SE510694C2 - Förfarande och anordning för planterande av skog - Google Patents

Förfarande och anordning för planterande av skog

Info

Publication number
SE510694C2
SE510694C2 SE9500636A SE9500636A SE510694C2 SE 510694 C2 SE510694 C2 SE 510694C2 SE 9500636 A SE9500636 A SE 9500636A SE 9500636 A SE9500636 A SE 9500636A SE 510694 C2 SE510694 C2 SE 510694C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
tools
planting
soil
humus
tool
Prior art date
Application number
SE9500636A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9500636D0 (sv
SE9500636L (sv
Inventor
Georg Wadell
Original Assignee
Wadell Patent Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Wadell Patent Ab filed Critical Wadell Patent Ab
Priority to SE9500636A priority Critical patent/SE510694C2/sv
Publication of SE9500636D0 publication Critical patent/SE9500636D0/sv
Priority to NO960666A priority patent/NO960666L/no
Publication of SE9500636L publication Critical patent/SE9500636L/sv
Publication of SE510694C2 publication Critical patent/SE510694C2/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01CPLANTING; SOWING; FERTILISING
    • A01C5/00Making or covering furrows or holes for sowing, planting or manuring
    • A01C5/04Machines for making or covering holes for sowing or planting

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Soil Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Transplanting Machines (AREA)
  • Soil Working Implements (AREA)

Description

510 694 2 I enlighet med uppfinningen löses denna uppgift genom en in- dividuell preparering av varje avsedd planteringplats för en trädplanta. Först avskrapas humusskiktet exempelvis med en diame- ter av ungefär en halv meter. Därefter uppluckras den underlig- gande mineraljorden och dras ihop till en liten kulle omgiven av ett litet cirkulärt dike. Lämpligtvis ástadkommes i kullen ett centralt planteringshål. På detta sätt bildas en kraterliknande planteringsplats för en trädplanta som nedsättes i kraterns mitt.
Genom att den omkringliggande jorden luckrats upp underlättas för plantans rötter att snabbt sprida sig i jorden och ge plantan dess nödvändiga närings- och vattenupptagningsförmåga. Det cirku- lära runt om liggande diket tjänar som vattenmagasin för att för- bättra överlevnadsmöjligheterna även vid torra förhållanden. Ge- nom att humusskiktet avlägsnas tar det förhållandevis lång tid innan den närmaste växtligheten kan ta sig intill plantan och kväva densamma. Dessutom innebär det radiella avståndet att vissa skadeinsekter såsom exempelvis snytbaggen normalt sett inte tar sig in till plantan. Genom att plantan sätts i ett förpreparerat hål krävs av plantören ingenting annat än att han släpper ner plantan i hålet. Med andra ord en högst avsevärd förenkling av plantörens arbete.
Genom att åstadkomma de ovan beskrivna förfaringsstegen med roterbara eller vridbara verktyg kan de olika förfaringsstegen utföras mycket snabbt och precist samt delvis samtidigt. Lämp- ligtvis kan åstadkommandet av den ovannämnda planteringsplatsen åstadkommas med hjälp av en enda i en förhållandevis liten kran monterad på en traktor anordnat verktygsbärare eller -stomme.
Härigenom kan varje planteringsplats väljas individuellt på lämp- lig plats mellan stenar och dylikt samtidigt som ingen kraft el- ler energi behöver nedläggas på att påverka marken någon annan- stans än just där plantan skall stå. Vid ett första pàseende kan det ovan beskrivna arbetsförfarandet verka helt orimligt genom sin individuella karaktär samt att såpass många åtgärder måste vidtagas vid varje planteringsplats. Det har emellertid.visat sig att med ett enligt uppfinningen lämpligt utformat verktyg så kan beredandet av varje planteringsplats ske mycket snabbt och även verktygets förflyttning mellan olika planteringsplatser kan ske l. r i 510 694 snabbt så att en i praktiken anmärkningsvärt snabb och effektiv planteringspreparering kan åstadkommas. Traktorn med kranen kan vidare medföra de erforderliga plantorna för ett arbetspass och exempelvis kan en person gå bakom traktorn och släppa ner plan- torna i planteringshálen.
Det ovanstående förfarandet medger även med fördel använ- dandet av något större plantor än vad som hitintills brukats.
Detta eftersom plantan redan från början har tillgång på upp- luckrad mark i vilken rötterna snabbt kan växa ut. Om en mot- svarande planta sätts i, såsom ofta är fallet vid känd teknik, ett hål med hård omgivande mark så kan plantans rotförgrening bli för långsam för att klara den stora plantans vattenbehov. Dess- utom blir den ofta ett lätt offer för skadeinsekter.
En lämplig anordning eller verktygsbärare för ástadkommandet av den ovan beskrivna platsen består i enlighet med uppfinningen av en vridbar stomme som har en första uppsättning verktyg eller skär som vid stommens vridning runt en väsentligen vertikal axel hyvlar bort humuslagret. Genom att anordna skären snedställda ger rotationen även en radiell borttransport av det losskrapade hu- musskiktet, kvarlämnande en öppen yta med mineraljord. Dessa hu- musavverkande verktyg har ett arbetslåge och ett viloläge samt innefattar organ för att utföra rörelsen mellan dessa lägen.
Stommen uppbär ytterligare verktyg som också de är rörliga mellan ett arbetsläge och ett viloläge. I arbetsläget vrides dessa skär eller verktyg av stommen runt i mineraljordslagret och uppluckrar detta. Genom att anordna även dessa skär vinklade så kan en matningsrörelse inåt åstadkommas för mineraljorden så att den avsedda kullen åstadkommes.
Såväl organen för att fösa undan humusskiktet som för att luckra och fösa ihop jorden består lämpligtvis av par av diame- tralt motsatta sneda skär som är sneda åt olika håll så att stom- men under hela operationen kan vridas åt samma håll. Med sneda skär menas härvid att de är vinklade i förhållande till en tänkt radiell riktning genom skäret. Den radiella transporten åstad- kommes av denna snedställning.
Genom att i stommen centralt i mitten dessutom anordna en dorn eller ett borr som kan vara försett med markluckrande skär 510 694 4 erhålles dels en centrering av bearbetningen, dels en ytterligare uppluckring mitt under plantan dels formandet av ett hål för plantan.
Lämpligtvis àstadkommes vridningsrörelsen för den verktygen bärande stommen med hjälp av en så kallad rotator d v s ett vrid- organ med genomgående hydraulförbindningar. Dessa kan lämpligen användas för att påverka skiftandet mellan humusavlägsnande och mineraljordsuppluckrande verktyg.
Genom att det vidare i skogsbruket idag finns en stor mängd kranar utrustade med rotatorer och en i dessa anordnad gripklo för gripande och lyftande av timmer kan anordningen i enlighet med uppfinningen lätt åstadkommas genom att utbyta gripklodelen mot den ovan angivna verktygsbäraren i enlighet med uppfinningen. Även andra basmaskiner kan användas som bärare av den bearbetande rotorn i enlighet med uppfinningen.
I stället för att använda olika organ för humusavlägsnandet och mineraljordsuppdragandet kan ett och samma organ användas som förs mellan olika lägen respektive lutningar i förhållande till vridningsriktningen. Man kan även tänka sig att utnyttja olika vridningsriktningar för att åstadkomma de olika resultaten men förmodligen är en rotationsrörelse med samma riktning hela tiden att föredra.
Genom att låta borren gå ner under platsen för plantan fås en kontroll av att inte plantan placeras på ett för tunt jord- lager över berg.
Ytterligare detaljer och fördelar med uppfinningen framgår av nedanstående på ritningarna visade utföringsexempel. Härvid visar fig 1 ett exempel på en anordning i enlighet med uppfin- ningen sedd från sidan, fig 2 samma anordning sedd vinkelrätt mot fig 1, fig 3 schematiskt planteringsplatsen efter det första bearbetningssteget sett uppifrån fig 4 planteringsplatsen sedd i snitt, fig 5 resultatet av det andra bearbetningssteget sett upp- ifrån och fig 6 i snitt.
Den i fig l delvis visade uppfinningsanordningen innefattar en ej visad rotator upphängd i en kranbom som i sin tur sitter på en traktor. I rotatorn är en verktygsstomme upphängd. I stommens nederände är på en central cylindrisk del fyra ekvidistanta radi- 510 694 5 ella öron 2 eller flänsar anordnade. I flänsarna är sedan fyra armar 3 anordnade svängbara i var sitt radiellt vertikalt plan.
I tvà varandra diametralt motsatta armar 3 är första skär 4 fäs- ta. Härigenom blir dessa skär 4 rörliga fram och åter mellan ett övre och ett nedre ändläge med hjälp av hydraulkolvar 5. Till höger i fig 1 är arbetsläget visat och till vänster viloläget, i verkligheten intar emellertid dessa bägge skär 4 med tillhörande armar 3 alltid överensstämmande lägen. I det nedersta till höger visade läget befinner sig skären 4 i sitt humusavlägsnande läge.
Verktygen bildar vardera ett snedställt skär som vid vridningen i medursriktningen föser humusskiktet radiellt utåt respektive skär loss detta från marken (fig 3, 4). När detta arbete slut- förts kan skären 4 och armarna 3 av hydraulkolvarna 5 lyftas upp under det att istället skären 6 som visas i fig 2 nedsänkes eller nedsvänges på sina armar 7 av kolven 10. (Även i fig 2 är vilolä- get visat till vänster och bearbetningsläget till höger i åskåd- liggörande syfte, i själva verket intar de bägge skären alltid samma lägen.) Verktygens vinkling är motsatt den för verktygen 4 så att ett matande radiellt inåt erhålles för den av verktygen uppluckrade mineraljorden vid verktygsrotation. Centralt i verk- tyget finns en dorn eller borr 8 försedd med skär 9, vilken borr är fast monterad i den centrala cylinderdelen 1.
Vid användning nedsänkes verktygsbäraren mot marken under rotation. Borren 8 som skjuter ut längst arbetar sig ner i marken under fortsatt nedsänkande med de humusavlägsnande verktygen 4 i arbetsläge. Nedsänkningen fortgår tills dess humuslagret avlägs- nats (fig 3). I detta läge återföres de humusavlägsnande skären 4 upp till sina vilolägen under det att de mineraljordsluckrande skären 6 förs ned till sina arbetslägen och nedsänkningen av verktygsbäraren fortsättes tills dess önskat uppluckringsdjup er- nåtts varefter verktygsstommen.upplyftes från.marken kvarlämnande ett planteringshål i en kulle omgiven av ett ringformat dike och där utanför en ansamlad vall av humusmaterial (fig 5, 6).
Det har visat sig att verktygen för avlägsnandet av humus- skiktet i praktiken endast behöver ett varvs eller till och med mindre vridning eller rotation för att åstadkomma det önskade re- sultatet. Likaså kräves normalt mindre än ett varvs vridning för 510 694 6 att åstadkomma uppluckringen och inmatandet av jorden kring bor- ren. Vridningen av verktygsbäraren kan därför vara så pass lång- sam att inga risker uppstår till följd av centrifugalkrafter men utan att beredningen blir långsam totalt sett. På några få sekun- der är framställandet av en individuell planteringsplats åstad- kommen. Även om den ovan beskrivna användningen av kontinuerligt vridbara rotatorer är att föredra så kan man dock tänka sig att använda vridorgan som inte ger mer än ett varvs vridning eftersom varje arbetsmoment kan klaras med så lite vridning som ett varv i de flesta fall. Härvid kan de olika skären i stället ha samma snedställning men vara aktiva i olika rotationsriktningar. Skären är utbytbara dels för att möjliggöra utbyte vid förslitning dels för att möjliggöra anpassning till olika.planteringsförhållanden.
Kolvarna till de två olika uppsättningarna verktyg är lämp- ligen kopplade motsatt varandra så att när det ena verktyget förs upp går det andra ner och tvärtom. På detta sätt behöver endast två hydraulförbindningar föreligga en framåt och en åter, vilket är det normala fallet för rotatorer av det slag som användes vid de vanligaste rotatorerna.
De olika verktygen kan i ett alternativt utförande vara de- lar av gemensamma organ som förs mellan olika lägen. Likaså kan verktygen med hydraulkraft vara rörliga mot en återställande fjä- derkraft. På detta sätt kan man faktiskt klara sig med endast en hydraulförbindning om detta skulle vara önskvärt.
De olika skären manövrering och växlingen mellan dessa kan ske under samtidig rotation av verktygsbärare, så att i praktiken kan denna rotera kontinuerligt.
Genom att vidare planteringsarbeten normalt sett sker på sommaren och timmerhanteringsarbeten.på vintern kommer inget fli- tigt bytande mellan en gripklo och planteringsverktyg att behövas liksom inte heller någon konkurrens mellan arbetsuppgifter. Genom att kostnaden för verktyget vidare blir förhållandevis måttlig så kan planteringsarbetet underlättas för en stor mängd skogsbruks- ägare med en minskad risk för belastningsskador och dylikt som ytterligare positivt resultat utöver en bättre återväxt.
Vid normal plantering av skog tar det något år eller par in- 510 694 7 nan plantan tar sig, förmodligen till följd av den tid som det tar för plantan få ut rötterna genom den omgivande hårt ihoppres- sade jorden. Vid uppfinningen är jorden däremot uppluckrad och plantans rotsystem kan utvecklas snabbare och därmed också plan- tans tillväxt, vilket är av vikt såväl för dess överlevnad som för ett förbättrat utbyte från skogen. De växtbetingelser i form av fukt- och ljusförhållanden som erhålles med uppfinningen blir goda för plantan praktiskt taget oberoende av lokala förhållanden och den planterandes skicklighet. Samtidigt är planterandet mer ekologiskt gynnsamt även genom att bearbetningen av marken hålls till ett absolut minimum så att exempelvis erosionsskador elimi- neras.
Inom ramen för uppfinningstanken kan man även tänka sig att anordna fler verktygsbärare i en gemensam kran, så att samtidigt flera planteringsplatser åstadkommes.
Inom ramen för uppfinningstanken kan man även tänka sig att ha borren eller dornen utbytbar för anpassning till olika plantsorlekar.

Claims (9)

510 694 8 P A T E N T K R A V
1. Förfarande för framställande av en planteringsplats för i synnerhet trädplantor i skog, kännetecknat av att med en kring en väsentligen vertikal axel roterande verktygsrörelse avlägsnas i ett första steg humusskiktet pä marken, i ett andra steg luck- ras den underliggande mineraljorden upp samt föses mot mitten av det bearbetade området med en kring en väsentligen vertikal axel roterande verktygsrörelse, ástadkommande en central planterings- hög omgiven av ett dike.
2. Anordning för att i enlighet med krav 1 framställa en planteringsplats för i synnerhet trädplantor i skog, varvid med en kring en väsentligen vertikal axel roterande verktygsrörelse i ett första steg humusskiktet på marken avlägsnas och i ett andra steg den underliggande mineraljorden luckras upp samt föses mot mitten av det bearbetade området med en kring en väsentligen vertikal axel roterande verktygsrörelse, ästadkommande en central planteringshög omgiven av ett dike, kännetecknad av att den inne- fattar en vridbart eller roterbart anordnad stomme som uppbär en första uppsättning verktyg (4) för humusskiktets avlägsnandet vilka är rörliga mellan ett första arbetsläge och ett andra par- keringsläge och att verktygen i bearbetningsläget är så vinklade att de vid rotationen pressar humusskiktet utåt samtidigt som detta avhyvlas från underlaget.
3. Anordning enligt krav 2, kånnetecknad av att den ytterli- gare innefattar verktyg (6) för åstadkommandet av en uppluckring av mineraljorden, vilka verktyg är rörliga mellan ett arbetsläge och ett parkeringsläge och att dessa verktyg efter det att humus- skiktet avlägsnats bringas till arbetsläget för uppluckrande av den underliggande jorden samt att dessa verktyg (6) är sä vinkla- de att den uppluckrade jorden föses ihop i en central hög eller kulle.
4. Anordning enligt krav 2 eller 3, kännetecknad av att den innefattar ett centralt anordnat borr (8) som dels håller verk- tyget centrerat under de tvà arbetsfaserna dels bildar ett cen- tralt planteringshál för själva plantan.
5. Anordning enligt krav 4, kännetecknad av att borret är försett med uppluckrande skär (9). 9 510 694
6. Anordning enligt något av kraven 2 - 5, kännetecknad av att den uppbärs av en kran och att vridrörelsen ástadkommes av en rotator.
7. Anordning enligt något av kraven 2 - 6, kännetecknad av att den innefattar flera vridbara eller roterbara verktyg (4, 6).
8. Anordning enligt något av kraven 2 - 7, kännetecknad av att verktygen (4, 6) för humusavlägsnandet respektive mineral- jordsuppluckrandet är motsatt vinklade så att samma rotations- riktning kan användas vid bearbetning.
9. Anordning enligt nàgot av kraven 2 - 8, kännetecknad av att de olika skären kan ha samma snedställning men vara aktiva i olika rotationsriktningar.
SE9500636A 1995-02-21 1995-02-21 Förfarande och anordning för planterande av skog SE510694C2 (sv)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9500636A SE510694C2 (sv) 1995-02-21 1995-02-21 Förfarande och anordning för planterande av skog
NO960666A NO960666L (no) 1995-02-21 1996-02-20 Fremgangsmåte og anordning for utplanting av skog

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9500636A SE510694C2 (sv) 1995-02-21 1995-02-21 Förfarande och anordning för planterande av skog

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9500636D0 SE9500636D0 (sv) 1995-02-21
SE9500636L SE9500636L (sv) 1996-08-22
SE510694C2 true SE510694C2 (sv) 1999-06-14

Family

ID=20397308

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9500636A SE510694C2 (sv) 1995-02-21 1995-02-21 Förfarande och anordning för planterande av skog

Country Status (2)

Country Link
NO (1) NO960666L (sv)
SE (1) SE510694C2 (sv)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2001080623A1 (en) * 2000-04-25 2001-11-01 Neoforest Oy Apparatus for the sowing of seeds and planting of saplings

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2001080623A1 (en) * 2000-04-25 2001-11-01 Neoforest Oy Apparatus for the sowing of seeds and planting of saplings

Also Published As

Publication number Publication date
NO960666L (no) 1996-08-22
SE9500636D0 (sv) 1995-02-21
SE9500636L (sv) 1996-08-22
NO960666D0 (no) 1996-02-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3818957A (en) Land clearing and tree planting site preparation apparatus
US20130042796A1 (en) Method of Planting a Seed, Plant, Bush or Tree, and a Drill
KR102207209B1 (ko) 풀제거기, 그것을 사용한 논 제초 작업 기계 및 논 제초 방법
JPH07102030B2 (ja) 水草カッター装置
SE510694C2 (sv) Förfarande och anordning för planterande av skog
US3561540A (en) Device for planting trees or the like
CA2045417C (en) Mulching apparatus
CN100488349C (zh) 可随时左右液压助调并由液压马达传动式中耕机
JP2003003778A (ja) 自走式苗木植穴掘削機
CN112205100B (zh) 一种园林种植的绿植翻土养护装置
CN105709889B (zh) 一种香蕉树破碎装置
CA2273640C (en) A mini shrub spader
CN117136816B (zh) 一种荒山治理开垦植树设备
RU217777U1 (ru) Устройство для удаления нежелательной древесно-кустарниковой растительности с корневой системой
CN213462946U (zh) 一种植物移植器
CN215073828U (zh) 用于苗木种植的挖坑机
Fomenko et al. Check for updates The Optimization of the Grubber Pruning Device Design
RU2496294C1 (ru) Площадкоделатель
CN217552606U (zh) 一种大型园林雕塑件加工用废料回收装置
CN217694212U (zh) 一种松土装置
CN212035223U (zh) 一种多功能挖树机
CN102405814B (zh) 连续植树法
SE502683C2 (sv) Förfarande och anordning för plantering av trädplantor
SE469255B (sv) Saamaskin foer skogsfoeryngring, med ett roterande markberedande organ
US20020092208A1 (en) Spot mounder

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed