SE451743B - Elektronisk sekring - Google Patents
Elektronisk sekringInfo
- Publication number
- SE451743B SE451743B SE8501804A SE8501804A SE451743B SE 451743 B SE451743 B SE 451743B SE 8501804 A SE8501804 A SE 8501804A SE 8501804 A SE8501804 A SE 8501804A SE 451743 B SE451743 B SE 451743B
- Authority
- SE
- Sweden
- Prior art keywords
- load
- current
- circuit
- switch
- value
- Prior art date
Links
- 230000001965 increasing effect Effects 0.000 claims description 9
- 239000003990 capacitor Substances 0.000 claims description 8
- 230000001960 triggered effect Effects 0.000 claims 1
- 230000007423 decrease Effects 0.000 description 6
- 230000001419 dependent effect Effects 0.000 description 2
- 238000010586 diagram Methods 0.000 description 2
- 230000000052 comparative effect Effects 0.000 description 1
- 230000001939 inductive effect Effects 0.000 description 1
- 230000000717 retained effect Effects 0.000 description 1
Classifications
-
- H—ELECTRICITY
- H02—GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
- H02H—EMERGENCY PROTECTIVE CIRCUIT ARRANGEMENTS
- H02H3/00—Emergency protective circuit arrangements for automatic disconnection directly responsive to an undesired change from normal electric working condition with or without subsequent reconnection ; integrated protection
- H02H3/02—Details
- H02H3/025—Disconnection after limiting, e.g. when limiting is not sufficient or for facilitating disconnection
Landscapes
- Emergency Protection Circuit Devices (AREA)
Description
451 743 10 15 20 25 30 F IGURBESKRIVNING Uppfinningen kommer att beskrivas närmare med hänvisning till figuren, som är ett blockschema över en elektronisk säkring enligt uppfinningen.
FÜREDRAGEN UTFÖRINGSFORM I figuren visas ett blockschema över en elektronisk säkring enligt uppfinningen.
En last LA, vars genomflutne ström skall övervakas, är ansluten i en seriekrets bestående av en drossel DR, en styrbar strömställare OM och ett ström- avkännande motstånd R, och denna seriekrets är ansluten mellan en matnings- spänningskällas poler. Strömställaren kan utgöras av en effekttransistor och är anordnad att vara sluten då en spänning motsvarande en logisk etta uppträder vid dess styringång.
Den mot strömställaren OM vända änden av motståndet R samt en referens- spänning V1 är anslutna till en första respektive en andra ingång hos en avkänningskrets AK. Denna är anordnad att alstra en utgångsspänning, som är beroende av skillnaden mellan dess ingångsspänningar om spänningen vid dess första ingång överskrider spänningen vid dess andra ingång. I annat fall avges spänningen noll volt. Motståndet R och referensspänningen V1 är valda så att spänningen över motståndet är lika med V1 om strömmen genom lasten LA är lika med ett förutbestämt värde motsvarande en största godtagbar lastström.
Kretsen AK alstrar således en utgångsspänning som är noll volt om last- strömmen underskrider det förutbestämda värdet, och som vid en större lastström är beroende av skillnaden mellan denna och det förutbestämda värdet.
Med SK betecknas en styrkrets som har två ingångar, av vilka den första är kopplad till avkänningskretsens AK utgång och den andra till utgången hos en eller-grind El. Styrkretsen är anordnad att alstra en spänning som ökar då spänningen vid dess första ingång minskar och omvänt. Förutsättningen är emellertid att den erhåller en logisk nolla vid sin andra ingång. Spänningen som alstras härvid antar ett givet maximivärde vid ingångsspänningen noll, och minskas mot noll vid ökande ingångsspänning. Om styrkretsen SK erhåller en logisk etta vid sin andra ingång alstras i stället spänningen noll volt så länge som ettan kvarligger. Vid ettans upphörande ökas spänningen successivt till det värde som bestäms av spänningen vid dess första ingång. -fñ f: 10 15 20 25 30 451 743 Styrkretsen SK kan bestå av en sågtandsgenerator SG och en signalgenerator SI, vilkas utgångar är anslutna till ingångarna hos en jämförande krets JK.
Sågtandsgeneratorn SG är därvid anordnad att alstra spänningen noll då en logisk etta uppträder vid dess ingång, och en spänning som successivt ökas från noll till ett maximalt värde då en logisk nolla uppträder vid dess ingång, varefter spänningen förblir vid det maximala värdet tills en ny etta uppträder vid ingången. Signalgeneratorn SI är anordnad att för en låg insignal ge en hög utsignal och för varje ökning av insignalen ge en minskning av utsignalen. Den jämförande kretsen JK avger vid sin utgång en spänning som motsvarar det spänningsvärdet som är lägst vid dess ingångar.
Styrkretsens SK utgång är ansluten till en pulsbreddsmodulator PB, som då styrkretsen erhåller en logisk nolla vid sin andra ingång alstrar pulssr, vars pulsbredd är maximal då styrspänningen från avkänningskretsen är noll, be- roende på att lastströmmen underskrider det förutbestämda värdet. Pulsbredden minskas i beroende av skillnaden mellan strömmen och det förutbestämda värdet vid större belastningar.
Pulsbreddsmodulatorn PB är över en drivkrets DK förbunden med ström- ställarens OM styringång. Drivkretsen är symboliskt markerad som en och- grind, som hålls öppen för pulserna från modulatorn PB om spänningsnivåer motsvarande logisk nolla uppträder vid två negerade, ytterligare ingångar hos grinden. Strömställaren kommer därigenom att vara sluten under tiden för varje puls från modulatorn PB. Då lastströmmen underskrider det förutbestämda värdet kommer strömställaren sålunda att i princip vara sluten hela tiden, medan den då strömmen överskrider detta värde, i takt med pulserna om- växlande kommer att leda och bryta denna ström. När strömställaren bryts leds strömmen på grund av den i drosseln DR upplagrade energin tillbaka till lasten LA via en med drosseln och lasten parallellkopplad diod D. Drosseln kan dock utelämnas om lasten är induktiv. Organen är så anpassade att en för hög lastström kommer att begränsas till att i takt med pulserna öka och minska något kring ett värde, som endast obetydligt överskrider det förutbestämda värdet.
Pulsbreddsmodulatorn PB är över en eller-grind EZ även ansluten till en tidskrets TK, vars utgång bl a är ansluten till en negerad ingång hos den som en 10 15 2D 25 30 451 743 och-grind markerade drivkretsen DK. Tidskretsen TK åstadkommer att last- strömmar överskridande nämnda förutbestämda värde bryts helt efter en tidsperiod, som är i det närmaste konstant men som minskas något med ökande lastström. Brytningen åstadkoms genom att spänningen vid tidskretsens utgång efter nämnda tidsperiod ändras från logisk nolla till en etta, varigenom pulserna från modulatorn PB inte längre släpps fram till strömställaren OM. Tidskretsen kan i princip bestå av en kondensator och en spänningsavkännande krets, av- vilka kondensatorn laddas under de tidsperioder då pulserna från modulatorn PB inte uppträder, dvs då strömställaren OM hålls bruten. Den spännings- avkännande kretsen alstrar en utgångsslgnal motsvarande en logisk etta då spänningen över kondensatorn uppnått ett givet värde. Kondensatorns uppladd- ningstid varierar dock endast obetydligt med lastströmmen.
Tidskretsens TK utgång är även ansluten till en ingång hos en hållkrets HK, vars utgång är förbunden med tidskretsens ingång över eller-grinden E2. Hållkretsens uppgift är att påverka tidskretsen TK efter det att utgångssignalen från tidskretsen alstrats så att utgångssignalen kvarhålls tills hållkretsen och tids- kretsen erhållit en styrsignal i form av en logisk etta vid var sin ytterligare ingång. Hållkretsen HK kan exempelvis utgöras av en vippa, som ett-ställs då den erhåller utgångsaignalen från tidskretsen TK, varigenom kondensatorn i tidskretsen hålls laddad. Då utgångssignalen från tidskretsen alstrats omställs sålunda strömställaren OM till från-läge, vilket därefter bibehålls medelst hållkretsen HK.
Säkringen återstartas genom att nämnda styrsignal i form av en logisk etta tillförs de ytterligare ingångarna hos hållkretsen HK och tidskretsen TK.
Styrsignalen kan exempelvis härröra från en yttre spänningakälla vid en punkt A eller från matningsspänningskällan, i vilket senare fall den tillförs medelst en manuellt påverkbar omkopplare OK. Punkten A är därvid förbunden med tidskretsen via en eller-grind ES och är även förbunden med styrkretsen SK via eller-grinden El. Vid styrsignalens uppträdande omställs hållkretsen HK till att ej längre påverka tidskretsen TK, varvid tidskretsen samtidigt -omställs genom signalen från grinden E3 så att utgångsspänníngen ändras från logisk etta till en nolla. Detta kan åstadkommas genom att uppladdningen av tidskretsens kon- denaator via grinden EZ upphör, samtidigt som den urladdas på grund av signalen från grinden E3. Eftersom en etta även uppträder vid grindens El utgång f) 10 15 20 25 30 451 743 kommer pulsbreddsmodulatorn PB att vid återstarten alstra pulser med en successivt ökande pulsbredd, varigenom även lastströmmen kommer att ökas successivt.
Säkringen innehåller även en tröskelkrets TR. Dess ingångar är anslutna till en förbindelsepunkt mellan drosseln DR och strömställaren OM respektive till en andra referensspänning V2. Dess utgång är ansluten dels till en ingång hos drivkretsen DK, dels till en ingång hos eller-grinden El. Spänningen V2 är vald så att tröskelkretsen alstrar en utgångssignal motsvarande en logisk etta ifall lastströmmen avsevärt, exempelvis med en faktor två, överskrider det förut- bestämda värdet enligt ovan. Detta kan bl a inträffa vid kortslutning, och medför att säkringen utlöses omedelbart. Genom att tröskelkretsen TR över eller-grinden El är förbunden med styr-kretsen SK befinner sig emellertid säkringen när lastströmmen brutits som följd av en utgångssignal från tröskel- kretsen i princip i samma tillstånd som vid aterstart enligt ovan. Därigenom återstartas säkringen automatiskt, varvid pulsbredden hos de pulser som styr från noll. Detta är betydelsefullt vid inkoppling av en kapacitiv last, eftersom lastströmmen därvid i början kan ha strömställaren OM ökas successivt samma storlek som en kortslutningsström. Vid en bestående kortslutning bryts dock strömmen permanent genom strömställaren OM på grund av att tids- kretsen TK kommer att alstra en utgångssignal, varefter säkringen maste återstartas med en styrsignal vid A innan den åter kan leda ström.
För att bl a förhindra totalurladdning av systemets matningsspänningskälla är säkringen även försedd med en underspänníngsvakt UV vars utgång är ansluten till var sin ingång hos eller-grindarna El och E3. Underspänningsvakten alstrar en spänning motsvarande en logisk etta om systemspänningen underskríder ett givet minimivärde. Därvid omställs strömställaren OM till brutet läge eftersom pulserna från pulsbreddsmodulatorn PB upphör. Om spänningen återfår sitt normala värde återstartas säkringen automatiskt, eftersom tidskretsen TK ej kunnat aktiveras på grund av signalen från grinden E3. Liksom vid äterstart efter för hög lastström ökas pulsbredden hos pulserna från modulatorn PB successivt från noll och uppåt.
Med ALl resp AL2 betecknas larmanordningar, av vilka ALl aktiveras när strömställaren OM är bruten som följd av att en utgangssignal från tidskretsen 451 745 TK aistrats, och AL2 alltid aktiveras när strömställaren är bruten, oavsett orsaken härtill.
De logiska kretsarna i det visade utföringsexemplet kan självfallet arrangeras annorlunda. De kan dessutom ersättas med analoga kretsar, vilka påverkar säkringens övriga komponenter pa i princip samma sätt. Dessutom kan exem- pelvls även avkänningskretsen AK, styr-kretsen SK och strömställaren OM modifieras så att de har andra funktioner än vad som framgått ovan, men sa att strömställaren ända omställs samtidigt som vid det visade utföríngsexemplet. <1 W)
Claims (4)
1. 0 451 743 PATENTKRAV 1 Elektronisk säkring avsedd att utlösas ifall strömmen genom en last (LA) överskrider ett förutbestämt värde, innehållande strörnavkännande och ström- K begränsande kretsar samt en tidskrets (TK), medelst vilka strömmen genom lasten vid överskridande av det förutbestämda värdet först begränsas och sedan bryts helt, k ä n n e t e c k n a d därav att en styrbar strömställare (OM) är anordnad i serie med lasten (LA), att strömställaren (OM) hålls i ett konti- nuerligt slutet läge då strömmen genom lasten (LA) ej överskrider det förut- bestämda värdet, att strömställaren (OM) hålls i slutet respektive brutet läge genom pulser då strömmen genom lasten (LA) överskrider det förutbestämda värdet och att nämnda pulser alstras på sådant sätt att strömställarens (OM) slutningstid minskas med ökande ström genom lasten (LA).
2. Elektronisk säkring enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a d därav att tidskretsens (TK) utgång är förbunden dels med strömställarens (OM) styr- ingång, dels med en hallkrets (HK), och att då strömmen genom lasten (LA) överskrider det förutbestämda värdet en styrsignal avges vid tidskretsens (TK) utgang efter en i det närmaste konstant tidsperiod, varvid strömställaren (OM) omställs till brutet läge vid styrsignalens uppträdande och förblir i detta läge tills säkringen erhållit en aterställníngssignal.
3. Elektronisk säkring enligt patentkrav 2, k ä n n e t e c k n a d därav att tidskretsen (TK) innehåller en kondensator, som är anordnad att laddas då strömställaren (OM) är styrd till brutet läge, och att styrsignalen vid tids- kretsens (TK) utgång avges då spänningen över kondensatorn uppnått ett visst värde.
4. Elektronisk säkring enligt patentkrav 2 eller 3, k ä n n e t e c k n a d därav att nämnda pulser alstras av en pulsbreddsmodulator (PB) och att en ingång hos en med pulsbreddsmodulatorns (PB) ingång förbunden styrkrets (SK) erhaller återställningssignalen, varvid styrkretsen är anordnad att efter återställninge- signalens uppträdande alstra en styrsignal, som ändras successivt fran ett givet värde sa att strömställaren (OM) kommer att vara 'sluten under tidsintervall som ökas successivt fran noll till det värde som bestäms av styrkan hos strömmen genom lasten (LA). 451 745 'S Elektronisk säkring enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e - t e c k n a d därav att en diod (D) är parallellkopplad med lasten (LA) i motsatt riktning mot strömmens passeringsriktning genom lasten. 6 Elektronisk säkring enligt patentkrav 5, k ä n n e t e c k n a d därav att en drossel (DR) är ansluten i serie med lasten (LA) pa sadant sätt att dioden (D) är parallellkopplad med bade lasten och drosseln. »M ps
Priority Applications (8)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE8501804A SE451743B (sv) | 1985-04-12 | 1985-04-12 | Elektronisk sekring |
DE8686902566T DE3675313D1 (de) | 1985-04-12 | 1986-04-08 | Elektronische sicherung. |
US07/002,707 US4752852A (en) | 1985-04-12 | 1986-04-08 | Electronic fuse |
PCT/SE1986/000161 WO1986006223A1 (en) | 1985-04-12 | 1986-04-08 | Electronic fuse |
EP86902566A EP0216894B1 (en) | 1985-04-12 | 1986-04-08 | Electronic fuse |
JP61502386A JPS62502512A (ja) | 1985-04-12 | 1986-04-08 | 電子ヒユ−ズ |
NO864723A NO167488C (no) | 1985-04-12 | 1986-11-25 | Elektronisk sikring. |
FI864944A FI90603C (sv) | 1985-04-12 | 1986-12-03 | Elektronisk säkring |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE8501804A SE451743B (sv) | 1985-04-12 | 1985-04-12 | Elektronisk sekring |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
SE8501804D0 SE8501804D0 (sv) | 1985-04-12 |
SE8501804L SE8501804L (sv) | 1986-10-13 |
SE451743B true SE451743B (sv) | 1987-10-26 |
Family
ID=20359850
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
SE8501804A SE451743B (sv) | 1985-04-12 | 1985-04-12 | Elektronisk sekring |
Country Status (7)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4752852A (sv) |
EP (1) | EP0216894B1 (sv) |
JP (1) | JPS62502512A (sv) |
DE (1) | DE3675313D1 (sv) |
FI (1) | FI90603C (sv) |
SE (1) | SE451743B (sv) |
WO (1) | WO1986006223A1 (sv) |
Families Citing this family (14)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US4860152A (en) * | 1989-01-30 | 1989-08-22 | Delco Electronics Corporation | Two stage protection circuit for a power MOSFET driving an inductive load |
DE4106690C2 (de) * | 1991-03-02 | 1994-06-30 | Telefunken Microelectron | Verfahren zur Steuerung einer Last sowie eine Schaltungsanordnung zur Durchführung dieses Verfahrens mit einem IGBT-Transistor |
DE4115295A1 (de) * | 1991-05-10 | 1992-11-12 | Telefunken Electronic Gmbh | Schaltungsanordnung zur steuerung und ueberwachung eines laststromes |
DE19545680C2 (de) * | 1995-12-07 | 2001-05-17 | Fer Fahrzeugelektrik Gmbh | Schaltnetzteil für eine Fahrradlichtmaschine |
DE19757026A1 (de) * | 1997-12-20 | 1999-07-01 | Leonische Drahtwerke Ag | Elektrische Sicherung |
DE19835781C2 (de) * | 1998-08-07 | 2002-10-24 | Daimler Chrysler Ag | Verfahren und Vorrichtung zur Auslösung einer Sicherung für elektrische Leiter in einem Kraftfahrzeug |
US6587027B1 (en) * | 2002-01-23 | 2003-07-01 | International Rectifier Corporation | Solid state fuse |
US6781502B1 (en) * | 2003-05-06 | 2004-08-24 | Semiconductor Components Industries, L.L.C. | Method of forming a protection circuit and structure therefor |
US7848074B2 (en) * | 2007-08-28 | 2010-12-07 | Astec International Limited | Electronic circuit breaker and method |
US8003474B2 (en) * | 2008-08-15 | 2011-08-23 | International Business Machines Corporation | Electrically programmable fuse and fabrication method |
GB2465343A (en) * | 2008-11-12 | 2010-05-19 | John Barry Leech | Power supply control using protection fuse as current sense resistor |
US8248079B2 (en) * | 2009-09-21 | 2012-08-21 | Nanya Technology Corporation | Sensing circuit for sensing electric fuse and sensing method thereof |
DE102012107779A1 (de) | 2012-08-23 | 2014-02-27 | Dspace Digital Signal Processing And Control Engineering Gmbh | Elektronische Schutzvorrichtung, Verfahren zum Betreiben einer elektronischen Schutzvorrichtung sowie deren Verwendung |
US12095255B2 (en) | 2021-03-23 | 2024-09-17 | Snap-On Incorporated | Overcurrent protection for electric motor |
Family Cites Families (6)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US3624490A (en) * | 1964-02-05 | 1971-11-30 | Rca Corp | Two terminal current regulator |
US3521150A (en) * | 1967-12-06 | 1970-07-21 | Gulton Ind Inc | Parallel series voltage regulator with current limiting |
DE1638009B2 (de) * | 1968-01-23 | 1972-08-24 | Danfoss A/S, Nordborg (Danemark) | Gleichspannungsgespeiste, geregelte gleichspannungsversorgung |
SE353821B (sv) * | 1970-02-09 | 1973-02-12 | Asea Ab | |
DE2306013C3 (de) * | 1973-02-07 | 1975-10-09 | Siemens Ag, 1000 Berlin Und 8000 Muenchen | Schaltungsanordnung zur Begrenzung der Verlustleistung von elektronischen Bauelementen |
US4233557A (en) * | 1979-09-12 | 1980-11-11 | Motorola, Inc. | Switching power supply |
-
1985
- 1985-04-12 SE SE8501804A patent/SE451743B/sv not_active IP Right Cessation
-
1986
- 1986-04-08 EP EP86902566A patent/EP0216894B1/en not_active Expired
- 1986-04-08 WO PCT/SE1986/000161 patent/WO1986006223A1/en active IP Right Grant
- 1986-04-08 DE DE8686902566T patent/DE3675313D1/de not_active Expired - Lifetime
- 1986-04-08 JP JP61502386A patent/JPS62502512A/ja active Pending
- 1986-04-08 US US07/002,707 patent/US4752852A/en not_active Expired - Lifetime
- 1986-12-03 FI FI864944A patent/FI90603C/sv not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
WO1986006223A1 (en) | 1986-10-23 |
FI90603C (sv) | 1994-02-25 |
EP0216894A1 (en) | 1987-04-08 |
SE8501804L (sv) | 1986-10-13 |
DE3675313D1 (de) | 1990-12-06 |
EP0216894B1 (en) | 1990-10-31 |
JPS62502512A (ja) | 1987-09-24 |
FI864944A (sv) | 1986-12-03 |
US4752852A (en) | 1988-06-21 |
FI864944A0 (sv) | 1986-12-03 |
FI90603B (sv) | 1993-11-15 |
SE8501804D0 (sv) | 1985-04-12 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
SE451743B (sv) | Elektronisk sekring | |
US7446988B2 (en) | Fault condition protection | |
US10749439B2 (en) | Systems and methods for two-level protection of power conversion systems | |
US6680837B1 (en) | Hiccup-mode short circuit protection circuit and method for linear voltage regulators | |
EP0284412A2 (en) | Automatic voltage switching power source | |
US6100678A (en) | Single package pin providing soft-start and short-circuit timer functions in a voltage regulator controller | |
US20110127972A1 (en) | Sequential switching shunt regulator cell with non-redundant rectifier | |
JPS62138013A (ja) | パワ−トランジスタの過電流保護回路 | |
EP1788228B1 (en) | Fuel injection control apparatus having fail-safe function for protection against occurrence of short-circuit to ground at connecting lead of fuel injector coil | |
JP7289359B2 (ja) | 磁気センサ装置 | |
US8550056B2 (en) | Electric circuit for triggering a piezoelectric element, in particular a fuel injection system of a motor vehicle | |
AU781348B2 (en) | Device for control of the excitation current for a three phase generator | |
US7239495B2 (en) | Output circuit with transistor overcurrent protection | |
US4220909A (en) | Half-wave regulator rectifier for an alternator | |
US10535992B2 (en) | Switching regulator circuit | |
US8665573B2 (en) | Device for protecting an electrical consumer against voltage spikes in a motor vehicle | |
SE505516C2 (sv) | Anordning med seriekopplade tyristorer | |
US11175317B2 (en) | System for detecting a drop in voltage of an AC power supply | |
JP2605854B2 (ja) | 過電圧保護回路を備えたスイッチ回路 | |
JP3689798B2 (ja) | 電源監視ic及び電池パック | |
SE524203C2 (sv) | Anordning för en batteriladdare | |
JP3612847B2 (ja) | 過電流保護機能を有するアクチュエータ駆動回路 | |
US20220321106A1 (en) | Circuit Device | |
SE1250471A1 (sv) | Elektrisk styrenhet för styrning av utrustning i ett motorfordon | |
SU1095157A1 (ru) | Стабилизированный источник питани с защитой от перегрузок |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
NAL | Patent in force |
Ref document number: 8501804-2 Format of ref document f/p: F |
|
NUG | Patent has lapsed |