SE523058C2 - Förfarande för klassificering av passagerare i ett fordon - Google Patents

Förfarande för klassificering av passagerare i ett fordon

Info

Publication number
SE523058C2
SE523058C2 SE0103112A SE0103112A SE523058C2 SE 523058 C2 SE523058 C2 SE 523058C2 SE 0103112 A SE0103112 A SE 0103112A SE 0103112 A SE0103112 A SE 0103112A SE 523058 C2 SE523058 C2 SE 523058C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
seat
weight
passenger
classification
processor
Prior art date
Application number
SE0103112A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0103112D0 (sv
SE0103112L (sv
Inventor
Wolfgang Drobny
Ruediger Giesel
Rene Wolf
Hermann Maier
Reiner Marchthaler
Ralf Henne
Thomas Lich
Frank Mack
Original Assignee
Bosch Gmbh Robert
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bosch Gmbh Robert filed Critical Bosch Gmbh Robert
Publication of SE0103112D0 publication Critical patent/SE0103112D0/sv
Publication of SE0103112L publication Critical patent/SE0103112L/sv
Publication of SE523058C2 publication Critical patent/SE523058C2/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60RVEHICLES, VEHICLE FITTINGS, OR VEHICLE PARTS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B60R21/00Arrangements or fittings on vehicles for protecting or preventing injuries to occupants or pedestrians in case of accidents or other traffic risks
    • B60R21/01Electrical circuits for triggering passive safety arrangements, e.g. airbags, safety belt tighteners, in case of vehicle accidents or impending vehicle accidents
    • B60R21/015Electrical circuits for triggering passive safety arrangements, e.g. airbags, safety belt tighteners, in case of vehicle accidents or impending vehicle accidents including means for detecting the presence or position of passengers, passenger seats or child seats, and the related safety parameters therefor, e.g. speed or timing of airbag inflation in relation to occupant position or seat belt use
    • B60R21/01512Passenger detection systems
    • B60R21/01516Passenger detection systems using force or pressure sensing means
    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06VIMAGE OR VIDEO RECOGNITION OR UNDERSTANDING
    • G06V40/00Recognition of biometric, human-related or animal-related patterns in image or video data
    • G06V40/10Human or animal bodies, e.g. vehicle occupants or pedestrians; Body parts, e.g. hands

Description

:coca nosa- 10 15 20 25 zfso 523 058 2 finningen leder därför till en tillförlitlig passagerarklassificering och därmed för an- slutna system, som t.ex. ett passagerarskyddssystem, till en bättre funktionsduglig- het hos dessa system.
Genom de i de osjälvständiga kraven angivna åtgärderna och vidareutvecklingama är fördelaktiga förbättringar möjliga av det i det oberoende patentkravet angivna för- farandet för passagerarklassificering i ett fordon.
Särskilt fördelaktigt är att viktuppskattningen för det aktuella särdraget beräknas medelst en lagrad funktion, som tidigare har fastställts på experimentella grunder.
Denna funktion sätter därmed särdragets värde i relation till ett viktvärde. Därmed är det på ett enkelt sätt möjligt att åstadkomma en viktuppskattning för ett enskilt sär- dragsvärde. Vidare är det fördelaktigt att passagerarklassificeringen används for ett passagerarskyddssystem. Därmed möjliggöres, särskilt för ett passagerarskyddssys- tem med en luftkudde som utlöses i flera steg, att denna aktiveras på så sätt att det ej uppstår någon skada hos den passagerare som skall skyddas. Den återhållande kraft, som luftkudden utövar på personen eller föremålet, anpassas då i beroende av den fastställda passagerarklassen. Varje steg hos luftkudden motsvarar därvid ett visst kraftvärde. Tunga personer påverkas medelst luftkudden med en större återhållande kraft än lättare personer.
Dessutom det fördelaktigt att som särdrag används avståndet mellan sittbensknö- lama och/eller värdet för sittprofilen. Detta är enkla särdrag som enkelt kan bestäm- mas ur den fastställda sittprofllen. Ytterligare särdrag är emellertid även möjliga.
Slutligen är det också fördelaktigt att en anordning föreligger för genomförande av förfarandet enligt uppfinningen, vilken anordning har en sittmatta med en sensor- matris och en processor för bestämning av särdragen och klassificering av passage- rare. Processorn är därvid företrädesvis förbunden med styrenheten hos passagerar- skyddssystemet. 10 15 20 'Üfi annan annan man.. 523 058 Ritning Uppfmningens utföringsexempel visas på ritningen och förklaras närmare i följande beskrivning. Fig. 1 visar ett blockschema av anordningen enligt uppfinningen och fig. 2 ett flödesdiagrarn för förfarandet enligt uppfinrringen.
Beskrivning Ändamålet med en passagerarklassificering är att erhålla en tillförlitlig information över det föremål eller den person, som sitter på den aktuella fordonsstolen. Detta är nödvändigt för att få en indikering på om en luftkudde skall utlösas eller ej. Vidare kan därmed bestämmas på vilket sätt en luftkudde skall utlösas. Detta är nödvändigt, särskilt hos luftkuddar med utlösning i flera steg, vilka tillhandahåller ett flertal tändningsmöjligheter. Ändamålet hos sådana luftkuddar med utlösning i flera steg är att risken för och omfattningen av skador förorsakade av luftkudden eller luftkud- dama skall reduceras.
Enligt uppfinningen används därför ett förfarande för klassificering av passagerare i ett fordon, hos vilket, utgående från en sittprofil för personen eller föremålet som befmner sig på fordonsstolen, särdrag bestäms och att för varje särdrag följer en viktuppskattning. Ur de olika viktuppskattningarna bestäms därpå en passagerarvikt.
Vidare fastställs ett kvalitetsmått för denna passagerarvikt, som framgår av passage- rarklassifrceringen, varvid kvalitetsmåttet järnförs med ett fórutbestämt kvalitets- mått, dvs. ett tröskelvärde. Därmed fastställes om sittprofrlen uppvisar en särskild kvalitet, så att man kan bedöma om passagerarklassificeringen med hög sarmolikhet är korrekt. En sådan förbättrad passagerarklassificering kan exempelvis användas för ett passagerarskyddssystem, varvid framtagningen av särdrag och viktuppskatt- ning sker medelst för varje särdrag lagrade funktioner. Som särdrag kan exempelvis avståndet mellan sittbensknölarna och värdet för sittprofilen användas. 10 15 20 "Éfi nano; 523 058 4 I fig. 1 visas ett blockschema för anordningen enligt förfarandet. En sittrnatta 1 med en sensormatris är via en datain-/-utgång ansluten till en processor 2. Processom 2 är via en datautgång ansluten till en styrenhet 3 för passagerarskyddssystemet, vilket via en datain-/-utgång är förbundet med passagerarskyddssystemet 4. Processom 2 har en analog-digitalomvandlare, som digitaliserar mâtvärdena från sensonnatrisen.
Processom 2 med analog/digitalomvandlaren är anbringad i ett hus och bildar en styrenhet.
Sensormatrisen i sittrnattan 1 avger sekventiella mätvärden från de enskilda senso- rerna i sensormatrisen, medelst vilka processom 2 beräknar sittprofilen för ett före- mål eller en person som sitter på en fordonsstol, på vilken sittmattan 1 är belägen.
De enskilda sensorema är uyckberoende motstånd, vars motstånd minskar vid för- höjt tryck. Sensormatrisen uppvisar rader och kolumner, varvid motståndet hos ra- derna och kolunmerna uppmäts indirekt, så att därmed sittprofilen är registrerbar och de enskilda sensorema i sensormatrisen är identifierbara. Raderna och kolum- nema är pålagda spänningar från processorn 2, vilka enligt principen för den utjäm- nade bryggan är så valda, att inga strömmar flyter genom sensorema. Om nu en sen- sor skall uppmätas, förändras de pålagda spänningama på så sätt, att en ström flyter genom den aktuella sensom. Sensorerna uppmäts efier varandra, så att en sekventiell mätvärdesström uppstår, som digitaliseras av analog-digitalomvandlaren och därpå av processorn 2 används för motståndsberälcning. Ur dessa rad- och kolmnnmot- ståndsvärden beräknar processom 2 sittprofilen. Sensorema uppvisar för ett tillta- gande tryck på sittmattan 1 ett avtagande motståndsvärde.
Ur sittprofilen eller direkt ur de beräknade motståndsvärdena bestämmer processom 2 därpå karakteristiska särdrag som avståndet mellan sittbensknölarna och värdet för sittrnattans l sittprofil, vilka ger besked om personens vikt eller ger en vägledning om det rör sig om ett föremål.
Processom 2 är vidare ansluten till ett minne, från vilket processom 2 för varje sär- drag hämtar funktioner som tilldelar värdet för särdraget, som t.ex. avståndet mellan nnn nnn n n nn n of I» 1 l' n n n n n n n nn n n n n n: : : n n n n n n n 0 w I " '° 2 A ___ nnn n n n u n ß P ~ ß " *' ' _ n n n n n n n n ~ ~ ~ ' . n n n n nsn nn nn u» n 5 sittbenskrrölama eller sittproñlens värde, en vikt. Dessa fimktioner har bestämts på experimentell basis. Därmed föreligger då för de enskilda särdragen, såsom avstån- det mellan sittbensknölarria och värdet för sittprofilen, olika viktuppskatmingar.
Processom 2 beräknar nu passagerarvikten ur viktuppskatmingama för avståndet 5 mellan sittbensknölama och värdet för sittprofilen. Därtill använder processom 2 bildandet av ett medelvärde. Följande formel kan användas för uppskattning av pas- sagerarvikt: B2+C2 ro A= v 2 A är därvid passagerarvilcten, B är den viktuppskattning som erhålles ur värdet för sittprofilen och C är den viktuppskattrring som erhållits ur avståndet mellan sittbens- 15 knölarna. Alternativt är det möjligt att använda andra medelvärden. Även andra ftmktioner, med vilka passagerarvikten kan bestämmas, är användbara.
Med passageranrikten föreligger då en passagerarklassificering, som hos styrenheten 3 är användbar för passagerarskyddssystemet 4. Som ett kvalitetsmått beräknar pro- 20 cessom 2 profilkvaliteten ur de registrerade viktuppskattriinganra och den beräknade passagerarvikten. Följande formel används för detta: Q = (1 - [max(B,C) - min(B,C)] /A) n: 25 Därvid är Q värdet för profilkvaliteten, som järnförs med det förutbestämda tröskel- värdet för att fastställa om sittprofilen har tillräcklig kvalitet. Altemativt är även andra beräkningsmöjligheter tänkbara. Den här angivna formeln har visat sig vara praktisk. Särskilt är de här angivna formlerna utbyggbara för ianspråktagande av ytterligare särdrag och deras viktuppskattningar.
I fig. 2 visas förfarandet för passagerarklassificering enligt uppfinningen som ett flödesdiagrarn. I förfarandesteg 5 registreras strömmätvärdena med sensorrnatrisen i sittrnattan l, varvid processorn 2 ändrar spärmingarna sekventiellt för att därigenom 10 15 20 'Üiß :nano »Ioma ...- »- 523 058 6 avläsa de enskilda sensorema. I förfarandesteg 6 sker överföringen av strömmätvär- dena hos sensormatiisen till processom 2. Samtidigt digitaliseras dessa sensormatri- sens mätvärden. Därmed säkerställes att processom 2 kan bearbeta mätvärdena som digitala data. I förfarandesteg 7 bestämmer processorn 2 sensoremas motståndsvär- den ur mätvärdena hos sensormatrisen och sittrnattans 1 sittproñl. I förfarandesteg 8 bestämmer processom 2 särdragen avståndet mellan sittbensknölarna och värdet för sittprofil ur sittprofilen. I förfarandesteg 9 beräknar processom 2 för särdragen av- ståndet mellan sittbensknölarna och sittprofilens värde med de lagrade funktionerna viktuppskattningar för dessa separata särdrag. Därmed föreligger därefter två vikt- uppskattningar. Om flera särdrag har fastställts, kommer även flera viktuppskatt- ningar att föreligga.
I förfarandesteg 10 bestäms ur dessa viktuppskattningar passagerarvikten via den ovan beskrivna ekvationen för medelvärdesbildning. Därpå följer passagerarklassi- ficeringen. I förfarandesteg 11 bestäms kvalitetsmåttet ur passageran/ikten och de enskilda viktuppskattningarna. I förfarandesteg 12 kontrolleras om detta kvalitets- mått ligger över ett förutbestämt tröskelvärde. Om detta är fallet, används i förfaran- desteg 13 passagerarklassificeringen vidare för att densamma i förfarandesteg 15 skall överföras till styrenheten 3 för passagerarskyddssystemet 4. Om kvalitetsmåttet ligger under det förutbestämda tröskelvärdet, kasseras passagerarklassificeringen i förfarandesteg 14. Passagerarklassificeringen är även av intresse för ytterligare for- donssystem och kan i förekommande fall överföras till dessa.
Passagerarklassificeringen genomförs fortlöpande som funktion av tiden. Därmed används ej sittprofiler, som på grund av rörelser hos personer på fordonsstolen del- vis leder till dåliga viktuppskattningar, för passagerarskyddssystemet eller för vidare bearbetning i andra system. Enligt en vidareutveckling är det möjligt att tröskelvär- det är anpassningsbart till aktuellt kvalitetsmått.

Claims (1)

1. 0 15 20 25 30 523 058 Patentkrav . Förfarande för klassificering av passagerare i ett fordon, varvid en sittmatta (1) används på varje fordonsstol för åstadkommande av en tidsberoende sittprofil med en sensorrnatris hos sittmattan (1), med hjälp av vilken sittprofil åtminstone två utmärkande särdrag bestäms, kännetecknat av att för varje särdrag genom- förs en viktuppskattning, att utgående från aktuella viktuppskattningar för re- spektive särdrag fastställs en passagerarvikt för passagerarklassiflcering, att ur viktuppskattningen och passagerarvikten fastställs ett kvalitetsmått för passage- rarklassiñcering och att endast de passagerarklassificeringar vars kvalitetsvärde ligger över ett förutbestämt tröskelvärde används på nytt. . Förfarande enligt krav 1, kännetecknat av att viktuppskattningen för respektive särdrag beräknas medelst en för det aktuella särdraget lagrad funktion. . Förfarande enligt krav 1 eller 2, kännetecknat av att klassificeringen av passa- gerare används för ett passagerarskyddssystem. . Förfarande enligt krav 1, 2 eller 3, kännetecknat av att som särdrag används av- ståndet mellan sittbensknölarna och/eller värdet för sittprofilen. . Anordning för genomförande av förfarandet enligt något av krav 1- 4, känne- tecknad av att anordningen har en sittmatta (1) med en sensormatris och en pro- cessor (2) för bestämning av särdrag och klassificering av passagerare. . Anordning enligt krav 5, kännetecknad av att processorn (2) är förbindbar med en styrenhet (3) för ett passagerarskyddssystem (4).
SE0103112A 2000-09-23 2001-09-19 Förfarande för klassificering av passagerare i ett fordon SE523058C2 (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE10047193A DE10047193C2 (de) 2000-09-23 2000-09-23 Verfahren zur Insassenklassifizierung in einem Fahrzeug

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0103112D0 SE0103112D0 (sv) 2001-09-19
SE0103112L SE0103112L (sv) 2002-03-24
SE523058C2 true SE523058C2 (sv) 2004-03-23

Family

ID=7657366

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0103112A SE523058C2 (sv) 2000-09-23 2001-09-19 Förfarande för klassificering av passagerare i ett fordon

Country Status (4)

Country Link
US (1) US6808200B2 (sv)
JP (1) JP2002181613A (sv)
DE (1) DE10047193C2 (sv)
SE (1) SE523058C2 (sv)

Families Citing this family (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6958451B2 (en) * 1995-06-07 2005-10-25 Automotive Technologies International, Inc. Apparatus and method for measuring weight of an occupying item of a seat
US20070135982A1 (en) 1995-06-07 2007-06-14 Automotive Technologies International, Inc. Methods for Sensing Weight of an Occupying Item in a Vehicular Seat
US20080189053A1 (en) * 1995-06-07 2008-08-07 Automotive Technologies International, Inc. Apparatus and Method for Analyzing Weight of an Occupying Item of a Vehicular Seat
US7139411B2 (en) * 2002-06-14 2006-11-21 Honda Giken Kogyo Kabushiki Kaisha Pedestrian detection and tracking with night vision
US7009502B2 (en) * 2002-08-26 2006-03-07 Automotive Technologies International, Inc. Method for controlling output of a classification algorithm
DE10306862B3 (de) * 2003-02-19 2004-04-29 Daimlerchrysler Ag Insassenklassifizierung
EP1671216B1 (en) * 2003-10-09 2016-12-07 Honda Motor Co., Ltd. Moving object detection using low illumination depth capable computer vision
US7475903B2 (en) * 2005-04-08 2009-01-13 Robert Bosch Gmbh Weight based occupant classification system
DE102011084204A1 (de) * 2011-10-10 2013-04-11 Robert Bosch Gmbh Verfahren zum Ansteuern von Sicherheitsaktuatorik eines Kraftfahrzeugs
DE102011121871B3 (de) 2011-12-21 2012-10-25 Audi Ag Verfahren zur Insassengewichtsbestimmung zumindest eines Fahrzeuginsassen
WO2021090316A1 (en) * 2019-11-04 2021-05-14 Babyark Ltd Methods and systems for generating training and executing a model for detecting safety seat events

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6345839B1 (en) * 1997-01-13 2002-02-12 Furukawa Electronics Co., Ltd. Seat fitted with seating sensor, seating detector and air bag device
US6076853A (en) * 1997-11-13 2000-06-20 Automotive Systems Laboratory, Inc. Altitude/temperature compensation for a gas-filled weight sensor
US6282473B1 (en) * 1999-12-07 2001-08-28 Trw Vehicle Safety Systems Inc. System and method for controlling a vehicle occupant protection device
EP1257435B1 (en) * 2000-02-25 2005-07-20 Siemens VDO Automotive Corporation Signal processing in a vehicle weight classification system

Also Published As

Publication number Publication date
DE10047193C2 (de) 2003-02-20
JP2002181613A (ja) 2002-06-26
DE10047193A1 (de) 2002-05-02
SE0103112D0 (sv) 2001-09-19
US20020096868A1 (en) 2002-07-25
SE0103112L (sv) 2002-03-24
US6808200B2 (en) 2004-10-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6831565B2 (en) Seat occupation judging apparatus for a vehicle
US6957591B2 (en) Passenger judging apparatus with load sensor
US5732375A (en) Method of inhibiting or allowing airbag deployment
SE523058C2 (sv) Förfarande för klassificering av passagerare i ett fordon
JP2001116614A (ja) シート上の物体の判定方法及びエアバッグ展開モードの判定方法
US7782218B2 (en) Device and method for detecting seat occupancy
EP1705466A1 (en) Vehicle occupant discriminating system
SE508915C2 (sv) Anordning för sätesanvändningsdetektering vid ett motorfordon
CN102424027A (zh) 基于乘坐印迹的乘客类型及坐姿识别装置及方法
JP4972459B2 (ja) 容量センサー内蔵の自動車シートに着座した乗員の形態を決定する方法
US20090030576A1 (en) Method and device for detecting the position of an occupant of a vehicle seat
CN105980216A (zh) 用于产生表示车辆座椅占用的信号的方法和装置以及相应的计算机程序和可机读的存储介质
US6971669B2 (en) Passenger discriminating apparatus
CN110171383A (zh) 一种汽车安全气囊的多级控制系统及方法
ATE180220T1 (de) Detektor für fahrzeugsitze
US6567732B2 (en) Method and a device for evaluating sensor signals from a seat mat in a vehicle seat
US20020069004A1 (en) Method for determining a seating position of an object on a vehicle seat
SE525395C2 (sv) Anordning och förfarande för utvärdering av sensorsignaler från en sitsmatta hos en fordonsstol
US20030023414A1 (en) Method for passenger classification using a seat mat in the vehicle seat
US6442464B2 (en) Process for the capacitive object detection in the case of vehicles
US6950776B2 (en) Method for weighting a seat profile
US6526806B2 (en) Apparatus for occupant classification in a vehicle
JP3753083B2 (ja) 着席状態検知装置
US6859707B2 (en) Device for classifying persons or objects
US20140305713A1 (en) Occupant classification apparatus using load sensor