SE511668C2 - Mikrovågsugn - Google Patents

Mikrovågsugn

Info

Publication number
SE511668C2
SE511668C2 SE9800856A SE9800856A SE511668C2 SE 511668 C2 SE511668 C2 SE 511668C2 SE 9800856 A SE9800856 A SE 9800856A SE 9800856 A SE9800856 A SE 9800856A SE 511668 C2 SE511668 C2 SE 511668C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
mode
cavity
resonant
microwave
feed opening
Prior art date
Application number
SE9800856A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9800856L (sv
SE9800856D0 (sv
Inventor
Ulf Nordh
Per Olov Risman
Original Assignee
Whirlpool Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Whirlpool Co filed Critical Whirlpool Co
Priority to SE9800856A priority Critical patent/SE511668C2/sv
Publication of SE9800856D0 publication Critical patent/SE9800856D0/sv
Priority to PCT/EP1999/001489 priority patent/WO1999048336A1/en
Priority to EP99911754A priority patent/EP1072170A1/en
Priority to AU30324/99A priority patent/AU3032499A/en
Publication of SE9800856L publication Critical patent/SE9800856L/sv
Publication of SE511668C2 publication Critical patent/SE511668C2/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H05ELECTRIC TECHNIQUES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • H05BELECTRIC HEATING; ELECTRIC LIGHT SOURCES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; CIRCUIT ARRANGEMENTS FOR ELECTRIC LIGHT SOURCES, IN GENERAL
    • H05B6/00Heating by electric, magnetic or electromagnetic fields
    • H05B6/64Heating using microwaves
    • H05B6/70Feed lines
    • H05B6/707Feed lines using waveguides

Description

511 668 20 f\) ( fl (A) (H 2 värmning över en utbredd lasts hela yta, då lasten på sedvanligt sätt är placerad på något avstånd ovanför ka- vitetsbottnen. Vidare har det överraskande visat sig att man inte får någon uttalad kantvärmningseffekt. Enligt uppfinningen slutar sålunda fältet, sett i höjdled, i ka- vitetens undre del med en kvartsvåg. Där ovanför kan det kan finnas en eller flera halvvågor. Det har befunnits fördelaktigt att åstadkomma kvartsvågen utan några halv- vågor, dvs med ett vertikalt modindex som är 1/2.
För att den resonanta kvartsvågsmoden skall uppstå måste, såsom fackmannen inser, ugnskaviteten ha härför lämpade dimensioner, och dessutom måste modens vågimpe- dans i lasten vara högre än vad den är utanför lasten.
Detta senare innebär att den resonanta kvartsvågen alst- ras då lastens 8 är lågt, typiskt mellan ca 4 och ca 40.
Eftersom last som är djupfryst har ett lågt 5, innebär detta i sin tur att den resonanta kvartsvågen lämpar sig särskilt väl för användning i samband med tining. I sam- band med ”torkande” uppvärmning eller vid ”expande- rande” bakning kommer lasten att få ett allt lägre 3, varför det även härvid kan vara särskilt fördelaktigt att utnyttja resonant kvartsvågsmod.
Av intresse är att den resonanta kvartsvågsmoden vid lämplig dimensionering av rumskaviteten kan fås att för last med högre s, dvs typiskt större än 40, successivt ergå till att vara Brewstermod, dvs väsentligen reflex- ionsfri vid lasten på grund av impedanslikhet. Detta in- o r att det exempelvis vid tining och fortsatt uppvärm- ning av djupfryst last, som inledningsvis har mycket lågt 2 och allteftersom tiningen och uppvärmningen fortgår får all: högre E, man först kan få en resonant kvartsvågsmod och därefter en Brewstermod, dvs ett mycket gynnsamt upp- värmningsförlopp. Man får sålunda en mycket god koppling av fältet i kaviteten till lasten samt en hög verknings- grad.
Det motsatta förloppet är naturligtvis också möj- ligt, t ex vid bakning, då man kan börja med högt 2 och 10 15 20 30 35 511 668 3 Brewstermod, vilken allt eftersom bakningsförloppet fort- går och e minskar, kommer att övergå till resonant kvartsvågsmod.
Fackmannen inser att den resonanta kvartsvågsmo- den/Brewstermoden inte behöver stå för all effekttillför- sel till lasten, moder som kan förekomma i ugnskaviteten. utan att den kan kombineras med andra Det har speciellt visat sig vara lämpligt att kombi- nera den resonanta kvartsvàgsmoden/Brewstermoden med en ytterligare mod som är en halvvågsresonant mod eller en Brewstermod, varvid det överraskande visar sig att kombi- nationen vid lasten i väsentlig utsträckning ger kvadra- turfältbilder. Med begreppet ”kvadratur” avses här att fältbilderna är sådana att de adderas aritmetiskt och icke vektoriellt. Detta har visat sig leda till att värm- ningseffekten blir väsentligt jämnare än normalt, dvs problemet med kalla och varma fläckar kan i väsentlig grad undanröjas utan krav på att lasten behöver på gängse sätt rotera. Detta har sin grund i att en kall fläck i lasten för den ena moden kan överlappa en varm fläck hos lasten för den andra moden och vice versa.
Det har befunnits särskilt fördelaktigt att som nämnda ytterligare mod ha en mod som för last med lågt 8 är en Brewstermod och för last med högt 2 är en vanligt resonant halvvågsmod, dock med samma horisontella modin- dex. Liksom för den resonanta kvartsvågsmoden/Brewster- moden kommer då den ytterligare moden att vid ökande re- spektive minskande s hos lasten automatiskt växla mellan nämnda båda moder.
Det har överraskande visat sig att vid en modkombi- nation av ovannämnt slag kvadraturförhållandet i väsent- lig utsträckning bibehålls under ett värmningsförlopp då lastens a går från ett lågt värde till ett högt värde el- ler omvänt. Detta leder till synnerligen likformig upp- värmning av lasten under hela värmningsförloppet, liksom hög verkningsgrad. ' ' .iï-ïïQ-X? 'x P2 'fš 352 I .É . 511 668 1 F.) (H (_10 (_)1 (11 Q 4 Det har även överraskande visat sig att vid en mod- kombination i enlighet med uppfinningen värmningseffekten blir i mindre grad än normalt känslig för lastnöjden, dvs lastens tjocklek.
Då en modkombination enligt uppfinningen utnyttjas QX r det föredraget att denna står för en väsentlig del, reträdesvis huvuddelen av effekttillförseln i lasten, Ph O: B (D n fackmannen inser att även andra moder skulle kunna i i synnerhet för små laster.
O: rel gga i ugnskaviteten, k Det har visat sig vara möjligt att excitera den upp- finningsenliga modkombinationens båda moder samtidigt me- företrädesvis en enda kavitetsmat- delst ett enda organ, D .ingsöppning, som därvid bör vara slitsformig och kan placeras i anslutningsområdet mellan en kavitetssidovägg och kavitetens tak.
Det är dock föredraget att excitera de båda moderna i den uppfinningsenliga modkombinationen medelst två åt- skilda kavitetsmatningsöppningar, som är placerade upp- til respektive nedtill i ugnskaviteten. Den övre öpp- ningen utnyttjas som huvudmatningsöppning och den nedre öppningen utnyttjas för överföring av energi på sätt som främjar de moder som exciteras av den övre öppningen. För detta krävs att de önskvärda moderna som alstras av re- spektive öppning är lämpligt fasförskjutna relativt var- andra. Detta kan enligt uppfinningen åstadkommas på ett fördelaktigt sätt genom utnyttjande av ett resonant områ- de i Erforderlig fasskillnad mellan de av öppningarna excite- den anordning som matar de båda matningsöppningarna. rade modfälten kan därvid erhållas genom lämplig skillnad i matningsväg från det resonanta området som matar de båda öppningarna.
Det har visat sig att utnyttjande av dubbla mat- ningsoppningar ger möjlighet till att på ett fördelaktigt o påverka effektbalansen hos moderna i den speciella B Q c kombinationen i ugnskaviteten och därmed av jämnneten hos den åstadkomna uppvärmningseffekten. Sådan påverkan kan ske genom att excitationen från den undre matnings- 10 l5 20 25 30 LU UI 511 668 5 öppningen styrt tillfälligt blockeras, under bibehållande av mikrovågsmatningen till den övre matningsöppningen.
Såsom tidigare angivits kommer dimensioneringen av ugnskaviteten att vara av betydelse för uppnående av öns- kade moder i densamma. Det har befunnits att kavitetsmåt- ten är förhållandevis känsliga när det gäller att åstad- komma de uppfinningsenliga effekterna, varför fackmannen kan tvingas genomföra ett antal försök med varierande di- mensioner, innan moder med önskad relativ styrka erhålls.
Sammanfattningsvis kan konstateras att det finns ett antal aspekter på föreliggande uppfinning.
Enligt en första aspekt på uppfinningen åstadkommes sålunda en mikrovågsugn innefattande en företrädesvis åt- minstone väsentligen rätblocksformig ugnskavitet med en kavitetsbotten för mottagande av en last som skall upp- värmas, och med organ för inmatning av mikrovågor i ugnskaviteten, vilka organ inbegriper en matningsöppning i ugnskavitetens tak och/eller sidovägg, varvid ugnskavi- teten är dimensionerad för att däri ge en resonant kvartsvågsmod då modens vågimpedans i lasten är högre än vad den är utanför lasten. Ugnskaviteten är företrädesvis dimensionerad att för att även ge en resonant halvvågsmod eller en Brewstermod i en kvadraturfältbild i kombination med kvartsvågsmoden vid lasten.
I ett föredraget utförande har mikrovàgsugnen två matningsöppningar anordnade i en kavitetssidovägg, av vilka matningsöppningaf en första är anordnad vid kavite- tens tak och en andra är anordnad vid kavitetens botten, varjämte en resonant vågledaranordning är anordnad för mikrovågsmatning av nämnda två matningsöppningar, varvid vàgledaranordningen är dimensionerad för att ge en sådan fasförskjutning mellan mikrovågsmatningarna från de båda matningsöppningarna att det från nämnda andra matnings- öppning exciterade modfältet främjar det av nämnda första matningsöppning exciterade modfältet, i syfte att ge öns- kad modbalans. 511 668 6 Enligt en andra aspekt på uppfinningen åstadkommes ett förfarande för uppvärmning medelst mikrovågor av last i en mikrovågsugns kavitet, innefattande alstrande i ka- viteten av en första mod som för last med lågt e, typiskt (Il mindre än ca 40, är en kvartsvågsresonant mod. En före- dragen utföringsform av förfarandet innefattar alstrande i kaviteten även av en ytterligare mod, som är en halv- vàgsresonant mod eller en Brewstermod, så att kombinatio- nen med kvartsvågsmoden ger kvadraturfältbilder vid las- lC ten. Nämnda ytterligare mod är företrädesvis Brewstermod för last med lågt s. Med fördel alstras Brewstermoden så att den för last med högre e kommer att vara vanlig reso- nant halvvågsmod.
Enligt en särskilt föredragen utföringsform av för- l5 farandet sker exciteringen av den kvartsvågsresonanta och den ytterligare moden medelst två åtskilda kavitetsmat- ningsöppningar placerade upptill respektive nedtill i ugnskaviteten, varvid den övre matningsöppningen utnytt- jas såsom huvudmatningsöppning och den nedre matningsöpp- ningen mikrovågsmatas med sådan påtvingad fasskillnad re- l\_) (_) lativt övre matningsöppningen att av den övre matnings- öppningen exciterade moder främjas. Härvid kan med fördel mikrovågsmatningen av den nedre matningsöppningen styrt och intermittent blockeras för påverkan av effektbalans [\) (11 nos moderna i ugnskaviteten.
En tredje aspekt på uppfinningen innebär användning av resonant kvartsvågsmod i en mikrovàgsugns kavitet för 'I uppvärmning av last med lågt s, såsom inledande tining av djupfryst last eller avslutande uppvärmning av last med (A) fñ till följd av uppvärmningen minskande 8.
En fjärde aspekt på uppfinningen innebär användning av resonant kvartsvågsmod i kombination med en resonant nalvvågsmod eller en Brewstermod i faskvadratur i en mik- rovågsugns kavitet för uppvärmning av en last med åtmins- (4) (Jl tone temporärt lågt L lO l5 20 25 30 35 511 668 7 Uppfinningen kommer i fortsättningen att beskrivas närmare genom exemplifierande utföringsformer därav under hänvisning till bifogade ritning.
Kort beskrivning av ritningarna Figur l är en schematisk perspektivvy som övergri- pande visar en mikrovàgsugn med en ugnskavitet och dennas mikrovàgsmatningssystem enligt en utföringsform av före- liggande uppfinning.
Figur 2 är en schematisk vertikal sektionsvy av ugnskaviteten med tillhörande mikrovågsmatningssystem i figur 1.
Figur 3 är en schematisk horisontalvy av ugnskavite- tens takområde illustrerande ett alternativt anordnande av en kavitetsmatningsöppning, varjämte en uppfinningsen- lig modkombinations H-fältbilder upptill i kaviteten il- lustreras översiktligt.
Figur 4 är en schematisk horisontalvy av ugnskavite- tens bottenområde med en översiktlig illustration av sam- ma modkombinations H-fältbilder nedtill i kaviteten, var- jämte förekomst av kalla fläckar är antydd.
Figur 5 är en förenklad schematiskt vertikalvy av samma slag som figur 2 med en översiktlig illustration av en momentan bild av det vertikala E-fältet med områden med maximal respektive minimal fältstyrka antydda.
Beskrivning av utföringsformer Figur l och 2 visar sålunda schematiskt en mikro- vàgsugn och dess mikrovågssystem enligt en utföringsform av uppfinningen. Mikrovàgssystemet innefattar en ugnska- vitet 1, en på ugnskavitetens ena sidovägg 10 anbringad vågledaranordning 2, på vars ena sida finns en utbuktning 3 med ett hål för införing av kopplingsantennen 9 hos en mikrovàgskälla som utgörs av en standardmagnetron 8 med frekvensen 2,46 GHz. I kavitetens lastzon finns en för mikrovàgor transparent bottenplatta 5 på vilken lasten ll, t ex en matvara i ett berednings- 511 668 |_x l'\ _) (AJ (JI C) (ll Lfl 8 kärl 13, placeras upphöjt över kavitetsbottnen 15 under tillagningen.
En mikrovågsugn innefattar dessutom ett kraftaggre- gat som drivs med nätspänning och alstrar högspänning till magnetronen, samt styrorgan för styrning av kraftag- gregatet med avseende på bl a tillagningstid och effekt- nivåer. Kraftaggregatet och nämnda styrorgan är av van- ligt slag vid mikrovågsugnar och har för enkelhetens skull utlämnats då desamma ligger utanför uppfinningens ram. sålunda en delvis sektionerad sidovy vågledaranordningen 2 med en därpå monterad magnetron 8 med kopplingsantenn 9. I det visade utförandet är vågledaranordningen 2 sammanbyggd med kavi- teten, varigenom vågledarens mot kavitetens vända bredsi- da bildas av en motsvarande del av kavitetens sidovägg w-'w ¿k,'n finns en nedre och en övre 17, förbindelse med vågledaranordningen 2, I kavitetens sidcvägg 10 matningsöppning 16 respektive vilka är slitsformade och står i för in- natning av mikrovågor från magnetronen till kaviteten 1.
Vågledaranordningen är så dimensionerad, att den är v nant i syfte att ge fördelaktiga fältmönster i kavi- (D S () t n. Närmare uppgifter härom framgår av vår amerikanska (D (l) C t t FT US 5,237,l39 vartill härmed hänvisas ocn 'Ti n: (D J rf U) FK. ' H }-' _..« -4 Kl) v (I) innehåll härmed upptages i denna ansökan. Vågle- nordningen är så dimensionerad att det föreligger en I) m r X1: i h D) U) skillnad mellan det fält som exciteras av matningsöpp- n'n n 17 respektive av matningsöppningen 16. xQ (D I förelig- | 1 ande exempel kan denna vara av storleksordningen 45°. xš) Uågledaranordningen inbegriper en vertikalt anord- nad, rektangulär vågledare 21 som matar mikrovågseffekt till öppningen 16. I denna är på avstånd från öppningen 16 ett styrbart mikrovågsblockeringselement 23 roterbart anordnat. Detta är med fördel av det slag som visas i vår svenska patentansökan med nr SE 9703528-1, vartill härmed hänvisas och vars innehåll härmed upptages i denna ansö- 10 l5 20 25 30 35 511 668 9 kan. Sålunda är elementets 23 axelriktning här vinkelrät mot figurens plan och elementet antyds i sitt för mikro- vågseffektens transport genom vågledaren 21 icke block- erande läge.
Elementet 23 roteras lämpligen kring sin horisontel- la axel till blockerande läge med hjälp av en stegmotor eller liknande (icke visad), vilken lämpligen kan styras av mikrovågsugnens sedvanliga styrorgan enligt önskan för påverkan av effektbalansen i kaviteten. Fackmannen inser att varje annat lämpligt styrbart blockeringsorgan skulle kunna utnyttjas för att styra mikrovågsmatningen från matningsöppningen 16 in i ugnskaviteten.
Enligt ett föredraget utförande av uppfinningen är den åtminstone väsentligen rätblocksformiga ugnskaviteten l dimensionerad för att i lasten ge en resonant kvartsvågsmod av typen TM@ i kombination med en ytterli- gare TMÜ-mod. Med en mikrovågsfrekvens av 2,46 GHz och en önskad fasdifferens vid lasten av ca 90° i syfte att ge optimal kvadraturfältbild bör ugnskaviteten ha en effek- tiv höjd av ca 180 - 200 mm. Med effektiv höjd avses höj- den mellan lasten och ugnskavitetens tak. Nämnda höjdmått svarar mot TMß-modens våglängd som blir ca 760 mm, dvs ca 4 gånger den effektiva höjden, och mot TMu-modens våg- längd, som blir ca 380 mm, dvs ca 2 gånger den effektiva höjden. Med andra ord svarar höjdmåttet mot en kvarts våglängd för TMÜ-moden och en halv våglängd för TMü- moden, dvs förutsättning för 90 graders fasskillnad vid lasten föreligger.
Vad gäller ugnskavitetens horisontella tvärsnitts- mått har det visat sig att en bredd av ca 330 mm och ett djup av ca 280 mm ger önskade förutsättningar för de båda moderna. Nämnda breddmàtt respektive djupmått är att be- trakta som ett riktvärde, som kan vara ett medelvärde för det fall någon kavitetsvägg är något lutande i enlighet med vad som beskrivs i vàr svenska patentansökan med nr SE 9700448-5, härmed upptages i denna ansökan. vartill härmed hänvisas och vars innehåll 1 fw: .xx \\_l 1 »U PJ 1 U F) U) (11 511 668 (11 (_) l 10 De med moderna av typ TMÜ och TMH förknippade H- fälten illustreras schematiskt i figur 3 och 4 tillhörande fältbild vid kavitetstaket (4;3) av ellipser 33. genom (figur 3) respek- vid lasten (figur 4). Moden (5;1) I figur 4 illustreras också medelst markerade områ- tive representeras av cirklar 31 och moden 35 de ställen där kallare fläckar erhålls. Såsom framg är dessa förhållandevis svagt uttalade, och spe- år ciellt i ugnskavitetens centrala område är värmnings- mönstret synnerligen jämnt. Vid mycket lågt 8 har det dessutom visat sig att det vertikala E-fältet ger en värmningseffekt som ytterligare minskar förekomsten av kalla fläckar.
I figur 3 illustreras vidare ett alternativ till den dubbla matning, som visas i figur 1 och 2. I detta alter- nativ finns en enda matningsöppning i form av en rektan- gulär matningsslits 41, vilken är centrerat placerad i kavitetens tak i direkt anslutning till kavitetssidoväg- gen och har sin längdutsträckning i djupled. Slitsen kan på sedvanligt sätt matas via en på ugnskavitetens tak placerad matningsvågledare, varigenom sålunda de båda önskade moderna exciterats samtidigt. Slitsen 41 kan ty- pisk: ha en längd av ca 70 mm och en bredd av 15 mm.
I figur 5 illustreras mycket schematiskt en bild av de: momentana vertikala 2-fältet i ett centralt verti- -1 kalsnitt vid dubbel mikrovågsmatning enligt figur i och 2 och under tidsharmoniska förhållanden. Områden 51 med maximal fältstyrka och områden 53 med minimal fältstyrka antyds. Av figuren framgår tydligt fasskillnaden mellan det fält som exciteras av övre matningsöppningen 17 och det fält som exciteras av den undre matningsöppningen 16.
Genom den speciella dubbla mätningen av ugnskavite- ten med påtvingad, bestämd fasskillnad mellan mikrovågor- na som lämnar de båda matningsslitsarna 16 och 17, blir det också möjligt att, utöver den blockeringsstyrning som möjliggörs medelst elementet 23, påverka balansen mellan de exoiterade moderna. Minskad fasskillnad har visat sig lO 511 668 ll ge en kraftigare excitering av TMÜ-moden, och ökad fas- skillnad har visat sig ge kraftigare excitering av TMm- moden. Detta kan speciellt i kombination med styrd till- fällig blockering av matningen via den undre matnings- slitsen utnyttjas för att åstadkomma önskad, för uppvärm- ningen gynnsammaste fördelning av modernas relativa in- tensiteter i lasten. En lämplig fördelning av intensite- terna är att dessa är ungefär lika.
Uppfinningen är icke begränsad till ovan beskrivna utföringsformer, utan ändringar och modifikationer är möjliga inom ramen för efterföljande patentkrav.

Claims (3)

PJ (Jl í\. 1 (n) (Ü (J) (H 511 668 LH (f) 12 ÉATENTKRAV
1. l. Mikrovågsugn innefattande en företrädesvis åt- minstone väsentligen rätblocksformig ugnskavitet med en kavitetsbotten för mottagande av en last, som skall upp- värmas, och med organ för inmatning av mikrovågor i ugnskaviteten, vilka organ inbegriper en matningsöppning i ugnskavitetens tak ocn/eller sidovägg, varvid ugnskavi- teten är dimensionerad för att däri ge en resonant kvartsvågsmod då lastens effektiva relativa permittivitet
2. Är låg, typiskt mindre än ca 40. 4. Mikrovågsugn enligt krav 1, varvid ugnskavite- ten är dimensionerad för att även ge en resonant halv- vågsmod eller en Brewstermod i en kvadraturfältbild vid lasten i kombin^tion med kvartsvågsmoden. ”i 3. Mikrovågsugn enligt krav 2, varvid ett enda matningorgan, företrädesvis i form av en enda matnings- öppning, är anordnat att excitera såväl nämnda resonanta kvartsvågsmod som nämnda resonanta halvvågsmod eller Brewstermod. 4. Mikrovågsugn enligt krav 3, varvid en mat- ningsöppning är centrerat anordnad i anslutning till övergångsområdet mellan ugnskavitetens tak och en sido- vägg. 5. Mikrovågsugn enligt krav 4, varvid matningsöpp- ningen är slitsformig med horisontell utsträckning paral- lellt med sidoväggen. Öï Mikrovågsugn enligt något av kraven l-5, varvid två natningsöppningar är anordnade i en sidovägg, av vil- ka matningsöppningar en första är anordnad vid kavitetens tak och en andra är anordnad vid kavitetens botten, var- jämte en vågledaranordning är anordnad för mikrovågsmat- ning av nämnda två matningsöppningar, varvid vågledaran- ordningen är dimensionerad för att ge en sådan påtvingad fasförskjutning mellan de båda matningsöppningarna att från nämnda i) (D ( I andra matningsöppning exciterade modfäl- (1 et främjar det av nämnda första matningsöppning excite- 10 20 25 30 35 511 668 13 rade modfältet, varigenom önskad modbalans kan upprätt- hållas i ugnskaviteten. 7. Mikrovågsugn enligt krav 6, varvid organ är an- ordnade för att styrt blockera mikrovågsmatningen från nämnda andra matningsöppning. 8. Mikrovågsugn enligt krav 7, varvid nämnda organ är anordnade i form av ett i vågledaranordningen anord- nat, styrbart mikrovàgseffektmatningsblockerande element. 9. Mikrovågsugn enligt något av föregående krav, varvid ugnskaviteten har en effektiv höjd av ca 180 - 200 mm, en bredd av ca 330 mm och ett djup av ca 280 mm, var- jämte nämnda organ för inmatning av mikrovågor inbegriper en mikrovågskälla med en frekvens av ca 2,460 GHz. 10. Förfarande för uppvärmning medelst mikrovågor av last i en mikrovàgsugns kavitet, innefattande alstran- de i kaviteten av en första mod som för last med lågt s, typiskt mindre än ca 40, är kvartsvågsresonant. ll. Förfarande enligt krav 10, varvid nämnda första mod alstras så att den för last med högre a är en Brew- stermod. 12. Förfarande enligt krav 10 eller 11, innefattan- de alstrande i kaviteten även av en andra mod, så att kombinationen med den första moden åtminstone i huvudsak ger kvadraturfältbilder vid lasten. 13. Förfarande enligt krav 12, varvid nämnda andra mod är Brewstermod för last med lågt s. 14. Förfarande enligt krav 13, varvid Brewstermoden alstras så att den för last med högre e kommer att vara vanlig resonant halvvàgsmod. krav 12, varvid nämnda andra mod är en halvvågsresonant mod. 15. Förfarande enligt 16. Förfarande enligt något av kraven 12-15, varvid alstrandet av den första och den andra moden sker medelst en enda kavitetsmatningsöppning. 17. Förfarande enligt något av kraven 12-16, varvid alstrandet av den första och den andra moden sker medelst två åtskilda kavitetsmatningsöppningar placerade upptill 511 668 |J (IW Afl L» 14 respektive nedtill i ugnskaviteten, varvid den övre mat- ningsöppningen utnyttjas såsom huvudmatningsoppning och den nedre matningsoppningen mikrovàgsmatas med sådan fas- skillnad relativt den övre matningsoppningen att av den ovre matningsoppningen exciterade moder främjas. f 18. Forfarande enligt krav 11, varvid mikrovågsmat- ningen :ill de två kavitetsmatningsoppningarna sker me- delst resonant matningsanordning med påtvingad fasskill- nad mellan de två oppningarna. _9. Forfarande enligt krav 17 eller 18, varvid mik- rovågsmatningen av den nedre matningsöppningen styrt in- termittent blockeras for påverkan av effektbalansen hos moderna i ugnskaviteten. 20. Förfarande enlig: något av kraven 10-19, varvid den kvartsvågsresonanta moden är av typen TMÜ. 21. Forfarande enligt något av kraven 12-19, varvid den kvartsvågsresonanta moden är av typen TMB och den andra moden är av typen TMü. 22. Användning av resonant kvartsvàgsmod i en mik- rovågsugns kavitet for uppvärmning av last med lågt s, 'nledande tining. l
3. Användnin av resonant kvartsvå smcd i kombina- 9 9 d en resonant halvvågsmod eller en Brewstermod i e askvadratur i en mikrovàgsugns kavitet för uppvärmning àgt s. Q: (l | . LU (I) (I E (D Q. r-
SE9800856A 1998-03-16 1998-03-16 Mikrovågsugn SE511668C2 (sv)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9800856A SE511668C2 (sv) 1998-03-16 1998-03-16 Mikrovågsugn
PCT/EP1999/001489 WO1999048336A1 (en) 1998-03-16 1999-03-08 Microwave oven
EP99911754A EP1072170A1 (en) 1998-03-16 1999-03-08 Microwave oven
AU30324/99A AU3032499A (en) 1998-03-16 1999-03-08 Microwave oven

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9800856A SE511668C2 (sv) 1998-03-16 1998-03-16 Mikrovågsugn

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9800856D0 SE9800856D0 (sv) 1998-03-16
SE9800856L SE9800856L (sv) 1999-09-17
SE511668C2 true SE511668C2 (sv) 1999-11-08

Family

ID=20410557

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9800856A SE511668C2 (sv) 1998-03-16 1998-03-16 Mikrovågsugn

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP1072170A1 (sv)
AU (1) AU3032499A (sv)
SE (1) SE511668C2 (sv)
WO (1) WO1999048336A1 (sv)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE521313C2 (sv) * 2000-09-15 2003-10-21 Whirlpool Co Mikrovågsugn samt förfarande vid sådan

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE465495B (sv) * 1990-09-21 1991-09-16 Whirlpool Int Mikrovaagsugn, metod foer excitering av kaviteten i en mikrovaagsugn, samt vaagledaranordning foer metodens genomfoerande
KR950003782B1 (ko) * 1992-08-25 1995-04-18 주식회사금성사 투 웨이(Two Way) 가열방식의 전자레인지
KR19980017873A (ko) * 1996-08-31 1998-06-05 배순훈 전자렌지의 도파관 구조
SE513645C2 (sv) * 1997-02-10 2000-10-16 Whirlpool Europ Förfarande vid mikrovågsmatning samt mikrovågsugn avpassad för förfarandet

Also Published As

Publication number Publication date
EP1072170A1 (en) 2001-01-31
SE9800856L (sv) 1999-09-17
SE9800856D0 (sv) 1998-03-16
AU3032499A (en) 1999-10-11
WO1999048336A1 (en) 1999-09-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP2205043B1 (en) Microwave heating device
EP1317873B1 (en) Microwave oven and method in connection with the same
US4415789A (en) Microwave oven having controllable frequency microwave power source
SE465495B (sv) Mikrovaagsugn, metod foer excitering av kaviteten i en mikrovaagsugn, samt vaagledaranordning foer metodens genomfoerande
RU2215380C2 (ru) Микроволновая печь и волновод для устройства, использующего высокую частоту излучения
EP1329136B1 (en) Feeding of microwaves
US20070252532A1 (en) Plasma lamp with stable feedback amplification and method therefor
US20150041458A1 (en) Microwave treatment device
AU2007289403B2 (en) Microwave T-junction applicator
KR102024973B1 (ko) 플라즈마 처리 장치, 및 고주파 발생기
SE511668C2 (sv) Mikrovågsugn
US3975606A (en) Microwave oven with uniform electric field distribution
JPH0949635A (ja) 高周波加熱装置
CN111052863B (zh) 微波加热装置
JPH0778681A (ja) 高周波加熱装置
US5935479A (en) Microwave oven with two microwave output apertures
JP2998521B2 (ja) 高周波加熱装置
CN111052862A (zh) 微波加热装置
JP3331279B2 (ja) 高周波加熱装置
RU2145155C1 (ru) Микроволновая печь
JPH05144381A (ja) マグネトロン応用装置
JPH08195277A (ja) 高周波加熱装置
JPH06302381A (ja) 高周波加熱装置
JPH06251865A (ja) 電子レンジ
JPS58181292A (ja) 高周波加熱装置

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed