SE516684C2 - Blekning av kemisk massa med peroxid vid övertryck - Google Patents

Blekning av kemisk massa med peroxid vid övertryck

Info

Publication number
SE516684C2
SE516684C2 SE9404409A SE9404409A SE516684C2 SE 516684 C2 SE516684 C2 SE 516684C2 SE 9404409 A SE9404409 A SE 9404409A SE 9404409 A SE9404409 A SE 9404409A SE 516684 C2 SE516684 C2 SE 516684C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
bleaching
bdmt
peroxide
pulp
less
Prior art date
Application number
SE9404409A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9404409D0 (sv
SE9404409L (sv
Inventor
Petter Tibbling
Ulla Ekstroem
Erik Nilsson
Lars-Ove Larsson
Original Assignee
Kvaerner Pulping Tech
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from SE9301960A external-priority patent/SE9301960L/sv
Application filed by Kvaerner Pulping Tech filed Critical Kvaerner Pulping Tech
Priority to SE9404409A priority Critical patent/SE516684C2/sv
Publication of SE9404409D0 publication Critical patent/SE9404409D0/sv
Publication of SE9404409L publication Critical patent/SE9404409L/sv
Publication of SE516684C2 publication Critical patent/SE516684C2/sv

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C9/00After-treatment of cellulose pulp, e.g. of wood pulp, or cotton linters ; Treatment of dilute or dewatered pulp or process improvement taking place after obtaining the raw cellulosic material and not provided for elsewhere
    • D21C9/10Bleaching ; Apparatus therefor
    • D21C9/1026Other features in bleaching processes
    • D21C9/1042Use of chelating agents
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C9/00After-treatment of cellulose pulp, e.g. of wood pulp, or cotton linters ; Treatment of dilute or dewatered pulp or process improvement taking place after obtaining the raw cellulosic material and not provided for elsewhere
    • D21C9/10Bleaching ; Apparatus therefor
    • D21C9/16Bleaching ; Apparatus therefor with per compounds
    • D21C9/163Bleaching ; Apparatus therefor with per compounds with peroxides

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Paper (AREA)

Description

516 684 l Det kan synas ligga nära till hands att höja temperaturen och trycksätta för att korta ned nödvändig reaktionstid och/eller minska peroxidresten för ett optimalt utnyttjande av satsad väteperoxid, vilket även innefattas som en möjlighet i det svenska patentet 8902058-0 (EKA Nobel AB) i vilken den s.k. Lignox-processen beskrivs. Försök har utförts i den riktningen men misslyckats, varvid resultatet i alla avseenden blivit sämre än vid en rent atmosfärisk peroxidblekning. Det har till och med hävdats att syrgas inte gör någon nytta vid en blekning med användning av Lignox-metoden. Trycksättningen göras företrädesvis medelst en MC-pump, varvid den pumpade suspensionen har en konsistens överstigande 8% och helst understigande 18%.
Att märka är att vid försök, som hänvisats till i patent- och annan litteratur, har dessa av naturliga skäl utförts i laboratorieskala. Man har erhållit indikationer på att resultaten försämras vid en ökning av temperaturen (ex.vis från 90° C till 95° C) och dragit slutsaten att peroxidblekning helst skall ske vid en temperatur understigande 90° C. Ändamålet med föreliggande uppfinning är att åstadkomma ett förfarande av det inledningsvis närrmda slaget, vilket ger en effektiv och homogenare blekning.
Detta uppnås enligt uppfinningen genom att peroxidblekningen sker vid förhöjd temperatur och vid ett tryck i blekkärlet som överstiger 2 bar och att blekkärlets tvärsnittsyta överstiger 3 m2 samt att arean av mot blekkärlets inre exponerade metallyta understiger 4V m2 , där V anger volymen i m3.
Det' kan tilläggas att vid laboratorieblekningar använder man plastpåsar vid atmosfarsförhållanden i vattenbad där temperaturen i vattenbadet är max 90°C- 95°C. Trycksatta förfaranden i gasatrnosfär utförs av naturliga skäl i syrafasta autoklaver.
Det har nu överraskande visat sig att autoklavens heta metallyta katalyserar peroxid- sönderfallet. Såväl ljushet, kappatal och viskositet uppnår bättre nivåer vid en lägre peroxidförbrukning, om massan med peroxiden placeras i en förseglad plastpåse, innan den läggs i autoklaven som är fylld med vatten för värmeöverföring mellan autoklav och påse. Försök har utförts både med och utan applicering av ett extra (5 bar) syrgastryck. Utan att helt binda sig till en viss teori kan man förmoda att en trolig mekanism bakom detta skulle kunna vara att autoklavens heta metallytor katalyserar peroxidsönderfall. För att undersöka detta genomfördes' bl. a. s16 684 e, nedanstående beskrivna försök. Dessa försök påvisade att vårt antagande var riktigt.
Eftersom .mängden inåt exponerad metallyta per volymsenhet i ett kärl minskar kvadratiskt med avseende på kärlets volymökning, har vi kunnat dra slutsatsen att _ ovan nämnda problem är labspecifikt, dvs vid en viss storlek på blekkärlets tvärsnittsyta _(ca 3 m2, vilken påverkan alltså avtar ytterligare vid ökad tvärsnittsyta ~D) är denna påverkan marginell.
Det har också överraskande visat sig att en ytterligare förbättring av förfarandet enligt uppfinningen uppnås genom användande av en komplexbildare som klarar av högre pH-värden utan att brytas ned. Med högre pH-värden avses värden upp till 1 1.
Det är, i teknikens ståndpunkt, känt att tvätta massasuspensionen efter att komplexbildaren, det vill säga EDTA, har satts till i Q-steget, i syfte att först binda och sen tvätta ut de pövergångsmetaller som finns i massasuspensionen. En viss mängd metaller som bundits av EDTA, kommer dock att fmnas kvar i suspensionen och följa med till nästa steg. Dessutom kan det fortfarande finnas metaller, som ej bundits av EDTA, som också kvarstår. Det förefaller som om de vid EDTA komplexbundna metallerna frigörs i nästa steg, med de pH-värden som föreligger där, eftersom EDTA ej klarar av de pH-värden som används i detta bleksteg. De frigjorda metalljonema, liksom de som aldrig bundits, har en skadlig inverkan på den fortsatta processen eftersom de bryter ned peroxiden som används i blekningen.
Det har alltså visat sig vara en förbättring av förfarandet enligt uppfinningen att, efter Q-steget, företrädesvis tillsammans med peroxiden, tillsätta en mängd av en komplexbildare som kan klara av höga pH-värden utan att brytas ned. Genom denna tillsättning undanröjes de nackdelar som beskrivs ovan. Enligt uppfinningen är DTPA en föredragen komplexbildare.
Det har även visat sig att en ytterligare förbättring av förfarandet enligt uppfinningen uppnås genom att det i samband med blekningen tillförs syrgas i en mängd understigande 5 kg/ BDMT, företrädesvis understigande 3 kg/ BDMT och mer föredraget understigande 1 kg/ BDMT. Vidare har kvävgas i stället för syrgas visat sig kunna användas med en endast ringa extra förbrukning av peroxid.
Enligt en ytterligare aspekt på uppfinningen utgör det en förbättring av förfarandet att temperaturen under blekningen överstiger 90° C, företrädesvis är lika med eller överstiger l00° C och mera föredraget ligger mellan l00° C och 105° C. 516 684 ft Enligt en ytterligare aspekt på uppfinningen utgör det en förbättring av förfarandet att mängden satsad peroxid överstiger 10 kg/ BDMT och understiger 35 kg/ BDMT för att uppnå en ljushet överstigande 85 ISO.
Enligt en ytterligare aspekt på uppfinningen utgör det en förbättring av förfarandet att trycket överstiger 3 bar, företrädesvis ligger i intervallet 5 till 15 bar och mera föredraget ligger i intervallet 5 till 10 bar.
Enligt en ytterligare aspekt på uppfinningen utgör det en förbättring av förfarandet att massan under blekningen ej i väsentlig omfattning tillåts komma i kontakt med metallytor, varvid företrädesvis åtminstone blekkärlets inre yta är framställt av något polymert eller keramiskt material.
Enligt en ytterligare aspekt på uppfinningen utgör det en förbättring av förfarandet att Q-steget föregås av ett Z-steg eller av ett perättiksyrasteg och att en ljushet överstigande 85 ISO erhålls med hjälp av en dylikt 2-stegsförfarande vid en förbrukning av peroxid understigande 20 kg/ BDMT.
Enligt en ytterligare aspekt på uppfmningen utgör det en förbättring av förfarandet att ingen tvätt förekommer mellan ZQ, samt företrädesvis att ett A-steg föregår Z- steget.
Enligt en ytterligare aspekt på uppfinningen bör manganhalten understiga 5 g/ BDMT massa, företrädesvis understiga 1 g/ BDMT massa och mer föredraget understiga 0,5 g/ BDMT massa, i massan till peroxidsteget, vilket i stort är densamma som halten i den fardigblekta massan. i Enligt en ytterligare aspekt på uppfinningen utgör det en förbättring av förfarandet att vid blekningssteget först tillsätts ett pH-höjande medel till massasuspensionen innan peroxiden inblandas vid en temperatur understigande 90° C, innan temperaturen slutligen höjs till önskad nivå för genomförande av själva blekningen.
Enligt en ytterligare aspekt på uppfinningen utgör det en förbättring av förfarandet att vid tillsättning av det pH-höjande medlet till massasuspensionen i bleksteget som föregår tillsättningen av peroxid, inte höja det initiala pH-värdet över 11,5.
Företrädesvis justeras pH-värdet till ett värde mellan 10 och ll. 5:1 6 6 8 4 5 Enligt en ytterligare aspekt på uppfinningen utgör det en förbättring av förfarandet att åtminstone en komplexbildande substans medverkar i peroxidbleksteget, vilken komplexbildande substans företrädesvis tillsätts suspensionen tillsammans med peroxiden.
Enligt en ytterligare aspekt på uppfinningen utgör det en förbättring av förfarandet att en av de åtminstone en komplexbildande substansema, är en sådan som huvudsakligen tål ett pH-värde upp till ll. Denna komplexbildare är företrädesvis DTPA.
Enligt en ytterligare aspekt på uppfinningen utgör det en förbättring av förfarandet att komplexbildaren DTPA tillsätts företrädesvis i en mängd mellan 1 och 2 kg DTPA / ADMT.
Enligt en ytterligare aspekt på uppfinningen utgör det en förbättring av förfarandet att övertiycket i blekkärlet erhålls med hjälp av en centifugalpump, en s.k. MC- pump.
Enligt en ytterligare aspekt på uppfinningen utgör det en förbättring av förfarandet att peroxidblekningen utförs hydrauliskt, varvid ingen gasfas föreligger i blekkärlet.
Enligt en ytterligare aspekt på uppfinningen utgör det en förbättring av förfarandet att blekkärlets diameter överstiger 3 meter, företrädesvis 5 meter och mer föredraget 7 meter.
Nedanstående exempel belyser uppfinningen och visar det överraskande och oväntade resultatet.
Jämförande försök I samband med nedanstående beskrivning hänvisas även till medföljande diagram där: Fig 1. visar ett diagram över sambandet vid blekning enligt uppfinningen mellan ljushet, %ISO och total förbrukning av H20; kg / ADMT , dels vid 5 bar och lOO° C, 5 bar och 1l0° C under l, 2 resp 3 timmar och 90° C, 0 bar, 4 tim, samt 90° C, 5 bar, 4 tim.
Iulønc Fig 2.
Fig 3.
Fig 4.
Fig 5.
Fig 6.
Fig 7.
Fig 8.
Fig 9.
Fig 10.
Fig ll. 516 684* ß visar ett diagram över sambandet vid blekning enligt uppfinningen mellan ljushet %ISO och viskositet dm3 / kg, dels vid 5 bar och 100° C, 5 bar och l10° C under 1, 2 resp 3 timmar och 90° C, O bar, 4 tim, samt 90° C, 5 bar, 4 tim. i visar ett diagram över sambandet vid blekning mellan ljushet, %ISO och total förbrukning av H20; kg/ ADMT med ett trycksatt P-steg enligt uppfinningen inlagt i olika blekningssekvenser och med ett ozon-steg vid 50° C innefattande ett tryck av 6 kg resp. 4 kg och varierande mängder av mangan. visar ett diagram (samma försöks-serie) över sambandet vid blekning mellan ljushet, %ISO och viskositet dm3 / kg, med ett trycksatt P-steg enligt uppfinningen inlagt i olika blekningssekvenser och med ett ozon-steg vid 50° C innefattande ett tryck av 6 kg resp. 4 kg och varierande mängder av mangan. visar ett diagram över sambandet mellan ljushet, %ISO och reaktionstid för en blekningssekvens med ett trycksatt (PO)-steg efter ett (QZ)-steg enligt uppfinningen och en jämförande sekvens vid atrnosfárstryck och 90° C. visar ett diagram över sambandet mellan ljushet, %ISO och viskositet dm3 / kg för blekningssekvensen i fig 5. enligt uppfmningen och en jämförande sekvens vid atmosfarstryck och 90° C. visar ett diagram över sambandet mellan ljushet, %ISO och total förbrukning av H20; kg/ ADMT för en blekningssekvens i fig 5. enligt uppfinningen och en jämförande sekvens vid atmosfárstryck och 90° C. visar ett diagram över sambandet mellan ljushet, %ISO och reaktionstid fór en blekningssekvens med ett tiycksatt (PO)-steg enligt uppfinningen och en jämförande sekvens vid atmosfárstiyck och 90° C. visar ett diagram över sambandet mellan ljushet, %ISO och viskositet dm: /kg för en blekningssekvens i fig 8. enligt uppfinningen och en jämförande sekvens vid atmosfarstryck och 90° C. visar ett diagram över sambandet mellan ljushet, %ISO och total förbrukning av H20; kg/ ADMT för en blekningssekvens i fig 8. enligt uppfinningen och en jäinfcârande sekvens vid atmosfarstryck och 90° C. visar två diagram över sambandet mellan ljushet, %ISO, och viskositet, dm3 / kg, för tiycksatt (PO)-blekning med antingen standard Q- fefbennnallng eller fcnbenenllllng med DTPA enligt uppfinningen. Det första diagrammet visar blekning av bairvedsmassa och det andra av barrveds kraftmassa.
S16 684 7 Fig 12. visar ett diagram över inflytandet av protektorer (dvs komplexbildande substanser) på sambandet mellan ljushet, %ISO, och totalförbrukning av H2O2, kg/ ADMT, för en Q(PO)-blekning av en laboratoriedelignifierad massa, samt sambandet mellan viskositet, dm3 / kg, och ljushet, %ISO, för den samma.
O(Trvcksatt P)-blekning av svrgasdeligriiñerad barrvedsmassa För att påvisa inverkan, dels av skillnaden mellan massasuspension som bleks i direkt kontakt med metallytor i blekkärlet, dels av inverkan av en tiycksättning, samt indirekt verkan av en temperaturhöjning under processen efiersom i och med att autoklavema fylls med vatten runt plastpåsarna en mycket förbättrad vårmeöverför- ing till massasuspensionen uppnås genomfördes nedanstående försök.
En massa med kappa no 12,1, med en konsistens av 10% och en viskositet av 1020 dm3/kg behandlades med EDTA i ett Q-steg, temperatur 70° C, initialt pH (H2SO4 ) 4,7 och ett slut-pH lika med 5,0. Den så behandlade massan utsattes därefter for ett EOP-steg vid en konsistens av 10% och under en tid av 240 min och temperaturen 90° C. Detta steg företogs under normalt tryck kolumn a, b och c, samt med 5 bars övertryck (syrgasatmosfar). Resultatet redovisas i nedanstående tabell. 536 684» ö TABELL I a b c d e f Konsistens, % 10 Temperatur, C 90 Tid, minuter 240 * Ik* ÜIR* * #1* 411%* Medeltryck, bar (överskott) 0 0 0 5 5 5 MgSO4, kg/ BDMT 3 3 3 3 3 3 Hzoz, kg / BDMT 35 35 35 35 35 35 NaOH, kg/ BDMT 25 25 25 25 25 25 Förbrukning H2O2, kg/ BDMT 33,0 26,4 25,7 33,3 23,7 25,3 Slut pH 11,2 10,9 10,9 11,1 10,8 10,8 Kappatal 4,8 4,7 4,6 4,5 4,3 . 4,2 viskositet, dnP/kg 746 849 szs soz sas 837 Ljushet, % ISO 77,9 78,5 79,7 79,7 80,7 81,6 Satsad mängd peroxid kg/ ADMT 33 33 33 33 33 33 Förbrukning peroxid kg/ ADMT 31 25 24 31 22 24 * i autoklaver med direkt kontakt med metallen ** förseglade i plastpåsar och införda i autoklavema *** förseglade i plastpåsar och införda i autoklavema fyllda med vatten för förbättrad värmeöverföring Ur tabell I kan utläsas att frånvaron av kontakt mellan massasuspensionen och metallytoma direkt påverkar åtgången av H20; och att denna även påverkas av värmetillförseln till massasuspensionen, vilket kan utläsas vid en järnförelse mellankolumn b och c.
Ur tabell 1 framgår att syrgastrycksättningen (5 bar) förbättrar ljusheten med två enheter och ger bättre selektivitet och kappareduktion vilket kan ses ur ovanstående tabell vid en jämförelse mellan kolumn c och f. 516- 684 9 En temperaturökning med 10° C från 90° C till 100° C sänker ungefarligen reak- tionstiden till hälften för samma slutljushet vid bibehållen sats. Detta visas i ytterligare försök på samma massa som i ovanstående försök, men där samtliga försök utförts med en syrgastrycksättning på 5 bar. Försöksparametrama och resultaten redovisas i nedanstående tabell II. Genom en jämförelse av 1:e med Ilzf kan temperatureffekten demonstreras.
TABELL II a b c d e f Konsistens, % 10 Temperatur, C 100 Tid, minuter 60 120 180 60 120 180 Medeltryck, bar (överskott) 5 " 5 5 5 5 5 MgSO4, kg/ BDMT 3 3 3 3 3 3 H2O2, kg/ BDMT 25 25 25 35 35 35 NaOH, kg/ BDMT 24 24 24 25 25 25 Förbrukning H2O2_ kg / BDMT 12,2 16,0 19,1 16,4 21,4 26,0 Slut pH- 10,8 10,6 10,4 10,7 10,5 10,4 Kappatal 5,3 4,6 4,2 5,0 4,3 4,0 Viskositet, dm3/kg 906 829 803 896 827 790 Ljushet, % ISO 73,8 79,6 81,4 76,9 81,3 83,1 Satsad mängd peroxid kg/ ADMT 23 23 23 33 33 33 Förbrukning peroxid kg/ ADMT ll 15 18 15 20 24 Ur ovanstående tabell II kan även utläsas att en sänkning av satsen peroxid från 35 till 25 kg ptp (2/3) ökar den erforderliga reaktionstiden från 2 till 3 timmar för att nå upp till en ljushet av 81,4 ISO, dvs genom att förlänga reaktionstiden kan en besparing med avseende på satsad mängd peroxid göras. ~ Vid en jämförelse mellan tabell 11:e och tabell I:c kan utläsas att en sänkning av satsen peroxid från 35 till 25 kg ptp (till 2/3) ökar erforderlig reaktionstid från 2 timmar till 3 timmar för att uppnå en ljushet av 81,4 ISO. 516» 684 IQ i Jämförande försök vid olika temperaturer.
TABELL III a b c d e Konsistens, % 10 Temperatur, C 90 90 100 100 110 Tid, minuter 240 Medeltryck, bar (överskott)0 0 5 0 5 5 MgSO4, kg/ BDMT 3 3 3 3 3 H2O2, kg/ BDMT 35 35 35 35 35 NaOH, kg/ BDMT 30 30 30 30 30 Förbrukning H2O2, kg/ BDMT 33,0 31,1 34,8 34,9 34,9 Slut pH 11,4 11,3 11,1 11,3 10,0 Kappatal 4,6 4,4 4,4 3,5 3,9 viskositet, drf/kg 707 733 660 685 675 Ljushet, % ISO 77,4 81,4 76,4 80,6 80,8 Satsad mängd peroxid kg/ ADMT 33 33 33 33 33 Förbrukning peroxid kg / ADMT 31 29 32 32 32 - i autoklaver med direkt kontakt med metallen - observera effekten av syrgastryck Härutöver har på samma massa utförts ytterligare försök vid O - 10 bars syrgastryck för att visa betydelsen av temperaturen i kombination med syrgastrycket.
Ur deti fig 1 visade diagrammet kan utläsas bl a att en Q (trycksatt P)-sekvens vid 5 bar och 110° C minskar den nödvändiga reaktionstiden från 4 timmar till 1 timme jämfört med det som krävs vid konventionella atmosfariska förhållanden vi 90° C, Därutöver sjunker den nödvändiga peroxidfórbmkningen med 25% till 18 kg ptp.
Ur diagrammet i ñg 2 kan bl a utläsa att enbart trycksättning med syrgas vid 90° C ökar ljusheten med 2 steg från ~80 till ~82. 2316 684 11 Det har nu visat sig, att en möjlighet att uppdela det trycksatta P-steget i två steg föreligger, varvid den första delen av förfarandet sker vid exempelvis en lägre temperatur 80 - 90° C under atmosfärstryck och den andra delen sker under trycksättning med syrgas vid llO - l20° C, när halten närvarande peroxid i massan sjunkit.
Det är sedan tidigare välkänt hur viktig en Q-behandling före ett peroxidsteg Om ozon kombineras med det trycksatta P-steget kan man med en enkel 2-stegs sekvens producera marknadsmassa med full ljushet 88 - 90 ISO och goda styrkeegenskaper.
Se Fig. 3 där den totala konsumtionen väteperoxid avsatts mot ljusheten i % ISO och Fig. 4 där viskositeten avsatts mot ljusheten i % ISO. I dessa diagram kan tydligt avläsas korrelationen mellan Mn-halt, ljushet och väteperoxidkonsumtion resp. viskositet vid ett antal olika sekvenser. Som framgår av sekvensen ZQ, är alltså sekvensen ozon följt av ett Q-steg tillsarmnans med alkali, pH 5 - 6 utan mellanliggande tvätt gynnsam för lågt manganinnehåll och bra resultat.
Betydelsen av manganförekomst för förbrukningen av peroxid och massaviskositeten har visat sig avgörande. Våra försök har visat att varje ytterligare gram mangan/BDMT massa ökar peroxidförbrukningen med 2 kg/ BDMT och sänker massa kvaliteten med 10 till 20 enheter i SCAN-viskositet (dm3/ kg) Tvättningsgraden måste överstiga 95%, företrädesvis 99% för att uppnå dessa låga manganhalteri Lämpligen används i bleklinjen en eller flera eller en kombination av KAMYR-atrnosfäriska diífusörer, KAMYR-tryckdiffiisörer resp. KAMYR- tvättpressar.
Avsevärda fördelar med det trycksatta (PO)-steget efter ett (ZQ)-steg jämfört med konventionell teknik vid atmosfärstryck framgår av diagrammet i fig 5 där en minskad reaktionstid kan iakttagas, av diagrammet i fig 6 där förfarandet med en trycksatt blekning med peroxid och ozon ger en avsevärt mindre viskositetstörlust, dvs resulterar ett uppnående av högre massaviskositet och högre ljushet, i förhållande till referensförsöket, samt av diagrammet i fig 7 som visar att en halverad peroxidförbrukning för uppnående av en ljushet 88-89 %ISO enligt uppfinningen, jämfört med utförda referensförsök vid atmosfárstryck.
Jämförande försök har även utförts (se fig 8, 9 och lO) avseende trycksatt-(PO)- blekning av syrgasdeligriifierad Euc. globulus, löwedsmassa vid l05° C, resp. blekning av samma massa under atmosfárstryck och vid 90° C. Massan uppvisande 5 1 6 6 8 4* ll ett kappatal 7,2 utsattes för ett föregående Q-steg och mängden inmatad peroxid var 33 kg pvp Jämförande försök' har även utförts (se fig ll) för att visa inflytandet på viskositeten av standard Q-förbehandling respektive en förbehandling med DTPA, för två olika barrvedsmassor i det trycksatta (PO)-bleksteget. Man upptäcker att samma ljushet uppnås i båda fallen på 3 respektive 4 timmar och vid samma viskositet.
Järnförande försök har även utförts (se fig 12) för att visa inflytandet på viskositet, relaterat till ljushet, samt förbrukningen av HZOZ, relaterat till ljushet, för olika kombinationer i (PO)-steget. I det första diagrammet upptäcker man minskningen i förbrukning av peroxid vid tillsättning av DTPA, järnfcírt med tillsättning av MgSO.. enbart. Diagramrnet visar också att MgSO. har använts. Att använda Mg, liksom Ca, ensamt eller i kombination, i processen i syfte att förbättra massans kvalitet, är väl känt för fackmannen. I det nedre diagrammet kan man iaktta den goda effekten på viskositeten vid samma ljushet, vid användande av kombinationen enligt ovan. Ändamålet med uppfinning är att åstadkomma ett högt utnyttjande av satsad peroxid och att samtidigt åstadkomma en hög grad av ljushet hos produkten. Detta kan som vi har konstaterat, påverkas separat medelst ett antal åtgärder.
Uppfinningen är inte begränsad till det ovan beskrivna utan de beskrivna särdragen kan med fördel kombineras inom ramen för bifogade patcntkrav.

Claims (15)

516 684 125 Patentkrav
1. Förfarande för klorfri blekning av kemisk massa vid framställning av densamma, varjämte en suspension av massan företrädesvis uppvisar en konsistens överstigande 8 % cellulosahaltigt fibermaterial, varvid en i en bleklinje inkommande massa företrädesvis matas kontinuerligt genom åtminstone ett blekkärl i bleklinjen, behandlas med minst en syra för inställning av pH till ett värde under 7 och med en komplexbildare samt därefier blekes i åtminstone ett steg till en ljushet överstigande 75 % ISO, företrädesvis överstigande 80 % med väteperoxid eller motsvarande mängd annan peroxid, satsad i en mängd överstigande 5 kg / BDMT, kännetecknat av att peroxidblekningen sker vid en förhöjd temperatur, som överstiger 90°C, och vid ett tryck i blekkärlet som överstiger 2 bar, att arean av mot blekkärlets inre exponerade metallyta understiger 4V m2 , där V anger volymen i m3 , samt att massan under blekningen ej i väsentlig omfattning tillåts komma i kontakt med metallytor.
2. Förfarande enligt patentkrav 1, kännetecknat av att övertrycket i blekkärlet erhålls med hjälp av en centifugalpump, en s.k. MC-pump.
3. F örfarande enligt något av föregående krav, kännetecknat av att temperaturen under blekningen överstiger 100°C och mera föredraget ligger mellan 100°C och 105°C.
4. Förfarande enligt något av föregående krav, kännetecknat av att mängden satsad peroxid överstiger 10 kg/ BDMT och understiger 35 kg/BDMT (för att uppnå en ljushet överstigande 85 ISO).
5. Förfarande enligt något av föregående krav, kännetecknat av att trycket överstiger 3 bar, företrädesvis ligger i intervallet 5 till 15 bar och mera föredraget ligger i intervallet 5 till 10 bar.
6. F örfarande enligt något av föregående krav, kännetecknat av att åtminstone blekkärlets inre yta är framställt av något polymert eller keramiskt material.
7. Förfarande enligt något av föregående krav, kännetecknat av att Q-steget föregås av ett Z-steg eller av ett perättiksyrasteg och att en ljushet överstigande 85 SE93 84Bkrav2.doc 5146 684 ISO erhålls med hjälp av ett dylikt Z-stegsförfarande vid en förbrukning av peroxid understigande 20 kg/ BDMT.
8. F örfarande enligt patentkrav 7, kännetecknat av att ingen tvätt förekommer mellan ZQ, samt företrädesvis att ett A-steg föregår Z-steget.
9. F örfarande enligt patentkrav 3 kännetecknat av att vid blekníngssteget först tillsätts ett pH-höjande medel till massan innan peroxiden inblandas vid en temperatur understigande 90 °C, innan temperaturen slutligen höjs till önskad nivå för genomförande av själva blekningen.
10. F örfarande enligt patentkrav 9 kännetecknat av att det initiala pH-värdet, vid tillsättning av den pH-höjande substansen till massasuspensionen i bleksteget, ej höjs över 11,5, företrädesvis till ett värde mellan 10 och 11.
11. F örfarande enligt något av föregående krav kännetecknat av att DTPA tillsätts företrädesvis i en mängd mellan 1 och 2 kg DTPA / ADMT.
12. F örfarande enligt något av föregående krav kännetecknat av att i samband med blekningen tillförs syrgas i en mängd understigande 5 kg/ BDMT, företrädesvis understigande 3 kg/ BDMT och mer föredraget understigande 1 kg / BDMT.
13. Förfarande enligt något av föregående krav kännetecknat av att peroxidblekningen utförs hydrauliskt, varvid ingen gasfas föreligger i blekkärlet.
14. F örfarande enligt något av föregående krav kännetecknat av att blekkärlets diameter överstiger 3 meter, företrädesvis 5 meter och mer föredraget 7 meter.
15. Förfarande enligt något av föregående krav kännetecknat av att mangan- halten understiger 5 g/ BDMT massa, företrädesvis understiger 1 g/ BDMT massa och mer föredraget understiger 0,5 g / BDMT massa, i den till peroxidsteget förda massan, vilken halt i stort är densamma som halten i den falrdigblekta massan.
SE9404409A 1993-06-08 1994-12-16 Blekning av kemisk massa med peroxid vid övertryck SE516684C2 (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9404409A SE516684C2 (sv) 1993-06-08 1994-12-16 Blekning av kemisk massa med peroxid vid övertryck

Applications Claiming Priority (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9301960A SE9301960L (sv) 1993-06-08 1993-06-08 Blekning av kemisk massa med peroxid vid övertryck
PCT/SE1993/000988 WO1994029511A1 (en) 1993-06-08 1993-11-18 Process in association with pulp bleaching
SE9404409A SE516684C2 (sv) 1993-06-08 1994-12-16 Blekning av kemisk massa med peroxid vid övertryck

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9404409D0 SE9404409D0 (sv) 1994-12-16
SE9404409L SE9404409L (sv) 1994-12-16
SE516684C2 true SE516684C2 (sv) 2002-02-12

Family

ID=26661759

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9404409A SE516684C2 (sv) 1993-06-08 1994-12-16 Blekning av kemisk massa med peroxid vid övertryck

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE516684C2 (sv)

Also Published As

Publication number Publication date
SE9404409D0 (sv) 1994-12-16
SE9404409L (sv) 1994-12-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI102194B (sv) Förfarande för blekning av massa utan klor
CA1249402A (en) Multistage brightening of high yield and ultra high- yield wood pulps
US4946556A (en) Method of oxygen delignifying wood pulp with between stage washing
SE500616C2 (sv) Blekning av kemisk massa med peroxid vid övertryck
CA2211223C (en) Method of pretreating pulp to be bleached with peroxide
CN116568887A (zh) 漂白来自回收纺织材料的浆料的方法
CN101960069B (zh) 纸浆漂白方法
RU96100538A (ru) Способ отбеливания целлюлозы
EP2224055B1 (en) Process for production of bleached pulp
JP2019206785A (ja) 漂白パルプの製造方法
SE516684C2 (sv) Blekning av kemisk massa med peroxid vid övertryck
EP1581693B1 (en) Bleaching of cellulosic fibre material with peroxide using polymers as a stabiliser
US6149766A (en) Process for peroxide bleaching of chemical pulp in a pressurized bleaching vessel
JP5915263B2 (ja) パルプの製造方法
US2779656A (en) Bleaching of kraft pulp
CA1080406A (en) Bleach hydrolysis of pulp with substantially reduced use of chlorine
KR100194405B1 (ko) 목재펄프의 무염소 표백방법
US5205907A (en) Removal of manganese from pulp using a chelating agent and magnesium sulphate
AU726599B2 (en) Treatment of pulp with a chelating agent without using a bleaching tower
US6375797B1 (en) Bleaching chemical pulp in a PkDQ-Po Sequence
FI103817B (sv) Förfarande för förbehandling av massa som skall blekas med peroxid
EP0520140A1 (en) Ozone-alkaline extraction bleaching without intermediate washing
FI106216B (sv) Förfarande och anordning för behandling av massa
JP5492682B2 (ja) パルプ漂白助剤及びこれを用いたパルプ漂白方法
CA2199257A1 (en) Treatment of chemical pulp with a chelating agent and an oxidizing agent in connection with bleaching

Legal Events

Date Code Title Description
CANC Patent cancelled, revoked after opposition
NUG Patent has lapsed