SE423476B - Basblandning for hund- och kattfoder jemte forfarande for dess framstellning - Google Patents

Basblandning for hund- och kattfoder jemte forfarande for dess framstellning

Info

Publication number
SE423476B
SE423476B SE7806488A SE7806488A SE423476B SE 423476 B SE423476 B SE 423476B SE 7806488 A SE7806488 A SE 7806488A SE 7806488 A SE7806488 A SE 7806488A SE 423476 B SE423476 B SE 423476B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
mixture
starch
weight
animal feed
fat
Prior art date
Application number
SE7806488A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7806488L (sv
Inventor
E H Christensen
Original Assignee
Quaker Oats Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Quaker Oats Co filed Critical Quaker Oats Co
Priority to SE7806488A priority Critical patent/SE423476B/sv
Publication of SE7806488L publication Critical patent/SE7806488L/sv
Publication of SE423476B publication Critical patent/SE423476B/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23KFODDER
    • A23K20/00Accessory food factors for animal feeding-stuffs
    • A23K20/10Organic substances
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23KFODDER
    • A23K20/00Accessory food factors for animal feeding-stuffs
    • A23K20/10Organic substances
    • A23K20/105Aliphatic or alicyclic compounds
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23KFODDER
    • A23K20/00Accessory food factors for animal feeding-stuffs
    • A23K20/10Organic substances
    • A23K20/158Fatty acids; Fats; Products containing oils or fats
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23KFODDER
    • A23K50/00Feeding-stuffs specially adapted for particular animals
    • A23K50/40Feeding-stuffs specially adapted for particular animals for carnivorous animals, e.g. cats or dogs
    • A23K50/42Dry feed

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Birds (AREA)
  • Fodder In General (AREA)

Description

l0 l5 20 .'25 30 35 40 7806488-s i az .uttrycket "djurfoder" avser just foder för hundar och katter.
Inom klassen av djurfoder föreligger tre undergrupper, nämligen torrt djur- foder, halvfuktig djurfoder och fuktigt djurfoder. Fukthalten bestämmes genom beaktande av både det Vatten, som föreligger i slutprodukten och det vatten, som är kombinerat med de olika komponenter, av vilka slutprodukten är-uppbyggd. I allmänhet uppvisar det torra djurfodret, beroende pà dess låga fukthalt, som van- ligtvis är mindre än ungefär l5%, den största mikrobiologiska stabiliteten och erfordrar icke något speciellt handhavande eller någon speciell förpackningsteknik via distribution.
Vid den motsatta änden av spektret återfinns det fuktiga djurfodret med en fukthalt överskridande ungefär 50%. Beroende på den höga fukthalten hos det fuk- tiga djurfodret är mikrobiologisk stabilitet ett väsentligt problem. Detta problem elimineras i ett fuktigt djurfoder endast genom värmesterilisering av fodret och förpackning av detta i en hermetiskt tillsluten behållare. Även med värmesteri- lisering och meddenhermetiskt tillslutna förpackningen erfordras förvaring i kylskåp sedan förpackningen av det fuktiga djurfodret öppnats för att konservera det överblivna eller kvarvarande fodret även under en kort tidsperiod.
Halvfuktigt djurfoder har en fukthalt, som allmänt varierar från ungefär l5% till ungefär 50%. Eftersom halvfuktiga djurfoder har en högre fukthalt än torra djurfoder och lägre fukthalt än fuktiga djurfoder. erfordras speciell teknik för att göra det halvfuktiga djurfodret mikrobiologiskt stabilt. Denna fukthalt i kombination med speciell teknik kan åstadkomma ett mikrobiologiskt stabilt foder, som icke erfordrar kylning. Samtidigt ger den högre fukthalten hos det halvfuktiga djurfodret en bättre smak jämfört med det torra djurfodret. Det halvfuktiga djurfodret göres vanligtvis mikrobiologiskt stabilt genom användning av en lämplig kombination av lämpliga medel. Pa detta sätt uppnås självstabilitet utan kylning medan ett foder âstadkommes; som har förhöjd smak relativt torrt lajurfaaer.
I beaktande av smaken är de fuktiga djurfodren de mest välsmakande och de 'torra djurfodren de minst välsmakande. De halvfuktiga djurfodren faller något mittemellan de fuktiga och torra djurfodret vad beträffar smaken. Således har torrt djurfoder både fördelar och nackdelar. g j Ett av skälen till att ett torrt djurfoder föga accepteras av konsumenten (och djuret) är dess dåliga smak jämfört med ett halvfuktigt eller fuktigt djur- foder. Ett andra skäl till denna dåliga acceptans för ett torrt djurfoder är dess hårda, sköra karaktär. Denna hårda, sköra karaktär försämrar produktens total- utseende och textur. Denna hårda, sköra karaktär skiljer även det torra djur- fodret från det halvfuktiga eller fuktiga djurfodret. Ett hårt, nötande, textu- rerat djurfoder har emellertid den fördelen att det bidrar till tandrengöringen _hos djuret. 10 15 20 25 30 40 s 7806488-2 Ett möjligt sätt att förbättra smaken hos det torra djurfodret är att tillsätta vatten. Medan sådan vattentillsats åstadkommer en någon förbättrad smak är produkten mera känslig för mikrobiologisk försämring. Således kan fodret icke förvaras vid rumstemperatur medan djuret konsumerar detta under mer än några timmar innan det måste kasseras. Dessutom mjukgör och befuktar vattnet de hårda, sköra styckena och nästan samtliga tandrengörande egenskaper gär förlorade. Detta sätt är således icke lämpligt eftersom de önskade, tandren- görande egenskaperna gär förlorade på bekostnad av smaken. Problemen löses där- med icke. Följaktligen ger detta sätt att lösa problemet icke något önskvärt resultat.
Ett andra sätt att förbättra smaken är att blanda foder med halvfuktiga eller konserverade djurfoder. Emellertid resulterar dessa blandningar vanligtvis i snabba ändringar av texturen hos respektive komponenter. Fukt överföres från den halvfuktiga eller konserverade komponenten till den torra komponenten och medför, att den senares hårda texture blir mjuk. På liknande sätt medför för- lust av fukt från den halvfuktiga komponenten att dess mjuka, elastiska, kött- liknande texturiflir härd. Detta skapar tvâ problem. Det konventionella, torra djurfodret, som nu är mjukt, har fått sina tandrengörande egenskaper försämrade eller eliminerade. Den halvfuktiga produkten, som nu är torr och skär, men icke härd och nötande, resulterar i en produkt, som har försämrad smak. Vidare, med antingen en halvfuktig eller en konserverad produkt, kommer den fukt, som över- föres till den torra produkten, göra den torra produkten mikrobiologiskt instabil.
Denna blandning av torra och halvfuktiga eller torra och konserverade produkter erfordrar omedelbar konsumtion av djuret för att undvika den texturala instabili- teten och en begynnande mikrobiologisk försämring, som kommer att inträffa.
Vissa sätt eller försök att framställa ett torrt djurfoder, som är mjukt och välsmakande, är kända. En viss framgång har uppnåtts inom omrâdet för fram- ställning av ett mjukt, torrt djurfoder ensamt. Emellertid har de sâ framställda produkterna icke de önskvärda, tandrengörande egenskaper, som är utmärkande för ett torrt djurfoder av den hårda typen, och smaken har varit tvivelaktig. Medan det således föreligger tva olika typer av torrt djurfoder, nämligen hårt, torrt djurfoder och mjukt, torrt djurfoder, förefinnes icke något torrt djurfoder på marknaden, som kombinerar egenskaperna hos det hårda djurfodret med dess tand- rengörande egenskaper och det mjuka,_torra djurfodret med dess välsmakande egen- skaper och texturala egenskaper.
Ytterligare ett problem vid framställningen och användningen av mjuka, torra djurfoder är att trots alla försök blir de hårda vid lagring. Denna hårdhet, som utvecklas vid lagring, förstör den önskade effekten. Det är önskvärt att bibe- hälla mjukheten under en väsentlig tidsperiod för att bibehålla mjukhetsegenskaper- na under samtidig bibehållande av lagringsstabiliteten. Ett flertal försök att 10 15 ml 25 30 35 40 ,7806i488~8 eliminera problemet innebärande att foder blir sköra under lagring är kända inom ifacket. Vissa försök att framställa ett mjukt, torrt djurfoder innebär användning- en av lecitin som ett fettransporterande och kohesivt medel för att uppnå den önskade mjukheten. Andra försök att framställa ett mjukt, torrt djurfoder är kända, vilka inneburit användningen av dyra, proteinhaltiga bindemedel eller andra pro- teinkällor, som är svåra att erhålla i kombination med stärkelse och mjukgörande medel för erhållande av ett mjukt, torrt djurfoder. På grund av bl.a. de höga kost- naderna för dessa proteinhaltiga bindemedel, och andra beståndsdelar, är dessa pro- dukter icke kommersiellt lämpliga. Vidare bibehålles mjukheten hos dessa produkter endast under en kort tidsperiod då produkten lagras vid rumstemperatur.
Det är således ytterst önskvärt att åstadkomma ett sätt att framställa ett livsmedel, inbegripet foder, som bibehåller sin mjukhet under långa tidsperioder, om så är möjligt, och som kan blandas med ett hårt livsmedel, inbegripet foder, utan att dess integritet går förlorad, och som är billigt att framställa. Detta är speciellt önskvärt om detta sätt kan tillämpas på framställningen av ett mjukt, torrt djurfoder, Det är vidare önskvärt att åstadkomma en grundmassa eller en bas-i blandning, som kan användas som utgångsmaterial för många typer av mjuka produkter.
Det så framställda, mjuka, torra djurfodret är särskilt fördelaktigt om utmärkt smak därigenom uppnås i en mjuk produkt. Om denna mjuka produkt kan blandas med ett hårt, torrt djurfoder, såsom är känt inom facket, kan fördelarna innebärande förbättrad smak härrörande från de mjuka styckena och tandrengörande egenskaper härrörande från de hårda styckena uppnås i en och samma produkt.
Föreliggande uppfinning avser en basblandning för hund- och kattfoder omfattande en dispergerad och homogen blandning av minst en stärkelsehaltig be-, . ståndsdel, vilken innefattar en i förväg kokt stärkelse, förgelatiniserad stär- 0 kelse, derivatiserad stärkelse, i förväg kokt mjöl, förgelatiniserat mjöl, ett derivat av havregryn eller en blandning därav, fett, minst en flervärd alkohol, vilken utgöres av glycerol, propylenglykol eller 1,3-butandiol och vatten, varav den stärkelsehaltiga beståndsdelen omfattar 10-90 vikts-% av blandningen, den lfflervärda alkoholen omfattar 3-50 vikts-% av blandningen, fettet omfattar 5-55 vikts-% av blandningen, varvid minst 5 vikts-% av blandningen utgöres av vatten, varvid minst 0,5 vikts-% av blandningen utgöres av en derivatiserad stärkelse. 7 Uppfinningen avser vidare ett förfarande för framställning av en bas- blandning, som är lämplig för användning tillsammans med ett stort flertal foder, omfattande att ' a) man blandar 10-90 % av minst en stärkelsehaltig beståndsdel, vilken inne- fattar enli förväg kokt stärkelse, förgelatiniserad stärkelse, derivatiserad stär- kelse, i förväg kokt mjöl, förgelatiniserat mjöl, ett derivat av havregryn eller en blandning därav, som innefattar minst 0,5 vikts-% derivatiserad stärkelse, 5-55 % av minst en fettkomponent, 3-50 % av minst en flervärd alkohol, vilken utgöres av 10 20 25 30 35 78-Û6488-{ glycerol, propylenglykol eller 1,3-butandiol och minst 5 % vatten för erhållande av en blandning; att b) blandningen upphettas tillräckligt för att gela eller koka den stärkelse haltiga beståndsdelen för att därigenom bilda basblandningen; och att c) basblandningen utvinnes, varvid den stärkelsehaltiga bestândsdelen inne- fattar minst 0,5 vikts-% derivatiserad stärkelse.
Denna basblandning kan t ex användas för framställning av ett mjukt, torrt djurfoder, innefattande a) framställning av en basblandning, varvid basblandningen omfattar 10-90 ¶ av en stärkelsehaltig beståndsdel, räknat på basblandningens vikt, 5-55 % av en fet' komponent, räknat på basblandningens vikt, 3-50 % av minst en flervärd alkohol, räka nat på basblandningens vikt, och minst 5 vikts- % vatten, räknat pâ basblandningens vikt, varvid basblandningen omfattar 50-90 vikts-% av det mjuka, torra djurfodret; b) tillsats till basblandningen av 10-50 vikts-% av en icke~bindande, icke" funktionell animalisk eller vegetabilisk proteinkälla; och en tillräcklig mängd vi- taminer och mineraler för erhållande av en blandning; c) preparering av blandningen för erhållande av en deg; d) kokning av degen i tillräcklig omfattning för att gelatinisera eller koka en del av den stärkelsehaltiga beståndsdelen, som kokt, ogelatiniserad eller icke derivatiserad; e) formning av den kokade degen för bildning av det mjuka, torra djurfodret; och f) utvinning av det mjuka, torra djurfodret.
En basblandning åstadkommas genom att kombinera en stärkelse, ett fett, en flervärd alkohol, och vatten i lämpliga mängdförhållanden så att en stabil disper- sion av stärkelsen, fett, flervärd alkohol, och vatten bildas. I denna homogena blandning av stärkelse, fett, flervärd alkohol och vatten kan införlivas lämpliga icke funktionella näringsämnen, såsom en icke funktionell proteinkälla och en sockerkälla för erhållande av ett mjukt, torrt djurfoder.
Basblandningen förlitar sig pâ kritiska mängder stärkelse, fett, alkohol och vatten för bildning av en stabil basblandning. Särskilt typer av stärkelse och fett i kombination med vatten och alkohol är även kritiska för erhållande av basbland- ningen. I denna stabila basblandning, som både är en dispersion och en homogen blandning av stärkelse, fett, alkohol och vatten, införlivas olika typer av nä- ringsämnen. Förhållandet mellan stärkelse, fett, flervärd alkohol, vatten och olika typer av stärkelse, fett, och vatten är kritiska för erhållande av basblandningen på ett stabilt sätt. m l5 20.' ßi kw , 35 l0 7806488-8 6 Allmänt omfattar stärkelsekomponenten l0-90 vikts-% av basblandningen.
I synnerhet omfattar stärkelsekomponenten i basblandningen l5-80 vikts-% av basblandningen. Allra helst omfattar stärkelsekomponenten i basblandningen 20 50 vikts-% av basblandningen.
Medan stärkelse för användning i basblandningen kan vara av vilken lämplig typ som helst föredras helst att minst en del av stärkelsen i basblandningen utgöres av en i hög grad derivatiserad stärkelse. Typiska exempel på en i hög grad derivatiserad stärkelse återfinns i de amerikanska patentskrifterna 3.705.891 och 3.725.386. Om en i hög grad derivatiserad stärkelse föreligger i basblandningen bör den föreligga i en mängd av minst 0,5 vikts-% av basbland- ningen och resten av stärkelsen bör utgöras av icke derivatiserad stärkelse.
Lämpligen måste från ungefär 2 vikts-% till 25 vikts-% av basblandningen utgöras av den derivatiserade stärkelsen. Företrädesvis utgöres från ungefär 5 till unge- fär 20 vikts-% av basblandningen av en i hög grad derivatiserad stärkelse. Ett s exempel på denna typ av stärkelse är A.E. Staley's "Nu~Col 4227". Emellertid får den derivatiserade stärkelsen icke föreligga i en sådan mängd att den totala stärkelsehalten i basblandningen överskrider de ovan angivna gränsmängderna. sl Således kan andra stärkelsehaltiga beståndsdelar användas i kombination med den derivatiserade stärkelsen eller ensamma, under förutsättning att de an- givna gränsvärdena för mängden stärkelse icke överskrides. De stärkelsehaltiga beståndsdelarna kan gelatiniseras eller kokas före eller under framställningssteget för att uppnå de önskade egenskaperna hos basblandningen. Om emellertid icke gelatiniserad (ogelad) eller okokt stärkelse används måste basblandningen kokas - i tillräcklig omfattning för att gela eller koka stärkelsen.
De stärkelsesorter, som kan tjäna som basstärkelse för derivatisering inne- fattar vanlig majs, vaxartad majs, potatis, tapioka, ris, ett. De olika typer av derivatiseringsmedel för stärkelsen innefattar men är icke begränsade till etylen- oxid, propylenoxid, ättiksyraanhydrid, och bärnstensyraanhydrid, och andra kemiska föreningar, som är godtagbara för införlivning i foder och som utgöres av eller kan omvandlas till estrar eller etrar för användning ensamma eller i I kombination med varandra. En i förväg företagen tvärbindning av stärkelsen kan "eventuellt vara nödvändig beroende på pH för systemet och den temperatur, som används för framställning av produkten. Den mängd, i vilken denna stärkelse an- vänds, är icke begränsad av de ovan angivna halterna utan kan istället användas isom en fullständig ersättning av samtliga stärkelsesorter om så är nödvändigt för att uppnå de önskade, fysikaliska egenskaperna.
"Stärkelsehaltiga beståndsdelar" avser sådana födoämnen, vari ingår en övervägande mängd stärkelse och/eller stärkelseliknande material. Exempel pâ stärkelsehaltiga beståndsdelar är olika typer av spannmål och mjöl, som erhålles vid malning av spannmål, såsom majs, havre, vete, korn, ris och olika biprodukter, l0 l5 20 25 30 7 7806488-8 som erhållits vid malning av sådana spannmål, såsom vetefodermjöl, sammalet vete, blandfoder, vetekorn, havregryn, majsgryn och liknande material. Som källa för stärkelsehaltiga beståndsdelar återfinns även sådana födoämnen, som potatis, tapioka och liknande. Andra exempel på stärkelsehaltiga beståndsdelar är de olika ätbara stärkelsesorter, som erhållits från sädesslag eller knölväxter och som modifierats, såsom genom kokning eller på annat sätt, och sådana exempel återfinns i den svenska patentansökningen 76l00l3-0. Blandningar av dessa olika stärkelse- sorter kan även användas.
En annan komponent i basblandningen är en fettkomponent, såsom fett eller olja av animaliskt eller vegetabiliskt ursprung. Typiska animaliska fetter eller oljor är fiskolja, kycklingfett, talg, ister, späck eller liknande och blandningar därav. Andra animaliska fetter är även lämpliga för användning i basblandningen.
Vegetabiliska fetter eller oljor är härledda från majs, soja, bomullsfrö, jord- nötter, lin, raps, sololja, andra oljehaltiga, vegetabiliska frön, och blandningar därav. Vidare är en blandning av animaliska eller vegetabiliska oljor eller fetter lämpliga för användning i basblandningen. Fettkomponenten i basblandningen utgör ungefär 5-55 vikts-% av basblandningen. Mera specifikt utgör fettkomponenten i basblandningen från ungefär lD till ungefär 40 vikts-% av blandningen. Allra helst utgör fettkomponenten l5~3D vikts-% av blandningen.
Den flervärda alkoholkomponenten i basblandningen kan utgöras av en komponent, som är vald bland de flervärda alkoholer, som återfinns i den amerikanska patent- skriften 3 759 7l4. Aven blandningar av sådana flervärda alkoholer kan användas i basblandníngen. Särskilt lämpliga för basblandningen är glycerol, sorbitol, propylenglykol, l.3-butandiol och blandningar därav med varandra och andra fler- värda alkoholer. Allmänt omfattar den flervärda alkoholen från ungefär 3 till ungefär 50 vikts~% av basblandningen. Mera specifikt omfattar den flervärda alkoholen från ungefär 6 till ungefär 40 vikts-% av blandningen. Allra helst är halten flervärd alkohol från ungefär 8 till ungefär 35 vikts-% av basblandningen.
Vatten måste föreligga i basblandningen i en halt av minst ungefär 5 vikts-% av denna. I synnerhet föreligger vatten i basblandningen i en koncentration av från ungefär 5 vikts~% till ungefär 40 vikts-% av blandningen. Allra helst före- ligger vatten i basblandningen i en koncentration av från ungefär l5 till ungefär 30 vikts-% av denna. Den så erhållna basblandningen har vanligtvis en vattenakti- vitet av 0,60-0,75.
Medan vattenmängden måste uppgå till minst 5 vikts-% av basblandningen, då denna används i ett djurfoder, måste djurfodrets fukthalt inställas. Allmänt är basblandningens fukthalt sådan att en fukthalt av 5-l5% i den slutliga, mjuka, torra foderprodukten erhålles. En mera föredragen fukthalt är 5-l4%. Den mest föredragna fukthalten är 8-l3%. Den önskade fukthalten kan uppnås på ett valfritt lämpligt sätt. Normal behandling kan åstadkomma den önskade fukthalten. Ett tork- lO 20 G1 7806488-se 8 ningssteg av Standardtyp är valfritt och kan användas om så är nödvändigt.
Fuktnivân måste uppfyllas; För bildning av basblandningen blandas i stärkelsesystemet, fett, flervärd alkohol och vatten. Om en rödfärgning önskas i slutprodukten används kokta eller i förväg gelade stärkelsesorter för bildning av basblandningen. Användningen av dessa stärkelsesorter undviker höga koktemperaturer, som skulle förstöra den önskade rödfärgningen. Om färgning icke är något problem är det möjligt att an- vända en okokt eller ogelatiniserad stärkelse för bildning av basblandningen och koka eller gela stärkelsen allteftersom förfarandet genomföres. Införlivandet av en derivatiserad stärkelse i produkten garanterar tydligare produktens mjukhet s under en längre tidsperiod.'Pâ detta sätt kan en lämplig basblandning för använd- ning vid tillverkning av ett stort flertal foder framställas. g Dä basblandningen framställts pá ovan beskrivet sätt är det nu möjligt att tillverka ett stort flertal foder. Basblandningen är en mjuk, formbar, elastisk substans, som är mikrobiologiskt stabil i och av sig själv och kvarháller eller bibehåller mjukheten vid lagring och i vilken kan vara införlivat olika smakämnen och näringsämnen för âstadkommande av ett lämpligt foder.
En typ av foder, som kan tillverkas med användning av denna basblandning, är ett mjukt, torrt djurfoder. Eftersom foderbasblandningen huvudsakligen saknar protein, med undantag av en liten mängd, som föreligger på grund av de stärkelse- haltiga beståndsdelarna är det typiskt nödvändigt att införliva en proteinkälla i detta djurfoder. Den proteinkälla, som använts, måste vara icke-funktionell, dvs. sakna bindande eller klistrande egenskaper. Protein av klistertyp, såsom natriumkaseinat, en kollagen, ett alkalimodifierat sojaprotein eller andra protein- ghaltiga klister eller bindemedel medför, att basblandningen blir mycket klibbig och svär att behandla, handha och t.o.m. förpacka. Proteinkällan föreligger van- ligtvis i en mängd av l0-50 vikts-% av djurfodret. Företrädesvis omfattar protein- s källan l5-40 vikts-% av djurfodret. Allra helst omfattar proteinkällan 20-30 vikts-% av djurfodret, Proteinkällan kan utgöras av en vegetabilisk proteinkälla, en animalisk proteinkälla eller blandningar därav sä länge som den nödvändiga proteinhalten uppfyllts.
"Vegetabilisk proteinkälla" avser sådana vegetabiliska beståndsdelar, som normalt innehåller 20 vikts-% eller mera protein. Exempel på vegetabilisk protein är sojabönoljemjöl, sojabönmjöl, sojaproteinkoncentrat, sojaproteinfraktioner, bomullsfrömjöl, bomullsfröproteinkoncentrat, bomullsfröproteinfraktioner, jordnöts- mjöl, jordnötsproteinkoncentrat, jordnötsproteinfraktioner, majsgroddar inbegripet malda sådana, vetegroddar inbegripet malda sådana, vetegluten, majsglutenmjöl, majsgluten, torkade majskorn, som erhållits vid spritframställning, torkade lös- liga ämnen, som erhållits vid spritframställning och andra ätbara, proteinhaltiga, vegetabiliska födoämnen tagna separat eller i blandningar därav, som icke är, l0 15 30 40 9 7806488-5 lämpliga som proteinhaltiga bindemedel.
Animalisk proteinkälla avser ett kött, en köttbiprodukt eller blandningar därav, såsom anges i den amerikanska patentskriften 3 380 832. Den animaliska proteinkällan kan även användas ensam eller i kombination med den vegetabiliska proteinkälla i de ovan angivna halterna så länge som den totala, erforderliga proteinhalten, sâsom ovan definierats, uppfyllts. Kött avser sådant från nöt- boskap, svin, fâr, getter, hästar, valar och andra däggdjur, liksom fjäderfä och fiskar. Köttbiprodukter avser sådana, som framgår av Association of American Feed Control Officials, Inc. l976, under rubriken nr. 9 Animal Products, 9.3, sid. 77, där köttbiprodukter definieras som de nyttiga delar eller organ, som icke utgöres av rent kött, som erhålles vid grovstyckning av slaktade djur.
Köttbiprodukter innefattar men är icke begränsade till lunga, mjälte, njure, hjärna, lever, blod, delvis avfettad fettvävnad och magar och tarmar, som be- friats från sitt innehåll. Om köttbiprodukten har en benämning, som beskriver dess art, mäste den motsvara denna (proposal l973, adopted l974... N.R.C. 5-00-395) Animalisk protein innefattar även sådana material som djurlevermjöl, djurlever och körtelmjöl, extraherat djurlevermjöl, valmjöl, köttmjöl och benmjöl, anima- liskt biproduktmjöl, torkad, lösta ämnen i mjöl, fiskmjöl, fiskproteinkoncentrat, delar av fjäderfä, fjäderfäbiprodukter, fjäderfäbiproduktmjöl, och blodmjöl.
Allmänt kan vilken produkt som helst av de ovannämnda köttprodukterna, köttbiprodukterna eller animaliska protein- eller vegetabiliska proteinprodukterna användas i det torra djurfodret enligt uppfinningen sä länge som produkterna icke är kategoriserade som proteinhaltiga bindemedel. Även blandningar av tvâ eller flera av köttprodukterna, köttbiprodukterna eller andra animaliska proteinkällor kan användas i detta mjuka djurfoder av torr typ. Vidare är blandningar av kött, köttbiprodukter och annat animaliskt protein med vegetabilisk protein lämpliga för användning i djurfodret enligt föreliggande uppfinning.
Såsom angivits ovan är proteinkällan antingen en vegetabilisk proteinkälla, en från djurriket härledd proteinkälla, en torkad, animalisk biprodukt, eller en kombination därav. Det kritiska i proteinkällan är att den uppfyller kraven på näringsriktighet, men även andra krav, som ställes på proteinet i produkten.
Allmänt måste proteinhalten, räknat på torr bas, i djurfodret vara minst l5%, och allra helst 22-40%. Andra halter kan godtas beroende pä den typ av djur, som skall utfodras. Proteinhalten i ett hundfoder är med fördel frán ungefär l5 vikts-% till mindre än 30 vikts-% av djurfodret, räknat pâ torr bas, medan protein- halten i ett kattfoder är med fördel ungefär 30 vikts-% eller däröver, räknat på torr bas. Regleringen av koncentrationen av proteinkällan höjer proteinhalten, räknat pâ torr bas, till den erforderliga nivån för det särskilda djuret.
Proteinkällan behöver icke åstadkomma textur eller sammanhälla produkten, eftersom själva basblandningen åstadkommer den önskade texturen och mjukheten. l5 :off 7806488-s w Såsom ovan nämnts avser ickeefunktionell att proteinet icke ger djurfodret någon bindande karaktär eller klisterkaraktär och bidrar icke till fodrets textur.
Detta är i motsats till teknikens ståndpunkt, enligt vilken ett proteinhaltigt e bindemedel erfordras för erhållande av ett mjukt, torrt djurfoder.
Vitaminer, mineraler, färgämnen, smakämnen och andra kända tillsatser eller additiv kan även användas för att förbättra egenskaperna hos djurfodret. Som nvitamin- mineralbestândsdelar återfinns kolinklorid, magnesiumoxid, A-vitamin, B12-vitamin, D3-vitamin och-E-vitamin, riboflavin, niacin, folinsyra, pyridoxin- väteklorid,-tiaminmononitrat, kalciumpantotenat och andra lämpliga vitaminer och mineraler) En tillräcklig mängd antimykotika kan tillsättas djurfodret om så är nödvändigt för att förhindra mögelbildning. Dessa tillsatser används allmänt i en halt av upp till ungefär 5% av slutprodukten. Andra beståndsdelar, såsom socker, färgande medel, vitaminer eller mineraler kan tillsättes för att ge det önskade utseendet och för att förbättra smaken i ännu högre utsträckning, om så är önskvärt.
De ovan beskrivna beståndsdelarna kan införlivas i basblandningen på något lämpligt sätt. Standardförfaranden för framställning av sådana foder är välkända inom facket och kan tillämpas på den nya basblandningen, och vilka beståndsdelar som helst, som är önskvärda för tillsats till basblandningen för näringsändamål.
Genom användning av basblandningen kan de kända förfarandena modifieras för att uppnå de önskade resultaten i enlighet med uppfinningen. Om en derivatiserad stärkelse, förgelatiniserad stärkelse, förkokt stärkelse eller blandningar därav 'används är någon kokning icke nödvändig för att tillverka det mjuka, torra djurfodret eller något annat foder. Om hela, eller en del av stärkelsen, icke är gelatiniserad, eller kokt, är viss kokning nödvändig för att gelatinisera eller koka den ogelatiniserade eller okokta delen av stärkelse) I vissa fall, även då den lderivatiserade stärkelsen icke är fullständigt kokt eller gelatiniserad, kokes eller gelatiniseras denna_pâ denna sätt. De önskade koktemperaturerna kan lätt bestämmas beroende på typen av stärkelse.
En annan utföringsform av föreliggande uppfinning innebär sammanslagning av den mjuka, torra komponenten med en hård, torr djurfoderkomponent för erhållande av fördelarna innebärande förbättrad smak hos det mjuka, torra djurfodret och de tandrengörande egenskaperna hos det hårda, torra djurfodret. Ett steg i denna sammanslagning innebär behandling av en härd komponent av ett torrt djurfoder, som är huvudsakligen stärkelsehaltig och proteinhaltig till sin natur och som har een fukthalt av S-läï och en kritisk vattenaktivitet av 0,60-0,75. (Begreppet vattenaktivitet definieras i den amerikanska patentskriften 3 380 832). Därefter blandas den hårda komponenten med den behandlade, mjuka komponenten under und- ,vikande av väsentlig ändring i textur, utseende, eller under bibehållande av “egenskaperna hos antingen den hårda komponenten eller den mjuka komponenten under _ förlängd lagring som ett torrt hundfoder. 20 ii 7806488-8 Allmänt kan den hårda komponenten enligt uppfinningen, som har en fukthalt av 5-l5% och en vattenaktivitet av 0,60-0,75, framställas genom att blanda en blandning av stärkelsehaltiga beståndsdelar, animaliskt och vegetabiliskt protein, mineraler och en tillräcklig mängd vatten för behandling och därefter koka bland- ningen genom bakning eller extrusion följt av kylning och torkning, om så er- fordras, för att minska produktens fukthalt till det önskade området. Om fukt- halten skulle falla utanför det önskade området 5-l5% kan justeringar av vatten och/eller processbetingelser utföras för att åstadkomma den önskade fukthalten, och detta faller inom ramen för fackmannens kunskapsomràde. Om dessa fukthalter bibehálles kan vattenaktiviteten AW för det hårda, torra djurfodret bibehållas inom det önskade omrâdet 0,6-0,75. Det är viktigt att understryka att vatten- aktiviteten för både det hårda och det mjuka stycket måste vara ungefärligen densamma. Med andra ord bör förhållandet mellan vattenaktiviteten vara 0,90-l,l0 för de båda styckena.
Under beaktande av de ovan angivna begränsningarna med avseende på vatten- aktiviteten för den hårda komponenten, kan kompositionen tillverkas på ett lämp- ligt sätt för erhållande av den hårda komponenten. Typiska kompositioner eller sammansättningar för erhållande av den hårda komponenten finns beskrivna i den norska utläggningsskriften 140 323. Allmänt omfattar den hårda komponenten från ungefär TO till ungefär 30 vikts-% av ett vegetabiliskt protein, från ungefär 20 till ungefär 60 vikts~% stärkelsehaltiga beståndsdelar, frân ungefär 5% till ungefär l5% fett, och frân ungefär 5% till ungefär 25% av ett animaliskt protein, varvid samtliga halter är baserade pá vikten av den hårda komponenten. Typiskt har den hårda komponenten en fukthalt av 5~l5 vikts-% och företrädesvis B-l2 vikts-%. Genom att justera vattenaktiviteten för denna komponent så att den huvudsakligen överensstämmer med vattenaktiviteten för den mjuka komponenten uppnås en extremt stabil blandning av mjukt, torrt djurfoder och hårt, torrt djurfoder.
Den relativa hárdheten för den hårda komponenten och den mjuka komponenten bestämmes i detta fall under de betingelser, som fastställts av The Food Technology Corporation, l23D0 Parklawn Drive, Rockville, Maryland 20852. Denna organisation har konstruerat en "texturpress" som erhållit beteckningen TP-l eller TP~2. Denna press innefattar en universalcell, som är känd som "CE-l".
Denna cell arbetar lika bra då den är monterad pâ en provapparat av typen Instron TC-M. Cellen utgöres av en ihålig cylinder med ett galler för provning av konsistensen hos tunga geler, växtfett, deg, och liknande produkter. Den skenbara viskositeten för mera fluida produkter kan även bestämmas med använd- ning av denna cell. Denna särskilda cell används anbragt på Instron-apparaten för bestämning av hårdheten. Allmänt visar den maximala kraften i denna cell, som används för att prova de olika komponenterna, mjukheten. De lägre värdena io l5 20 25 30 ,35 7306488-s l2 i testresultaten ger en indikation pä produktens mjukhet. Med andra ord indi- kerar de lägre värdena en mjukare produkt. Exempelvis erhålles med denna cell för ett hårt, torrt djurfoder av standard en belastning överskridande 500 kg.
Med halvfuktiga djurfoder av standardtyp erhålles ett värde inom omrâdet frán E ungefär l00 till 200 kg belastning. Det mjuka, torra djurfodret enligt före- liggande uppfinning ger ett värde vid denna provning av 50-120 kg belastning. _ Det kan således inses, att produkten enligt uppfinningen är mycket mjukare än de hårda, torra djurfodren av standardtyp och detta med en väsentlig marginal, och dessutom inses att produkten är mjukare än eller är lika mjuk som ett halvfuktigt djurfoder; Om den mjuka komponenten och den hårda komponenten sammanslâs för erhållande av ett sammansatt, torrt djurfoder, omfattar den mjuka komponenten från ungefär l0 till ungefär 90 vikts-% av den sammansatta produkten. Företrädesvis omfattar den mjuka komponenten från ungefär 20 till ungefär 80%. Allra helst omfattar den mjuka komponenten från ungefär 30 vikts-% till 70 vikts-% av den sammansatta produkten. I samtliga fall är resten-av den sammansatta produkten den hårda' djurfoderkomponenten. Denna kombination omfattar både smaken hos det mjuka ' stycket och de tandrengörande egenskaperna hos det hårda stycket.
Följande exempel återges för att belysa uppfinningen. I dessa exempel är samtliga delar baserade på vikt, om icke annat anges. _ EXEMPEL l Följande beståndsdelar blandas för erhållande av en lämplig basblandning.
Igßestândsdel Procent e Propylenglykol 30 Vatten 5,4 Talg 29 Derivatiserat majsmjöl 8 Förkokt majsmjöl 27,6 l00,0 De ovannämnda beståndsdelarna blandas för erhållande av en basblandning. Genom att endast blanda dessa beståndsdelar erhålles en mjuk, smidig basblandning. Ingen kokning erfordras enligt detta exempel, eftersom majsmjölet är derivatiserat eller kokt i förväg." Z D DEXEMPEL 2 Förfarandet enligt Exempel l upprepas med undantag av att det derivatiserade majsmjölet ersättes med i förväg kokt majsmjöl. Denna produkt extruderas. En stabil, formbar basblandning erhålles. Den erhållna produkten är mjuk men ändå något hårdare vid beröring än produkten enligt Exempel l. Detta Exempel visar E tydligt fördelen med det derivatiserade majsmjölet för bildning av en stabil _ basblandning. l0 20 25 i: n 7806488-: EXEMPEL 3 Förfarandet enligt Exempel l upprepas med undantag av att det i förväg kokta majsmjölet ersättes med i hög grad derivatiserat majsmjöl. En lämplig bas- blandning erhålles.
EXEMPEL 4 Förfarandet enligt Exempel 2 upprepas med undantag av att okokt majsmjöl används. Enligt detta Exempel företas kokning av blandningen i tillräcklig om- fattning för att gela majsmjölet. En lämplig basblandning erhålles. Detta för- farande visar tydligt nödvändigheten av att koka basblandningen då en ogelad eller okokt stärkelse används. Otillräcklig kokning ger en degartad, smulig, icke-kohesiv produkt, som är omöjlig att forma och följaktligen saknar den önskade texturen.
EXEMPEL 5_ Ett mjukt, torrt djurfoder framställdes pä följande sätt: 75 vikts~% av djurfodret utgör en basblandning, som erhållits enligt Exempel l. Till den i Exempel l tillverkade basblandningen sättes 5% majssirap och 20% majsglutenmjöl.
Basblandningen blandas med majsglutenmjölet, majssirapen och en tillräcklig mängd av ett ätbart rött färgämne för bildning av en deg. Denna deg extruderas vid 5500. Den produkt, som utträder från extrudern formas till strängformiga, kött- liknande produkter, som ser ut som råa hamburgare och skäres till önskad form.
Den erhållna produkten har en vattenaktivitet av ungefär 0,65 och en fukthalt av ungefär ll vikts-%. Den erhållna produkten är mjuk. Efter en lagringsperiod av 3 månader förblir produkten mjuk utan separering i dess komponenter. g EXEMPEL 6 Det i förväg kokta majsmjölet enligt Exempel l ersattes med en frán stärkelse- härledd polysackarid av malto-dextrostyp (känd som "Maltrin l0") från the Grain Processing Company. En ytterst klibbig, viskös vätske bildas, som vid extrudering vid 4306 förblir ytterst klibbig. Som en följd av denna klibbighet bildar den viskösa vätskan icke nagot stycke av bestämd form utan klibbar istället vid skäranordningen. Således visar sig det i förväg kokta majsmjölet enligt detta Exempel vara kritiskt för basblandningen enligt uppfinningen.
EXEMPEL 7 Talg, vatten, l,3-butandiol och derivatiserad majsstärkelse blandas för bildning av en basblandning, Vattnet omfattar l3,5 vikts-% av basblandningen.
Nämnda talg omfattar l9,2 vikts-% och stärkelsen omfattar 45,2 vikts-% av bas- blandningen. Återstoden av basblandningen är 22,1 vikts~% l,3-butandiol. Dessa fyra komponenter sammanföres och blandas i en blandare av blandartyp. Efter en lagringsperiod om 3 månader förblir basblandningen mjuk utan separering i sina komponenter. gio l5 20 25 '30 35' 40 7806488-s ia,, A EXEMPEL 8 lill basblandningen enligt Exempel 7 sättes tillräckligt med material 'för erhållande av ett näringsriktigt, mjukt, torrt djurfoder. Basblandningen utgör 55_vikts-% av djurfodret. Till basblandningen sättes en blandning av salt och vitamin i en mängd av 4%, majssirap (42 dextrosekvivalenter) i en 4 halt av 5%, sojamjöl i en halt av 25%, ll,O% kött- och benmjöl, och en till- räcklig mängd färgämne för âstadkommande av en rödfärgning av djurfodret. Den erhållna blandningen extruderas under bildning av små strängar av djurfoder och 7 för âstadkommande av ett lämpligt djurfoder för användning vid utfodring av djur. - j EXEMPEL 9 Förfarandet enligt Exempel 7 tillämpas med undantag av att vattnet utgör 2l,0%, talgen utgör 30%, l,3-butandiolen utgör lD% och majsstärkelsen utgör 39,0% av basblandningen. En lämplig basblandning erhålles genom extrudering under samtidig kokning. 4 7 ' a 4 ' EXEMPEL io Basblandningen enligt Exempel 9 utväljes för erhållande av ett mjukt, torrt djurfoder och denna utgör 50 vikts-% av djurfodret. Till basblandningen enligt -Exempel 9 sättes 4% av en salt- vitaminblandning, l3,5% majssirap, 21% majsgluten- mjöl, ll,5% sojamjöl, och en tillräcklig mängd färgämne för att ge djurfodret röd färg. Djurfodret extruderas därefter i form av små strängar för erhållande av ett lämpligt djurfoder.. 4 a 4 EXEMPEL ll Ett sammansatt djurfoder med bâde en mjuk komponent och en härd komponent framställdes. Den sammansatta produkten erhålles genom att blanda 60 vikts-%, *räknat på den sammansatta produkten, av djurfodret enligt Exempel 8 och 40 vikts-%, räknat på den sammansatta produkten, av ett hårt, torrt djurfoder med en vatten- aktivitet av 0,65, en fukthalt av 8% och den sammansatta produkten framställdes på konventionellt sätt med nedan angivna komponenter: ' ißestândsdelar 4 Viktsdelar (Hårda torraj Vetemjöl 65 5 4 Kött- benmjöl a l2 5 Sojabenmjöl _ 1 lO 0 Animaliskt fett 4,5 , Havremjöl 4 2 Vitamin, mineral, salt 4 3 Vatten för behandling l0 0 ' Vid lagring bibehåller produkten sina mjuka, torra egenskaper och sina hårda, torra egenskaper, varvid erhålles både en köttliknande smak och den knapriga hârdheten för ett hårt, torrt djurfoder för att bibehålla tandrengörande egenskaper och andra önskvärda egenskaper hos ett hårt djurfoder. 10 15 20 25 30 35 40 is 7806488- EXEMPEL 12 Fö1jande beståndsde1ar sammanföres: TABELL I BASBLANDNING A B C Vikt, g % 4 Basb1andning Foder Vatten 156 9,7 5,2 Propy1eng1yko1 _ 420 25,9 14,0 Ta1g 339 20,9 11,3 54,1 Basb1andnin I förväg ge1at havremjö1 458 28,3 15,3 Derivatiserad majsstärke1se' 247 15,2 8,2 (Mimmi 4227" fran Af. staiey co.) TABELL 11 stuirnonuki A B Vikt g % Foder Basb1andning 1620 54,1 Sa1t, Vitaminer minera1er 120 4,0 Majssirap, 42 DE 432 14,4 Majsg1utenmjö1 732 24,5 45,9 icke-funktione11 sajamjai _ 93 3,1 tinsats 2997 I Tabe11 I återfinns beständsde1ar, som används för framstä11ning av en basb1and- ning.
I spa1t A visas viktsmängden av varje komponent, som används, uttryckt i gram.
I spalt B visas ha1ten basb1andning uttryckt i vikts-%. I spa1t C visas ha1ten, uttryckt i vikts-% av djurfodret, för bestándsde1ar, som används i basb1andningen.
De angivna bestândsde1arna för basb1andningen b1andas för erhä11ande av en 1ämp1ig basb1andning. Tabe11 II visar de beståndsde1ar, som används för erhâ11ande av det mjuka, torra djurfodret som en s1utprodukt. Ti11 basb1andningen sattes den angivna mängden icke-funktione11a bestândsde1ar mede1st b1andningsförfaranden av standardtyp för erhâ11ande av en deg. Produkten framstä11es genom ka11extrudering av en deg. Den erhà11na produkten provas på en apparat en1igt Instron med använd- ning av de ovan beskrivna universa1ce11erna. Tre prövningar utföres med tre o1ika prov av produkten. Ett 100 gram prov av produkten förpackas förhand i en provce11.
En ko1v i form av en stympad kon används för att reducera skjuvningseffekterna vid ce11ens kant. Provce11en monteras pà en 500 kg tryckbe1astningsce11, som drives i fu11 ska1a. Hastigheten för det i tvärriktningen för1öpande huvudet vid dessa prov uppgår ti11 1 cm/min, och pappret i skrivaren rör sig med samma hastig- het. För varje prov av produkten i detta Exempe1 var resu1taten 84, 85 ooh 85 kg io, 15 1 20 25 7sos4ss-s W be1astning, vi1ket visar provets reproduçerbarhet och mjukheten för detta djur- foder. 1 1 1 ' ' -EXEMPEL 13 ' Utfodringsförsök genomföres med den mjuka, torra komponenten en1igt Exempel 12 i jämföre1se med det hårda, torra djurfodret en1igt Exempe1 11. Den mjuka, torra komponenten föredras tyd1igt av försöksdjuren (vid 99% signifikans) var- 'vid 88% av den mjuka, torra produkten konsumeras jämfört med 12% av den hårda, torra produkten. Vidare, då samma försöksdjur utfodras med en b1andning av det mjuka, torra fodret och det hårda, torra fodret i förhä11andet 60:40, i jämföre1se med det hårda, torra fodret och det mjuka, torra fodret, föredras djurfoderblandningen i förhà11ande ti11 enbart det hårda, torra djurfodret (vid 99% signifikans) med 74% förbrukning av b1andningen och 21% förbrukning av det hårda djurfodret. Så1edes visar sig det mjuka stycket förbättra smaken hos det hårda, torra stycket.
. EXEMPEL 14 Förfarandet enïigt Exempe1 12 för provning av mjukheten upprepas med använd- ning av ett kommersie11t ti11gäng1igt, ha1vfuktigt djurfoder, som 1iknar hambur- gare (Ken-L-Ration Burger ti11gäng1igt från The Quaker Oats Company). Detta för- farande upprepades även med användning av ett hårt, torrt djurfoder (Ken-L-Ration , Biskit ti11gäng1igt från The Quaker Oats Company) som ett exempe1 pâ det på' marknaden ti11gäng1iga, hårda, torra djurfodret. För den ha1vfuktiga produkten ,erhä11es med de tre proven 120, 120 resp. 119 kg be1astning. Med den hårda, torra produkten erhâ11es värden på be1astningen överskridande 500 kg, vi1ket överskrider 0 ce11ens provtörmâga. Pâ grund av de 1ägre värdena för produkten en1igt Exempe1 13 dras den s1utsatsen att produkten en1igt Exempe1 13 är mjukare än antingen ett hårt, torrt djurfoder av standard e11er ett ha1vfuktigt djurfoder av standard.

Claims (3)

10 15 20 25 30 7806488-6 17 PATENTKRAV
1. Basblandning för hund- och kattfoder omfattande en dispergerad och homoç blandning av minst en stärkelsehaltig beståndsdel, vilken innefattar en i förväg ko stärkelse, förgelatiniserad stärkelse, derivatiserad stärkelse, i förväg kokt mjöl, förgelatiniserat mjöl, ett derivat av havregryn eller en blandning därav, fett, min en flervärd alkohol, vilken utgöres av glycerol, propylenglykol eller 1,3-butandiol och vatten, varav den stärkelsehaltiga beståndsdelen omfattar 10-90 vikts-% av blan ningen, den flervärda alkoholen omfattar 3-50 vikts-% av blandningen, fettet omfatt 5-55 vikts-% av blandningen, varvid minst 5 vikts~% av blandningen utgöres av vatte k ä n n e t e c k n a d av att minst 0,5 vikts-% av blandningen utgöres av en deri vatiserad stärkelse.
2. Blandning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att fettkomponente utgöres av ett vegetabiliskt eller animaliskt fett eller en vegetabilisk eller ani- malisk olja omfattande 10-40 vikts-% av basblandningen där det vegetabiliska fettet eller den vegetabiliska oljan är härledd från majs, soja, bomullsfrö, jordnötter, lin, raps, solrosor eller blandningar därav, och där det animaliska fettet eller an maliska oljan består av fiskolja, kycklingfett, talg, ister eller späck.
3. Förfarande för framställning av en basblandning, som är lämplig för an- vändning tillsammans med ett stort flertal foder, omfattande att a) man blandar 10-90 % av minst en stärkelsehaltig beståndsdel, vilken inne fattar en i förväg kokt stärkelse, förgelatiniserad stärkelse, derivatiserad stär- kelse, i förväg kokt mjöl, förgelatiniserat mjöl, ett derivat av havregryn eller en blandning därav, som innefattar minst 0,5 vikt-% derivatiserad stärkelse, 5-55 % av minst en fettkomponent, 3-50 % av minst en flervärd alkohol, vilken utgöres av glycerol, propylenglykol eller 1,3-butandiol och minst 5 % vatten för erhållande av en blandning; att b) blandningen upphettas tillräckligt för att gela eller koka den stärkelse haltiga beståndsdelen för att därigenom bilda basblandningen; och att c) basblandningen utvinnes, k ä n n e t e c k n a t av att den stärkelse- haltiga beståndsoelen innefattar minst 0,5 vikts~% derivatiserad stärkelse. 7806488-e SAMMANDRAG Uppfinningen avser en basblandning omfattande en dispergerad och homogen blandning av minst en stärkelsehaltig beståndsdel, fett, minst en flervärd alkohol, och vatten, och enligt uppfinningen omfattar den stärkelsehaltiga beständsdelen _10-90 vikts-% av blandningen, den flervärda alkoholen 3-50 vikts-% av blandningen, fettet 5-55 vikts-% av blandningen, varvid minst 5 vikts-% av blandningen utgöres av vatten. Denna_basblandning används för framställning av ett mjukt, torrt djur- foder och ett sammansatt, torrt djurfoder omfattande en hârd komponent och en mjuk komponent, vilken senare utgöres av det mjuka, torra djurfodret. Uppfinningen av- ser även ett förfarande för framställning av basblandningen, vilket förfarande ut- märkes av följande steg: 5 da) Man blandar 10-90 % av minst en stärkelsehaltig beståndsdel som inne- fattar minst 0,5 vikts-% derivatiserad stärkelse, 5-55 % av minst en fettkomponent, 3-50 % av minst en flervärd-alkohol och minst 5 % vatten för erhållande av en blandning; " 5 b) Blandningen upphettas tillräckligt för att gela eller koka den stär- kelsehaltiga beståndsdelen för att bilda basblandningen; och' s c) Basblandningen utvinnes.
SE7806488A 1978-06-02 1978-06-02 Basblandning for hund- och kattfoder jemte forfarande for dess framstellning SE423476B (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7806488A SE423476B (sv) 1978-06-02 1978-06-02 Basblandning for hund- och kattfoder jemte forfarande for dess framstellning

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7806488A SE423476B (sv) 1978-06-02 1978-06-02 Basblandning for hund- och kattfoder jemte forfarande for dess framstellning

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7806488L SE7806488L (sv) 1979-12-03
SE423476B true SE423476B (sv) 1982-05-10

Family

ID=20335108

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7806488A SE423476B (sv) 1978-06-02 1978-06-02 Basblandning for hund- och kattfoder jemte forfarande for dess framstellning

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE423476B (sv)

Also Published As

Publication number Publication date
SE7806488L (sv) 1979-12-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4284652A (en) Matrix, product therewith, and process
US4229485A (en) Glazed liver coated biscuit or kibble for pets
EP1432319B1 (en) Method for preparing a dog food composition
RU2476073C2 (ru) Экструдированная композиция корма для домашних животных, содержащая триглицериды со средней длиной цепи
CA2415240C (en) New pet food composition and method
US4366175A (en) Glazed liver coated biscuit or kibble for pets
US4454163A (en) Canine biscuit containing discrete meat and/or meat by-product particles and method for making same
EP1838168B1 (en) Process for preparing a meat and carbohydrate based composition for consumption by felines
AU2002327699A1 (en) New pet food composition and method
AU2001268667A1 (en) New pet food composition and method
EP2645875A1 (en) Chunky product in animal food compositions and method for preparing it
JP5743373B2 (ja) ネコ食餌用の組成物
US4015026A (en) Process for preparing a moist pet food additive, the additive, and the resultant pet food
JPS59179041A (ja) 遊離グレ−ビ−を有する半湿ペツトフ−ドおよびその製造方法
EP2352388B1 (en) Precoagulation, prehydration, and pregelatinization process for pet food composition
GB1591406A (en) Matrix for a food product employing said matrix and process for preparing same
CA2827431C (en) Pet food composition
SE423476B (sv) Basblandning for hund- och kattfoder jemte forfarande for dess framstellning
GB2027577A (en) Meat-containing animal biscuit or kibble
SE423478B (sv) Mjukt, torrt hund- och kattfoder jemte forfarande for dess framstellning
SE423477B (sv) Sammansatt torrt hund- och kattfoder jemte forfarande for dess framstellning
DK141645B (da) Plastisk dyrefoder og fremgangsmaade til fremstilling heraf

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 7806488-8

Effective date: 19900522

Format of ref document f/p: F