SE445872B - Anleggning for smagrisproduktion - Google Patents

Anleggning for smagrisproduktion

Info

Publication number
SE445872B
SE445872B SE8502454A SE8502454A SE445872B SE 445872 B SE445872 B SE 445872B SE 8502454 A SE8502454 A SE 8502454A SE 8502454 A SE8502454 A SE 8502454A SE 445872 B SE445872 B SE 445872B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
gate
box
piglets
plant according
threshold
Prior art date
Application number
SE8502454A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8502454D0 (sv
Inventor
Karl-Arne Andersson
Original Assignee
Andersson Karl Arne
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Andersson Karl Arne filed Critical Andersson Karl Arne
Priority to SE8502454A priority Critical patent/SE445872B/sv
Publication of SE8502454D0 publication Critical patent/SE8502454D0/sv
Priority to EP19860903628 priority patent/EP0257039A1/en
Priority to PCT/SE1986/000170 priority patent/WO1986006581A1/en
Publication of SE445872B publication Critical patent/SE445872B/sv
Priority to DK021887A priority patent/DK155408C/da

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K1/00Housing animals; Equipment therefor
    • A01K1/02Pigsties; Dog-kennels; Rabbit-hutches or the like
    • A01K1/0218Farrowing or weaning crates

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Housing For Livestock And Birds (AREA)
  • Bathtub Accessories (AREA)
  • Feed For Specific Animals (AREA)

Description

ssoa4s4-5 2 Syftet med den föreliggande uppfinningen är således att skapa en anläggning av detta slag som undanröjer de nackdelar som tidigare kända anläggningar har.
Detta syfte uppnås med en anläggning som innefattar ett antal boxar i rader för suggor och smågrisar med en gödselgång på ena sidan och med en utfodringsgång på den andra sidan om boxraderna, och/eller en särskild utfodringsplats för avelsdjur belägen på ett avstånd från boxarna. Denna anläggning kännetecknas av att varje box är försedd' med en grind som är svängbar mellan ett första läge i vilket den stänger igen boxen, och ett andra läge i vilket den stänger av gödselgången, vilken grind är försedd med åtminstone en svänglucka avsedd att ge suggan tillträde till boxen, och möjlighet att lämna denna, även då grinden är stängd, vilken grind samtidigt hindrar smågrisarna att komma ut ur-boxen.
Uppfinningen kommer i det följande närmare att beskrivas i anslutning till de bifogade ritningarna. I dessa visar figur l en schematisk vy ovanifrån av en anläggning. för smågrisproduktion i enlighet med uppfinningen, och figur 2 en utföringsform av den för anlä99hingen känneteck- nande grinden. i I fig l visas mycket schematiskt en anläggning för smågris- produktion bestående av en rad boxar 1, 2 ~.n avsedda för suggor och smågrisar. I detta utföringsexempei är varje box försedd med en svängbar grind 3 till skydd för smågrisarna.
Denna grind 3 kan svängas åt sidan från det läge som visas med en heldragen linje till det läge som visas med en streckad linje varvid suggan i det andra läget har betydligt mera svängrunn I hörnet av boxen, en bit ovanför golvet hänger en värmelampa 4 under vilken smågrisarna kan ligga. Till vänâter om boxarna, dvs i deras huvudände, finns en inspøktions- eller utfodringsgång 5. I denna gång, vid varje box kan det finnas 8502454-5 3 foderhoar 6 anordnade. Till höger om boxarna finns en g&ßehfing7. I figuren visas den för anläggningen kännetecknande grinden 8 i ett läge där den stänger av gödselgången. Denna grind är låsbar i två lägen, dels det läge som visas med en heldragen linje och dels det läge som visas med en streckad linje. I det andra läget är gödselgången fri att rengöras med någon lämplig metod, exempelvis med en miniatyrtraktor, eller helt enkelt manuellt med en raka. Genom den för uppfinningen kännetecknande konstruktionen av grinden, har emellertid suggan fritt tillträde till gödselgången genom de i grinden anordnade svängluckorna (se fig 2).
Den i fig 2 visade grinden 8 är baserad på en konventionell grind för smågrisproduktionsanläggningar. Grinden enligt den föreliggande uppfinningen är emellertid försedd med åtminstone en, och i det visade utföringsexemplet två självstängande svängluckcr 9, 10 av vilka den ena öppnas endast utåt mot gödselgången och den andra öppnas endast inåt mot svinboxen.
Dessa luckor är så beskaffade att suggan med hjälp av sitt tryne lätt kan öppna dem och passera ut ur respektive in i svinboxen efter behag. Luckan/luckorna är placerade på en sådan höjd att smågrisarna endast med mycket stor svårighet om ens alls kan klättra eller hoppa över den därvid bildade tröskeln och passera ut genom luckorna. De är däremot inte placerade högre än att suggan med lätthet kan kliva över tröskeln och passera in och ut genom luckorna. För att ytterligare försvåra respektive avskräcka smågrisarna från att försöka passera genom luckorna, kan tröskeln vara försedd med en cirka l0 cm hög kant ll av exempelvis gummi. Detta medför att tröskeln ser mycket hög ut. Gummikanten är emellertid så anordnad att den viker sig då suggan går emot den och därför hindrar den inte hennes passage ut eller in genom luckorna. För att ytterligare försvåra för smågrisarna att ta sig ut, kan listens övre kant vara vikt inåt, så att ett slags överhäng åstadkommes. Genom gummits flexibilitet hindras suggan ändå inte nämnvärt av detta. Svängluckorna 8,9 kan också vara försedda med lås. Såsom visas i fig 2 kan 8502454-5 4 grinden även vara försedd med två mindre luckor 12, 13, avsedda för smågrisarna. Dessa luckor är också svängbara och självstängande och kan även de vara försedda med lås.
För att ytterligare belysa fördelen med anläggningen enligt den föreliggande uppfinningen, beskrives i det följande arbetsgången under tiden från det att suggorna grisar till dess att suggorna skiljs från smågrisarna.
Såsom nämndes inledningsvis finns ett instinktivt naturligt beteende hos svin, som innebär att de gärna har bestämda plat- ser för olika aktiviteter. För att i möjligaste mån till- godose dessa beteendemässiga behov i en modern svinuppföd~ ningsanläggning, är det av vikt att svinen kan röra sig rela- tivt fritt inom anläggningen. Detta möjliggörs på följande Sätt: Den sugga som är den första av ett antal suggor att grisa, placeras i den första boxen 1 i en rad av likadana och bredvid varandra placerade boxar. Därvid svängs grinden som skyddar smågrisarna till sitt första läge A (heldragen linje i fig. 1), och grinden 8 låses i läget D. Suggorna placeras därefter in i de följande boxarna i den turordning som de grisar. Efter det att samtliga grisar i kullen fötts har smågrisarna utrymmet i hörnet av boxen under värmelampan 4 till sitt förfogande, varvid grinden till skydd mot smågrisarna stängs till det andra läget B (streckad linje i fig. lL Under denna tid har alltså suggan fritt tillträde till gödselgången och _boxen, medan smågrisarna inte har någon möjlighet att passera ut ur och in i boxen. Denna möjlighet för suggan att röra sig fritt leder till att hon blir lugnare och mindre benägen att exempelvis vid utfodring via foderhoarna 6 reagera med stressymptom och att därvid av misstag trampa ihjäl sina smågrisar. När smågrisarna har uppnått den ålder (cirka 6 veckor) då suggan flyttas från dem, svänga grinden 8 till läget som antyds med heldragen linje. Härvid bör observeras att den först födda kullen som placerades i box l också är den som först skiljs från suggan. Således kommer grinden 8 att 8502454-5 5 inte hindra tillträde till gödselgången för övriga suggor som ännu inte har skiljts från sina smågrisar. I läget C låses alla luckor och grinden så att smågrisarna har sin egen box för sig själva.
Med anläggningen enligt den föreliggande uppfinningen uppnås således i huvudsak följande åtta fördelar. 1) Suggorna blir genom att de på ett naturligare sätt än tidi- gare får röra sig relativt fritt inom anläggningen, avsevärt lugnare. Detta leder till en avsevärt minskat risk att suggorna i stressituationer trampar ihjäl sina smågrisar, eller att de helt enkelt, vilket också förekommer, biter ihjäl dem. 2) Genom denna ökade rörlighet och därmed ökad valfrihet, visar det sig att grisarna företrädesvis lämnar träck och urin i gödselgången, vilket leder till att rengöringen av anläggningen avsevärt underlättas. 3) Genom dessa samverkande faktorer erhålls en avsevärt för- bättrad produktivitet. 4) Suggorna visar tidigare brunst och kan betäckas betydligt tidigare än i gängse system. I och med att suggan har möjlig- het att lämna grisningsboxen kan hon själv på ett naturligare sätt bestämma varje tillfälle när smågrisarna skall dia. Utan- för boxen kommer hon dessutom i kontakt med andra suggor och galt. I en pilotundersökning med 12 suggor bidrog samtliga dessa faktorer till att suggorna visade brunst tidigt och kunde betäckas i genomsnitt 26 dagar efter grisningen. Dessa resultat skall jämföras med betäckning 45-47 dagar efter gris- ningen i gängse system med 6 veckors avvänjning. 5) Systemet är lätt att anpassa till nuvarande konventionella anläggningar för smågrisproduktion. 6) Systemet gör det även möjligt att modifiera konventionella 8502454-5 6 anläggningar så att suggorna har möjlighet att få gå ute under de årstider då detta är lämpligt. 7) Systemet är mycket lämpligt för omgångsgrisning där flera suggor, (normalt 6), grisar inom några dagar. 8) Systemet kan med fördel kombineras med moderna utfodrings~ system, där transfiondrar i halsband eller i öronmärke kan reglera fodertilldelning individuellt i automater till varje djur. Denna typ av utfodringssystem vinner fan allt större intresse inom svinuppfödningen (Se exempelvis "Svinskötsel“ nr 10, 1984, s 34) Den för anläggningen karakteristiska och kännetecknande grin- den kan ha flera utföringsformer, vilka framgår av de bifogade patentkraven.

Claims (9)

1. 8502454-5 7 PATENTKRAV l. Anläggning för smågrisproduktion, innefattande ett antal för suggor och smågrisar avsedda och i rad placerade boxar (1, 2,".n), en gödselgång (7) på ena sidan om boxraden och en inspektions- eller utfodringsgång (5) på den andra sidan om boxraden och/eller ett särskilt utfodringsställe beläget på ett avstånd från boxarna, varvid varje box är försedd med en grind (8) som är svängbar mellan ett första läge (D), i vilket den stänger igen boxen, och ett andra läge (C) i vilket den stänger av gödselgången (7), k ä n n e t e c k n a d av att grinden är försedd med en självstängande svänglucka (9) som enbart öppnas inåt, och ytterligare en självstängande lucka (10) som enbart öppnas utåt avsedd att ge suggan tillträde till boxen och möjlighet att lämna denna även då grinden är stängd, vilken grind samtidigt hindrar smågrisarna att komma ut ur boxen, att grinden är försedd med åtminstone en tröskel under svängluckorna, vilken är tillräckligt hög för att smågrisarna inte skall kunna klättra eller hoppa över den, men inte högre än att suggan med lätthet kan passera över den och att tröskeln är försedd med en upprättstående, böjlig list (ll) av gummi eller liknande.
2. Anläggning enligt krav l, k ä n n e t e c k n a d av att den övre kanten på tröskelns gummilist är vikt inåt mot boxens inre så att ett slags överhäng bildas.
3. Anläggning enligt något av föregående krav, k äran e - t e c k n a d av att tröskelns höjd är ungefär 350 mm.
4. Anläggning enligt något av föregående krav, k ä n n e - t e c k n a d av att de självstängande svängluckorna (9, 10) är försedda med justerbara fjäderanordningar, varvid vridmomentet är varierbart.
5. Anläggning enligt något av föregående krav, k ä n n e - te c k n a d av att grinden är låsbar i bägge lägena. 8502454-5 8
6. Anläggning enligt något av föregående krav, k ä n n e - te c k n a d av att luckan/luckorna i grinden är låsbara.
7. Anläggning enligt något av föregående krav, k ä n n e - t e c k n a d av att grinden även är försedd med själv- stängande och låsbara svängluckor (12, 13) avsedda för smågrisarna.
8. Anläggning enligt något av föregående krav, k ä n n e ~ t e c k n a d av att de större luckornas bredd är ungefär 400 mm och att de mindre luckornas bredd är ungefär 150 mm.
9. Anläggning enligt något av föregående krav, k ä n - n e t e c k n a d av att tröskeln är försedd med en anord- ning som drivs med svagström, och som är avsedd att i avskräckande syfte ge smågrisarna en elektrisk stöt om de skulle försöka passera tröskeln.
SE8502454A 1985-05-17 1985-05-17 Anleggning for smagrisproduktion SE445872B (sv)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8502454A SE445872B (sv) 1985-05-17 1985-05-17 Anleggning for smagrisproduktion
EP19860903628 EP0257039A1 (en) 1985-05-17 1986-04-11 Installation for pig production
PCT/SE1986/000170 WO1986006581A1 (en) 1985-05-17 1986-04-11 Installation for pig production
DK021887A DK155408C (da) 1985-05-17 1987-01-16 Anlaeg til svineproduktion

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8502454A SE445872B (sv) 1985-05-17 1985-05-17 Anleggning for smagrisproduktion

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE8502454D0 SE8502454D0 (sv) 1985-05-17
SE445872B true SE445872B (sv) 1986-07-28

Family

ID=20360264

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8502454A SE445872B (sv) 1985-05-17 1985-05-17 Anleggning for smagrisproduktion

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP0257039A1 (sv)
DK (1) DK155408C (sv)
SE (1) SE445872B (sv)
WO (1) WO1986006581A1 (sv)

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1990003108A1 (en) * 1988-09-26 1990-04-05 Alfa-Laval Agriculture International Ab Booth for pigs
WO1999031971A1 (en) * 1997-12-23 1999-07-01 Alfa Laval Agri Ab An arrangement for and a method of managing a herd of animals

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL8700243A (nl) * 1987-02-02 1988-09-01 Nedap Nv Toegangsinrichting voor het doorlaten van telkens slechts een stuks vee.
GB2266650A (en) * 1992-05-09 1993-11-10 Henman James Edward Barrier for containing piglets
DE202012005652U1 (de) * 2012-06-12 2013-09-16 Big Dutchman Pig Equipment Gmbh Wurfbox für einen Sauenstall
DE202012005654U1 (de) * 2012-06-12 2013-09-16 Big Dutchman Pig Equipment Gmbh Sauenstall zum Aufziehen von Nutztieren in Kleingruppenhaltung
AT515457B1 (de) * 2014-03-11 2016-02-15 Tüchler Bühnen & Textiltechnik Gmbh Vorrichtung zum Aufhängen von Textilien
DK3014986T3 (en) 2014-10-31 2019-04-08 Schauer Agrotronic Gmbh Farestald
DE102017130791A1 (de) * 2017-12-20 2019-06-27 Big Dutchman International Gmbh Verfahren zur Aufzucht von Schweinen
CN116795153B (zh) * 2023-05-11 2024-04-09 重庆市畜牧技术推广总站 一种养猪场环境控制系统及方法

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2036439A1 (de) * 1970-07-22 1972-01-27 Alfawerk Förderanlagen GmbH, 8000 München Abferkel-Aufzuchtanlage
US4269144A (en) * 1978-09-25 1981-05-26 Ahrens Claude W Swine farrowing hut and method of farrowing pigs and maintaining a disease-free farrowing hut
US4227485A (en) * 1978-10-30 1980-10-14 Poore Donald L Farrowing house

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1990003108A1 (en) * 1988-09-26 1990-04-05 Alfa-Laval Agriculture International Ab Booth for pigs
WO1999031971A1 (en) * 1997-12-23 1999-07-01 Alfa Laval Agri Ab An arrangement for and a method of managing a herd of animals

Also Published As

Publication number Publication date
DK21887D0 (da) 1987-01-16
SE8502454D0 (sv) 1985-05-17
EP0257039A1 (en) 1988-03-02
DK21887A (da) 1987-01-16
WO1986006581A1 (en) 1986-11-20
DK155408B (da) 1989-04-10
DK155408C (da) 1989-08-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US10172323B2 (en) Animal feeding dish to control rate of food consumption
US8132538B1 (en) System and method for gestation of sows in large pen gestation facilities
SE445872B (sv) Anleggning for smagrisproduktion
Stefanowska et al. The behaviour of dairy cows in an automatic milking system where selection for milking takes place in the milking stalls
Bøe Variation in maternal behaviour and production of sows in integrated loose housing systems in Norway
Jericho et al. Cannibalism in pigs.
Anzai et al. Preliminary study on the application of robotic herding to manipulation of grazing distribution: Behavioral response of cattle to herding by an unmanned vehicle and its manipulation performance
Saunders Husbandry
RU2619286C2 (ru) Клетка для группового содержания телят молочного периода выращивания
Haskell et al. Factors affecting the choice of farrowing site in sows
Prebble Chinchilla husbandry: an overview of correct care
RU2048092C1 (ru) Устройство для выращивания и содержания свиней
Fuller et al. An investigation of sibling recognition in a solitary sciurid, Townsend's chipmunk, Tamias townsendii
Sarkar et al. Mortality pattern in exotic and crossbred sheep at an organized farm of Kashmir valley
Keeble et al. Mammals: biology and husbandry
Broom et al. Feeding.
Rushen et al. Housing for growing animals
Phillips Farming cattle
WO1990003108A1 (en) Booth for pigs
SHARMA et al. Shelter seeking behaviour of dairy cattle in various types of housing systems
EP1041873B1 (en) An arrangement for and a method of managing a herd of animals
Thonney et al. Domestic sheep and goats
Jørgensen et al. Initial experiments with an electronic feeding station for ewes
Ehrenkrona Do growing pigs build sleeping nests?
SU1724124A1 (ru) Животноводческое помещение

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8502454-5

Effective date: 19911209

Format of ref document f/p: F