SE513216C2 - Regler- och rensningsanordning för ugnsluftportar - Google Patents

Regler- och rensningsanordning för ugnsluftportar

Info

Publication number
SE513216C2
SE513216C2 SE9800688A SE9800688A SE513216C2 SE 513216 C2 SE513216 C2 SE 513216C2 SE 9800688 A SE9800688 A SE 9800688A SE 9800688 A SE9800688 A SE 9800688A SE 513216 C2 SE513216 C2 SE 513216C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
air
drum
air port
wall
cleaning
Prior art date
Application number
SE9800688A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9800688D0 (sv
SE9800688L (sv
Inventor
Tore Eriksson
Original Assignee
Tore Eriksson
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tore Eriksson filed Critical Tore Eriksson
Priority to SE9800688A priority Critical patent/SE513216C2/sv
Publication of SE9800688D0 publication Critical patent/SE9800688D0/sv
Priority to US09/623,450 priority patent/US6431125B1/en
Priority to PCT/SE1999/000307 priority patent/WO1999045323A1/en
Publication of SE9800688L publication Critical patent/SE9800688L/sv
Publication of SE513216C2 publication Critical patent/SE513216C2/sv
Priority to FI20001938A priority patent/FI20001938A/sv

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F23COMBUSTION APPARATUS; COMBUSTION PROCESSES
    • F23LSUPPLYING AIR OR NON-COMBUSTIBLE LIQUIDS OR GASES TO COMBUSTION APPARATUS IN GENERAL ; VALVES OR DAMPERS SPECIALLY ADAPTED FOR CONTROLLING AIR SUPPLY OR DRAUGHT IN COMBUSTION APPARATUS; INDUCING DRAUGHT IN COMBUSTION APPARATUS; TOPS FOR CHIMNEYS OR VENTILATING SHAFTS; TERMINALS FOR FLUES
    • F23L13/00Construction of valves or dampers for controlling air supply or draught
    • F23L13/06Construction of valves or dampers for controlling air supply or draught slidable only
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F23COMBUSTION APPARATUS; COMBUSTION PROCESSES
    • F23LSUPPLYING AIR OR NON-COMBUSTIBLE LIQUIDS OR GASES TO COMBUSTION APPARATUS IN GENERAL ; VALVES OR DAMPERS SPECIALLY ADAPTED FOR CONTROLLING AIR SUPPLY OR DRAUGHT IN COMBUSTION APPARATUS; INDUCING DRAUGHT IN COMBUSTION APPARATUS; TOPS FOR CHIMNEYS OR VENTILATING SHAFTS; TERMINALS FOR FLUES
    • F23L9/00Passages or apertures for delivering secondary air for completing combustion of fuel 

Description

sis 216 2 sig har en rengörande effekt, blir beroende av hur långt rensningsor- ganet i sitt viloläge är infört i luftporten. En sådan anordning uppvisar nackdelen att luft kommer att tillföras okontrollerat, eller åtminstone intermittent, under rensningsoperationen.
Enligt ett ytterligare exempel på tidigare teknik uppvisar rensningsor- ganet enbart rensningsfunktion, och ett spjäll är anordnat för att reg- lera lufttillförseln. Spjället är här anordnat på utsidan av ugnsväggen i närheten av luftporten och kan exempelvis utgöras av en nedfällbar lucka för täckande av luftporten. Då rensning av luftporten skall utföras måste därmed luckan avlägsnas från sin åtminstone delvis luftporten täckande position för att rensningsorganet skall kunna föras in i luft- porten. Även i detta exempel sker ett okontrollerat inflöde av luft i luft- porten under rensningen av densamma.
Enligt ett ytterligare exempel på tidigare teknik, på vilket exempel in- gressen till patentkravet 1 är baserad, är rensningsanordningen åt- minstone delvis innesluten i en trumma, som sträcker sig från en mot- satt belägen ugnsväggen anordnad vägg hos ett utanför luftporten an- ordnat luftskåp, varvid trumman sträcker sig från nämnda vägg i rikt- ning mot luftporten. Rensningsanordningen är av konventionell typ och innefattar ett rensningsorgan, ett hållarelement och ett kraftorgan, var- vid rensningsorganet är anordnat vid ena änden av hållarelementet, varvid hållarelementet vid en andra ände därav är verksamt förbundet med kraftorganet, varvid rensningsorganet är flyttbart i en fram- och återgående rörelse i förhållande till luftporten för rengöring av väggar därav. En hylsa är härvid anordnad förflyttbar utmed trummans längd vid en mot luftporten vettande ände därav, vilken hylsa uppvisar en inre tvärsnittsform överensstämmande med trummans yttre tvärsnitts- form för att sluta väsentligen tätt kring trumman och ett åtminstone nå- got större tvärsnitt än luftporten i syfte att även kunna sluta tätt kring denna. Genom en sådan utformning kan rensningsorganet föras fram och åter genom luftporten under det att hylsan är anordnad i ett läge, som medför ett lämpligt luftflöde till luftporten. Luft kommer därmed att flöda genom en mellan hylsan och den kring luftporten belägna ugnsväggen bildad kringgående spalt. På grund av att icke brännbart 10 15 20 25 30 35 513 216 3 material och slaggprodukter rinner utmed en inre vägg hos ugnen och tenderar att åstadkomma igensättninigar av luftporten kan detta även nå ut till den kringgàende spalten och åtminstone delvis sätta igen denna. Vid en sådan delvis igensättning av spalten kommer luft att flö- da in genom luftporten genom icke igensatta partier av spalten, vilket dels medför att kontrollerbarheten av den genom luftporten ström- mande luften försämras då ändringar; av hylsans läge i förhållande till luften måste genomföras alltefter ökande igensättningsgrad, och dels kan det icke brännbara materialet som når spalten fastgöra hylsan, eller åtminstone skapa ett motstånd mot dess förflyttningsrörelse. lgensättningen av luftporten kommer framför allt att ske vid luftportens botten då det rinnande, icke brännbara materialet samlas upp på bott- nen, vilket innebär att fastgöringen av hylsan tenderar att ske av det parti av hylsan som är avsett att täcka luftportens botten. På grund av att den för luftflöde bildade öppningen är spaltformig så kommer en relativt liten förflyttning av hylsan att :medföra en relativt stor areaänd- ring av öppningen, vilket medför att en anordning med hög noggrann- het för förflyttning av hylsan erfordras för att åstadkomma önskad änd- ring av inströmmande luftmängd per tidsenhet i ugnen.
SAMMANFATTNING AV UPPFINNINGEN Syftet med föreliggande uppfinning är att tillhandahålla en anordning för reglering och renhållning av en luftport anordnad i väggen hos en ugn, som eliminerar åtminstone någon av ovannämnda nackdelar vid reglering och renhållning av en luftport enligt konventionell teknik.
Detta syfte uppnås enligt den uppfinningsenliga anordningen genom att täckorganet är anordnat för reglering av luftflödet genom åtmins- tone en av åtminstone en sidovägg åhos trumman definierad öppning med en begränsad utsträckning i trurrlmans omkretsriktning. Genom att den åtminstone ena öppningen uppvïisar en begränsad utsträckning i trummans omkretsriktning kommer inte öppningen att uppvisa någon kringgàende spaltkaraktär, varvid de: ovan vid en spaltformig öppning definierade problemen elimineras. ' 10 15 20 25 30 35 513 216 4 Enligt en utföringsform där täckorganet uppvisar åtminstone ett vägg- parti, för att vid förflyttning av täckorganet åtminstone delvis övertäcka öppningen och där täckorganet är anordnat förflyttbart väsentligen i öppningens längsled innebär att formen på den effektiva, öppna arean av öppningen kan åstadkommas i det närmaste punktformig, varvid den genom öppningen och vidare in genom luftporten strömmande luften kan uppvisa en väsentligen strålformig karaktär. En sådan luftstràle innebär en i förhållande till karaktären på luften som ström- mar in genom den spaltformiga öppningen enligt tidigare teknik i högre grad koncentrerad luftmängd, vilket medför en rad fördelar. För det första åstadkommes en lättare kontroll och reglering av luftflödet in i ugnen, och dessutom åstadkommes på grund av luftstràlen en i mindre grad turbulent luftströmning in i ugnen, vilket i sin tur leder till att den inströmmande luften kan nå ett längre avstånd in i ugnen och kan där- med i större mån hindra ofullständigt förbrända partiklar att strömma upp från smältan i ett centrumområde av ugnen.
Enligt en annan utföringsform av uppfinningen, där åtminstone ett parti av öppningen är anordnat i nivå med en botten hos luftporten innebär att lufttillförseln i hög grad kommer att ske utmed denna botten, vilket i sin tur innebär att en i förhållande till tidigare teknik kraftigare renspolning av slaggprodukter från denna botten åstadkommes.
Enligt en annan utföringsform av uppfinningen, vilken är en vidareut- veckling av föregående utföringsform, där en mot luftporten vettande ände hos trumman är åtminstone delvis anordnad på ett avstånd från den luftporten avgränsande ugnsväggen, och där en övre respektive nedre väggdel med en utsträckning i trummans tvärled väsentligen överensstämmande med trummans bredd är anordnad för förbindning av trumman upptill respektive nedtill med luftporten innebär att två motsatt belägna öppningar bildas i trummans tvärled respektive mellan den luftporten avgränsande ugnsväggen, en i trummans tvärled anord- nad sidovägg samt nämnda väggdelar, och därigenom att täckorganet uppvisar två väsentligen parallella väggpartier, vilka är anordnade på ett inbördes avstånd väsentligen motsvarande trummans bredd kom- mer täckorganet vid en förflyttning parallellt med den luftporten av- 10 15 20 25 30 35 513 216 5 gränsande ugnsväggen att mer eller mindre övertäcka öppningarna bildade mellan den Iuftporten avgränfsande ugnsväggen, trummans si- doväggar och nämnda väggdelar. D:etta innebär att täckorganet i ett viloläge medgivande lufttillförsel geriom öppningarna är anordnat pà ett avstånd från luftportens botten och därmed motverkas en fastgöring av täckorganet vid eventuella på luftportens botten ansamlade slagg- produkter. i KORT BESKRIVNING AV RITNINGARNA Nedan följer en detaljerad beskrivning av såsom exempel föredragna utföringsformer av uppfinningen under hänvisning till bifogade rit- ningar. É Fig 1 visar en delvis skuren perspektlvvy av den uppfinningsenliga anordningen enligt en första föredragen utföringsform. visar en delvis skuren sidovy av den uppfinningsenliga an- ordningen, där täckorganet anordnat i ett första läge, i vil- ket det totalt övertäcker mellan trumman och ugnsväggen bil- dade öppningar.
Fig 2 är en delvis skuren sidovy av den uppfinningsenliga anord- ningen enligt den första föredragna utföringsformen, där täckorganet är anordnat i ett andra läge, i vilket det bildar öppningar mellan trumman, ugnsväggen och sig självt.
Fig 3 visar en perspektlvvy av rtensningsinrättningen i ett från luftskàpet avlägsnat läge. " Fig 4 visar en perspektlvvy av den uppfinningsenliga rensningsin- rättningen. visar rensningsorganet i ett ;|äge, där dess främre, aktiva rensningselement är anordnade inuti Iuftporten.
Fig 6 10 15 20 25 30 35 513 216 6 visar rensningsorganet i ett läge, där dess främre, aktiva rensningselement är anordnade inuti ugnen.
Fig 7 DETALJERAD BESKRNNING AV FÖREDRAGNA UTFÖRINGSFORMER AV UPPFINNINGEN Fig 1 illustrerar en delvis skuren perspektivvy av den uppfinningsen- liga anordningen enligt ett första föredraget utförande. Anordningen innefattar dels en inrättning 1 för rensning av en i en vägg 2 hos en ugn anordnad luftport 3 från stoftpartiklar och rinnande slaggprodukter från ugnens inre, och dels en inrättning 4 för reglering av iuftflödet ge- nom luftporten 3.
Ugnenutgör i synnerhet en sodahusugn, och anordningen är i synner- het lämpad för reglering och renhållning av luftportar hos en sådan so- dahusugn, men även andra applikationer vore tänkbara för den upp- finningsenliga anordningen. En sådan sodahusugn eller sodapanna in- - nefattar en rad sådana luftportar fördelade runt ugnsväggen ovanför nivån hos det i ugnen belägna avlutet. En första rad luftportar är be- nämnda primärluftportar, och vidare är en andra respektive tredje rad luftportar på nivåer i höjdled ovanför den första raden benämnda se- kundärluftportar respektive tertiärluftportar osv. Den uppfinningsenliga anordningen är applicerbar vid vilken som helst av dessa luftportsra- der. För var och en av luftportarna är en reglerings- och rensningsan- ordning anordnad.
Runt luftporten 3 är på utsidan av ugnsväggen 2 ett slutet så kallat luftskåp 5 anordnat. l det visade fallet är detta fastgjort på ugnsväg- gen 2. Luftskàpet 5 uppvisar ett inlopp 6 för varmluft, vilken lämnar luftskåpet genom luftporten 3 för förbränningen av avlutet inuti ugnen.
Det är därvid möjligt att det är anordnat ett luft_skåp för varje luftport eller att ett luftskåp omsluter flera eller till och med samtliga på viss höjd runt ugnen anordnade luftportar. Därvid förses luftskåpet lämp- ligtvis med en mängd luftinlopp. 10 15 20 25 30 35 513 216 7 Rensningsinrättningen 1 innefattar ett rensningsorgan 7, ett hållarele- ment 8 och ett kraftorgan 9, varvid rensningsorganet är anordnat vid ena änden av hàllarelementet, och varvid hållarelementet vid en andra ände är verksamt förbundet med kraftorganet. Rensningsorganet 7, som till sin form överensstämmer med, men till sin dimension är något mindre än iuftporten 3, är vidare förflyttbart via kraftorganet 9 mellan tvà ändpositioner, varvid rensningsorganet i en första ändposition är beläget åtminstone delvis inuti ugnen och i en andra ändposition àt- minstone delvis utanför ugnen. l fig 1 är rensningsorganet 7 anordnat med sina aktiva rensningselement 11 inuti ugnen. Vid förflyttning av rensningsorganet 7 mellan nämnda tvà ändpositioner så kommer rensningselementen under belastning att ligga an mot åtminstone de tvà i luftportens tvärled anordnade väggarna och därmed avlägsna på dessa avlagrade stoftpartiklar och slafggprodukter fràn avlutet. Kraftor- ganet utgörs härvid av ett kolv/cylindefraggregat. Detaljutformningen av och funktionen hos rensningsorganet kommer att beskrivas i detalj i samband med fig 5-7. ï lnrättningen 4 för reglering av utflödet genom iuftporten 3 innefattar en trumma 12, ett täckorgan 14 samt en greglermekanism 15. Trumman 12 är företrädesvis väsentligen lufttätt förbunden med en yttre, motsatt iuftporten 3 anordnad vägg 13 hos lïuftskåpet. Delar av rensningsin- rättningen 1 sträcker sig härvid genoin trumman 12. Enligt den i fig 1 första, föredragna utföringsformen är täckorganet 14 flyttbart i verti- kalled medelst reglermekanismen 15.: Reglermekanismen 15 uppvisar för detta syfte ett kraftorgan 16. Ävefn detta kraftorgan utgörs av ett kolv/cylinderaggregat. i Med hjälp av den uppfinningsenliga anordningen är det därmed möjligt att flytta rensningsorganet oberoende av täckorganets 14 läge mellan nämnda tvà ändpositioner. Detta inn:ebär att rengöring av iuftporten kan genomföras medelst rensningsorganet under det att täckorganet är anordnat i ett bestämt läge, i vilket det medger ett önskat, kontrollerat luftflöde in genom iuftporten. Genomf att täckorganet 14 vidare inte i nàgot läge täcker någon del av iuftporten sett ifrån trumman 12 är det 10 15 20 25 30 35 513 216 möjligt att genom ett siktfönster 17 när som helst betrakta hela luft- porten 3, samt även att se in i ugnens inre.
Trumman 12 uppvisar härvid ett väsentligen rektangulärt tvärsnitt med en tillräcklig höjd och bredd för att kunna ta emot rensningsorganet 7 då detta är återfört i en bakre ändposition.
Fig 2 illustrerar den uppfinningsenliga anordningen enligt fig 1. Täck- organet 14 är härvid anordnat i ett nedre ändläge. Reglermekanismen 15 för förflyttning av täckorganet 14 i vertikalled uppvisar en hävarm 18, som vid sin ena ände 19 är vridbart och verksamt förbunden med en kolvstång 23 hos kraftorganet 16 och vid sin andra ände 20 vridbart förbunden med en kraftöverförande del 21. Hävarmen 18 är vidare upphängd i och svängbar kring en punkt 22. Den kraftöverförande de- len 21 är i sin tur förbunden med täckorganet 14. Kraftorganet 16 ut- görs härvid av en kraftcylinder, som genom förskjutande av sin kolv- stång 23 via hävarmen 18 och den kraftöverförande delen 21 kan åstadkomma en förflyttning i vertikalled av täckorganet 14. Ett övre parti 24 av täckorganet 14 omgriper en vertikal stång 25 och är gli- dande förskjutbart utmed denna stång. Med hjälp av kraftorganet 16 kan den första änden 19 av hävarmen 18 förflyttas mellan tvâ ändlä- gen. En genom luftskåpets 5 vägg 13 sig sträckande cirkelsektorformig del 26 uppvisar en slits för mottagande av hävarmen 18. Den cirkel- sektorformiga delen uppvisar en bàgvinkel, som är tillräcklig för att medge en förflyttning av hävarmens första ände 19 mellan två ändlä- gen motsvarande täckorganets 14 två ändlägen. Hävarmen 18 är vi- dare lufttätt förbunden med den cirkelsektorformiga delen 26.
Fig 3 illustrerar anordningen, där täckorganet 14 är anordnat i ett övre läge. Rensningsorganet 7 är dessutom anordnat i sin bakre ändposi- tion. Förflyttningen av rensningsorganet 7 mellan dess båda ändposi- tioner kan härvid ske oberoende av täckorganets 14 läge. En övre väggdel 27 med en utsträckning i trummans 12 tvärled väsentligen överensstämmande med trummans bredd är anordnad för förbindning av trumman upptill med den luftporten 3 avgränsande ugnsväggen 2.
Med ugnsväggen 2 inbegripes härvid även det kring luftporten 3 i rikt- 10 15 20 25 30 35 5133 216 ning mot luftskåpets 5 inre sig sträckande rampartiet. En nedre sido- vägg 28 hos trumman 12 sträcker sig åtminstone delvis in i luftporten 3, varvid trumman delvis bärs upp av nämnda ramparti, samt erhåller en styrning i dess tvärled. Genom nämnda övre väggdel 27, samt den från den nedre sidoväggen 28 utskjutande nedre väggdelen 29 av- gränsas det mellan trumman 12 och luftporten 3 belägna utrymmet uppåt respektive nedåt. i Täckorganet 14 uppvisar två väsentligen parallella väggpartier 30, 31, vilka är anordnade på ett inbördes avstånd väsentligen motsvarande trummans 12 bredd för att vid förflyttning av täckorganet 14 åtminstone delvis övertäcka de mellan den luftporten avgränsande ugnsväggen 2, trummans sidoväggar i dess tvärled och nämnda väggdelar 27, 29 bil- dade, motsatt belägna öppningarna 32. Vid förflyttning av täckorganet 14 från det i fig 2 visade läget till det 'i fig 3 visade läget uppvisar öpp- ningarna 32 en ökande, effektiv öppningsarea. Respektive öppning 32 uppvisar en form, som åstadkommer 'ett luftinflöde genom luftporten 3 av luftstrålekaraktär. Nedre delar avftäckorganets 14 väggpartier 30, 31 är därmed anordnade på ett avstånd i vertikalled ovanför luftpor- tens botten 37 då täckorganet är anordnat i ett läge medgivande luftin- strömning i luftporten. i Med den ovan samt i kraven använda definitionen sidovägg hos trum- man avses såväl väggarna i trummans tvärled som i dess höjdled.
Trumman 12 är fastgjord, exempelvis genom svetsförband, vid en första platta 39, vilken är anordnad på en yttre sida av den motsatt luftporten anordnade väggen 13. Den första plattan 39 är förbunden med en andra platta 40, som i sin tur är lösgörbart förbunden med väggen 13. Den andra plattan 40 uppvisar ett för mottagande av trum- man avsett hål och är anordnad kring ett, även detta för mottagande av trumman avsett, genom luftskåpets 5 vägg 13 anordnat hål. Trum- man 12 kommer i ett aktivt läge därmed att sträcka sig genom både den andra plattan 40 och väggen 13.'Den andra plattan 40 är via ex- empelvis ett skruvförband förbunden med väggen 13. l syfte att medge en viss inriktningsmöjlighet av trumman 12 i luftskàpet 5 är den första 10 15 20 25 30 35 513 216 10 plattan 39 inriktbar i förhållande till den andra plattan 40. Denna inrikt- barhet uppnås därigenom att den första plattan 39 är förbunden med den andra plattan 40 via ett skruv-/fjäderförband under det att ett tät- ningsmedel 41 är anordnat mellan plattorna. Genom åtdragning av skruvarna i skruv-/fjäderförbandet kan önskad inriktning av den första plattan 39 relativt den andra plattan 40 och därmed önskad inriktning av trumman i luftskàpet åstadkommas.
Rensningsorganet 7 är som ovan nämnts fast förbundet med ett hålla- relement 8, vilket i sin tur är styrt i ett från en tredje platta 42 sig sträckande ihàligt balkorgan 33. Den tredje plattan 42 är lösgörbart förbunden på en yttre sida av den första plattan 39 täckande över ett nedre område av ett genom den första plattan anordnat hål, vilket hål utgör en förlängning av trummans 12 inre utrymme, så att balkorganet 33 sträcker sig genom trumman 12 i riktning mot luftporten 3. Sikt- fönstret 17 är vidare anordnat ovanför den tredje plattan 42 på den ytt- re sidan av den första plattan 39 täckande över ett övre område av det genom den första plattan anordnade hålet. Den tredje plattan 42 upp- visar vidare ett hål för mottagande av hållarelementet 8 och är vinklat utformad vid en övre ände därav för att siktfönstret skall överlappa den övre änden, vilket medför en god täckning av den första plattans hàl.
Den övre änden av den tredje plattan 42 är härvid utformad med en läpp 43, se även fig 4.
Drivorganet 9 hos rensningsinrättningen 1 är i sin tur fast förbundet med den tredje plattan 42 under det att hållarelementet 7 är förflyttbart mottaget i den tredje plattans 42 hàl.
Det är viktigt att balkorganet 7 är möjligt att förflytta tillbaka till en po- sition pà ett relativt stort avstånd ifrån luftporten 3, se fig 3, på grund av att temperaturen i ugnen är extremt hög, ungefär i intervallet 750°- 1100° och skulle rensningsorganet 7 vara anordnat i sitt bakre viloläge i en position i eller i absolut närhet av luftöppningen 3 skulle rens- ningsorganet utsättas för kraftiga påfrestningar och efter en tid defor- meras och/eller sönderdelas på grund av den höga temperaturen.
Luften som strömmar in genom öppningen 6 uppvisar emellertid en be- 10 15 20 25 30 35 513 216 H tydligt lägre temperatur, exempelvis iintervallet från 150°-225°, varvid rensningsorganet 7 kyls av denna Iuftf Kraftorganets 9 kolvstàng 36 är fast förbunden med hållarelementet 8.
I fig 3 är hållarelementet reciprocerbart mottaget i ett hål genom den tredje plattan 42. Enligt ett alternativ: som visas i fig 1 och fig 2 är i stället kolvstàngen 36 reciprocerbart mottagen i ett för denna utformat hål genom den tredje plattan 42. ' Fig 4 illustrerar den ovan beskrivna lösgörbara förbindningen av rens- ningsinrättningen 1 vid luftskàpets yttrfe vägg 13. P g a lösgörbarheten är det enkelt att avlägsna rensningsinrättningen från luftskåpet, vilket är viktigt vid ett haveri på exempelvis rensningsorganet. Vid utdrag- ning av rensningsinrättningen 1 ur luftskåpet är siktfönstret 17 anord- nat i ett uppsvängt läge. Genom denfäven ovan beskrivna lösgörbara förbindningen av den andra plattan med den yttre väggen 13 är det därefter enkelt att montera ut trumrrian 12 från luftskåpet om detta skulle vara önskvärt. i Det ovan beskrivna, första föredragna utförandet av uppfinningen är enbart ett exempel pà en konstruktivïutformning av uppfinningen och uppfinningen kan således realiseras på ett flertal skiljaktiga sätt under bibehållande av den grundläggande tïlppfinningstanken. Speciellt på- pekas därvid att fackmän inom omràdget efter att ha erhållit kännedom om den uppfinningsenliga lösningen gifvetvis är kapabel att utföra olika omgestaltningar av det exemplifieradef utförandet utan att för den skull lämna patentskyddets ram. i Trumman 12 kan exempelvis inom ranjen för de uppfinningsenliga kra- ven uppvisa ett från rektangulärt skiljaktigt tvärsnitt. Trummans funk- tion är att åtminstone delvis bilda åtmihstone en öppning för inflöde av luft till luftporten 3 samt att i övrigt verka tätande mot inflöde av luft fràn Iufthusets 5 inre så att luftinflödetftill luftporten 3 kan regleras ge- nom åtminstone delvis övertäckning av: öppningen medelst täckorganet 14. ' 10 15 20 25 30 35 513 216 12 Den för inflöde av luft avsedda och av åtminstone en sidovägg hos trumman definierade öppningen är anordnad att sträcka sig kring mindre än halva trummans omkrets. Enligt det första föredragna utfö- randet av uppfinningen är två motsatt varandra belägna öppningar an- ordnade, men även en, tre eller flera öppningar är möjliga. Genom att täckorganet är anordnat förflyttbart i öppningens längsled kan en av åtminstone täckorganet 14 och åtminstone en sidovägg hos trumman definierad, effektiv öppningsarea bildas av öppningen med en utform- ning som är väsentligen skild från spaltliknande. Den effektiva delen av öppningen är avsedd att uppvisa en sådan form att den genom öppningen och vidare mot luftporten 3 strömmande luften kommer att bilda en koncentrerad form, såsom exempelvis en luftstràle. Genom att anordna öppningen/öppningarna i nära anslutning till luftporten kom- mer den genom öppningen flödande luftstrålen att i högre grad vara koncentrerad då den flödar genom luftporten än om öppningen varit anordnad på ett större avstånd från luftporten.
På grund av att den effektiva öppningsarean är anordnad på en nivå motsvarande ett nedre område av luftporten kommer luften att flöda ut genom luftporten i hög grad i detta nedre område, och i låg grad ge- nom ett övre område av luftporten, vilket innebär en hög koncentration av luft i det nedre området, vilket motverkar ansamling av slaggpro- dukter i det nedre området. En sådan luftkoncentration är vidare önsk- värd i fall då i ugnen inströmmande luft önskas nå en relativt lång sträcka in i ugnen. Enligt tidigare teknik, där luft strömmar in genom en kring luftporten på ugnsväggens utsida anordnad spaltliknande öpp- ning når i vanliga fall inte den inströmmande luften in till ugnens cent- rumomràde, vilket innebär att tillförseln av luft till förbränningen kom- mer att vara ojämn i ett tvärsnitt av ugnen och koncentrerad i området intill ugnens innerväggar.
I det ovan beskrivna, första föredragna utförandet av uppfinningen uppvisar öppningen 32 en utsträckning väsentligen i trummans höjdled och täckorganet är därmed även anordnat förflyttbart i nämnda led.
Det ligger emellertid även inom ramen för de uppfinningsenliga kraven att öppningen sträcker sig väsentligen i trummans längsled och enligt 10 15 20 25 30 35 513 216 13 ett ytterligare utförande är täckorganet anordnat förflyttbart väsentli- gen i trummans Iängsled. i Fig 5 illustrerar en perspektivvy av den uppfinningsenliga rensningsin- rättningen, vilken är anordnad genom den ovan nämnda tredje plattan 42. Rensningsinrättningen 1 innefattår, såsom tidigare nämnts, rens- ningsorganet 7, hållarelementet 8 och kraftorganet 9. Hållarelementet 8 är via kraftorganet 9 reciprocerbarft styrt i det med plattan 42 för- bundna balkorganet 33. Rensningsorganet 7 uppvisar fjädrande egen- skaper i åtminstone luftportens tvärled. Rensningsorganet 7 uppvisar vidare två stycken relativt varandraf i luftportens tvärled fjädrande rensningselement 10, 11. Rensningselementen 10, 11 uppvisar en från hållarelementet 8 divergerande form iíett viloläge, varvid de under lag- ring av potentiell energi är möjliga att anordnas i ett läge med ett in- bördes mindre avstånd än i vilolägetf. Rensningselementen är vidare anordnade att vid en förflyttning från Éett läge inuti ugnen till ett läge i luftporten lagra potentiell energi. Rensningselementen 10, 11 kommer därmed att ligga an mot luftportens irlre begränsningsväggar då rens- ningsorganet är beläget i luftporten, och utföra en skrapning av luft- portens begränsningsväggar i tvärled vid en rörelse av rensningsorga- net. På så sätt erhålles en mycket god rengöring av luftportens i dess tvärled anordnade begränsningsväggar.
Rensningsorganet 7 är vidare avsett att uppvisa en sådan utsträckning i luftportens höjdled att en skrapning jav de i luftportens höjdled luft- porten begränsande väggarna även: utsätts för en rengöring eller skrapning vid en förflyttning av rensningsorganet relativt nämnda be- gränsningsväggar. “ Funktionen hos den uppfinningsenliga.anordningen för renhållning av en luftpert är följande: Automatiskt med förutbestämda intervall eller vid behov styrs kraftorganet 9 av något lämpligt regleraggregat att fö- ra hållarelementet 8 fram och tillbakafoch därigenom förs rensnings- organet 7 fram och tillbaka i luftporten: för avlägsnande av stoftpartik- lar och slaggprodukter från ugnens ävlut från luftportens begräns- ningsväggar och mot ugnens inre vettande frontytor. ll lll Illl 10 513 216 14 Fig 6 och fig 7 visar rensningsorganet 7 då detta är beläget i luftporten 3 respektive inuti ugnen, varvid rensningsorganet 7 då detta är beläget inuti ugnen är anordnat i ett utfjädrat tillstånd.
Rensningsorganet kan emellertid inom ramen för de uppfinningsenliga kraven även uppvisa en fràn två i luftportens tvärled fjädrande rens- ningselement skiljaktig utformning, exempelvis hylsform.
Enligt ett vidare utförande är trumman även lufttätt ansluten vid ugnsväggen 2 kring luftporten 3. Trumman uppvisar i sådant fall åt- minstone en öppning genom åtminstone en av dess sidoväggar.

Claims (17)

10 15 20 25 30 35 513 216 Patentkrav
1. Anordning för reglering och renhållning av en luftport (3) anordnad i väggen (2) hos en ugn, särskilt en sodahusugn, innefattande en rensningsinrättning (1), som i sin tur inbegriper ett relativt luftportens (3) väggar rörligt anordnat rensningsorgan (7), samt en inrättning (4) för :reglering av luftflödet genom luftporten, varvid ett luftskåp (5) är anordnat kring luftporten på utsidan av ugnsväggen, varvid entrumma (12) är anordnad inuti luftskàpet och förbunden med en motsatt ugnsväggen belägen vägg (13) hos luftskåpet, varvid även rensningsinrättningen är förbunden med nämnda vägg hos luftskåpet och sträcker sig åtminstone delvis genom trumman, varvid regleringsinrättningen uppvisar ett i förhållande till trumrnan förflyttbart täckorgan (14), varvid rensningsorganet oberoende av täckorganets läge är flytt- bart mellan två ändpositioner, och varvid rensningsorganet i en första av ändpositionerna är beläget åtminstone delvis inuti ugnen och i en andra av ändpfosltionerna åtminstone delvis utanför ugnen, känns-tecknad díärav, att tåckorganet (14) är anordnat för reglering av luftflödet genom åtminstone en av åtminstone en sidovägg hos trumman (12) definierad öppning (32) med en begränsad utsträckning i trummans omkretsriktning.
2. Anordning enligt krav 1, kännetecknad därav, att öppningen (32) sträcker sig kring mindre än halva trummans (12) omkrets.
3. Anordning enligt krav 1 eller 2, kännetecknad därav, att öppningen" (32) är anordnad i närafanslutning till luftporten (3).
4. Anordning enligt något föregående krav, kännetecknad därav,- att tåckorganet (14) uppvisar åtminstone ett väggparti (30, 31), vilket är anordnat att åtminstone delvis övertäcka öppningen (32). l
5. Anordning enligt något föregående krav, kännetecknad därav, att tåckorganet (14) är anordnat förflyttbart väsentligen .i öppningens längsled. I l,.lll 10 15 20 25 30 35 513 216 4G
6. Anordning enligt något föregående krav, kännetecknad därav, att täckorganet är anordnat för förflyttning utmed trumman (12) i dess längsled.
7. Anordning enligt något föregående krav, kännetecknad därav, att trumman (12) uppvisar ett väsentligen rektangulärt tvärsnitt.
8. Anordning enligt krav 7, kännetecknad därav, att en mot luftporten (3) vettande ände hos trumman (12) är åtminstone delvis anordnad på ett avstånd från den luftporten avgränsande ugnsväggen (2).
9. Anordning enligt något av kraven 7-8, kännetecknad därav, att täckorganet (14) är anordnat för förflyttning väsentligen parallellt med den luftporten (3) avgränsande ugnsväggen (2).
10. Anordning enligt något av kraven 7-9, kännetecknad därav, att en övre respektive nedre väggdel (27, 29) med en utsträckning i trummans (12) tvärled väsentligen överensstämmande med trummans bredd är anordnad för förbindning av trumman upptill respektive nedtlll med luftporten (3)-
11. Anordning enligt krav 10, kännetecknad därav, att täckorganet (14) uppvisar två väsentligen parallella väggpartier (30, 31), vilka är anordnade på ett inbördes avstånd väsentligen motsvarande trummans (12) bredd för att vid förflyttning av täckorganet åtminstone delvis övertäcka öppningarna (32) bildade mellan den luftporten (3) avgränsande ugnsväggen (2), trummans sidoväggar och nämnda väggdelar (27, 29).
12. Anordning enligt något föregående krav, kännetecknad därav, att även den luftporten (3) avgränsande ugnsväggen (2) är anordnad att definiera öppningen (32). _10 15 20 515 216 å?
13. Anordning enligt något föregående krav, kännetecknad därav, att åtminstone ett parti av öppningen är anordnat i nivå med en botten (37) hos luftporten (3).
14. Anordning enligt något föregående krav, kännetecknad därav, att rensningsorganet (7) uppvisar fjädrande egenskaper i åtminstone luftportens (3) tvärled.
15. Anordning enligt krav 14, kännetecknad därav, att rensningsorganet (7) vid en förflyttning från ett läge inuti ugnen till ett läge i luftporten (3) är anordnat att ligga an mot luftportens inre begrånsningsväggar genom? rensningsorganets fjädrande egenskapen
16. Anordning enligt krav 14 eller 15, kännetecknad därav, att rensningsorganet (7) uppvisar en i luftportens riktning in mot ugnen divergerande utformning. i
17. Anordning enligt något av kraven 14-16, kännetecknad därav, att rensningsorganet (7)'uppvisar två stycken relativt varandra i luftportens (3) tvärled fjädrande rensningselement (10, 11).
SE9800688A 1998-03-05 1998-03-05 Regler- och rensningsanordning för ugnsluftportar SE513216C2 (sv)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9800688A SE513216C2 (sv) 1998-03-05 1998-03-05 Regler- och rensningsanordning för ugnsluftportar
US09/623,450 US6431125B1 (en) 1998-03-05 1999-03-03 Device for regulating and cleaning an air intake
PCT/SE1999/000307 WO1999045323A1 (en) 1998-03-05 1999-03-03 A device for regulating and cleaning an air intake
FI20001938A FI20001938A (sv) 1998-03-05 2000-09-04 Regler- och rensningsanordning för ugnsluftportar

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9800688A SE513216C2 (sv) 1998-03-05 1998-03-05 Regler- och rensningsanordning för ugnsluftportar

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9800688D0 SE9800688D0 (sv) 1998-03-05
SE9800688L SE9800688L (sv) 1999-09-06
SE513216C2 true SE513216C2 (sv) 2000-07-31

Family

ID=20410404

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9800688A SE513216C2 (sv) 1998-03-05 1998-03-05 Regler- och rensningsanordning för ugnsluftportar

Country Status (4)

Country Link
US (1) US6431125B1 (sv)
FI (1) FI20001938A (sv)
SE (1) SE513216C2 (sv)
WO (1) WO1999045323A1 (sv)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6579091B1 (en) 2002-01-10 2003-06-17 Andritz Oy Cleaning device for cleaning air ports of a furnace
SE525844C3 (sv) * 2003-04-02 2005-06-01 Eie Maskin Ab Rensningsanordning, rensningsverktyg och sätt att använda rensningsanordningen
US7392751B2 (en) * 2004-05-28 2008-07-01 Diamond Power International, Inc. Port rodder with velocity damper
US7735435B2 (en) * 2006-05-24 2010-06-15 Diamond Power International, Inc. Apparatus for cleaning a smelt spout of a combustion device
US7625518B2 (en) * 2007-01-03 2009-12-01 Clyde Bergemann, Inc. Smelt spout opening cleaner, cleaning head and apparatus
US20080185027A1 (en) * 2007-02-06 2008-08-07 Shamp Donald E Glass furnace cleaning system
CN102734809A (zh) * 2012-06-12 2012-10-17 武汉锅炉集团工程技术有限公司 组合式碱炉配风器
FI129821B (sv) * 2020-03-19 2022-09-15 Im Serco Oy Hybridmunstycke

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2091461A (en) * 1936-07-13 1937-08-31 Waack Karl Scraper for boiler and condenser tubes
SE349132B (sv) 1971-01-07 1972-09-18 Goetaverken Angteknik Ab
SE404046B (sv) * 1975-11-24 1978-09-18 Svenska Maskinverken Ab Anordning for renhallning av luftdysor vid sodahusaggregat
FI62178C (fi) * 1977-06-28 1983-08-16 Tampella Oy Ab Kombinerat reglerings- och rengoeringsorgan i luftoeppningen ien braennugns luftinmatningskanal
US4538552A (en) * 1984-12-03 1985-09-03 Combustion Engineering, Inc. Primary air duct cleaning apparatus for recovery boilers
US5531189A (en) * 1994-09-12 1996-07-02 Drayton Corporation Automated damping port rodder
US5809603A (en) * 1996-08-13 1998-09-22 White; James C. Pipe cleaning tool

Also Published As

Publication number Publication date
SE9800688D0 (sv) 1998-03-05
WO1999045323A1 (en) 1999-09-10
US6431125B1 (en) 2002-08-13
SE9800688L (sv) 1999-09-06
FI20001938A (sv) 2000-09-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US10478873B2 (en) Ventilation cabinet
SE513216C2 (sv) Regler- och rensningsanordning för ugnsluftportar
US4099471A (en) Apparatus for cleaning the air nozzles and regulating air flow thereto in chemical recovery boilers
DE19524369A1 (de) Backofen
JP5523679B2 (ja) 移送格子上にあるバラ荷層を移送、特に冷却する方法および装置
US3340788A (en) Fume hood including air deflecting baffle
SE510117C2 (sv) Kamin för fasta bränslen, särskilt pellets
US8276528B1 (en) Pneumatic fuel distributor for solid fuel boilers
ITMI960367U1 (it) Forno per gascromatografia con regolazione migliorata della tempera- tura dell'aria
KR101597991B1 (ko) 생물 안전 작업대
US20100083883A1 (en) Solid Fuel Boiler Assembly
DE102010049363A1 (de) Lüftungsanordnung mit einer Dunstabzugshaube
SE455052B (sv) Eldfast platta for slidventil
JPS61246516A (ja) 炉の壁の通路の調整・清掃装置
CA2698201A1 (en) A slide valve, in particular for blocking a line conveying media
FI126347B (sv) Rengöringssammansättning för en strömningsöppning för en sodapanna
DE3903739A1 (de) Zugregelvorrichtung fuer eine heizeinrichtung
US6394083B1 (en) Adjustable ventilator cartridge filter
FI61346B (fi) Anordning foer att reglera lufttillfoerseln vid en foerbraenningsugn
WO2000061994A1 (en) Air port damper
DE3421746C2 (de) Wärmeaustauscher
FI103904B (sv) Förfarande och anordning för inmatning av luft i eldbox
SE0501209A1 (sv) Portrensare med hastighetsspjäll
DE627971C (de) Wechselduese fuer Kupoloefen
DE202007004675U1 (de) Regeleinrichtung für einen Gasbrenner und Gasbrenner

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed