SE517989C2 - Elektonisk anslagstavla, där användarna delas in i grupper utifrån deras geografiska position - Google Patents

Elektonisk anslagstavla, där användarna delas in i grupper utifrån deras geografiska position

Info

Publication number
SE517989C2
SE517989C2 SE0001524A SE0001524A SE517989C2 SE 517989 C2 SE517989 C2 SE 517989C2 SE 0001524 A SE0001524 A SE 0001524A SE 0001524 A SE0001524 A SE 0001524A SE 517989 C2 SE517989 C2 SE 517989C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
user
bulletin board
electronic bulletin
information
interface
Prior art date
Application number
SE0001524A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0001524D0 (sv
SE0001524L (sv
Inventor
Hans Bergendorff
Original Assignee
Telia Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Telia Ab filed Critical Telia Ab
Priority to SE0001524A priority Critical patent/SE517989C2/sv
Publication of SE0001524D0 publication Critical patent/SE0001524D0/sv
Publication of SE0001524L publication Critical patent/SE0001524L/sv
Publication of SE517989C2 publication Critical patent/SE517989C2/sv

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06FELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
    • G06F16/00Information retrieval; Database structures therefor; File system structures therefor
    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06FELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
    • G06F16/00Information retrieval; Database structures therefor; File system structures therefor
    • G06F16/20Information retrieval; Database structures therefor; File system structures therefor of structured data, e.g. relational data
    • G06F16/29Geographical information databases
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04MTELEPHONIC COMMUNICATION
    • H04M11/00Telephonic communication systems specially adapted for combination with other electrical systems
    • H04M11/002Telephonic communication systems specially adapted for combination with other electrical systems with telemetering systems

Description

-nav- 10 15 20 25 30 35 517 989 , ø u u o n n o o ø I ° n» O' 2 Ändamålet med föreliggande uppfinning är således att åstadkomma ett förfarande och ett system för informa- tionsöverföring vilka på ett effektivt sätt väljer ut en för en användare relevant informationsmängd.
Ett annat ändamål med uppfinningen är att underlätta för en användare att avge eller lagra information som är lättillgänglig för relevanta användare.
Ett ytterligare ändamål med uppfinningen är att åstadkomma ett förfarande och ett system vilka är flexibla och tar hänsyn till ändrade användar- omständigheter.
Dessa ändamål uppnås enligt föreliggande uppfinning genom ett förfarande och ett system, vilka uppvisar de i bifogade patentkrav angivna särdragen.
Enligt en aspekt av uppfinningen åstadkommes ett förfarande för informationsöverföring, som innefattar stegen: att åstadkomma en elektronisk anslagstavla, att mottaga ett samtal från en användare till den elektroniska anslagstavlan, att fastställa användarens geografiska position, att associera användaren, med avseende på användarens geografiska position, med en i en uppsättning grupper inkluderad specifik grupp, vilka grupper är associerade med den elektroniska anslagstavlan och är definierade åtminstone delvis med avseende på geografiska positioner, och att tillhandahålla möjligheten för användaren att utbyta information med nämnda specifika grupp i den elektroniska anslagstavlan.
Enligt en annan aspekt av uppfinningen åstadkommes ett system för informationsöverföring, som innefattar: en elektronisk anslagstavla som är anordnad att mottaga ett samtal från en användare, en server som är associerad med den elektroniska anslagstavlan, 10 15 20 25 30 35 .nun . u o .nn- 517 989 3 första organ, som är kommunicerbart anslutna till servern, för fastställande av användarens geografiska position, en databas, som är kommunicerbart ansluten till servern, och som innehåller en uppsättning grupper vilka är associerade med den elektroniska anslagstavlan, och vilka är definierade åtminstone delvis med avseende på geografiska positioner, varvid användaren associeras med hjälp av databasen med en specifik grupp, beroende på användarens geografiska position, ett användargränssnitt via vilket användaren kan kommunicera med servern och därigenom ges möjlighet att utbyta information med nämnda specifika grupp i den elektroniska anslagstavlan.
Med elektronisk anslagstavla avses häri en databas eller ett program i ett datasystem som medger användare att läsa och/eller skriva allmäna meddelanden eller inlägg, och som är åtkomligt via ett kommunikationsnät, såsom ett telefon- eller datakommunikationsnät. Denna typ av elektronisk anslagstavla benämns även BBS (âulletin êoard §ystem).
Utnyttjandet av en elektronisk anslagstavla har visat sig vara ett praktiskt medel för inhämtande och lagring av information. I ett sådant forum kan användare i olika intressegemenskaper eller diskussionsgrupper utbyta information som rör en viss intressesfär.
Uppfinningen baseras således på insikten att stora mängder med ointressant information kan skalas bort om hänsyn tages till en användares momentana geografiska position, dvs. den plats som användaren befinner sig på vid det tillfälle då han kommunicerar med den elektroniska anslagstavlan. En användare behöver vanligtvis inte ta del av information som är direkt knuten till en plats som är geografiskt avlägsen. Vad som däremot ofta är av intresse är information som är relaterad till användarens befintliga position. 10 15 20 25 30 35 517 989 , a | n v . n ' ' ' ' , , n o o o u 4 Likaså begränsas företrädesvis informationen som en användare avlämnar, till att vara tillgänglig primärt för andra användare som befinner sig inom det relevanta geografiska området. Naturligtvis kan viss information vara av intresse för användare i olika, geografiskt skilda områden, varför sådan information då företrädesvis är tillgänglig i de relevanta områdena.
Enligt uppfinningen ingår således en användares geografiska position i en gruppdefinition för den elektroniska anslagstavlan. Uppgift om användarens position kan då utnyttjas för att avgöra vilken grupp han för tillfället tillhör, ta del av inlägg från rätt grupp. så att han kan göra inlägg i och En stor fördel med föreliggande uppfinningen är naturligtvis att den tar hänsyn till att en användares eller abonnents position inte är statisk utan kan ändras med tiden. Således kan exempelvis en användare under en längre resa befinna sig på olika, geografiskt skilda platser vid olika tidpunkter, varvid olika eller delvis olika typer av information är tillgänglig på respektive plats. Givetvis kan det förekomma att två från varandra på stort avstånd åtskilda platser ger åtkomst till samma kategorier av information i den elektriska anslagstavlan.
Ett sådant exempel skulle kunna vara information rörande en butikskedja som har butiker spridda på olika geografiska platser.
Den elektroniska anslagstavlan innefattar företrädesvis en server, såsom en persondator, till vilken en användare kan ringa via ett telekommunikations- nät. Servern kan lämpligtvis innefatta förutom standard- komponenter även diverse mjuk- och hårdvaror för avgörande om samtalet kommer från en mobiltelefon eller en vanlig telefon, och för mottagande av användar- kommandon, så som kommer att beskrivas nedan. Alternativt kan nämnda mjuk- och hårdvara ligga separat från servern, men ändå vara kommunicerbart ansluten till denna. Servern ||;,| 10 15 20 25 30 35 51 v 989 oc: v . Q u - cl o. 5 är vidare associerad med en databas i vilken olika grupper i den elektroniska anslagstavlan definieras.
Användaren kommunicerar således företrädesvis med den elektroniska anslagstavlan över ett telekommuni- kationsnät med ett därtill associerat användargränssnitt.
Som tidigare nämnts kan en användare exempelvis utnyttja en POTS-telefon, dvs. en vanlig telefon i ett fast nät, för kommunikation med den elektroniska anslagstavlan. Som ett alternativ kan användaren utnyttja en mobiltelefon som kommunicerar via ett mobilnät.
När en abonnent slår telefonnumret till den elektroniska anslagstavlans informationstjänst dirigeras samtalet enligt en utföringsform till det uppfinnings- enliga systemet som avgör om samtalet kommer från en mobiltelefon eller en vanlig telefon. Detta kan exempelvis åstadkommas med ledning av CLI (galling Eine ldentification), dvs. identifiering av abonnentens telefonnummer, eller på annat lämpligt känt sätt.
För bestämning av en användares geografiska position, när denne ringer från en vanlig telefon, utnyttjas med fördel en databas som innehåller uppgifter rörande kopplingen mellan telefonnummer och teleoperatör.
Teleoperatören har då lämpligtvis uppgift om den aktuella användarens eller abonnentens position, såsom exempelvis i form av en positionsdatabas med telefonnummer och motsvarande adress.
För bestämning av en mobiltelefons aktuella geografiska position kan ett lämpligt mobilpositions- bestämmande system användas. Exempelvis kan den geografiska positionen bestämmas med ledning av vilken eller vilka basstationer som mobiltelefonen kommunicerar med, eller med hjälp av andra lämpliga navigationssystem.
Exempel på sådana system kan vara MPS (ERICSSON Mobile Positioning System) eller GPS (Global Positioning System). Om det således har konstaterats att en användare ringer från en mobiltelefon kontaktas exempelvis MPS genom ett http-anrop (hypertext transfer protocol). MPS nw-a; 10 15 20 25 30 35 , n. . a o nu: u a a: ~~' II.. . u: nu n n o' . , nu o c u v v: n n . . en .,. nu”. I I | - n . nu no u I: . _ , , , v u : z e: 0"' n ,, . u" n v 6 svarar med att ange mobiltelefonens momentana geografiska position.
Enligt en utföringsform av uppfinningen ingår även en ämneskategori i en gruppdefinition för den elektroniska anslagstavlan. Antalet olika möjliga ämneskategorier är i princip obegränsat. En ämneskategori kan avse ett mycket specifikt och begränsat ämne eller ett mer generellt och mångfacetterat ämne. Det kan således vara frågan om ämneskategorier såsom ”Ornitolog”, ”Golfare” eller "Turist". Således finns det lämpligtvis olika ämneskategorier för olika intressegemenskaper.
Exempelvis kan man i kategorin ”Ornitolog” utbyta information avseende fågelobservationer; i kategorin ”Golfare” kan man utbyta information avseende golfbanor, caddier, utrustning, etc.; och i kategorin ”Turist” kan man utbyta information avseende logi, nöjen, sevärdheter etc..
Uppfinningen åstadkommer således ett utomordenligt redskap för informationsutbyte i bland andra sådana sammanhang som när man vill ta del av eller lämna geografiskt bunden information som är intressant för alla inom en viss intressegemenskap när de befinner sig på rätt plats.
Följaktligen när användaren befinner sig på en viss geografisk plats får han möjlighet att göra inlägg i eller ta del av inlägg från för den platsen relevanta ämneskategorier i den elektroniska anslagstavlan.
Användaren kan då medelst ett användargränssnitt välja den ämneskategori som han önskar utnyttja för informa- tionsutbyte. Exempel på olika användargränssnitt är talgränssnitt, grafiskt gränssnitt eller textgränssnitt (exempelvis SMS eller WAP).
När en användare gör ett inlägg i en grupp i den elektroniska anslagstavlan kan han exempelvis ta del i en befintlig diskussion, men han kan även ange en rubrik för ett nytt diskussionsämne inom den berörda ämneskategorin och ett tillhörande meddelande, såsom en fråga eller ett @».~. 10 15 20 25 30 35 517 989 .-u-4 q o o 7 påstående. Inläggen i den elektroniska anslagstavlan kan exempelvis sorteras efter tidpunkt, rubrik, läst/Oläst.
Det kan företrädesvis även finnas möjlighet för användaren att välja i vilken turordning han kan få de olika befintliga inläggen hämtade eller upplästa.
Systemet enligt föreliggande uppfinning kan lämpligtvis realiseras med exempelvis CTI (Computer Telephony Intergration) på exempelvis en vanlig persondator med Microsofts & Intels TAPI (Telephony Application Interface) som innehåller ett lämpligt applikationsgränssnitt, och hårdvara som stöder nämnda gränssnitt.
Enligt en utföringsform av föreliggande uppfinning utnyttjas taligenkänningsteknik. Denna teknik innebär att användarens kan kommunicera med den elektroniska anslagstavlan via ett talgränssnitt. Om han exempelvis vill göra ett inlägg i den elektroniska anlagstavlan kan ha välja en ämneskategori genom att exempelvis uttala namnet på den önskade kategorin.
Taligenkänning kan även utnyttjas till att identifiera typen av interaktion med tjänsten. Man kan alltså exempelvis avgöra om en användare önskar lämna ett meddelande, dvs. göra ett inlägg, till en grupp i den elektroniska anslagstavlan, eller om han vill inhämta ett eller flera meddelande, dvs. ta del av eventuella befintliga inlägg. Om det inte finns något inlägg i en grupp avges lämpligtvis ett meddelande därom till användaren.
Det finns naturligtvis många olika mjukvaror och hårdvaror (t.ex. voice boards, voice modems, PBX boards) med vilka taligenkänning kan realiseras, varvid dessa i sig inte utgör någon del av uppfinningen.
Inläggen i den elektroniska anslagstavlan kan företrädesvis vara lagrade i form av digitalt lagrat tal.
Men det finns naturligtvis andra goda alternativ, såsom digitalt lagrad text eller grafik. Likaså kan användaren kommunicera med den elektroniska anslagstavlan via andra 1-1:» 10 15 20 25 30 35 517 989 pp»-ua . o o a nu of kn0'° 1 u 4,, 8 gränssnitt än just talgränssnitt. Exempelvis kan textgränssnitt eller grafiskt gränssnitt utnyttjas (såsom SMS eller WAP). Den elektroniska anslagstavlan kan även innefatta programvara för talsvar, tonval, etc.
Uppfinningen kan med fördel utnyttjas av exempelvis en Service Provider, dvs. en tjänsteleverantör, som kan erbjuda olika tjänster som är relaterade till en elektronisk anslagstavla, till olika intressegemenskaper, varvid tjänsternas främsta kännetecken i enlighet med föreliggande uppfinningen är gruppindelning av geografiskt avgränsad position, och företrädesvis även av ämneskategori. En stor fördel är att tjänsteleverantören kan erbjuda enskilda medlemmar ur en intressegemenskap attraktiva och användaranpassade tjänster.
Kort beskrivning av ritningarna Fig. 1 illustrerar schematiskt ett möjligt arrangemang i vilket föreliggande uppfinning kan implementeras på olika sätt.
Fig. 2 illustrerar schematiskt ett exempel på relationer mellan i den elektroniska anslagstavlan definierade geografiska områden.
Detaljerad beskrivning av ritningarna Fig. 1 illustrerar schematiskt ett möjligt arrangemang i vilket föreliggande uppfinning kan implementeras på olika sätt. En elektroniks anslagstavla 10 innefattar en server 12 och en till servern 12 associerad databas 14. Servern är àtkomlig över både ett mobiltelekommunikationsnät 16 (PLMN) och ett fast telekommunikationsnät 18 (PSTN). Användare kan således utnyttja antingen mobila stationer 20a, 20b (mobiltelefoner) som kommunicerar över mobilnätet 16 eller vanliga telefoner 22a, 22b som kommunicerar över det fasta telenätet 18. I figuren illustreras även ett mobilpositionsbestämmande system 24 som är står i förbindelse med mobilnätet 16. 10 15 20 25 30 35 9 När en användare ringer upp den elektroniska anslagstavlans 10 tjänst från en mobiltelefon 20a, 20b eller en fast telefon 22a, 22b via kommunikationsnäten 16 respektive 18, avgör servern 12 med ledning av CLI om samtalet kommer från en mobiltelefon eller vanlig telefon. Om samtalet kommer från en vanlig telefon identifierar servern 12 med hjälp av en associerad positionsdatabas (visas inte) den aktuella adressen. Om samtalet istället kommer från en mobiltelefon kontaktas det positionsbestämmande systemet 24, såsom MPS, vilket är i förbindelse med mobilnätet 16, och vilket på lämpligt sätt förmedlar den aktuella positionen till servern 12. Servern 12 innehåller standarkomponenter, såsom processor och minne, och lämplig standarmässig mjukvara och hårdvara för att avgöra inom vilken ämneskategori en användare önskar utbyta information, samt om en användare vill bidra med ett eget inlägg eller ta del av tidigare inlägg. Servern har en associerad databas 14 i vilken den elektroniska anslagstavlans olika intressegemenskaper är lagrade. Olika grupper är lämpligtvis definierade åtminstone med avseende på geografiskt område och ämneskategori.
Fig. 2 illustrerar schematiskt ett exempel på relationer mellan i den elektroniska anslagstavlan definierade geografiska områden. Fem geografiska områden A-E illustreras som fem delmängder. Observera att figuren alltså inte återger områdenas verkliga geografiska placering utan endast deras inbördes relation avseende tillgänglig information. Således kan man konstatera att i detta visade exempel finns det ämneskategorier som kan förekomma i både området C och i området D. Detta markeras med den gemensamma streckade arean CD. På motsvarande sätt illustreras med de streckade areorna AB, BC respektive AC att överensstämmande ämneskategorier finns tillgänglig på två geografiska platser. Dessutom exemplifierar den streckade arean ABC att en viss ämnestyp till och med kan vara tillgänglig på tre :pnin 10 l5 20 25 517 989 10 platser, i detta fall i de geografiska områden A, B respektive C. Naturligtvis kan det finnas sådana ämneskategorier som lämpligtvis är tillgängliga på ännu fler platser, men med hänsyn till figurens tydlighet illustreras inte detta. Av Fig. 2 framgår vidare att det kan finnas sådan information som endast är tillgänglig i ett geografiskt område. I det visade exemplet motsvarar delmängden E, som inte överlappar någon annan delmängd, ett sådan geografiskt område.
I nedanstående Tabell l ges ett belysande exempel på gruppdefinitioner i en elektronisk anslagstavla.
Område Ämne Informationstyp A B C Ornitolog Fågelobservationer G1 G8 G15 Botaniker Växtobservationer G2 G9 G16 Jägare Viltobservationer G3 G10 G17 Fiskare Fisktillgâng G4 G11 G18 Badare Vatten- och strandkvalitet G5 G12 G19 Turist Hotellrum, sevärdheter G6 G13 G20 GOlfarê Lediga tider G7 G14 G21 Tabell 1 Grupperna G1-G21 definieras i detta uppfinnings- enliga exempel utifrån ämneskategori och geografiskt område. För varje ämneskategori anges dessutom exempel på lämplig typ av information för respektive kategori. En användare som befinner sig på en position inom det geografiska området A kan således ta del i grupperna G1- G7. Om han exempelvis vill utbyta information om just fiske, kommer han att associeras med gruppen G4.
Så som tidigare nämnts illustreras med den streckade arean AB i Fig. 2 att områdena A och B har en eller flera ämneskategorier som är gemensamma for de båda. Om båda områdena A och B exempelvis innefattar skogspartier skulle det i Tabell 1 kunna vara ämneskategorierna »vf-n 10 15 20 25 30 517 989 11 ”botaniker” och "jägare". I ett sådant fall kan en användare i området B som är associerad till ”botanikergruppen” G9 utbyta information med användare i området A som är associerade till ”botanikergruppen” G2.
Eftersom den streckade arean AB inte överlappas av delmängden eller området C, innebär det att G16 i Tabell 1 endast är en fiktiv grupp som inte innehåller någon information. Området C kan exempelvis vara ett kalhygge eller ett ökenområde där ämneskategorin ”botaniker” är överflödig. Tabell 1 är naturligtvis bara ett illustrerande exempel och skull kunna utformas på alternativa sätt, inom ramen för föreliggande uppfinning.
Uppfinningen är naturligtvis inte begränsad till de ovan beskrivna utföringsformerna, vilka har visats i illustrerande syfte. Det skall förstås att flertal modifikationer och variationer kan åstadkommas utan att frångå ramen för föreliggande uppfinning, som är definierad i de medföljande patentkraven.
Sålunda kan många fler ämneskategorier och geografiska områden förekomma än vad som visats. Givetvis kan även andra element eller faktorer utöver dessa två utgöra en del av gruppdefinitionerna. En grupp kan även betraktas som en överordnad grupp innefattande subgrupper, varvid positionen bestämmer en överordnad grupp medan ämneskategorin begränsar urvalet till en i den överordnade gruppen inkluderad subgrupp.
Likaså är uppfinningen inte heller begränsad till utnyttjandet av någon speciell mjukvara eller hårdvara, utan man kan tvärtom, så som fackmannen inom området inser, begagna sig av olika varianter därav.

Claims (31)

10 _15 20 25 30 35 511 989 n » ø u c .o 12 PATENTKRAV
1. Förfarande för informationsöverföring, innefattande stegen: att àstadkomma en elektronisk anslagstavla, att mottaga ett samtal fràn en användare till den elektroniska anslagstavlan, att fastställa användarens geografiska position, att fràn användaren mottaga ett val av ämneskategori, att associera användaren, med avseende pà användarens geografiska position och val av ämneskategori, med en i en uppsättning grupper inkluderad specifik grupp, vilka grupper är associerade med den elektroniska anslagstavlan och är var och en definierade åtminstone delvis med avseende pá geografiska positioner och ämneskategorier, och att tillhandahälla möjligheten för användaren att utbyta information med nämnda specifika grupp i den elektroniska anslagstavlan.
2. Förfarande enligt krav 1, vid vilket samtalet mellan användaren och den elektroniska anslagstavlan sker via ett telekommunikationsnät.
3. Förfarande enligt krav 2, vid vilket steget att fastställa användarens momentana geografiska position föregàs av ett steg att avgöra om samtalet kommer fràn en mobiltelefon eller en telefon i fast nät, företrädesvis med ledning av CLI (Caller Line Identification).
4. Förfarande enligt krav 3, vid vilket användarens geografiska position fastställs med hjälp av en positionsdatabas om samtalet kommer fràn en telefon i fast nät. 10 15 20 25 30 35 S17 989 :âøïïff = " 13
5. Förfarande enligt krav 3, vid vilket användarens geografiska position fastställs med hjälp av ett mobil- positionsbestämmande system om samtalet kommer fràn en mobiltelefon.
6. Förfarande enligt krav 5, vid vilket användarens val av ämneskategori överförs via ett användargränssnitt.
7. Förfarande enligt nàgot av kraven 1 - 6, vid vilket användaren utbyter information med nämnda specifika grupp i den elektroniska anslagstavlan via ett användargränssnitt.
8. Förfarande enligt nàgot av kraven 6 - 7, vid vilket användargränssnittet innefattar ett talgränssnitt, varvid önskan om informationsutbyte och/eller val av ämneskategori fastställs med hjälp av taligenkänning.
9. Förfarande enligt nàgot av kraven 6 - 7, vid vilket användargränssnittet innefattar ett textgräns- snitt, varvid önskan om informationsutbyte och/eller val av ämneskategori fastställs med hjälp av textigenkänning.
10. lO. Förfarande enligt nàgot av kraven 6 - 7, vid vilket användargränssnittet innefattar ett grafiskt gränssnitt, varvid önskan om informationsutbyte och/eller val av ämneskategori fastställs med hjälp av grafikigenkänning.
11. ll. Förfarande enligt nàgot av kraven 9 - 10, vid vilket gränssnittet utnyttjar atminstone nàgot utav teknikerna WAP och SMS.
12. Förfarande enligt nàgot av kraven 1 - ll, vid vilket nämnda information i den elektroniska anslags- tavlan är lagrad i form av digitalt lagrat tal. 10 15 20 25 30 35 517 989 . n . - ø v. 14
13. Förfarande enligt nägot av kraven 1 - 11, vid vilket nämnda information i den elektroniska anslags- tavlan är lagrad i form av digitalt lagrad text.
14. Förfarande enligt nägot av kraven 1 - 11, vid vilket nämnda information i den elektroniska anslags- tavlan är lagrad i form av digitalt lagrad grafik.
15. System för informationsöverföring, innefattande: en elektronisk anslagstavla som är anordnad att mottaga ett samtal från en användare, en server som är associerad med den elektroniska anslagstavlan, första organ, som är kommunicerbart anslutna till servern, för fastställande av användarens geografiska position, en databas, som är kommunicerbart ansluten till servern, och som innehäller en uppsättning grupper vilka är associerade med den elektroniska anslagstavlan, och vilka är definierade àtminstone delvis med avseende pà geografiska positioner och ämneskategorier, varvid användaren associeras med hjälp av databasen med en specifik grupp, beroende pà användarens geografiska position och en av användaren vald ämneskategori, ett användargränssnitt via vilket användaren kan kommunicera med servern och välja ämneskategori, och därigenom ges möjlighet att utbyta information med nämnda specifika grupp i den elektroniska anslagstavlan.
16. System enligt krav 15, i vilket samtalet mellan användaren och den elektroniska anslagstavlan sker via ett telekommunikationsnät.
17. System enligt krav 16, vilket ytterligare som är kommunicerbart anslutna (Caller innefattar andra organ, till servern, och som företrädesvis utnyttjar CLI - .uno 10 15 20 25 30 35 51 1 989 gir: =:I=fi==; f ~ : u u u v o. 15 Line Identification), för avgörande om samtalet kommer fràn en mobiltelefon eller en telefon i fast nät.
18. System enligt krav 17, i vilket nämnda första organ innefattar en positionsdatabas för fastställande av användarens geografiska position om samtalet kommer frán en telefon i fast nät.
19. System enligt krav 17, i vilket nämnda första organ innefattar ett mobilpositionsbestämmande system för fastställande av användarens geografiska position om samtalet kommer fràn en mobiltelefon.
20. System enligt nàgot av kraven 15 - 19, vilket ytterligare innefattar tredje organ, som är kommunicerbart anslutna till servern, för fastställande av vald ämneskategori..
21. System enligt krav 20, i vilket användarens val av ämneskategori överförs via ett talgränssnitt, varvid nämnda tredje organ innefattar organ för taligenkänning.
22. System enligt krav 20, i vilket användarens val av ämneskategori överförs via ett textgränssnitt, sásom exempelvis SMS eller WAP, varvid nämnda tredje organ innefattar organ för textigenkänning.
23. System enligt krav 20, i vilket användarens val av ämneskategori överförs via ett grafiskt gränssnitt, sàsom exempelvis WAP eller SMS, varvid nämnda tredje organ innefattar organ för grafisk igenkänning.
24. System enligt nàgot av kraven 15 - 23, vilket ytterligare innefattar fjärde organ för avgörande om användaren vill lagra information i och/eller hämta information fràn nämnda specifika grupp i den elektro- 10 15 20 25 30 517 989 n . n c u | u o oo 16 niska anslagstavlan, varvid nämnda fjärde organ är kommunicerbart ansluten till servern.
25. System enligt krav 24, i vilket användaren utnyttjar ett talgränssnitt, varvid nämnda fjärde organ innefattar organ för taligenkänning.
26. System enligt krav 24, i vilket användaren utnyttjar ett textgränssnitt, sàsom exempelvis SMS eller WAP, varvid nämnda fjärde organ innefattar organ för textigenkänning.
27. System enligt krav 24, i vilket användaren utnyttjar ett grafiskt gränssnitt, sàsom exempelvis WAP eller SMS, varvid nämnda fjärde organ innefattar organ för grafisk igenkänning.
28. System enligt nàgot av kraven 15 - 27, i vilket nämnda information i den elektroniska anslagstavlan är lagrad i form av digitalt lagrat tal.
29. System enligt nagot av kraven 15 - 27, i vilket nämnda information i den elektroniska anslagstavlan är lagrad i form av digitalt lagrad text.
30. System enligt nàgot av kraven 15 - 27, i vilket nämnda information i den elektroniska anslagstavlan är lagrad i form av digitalt lagrad grafik.
31. Datorprogram, innefattande programsteg som utför ett förfarande enligt nagot av kraven 1 - 14.
SE0001524A 2000-04-27 2000-04-27 Elektonisk anslagstavla, där användarna delas in i grupper utifrån deras geografiska position SE517989C2 (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0001524A SE517989C2 (sv) 2000-04-27 2000-04-27 Elektonisk anslagstavla, där användarna delas in i grupper utifrån deras geografiska position

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0001524A SE517989C2 (sv) 2000-04-27 2000-04-27 Elektonisk anslagstavla, där användarna delas in i grupper utifrån deras geografiska position

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0001524D0 SE0001524D0 (sv) 2000-04-27
SE0001524L SE0001524L (sv) 2001-10-28
SE517989C2 true SE517989C2 (sv) 2002-08-13

Family

ID=20279435

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0001524A SE517989C2 (sv) 2000-04-27 2000-04-27 Elektonisk anslagstavla, där användarna delas in i grupper utifrån deras geografiska position

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE517989C2 (sv)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2418323A (en) * 2004-08-25 2006-03-22 Levi Russell Increasing the geographical coverage of public wlan access points

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2418323A (en) * 2004-08-25 2006-03-22 Levi Russell Increasing the geographical coverage of public wlan access points

Also Published As

Publication number Publication date
SE0001524D0 (sv) 2000-04-27
SE0001524L (sv) 2001-10-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP1388096B1 (en) Method and apparatus for accessing targeted, personalized voice/audio web content through wireless devices
US8111812B2 (en) Technique for emulating an instruction set in providing electronic messaging service through an information assistance provider
US8155279B2 (en) Method and system for routing calls based on a language preference
US20040024892A1 (en) System for providing sequenced communications within a group
RU2007118208A (ru) Способ и устройство для доставки на телефон рекламных объявлений, ориентированных на определенные георграфические зоны, - реклама в "желтых страницах" для телефона
US20020172339A1 (en) Method for providing sequenced communications within a group
CN102077562A (zh) 用于在联络中心内路由、寻址和接收通信的方法,以及用于这些方法的呼叫者端点、通信服务器、文件服务器
US7376220B2 (en) Automatically updating a voice mail greeting
SE510663C2 (sv) Anordning och förfarande för kommunikation mellan datanät och telekommunikationsnät
US20050041792A1 (en) Method and system for providing a privacy management service
CN101026650A (zh) 一种通信服务接入的系统及方法
EP1993270A1 (en) System and method for automatically downloading and storing contact information to a personal communication device based on a geographical position of the personal communication device - yellow book for the phone
SE520635C2 (sv) Röstbrevlådesystem, förfarande och trådlöst telekommunikationssystem för att A-abonnenten ska kunna välja meddelandeformat och detaljnivå på information om B- abonnenten
AU2013202537B2 (en) Call processing system
WO2002013495A2 (en) Method for determining geographic location of users connected to or using a network
SE517989C2 (sv) Elektonisk anslagstavla, där användarna delas in i grupper utifrån deras geografiska position
US20020122546A1 (en) Internet-aided method of setting up a telephone call
US20040109543A1 (en) Method of accessing an information source
Cisco Configuring Cisco IP Phones in Cisco CallManager
Cisco Configuring Cisco IP Phones in Cisco CallManager
JP5182704B2 (ja) 電話発信システム、電話発信方法、電話発信プログラムおよびプログラム記録媒体
US7328005B2 (en) Information storage system
JP2006185319A (ja) 顧客対応支援方法及び顧客対応支援システム
CN104243280B (zh) 通信管理系统
WO2002037778A1 (en) Method for associating subscriber numbers to messenger services

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed