SE469750B - Tvaadelad foerpackning - Google Patents

Tvaadelad foerpackning

Info

Publication number
SE469750B
SE469750B SE8800495A SE8800495A SE469750B SE 469750 B SE469750 B SE 469750B SE 8800495 A SE8800495 A SE 8800495A SE 8800495 A SE8800495 A SE 8800495A SE 469750 B SE469750 B SE 469750B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
frame
profile
packaging according
package
corner
Prior art date
Application number
SE8800495A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8800495L (sv
SE8800495D0 (sv
Inventor
Lennart Stenstroem
Lennart Wahlstroem
Original Assignee
Alfastar Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Alfastar Ab filed Critical Alfastar Ab
Priority to SE8800495A priority Critical patent/SE469750B/sv
Publication of SE8800495D0 publication Critical patent/SE8800495D0/sv
Publication of SE8800495L publication Critical patent/SE8800495L/sv
Publication of SE469750B publication Critical patent/SE469750B/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65DCONTAINERS FOR STORAGE OR TRANSPORT OF ARTICLES OR MATERIALS, e.g. BAGS, BARRELS, BOTTLES, BOXES, CANS, CARTONS, CRATES, DRUMS, JARS, TANKS, HOPPERS, FORWARDING CONTAINERS; ACCESSORIES, CLOSURES, OR FITTINGS THEREFOR; PACKAGING ELEMENTS; PACKAGES
    • B65D5/00Rigid or semi-rigid containers of polygonal cross-section, e.g. boxes, cartons or trays, formed by folding or erecting one or more blanks made of paper
    • B65D5/42Details of containers or of foldable or erectable container blanks
    • B65D5/44Integral, inserted or attached portions forming internal or external fittings
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65DCONTAINERS FOR STORAGE OR TRANSPORT OF ARTICLES OR MATERIALS, e.g. BAGS, BARRELS, BOTTLES, BOXES, CANS, CARTONS, CRATES, DRUMS, JARS, TANKS, HOPPERS, FORWARDING CONTAINERS; ACCESSORIES, CLOSURES, OR FITTINGS THEREFOR; PACKAGING ELEMENTS; PACKAGES
    • B65D5/00Rigid or semi-rigid containers of polygonal cross-section, e.g. boxes, cartons or trays, formed by folding or erecting one or more blanks made of paper
    • B65D5/42Details of containers or of foldable or erectable container blanks
    • B65D5/62External coverings or coatings

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Packages (AREA)
  • Sealing Devices (AREA)
  • Cartons (AREA)

Description

{|“ Np m 469 759 fW1Äw$¶fl 2 tryck- och dekorationsbarheten som kartongen har.
Ytterkartongens förmåga att stå stabilt är ej heller särskilt god. Ofta finner man att en på grund av fyllningsteknik, han- tering m.m. välvd eller utåt konvex yta är den yta, som i slut- ledet är avsedd att tjäna som ståyta.
En ytterförpackning i form av en s.k. kapsel har genom sin längsförseglade parallellogramstruktur måttlig motståndskraft mot diagonalt verkande krafter. En kapsel kollapsar tämligen lätt vid sådan belastning.
Utöver den konventionella kartong- och kapseltekniken finns det givetvis en mångfald tekniker att på annat sätt utnyttja kombi- nationen flexibelt material och kartong.
SE 432576 visar t.ex. en flexibel förpackning med ett omslag av kartong. Detta omslag har avsevärd bredd och är placerat längs bredsidorna hos förpackningen. Med användning av omslaget görs förpackningen trycktålig genom att man viker ner tvärförseg- lingsfenor hos den flexibla förpackningen mot utsidan och låter trycket pressa dessa nervikta fenor mot det tryckupptagande omslaget.
I US 3272423 visas en kombination av en påse och ett styvare omslag.
I DE 2215350 visas hur man kan göra en plastpåse ståfähig genom att till dess botten fästa en remsa med en profil i stort sva- rande mot formen hos ett (sigma eller) W.
Uppfinningen syftar till att ytterligare förbättra kombina- tionstekniken för att till fullo kunna utnyttja materialbe- sparingseffekten i en mångfald applikationer.
Såsom inledningsvis nämnts tillhandahåller uppfinningen för- iffli.'¿l1|x\ a 469 pI-Våso .AI (ï-tülglxl I 3 packning, omfattande två sammanfogade delar, varav den ena är flexibel och den andra bildar en ram av kartong eller motsva- rande material.
Förpackningen utmärks av att ramen är sluten, att ramen har en profil som avslutas med en första ytterdel och en andra ytter- del, att profilen är icke rätlinjig mellan nämnda ytterdelar och har, i ramens omkretsriktning sett, utåt och inåt i för- hållande till förpackningen sig sträckande avsnitt, att över- gångar mellan nämnda avsnitt är placerade vid hörnen, att pro- filen sedd i en omkretsriktning av ramen har en form som på ena sidan av ett hörn är spegelvänd i förhållande till dess form på andra sidan om samma hörn, och att den flexibla delen är fästad vid minst så många delar av ramen att dennas deformation be- traktad i riktning vinkelrätt mot ramens plan är hindrad av den flexibla delen.
Beroende på applikation kan endera eller båda ytterdelarna omfatta en fläns.
I en utföringsform har ramen en huvudsakligen sågtandformad, flänsförsedd profil, som vid ena sidan av ett ramhörn vänder sina flänsar inåt förpackningen och vid den andra sidan av samma hörn vänder sina flänsar ut från densamma.
I en annan utföringsform är profilen mellan nämnda flänsar sick-sackformade.
Enligt ytterligare en utföringsform är profilen mellan nämnda flänsar eller ytterdelar rundad.
För åstadkommande av den icke rätlinjiga profildelen har ramen i en utföringsform hörnbigar eller motsvarande i sick-sack tvärs sin längdriktning för bildande av hörnen, varjämte längs- gående bigar utgår från varje spets hos en sick-sackbig, och var och en av dessa längsgående bigar ändrar karaktär vid sick- m 'F s' w t 469 75 W f 4 sackbigen, så att en från den ena sidan av ramämnet utförd big övergår i en big utförd från den andra sidan av ramämnet och vice versa. Genom sin form får den i sig mycket böjstyva ramen hög knäckningsstyvhet och bärighet vid sina hörn. Genom att ramen är sluten blir den dessutom mycket vridstyv, trots att den är uppbyggd av profiler utan egen nämnvärd vridstyrhet.
I en utföringsform erbjuder den nämnda icke rätlinjiga profilen ytor hos ramen för infästning av den flexibla delen.
Nämnda flexibla del omfattar i en utföringsform ett ark, som är fästat vid ramen i sådant läge att en ask erhålls, varvid arket utgör askens botten och ramen dess sidor.
I en ytterligare utföringsform omfattar den flexibla delen ett andra ark, som är fästat vid ramen i sådant läge att det andra arket bildar ett lock till asken.
I ytterligare en utföringsform är den flexibla delen en tunn- väggig, djupdragen trågförpackning med värmeförseglat lock, vars förseglingsflänsar är symmetriskt fastsatta vid ramen, t.ex. flänsarna hos en flänsförsedd ram eller den nämnda icke rätlinjiga delen, eller både vid flänsarna och sagda del.
I en annan utföríngsform är den flexibla delen en försluten plastpåse, som är fastsatt vid den profilerade ramen i så många punkter, att den resulterande förpackningen blir styv. Om plastpåsen förses med pip i ett hörn och urtag i ett närlig- gande hörn fås en förpackning som står stadigt, som har hand- tag, som är bekväm att hälla ur och som har karaktär av till- bringare. Plastpåsens infästníng är i detta exempel osym- metrisk. Denna förpackning kan återförslutas genom att pipen viks runt en av den flänsförsedda ramens flänsar och låses i detta läge genom att införas i ett urtag i ramen.
I en annan liknande utföríngsform är förpackningen lämplig för É øififléfflll fi' 69 ., -a (J'| CD 5 exempelvis infusionslösningar. Vid användning vänds pipen nedåt och förpackningen hängs upp i ett motsvarande hörn av ramen.
Plastpåsens infästning är därvid symmetrisk eller osymmetrisk.
I den utföringsform där den flexibla delen helt enkelt omfattar ett ark eller en folie, som är fästat respektive fästad vid ramens flänsar, om sådana finns, eller vid den icke rätlinjiga delen av profilen mellan dess första och andra ytterdelar, fås en stabil och billig ask eller låda för t.ex. konfekt, bär, frukt m.m. Med ännu en folie eller ett ark som fästs vid den motstående änddelen av den icke rätlinjiga profildelen eller den motstående flänsen, fås ett lock till denna förpackning.
Askens botten eller lock kan vara av luftpermeabel materia, såsom s.k. nonwoven eller ett nät. I det senare fallet är det till fördel för förpackningens formstyvhet om nätets trådar bildar vinkel med ramens sidor.Ramens profil, i det fall att man som utgångspunkt använder ett sigma, behöver nödvändigtvis ej vara ett enkelt sigma. Ramen kan alternativt bestå av två eller flera ovanpå varandra placerade "sigma“, varigenom profi- len tar mindre utrymme i förpackningens plan. Detta utförande är särskilt lämpligt när man behöver en hög förpackning, t.ex. för förpackning av bulkvara. När bulkvaran är en vätska, inne- sluts denna lämpligen i en plastpåse som i sin tur förvaras i en förpackning enligt uppfinningen.
Uppfinningen kommer nu att förtydligas och exemplifieras med hänvisning till bifogade ritningar, där Fig. la, b, c och d visar olika ramprofiler till huvudutförande av uppfinningen, Fig. 2 i planvy visar del av en remsa avsedd som ämne till ram enligt uppfinningen, Fig. 3 i perspektivvy visar insidan av ett hörn bildat av ramämnet i Fig. 2, Fig. 4 i perspektivvy visar en tunnväggig förpackning av trågtyp omsluten av en runtomgäende ram.
Fig. 5 och 6 visar två vinkelräta snitt enligt linjerna V-V ïçrflui» íwlhmmfi 469 5G \ ä! 6 respektive VI-VI i Fig. 4 ett alternativ för insätt- ning och infästning av den tunnväggiga plastförpack- ningen i ramen, Fig. 7 och 8 visar ett tredje alternativ för nämnda insätt- ning och infästning, Fig. 9 i perspektivvy visar en förpackning med funktion av tillbringare bildad av en flexibel påse infästad i en ram av sigmaprofiltyp, Fig. 10 visar grundformen hos påsen i Fig. 10, Fig. 11 visar i perspektivvy lämpligt läge hos pipen hos påsen i Fig. 12 vid transport av förpackningen enligt Fig. 11 samt i återförslutet tillstånd, Fig. 12 visar i perspektivvy en förpackning för t.ex. infu- sionsvätskor bildad av en flexibel pipförsedd påse infästad i en -profilram. I detta exempel visas för- packningen upphängd med ett hörn av sin ram uppträdd på en krok, Fig. 13 visar i planvy del av remsa avsedd som ämne till en dubbel ram enligt uppfinningen, Fig. 14 visar i perspektivvy insidan av ett hörn tillverkat av ämnet i Fig. 13, och Fig. 15 visar en komplett förpackning omfattande innertråg och en ram tillverkad av ämnet i Fig. 13.
I Fig. 1 visas under beteckningen a första grundformer av icke rätlinjiga profiler, närmare bestämt en från vänster sett kon- kav respektive konvex profil, med beteckningen b visas två olika grundformer av flänsförsedda profiler, den ena i form av ett rättvänt sigma och den andra i form av ett spegelvänt, med beteckningen c visas ytterligare exempel på flänsförsedda pro- filer, där alltså den icke rätlinjiga profildelen har flänsar i likhet med fallet b, och med beteckningen d har visats två flänsförsedda, dubbelsigma eller dubbelsick-sackprofiler.
Remsan 10 i Fig. 1 är en remsa av kartong eller motsvarande 1| 469É}5o 'J (Ffijiliallil. s I' 7 material. Med heldragna linjer 11, 12 och 13 antyds biglinjer eller liknande försvagningar, som är utförda i remsmaterialet i den i Fig. 1 uppåtvända sidan. De streckade linjerna 14, 15, 16 och 17 avser biglinjer eller liknande utformade i den andra sidan av remsan.
Sick-sacklinjen 17 definierar den gränslinje, som bestämmer hörnkonfigurationen när en ram formas enligt Fig. 3, som visar insidan av ett hörn.
Den profil eller profilform som Fig. 3 anger och som i princip omfattar avsnitt bildande ett rätvänt eller spegelvänt sigma (stort sigma), beroende av på vilken sida om hörnet man betrak- tar ramen, har visat sig ge hög böj- och vridhållfasthet hos en sluten ram.
Detta gör ramen speciellt lämplig som uppstyvande sarg för en förpackning 18 av trågtyp omfattande en bottendel 19 och ett lock 20 (Fig. 4 - 6). Sådana tråg är nämligen mycket stabila, speciellt i fyllt tillstånd med avseende på skjuvkrafter i lockets plan eller plan parallella därmed, men styrkan är o- tillräcklig vad gäller böjning respektive vridning kring axlar i nämnda plan.
Den i Fig. 4 - 6 runtomgående ramen 21 tillför erforderlig styrka i detta avseende och ger även en hanteringsvänlig för- packning, som dessutom har goda ståegenskaper.
Förseglingen eller infästningen av den runtomgâende ramen 21 i Fig. 4 - 6 mot tråget görs enligt uppfinningen så, att den flexibla delen, i föreliggande fall det lockförsedda tråget, är fästad vid så många delar av ramen 21, att dennas deformation betraktat vinkelrätt mot ramens plan är hindrad av den flexibla delen.
Såsom framgår vid jämförelse mellan Fig. 5 och 6 ändrar profi- (kr m' u Ü- l IM År. rlg-'fl f! 4692759 8 lens "icke rätlinjiga del", i föreliggande fall “ål-karaktär" från ena sidan av ett hörn till hörnets andra sida. Generellt har ramen, sett i dess omkretsriktning, utåt och inåt i för- hållande till förpackningen i ramen sig sträckande avsnitt och övergångar 22, 23, 24 och 25 mellan sådana avsnitt är placerade vid hörnen.
I utföringsexemplet i Fig. 5 och 6 är ramen flänsförsedd och den flexibla “innerförpackningen" är där fästad mot ovansidorna av den sick-sackformade profilens flänsar, i vilka alltså vid hörnområdena ändrar orientering relativt innerförpackningen.
I Fig. 7 och 8 visas en annan infästningsmöjlighet fortfarande gjord så att ramens deformation, betraktad i riktning vinkel- rätt mot ramens plan, är hindrad av den flexibla delen. Mot den flänsförsedda ramens 2la flänsar, i detta fall mot undersidan av flänsen på den ena sidan av hörnet, och mot ovansidan av flänsen på motsatt sida av hörnet, är fästad en “innerbehålla- re" omfattande en trâgdel 19a och ett lock 20a. På motsvarande sätt som i Fig. 5 och 6, är infästningen gjord i så många stäl- len hos den runtomgående ramen, eller dess flänsar, så att ramens deformation betraktat i riktning vinkelrätt mot ramens plan är hindrad av den flexibla delen. Infästningen kan t.ex. göras med punktvis applicerat smältlim eller med runtomgående värmeförsegling av termoplastiskt material.
I Fig. 9 och 10 visas ytterligare ett fall där en runtomgående ram 21b utnyttjas tillsammans med en flexibel innerförpackníng av lock och trågtyp. I stället för att infästa den flexibla förpackningens runtomgående kantfläns till ramflänsen hela vägen runt ramen, har man här valt att infästa två motstående sidor mot den "icke rätlinjiga delen" av profilen, d.v.s. i föreliggande fall mot den V-formade delen av den sick-sackfor- made eller sigmaformade profilen. Även i detta fall tillser man att infästningen blir tillräcklig för att den flexibla delen skall ge ramen deformationsmotståndskraft betraktat i riktning Å9 750 flßfiflfrflvrfi' I. š- I: vinkelrätt mot ramens plan.
I stället för sick-sackprofilen enligt Fig. 5 - 10 kan man givetvis även tänka sig en profilform enligt a i Fig. 1, c eller d. En förpackning som har en ram med profil d visas i perspektiv i Fig. 15.
Förpackningarna enligt Fig. 5-10 är mycket lämpade för återupp- värmning med mikrovågor. Den öppna bottnen ger utmärkta förut- sättningar för återuppvärmning med hetvatten; I Fig. 11 håller en ram 21c uppe en påse 26 enligt Fig. 10.
Denna'påse 26 är av det slag som spillfritt tillverkas genom svetsning och utstansning i två banor av flexibelt material eller en längsförseglad slang.
Påsen har två karaktäristiska delar nämligen en hällpip 27 och en i förhållande till denna komplementär urtagning 28. Den senare lämnar ett fritt utrymme för fingerinföring mellan påsen och ramen efter att påsen upphängts i ramen. Genom att stansa ut eller på annat sätt åstadkomma en slits 29 i ramen 21c (Fig. 13), åstadkommer man återförslutningsmöjlighet för påsen 26.
Fig. 12 visar hur det fria utrymmet mellan en påse 26a och en ram 21d används för upphängning av förpackningen på en krok 30.
Det kan här t.ex. röra sig om någon form av näringslösning i påsen 26a och tillförsel av sådan till en patient. För sådant syfte är påsen 26a utrustad med en avtappningsslang 31.
I Fig. 13 visas ett remsformigt ämne 10a för en "dubbelsick- sackprofil". Ena hörnet 22a visas från insidan av ramen.

Claims (12)

(l L 469 vsa ( . fly! Äwrçïq fi 10 PATENTKRAV
1. Förpackning, omfattande två sammanfogade delar, en flexibel (18, l8a, 18b, 26, 26a) och den andra (21, 2la, 2lb, 2lc, Zld) en ram av kartong eller motsvarande, k ä n n e - t e c k n a d av att ramen är sluten, att ramen har en profil som avslutas med en första ytterdel (al, bl, cl, dl) och en andra ytterdel (az, bz, c2, dz), att profilen är icke rätlinjig mellan nämnda ytterdelar och har, i ramens omkretsriktning sett, utåt och inåt i förhållande till förpackningen sig sträc- kande avsnitt, att övergångar (22, 23, 24, 25) mellan nämnda avsnitt är placerade vid hörnen, och att den flexibla delen är fästad vid minst så många delar av ramen, att dennas deforma- tion, betraktat i riktning vinkelrätt mot ramens plan, är hin- drad av den flexibla delen.
2. Förpackning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att endera eller båda ytterdelarna (al - dl, oz - d2) omfat- tar en fläns.
3. Förpackning enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a d av att ramen har en huvudsakligen sågtandformad, flänsförsedd profil, som vid ena sidan av ett ramhörn (22 - 25) vänder sina flänsar inåt förpackningen och vid den andra sidan av samma hörn vänder sina flänsar ut från densamma.
4. Förpackning enligt krav 3, k ä n n e t e c k n a d av att profilen mellan nämnda flänsar är sick-sackformad.
5. Förpackning enligt krav 3, k ä n n e t e c k n a d av att profilen mellan nämnda flänsar är rundad.
6. Förpackning enligt krav 3 eller 4, k ä n n e - t e c k n a d av att ramen har hörnbigar (17) eller motsva- rande i sick-sack tvärs sin längdriktning för bildande av hör- nen (22 - 25), att längsgående bígar (11 - 16) utgår från varje spets hos en sick-sackbig (17), och att var och en av dessa längsgående bígar ändrar karaktär vid sick-sackbigen, så att en från den ena ramsidan utförd big blir en från den andra ram- sidan utförd big och vice versa. .J 'i l . fi-“l fïlflil \Q ' 'NI (Il (D ll
7. Förpackning enligt något eller några av föregående krav, k ä n n e t e c k n a d av att delar av profilen er- bjuder ytor hos ramen för infästning av den flexibla delen.
8. Förpackning enligt något eller några av föregående krav, k ä n n e t e c k n a d av att den flexibla delen inne- fattar ett ark, som är fästat vid ramen i sådant läge att en ask erhålls, varvid arket utgör askens botten och ramen dess sidor (Fig. 17).
9. Förpackning enligt krav 8, k ä n n e t e c k att den flexibla delen även omfattar ett andra ark (20c), som är fästat vid ramen i sådant läge att detta andra ark bildar n a d av ett lock till asken.
10. Förpackning enligt något av krav 1 - 7, k ä n n e - t e c k n a d av att ramen bildar en runtomgående profilanord- ning (21 - Zld), vari en påsformig behållare (26, 26a) är in- fästad. p
11. Förpackning enligt krav 10, k ä n n e t e c k n a d av att den påsformiga behållaren är utrustad med pip (27) och att ett uttag (29) är anordnat i ramen för låsning av pipen i återförslutet läge.
12. Förpackning enligt krav 10 eller ll, k ä n n e - t e c k n a d av att ramen har ett fritt hörn, som medger införing av en upphängningsanordning (30).
SE8800495A 1988-02-15 1988-02-15 Tvaadelad foerpackning SE469750B (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8800495A SE469750B (sv) 1988-02-15 1988-02-15 Tvaadelad foerpackning

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8800495A SE469750B (sv) 1988-02-15 1988-02-15 Tvaadelad foerpackning

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8800495D0 SE8800495D0 (sv) 1988-02-15
SE8800495L SE8800495L (sv) 1989-08-16
SE469750B true SE469750B (sv) 1993-09-06

Family

ID=20371372

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8800495A SE469750B (sv) 1988-02-15 1988-02-15 Tvaadelad foerpackning

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE469750B (sv)

Also Published As

Publication number Publication date
SE8800495L (sv) 1989-08-16
SE8800495D0 (sv) 1988-02-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR101182910B1 (ko) 가요성 재료로 형성된 제거가능한 상부 부분을 포함하는 용기
KR100293485B1 (ko) 밀봉용기및포장체용응력집중부구멍형성수단
US6409386B1 (en) Container made of flexible material, particularly for liquids
KR100997580B1 (ko) 수직 힌지식 측벽 섹션을 포함하는 절첩가능한 용기
KR101018948B1 (ko) 직립가능하며 접힘가능한 용기
US4998646A (en) Flexible pouch contoured to facilitate pouring
US5165801A (en) Package
KR910001282B1 (ko) 포장용기의 유출용모서리
PL187728B1 (pl) Pojemnik jednorazowego użytku
SU1364231A3 (ru) Тара дл жидкостей
US4677684A (en) Bag for a food product
US4810103A (en) Resealable bag closure arrangement
US3330469A (en) Closure means for containers
US5014872A (en) Sleeved containers with thin film lining
JP4907047B2 (ja) 包装材料に開口装置を取付ける方法、およびその方法によって得られるパッケージ
SE469750B (sv) Tvaadelad foerpackning
AU2017233415B2 (en) Resealable opening device and package comprising such an opening device
EP0251030A3 (en) Fluid package with tapered top fluid package with tapered top
EP0389258A1 (en) Flexible pouch contoured to facilitate pouring
CA1236783A (en) Opening arrangement for packing containers
EP1264780B1 (en) Gusseted standing pouch
JPH0640118Y2 (ja) 安定に自立し得る熱接着袋
WO2002032789A1 (en) Packaging
JP3014468U (ja) 箱入り袋
GB2314553A (en) Display sack with removable panel

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8800495-7

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8800495-7

Format of ref document f/p: F