SE460242B - Metod foer teckenkodgenerering - Google Patents

Metod foer teckenkodgenerering

Info

Publication number
SE460242B
SE460242B SE8701445A SE8701445A SE460242B SE 460242 B SE460242 B SE 460242B SE 8701445 A SE8701445 A SE 8701445A SE 8701445 A SE8701445 A SE 8701445A SE 460242 B SE460242 B SE 460242B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
key
character
keystrokes
rule
generated
Prior art date
Application number
SE8701445A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8701445L (sv
SE8701445D0 (sv
Inventor
E S Prame
Original Assignee
Ibm Svenska Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ibm Svenska Ab filed Critical Ibm Svenska Ab
Priority to SE8701445A priority Critical patent/SE460242B/sv
Publication of SE8701445D0 publication Critical patent/SE8701445D0/sv
Priority to JP63035459A priority patent/JPS63257818A/ja
Priority to EP88105084A priority patent/EP0286906B1/en
Priority to DE8888105084T priority patent/DE3866404D1/de
Publication of SE8701445L publication Critical patent/SE8701445L/sv
Publication of SE460242B publication Critical patent/SE460242B/sv
Priority to US07/481,643 priority patent/US4988997A/en

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03MCODING; DECODING; CODE CONVERSION IN GENERAL
    • H03M11/00Coding in connection with keyboards or like devices, i.e. coding of the position of operated keys
    • H03M11/02Details
    • H03M11/04Coding of multifunction keys
    • H03M11/06Coding of multifunction keys by operating the multifunction key itself in different ways
    • H03M11/08Coding of multifunction keys by operating the multifunction key itself in different ways by operating selected combinations of multifunction keys
    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06FELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
    • G06F3/00Input arrangements for transferring data to be processed into a form capable of being handled by the computer; Output arrangements for transferring data from processing unit to output unit, e.g. interface arrangements
    • G06F3/01Input arrangements or combined input and output arrangements for interaction between user and computer
    • G06F3/02Input arrangements using manually operated switches, e.g. using keyboards or dials
    • G06F3/023Arrangements for converting discrete items of information into a coded form, e.g. arrangements for interpreting keyboard generated codes as alphanumeric codes, operand codes or instruction codes
    • G06F3/0233Character input methods

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Human Computer Interaction (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Input From Keyboards Or The Like (AREA)

Description

460 242 2 I många tangentbordstillämpningar som använder flera tangent- nedslag för generering av ett teckens kod skulle det vara lättare för användaren att slippa kravet på två samtidiga tangentnedslag. Föreliggande uppfinning erbjuder en lösning på i ett sådant problem.
Föreliggande uppfinning definieras i efterföljande krav.
Såsom yrkas i kraven avser uppfinningen en metod för teckenkod- generering där en styrenhet såsom en mikrodator känner av sekvenser av tangentnedslag på ett tangentbord, kombinerar alla tvâ pá varandra följande nedslag i ett par, kontrollerar huruvida paret representerar en giltig kombination av två på varandra följande tangentnedslag såsom definierats i förväg i en validitetstabell i styrenheten samt genererar en felsignal i händelse att tvâ på varandra följande tangentnedslag represen- terar en icke-giltig kombination.
En fördel med uppfinningen är att en teckenkod kan genereras genom en sekvens av två tangentnedslag utan krav på över- lappande mod.
En annan fördel med uppfinningen är att synkroniseringen upprätthálles, dvs korrekta tangentnedslag paras ihop i tecken- koder.
Ytterligare en fördel med uppfinningen är att ett stort antal teckenkoder kan genereras med hjälp av några få tangenter på ett tangentbord.
Föreliggande uppfinning komer nu att beskrivas i detalj med hänvisning till bifogade ritning, som är ett blockdiagram av ett tangentbord och en styrenhet m tänkt att användas i enlighet med metoden i föreliggande 1 uppfinning. ~ up, 3 460242 Enligt den bifogade ritningen innefattar ett tangentbord 1 en matris med 12 tangenter 5 arrangerade i tre kolumner och fyra rader. En styrenhet 2, företrädesvis en mikrodator, används för att avkänna tangentnedslag producerade av en tangentbords- användare. Användaren manövrerar tangentbordet med en hand och trycker ned tvà tangenter i följd för generering av en tecken- kod. Styrenheten avkänner tangentnedslagen via en ledning 7, kombinerar tangentkoderna för två på varandra följande nedslag och genererar en motsvarande teckenkod. Om den genererade teckenkoden är en giltig kod sänds den genererade teckenkoden över en ledning 9 till en användarenhet 3, t ex ett lokalt nät.
Om den genererade koden emellertid icke är giltig sänds en felsignal över en ledning 8 till en felenhet 4.
Enligt en föredragen utföringsform av föreliggande uppfinning upprättas en regel för metoden för teckengenerering, där en giltig teckenkod genereras med hjälp av tvà på varandra följande tangentnedslag, varvid den andra av de tvà nedslagna tangenterna är belägen i en kolumn till höger om den först nedslagna tangenten. En mer generell regel är att den andra tangenten i tangentparet för generering av en teckenkod måste befinna sig i en kolumn eller en rad som är förskjuten i en given riktning från kolumnen eller raden där den första tangent- en finns.
Med hänvisning till bifogade ritning antages att en första teckenkod skall genereras genom att trycka ned tvà tangenter Al och B2 i följd och därefter såsom nästa par tangenterna B3 och C2. Såsom tredje par kan tangenterna A3 och Cl tryckas ned.
Vidare antages att ett skrivfel kommer att uppstå enligt följande: Samma tangent trycks ned tvà gånger. Ett sådant fel upptäcks genast av styrenheten pà grund av överträdelsen av den speci- fika regel som säger att den andra tangenten skall befinna sig till höger om den första tangenten. En felsignal sänds sålunda 460 242 till felenheten 4 och de två följande tecknen kommer att genereras felfritt.
Ett tangentnedslag fattas. Antag att A1 fattas. B2 och B3 u kommer då att bilda par för det första tecknet och regeln överträdes därför att dessa tvâ tangenter är i samma kolumn. Om emellertid A1 trycks ned på ett korrekt sätt men B2 fattas kommer A1 att bilda par med B3, den första tangenten i det andra paret, och ett giltigt tecken genereras för kombinationen Al-B3. Sedan kommer emellertid C2, den andra tangenten i det andra paret, och bildar par med A3, den första tangenten i det tredje paret. Sålunda överträdes regeln.
I ovannämnda exempel framgår att ett skrivfel antingen kommer att upptäckas omedelbart eller såsom ett med ett tecken för- dröjt fel. I händelse av ett fördröjt fel är två tecken fel- aktiga, det aktuella tecknet (B3-C2) som skall genereras samt det föregående tecknet (Al-B3) som redan genererats.
Ett dubbeltangentfel kanske inte upptäcks men de tangenter som följer kommer att bli korrekta. Ett sådant fel kan resultera i ett eller två felaktiga tecken. I det senare fallet ligger de felaktiga tecknen alltid intill varandra. Ett dubbeltangentfel liknar således mycket ett normalt skrivfel och kommer att upptäckas vid kontrolläsning.
Den bästa lösningen ur ergonomisk synvinkel torde vara att den andra tangenten i ett par är belägen i en kolumn till höger om den första tangenten såsom förklarats i exemplet ovan. Enligt en annan utföringsform av föreliggande uppfinning säger emeller- tid regeln som skall följas att den andra tangenten i ett teckengenereringspar är belägen i en kolumn till vänster om motsvarande första tangentkolumn. Enligt ytterligare en ut- föringsform.är den första tangenten i ett par belägen pá en första rad och den andra tangenten på en rad ovanför respektive nedanför. 5 '460 242 Mer generellt kan sägas att föreliggande uppfinning beskriver en metod för teckenkodgenerering, där två tangenter trycks ned i följd, varvid den första tangenten är belägen på en första rad som är förskjuten i en given riktning från en andra rad, som är parallell med den första raden, på vilken andra rad den andra tangenten är belägen.
Förutom den ovan beskrivna funktionen skall det finnas en tidslutfunktion som ger en felsignal efter en specificerad tid om endast ett tangentnedslag upptäckts av styrenheten.
Ett tangentbord sásom beskrivits ovan tillåter snabb tangent- anslagning eftersom tangenterna kan slås an utan hänsyn till synkronisering. Dessutom underlättas tangenthanteringen av den specifika regeln med vänster tangent före höger tangent, då den introducerar en vridrörelse av armen och då särskilt när rörelsen utförs rytmiskt, dvs alltid den första tangenten till vänster om den andra.
Det bör beaktas att de beskrivna utföringsformerna är special- fall av en generell regel som i förväg definierar de möjliga sekventiella tvátangentskombinationerna av samtliga kombina- tioner sàsom giltiga och de resterande kombinationerna såsom ogiltiga.
I enlighet med en generell eller en specifik regel kommer styrenheten 2 att kontrollera gíltigheten för vart och ett av tvâ pà varandra följande tangentnedslag. Detta utföres med hjälp av laddning av en tabell för giltiga-icke giltiga kombina- tioner i styrenheten innan tangentbordsfunktionen för tangent- avkänning påbörjas. När den normala tangenthanteringen sedan startar söker styrenheten i tabellen för varje avkänd par- kombination av tangenter. Om den avkända koden är ogiltig enligt det lagrade tabellvärdet kommer en felsignal att genêreras .

Claims (2)

460 242
1. PATENTKRAV: l. Förfarande för detektering av felaktiga tangentnedslag vid tangentbord med teckengenerering medelst tvâ tangentnedslag per w alstrat tecken, innefattande att en första och en andra tangent nedtryckes i sekvens utan överlappning, kännetecknat av att den andra tangentens läge på tangentbordet i förhållande till den första tangenten i sekvensen avkännes av styrenheten enligt en på förhand upprättad regel, varvid regeln säger att den andra tangenten i tangentparet skall befinna sig antingen i en kolumn eller i en rad som är förskjuten i en pá förhand bestämd riktning från kolumnen eller raden där den första tangenten be- finner sig, för att kombinationen skall avkodas som valid och generera ett tecken, och att en felsignal alstras och sänds till en felenhet om regeln ej uppfylles, varvid en felaktig kombina- tion av tangentnedslag automatiskt förkastas och synkroniseringen enligt regeln återställes.
2. - Förfaranöe enliqt krav 1, kännetecknat av att en tidsslut- signal genereras vid en i förväg bestämd tidpunkt efter det att den första tangenten tryckts ned utan att den andra tangenten tryckts ned.
SE8701445A 1987-04-07 1987-04-07 Metod foer teckenkodgenerering SE460242B (sv)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8701445A SE460242B (sv) 1987-04-07 1987-04-07 Metod foer teckenkodgenerering
JP63035459A JPS63257818A (ja) 1987-04-07 1988-02-19 文字コード発生方法
EP88105084A EP0286906B1 (en) 1987-04-07 1988-03-29 Method for character code generation
DE8888105084T DE3866404D1 (de) 1987-04-07 1988-03-29 Verfahren zum erzeugen eines zeichenkodes.
US07/481,643 US4988997A (en) 1987-04-07 1990-01-25 Method for character code generation

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8701445A SE460242B (sv) 1987-04-07 1987-04-07 Metod foer teckenkodgenerering

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8701445D0 SE8701445D0 (sv) 1987-04-07
SE8701445L SE8701445L (sv) 1988-10-08
SE460242B true SE460242B (sv) 1989-09-18

Family

ID=20368124

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8701445A SE460242B (sv) 1987-04-07 1987-04-07 Metod foer teckenkodgenerering

Country Status (5)

Country Link
US (1) US4988997A (sv)
EP (1) EP0286906B1 (sv)
JP (1) JPS63257818A (sv)
DE (1) DE3866404D1 (sv)
SE (1) SE460242B (sv)

Families Citing this family (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE4302528C1 (de) * 1993-01-29 1994-07-07 Siemens Ag Verfahren und Anordnung zur Generierung von einzelne Zeichen bezeichnende Informationen
FR2746524B1 (fr) * 1996-03-20 1998-11-27 Belaiche Vincent Antoine Victo Interface homme-machine destinee notamment a un dispositif telephonique
US7362243B2 (en) * 2001-11-16 2008-04-22 International Business Machines Corporation Apparatus and method using color-coded or pattern-coded keys in two-key input per character text entry
US7170430B2 (en) * 2002-03-28 2007-01-30 Michael Goodgoll System, method, and computer program product for single-handed data entry
US20050068322A1 (en) * 2003-09-29 2005-03-31 Falcioni Richard A. Generating alphanumeric characters
US6957611B2 (en) * 2004-02-24 2005-10-25 Miner Enterprises, Inc. Constant contact side bearing assembly for a railcar
DE102004046857B4 (de) * 2004-09-27 2006-09-21 Siemens Ag Verfahren zur Eingabe von Zeichen auf einer Tastatur
US7338034B2 (en) * 2005-09-27 2008-03-04 Miner Enterprises, Inc. Elastomeric spring
CN101221468B (zh) * 2008-01-23 2010-08-18 康振东 全遮蔽防窥视防盗码盲打输入密码键盘

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4005388A (en) * 1973-11-21 1977-01-25 Termiflex Corporation Hand-held interactive terminal
GB1496522A (en) * 1974-01-22 1977-12-30 Endfield C Keyboard
US3967273A (en) * 1974-03-29 1976-06-29 Bell Telephone Laboratories, Incorporated Method and apparatus for using pushbutton telephone keys for generation of alpha-numeric information
SE420447B (sv) * 1978-11-21 1981-10-05 Ibm Svenska Ab Metod for generering av teckenkoder medelst ett tangentbord samt anordning for utforande av metoden
IL58767A (en) * 1979-11-21 1984-12-31 Ergoplic Ltd Chordic keyboards
JPS5757333A (en) * 1980-09-22 1982-04-06 Sharp Corp Input system of japaness syllabary
GB2134293B (en) * 1983-01-21 1986-06-25 Laitram Corp Computer keyboard system
US4724423A (en) * 1985-01-18 1988-02-09 Akiyoshi Kinoshita Character input system

Also Published As

Publication number Publication date
US4988997A (en) 1991-01-29
JPS63257818A (ja) 1988-10-25
SE8701445L (sv) 1988-10-08
EP0286906A1 (en) 1988-10-19
DE3866404D1 (de) 1992-01-09
SE8701445D0 (sv) 1987-04-07
EP0286906B1 (en) 1991-11-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4535204A (en) Telephone dialling system
US4807181A (en) Dictionary memory with visual scanning from a selectable starting point
EP0011307B1 (en) Method and apparatus for character code generation
SE460242B (sv) Metod foer teckenkodgenerering
US4359286A (en) Character set expansion
EP0067516B1 (en) Shift control system for keyboards
US3456077A (en) High speed electronic keyboard assembly
EP0097816A2 (en) Automatically adjusted delay function for timed repeat character capability of a keyboard
SE439898B (sv) Sett for utskrift av texter med arabiska bokstever, anvendning av settet pa konventionella telexsystem samt anordning for utskrift enligt settet
NO802339L (no) Elektrisk tastatur.
US3348198A (en) Code-checking comparator circuit
JPS6237405B2 (sv)
EP0185937B1 (en) Tabulation setting for a printer
JPH0313610B2 (sv)
KR0164404B1 (ko) 소수의 전화버튼을 이용한 문자 제어방법 및 장치
US3909783A (en) Coded information signal forming apparatus
US3248696A (en) Information handling apparatus
JPS6049922B2 (ja) 入力装置
SU1080132A1 (ru) Устройство дл ввода информации
JPS63149717A (ja) 押下キ−の検出方式
JPS5812256Y2 (ja) デ−タカンリキ
JPS59178533A (ja) キ−ボ−ド式入力装置
KR940000652B1 (ko) 엘리베이터의 절대 동기위치 검출회로
SU734648A1 (ru) Устройство дл ввода информации
SU918947A1 (ru) Устройство дл автоматического контрол и коррекции ошибок

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8701445-2

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8701445-2

Format of ref document f/p: F