SE505684C2 - Lastbärare - Google Patents

Lastbärare

Info

Publication number
SE505684C2
SE505684C2 SE9403658A SE9403658A SE505684C2 SE 505684 C2 SE505684 C2 SE 505684C2 SE 9403658 A SE9403658 A SE 9403658A SE 9403658 A SE9403658 A SE 9403658A SE 505684 C2 SE505684 C2 SE 505684C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
load carrier
load
trailer
relative
turntable
Prior art date
Application number
SE9403658A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9403658D0 (sv
SE9403658L (sv
Inventor
Tomas Bergling
Original Assignee
Esco Int Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Esco Int Ltd filed Critical Esco Int Ltd
Priority to SE9403658A priority Critical patent/SE505684C2/sv
Publication of SE9403658D0 publication Critical patent/SE9403658D0/sv
Priority to AU38220/95A priority patent/AU3822095A/en
Priority to PCT/SE1995/001267 priority patent/WO1996013420A1/en
Priority to EP95936185A priority patent/EP0787091A1/en
Publication of SE9403658L publication Critical patent/SE9403658L/sv
Priority to NO971910A priority patent/NO971910D0/no
Priority to FI971775A priority patent/FI971775A/sv
Publication of SE505684C2 publication Critical patent/SE505684C2/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B62LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
    • B62DMOTOR VEHICLES; TRAILERS
    • B62D53/00Tractor-trailer combinations; Road trains
    • B62D53/04Tractor-trailer combinations; Road trains comprising a vehicle carrying an essential part of the other vehicle's load by having supporting means for the front or rear part of the other vehicle
    • B62D53/06Semi-trailers
    • B62D53/067Multi-purpose, convertible or extendable load surface semi-trailers

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Handcart (AREA)
  • Agricultural Machines (AREA)
  • Body Structure For Vehicles (AREA)
  • Medicines Containing Material From Animals Or Micro-Organisms (AREA)

Description

10 15 20 25 30 35 505 684 användas för inrikestransporter och helt andra för transporter över rikets gränser. Exempelvis används så kallade trailerdragare, d v s fordon med en koppling, till vilken en trailer vridbart kan kopplas via en så kallad kingpin eller axeltapp, varvid kopplingen tar upp en del av vikten hos trailern, endast i liten utsträckning i Sverige, då det med sådana ej är möjligt att uppnå den i Sverige maximalt tillåtna fordonskombinationslängden, medan dragfordon av denna typ i ut- omordentligt stor omfattning används i de nuvarande EU-länderna. I Sverige är dragfordon med en på själva fordonet fast lastbärare vanligast, men det är praktiskt taget omöjligt att med sådana drag- fordon draga nämnda trailers.
SAMMANFATTNING AV UPPFINNINGEN Syftet med föreliggande uppfinning är att råda bot på ovannämnda olägenhet och tillhandahålla en lastbärare som möjliggör ett bättre utnyttjande av de ramar som respektive lands bestämmelser sätter för transport av last med hjulburna dragfordon.
Detta syfte uppnås enligt uppfinningen genom att lastbärare av in- ledningsvis definierat slag dessutom förses med en i närheten av stommens, med avseende på dragriktningen bakre ände anordnad vändskiva för tillkoppling av en trailer till lastbäraren.
Härigenom blir det således möjligt att till en av ett dragfordon dra- gen lastbärare koppla till en trailer, så att vid lämpligt utformande av längden på själva lastbäraren, ifrågavarande dragfordon i Sve- rige kan framföra en fordonskombination i närheten av den i Sverige tillåtna maximala längden under samtidigt medförande av en sådan trailer som är bruklig i våra grannländer med en kortare tillåten maximal längd hos en fordonskombination. På detta vis kan en så- dan till Sverige kommande trailer kopplas på den uppfinningsenliga lastbäraren och därefter denna transporteras vidare under medta- gande av ytterligare last på lastbäraren i fråga.
Enligt en föredragen utföringsform av uppfinningen innefattar lastbä- raren i närheten av stommens, med avseende på dragriktningen 10 15 20 25 30 35 505 684 3 främre ände anordnade medel för kopplande av lastbäraren till en vändskiva hos en trailerdragare. Detta medför en stor flexibilitet vid transportering av laster, då det nu är möjligt att använda så kallade trailerdragare för transport av laster i olika länder med olika maxi- mallängder för en fordonskombination under maximalt utnyttjande av dessa maximallängder. Därigenom kan exempelvis under nuva- rande bestämmelser en fràn Danmark till Sverige anländande trai- lerdragare med den brukliga, standardiserade trailern förses med den uppfinningsenliga lastbäraren, trailern hängas på denna och därefter en längre fordonskombination framföras under tiden i Sve- rige med samma trailerdragare. Genom denna utföringsform av uppfinningen fär således trailerdragare ett betydligt större använd- ningsområde i Sverige, och det blir ett dragfordon med en mycket stor flexibilitet och därmed mycket intressantare än de nu för 24 meters-transporter använda dragfordonen med fast lastbärare. Med denna utformning av den uppfinningsenliga lastbäraren är det natur- ligtvis även möjligt att koppla en uppfinningsenlig lastbärare till den bakre vändskívan hos en annan sådan lastbärare, så att nämnda trailerdragare även kan användas för att dra en sådan fordonskom- bination, som således ej innefattar någon konventionell trailer. Hä- rigenom är det exempelvis möjligt att transportera containrar eller växelflak med last på de båda lastbärarna under utnyttjande av den maximalt tillåtna längden hos en fordonskombination, men det är naturligtvis även möjligt att lastbärarna uppvisar fasta sådana last- innehållande enheter. Når så behövs kan därvid en av lastbärarna kopplas ifrån och istället en trailer kopplas till den andra lastbära- ren.
Enligt en ytterligare, mycket fördelaktig utföringsform av uppfin- ningen innefattar lastbäraren en inrättning anordnad att tillåta rela- tivförskjutning i lastbärarens längdriktning mellan en Iastinnehållan- de enhet avsedd att vila på stommen och ett organ för bärande av lastbärarens vändskiva mellan fasta lägen. Tack vare den möjlighet till relativförskjutning som denna inrättning erbjuder, är det möjligt att enkelt kunna utföra lastning och lossning vid kaj, då vid medfö- rande av en trailer denna kan backas intill kajen och kopplas från lastbäraren och sedan lastbäraren efter lämplig förskjutning av dess 10 15 20 25 30 35 505 684 4 lastinnehàllande enhet och nämnda bärorgan relativt varandra till ett läge i vilket nämnda enhet bakåt väsentligen når åtminstone fram till den bakre begränsningen av bärorganet, kan backas med sin last- innehällande enhet väsentligen ända fram till kajkanten.
Enligt en ännu ytterligare föredragen utföringsform av uppfinningen innefattar nämnda inrättning medel för tillåtande av förskjutning av organet för bärande av Iastbärarens vändskiva relativt stommen i Iastbärarens längdriktning, nämnda bärorgan är bildat av eller an- ordnat på nämnda chassi, och chassit är anordnat förskjutbart rela- tivt stommen i Iastbärarens Iängdriktning. Tack vare denna förskjut- barhet av chassit relativt Iastbärarens stomme uppnås en ytterligare fördel vad gäller flexibiliteten vid framförande av last med den upp- finningsenliga lastbäraren. Det blir följaktligen möjligt att anpassa avståndet mellan chassits hjulaxlar och intilliggande hjulaxlar, d v s vanligtvis hos dragfordonet, till lastens tyngd och vågbestämmel- serna, framför allt vad gäller transport över broar. Det blir således möjligt att med den uppfinningsenliga lastbäraren transportera för- hållandevis tung last i konventionella containrar eller växelflak tack vare att nämnda axelavständ kan göras tillräckligt stort genom för- skjutande av Iastbärarens chassi bakåt relativt dess stomme.
Dessutom kommer vid dragande av lastbäraren med en trailerdraga- re och ett påhängande av en trailer på lastbäraren axelavståndet mellan trailerdragarens axlar och hjulaxlarna hos Iastbärarens chassi att bli så pass stort, att maximal last kan framföras. Vid kopplande av två uppfinningsenliga lastbärare efter varandra kan dessa dra två mycket tungt lastade containrar eller växelflak och bekvämt distribuera dessa, exempelvis till en lastkaj, då förskjut- barheten av chassit gör att maximal last kan tas ut med hänsyn till vägbestämmelserna.
Enligt en vidareutveckling av den ovan först nämnda föredragna ut- föringsformen av uppfinningen är nämnda kopplingsmedel anord- nade förskjutbara i Iastbärarens längdriktning relativt stommen, vil- ket ytterligare förbättrar möjligheterna till att uppnå just det hjul- axelavstànd som efterfrågas i respektive fall. 10 15 20 25 30 505 684 5 Enligt en vidareutveckling av utföringsformen med medel för tillà- tande av förskjutning av organet för bärande av lastbärarens vänd- skiva innefattar lastbäraren medel för automatisk och direkt av vin- keln mellan längdutsträckningen av en till lastbärarens vändskiva kopplad trailer och lastbäraren beroende förskjutning av nämnda bärorgan eller därmed fast förbunden del i lastbärarens längdrikt- ning relativt stommen för att öka förskjutningen av denna vändskiva bakät med tilltagande av nämnda vinkel och vice versa. Genom an- vändande av en sàdan automatisk anpassning av vändskivans läge i förhållande till lastbärarens stomme i beroende av vinkeln mellan lastbärare och därtill kopplad trailer, kan mellanrummet mellan de lastinnehàllande enheterna hos lastbäraren och trailern göras mycket kort vid i samma längdriktning sig sträckande lastbärare och trailer, men det blir ändå möjligt att svänga på ett tillfredsställande sätt med fordonskombinationen. Dä det är längden pà fordonskom- binationen vid sàdan inriktning mellan lastbäraren och trailern som är avgörande för om fordonskombinationen ligger inom lagens ra- mar, kan pá detta sätt en lastinnehàllande enhet, såsom container eller växelflak, av maximal längd framföras pà lastbäraren i kombi- nation med dragande av en trailer. Det är även möjligt att anordna dylika medel i samband med medlen för kopplande av lastbäraren till en vändskiva hos en trallerdragare, därest nämnda kopplings- medel är anordnade förskjutbara i lastbärarens längdriktning relativt stommen, för att om möjligt kunna medföra en ännu längre lastinne- hållande enhet pá lastbäraren.
Ytterligare fördelar med samt fördelaktiga särdrag hos uppfinningen kommer att framgå av den efterföljande beskrivningen samt övriga osjälvständiga patentkrav. 10 15 20 25 30 35 505 684 KORT BESKRIVNING AV RITNINGARNA Härnedan beskrivs en säsom exempel anförd föredragen utförings- form av uppfinningen under hänvisning till bifogade ritningar, på vilka: Fig 1 är en schematisk vy ovanifràn av en lastbärare enligt en före- dragen utföringsform av uppfinningen i ett första läge, i vilket en trailer kan kopplas till den, Fig 2 är en sidovy av Iastbäraren enligt Fig 1, Fig 3 är en sidovy av Iastbäraren enligt Fig 1 och 2 i ett andra läge, i vilket den är lämpad för lastning och lossning av på Iastbäraren befintlig lastinnehàllande enhet, Fig 4 är en sidovy av Iastbäraren i det första läget enligt Fig 1 och 2, varvid den är kopplad till en trailerdragare, har ett växelflak vi- lande på sin stomme och en trailer kopplad till sin vändskiva, och Fig 5 är en sidovy av fordonskombinationen i Fig 4, men med bort- kopplad trailer och Iastbäraren överförd till det andra läget enligt Fig 3.
DETALJERAD BESKRIVNING AV EN FÖREDRAGEN UTFÖRINGS- FORM AV UPPFINNINGEN l Fig 1-3 illustreras mycket schematiskt en lastbärare 1 enligt en fö- redragen utföringsform av uppfinningen, varvid endast de detaljer som är viktiga för att belysa uppfinningen är medtagna. Lastbäraren innefattar en stomme 2 i form av ett ramverk av längsgående 3 och tvärgäende 4 balkar. Ovanpå stommens 2 ram är tvä tvärgäende balkar 5 för uppbärande av en lastinnehàllande enhet, såsom en container eller växelflak, anordnade. Lastbäraren innefattar vidare i närheten av stommens, med avseende på dragriktningen främre än- de anordnade medel för kopplande av Iastbäraren till en vändskiva hos en trailerdragare, d v s en så kallad kingpin 6, vilket vanligtvis 10 15 20 25 30 35 505 684 är en axeltapp med 50 mm diameter. Axeltappen 6 är anordnad pä en bärare eller vagga 7, som är ansluten till stommens 2 motstå- ende längsbalkar 3 på förskjutbart sätt, så att axeltappens 6 läge kan ställas in i längdled i förhållande till stommen 2 och låsas i olika sådana lägen med icke visade làsmedel för möjliggörande av koppling av lastbäraren till både 2- och 3-axliga dragbilar samt för att göra det möjligt att på optimalt sätt fördela lasten mellan axlarna på en sådan dragbil och hjulaxlarna hos lastbäraren.
Lastbäraren uppvisar vidare ett chassi 8 med hjul 9 för stödjande på underlaget 10. I föreliggande fall har chassit två hjulaxlar, men an- nat antal, exempelvis tre, är även möjligt. l närheten av chassits hjul 9 är på chassit en konventionell vändskiva 11 för tillkoppling av en trailer med så kallad kingpin till lastbäraren anordnad. Chassit 8 är i längdled relativt stommen förskjutbart anslutet till stommen och fastlåsbart relativt stommen i fasta lägen. För denna skull uppvisar stommens längsgående balkar styrorgan, företrädesvis i form av profilspår, med vilka motsvarande styrorgan 12 hos chassit är av- sedda att gå i ingrepp för att kunna utföra en styrd förskjutningsrö- relse relativt stommens längsbalkar 3. Chassit innefattar en ram med längsgående balkar 13, vid vilkas främre ände en tvärgående balk 14 är fastgjord och uppvisar nämnda styrorgan 12. l Fig 2 an- tydes schematiskt genom en ring 15 medel för låsande av chassit 8 i olika fasta lägen relativt stommen. Detta sker företrädesvis genom införande av låstappar eller -stänger i genom ringen 15 antydda ho- nartade organ hos lastbärarens chassi 8.
Lastbäraren i fråga är en så kallad trailer, vilken när den ej är via axeltappen 6 påhängd på en trailerdragare förutom via hjulen 9 även vilar på underlaget 10 via två ben, som är anordnade vid last- bärarens motsatta ände och är nedfällbara relativt stommen för par- kering av lastbäraren. Dessa ben har ingenting med uppfinningen att skaffa och är därför i förenklande syfte utelämnade i figurerna.
När den uppfinningsenliga lastbäraren kopplas på en trailerdragare kommer belastningen från dess egenvikt samt på lastbäraren vi- lande last att tagas upp av hjulen 9 samt via överföring på trailer- dragarens vändskiva av trailerdragarens hjul. 10 15 20 25 30 35 505 684 l Fig 3 illustreras hur chassit 8 förskjutits in under stommen 2 och låses fast i ett läge, i vilket vändskivan 11 är anordnad under stom- men och chassits bakre kant möjliggör backande av lastbäraren med därpå vilande last väsentligen fram till kanten hos en lastkaj. I det fall lastbärarens balkar 5 uppbär en lastinnehållande enhet som skjuter ut bakåt längre än stommens bakre kant, vore det möjligt att förskjuta chassit med avseende på stommen något längre bak än vad som är visat i Fig 3 och ändå möjliggöra backande till kaj.
Förskjutbarheten av chassit 8 och därmed vändskivan 11 med av- seende på stommen möjliggör både ett alternativ mellan att med lastbäraren 1 draga en därtill kopplad trailer (läget enligt Fig 1 och 2) eller vid frånvaro av eller frånkopplad sådan trailer backa in till lastkaj och att ställa in avståndet mellan axlarna hos hjulen 9 och axlarna hos den lastbäraren dragande trallerdragaren, för att an- passa detta avstånd till tyngden hos den last som skall framföras därmed. Därvid kan även kingpinbäraren 7 förskjutas för att uppnå optimal sådan anpassning. Härigenom blir det möjligt att medelst den uppfinningsenliga lastbäraren köra containrar eller växelflak med tunga laster, vilka ett dragfordon med fast lastbärare inte skulle klara med de hjulaxelavstånd som finns på ett sådant.
Funktionen hos den uppfinningsenliga anordningen kommer nu att förklaras genom att nu även hänvisa till Fig 4 och 5. Lastbäraren är avsedd att via axeltappen 6 kopplas till en konventionell vändskiva 16 hos en konventionell så kallad trailerdragare 17. På lastbärarens bärbalkar 5 kan en container eller ett växelflak 18 anordnas, varvid i växelflaksfallet 18 detta företrädesvis sker genom inkörande av lastbäraren under det på marken via fyra ben vilande växelflaket och sedan höjande av fordonet. Andra pålastningsmöjligheter finns även. l det i Fig 4 visade fallet är det meningen att det rör sig om ett 7,45 meter långt växelflak, vilket är en standardlängd. Till last- bäraren kopplas en trailer 19 via införande av dess så kallad king- pin i vändskivan 11 hos lastbäraren 1. Därvid kommer en del av trailerns vikt att överföras på hjulens 9 axlar. I det i Fig 4 visade fallet avses trailern 19 ha den inom EU förekommande standard- 10 15 20 25 30 '35 505 684 9 längden av 13,6 meter. Den på detta sätt bildade fordonskombina- tionen har en längd som understiger 24 meter och kan därigenom enligt nuvarande bestämmelser framföras i Sverige. När fordons- kombinationen kommer till ett ställe för lastning eller lossning kan den backas med trailern 19 in till en lastkaj, varpå trailern ställs på sina främre ben och kopplas ifrån lastbäraren. Därpå körs trailer- dragaren med lastbäraren framåt, varpå en förskjutning av chassit 8 relativt stommen 2 till det i Fig 5 visade läget, exempelvis genom aktiverande av någon typ av broms på chassits hjul 9 och därefter backande av trailerdragaren, sker. Därefter kan det i Fig 5 visade fordonet backa in till lastkajen för bekvämt lastande eller lossande av växelflaket 18.
Det är således möjligt att transportera en konventionell trailer 19 även i länder som tillåter större maximilängder hos en fordonskom- bination under samtidigt medtagande av ytterligare last, exempelvis via en container eller ett växelflak, samtidigt som lastning och lossning av såväl trailern som den andra lastinnehållande enheten kan ske på bekvämt sätt utan användande av speciella lyftanord- ningar såsom kran eller truck. Därtill kan ett och samma fordon, d v s en trailerdragare, användas både för sådan transport inom riket och transport av trailern 19 i andra länder med kortare maximal längd hos en fordonskombination. lnrikestrafik kan således smidigt integreras med trafik för export och/eller import.
Det är även möjligt att göra en eller båda av bäraren 7 och chassit 8 rörliga i lastbärarens längdled i beroende av den just förhanden varande vinkelinställningen mellan trailerdragaren och lastbäraren respektive lastbäraren och den därtill anslutna trailern för att än bättre utnyttja den tillåtna maximala längden hos en fordonskombi- nation, såsom ovan beskrivet, och därvid exempelvis kunna samti- digt framföra ett 7,82 meters växelflak och en 13,6 meters trailer.
Sådan rörelse i längdled av kingpinbäraren 7 eller chassit 8 kan ske exempelvis mekaniskt, med kuggkrans eller på hydrauliskt sätt.
Uppfinningen är givetvis inte på något sätt begränsad till den ovan beskrivna föredragna utföringsformen, utan en mängd möjligheter 10 15 20 25 30 35 505 684 10 till modifikationer därav torde vara uppenbara för en fackman på området, utan att denne för den skull avviker fràn uppfinningens grundtanke.
Exempelvis avses den last som nämns i patentkrav 1 inbegripa även fallet av en på lastbäraren fast anordnad lastinnehàllande en- het.
"Lastbärare avsedd att dragas av ett dragfordon" inbegriper även fallet då lastbäraren ifråga är permanent ansluten till dragfordonet.
Trailerdragare avses inbegripa alla former av dragfordon med en vridbar koppling för påkopplande av en släpvagn eller trailer, varvid kopplingen är avsedd att ta upp en del av trailerns vikt. Således är det ej nödvändigt att trailerdragaren är av konventionell typ och just avsedd att draga de ovan diskuterade, standardiserade släpvag- narna.
Det vore naturligtvis möjligt att anordna lastbärarens vändskiva på ett annat bärorgan än lastbärarens chassi och göra detta bärorgan förskjutbart relativt lastbärarens stomme, men detta skulle då inne- bära att fördelen med möjligheten till inställande av hjulaxelavstånd för transporterande av mycket tunga laster med lastbäraren skulle gå förlorad.
Likaså vore det möjligt att istället för att förskjuta lastbärarens vändskiva relativt lastbärarens stomme förskjuta en på lastbäraren anordnad lastinnehàllande enhet relativt vändskivan, exempelvis genom förskjutbart anordnande av de balkar eller dylikt som uppbär nämnda enhet, så att det på så vis kan skiftas mellan ett läge i vil- ket det är möjligt att koppla till en trailer till lastbäraren och ett läge i vilket lastbäraren utan sådan trailer kan backas ända fram till kaj med den därav burna lastinnehàllande enheten.
Chassit och den främre axeltappsbäraren hos lastbäraren kan för- skjutas utmed stommen pà vilket önskvärt och lämpligt sätt som helst, exempelvis manuellt eller med hydraulik.

Claims (15)

10 15 20 25 30 35 M 505 684 Eatenikcax
1. Lastbärare avsedd att dragas av ett dragfordon, vilken innefattar en stomme (2) utformad att bära last (18) och ett chassi (8) med hjul (9) för stödjande på underlaget, varvid den dessutom innefattar en i närheten av stommens, med avseende på dragriktningen bakre ände anordnad vändskiva (11) för tillkoppling av en trailer (19) till lastbäraren, samt en inrättning (3, 12-14) anordnad att tillåta relativ- förskjutning i lastbärarens längdriktning mellan en lastinnehållande enhet, avsedd att vila på stommen (2) och ett organ (8) för bärande av lastbärarens vändskiva (11) mellan fasta lägen, därav, att lastbärarens stomme (2) innefattar ett ram- verk för bärande av från lastbäraren separerbara växelflak (18) och/eller containrar.
2. Lastbärare enligt krav 1, därav, att den innefattar i närheten av stommens (2), med avseende på dragriktningen främre ände anordnade medel (6, 7) för kopplande av lastbäraren till en vändskiva (16) hos en trailer- dragare (17).
3. Lastbärare enligt krav 1 eller 2, därav, att nämnda inrättning är anordnad att tillåta nämnda relativförskjutning åtminstone mellan ett första läge, i vilket en av stommen (2) buren nämnd enhet (18) bakåt väsentligen når åtminstone fram till den bakre begränsningen av nämnda bärorgan (8), och ett andra läge, i vilket nämnda bärorgan (8) skjuter ut åt- minstone så mycket relativt nämnda enhet (18) och stommen (2) att en trailer (19) kan kopplas till dess vändskiva (11).
4. Lastbärare enligt något av kraven 1-3, därav, att nämnda inrättning innefattar medel (12) för tillåtande av förskjutning av organet (8) för bärande av lastbärarens vändskiva (11) relativt stommen i lastbärarens längdriktning.
5. Lastbärare enligt krav 4, 10 15 20 25 30 35 505 684 - 12 därav, att nämnda bärorgan är bildat av eller anord- - nat på nämnda chassi (8), och att chassit (8) är anordnat förskjut- bart relativt stommen (2) i lastbärarens längdriktning.
6. Lastbärare enligt krav 4 eller 5, därav, att stommen (2) uppvisar styrorgan anordnade att gripa in med och möjliggöra styrd förskjutning relativt stommen (2) av på bärorganet eller därmed fast förbunden del anordnade motsvarande ingreppsorgan (12).
7. Lastbärare enligt krav 6, därav, att nämnda styr- och ingreppsorgan är teles- kopartat utformade.
8. Lastbärare enligt krav 6 eller 7, därav, att styrorganen är bildade av profiler hos längsbalkar (3) hos stommen (2), i vilka nämnda ingreppsorgan (12) är styrt förskjutbart mottagna.
9. Lastbärare enligt något av kraven 4-8, kännetegkgad därav, att den innefattar medel (15) för låsande av bärorganet (8) eller därmed fast förbunden del relativt stommen (2).
10. Lastbärare enligt krav 9, därav, att låsmedlen innefattar hanartade organ för- bara i låsande ingrepp med honartade organ i bestämda relativlä- gen mellan stommen (2) och bärorganet (8) eller därmed fast för- bunden del.
11. Lastbärare enligt något av kraven 1-3, känngtggknad därav, att nämnda inrättning innefattar medel för tillå- tande av förskjutning av en av stommen buren lastinnehållande en- het (8) relativt stommen (2).
12. Lastbärare enligt krav 11, 10 15 20 . 505 684 13' därav, att den innefattar i lastbärarens längdriktning- relativt stommen (2) förskjutbart anordnade organ (5) på vilka en av lastbäraren buren nämnd enhet (18) är avsedd att vila på.
13. Lastbärare enligt krav 1, därav, att nämnda ramverk är utformat att kunna mottaga åtminstone ett konventionellt 7,45 meters växelflak (18) och lastbärarens vändskiva (11) anordnad att samtidigt kunna mot- taga en standardiserad 13,6 meters trailer (19).
14. Lastbärare enligt krav 4, därav, att den innefattar medel för automatisk och di- rekt av vinkeln mellan Iängdutsträckningen av en till lastbärarens vändskiva (11) kopplad trailer (19) och lastbäraren (1) beroende förskjutning av nämnda bärorgan (8) eller därmed fast förbunden del i lastbärarens längdriktning relativt stommen (2) för att öka för- skjutningen av denna vändskiva (11) bakåt med tilltagande av nämnda vinkel och vice versa.
15-. Lastbärare enligt krav 2, därav, att nämnda kopplingsmedel (6, 7) är anord- nade förskjutbara i lastbärarens (1) längdriktning relativt stommen (2)-
SE9403658A 1994-10-26 1994-10-26 Lastbärare SE505684C2 (sv)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9403658A SE505684C2 (sv) 1994-10-26 1994-10-26 Lastbärare
AU38220/95A AU3822095A (en) 1994-10-26 1995-10-26 Load carrier
PCT/SE1995/001267 WO1996013420A1 (en) 1994-10-26 1995-10-26 Load carrier
EP95936185A EP0787091A1 (en) 1994-10-26 1995-10-26 Load carrier
NO971910A NO971910D0 (no) 1994-10-26 1997-04-25 Lastbærer
FI971775A FI971775A (sv) 1994-10-26 1997-04-25 Lasttransportör

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9403658A SE505684C2 (sv) 1994-10-26 1994-10-26 Lastbärare

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9403658D0 SE9403658D0 (sv) 1994-10-26
SE9403658L SE9403658L (sv) 1996-04-27
SE505684C2 true SE505684C2 (sv) 1997-09-29

Family

ID=20395742

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9403658A SE505684C2 (sv) 1994-10-26 1994-10-26 Lastbärare

Country Status (6)

Country Link
EP (1) EP0787091A1 (sv)
AU (1) AU3822095A (sv)
FI (1) FI971775A (sv)
NO (1) NO971910D0 (sv)
SE (1) SE505684C2 (sv)
WO (1) WO1996013420A1 (sv)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
BE1013635A3 (nl) * 2000-08-04 2002-05-07 Renders Sa Verrijdbare constructie voor vrachtvervoer.
BE1014490A3 (nl) * 2001-11-22 2003-11-04 Renders Sa Verrijdbare constructie voor vrachtvervoer en dergelijke.
EP1426274B9 (en) * 2002-12-05 2008-10-01 Renders S.A. Mobile construction for freight transport
IES20080762A2 (en) * 2008-09-19 2011-01-19 David Dennison A trailer
US9612063B2 (en) 2014-07-31 2017-04-04 Altex Industries Inc. Support for a heat exchanger tube bundle

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3374010A (en) * 1966-05-06 1968-03-19 Xtra Inc Coupleable chassis
CH647470A5 (de) * 1980-11-25 1985-01-31 Fischer Ag Georg Sattelkupplung zur verbindung einer zugmaschine mit einem auflieger.
US4400004A (en) * 1981-08-20 1983-08-23 Arguin Trailer Frame, Inc. Tandem trailer system
DE3207582C2 (de) * 1982-03-03 1987-05-07 Ackermann-Fruehauf Corporation & Co Ohg, 5600 Wuppertal Sattelanhänger
EP0107746A1 (en) * 1982-10-29 1984-05-09 Donald L. Rush Trailer connecting running gear
AU637256B2 (en) * 1990-09-04 1993-05-20 Maxi-Cube Pty Ltd Short road trailer for b-doubles

Also Published As

Publication number Publication date
FI971775A0 (sv) 1997-04-25
SE9403658D0 (sv) 1994-10-26
SE9403658L (sv) 1996-04-27
NO971910L (no) 1997-04-25
EP0787091A1 (en) 1997-08-06
NO971910D0 (no) 1997-04-25
AU3822095A (en) 1996-05-23
WO1996013420A1 (en) 1996-05-09
FI971775A (sv) 1997-04-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4702662A (en) Trailer
AU623115B2 (en) Aircraft ground handling vehicle
US9511702B2 (en) System and method for vehicularization of a cargo shipping container
EP2374699B1 (en) Reconfigurable mobile semi-trailer combination and method of reconfiguring such a combination
CA1217214A (en) Highway train
US3677425A (en) Land and water craft trailer unit
US4321977A (en) Hauling vehicle
CZ289694A3 (en) Convertible railway and road vehicle and method of its use
US5678838A (en) Separable dual trailer
US5020960A (en) Boat haul vehicle
US4111450A (en) Multiple hook-up, movable axle trailer with removable track extensions, slidable kingpin, and pivotal axle assemblies
SE503925C2 (sv) Järnvägsvagn
SE505684C2 (sv) Lastbärare
ES349229A1 (es) Un vehiculo de carretera.
US20170305482A1 (en) Heavy load transport vehicle of variable width
US3057499A (en) Trailer tractor for rail-highway freight transfer equipment
BE1013635A3 (nl) Verrijdbare constructie voor vrachtvervoer.
US3764164A (en) Converter dolly with slideable fifth wheel for use in combination with tractor-trailer rigs
US3837673A (en) Trailer backable to loading dock from either end
US4627780A (en) Forwardly dumpable trailer
EP2489547B1 (en) Kit for connecting a semi-trailer, corresponding road tractor and semi-trailer and method for delivering goods
EP3480087A1 (en) Split trailer
US5052880A (en) Vehicle hoisting tow trailer
DE102006022674A1 (de) Drehbarer Eisenbahnwaggon zum schnellen Be- und Entladen von kompletten LKW's mit Fahrer
US11565917B2 (en) Self-erecting crane comprising a removable ballasting element for a transport on a fifth wheel

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 9403658-9

Format of ref document f/p: F