SE520601C2 - Anordning för att styra åtminstone en motorventil hos en förbränningsmotor - Google Patents

Anordning för att styra åtminstone en motorventil hos en förbränningsmotor

Info

Publication number
SE520601C2
SE520601C2 SE9903279A SE9903279A SE520601C2 SE 520601 C2 SE520601 C2 SE 520601C2 SE 9903279 A SE9903279 A SE 9903279A SE 9903279 A SE9903279 A SE 9903279A SE 520601 C2 SE520601 C2 SE 520601C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
valve
medium
piston
control valve
chamber
Prior art date
Application number
SE9903279A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9903279D0 (sv
SE9903279L (sv
Inventor
Ulf Lundqvist
Johan Eriksson
Johan Harrysson
Original Assignee
Scania Cv Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Scania Cv Ab filed Critical Scania Cv Ab
Priority to SE9903279A priority Critical patent/SE520601C2/sv
Publication of SE9903279D0 publication Critical patent/SE9903279D0/sv
Priority to DE60022530T priority patent/DE60022530T2/de
Priority to PCT/SE2000/001778 priority patent/WO2001020138A1/en
Priority to EP00964856A priority patent/EP1222369B1/en
Priority to JP2001523490A priority patent/JP2003509618A/ja
Priority to US10/088,607 priority patent/US6729279B1/en
Publication of SE9903279L publication Critical patent/SE9903279L/sv
Publication of SE520601C2 publication Critical patent/SE520601C2/sv

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F01MACHINES OR ENGINES IN GENERAL; ENGINE PLANTS IN GENERAL; STEAM ENGINES
    • F01LCYCLICALLY OPERATING VALVES FOR MACHINES OR ENGINES
    • F01L9/00Valve-gear or valve arrangements actuated non-mechanically
    • F01L9/10Valve-gear or valve arrangements actuated non-mechanically by fluid means, e.g. hydraulic

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Valve Device For Special Equipments (AREA)

Description

lO 15 20 25 5 2 Û 3.;' ff; . f: ackumulator detta höga tryck. När en motorventil avses att förskj utas mot ett öppet eller stängt läge omställs en styrventil så att den trycksatta hydraulvätskan leds i en krets till en hydraulisk cylinder där hydraulvätskan förskjuter en kolv. Ett problem med detta system är att det erfordrar ett väsentligen konstant högt tryck, vilket i sin tur medför att ett sådant system kräver en relativt hög energiförbrukning. På grund av det höga trycket och på krav att systemet måste vara helt tätt, måste det ställas höga krav på de tätningar som ingår i systemet.
SAMMANFATTNING AV UPPFINNINGEN Syftet med föreliggande uppfinning är att tillhandahålla en anordning för styming av en motorventil som medger ett väsentligen helt varierbart öppnings- och stängningsförlopp av motorventilen samtidigt som anordning uppvisar en låg energiförbrukning och inte erfordrar dyrbara tätningar.
Detta syfte uppnås med den inledningsvis nämnda anordningen som kännetecknas av att pumpen är inrättad att, under ett drifttillstånd hos förbränningsmotorn, kontinuerligt cirkulera ett medieflöde i åtminstone en del av kretsen och att styrventilen är inrättad att efter behov styra det av pumpen cirkulerande medieflödet till kraftorganet så att det förskj uter motorventilen i en önskad riktning. Fördelen med att ha ett kontinuerligt cirkulerande medieflöde är att mediet redan har en viss hastighet i kretsen. Genom att styra ett sådant redan cirkulerande medium till kraftorganet kan en snabb förskjutning av motorventilen i önskad riktning erhållas. Genom att konstruera den hydrauliska kretsen med stora genomströmningsareor kan tryckfallet i kretsen hållas på en låg nivå. Därmed erfordrar pumpen relativt lite energi för att kontinuerligt cirkulera mediet i kretsen.
Eftersom ett högt tryck endast erfordras under de korta tidsperioder när motorventilema accelereras av mediet kan anordningen konstrueras helt eller väsentligen helt utan tätningar. Dessutom kan i kretsen ingående komponenter tillverkas med relativt stora spel.
Det medför bl.a. att anordningen blir relativt okänslig för terrniska variationer och blir okänsligt för eventuella föroreningar i oljan.
Enligt en föredragen utföringsform av föreliggande uppfinning är styrventilen ställbar i åtminstone två positioner, varvid den i en första position leder medieflödet så att 10 15 20 25 5 2 Û 6 Ûšïï lg; . 1"; kraftorganet förskjuter motorventilen i en första riktning och i en andra position så att kraftorganet förskjuter motorventilen i en andra riktning. Av en sådan styrventil krävs för att den ska fungera väl att den snabbt kan förskj utas mellan nämnda två positioner. Därför bör de i kretsen ingående komponenterna uppvisa relativt stora genomströmningsytor så att en stor mediemängd kan ledas till kraftorganet utan nämnvärda strypförluster. Med fördel innefattar kraftorganet en dubbelverkande hydraulisk cylinder med ett inre utrymme som avdelas i en första och en andra kammare av en i utrymmet förskjutbar kolv som är förbunden med motorventilen, varvid styrventilen i den första positionen är inrättad att leda det cirkulerande mediet till den första karnmaren och i den andra positionen leda det cirkulerande mediet till den andra kammaren. Det cirkulerande mediet kan således omväxlande medelst styrventilen ledas till den hydrauliska cylindems första eller andra kammare för att förskjuta kolven och därmed den med kolven förbundna motorventilen i en önskad riktning.
Enligt en annan föredragen utföringsforrn av föreliggande uppfinning är styrventilen ställbar i en tredje position, varvid medieflödet är inrättat att styras så att det inte när kraftorganet. Genom att ställa om styrventilen från sin första eller andra position till nämnda tredje position förhindras mediet att nå både den första och andra kammaren.
Kolvens förskjutningsrörelse upphör därmed liksom motorventilens. Företrädesvis spärrar styrventilen även i nämnda tredje position ett flöde till och från nämnda första och andra kammare. Kolven och motorventilen hålls därmed kvar med kraft i den aktuella positionen. En sådan omställning till den tredje positionen kan ske automatiskt när motorventilen nått ett helt öppet eller stängt läge. Altemativt kan en sådan omställning även ske när ett s.k. dellyft önskas, d.v.s. då ventilen inte önskas öppnas helt.
Enligt en annan föredragen utföringsforxn av föreliggande uppfinning är en utloppsledning anordnad i cylindem, varvid det inströmmande mediet i den ifrågavarande kammaren medges att ledas ut genom nämnda utloppsledning när kolven förskjutits till ett bestämt läge i nämnda utrymme. Genom att utnyttja en sådan utloppsledning erfordrar styrventilen endast två positioner för att styra motorventilen, vilket i sin tur medför att ventilen kan utformas med kort slaglängd mellan de två positionerna. Detta kan vara en fördel eftersom styrventilen måste kunna slå om snabbt för att under en kort tidsrymd frilägga stora flödesareor. Med ett sådant utlopp upprättas automatiskt ett cirkulerande 10 15 20 25 520 medieflöde när kolven når ett ändläge. Med fördel innefattar nämnda utlopp en strypventil. Med en sådan strypventil erhåller mediet ett bestämt tryck i utloppsledningen.
Medietrycket i den ifrågavarande kammaren i cylindern blir därmed lika stort. Detta medietryck verkar på kolven så att den håller motorventilen kvar i ett öppet respektive ett stängt läge. En sådan strypventil kan vara ställbar så att trycket i utloppsledningen kan varieras.
Enligt en föredragen utföringsform av föreliggande uppfinning innefattar cylindern medel som är inrättade att dämpa kolvens rörelse i cylindem när eller omedelbart innan den når ett ändläge som motsvarar en helt stängd respektive öppen motorventil. Eftersom kolven erfordrar en hög hastighet för att snabbt slå om motorventilen erfordrar kolven en dämpning i sina ändlägen för att den inte ska utsättas för alltför stora påfrestningar.
Nämnda dämpningsmedel kan innefatta att åtminstone ett parti av kolven uppvisar en mot kolvens ände avtagande tvärsnittsarea som är inrättad att mottagas i en urtagning. Genom att kolvens successivt avtagande tvärsnittsarea leds in i en urtagning tvingas det i urtag- ningen av kolvänden inneslutna mediet att ledas ut genom en spalt med en successivt minskade tvärsnittsarea. På detta sätt kan kolven erhålla en dämpning när den når sina ändlägen.
Enligt en annan föredragen utföringsform av föreliggande uppfinning är styrventilen inrättad att styras av elektriska signaler från en styrenhet. Styrventilen kan innefatta solenoider som slår om styrventilen till en önskad position i beroende av mottagna elektriska signaler från styrenheten. Styrenheten som utsänder elektriska signaler kan vara en datorenhet som med uppgifter om den aktuella förbränningsmotorn styr motorventilemas rörelser så att en i det närmaste optimal drift av motorn erhålls i beroende av olika driftsparametrar för motom. Som exempel på hur motorn kan styras kan nämnas möjligheter till avgasbromsning, omväxlande körning som två-takts eller fyrtaktsmotor, till att utnyttja s k intern EGR (varmed avses att avgaser kvarhålls i cylindem inför nästa insugningstakt), samt till att optimera driften med avseende på ekonomi eller kraftbehov.
Enligt en annan föredragen utföringsform av föreliggande uppfinning är ett hållarorgan inrättat att med en kraft hålla motorventilen kvar i ett önskat läge. I det fall att det 5 10 15 20 25 30 520 601 cirkulerande mediet inte medger att ge en tillräckligt hög kraft för att hålla motorventilen kvar i ett stängt läge kan ett sådant hållarorgan tillföra en erforderlig kompletterande kraft. Ett sådant hållarorgan kan innefatta en elektromagnet.
KORT BESKRIVNING AV RITNINGARNA I det följ ande beskrivs såsom exempel föredragna utföringsforrner av uppfinningen med hänvisning till bifogade ritningar, på vilka: Fig la-c visar en första utföringsform av föreliggande uppfinning med en styrventil i olika positioner, Fig 2 visar schematiskt en andra utföringsform av föreliggande uppfinning, Fig 3a-d visar mer i detalj hur anordningen i F ig 2 kan realiseras.
DETALJERAD BESKRIVNING Av FÖREDRAGNA UTFÖRINGSFORMER AV FÖRELIGGANDE UPPFINNING Nedanstående beskrivningsexempel avser en förbränningsmotor, såsom en flercylindrig dieselmotor av kolv-cylindertyp för bruk som drivmotor i ett tyngre fordon, såsom en lastbil eller en buss. Eftersom samtliga motorcylindrar har analog utforrrming beskrivs enbart utformningen vid en av dessa, vilket även visar att uppfinningen kan utnyttjas vid en en-cylindrig motor.
I Fig la-c visas en första utföringsform av en hydraulisk krets som är inrättad att åtminstone styra en motorventil mellan ett öppet och ett stängt läge. Den hydrauliska kretsen innefattar en pump l som är inrättad att pumpa en väsentligen konstant volym av ett medium, företrädesvis olja, i kretsen. Kretsen innefattar dessutom en styrventil 2 som efter behov är ställbar i tre olika positioner. Styrventilen 2 kan därmed leda mediet i tre olika riktningar i kretsen för att styra en dubbelverkande hydraulisk cylinders 3 rörelser.
Den hydrauliska cylindern 3 innefattar ett inre utrymme som avdelas i en första 4 och en andra 5 kammare av en i utrymmet förskjutbar kolv 6. Kolven 6 är medelst en kolvstång 7 förbunden med en motorventil, vilken inte är visad i Fig la-c. Motorventilen är förskjutbar medelst den hydrauliska cylindem 3 mellan ett öppet och ett stängt läge. En sådan motorventil är anordnad i anslutning till ett förbränningsutrymme hos förbrännings- 10 15 20 25 30 520 601 motorn. Motorventilen kan vara en inloppsventil som är inrättad att styra införseln av luft eller en bränsleluft-blandning till förbrärmingsutrymmet. Altemativt kan motorventilen vara en avgasventil som är inrättad att styra utförseln av de under förbrärmingsprocessen bildade avgaserna från förbränningsutrymmet. Kretsen innefattar även en mediebehållare 8 i vilken mediet lagras. Dessutom är i kretsen en tryckbegränsningsventil 9 anordnad och ett filter 10. Därvid har tryckbegränsningsventilen 9 enbart funktion som säkerhetsventil mot att det vid eventuellt fel uppkommer ett för högt tryck i kretsen, och tryckbegränsningsventilen 9 har således ingen direkt funktion vid normal drift.
I Fig la visas styrventilen 2 i en första position. Styrventilen 2 innefattar två solenoider 11 som är inrättade att förskjuta styrventilerna till en önskad position. Solenoiderna ll mottager styrsignaler från en styrenhet som är inrättad att styra motorventilema så att förbränningsmotom erhåller en i det närmaste optimal drift. Mediet leds här från pumpen 1 i kretsen genom styrventilen 2 till den hydrauliska cylinderns 3 forsta kammare 4.
Styrventilen 2 förbinder samtidigt hydraulcylindems 3 andra kammare 5 med mediebehållaren 8. Därmed medges medium att strömma ut från den andra kammaren 5, via en returledning 12, tillbaka till mediebehållaren 8 samtidigt som medium strömmar in i den första kammaren 4. Kolven 6 förskjuts därmed i en första riktning nedåt av det inströmmande medieflödet. Eftersom kolvens kolvstång 7 är förbunden med motorventilen förskjuts även denna. Motorventilen kan härmed exempelvis förskj utas från ett stängt till ett öppet läge.
I Fig lb visas styrventilen 2 i en andra position. I denna andra position leds medieflödet från pumpen 1, via styrventilen 2, till den hydrauliska cylindems 3 andra kammare 5.
Samtidigt är den första kammare 4 förbunden med returledningen 12, så att mediet i den första kammaren 3 leds tillbaka till mediebehållaren 8. Härvid förskjuts kolven 6 av medieflödet i uppåt i Fig lb. Den med kolven 6 förbundna kolvstången 7 förskjuter härvid motorventilen i en motsatt riktning mot den i Fig la. Motorventilen förskjuts härvid exempelvis från ett helt öppet till ett stängt läge.
I Fig lc visas styrventilen 2 i en tredje position. Denna tredje position intar styrventilen 2 företrädesvis automatiskt när kolven 6 nått ett ändläge i den hydrauliska cylindern 3 som motsvarar en helt stängd eller öppen motorventil. Denna tredje position kan styrventilen 2 10 15 20 25 30 520 601 även inta när en motorventil inte önskas öppnas fullständigt utan ett s.k. dellyft önskas.
När kolven 6 nått ett sådant läge förhindrar styrventilen 2 ett ytterligare medieflöde till de både kamrama 4, 5. Samtidigt håller styrventilen 2 kvar det medium som redan befinner sig i de första 4 och andra 5 karnrama. Kolven 6 liksom motorventilen hålls på detta sätt kvar med kraft i sitt ifrågavarande läge. I styrventilens tredje position leds mediet från pumpen 1, via styrventilen 2 och returledningen 12, tillbaka till mediebehållaren 8. Även om kolven 6 inte utför någon rörelse pumpas således ett huvudsakligen konstant medieflöde av pumpen 1 kontinuerligt i kretsen.
När motorventilen önskas förskjutas från läget i Fig lc, leds en elektrisk styrsignal från styrenheten till solenoiderna 1 l. Solenoidema ll ställer om styrventilen 2 till den i detta fall önskade första eller andra positionen. Det cirkulerande mediet som redan har en hastighet i kretsen leds därmed snabbt till den ifrågavarande kammaren 4, 5, så att den önskade förskjutningen av motorventilen kan uppnås med en hög hastighet. Med fördel används en pump 1 som har ett fast deplacement och är kopplad till en vevaxel hos motom. Därmed kan motorventilen erhålla en omställningshastighet som är proportionell mot motorvarvtalet. Då trycket i kretsen endast är högt under de korta tidsperioder som motsvarar kolvens 6 accelerationsrörelse kan kretsen innefatta relativt stora spel utan att ett alltför stort läckage uppstår. Tätningar kan därför uteslutas. Möjligheten att ha relativt stora spel minskas kravet på mediets renhet. Härvid kan exempelvis motorolja användas som medium och mediebehållaren 8 kan utgöras av en befintlig oljesump.
I Fig 2 visas schematiskt en andra utföringsform av anordningen. En pump 1 leder här ett medieflöde till en styrventil 2 som är ställbar i två positioner. Efter att passerat styrventilen 2 kan mediet alternativt ledas till en första 4 eller andra 5 kammare.
Samtidigt förbinds den kammare 4, 5 som inte tillförs mediet med en returledning 12 som leder tillbaka mediet till mediebehållaren 8. Genom att förskjuta styrventilen 2 till den första eller andra positionen förskjuts en kolv 6 som avdelar nämnda kammare 4, 5.
Kolven 6 är förbunden med en kolvstäng 7 som är kopplad till en motorventil, inte visad i Fig 2. Den hydrauliska cylindem 3 innefattar även en utloppsledning 13. Ut- loppsledningen 13 har en sådan placering att den alternativt förbinds med den första 4 eller andra 5 kammaren omedelbart innan kolven 6 i cylindem 3 når ett ändläge som motsvarar en helt stängd respektive öppen motorventil. När den ifrågavarande kammaren 10 15 20 25 30 520 601 4, 5 förbinds med utloppsledningen 13 strömmar mediet från denna kammare 4, 5 ut genom utloppsledningen 13. Med en sådan utloppsledning 13 minskar medietrycket på kolven 6 omedelbart innan den når sitt ändläge. Kolven 6 hastighet bromsas därmed upp.
Utloppsledningen 13 innefattar en strypventil 14 som är inrättad att upprätthålla ett önskat medietryck i utloppsledningen 13. Ett motsvarande tryck erhålls också i den ifrågavarande kammaren 4, 5. Den kraft som håller kolven 6 och motorventilen i ett stängt och öppet läge kan därmed regleras av strypventilen. När kolven 6 nått ett ändläge och stannat fortsätter således pumpen 1 att cirkulera mediet i kretsen. Mediet leds här genom hydraulcylindems 3 första 4 eller andra 5 kammare och genom utloppsledningen 13, via filtret 10 och strypventilen, till mediebehållaren 8. När motorventilen önskas förskjutas i en motsatt riktning sänder styrenheten en elektrisk styrsignal till solenoidema 11 som ställer om styrventilen 2. Det cirkulerande mediet leds härvid från pumpen 1 via styrventilen 2 till den ifrågavarande kammaren 4, 5. Detta medieflöde medför att kolven 6 och därmed motorventilen förskjuts i en önskad riktning.
I Fig 3a-d visas mer i detalj hur anordningen i Fig 2 kan utformas. En pump 1 cirkulerar ett medium från en mediebehållare 8 till en styrventil 2 som är förskjutbar till en första och en andra position. Styrventilen 2 innefattar ett inre utrymme som begränsas av en första kolv 15, en andra kolv 16 och en tredje kolv 17. Dessa tre kolvar 15, 16, 17 är fast förbundna med en förskj utbar kolvstång 18. Mediet har två altemativa inlopp till styrventilen 2 och tre utlopp därifrån. Ett första utloppet innefattar en första ledning 19 som är förbunden med en första kammare 4 hos den hydrauliska cylindern 3. Ett andra utlopp innefattar en andra ledning 20 som är förbunden med en andra kammare 5 hos den hydrauliska cylindem 3. Ett tredje utlopp innefattar en returledning 12 som leder mediet tillbaka till mediebehållaren 8. Den hydrauliska cylindern 3 innefattar en kolv 6 som uppvisar ett övre kolvparti 21 och ett nedre kolvparti 22. Det övre 21 och nedre 22 kolvpartiet uppvisar i riktning mot kolvens 6 ändytor avtagande tvärsnittsareor. Den hydrauliska cylindem 3 innefattar en övre 23 och nedre 24 urtagning, vilka är inrättade att mottaga nämnda övre 21 respektive nedre 22 kolvparti. Kolven 6 innefattar en kolvstång 7 vars nedre ände är förbunden med en motorventil 25. Den hydrauliska cylindem 3 innefattar en utloppsledning 13 med en strypventil 14. 10 15 20 25 30 520 601 I F ig 3a visas med mörka ledningspartier mediets strömming i kretsen med en helt stängd motorventil och en styrventilen 2 i en andra position. Mediet leds i detta fall från mediebehållaren 8 medelst pumpen 1 via det nedre inloppet till en nedre kammare 26 i styrventilen 2. Den övre kolven 15 förhindrar mediet från att ledas in i en övre kammare 27 hos styrventilen 2. Efter att passerat den nedre kammaren 26 leds mediet genom den andra ledningen 20 till hydraulcylindems 3 andra kammare 5. Kolven 6 är här i sitt övre ändläge. Den andra kammaren 5 är därmed förbunden med utloppsledningen 13. Det i kammaren 5 inströmmande mediet leds vidare ut genom utloppsledningen 13, via strypventilen 14 tillbaka till mediebehållaren 8. Trycket i utloppsledningen 13 bestäms av strypventilen 14. Detta tryck råder även i den andra kammaren 5 och detta medietryck be- stämmer även den kraft som kvarhåller motorventilen 25 i ett stängt läge.
I Fig 3b är styrventilen 2 förskjuten till en första position. Det cirkulerande mediet leds, vilket visas med mörka ledningspartier, från pumpen 1 till den övre kammaren 27 i styrventilen 2. Kolven 17 förhindrar att mediet leds in i den nedre kammaren 26. Från den övre kammaren 27 leds mediet genom den första ledningen 19 till den hydrauliska cylindems 3 första kammare 4. Det inströmmande mediet i den första kammaren 4 förskj uter kolven 6 nedåt och därmed även ventilen 25 från ett stängt till ett öppet läge.
Styrventilen 2 medger i denna första positionen att mediet i den hydrauliska cylindems 3 andra kammare 5 leds tillbaka genom den andra ledningen 20 via det nedre utrymmet 26 i styrventilen 2 till returledningen 12 och mediebehållaren 8. Detta medieflöde visas med prickade ledningspartier i F ig 3b.
I Fig 3c har motorventilen 25 nått sitt helt öppna läge. Mediet i hydraulcylinderns 3 första kammare 4 har nu förbundits med utloppsledningen 13. Det till kammaren 4 strömmande mediet leds genom utloppsledningen 13 och strypventilen 14 tillbaka till mediebehållaren 8. Förbindelsen med utloppsledningen 13 öppnades väsentligen omedelbart innan kolven 6 nådde sitt nedre ändläge. I och med att mediet medgavs att ledas genom ut- loppsledningen 13 minskade mediets tryck på kolven 6. Kolvens 6 hastighet bromsades därför upp innan den nådde sitt nedre ändläge. Kolven 6 uppvisar ett nedre kolvparti 22 med en i riktning mot kolvänden avtagande tvärsnittsarea. Det nedre kolvpartiet 22 är inrättad att mottagas i en nedre urtagning 24 i cylindern 3 innan kolven 6 når nämnda ändposition. Det medium som befinner sig i urtagningen 24 kommer därmed att tvingas 10 15 520 601 10 uppåt och passera igenom en spalt med en successivt avtagande area. Kolvens 6 hastighet dämpas därmed även på detta sätt innan kolven 6 når sin ändposition med en motorventil i ett helt öppet läge.
I Fig 3d har styrventilen 2 åter kopplats till sin andra position. Mediet leds åter från pumpen 1 till styrventilens 2 nedre utrymme 26. Därefter leds mediet genom den andra ledningen 20 till hydraulcylinderns 3 andra utrymme 5. Samtidigt medger styrventilen 2 att mediet i den första kammaren 3 (prickade ledningspartier) leds via den första ledningen 19 och styrventilens 2 övre utrymme 27 till returledningen 12 och mediebehållaren 8. Motorventilen 25 förskjuts här i riktning mot ett stängt läge av kolven 6. När motorventilen 25 nått ett helt stängt läge kan processen fortgå på det sätt som visas i Fig 3a.
Föreliggande uppfinning är på intet sätt begränsad till de på ritningama visade utiöringsfonnema utan den kan varieras fritt inom patentkravens ramar.

Claims (10)

520 601 i = t . L , ll Patentkrav
1. Anordning för att styra åtminstone en motorventil (25) hos en förbränningsmotor, varvid anordningen innefattar en hydraulisk krets med en pump (1), en styrventil (2), som 5 är inrättad att styra ett medieflöde i kretsen, och ett kraftorgan (3) som är inrättat att förskjuta motorventilen (25) mellan ett öppet och ett stängt läge, kännetecknad av att pumpen (1) är inrättad att, under ett driftstillstånd hos förbränningsmotom, kontinuerligt cirkulera ett huvudsakligen konstant medieflöde i åtminstone en del av kretsen och att styrventilen (2) är inrättad att efter behov styra det av pumpen cirkulerande medieflödet 10 till kraftorganet (3) så att det förskjuter motorventilen (25) i en önskad riktning.
2. Anordning enligt krav l, kännetecknad av att styrventilen (2) är ställbar i åtminstone två positioner, varvid den i en första position leder medieflödet så att kraftorganet (3) förskjuter motorventilen (25) i en första riktning och i en andra position så att 15 kraftorganet (3) förskjuter motorventilen (25) i en andra riktning.
3. Anordning enligt krav 2, kännetecknad av att kraftorganet innefattar en dubbelverkande hydraulisk cylinder (3) med ett inre utrymme som avdelas i en forsta (4) och en andra (5) kammare av en i utrymmet förskjutbar kolv (6) som är förbunden med motorventilen 20 (25), varvid styrventilen (2) i den första positionen är inrättad att leda det cirkulerande mediet till den första kammaren (4) och i den andra positionen leda det cirkulerande me- diet till den andra kammaren (5).
4. Anordning enligt krav 2 eller 3, kännetecknad av att styrventilen (2) är ställbar i en 25 tredje position, varvid medieflödet är inrättat att styras så att det inte når kraftorganet (3).
5. Anordning enligt krav 3, kännetecknad av att en utloppsledning (13) är anordnad i cylindem (3), varvid det inströmmande mediet i den ifrågavarande kammaren (4, 5) medges att ledas ut genom nämnda utloppsledning (13) när kolven (6) förskjutits till ett 30 bestämt läge i nämnda utrymme.
6. Anordning enligt krav 5, kännetecknad av att nämnda utloppsledning (13) innefattar en ställbar strypventil (14). 520 601 12
7. Anordning enligt krav 3, kännetecknad av att cylindern (3) innefattar medel som är inrättade att dämpa kolvens (6) rörelse i cylindern (3) när eller omedelbart innan den når ett ändläge som motsvarar en helt stängd respektive öppen motorventil (25).
8. Anordning enligt krav 7, kännetecknad av att nämnda medel innefattar att åtminstone ett parti av kolven (6) uppvisar en mot kolvens ände avtagande tvärsnittsarea (21, 22) som är inrättad att mottagas i en urtagning (23, 24). 10
9. Anordning enligt något av föregående krav, kännetecknad av att styrventilen (2) är inrättad att styras av elektriska signaler från en styrenhet.
10. Anordning enligt något av föregående krav, kännetecknad av att ett hållarorgan är inrättat att med en kraft hålla motorventilen (25) kvar i ett stängt läge. 15
SE9903279A 1999-09-15 1999-09-15 Anordning för att styra åtminstone en motorventil hos en förbränningsmotor SE520601C2 (sv)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9903279A SE520601C2 (sv) 1999-09-15 1999-09-15 Anordning för att styra åtminstone en motorventil hos en förbränningsmotor
DE60022530T DE60022530T2 (de) 1999-09-15 2000-09-14 Vorrichtung zum steuern vom zumindest einem motorventil in einer brennkraftmaschine
PCT/SE2000/001778 WO2001020138A1 (en) 1999-09-15 2000-09-14 Apparatus for controlling at least one engine valve in a combustion engine
EP00964856A EP1222369B1 (en) 1999-09-15 2000-09-14 Apparatus for controlling at least one engine valve in a combustion engine
JP2001523490A JP2003509618A (ja) 1999-09-15 2000-09-14 燃焼機関における少なくとも1つのエンジンバルブを制御するための装置
US10/088,607 US6729279B1 (en) 1999-09-15 2000-09-14 Apparatus for controlling at least one engine valve in a combustion engine

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9903279A SE520601C2 (sv) 1999-09-15 1999-09-15 Anordning för att styra åtminstone en motorventil hos en förbränningsmotor

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9903279D0 SE9903279D0 (sv) 1999-09-15
SE9903279L SE9903279L (sv) 2001-03-16
SE520601C2 true SE520601C2 (sv) 2003-07-29

Family

ID=20416982

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9903279A SE520601C2 (sv) 1999-09-15 1999-09-15 Anordning för att styra åtminstone en motorventil hos en förbränningsmotor

Country Status (6)

Country Link
US (1) US6729279B1 (sv)
EP (1) EP1222369B1 (sv)
JP (1) JP2003509618A (sv)
DE (1) DE60022530T2 (sv)
SE (1) SE520601C2 (sv)
WO (1) WO2001020138A1 (sv)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20080025874A1 (en) * 2006-07-27 2008-01-31 Coughlin Michael F Method and apparatus for measuring and/or controlling the concentration of a gas in a solution
US20080025870A1 (en) * 2006-07-27 2008-01-31 Groenewegen Cornelis H Method and apparatus for treating items
JP4831839B2 (ja) * 2008-03-27 2011-12-07 三菱重工業株式会社 エンジンバルブアクチュエータ及び内燃機関
US10385797B2 (en) 2011-11-07 2019-08-20 Sentimetal Journey Llc Linear motor valve actuator system and method for controlling valve operation
US9109714B2 (en) 2011-11-07 2015-08-18 Sentimetal Journey Llc Linear valve actuator system and method for controlling valve operation
US10601293B2 (en) 2018-02-23 2020-03-24 SentiMetal Journey, LLC Highly efficient linear motor
US10774696B2 (en) 2018-02-23 2020-09-15 SentiMetal Journey, LLC Highly efficient linear motor
DK179875B1 (en) * 2018-03-22 2019-08-14 MAN Energy Solutions EXHAUST VALVE ACTUATION SYSTEM AND LARGE TWO-STROKE INTERNAL COMBUSTION ENGINE

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3209737A (en) * 1962-06-27 1965-10-05 Mitsubishi Shipbuilding & Eng Valve operating device for internal combustion engine
DE2008668C3 (de) * 1970-02-25 1980-08-21 Robert Bosch Gmbh, 7000 Stuttgart Vorrichtung zum Steuern eines Einlaß- oder Auslaßventils einer Brennkraftmaschine
DE3836725C1 (sv) * 1988-10-28 1989-12-21 Daimler-Benz Aktiengesellschaft, 7000 Stuttgart, De
US4974495A (en) * 1989-12-26 1990-12-04 Magnavox Government And Industrial Electronics Company Electro-hydraulic valve actuator
US5012778A (en) * 1990-09-21 1991-05-07 Jacobs Brake Technology Corporation Externally driven compression release retarder
EP0571472B1 (de) * 1991-02-20 1995-05-03 ITT Automotive Europe GmbH Hydraulikanlage
US5275136A (en) * 1991-06-24 1994-01-04 Ford Motor Company Variable engine valve control system with hydraulic damper
US5255641A (en) 1991-06-24 1993-10-26 Ford Motor Company Variable engine valve control system
US5456223A (en) * 1995-01-06 1995-10-10 Ford Motor Company Electric actuator for spool valve control of electrohydraulic valvetrain
US5638781A (en) * 1995-05-17 1997-06-17 Sturman; Oded E. Hydraulic actuator for an internal combustion engine

Also Published As

Publication number Publication date
SE9903279D0 (sv) 1999-09-15
JP2003509618A (ja) 2003-03-11
WO2001020138A1 (en) 2001-03-22
US6729279B1 (en) 2004-05-04
EP1222369B1 (en) 2005-09-07
SE9903279L (sv) 2001-03-16
DE60022530T2 (de) 2006-07-13
EP1222369A1 (en) 2002-07-17
DE60022530D1 (de) 2005-10-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR0179077B1 (ko) 내연기관의 밸브 구동장치
US7726948B2 (en) Hydraulic pump with variable flow and variable pressure and electric control
KR100205513B1 (ko) 다단개방도 밸브장치
US7201183B2 (en) Valve arrangement in a hydraulic circuit, use of the same and arrangement for controlling a hydraulic vehicle drive
CN100554652C (zh) 十字头型大型两冲程柴油发动机及其控制阀和用途
KR101387772B1 (ko) 가변 압축비 엔진의 제어 잭을 폐쇄 루프로 구동시키는 전기유압 장치
CN101460712B (zh) 一端带锁的可变气门致动器
FI121512B (sv) Styrarrangemang för en sugventil i en kolvmotor
JP2003322036A (ja) 内燃機関の可変圧縮比機構
JP2008527239A5 (sv)
EP3058235B1 (en) Combustion engine and gas handling system for pneumatic operation of a valve actuator
KR101209748B1 (ko) 오일펌프의 출력 압력 제어시스템
CN105189977A (zh) 用于控制多缸发动机的控制装置
KR890002578B1 (ko) 왕복운동 내연기관용 배기밸브
SE520601C2 (sv) Anordning för att styra åtminstone en motorventil hos en förbränningsmotor
US7367357B2 (en) Solenoid ball valve with bypass orifice
CN104822911B (zh) 气体交换阀装置
CN107636274B (zh) 具有分流式冷却系统的内燃机
KR20160070140A (ko) 연소 엔진 및 이를 위한 외벽 어셈블리
FI101998B (sv) Anordning för styrning av ventilernas funktion i en förbränningsmotor
JP2018168704A (ja) エンジンの制御装置
US20050034691A1 (en) Engine valve actuation system
JP5061214B2 (ja) 油圧作動排気ガス弁を備えた大型2サイクルディーゼルエンジン
JP3564074B2 (ja) 内燃機関内の排気弁の液圧作動装置
EP3931449B1 (en) Pressure fluid handling system

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed