SE438183B - Peristaltisk doseringsanordning - Google Patents

Peristaltisk doseringsanordning

Info

Publication number
SE438183B
SE438183B SE7905347A SE7905347A SE438183B SE 438183 B SE438183 B SE 438183B SE 7905347 A SE7905347 A SE 7905347A SE 7905347 A SE7905347 A SE 7905347A SE 438183 B SE438183 B SE 438183B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
dosing
pulse
hose
input
shaft
Prior art date
Application number
SE7905347A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7905347L (sv
Inventor
S I Borodin
Original Assignee
Inst Biologicheskoi Fiz
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from SU782634647A external-priority patent/SU823878A2/ru
Application filed by Inst Biologicheskoi Fiz filed Critical Inst Biologicheskoi Fiz
Publication of SE7905347L publication Critical patent/SE7905347L/sv
Publication of SE438183B publication Critical patent/SE438183B/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01LCHEMICAL OR PHYSICAL LABORATORY APPARATUS FOR GENERAL USE
    • B01L3/00Containers or dishes for laboratory use, e.g. laboratory glassware; Droppers
    • B01L3/02Burettes; Pipettes
    • B01L3/0289Apparatus for withdrawing or distributing predetermined quantities of fluid
    • B01L3/0293Apparatus for withdrawing or distributing predetermined quantities of fluid for liquids
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F04POSITIVE - DISPLACEMENT MACHINES FOR LIQUIDS; PUMPS FOR LIQUIDS OR ELASTIC FLUIDS
    • F04BPOSITIVE-DISPLACEMENT MACHINES FOR LIQUIDS; PUMPS
    • F04B43/00Machines, pumps, or pumping installations having flexible working members
    • F04B43/12Machines, pumps, or pumping installations having flexible working members having peristaltic action
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01FMEASURING VOLUME, VOLUME FLOW, MASS FLOW OR LIQUID LEVEL; METERING BY VOLUME
    • G01F11/00Apparatus requiring external operation adapted at each repeated and identical operation to measure and separate a predetermined volume of fluid or fluent solid material from a supply or container, without regard to weight, and to deliver it
    • G01F11/10Apparatus requiring external operation adapted at each repeated and identical operation to measure and separate a predetermined volume of fluid or fluent solid material from a supply or container, without regard to weight, and to deliver it with measuring chambers moved during operation
    • G01F11/12Apparatus requiring external operation adapted at each repeated and identical operation to measure and separate a predetermined volume of fluid or fluent solid material from a supply or container, without regard to weight, and to deliver it with measuring chambers moved during operation of the valve type, i.e. the separating being effected by fluid-tight or powder-tight movements
    • G01F11/125Apparatus requiring external operation adapted at each repeated and identical operation to measure and separate a predetermined volume of fluid or fluent solid material from a supply or container, without regard to weight, and to deliver it with measuring chambers moved during operation of the valve type, i.e. the separating being effected by fluid-tight or powder-tight movements of the peristaltic pump type

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Fluid Mechanics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Clinical Laboratory Science (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Reciprocating Pumps (AREA)

Description

'7905347-6 2 F' slutningsorgan anordnat på ett av de stationära partierna av den elastiska slangen, en drivanordning för förflyttning av p rullen och tillslutningsorganet, två givare för avkänning av gränsläget (ändläget) hos det rörliga partiet av den elastiska slangen, och en styrenhet, i form av en omkastaranordning, som är kopplad till den elektriska drivanordningen, drivanordningen och givarna för gränsläget hos det rörliga partiet av den elas- tiska slangen, och en pulsvis styrbar strömställare, ansluten till omkastaranordningen med en ingång, som fungerar som start-M ingång hos styrenheten. Den elastiska slangen är vid denna kän- da doseringsanordning anordnad i form av en av en enda härva bestående slinga, vars stationärt parti är fört mellan ett kläm- organ och ett anslag för ändring av slingans dimensioner.
Vid denna kända doseringsanordning ökar emellertid mot-H ståndet mot slangens valsning, med ökande mottryck hos det me-_ dium, som skall doseras (dvs som skall inmatas i doserade mäng- der), varvid slangen slirar på den elektriska drivanordningens axel och doseringssäkerheten minskar.
Denna kända doseringsanordning kan dessutom vid dosering av enstaka doser enbart arbeta 1 ett drifttillstånd, vid vilket doseringsanordningen för varje puls, som påtryckes startingång- en, utmatar en enda enstaka dos, som är direkt proportionell mot diametern och längden hos det parti av den elastiska slangen, som valsas, vilket begränsar doseringsområdet.
Vid denna kända doseringsanordning måste dessutom ändarna_ av den elastiska slangen-byta plats för att växelvis inmata do- serade mängder medium vid tryckmatning och avsugning, exempelvis vid pipettering - eftersom denna doseringsanordning enbart dose- rar i den ena riktningen, vilket försvårar dess användning vid laboratorier. a Genom att slangen vid denna doseringsanordning är anordnad* i form av en av en enda härva bestående slinga, àstadkommes vida- re en torsionskraft längs generatrisen för slangen, som ökar san- nolikheten att slangen med liten diameter lämnar slangens kon- taktställe med axeln till den elektriska drivanordningen.
Inskjutningen och utskjutningen av den elastiska slangen i och ur klämorganet för ändring av storleken hos den av en enda n härvæbestående slinga mätes inte kvantitativt vid denna kända doseringsanordning, vilket försvårar förinställning och korri- gering av en enstaka dos. i 790534?-5 Det huvudsakliga syftet med föreliggande uppfinning är att åstadkomma dels en peristaltisk doseringsanordning, som inne- fattar sådana extra element och har en sådan ändrad konstruktiv utformning, att det blir möjligt att öka funktionssäkerheten vid doseringen, doseringsområdet och användningsomrädet, att göra en växelvis dosering vid tryckmatning och avsugning bekvämare, att minska sannolikheten för att den elastiska slangen med liten dia- meter lämnar kontaktzonen för slangen med axeln till den elektris- ka drivanordningen samt att underlätta förinställning och korrige- ring av enstaka doser, och att åstadkomma ett pâ denna doserings- anordning baserat system föfiperistaltisk dosering.
Detta uppnås medelst en peristaltisk doseringsanordning, som innefattar en elastisk slang med ett rörligt och stationära partier, en elektrisk drivanordning med en axel för valsning av det rörliga partiet på den elastiska slangen, en rulle avsedd att trycka det rörliga partiet mot axeln till den elektriska driv- anordningen, ett tillslutningsorgan, är anordnat på ett av de stationära partierna på den elastiska slangen, en drivanordning för förflyttning av rullen och tillslutningsorganet, tvâ givare för avkänning av gränsläget för det rörliga partiet och en styr- enhet, som innefattar en omkastaranordning, som är elektriskt kopp- lad till den elektriska drivanordningen, drivanordningen och gräns- lägesgivarna för det rörliga partiet av den elastiska slangen, och en pulsvis styrbar strömställare, som är kopplad till omkastar- anordningen och har en ingång, som fungerar som startingång hos styrenheten.
Uppfinningen kännetecknas av ett organ för överföring av rotationsrörelsen med motsatt rotationsriktning från axeln till rullen, vilket organ är anordnat att omge axeln och rullen och möjliggör en ändring av avståndet dememellan, en omkopplare för _växling av doseringsriktningen i och för att växla rörelsefasen hos rullen och tillslutningsorganet till den motsatta, vilken om-7 kopplare är ansluten till ingângarna hos drivanordningen samt till utgångarna frân omkastaranordningen, medan styrenheten ytter- ligare innefattar en pulsvis styrbar, till omkastaranordningen kopplad strömbrytare, vars ingång utgör stoppingången hos styren- heten. ' 7 Uppfinningen avser också användning av minst tvâ i serie ___? \ row Jš' Poor. QUfi-*Lïfï 7905347-6 kopplade peristaltiska doseringsanordningar för peristaltisk do- sering.
Det är lämpligt att förse doseringsanordningen med en pulsformare, vars ingång är kopplad till den ena gränslägesgiva- ren för det rörliga partiet på den elastiska slangen och vars utgång är ansluten till stoppingången hos styrenheten.
Det är vidare lämpligt att styrenhetens stoppingång är elektriskt kopplad till utgången från pulsformaren medelst en räk- nare, som har en reglerbar divideringsfaktor (en delningsfaktor) för en serie förutbestämt Det kopplad till ningsanordning. av inpulser och är avsedd att forma en puls, då ett antal pulser uppnås. är dessutom lämpligt att styrenhetens stoppingång är utgången från pulsformaren medelst en pulsfördröj- Det är vidare lämpligt att pulsformarens utgång är kopp- lad till en ingång hos en extra fördröjningsanordning, vars utgång är kopplad till startingången hos styrenheten.
Det är lämpligt att den elastiska slangen är sicksackfor- mat anordnad i ett plan, vilket bidrar till att minska sannolikhe- ten för att den elastiska slangen lämnar kontaktzonen för slangen med axeln hos den elektriska drivanordningen, då avståndet mellan rullen och akeln ändras.
Föreliggande uppfinning gör det möjligt att valsa den elastiska slangen med större friktionskopplingsyta, vilket ökar funktionssäkerheten vid doseringen.
Uppfinningen gör det vidare möjligt att dosera i form av enstaka och gruppvisa doser, vilket ökar doseringsområdet.
Uppfinningen gör det dessutom möjligt att inmata dosera- de mängder medium i motsatt riktning, vilket underlättar använd- ningen av doseringsanordningen.
Uppfinningen bidrar vidare till att eliminera den längs generatrisen för den elastiska slangen uppträdande torsionskraf- ten, vilket minskar sannolikheten för att slangen med liten dia- meter lämnar kontaktzonen för slangen med axeln på den elektris- ka drivanordningen. ' Föreliggande uppfinning gör det vidare möjligt att kvan- titativt uppskatta inskjutningen och utskjutningen av den elastis- ka slangen i och ur klämorganet för ändring av valsningslängden för det rörliga partiet, vilket gör förinställningen ooh korrige- ringen av en enstaka dos bekvämare. 7905347-sl “ 1 5 . r f uppfinningen gör det dessutom möjligt att peristaitiskt in- mata doserade mängder av ett stort antal komponenter efter lätt varierbara program, vilket väsentligen utvidgar användningsområdet för doseringsanordningen. o Uppfinningen beskrives närmare nedan under hänvisning till åtföljande ritningar, på vilka fig 1 visar ett s.k. funktionellt blockschema över den peristaltiska doseringsanordningen enligt uppfinningen i utgångsläget, fig 2 visar ett blockschema över do- seringsanordningen vid den tidpunkt, då utmatningen av en portion av det medium, som skall inmatas i doserade mängder, avslutas, fig 3 ett blockschema över en utföringsform av den peristaltiskau doseringsanordningen med bygel för dosering i form av enstaka do- ser, fig 4 ett blockschema över en utföringsform av den peristal- tiska doseringsanordningen enligt uppfinningen med en räknare M med reglerbar delningsfaktor för en serie av inpulser, där räk- naren avger en utpuls, efter ett förutbestämt antal pulser, för dosering i form av gruppvisa doser, fig 5 ett blockschema över en utföringsform av den peristaltiska drivanordningen enligt upp- 'finningen med pulsfördröjningsanordning för tidsberoende dose- ring i form av gruppvisa doser, fig 6 ett blocksohema över på do- seringsanordningen fig 3 med extra pulsfördröjningsanordning för doseringsförhàllanden, med reglering av mängden enstaka doser per tidsenhet, fig 7 ett blockschema för ett system, baserat pà dose- ringsanordningen enligt fig 3 för s.k. flerkomponentsdosering 1 form av enstaka doser i ett förutbestämt inbördes blandningsför; hållande, fig 8 ett-blockschema över ett system baserat pa dose- ringsanordningen enligt fig 5 för s.k. självstyrbar flerkompo- nentsdosering i form av enstaka doser och fig 9 ett blocksehema_ för ett system enligt uppfinningen baserat på den pa fig 5-5 vi- sade doseringsanordningen för flerkomponentsdosering i form av enstaka och gruppvisa doser enligt ett förutbestämt program för tryckmatning och avsugning.
Den peristaltiska doseringsanordningen innefattar en elas- tisk slang 1 (fig 1) med ett rörligt parti 2 och stationära par- tier 3 och 4 samt en elektrisk drivanordning 5 med en axel 6 för valsning av det rörliga partiet 2 av slangen 1. Slangen 1 är sicksaekformat anordnad i ett plan och försedd med graderingsdel- ningar 7 för förinställning av den önskade dosen. Det stationära 'partet 4 av slangen 1 är fört mellan ett klämorgan 8 och ett anslag 9, vilka förhindrar att slangen 1 rör sig av sig själv. Axeln 6 är förbunden med en rulle 10 medelst ett organ 11 för överföring :ATI ï?c>CjEL(2\]P& 7905347-6 5 0 2 Ev den motriktade rotationsrörelsen från axeln till rullen, vil-H ket organ möjliggör en ändring av avståndet dememellan och är an- ordnat att omge axeln 6 och rullen 10 (organet 11 utgöres av en drivrem, som på mitten mellan axeln 6 och rullen 10 är vriden 180°). Det rörliga partiet 2 av slangen 1 är fört mellan axeln 6 och rullen 10, varvid avståndet mellan axeln 6 och rullen 10 vid valsningsstället bestämmas av väggtjockleken hos slangen 1 i ett läge, vid vilket slangens 1 inre kanal är helt tillsluten genom hopklämning. Slangens 1 stationära parti 3 är fört mel- lan ett tillslutnings- eller hopklämningsorgan 12 och ett anslag 13. Rullen 10 och hopklämningsorganet 12 är förbundna med en drivanordning 14, vars ingångar 15 och 16 är kopplade till en omkopplare 17 för ändring av doseringsriktningen i och för att växla rörelsefasen hos rullen 10 och tillslutningsorganet 12 till den motsatta fasen. Doseringsanordningen innefattar vidare en styrenhet 18, med en omkastaranordning 19, som är kopplad till en pulsvis styrbar strömställare 20 och en pulsvis styrbar strömbrytare 21, vilkas ingångar fungerar som en startingång 22 respektive en stoppingång 23 hos styrenheten 18, samt gränsläges- givare 24 och 25 för det rörliga elastiska partiet av slangen 1.
Omkastaranordningens 19 utgångar 28 och 29 är anslutna till den elektriska drivanordningens 5 ingångar 26 respektive 27 och - genom omkopplaren 17 - till drivanordningens 14 ingångar 15 respektive 16. Givaren 25 är kopplad till en pulsformare 30 med en utgång 31.
I fig 2 visas ett blockschema över den peristaltiska dose- ringsanordningen vid den tidpunkt, då utmatningen av en portion av det medium, som skall doseras, avslutas. Rullen 10 är skild från axeln 6 ett avstånd, vid vilket den inre kanalen (öppning- en) i slangen 1 är delvis tillsluten, dvs denna kanals tvärsnitt vid detta ställe hopklämningsstället, är ellipsformat (kanalens tvärsnittsform visas inte på ritningen). Det stationära partiet 3 av slangen 1 är helt tillslutet hopklämt, medelst tillslut- ningsorganet (hopklämningsorganet) 12 vid anslaget 13. Genom att slangen 1 böjes, påverkas givaren 24 för avkänning av gräns- läget hos det rörliga elastiska partiet av slangen 1.
Vid dosering i form av enstaka doser är stoppingången 23 hos styrenheten 18 och utgången 31 från pulsformaren 30, vilka fungerar som en stoppingàng 32 (fig 3) respektive en utgång 33 från en doseringsanordning 34, kopplade till varandra medelst en 7905347-6 7 bygel 35, varvid enhetens 18 startingång 22 (fig 1) fungerar som en startingáng 36 (fig 3) hos doseringsanordningen 34. _ Vid dosering 1 form av gruppvisa doser är.me11an den peri- staltiska doseringsanordningen stoppingàng 32 (fig 4) och utgång 33 är inkopplad en räknare 37, som har en reglerbar delningsfak- tor för en serie av inpulser och är avsedd att forma en puls, då ett förutbestämt antal pulser uppnås." Räknaren 37 utgör en del av den peristaltiska doseringsanordningen 34. 4 Vid dosering i form av gruppvisa doser medelst ännu en ut- föringsform av doseringsanordningen enligt uppfinningen är mel- lan den peristaltiska doseringsanordningens stoppingàng 32 (fig 5) och utgång 33 en pulsfördröjningsanordning 38 inkopplad._u Fördröjningsanordningen 38 utgör en del av doseringsanordning- en 34. - __ Vid dosering under reglering av antalet doser per tidsen- het är en ingång 40 hos en extra pulsfördröjningsanordning 39 kopplad till doseringsanordningens 34 stoppingàng 32 (fig 6), varvid fördröjningsanordningens 39 utgång 41 är ansluten till doseringsanordningens 34 startingång 36. Pulsfördröjningsanord- ningen 39 utgör en del av doseringsanordningen 34.
Föreliggande uppfinning avser dessutom ett system för peri- staltisk dosering, som är uppbyggt av tre, i fig 3 visade peri- staltiska doseringsanordningar 34 (fig 7) enligt uppfinningen.
Varje föregående doseringsanordning 34 stoppingang 32 är förenad med startingången 36 hos den nästföljande doseringsanordningen 34 medelst byglar 42.
Vid självstyrbar dosering medelst systemet för peristal- tisk dosering är utgången 33 (fig 8) från den tredje doserings- 4 anordningen 34 kopplad till ingången 36 hos den första doseringe- anordningen 34 medelst en bygel 43.
Uppfinningen avser vidare ännu en utföringsform av syste- met för peristaltisk dosering. Detta system är uppbyggt av tre, 1 serie med varandra förbundna peristaltiska doseringsanordning- ar 34 (fig 9) enligt fig 3, 4 och 5. Byglarna 42 (fig 9) in- kopplas pasamma sätt som 1 fi; 7.
Nedan beskrivas verkningssättet hos den peristaltiska do- seringsanordningen, då denna användes för kontinuerlig rose- ring vid tryokinmatning.
I utgångsläget är slangen 1 (fig 1) fylld med det medium, som skall doseras. Medlet kan inte strömma ut utåt, eftersom 7905347-6 8 . rslangens 1 inte visade inre kanal helt är tillsluten genom hop- klämning mellan rullen 10 och axeln 6. Omkopplaren 17 för änd- ring av doseringsriktningen är överförd till att arbeta under tryckmatningsförhållanden, då omkastaranordningens 19 utgångar 28 och 29 är kopplade till ingångarna 15 respektive 16 hos driv- anordningen 14 genom omkopplaren 17. . __ När en puls pàtryckes styrenhetens 18 ingång 22, som fun_ gerar som startingången hos doseringsanordningen, startar styr- enhetens 18 pulsvis pâverkbara strömställare 20 den elektriska drivanordningen 5 och drivanordningen 14 genom omkastaranord- ningen 19. Den elektriska drivanordningen 14 börjar valsa det rörliga partiet 2 av slangen 1 i dess helt tillslutna (hopkläm- da) tillstånd (partiet 2 är hopklämt nedåt i förhållande till ritningens plan) medelst axeln 6 och rullen 10, som vrider sig i motsatt riktning i förhållande till axeln 6. Detta resulte- rar i att det i slangen 1 inneslutna medium, som skall inmatas i doserade mängder, undantränges utåt genom slangens 1 statio- nära parti 3, samtidigt som en ny portion av det medium, som skall doseras, insuges genom slangens 1 stationära parti 4.
Så snart givaren 24 (fig 2) påverkats av böjrörelsen hos slangen 1, avgives en motsvarande utsignal från givaren 24 till omkastaranordningen 19, som omkastar den elektriska driv- anordningens 5 och drivanordningens 14 rörelseriktning. Driv- anordningen 14 tillsluter i detta fall helt det stationära parï tiet }(genom hopklämning) av slangen 1 medelst tillslutningsor- ganet 12 vid anslaget 15 och flyttar rullen 10 bort från axeln 6 en sträcka, vid vilken slangen 1 tillslutes delvis i zonen mel- lan rullen 10 och axeln 6. Den elektr/iska drivanordningen 5 börjar därefter valsa slangen 1 i dess delvis hopklämda till- stånd i motsatt riktning. I sitt delvis hopklämda tillstånd bi- behåller slangen 1 sin tvärelasticitet, som är tillräcklig för att axeln 6 och rullen 10 genom friktion skall kunna valsa slang- en 1, samtidigt som den inre kanalen i slangen 1 vid valsnings- stället kontinuerligt bibehåller sin ellipsformade tvärsnitts- form, varigenom det medium, som skall doseras, kan röra sig till- sammans med det rörliga partiet 2 av slangn 1. __ Sedan givaren 25 (fig 1) påverkats av böjrörelsen hos slang- en 1, överföres utsignalen från givaren 25 till omkastaranordning- en 19, som på nytt växlar drivanordningarnas 5 och 14 rörelserikt- ning, varvid drivanprdningen 14 bringar rullen 10 närmare axeln 6, varigenom slangen 1?Äelt tillsluten genom hopklämning av densamma, . :fy :f _l_§ »- ff.. 7905347~6 9 r och för tillslutningsorganet bort från anslaget 15, vilket leder, till att slangen 1 delvis tillslutes , hopklämmes, över sitt sta- 2 tionära parti 3.
Den elektriska arivanerdningen börjar pa nytt veisa det i rörliga partiet 2 av slangen 1 i dess helt, nedåt hopklämda till; stand och undantränger en ny portion av det medium, som skall do- seras, varefter hela, ovan beskrivna ordningsföljden för arbets- förloppet upprepas periodvis tills doseringsanordningen avställts.
Man avställer (stoppar) doseringsanordningen genom överfö- ring av en puls till styrenhetens 18 stoppingång 23, som fungerar som stoppingàngen hos doseringsanordningen. Detta resulterar i_ att den pulsvis påverkbara strömbrytaren 21 urkopplar (inaktive- rar) drivanordningarna 5 och 14 genom omkastaranordningen 19.
Den peristaltiska doseringsanordningen pumpar således det medium, som skall inmatas i doserade mängder, i form av enskilda portioner i riktning uppifrån nedåt i förhållande till ritningens plan i och för tryckmatning av detsamma. Verkningsgraden vid do-W seringen under de ovan beskrivna förhållanden är direkt proportio- nell mot slangens 1 innerdiameter, längden hos det parti 2, som skall valsas, och valsningshastigheten. volymen hos det medium, som skall inmatas i doserade mängder, är direkt proportionell mot doseringstiden.
Funktionen av den peristaltiska doseringsanordningen vid _ -kontinuerlig dosering under avsugningsförhallanden nedifran upp- åt i förhållande till ritningens plan är i huvudsak identisk med den ovan beskrivna doseringen under tryokmatningsförhållan- dena med undantag av att omkopplaren 17 (fig 1, 2) för ändring av doseringsriktningen i förväg måste inställas till ett medelst en punktstreckad linje visat läge. I detta läge på omkopplaren 17 är omkastaranordningens 19 utgångar 28 och 29 kopplade till drivanordningens 14 ingångar 16 respektive 15 genom omkopplaren_ 1 17. Sedan en puls patryckts ingången 22 (fig 2), för drivanord- ningen 14 rullen 10 bort från axeln 6 ett avstånd, vid vilket slangen 1 hopklämmes delvis, varefter drivanordningen 5 valsar slangen 1 nedåt i dess delvis hopklämda (till hälften hopk1ämda)_ 'tillstånd. Vid slangens 1 uppatriktade valsning, hopklämmer rul- len 10 (fig 1) slangen 1 helt på axeln 6, varvid valsningen upp- åt sker i helt hopklämt tillstånd, vilket resulterar 1 att den peristaltiska doseringsanordningen utför avsugningsarbetet. vsossnv-6 10 Vid dosering i form av enstaka doser fungerar den peristal- tiska doseringsanordningen på följande sätt.
När en puls påtryokes startingången 36 (fig 3) hos dose- ringsanordningen 34, börjar denna fungera under tryokmatnings- eller avsugningsförhållanden i beroende av läget hos omkoppla- ren 17 (fig 1, 2). I den tidpunkt, då siangen 1 börjar återgå till sitt utgångsläge efter avslutad utmatning av den första por- tionen av mediumet ifråga (den enstaka dosen), påverkas givaren 25 av böjrörelsen hos slangen 1 (fig 1), varvid utsignalen från givaren 25 överföres till pulsformaren 30. Pulsen från formarens 30 utgång 31, som tjänstgör som utgången 33 (fig 3) från dose- ringsanordningen 34, överföres till dennas stoppingång 32 över bygeln 35, varvid doseringsanordningen avställes av sig själv.
Per varje puls, som tillföres startingàngen 36, avger doserings- anordningen en enda enstaka dos, som är direkt proportionell mot, den använda slangens 1 (fig 1,2) innerdiameter och valsningsläng- den för slangens 1 rörliga parti 2, vilken valsningslängd kan regleras genom in- eller utskjutning av slangen 1 i respektive från klämorganet 8, varvid man kan förinställa en förutbestämd enstaka dos efter graderingadelningarna 7.
Viddosering i form av gruppvisa doser fungerar den peri- staltiska doseringsanordningen på följande sätt.
Då en puls påtryckes startingången 36 (fig 4) hos dose- ringsanordningen 34, börjar denna fungera under matnings- el- ler avsugningsförhâllanden i beroende av läget hos omkopplaren _ 17 (fig 1,2)., Efter avslutad utmatning av varje enstaka dos for- mar pulsformaren 30 en puls, då slangen 1 (fig 1) återgår till utgångsläget. De formade pulserna överföres från utgången 33 (fig 4) till räknaren 37, som har en reglerbar delningsfaktor för serien av inpulser och är avsedd att forma en puls, då ett förutbestämt antal pulser uppnås, och adderas till varandra 1 räknaren 37. W Sedan antalet pulser blivit lika med det av räk- naren 37 förinställda talet, överföras utpulsen från räknaren 37 till stoppingången 32 hos doseringsanordningen 34, samtidigt som utmatningen av gruppdosen upphör. Per varje puls, som pátryckes ingången 36, utmatar således doseringsanordningen 34 en enda gruppdos bestående av enstaka doser, vilkas antal kan förinstäl- I- las av räknaren 37.
Vid dosering i form av gruppdoser under tidsberoende regle- ring fungerar den peristaltiska doseringsanordningen enligt upp- finningen på följande satt. 7905347-6 ii Då en puls pàtryokes startingången 36 (fig 5) hos dose- ringsanordningen 34, börjar denna pumpa det medium, som skall doseras, under matnings- eller avsugningsförhållanden i bero- ende av läget hos omkopplaren 17 (fig 1,2). Sedan utmatningen av en första enstaka dos avslutats, överföres en puls från ut- gången 33 (fig 5) till pulsfördröjningsanordningen 38, där den fördröjes under en förutbestämd tid, samtidigt som doserings1 anordningen 34 fortsätter att pumpa det medium, som skall do- seras. Efter pulsfördröjningstiden överföres utpulsen från fördröjningsanordningen 38 till doseringsanordningens 34 stopp- ingang 32, samtidigt som utmatningen av gruppdosen upphör. Per varje puls, som påtryckes ingången 36, avger således doserings-_ anordningen 34 en enda gruppdos bestående av enstaka doser, vil- kas antal är direkt proportionellt mot den pulsfördröjningstid, som skall förinställas av anordningen 38 (plus eller minus en enda enstaka dos, eftersom fördröjningstiden kan avslutas vid 3 en godtycklig tidpunkt under utmatningstiden för en enda ensta- ka dos).
Vid den dosering, då man kan reglera antalet enstaka do- ser per tidsenhet, fungerar doseringsanordningen på följande sätt.
I" När en puls pàtryckes startingangen 36 (fig 6), utmatar doseringsanordningen 34 en enda enstaka dos, eftersom pulsen från utgången 33 bygeln 35 överföres till stoppingangen 32, varigenom doseringsanordningen avställes av sig själv. Samti- digt överföres pulsen från utgången 33 till ingången 40 hos den extra pulsfördröjningsanordniangen 39. Efter den pulsfördröj- ningstid, som skall förinställas av anordningen 39. överföres pulsen från dennas utgång 41 till startingàngen 36 hos doserings- anordningen 34, som därigenom startas. Det ovan beskrivna arbets- förloppet upprepas därefter tills anordningens 39 utgång 41 bort- kopplats fràn startingàngen 36. Det är alltså tillräckligt, att man enbart en gång startar (triggar) doseringsanordningen 34 genom överföring av pulsen till startingàngen 36, varefter doseringsanord- ningen 34 kommer att arbeta självständigt, varvid den genomför do- seringen med en verkningsgrad, som är omvänt proportionell mot den fördröjningstid, som skall förinställas av anordningen 39.
För flerkomponentsdosering 1 form av enstaka doser 1 ett förutbestämt inbördes blandningsförhållande användes ett av tre peristaltiska doseringsanordningar 34 (fig 7) sammansatt system för peristaltisk dosering. 11' ' 900% QUFWYI ^för de föregående driftförhållandena. 7905347-6 _ « 12 e Då en puls påtryckes startingången 36 hos den första (den vänstra, i ritningens plan sedda) doseringsanordningen 34, utma- tar denna en enda enstaka dos av den första komponent, som skall inmatas i doserade mängder. Efter avslutad utmatning av den en-_ staka dosen, avställes doseringsanordningen 34 av sig själv, same tidigt som den genom bygeln 42 triggar den andra doseringsanord- ningen 34, som på samma sätt, efter avslutad utmatning av en enda enstaka dos av den andra komponenten avställes av sig självt och samtidigt triggar den tredje doseringsanordningen 34. Sedan ut-__ matningen av den tredje komponenten avslutats, upphör den förutbe- stämda flerkomponentsdoseringscykeln. Systemet avger alltså,, per varje puls, som påtryckes ingången 36 hos den första dose- ringsanordningen 34, enstaka doser igen förutbestämd ordningsföljd och i ett inbördes blandningsförhållande, som bestämmes av de en- staka doser, som skall förinställas av doseringsanordningarna 34.
För självstyrbar flerekomponentsdosering i form av enstaka doser i ett förutbestämt inbördes blandningsförhàllande användes ett i fig 8 visat system för peristaltisk dosering.
Då en puls pâtryckes den första doseringsanordningens start- ingång 36, fungerar systemet på samma sätt, som beskrivits ovan I Efter avslutad utmatning av en enstaka dos medelst den tredje (högra, sett i ritningens plan) doseringsanordningen 34 avställes denna av sig själv och triggar den första doseringsanordningen 34 via bygeln 43 och anordningens 34 startingång 36. Sedan systemet triggats en gång, arbetar så- ledes det vidare självständigt och kontinuerligt tills någon av byglarna 42 eller 43 bortkopplats.
För flerkomponentsdosering i form av enstaka oçh gruppvisa doser enligt ett förutbestämt program under matnings- eller av- sugningsförhållanden användes ett i fig 9 visat system, tom är uppbyggt av tre doseringsanordningar 34 enligt uppfinningen.
Då en puls patryckes startingången_36 hos den första, vänstf ra, i ritningens plan sedda doseringsanordningen 34, utmatar den- na en enda enstaka dos av den första bestandsdelen, varefter den andra doseringsanordningen 34 övertager funktionen och utmatar den andra bestàndsdelen i form av en gruppdos, vars storlek förinr ställes av räknaren 37. Vidare börjar den tredje doseringsanord- ningen 34 fungera, vilken exempelvis i förväg kan överföras till att arbeta under avsugningsförhållandena medelst omkopplaren 17 (fig 1, 2). Den tredje doseringsanordningen 34 (fig 9) avsuger i detta fall den av.två beståndsdelar bestående blaïdningen och I" ,» 7905347-6 13 'vidarebefordrar densamma till avsedd plats. Ifall man medelst anordningen 38 förinställer en pulsfördröjningstid, som är av- sevärt större än den, som erfordras för att kunna avsuga den av” de första och andra doseringsanordningarna 34 beredda blandningf en, åstadkommer den tredje doseringsanordningen ytterligare ge» nomblâsningen av en icke visad kanal, genom vilken den ifråga- varande blandningen överföres. _ Uppfinningen gör det möjligt att allsidigt använda peristal- tiska doseringsanordningar.

Claims (7)

7905347-6 i W Patentkrav
1. Peristaltisk doseringsanordning innefattande en elastisk slang (1) med ett rörligt parti (2) och med stationära partier (3, 4), en elektrisk drivanordning (5) med en axel (6) för valsning av det rörliga partiet av den elastiska slangen, en rulle (10) avsedd att trycka slangens rörliga par- ti mot axeln hos den elektriska drivanordningen, ett tillslut- nings- eller hopklämningsorgan (12), som är anordnat på ett av den elastiska slangens (1) stationära partier (3, 4), en drivanordning (14) för förflyttning av rullen (10) och till- slutningsorganet (12), två givare (24, 25) för avkänning av gränsläget hos det rörliga partiet av den elastiska slangen och en styrenhet (18), som innefattar en omkastaranordning (19), som är elektriskt kopplad till den elektriska drivan- ordningen (5), drivanordningen (14) och gränslägesgivarna (24, 25), och en pulsvis pâverkbar strömställare (20), som är kopplad till omkastaranordningen (19) och har en ingång, som utgör en startingång (22) hos styrenheten (18), k ä n n e- t e c k nua d av att den innefattar ett organ (11) för över- föring av den motriktade rotationsrörelsen från axeln (6) till rullen (10), vilket organ (11) är anordnat att omge axeln (6) och rullen (10) och möjliggör en ändring av avståndet mellan axeln (6) och rullen (10), samt en omkopplare (17) för änd- ring av doseringsriktningen i och för att växla rörelsefasen ' hos rullen (10) och tillslutningsorganet (12) till den mot- satta rörelsefasen, varvid omkopplaren (17) är kopplad till drivanordningens (14) ingångar (15, 16) och till utgångar (28, 29) från omkastaranordningen (19), medan styrenheten (19) ytterligare innefattar en pulsvis pâverkbar strömbrytare (21), som är kopplad till omkastaranordningen (19), varvid strömbrytarens (21) ingång utgör en stoppingång (23) hos styrenheten (18).
2. Anordning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att den är försedd med en pulsformare (30), vars ingång är kopplad till den ena gränslägesgivaren (25) för den elastiska slangens rörliga parti och vars utgång (31) är kopplad till -styrenhetens (18) stoppingâng (23). 1905347- IS'
3. Anordning enligt krav 2, k ä n n e t e o k n a d av att styrenhetens (18) stoppingång (23) är elektriskt kopplad till pulsformarens (30) utgång (31) medelst en räknare (37), som har en reglerbar delningsfaktor för en serie av inpulser och är avsedd att forma en puls, då ett förutbestämt antal pulser uppnås.
4. Anordning enligt krav 2/ k ä n n e t e c k n a d av att 1 styrenhetens (18) stoppingâng (23) är elektriskt kopplad till utgången (31) från pulsformaren (30) medelst en puls- fördröjningsanordning (38).
5. Anordning enligt något av kraven 2-4, k ä n n e t e c k- n a d av att pulsformarens (30) utgång (31) är kopplad till en extra pulsfördröjningsanordning (39), vars utgång är kopplad till startingången (22) hos styrenheten (18).
6. Anordning enligt något av kraven 1-5, k ä n n e t e c k- n a d av att den elastiska slangen (1) är sicksackformat anordnad i ett plan, varigenom man kan minska sannolikheten att slangen (1) lämnar kontaktzonen för densamma med axeln (6) hos den elektriska drivanordningen (5), då avståndet mel- lan rullen (10) och axeln (6) ändras.
7. Användning av minst två enheter enligt någmzav föregående krav kopplade i serie med varandra för peristaltisk dosering. “9 GÖR 6 "garixrz
SE7905347A 1978-06-23 1979-06-18 Peristaltisk doseringsanordning SE438183B (sv)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SU782634647A SU823878A2 (ru) 1978-06-23 1978-06-23 Перистальтический дозатор
SU2733551 1979-03-21

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7905347L SE7905347L (sv) 1979-12-24
SE438183B true SE438183B (sv) 1985-04-01

Family

ID=26665679

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7905347A SE438183B (sv) 1978-06-23 1979-06-18 Peristaltisk doseringsanordning

Country Status (7)

Country Link
US (1) US4252447A (sv)
AT (1) AT388617B (sv)
DE (1) DE2921767C2 (sv)
FI (1) FI70473C (sv)
FR (1) FR2429341A1 (sv)
NL (1) NL7904756A (sv)
SE (1) SE438183B (sv)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4445826A (en) * 1982-01-22 1984-05-01 Polaroid Corporation Peristaltic pump apparatus
DE3416956C2 (de) * 1984-05-08 1986-12-04 Fresenius AG, 6380 Bad Homburg Meßvorrichtung zur Bestimmung der Aktivität oder der Konzentration von Ionen in Lösungen
GB8602683D0 (en) * 1986-02-04 1986-03-12 Univ Strathclyde Liquid metering device
US4733859A (en) * 1986-10-09 1988-03-29 Bio-Mechanisms, Inc. Exercise apparatus
DE3741262A1 (de) * 1987-12-05 1989-06-22 Suttner Gmbh & Co Kg Schlauchpumpe
US6453927B1 (en) 2001-05-16 2002-09-24 International Paper Company Method and apparatus for precisely dispensing liquids
DE10337484B4 (de) * 2003-08-14 2005-05-25 Zengerle, Roland, Prof. Dr. Mikrodosiervorrichtung und Verfahren zur dosierten Abgabe von Flüssigkeiten

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1098514A (en) * 1912-12-09 1914-06-02 Robert D Maddox Pipette.
DE577819C (de) * 1932-04-30 1933-06-06 Maurice Hemmerdinger Ansaugvorrichtung fuer Heber mit einem Fallrohr aus einem biegsamen Stoff
US2412397A (en) * 1943-12-31 1946-12-10 Lyndus E Harper Flexible tube pump
US2769397A (en) * 1950-12-22 1956-11-06 William B Bolger Collapsible chamber fluid handling device
US2960868A (en) * 1957-12-23 1960-11-22 George E Price Pipette pump
US3128716A (en) * 1961-07-17 1964-04-14 Beckman Instruments Inc Peristaltic pump
FR1527784A (fr) * 1967-01-10 1968-06-07 Ceskoslovenska Akademie Ved Procédé et dispositif pour la circulation des liquides dans des flexibles minces
US3429266A (en) * 1967-04-27 1969-02-25 Charles B Jones Jr Peristaltic pumping system
CH504942A (de) * 1969-01-18 1971-03-31 Pfeiffer Vakuumtechnik Anlage zur Giessharzverarbeitung
FR2140706A5 (sv) * 1971-01-13 1973-01-19 Hoffmann La Roche
US3737251A (en) * 1971-02-08 1973-06-05 Alphamedics Mfg Cop Peristaltic pump
SU570778A1 (ru) * 1976-02-04 1977-08-30 Институт биологической физики АН СССР Перистальтический дозатор

Also Published As

Publication number Publication date
FI70473B (fi) 1986-03-27
NL7904756A (nl) 1979-12-28
DE2921767C2 (de) 1983-01-27
FR2429341A1 (fr) 1980-01-18
FI791701A (fi) 1979-12-24
DE2921767A1 (de) 1980-01-10
US4252447A (en) 1981-02-24
AT388617B (de) 1989-08-10
FI70473C (fi) 1986-09-19
FR2429341B1 (sv) 1983-11-04
ATA420679A (de) 1988-12-15
SE7905347L (sv) 1979-12-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3826113A (en) Additive control and injection system useful in laundry machine operations
US4141467A (en) Fluid driven liquid dosing apparatus
US3994687A (en) Peristaltic dilutor system and method
SE438183B (sv) Peristaltisk doseringsanordning
RU2522305C2 (ru) Способ управления системой дозирования и смешивания продукта из нескольких компонентов, система дозирования и смешивания и содержащая ее распылительная или экструзионная установка
US3554673A (en) Syringe pump
US3302578A (en) Metering pump
US4132509A (en) Peristaltic pump with means to vary relative pumping volume between tubes
US3851795A (en) Method and apparatus for dispensing semi-fluid material
WO1987004785A1 (en) Liquid metering device
US2705835A (en) Butter handling apparatus
US2723606A (en) Bag counting mechanism
SU823878A2 (ru) Перистальтический дозатор
SU892218A1 (ru) Перистальтический дозатор
DE3801157A1 (de) Elektronisch gesteuerte kolbendosierpumpe bzw. maschine
SU570778A1 (ru) Перистальтический дозатор
DE3919698C1 (en) Quasi-continuously working gravimetric doser - has pump supplying processing container from intermediate container on scales and supplied from reservoir by top-up pump
GB2085091A (en) Peristaltic Fluid-machines
SU872966A1 (ru) Плунжерный дозатор
EP4071059A1 (en) A dosing unit, a dosing method, and a machine for producing unit dose articles
JPH09182789A (ja) 流量予測方法及び輸液ポンプ
US3837552A (en) Intermittent drive mechanism
DE803860C (de) Dosier- und Abfuellvorrichtung fuer Butterform- und -verpackungsmaschinen
RU1788878C (ru) Устройство дл дозировани в зких пластичных продуктов
SU609063A1 (ru) Устройство контрол и управлени дозированием компонентов смеси

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 7905347-6

Effective date: 19910131

Format of ref document f/p: F