SE519242C2 - För engångsbruk anpassad fälla för smådjur - Google Patents

För engångsbruk anpassad fälla för smådjur

Info

Publication number
SE519242C2
SE519242C2 SE0102767A SE0102767A SE519242C2 SE 519242 C2 SE519242 C2 SE 519242C2 SE 0102767 A SE0102767 A SE 0102767A SE 0102767 A SE0102767 A SE 0102767A SE 519242 C2 SE519242 C2 SE 519242C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
tunnel
end portion
trap according
snare
trap
Prior art date
Application number
SE0102767A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0102767D0 (sv
SE0102767L (sv
Inventor
John Henrik Guy Welin-Berger
Original Assignee
John Henrik Guy Welin-Berger
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from SE0002960A external-priority patent/SE0002960D0/sv
Application filed by John Henrik Guy Welin-Berger filed Critical John Henrik Guy Welin-Berger
Priority to SE0102767A priority Critical patent/SE519242C2/sv
Publication of SE0102767D0 publication Critical patent/SE0102767D0/sv
Publication of SE0102767L publication Critical patent/SE0102767L/sv
Publication of SE519242C2 publication Critical patent/SE519242C2/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01MCATCHING, TRAPPING OR SCARING OF ANIMALS; APPARATUS FOR THE DESTRUCTION OF NOXIOUS ANIMALS OR NOXIOUS PLANTS
    • A01M23/00Traps for animals
    • A01M23/24Spring traps, e.g. jaw or like spring traps

Description

519 242 2 Teknikens tidigare ståndpunkt Metoder och arrangemang för ovan angivet ändamål och med den ovan angivna beskaffenheten är tidigare kända i ett flertal olika utföringsformer.
Rent generellt kan man konstatera att fällor och anordningar, avsedda för en bekämpning utav t.ex. möss och råttor, är kända i ett stort antal och att de fles- ta är därvid anpassade för att kunna utnyttjas ett flertal gånger, för s.k. flergångs- bruk.
Sålunda tillhör då i vart fall följande fällor teknikens tidigare ståndpunkt.
Slagfällor Dessa består av en på en träplatta monterad fjäder med en bygel, spärr- bar av en Iåsmekanism, som utlöses när djuret berör ett applicerat bete.
Det förekommer icke sällan att bygeln träffar djurets tass, över örat eller svansen och djuret utsättes därvid för plåga innan det självdör.
Slagfällan är även ohygienisk då föroreningar vanligtvis kommer att ham- na på golvet och även då djuret skall avlägsnas från fällan. ß Dessa är normalt formade av en metallram, som är omsluten av ett me- tallnät.
Dessa måste regelbundet vittjas och ses till då i annat fall infångade djur kan svälta ihjäl och måhända dessförinnan försöka äta upp varandra.
Limfällor.
Dessa består av en med ett starkt självhäftande lim bestruken kartongski- va. Betet är infäst i mitten av kartongen.
För att nå detta måste djuret passera limytan och fastna därpå.
Anordningen anses i flera länder förorsaka djurplågeri och är därför i vissa länder ej tillåten. fi Att nyttja olika typer av gift, såsom ett gift av typen "Varfarin", innebär att det i djuret, efter ett intagande, förorsakar inre blödningar och efter hand djurets död. 25 30 519 242 3 Risken finns dock att mindre blödningar först uppstår som ej dödar utan ger ett handikapp och därmed lidande.
Misstankar har framförts att rovfåglar kan skadas av att äta genom gift rö- relsenedsatta och/eller dödade råttor och möss.
Rigorösa åtgärder föreskrivs normalt för att skydda husdjur från skada.
Senare rön har visat på att råttor utvecklat en viss resistens mot dessa gif- ter och kan därmed lagra höga koncentrationer av detta gift i kroppen.
Diverse andra anordningar har också utvecklats sedan lång tid tillbaka i en avsikt att kunna fånga smådjur.
De flesta av dessa anordningar har konstruerats i en avsikt att fånga djuret och eventuellt avdöda det, dock utan hänsyn till dess lidande.
Under det sista årtiondet har det föreslagits ett användande utav en fälla bestående utav en liten plastask med en lucka på gaveln, som slår igen av en ut- lösningsmekanisk när djuret gått in i asken.
Där får djuret sitta i ett trångt utrymme tills det eventuellt avlivas och av- lägsnas.
Det är också tidigare känt att smittorisken och hygieniska problem är för- knippade med mus- och råttbekämpning på flera sätt.
Det är också tidigare känt att "Hanta-virus" förorsakar idag för människor farliga pneumonier, som kan spridas igenom inandning av luft som omger infekte- rade möss.
Enligt angivna rekommendationer i USA bekämpas därför infekterade skadedjur med gasmask och eldkastare. infekterade möss har observerats i Sydamerika, i Kina och i Nordkorea och det är dokumenterat att en spridning även sker till nya områden.
Det är också tidigare känt att eftersom möss och råttor ofta lever i en in- fekterad miljö, i form av avdödade djur, blod, urin eller exkrementer, kräver slagfäl- lor, burar, limfällor och flera andra bekämpningsmetoder en rad hygieniska försik- tighetsmått, som tvättning av fällor och burar, golv och kärl.
Det har även visat sig att smittorisken via blod, urin eller exkrementer har varit betydande då direktkontakt med fällans olika förorenande delar, efter avdö- dade utav djuret och ett avlägsnande utav detta ur fällan, är svår att undvika.
Det är också tidigare känt s.k. snarfällor av engångstyp och av den i pa- tentkravets 1 ingress angivna beskaffenheten, och där en snara användes för av- 15 25 30 519 242 4 dödande av djuret och under utnyttjandet utav en spärranordning, där ett snöre hindrar snaran från att utlösas (dras åt) intill dess att djuret bitit av snöret för att komma åt ett bakom detta placerat bete.
Ett exempel på en sådan fälla är närmare visad och beskriven i den inter- nationella patentansökan PCT/SE89/O0589 med publiceringsnumret WO 90/04920.
En olägenhet förknippad med dessa tidigare kända fällor är att de olika de- larna ligger öppet åtkomliga och därmed kan förorsaka skada på händer och fing- rar vid aptering eller aktivering.
Det har visats sig att ömtåliga och känsliga mekanismer har ibland påver- kats så att de ej har blivit funktionsdugliga.
Tidigare kända utformningar har i princip ej varit lämpade för en placering utomhus, då fällan varit öppen och därmed åtkomlig för fåglar och husdjur.
Vid en uppställning i komposter, där det varit önskvärt att täcka över fällan med löv eller jord, har risken förelegat att den helt sätts ur funktion.
Redogörelse för föreliggande uppfinning Tekniskt problem Beaktas den omständigheten att de tekniska överväganden som en fack- man inom hithörande tekniskt område måste göra för att kunna erbjuda en lösning på ett eller flera ställda tekniska problem är dels initialt en nödvändig insikt i de åt- gärder och/eller den sekvens av åtgärder som skall vidtagas dels ett nödvändigt val av det eller de medel som erfordras, så torde med anledning härav de efterföl- jande tekniska problemen vara relevanta vid frambringandet av föreliggande upp- finningsföremål.
Under beaktande av teknikens tidigare ståndpunkt, såsom den beskrivits ovan, torde det därför få ses som ett tekniskt problem att kunna inse betydelsen utav och fördelarna förknippade med att anvisa en fälla för engångsbruk och för smådjur, som är generellt formad som en tunnel och där intill tunneln förefinns en styrlåda för bl.a. ett utnyttjat tjäderarrangemang.
Det ligger då ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och för- delarna förknippade med att kunna anvisa en enkel konstruktion av en fälla för smådjur och där fällan fått en form utav en engångsartikel och med djuret avdödat i tunneln. 20 25 30 519 242 5 Det ligger därutöver ett tekniskt problem i att kunna sammanställa och strukturera en fälla av engångstyp så att den blir formstabil och kan motstå krafter från ett tjäderarrangemang och att den skall bestå av ett material med goda för- multnande egenskaper.
Det blir ävenledes ett tekniskt problem att kunna skapa en engångsfälla med goda förmultnande egenskaper och som vid utlösningen av en aktiverings- mekanism för avdödande av djuret dessutom kommer att kunna erbjuda en påver- kan av andra delar av djuret så att det avdödade djuret automatiskt blir förpackat i tunneln på ett hygieniskt sätt.
Det ligger också ett teknisk problem i att kunna skapa sådana förutsätt- ningar att vid en avgnagd och brusten tråd låta en, en snara åtdragande, meka- nism få deaktiveras eller aktiveras för ett snabbt åtdragande av snaran kring dju- rets halsområde, för att skapa förutsättningar för en strypning, och via denna me- kanism och ett antal trådar eller band skapa förutsättningar för att få det infångade och dödade djuret väl förpackat inom tunneln.
Det ligger då ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och för- delarna förknippade med att låta en, ett fjäderarrangemang tillhörig, ljäderenhet få vara innesluten inom en speciellt formad styrlåda, skild från ett tunnelformat djur- anpassat parti, varigenom tjäderenhetens ena ändparti skall kunna få vara i en samverkan i vart fall dels med nämnda trådar dels med ett, som nämnda snara tjänande band medan fjäderenhetens andra ändparti skall kunna få vara i en sam- verkan med ett fjäderenheten utsträckande medel, i form av en s.k. "dragstång", varvid det tjäderenheten utsträckande medlet eller dragstången är anpassad att i ett tjäderenheten fullt utdraget läge enkelt låta låsa en spänd fjäderenhet i nämnda utdragna eller utsträckta läge.
Det ligger då ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och för- delarna förknippade med att låta nämnda dragstång få vara anordnad att passera en slits i ett, såsom styrlådan tillhörigt, tunneldelens andra ändområde närbeläget, gavelparti.
Det ligger då ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och för- delarna förknippade med att låta nämnda dragstång få uppvisa i vart fall ett fjäder- enhetsnära hakformat utsprång, anpassat att i en, för tjäderenhetens expanderan- de anpassad, förskjutningsriktning kunna passera nämnda slits och därefter, som ett stöd mot fjäderenhetens kompression, kunna anligga som ett stopp mot nämn- 30 519 242 6 da gavelparti.
Det ligger då ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och för- delarna förknippade med att låta fjäderenhetens ena ändparti få vara i en fast samverkan med nämnda tråd, vars ena ändparti är fäst till tjäderenhetens ena ändparti och där ett första trådavsnitt är anpassat att löpa ett stycke inom styrlå- dan, ett andra trådavsnitt är anpassat att löpa genom ett första hål i styrlådans bot- tenparti och/eller tunneldelens takparti, ett tredje trådavsnitt är anpassat att kunna bilda en avgränsning av ett utrymme för ett bete, ett fjärde trådavsnitt är anpassat att kunna löpa genom ett första hål i tunneldelens bottenparti eller motsvarande, ett femte trådavsnitt är anpassat att kunna löpa under och tvärs bottenpartiet, ett sjätte trådavsnitt är anpassat att kunna löpa genom ett andra, det första hålet tvär- sorienterat tunneldelen, hål i tunnelns bottenparti eller motsvarande, ett sjunde trådavsnitt är anpassat att kunna bilda nämnda avgränsning av utrymmet för betet, ett åttonde trådavsnitt är anpassat att kunna löpa genom ett andra hål i styrlådans bottenparti och/eller tunneldelens takparti, ett nionde trådavsnitt är anpassat att kunna löpa ett stycke inom styrlåda och vars andra ändparti ävenledes är anpas- sat att kunna bli fäst till fjäderenhetens ena ändparti.
Det ligger då ett tekniskt problem i att kunna anvisa utnyttjandet utav ett andra band, fäst till tjäderenhetens första ändparti, som via motställda sidooriente- rade hål inom styrlådan skall vara anpassat att, företrädesvis som en slinga, få sträcka sig i en riktning mot och till tunneldelens andra ändområde, för att där, via hål i styrlådans bottenparti, ansluta till ett gavelparti för tunneldelens andra ändom- råde. A Det ligger då ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och för- delarna förknippade med att låta utnyttja ett ytterligare band, ett tredje band, som ävenledes är fäst till tjäderenhetens första ändparti, och som via motställda sido- orienterade hål inom styrlådan skall vara anpassat att, företrädesvis som en slinga, sträcka sig i en riktning mot och till tunneldelens andra ändområde, för att där, via hål i styrlådans gavel alternativt styrlådans bottenparti, bilda en öppen snara inom tunnelns andra ändområde.
Det ligger då ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och för- delarna förknippade med den dimensionering som krävs för att vid en deaktivering av den snaran åtdragande mekanismen (avgnagen tråd), en snabb sammandrag- ning av den expanderade fjäderenheten mot tunneldelens andra ändområde, få 25 30 519 242 7 nämnda gavelparti att vrida sig för att därav kunna intaga ett stängt läge.
Vidare torde det få ses som ett tekniskt problem att kunna inse betydelsen utav och fördelarna förknippade med att vid en sådan deaktivering av den snaran åtdragande mekanismen jämväl låta nämnda öppna snara få vara anpassad att föra in i tunneldelen ett, ett fångat smådjur tillhörig, svansparti.
Det ligger också ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och fördelarna förknippade med att låta tunneldelens ena ändområde få vara försett med ett gavelparti, tjänande som en ytterligare avgränsning, förutom nämnda trå- dar, av nämnda, för betet avsett, utrymme.
Det ligger då ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och för- delarna förknippade med att låta nämnda, som ytterligare avgränsning tjänande, gavelparti få vara försett med en öppning och därigenom erbjuda en möjlighet att låta öppningen få vara täckt med ett transparent skikt, för att därvid ge det optiska intrycket av att tunneln utgöres av en öppen tunnel.
Det ligger då ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och för- delarna förknippade med att låta tunneldelens bottenparti, inom området för nämnda snara, få vara försett med eller format till en tunneltvärsnittet reducerande plattform.
Det ligger då ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och för- delarna förknippade med den samordning som krävs för att vid en deaktivering av den snaran åtdragande mekanismen, och den snabba sammandragning som där- vid kommer att ske av fiäderenheten mot tunneldelens andra ändparti, låta ett smådjur få bli inneslutet, helt inneslutet, i nämnda tunneln.
Det ligger också ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och fördelarna förknippade med att låta tunneln och dess delar få vara bildade av ett vikt första pappmaterial och att styrlådan skall få vara bildad av ett vikt andra pappmaterial och där styrlådan därvid kan bli inplacerad inom tunnelns övre parti.
Det ligger också ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och fördelarna förknippade med att låta det första pappmaterialet få uppvisa sidoorien- terade, via perforeringar och bigningslinjer anslutande, flikar eller vingar och där det vikta andra pappmaterialet kommer att bilda täckningar för de hål som flikarna eller vingarna bildar i det första pappmaterialet.
Det ligger då ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och för- delarna förknippade med att låta nämnda andra band och nämnda tredje band få 15 25 30 519 242 8 vara slingformade och orienterade intill eller fästade till sidopartier för det andra pappmaterialet, vid tunneldelens andra ändområde och dess tillhöriga gavel.
Det ligger då ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och för- delarna förknippade med att låta nämnda styrlåda, gärna via ett styrlådan tilldelat medel, få uppvisa i vart fall två sidoorienterade och motställda flikar, med varje flik försedd med i vart fall två hål, avsedda för att kunna avlänka det andra bandet och det tredje bandet, när dessa skall sträcka sig mot tunneldelens andra ändparti.
Det ligger också ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och fördelarna förknippade med att låta nämnda flikar, och de därtill bildade hålen, få vara centrerade, eller i vart fall väsentligen centrerade, i förhållande till nämnda snara.
Det ligger också ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och fördelarna förknippade med att låta tunnelns eller tunneldelens andra ändområde få uppvisar ett första, ett plant, bottenpartiet förlängande gavelparti, med en längd i vart fall något överstigande halva tunnelns höjd.
Det ligger också ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och fördelarna förknippade med att låta nämnda gavelparti, med sin bigningslinje, få vara förenad till tunnelns bottenparti.
Det ligger också ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och fördelarna förknippade med att låta tunneldelens andra ändområde få uppvisa ett andra, med tunneldelens sidoparti samverkande, gavelparti, med en längd anpas- sad till tunnelns bredd.
Vidare torde det få ses som ett tekniskt problem att låta nämnda andra gavelparti, med sin bigningslinje, få vara förenad till tunnelns ena sidoparti.
Det ligger också ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och fördelarna förknippade med att låta det andra gavelpartiet, medelst en ytterligare bigningslinje, få vara kompletterad med en smal läpp.
Losningen Föreliggande uppfinning utgår därvid ifrån den inledningsvis anvisade kända tekniken, som närmare är definierad i patentkravets 1 ingress.
För att kunna lösa ett eller flera av de ovan angivna tekniska problemen anvisar föreliggande uppfinning speciellt att den kända tekniken, avseende en för smådjur anpassad fälla, skall kompletteras med att en utnyttjad kavitet skall ha l0 30 519 242 9 formen av en tunneln, att ett tjäderarrangemang skall ha en tillhörig tjäderenhet, och att denna fjäderenhet skall som en enhet vara innesluten inom en, tunneln el- ler tunneldelen närbelägen och ovanförliggande, styrlåda.
Vidare skall tjäderenhetens ena ändparti stå i en samverkan dels med trå- dar inom tunneldelen för att avgränsa ett utrymme för ett bete, dels med ett, som nämnda snara tjänande, band och att fjäderenheten andra ändparti skall vara i en samverkan med ett tjäderenheten utsträckande medel, såsom en dragstång, och att ett dragstångsrelaterat medel skall vara anpassat att i ett fjäderenheten utdra- get läge låta låsa fjäderenheten i nämnda utdragna läge.
Såsom föreslagna utföringsformer, fallande inom ramen för föreliggande uppfinnings grundidé, anvisas att nämnda dragstång skall vara anordnad att pas- sera en slits i ett, styrlådan tillhörigt eller tilldelat, tunneldelens andra ändområde närbeläget, gavelparti.
Vidare anvisas att nämnda dragstång skall uppvisar ett eller flera fjäder- enhetsnära hakformade utsprång, anpassade att i en förskjutningsriktning kunna passera nämnda slits och därefter som ett stöd och spärr kunna anligga mot nämnda gavelparti.
Vidare anvisar uppfinningen att tjäderenhetens ena ändparti skall vara l en samverkan med nämnda, som en slinga dragen, tråd, vars ena ändparti är fäst till fjäderenhetens ena ändparti och där ett första trådavsnitt skall löpa ett stycke inom styrlådan, ett andra trådavsnitt skall löpa genom ett första hål i styrlådans botten- parti, ett tredje trådavsnitt skall bilda en avgränsning av utrymmet för betet, ett fjärde trådavsnitt skall löpa genom ett första hål i tunnelns bottenparti eller motsva- rande, ett femte trådavsnitt skall löpa under bottenpartiet, ett sjätte trådavsnitt skall löpa genom ett andra hål i tunnelns bottenparti eller motsvarande, ett sjunde tråd- avsnitt skall bilda nämnda avgränsning av utrymmet för betet, ett åttonde trådav- snitt skall löpa genom ett andra hål i styrlådans bottenparti, ett nionde trådavsnitt skall löpa ett stycke inom styrlåda och vars andra ändparti ävenledes skall vara fäst till fjäderenhetens ena ändparti.
Vidare anvisar uppfinningen att ett andra band skall vara fäst till tjäderen- hetens första ändparti och via sidoorienterade hål i styrlådan skall detta andra band vara anpassat att sträcka sig i en riktning mot och till tunneldelens andra ändområde, för att där, genom hål i styrlådans bottenparti, ansluta till ett gavelparti för tunnels andra ändområde. 25 519 242 10 Ett tredje band är fäst till fjäderenhetens första ändparti och via sidoorien- terade hål i styrlådan är detta tredje band anpassat att sträckas sig i en riktning mot och till tunneldelens andra ändområde, för att där bilda en öppen snara.
Vid en deaktivering av den snaran åtdragande mekanismen kommer nämnda gavelparti att intag ett stängt läge.
Vid en deaktivering av den snaran åtdragande mekanismen kommer nämnda öppna snara att föra in i tunneln ett, ett fångat smådjur tillhörigt, svanspar- ti.
Vidare anvisar uppfinningen att tunneldelens ena ändområde skall vara försett med ett gavelparti, tjänande som en avgränsning av nämnda, för betet av- sedda, utrymmet.
Nämnda gavelparti skall då vara försett med en öppning, där öppning kan vara täckt av ett transparent skikt.
Tunneldelens bottenparti är, inom området för nämnda snara, försett med eller format till en plattform.
Uppfinningen anvisar ävenledes att vid en deaktivering av den snaran åt- dragande mekanismen blir smådjuret helt inneslutet i tunneldelen.
Tunneldelen och styrlådan skall vara bildade av ett vikt första pappmateri- al och att styrlådan skall vara bildad som en avgränsning av ett vikt andra papp- material och där styrlådan blir inplacerad inom tunneldelens övre parti.
Det första pappmaterialet kan därvid uppvisa sidoorienterade, via big- ningslinjer anslutande, flikar eller vingar.
Ett andra band och ett tredje band är båda samordnade till varandra invid en bigningslinje mellan tunneldelens andra ändområde och dess tillhöriga gavel.
Styrlåda, eller ett styrlådan tilldelat medel, skall även uppvisa i vart fall två sidoorienterade flikar, varje flik försedd med i vart fall två hål, där hålen är avsedda för att kunna avlänka ett andra band och ett tredje band, sträckande sig mot tun- neldelens andra ändparti.
Vidare anvisas att nämnda flikar och/eller nämnda hål skall vara centrera- de, eller i vart fall väsentligen centrerade, iförhållande till nämnda snara.
Tunnelns andra ändområde skall uppvisar ett första, ett plant, gavelparti, med en längd något överstigande halva tunnelns höjd.
Nämnda gavelparti är med en bigningslinje förenad till tunneldelens bot- tenparti. l5 20 30 519 242 ll Vidare anvisas att tunneldelens andra ändområde skall uppvisa ett andra gavelparti, med en längd anpassad till tunneldelens bredd.
Nämnda andra gavelparti är med en bigningslinje förenad till tunneldelens ena sidoparti och nämnda andra gavelpartiet är medelst en bigningslinje komplet- terad med en smal läpp.
Fördelar De fördelar som främst kan få anses vara kännetecknande för en, för små- djur avsedd fälla, i enlighet med föreliggande uppfinning och de därigenom anvi- sade speciella signifikativa kännetecknen, är att härigenom har det skapats förutsättningar för att skapa en effektivt verkande engångsfälla och där en meka- nism, speciellt anpassad för att kunna avdöda infångat djur via ett snabbt åtdra- gande av en snara runt djurets halsparti, ävenledes kommer att kunna utnyttjas för att stänga fällan och därigenom på ett hygieniskt sätt låta paketera det infångade djuret. infångat avdödad djur, inneslutet i en tunneldel i fällan tillika med fällan i övrigt kan därvid kastas som en förpackning kastas.
Vidare har fällan och dess enskilda delar konstruerats ifrån material som är väl anpassade för en snabb förmultningsprocess.
Anvisandet utav en för smådjuret anpassad ljusinsläppande tunneldel och utnyttjandet utav en separat styrlåda erbjuder en kompakt och lättanvänd enhet, som på ett enkelt sätt kan bringas till ett aktiverat läge.
Styrlådan erbjuder också tillförandet av andra medel och åtgärder.
Det som främst kan få anses vara kännetecknande för en fälla, i enlighet med föreliggande uppfinning, anges i det efterföljande patentkravets 1 känneteck- nande del.
Kort figurbeskrivning Ett antal för närvarande föreslagen utföringsformer, uppvisande de med föreliggande uppfinning förknippade signifikativa kännetecknen, skall nu i ett ex- emplifierande syfte närmare beskrivas med en hänvisning till bifogad ritning, där; Figur 1 visar i en perspektivistisk vy en första utföringsform utav en för små- djur anpassad fälla där en, öppen snara åtdragande, mekanism är 25 30 519 242 12 borttagen tillika med en erforderlig snörslinga för utlösande av meka- nismen och erforderliga band, för att därigenom tydliggöra konstruk- tionen av fällans övriga konstruktionsdelar, vad avser en för ett djur anpassad tunneldel och en ovanför tunneldelen orienterad styrlåda, Figur 2 visar i en motsvarande perspektivistisk vy en andra utföringsform utav en för smådjur anpassad fälla, ävenledes utan en öppen snara åtdragande mekanism och tillhörande snöre och band, Figur 3 visar i en perspektivistisk vy en öppen snara åtdragande mekanism, i ett icke aktiverat läge, med erforderliga snören och band enbart schematiskt inritade, Figur 4 visar den öppna snaran åtdragande mekanismen i ett aktiverat läge, där en utnyttjad fjäderenhet intager ett expanderat läge och hàlles i detta läge av bl.a. ett sträckt snöre fäst i dess ena ände och en in- fästning i dess andra ände och Figur 5 visar nämnda mekanism i ett deaktiverat läge, initierat av ett smådjur, i form utav en råtta, när denna avgnagt snöret och därigenom blir av- dödad via strypning och av mekanismen helt innesluten och pakete- rad ifällan.
Beskrivning över nu föreslagen utföringsform.
Det skall då inledningsvis framhållas att i den efterföljande beskrivningen över en för närvarande föreslagen utföringsform, som uppvisar de med uppfin- ningen förknippade signifikativa kännetecknen och som tydliggöres genom de i de efterföljande ritningarna visade figurerna, har vi låtit välja termer och en speciell terminologi i den avsikten att därvid i första hand låta tydliggöra uppfinningsidén.
Det skall emellertid beaktas att här valda uttryck inte skall ses som be- gränsande till enbart här utnyttjade och valda termer utan det skall underförstås att varje sålunda vald term skall tolkas så att den därutöver omfattar samtliga tekniska ekvivalenter som fungerar på samma eller väsentligen samma sätt för att därvid kunna uppnå samma eller väsentligen samma avsikt och/eller tekniska effekt.
Med en hänvisning till figurerna 1 och 2 visas där schematiskt, itvå skilda utföringsexempel, föreliggande uppfinning, där de med föreliggande uppfinning förknippade signifikativa egenheterna generellt konkretiserats, genom de nu före- slagna och i det efterföljande närmare beskrivna utföringsformerna. 30 519 242 13 Sålunda visar figur 1 i perspektivvy och i ett öppet läge en för smådjur an- passad fälla, där en öppen snara och en snaran àtdragande mekanism med tillhö- rande mekanismen utlösande snör och band är avlägsnande enbart i ett förtydli- gande syfte.
Fällan 1 är således generellt formad som en tunneldel A, där tunneldelens ena ändområde A1 är format till och anpassat för ett, för ett bete (ej visat) avsett, utrymme B.
I en riktning inåt tunneldelen, från dess ena eller första ändområde A1 och mot dess andra ändområde A2, förefinns således utrymmet B och detta är av- gränsat av en mellanvägg 81, försett med en urtagning B1'.
Denna urtagning skall vara "täckt" av eller avgränsad av en eller flera, van- ligtvis parallellt orienterade, trådar 31, vilket figur 3 närmare visar, och där en öp- pen snara 32, ävenledes visad ifigur 3, är orienterad, i vart fall intill tunneldelens A golv- och väggpartier och placerad, ien riktning inåt tunneldelen, iförhållande till nämnda trådar 31.
Nämnda trådar 31 är anpassade att via en dragande spännkraft låta hålla en, en öppen snara àtdragande, mekanism 2 i ett inspänt och aktiverat läge, enligt figur 4, och vid en eller flera brustna trådar 31, enligt figur 5, låta den snaran åt- dragande mekanismen 2 få deaktiveras, varvid nämnda mekanism utgöres bl.a. av ett fiäderarrangemang.
Den öppna snaran àtdragande mekanismen har tilldelats den generella hänvisningsbeteckningen 2.
Figur 1 illustrerar ävenledes utformningen av ett utrymme C, vilket tjänar som styrlåda för att innesluta bl.a. nämnda öppna snara àtdragande mekanismen 2.
Styrlådan C bildas, inom en förpackning D, med ett rektangelformat tvär- snitt, genom att i förpackningens D tvärsnitt införts, och gärna fästs, en till ett "U"- böjd enhet E, med enhetens sidopartier E1 och E2 fästade till förpackningens D sidopartier D1 och D2.
Enheten E uppvisar ett, de övre partierna för sidopartierna eller skänklarna E1 och E2, sammanbindande parti E3, som då tjänar som ett bottenparti för styr- lådan C eller ett takparti för tunneldelen A.
Till det skänklarna sammanbindande partiet E3 är, inom styrlådan C, sam- ordnat eller fäst ett medel F, (I figur 1 visat något förstorat) i första hand avsett att 30 519 242 14 med olika hål eller urtagningar bilda avlänkningar för trådar och band.
Medlet F uppvisar motställda sidopartier F1 och F2 och har således även här ett sidopartierna sammanbindande parti F3.
Ytterligare ett medel G är fäst inom styrlådan C till det sidopartierna eller skänklarna sammanbindande partiet E3 alternativt till skänklarna D1 respektive D2 och uppvisar sidopartier eller skänklar G1 resp. G2 samt ett skänklarna samman- bindande parti G3 och ett gavelparti G4.
Gavelpartiet G4 är försett med en centralt anordnad slits G5. lnvid tunneldelens A ena ändområde A1 förefinns ytterligare ett medel H, i figur 1 anslutande till tunneldelens A bottenparti A3, och bildar därvid en tvärsnitts- förträngning av tunneldelen, betecknad A', i anslutning till trådarna 31 och snaran 32.
Medlet H uppvisar även ett tunneldelen A avgränsande och avstängande väggparti B1, försedd med en öppning B1' anslutande sig till en öppning D7 for- mad i en gavel D5 och där öppningen D7 med fördel skall vara täckt med ett transparent material D7'.
Förpackningens D ena ändområde är försett med nämnda gavel D5 me- dan förpackningens andra ändområde är försett med en gavel D6, båda gavlarna anslutande sig till skänkeln eller sidopartiet D2.
Till en bottendel D3 ansluter sig en flik D8.
Med en hänvisning till figur 2 visas där hur ett medel H' har tilldelats en något större höjd än medlet H i figur 1 och där en erhàllen kanalförträngning A" därför är visad och antydd större i figur 2 än iflgur 1. Även figur 2 visar utnyttjandet utav ett medel F' och ett medel G', i likhet med det i figur 1, dock med något förändrade utföringsformer.
Motsvarande delar har dock här tilldelats motsvarande hänvisnings- beteckningar.
Dock skall bemärkas att det skänklarna sammanbindande partiet E3' ut- formats med två tvärgående och något U-formade spalter E3a resp. E3b.
Vidare framgår här att ett avsnitt D1' av skänkeln eller sidopartiet D1 (och även sidopartiet D2) samverkar med bottenpartiet D3 via en bigningslinje för att bilda en eller två stödkanter D1".
Om en eller båda avsnitten D1' (även på andra sidan D2) utnyttjas, som figuren 2 illustrerar, kommer därigenom tippningsrisken att minska för enheten el- l0 l5 20 25 30 519 242 15 ler fällan.
Med en hänvisning till figur 3 visas där schematiskt en öppen snara åtdra- gande mekanism 2 och där utnyttjade trådar, snören eller band är schematiskt vi- sade.
Det är för en fackman uppenbart var i konstruktionen trådar med fördel skall komma till en användning, vars snören med fördel skall komma till en an- vändning och/eller var band med fördel skall komma till användning.
En tjäderarrangemanget 2 tillhörig fjäderenhet 2a är helt innesluten i nämnda styrlåda C.
Fjäderenhetens 2a ena ändpart 2a' är i en samverkan dels med en eller flera trådar, i utföringsexemplet illustrerats som en trådslinga 31, dels med ett, som nämnda snara tjänande band, tilldelat hänvisningsbeteckningen 32.
Såväl anvisade trådar 31 som anvisat band 32 har formen av en slinga och löper genom urtagningar i medlet F', där två urtagningar för trådslingan 31 till- delats hänvisningsbeteckningen 31a resp. 31b och där en urtagning för bandet 32 tilldelats hänvisningsbeteckningen 32a.
Fjäderenheten 2a andra ändparti 2a" står i en samverkan med ett fjäder- enheten 2a utsträckande medel, illustrerat som en dragstång 33.
Dragstångens 33 ena ändparti 33a samverkar med fjäderenhetens änd- parti 2a" på i och för sig känt sätt medan dess andra ändparti 33b uppvisar ett, för en hands fattande avsett, handtag 33c.
Ett dragstångsrelaterat fällfast medel 34, i form av en slits G5 i nämnda medels G gavelparti G4, är anpassat att i ett fjäderenheten 2a fullt utdraget läge, visat i figur 4, låta låsa fjäderenhetens 2a ändparti 2a" i nämnda utdragna läge.
Nämnda dragstång 33 är således anordnad att av en dragkraft kunna pas- sera genom slitsen G5 i ett styrlådan tillhörigt, tunneldelens andra ändområde A2 närbeläget, av sidopartier G1, G2 och ett bottenparti G3 förstärkt, gavelparti G4.
Mera speciellt framgår ifrån figur 4 att nämnda dragstång 33 uppvisar ett eller flera fjäderenhetsnära hakformade utsprång 35, anpassade att i en förskjut- ningsriktning, för att sträcka och expandera fjäderenheten 2a, kunna passera och tränga igenom nämnda slits G5 och därefter som ett stopp och ett stöd mot medlet 34 kunna anligga mot nämnda gavelpartis yttre yta G4'.
Fjäderenhetens 2a ena ändparti 2a' är i samverkan med nämnda, för me- kanismens utlösande anpassad tråd 31, vars ena ändparti 31a1 är fäst till fjäder- l5 30 519 242 16 enhetens ena ändparti 2a' och där ett första trådavsnitt 31b1 löper ett stycke ge- nom styrlådan C, ett andra trådavsnitt 31c1 löper genom ett första hål 31a i styrlå- dans bottenparti, ett tredje trådavsnitt 31d1 bildar nämnda avgränsning av utrym- met B för ett bete 100, ett fjärde trådavsnitt 31e1 löper genom ett första hål i tun- neldelens bottenparti eller motsvarande, ett femte trådavsnitt 31f1 löper under bot- tenpartiet, ett sjätte trådavsnitt 31g1 löper genom ett andra hål i tunneldelens bot- tenparti eller motsvarande, ett sjunde trådavsnitt 31 h1 bildar också nämnda av- gränsning av utrymmet B för betet 100, ett åttonde trådavsnitt 31i1 löper genom ett andra hål 31 b i styrlådans bottenparti, ett nionde trådavsnitt 31j1 löper ett stycke inom styrlåda och vars andra ändparti 31k1 ävenledes är fäst till fjäderenhetens 2a ena ändparti 2a'.
Ett första band 32, som utgör den dödsverkställande snaran, är anordnat att i olika bandavsnitt löpa längs styrlådan C genom en slits 32a för att inom tun- neldelens förträngda tvärsnitt A' bilda en öppen slinga, sträckande sig längs sido- partierna E1 och E2 och över medlets (H eller H') övre yta.
Ett andra band 40 är fäst till tjäderenhetens första ändparti 2a' och via motställda sidoorienterade hål 40a resp. 40b i medlets F' sidopartier i styrlådan C är detta andra band 40 anpassat att sträcka sig i en riktning mot och till tunnel- delens andra ändområde A2, för att där, genom hål eller en visad slits E3a i styr- lådans C bottenparti, ansluta till ett gavelparti D8 för tunneldelens andra ändområ- de.
Det andra bandet 40 är format som en slinga med ett första avsnitt sträck- ande sig, via hålet 40a, mot ett hål E3a i partiet E3', som ett andra delavsnitt längs styrlådans bottenparti, passera genom slitsen E3a för att bilda ett delavsnitt samt med ett delavsnitt passera bottendelen D3 intill tunneldelens andra ändområde A2 för att avvinklas upp som ett delavsnitt till slitsen E3a och som ett delavsnitt pas- sera till ett hål 40b i medlet F' och som ett delavsnitt vara fäst till fjäderenhetens första ändparti 2a'.
Ett tredje band 50 är fäst till tjäderenhetens första ändparti 2a' och sträcker sig mot sidoorienterade hål 50a resp. 50b i styrlådan eller i medlet F'.
Detta tredje band sträcker sig som en slinga, anpassat att sträckas sig i en riktning mot och till tunneldelens andra ändområde A2, för att där, genom hål i styrlådans C sidopartier eller andra hål, såsom slitsen E3b, bilda en öppen snara inom tunneldelens andra ändområde A2. 20 25 30 519 242 17 Medan det andra bandet 40, bildande den andra slingan 40', är i första hand avsett för att kunna stänga gaveln eller fliken D8 så är det tredje bandet 50, bildande den tredje slingan 50', i första hand avsett för att låta föra och lyfta in ett utanför fällan 1 varande svansavsnitt.
Det tredje bandet 50 uppvisar på liknande sätt som det andra bandet bandavsnitt orienterade på det sätt som figur 3 visar.
Med hänvisning till figur 4 visas där att vid en deaktivering av den snaran 32 åtdragande mekanismen 2, vilket sker när ett djur gnagt av ett av trädens 31 avsnitt 31d1, 31h1 och på grund av den därvid upphörande motkraften på fjäder- enheten 2a sammanpressas tjäderenheten till det i fig. 5 visade läget.
Resultatet av denna deaktivering, visad i fig. 5, sker när ett smådjur R bitit av slingan 31, vilket gör att tjäderenhetens 2a ena ändparti 2a frisläppts och hela tjäderenheten förskjuts emot gavelpartiet G4.
Denna förskjutningsrörelse för tjäderenheten 2a drar snabbt ihop snaran 32 kring djurets R halsparti R1 och samtidigt kommer nämnda gavelparti D8 via slingan 40' att intaga ett stängt läge och via slingan 50' kommer djurets R svans- parti R2 att lyftas upp och föras in i tunneldelen.
Längderna för dessa slingor 40'och 50' skall anpassas för att därvid kun- na ge djuret R den i figur 5 visade slutliga positionen.
Tunneldelens ena ändområde A1 är försett med ett gavelparti D5, tjänan- de som en avgränsning av nämnda, för betet 100 avsedda, utrymme B.
Tunneldelen A är bildad av ett vikt första pappmaterial och styrlådan är bildad med hjälp av ett vikt andra pappmaterial, det senare inplacerat i det första och bildar själva tunneldelen. lntet hindrar att låta nämnda andra band 40 och nämnda tredje band 50 få vara samordnade till varandra invid en bigningslinje mellan tunneldelens andra ändområde och dess tillhöriga gavel.
Tunneldelens andra ändområde A2 uppvisar via förpackningen D ett för- sta, ett plant, gavelparti D8, med en längd något överstigande halva tunnelns höjd, och detta gavelparti kan givetvis förlängas så att det ungefärligen motsvarar tun- nelns höjd.
Gavelpartiet D8 är således med en bigningslinje förenad till tunneldelens bottenparti D3.
Tunneldelens andra ändområde A2 uppvisar ett andra gavelparti D6, med 15 30 519 242 18 en längd anpassad till tunnelns bredd och där det andra gavelparti är med en big- ningslinje förenad till tunnelns ena sidoparti.
Det andra gavelpartiet D6 är medelst en bigningslinje kompletterad med en läpp D6'.
Fällan består således i princip av en optiskt sett öppen tunneldel, genom vars ena, öppna ände, djuret inträder och nära dess andra, slutna ände, förefinns snören eller trådar 31, som är uppspända så att de spärrar passagen in i utrymmet B.
Bortom dessa snören eller trådar 31 är infäst en liten förpackning, innehål- lande ett bete 100.
Denna förpackning har i figur 3 tilldelats hänvisningsbeteckningen 60 och via ett band 61 slits förpackningen 60 sönder så att betet 100 blottas.
Nämnda snören eller trådar 31 och snaran 32 löper genom ett eller flera hål i tunneldelens tak och i styrlådans bottenparti, i vilken snörenas resp. snarans slingor är inlagda i en fiäderenhets hake. l denna hake ligger även inlagd slingan från band eller trådar som är för- enade med en lucka via ingångsöppningen, ett annat band till en lucka som täcker fönster i den slutna änden.
I fiäderenhetens andra ände (fiäderöglan) är infäst dels nämnda dragband 61, dels en förlängning av en täckfilm (avrivningsbar), som utgår från betesför- packningen 60.
Uppfinningen anvisar utnyttjandet av en papp- eller kartongkonstruktion.
För att möjliggöra användandet av en stark fiäderenhet som skall utgöra driv (kraft-) källan för alla operativa organ, krävs en stabil kartong-(plast-)konstruk- tion.
Genom en sammanfogning av en underdel med en överdel, efter sidovik- ningar av båda så att de tillsammans bildar en tunnel resp. en styrlåda, erhålls er- forderlig stadga. Ytterligare förstärkning erhålls genom inlägg av plast- resp. kar- tongplattor.
Tunnelns främre ände (där betet 100 är infäst) är stängd genom en föns- terförsedd gavel. Den så bildade enheten kan vara innesluten och sammanfogad med en ask, vilket ger en ytterligare stabilitet. l5 20 25 30 519 242 19 ätit Bete är inneslutet i en liten plastförpackning i form av en plastbägare eller plastpåse försedd med ett avrivbart lock eller en flik alternativt, försedd med ett el- ler flera hål och en avrivbar täckfllm (peel film). Friläggningen och aktiveringen av bete sker samtidigt med laddningsrörelsen genom täckfilmens avrivning. l det fall fällan är försedd med flera olika beten sker aktiveringen efter val av lämplig sort, genom utdragning av ett band (på utsidan av förpackningen). Betets verkningstid blir relativt lång eftersom det är inneslutet i påsen och doften successivt skall pas- sera frilagda hål.
Trådarrangemanget Detta är infäst så att en eller flera slingor därav blockerar passagen i tun- neln, så att djuret måste bita av åtminstone en tråd för att nå bete. För att minska passagens tvärsnitt är infäst ett kartongavsnitt (H, H') som samtidigt bidrar till att stadga konstruktionen.
Trådarna eller utnyttjade snören är impregnerade med smakämne, för att ytterligare stimulera djuret att bita av ett av snörena. äfln När tråden, som håller snaran i ett låst och i ett öppet läge, bitits av frigörs infästningen av fiädern som drar sig samman och därvid genom snarans band stryper djuret. Anliggningsstället på halsen bestämmes av avståndet till käken som biter av snöret. För att möjliggöra effektiv fångst av djur av olika storlek (olika av- stånd mellan käke och hals) kan snaran vara försedd med flera slingor på olika avstånd från käken.
Fjäderenheten Fjäderenheten är i sin ena ände försedd med en hake, vari fästes trådar, bandet för snaran, snöre och t.ex. band till en främre lucka, band till en bakre lucka, band till en svansindragare samt band till en behållare och summer-mikro- brytare. Fjäderns andra ände är försedd med en ögla - i denna är infäst drag- stången 33 i form av ett dragband och täckfilmsbandet till betet. 20 30 519 242 20 Dragstången Dragstången har formen av ett band 33 och utgöres av ett starkt band, ur- stansat ur ett plastmaterial, som är vikbart och därigenom, genom fiäderverkan, ger omvikta låsflikar 35 en spärreffekt vid passage genom en slits, som bildar en låsmekanismen som spärrar dragbandet.
Svansindragare Det uthängande svansdeien dras in av ett band, fäst i fjäderhaken.
Lucka bak Stängs av ett band fäst i fiäderhaken efter att svansindragaren fungerat.
Härigenom sluts tunneln.
Lucka fram Tunneldelens främre ände är stängd genom en gavel, försedd med ett plastfönster. Vid fångst stängs en lucka så att fönstret täcks och insyn förhindras för anhöriga smådjur. lnsgektionslucka På ena gaveln, mittför djurets hals, finnes en öppningsbar inspektions- lucka, som medger en insyn genom ett plastfönster, för kontroll av att djuret är rätt avlivat.
Ask Den ask som kan omge under- och överdelen (=tunnel + styrlåda) är för- sedd med 2 st gavlar försedda med insticksflikar, varigenom förpackningen kan helt slutas efter fångst. I främre änden är den försedd med den främre luckan (nämnd ovan). På långsidorna är asken försedd med utfällbara vingar, som kan vi- kas ut och ned för ökad stadga mot underlaget.
Behållare En i styrlådan inplacerad behållare för desinfektions- och nedbrytnings- medel, för kemikalier för bedövning eller avlivning, utgöres av en liten plastpåse, försedd med ett öppningsband som är infäst i tjäderhaken så att vid fjäderns l0 l5 519 242 2l sammandragning påsen öppnas och dess innehåll tömmes genom en öppning i styrlådan/tunneln över djuret.
I det fall påsens innehåll skall bilda reaktion med annan kemikalie tömmes påsens innehåll över en med kemikalier impregnerad duk, varvid gasutveckling sker med avsedd effekt.
Spraydosa En i styrlådan inplacerad spraydosa kan ge liknande effekter som behålla- ren ovan och är kopplad till fjäderhaken för utlösning.
Fotocell-mikrobgßare Vid infångande av djur som ej har tänder, med vilka de kan gnaga av snö- ret (för utlösning av snaran), har införts i styrlådan en fotocell (eller en mikrobryta- re) som i en utföringsform är kopplad till ett batteri och en elmagnet inom styrlå- dan, vilken elmagnet löser spärren för snaran så att denna kan dra till om djurets hals. På motsvarande sätt kan en i styrlådan innesluten spraydosa med bedöv- ningsmedel utlösas.
Larmanordning Gemensamt för akustiska, optiska och trådlösa (radio-) larm är att de utlö- ses av djuret som genom sitt inträde i fällan påverkar en fotocell, ett mikrobrytare eller en givare av något slag eller indirekt utlöser larmet genom att bita av snöret så att fjädern frigöres och kan utlösa larmet. Kretsar härför är inneslutna inom styr- lådan.
Pejlingsutrustning När det gäller vissa djur som fortfarande har rörelsefrihet trots att huvudet omges av fällan (ex. ormar) och dessa önskas infångade har fällan utrustats med en inom styrlådan placerad pejlingsgivare, som automatiskt inkopplas vid fångst och med vars hjälp det blir möjligt att lokalisera djuret för att förhindra att det för- flyttar sig in i svårtillgängliga skrymslen. Fällan kan kombineras med bedövning och larm så att ett snabbt infångande kan ske. 15 25 30 519 242 22 Jalusi Vid fällans utlösning dras snaran åt bakom djurets huvud. När det gäller djur som skall fångas levande och därför av praktiska skäl bör bedövas, om de är alltför rymningsbenägna, har införts en flexibel, bakre gavel med ett hål omgivet av ett infäst, glidbart dragband, som vid en sträckning åstadkommer att en jalusi snörpts ihop så att hålet blir mindre och tätt runtom ansluter till djurets kropp, var- igenom tunneln blir relativt tät på alla sidor. Därigenom kan det ämne som avges i tunnelrummet från behållare eller spraydosa snabbt nå önskad koncentration och stanna kvar inuti tunneln då eventuellt läckage blir obetydligt.
Jalusin fungerar även som ytterligare låsning av fällan runt djurets kropp, en fördel om djuret försöker skaka av sig fällan. l det fall en orm försöker slingra sig undan in i ett hål för att där gömma sig kan den så runt ormens huvud fixerade och något skrymmande fällan förhindra att djuret kan ta sig in i ett mindre hål.
Fack för levande bete För de fall då levande bete är att föredra har anordnats ett fack (en bur) med en bakre vägg riktad mot tunneln, där djuret inträder. Om en orm med sina sinnen uppfattar närvaron av ex. en levande mus och söker sig fram mot denna kan ormens huvud registreras av en mikrobrytare eller en fotocell, som då utlöser snaran och jalusin. Det levande betet är ingen engångsartikel utan kan användas flera gånger.
Funktionsbeskrivning Tack vare den i enheten inbyggda mekaniken erfordras endast ett hand- grepp, som tar ca. 3 sekunder, för att aktivera enheten så den är laddad. Detta in- nebär en avsevärd tidsbesparing jämfört med den tid som krävs för att beta och ladda den konventionella slagfällan. Risken att få fingrar i kläm under en slagbygel är eliminerad, eftersom fångstanordningen är helt inbyggd inuti fällan.
Betet som lockar djuret in i fällan ligger inneslutet i en miniförpackning som avger lockdoften genom hål. Dessa kan således friläggas genom avdragning av en täckfilm i samband med laddningen av fällan.
Betet är härigenom skyddat från stark avdunstning och håller sig aktivt under en längre tid. Även snöret utgör ett bete på så sätt att det är impregnerat 30 519 242 23 med ett för djuret behagligt smakämne som frestar djuret att suga och gnaga där- på tills snöret går av och snaran utlöses.
Råttor och möss har en benägenhet att vilja passera trånga gångar och springor allra helst om de kan skönja en utgång på andra sidan. Därför har fällan utformats som en tunnel, i vars ena ände djuret går in och i vars andra ände ett hål urstansats i väggen, vilket övertäckts med ett transparent fönster. Djuret uppfattar tunneln som en passage som det kan komma igenom, eftersom det ej bedömer fönstret som ett hinder.
Eftersom djuret går in i tunneln tills det stoppas av snöret 31 kommer dju- rets käftar att befinna sig i ett beräknat förhållande till snaran 32, vilken är försedd med flera åtskilda slingor på några millimeters avstånd från varandra. Därför finns alltid kapacitet hos minst ett band att dra på det optimala stället. Fjädern är över- dimensionerad så att banden genom en viss eftergivlighet (töjbarhet) ger möjlighet till bästa verkan.
Genom att djuret befinner sig i tunneln vid avdödandet hamnar alla förore- ningar på insidan och kan således ej smutsa ned golv eller annat underlag.
Den använda enheten med djuret inneslutet kan utan ytterligare åtgärd läggas i en soptunna, ett sopnedkast eller i en kompost.
Vid djurbekämpning utomhus, t.ex. i komposter, kan fällan tack vare dess konstruktion täckas med löv eller jord medan fällans båda kortsidor lämnas fria så att djuret kan gå in ifällan och även se igenom tunneldelen med fönstret i den andra änden.
Fällan kan utgöra en naturlig del av komposten så den av råttan upplevs som vara ett hål eller en passage.
Ofta ställs fällor nära en vägg. För att den beskrivna enheten skall stå sta- digt på golvet är den försedd med två vingar, av vilka den ena fälls ut och bildar ett stöd mot golvet medan fällans andra långsida vilar mot väggen. Om fällan ställs fritt på golvet kan båda vingarna fällas ned som stöd.
Ett annat komplement till enheten utgöres av en elektrisk krets innehållan- de b|.a. en mikroswitch som påverkas av fjädern och en summer som ger signal vid utlösning, vid situationer då det är av vikt att en snabb rapportering av infång- ande kan ske, ev. även lokalisering av fällan i de fall då ett större antal fällor ut- satts. Brådskande ingripande kan krävas ex. på flygplan som fått flygförbud då en mus tagit sig ombord eller inom livsmedels- och läkemedelsindustrin. 5 519 242 24 Uppfinningen är givetvis inte begränsad till den ovan såsom exempel an- givna utföringsformen utan kan genomgå modifikationer inom ramen för uppfin- ningstanken illustrerad i efterföljande patentkrav.
Speciellt bör beaktas att varje visad enhet kan kombineras med varje an- nan visad enhet inom ramen för att kunna ernå önskad teknisk funktion.

Claims (23)

15 25 30 519 242 25 PATENTKRAV
1. För smådjur anpassad fälla, generellt formad som en öppen kavitet, vars ena ändområde (A1) är format till och anpassat för ett, för ett bete (100) avsett, ut- rymme, där detta utrymme är avgränsat av en eller flera mekanismutlösande me- del, såsom trådar, och där ett öppet snararrangemang är orienterat, på insidan ka- vitetens golv- och väggpartier och placerat i kavitet intill nämnda medel eller trå- dar, varvid nämnda medel eller trådar är anpassade att via en dragande spänn- kraft eller motsvarande låta hålla en, ett öppet snararrangemang aktlverande och åtdragande, mekanism i ett aktiverat läge och vid brustna trådar eller liknande låta den snaran åtdragande mekanismen få deaktiveras, varvid nämnda mekanism ut- göres bl.a. av ett fjäderarrangemang, kännetecknad därav, att nämnda kavitet har tilldelats formen av en tunnel, att en fiäderarrangemanget tillhörig fiäderenhet är innesluten inom en styrlåda, att fiäderenhetens ena ändparti är i en samverkan dels med nämnda medel eller trådar (31) dels med ett, som nämnda snara tjänan- de, band (32), att fjäderenhetens (2a) andra ändparti är i en samverkan med ett fiäderenheten utsträckande medel, såsom en dragstång (33) och att ett medel- relaterat eller dragstàngsrelaterat medel är anpassat att i ett fiäderenheten utdra- get läge låta låsa fiäderenheten i nämnda utdragna läge.
2. Fälla enligt patentkravet 1, kännetecknad därav, att nämnda dragstång är anordnad att passera en slits i ett styrlådan tlllhörigt, tunnelns andra ändområde närbeläget, gavelparti.
3. Fälla enligt patentkravet 1 eller 2, kännetecknad därav, att nämnda dragstång uppvisar ett eller flera fläderenhetsnära hakformade utsprång, anpas- sade att i en förskjutningsriktning kunna passera nämnda slits och därefter som ett stöd kunna anligga mot nämnda gavelparti (G4).
4. Fälla enligt patentkravet 1, kännetecknad därav, att fiäderenhetens ena ändparti är i en samverkan med nämnda tråd, vars ena ändparti är fäst till fiäder- enhetens ena ändparti och där ett första trådavsnitt löper ett stycke inom styrlå- dan, ett andra trådavsnitt löper genom ett första hål i styrlådans bottenparti, ett tredje trådavsnitt bildar nämnda avgränsning av utrymmet för betet, ett fjärde tråd- 20 30 519 242 26 avsnitt löper genom ett första hål i tunnelns bottenparti eller motsvarande, ett fem- te trådavsnitt löper under bottenpartiet, ett sjätte trådavsnitt löper genom ett andra hål i tunnelns bottenparti eller motsvarande, ett sjunde trådavsnitt bildar nämnda avgränsning av utrymmet för betet, ett åttonde trådavsnitt löper genom ett andra hål i styrlådans bottenparti, ett nionde trådavsnitt löper ett stycke inom styrlåda och vars andra ändparti ävenledes är fäst till tjäderenhetens ena ändparti.
5. Fälla enligt patentkravet 1, kännetecknad därav, att ett andra band (40) är fäst till fjäderenhetens första ändparti (2a') och via styrlådsrelaterade, såsom sidoorienterade, hål är detta andra band anpassat att sträcka sig i en riktning mot och till tunnelns andra ändområde, för att där, såsom genom hål i styrlådans bot- tenparti, ansluta till ett gavelparti för tunnels andra ändområde.
6. Fälla enligt patentkravet 1, kännetecknad därav, att ett tredje band är fäst till tjäderenhetens första ändparti och via styrlådsrelaterade, såsom sidoorien- terade, hål är detta tredje band anpassat att sträckas sig i en riktning mot och till tunnelns andra ändområde, för att där, såsom genom hål i styrlådans gavel, bilda en öppen snara inom tunnelns andra ändområde.
7. Fälla enligt patentkravet 5, kännetecknad därav, att vid en deaktivering av den snaran åtdragande mekanismen kommer nämnda gavelparti att intag ett stängt läge.
8. Fälla enligt patentkravet 6, kännetecknad därav, att vid en deaktivering av den snaran åtdragande mekanismen kommer nämnda öppna snara att föra in i tunneln ett, ett fångat smådjur tillhörigt, svansparti.
9. Fälla enligt patentkravet 1, kännetecknad därav, att tunneldelens ena ändområde är försett med ett gavelparti, tjänande som en avgränsning av nämn- da, för betet avsett utrymme.
10. Fälla enligt patentkravet 9, kännetecknad därav, att nämnda gavelparti är försett med en öppning. 10 15 30 519 242 27
11. Fälla enligt patentkravet 10, kännetecknad därav, att nämnda öppning är täckt av ett transparent skikt.
12. Fälla enligt patentkravet 1, kännetecknad därav, att tunnelns bottenparti är, inom området för nämnda snara, försett med eller format till en plattform.
13. Fälla enligt något av föregående patentkrav, kännetecknad därav, att vid en deaktivering av den snaran åtdragande mekanismen blir smådjuret helt inne- slutet i tunneln.
14. Fälla enligt patentkravet 1, kännetecknad därav, att tunneldelen är bildad av ett vikt första pappmaterial och att styrlàdan är bildad av en samordning med ett vikt andra pappmaterial.
15. Fälla enligt patentkravet 1 eller 14, kännetecknad därav, att det första pappmaterialet uppvisar sidoorienterade, via bigningslinjer anslutande, flikar eller vingar.
16. Fälla enligt något av patentkraven 5-8, kännetecknad därav, att nämnda andra band och nämnda tredje band är samordnade invid en bigningslinje mellan tunneldelens andra ändområde och dess tillhöriga gavel.
17. Fälla enligt patentkravet 1, kännetecknad därav, att nämnda styrlåda uppvisar i vart fall två sidoorienterade flikar, varje flik försedd med i vart fall två hål, avsedda för att kunna avlänka ett andra band och ett tredje band, sträckande sig mot tunnelns andra ändparti.
18. Fälla enligt patentkravet 1 eller 17, kännetecknad därav, att nämnda fli- kar är centrerade i förhållande till nämnda snara.
19. Fälla enligt patentkravet 5, kännetecknad därav, att tunnelns andra änd- område uppvisar ett första, ett plant, gavelparti, med en längd något överstigande halva tunnelns höjd. 10 519 242 28
20. Fälla enligt patentkravet 19, kännetecknad därav, att nämnda gavelparti är med en bigningslinje förenad till tunneldelens bottenparti.
21. Fälla enligt patentkravet 5, kännetecknad därav, att tunneldelens andra ändområde uppvisar ett andra gavelparti, med en längd anpassad tiil tunnelns bredd.
22. Fälla enligt patentkravet 21, kännetecknad därav, att nämnda andra ga- velparti är med en bigningslinje förenad tiil tunneldelens ena sidoparti.
23. Fälla enligt patentkravet 21, kännetecknad därav, att det andra gavelpar- tiet är medelst en bigningslinje kompletterad med en läpp.
SE0102767A 2000-08-21 2001-08-20 För engångsbruk anpassad fälla för smådjur SE519242C2 (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0102767A SE519242C2 (sv) 2000-08-21 2001-08-20 För engångsbruk anpassad fälla för smådjur

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0002960A SE0002960D0 (sv) 2000-08-21 2000-08-21 Engångs-smådjursfälla
SE0102767A SE519242C2 (sv) 2000-08-21 2001-08-20 För engångsbruk anpassad fälla för smådjur

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0102767D0 SE0102767D0 (sv) 2001-08-20
SE0102767L SE0102767L (sv) 2002-02-22
SE519242C2 true SE519242C2 (sv) 2003-02-04

Family

ID=26655213

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0102767A SE519242C2 (sv) 2000-08-21 2001-08-20 För engångsbruk anpassad fälla för smådjur

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE519242C2 (sv)

Also Published As

Publication number Publication date
SE0102767D0 (sv) 2001-08-20
SE0102767L (sv) 2002-02-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP1313365B1 (en) Disposable trap
JP3963486B2 (ja) ネズミ、ハツカネズミ等を捕らえる方法及び器具
US5953853A (en) Mouse and rat trap
US20060156615A1 (en) Snap trap enclosure for trapping and killing rodents
US20080229650A1 (en) Refillable bait bag and integrated hook
US20180352801A1 (en) Animal trap
US20100325938A1 (en) Refillable Bait Bag Having Reclosable Opening
JPS61132131A (ja) ねずみ取り器
EP0999741A1 (en) Disposable rodent trap
US4703583A (en) Baitless rodent trap
US5094027A (en) Rodent trap
SE519242C2 (sv) För engångsbruk anpassad fälla för smådjur
US20120234251A1 (en) Poop transporter
Sonenshine et al. Improved methods for capturing wild flying squirrels
Thorstrom Methods for capturing tropical forest birds of prey
SE462945B (sv) Musfaella
JP5493094B2 (ja) 害獣捕獲装置
WO2002043481A1 (en) An apparatus and method for controlling wasps or yellow jackets
WO2012036539A1 (es) Trampa para eliminación de plagas que comprenden especies menores y mayores empleando atracción por medio de feromonas
JPH0669338B2 (ja) 廃棄物処理用収納体
US10080358B1 (en) Animal trap
JP3281341B2 (ja) 鳥獣防護用ゴミネット
JPH0332329B2 (sv)
JP2001335101A (ja) 害獣防止付ゴミ袋
MONTANUCCI An" easy" method to remove common snapping turtles (Chelydra serpentina) from Legler hoop traps

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed