SE461306B - Stroembegraensare - Google Patents

Stroembegraensare

Info

Publication number
SE461306B
SE461306B SE8802172A SE8802172A SE461306B SE 461306 B SE461306 B SE 461306B SE 8802172 A SE8802172 A SE 8802172A SE 8802172 A SE8802172 A SE 8802172A SE 461306 B SE461306 B SE 461306B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
resistor
current
insulator
current limiter
superconducting
Prior art date
Application number
SE8802172A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8802172L (sv
SE8802172D0 (sv
Inventor
N-J Bergsjoe
L Liljestrand
Original Assignee
Asea Brown Boveri
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Asea Brown Boveri filed Critical Asea Brown Boveri
Priority to SE8802172A priority Critical patent/SE461306B/sv
Publication of SE8802172D0 publication Critical patent/SE8802172D0/sv
Priority to CA000601916A priority patent/CA1331206C/en
Priority to US07/362,667 priority patent/US4961066A/en
Priority to JP01143223A priority patent/JP3073993B2/ja
Priority to EP89110347A priority patent/EP0345767B1/en
Priority to DE68912409T priority patent/DE68912409T2/de
Publication of SE8802172L publication Critical patent/SE8802172L/sv
Publication of SE461306B publication Critical patent/SE461306B/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02HEMERGENCY PROTECTIVE CIRCUIT ARRANGEMENTS
    • H02H9/00Emergency protective circuit arrangements for limiting excess current or voltage without disconnection
    • H02H9/02Emergency protective circuit arrangements for limiting excess current or voltage without disconnection responsive to excess current
    • H02H9/023Current limitation using superconducting elements
    • HELECTRICITY
    • H10SEMICONDUCTOR DEVICES; ELECTRIC SOLID-STATE DEVICES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • H10NELECTRIC SOLID-STATE DEVICES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • H10N60/00Superconducting devices
    • H10N60/30Devices switchable between superconducting and normal states
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02EREDUCTION OF GREENHOUSE GAS [GHG] EMISSIONS, RELATED TO ENERGY GENERATION, TRANSMISSION OR DISTRIBUTION
    • Y02E40/00Technologies for an efficient electrical power generation, transmission or distribution
    • Y02E40/60Superconducting electric elements or equipment; Power systems integrating superconducting elements or equipment

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Power Engineering (AREA)
  • Emergency Protection Circuit Devices (AREA)
  • Containers, Films, And Cooling For Superconductive Devices (AREA)
  • Superconductors And Manufacturing Methods Therefor (AREA)

Description

461 sne 2 I det aktuella utförandet ändras resïstansen från praktiskt taget noll vid ett supraledande tillstånd till storleksordningen 13 ka då det supraled- ande tillståndet upphör. Det andra motståndet är dimensionerat så att dess resistans är väsentligt längre än det supraledande motståndets resistans då detta ej längre är supraledande, i det aktuella fallet är resistansen ca 3,6 Q. _ Vid normala förhållanden hos nätet hålls det supraledande motståndet i ett supraledande tillstånd, dvs dess resistans är noll varvid ström endast flyter genom detta motstånd och inget spänningsfall uppstår över de två parallellkopplade motstånden. Om nu nätströmmen på grund av kortslutning eller annat överstiger ett tillåtet värde motsvarande det värde man önskar att strömbegränsaren skall träda i funktion. ändras det supraledande mot- ståndet i den beskrivna anordningen genom att ett magnetfält partiellt ändrar den magnetiska flödestätheten kring ledaren varvid en partiell stegring av resistansen erhålles vilket också resulterar i en höjning av temperaturen i motståndet. Detta leder då inom kort till att det supra- ledande tillståndet upphör och att övervägande delen av strömmen måste passera det parallellkopplade motståndet.
Att enbart använda den kritiska strömtätheten för att få ett supraledande material att övergå från supraledande till icke supraledande tillstånd är beskrivet i OS 2 712 990 ”Anordnung zur Überströmbegrenzung in elektrische ånergieversorgungsstrecken". I denna patentskrift redovisas en ström- begränsare i form av en "supraledande kabel” bestående av ledare av ett material som kan bli supraledande och av ledare (”Matrix-bzw Trägemetall) dimensionerat så att den supraledande kabeln utgör ett strömbegränsande element då den parallellkopplade supraledande ledaren ej längre är supra- ledande. Den eller de supraledande ledarna är utformade med vissa områden med areareduktioner (Einschnürungen) varvid den kritiska strömtätheten överskrides då den ström som ledes genom kabel överskrider den ström där strömbegränsaren skall träda i funktion.
Att strömbegränsare baserade på supraledares två olika tillstånd inte har fått någon nämnvärd spridning beror på flera orsaker. Fram till för några år sedan låg den kritiska temperaturen vid mycket låga värden. vilket med- förde kostbara och svårhanterliga kylanordningar med i regel helium som kylmedel. Dels beror också den låga användningen på den komplexitet som till exempel den i Journal of Applied Physics beskrivna utrustningen innebär. 3 461 3Û6 Ett problem i samband med den redovisade supraledande kabeln som man för- bigår i all tysthet är vad som händer med den värmeutveckling som sker inne i kabeln vid övergång från supraledande till normalt ledande till- stånd.
Upptäckten av nya material som blir supraledande vid väsentligt högre temperatur, vilket till exempel medger att flytande kväve kan användas som kylmedel. har självfallet också en positiv effekt på befintliga tekniska lösningar. ' REDOGÖRELSE FÖR UPPFINNINGEN Upptäckten av nya material och materialkombinationer, bl a keramiska material, som kan bli supraledande vid väsentligt högre temperatur än tidigare kända material, har medfört ett ökat intresse för praktiska applikationer av detta fysikaliska fenomen. Detta gäller även för ström- begränsare som utnyttjar övergången från supraledande till icke supraled- ande tillstånd för att begränsa en icke önskvärd höjning av strömmen t ex i ett kraftnäts ledningssystem vid kortslutning. Uppfinningens tillämpning har dock inget specifikt med den senaste tidens upptäckt av material med högre kritiska temperaturer än tidigare att göra. Uppfinningen ställer dock vissa krav, som det framgår av det följande. på de supraledande mate- rialens formbarhet.
Principiellt utgör uppfinningen en variant på den tidigare redovisade strömbegränsaren från Journal of Applied Physics. En strömbegränsare enligt uppfinningen omfattas således av två parallellkopplade motstånd, varav det första utgörs av ett material som kan bli supraledande. I ett supraledande tillstånd kortslutes således det andra motståndet och inget spänningsfall ligger över motstândskombinationen. Det andra motståndet har en resistans som är väsenligt lägre än det supraledande motståndets resistans då detta ej längre befinner sig i ett supraledande tillstånd.
Dock skall det ha en resistans som är så pass hög att strömmen i den aktuella kretsen ej blir för stor. Här upphör dock likheten mellan känd teknik och en strömbegränsare enligt uppfinningen. 461 306 14 En strömbegränsare enligt uppfinningen omfattar två motståndsskikt. Ett första skikt består av ett material som kan bli supraledande. Det andra skiktet består av ett på detta skikt påångat, plasmasprutat eller på annat sätt applicerat skikt av ett normalt strömledande material. Detta skikt dimensioneras så att dess resistans är väsentligt lägre än resistansen hos det supraledande skiktet då det ej befinner sig i ett supraledande till- stånd. Dock skall det andra skiktet dimensioneras så att. då det första skiktet ej längre är supraledande, resistansen skall begränsa aktuell överström till ett tillåtet värde.
Strömbegränsarens anslutning sker via kopplingsanordningar fästa vid det andra motståndsskiktet.
Eftersom motståndskombinationen blir både tunn och spröd behövs en meka- nisk bas för dessa båda skikt. Basen kan lämpligen utgöras av ett isoler- material på vilket det supraledande materialet appliceras. Detta kan ske till exempel genom sputtring eller annan teknik som medger att det supra- lednde skiktet kan bli jämnt fördelat på isolatorn och att skiktet också skall kunna få bli tillräckligt tunt.
I en strömbegränsande anordning enligt uppfinningen skall de båda mot- ståndsskikten. isolator och anslutningsdelar befinnas i en kryostat.
Den kritiska parametern som enligt uppfinningen användes för att åstad- komma övergàng från supraledande till icke supraledande tillstånd är den kritiska strömtätheten. Genom att det supraledande materialet utformas som ett tunt skikt är det inga problem att dimensionera skiktets tvärsnitts- area så att kritisk strömtäthet uppnås för den maximalt önskade strömmen.
En strömbegränsare enligt uppfinningen kan också bestå av strömbegränsande element med flera skikt av supraledande materiel varvat med motståndsmate- rial.
Strömbegränsaren enligt uppfinningen kan också utformas med seriekopplade element med successivt ökande kritisk ström. Därvid kan erhållas en mjuk övergång mellan supraledande och normalt ledande tillstånd. det vill i praktiken säga en strömberoende strömbegränsare. 461 306 En väsentlig fördel med en strömbegršnsare enligt uppfinningen är att man undviker problemen med eventuella.lokala defekter i det supraledande mate- rialet. Då strömbegrånsaren består av två separata och skilda motstånd kan supraledaren förstöras på grund av den temperaturhöjning som erhålles vid ' lokala defekter. Med en strömbegränsare enligt uppfinningen kommer ström- men vid eventuella lokala defekter att kunna ledas i det andra motstånds- skiktet.
Vid en kortslutning på nätet kommer strömbegränsaren att begränsa strömmen till dess nätbrytaren öppnar. Under denna tid kommer strömbegransaren att absorbera den utvecklade energien som beror på strömmens amplitud och varaktighet samt det andra motståndets resistans. Denna energi ger upphov till en temperaturhöjning som måste åtgärdas genom tillförande av mera kylmedium.
RITNINGSFÖRTECKNING Figur 1 visar en föredragen utföringsform av en strömbegränsare enligt uppfinningn.
Figur 2 visar ett alternativt utförande enligt uppfinningen.
Figur 3 visar hur en strömbegränsare enligt uppfinningen kan utformas med flera varvade lager av supraledande respektive lotstàndsmaterial.
Figur 4 visar ytterligare en variant med varvade lager.
BESKRIVNING AV UTFÖRINGSFORMER Dimensionering av i strömbegränsaren ingående delar med avseende på det första supraledande skiktets tvärsnittsarea för att få omslag vid kritisk ström, val av material för det andra motståndsskiktet samt detta skikts tvärsnittsarea, nödvändig längd på motstånden, temperaturstegringar, K utvecklad effekt, behov av kylmedel osv beror självfallet pà material- egenskaperna på vid konstruktionstiden tillgängliga material, aktuella strömmar m m och kommer därför ej att redovisas här. Uppfinningen omfat- tar, som det ocksà har framgått. strömbegränsarens utformning. En före- dragen utföringsform visas i figur 1. På en bärande isolator 1 i form av en stav med rektangulärt tvärsnitt appliceras på ena sidan med hjälp av

Claims (7)

4s1fsoe sputtring eller liknande ett tunt skikt 2 av supraledande material. Shuntresistansen 3 bestående av ett lämpligt lotståndsmaterial påangas, plasma sprutas eller appliceras på annat sätt på det supraledande mate- rialskiktet. På detta andra motstàndsskikt fästes anslutningsdetaljer 4 och 5. Ett alternativt utförande består i att ett supraledande skikt appliceras på två motstáende sidor av staven utanpå vilka skikt av det andra mot- ståndsmaterialet appliceras. I ett alternativ enligt figur 2 utgöres den bärande isolatorn av en - cylindrisk stav eller ett rör som de två lotatåndsskikten appliceras på. Den bärande isolatorn kan självfallet i övrigt ha ett flertal olika utformingar som täcks av uppfinningen. I figur 3 visas schematiskt hur flera omväxlande lager av supraledande material och motståndsmaterial är varvade ovanpå varandra. I figur Ä visas hur tekniken med varvade lager sker då nan utgår från en cylindrisk bärande isolator. Speciellt_hänsyn vid dimensioneringen av de olika lagren får här tas med tanke på den ökande radien för varje nytt lager. Som omtalat kan strömbegränsaren utformas son en seriekoppling av ström- begränsande element med stigande kritisk stromdensitet varvid en ström- beroende strömbegrënsarkaraktäristik kan erhållas. PATENTKRAV
1. l. Strömbegränsare omfattande ett första och ett andra motstånd. det första motståndet (2) bestående av ett material som kan bli supraledande, det andra motståndet (3) bestående av ett normalt strömledande material, en isolator för mekaniskt stöd av motstånden samt en kryotank, k ä n n e t e c k n a d av att det första motståndet är anordnat som ett tunt skikt applicerat på isolatorn och som är dimensionerat så att den strömgräns där strömbegränsaren skall träda i funktion motsvarar en sådan strömtäthet att materialets kritiska strömtäthet uppnås. och att det andra motståndet är anordnat som ett skikt som appliceras på det första mot- V? f) ['9- 7 1161 306 ståndet. att det andra motståndet än dimensionerat så att dess resistans reducerar en eventuell överström till ett acceptabelt värde och att det andra motståndet är anordnat med strömanslutningsdetaljer (4, 5) samt att isolatorn med motstånd är placerad i kryotanken.
2. Strömbegränsare enligt patentkrav 1 k ä n n e t e c k n a d av att isolatorn är anordnad som en stav med rektangulärt tvärsnitt på vars ena sida det första motståndet är applicerat ovanpå vilket det andra mot- ståndet är applicerat.
3. Strömbegränsare enligt patentkrav 1 k ä n n e t e c k n a d av att isolatorn är anordnad som en stav med rektangulårt tvärsnitt och att ett första motstånd är applicerat på motstående sidor av staven och att ett andra motstånd är applicerat ovanpå de första motstånden.
4. Strömbegränsare enligt patentkrav 1 k ä n n e t e c k n a d av att isolatorn är anordnad som en cylindrisk stav på vars mantelyta det första motståndet är applicerat utanpå vilket det andra motståndet är applicerat.
5. Strömbegränsare enligt patentkrav 1 k ä n n e t e c k n a d av att isolatorn år anordnad som ett rör på vara mantelyta det första motståndet är applicerat utanpå vilket det andra motståndet är applicerat.
6. Strömbegränsare enligt patentkrav 1 k ä n n e t e c k n a d av att flera omväxlande skikt av första och andra motstånd är applicerade och varvade ovanpå varandra.
7. Strömbegrånsare omfattande ett flertal strömbegränsare enligt patent- krav 1 kopplade i serie k ä n n e t e c k n a d av första motståndet i samtliga seriekopplade strömbegränsare har olika tvärsnittsasreor.
SE8802172A 1988-06-10 1988-06-10 Stroembegraensare SE461306B (sv)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8802172A SE461306B (sv) 1988-06-10 1988-06-10 Stroembegraensare
CA000601916A CA1331206C (en) 1988-06-10 1989-06-06 Fault current limiter
US07/362,667 US4961066A (en) 1988-06-10 1989-06-07 Fault current limiter
JP01143223A JP3073993B2 (ja) 1988-06-10 1989-06-07 障害電流制限器
EP89110347A EP0345767B1 (en) 1988-06-10 1989-06-08 Fault current limiter
DE68912409T DE68912409T2 (de) 1988-06-10 1989-06-08 Anordnung zur Überstrombegrenzung.

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8802172A SE461306B (sv) 1988-06-10 1988-06-10 Stroembegraensare

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8802172D0 SE8802172D0 (sv) 1988-06-10
SE8802172L SE8802172L (sv) 1989-12-11
SE461306B true SE461306B (sv) 1990-01-29

Family

ID=20372581

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8802172A SE461306B (sv) 1988-06-10 1988-06-10 Stroembegraensare

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4961066A (sv)
EP (1) EP0345767B1 (sv)
JP (1) JP3073993B2 (sv)
CA (1) CA1331206C (sv)
DE (1) DE68912409T2 (sv)
SE (1) SE461306B (sv)

Families Citing this family (26)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE462357B (sv) * 1988-10-31 1990-06-11 Asea Brown Boveri Stroembegraensare
GB9104513D0 (en) * 1991-03-04 1991-04-17 Boc Group Plc Cryogenic apparatus
DE4107685A1 (de) * 1991-03-09 1992-09-10 Abb Patent Gmbh Supraleitender strombegrenzer
DE4107686A1 (de) * 1991-03-09 1992-09-10 Abb Patent Gmbh Verfahren zur herstellung eines supraleitenden strombegrenzers sowie ein entsprechend hergestellter strombegrenzer
DE4119984A1 (de) * 1991-06-18 1992-12-24 Hoechst Ag Resistiver strombegrenzer
DE4119983A1 (de) * 1991-06-18 1992-12-24 Hoechst Ag Resistiver strombegrenzer und verfahren zu seiner herstellung
US5432666A (en) * 1993-01-22 1995-07-11 Illinois Superconductor Corporation Self-restoring fault current limiter utilizing high temperature superconductor components
JP3408834B2 (ja) * 1993-03-17 2003-05-19 富士写真フイルム株式会社 写真フイルムパトローネ
US5379020A (en) * 1993-06-04 1995-01-03 Abb Research Ltd. High-temperature superconductor and its use
DE4434819C5 (de) * 1994-09-29 2004-05-27 Abb Research Ltd. Vorrichtung zur Strombegrenzung
DE19520205A1 (de) * 1995-06-01 1996-12-05 Siemens Ag Resistive Strombegrenzungseinrichtung unter Verwendung von Hoch-T¶c¶Supraleitermaterial
US5761017A (en) * 1995-06-15 1998-06-02 Illinois Superconductor Corporation High temperature superconductor element for a fault current limiter
DE19634424C2 (de) 1996-08-26 1998-07-02 Abb Research Ltd Verfahren zur Herstellung eines Strombegrenzers mit einem Hochtemperatursupraleiter
DE59807505D1 (de) * 1997-12-19 2003-04-17 Siemens Ag SUPRALEITERAUFBAU MIT HOCH-T c?-SUPRALEITERMATERIAL, VERFAHREN ZUR HERSTELLUNG DES AUFBAUS SOWIE STROMBEGRENZEREINRICHTUNG MIT EINEM SOLCHEN AUFBAU
DE19856607C1 (de) * 1998-12-08 2000-03-02 Siemens Ag Resistive Strombegrenzungseinrichtung mit mindestens einer von einer isolierenden Schicht abgedeckten Leiterbahn unter Verwendung von Hoch-T¶c¶-Supraleitermaterial
DE19963181C2 (de) * 1999-12-27 2002-04-18 Siemens Ag Resistive Strombegrenzereinrichtung für Gleich- oder Wechselstrom mit wenigstens einer Leiterbahn mit Hoch-T¶c¶-Supraleitermaterial
DE10003725C5 (de) * 2000-01-28 2004-12-30 Siemens Ag Resistive Strombegrenzungseinrichtung mit Hoch-Tc-Supraleitermaterial sowie Verfahren zur Herstellung und Verwendung der Einrichtung
DE10163008C5 (de) * 2001-02-07 2013-04-18 Siemens Aktiengesellschaft Resistive Strombegrenzungseinrichtung mit mindestens einer Leiterbahn mit supraleitendem und normalleitendem Material
JP2003141946A (ja) * 2001-11-02 2003-05-16 Sumitomo Electric Ind Ltd 超電導ケーブル
DE10226390B4 (de) * 2002-06-13 2004-07-22 Siemens Ag Resistive Strombegrenzereinrichtung mit supraleitender Leiterbahn und nicht-supraleitendem Shunt
DE10226393B4 (de) * 2002-06-13 2004-07-01 Siemens Ag Strombegrenzereinrichtung vom resistiven Typ mit supraleitender Leiterbahn und Shuntteil
ES2237304B1 (es) * 2003-09-17 2006-03-16 Universidad De Vigo Dispositivo termico para la regulacion de una corriente persistente que circula por un anillo superconductor.
ES2265749B2 (es) * 2004-12-14 2007-07-16 Universidade De Santiago De Compostela Limitador de corriente basado en elementos superconductores con varias zonas debiles creadas artificialemnte.
DE602008003309D1 (de) 2008-03-05 2010-12-16 Bruker Hts Gmbh Supraleitende Vorrichtung zur Stromkonditionierung
US9121879B2 (en) * 2011-06-09 2015-09-01 Varian Semiconductor Equipment Associates, Inc. Techniques for improving reliability of a fault current limiting system
US11031774B2 (en) 2018-01-19 2021-06-08 Varian Semiconductor Equipment Associates, Inc. Superconducting fault current limiter having improved energy handling

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DD119924A1 (sv) * 1975-06-30 1976-05-12
DD126232A1 (sv) * 1976-06-19 1977-07-06
US4470090A (en) * 1979-05-07 1984-09-04 Westinghouse Electric Corp. Superconducting induction apparatus
US4438474A (en) * 1982-05-12 1984-03-20 Westinghouse Electric Corp. Current limiter and VAR generator utilizing a superconducting coil
US4490769A (en) * 1982-08-16 1984-12-25 The United States Of America As Represented By The United States Department Of Energy Solid-state circuit breaker with current limiting characteristic using a superconducting coil
US4568907A (en) * 1982-08-27 1986-02-04 General Electric Company Low inductance resistor for high current limitation
FR2600206B1 (fr) * 1985-12-05 1988-08-19 Alsthom Limiteur de courant alternatif
JPS6460226A (en) * 1987-08-31 1989-03-07 Hitachi Ltd Protective circuit for semiconductor element

Also Published As

Publication number Publication date
JPH0241619A (ja) 1990-02-09
SE8802172L (sv) 1989-12-11
DE68912409T2 (de) 1994-08-25
US4961066A (en) 1990-10-02
CA1331206C (en) 1994-08-02
SE8802172D0 (sv) 1988-06-10
DE68912409D1 (de) 1994-03-03
EP0345767A1 (en) 1989-12-13
JP3073993B2 (ja) 2000-08-07
EP0345767B1 (en) 1994-01-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE461306B (sv) Stroembegraensare
JP4295189B2 (ja) 超伝導抵抗型限流器
US4559576A (en) Protection device for a superconducting magnetic coil assembly
JP2004531052A (ja) マトリクス型超伝導障害電流制限器
Majka et al. HTS tapes selection for superconducting current limiters
Stekly et al. Principles of stability in cooled superconducting magnets
Yanagisawa et al. The mechanism of thermal runaway due to continuous local disturbances in the YBCO-coated conductor coil winding
US20050099253A1 (en) Superconducting current limiting device with magnetic field assisted quenching
KR100791045B1 (ko) 고온초전도 마그네트 특성평가 및 사고보호 장치
SE462357B (sv) Stroembegraensare
EP0288729A1 (de) Quenchausbreitungseinrichtung für einen supraleitenden Magneten
US3360692A (en) Device for producing high-intensity magnetic fields of short duration
US6344956B1 (en) Oxide bulk superconducting current limiting element current
JPH0371518A (ja) 超電導導体
US3263133A (en) Superconducting magnet
US6433660B1 (en) Resistive superconducting current limiter
US20040116302A1 (en) Protected superconductor component and process for its production
Ali et al. Demonstration of a three-dimensional current mapping technique around a superconductor in a prototype of a conventional superconducting fault current limiter
JPS6086808A (ja) 超電導装置の保護装置
US3275857A (en) Superconductive systems
Noudem et al. Transport properties of thick film YBa2Cu3Oy fabrics
Komarzyniec Temperature increase of the primary winding of a 14 kVA HTS transformer during the flow of the switching current
Jin et al. Towards electrical applications of high Tc superconductors
Ryu et al. Test results of the small model coil for a small-sized superconducting magnetic energy storage device
JPH02269413A (ja) 限流器

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8802172-0

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed
NUG Patent has lapsed