SE463141B - Stenciltryckmaskin med ett flertal tryckstationer - Google Patents

Stenciltryckmaskin med ett flertal tryckstationer

Info

Publication number
SE463141B
SE463141B SE8704127A SE8704127A SE463141B SE 463141 B SE463141 B SE 463141B SE 8704127 A SE8704127 A SE 8704127A SE 8704127 A SE8704127 A SE 8704127A SE 463141 B SE463141 B SE 463141B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
stencil
printing
pattern
discrepancy
printing station
Prior art date
Application number
SE8704127A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8704127D0 (sv
SE8704127L (sv
Inventor
Aake Svantesson
Original Assignee
Svantesson Ake
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Svantesson Ake filed Critical Svantesson Ake
Priority to SE8704127A priority Critical patent/SE463141B/sv
Publication of SE8704127D0 publication Critical patent/SE8704127D0/sv
Publication of SE8704127L publication Critical patent/SE8704127L/sv
Publication of SE463141B publication Critical patent/SE463141B/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B41PRINTING; LINING MACHINES; TYPEWRITERS; STAMPS
    • B41FPRINTING MACHINES OR PRESSES
    • B41F15/00Screen printers
    • B41F15/08Machines
    • B41F15/10Machines for multicolour printing

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Screen Printers (AREA)
  • Printing Methods (AREA)

Description

êóš iêi en “färgpasta" utan inom uttrycket ska11 intoikas även sådana tiiiämp- ningar när det andra mönstret appiiceras på materiaiet som en godtycklig beiäggning, såsom iödpasta, iödstop-iack och iiknande “färg1ösa“ möns- ter, viika kommer ti11 användning vid framstäïining av kort med tryckt ïedningsdragning.
Vidare skaii med uttrycket "registrerat 1äge“ inte enbart intoikas att ett materiai verkiigen är pïacerat i ett bestämt läge reiaterat ti11 stenciitryckmaskinens chassi eiier referenspunkt utan jämväi att mate- riaiet inte intager en sådan bestämd position men där aktueii position ärlentydigt utvärderad med andra hjäïpmedei, såsom kamerautrustning, iagrade informationer och iiknande. Även om uppfinningen är företrädesvis tiiïämpbar vid stenciitryckmaski- ner med piant tryckbord och p1an stencii kan den dock komma tili använd- ning vid krökta tryckbord och även vid krökta stenciïer.
Teknikens TIDIGARE sTAugpynk1 Även om stenciitryckmaskiner är tidigare kända i ett fiertai oïika ut- föringsformer, så är dessa konstruerade för att på ett materiaï app1i- cera ett och endast ett specifikt mot ett i stenciien utbiidat första nönster svarande andra mönster. I Stenciitryckmaskiner anpassade för fierfärgstryck, d.v.s. i en och samma tryckmaskin på ett och samma material appiicera ett fiertai över varandra orienterade mönster, har föresiagits i en mycket begränsad omfattning.
Föreiiggande uppfinning hänför sig ti11 en sådan för fierfärgstryck avsedd och anpassad stenciitryckmaskin med ett fiertai tryckstationer.
Sâïunda kan nämnas att i den europeiska patentansökan 87 11 0178.2 och i den amerikanska patentskriften 4,589,335 är det tidigare känt stencii- tryckmaskiner, med ett fiertai efter varandra orienterade tryckstatio- ner, var och en med ett tryckbord och däröver pïacerad stenciïram med -m Ü* LN .__-Ä .Fm inspänd stencil, för att på ett och samma material kunna applicera i tur och ordning ett flertal tryck för att därpå bilda ett flerfärgstryck.
I relation till de åtgärder som vidtagits, i enlighet med föreliggande uppfinning, kan också nämnas att genom den amerikanska patentskriften 4,516,495 är det tidigare känt ett sätt att i ett tryckningsläge posi- tionera ett andra mönster, härrörande från ett första mönster bildat på en stencil, i förhållande till ett material, avsett att mottaga det andra mönstret, och där nämnda andra mönster är bildat genom att skapa sådana förutsättningar att en beläggning eller en färgpasta, avsedd för att appliceras till överytan på materialet, får passera igenom de hål eller öppna masker i stencilen eller duken som bildar det första mönst- ret, exempelvis med hjälp av en rakel utnyttjad i en stenciltryckmaskin.
I det här tidigare kända sättet föreslås att den önskade två-dimensio- nella positionen för det andra mönstret i förhållande till en referens- punkt, vanligtvis en ramdel utav stenciltryckmaskinen, lagras i ett minne, och att när ett material, till vilket det andra mönstret skall överföras, har förskjutits till ett tryckläge, så utvärderas aktuell position för det materialet eller ett mönster som redan har applicerats till materialet såväl som varje diskrepans, som skulle uppträda om det andra mönstret skulle appliceras till materialet när detta intager nu aktuell position.
Vidare föreslås att en ram, fasthâllande en stencil med det första mönstret, och/eller ett tryckbord och/eller själva materialet för- skjutes, för att därigenom erbjuda en rörelse på sådant sätt i beroende på storleken och riktningen för diskrepansen, att när det andra mönstret verkligen appliceras till materialet i detta tryckningsläge, så kommer nämnda mönster att intaga en position på materialet där den tidigare identifierade diskrepansen är fullt eller tillfredsställande kompense- rad.
Vid det här föreslagna sättet krävs att ett eller flera materialposi- tionen avläsande och fastställande organ, när materialet är stillastå- ...A -in G'\ (N _.ê~ ende och registrerat i tryckläget, föres in mellan stencil och material i stenciltryckmaskinen så att en utvärdering av diskrepansens storlek och riktning kan göras och att en förskjutning av materialet eller mönst- ret därefter kan göras för att kompensera för utvärderad diskrepans innan själva tryckningen sker.
Till teknikens tidigare ståndpunkt hör även vad som är tidigare känt genom den amerikanska patentskriften 4,221,165, där det anvisas en sten- ciltryckmaskin med ett flertal griparbalkar, anordnade för att i ett fönsta läge, ett iläggningsläge, gripa materialet, på vilket i ett andra läge, ett tryckläge skall appliceras ett tryck under registrering av griparbalkarna.
Här anvisas en möjlighet att kunna förflytta materialet en exakt trans- portsträcka från iläggningsläget till tryckläget. Denna exakta trans- portsträcka erbjudes genom att var och en utav griparbalkarna är anord- nad för att mekaniskt kunna registreras i båda nämnda positioner i för- hållande till stenciltryckmaskinens chassi eller del därav.
Här föreslås, för en registrering av materialet i det första läget, inte bara att ett första registreringsorgan skall samverka med griparbalken utan dessutom att separata medel skall kunna samverka med materialet för att därav kunna skapa en exakt registrering av materialet i det första läget, så att en registrerad griparbalk kan hämta ett förregistrerat material och transportera det en exakt transportsträcka till tryckläget.
REDOGURELSE Fun FURELIGGANDE ygpfguniug Tekulski Pnogggy Under beaktande av teknikens tidigare ståndpunkt såsom den beskrivits ovan måste det få anses vara ett kvalificerat tekniskt problem att kunna öka tryckhastigheten i en flerfärgsstenciltryckmaskin utan att därför onödigtvis behöva överdimensionera maskinens rörliga mekaniska delar. 5 u I f-.fi-oš lll-l Det måste få anses vara ett tekniskt problem att kunna öka tryckhastig- heten utan att därför behöva anpassa drivanordningarnas effekt mot denna ökande tryckhastighet.
Det är vidare en kvalificerad tekniskt insikt att kunna inse att en ökande tryckhastighet kan erbjudas om rakelns rörelse över stencilen kombineras med en rörelse, en motriktad rörelse, för stencilen eller stencilramen under tryckningssekvensen.
Det-är också ett tekniskt problem att kunna konstruera en stenciltryck- maskin, arbetande enligt de ovan angivna principerna, och som dessutom utnyttjar ett ändlöst band som transportmedel.
Det är ävenledes ett tekniskt problem att anvisa medel som väljer rörel- seriktningarna och hastigheterna för stencilram och rakel så att en hög tryckhastighet kan erbjudas utan att helt behöva frängå kravet på god noggrannhet.
Under ett ytterligare beaktande av teknikens tidigare ståndpunkt, såsom den kommit till uttryck ovan, måste det också framstå som ett tekniskt problem att med enkla medel kunna orientera ett material utanför resp. tryckläge, så att när materialet förskjutits till resp. tryckläget, så intar materialet där en sådan position att ett från en stencils första mönster härrörande andra mönster kan, vanligtvis efter en mindre juste- ring, appliceras till materialet med minimerad diskrepans.
Det måste få anses vara ett än mera komplicerat tekniskt problem att kunna erbjuda ett flerfärgstryck med minimerad diskrepans utan att stäl- la alltför höga krav på en i förhållande till maskinens chassi exakt registrering i iläggningsläget.
Det måste också få anses vara ett tekniskt problem att vid en stencil- tryckmaskin, anpassad för fjerfärgstryck, låta anvisa den möjligheten att vart och ett av ett tidigare tryck på ett material skall få tjänst- göra som norm, genom att via en enda optisk avkänningsanordning i en Å.
.F .n O\ cns __\ Ls G3 datorutrustning lagra aktuella två-dimensionella positionsvärden gäl- lande för resp. tidigare tryck i relation till tryckerimaskinens chassi eller annan referenspunkt, så att resp. stencils läge kan av stegmotorer ändras till ett läge, som vid tryckstationen och tryckningen ger en rätt orientering av resp. andra mönster till materialet.
Under beaktande av teknikens tidigare ståndpunkt, såsom den beskrivits ovan, framstår det ävenledes såsom ett tekniskt problem att kunna åstad- komma en exakt positionering, i vart och ett av de utnyttjade tryck- ningslägena, utav det andra mönstret på ett och samma för tryck avsett material, gärna med en noggrannhet anslutande sig till den som erhålles vid en stenciltryckmaskin av den beskaffenhet som visas i den amerikans- ka patentskriften 4,516,495, men där en avläsning av materialets posi- tion vid varje tryckstation inte behöver ske genom att där föra in posi- tionsavläsande organ mellan stencil och material.
Det måste ävenledes få anses vara ett tekniskt problem och en kvali- ficerad teknisk insikt att kunna inse möjligheten av att medelst steg- motorer, tre stegmotorer, kunna i beroende av varandra ändra positionen för var och en av en i två riktningar godtyckligt förskjutbar stencilram på så sätt att dess läge kan anpassa sig till det aktuella andra tryck- mönstrets läge på materialet.
Det måste vidare få anses vara ett tekniskt problem att för en stencil- tryckmaskin anpassad för flerfärgstryck kunna öka tryckhastigheten, utan att därför behöva frångå kravet på en tillfredsställande hög noggrann- het, vad avser vart och ett av det andra mönstrets placering på det för tryck avsedda materialet, speciellt när det gäller framställning av kort med tryckt ledningsdragning.
Det måste också få anses vara ett tekniskt problem att vid denna tillämp- ning med enkla åtgärder kunna skapa sådana förutsättningar att ett för ett flertal tryck, i form av ett antal olika andra mönster, avsett mate- rials aktuella positioner, vid varje tryckstation kan, efter en tidigare 7 4.62; 'mi genomförd normering eller kalibrering, fastställas redan i ett ilägg- ningsläge och i beroende av en där avläst position, och vid behov, så ändra ett på en stencil utbildat första mönsters läge relativt materia- let, att när detta har förskjutits en exakt transportsträcka till resp. tryckläget, ett i resp. tryckläge till materialet applicerat andra möns- ter erhåller en på förhand bestämd orientering i förhållande till mate- rialet.
Härför är det fördelaktigt att åtgärder vidtagits för att materialet skall kunna förflyttas en inom smala toleransgränser liggande exakt transportsträcka av ett transportband från ett iläggningsläge till vart och ett av ett flertal trycklägen, utan att däremellan eller därav ändra materialets orientering.
Det måste också få anses vara ett tekniskt problem att vid en eventuell avvikelse från den exakta transportsträckan för materialet ändå kunna anvisa sådana åtgärder att det andra mönstret får en önskad rätt orien- tering på materialet.
Det måste också få anses vara ett tekniskt problem att i anslutning till en positionsbestämning i ett iläggningsläge ävenledes kunna göra en kompensering av den diskrepans som är att förvänta i varje trycknings- läge och som härrör från en sträckning av stencilens första mönster, när en rakel skall överföra detta första mönster till materialet som ett andra mönster.
Det måste också få anses vara ett tekniskt problem att med enkla åtgär- der kunna skapa förutsättningar för en normering eller kalibrering av de olika andra mönstrens positioner genom att dels på ett exakt sätt kunna förskjuta ett för tryck avsett material från ett första iläggningsläge till resp. för ett tryck avsett tryckningsläge och att efter ett där applicerat tryck, i form av ett andra mönster applicerat till materia- let, dels kunna förskjuta eller förflytta det med trycket försedda ma- terialet tillbaka till det första iläggningsläget, för att i detta ilägg- ningsläge kunna fastställa det applicerade tryckets position på materia- -ß O\ O! __.$ -i> _. s. æ let och lagra av fastställandet erhållna två-dimensionella koordinatupp- gifter samt den förskjutning som bör ske av stencilen i aktuellt tryck- läge för att det där applicerade andra mönstret skall erhålla en rätt orientering på materialet.
Det blir då ett tekniskt problem att med enkla åtgärder kunna skapa sådana förutsättningar att med hjälp av denna information så kan tryck- ningen av det andra mönstret på varje efterföljande material i varje tryckstation så styras och regleras att detta intager en på förhand bestämd position, med en avvikelse mindre än 0,5 mm, företrädesvis mind- re än 0,03 mm, en noggrannhet som krävs vid framställning av kort med tryckt ledningsdragning, trots kontinuerlig eller diskontinuerlig drift av transportanordningen under tryckningsekvensen.
Det är ävenledes ett tekniskt problem och en kvalificerad insikt att inse att erbjuden noggrannhet står i stark relation till den utnyttjade avläsnings- eller kamerautrustningen upplösningsförmåga samt möjligheten att kunna mäta transportbandets transportsträcka och position med hög noggrannhet och i rörelse.
Det måste också få anses vara ett tekniskt problem, vid användandet av ett enda transportband passerande förbi samtliga tryckstationer, att skapa sådana förutsättningar att vid varje tryckstation så kan materia- lets position indirekt fastställas genom att direkt fastställa trans- portbandets momentana läge via uppmätt transportsträcka och dess posi- tion i iläggningsläget och därmed skapa förutsättningar för att kunna förflytta stencilen och därmed det andra mönstrets läge mot materialet och därmed kompensera för bandets eventuellt avvikande läge från det som gällde vid normeringen eller kalibreringen.
FÖRDELAR De fördelar som främst kan få anses vara kännetecknande för föreliggande uppfinning, är att härigenom har det skapats förutsättningar för att med begränsade åtgärder i en flerfärgsstenciltryckmaskin åstadkomma en ökad 9 4-62; 141 tryckhastighet, säg från 1200 tryck per timme till säg 1600 tryck per timme. ' n-u--u--p-p--n--u- Det som främst kan få anses vara kännetecknande för en stenciltryckmas- kin, i enlighet med föreliggande uppfinning, anges i det efterföljande patentkravets 1 kännetecknande del.
KORT FIGURBESKRIVNINÉ En för närvarande föreslagen utföringsform av en stenciltryckmaskin, uppvisande de med föreliggande uppfinning förknippade egenheterna skall nu närmare beskrivas med hänvisning till bifogad ritning där; figur 1 visar starkt schematiskt grundprinciperna för att med enkla medel och åtgärder kunna öka tryckhastigheten i en stenciltryckmaskin och i illustreringarna "A-E" viss en hel sekvens av grundprincipen. figur 2 visar i sidovy och i stark förenkling en stenciltryck- maskin med ett antal på varandra följande trycksta- tioner och med mellanliggande torkanläggningar, figur 3 visar i horisontalvy och i stark förenkling en första och en sista del av en sådan stenciltryckmaskin och figur 4 visar en lämplig märkning av ett transportband för att kunna fastställa transportbandets och därmed även materialets position. w BESKRIVNING ÖVER NU FURESLÅGEN UTFURINGSfORM 465 ”Mil 10 Med hänvisning till figur 1 visas där starkt schematiskt grundprinci- perna för föreliggande uppfinning.
Här visas en tryckstation 1 med ett plant tryckbord 20 och en plan ram 5 och en i ramen inspänd stencil 6 samt en relativt ramen 5 och stencilen 6 förskjutbart anordnad rakel 2.
Förskjutningen av rakeln 2 gör att ett stencilen 6 tillhörigt första mönster 6a överföres till ett för tryck avsett material 7 som ett tryckt andra mönster 7a, varvid rakeln under en tryckningssekvens är anordnad att röra sig över stencilen i en första riktning "P1".
I illustrationen "A" anges ett utgångsläge när ett ändlöst transportband 20 transporterar ett för tryck avsett material 7 fram till en första tryckstation 1.
När materialet 7 intagit ett registrerat läge, i förhållande till stati- vet och ramen 5, tilldelas rakeln 2 och ramen 5 en förskjutande rörelse där ramen 5 rör sig i pilens "P2" riktning.
Här bör noteras att materialet 7 inte nödvändigtvis behöver stanna i registrerat läge utan transporteras kontinuerligt av transportbandet 20.
Den efterföljande beskrivningen över föreslagen utföringsform skall emellertid utgå ifrån att bandet 20 är tilldelad en diskontinuerlig rörelse.
Detta innebär att materialet 7 transporteras fram till ett registrerat läge, bandet 20 och materialet stannar samt vid begynnande tryckningssek- vens bringas materialet att röra sig ut från detta registrerade läge och rör sig under hela tryckningssekvensen.
Registreringen av materialet sker således för att kunna fastställa när rakeln 2 skall påbörja sin rörelse längs stencilen 6. 11 4 É5 i 4-l ON Detta betyder att rakeln 2 erhåller en relativrörelse längs stencilen 6 som är summan av rakelns 2 och ramens 5 rörelser (P1+P2) och därmed erhålles, om rörelserna är anpassade lika, en med en faktor två ökad tryckhastighet.
Ramens 5 rörelse kan anpassas så att den till riktning och hastighet överensstämmer med transportbandets riktning och hastighet "P3", medan rakelns 2 rörelse "P1" är motriktad och kan vara lika stor.
Detta visas i illustrationen "B" där rakeln 2 har förflyttats en sträcka, betecknad "a", men trycket är slutfört längs en dubbel sträcka, betecknad "b".
I illustrationen "C" är hela trycket 7a överfört till materialet 7 me- delst en ytterligare lika stor förskjutningssträcka för rakeln 2 och en lika stor förskjutningssträcka för ramen 5.
Detta gäller för ett tryck med en storlek anpassande sig till stencilens 6 maximala storlek.
Vid mindre tryck gäller en kortare förskjutningssträcka för rakeln 2.
Därefter höjes rakeln 2 från tryckande samverkan med stencilen 6 och förflyttas i riktningen "P4", enligt illustration "D" mot utgångsläget.
Enligt illustrationen_"E" har rakeln 2 och ramen 5, förflyttad i en riktning "P5". intagit nämnda utgångsläge.
Under denna senare förflyttning till utgångsläget föreslås att nästa material (7") transporteras fram till den första tryckstationen och att detta material stannas i registreringsläget.
När rakeln 2 och ramen 5 sålunda återgått till sitt utgångsläget är nästkommande material 7", spm transporterats av transportbandet 20 till sitt registrerade läge, i sitt tryckläge och då en tryckning enligt illustration "A" kan ånyo påbörjas. 12 4-6 _._\ 11% CN Den nu visade principen kan användas vid tryckning i en stenciltryckmas- kin med en tryckstation med intermittent transport av material.
Emellertid kan principen också utnyttjas vid en stenciltryckmaskin med ett flertal på varandra följande tryckstationer 1, 1', där det för tryck avsedda materialet 7", 7 och 7', transporteras av ett ändlöst band genom varje tryckstation diskontinuerligt för att stanna vid varje trycksta- tion för att ett och samma i rörelse varande material skall kunna mot- taga ett tryck i varje tryckstation. f För varje tryckstation 1, 1' gäller grundprinciperna illustrerade ovan med hänvisning till figur 1 med den kompletteringen att tryckstationer- nas drift är synkroniserade med varandra, detta oberoende av om materia- let kontinuerligt transporteras genom tryckmaskinen eller kan tillåtas stanna för registrering.
Efter varje tryckstation är i figur 2 illustrerat en torkanläggning 30 och en torkanläggning 31 av i och för sig tidigare känd konstruktion, såsom radiofrekvenstorkar, ultra-violett-torkar och liknande.
I figur 3 visas nu i horisontalvy en främre och en bakre del av en sten- ciltryckmaskin anpassad för flerfärgstryck.
Med hänvisningsbeteckningen 1 illustreras en första tryckstation med därtill hörande iläggare la, I transportriktningen "P" betraktat förefinns ett mot antalet olika färger svarande tryckstationer. Vanligtvis finns tre eller fyra, men färre och flera kan förekomma.
Var och en av dessa tryckstationer är identiskt lika dock med den skill- naden att den första tryckstationen 1 har en stencil med ett första mönster, som vanligtvis skijjer sig från det första mönstret för sten- cilen tillhörande den nästkommande tryckstationen, o.s.v.
CA! ...L s. 13 I figur 3 har införts en förenkling i det att endast den första tryck- stationen 1 med iläggaren la och den sista tryckstationen 1' med avläg- gare la' är visade. Antalet tryckstationer och torkar däremellan kan således variera och dessa är av principiellt samma konstruktion som de a övriga.
I förenklande syfte har motsvarande detaljer i den sista tryckstationen 1' tilldelats samma hänvisningsbeteckningar som i den första, dock kom- pletterad med ett primtecken (1 resp. 1', 2 resp. 2' o.s.v.). f Sålunda kan konstateras att den första tryckstationen 1 uppvisar ett rakelarrangemang 2 med påfyllare 3, vilka är fram och åter rörligt an- ordnade längs, längs transportriktningen "P" för materialet orienterade, ej närmare angivna styrningar. I en stencilram 5, rörligt anordnad till men ändå fast relaterad till stenciltryckmaskinens chassi, är en stencil 6 inspänd och denna stencil 6 uppvisar ett första mönster 6a. Detta mönster 6a skall av rakelarrangemanget 2 överföras till eller tryckes på ett material 7, som ett andra mönster Ya.
Här föreligger således två något skilda mönster, nämligen det första mönstret 6a och det andra mönstret 7a, och dessa skiljer sig från var- andra inte bara p.g.a. att det ena är utbildat i stencilen och det andra är applicerat som ett tryck på materialet utan dessutom därför att en av rakelrörelsen förorsakad duktöjning ger en liten förvrängning av det första mönstret när detta appliceras som ett andra mönster till materia- let.
I figuren har det andra mönstrets 7a position på materialet 7 ritats överdrivet vid sidan av det första mönstret 6a i förtydligande syfte.
Här visas således en stenciltryckmaskin med ett flertal tryckstationer, anpassade för flerfärgstryck, ett tryck i var och en av tryckstationer- na, samt en möjlighet att kunna orientera ett från ett första på en stencil 6 utbildat mönster 6a härrörande andra mönster 7a i förhållande till ett för det andra mönstret 7a avsett material 7, så att det andra 463 'iflfi 14 mönstret 7a intager ett på förhand bestämt läge relativt nämnda material 7, utan att behöva införa ett materialet positionsbestämmande organ mellan stencil och tryckbord i resp. tryckningsläge.
Det andra önstret 7a är utbildat genom att en för materialet avsedd beläggning, tryckpasta eller liknande, bringas, i ett tryckläge i den första tryckstationen där materialet 7 är placerat, att passera igenom i en duk befintliga hål eller masker anpassade till det första mönstret 6a, exempelvis via en rakel 2 till anliggning mot materialet 7.
I' Det andra mönstrets 7a bestämda läge relativt nämnda material 7 kan med fördel ligga lagrat i ett minne i en central- och styrenhet 8, lämpligen utformad för drift av stenciltryckmaskinen, för positionering av det andra mönstret. Via en ledning 9 står nämnda centralenhet 8 i förbin- delse med en första kamerautrustning 10 och via en ledning 11 står nämn- da centralenhet 8 i förbindelse med en andra kamerautrustning 12.
Enär föreliggande uppfinning icke omfattar utformningen av centralenhe- ten 8 och då dess principiella uppbyggnad redan är tidigare känd för en stenciltryckmaskin kommer den efterföljande beskrivningen icke att om- fatta de funktioner som måste föreligga i centralenheten 8 för att kunna utvärdera mönstrets position på materialet vid de olika tryckstationerna och därav styra i och för sig kända stegmotorer 13, 14 och 15 för varje stencilram i varje tryckstation.
För att underlätta förståelsen för positionsbestämningen, diskrepansbe- räkning och påverkan av stegmotorerna hänvisas till innehållet i den amerikanska patentskriften 4,610,200.
För bättre förståelse av föreliggande uppfinning bör beaktas att med "registrerat läge" menas i den efterföljande beskrivningen och patent- kraven inte nödvändigtvis ett exakt till stencilmaskinens chassi rela- terat läge, utan detta läge;kan variera. 15 Vad som dock är väsentligt är att de två-dimensionella koordinaterna för materialets eller ett tidigare trycks position fastställes och lagras så att därav kan fastställas ett exakt aktuellt läge.
Vidare erfordras att när ett material under en kalibreringscykeln åter- kommer till ett tidigare registrerat läge, så skall även då de tvâ-dimen- sionella koordinaterna fastställas och eventuell diskrepans till storlek och riktning utvärderas.
I enlighet med utföringsexemplet i figur 3, skall, för en kalibrering av utrustningen, i ett första registrerat iläggningsläge "A" för materialet 7" däri avläses det stillastående materialets position medelst kamera- utrustningarna 10, 12 relativt en referens, exempelvis ett stenciltryck- maskinen tillhörigt chassi 16, och de därvid utvärderade koordinater lagras i i centralenheten 8 därför avsedda minnen.
Materialet "A" föres nu över, genom att starta transportbandet 20, till ett andra registrerat läge "B" och bringas att stanna i detta läge, nämligen ett tryckläge i den första tryckstationen, för att via rakelns 2 rörelse mottaga det andra mönstret 7a. Transportsträckan skall här vara exakt bestämd, vilken bestämning närmare skall beskrivas i det efterföljande.
Enligt föreliggande uppfinning skall därefter det sålunda, med det andra mönstret 7a i den första tryckstationen 1 tryckta materialet 7 föras tillbaka en exakt transportsträcka till det första registrerade ilägg- ningsläget "A" för att i detta registrerade läge och stillastående av- läsa det tryckta andra mönstrets 7a position på materialet och relativt nämnda referens. Även dessa koordinater utläses och lagras på känt sätt i centralenheten 8.
Kravet som ställes här är att det tryckta andra mönstret blir orienterat på materialet inom grova tojeransgränser men givetvis inom de gränser som krävs av kamerautrustningen för att fastställa mönstrets position. :las 11A 16 Detta sker genom att transportbandet 20 backas en lika stor exakt trans- portsträcka till iläggningsläget "A" och där utvärderas det andra tryc- kets 7a position.
Med dessa uppgifter blir det möjligt att i iläggningsläget "A" ånyo fastställa materialets position och det applicerade tryckets position, jämföra denna positionen med rätt position för trycket i den första tryckstationen samt via centralenheten påverka stegmotorer 13, 14 och 15 så att när materialet i ett exakt lika iläggningsläge transporterats en exakt transportsträcka till den första tryckstationen kan det andra mönstret 7a nu överföres med minimerad diskrepans.
Den ovan beskrivna kalibreringen, avseende det andra mönstrets 7a posi- tion på materialet 7, kan nu på samma sätt genomföras för var och en av de övriga tryckstationerna.
Det bör här bemärkas att i centralenheten 8 ligger nu lagrat de tvâ-di- mensionella koordinatuppgifterna för materialets position i iläggningsläget och de tvâ-dimensionella koordinatuppgifterna för mönst- rets position.
Centralenheten 8 kan nu räkna ut varje justering som krävs för att få det andra mönstret exakt applicerat till ett material så snart materia- lets aktuella position i iläggningsläget är känt.
För att kunna avkänna transportbandets läge och mäta aktuell transport- sträckas längd föreslås att på undersidan transportbandet förefinns en i figur 4 illustrerad skala eller märkning 23. Denna märkning 23 kan bestå av optiskt avkännbara individuella streck eller av ett magnetiserat band och med ett avläsningshuvud placerat intill transportbandets undersida, exempelvis vid iläggningsläget "A".
Enär avståndet och därmed den exakta transportsträckan mellan ilägg- ningsläget "A" och den första tryckstationen är lika med avståndet mel- lan den första och den andra tryckstationen, den andra och den tredje k) J f:- lå tryckstationen o.s.v. krävs härför i och för sig endast ett avläsnings- huvud för att utvärdera transportbandets exakta transportsträckor.
Om det finns risk för att transportbandet skulle ändra sin mâttbestän- dighet kan det vara lämpligt att anordna ett sådant avläsningshuvud vid varje tryckstation och i nära anslutning till det registrerade läget så att transportbandets momentana läge för varje tryckstation kan utvärde- ras och om detta läge något avviker från ett vid kalibreringen fast- ställt läge kan stencilramen förskjutas för att kompensera även för en sådan diskrepans.
Som ett exempel på en anordning som skulle kunna vara användbar för att mäta transportbandets rörelse, aktuell transportsträcka och position hänvisas till innehållet i den europeiska patentansökan, med publice- ringsnumret 0 083 082.
Om det exempelvis tidigare, på i och för sig känt sätt, redan är fast- ställt koordinaterna för en önskad position av detta första, bland ett flertal, andra mönster 7a, så blir det möjligt att med hjälp av kamera- utrustningarna 10 och 12 samt centralenhetens 8 dator fastställa aktuell diskrepans samt styra stegmotorerna 13, 14 och 15 för den första tryck- stationen 1, och även övriga tryckstationer så att samtliga efterföl- jande tryck får en exakt orientering när aktuellt material är i varje tryckstation.
Utföringsexemplet anvisar att dessa stegmotorer 13, 14 och 15 verkar på en för stencilen 6 avsedd stencilram 5 och kan därmed förskjuta stenci- len 6 och dess mönster 6a så att mönstret 6a blir orienterat för exakt tryckning mot materialet 7. i Ett anordnande av avläsningshuvden, för att fastställa transportbandets aktuella position, vid varje tryckstation innebär också att eventuell diskrepans i transportsträckans längd kan införas som korrektionsfaktor för varje tryckstation när det gäller att fastställa resp. stencilrams rörelse mot minimerad diskrepans. 'l 12-65 ”iii 18 Även en eventuell diskrepans i bandets tvärriktning kan utvärderas och införas som korrektionsfaktor.
Det förutsättes här att materialet inte glider i förhållande till trans- portbandets överyta under bandets rörelse genom maskinen, vilket kan uppnås med hjälp av s.k. medföljande vakuum.
I beroende av en för en godtyckligt tryckstation, säg tryckstationen 1', och övriga tryckstationer fastställd diskrepans mellan mönstrets verk- liga läge erhållet vid överföringen av det andra mönstret, och dess på förhand bestämda läge, sker nu en förskjutning av stencilramen 5', med stencilen 6' uppvisande det första mönstret 6a', med hjälp av stegmo- torerna 13', 14' och 15' i en sådan omfattning och i en sådan riktning att fastställd diskrepans minimeras. Den fastställda diskrepansen och omfattningen av påverkan för de olika stegmotorerna 13', 14' och 15' utvärderas på känt sätt i centralenheten 8. Detta sker genom att cent- ralenheten 8 vet materialets position i iläggningsläget och att centralenheten 8 vet här att just detta material befinner sig i resp. tryckstation.
Efter genomförd kalibrering av samtliga andra mönsters placering på materialet och en därav vid behov utvärderad förskjutning av resp. sten- cil för att kunna minimera diskrepansen till ett fastställt riktigt läge, kan själva tryckningen påbörjas.
Varje efterföljande material, kommer nu på angivet sätt att registreras i det första läget "A" (fastställa materialets position) och under trans- porten till det andra läget "B" överföres information om eventuell disk- repans mellan läget för detta material och läget för materialet vid kalibreringen så att stencilen 6 i den första tryckstationen kan för- flyttas för kompensering av härav förorsakad diskrepans för att i det andra läget "B" belägges med det andra mönstret 7a, och tack vare infor- mationen i centralenheten 8;och påverkan av stegmotorerna appliceras mönstret 7a med minimerad diskrepans.
I), 19 ...fm 63 'llll Enligt föreliggande uppfinning menas med minimerad diskrepans att en fullständig kompensation eller en mot omständigheternas svarande till- fredsställande kompensation av fastställd diskrepans har skett.
När detta material nu överföres till den nästföljande, den andra tryck- stationen så skall i den stencilen även förskjutas för att minimera den diskrepans som är att hänföra från eventuell diskrepans i iläggningslä- get.
Sålunda måste centralenheten 8 hålla reda på aktuell position i ilägg- ningsläget för varje material och påverka stegmotorerna i varje tryck- ningsstation, när materialet kommer dit, så att det andra och övriga tryck alltid appliceras med minimerad diskrepans.
Stenciltryckmaskinen i figur 3 är visad med tre material 7", 7 och 7' vilande mot och transporterade av ett genom hela maskinen sig sträckande och löpande transportband. Materialet 7" befinner sig i ett registrerat och avläst läge i iläggningsläget "A". Materialet 7 befinner sig i ett registrerat läge i den första tryckstationen 1 medan materialet 7' be- finner sig i ett registrerat läge i den sista tryckstationen 1'.
Med registrerat läge menas inte att materialet av mekaniska registre- ringsmedel tvingats till en viss position relativt chassit utan mera att materialet är placerat på en definierad plats så att stencilramen och stencilen kan förflyttas så att överfört mönster får en på förhand be- stämd applicering på materialet.
Medelst transportbandet 20 skall nu materialet 7" förflyttas över till tryckstationen 1, materialet 7 vid tryckstationen 1 skall förflyttas över till nästa tryckstation o.s.v., så att materialet 7' kan med ett antal färgtryck överföras till en stödyta 21 i avläggaren 1a'.
Transportsträckan mellan de;olika tryckstationerna skall vara lika eller åtminstone väsentligen lika. iíöš 141 20 Tryckningen av resp. material i resp. tryckstation sker samtidigt.
Den visade stenciltryckmaskinen har sålunda ett flertal tryckstationer (1...1') och med ett, för ett antal tryck avsett, material anordnat att av ett enda transportband 20 blir transporterat från ett iläggningsläge "A" till en första tryckstation 1, till en andra tryckstation o.s.v. till ett utmatningsläge 1a', där varje tryckstation innefattar en sten- cil med ett första mönster, som av en rakel överföres till materialet som ett tryckt andra mönster. f Vid varje tryckstation är stencilen och en stencilen fasthållande ram via sina stegmotorer förskjutbart anordnad för att vid en tryckning på ett material, transporterat av transportbandet och stannat i ett för tryckstationen bestämt läge, dess andra mönster skall appliceras till materialet med minimerad diskrepans.
Förskjutningen av resp. stencilram i resp. tryckstation mot en minimerad diskrepans är styrd i resp. tryckstation av en för samtliga tryckstatio- ner gemensam styrenhet och under beaktande av materiales läge, ilägg- ningsläget, aktuellt transportsträcka, stencilens position och andra parametrar.
För varje station kan transportbandets läge avläsas och därmed materia- lets läge och stencilramen är för varje tryckstation före tryckningen förskjutbar för att kompensera för uppträdande diskrepans mellan mate- rialets verkliga läge och dess på förhand bestämda läge.
Samtliga erforderliga uppgifter för utförande av visade kompensationer är lagrade i och bearbetas i styrenheten 8.
Det kan vara lämpligt att efter varje tryckstation införa en torkan- läggning för att därmed torka applicerat tryck innan nytt tryck appli- ceras eller tryckt material}avlägges. Sådana torkanläggningar är ej visade i figur 3. iii 21 lies 111 När det gäller fastställandet av transportbandets (och därmed även ma- terialets) läge kan detta, vad avser längdriktningen, ske genom att låta de enskilda markeringarna vara entydigt, individuellt definierade och fastställa den aktuella transportsträckans längd.
När det gäller att fastställa transportbandets läge i sidled kan detta ske genom att fastställa markeringarnas position i ett eller flera av- läsande huvuden.
Sålunda kan huvudet 24 (se fig. 2) avläsa ena kantpartiet, huvudet 25 mittenpartiet och huvudet 26 andra kantpartiet och därav fastställa bandets aktuella position i sidled.
Slutligen påpekas att beskrivningen omnämner två olika möjligheter att förflytta ramen 5 och stencilen 6.
Den första sker under tryckningssekvensen i en riktning "P2" för att höja tryckhastigheten, den andra sker före tryckningssekvensen medelst stegmotorer 13, 14 och 15 för att minimera eventuell diskrepans.
Den ovan angivna utföringsformen illustrerar en diskontinuerlig rörelse av bandet 20, så att resp. material kan stanna och registreras i varje tryckstation.
Emellertid kan transportbandet 20 drivas kontinuerligt, vilket torde vara av alldeles speciell betydelse vid tryck på en pappersbana (rulle till rulle).
Uppfinningen är givetvis inte begränsad till den ovan såsom exempel angivna utföringsformen utan kan genomgå modifikationer inom ramen för uppfinningstanken illustrerad i efterföljande patentkrav.

Claims (6)

. 7 , -¿¿ 469 141 PATENTKRAV
1. Stenciltryckmaskin med ett flertal, 1 transportriktningen för ett för flera på varandra följande tryck avsett material orienterade, tryckbord (1,1') eller tryckstationer, där varje tryckstation uppvisar en 1 en ram inspänd stencil (6), en relativt ramen förskjutbart anordnad rakel (2), för att 1 varje tryckstation kunna överföra ett dess stencil tillhörigt första mönster (6a) till ett, för ett antal på varandra följande tryck avsett, material som ett där tryckt andra mönster (7a), varvid varje, resp. tryckstation (1,l') tillhörig rakel under tryckningssekvensen är anordnad att, 1 synkronism med övriga raklar, röra sig över resp. stencil i en första riktning (P1), medan resp. stencil och stencilram är under tryckningssekvensen för samtliga tryckstationer anordnade att röra sig 1 en andra, den första riktningen motsatt, riktning (P2), varjämte resp. material är anordnat att vila mot ett genom varje tryckstation sig sträc- kande som transportmedel tjänande ändlöst band (20), k ä n n e t e c k - n a d därav, att 1 ett första registrerat läge, ett iläggningsläge, för materialet avläses för kalibrering, via en kamerautrustning (10,12), materialets (7") position relativt en referens, exempelvis ett stencil- tryckmaskinen tillhörigt chassi (16), och lagras 1 ett minne, att mate- rialet (A) av transportmedlet (20) föres över till ett andra registrerat läge (B), ett tryckläge 1 en första tryckstation, för ett mottagande av det den första tryckstationen tillhöriga andra mönstret (7a), att det sålunda med det andra mönstret (7a) tryckta materialet (7) av transport- medlet föres nu över ånyo till det första registrerade läget (A), för att 1 detta registrerade läge avläsa det tryckta andra mönstrets (7a) posi- tion relativt nämnda referens och lagras 1 ett minne, att 1 beroende av fastställd diskrepans mellan mönstrets verkliga läge och dess på förhand bestämda läge kan nu en förskjutning av stencilramen med det första mönst- ret (6a) 1 den första tryckstationen (1) ske 1 en sådan omfattning och 1 en sådan riktning att fastställd diskrepans minimeras, så att varje efter- följande material, på samma sätt registrerat i det första och det andra läget, kan belägges 1 det andra läget 1 den första tryckstationen (1) med ett andra mönster (7a) applicerat med minimerad diskrepans, varvid mini- merad diskrepans innebär en fullständig kompensation eller en mot omstän- digheterna svarande tillfredsställande kompensation av fastställd diskre- pans, att 1 ett första registrerat läge (A), ett iläggningsläge för ett 23 nytt material, avläsas, via en kamerautrustning (10,12), materialets (position relativt en referens, exempelvis en stenciltryckmaskin tillhörigt chassi (16), och jämföres med ett tvâ-dimensionellt läge lagrat i ett minne, att materialet av transportmedlet (20) föres över till ett andra registrerat läge, ett tryckläge i en första tryckstation (1), för att där mottaga det av den första tryckstationen (1) tryckta andra mönstret (7a), varvid det den första tryckstationen (1) tillhöriga första mönstret har blivit förskjutet i beroende av materialets position i iläggningsläget, för att avge nämnda andra mönster med liten diskrepans.
2. Stenciltryckmaskin enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k n a d därav, att en förskjutning av stencilramen med det första mönstret i den första tryckstationen (1) sker i en sådan omfattning och i en sådan rikt- ning i beroende av materialets avlästa position i iläggningsläget (A) att fastställd diskrepans minimeras så att varje material, på samma sätt registrerat i det första och det andra läget, belägges i det andra läget i den första tryckstationen med ett andra mönster (7a) applicerat med minimerad diskrepans.
3. Stenciltryckmaskin enligt patentkravet 1 eller 2, k ä n n e t e c k - n a t därav, att en i det första registrerade läget (A) uppmätt och fastställd position är utvärderbar för att vid resp. tryckstation kunna förskjuta det där applicerade andra mönstret (7a) så att det där kan bli överfört till materialet med en kompenserad diskrepans.
4. Stenciltryckmaskin enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k n a d därav, att vid varje tryckstation är resp. stencil och en stencilen fast- hållande ram förskjutbart anordnad i beroende av materialets läge i iläggningsläget (A) för att vid en tryckning på ett material, transporte- rat av transportbandet (20) i ett för tryckstationen bestämt läge, dess andra mönster (7a) kommer att bli applicerat till materialet med minime- . rad diskrepans. ' 463 141 .ZV
5. Stenciltryckmaskin enligt patentkravet 4,'k ä n n e t e c k n a d därav, att förskjutningen av resp. stencilram i resp. tryckstation mot en minimerad diskrepans är styrd i resp. tryckstation av en för samtliga tryckstationer gemensam styrenhet.
6. Stenciltryckmaskin enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k n a d därav, att materialen är så utplacerade längs transportbandet (20) av vissa befinner sig i en tryckstation, att för varje station avläses transportbandets (20) och därmed materialets läge och att stencilramen förfvarje tryckstation är före tryckningen förskjutbar i beroende av materialets läge i iläggningsläget för att kompensera för annars uppträ- dande diskrepans mellan materialets verkliga läge och dess på förhand bestämda läge.
SE8704127A 1987-10-23 1987-10-23 Stenciltryckmaskin med ett flertal tryckstationer SE463141B (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8704127A SE463141B (sv) 1987-10-23 1987-10-23 Stenciltryckmaskin med ett flertal tryckstationer

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8704127A SE463141B (sv) 1987-10-23 1987-10-23 Stenciltryckmaskin med ett flertal tryckstationer

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8704127D0 SE8704127D0 (sv) 1987-10-23
SE8704127L SE8704127L (sv) 1989-04-24
SE463141B true SE463141B (sv) 1990-10-15

Family

ID=20369983

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8704127A SE463141B (sv) 1987-10-23 1987-10-23 Stenciltryckmaskin med ett flertal tryckstationer

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE463141B (sv)

Also Published As

Publication number Publication date
SE8704127D0 (sv) 1987-10-23
SE8704127L (sv) 1989-04-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP1053882B1 (en) Improved multicolor pad printing system
US5383398A (en) Multiple-color tampon printing machine
US4945829A (en) Method for orientating print material for correct printing in a printing position externally of a printing position
RU2053128C1 (ru) Машина для трафаретной печати
US4953459A (en) Method for positioning material in a plurality of printing positions for multi-color silkscreen printing
US6382092B1 (en) Printing machine with exchangeable ink application means
US4589335A (en) Stencil printing machine
US20070267274A1 (en) Apparatus for coating objects
CN108016145B (zh) 导带式喷墨印花机及其传动误差补偿方法
EP0889828B1 (en) Method and apparatus for printing a ribbon for packaging gelatin capsules
US4084505A (en) Device for adjusting phase of flat screen
US5502993A (en) Method of and apparatus for punching and bending a lithographic plate
JPH02212145A (ja) マルチカラーシルクスクリーンプリンタの各プリンティング位置でプリントを位置決めする方法
US6935738B2 (en) Ink-jet printer and method for printing image material in an ink-jet printer
SE463141B (sv) Stenciltryckmaskin med ett flertal tryckstationer
US5505128A (en) Printing device provided with movable printing unit
US4307961A (en) Apparatus for precisely aligning a pair of elements
EP1080887A1 (en) Web position control system
ATE173673T1 (de) Ausleger für eine bogenrotationsdruckmaschine
US4440080A (en) Screen registration device
CN1294554A (zh) 印张上光的方法和装置及其应用
US5121687A (en) Cassette tape cartridge direct ink printing machine
SE463196B (sv) Stenciltryckmaskin med rakel och stencil i motriktad roerelse
GB2124977A (en) Printing machine
EP0305353A2 (en) A method for orientating print material for correct printing in a printing position externally of a printing position

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8704127-3

Effective date: 19920510

Format of ref document f/p: F