SE456629B - Forfarande och anordning for overforing av information via ett bussystem - Google Patents

Forfarande och anordning for overforing av information via ett bussystem

Info

Publication number
SE456629B
SE456629B SE8700840A SE8700840A SE456629B SE 456629 B SE456629 B SE 456629B SE 8700840 A SE8700840 A SE 8700840A SE 8700840 A SE8700840 A SE 8700840A SE 456629 B SE456629 B SE 456629B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
transmission means
transmission
bus
information
link
Prior art date
Application number
SE8700840A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8700840L (sv
SE8700840D0 (sv
Inventor
P C B Lundh
Original Assignee
Ellemtel Utvecklings Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ellemtel Utvecklings Ab filed Critical Ellemtel Utvecklings Ab
Priority to SE8700840A priority Critical patent/SE456629B/sv
Publication of SE8700840D0 publication Critical patent/SE8700840D0/sv
Priority to EP88850064A priority patent/EP0280670B1/en
Priority to ES88850064T priority patent/ES2021883B3/es
Priority to DE8888850064T priority patent/DE3862216D1/de
Priority to US07/160,255 priority patent/US4821263A/en
Priority to CA000559946A priority patent/CA1287930C/en
Publication of SE8700840L publication Critical patent/SE8700840L/sv
Publication of SE456629B publication Critical patent/SE456629B/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04LTRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
    • H04L12/00Data switching networks
    • H04L12/54Store-and-forward switching systems 
    • H04L12/56Packet switching systems

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Data Exchanges In Wide-Area Networks (AREA)
  • Small-Scale Networks (AREA)

Description

456 10 15 20 25 30 629 2 förbindeler för paketkopplad data genom växeln sker med hjälp av central- processorn varefter paketkopplad data överföras pa etablerade förbindelser med hjälp av länkhanteringsenheterna. Det framgår inte klart av artikeln hur växeln är konstruerad och exakt hur etablerade förbindelser genom växeln för paket- kopplad data upp- och nedkopplas. Däremot anges att väljaren är baserad pa "fast circuit switching" och att länkhanteringsenheterna kopplar upp de eta- blerade förbindelserna för varje paket som överföres.
Det är välkänt att använda bussar för överföring av information, exempelvis mellan olika enheter i en dator. Det âr ocksa välkänt att använda bussar för överföring av information inom telefonstationer, exempelvis mellan olika datorer för styrning och underhåll av en telefonstation.
REDOGÖRELSE FÖR UPPFINNWGEN Vid kända förfaranden och anordningar för överföring av information via ett bussystem och ett flertal överföringsorgan för avgivande och mottagande av information pa öussystemet är i allmänhet flertalet informationsöverförings- kanaler pa bussystemet inte reserverade för överföring till eller fran nagot visst av överföringsorganen. Åtminstone flertalet av informationsöverföringskana- lerna är i allmänhet användbara för överföring av information fran vilket som helst av ett flertal överföringsorgan till vilket helst av ett flertal överförings- organ. De olika överföringsorganen far konkurrera om informationskanalerna enligt nagot visst system varvid överföringsorganen kan ges olika prioritet.
Sadana kända förfaranden och anordningar kan onekligen ha vissa fördelar i vissa avseenden vid överföring av information i vissa sammanhang. Exempelvis kan de pa buystemet tillgängliga informationskanalerna utnyttjas relativt effektivt, speciellt da ett överföringsorgan kan avgiva information pa flera av informationskanalerna mer eller mindre samtidigt i tidsmultiplex och da varje överföringsorgan kan mottaga information pa flera av informatlonskanalerna mer eller mindre samtidigt i tidsmultiplex. Emellertid erfordras da antingen ett gemensamt särskilt kanaltilldelningsorgan med kanaltilldelningsutrustning för att tilldela organen olika informationskanaler fran gang till gang eller mot- svarande separat kanaltilldelningsutrustning i flera av överföringsorganen för att finna olika lediga informationskanaler fran gang till gang. Sadana gemen- samma kanaltilldelnlngsorgan respektive kanaltilldelningsutrustningar tenderar 10 15 20 25 30 456.629 3 da att bli relativt komplicerade och dyra, speciellt vid mera sofistikerade bussystem med effektivt utnyttjande av informationskanalerna. Dessutom ten- derar da tiden för att finna en ledig informationsöverföringskanal pa bus- systemet och koppla upp en funnen informationsöverföringskanal sa att den är klar för överföring av information fran ett avgivande överföríngsorgan till ett mottagande organ att bli relativt lang, åtminstone i förhållande till infor- mationsöverföringshastigheten pa överföringskanalen. Den relativt langa tid och den relativt komplicerade och dyra utrustning som erfordras för att hitta och kopplalupp en ledig informationsöverföringskanal i förekommande fall vid vissa förfaranden och anordningar för informationsöverföring på vissa bussystem kan utgöra ett problem. Uppfinningen syftar till att lösa detta problem, i synnerhet vid kopplingsnoder för överföring av paketkopplad meddelandeínformation pa paketkopplade förbindelser genom kopplingsnoden.
Ett ändamål med föreliggande uppfinning är att åstadkomma ett förfarande och en anordning för överföring av meddelandeinformation via ett bussystem med ett flertal informationsöverföringskanaler och ett flertal överföringsorgan för avgivande och mottagande av information pa bussystemet, vid vilket förfarande och anordning den tid som erfordras för uppkoppling av en leding informations- överföringskanal kan göras kort i förhållande till informationsöverförings- hastigheten på informationsöverföringskanalen.
Ett annat ändamål med uppfinningen är att åstadkomma ett förfarande och en anorching för överföring av meddelandeinformation via ett bussystem med ett flertal informationsöverföringskanaler och ett flertal överföringsorgan för avgivande och mottagande av information pa bussystemet, vid vilket förfarande och anordning uppkoppling av en ledig informationsöverföringskanal på bus- systemet mellan tva överföringsorgan kan göras enligt en relativt enkel procedur och med relativt enkel och billig utrustning.
Ytterligare ett ändamål är att astadkomma ett förfarande och en anordning för överföring av meddelandeinformation via ett bussystem med ett flertal infor- mationsöverföringskanaler och ett flertal överföringsorgan för avgivande och mottagande av information på bussystemet, vid vilket förfarande och anordning nagot särskilt kanaltilldelningsorgm med kanaitilldelningsutrustning för att tilldela olika överföringsorgan olika informationskanaler fran gang till gang inte 456 629 1D 15 2D 25 30 4 erfordras, utan det överföringsorgan som skall avgiva information ensamt kan koppla upp en ledig informationsöverföringskanal till ett överföringsorgan som skall mottaga information från det avgivande överföringsorganet. Ännu ett ändamål med föreliggande uppfinning är att astakomma ett förfarande och en kopplingsnod för snabb överföring av paketkopplad meddelandeinfor- mation via ett bussystem med ett flertal informationsöverföringskanaler och ett flertal överföringsorgan för avgivande och mottagande av meddelande- information på bussystemets informationsöverföringskanaler.
Ett förfarande och en anordning enligt uppfinningen kan något förenklat sägas bygga pa en viss fast tillordning av bussystemets informationsöverföringskana- ler till de olika organen, varvid speciella tillstàndsöverföringskanaler används för signalering av om speciella dataöverföringskanaler befinner sig i ledigt eller upp taget tillstànd.
Vid ett förfarande enligt uppfinningen är ett antal dataöverföringskanaler på bussystemet fast tillordnade till var sitt av överföringsorganen och inrättade för överföring i förekommande fall av meddelandeinformation till endast sitt tillordnade överföringsorgan från ett valbart av överföringsorganen. Vidare är ett flertal tillstàndsöverföringskanaler pà bussystemet fast tillordnade till var sitt av överföringsorganen och motsvarande dataöverföringskanaler. Varje sadan fast tillordnad tillstàndsöverföringskanal är inrättad för överföring från ett valbart av överföringsorganen till andra överföringsorgan av sadan tillstånds- information, som utvisar om den dataöverföringskanal som är fast tillordnad samma överföringsorgan som ifrågavarande tillstàndsöverföringskanal är upp- tagen. En anordning enligt uppfinningen innefattar ett flertal överföringsorgan och ett bussystem med överföringskanaler anordnade på motsvarande sätt.
Vid en föredragen utföringsform av ett förfarande och en anordning enligt uppfinningen överföras från varje överföringsorgan på bussystemets data- överföringskanaler meddelandeinformation till högst ett överföringsorgan i taget.
Vid ytterligare en föredragen utföringsform av ett förfarande och en anordning enligt uppfimingen överföras till varje överföringsorgan pà bussystemets data- 10 15 2D 25 30 456 629 5 överföringskanaler rneddelandeinformation fran högst ett överföringsorgan i taget.
Vid en föredragen utföringsform av ett förfarande och en kopplingsnod enligt föreliggande uppfinning för överföring av meddelandeinformation pa paketkopp- lade förbindelser tillföres varje överföringorgan meddelandeinformation fran högst en paketkopplad förbindelse i taget för avgivande pa bussystemets dataöverföringskanaler. Därvid är det speciellt att föredraga att varje över- föringsorgan pa bussystemets dataöverföringskanaler mottager meddelande- information härrörande fran högst en paketkopplad förbindelse i taget.
Vad som mera fullständigt och korrekt uttryckt är utmärkande för ett förfa- rande och en anordning enligt föreliggande uppfinning samt föredragna ut- föringsformer därav framgar av de självständiga respektive osjälvständiga patentkraven.
Ett förfarande och en anordning för överföring av meddelandeinformation enligt uppfinningen och speciellt enligt föredragna utföringsformer därav innebär flera fördelar, varav åtminstone vissa fördelar med vissa utföringsformer blir spe- ciellt framträdande vid överföring av meddelandeinformation pa paketkopplade förbindelser.
En fördel är att proceduren för att i förekommande fall hitta en ledig informationsöverföringskanal för en viss överföring blir enkel. En annan fördel är att proceduren för att i förekommande fall hitta och koppla upp en ledig informationskanal för en viss informationsöverföring kan göras relativt snabbt i förhallande till informationskanalens informationsöverföringshastighet. Ytter- ligare en fördel är att inget gemensamt särskilt kanaltilldelningsorgan med kanaltilldelningsutrustning för att halla reda pa och tilldela olika överförings organ olika informationsöverföringskanaler fran ett tillfälle till ett annat erfordras. Varje överföringsorgan kan självt med enkel och billig egen ut- rustning snabbt koppla upp en ledig informationsöverföringskanal pa bus- systemet i förekommande fall.
Vid en kopplingsnod för paketkopplade förbindelser kan med föredragen utför- ingsform av ett förfarande och en anordning enligt uppfinningen uppnas vissa 456 629 . 10 15 20 25 6 speciella fördelar. En växel innefattande bussystem och överföringsorgan för avgivning och mottagning av information behöver ingen egen processor för styming av de enskilda upp- och nedkopplingarna av dataöverföringskanalerna i samband med överföring av meddelandeinformation pa paketkopplade för- bindelser. De enskilda upp- och nedkopplingarna kan utan processor verkställas av respektive överföringsorgan i växeln i överrensstämmelse med order som överföres pa de paketkopplade förbindelserna. Därigenom kan ett flertal processorer som inte tillhör själva växeln men är anslutna till var sitt av överföringsorganen via var sin intern länk beordra uppkoppling av data» överföringskanaler på bussystemet fràn det överföringsorgan de är anslutna till.
Ytterligare fördelar med ett förfarande och en anordning enligt uppfinningen och i synnerhet med föredragna utföringsformer torde inses av fackmannen efter studium av den efterföljande beskrivningen av utföríngsformer.
FIGURBESKRIVNING Figur 1 illustrerar starkt förenklat en första utföringsform av en anordning enligt uppfimingen.
Figur 2 illustrerar starkt förenklat en kopplingnod enligt uppfinningen för paketkopplade förbindelser.
Figur 3a-3d illustrerar format hos ord som överföras i en kopplingsnod enligt figur 2.
Figur 4 illustrerar 'delar av en växel i en kopplingsnod enligt figur 2.
Figur 5 och 6 illustrerar det relativa tidssambandet mellan olika signaler och förlopp i en kopplingsnod enligt figur 2-4.
UTFÖRINGSFORMER I figur 1 illustreras starkt förenklat en första utföringsform av en anordning enligt uppfimingen för överföring av meddelandeinformation mellan ett antal interna länkar DIPXBO, DIPXBl,...,DlPXBN. Anordningen innefattar ett flertal överföringsorgan SILD, SlUl,...,SlUN, ett bussystem B och en tidsstyrningsenhet PXCD. Samtliga överföringsorgan är anslutna till bussystemet och tidætyr- ningsenheten samt till var sin av de interna länkarna. 10 15 20 25 30 456 629 7 Överföringsorganen och bussystemet är utformade sa att det pa bussystemet finns ett flertal dataöverföringskanaler fast tillordnade var sitt av överför- ingsorganen. Varje sadan fast tillordnad dataöverföringskanal är inrättad för överföring av meddelandeinformation endast till sitt tillordnade överförings- organ. Pa en sadan fast tillordnad dataöverföringskanal kan meddelande- information överföras till det tillordnade överföringsorganet fran vilket som helst av överföringsorganen, dock endast fran ett av överföringsorganen i taget.
Meddelandeínformation till ett visst överföringsorgan överföras pa bussystemet alltid pa samma dataöverföringskanal oavsett fran vilket överföringsorgan överföringen sker. Överföringsorganen och bussystemet är utformade sa att det pa bussystemet finns ett flertal tillstandsöverföringskanaler fast tillordnade var sitt av över- föringsorganen. Varje sadan fast tillordnad tillstandsöverföringskanal är in- rättad för överföring av tillstandsinformation, vilken tillstandsinformation utvisar om dataöverföringskanalen, som är fast tillordnad samma överförings- organ, är upptagen eller ledig för överföring av meddelandeinformation. Pa varje sadan fast tillordnad tillstandsöverföringskanal kan tillstandsinformation överföras fran vilket överföringsorgan som helst, dock endast fran ett av överföringsorganen i taget. Pa varje sadan fast tillordnad tillstandsöverförings- kanal kan tillstandsinformation överföras till vilket av överföringsorganen som helst och till flera överföringsorgan samtidigt. Tíllstandsinformation som ut- visar om en viss dataöverföringskanal tillordnad ett visst överföríngsorgan är upptagen eller ledig överföras således pa bussystemet alltid pa en viss till- standsöverföringslcanal oavsett fran vilket överföringsorgan och oavsett till vilket överföringsorgan tillstandsinformationen överföras. Överföring av meddelandeinformation pa dataöverföringskanalerna mellan över- föringsorganen synkroniseras med bit- och ordsynkroniseringssignaler fran tids- styrningsenheten PXCD. Tidsstymingsenheten alstrar ocksa tidstilldelnings- signaler med vilka överföringsorganen i en cyklisk tidsbunden ordningsföljd tilldelas var sin mik tidslucka. Varje överföringsorgan kan endast under sin egen unika tidslucka börja eller sluta att sända tillstandsinforrnation som utvisar att en dataöverföringskanal är upptagen. Däremot kan varje överföringsorgan saväl under sin tilldelade unika tidslucka som före och efter en sadan tidslucka fortsätta en tidigare påbörjad utsändning av tíllstandsinformation. Tilldelningen 456 629 10 15 20 25 3D 8 av de unika tidsluckorna sker oberoende av överföringen pà dataöverförings- kanalerna och i en tidsbunden cyklisk ordningsföljd. Ett visst överföringsorgans tidsluckor beror således inte av om överföringsorganet deltager i någon överföring såsom avgivande eller mottagande överföringsorgan.
Varje överföríngsorgan SIU är utformat för att via bussystemet överföra meddelandeinformation från sin interna länk DIPXB till högst ett överförings- organ i taget. Varje överföringsorgan är också utformat för att via bussystemet mottaga meddelandeinformation till sin interna länk från högst ett över- föringsorgan i taget. Varje överföringsorgan är vidare utformat för att på sin tillordnade dataöverföringskanal kunna mottaga meddelandeinformation sam- tidigt som överföringsorganet avgiver meddelandeinformation på vilken som helst dataöverföringskanal.
Bus-systemet och överföringsorganen är utformade så att överföring av med- delandeinformation från ett första överföringsorgan till ett andra överförings- organ på en dataöverföringskanal tillordnad det andra överföringsorganet inte hindrar överföring av meddelandeinformation fran nagot annat överföringsorgan än det första till något annat överföringsorgan än det andra på någon dataöver- föringskanal tillordnad något annat överföringsorgan än det andra. Med en anordning enligt figur 1, viken har N+l överföringsorgan och N+l dataöver- föringskanaler fast tillordnade var sitt av överföringsorganen samt N+l till- 'ståndsöverföringskanaler fast tillordnade var sitt av överföringsorganen, kan därför upp till N+l överföringar av meddelandeinformation mellan de interna länkarna ske samtidigt utan hinder av varandra. Dock kan från varje intern länk överföring av meddelandeinformation ske till högst en intern länk i taget.
Dessutom kan till varje intern länk överföring av meddelandeinformation ske från högst en intern länk i taget. Överföring av meddelandeinformation mellan två godtyckliga överföringslänkar via en anordiing enligt figur 1 tillgar på i huvudsak följande sätt. Via en första länk mottager I ett första överföringsorgan anslutet till den första länken dsstinationsinformation, vilken destinationsinformation anger att meddelande- information önskas överförd till en andra länk. Det första överföringsorganet avkänner tillståndsinformationen på den tillståndsöverföringskanal som är fast tillordnad den andra länkens överföringsorgan. Med hjälp av den avkända 10 15 2D 25 30 35 456 629 9 tillstandsinformationen fastställer den första länkens överföringsorgan om den dataöverföringskanal som är fast tillordnad den andra länkens överföringsorgan är upptagen eller ledig. Om dataöverföringskanalen som är fast tillordnad den andra länkens överföringsorgan är upptagen uppskjuter den första länkens överföringsorgan den önskade överföringen av meddelandeinformaton. Om data- överföringskanalen som är fast tillordnad den andra länkens överföringsorgan är ledig under en tidslucka som är tilldelad den första länkens överföringsorgan börjar den första länkens överföringsorgan att sända tillstandsinformation.
Denna tillstandsinformation sänds pa den tillstandsöverföringskanal som är fast tillordnad den andra länkens överföringsorgan. Tillstandsinformationen utvisar att den dataöverföringskanal som är fast tillordnad den andra länkens över- föringsorgan är upptagen. Därefter sker den önskade överföringen av med- delandeinformation fran den första länken via den första länkens överförings- organ, via den dataöverföringskanal pa bussystemet som är fast tillordnad den andra länkens överföringsorgan, via den andra länkens överföringsorgan och till den andra länken. Under hela denna önskade överföring av meddelandeinfor- mation fortsätter den första länkens överföringsorgan att sända tillstånds- information pa den tillstandsöverföringskanal som är fast tillordnad den andra länkens överföringsorgan. Tillstandsinformationen utvisar att detaöverförings- kanalen som är fast tillordnad den andra länkens överföringsorgan är upptagen. Övriga överföringsorgan förhindras därigenom att börja sända meddelandein- formation pa den dataöverföringskanal som är fast tillordnad den andra länkens överföringsorgan. Efter att den önskade överföringen av meddelandeinformation fran den första länken till den andra länken genomförts upphör den första länkens överföringsorgan att sända tillstandsinformationen pa tillstandsöver- föringskanalen under närmast följande tidslucka som tilldelats den första länkens överföringsorgan. Därefter kan övriga överföringsorgan vid behov genom avkänning av tillstandsinformationen pa den andra länkens överförings- organs tillstandsöverföringskanal upptäcka att den dataöverföringskanal som är fast tillordnad den andra länkens överföringsorgan ater blivit ledig. Nagot av övriga överföringsorgan kan da vid behov under sin tilldelade tidslucka börja sända tillstandsinformation pa den andra länkens överföringsorgantillstands- överföringskanal.
Med den mottagna destinationsinformationen, de fast tillordnade data-och tillstandsöverföringskanalerna pa bussystemet B, tílldelningen av tidsluckor och _ 456 629 10 15 20 25 30 10 synkroniseringen från tidsstymingsenheten PXCD och förfarandet enligt ovan kan varje överföringsorgan var för sig hitta eventuella lediga dataöverförings- kanaler och utnyttja dem. Härigenom erfordras vid en anordning enligt figur l som fungerar i överensstämmelse med det ovan beskrivna inget för överförings- organen gemensamt intelligent kanaltilldelningsorgan för att fran fall till fall tilldela överföríngsorganen olika lediga dataöverföringskanaler pa bussystemet. Överföring av meddelandeinformation genom den i figur l illustrerade anord- ningen kan därigenom enkelt styras samtidigt fran ett flertal enheter anslutna till var sin av de interna länkarna, varvid dessa enheter oberoende av varandra kan styra åtminstone avkänningen av tillstandsinformation pa tillstandsöver- föringskanalerna. Med separata tillstandsöverföringskanaler enligt ovan kan avkäming av tillstandsinformation ske särskilt enkelt och snabbt. Dessutom kan överföringsorganen oberoende av varandra åtminstone avkänna tillstånds- information på vilken som helst av tillstandsöverföringskanalerna och meddela enheten ansluten till dess interna länk om motsvarande dataöverföringskanal är upptagen eller ledig. Härigenom kan vid den beskrivna anordningen enligt figur 1 mycket korta tider erhållas för uppkoppling av en förbindelse från en enhet till en annan via en ledig dataöverföringskanal pa bussystemet.
Den ovan beskrivna anordningen enligt figur 1 kan tillsammans med olika kringutrustning användas för överföring av digital information i olika samman- hang. Figur 2 illustrerar starkt förenklat en kopplingsnod enligt uppfinningen för överföring av paketkopplad information mellan ett antal externa länkar DL.
Kopplingsnoden innefattar ett antal interna länkar DIPXB och en växel PXM, vilken växel fungerar i huvudsak som anordningen enligt figur 1 för överföring av information mellan de interna länkarna.
Växeln PXM innefattar ett överföringsorgan SIU för varje intern länk, ett bussystem med en databuss DB och en upptagetbuss OB, vilka bussar vardera har en bussledare för varje överföringsorgan, samt en tidsstyrningsenhet PXCD.
Växeln är via en processorbuss EMB ansluten till en regional processor RPX för övervakning och underhåll. Regionalprocessorn RPX är i sin tur via en process- orbuss, RPB ansluten till kopplingsnodens centralprocessor CP.
Varje överföringsorgan innefattar en länkanslutningsenhet LT, tre bussväljare BSl-3 med gemensam bussväljarstyming BSC samt en logikenhet LU. Varje 1D 15 2D 25 30 456 629 ll överföringaorgan är med sin länkanslutningsenhet ansluten till en av de interna länkarna. Varje länkanslutningsenhet innefattar mottagningskretsar för mot- tagning av information seriellt från den interna länken. Varje länkanslutnings- enhet har utgångar 2, 3 och 4 kopplade till ingångar 2, 3 och 4 hos logikenheten i samma överföringsorgan för överföring av bitklockpulser BCLX, ordklockpul- ser WCLX och information SDLX från den interna länken-till logikenheten.
Varje länkanslutningsenhet innefattar också sändningskretsar för sändning av information aeríellt på den interna länken från överföringsorganet. Varje länkanslutningsenhet har en ingång 5 kopplad till en utgång 5 hos logikenheten i samma överföringsorgan för mottagning av information SDXL som skall sändas ut på den interna länken. Sändning av denna information aker i en takt som bestäms av tidsstyrningsenheten. Varje länkanslutningsenhet har därför en ingång 1 för bitklockpulser BCXL och en ingång 6 för ordklockpulser WCXL kopplade till motsvarande utgångar hos tidsstyrningsenheten PXCD.
Varje överföringsorgans logikenhet LU har liksom länkanslutníngsenheten en ingång 1 för bitklockpulser BCXL samt en ingång 7 för ordklockpulser WCXL kopplade till utgångar hos tidsstyrningsenheten. Dessutom har logikenheten en ingång 6 kopplad till en egen utgång hos tidsstyrningsenheten _för unika tidstilldelrfingssignaler PN. Logikenheten har vidare en ingång B anslliten till en unik bussledare i databussen DB, vilken bussledare är fast tillordnad respektive överföringsorgan. Olika logikenheters ingångar 8 är således anslutna till olika bussledare i databussen.
Logikenheten har en ingång 9 ansluten till en utgång hos den tredje bussväljaren B53, en utgång lU ansluten till en ingång hos den andra bussväljaren BS2, en utgång ll ansluten till en ingång hos den första bussväljaren B51 samt en utgång 12 ansluten till en ingång hos bussväljarstymingen BSC.
Den första bussväljaren B51 är ansluten till alla bussledarna i databussen DB och utformad för att kunna avgiva tillståndsinformation från loglkenhetens utgång ll till en av bussväljarstymingen BSC bestämd bussledare i databussen.
Den andra bussväljaren BS2 är ansluten till alla bussledarna i upptagetbussen OB och utformad för att kunna avgiva tillståndsinformation från loglkenhetens utgång 10 till en av bussväljarstyrningen BSC bestämd bussledara i upptaget- bussen. 455 629 10 15 20 25 30 12 Den tredje bussväljaren B53 är ansluten till alla busstradarna i upptagetbussen OB och utformad för att kunna vidarebefordra tíllstandsinformation till logik- enhetens ingang 9 fran en av bussväljarstyrningen bestämd bussledare i upp- tagetbussen.
Varje överföringsorgans bussväljarstyrning är anordnad att styra alla tre buss- väljarna i samma överföringsorgan synkront i beroende av information fran logikenhetens utgang 12. När den första bussväljaren är inställd för att kunna vidarebefordra information till en första av bussledarna i databussen DB är därför bade den andra och den tredje bussväljaren inställd för att kunna avgiva respektive mottaga tillstandsinformation pa en första av bussledarna i upp- tagetbussen. När den första bussväljaren är inställd pa en andra av bussledarna i databussen är således bade den andra och den tredje bussväljaren inställd pa en andra av bussledarna i upptagetbussen. Motsvarande gäller när den första bussväljaren är inställd pa nagon annan bussledare i databussen.
I växeln är varje överföringsorgan anordnat att var för sig *i samverkan med övriga organ överföra information pa bussystemet i huvudsak i överrens- stämmelse med vad som beskrivits i anslutning till figur 1.
Den meddelandeinformation som skall överföras pa växelns bussystem in- kommer till kopplingsnoden pa en eller flera av ett antal externa länkar DLO, DLl,....DL255. Meddelandeinformationen skall efter överföringen inom kopp- lingsnoden vidarebefordras bort fran kopplingsnoden pa en eller flera av de externa länkarna DL. Pa de externa länkarna DL sker överföríngen av den paketkopplade meddelandeinformationen i riktning mot och bort fran kopplings- noden enligt protokollet X75.
Kopplingsnodan i figur 2 innefattar ett antal länkhanterande enheter LHUD, HLUl,....LHU255 anslutna till var sin av de externa länkarna DLO, DLl,...
.DL255. Varje länkhanterande enhet innefattar sändare, mottagare, minne, huvudprocessor, slavprocessor m fl anorrhingar för att mottaga, lagra och sända paketkopplad rneddelandeinformation och därvid hantera nivaerna ett, tva och tre av protokollet X75. 10 15 20 25 30 456 629 13 Samtliga länkhanterande enheter är via en processorbuss EMB anslutna till en regionalprocessor RPL. Denna regionalprocessor är ocksa via en processorbuss RPB ansluten till kopplingsnodens centralprocessor CP De länkhanterande enheterna LHU är gruppvis sammanförda till länkhanterings- magasin LHM. I varje länkhanteringsmagasin är de länkhanterande enheterna LHU anslutna till en fördelningsenhet DIU via en fördelningsbuss LHDlB.
Fördelningsenheterna är ocksa via var sin intern länk DIPXB ansluten till var sitt överföringsorgan SIU i växeln PXM i kopplingsnoden. Antalet överförings- organ SIU i växeln överenstämmer därför i figur l med antalet interna länkar DlPXB och antalet lënkhanteringsmagasin LHM. Företrädesvis är emellertid üverföringsorganen SIU, de interna länkarna och fördelningsenheterna DlU dubblerade och pa i och för sig känt sätt anordnade i tva plan av driftssäker- hetsskäl.
Kopplingsnoden i figur l är av en typ avsedd för högst 256 st externa X75 länkar och med åtta länkhanterande enheter LHU per länkhanteringsmagasin LHM.
Antalet interna länkar DIPXB och antalet överföringsorgan SIU i ett plan är därmed högst 32 st. Av utrymrnesskäl illustreras i figur 2 endast ett plan av kopplingsnoden med endast tre av länkhanteringsmagasinen, nämligen LHMU, LHMl och LHM31, med vardera endast tre av de länkhanterande enheterna. Av motsvarande skäl illustreras endast tre av de interna länkarna, nämligen DIPXBO, DIPXBI och DIPXB3l, och endast tre av överföringsorganen i växeln, nämligen SIUÛ, SlUl och SIU}l.
Varje länkhanterande enhet LHU är utformad för vidarebefordran av paketkopp- lad information till endast en länkhanterande enhet i taget. Varje länkhanteran- de enhet är ocksa utformad för mottagning av paketkopplad information fran endast en länkhanterande enhet i taget. Därvid kan varje länkhanterande enhet vidarebefordra paketkopplad information till en länkhenterande enhet samtidigt med mottagning av paketkopplad information fran samma eller en annan länkhanterande enhet.
Varje till ett länkhanterlngsmagasin LHM ansluten intern länk DIPXB är utformad för överföring till sitt överföringsorgan SIU av paketkopplad informa- tion fran endast en länkhanterande enhet i magasinet i taget. Varje fördelnings 456 629 10 15 20 25 30 14 enhet DIU mellan en intern länk och en grupp av länkhanterande enheter i ett magasin är därför anordnad att lata endast en länkhanterande enhet LHU i taget sända information till respektive organ SIU i växeln. Varje intern länk DIPXB är ocksa utformad för överföring av paketkopplad information fran sitt överföringsorgan SlU i växeln till endast en länkhanterande enhet i sitt magasin i taget. Pa varje intern länk DIPXB kan överföring av paketkopplad information ske samtidigt i bada riktningarna, dvs överföring av paketkopplad information fràn en länkhanterande enhet i länkens magasin LHM kan ske samtidigt med överföring av paketkopplad information till en länkhanterande enhet i samma länka magasin LHM. Överföringshastigheten pa en intern länk är hög, exempel- vis 8 Mb/s, jämfört med överföringshastigheten pa en extern länk, exempelvis 64 Kb/s.
Pa varje intern länk DIPXB mellan ett överföringsorgan och en grupp av länkhanterande enheter i ett magasin LHM överföras ständigt olika slags ord med format enligt figur 3a-3d. I riktning fran en grupp av länkhanterande .enheter till ett överföringsorgan SIU i växeln kan pa en intern länk DIPXB överföras dataord enligt figur fia eller styrord enligt figur 3b. I riktning fran ett överföringsorgan SIU i växeln till en grupp av linjebehandlande enheter kan pa en intern länk överföras dataord enligt figur 3c eller styrord enligt figur Sd.
Samtliga ord enligt figur 3a-3d innefattar 20 bitar numrerade fran 0 till 19.
Symbolerna i ett ord överföres pa respektive interna länk i serie och i orchingsföljd med bit 0 först och bit 19 sist i respektive ord. I samtliga ord är bit 0 en ordtypsbit, WT, som används för att ange om ordet är ett dataord eller ett styrord. Ordtypsbiten sätts av respektive länkhanterande enhet respektive överföringsorgan till U för dataord och 1 för styrord. l dataord enligt figur 3a fran länkhanterande enhet tilllett överföringsorgan i växeln är bit l t o m bit 16 databitar, DU, D1..., D15, vilka kan utnyttjas för överföring av paketkopplad meddelandeinformation genom växeln. Finns ingen meddelandeinformation som behöver överföras sänder respektive fördelnings- enhet dataord med DO-D15 satt till 0. Bit 17 och 18 i dataord som överföres pa en intern länk till ett överföringsorgan i växeln är utfyllnadsbitar, X och Y, vilka inte utnyttjas för överföring av information och vars logiska värde sätts till 0 av den länkhanterande enheten respektive fördelningorganet da ingen 10 15 20 25 30 456 629 15 meddelandeinformatíon skall sändas. Bit 19 är en paritetsbit, P, vars logiska värde vid sänching sätts av den länkhanterande enheten respektive fördelnings- enheten sa att summan av de logiska värdena av alla bitar i dataordet blir udda. lstyrord enligt figur Bb fran en länkhanterande enhet till ett överföringsorgan i växeln är bit 1 en kopplingsbit, C, vars logiska värde anger orn den avsändande länkhanterande enheten önskar fa en förbindelse uppkopplad eller nedkopplad.
Da Lppkoppling av en förbindelse önskas sätter den länkhanterande enheten värdet hos kopplingsbiten C till 1. Da nedkoppling av en förbindelse önskas sätter den länkhanterande enheten värdet hos kopplingsbíten C till U. Bit 2 är en adresstypsbit, AT, och bit 3 t o m 16 är adressbitar, AD, A1....,A3. Adresstyps bitens logiska värde anger vilken typ av adress som adressbitarna A0, Al, ...,Al3, avser. Da adressbitarna A0 to m A13 avser en adress till ett länk- hanteringsmagasin LHM sätts adresstypsbiten AT till D. Da adressbitarna A0 t o m A13 avser en adress till en länkhanterande enhet i ett visst magasin LHM sätts adresstypsbitens värde till 1. Bit 19 är en paritetsbit vars värde sätts sa att styrordet far udda paritet.
I dataord enligt figur 30 fran ett överföringsorgan SIU i växeln till ett magasin med länkhanterande enheter är bit l to m bit 16 databitar D0, Dl,....,Dl5, vilka kan utnyttjas för överföring av paketkopplad meddelandeinformation. Da ingen meddelandeinformation finns att överföra sänder överföringsorganet dataord med DÛ-DIS satt till D. Bit 17 och bit 18 användes för information till en länkhanterande enhet som' begärt uppkoppling om den begärda uppkopplingen kunnat utföras eller inte. Bit 17 är därvid en klarmarkeringsbit, R, vars logiska värde av växelmodulen sätts till 1 da den förbindelse som begärts har blivit uppkopplad. Efter uppkoppling sätter överföringsorganet klarmarkeringsbiten till 1. Bit 18 är en upptagetmarkeringsbit, B, vars logiska värde av över- föringsorganet sätts till l om begärd förbindelse inte kunde uppkopplas pa grund av att det var upptaget. Bit 19 i dataord enligt figur 3c är en paritetsbit, P, vars logiska värde sätts av överföringsorganet SIU i växeln sa att det pa respektive interna länk utsända dataordet far udda paritet. l styrord enligt figur 3d som överförs pa en intern länk fran ett överförings- organ SIU till en grupp av länkhanterande enheter är bit l en kopplingsbit, C, vars logiska värde anger om uppkoppling eller nedkoppling önskas. Da upp- 456 629 , 10 15 2D 25 30 16 koppling önskas sätts värdet hos kopplingsbiten C till l. Da nedkoppling önskas sätts värdet hos kopplingsbiten C till 0. Bit 2 är en adresstypsbit, AT, och bit 3 t o m 16 är adressbitar, AD, Al....,A13. Adresstypsbitens logiska värde anger vilken typ av adress som adressbitarna AD, Al,...,A13, avser. Da adressbitarna AU t o m A13 avser en adress till ett magasin med en grupp av länkhanterande enheter LHU sätts adresstypsbiten AT till 0. Da adressbitarna AU t o m A13 avser en adress till en länkhanterande enhet i ett magasin sätts adresstypsbitens värde till 1. Bit 17 och bit 18 används i styrord från ett överföringsorgan i växeln pa samma sätt som bit 17 och 18 används i dataord fran ett överförings- organ. Liksom i övriga ord är bit 19 i styrord enligt figur 2d en paritetsbit, vars logiska värde sätts sa att ordet far udda paritet.
Funktionen hos kopplingsnoden torde enklast förklaras genom att beskriva exempel pa händelser i samband med överföring av paketkopplad information mellan externa länkar och genom växeln. I det följande antages därför att information rörande en paketkopplad förbindelse inkommer pa en extern länk till en länkhanterande enhet LHU, vilken länkhanterande enhet i fortsättningen kallas inkommande LHU och exemelvis kan vara LHU l ansluten till den externa länken DLl. Informationen, som pa länken DLl inkommer till inkommande LHU, kan för enkelhets skull antagas vara uppdelad pa ett uppkopplingspaket, ett antal informationspaket samt ett nedkopplingspaket.
När ett uppkopplingspaket kommer in pa länken DL1 till inkommande LHU vidarebefordrar inkommande LHU information i detta uppkopplingspaket till kopplingsnodens centralprocessor CP via regionalprocessorn RPL och processor- bussen EMB. Informationen från uppkopplingspaketet analyseras av central- processorn som fattar beslut om till vilken länkhanterande enhet som de efterföljande informationspaketen skall vidarebefordras från den inkommande LHU. Den länkhanterande enhet LHU till vilken informationspaket skall vidare- befordras kallas i fortsättningen utgående LHU och kan exempelvis vara LHU 248. Efter analys och beslut sänder centralprocessorn via processorbussen och regionalprocessom RPL destinationsinformation till inkommande LHU. Denna destinationinformatlon anger vilken länkhanterande enhet som skall vara utga- ende LHU. Centralprocessorn sänder ocksa information via regionalprocessorn RPL och processorbussen till utgående LHU om att den kan förvänta informa- tion fran inkommande LHU. Därmed har med hjälp av centralprocessorn en 10 15 20 25 30 456 629 17 virtuell förbindelse för paketkopplad information genom kopplingsnoden eta- blerats. Läget efter denna etablering är således ett inkommande LHU och utgående LHU har information om att en logisk förbindelse finns mellan inkommande extern länk DLl ansluten till inkommande LHU och en utgående extern länk DL 248 ansluten till utgående LHU. Nagon fysisk förbindelse för överföring av de efterföljande informationspaketen genom växeln PXM finns däremot ännu inte uppkopplad. Uppkopplingen av en etablerad virtuell för- bindelse genom växeln sker pa initiativ av inkommande LHU.
När inkommande LHU mottagit ett eller flera informationspaket som skall vidarebefordras till utgående LHU bildar inkommande LHU ett styrord med destinationsinformation som pekar ut det magasin LHM i vilket utgående LHU finns. Därefter sänder inkommande LHU via fördelningsbussen LHDlB till * fördelningsenheten DIUO en begäran om tillgång till den interna länken DIPXBO. När inkommande LHU av respektive fördelningsenhet DIU bereds tillfälle att sända information via den interna länken DIPXBO sa sänder inkommande LHU detta styrord till sitt överföríngsorgan SIUO i växeln.
Styrordet mottages av överföringsorganets länkanslumingsenhet LT och vidare- befordras till överföringsorganets logikenhet LU. Under förutsättning att styr- ordet och föregående ord har rätt paritet vidarebefordras från logikenheten till bussväljarstymingen BSC information från styrordet som gör att bussväljar- styrningen inställes på det överföringsorgan i växeln till vilken utgående LHU är ansluten via en intern länk.
Bussväljarstymingens inställning på det överföringsorgan i växeln till vilken utgående LHU hör gör att den första och andra bussväljaren blir inställda för sändning på den databussledare respektive den upptagetbussledare som är fast tillordnad till utgående LHU:s överföringsorgan. Samtidigt blir den tredje bussväljaren inställd för mottagning av tillståndsinformation på den upptaget- bussledare som är fest tillordnad till utgående LHU:s överföringsorgan SIU 31.
Logikenheten LU i överföringsorganet SIUO är utformad så att varken den första eller den andra bussväljaren omedelbart tillförs nagra signaler som gör att de omedelbart börjar sända. Logikenheten är utformad för att först via den tredje bussväljaren mottaga eventuell tillståndsinformation som från nagot annat organ SIU eventuellt utsändes på den upptagetbussledare som hör till det 456 629 1D 15 2D 25 3D 18 överföringsorgan SlU 31 till vilken utgående LHU är ansluten. Om logikenheten via den tredje bussväljaren mottager sadan tillstandsinformation som utvisar att utgående LHU:s överföringsorgan är upptaget sa innebär det att den etablerade virtuella förbindelsen mellan inkommande LHU och utgående LHU för tillfället inte kan uppkopplas. Logikenheten meddelar i sa fall inkommande LHU detta genom att sätta klarmarkeringsbiten R till 0 och upptagetmarkeringsbiten till 1 i ord fran överföríngsorganet till inkommande LHU.
Om logikenheten via den tredje bussväljaren inte mottager nagon tillstånds- information som visar att utgående LHU:s överföringsorgan är upptaget sa kan den etablerande virtuella förbindelsen uppkopplas. I sa fall tillför logikenheten signaler till den andra bussväljaren B52 sa att fran den andra bussväljaren utsändes sadan tillstandsinformation som utvisar att utgående LHU:s över- föringsorgan SIU 31 är upptaget. Logikenheten sänder via den interna länken DIPXBO ocksa information till inkommande LHU om att förbindelsen är uppkopplad. Klarmarkeringsbiten R sätts da till 1 och upptagetmarkeringsbiten till 0 i ord fran organet SIUO till inkommande LHU. I och med detta har databuæledaren till utgaende LHU:s överföringsorgan reserverats för den etablerade förbindelsen mellan inkommande LHU och utgaende LHU. Om nagot annat överföringsorgan SIU skulle vilja sända till utgaende LHU:s överförings- organ kommer det att hindras av den fran inkommande LHU:s överföringsorgan SlUO utsända tillstandsinformatíonen pa den upptagetbussledare som hör till utgaende LHU:s överföringsorgan SIU 31.
När inkommande LHU fran sitt organ erhallit information om att förbindelsen genom växeln till utgaende LHU uppkopplats kommer inkommande LHU att översända styrord och dataord via sin interna länk DIPXBO till sitt överförings- organ SlUO. Dessa styr- och dataord kommer att vidarebefordras fran över- föringærganets SlUO länkanslutningsenhet LT via logikenheten LU till den första bussväljaren B51 i samma överföringsorgan. Fran den första bussvåljaren kommer orden att via en ledare l databussen överföras till logikenheten i det överföringsorgan SIU 31 till vilken utgaende LHU är kopplad. Fran denna logikenhet vidarebefordras orden via överföringsorganets SIU 31 länkanslut- ningsenhet LT och interna länk DIPXB 31 till fördelningsenheten DIU 31 för det magasin LHM 31 med länkhanterande enheter till vilken utgående LHU hör.
Fran fördelningserheten DIU 31 utsänds dessa ord pa fördelnlngsbussen LHDIB 10 15 2D 25 30 456 629 19 till alla lânkhanterande enheter LHU i gruppen. Minst ett styrord är emellertid försett med destinationsinformation som anger vilken länkhanterande enhet i magasinet de efterföljande dataorden är avsedda för. De kommer därför att ignoreras av alla LHU i magasinet utom utgående LHU och meddelande- information fran dataorden lagras endast i utgående LHUs minne. För tydlighets skull påpekas att ingen egentlig buffertlagríng av dessa dataord behöver ske vare sig i fördelningsenheterna DIUO eller DlU31, pa de interna länkarna DIPXBÛ eller DlPXB3l, eller i bussväljarna. Överföring kan saledes i princip ske direkt fran inkommande LHU till utgående LHU. När alla dataord överförts sänder inkommande LHU minst ett styrord med nedkopplingsbegäran till sitt överföringsorgan SIUU varefter logikenheten i SIUU upphör att tillföra den andra bussväljaren sådana signaler att upptagetinformation utsända pa den upptaget- busstrad som hör till utgående LHU:s överföringsorgan. Därmed upphör detta överföringsorgan SIU 31 att vara upptaget. Andra överföringsorgan i växeln PXM kan da upptäcka att tillstandsinformation som markerar upptaget inte längre utsända pa ifrågavarande upptagetbussledare och vid behov genom att själva da börja sända upptagetmarkerande tíllstandsinformation pa denna buss- ledare i upptagetbussen reservera motsvarande bussledare i databussen för sändning till ifrågavarande överföringsorgan SIU 31 i växeln.
För att förhindra att nagon eller nagra överföringsorgan ständigt eller under ' längre tider inte kan vidarebefordra pakétkopplad information till visst över- föringsorgan p g a att dess databussledare är upptagen styrs överförings- organens logikenheter LU sa att varje logikenhet kan börja' eller sluta sända upptagetmarkerande tillstandsinformation bara under en viss tídslucka. Med tidstilldelningssignalerna fran PXCD tilldelas logikenheterna var sin lika stor tidslucka sa att under en första tidslucka endast ett första överföringsorgan kan börja eller sluta sända tillstandsinformation som markerar upptaget, under en andra tidslucka endast ett andra överföringsorgan kan eller sluta börja sända tillstandsinformatlon som markerar upptaget, o s v. Däremot kan naturligtvis ett överföringsorgan som börjat sända tillstandsinformation pa en viss buss- ledare i Lpptagetbussen under sin tidslucka fortsätta att sända samma till- standsinformation pa samma bussledare i upptagetbussen även efter sin tids- luck a. 456 629 10 15 2D 25 30 20 I figur ä illustreras ett förenklat blockschema över en utföringsform av delar av ett överföringsorgan, SIUN, och dess anslutning till databussen DB, upptaget- husen OB och tidsstymingsenheten PXCD i en växel.
Via överföringsorganets i figur 4 inte illustrerade länkanslutningsenhet mot- tager överföringsorganet SIUN från sin interna länk DIPXBN ordklocksignaler WCLX, bitklocksignaler BCLX och binära informationssignaler SDXL i serie- form. Dessa ord- och bitklocksignaler kan, beroende på den interna länkens utformning, ha ett fasläge som mer eller mindre skiljer sig från fasläget hos motsvarande ordklocksignaler WCXL respektive bitklocksignaler BCXL som överföringsorganet mottager från tidsstymingsenheten PXCD i växeln. Över- föringsorganet har därför tre register RA, RB och RC för att låsa in ord som mottagits fran en länkhanterande enhet via den interna länken DIPXBN till fasen hos tidsstyrningsenhetens klocksignaler.
Vart och ett av registren RA, RB och RC har 20 minnespositioner för bínära symboler. De binära informationssymbolerna från den interna länken matas seriellt in i det första registret i en takt bestämd av bitklocksignalen BCLX fran länken. Skiftregistret RA har en utgång för varje minnesposition kopplad till var sin motsvarande ingång hos det andra registret RB. Den binära informa- tionen i det första registret matas in parallellt och ordvis l det andra registret i en takt bestämd av ordklocksignalerna WCLX från länken. Även det andra registret RB har en utgång för var och en av sina minnespositioner vilka utgångar är kopplade till var sin motsvarande ingång hos det tredje registret RC. Den binära informationen i det andra registret matas in parallellt och ordvis i det tredje registret RC i en takt som bestäms av ordklocksignaler WCXL från tidsstymingsenheten PXCD. Det tredje registret RC har en utgang kopplad till en ingang hos en första bussväljare BS1 och är utformat och kopplat för seriell utrnatning av binär information till den första bussväljaren i en takt bestämd av bitklocksignaler BCXL från tidsstymingsenheten. Överföringsorganet i figur 4 innefattar en paritetskontrollanordning PCH och en paritetslarmanorching PAL för informationasymbolerna SDLX från den interna länken. De binära informationssymbolerna från länken matas in i paritets- kontrollanorchingen PCH i en takt bestämd av bitklocksignalerna BCLX från länken. Paritetskontrollanordningen PCH har en utgång kopplad till en ingång 1D 15 20 25 30 456 629 Zl hos paritetslarmanordningen PAL för ínformationssymbolerna. Paritetslarm- anorchingen har också en klockingång för mottagning av ordklocksignaler WCLX från länken. Parítetslarmanordningen PAL har en utgång kopplad till en ingång hos en första OCH-grind Gl och en ingång hos en andra OCH-grind G2 för överföring av en signal som anger om de binära informationssymbolerna i det senast mottagna ordet från den interna länken har rätt till paritet.
Den första OCH-grinden Gl har dessutom en ingång fór ordklocksignaler WCLX från länken samt tre ingångar för binära informationssignaler från det första registret RA. Två av dessa ingångar är inverterade och anslutna till utgångarna från de minnespositioner i det första registret som innehåller bit nr Ü respektive bit nr 2 då ett helt ord är inmatat i det första registret. Den tredje ingången är inte inverterad och ansluten till utgången från den mínnesposition i det första registret som innehåller bit nr l då ett helt ord är inmatat i det första registret. Den första OCH-grinden Gl har en utgång kopplad till en klockingång hos ett fjärde register RD.
Den andra OCH-grinden G2 har också en ingång för ordklocksignaler WCLX från länken samt två inverterade ingångar för informationssymboler från det första registret. De inverterade ingångarna är anslutna till utgångarna från de minnespositioner i det första registret som innehåller bit nr U respektive bit nr 2 då ett helt ord är inmatat i det första registret. Den andra OCH-grinden G2 har en utgång kopplad till en klockingång hos ett femte register RE.
Det fjärde registret RD har fem minnespositioner med var sin ingång och var sin utgång för binära symboler. ingångarna är kopplade till var sin av ut- gångarna från de mínnespositioner i det första registret RA som innehåller bit nr 3, 4, S, 6 respektive 7 när ett helt ord är inmatat i det första registret. Det fjärde registrets utgångar är kopplade till styringångar hos var och en av en första bussväljare B51, en andra bussväljare B52 samt en tredje bussväljare B53.
Det fjärde registret är således kopplat till det första registret för parallell inmatning av fem binära symboler från samma ord i en takt som bestäms av utsignalen från den första OCH-grinden Gl. Det fjärde registret är också kopplat för synkron styrning av de tre bussväljarna. 456 1D 15 20 25 3D 629, 22 Det femte registret RE har tre minnespositioner med var sin ingång och var sin utgång för binära symboler. Ingångarna hos det femte registret är kopplade till var sin av utgångarna från de minnespositioner i det första registret RA som innehåller bit nr 0, bit nr 1 respektive bit nr 2 då ett helt ord är inmatat i det första registret. Utgangarna från det fjärde registrets minnespositioner är kopplade dels till var sin ingång hos en tredje OCH-grind G3, dels till var sin ingång hos en fjärde OCH-grind G4. Den fjärde OCH-grindens samtliga ingångar är inverterade men bara två av den tredje OCH-grindens ingångar är inver- terade. Den tredje OCH-grindens ingångar är 'så anslutna till det fjärde registrets utgångar att en inte inverterad ingång hos den tredje OCH-grinden via det fjärde registret mottager binära signaler representerande bit nr 1 i ord från den interna länken. Vidare har den tredje OCH-grinden ytterligare en inte inverterad ingång kopplad till den tredje bussväljarens utgång.
Den tredje OCH-grinden G3 har en utgång kopplad till ena ingången hos en bistabil första vippa FFA och den fjärde OCH-grinden har en utgång kopplad till den andra ingången hos den bistabila första vippan FFA. Den första vippan FFA har dessutom en klockingång kopplad till tidsstyrningsenheten PXCD för mot- tagning av en för överföringsorganet SIUN unik tidstilldelningssignal PN. Den första vippan FFA har två komplementära utgångar och är anordnad att på dessa utgångar alstra binära signaler vars värde beror av utsignalerna från den tredje och fjärde OCH-grinden och endast kan ändras vid tidpunkter bestämda av tidstilldelningssígnalen PN.
Den ena utgången hos den första vippan FFA är kopplad dels till en aktiverings- ingång hos den andra bussväljaren B52 dels till en ingång hos en andra vippa FFB. Den andra vippan FFB har dessutom en klockingång kopplad till en utgång för bit 19 hos tidstyrningssenheten. Utgången hos den andra vippan är kopplad till en aktiveringsingång hos den första bussväljaren BSl.
En tredje vippa FFC har en ingång kopplad till den bussledare i databussen DB som är fast tillordnad överföringsorganet. Den tredje vippan F F C har dessutom en klockingång kopplad för mottagning av bitklockpulser BCXL från tids- styrningsenheten. Utgången hos den tredje vippan FFC är kopplad till två dataingångar betecknade 0 respektive 1 hos en första dataväljare D54. 10 15 20 25 30 456 629 23 En fjärde vippa FFD har en ingang kopplad till den bussledare i upptagetbussen DB som är fast tillordnad överföringsorganet. Den fjärde vippen har vidare en klockingang kopplad för mottagning av ordklockpulser WCXL fran tidsstyrnings- enheten. Utgangen hos den fjärde vippan FFD är kopplad till en styringang betecknad A2 hos den första dataväljaren D54.
Den första dataväljaren DS4 har en styringang A0 kopplad för mottagning av en signal B18 och en styringang Al kopplad till utgången hos en första ELLER- grind. Denna ELLER-grind har i sin tur tva ingångar kopplade för mottagning av signalen B18 respektive en signal B17. Den första dataväljaren DS4 har vidare tva dataingangar betecknade 2 och 3 kopplade till var sin av den första vippans komplementära utgångar där information om upptaget/ledigt finns. Dessutom har den första dataväljaren ytterligare fyra dataingangar betecknade 4, 5, 6 och 7, vilka dataingangar är koppladeför mottagning av ordklocksignaler WCXL fran tidsstymingsenheten PXCD. Den första dataväljaren DS4 har en utgang kopplad till en ingang hos en paritetsregeneringsanordning PR. Paritetsre- genereringsanordningen har i sin tur en utgang kopplad till en ingang 5 hos överföringsorganets länkanslutningsenhet LT.
Den första dataväljaren är utformad för att pa sin utgang avge en binär signal vars värde överensstämmer med värdet hos en signal pa en av dess dataingangar 0 t o m 7, vilken dataingang anges av signalerna pa dataväljarens styringangar A0, Al och A2. Dataväljaren väljer som utsignal insignalen pa den dataingang, vars beteckning överensstämmer med det binära värdet av signalerna pa styringangarna A0-A2. Om exempelvis insignalerna pa styringangarna A0 och Al har logiska värdet 0 och insignalen pa styingangen A2 har logiska värdet 1 väljer dataväljaren som sin utsignal insignalen pa dataingangen betecknad 4. Om istället insignalen pa styringangen A0 har logiska värdet 1 och insignalerna pa styringangarna Al och A2 har logiska värdet 0 väljer dataväljaren som sin utsignal insignalen pa dataingangen betecknad 1.
I figur 5 illustreras tidssamband mellan ordsynkroniseringspulserna WCXL och de olika tidstilldelningssignalerna P0, Pl,...P3l fran tidsstymingsenheten PXCD till de olika överföringsorganen. Av figur 5 framgar bl a att tidstilldelnings- signalerna PD t o m P31 uppträder i en cyklisk ordningsföljd och att en cykel är lika lang som fyra 20-bitars ord pa en intern länk. Av tidstilldelningssignalerna 456 629 1D 15 20 25 30 24 i en cykel uppträder PD-P? inder ett första ord WD, PB-PIS under ett andra ord Wl, P16-P23 under ett tredje ord W2 och P24-P3l under ett fjärde ord WB.
Signalerna P0, P8, P16 och P24 uppträder efter närmaste ordsynkroniseringspuls medan signalerna P7, P15, P23 och P31 uppträder före närmaste ordsyn- kroniseringspuls.
I figur 6 illustreras tidssambandet mellan ordsynkroniseringspulserna WCXL, bitsynkroniseringspulserna BCXL och tidstilldelningssignalerna P0 och Pl och P7 fran tidsstyrningsenheten PXCD samt bitarna Û tom 19 i ett ord och signalerna fran vipporna FFA i överföringsorganen SIUO och SIUl. Av figur 6 framgår bl a att ordsynkroniseringspulserna WCXL uppträder under bit Û i varje ord, att tidstilldelningssignalen PO uppträder under bitarna 1 och 2, att tidstilldelningssignalen P1 uppträder under bitarna 3 och li samt att tidstilldel- ningssignalen P7 uppträder under bitarna 15 och 16 i samma ord. Vidare framgar att de komplementära utgangarna fran de första vipporna FFAÛ respektive FFAl i överföringsorganen SIUÛ respektive SIUl kan ändra logisk niva vid övergången mellan bit 2 och 3 respektive vid övergången mellan bit ü och 5, d v s vid slutet av respektive överföringsorgans tidstilldelningssignal PO respektive Pl. Överföringsorganet enligt figur 4-6 fungerar i princip pa det sätt som tidigare beskrivits i anslutning till figur 1-3. Det torde därför inte vara nödvändigt att ytterligare beskriva funktionen hos de enskilda anordningarna i överförings- organet.
I det ovan beskrivna utföringsexemplet har ett flertal kanaler i bussystemet skapats med hjälp av ett flertal bussledare. Vidare har ett flertal data- överförlngskanaler pa bussystemet fast tillordnats var sitt överföringsorgan genom att en databuss har en unik bussledare för varje överföringsorgan. Fran dataöverföringskanalerna skiljda tillstandsöverföringskanaler har i det beskrivna utföringsexemplet skapats genom en separat upptagetbuss med en bussledare för varje överföringsorgan. Fackmannen torde omedelbart inse att detta kan åstadkommas pa andra sätt. Exempelvis kan ett bussystem med en för alla kanaler gemensam buss i stället för med tva separata bussar användas för att skapa bade ett flertal dataöverföringskanaler och ett flertal tillstandsöver- föringskanaler. Det är ocksa tänkbart men inte att föredraga att genom nagot 456 629 25 slags multíplexeringsförfarande nedbringa antalet erforderliga bussledare i bussystemet samtidigt som den fasta tillordningen av data- och tillstånds- överföringskanalerna bibehälles.

Claims (9)

456 10 10 629 26 PATENTKRAV
1. Förfarande för överföring av meddelandeinformation via ett bussystem med minst en buss (DB) och ett flertal överföringsorgan för avgivande och mot- tagande av information pa bussystemet k ä n n e t e c k n a t av anordnande av ett flertal dataöverföringskanaler och ett flertal tillstandsöverföringskanaler pa bussystemet, vilka dataöverföringskanaler tiliordnas var sitt av överförings- organen och inrättas för överföring i förekommande fall av meddelande- information endast till sitt tillordnade överföringsorgan fran ett valbart av överföringsorganen, vilka tillstandsöverföringskanaler tillordnas var sitt av överföringsorganen och inrättas för överföring fran ett valbart av över- föringsorganen till andra överföringsorgan av sadan tillstandsinformation, som utvisar om den dataöverföringskanal som är tillordnad samma överföringsorgan som tillstandsöverföringskanalen är upptagen eller ledig för överföring av meddelandeinformation.
2. Förfarande enligt krav l k ä n n e t e c k n a t av att fran varje över- föringsorgan (SIU) överföras pa dataöverföringskanalerna meddelandeinforrna- tion till högst ett överföringsorgan i taget.
3. Förfarande enligt krav 1 k ä n n e t e c k n a t av att till varje överförings- organ (SIU) överföras pa dataöverföringskanalerna meddelandeinformation fran högst ett överföringsorgan i-taget.
4. Förfarande enligt krav l kâ nn e t e c k n a t av att före en önskad överföring av meddelandeinformation fran ett avgivande överföringsorgan till ett mottagande överföringsorgan avkännes tillstandsinformation pa det mot- tagande överföringsorganets tillstandsöverföringskanal för fastställande av om det mottagande överföringsorganets dataöverföringskanal är ledig eller upp- tagen av överföring fran annat avgivande överföringsorgan, samt att i före- kommande fall en önskad överföring av meddelandeinformation fran det av- ' givande överföringsorganet till det mottagande överföringsorganet inte sker sa länge som den avkända tilistandsinformationen pa det mottagande överförings- organets tillstandsöverföringskanal utvisar att det mottagande överförings- organets dataöverföringskanal är upptagen av överföring fran annat avgivande över föringsorgan. 10 456 629 27
5. F örfarande enligt krav 1 vid överföring av meddelandeinformation pa paketkopplade förbindelser k ä n n e t e c k n a t av att varje överföringsorgan för avgivande av information pa bussystemet tillföres meddelandeinformation härrörande fran högst en paketkopplad förbindelse, samt att varje överförings- organ för mottagande av information pa bussystemet pa sin dataöverförings- kanal mottager meddelandeinformation härrörande fran högst en paketkopplad förbindelse i taget.
6. Anordning för överföring av meddelandeinformation, vilken anordning inne- fattar minst en buss (DB, OB) med ett flertal överföringsorgan (SlU) för avgivande och mottagande av information pa bussystemet k ä n n e t e c k n a d av att ett flertal dataöverföringskanaler pa bussystemet är tillordnade var sitt av överföringsorganen (SlU), vilka dataöverföringskanaler är kopplade för över- föring i förekommande fall av meddelandeinformation endast till sitt till- ordnade överföringsorgan fran ett valbart av överföringsorganen, samt att ett flertal tillstandsöverföringskanaler pa bussystemet är tillordnade var sitt av överföringsorganen, vilka tillstandsöverföringskanaler är kopplade för över- föring i förekommande fall av tillstandsinformation fran ett valbart av över- föringsorganen till andra överföringsorgan, vilken tillstandsinformation som överföres pa en viss tillstandsöverföringskanal utvisar om dataöverförings- kanalen tillordnad samma överföringsorgan (SIU) som tillstandsöverförings- kanalen är upptagen eller ledig för överföring av meddelandeinformation.
7. Anordning enligt krav 6 k ä n n e t e c k n a d av att varje övarföringsorgan (SIU) är anordnat att pa dataöverföringskanalerna överföra meddelandeinfor- mation till högst ett överföringsorgan (SIU) i taget. B.
8. Anordwing enligt krav 6 k ä n n e t e c k n a d av att varje organ (SIU) är anordnat att pa dataöverföringskanalerna mottaga meddelandeinformation fran högst ett överföringsorgan (SIU) i taget.
9. Anordning enligt krav 6 k å n n e t e c k n a d av att dataöverföringskana- lerna är anordnade pa olika busstradar pa en databuss (DB), vilken databuss innefattar en unik busstrad för varje överföringsorgan (SlU), samt att till- standsöverföringskanalerna är anordnade pa olika bussledare pa en upptagetbuss (OB), vilken upptagetbuss innefattar en unik bussledare för varje överförings- organ (SIU). 456 629 10 15 28 lU Anordning enligt krav 6 för överföring av paketkopplad meddelande- information på paketkopplade förbindelser k ä n n e t e c k n a d av ett antal länkhanterande enheter (LHU) anslutna till var sin extern länk (DL), vilka lânkhanterande enheter gruppvis via en av ett flertal fördelningsbussar (LHDlB) är anslutna till en av ett flertal fördelningsenheter (DIU), vilka fördelnings- enheter via var sin intern länk (DIPXB) är anslutna till var sitt överföringsorgan (SIU) för avgivande och mottagande av information pà minst en buss, vilka överföríngsorgan (SIU) vardera innefattar en länkanslutningsenhet (LT), en logikenhet (LU), en första bussväljare (B51), en andra bussväljare (B52), en tredje bussväljare (B53) samt en bussväljarstyrning (BSC), vilken första buss- väljare är ansluten till ett flertal bussledare i en databuss (DB), vilka andra och tredje bussväljare är anslutna till ett flertal bussledare i en upptagetbuss (OB), vilken logikenhet (LU) är ansluten till en unik till respektive överföringsorgan tillordnad bussledare i databussen, samt av en för överföringsorganen (SIU) gemensam tidsstyrningsenhet (PXCD) för alstring av' bit- och ordsynkroni- seringssignaler för överföringsorganen och de interna länkarna samt tidstill- delningssignaler för överföringsorganens logikenheter (LU).
SE8700840A 1987-02-27 1987-02-27 Forfarande och anordning for overforing av information via ett bussystem SE456629B (sv)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8700840A SE456629B (sv) 1987-02-27 1987-02-27 Forfarande och anordning for overforing av information via ett bussystem
EP88850064A EP0280670B1 (en) 1987-02-27 1988-02-23 Method and apparatus for transmitting information via a bus system
ES88850064T ES2021883B3 (es) 1987-02-27 1988-02-23 Metodo y aparato para transmitir informacion por un sistema de lineas colectivas
DE8888850064T DE3862216D1 (de) 1987-02-27 1988-02-23 Methode und geraet zur uebertragung von information ueber ein bussystem.
US07/160,255 US4821263A (en) 1987-02-27 1988-02-25 Method and apparatus for transmitting information via a bus system
CA000559946A CA1287930C (en) 1987-02-27 1988-02-26 Method and apparatus for transmitting information via a bus system

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8700840A SE456629B (sv) 1987-02-27 1987-02-27 Forfarande och anordning for overforing av information via ett bussystem

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8700840D0 SE8700840D0 (sv) 1987-02-27
SE8700840L SE8700840L (sv) 1988-08-28
SE456629B true SE456629B (sv) 1988-10-17

Family

ID=20367698

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8700840A SE456629B (sv) 1987-02-27 1987-02-27 Forfarande och anordning for overforing av information via ett bussystem

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4821263A (sv)
EP (1) EP0280670B1 (sv)
CA (1) CA1287930C (sv)
DE (1) DE3862216D1 (sv)
ES (1) ES2021883B3 (sv)
SE (1) SE456629B (sv)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL8800698A (nl) * 1988-03-21 1989-10-16 Philips Nv Werkwijze voor het vanuit een besturingseenheid quasi parallel besturen van een aantal perifere eenheden en stelsel voor het uitvoeren van deze werkwijze.
EP0363631B1 (de) * 1988-09-22 1993-12-15 Siemens Aktiengesellschaft Schaltungsanordnung für Fernmeldevermittlungsanlagen, insbesondere PCM-Zeitmultiplex-Fernsprechvermittlungsanlagen mit Zentralkoppelfeld und angeschlossenen Teilkoppelfeldern
US4991172A (en) * 1988-10-28 1991-02-05 International Business Machines Corporation Design of a high speed packet switching node
US5581553A (en) * 1993-08-18 1996-12-03 Intervoice Limited Partnership Distributed switching architecture
US5673393A (en) * 1993-11-24 1997-09-30 Intel Corporation Managing bandwidth over a computer network having a management computer that allocates bandwidth to client computers upon request
US5600797A (en) * 1993-11-24 1997-02-04 Intel Corporation System for identifying new client and allocating bandwidth thereto by monitoring transmission of message received periodically from client computers informing of their current status
US6108704A (en) 1995-09-25 2000-08-22 Netspeak Corporation Point-to-point internet protocol
US5701421A (en) * 1995-11-13 1997-12-23 Motorola, Inc. Pin and status bus structure for an integrated circuit
US6728784B1 (en) * 1996-08-21 2004-04-27 Netspeak Corporation Collaborative multimedia architecture for packet-switched data networks
US7216348B1 (en) 1999-01-05 2007-05-08 Net2Phone, Inc. Method and apparatus for dynamically balancing call flow workloads in a telecommunications system

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4210780A (en) * 1978-03-27 1980-07-01 The Mitre Corporation Multiple access digital communications system
US4426697A (en) * 1980-06-26 1984-01-17 Diehl Gmbh & Co. Bus system with address and status conductors
FR2543767B1 (fr) * 1983-03-29 1985-06-14 Cit Alcatel Dispositif d'echange de messages codes entre stations
US4652873A (en) * 1984-01-18 1987-03-24 The Babcock & Wilcox Company Access control for a plurality of modules to a common bus
US4755990A (en) * 1987-10-08 1988-07-05 Karl Suss America, Inc. Collision avoidance in a multinode data communication network

Also Published As

Publication number Publication date
DE3862216D1 (de) 1991-05-08
CA1287930C (en) 1991-08-20
ES2021883B3 (es) 1991-11-16
EP0280670A1 (en) 1988-08-31
SE8700840L (sv) 1988-08-28
US4821263A (en) 1989-04-11
EP0280670B1 (en) 1991-04-03
SE8700840D0 (sv) 1987-02-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0169208B1 (en) Self-routing packet switching network
US5659718A (en) Synchronous bus and bus interface device
EP0195589B1 (en) Switching system for transmission of data
USRE34528E (en) Delta network of a cross-point switch
CN108400880B (zh) 片上网络、数据传输方法和第一交换节点
JP2001524727A (ja) 低レイテンシ共有メモリスイッチ構造
US7729258B2 (en) Switching device
CN105721355A (zh) 一种片上网络路由传输报文的方法及片上网络路由
SE456629B (sv) Forfarande och anordning for overforing av information via ett bussystem
US5398235A (en) Cell exchanging apparatus
US20220015588A1 (en) Dual mode interconnect
US6138219A (en) Method of and operating architectural enhancement for multi-port internally cached dynamic random access memory (AMPIC DRAM) systems, eliminating external control paths and random memory addressing, while providing zero bus contention for DRAM access
CN103814367A (zh) 具有通过用于串行芯片间数据传输的物理传输路径的逻辑多通道通信的通信装置
CN101546300B (zh) 存储器控制装置、存储器控制方法和信息处理系统
JP2628701B2 (ja) 優先順位付き情報パケット用交換装置
KR100209458B1 (ko) 복수개의 동일한 유닛을 관리하는 방법과 회로장치 및 스위치소자
WO2004012399A1 (en) Apparatus and method for connecting fibre channel devices via bypass buffers
US7254139B2 (en) Data transmission system with multi-memory packet switch
JPWO2002065709A1 (ja) ネットワーク・スイッチング装置
KR100226540B1 (ko) Atm 스위치의 어드레스 생성 회로
US20060262779A1 (en) A method and apparatus for transferring data between cores in an integrated circuit
US5892760A (en) Device for binary data transfer between a time-division multiplex and a memory
JP2002524889A5 (sv)
EP0557910B1 (en) Cell exchanging apparatus
JP4253264B2 (ja) クロスバスイッチ及びネットワーク転送装置

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8700840-5

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed