SE465250B - Ligg- och/eller sittmoebel - Google Patents
Ligg- och/eller sittmoebelInfo
- Publication number
- SE465250B SE465250B SE8901122A SE8901122A SE465250B SE 465250 B SE465250 B SE 465250B SE 8901122 A SE8901122 A SE 8901122A SE 8901122 A SE8901122 A SE 8901122A SE 465250 B SE465250 B SE 465250B
- Authority
- SE
- Sweden
- Prior art keywords
- backrest
- frame
- supporting part
- arm
- force
- Prior art date
Links
Classifications
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A61—MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
- A61G—TRANSPORT, PERSONAL CONVEYANCES, OR ACCOMMODATION SPECIALLY ADAPTED FOR PATIENTS OR DISABLED PERSONS; OPERATING TABLES OR CHAIRS; CHAIRS FOR DENTISTRY; FUNERAL DEVICES
- A61G7/00—Beds specially adapted for nursing; Devices for lifting patients or disabled persons
- A61G7/002—Beds specially adapted for nursing; Devices for lifting patients or disabled persons having adjustable mattress frame
- A61G7/015—Beds specially adapted for nursing; Devices for lifting patients or disabled persons having adjustable mattress frame divided into different adjustable sections, e.g. for Gatch position
Landscapes
- Health & Medical Sciences (AREA)
- Nursing (AREA)
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Animal Behavior & Ethology (AREA)
- General Health & Medical Sciences (AREA)
- Public Health (AREA)
- Veterinary Medicine (AREA)
- Chairs For Special Purposes, Such As Reclining Chairs (AREA)
- Chairs Characterized By Structure (AREA)
Description
fies 250 beror på att ryggstödets svängaxel är anordnad i ett fast relativläge i. förhållande till den åtminstone sätesstödjande delen, varför läget av den i möbeln vilande personens höftled betydligt över nämnda svängaxel medför att personens ryggdel har en kortare väg att tillryggalägga än ryggstödet vid uppåt- svängande av det senare och en längre väg än detta vid en nedåtsvängning. Således kommer exempelvis en skjorta hos personen att vid nedåtsvängning av ryggstödet dragas uppåt utefter personens rygg. Vidare kommer en ovanpå den stödyte- bildande anordningen liggande madrass att tryckas ihop och bilda knölar och oregelbundenheter vid en 'uppåtsvängning av ryggstödet.
Föreliggande uppfinning' tar sikte på att råda. bot på dessa olägenheter genom adekvat utformande av' en möbel av inled- ningsvis beskrivet slag.
KORT BESKRIVNING AV UPPFINNINGEN Detta syfte uppnås enligt uppfinningen genom tillhandahållande av en ligg- och/eller sittmöbel uppvisande de i bifogade patentkrav l angivna särdragen.
Genom förskjutbarheten i möbelns längdriktning mellan rygg- stödets svängaxel och den sätesstödjande delens närmast denna belägna ände och transmissionsinrättningens utformning för att åstadkomma förskjutning av nämnda svängaxel relativt den åtminstone sätesstödjande delen vid uppåt- och nedåtsvängning av ryggstödet, kan den ovannämnda så kallade "skjortdragnings- effekten" motverkas och neutraliseras. Likaså kommer en på den stödytebildande anordningen liggande madrass att vid svängning av ryggstödet kunna anligga löst opåverkad på detta utan vare sig förskjutningar i förhållande därtill eller veck och/eller knölar bildande ihoptryckningar. ß» 465 250 Andra fördelaktiga särdrag och fördelar med uppfinningen framgår av de övriga bifogade patentkraven och den efterföl- jande beskrivningen.
Speciellt fördelaktiga är särdragen hos de bifogade jpatent- kraven 10 och ll, vilka möjliggör ett snabbt anbringande och borttagande av olika kraftorgan för åstadkommande av önskade rörelser hos de i den stödytebildande anordningen ingående delarna hos möbeln.
KORT BESKRIVNING AV RITNINGARNA Härnedan beskrivs såsom exempel anförda föredragna utförande- former av uppfinningen under hänvisning till bifogade rit- ningar, på vilka: Fig l är en förenklad sidovy av en första utförandeform av en säng enligt uppfinningen, fig 2 'visar' en del av' sängen enligt fig 1, longitudinellt skuren och förstorad, fig 3 är en perspektivvy snett bakifrån/underifrån, visande en del av transmissionsinrättningen, varvid delar av sängen brutits bort, fig 4 är en fig 2 liknande sidovy, men med ryggstödet i ett annat lutningsläge, nämligen horisontellt, fig 5 visar en longitudinellt skuren vy av en uppfinningsenlig säng utrustad med ett kraftorgan, fig 6 visar en longitudinellt skuren vy av ett mittparti hos en uppfinningsenlig säng utrustad med tre kraftorgan, och A465 250 fig 7 är en perspektivvy av ett uppfinningsenligt fästorgan för borttagbart förbindande av kraftorgan med den lårbensstödjande eller underbensstödjande delen hos en säng enligt uppfinningen.
DETALJERAD BESKRIVNING Av FÖREDRAGNA UTFöRANDEFoRMER Av UPP- FINNINGEN I fig 1 visas i sidovy' en föredragen. utförandeform av den uppfinningsenliga anordningen i form av en säng för i synnerhet handikappade personer. I och för åskådlighets vinnande har vissa delar som ej har något med uppfinningen att skaffa utelämnats. Exempelvis är inte den madrass visad, vilken är tänkt att ligga ovanpå den stödytebildande anordningen. Sängen innefattar ett stativ 1, vilket i sin tur innefattar via hjul 2 på underlaget stödjande ben 3 och ett ramverk 4 för uppbärande av övriga delar hos sängen, såsom den stödytebildande anord- ningen, kraftorgan och så vidare. Ramverket 4 uppvisar en i sängens längdriktning sig utsträckande mittbelägen lådbalk 5 och en ramdel 6 med yttermått som väsentligen överensstämmer med. de hos sängens liggyta. Den stödytebildande anordningen innefattar ett relativt stativet 1 kring en väsentligen hori- sontal axel svängbart anordnat ryggstöd 7, en relativt stativet fixerad sätesstödjande del 8, en relativt stativet svängbart anordnad lårbensstödjande del 9 och en vid den senares fria ände svängbart anordnad underbensstödjande del 10. Delarna 8, 9 och 10 är svängbart förbundna via leder ll resp l2, medan ryggstödet 7 är fritt rörligt anordnat i förhållande till den sätesstödjande delen 8. De i den stödytebildande anordningen ingående delarna 7-10 bildar en ram för' mottagande av icke visade tvärgående spjälor, som är inbördes förbundna genom elastiska gummiband. Dessa spjälor är avsedda att uppbära en madrass. Den enda förbindelse som finns mellan ryggstödet 7 och den sätesstödjande delen 8 är således de tänjbara gummiband som finns mellan intilliggande spjälor i denna region av den stödytebildande anordningen. Bredden. hos den stödytebildande anordningen är mindre än den hos ramdelen 6, varför den 465 250 underbensstödjande delens ände försetts med ett bredare element 13, som uppvisar rullar 14 för anliggning på ramdelen 6 och därmed förskjutbart stödjande av delen 10 på den senare. I fig l har en del av sängens fotände skurits bort av utrymmesskäl.
Nu skall under hänvisning även till fig 2-5 de möjliga rörel- serna hos de i den stödytebildande anordningen ingående delarna och dessas åstadkommande beskrivas närmare. Ett kraftorgan 15 av längdvariabel typ är vid sin ena ände svängbart förbundet med ett vid stativet fixerat fäste 16 och vid sin andra ände svängbart förbundet med en andra ände 17 hos en stel första arm 18. Kraftorganet 15 innefattar i detta fall en elmotor 19 som är anordnad att till rotation driva kolvstången hos en skruvcy- linder 20. Vid den första armens första ände 21 är ett väsent- ligen horisontellt i sängens tvärriktning sig utsträckande utsprång i form av en stel axel 22 fast anordnat. Den stela axeln 22 utsträcker sig på ömse sidor om armen 18 och är vid sina båda ändar roterbart mottagen i kvadratiska klossar 23, som är förskjutbart mottagna i var sitt spår 24 i motstående vertikala väggar 25 hos lådbalken 5. Lådbalken 5 är spegelsym- metrisk i förhållande till ett genom dess mitt gående longitu- dinellt vertikalplan, varför de båda vertikala väggarna 25 ser likadana ut (se speciellt fig 3).
Den stela axeln 22 är via stag 26 stelt förbunden med tvär- balkar 27, 28 hos ryggstödet 7. Detta medför att svängande av den första armen 18 och därigenom den stela axeln 22 kring den genom klossarnas centrum gående svängaxeln medför ett svängande av ryggstödet mellan olika lutningslägen. Ett sådant svängande kan åstadkommas genom förkortande respektive förlängande av skruvcylindern 20.
En andra stel arm 29 är med en första ände 30 stelt förbunden med den första armens första ände 21, så att deras gemensamma ursprung definierar nämnda svängaxel 31. Vid den andra armens' andra ände 32 är ett väsentligen parallellt med axeln 22 sig 465 250 utsträckande utsprång 33 fast anordnat. Utsprånget 33 ut- sträcker sig på ömse sidor om den andra armen, och dess ytter- ändar är i det i fig 3 visade läget hos ryggstödet via roter- bara rullar 33' mottagna i spår 34 i lådbalkens vertikala väggar 25. Spåren 34 uppvisar framåt en öppning 35 nedåt och bakåt en öppning 36 uppåt, vilka är så stora att ändarna hos utsprånget 33 kan passera därigenom. Den undre väggen hos spåret 34 bildar en hylla för utsprångets 33 respektive ände, vilken utifrån öppningen 35 framåt fortsätts genom en cirkel- bågsform 37. Det har befunnits att en längd på hyllan av ca 70 mm är fördelaktigt, varvid denna längd kommer att motsvara den maximala förskjutningen av svängaxeln 31 relativt den sätesstödjande delen 8.
Slutligen är på ömse sidor om de av ett stycke bildade första och andra armarna tredje armar 38 vid sin ena ände fast an- slutna till den stela axeln 22. Vid sin andra ände uppvisar de tredje armarna små utsprång 39, som är anordnade att samverka med. cirkelbågsformade styrväggar 40 på respektive vertikala vägg 25.
Genom de just beskrivna, sängens transmissionsinrättning bildande delarna kommer kraftorganet 15 att åstadkomma följande rörelsemönster hos ryggstödet 7: När skruvcylindern 20 vid ryggstödets horisontala läge (fig 4) börjar förkortas åstad- kommes en svängning av den första armen 18, och därigenom det med denna stelt förbundna ryggstödet 7, kring den genom axeln 22 bildade svängaxeln 31. Under den initiella uppåtsvängningen av ryggstödet 7 rör sig ytterändarna hos utsprånget 33 utmed de cirkelbågsformade styrväggarna 37 och håller svängaxeln 31 i ett fast läge. När det andra utsprångets 33 ytterändar passerar genom öppningen 35, vilket sker när ryggstödet 7 uppvisar en lutning av zo°-45°, företrädesvis ca 3o°, i förhållande till horisontalplanet, kommer fortsatt förkortande av skruvorganet 20 att medföra ett förskjutande i fig 4 sett åt höger av utsprångets 33 ändar i spåren 34. Därigenom förskjuts även 465 250 klossarna 23 inuti spåren 24 och svängaxeln 31 och därigenom ryggstödets nedre ände, som avlägsnar sig från den sätesstöd- jande delen 8. Denna förskjutning fortgår tills skruvcylindern 20 har förkortats så mycket att utsprångets 33 ändar anländer till öppningen 36, vilket företrädesvis sker efter ca 70 mm förskjutning, varpå fortsatt förkortande av skruvcylindern kommer att medföra en fortsatt uppsvängning av ryggstödet 7 under det att utsprånget 33 lämnar ingreppet med spåret 34. Vid denna fortsatta uppåtsvängning av ryggstödet kommer den tredje armens små utsprång 39 att förskjutas utmed och samverka med styrväggarna 40 och på så vis tillse att svängaxeln 31 kvarblir i sitt andra ytterläge (läget enligt fig 2). Genom att de små utsprången 39 vid avslutad rörelse utmed styrväggarna 40 tar emot en övre stoppvägg 40' förhindras dessutom ett oavsiktligt framåtfällande av ryggstödet längre än till detta läge, före- trädesvis motsvarande ryggstödets vertikala läge.
Genom uppfinningen uppnås således ett rörelsemönster hos ryggstödet, vilket undviker nämnda skjortdragningseffekt tack vare att en uppåtsvängning av ryggstödet 7 är förbunden med en förskjutning av ryggstödets svängaxel relativt stativet och därmed ryggstödets nedre ände bort från den sätesstödjande delen 8. Tvärtom förskjuts ryggstödets nedre ände mot den sätesstödjande delen i samband med en nedåtsvängning av rygg- stödet till läget enligt fig 4.
I fig 5 illustreras hur kraftorganet 15 kan påverka läget hos den lårbensstödjande delen 9 och den underbensstödjande delen 10. En styv länk 41 är vid sin ena ände svängbart förbunden med den första armen 18 och vid sin andra ände svängbart förbunden med den ena armen 42 hos ett med lådbalkens ena vertikala vägg 25 och därmed med stativet svängbart förbundet tvåarmat hävtyg 43. Den andra armen 44 hos det tvåarmade hävtyget mottager svängbart ett stelt element 45, som i sin tur är via en sväng- tapp svängbart förbundet med ett vid den lårbensstödjande delen' fast anordnat fäste i form av ett spårförsett öra 46. Den styva 465 250 länken, det tvåarmade hävtyget och det stela elementet samt fästet 46 är företrädesvis vardera två till antalet och spe- gelsymmetriskt anordnade i förhållande till sängens mittplan, så att den lårbensstödjande delen stöds via ett stelt element 45 vid vardera vertikala vägg hos lådbalken.
Förkortande av skruvcylindern 20 utifrån läget enligt fig 4 kommer att via de styva länkarna 41 medföra ett svängande av det tvåarmade hävtyget 43 i fig 5 sett moturs, vilket förorsa- kar en svängning av det stela elementet 45 under upplyftande av den lårbensstödjande delen 8 och därmed via leden 12 av den underbensstödjande delen 10, så att den senare lutar nedåt mot fotänden och förskjutes via rullarna 14 på stativets ramdel 6.
Den så åstadkomna höjningen av en i sängen vilande persons knän i samband. med uppåtsvängande av ryggstödet minskar belast- ningarna på ryggen därvid och motverkar en obehaglig sträckning av lårbenens bakre muskel, biceps femoris. Vid nedåtsvängning av ryggstödet åstadkommer länkarna 41 omvänt ett sänkande av leden 12 mellan delarna 9 och 10 och därmed ett rätande av personens knäled mot läget enligt fig 4.
I fig 6 visas en utförandevariant med tre kraftorgan, varvid det första, icke visade är utformat och anordnat på samma sätt som det i exempelvis fig 2 visade kraftorganet 15. Det kan snabbt bytas mellan dessa båda utförandeformer. Detta uppnås på följande sätt: Utifrån den i fig 5 visade utförandeformen avlägsnas de styva länkarna 41, vilka företrädesvis är fast- satta medelst låssprintar vid hävtyget 43 respektive den första armen 18. Därefter trycks det stela elementet 45 ut ur sitt ingrepp med fästet 46. När detta är gjort anbringas ett första fästorgan 47 på den lårbensstödjande delens undersida och ett andra fästorgan 48 på den underbensstödjande delens undersida.
De båda fästorganen är utformade jpå liknande sätt, och det andra fästorganet 48 är visat i fig 7 i och för förklarande av de båda fästorganens fastsättning på delarna 9 och 10. Fästor- ganen uppvisar en platta 49, som vid ena änden avslutas med ett 465 250 U-format element 50. Från plattan skjuter i rät vinkel en fläns 5l ut. Denna fläns uppvisar ett hål 52 för genomgång av en låssprint. Vidare uppvisar fästorganet en tapp 53. Fästorganen anbringas på delarna 9 resp. 10 genom att det U-formade ele- mentet 50 skjuts på en tvärbalk 54 hos respektive del och tappen 53 trycks in i låsande ingrepp med ett öra 46, 55, som är anordnat på en närmare sängens fotände belägen tvärbalk 56 hos samma del. På detta sätt uppnås en snabblåsning av fästor- ganen 47 och 48 vid delarna 9 och 10. Ingreppet av tappen 53 i respektive öra kan om så önskas kompletteras med en annan låssprint eller dylikt organ. När de båda fästorganen bringas på plats anslutes medelst låssprintar ett andra kraftorgan 57 med sin ena ände svängbar vid ett vid stativet fast anordnat fäste 58 och sin andra ände svängbart anordnad vid den nedåt skjutande flänsen 59 hos det första fästorganet 47. Sedan anslutes ett tredje kraftorgan 60 med sin ena ände svängbar vid flänsen 59 och sin andra ände svängbar vid flänsen 51. Det andra och tredje kraftorganet är av längdföränderlig typ och innefattar företrädesvis i likhet med det första kraftorganet en elmotor och en därav driven skruvcylinder. Med fördel avlägsnas nu även elementet 13 från den underbensstödjande delens fotände, så att delen 10 fritt kan passera ned mellan ramdelens 6 sidoramstycken. Nu. har' på kort tid. medelst ett fåtal enkla handgrepp en utföringsform med separat styrda rörelser hos de i den stödytebildande anordningen ingående delarna åstadkommits. Det första kraftorganet 15 kommer fort- farande att åstadkomma den tidigare definierade rörelsebanan hos ryggstödet vid upp- och nedsvängande därav. Dock styrs nu svängandet av den lårbensstödjande delen 9 kring leden ll genom manövrerande av det andra kraftorganet 57, medan svängningen av den underbensstödjande delen 10 kring leden 12 ombesörjs av det tredje kraftorganet 60. Manövreras således endast det andra kraftorganet 57 kommer vinkeln lnellan. delarna 9 och 10 att förbli konstant, trots att delen 9 svänger kring leden ll. Det tredje kraftorganet 60 fungerar då följaktligen sonx en styv' länk mellan delarna 9 och 10. I syfte att förenkla ritningarna ï4e5 250 10 har anslutningarna för kraftorganens energiförsörjning och kablarna till en_manöverpanel, som företrädesvis är tillgänglig för den i sängen vilande personen, inte framställts. Vid det i fig 5 visade tillståndet hos sängen behöver det endast tryckas på en knapp för styrande av rörelsen hos de olika i den stöd- ytebildande anordningen ingående delarna. Detta kan. vara av fördel för personer som har svårt att koordinera rörelser i fingrarna eller lider av exempelvis vimsighet. I tillståndet enligt fig 6 Inåste personen trycka. på en separat knapp för styrande av ett enda av kraftorganen 15, 57 och 60. Detta medför den fördelen, att lutningen hos delarna 7, 9 och 10 kan ställas in exakt efter användarens önskemål, men samtidigt kräver det en något större skicklighet att manövrera panelens knappar. Faktumet att uppfinningen tillhandahåller medel för snabbt och enkelt skiftande mellan de båda tillstånden enligt fig 5 och 6, medför den fördelen att genom en och samma säng kan det tillstånd som passar den vid ett givet tillfälle i sängen vilande personen, vanligtvis patienten, tillhandahållas, och således uppnås både en större valmöjlighet av funktionsform och ett bättre utnyttjande av sängen och därmed företrädesvis även ett inbesparande av antal sängar, där de förekommer hos större institutioner, såsom vårdinrättningar.
Uppfinningen är givetvis inte begränsad till de ovan beskrivna föredragna utförandeformerna därav, utan en mängd möjligheter till modifikationer därav torde vara uppenbara för en fackman på området, utan att denne för den skull avviker från uppfin- ningens grundidé.
Exempelvis skulle möbelns stativ kunna. vara utformat på en mängd olika andra sätt. Kraftorganen skulle kunna drivas på annat sätt, exempelvis utgöras av hydraulpumpar som påverkar hydraulcylindrar, men även andra typer av kraftorgan, såsom pneumatiska, vore tänkbara. 465 250 ll Vidare vore det möjligt att stagen 26 som förbinder den stela axeln 22 med ryggstödet skulle kunna ersättas av någon form av stödorgan, vilket är fast anslutet till axeln 22 och på vilket ryggstödet endast vilar genom tyngdkraftens försorg.
Dessutom skulle naturligtvis de olika styr- och fastgörings- organ som ingår i den uppfinningsenliga möbeln kunna ersättas av analoga sådana, såsom att ett i ett spår löpande utsprång förses med ett spår och spåret ersätts med ett utsprång i form av en fläns osv.
I definitionen "fast förbunden med" i patentkraven inbegripes även sådana fall, där de ifrågavarande delarna är indirekt förbundna med varandra. Huvudsaken är att de inte är inbördes rörliga.
Vid den första utförandeformen vore det även möjligt att delarna 8, 9 och 10 hos den stödytebildande anordningen består av en enda vid stativet fixerad del i förhållande till vilken ryggstödet är förskjutbart.
Slutligen vore det möjligt att kraftorganet vid utförandet i fig 5 är anordnat att verka på annan del i transmissionsanord- ningen än den första armen, exempelvis på det tvåarmade hävty- get, varigenom den långa styva länken 41 då kommer att överföra krafter från det tvåarmade hävtyget till den första armen i stället för tvärtom.
Claims (10)
1. Ligg- och/eller sittmöbel, innefattande ett stativ (1) och en stödytebildande anordning, som är uppdelad i åtminstone två relativt varandra rörliga delar, nämligen ett ryggstöd (7) och en åtminstone sätesstödjande del (8), varvid ryggstödet är anordnat relativt stativet svängbart kring en väsentligen horisontal svängaxel (31), varvid ett kraftorgan (15) är anordnat att åstadkomma en svängningsrörelse av ryggstödet (7) kring nämnda svängaxel mellan olika lutningslägen relativt stativet, varvid ryggstödets svängaxel (31) och den åtminstone sätesstödjande delens närmast denna belägna ände är anordnade inbördes förskjutbara, varvid en transmissionsinrättning (17, 18, 21-40) är anordnad att bringa kraftorganet (15) att verka mellan ryggstödet (7) och den åtminstone sätesstödjande delen för åstadkommande av nämnda inbördes förskjutning, så att nämnda svängaxel och ände förskjuts från varandra när rygg- stödet svängs upp från ett väsentligen horisontalt läge till ett mera upprest läge och mot varandra vid svängning åt motsatt håll, samt varvid den åtminstone sätesstödjande delen innefat- tar en närmast ryggstödet belägen sätesdel (8) k ä n n e t e c k n a d därav, att sätesdelen (8) är fixerad relativt stativet (1), att ryggstödets svängaxel (31) är anordnad i möbelns längdriktning förskjutbar relativt sätesde- len, att transmissionsinrättningen innefattar en med ryggstödet stelt förbunden stel första arm (18), vars ena, första ände (21) är anordnad svängbar och förskjutbar under samverkan med styrorgan (24) hos stativet under definierande av ryggstödets svängaxel, att kraftorganet är anordnat att verka på armens andra ände (17) för åstadkommande av nämnda sväng- och för- skjutningsrörelse hos ryggstödet, att transmissionsinrättningen innefattar en andra stel arm (29), vars ena, första ände (30) är stelt förbunden med den första armens första ände (21), så att armarna (18, 29) bildar ett vinkelformat element, som vid sin spets är svängbart kring ryggstödets svängaxel (31), att denna vinkelspets är förbunden med första styrorgan (23) anordnade att samverka med andra styrorgan (24) hos stativet för anordnande av vinkelspetsen förskjutbar och svängbar 465 250 13 relativt stativet, och att den andra armens andra ände (32) är förbunden med tredje styrorgan (33, 33') anordnade att samverka med fjärde styrorgan (34, 37) hos stativet för att styra rörelsen av vinkelspetsens styrorgan relativt stativets dito.
2. Möbel enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d därav, att det första styrorganet innefattar åtminstone ett med vinkelspetsen stelt förbundet första utsprång (22), vars längdutsträckning överensstämmer' med nämnda svängaxel hos ryggstödet, att ut- språngets ytterände är mottaget i ett väsentligen horisontalt och i möbelns längdriktning förlöpande spår (24) hos stativet och förskjutbar däri mellan två ytterlägen, att det tredje styrorganet hos den andra armen innefattar åtminstone ett väsentligen parallellt med det första utsprånget (22) sig utsträckande andra utsprång (33), vars ytterände är utformad att samverka med och förskjutas utmed de fjärde styrorganen (34, 37) hos stativet, så att kraftorganet (15) är anordnat att vid ryggstödets väsentligen horisontella läge påverka den första armens andra ände (21) att orsaka svängning av den_ första armen (18) och därmed uppåtsvängning av ryggstödet under bibehållande av det första utsprånget och därmed svängaxeln i det första ytterlägàt genom att det andra utsprånget är anord- nat att röra sig utmed de fjärde styrorganen och hålla kvar det första utsprånget i detta läge, att de fjärde styrorganen (34) är anordnade att efter uppåtsvängning av ryggstödet till ett mellanläge vid fortsatt påverkan av kraftorganet på den första armen styra det andra utsprånget (33) väsentligen i nßbelns längdriktning bort från sâtesdelen (8) och därmed åstadkomma förskjutning av det första utsprånget (22) och ryggstödets svängaxel (31) bort från sâtesdelen mot det andra ytterläget, och att kraftorganet är anordnat att efter svängaxelns nående av detta ytterläge fortsätta uppåtsvängningen av ryggstödet (7) genom svängande av den första armen (18) under det att det andra utsprånget (33) lämnar styringreppet med de fjärde styrorganen hos stativet. 465 250 /H
3. Möbel enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a d därav, att en tredje arm (38) är via sin ena ände stelt förbunden med de båda andra armarna i höjd med nämnda svängaxel, och att dess andra ände (39) är anordnad att efter det första utsprångets (22) nående av det andra ytterläget samverka med på stativet anord- nade cirkelbågsformade styrorgan (40) för att vid fortsatt uppåtsvängning av ryggstödet styra den tredje armens andra ände utmed en cirkelbåge med nämnda svängaxel som centrumaxel och hindra det första utsprângets ytterände att röra sig tillbaka bort från det andra ytterläget.
4. Möbel enligt något av kraven 1-3, innefattande en relativt stativet svängbart anordnad lårbensstödjande del (9) och en vid den senares fria ände svängbart anordnad underbensstödjande del (10), k ä n n e t e c k n a d därav, att den innefattar en kraftinrättning anordnad att via en transmissionsanordning åstadkomma följande rörelsemönster hos de i den stödytebildande anordningen ingående delarna; en uppåtsvängning av ryggstödet (8) utifrån ett väsentligen horisontalt ytterläge beledsagas av en uppátsvängning av den lårbensstödjande delen (9), så att dess med den underbensstödjande delens gemensamma svängcentrum (12) lyfts och underbensdelen lutar nedåt mot möbelns fotânde, och vice versa, att transmissionsanordningen innefattar den första armen (18), ett förbindningsorgan (43, 45) som är rörligt anordnat mellan och förbinder stativet och den lår- bensstödjande delen (9), och en styv länk (41) som förbinder den första armen (18) med nämnda förbindningsorgan (43), att den fria ytteränden hos den underbensstödjande delen (10) vilar förskjutbar direkt eller indirekt på stativet, och att nämnda kraftorgan (15) ingår som enda kraftorgan i kraftinrättníngen och är anordnat att verka mellan stativet och den av armen, länken och förbindningsorganet bildade transmissionsanordningen och åstadkomma nämnda rörelsemönster hos den stödytebildande anordningen.
5. Möbel enligt krav 4, k ä n n e t e c k n a d därav, att kraftorganet (15) är anordnat att verka mellan stativet (1) och 465 250 _» /D den första armen (18), och att länken (41) är lösgörbart anordnad för att möjliggöra separat upp- och nedsvängning av ryggstödet utan påverkande av den lårbensstödjande eller underbensstödjande delen som alternativ till nämnda rörelse- mönster.
6. Möbel enligt något av kraven 1-3, innefattande en relativt stativet svängbart anordnad lårbensstödjande del (9) och en vid den senares fria ände svängbart anordnad underbensstödjande del (10), k ä n n e t e c k n a d därav, att den innefattar en kraftinrättning anordnad att åstadkomma de möjliga inbördes rörelserna av' de i den stödytebildande anordningen ingående delarna, och att kraftinrättningen innefattar som ett första kraftorgan (15) nämnda kraftorgan anordnat att verka mellan stativet (1) och ryggstödet (7) i och för svängande av rygg- stödet relativt stativet och ett andra kraftorgan (57) anordnat att verka mellan stativet (1) och den lårbensstödjande delen (9) för att svänga denna relativt stativet och därigenom lyfta och sänka denna dels med den underbensstödjande delen gemen- samma svängcentrum (12).
7. Möbel enligt kräv 6, k ä n n e t e c k n a d därav, att kraftinrättningen dessutom innefattar ett tredje kraftorgan (60) anordnat att verka mellan den lårbensstödjande delen (9) och den underbensstödjande delen (10) för att förändra vinkeln däremellan.
8. Möbel enligt krav 6 eller 7, k ä n n e t e c k n a d därav, att den innefattar ett första, på den lårbensstödjande delen (9) borttagbart anordnat fästorgan (47) som uppvisar medel (50, 53) för fasthållande därav på den lårbensstödjande delens undersida, att dessa medel innefattar ett, en tvärbalk (54) hos den lårbensstödjande delen omgripande U-format element (50) anordnat att mottaga nämnda balk genom U-ets öppning och ett med detta element stelt förbundet snabblåsningsorgan (53) anordnat att efter insnäppande gå i ingripande samverkan med ett i den riktning U-ets öppning pekar och i möbelns 465 250 M längdriktning på avstånd från nämnda tvärbalk (54) på den lårbensstödjande delen (9) anordnat snabblåsningsorgan (46) och tillsammans med det U-formade elementet låsa fast fästorganet vid den lårbensstödjande delen, att det andra kraftorganet (57) är av längdvariabel typ, och att fästorganet (47) innefattar en nedåt skjutande fläns (59) till vilken den ena änden hos det andra kraftorganet är anordnad att vara svängbart ansluten.
9. Möbeln enligt krav 7 och 8, k ä n n e t e c k n a d därav, att den innefattar ett andra, på den underbensstödjande delen (10) borttagbart anordnat fästorgan (48) som 'uppvisar' medel (50, 53) för fasthållande därav på den underbensstödjande delens undersida, att dessa medel innefattar ett, en tvärbalk (54) hos den underbensstödjande delen omgripande U-format element (50) anordnat att mottaga nämnda balk genom U-ets öppning och ett med detta element stelt förbundet snabblás- ningsorgan (53) anordnat att efter insnäppande gå i ingripande samverkan med ett i den riktning U-ets öppning pekar och i möbelns längdriktning på avstånd från nämnda tvärbalk (54) på den underbensstödjande delen (10) anordnat snabblåsningsorgan (55) och tillsammans med det. U-formade elementet låsa fast fästorganet 'vid den. underbensstödjande delen, att det andra fästorganet (48) innefattar en nedåt skjutande fläns (51), att det tredje kraftorganet (60) är av längdvariabel typ, och att det tredje kraftorganet är anordnat att med sin ena ände vara svängbart anslutet till det första fästorganets nedåtskjutande fläns (59) och med sin andra ände vara svängbart anslutet till det andra fästorganets nedåtskjutande fläns (51).
10. Möbel enligt krav 9, k ä n n e t e c k n a d därav, att åtminstone de till fästorganens flänsar svängbart anslutna kraftorgansändarna är anslutna via làssprintar och därigenom borttagbart anordnade. (i
Priority Applications (4)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE8901122A SE465250B (sv) | 1989-03-30 | 1989-03-30 | Ligg- och/eller sittmoebel |
PCT/SE1990/000156 WO1990011748A1 (en) | 1989-03-30 | 1990-03-12 | Bed |
EP19900905731 EP0465549A1 (en) | 1989-03-30 | 1990-03-12 | Bed |
FI914593A FI914593A0 (fi) | 1989-03-30 | 1991-09-30 | Saeng. |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE8901122A SE465250B (sv) | 1989-03-30 | 1989-03-30 | Ligg- och/eller sittmoebel |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
SE8901122D0 SE8901122D0 (sv) | 1989-03-30 |
SE8901122L SE8901122L (sv) | 1990-10-01 |
SE465250B true SE465250B (sv) | 1991-08-19 |
Family
ID=20375505
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
SE8901122A SE465250B (sv) | 1989-03-30 | 1989-03-30 | Ligg- och/eller sittmoebel |
Country Status (4)
Country | Link |
---|---|
EP (1) | EP0465549A1 (sv) |
FI (1) | FI914593A0 (sv) |
SE (1) | SE465250B (sv) |
WO (1) | WO1990011748A1 (sv) |
Families Citing this family (6)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
EP0505312A1 (en) * | 1991-03-22 | 1992-09-23 | N.C. Nielsen Holding A/S | Bed |
AU5001896A (en) * | 1995-03-27 | 1996-10-16 | Scandinavian Mobility Ec-Hong A/S | A bed |
ES2156571B1 (es) * | 1999-10-07 | 2002-05-16 | Flex Equipos De Descanso Sa | Mecanismo de pivotamiento de los planos de un somier abatible. |
KR100659910B1 (ko) * | 2004-08-25 | 2006-12-26 | 남궁민우 | 운동수단을 갖는 의료용 침대 |
EP3009051B1 (de) * | 2014-10-16 | 2018-11-07 | De Werth Group AG | Elektromotorisch verstellbare stützeinrichtung |
CN104546341A (zh) * | 2015-01-07 | 2015-04-29 | 黄怀 | 一种升降起立床 |
Family Cites Families (3)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
CH625689A5 (sv) * | 1979-08-11 | 1981-10-15 | Valhaus Trust Reg | |
US4376316A (en) * | 1980-12-31 | 1983-03-15 | Joerns Furniture Company | Hinge for adjustable beds and the like |
DE3309580A1 (de) * | 1983-03-17 | 1984-09-20 | Hans Peter 2359 Kisdorf Baranowski | Krankenbett |
-
1989
- 1989-03-30 SE SE8901122A patent/SE465250B/sv not_active IP Right Cessation
-
1990
- 1990-03-12 WO PCT/SE1990/000156 patent/WO1990011748A1/en not_active Application Discontinuation
- 1990-03-12 EP EP19900905731 patent/EP0465549A1/en not_active Withdrawn
-
1991
- 1991-09-30 FI FI914593A patent/FI914593A0/fi not_active Application Discontinuation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
SE8901122D0 (sv) | 1989-03-30 |
WO1990011748A1 (en) | 1990-10-18 |
SE8901122L (sv) | 1990-10-01 |
FI914593A0 (fi) | 1991-09-30 |
EP0465549A1 (en) | 1992-01-15 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
EP2311425B1 (en) | Modular standing frame with movable work surface | |
US7234772B2 (en) | Articulated seating mechanism | |
US5537701A (en) | Adjustable articulated bed | |
US5029941A (en) | Surgeon's chair | |
US2556591A (en) | Invalid bed | |
US4821351A (en) | Bed and/or chair device | |
US3414324A (en) | Adjustable chair | |
US20130014674A1 (en) | Height adjustable desktop apparatus | |
CN116687147A (zh) | 用于可活动的座椅单元的机械伸展装置及座椅单元 | |
WO2015106478A1 (zh) | 一种沙发伸缩装置 | |
KR102065954B1 (ko) | 팔걸이를 구비한 의료용 침대 | |
CN112512378B (zh) | 用于使家具结构线性、平稳地移动的单个电动双向致动器系统 | |
US11602469B2 (en) | Lifting mechanism and chairs | |
CN106214368A (zh) | 一种新型座椅机构及设有该座椅机构的轮椅车 | |
US20180353364A1 (en) | Medical chair backrest sliding structure | |
SE465250B (sv) | Ligg- och/eller sittmoebel | |
US3398411A (en) | Bedsprings | |
KR101822631B1 (ko) | 환자용 침대프레임 | |
JP6302180B2 (ja) | 椅子式マッサージ機 | |
US20230210704A1 (en) | Lifting mechanism and chanirs | |
US4401110A (en) | Patient treatment table | |
KR20210128079A (ko) | 다리벌림 운동기구 | |
US20130014675A1 (en) | Height adjustable desktop apparatus | |
CN217161486U (zh) | 用于可活动的座椅单元的机械伸展装置及座椅单元 | |
JP6934088B2 (ja) | 椅子式マッサージ機 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
NUG | Patent has lapsed |
Ref document number: 8901122-5 Effective date: 19931008 Format of ref document f/p: F |