SE516065C2 - Blekning av massa med peroxid under övertryck i flera steg - Google Patents

Blekning av massa med peroxid under övertryck i flera steg

Info

Publication number
SE516065C2
SE516065C2 SE9500573A SE9500573A SE516065C2 SE 516065 C2 SE516065 C2 SE 516065C2 SE 9500573 A SE9500573 A SE 9500573A SE 9500573 A SE9500573 A SE 9500573A SE 516065 C2 SE516065 C2 SE 516065C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
pulp
vessel
peroxide
bleaching
oxygen
Prior art date
Application number
SE9500573A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9500573L (sv
SE9500573D0 (sv
Inventor
Kaj Henricson
Brian Greenwood
Bjoern Svedin
Original Assignee
Andritz Ahlstrom Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Andritz Ahlstrom Oy filed Critical Andritz Ahlstrom Oy
Priority to SE9500573A priority Critical patent/SE516065C2/sv
Publication of SE9500573D0 publication Critical patent/SE9500573D0/sv
Publication of SE9500573L publication Critical patent/SE9500573L/sv
Publication of SE516065C2 publication Critical patent/SE516065C2/sv

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C9/00After-treatment of cellulose pulp, e.g. of wood pulp, or cotton linters ; Treatment of dilute or dewatered pulp or process improvement taking place after obtaining the raw cellulosic material and not provided for elsewhere
    • D21C9/10Bleaching ; Apparatus therefor
    • D21C9/16Bleaching ; Apparatus therefor with per compounds
    • D21C9/163Bleaching ; Apparatus therefor with per compounds with peroxides

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Paper (AREA)

Description

30 516 065 I en artikel med titeln "Altematives for Achieving High Brightness TCF Pulps" av Basta (International Non-Chlorine Bleaching Conference, Amelia Island, Florida, 6- 10 Mars, 1994) o.a. har det föreslagits att peroxidblekning skulle utföras först i en trycksatt förreaktor och därefter i en atmosfarisk, större reaktor. Detta har emellertid flera nackdelar. Om den större reaktorn är atmosfärisk så är temperaturen låg och peroxidreaktionen är inte så effektiv. Utan övertryck kan det även vara svårare att utmata massan från tornet. Vidare finns det inget syretryck, och utan syretryck fórsnabbas nedbrytningen av peroxiden. Genom att enligt uppfinningen upprätthålla ett högre än atmosfariskt tryck i den andra reaktorn säkerställs en syreatrnosfar.
Kemiskt uttryckt inleds peroxidreaktionen med: Hzoz ->ooH* + H* Blekningsreaktionen fortsätter därefter på följande sätt: OOH' + fibrer -> 02 + blekta fibrer Detta vill säga att syre alstras i suspensionen. En syreatmosfar förhindrar en menlig nedbrytning av peroxiden, vilken uttrycks på följ ande sätt: OOH' -> Oz + H' Då syre frigörs genom att massan utmatas till ett atmosfäriskt tom såsom föreslås av Basta o.a., så är den relativa mängden av syre mycket låg så att syret lätt kan reagera för att framkalla ovan anförda nedbrytningsrealdion. Enligt föreliggande uppfinning har det kunnat konstateras att ett högt övertryck inte är nödvändigt för att förhindra nedbrytningsreaktionen, utan endast ett litet övertryck (t.ex. ca 1,1 - 5 bar) så att gasatmosfiren kan regleras på rätt sätt.
Basta o.a. beskriver användning av en het förreaktion, där mängden kemikalier som utnyttjas är stor, samt en kall "efierreaktions"-zon. Enligt föreliggande uppfinning har det emellertid konstaterats att den heta förreaktionen försnabbar reaktionshastigheten och peroxidnedbrytningen och att fibrema lätt kan skadas på grund av den för snabba reaktionen. Det är bättre att ha en kallare förreaktion med en stor kemikaliemängd och en varm "efterreaktion" med en mindre kemikaliemängd.
Enligt föreliggande uppfinning tillhandahålls ett fördelaktigt förfarande och system för utförande av peroxidblekning av cellulosamassa. Även om uppfinningen är 10 15 20 25 30 516 065 speciellt lämpad för kemisk massa kan den även utnyttjas för mekaniska massor och returfibermassor. Uppfinningen kan tillämpas inom flera olika konsistensområden även om massa av mediurnkonsistens, med ca 5 - 20 % fast material och företrädesvis ca 8 - 15 %, föredras.
Enligt en utföringsforrn av föreliggande uppfinning tillhandahålls ett forfarande för blekning av cellulosamassa med peroxid, varvid trycksatta blekningskärl utnyttjas, vilket förfarande innefattar följande steg: (a) Peroxid (t.ex. 5 - 20 kg/ton lufttorr massa) blandas med cellulosarnassa för att bilda en intim blandning. (b) Den intima blandningen inmatas i det första trycksatta blekningskärlet och peroxidblekning av massan utförs i det första kärlet medan ett tryck högre än det atmosfäriska upprätthålls överallt så att syre och reaktionsgaser bildas under peroxidblekningen av massan. (c) Åtminstone 20 % (företrädesvis åtminstone huvuddelen och helst väsentligen hela mängden -- dvs. 90 % eller mera) av syret och reaktionsgasema avskiljs ur blandningen innan peroxiden har helt förbrukats. (d) Efter steget (c) imnatas blandningen i ett andra blekningskärl och peroxidblekningen tillåts att fortsätta under en andra temperatur, ett andra tryck, och en andra behandlingstid och under övert- rycksförhållanden tills väsentligen all peroxid har förbrukats, varvid syre och reaktionsgaser ånyo bildas och varvid det första trycket är högre än det andra, den första temperaturen är lägre än den andra och den första behandlingstiden är kortare än den andra. Och (e) huvuddelen (företrädesvis väsentligen hela mängden) av det ånyo bildade syret och reaktionsgasema avskiljs ur massan. Steget (e) utförs typiskt väsentligen samtidigt med att massan utmatas från det andra kärlet.
Temperaturen i det första blekningskärlet är typiskt ca 80 - 110 (företrädesvis 80 - 100) °C och trycket 5 - 60 (företrädesvis 5 - 15) bar och behandlingstiden 15 - 60 (företrädesvis 15 - 45) minuter. I det andra kärlet är temperaturen företrädesvis litet högre (t.ex. ca lO°C) och trycket är ca 1,1 - 10 bar, företrädesvis 5 bar eller under, och behandlingstiden är ca 30 - 200 minuter, företrädesvis ca 60 - 150 minuter.
Massan förbehandlas företrädesvis före peroxidblekningen. Den. kan exempelvis behandlas för att avlägsna övergångsmetaller ur denna, och/eller blekas med andra 10 l5 20 25 30 (fl ...J O*- cl Q» Q'l alkaliska eller sura blekningskemikalier.
Enligt en annan utföringsfonn av föreliggande utföringsforrn tillhandahålls ett cellulosamassablekningssystem innefattande följande element: Ett första övertrycks- blekningskärl försedd med en topp och en botten med ett massainlopp i bottnen och ett massautlopp i toppen. En första fluidiserande utmatare vid det första kärlets topp för utmatning av massa ur utloppet och för avlägsnande av huvuddelen av gasen ur massan. Ett andra övertrycksblekningskärl försedd med en topp och en botten med ett massainlopp i bottnen och ett massautlopp i toppen. En andra fluidiserande utmatare vid det andra kärlets topp för utmatning av massa ur utloppet och för avlägsnande av huvuddelen av gasen ur massan. Medel för inblandning av peroxid och andra kemikalier i massan innan eller medan den inmatas i det första kärlets massainlopp.
Och en förbindelse mellan massautloppet från det första kärlet och massainloppet till det andra kärlet.
Blandningsmedlen kan innefatta en pump för samtidig pumpning av massa och blandning av massa med peroxid och kemikalier och/eller kan innefatta en mediurnkonsistensblandare. Det kan finnas ytterligare blandningsmedel för inblandning av peroxid och andra kemikalier i massan i eller efter den första fluidiser- ande utmataren. Om de ytterligare blandningsmedlen är efter den första fluidiserande utmataren, kan de innefatta en (eller flera) mediumkonsistensblandare mellan den första fluidiserande utrnataren och det andra kärlets massainlopp. Det första kärlet har typiskt en höjd av ca 15 - 30 m och en volym av ca 200 - 500 kubikmeter, medan det andra kärlet har en åtminstone dubbelt så stor volym som det första kärlet.
Det huvudsakliga ändamålet med föreliggande uppfinning är att åstadkomma ett enkelt och effektivt förfarande och ett system för att använda detta för blekning av cellulosamassa med peroxid. Detta och andra ändamål med uppfinningen framgår av följande detaljerade beskrivning av uppfinningen och bifogade patentkrav.
KORT BESKRIVNING AV RITNINGARNA 10 15 20 25 30 516 065 FIG. 1 visar schematiskt en första som exempel anförd utföringsform av ett system enligt uppfinriingen för blekning av cellulosamassa med peroxid; FIG. 2 är en vy liknande den i FIG. 1 visade, men för en annan utföringsform; FIG. 3 och 4 är vyer liknande den i FIG. 1 visade, men för ytterligare andra utföringsfonner.
DETALJERAD BESKRIVNING AV RITNINGARNA I den i FIG. 1 visade utföringsforrnen matas massa till en lagringsenhet 10 från ett eller flera förbehandligssteg ll. Steget eller stegen 11 kan utgöras av Og-deligni- fierings-, ozonbleknings- eller andra sura eller alkaliska bleknings- eller delignifier- ingssteg och/eller avlägsning av övergångsmetaller med sura tvättnings- eller chelateringsmedel såsom EDTA eller DTPA [A- och/eller Q-steg] efterföljda av tvättning eller pressning (urvattning) eller liknande. Massan förflyttas från lagringsen- heten 10 medelst en pump 12 [som företrädesvis utgörs av en avgasande mediumkonsistenspump] genom en linje eller ledning 16 till en fluidiserande blandare 14. Blandaren 14 är företrädesvis en högskjuvande mediumkonsistensblandare såsom en MC®-blandare som marknadsförs av KAMYR, Inc., Glens Falls, New York, eller en AHLMIXTM-blandare som tillhandahålls av A. Ahlström Osakeyhtiö, Finland.
Blandaren 14 är försedd med ett inlopp för massasuspensionen av mediumkonsistens (t.ex. 5 - 20%, företrädesvis 8 - 15 %), som är förenat med ledningen 16, samt en inloppsöppning 18 för trycksatt inmatning av peroxidblekningskemikalier. Förutom tillsättningen av peroxid (t.ex. typiskt H20; i en vätska) är anordningen densamma som i FIG. 1 i SE-patentansökan 9403073-1. Alkali (t.ex. NaOH), Mg, 02 och/eller ånga tillförs företrädesvis med kemikaliema. Normalt tillsätts ca 5 - 20 (t.ex. ca 10) kg vätesuperoxid/ton lufttorr massa (eller arman ekvivalent typ av peroxid).
Massasuspensionen blandas intimt och jänmt med peroxiden och utmatas genom ett utlopp i blandaren 14 till en ledning 20 och inmatas inom ca 2 - 3 sekunder i bottnen 23 av ett första, upprättstående, trycksatt reaktionskärl 22. Efter en uppehållstid av ca 10 15 20 25 30 516 065 15 - 60 minuter (företrädesvis ca 15 - 45 minuter) når blandningen av massa och blekningskemikalier, som inte ännu har helt förbrukats under blekningsreaktionen, till reaktionskärlets 22 topp 25.
Kärlet 22 har företrädesvis en höjd av ca 15 - 30 meter. Dess tvärsnittsarea (typiskt diameter) bestäms av den önskade produktionen. Kärlets 22 volym är typiskt ca 200 - 500 kubikmeter). Om den önskade produktionen t.ex. är 1500 ton lufttorr massa/dygn och behandlingstiden är ca 30 minuter, bör reaktoms 22 volym vara åtminstone 310 kubikmeter, t.ex. 310 - 400 m3. För en reaktor 22 med en höjd av ca 30 meter skulle sålunda diametem vara ca 3,5 meter och för en höjd av ca 15 meter skulle diametem var ca 5,0 meter.
Massan i kärlet 22 är hela tiden under övertryck och vid en förhöjd temperatur. Det föredragna temperaturområdet är 80 - l10°C, företrädesvis 80 - 100°C. För att minimera de ovan beskrivna problemen med den tidigare tekniken, är trycket i kärlet 22 inte extremt högt, utan företrädesvis ca 5 - 15 bar, helst 5 - 10 bar. Under blekningsreaktionen i kärlet 22 bildas syre och reaktionsgaser.
Enligt föreliggande uppfinning avlägsnas i åtminstone ett mellansteg under blekningen en väsentlig del av detta syre och de reaktionsgaser som alstras under blekningsreaktionen, så att trycket behöver inte vara onödigt högt. Detta uppnås i utföringsforrnen som visas i FIG. 1 genom att avlägsna åtminstone 20 % av syret och reaktionsgaserna (företrädesvis åtminstone 50 % och helst väsentligen hela mängden - - dvs. åtminstone 90 % -- av syret och reaktionsgasema) i en ledning 28 medelst en fluidiserande utrnatare 26. Den fluidiserande utmataren 26 är företrädesvis av en sådan typ att den har ett lågt strömningsmotstånd och även är i stånd att höja tempera- turen och på grund av detta är trycket, då tillsatsblekningskemikalier, ånga och liknade tillförs i ledningen 24, hanterligt (t.ex. under 12 bar). Normalt förbrukas ca 75 % av blekningskemikaliema i reaktom 22 medan 25 % blir kvar. Under vissa omständigheter är tillsättning av ytterligare peroxid, alkali, ånga eller liknade inte nödvändigt även om typiskt åtminstone ånga tillförs i ledningen 24 för att något höja (t.ex. ca 10°C) eller upprätthålla massans temperatur då den utrnatas genom en ventil 10 15 20 25 30 (fl -gln ON CI» On UI 30 till det andra trycksatta blekningskärlet 32.
Goda blekningsresultat uppnås då trycket i det första kärlet 22 är stabilt. Trycket kan hållas på en konstant nivå genom att utnyttja tryckregleringsventilen 30, som företrädesvis är placerad i närheten av den fluidiserande utmataren 26, och den konventionella regleringskretsen 31.
Blandningen av massa och peroxidblekníngskemikalier utmatas från kärlet 22 till det andra kärlets 32 utvidgade inloppsdel 33. Trycket i kärlet 32 är typiskt lägre än i kärlet 22, men dock högre än det atmosfäriska trycket. Temperaturen i kärlet 32 är t.ex. före- trädesvis ca 90 - l20°C, hellre ca 90 - 110°C, medan det högre än atmosfariska trycket är ca 1,1 - 10 bar, företrädesvis ca 1,1 - 5 bar. I det andra kärlet 32 fortsätter blekningsreaktionen och syre och reaktionsgaser alstras ånyo.
Avskild gas avlägsnas från det andra kärlet 32 genom en gasutloppsledning 34.
Trycket i det andra kärlet 32, som företrädesvis har en åtminstone dubbelt så stor volym som kärlet 22, hålls även konstant på känt sätt medelst en separat tryckregleringsventil 36 och en regleringskrets 37. Massan bildar en pelare i det andra kärlet 32 på eller nära en förutbestämd nivå medelst kända nivåregleringsmedel 38, en ledning 41, en pump 44 och en tryckregleringsventil 47, och behandlas ca 30 - 200 minuter, företrädesvis ca 60 - 150 minuter (och företrädesvis längre än i kärlet 22) för att fullborda peroxidblekningen. Massan utrnatas därefter från kärlets 32 botten 42 medelst en pump 44, som företrädesvis också är en avgasande mediurnkonsistenspump, genom en ventil 47 till en ledning 46 som för till en tvättare eller annat lämpligt behandlings- (t.ex. bleknings-)steg.
I det andra kärlet 32 avskiljs huvuddelen av gasen, huvudsakligen i form av syre och reaktionsgaser, genom utloppet 32, medan en "syreatmosfär" upprätthålls i kärlet 32 såsom hänvisningsbeteckningen 39 anger. Även om det är att föredra att två olika blekningskärl 22, 32 utnyttjas, är det möjligt att mellangasavskiljningen och den efterföljande fortsatta peroxidblekningen (med 10 15 20 25 30 516 065 eller utan tillsättning av ytterligare blekningskemikalier) kan äga rum i samma kärl; eller att flera än två kärl utnyttjas, företrädesvis med avlägsning av gas mellan varje.
FIG. 2 visar en annan som exempel anförd anordning enligt föreliggande uppfinning. I FIG. 2 är de komponenter som är jämförbara med komponenterna i FIG. 1 betecknade med samma hänvisningssiffror men med siffran " 1 " tillagd framför beteckningen, och de gemensamma konstruktionema beskrivs inte.
Elementen, konstruktionema och funktionen hos uttöringsfonnen som visas i FIG. 2 är väsentligen desamma som i utföringsformen beskriven i samband med FIG. 1, utom att det andra kärlet 132 är försett med ett utlopp 152 i sin botten, som är dimensionerat för att tillåta att den blekta pappersmassan, på grund av vätsketrycket, inmatas i en lämplig tvättare 150, företrädesvis en trumdiffusionstvättare som säljs av patentinnehavaren A. Ahlstrom Corporation, med ett trycksatt inlopp eller diffusör, som tillhandahålls av Kamyr, Inc., Glens Falls, New York.
En nivåregleringsmekanism 38 samverkar på känt sätt genom ledningen 148 med tvättarens 150 varvtalsregulator för att hålla pappersmassans nivå i ett andra kärl 132 på en förutbestämd höjd. Den tvättade massan utmatas slutligen från tvättaren 150 medelst en pump 144, företrädesvis en avgasande mediumkonsistenspump genom en ledning 146 för vidarebehandling.
FIG. 3 och 4 visa två andra utföringsformer av system som kan utnyttjas för att utföra förfarandet enligt föreliggande uppfinning. I FIG. 3 och 4 är de konstruktioner som är jämförbara med konstruktionema i FIG. 1 och 2 betecknade med samma tvåsiffriga hänvisningssiffror, men med siffran "2" tillagd framför beteckningen.
I utföringsforrnen enligt FIG. 3 tillförs peroxiden, alkalit, ångan och/eller syret direkt i mediumkonsistenspumpen 212, varvid massan strömmar i uppströmningsreaktom 222 till gasavskilningsverkningsgrad är typiskt ca 50 - 90 %, varvid gasen utmatas såsom den fluidiserande utmatningsanordningen 226. Anordningens 226 visas vid 228. Ifall ytterligare vätesuperoxid och alkali utnyttjas kan dessa tillföras 10 15 20 25 30 0"! -Iß Gv» C) ON 01 \O direkt i utmataren 226, medan ånga tillförs i ledningen 29, som förenar utmataren 226 med det andra kärlets 232 botten. Kärlet 232 är en uppströmningsreaktor, där utmatningsmekamismen 244 utgörs av en fluidiserande utmatare såsom mekanismen 226. Gasen som avlägsnas, igen utmatas typiskt åtminstone 50 - 90 %, såsom visas vid 45, medan massan utmatas vid 246 och törs till en blåstank, en lagringsbehållare, en tvättare och/eller efierföljande blekningssteg. Temperaturema och trycken är företrädesvis sådana som beskrivits i samband med utföringsforrnen enligt FIG. 1, närmare bestämt är trycket i kärlet 22 typiskt ca 5 - 15 bar, typiskt mindre än 10 bar, medan trycket i kärlet 232 är 1,1 - 10 bar, typiskt mindre än 5 bar. Det är önskvärt att temperaturen i reaktom 232 är något högre än i reaktorn 222, t.ex. ca 10°C i ett typiskt situation, och maximitemperaturen i kärlet 222 är relativt låg, t.ex. 120°C eller mindre. lett driftsexempel har massan i kärlet 222 en temperatur av ca 100°C och ett tryck av ca 10 bar, medan temperaturen höjs (genom tillförsel av ånga i ledningen 29) i rektorn 232 till ca 110°C och trycket är under 5 bar (men dock högre än det atmosfariska). På detta sätt upprätthålls ett högt tryck under gasbildningen men ett lågt tryck under ånginsprutningen.
FIG. 4 visar en uttöringsforrri som endast är något annorlunda än den som visas i FIG. 3. I utföringsforrnen enligt FIG. 4 utnyttjas en mediurnkonsistensblandare 214 för intim blandning av vätesuperoxid och andra kemikalier i stället för att tillföra kemikaliema direkt i pumpen 212 eller förutom att de tillförs i pumpen 212. I denna utföringsforrn finns även blandare 49 och 58 i vilka vätesuperoxid och alkali och/eller ånga kan tillföras. Även om i denna uttöringsforrn visas att ånga kan tillföras även i ledningen 29, sker tillsättningen av ånga typiskt endast i den ena eller båda mediumkonsistensblandama 49, 58. Även om i denna utföringsform vidare visas till- försel av vätesuperoxid och alkali i den fluidiserande utmataren 226, kan denna bortlämnas och i stället eventuellt ytterligare peroxid etc. tillföras i den ena eller båda mediumkonsistensblandarna 49, 58.
Det kan sålunda konstateras att enligt föreliggande uppfinning åstadkoms ett 10 15 516 065 10 förfarande och ett system för peroxidblekning som har de fördelarna att de erfordrar lägre pumpningstryck, lägre ångtryck och inte så dyra reaktorkonstruktioner, emedan ett lägre tryck används i den andra reaktorn 32, 132, 232. Även om uppfinningen har beskrivits särskilt i samband med mediumkonsistensmassa, som typiskt har en konsistens av 5 - 20 %, företrädesvis ca 8 - 15 %, och kemisk massa, är det underförstått att den även är användbar för andra konsistenser och även för andra typer av massa såsom mekanisk massa och returfiberrnassa. Uppfinningen är även en förbättring av en konfiguration, där det andra kärlet står under atmosfiriskt tryck, varvid det högre än atmosfäriska trycket har flera fördelar. Även om uppfinningen ovan har visats och beskrivits i anslutning till vad som för närvarande kan anses vara dess mest praktiska och föredragna utföringsformer, är det klart för fackmannen att många modifikationer kan göras inom ramen för den av bifogade patentkrav definierade uppfinningen, vilka bör tolkas så att de omfattar alla ekvivalenta förfaranden och system.

Claims (23)

10 20 25 30 516 065 11 PATENTKRAV
1. Förfarande för blekning av cellulosamassa med peroxid, varvid trycksatta blek- ningskärl används, vilket förfarande innefattar stegen att: (a) peroxid blandas med cellulosarnassa för att bilda en intim blandning; (b) den intima blandningen inmatas i det första trycksatta blekningskärlet och peroxidblekning av massan utförs i det första kärlet under en första temperatur, ett första tryck, och en första behandlingstid medan det första trycket som är högre än det atmosfariska upprätthålls överallt så att syre och reaktionsgaser bildas under peroxid- blekningen av massan; (c) åtminstone 20 % av syret och reaktionsgaserna avskiljs ur blandningen innan peroxiden har helt íörbrukats; (d) efter steget (c) inmatas blandningen i ett andra blekningskärl och peroxid- blekningen tillåts att fortsätta under en andra temperatur, ett andra tryck, och en andra behandlingstid och under övertrycksförhållanden tills väsentligen all peroxid har förbrukats, varvid syre och reaktionsgaser ånyo bildas och varvid det första trycket är högre än det andra, den första temperaturen är lägre än den andra och den första behandlingstiden är kortare än den andra; och (e) huvuddelen av det ånyo bildade syret och reaktionsgasema avskiljs ur massan.
2. Förfarande enligt krav 1, i vilket steget (c) utförs typiskt väsentligen samtidigt med att massan utrnatas från det första kärlet.
3. Förfarande enligt krav 1, i vilket steget (e) utförs typiskt väsentligen samtidigt med att massan utmatas från det andra kärlet.
4. Förfarande enligt krav 1 innefattande det ytterligare steget att ytterligare peroxid inmatas i massan och blandas med massan samtidigt som steget (c) utförs.
5. Förfarande enligt krav 1 innefattande det ytterligare steget att ytterligare peroxid inmatas i massan och blandas med massan strax innan den inrnatas i det andra kärlet. 10 15 20 25 30 516 065 12
6. Förfarande enligt krav 1, i vilket massans temperatur under utförandet av steget (b) hålls vid ca 80 - 110°C och trycket vid ca 5 - 20 bar och i vilket behandlingstiden i det första kärlet är ca 15 - 60 minuter.
7. Förfarande enligt krav 6, i vilket massans temperatur under utförandet av steget (d) hålls vid ca 90 - l20°C och trycket vid ca 1,1 - 10 bar och i vilket behandlingstiden i det andra kärlet är ca 30 - 200 minuter.
8. F örfarande enligt krav 6, i vilket massans temperatur under utförandet av steget (d) hålls vid ca 90 - 110°C och trycket vid ca 1,1 - 5 bar och i vilket behandlingstiden i det andra kärlet är ca 60 - 150 minuter.
9. Förfarande enligt krav 1, i vilket massans temperatur under utförandet av steget (b) hålls vid ca 80 - 100°C och trycket vid ca 5 - 10 bar och i vilket behandlingstiden i det första kärlet är ca 15 - 45 minuter.
10. Förfarande enligt krav 7, i vilket mängden peroxid som tillförs i steget (a) är ca 5 - 20 kg vätesuperoxid/ton lufttorr massa eller ekvivalent därmed.
11. F örfarande enligt krav 1, i vilket mängden peroxid som tillsätts i steget (a) är ca 5 - 20 kg vätesuperoxid/ton lufttorr massa eller ekvivalent därmed.
12. Förfarande enligt krav 1, i vilket steget (a) ytterligare utförs genom att inmata alkali, syre, magnesium och ånga med peroxiden.
13. F örfarande enligt krav 1 innefattande det ytterligare steget att ytterligare peroxid, alkali och ånga imnatas i och blandas med massan, väsentligen samtidigt med att steget (c) utförs eller strax innan massan inmatas i det andra kärlet.
14. Förfarande enligt krav 3, i vilket steget (c) utförs för att avskilja väsentligen allt syre och all reaktionsgas ur blandningen. 10 20 25 30 516 065 13
15. Förfarande enligt krav 1 innefattande det ytterligare steget att massan före steget (a) fiirbehandlas för att avlägsna övergångsmetaller ur denna.
16. Förfarande enligt krav 15, i vilket under förbehandlingen av massan för att avlägsna övergångsmetaller ur denna massan behandlas med åtminstone något av substanserna syre, EDTA och DTPA i kombination med tvättning eller pressning.
17. Förfarande enligt krav 1 innefattande det ytterligare steget att massan före steget (a) bleks eller delignifieras med ozon eller syre.
18. Förfarande enligt krav 1, i vilket det första kärlet är en uppströmningsreaktor och i vilket steget (b) äger rum då gasen strömmar uppåt i kärlet och i vilket det andar kärlet är en nedströmningsreaktor och i vilket steget (d) äger rum då massan strömmar nedåt.
19. F örfarande enligt krav 1, i vilket det första kärlet är en uppströmningsreaktor och i vilket steget (b) äger rum då gasen strömmar uppåt i kärlet och i vilket det andar kärlet är Oen uppströmningsreaktor och i vilket steget (d) äger rum då massan strömmar uppåt.
20. Förfarande enligt krav 1, i vilket massan under utförandet av stegen (a) - (d) har en konsistens av ca 8 - 15 %.
21. Förfarande enligt krav 20, i vilket cellulosamassan som behandlas utgörs av kemisk massa.
22. Förfarande enligt krav 1, i vilket det första kärlet har en höjd av ca 15 - 30 meter och en volym av ca 200 - 500 kubikmeter och i vilket det andra kärlet har en åt- minstone dubbelt så stor volym som det första kärlet.
23. Förfarande enligt krav 1, i vilket steget (e) utförs för att avlägsna väsentligen allt syre och all reaktionsgas ur massan.
SE9500573A 1995-02-16 1995-02-16 Blekning av massa med peroxid under övertryck i flera steg SE516065C2 (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9500573A SE516065C2 (sv) 1995-02-16 1995-02-16 Blekning av massa med peroxid under övertryck i flera steg

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9500573A SE516065C2 (sv) 1995-02-16 1995-02-16 Blekning av massa med peroxid under övertryck i flera steg

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9500573D0 SE9500573D0 (sv) 1995-02-16
SE9500573L SE9500573L (sv) 1996-08-17
SE516065C2 true SE516065C2 (sv) 2001-11-12

Family

ID=20397250

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9500573A SE516065C2 (sv) 1995-02-16 1995-02-16 Blekning av massa med peroxid under övertryck i flera steg

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE516065C2 (sv)

Also Published As

Publication number Publication date
SE9500573L (sv) 1996-08-17
SE9500573D0 (sv) 1995-02-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4198266A (en) Oxygen delignification of wood pulp
FI59434B (fi) Delignifiering och blekning av cellulosa med syre
FI116393B (sv) Förfarande för delignifiering och blekning av cellulosamassa
JPH0781239B2 (ja) オゾン漂白プロセス
SE462919B (sv) Saett att genomfoera alkaliextraktion av cellulosamassa i naervaro av syre
JPH05209387A (ja) 紙パルプのオゾン漂白法及びその装置
SE467260B (sv) Blekning av cellulosamassa med klordioxid och ozon i ett och samma steg
JPS59144692A (ja) 木材パルプの改良漂白法
SE516065C2 (sv) Blekning av massa med peroxid under övertryck i flera steg
US5460696A (en) Oxygen delignification method incorporating wood pulp mixing apparatus
JP3217065B2 (ja) パルプの連続蒸解法
CN101460675B (zh) 化学纸浆的漂白方法
EP1528149A1 (en) Low consistency oxygen delignification process
SE525773C2 (sv) Metod och arrangemang för syrgasdelignifiering av cellulosamassa med pH-reglering i slutfasen
SE467261B (sv) Blekning av cellulosamassa med klordioxid och ozon i ett och samma steg
US5853536A (en) Method for ozone bleaching of cellulosic pulp at low consistency
US6375797B1 (en) Bleaching chemical pulp in a PkDQ-Po Sequence
US20160002858A1 (en) Methods for the oxygen-based delignification of pulp
SE516688C2 (sv) Behandling av massa före peroxidblekning med syra och komplexbildare
SE526843C2 (sv) Metod för syrgasdelignifiering av cellulosamassa vid högt tryck i flera steg
WO1996023929A1 (en) Bleaching pulp with peroxide at superatmospheric pressure and in multiple stages
WO1994024362A1 (en) Method of continuously cooking pulp
SE526707C2 (sv) Metod för syrgasdelignifiering av cellulosamassa med inmixning av kemikalier vid högt tryck
JPS62268881A (ja) 酸素・アルカリ抽出液によるさらしパルプの製造方法
JPH06264384A (ja) 中濃度パルプの漂白装置

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed