvikas.
I Fig. 7 illustreras en andra utföringsform av en ventílenhet enligt uppfinningen.
Motsvarande delar har fått samma referensnummer och benämning som i den utföringsform som beskrivits i samband med Fig. 1-6, och kommer ej att beskrivas i detalj, då dessa delars funktion framgår av beskrivningen ovan.
Ventilhuset 10 bildar i den andra utföringsformen liksom i den första en inloppsstos 11, en första kammare 2 och en utloppsstos 12. Utloppsstosen 12 tillsammans med ett däri anordnat utloppsrör 13 till en vattenutkastar del bildar en andra kammare 3. Mellan den första kammaren 2 och den andra kammaren 3 finns en backventil 1 anordnad på motsvarande sätt som i den första utföringsformen. Den övre kammaren 20 har en öppning 24 till atmosfär. Mellan den andra kammaren 3 och den övre kammaren 20 finns en kanal 44. Därmed bildas en förbindelse 4 från den andra kammaren 3 via kanalen 44 och den övre 10 15 20 25 30 35 528 277 10 kammaren 20 till atmosfär via öppningen 24. Öppningen 24 är även i denna utföringsform högre belägen än den andra kammaren 3.
I den andra utföringsformen utgörs ventilkroppen 7 för stängning och öppning mellan inloppsstosen 11 och den första kammaren 2 av en ventildel med en nedre del 31 belägen i inloppsstosen 11 och en övre ventilyta 32 belägen i den första kammaren 2, samt en axel som sträcker sig mellan den nedre delen 31 och den övre ventilytan 32. Den nedre delen 31 har utskott belägna med avstånd från varandra så att, när ventilkroppen 7 är i ett övre läge och utskotten 31 ligger an mot kanten till öppningen 33 mellan inloppsstosen och den första kammaren 2, vatten kan strömma genom mellanrummen mellan utskotten 31.
Den övre ventilytan 32 är utformad att, då ventilkroppen 7 är i ett nedre läge, stänga öppningen 33. Förflyttning av ventilkroppen 7 mellan ett övre, öppet läge, och ett nedre, stängt läge, åstadkommes helt enkelt med hjälp av tryckskillnaden mellan inloppsstosen 11 och den första kammaren 2.
Tillslutning respektive öppning av förbindelsen 4 genom tillslutning respektive öppning av den övre kammarens 20 öppning 24 mot atmosfär åstadkommes i utföringsformen som visas i Fig. 7 medhjälp av en ventilkropp 46 vilken är anordnad väsentligen vertikalt sig sträckande från ett membran 34. Membranet 34 är anordnat väsentligen horisontellt mellan den första kammaren 2 och den övre kammaren 20. ventilkroppen 46 har en övre, väsentligen horisontell ventilyta vilken uppbär en tätningsyta 45. Vid trycksättning av kammaren 2 kommer membranet att bukta uppåt och därmed föra tätningen 45 uppåt mot öppningen 24 så att denna stängs mot atmosfär. Membranet 34 med ventilkroppen 46 och dess tätning 45 bildar därmed i denna utföringsform en tätningsanordning 5 vilken öppnar förbindelsen 4 då trycket i den första kammaren 2 sjunker från ett användningstryck, och stänger förbindelsen 4 då användningstrycket återställs i den första kammaren 2.
Vidare finns i denna utföringsform en flytkropp 6 anordnad i kanalen 44 mellan den andra kammaren 3 och den övre kammaren 20. Flytkroppen 6 har här formen av en sfär. Vid eventuell återströmning av vatten från den andra kammaren 3, kommer vatten att fyll kanalen 44 och därmed lyfta flytkroppen 6 tills den slår an mot en del av kanalens 44 insida vilken är utformad så att den bildar ett säte 35. Flytkroppens 6 övre del 45 kommer i detta läge att bilda en tätningsyta mot sätet 35 så att kanalen 44 stängs av. På detta sätt stängs förbindelsen 4 vid återströmning av vatten. Flytkroppen 6 med sätet 35 bildar 10 15 20 25 30 35 528 277 11 således i denna utföringsform en andra tätningsanordning 5' vilken åstadkommer stängningen av förbindelsen 4 vid återflöde från den andra kammaren 3.
I ett normalt användnlngsläge kommer vatten att strömma till inloppsstosen 11.
Trycket i inloppssstosen mot ventilkroppens 7 ventilyta 32 förskjuter ventilkroppen 7 uppåt så att vattnet kan passera öppningen 33 och in i den första kammaren 2. Då kammaren 2 trycksätts kommer membranet 34 att bukta uppåt, varvid ventilkroppen 46 förflyttas uppåt och dess tätning 45 stänger öppningen 24 mot atmosfär. Samtidigt kommer trycket i kammaren 2 mot backventilens 1 anliggningskropp 16 att öppna backventilen 1, så att vatten kan strömma från den första kammaren 2 till den andra kammaren 3 och vidare ut genom vattenutkastardelens utloppsrör 13.
I en situation, då av någon anledning trycket minskar i tilloppsstosen 11 och samtidigt backventilen 1 kärvar, så att den inte stänger mellan den första kammaren 2 och den andra kammaren 3, kommer här ventilkroppen 7 att förflyttas till sitt nedre läge på grund av tryckskillnaden mellan inloppsstos 11 och den andra kammaren 2. Därmed stängs förbindelsen mellan vattenutkastardelen och tilloppet 11, vilket säkerställer att vatten ej kan återströmma från vattenutkastardelen till tilloppsstosen 11 och därifrån vidare in i vattenreservoaren. Eftersom trycksänkning samtidigt uppstår i den första kammaren 2, kommer vidare membranet 34 att förflyttas nedåt, varvid tätningen 45 förflyttas så att öppningen 24 mot atmosfär blir fri. Därmed kan luft strömma genom öppningen 24, den övre kammaren 20, kanalen 4 och till den andra kammaren 3 för att häva ett eventuellt undertryck i denna. Därmed förhindras återsugning av vatten från vattenutkastardelen 13. Med denna konstruktion kommer ett eventuellt undertryck i inloppsstosen 11 att reduceras avsevärt till den första kammaren 2, vilket gör att det krävs en relativt liten luftvolym för att häva undertrycket i den andra kammaren 3.
Om trycket minskar i tilloppsstosen 11 och backventilen 1 fungerar korrekt, kan såsom beskrivits ovan ventilkroppen 7 täta mellan den första kammaren 2 och tilloppsstosen 11. Backventilen 1 kommer att täta mellan den andra kammaren 3 och den första kammaren 1. I detta läge kan alltså en dubbel tätning mellan den andra kammaren 3 och tilloppsstosen 11 åstadkommas. Luft kan, såsom beskrivits ovan strömma ned i den andra kammaren 3 och häva ett eventuellt undertryck i denna. 10 15 20 25 30 35 528 277 12 Återströmmande vatten kan dock strömma genom den andra kammaren 3 och in i förbindelsen 4. I detta fall kommer dock flytkroppen 6 att lyftas upp av det återströmmande vattnet och bringas att täta mot sätet 35 i kanalen 44. Därmed stängs förbindelsen mellan den andra kammaren 3 och atmosfär, vilket säkerställer att återströmmande vatten ej läcker ut ur ventilenheten.
I den andra utföringsformen utgör alltså membranet 34 med sin tätning 45 en första tätningsanordning 5, vilken åstadkommer öppning av förbindelsen 4 då trycket i den första kammaren sjunker från ett användningstryck. Flytkroppen 6 vilken är anordnad i kanalen 44 som utgör en del av förbindelsen 4 bildar en andra tätningsanordning 5', vilken åstadkommer stängning av förbindelsen 4 i fall av återflöde från den andra kammaren 3.
I Fig. 8 illustreras en tredje utföringsform av en ventilenhet enligt uppfinningen.
Motsvarande delar har fått samma referensnummer och benämning som i de utföringsformer som beskrivits i samband med Fig. 1-7, och kommer ej att beskrivas i detalj, då funktionen framgår av beskrivningen ovan.
Ventllhuset 10 bildar i den tredje utföringsformen, liksom i den första, en inloppsstos 11, en första kammare 2 och en utloppsstos 12. Utloppsstosen tillsammans med ett däri anordnat utloppsrör 13 till en vattenutkastar del bildar en andra kammare 3. Mellan den första kammaren 2 och den andra kammaren 3 finns en backventil 1 anordnad på motsvarande sätt som i den första utföringsformen. I denna utföringsform bildar ventilhuset 10 inte någon övre kammare med öppning till atmosfär. I stället finns en förbindelse 4 i form av en kanal 44 vilken sträcker sig direkt från den andra kammaren 3 till atmosfär.
I den tredje utföringsformen utgörs ventilkroppen 7 för stängning och öppning mellan inloppsstosen 11 och den första kammaren 2 av en ventildel motsvarande den som beskrivits i samband med den utföringsform som visas i Fig. 7. ventilkroppen 7 har en nedre del 31 belägen i inloppsstosen 11 och en övre ventilyta 32 belägen i den första kammaren 2, och en axel som sträcker sig mellan den nedre och den övre ventilytan. Den nedre delen 31 har utskott belägna med avstånd från varandra så att, när ventilkroppen 7 är i ett övre läge och utskotten 31 ligger an mot kanten till öppningen 33 mellan inloppsstosen och den första kammaren 2, vatten kan strömma genom mellanrummen mellan utskotten 31. Den övre ventilytan 32 är utformad att stänga öppningen 33 då 10 15 20 25 30 35 528 277 13 ventilkroppen 7 är i ett nedre läge. Förflyttning av ventilkroppen 7 mellan ett övre, öppet läge, och ett nedre, stängt läge, åstadkommes helt enkelt med hjälp av tryckskillnaden mellan inloppsstosen 11 och den första kammaren 2.
Tätningsanordningen 5 för öppning respektive tillslutning av förbindelsen 4 med atmosfär består av flera delar. En väsentligen horisontellt anordad styrkolv 36 är vattentätt inpassad i en öppning 38 mellan den första kammaren 2 och förbindelsen 4. Styrkolven 36 har sin ena ände belägen i den första kammaren 2. Denna ände har en anliggningsyta 39 som ligger an mot ena änden av en fjäder 37, vars andra ände vilar mot kanten av öppningen 38. Styrkolvens 36 andra ände vilken befinner sig i kanalen 44 har ett koniskt ändparti 40. Vid det koniska ändpartiet 40 finns en ventilbricka 41 vilken är väsentligen horisontellt anordnad över en stos 43 genom vilken kanalen 44 fortsätter ut till atmosfär.
Ventilbrickan 41 är på sin nedre yta försedd med en tätning 45 för stängning av öppningen till stosen 43. Vidare är en fjäder 42 koncentriskt anordnad kring stosen 43 för att pressa ventilbrickan 41 uppåt att ligga an mot det konlska ändpartiet 40 hos den väsentligen horisontella ventilkroppen 36.
Då den första kammaren 2 fylls med vatten, kommer vattentrycket att verka på anliggningsytan 39 hos styrkolven 36 och förflytta denna i riktning mot förbindelsen 4 under sammanpressning av fjädern 37. Den horisontella ventilkroppens 36 konlska ändparti kommer då att förskjutas, så att Ventilbrickan 41 trycks nedåt under sammanpressning av fjädern 42. På så sätt tätas förbindelsen 4 mot atmosfär under verkan av trycket i den första kammaren 2.
Vid användning av ventilenheten som visas i Fig. 8 kommer alltså vatten att strömma från inloppsstosen 11 till den första kammaren 2, förbi den öppna backventilen 1 till den andra kammaren 3 och vidare ut genom vattenutkastardelen.
Om tryckfall uppstår i inloppsstosen 11, kommer ventilkroppen 7 att sluta till öppningen 33 mellan inloppsstosen 11 och den första kammaren 2. Backventilen 1 kommer att stänga kommunikationen mellan den första kammaren 2 och den andra kammaren 3. Det lägre trycket som även uppstår i den första kammaren 2 kommer att bringa den horisontellt anordnade styrkolven 36 i riktning mot den första kammaren 2, så att dess konlska ändparti förflyttas i förbindelsen 4 i riktning åt vänsteri Fig. 8. Därmed kommer ventilbrickan 40 att pressas uppåt 10 15 20 25 30 35 528 277 14 under verkan av fjädern 42 varmed förbindelsen 4 öppnas mot atmosfären.
Därmed kommer ett eventuellt undertyck i den andra kammaren 3 att hävas, och återsugning av vatten från vattenutkastardelen undviks.
I den tredje utföringsformen finns ingen anordning för att stänga förbindelsen 4 i fall av återflöde från den andra kammaren 3. Man kan dock tänka sig olika typer av sådana anordningar som kan kombineras med den visade utföringsformen.
Vidare kan i den tredje utföringsformen vatten komma att strömma ut via kanalen 44, vars öppning 24 är belägen nedanför den andra kammaren. På grund av detta kan ventilenheten lämpligen anordnas i anslutning till ett avlopp för att ta om hand om eventuellt utströmmande vatten från kanalen 44.
Fig. 9 visar den först beskrivna utföringsformen av uppfinningen, när den är ansluten till ett utloppsrör 13 av en vattenutkastardel med ett utlopp vilket kan anordnas till exempel på utsidan av en vägg.
Givetvis kan många ytterligare utföringsformer skapas inom ramen för uppfinningen. Den geometriska utformingen av kamrarna kan givetvis varieras liksom formen på ventilhus och/eller andra delar som bidrar till bildandet av kamrama. Många varianter av ventiler och tätningsanordningar kan tänkas som är lämpliga för de syften som beskrivits ovan. Vidare kan förbindelsen till atmosfär sträcka sig på olika sätt. Till exempel behöver förbindelsen inte sträcka sig direkt vertikalt mot en öppning mot atmosfär, utan kan till exempel sträcka sig först åt sidan eller nedåt för att sedan böja av uppåt mot en öppning företrädesvis belägen högre än den andra kammaren. Vidare kan flera förbindelser anordnas. Kopplingen till en vätskereservoar kan utformas på olika sätt, liksom anslutningen till en vattenutkastare. Det medium som leds genom enheten behöver inte vara vatten utan kan givetvis vara andra typer av vätskor.

Claims (14)

10 15 20 25 30 35 528 277 15 Patentkrav
1. Ventilenhet avsedd för montering på insidan av en vägg i samband med en vattenutkastare, innefattande en ventil (1) anordnad för att stänga och öppna mellan en första kammare (2) belägen uppströms ventilen och en andra kammare (3) belägen nedströms ventilen, kännetecknad av att en förbindelse (4) är anordnad mellan den andra kammaren (3) och omgivande atmosfär, och att förbindelsen (4) är tillslutbar medelst en tätningsanordnlng (5) vilken öppnar förbindelsen (4) då trycket i den första kammaren (2) sjunker från ett systemtryck, och stänger förbindelsen (4) då systemtrycket återställs i den första kammaren (2).
2. Ventilenhet enligt krav 1, varvid tätníngsanordningen (5) är anordnad i förbindelsen (4).
3. Ventilenhet enligt krav 1 eller 2, varvid förbindelsen (4) sträcker sig från den andra kammaren (3) till en intagsöppning (24), och intagsöppningen (24) är högre belägen än den andra kammaren (3).
4. Ventilenhet enligt något av ovanstående krav, varvid förbindelsen (4) dessutom är stängbar vid återflöde av vatten från den andra kammaren (3).
5. Ventilenhet enligt krav 4, varvid tätníngsanordningen (5) åstadkommer både nämnda stängning respektive öppning av förbindelsen (4) under påverkan av trycket i den första kammaren och nämnda stängning av förbindelsen (4) vid återflöde från den andra kammaren (3).
6. Ventilenhet enligt krav 5, varvid tätníngsanordningen (5) innefattar en flytkropp (6), vilken är anordnad i förbindelsen (4), så att flytkroppen (6) stänger förbindelsen (4) vid återflöde från den andra kammaren (3).
7. Ventilenhet enligt krav 4, varvid ventilenheten utöver den nämnda tätníngsanordningen (5) för åstadkommande av öppning respektive stängning av förbindelsen under påverkan av trycketi den första kammaren (2), även innefattar även en andra tätningsanordnlng (5') vilken åstadkommer stängningen av förbindelsen (4) vid återflöde från den andra kammaren (3). 10 15 20 25 30 528 277 16
8. Ventilenhet enligt krav 7, varvid den andra tätningsanordningen (5') innefattar en flytkropp (6), vilken är anordnad i förbindelsen (4), så att flytkroppen (6) stänger förbindelsen (4) vid återflöde från den andra kammaren (3).
9. Ventilenhet enligt något av föregående krav, varvid en ventilkropp (7) är anordnad att öppna respektive stänga ett inlopp till den första kammaren (2).
10. Ventilenhet enligt krav 9, varvid tätningsanordningen (5) för att stänga eller öppna förbindelsen (4) innefattar ventilkroppen (7), så att ventilkroppen (7) har en första position i vilken inloppet är stängt och förbindelsen (4) öppen, och en andra position i vilken inloppet är öppet och förbindelsen (4) stängd.
11. Ventilenhet enligt krav 10, varvid ventilkroppen (7) uppbär en flytkropp (6), vilken stänger förbindelsen (4) då ventilkroppen (7) äri sin andra position, och vilken även stänger förbindelsen (4) vid återflöde från den andra kammaren (3), oavsett ventilkroppens (7) position.
12. Ventilenhet enligt något av föregående krav, varvid ventilen (1) för att stänga och öppna mellan en första kammare (2) och en andra kammare (3) är en avstängningsventil, företrädesvis innefattande en backventil.
13. Ventilenhet enligt något av föregående krav, varvid ventilenheten innefattar ett ventilhus (10) vilket åtminstone delvis bildar nämnda första kammare (2), andra kammare (3) och förbindelse (4).
14. Ventilenhet enligt något av föregående krav, varvid förbindelsen 4 innefattar en i ett ventilhus (10) utformad kanal (44) vilken sträcker sig från den andra kammaren (3) till en övre kammare (20), vilken är högre belägen än nämnda andra kammare (3), och en intagsöppning (30, 24) mot atmosfär från den övre kammaren (20).
SE0500346A 2005-02-14 2005-02-14 Återströmningsskydd för vattenutkastare SE528277C2 (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0500346A SE528277C2 (sv) 2005-02-14 2005-02-14 Återströmningsskydd för vattenutkastare

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0500346A SE528277C2 (sv) 2005-02-14 2005-02-14 Återströmningsskydd för vattenutkastare

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE0500346L SE0500346L (sv) 2006-08-15
SE528277C2 true SE528277C2 (sv) 2006-10-10

Family

ID=36950936

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0500346A SE528277C2 (sv) 2005-02-14 2005-02-14 Återströmningsskydd för vattenutkastare

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE528277C2 (sv)

Also Published As

Publication number Publication date
SE0500346L (sv) 2006-08-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP6290923B2 (ja) ポンプのスタートアップが簡便な背圧調節装置
MX2008012176A (es) Valvula de respiradero de combustible y mejora de la misma.
CN110701369A (zh) 一种空气阀
US20100043890A1 (en) Anti-siphon device for a flush valve
CN111022744A (zh) 自动压力排放阀
EP3734125A1 (en) Air release valve
EP2757204B1 (en) Non-gravity toilet
US10006555B2 (en) Fluid discharge valve
US2174742A (en) Antisiphon valve
EP2499407B1 (en) Gas valve
KR20150016542A (ko) 온수생성장치
SE528277C2 (sv) Återströmningsskydd för vattenutkastare
RU2659705C2 (ru) Клапан текучей среды
US9803656B2 (en) Control apparatus for a water powered sump pump
JP3897619B2 (ja) 自動給水装置
SE520987C2 (sv) Oljeavluftare
US11821533B2 (en) Air release valve with low pressure sealing
JP2006342927A (ja) 逆流防止装置
US3431708A (en) Vacuum line closure method and device for separation chambers in ground-water pumping systems
US2385584A (en) Straight stem vent valve
US11299878B2 (en) Vacuum sewage system with sump breather apparatus
JP3725494B2 (ja) ボール逆止弁及び揚送装置
US955518A (en) Ventilating and flushing apparatus for closets.
JP2000170936A (ja) 吸排気弁
US1292851A (en) Liquid-elevating apparatus.