SE468009B - Lyftanordning - Google Patents

Lyftanordning

Info

Publication number
SE468009B
SE468009B SE9102360A SE9102360A SE468009B SE 468009 B SE468009 B SE 468009B SE 9102360 A SE9102360 A SE 9102360A SE 9102360 A SE9102360 A SE 9102360A SE 468009 B SE468009 B SE 468009B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
legs
motion
lifting device
slide rail
leg
Prior art date
Application number
SE9102360A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9102360D0 (sv
SE9102360L (sv
Inventor
R Johansson
Original Assignee
Reiners Foersaeljnings Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Reiners Foersaeljnings Ab filed Critical Reiners Foersaeljnings Ab
Priority to SE9102360A priority Critical patent/SE9102360L/sv
Publication of SE9102360D0 publication Critical patent/SE9102360D0/sv
Publication of SE468009B publication Critical patent/SE468009B/sv
Publication of SE9102360L publication Critical patent/SE9102360L/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66FHOISTING, LIFTING, HAULING OR PUSHING, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR, e.g. DEVICES WHICH APPLY A LIFTING OR PUSHING FORCE DIRECTLY TO THE SURFACE OF A LOAD
    • B66F3/00Devices, e.g. jacks, adapted for uninterrupted lifting of loads
    • B66F3/22Lazy-tongs mechanisms

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Transmission Devices (AREA)
  • Scissors And Nippers (AREA)
  • Tables And Desks Characterized By Structural Shape (AREA)

Description

468 009 sänka arbetsbord. Ett annat ändamål med uppfinningen är att åstadkomma en helt steglös inställning med så stora Variations- möjligheter mellan högsta och lägsta läge att det är möjligt att arbeta vid bordet i både stående och sittande ställning.
Ytterligare ändamål är att erhålla en stabil inställning utan användande av extra låsanordningar eller liknande samt tyst och ryckfri rörelse vid inställningen. Detta uppnås med en saxlyft- ningsanordning enligt uppfinningen med en lyftsax till skillnad från tidigare kända anordningar med två parallella och samman- kopplade lyftsaxar.
Föreliggande uppfinning avser en saxlyftanordning med minst två par med varandra ledat ihopkopplade skänklar. De parvis samman- hörande skänklarna är förenade med varandra med en axel genom skänklarnas mitt, och ena ytteränden på vardera skänkeln är på samma sätt förenad med ena ytteränden hos vardera skänkeln på intilliggande par av skänklar. De nedre ytterändarna hos det nedre skänkelparet är infästade i golvdelen av bordsstativet och de övre ändarna av det översta skänkelparet är infästade i en med bordsskivan fast sammanbunden del av stativet. Lyft- anordningens infästning i stativet är för ena skänkeln vid vardera övre respektive nedre fästet rörlig runt en axel och för det andra övre och nedre fästet dels rörlig runt en axel och dels förskjutbar i horisontalplanet för att möjliggöra förskjutning av avståndet mellan skänklarnas fästpunkter vid ändring av höjdinställningen.
För att åstadkomma rörelsen hos saxlyftanordningen finns ett rörelsealstrande organ, som åstadkommer en linjär rörelse.
Detta organs ändpunkter är ledat infästade på två olika skänklar hos saxlyftanordningen med hjälp av fästkonsoler eller liknande anordningar. Fästpunkterna är så valda, att en viss utväxling erhålles, så att en förskjutning hos den rörelse- alstrande anordningen resulterar i en ändring av höjdinställ- ningen. Det organ, som alstrar den linjära rörelsen, utgörs lämpligen av en inställningsskruv i form av en lång gängad stång omgiven av ett skyddshölje och driven av en elektrisk 468 009 servomotor via en snäokväxel. Andra lämpliga rörelsealstrande organ kan exempelvis vara en hydraulcylinder. Skruvanordningen kan kombineras med exempelvis gascylindrar, i vilka trycket laddas upp då bordet sänks så att de så uppladdade gas- cylindrarna delvis avlastar skruvanordningen då bordet åter skall höjas.
Parallellt med det rörelsealstrande organet finns en glidskena, som är fast infästad i anslutning till det rörelsealstrande organets ena ändpunkt. Glidskenans andra ända är rörlig i en glidhylsa, som är fast eller ledat förenad med det rörelse- alstrande organets andra ända. Härigenom förhindras att sax- lyftanordningen utsätts för krafter, som verkar vinkelrätt mot ett plan genom lyftanordningen. Sådana krafter, som medför att skänklarna inte ligger i med varandra parallella plan, medför vridning mellan skänklarna i de olika lederna, vilket i sin tur innebär såväl ett kraftigt slitage med risk för att anordningen går sönder och dels behov av betydligt större krafter för att ändra höjdinställningen.
Uppfinningen skall i det följande närmare beskrivas i anslutning till bifogade ritningsfigurer.
Fig. 1 visar ett arbetsbord med en saxlyftanordning enligt uppfinningen.
Fig. 2 visar i planvy delar av anordningen enligt uppfinningen.
Fig. 3 visar sett i motsatt riktning mot fig. 2 en saxlyft- anordning enligt uppfinningen.
Fig. 4 visar de anordningar, som samverkar för att åstadkomma rörelsen hos saxlyftanordningen.
Fig 5 visar, delvis i genomskärning, en saxlyftanordning enligt figurerna 2-4. 468 009 Det i fig. 1 visade arbetsbordet har en bordsskiva 30. På bordsskivan är fästad en del av stativet innefattande två lodrätt nedåtriktade lådformade ben 31 och 32 och en dessa sammanbindande balk 41. Den nedre delen av stativet omfattar två fötter 39 och 40, vilka är förenade med varandra med en balk 42. På vardera foten finns ett par med varandra parallella lådformade vertikala ben 33, 34 och 35, 36. De övre benen 31, 32 är vertikalt rörliga mellan de nedre benparen och styrs av stödanordningar 37 och 38; vilka vardera omfattar två sido- plåtar, mellan vilka finns fyra rullar, som parvis ligger an dels mot en sida av de övre benen och dels mot en sida hos vardera av de nedre benen. Genom denna i sig tidigare kända anordning hålls bordsskivan i ett stabilt läge och förhindras att vicka framåt och bakåt i förhållande till den som arbetar vid skivan.
Den i fig. 2 visade saxlyftanordningen har ett övre par av skänklar 3 och 4 och ett nedre par av skänklar 1 och 2. Det nedre paret är ledat förenade med varandra genom en axel 8 genom skänklarnas 1, 2 mittpunkt och det övre paret är likaså förenade med varandra genom en axel 15 genom skänklarnas 3, 4 mittpunkt. De två paren av skänklar är ledat förbundna med varandra genom två axlar 16 och 17, som vardera förenar två ytterändar hos en skänkel i vardera skänkelparet. Den anordning, som skall åstadkomma en rörelse hos skänklarna och därmed en förändring av avståndet mellan skänklarnas ytter- ändar, förenas med skänklarna via två fästkonsoler 5 och 6.
Den nedre fästkonsolen 6 är rörligt fästad på axeln 8, som förbinder mittpunkterna hos det nedre skänkelparet. Den övre fästkonsolen 5 är rörligt fästad på en axel 9, vars ena ända är fästad på den ena övre skänkeln 3 mellan dess mittpunkt och nedre ytterända, dvs. mellan de två axlarna 15 och 16. En glidskena 7 är fast ansluten till den nedre fästkonsolen 6, i detta fall genom att direkt svetsas fast på konsolen. En glidhylsa 10 är fast förenad med den övre fästkonsolen 5, så att den nära ansluter till och omger glidskenan 7 på alla fyra sidor. Glidskenan och dess hylsa är avsedda att ta upp de Pa 468 009 krafter, som bryter vinkelrätt mot ett tänkt plan genom saxlyftanordningens skänklar.
Saxlyftanordningen enligt fig. 2 ansluter till det i fig. l visade lyftbordet via fyra fästen. Den yttre ändan 11 av den ena nedre skänkeln 1 samt den pà samma sida belägna yttre ändan 13 av den ena övre skänkeln 4 är ledat fästade på en mot skänklarna vinkelrät axel, som är fastsatt pà den övre balken 41 respektive den undre balken 42. Den andra nedre skänkelns 2 nedre ända uppbär en mot skänkeln vinkelrät axel 12, på vilken är fästat ett i figurerna ej visat hjul, som löper i ett horisontellt spår i balken 42. På samma sätt är den ena övre skänkelns 3 övre ytterända med en mot skänkeln vinkelrät axel 14 och en pá denna fästat hjul rörligt infästad i ett spår i den övre balken 41. Pà detta sätt erhålles även en stbil infästning av bordsskivan som förhindrar att denna vickar i riktning höger-vänster och i kombination med den ovan beskrivna anordningen av bordsbenen en helt stabil bordsskiva.
Det rörelsealstrande organet 20 enligt figurerna 3 och 4 utgörs av en av ett skyddshölje omgiven ställskruv. Rörelsen hos ställskruven àstadkommes av en elektrisk servomotor 22, som påverkar ställskruven via en snäckväxel. Servomotorn manövreras pà konventionellt sätt med i figuren ej visade anordningar, exempelvis i form av en tryckknappsdosa. Det rörelsealstrande organet är fast eller ledat förenat med fästkonsolen 6 via en pà konsolen fastsatt arm 18. I sin övre ända är det rörelse- alstrande organet 20 fästat pà en på den övre fästkonsolen 5 befintlig fästanordning 19, varvid infästningen är ledat rörlig med en axel 21. Rörelseanordningen 20 och glidskenan 7 är parallella med varandra. De i fig. 4 visade gasoylindrarna 25 och 26 är avsedda att samverka med det rörelsealstrande organet 20 genom att vara fästade dels pà en gemensam fästplatta och dels pà en gemensam*axel 29. Då lyftanordningen sänks trycks gasoylindrarna ihop, vilket medför en tryckhöjning inne i dem, som medverkar till att avlasta det rörelsealstrande organet då lyftanordningen åter höjs. 468 009 Infästningen av de olika komponenterna i saxlyftanordningen framgår även av fig. 5. Av denna figur framgår ytterligare hur de olika komponenterna i anordningen är anordnade i förhållande till varandra. Glidskenan 7 har lämpligen rektangulärt tvär- snitt med den längre sidan anordnad vinkelrätt mot skänklarna. il) Den på fästkonsolen 5 fast monterade glidhylsan 10 bör vara utförd i ett lågfriktionsmaterial.
Läget av fästpunkten 9 har i det i figurerna visade exemplet valts mellan axlarna_l5 och 16 och något närmare axeln 15.
Placeringen av axeln 9 sker med hänsyn till en optimal kombination av styrka och snabbhet i rörelsen. Ju närmare axeln 16 som axeln 9 placeras, desto större blir utväxlingen och en snabbare längdändring erhålls i förhållande till en viss hastighet hos den rörelsealstrande anordningen. Samtidigt ökar emellertid kraven på styrka hos den rörelsealstrande anordningen och även storleken hos de mot glidskenan och lederna brytande krafterna. Det kan därför vara lämpligt att låta infästningen av axeln 16 vara justerbar, exempelvis genom att ta upp ett flertal hål i skänkeln 3 eller genom att göra axeln förskjutbar i ett spår i skänkelns längdriktning.
I andra utföringsformer av uppfinningen kan exempelvis gas- fjädrarna uteslutas eller ersättas med en eller flera drag- fjädrar mellan skänklarna i ett skänkelpar. Anordningen kan även innefatta mer än två par skänklar och det rörelsealstrande organet kan utgöras exempelvis av en hydraulisk cylinder.

Claims (2)

468 009 PATENTKRAV
1. ) Saxlyftanordning med minst två par, med varandra ledat ihopkopplade skänklar samt ett därmed ihopkopplat organ för åstadkommande av en linjär rörelse, som ändrar avståndet mellan saxlyftanordningens ändpunkter, kännetecknad av en med rörelseorganet (20) parallell glidskena (7), vilken är fast infästad i anslutning till det rörelsealstrande organets (20) ena ändpunkt (6) och rörlig i en glidhylsa (10), som är förenad med rörelseorganets andra ända.
2. ) Saxlyftanordning enligt patentkrav 1, kännetecknad därav, att det rörelsealstrande organets (20) ändpunkter är fästade på två olika skänklar hos saxlyftanordningen.
SE9102360A 1991-08-14 1991-08-14 Lyftanordning SE9102360L (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9102360A SE9102360L (sv) 1991-08-14 1991-08-14 Lyftanordning

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9102360A SE9102360L (sv) 1991-08-14 1991-08-14 Lyftanordning

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9102360D0 SE9102360D0 (sv) 1991-08-14
SE468009B true SE468009B (sv) 1992-10-19
SE9102360L SE9102360L (sv) 1992-10-19

Family

ID=20383471

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9102360A SE9102360L (sv) 1991-08-14 1991-08-14 Lyftanordning

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE9102360L (sv)

Also Published As

Publication number Publication date
SE9102360D0 (sv) 1991-08-14
SE9102360L (sv) 1992-10-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP2217192B1 (en) Height adjustable support assembly
US4927127A (en) Adjustable support table for medical use
US3983960A (en) Scissors lift
US5015035A (en) Dental patient chair
US6375355B1 (en) Moveable table
EP0221037A2 (en) A Lifting and lowering mechanism for all kinds of worktables
US20180354762A1 (en) Mobile, personal lift with a translatable platform
CN110788100B (zh) 一种变电站瓷瓶带电自动清扫机器人升降装置
CN109482959A (zh) 一种钢板切割装置
CN108852680A (zh) 一种带有腿部固定架的骨科康复床
WO1988005759A1 (en) Arrangement for a hydraulic lifting table
SE467812B (sv) Stativ
SE468009B (sv) Lyftanordning
SE542854C2 (sv) A flat bed applicator arrangement and a method for use of a flat bed applicator arrangement
CN209792865U (zh) 自动升降机构及调焦装置
US4448382A (en) Power operated chair lift mechanism
US3821952A (en) Adjustable chiropractic table
CN110464566A (zh) 一种适用于乳腺外科的术后护理装置
SE9701365D0 (sv) Höj- och sänkbart arbetsbord
JP2799675B2 (ja) 伸縮機構
CN218051382U (zh) 一种电缆桥架生产用板材切割装置
SE8902942D0 (sv) Exponeringsstaell
RU2045470C1 (ru) Подъемник
WO2023229507A1 (en) Flatbed applicator and related method
GB2119349A (en) Lift trucks

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 9102360-6

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 9102360-6

Format of ref document f/p: F