SE422091B - Inloppslada for en pappersmaskin - Google Patents

Inloppslada for en pappersmaskin

Info

Publication number
SE422091B
SE422091B SE7803387A SE7803387A SE422091B SE 422091 B SE422091 B SE 422091B SE 7803387 A SE7803387 A SE 7803387A SE 7803387 A SE7803387 A SE 7803387A SE 422091 B SE422091 B SE 422091B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
tube
free end
flow
upstream
bushing
Prior art date
Application number
SE7803387A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7803387L (sv
Inventor
K G Edblom
K I Nordin
P O Staaf
E G Stenberg
N-E Strand
B L H Svensson
Original Assignee
Karlstad Mekaniska Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Karlstad Mekaniska Ab filed Critical Karlstad Mekaniska Ab
Priority to SE7803387A priority Critical patent/SE422091B/sv
Priority to US06/021,443 priority patent/US4225386A/en
Priority to CA323,822A priority patent/CA1096675A/en
Publication of SE7803387L publication Critical patent/SE7803387L/sv
Publication of SE422091B publication Critical patent/SE422091B/sv

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21FPAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
    • D21F1/00Wet end of machines for making continuous webs of paper
    • D21F1/02Head boxes of Fourdrinier machines
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21FPAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
    • D21F1/00Wet end of machines for making continuous webs of paper
    • D21F1/02Head boxes of Fourdrinier machines
    • D21F1/026Details of the turbulence section

Landscapes

  • Paper (AREA)
  • Making Paper Articles (AREA)

Description

780-3587-5 2 _varit avsevärt varmare än tubknippet, har rören uppvärmts snabbare än den stela konstruktion vari tubplattorna ingår, och därmed försökt längdutvidga sig snabbare än den stela konstruktionen. I varmare trakter kan motsatsen äga rum, dvs rören kyles snabbare av sval mäld och försöker därmed minska sin längd snabbare än den stela konstruktionen. De uppstående krafterna kan vara mycket stora och deforme- rar inloppslådan, vilket kan leda till små men väsentliga förändringar i geometrin för inloppslådans munstycksöppning med åtföljande förändring av ytviktsprofilen av den framställda banan och behov av justering av munstycksöppningen. Att nå fort- , varighetstillstånd kan ta 8-12 timmar. Under hela denna tid upplevs pappersmaski- nen som instabil och svårstyrd. Utskottskvantiteterna tenderar att bli stora och banbrottsfrekvensen ökar, vilket resulterar i produktions- och kassationsförluster samt otillfredsställande arbetssituation. Dessutom kan de uppstående krafterna vara av samma storleksordning som de krafter som håller rörändarna I tubplattorna, så att ínfästningen av rorandarna kan ge med sig och läckage uppstå¿ Huvudändamålet med föreliggande uppfinning är att åstadkomma en mäldflödesuppriktan- de anordning i vilken kraven på förhållandevis låg vikt och låg total kostnad samt tillräcklig styvhet låter sig förenas utan att positiv eller negativ värmeutvidgning medför några skadliga eller ogynnsamma verkningar.
Enligt uppfinningen uppnås detta ändamål genom att vid inloppslådan av det inled- ningsvis nämnda slaget varje kanal avgränsas av insidan av en sammansatt radíellt ostödd tub; som ingår i ett tubkníppe med ett flertal sådana sammansatta radiellt ostödda tuber, vilka sträcker sig mellan och vid sina ändar är tätande fasthållna i två på avstånd från varandra anordnade och med genomgående hål för tubändarna försedda tubplattor, vilka är inbördes stelt förbundna med varandra och av vilka den ena är belägen uppströms den andra, att vidare varje sammansatt tub innefattar minst två radiellt ostödda rörelement, nämligen ett klenare rörelement med en i K den uppströms belägna tubplattan tätande fasthållen ände och en fri ände, samt ett grövre rörelement med en av den andra tubplattan tätande fasthållen ände och en fri ände, varvid det klenare rörelementet vid sin fria ände har en ytterdíameter som högst är obetydligt mindre än det grövre rörelementets innerdiameter vid dess fria ände, varigenom dels de fria ändarna inom en och samma sammansatta tub är teleskopiskt förskjutbara relativt varandra itillräckliggrad för att upptaga längdändringar orsakade av värmeutvidgning,och dels övergången mellan en fri ände och en angränsande fri ände inom en och samma sammansatta tub bildar ett stegvis utvidgat kanalparti, och att det klenare rörelementet vid sin fria ände innefattar ett radialtätningsdon som medger den teleskopiska förskjutbarheten.
Vid en första föredragen utföringsform innefattar det klenare rörelementet ett rör med en i den uppströms belägna tubplattan tätande fasthållen ände och en fri ände, 7803387-5 och radialtätningsdonet innefattar minst en radialtätring, som är förlagd i ett till tätringen avpassat omkretsspår vid rörets fria ände. Det är därvid lämpligt att radialtätningsdonet innefattar en hylsa, som är fastsatt på det nämnda rörets fria ände och har en ytterdiameter som är något mindre än det grövre rörelementets innerdiameter vid dess fria ände, och att omkretsspâret är anordnat i hylsan.
Vid en andra ännu mer föredragen utföringsform innefattar det klenare rörelementet en bussning med en i den uppströms belägna tubplattan tätande fasthållen ände och en fri ände, vars ytterdiameter är något mindre än det grövre rörelementets inner- diameter vid dess fria ände, radialtätningsdonet innefattar minst en radialtätring, som är förlagd i ett till tätringen avpassat och i bussningen anordnat omkretsspår, och bussningen och de genomgående hålen i den uppströms belägna tubplattan är så ut- formade i förhållande till varandra att bussningen dels kan lösbart fasthållas i ett sådant hål och dels är avlägsningsbar i en riktning motsatt strömningsriktningen.
Därigenom kan bussningen tagas ut för inspektion och/eller byte av tätringen om så skulle anses önskvärt.
Det är därvid lämpligt att tubplattehâlet är ett avsatshål med i strömningsrikt- ningen stegvis minskande diameter, och att bussningen vid sin lösbart fasthållna ände uppvisar en mot avsatsen i hålet anliggande fläns.
Vidare är det lämpligt att de genomgående hålen i den uppströms belägna tubplattan har en minsta diameter som är större än det grövre rörelementets ytterdiameter vid dess fria ände, och att denna fria ände skjuter in en sträcka i hålet. Därigenom kan bussningen göras axiellt kortare och således kostnaden för densamma sänkas.
Ur strömningssynpunkt är det lämpligt att bussningens mot strömningsriktningen axiellt vettande ändyta ligger i plan med tubplattans ändyta.
Det är dessutom lämpligt att bussningen innefattar ett mäldflödesstrypande parti, så att samtliga kanaler tillföras i huvudsak lika stora mäldflöden.
Alternativt eller dessutom kan i båda utföringsformerña en hålplatta med flödes- strypande hål belägna i linje med vart och ett av de klenare rörelementen vara lösbart anordnad på uppströmssidan av den uppströms belägna tubplattan och anligga mot de klenare rörelementen. l vissa inloppsiádor, t.ex. i sådana där mälden tiilföres lådan tvärs maskinrikt- ningen, bildar mäldens strömningsriktning i de klenare rörelementen en vinkel med en omedelbart föregående strömningsriktning i ett utrymme, som är beläget omedel- bart uppströms strömningskanalernas inlopp. Därvid är det lämpligt att i den nämnda 781333 8 7- 5 föregående strömningsriktningen finns omedelbart uppströms vart och ett av dessa 'inlopp en inï utrymmet utskjutande nock, som har en långsamt sig höjande upp- strömssida-och en tvär nedströmssida, vilken sluttar brant mot det ifrågavarande inloppet. Varje inlopp kan varaltillordnad en separat nock eller varje nøck kan vara gemensam för ett flertal i rad liggande inlopp, varvid raden.kan-bålda-vinkel med de tidigare ovan nämnda raderna, och nockarna kan vara anordnadeJpå;bussningar- V na eller på hålplattan när sådan finnes eller också, i den fiörsta utföningsformen, på den uppströms belägna tubplattan.
Strömningskanalernas stegvisa utvidgning är lämplígtvís så.utförd.att vid,varje klenare rörelements fria ände divergerar-strömningskanalen.med edjöpphíngsvinkel av minst ca l radien, företrädesvis ca n/2 radianer, och det'är i:många fall lämp- ligt att strömningskanalen uppvisar minst tvâ partier, s0m.divergerar medfnämnda öppningsvlnkel.
Vid båda utföringsformerna är det vidare lämpligt att de.sammansatta tubernaæäven " är anordnade i ytterligare rader,~vilka bildar en sned vinkel av mellan~ca Lsradian ooh ca l;5 radianer med.de först nämnda raderna, och att.tubplattornaäär inbördes -stelt förbundna med varandra medelst'melflanfde ytterligare radernatanordnade, från den ena tubplattan till den andra sig sträckande och i båda tnbplattornaffast förankrade livplåtar.
Därvid är det lämpligt att de först nämnda raderna är minst femSfiill«an1aJat;;uch =att de sammansatta tuberna är anordnade på'jämna-delningsavstånd^dels*inom de först nämnda raderna och dels-inom de ytterligare raderna.
Dessutom är det lämpligt att den sneda vinkeln och.delningsavståndenfänišå.Naida att vid projektion av samtliga sammansatta tubers centrumlinjer motsatt med centrum- linjerna parallellt plan tvärs maskinriktningen centrumlínjenna är beflägna på in- bördes lika stora avstånd från varandra.
Uppfinníngen kommer i det följande att beskrivas närmare under hänvisning till bi- Fogade ritningar.
Figur l är en sidvy delvis i vertikalsnitt av-en infloppslåda enligt enrfönstaiföre- dragen utföringsform_av uppfinningen.
Figur 2 är ett-vertikalsnitt som i större storlek visar en i figur l ingående sam- mansatt tub.
Figur 3 är ett vertikalsnitt som visar en alternativ utföringsfurm av-den sammansatta tuben. 7803387-5 Figur Ä är en del av ett horisontalsnitt längs linjen I¶>I¶ i figur l och visar mönstret av tuber i tubknippet.
Figur 5 är ett vertikalsnitt liknande figur 2 och visar en alternativ, föredragen ut- föringsform av en sammansatt tub ur tubknippet.
Figur 6 är en perspektivvy av ett i den sammansatta tuben enligt figur 5 ingående klenare rörelement i form av en bussning med en nock.
Figur 7 är ett vertikalsnitt liknande figur 5 men visar en alternativ utföringsform av såväl bussning som nock.
Den i figur I visade inloppslâdan, som är av sluten typ och saknar luftkudde och så- ledes kan kallas mäldspruta, innefattar en tvärfördelare l med en fördelningskammare 3 som sträcker sig tvärs maskinriktningen från maskinens ena sida till dess andra för jämn fördelning av mälden tvärs maskinriktningen. Till fördelningskammaren 3, som visas ha rektangulärt tvärsnitt men likaväl skulle kunna ha ett tvärsnitt av annan form, t.ex. huvudsakligen cirkulärt, kommer mälden genom en ledning 5 från en icke visad pump. Fördelningskammarens 3 tvärsnittsarea minskar kontinuerligt från kammarens inloppsände vid maskínens ena sida till dess utloppsände vid maskinens andra sida, och genom utloppsänden återcirkuleras en delström av mälden. Vanligtvis uppgår kam- marens 3 tvärsnittsarea vid utloppsänden till mellan 2 Z och IÉ 2 av dess tvärsnitts- area vid inloppsänden.
Tvärfördelaren l har en långsida direkt ansluten till en mäldflödesuppriktande an- ordning 7 med ett flertal strömningskanaler 9 anordnade i rader lla-llf, vilka så- som visas i figur Ä sträcker sig huvudsakligen tvärs maskinriktningen. Åtminstone kanalerna inom en och samma rad är inbördes parallella, och samtliga kanaler 9 vidgar sig stegvis i mäldflödets strömnlngsrlktnlng genom kanalerna. Avståndet från steget l en kanal 9 - eller, om kanalen 9 innefattar flera steg, från det sista steget i kanalen - till kanalens utloppsände är lämpligen så stort att tvär- strömningstendenser i flödet åtminstone i huvudsak elimineras. I allmänhet bör därför det nämnda avståndet vara minst 5 gånger större än kanalens 9 hydrauliska diameter inom ifrågavarande kanalavsnitt.
De ur kanalerna 9 utträdande mälddelströmmarna förenas i en munstyckskammare l3.
Munstyckskammaren l3 har i den i figur l visade utföringsformen ett bakre, i maskin- riktningen divergerande parti, i vilket kanalerna 9 mynnar under omlänkning av mälddelströmmarna en nästan rät vinkel. Från det bakre partiet strömmar mälden utan nämnvärd avlänkning in i och genom ett i maskinriktningen konvergerande munstycks- parti och strömmar ut ur munstycket i form av en maskinbred, jämförelsevis tunn 78033 87- 5 stråle. Strålen träffar med liten anslagsvinkel en formningsyta, som i det i fi- gur l visade utföringsexemplet utgöres av ändlös vira 15 visad med en streckprickad linje. Viran 15 löper över en bröstvals 17 och följer därpå mantelytan av en form-V ningsvals 19 över en omslutningsvinkel av i regel mellan ca 1 radian och n radia- ner, och båda valsarna 17 och 19 visas med streckade linjer. Om så önskas kan på för fackmannen välkänt sätt viran 15 utgöra en yttervira, och ytterligare en änd- lös vira, en innervira 21, vara anordnad på det i figur 1 visade sättet, varvid det är lämpligt att virorna löper av formningsvalsen 19 samtidigt; Strålen träf- far lämpligen i eller omedelbart före den punkt där ytterviran 15 börjar kröka sig längs formningsvalsens 19 mantelyta.
Enligt uppfinningen avgränsas varje kanal 9^av insidan av en sammansatt radiellt ostödd tub 23, som ingår i ett tubknippe 25 med ett flertal sådana sammansatta ra- diellt ostödda tuber, vilka sträcker sig mellan och vid sina ändar är tätande fast- 'hållna_i två på avstånd från varandra anordnade och med.genomgående hål för tub- ändarna försedda tubplattor 27 och 29, vilka är inbördes stelt förbundna med varandra -och av vilka den ena (27) är belägen uppströms den andra (29). Vid den i figur 1 vi- sade utföringsformen utgöres tubplattorna 27 och 29 av tjocka, plana plåtar som kan ha en tjocklek av ca 30 resp. ca 50 mm; Den nedströms belägna tubprattan 29 har sådan bredd i maskinriktningen att den sträcker sig fram till munstyckets utloppsspalt och där bildar en läpp #3. En mycket stabil bakre vägg #5 och en tunnare främre vägg #7 med en tjocklek av exempelvis ca 90 mm resp. ca 20 mm är fastsvetsade vid tubplattor- rna 27 och 29 under bildning av en rätvinkligt parallellepipedisk lådkonstruktion, som innesluter tubknippet 25; För att förstyva lådkonstruktionen finns ett flertal livplåtar #9¿ som sträcker sig huvudsakligen i maskinriktningen från den bakre väggen #5 till den främre väggen #7 samt från den ena tubplattan 27 till den.andra 29 och är fastsvetsade vid väggarna #5 och #7 samt tubplattorna 27 och 29. För ytterligare förstyvning finns en främre snedvägg 51 som är fastsvetsad vid en främre kant av den uppströms belägna tubplattan 27 och vid läppen #3 och ett flertal plå- tar 53, som sträcker sig i maskinriktningen från den främre väggen #7 till den främre snedväggen 51 samt från den ena tubplattan 27 till den andra 29 och är fastsvetsade vid tubplattorna 27 och 29 samt väggarna #7 och 51. För att medge att den ovan beskrivna svetsningen utföres är det lämpligt att både den främre väggen #7 och den främre snedväggen 51 består av sektioner, som sträcker sig_ tvärs maskinriktningen från en plåt #9 resp. S3 till en efterföljande plåt, vil- ket beträffande den främre väggen #7 illustreras i figur #.
I figur 1 visas även en anordning för inställning av munstyckets spaltöppning.
Anordningen innefattar en skruv 22 som vid sin ena ände är ledbart fastsatt på utsidan av den bakre väggen #5 ungefär I nivå med den nedströms belägna tubplat- tan 29. En med skruven 22 samverkande icke visad mutter är roterbart lagrad i ett 7803387-5 hus Zü och kan roteras medelst ett hjul 26 i och för förflyttning av muttern och huset 24 längs skruven 22. Två länkar 28 och 30, som företrädesvis är av inbördes samma längd, är vid sin ena ände ledbart lagrade vid huset Zü. Den ena länkens 28 motsatta ände är ledbart fastsatt vid den bakre väggen H5 ungefär i nivå med den uppströms belägna tubplattan 27, under det att den andra länkens 30 motsatta ände är ledbart fastsatt vid en konstruktion som stelt uppbär en svagt vinkel- böjd stabil platta 32, vilken tillsammans med tubplattan 29 avgränsar munstycks- kammaren 13 och vid munstyckets spaltöppning är uttunnad till bildning av en andra läpp BÅ. Avstånden från de nämnda motsatta ändarnas ledpunkter till skruvens led- punkt är lämpligen lika stora. Vid rotation av hjulet 26 kommer läpparna 3ë och H3 att flyttas mot eller från varandra i beroende av hjulets 26 rotationsriktning.
För fininställning av spaltöppningens profil tvärs maskinriktningen finns ett flertal från den andra läppen 3h snett bakåt utskjutande balkar 36, som vid sina fria ändar har ställskruvar 38, men självfallet kan även andra ställdon än skruvar användas¿ Såsom bäst visas i figur 2 innefattar vidare i enlighet med uppfinningen varje sam- mansatt tub 23 minst två radiellt ostödda rörelement, nämligen ett klenare rörele- ment 31 med en i den uppströms belägna tubplattan 27 tätande fasthållen ände 35 och en fri ände 37, samt ett grövre rörelement 33 med en av den andra tubplattan 29 tätande fasthållen ände 39 och en fri ände hl. Det klenare rörelementet 31 har vid sin fria ände 37 en ytterdiameter som högst är obetydligt mindre än det grövre _ rörelementets 33 innerdiameter vid dess fria ände #1. Därigenom uppnås dels att de fria ändarna 37 och #1 inom en och samma sammansatta tub 23 är teleskopiskt förskjut- bara relativt varandra i tillräcklig grad för att upptaga längdändringar orsakade av värmeutvidgning, och dels att övergången mellan en fri ände 37 och en angränsande fri ände Ål inom en och samma sammansatta tub 23 bildar ett stegvis utvidgat kanalparti.
Dessutom innefattar enligt uppfinningen det klenare rörelementet 31 vid sin fria än- de 37 ett radiaitätningsdon 55, som medger den teleskopiska förskjutbarheten.
Vid den i figur 2 visade utföringsformen innefattar det klenare rörelementet 31 ett rör 57 med en i den uppströms belägna tubplattan 27 tätande fasthållen ände 35 och en fri ände 37, och radialtätningsdonet 55 innefattar minst en (två visade) radialtätring 59, som är förlagd i ett till tätringen 59 avpassat omkretsspår 61 vid rörets 57 fria ände 37. Vidare visas i figur 2 att radialtätningsdonet S5 kan innefatta en hylsa 63, som är fastsatt på det nämnda rörets 57 fria ände och har en ytterdiameter som är något mindre än det grövre rörelementets 33 innerdia- meter vid dess fria ände hl, om omkretsspåret 61 är anordnat i hylsan 63.
I figur 2 visas radialtätringarna 59 som konventionella 0-ringar av gummi, och det grövre rörelementet 33 visas som ett rör med konstant diameter utmed sin längd. 7803387-5 e' _ ¿ fRören 57 och 33 är tätande fasthållna i tubplattorna 27 resp. 29 genom tubpress- ning, men den tätande fasthållningen kan även åstadkommas på andra för fackmannen välkända sätt, t.ex. genom svetsning eller hårdlödning. Sanma fastsättningsmetod väljes lämpligen för hylsans 63 fastsättning på den fria röränden 37, men hylsan 63 kan även vara utformad i ett stycke med det klenare röret 57, varvid i ett _ytterlighetsfall omkretsspåren 6l kan vara belägna i själva väggen av röret:57. iSåsom visas i figur 2 divergerar strömningskanalen 9 vid det klenare rörelementets .3l fria ände 37 med en öppningsvinkel u av mellan ca l radian-och ca n radianer.
Den i figur 2 visade vinkeln a uppgår till ca n radianer, medan i figur 3 visas en mer föredragen utföringsform i vilken vinkeln u uppgår till ca n/Zfnadianer.
Det klenare röret S7 kan exempelvis ha en innerdiameter av 16 mm och en längd av i50 mm och det grövre röret 33 en innerdiameter av 35 mm och en längd-av*360 mm samt en effektiv längd nedströms hylsan 63 av 336 mn, men dessa värdenfkan variera inom vida gränser. Ett riktvärde är dock att vid maximalt mäldflödelströmningshastig- heten genom det klenare rörelementets 57 smalaste parti företrädesvis.bör uppgå till _omkring l0 m/s-och att tryckfallet därvid företrädesvis bör uppgå till omkringißü kPa, *samt att den nämnda effektiva längden bör vara minst 5, företrädesvis minst 8, gånger -det grövre rörets 33 innerdlameter.
'Av figur Ä framgår att de sammansatta tuberna 23, vilka för enkelhets skull visas som cirklar, även är anordnade i ytterligare rader 65m-65q, vilka bildar en sned vinkel 6 av mellan ca I radian och ca l,5 radlaner med de först nämnda raderna lla-lif. Raderna li är företrädesvis minst fem till anteit (sex visas), och de sam- mansatta tuberna 23 är anordnade på jämna deiningsavstånd 67 respektive 69 dels inmu raderna il och dels inom raderna 65, och vidare är den sneda vinkeln B och deinings- avstånden 67 och 63 så valda att vid projektion av samtliga sammansatta tubers 23, centrumlinjer mot ett med centrumiinjerna parallellt plan 7l tvärs maskinriktnlngen centrumlinjerna är belägna på inbördes lika stora avstånd'från»varandras Därigenom uppnås jämnast möjliga fördelning av mälden i"en riktning tvärs maskinriktningen.
Vid den i figur Ä visade utförlngsformen är vinkeln 8 l,ü radianer, delnlngsavstån- den 67 i raderna ll är 55 mm och delningsavstånden 69 i raderna 65 är vid projektion mot ett exakt i maskinriktningen sig sträckande plan likaledes 55 mm, dvs delnings- avstånden 69 sedda exakt i radernas 65 längdriktning är något större (ca l,5 2 stör- re) än delningsavstånden 67 i raderna ll.
Monteringen av de sammansatta tuberna 23 l tubplattorna 27 och 29 för bildning av tubknippet 25 är enkel att utföra. Först skjutes det kienare.rörelementet 31 in i det grövre till sitt ungefärliga arbetsläge, och sedan före; den erhållna samman- satta tuben 23 in på avsedd plats, med det klenare rörelementet 3l först, genom den nedströms belägna tubpiattan 29, vars hål är störst. Därefter förankas den 7803387-5 sammansatta tubens 23 ena ände genom tubpressning, svetsning, hårdlödning eller liknande i avsett läge i den ena tubplattan, och efter eventuellt nödvändig längdjustering av den sammansatta tuben 23 genom hopskjutning eller utdragning fixeras den andra änden i avsett läge i den andra tubplattan på motsvarande sätt.
Självfallet är det naturligtvis möjligt att förankra samtliga grövre tubändar först och de klenare tubändarna därefter eller omvänt om så önskas.
Eftersom de två ytterligare utföringsformer som visas på ritningarna har många särdrag gemensamma med den ovan beskrivna utföringsformen användes i den följan- de beskrivningen motsvarande hänvisningsbeteckningar ur l00-serien för utförings~ formen enligt figur 5 och 6 och ur 200-serien för utföringsformen enligt figur 7.
Vid dessa ytterligare utföringsformer av uppfinningen innefattar således det kle- nare rörelementet l3l resp. 231 i stället för ett rör 57 en bussning l57 resp. 257 med en i den uppströms belägna tubplattan l27 resp. 227 tätande fasthâllen ände l35 resp. 235 och en fri ände l37 resp. 237. Denna fria ändes ytterdiameter är något mindre än det grövre rörelementets l33 resp. 233 innerdiameter vid dess fria ände l4l resp. Zhl. Radialtätningsdonet l55 resp. 255 innefattar minst en radialtätring l59 resp. 259, som är förlagd i ett till tätringen avpassat och i bussningen anordnat omkretsspår l6l resp. 261. Vidare är bussningen och de genom- gående hålen i den uppströms belägna tubplattan l27 resp. 227 så utformade i för- hållande till varandra att bussningen l57 resp. 257 dels kan kvarhållas i ett så- dant hâl och dels är avlägsníngsbar i en riktning motsatt strömningsriktningen.
Därigenom uppnås att, om så anses önskvärt, bussningen l57 resp. 257 lätt kan av- lägsnas i och för inspektion och eventuellt utbyte av den såsom 0-ring visade ra- dialtätringen l59 resp. 259.
För att uppnå den lösbara fasthållningen av bussningen l57 resp. 257 i hålet utan att riskera att den av trycket från mälden pressas igenom tubplattan l27 resp. 227 är det lämpligt att bussningen har en största ytterdiameter som är större än hålets minsta diameter. Företrädesvis är tubplattehålet ett avsatshål med i strömningsrikt- ningen stegvis minskande diameter, varvid bussningen l57 resp. 257 vid sin lösbart fasthâllna ände l35 resp. 235 uppvisar en mot avsatsen i hålet anlíggande fläns l73 resp. 273. Det är därvid lämpligt att en radialtätring l75 resp. 275, t.ex. en 0-ring, är förlagd i ett till tätringen avpassat spår l77 resp. 277 anordnat i flänsens l73 resp. 273 omkretsyta för tätande anliggning av tätringen mot hålets vägg. Om så önskas kan bussningen mellan tätringarna l59 och l75 resp. 259 och 275 vara försedd med en icke visad skruvgänga för ingrepp i en likaledes icke visad motsvarande skruvgänga anordnad i tubplattehålet. Det är därvid lämpligt att för in- och utskruvning av bussningen dess uppströmsvettande ändyta är försedd med ett eller flera icke visade små bottenhål, som eventuellt tillsammans med bussningens centrala vsosssv-5 Id genomströmningshål ger greppmöjlighet för en klonyckel-med två till hålen anpas- sade cylindriska utsprång eller-klor.
Vidare innefattar bussningen 157 resp. 257 lämpligen ett mäldflödesstrypande parti 179 resp. 279, vilket såsom visas i figur 7 kan vara utformat som en konventionell stryp- eller .mätf1äns. På grund av det tryckfall som uppstår över bussningenfhâlles den under drift alltid i avsett läge; Om emellertid mäldflödet och därmed-tryckfal- let över bussningen upphör och bussningen är belägen i en undre ände av den samman- satta tuben är det i vissa fali möjligt att mälden strömmar tillbaka genom.den sammansatta tuben med sådan kraft att tätningsringarna 159 och 175 resp.{Z59 och . 275 ej förmår hålla kvar bussningen 157 resp. 257 i dess avsedda-1äge. I sådana fall kan man tillgripa särskilda hållarorgan, t.ex. en icke visad skruv; som är lnskruvad i tubplattan l27 resp. 227 i kanten av avsatshålet. En hå1p1atta¿28l kan såsom visas I-figur 7 utföra samma tjänst.
'När mäldens anströmníngsriktning mot strömningskanalernas 109_respr-209 inlopp 189 -resp. 289 bildar en vinkel med mäldens strömningsriktning gneom bussningen, såsom ' är fallet vid en tvärs maskinriktningen matad inloppslåda, är det í regel lämpligt att anordna en 1 anströmningsriktningen omedelbart uppströms det nämnda inloppet 189 resp. 289 belägen och från bussnlngen 157 resp. hålplattan 281 in i fördel- ningskammaren 103 resp. 203 utskjutande nock 183 resp. 283 med enslångsamt sig ' höjande uppströmssida l85 resp. 285 och en tvär nedströmssida^187;resp.fZ87,-vil- .ken sluttar brant mot det ifrågavarande inloppet 189 resp.:289.=Med:sådana nockar undvikes risken för att en fiberansamiifig hildas vid inloppets i-anströmningsrikt- ningen-nedströms belägna kant. En sådan fiberansamling påverkaramäldströmningen genom inloppet ofördelaktigt och kan ryckas med genom inloppslâdan och komma ut på _viran så att papprets kvalitet försämras.
Vid den i figurerna 5 och 6 visade utföringsformen är en-separat nock 183 tillord- nad varje inlopp 189. Den visade nocken 183 har i anströmningsriktningen*tillväxan- de höjd och bredd, så att den är som högst och bredast vid inloppet 189;.där bred- , den lämpligen uppgår till mellan 90 Z och 110 % av inloppets 189 diameter och höj- den lämpligen uppgår till minst ca hälften av inloppets diameter.;Samtidigt bör dock nocken 183 ha en sådan längd att nockens stigníngsvinkel från bussningens 157 nock- försedda ändyta är högst ca 0,35 radianer. Ett flertal olika detaljutformningar av nocken 183 är tänkbara. Såsom exempel kan nämnas att nocken 183 i stället”för det visade trïangulära tvärsnittet (vinkelrätt mot anströmningsrlktningen).kanäha ett rundat, t.ex..ha1v§irku1ärk tvärsnitt eller ett rektangulärt tvärsnittfmed i anström- ningsriktníngen konstant eller tilltagande bredd och därmed minska risken för fiber- ansamling på en skarp "tak"-kant. 7803387-5 ll Vidare visas i figur S att en uppstyvande livplåt IÄ9 är fastsvetsad vid den uppströms belägna tubplattan l27, att avsatshålets i tubplattan l27 minsta dia- meter är större än det grövre rörelementets 133 ytterdiameter vid dess fria ände lül, och att denna fria ände lül skjuter in i hålet, varigenom bussningens l57 längd kan minskas. Bortsett från nocken l83 ligger bussningens mot fördelnings- kammaren l03 axiellt vettande ändyta i plan med tubplattans l27 ändyta, så att vid övergången mellan dessa ändytor det ej finnes någon kant på vilken en fiber- ansamling skulle kunna byggas upp.
Vid den utföringsform som visas i figur 7 är nockarna 283 utformade i hålplattan 28l, vilken har flödesstrypande hål 29l belägna i linje med var och en av buss- ningarna 257 och är lösbart anordnad på uppströmssidan av den uppströms belägna tubplattan 227 och anligger mot bussningarna 257. Hålen 29l är således liksom de sammansatta tuberna anordnade i rader som sträcker sig tvärs maskinriktningen och i ytterligare rader som bildar en nästan rät vinkel med de förstnämnda raderna.
Var och en av nockarna 283 är gemensam för samtliga hål 29l inom en sådan ytter- _ ligare rad. Nockarna 283 har bildats genom att i hâlplattan 281, vilken kan bestå av metall eller lämplig plast såsom exempelvis polymetylmetakrylat, inskurits spår med huvudsakligen triangulärt tvärsnitt och vilkas längdriktning är parallell med de nämnda ytterligare raderna. Företrädesvis är hålplattan utformad på det sätt som anges i den svenska patentskriften Zlfl l00, till vilken hänvisas.
Vidare utvidgar sig strömningskanalen 209 i två steg med öppningsvinkeln'a vid sin passage genom bussningen 257. Det inses lätt att, om så önskas, det klenare rörelementet i vilken som helst av de ovan beskrivna utföringsformerna kan modifieras till att innefatta ett godtyckligt antal stegvisa utvidgningar och att motsvarande även gäller det grövre rörelementet.
Uppfinningen är ej begränsad till de ovan såsom belysande exempel beskrivna och på ritningarna visade utföringsformerna, utan ett flertal variationer och modifikatio- ner därav inom ramen för de efterföljande patentkraven är tänkbara. Exempelvis kan tubknippet anordnas så att strömningsriktningen genom detsamma blir i huvudsak paral- lell med strömningsriktníngen i munstyckskammaren. Vidare behöver ej tubplattorna vara plana utan kan vara cylinderbâgformigt krökta med gemensamt krökningscentrum. varvid de sammansatta tuberna sträcker sig huvudsakligen radiellt mellan tubplattor~ na och den uppströms belägna tubplattan har större krökningsradie än den andra tub- plattan. Dessutom kan i fördelningskammaren och munstyckskammaren vara anordnade maskinbreda, mäldflödesstyrande väggorgan för att hålla två eller flera mälder, som skall bilda var sitt skikt i en skiktad pappersprodukt, åtskilda från varandra så länge som möjligt före formningen av en flerskiktsbana. Livplåtarna behöver ej 7803387-5 0 12 alltid vara svetsade mot den uppströms belägna tubplattan, och vid ïnloppslådor för låga tryck och således låga hastigheter (mindre än eller lika med ca 600-700 m/min.) kan de í regel undvaras.

Claims (1)

  1. 7803387-5 13 PATENTKRAV
    1. lnloppslàda för en pappersmaskin och innefattande en mäldflödesuppriktandc anordning (7) med ett flertal strömningskanaler (9, 109, 209) anordnade i rader (11), som sträcker sig huvudsakligen tvärs maskinriktningen, varvid åtminstone kanalerna (9, 109, 209) inom en och samma rad (ll) är inbördes parallella, vilka kanaler (9, 109, 209) vidgar sig stegvis i mäldflödets strömningsriktning genom kanalerna (9, 109, 209), k ä n n e t e c k n a d av att varje kanal (9, 109, 209) avgränsas av insidan av en sammansatt radiellt ostödd tub (23), som ingår i ett tubknippe (25) med ett flertal sådana sammansatta radiellt ostödda tuber (23), vilka sträcker sig mellan och vid sina ändar är tätande fasthållna i två på av- stånd från varandra anordnade och med genomgående hål för tubändarna försedda tub- plattor (27, 29; 127; 227), vilka är inbördes stelt förbundna med varandra och av vilka den ena (27, 127, 227) är belägen uppströms den andra (29), att vidare varje sammansatt tub (23) innefattar mlnst två radiellt ostödda rörelement, näm- ligen ett klenare rörelement (31, 131, 231) med en i den uppströms belägna tub- plattan (27, 127, 227) tätande fasthållen ände (35, 135, 235) och en fri ände (37, 137, 237), samt ett grövre rörelement (33, 133, 233) med en av den andra tubplattan (29) tätande fasthâllen ände (39) och en fri ände (41, läl, Zël), varvid det klenare rörelementet (31, 131, 231) vid sin fria ände (37, 137, 237) har en ytterdiameter som högst är obetydligt mindre än det grövre rörelementets (33, 133, 233) innerdiameter vid dess fria ände (41, lhl, 241), varigenom dels de fria ändarna (37, 41; 137, 141; 237, Züll inom en och samma sammansatta tub (23) är teleskopiskt förskjutbara relativt varandra i tillräcklig grad för att upptaga längdändringar orsakade av värmeutvidgning, och dels övergången mellan en fri ände (37, 137, 237) och en angränsande fri ände (hl, lhl, Zül) inom en och samma samman- satta tub (23) bildar ett stegvis utvidgat kanalparti, och att det klenare rörele- mentet (31, 131, 231) vid sin fria ände (37, 137, 237) innefattar ett radialtätnlngs- don (55, 155, 255) som medger den teleskopiska förskjutbarheten.
    2. lnloppslåda enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att det klenare rör- elementet (31) innefattar ett rör (57) med en i den uppströms belägna tubplattan (27) :stands fasthsilen ände (35) och en fri ände (37), och att radialcärnfngsdanet (55) innefattar minst en radíaltätring (59), som är förlagd i ett till tätringen (59) avpassat omkretsspår (61) vid rörets (57) fria ände (37).
    3. lnloppslåda enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a d av att radialtätnings- donet (55) innefattar en hylsa (63), som är fastsatt på det nämnda rörets (57) fria ände (37) och har en ytterdiameter som är något mindre än det grövre rörele- mentets (33) innerdiameter vid dess fria ände (41), och att omkretsspåret (61) är anordnat i hylsan (63). 7803387-5 i I, Ä. Iflloppslåda enligt krav 1, k ä n n e t e c kln a d av att det klenare_ rörelementet (131, 231) innefattar en bussning (157, 257) med en i den uppströms belägna :Llbpiatzan (127, 227) :ätandeafasithålren ände (135, 235) Den en fra. ände (137, 237), vars ytterdiameter är något mindre än det grövre rörelementets (133, 233) innerdiameter vid dess fria ände (lül, Zël), att radialtätningsdonet*(155, 255) innefattar minst en radialtätring (159, 259), som är förlagd i ett till tätringen (159, 259) avpassat och i bussningen (157, 257) anordnat omknetsspår (161, 261), och att bussningen (157, 257) och de genomgående hålen i den upp- ströms belägna tubplattan (127, 227) är så utformade i förhållande till varandra att bussningen (157, 257) dels kan lösbart fasthållas i ett sådant hål och dels är avlägsningsbar i en riktning motsatt strömningsriktningen.
    5. lnloppslåda enligt krav Ä, k ä n n e t e c k n a d av att.tubplattefiålet är ett avsatshål med i strömhingsriktningen stegvis minskande diameter,voçh att bussningen (157, 257) vid sin lösbart fasthållna ände (135, 23S).uppvrsar en mot avsatsen i hålet anliggande fläns (173, 273). 7 '6. lnloppslåda enligt krav Å eller 5, k ä n n e t e c-k n a'd av att de genom- gående hålen i den uppströms belägna tubplattan (127) har en minsta diameter som är större än det grövre rörelementets (133) ytterdiameter vid dess'fnia ände (lüll, och att denna Fria ände (lål) skjuter in en sträcka i hålet.
    7. alnloppslåda enligt något av kraven Å-6, k ä n n e t e c k n a'd av att bu5sningens_(l57, 257) mot strömningsriktningen axiellt vettande ändyta ligger i plan med tubplattans (127, 227) ändyta. 8, lnloppslåda enligt något av kraven Å~7, k.ä n n e t e_c k n a d 'av att buss- _ningen (l57,'257) innefattar ett mäldflödesstrypande parti (179, 279).
    9. Inloppslåda enligt något av kraven 1-8, k ä n n e t.e o k n'a d .av'att en hålplatta (281) med flödesstrypande hål (291) belägna i linje med vart och ett av de klenare rörelementen (231) är lösbart anordnad på uppströmssidan av den upp- Ströms belägna tubplattan (227) och anligger mot de klenare rörelementen (231).
    10. lnloppslåda enligt något av kraven l~9, varvid mäldens strömningsriktning i de klenare rörelementen (131, 231) bildar en vinkel med en omedelbart föregående strömningsriktning i ett utrymme (103, 203) som är beläget omedelbart uppströms strömningskanalernas (109, 209) inlopp (l89,.289), k ä n n e t e*c k n,a“d av att i den nämnda Föregående strömningsriktningen finns omedelbart uppströms vart och ett av dessa inlopp (189, 289) en in i utrymmet (103, 203) utskjulande nock (183, 283), som har en långsamt sig höjandc uppsrrömssida (183, 285) ooh en tvär ned- G strömssida (187, 287), vilken sluttar b|ant_mot dc? ifrågavarande inloppet (189, 289) 15 7805387-5 ll. lñloppslâda enligt något av kraven l~l0, k ä n n n e t e c k n a d av att vid det klenare rörelementets (31, l3l, 231) fria ände (37, l37, 237) divergerar strömningskanalen (9, 109, 209) med en öppningsvinkel (o) av mellan ca I radian och ca n radianer, företrädesvis ca n/2 radianer. l2. "lnloppslâda enligt krav ll, k ä n n e t e c k n a d av att strömningska- nalen (209) uppvisar minst två partier, som divergerar med nämnda öppningsvinkel (a). l3. Inloppslåda enligt något av kraven l-l2, k ä n n e t e c k n a d av att de sammansatta tuberna (23) även är anordnade i ytterligare rader (65), vilka bil- dar en sned vinkel (B) av mellan ca l radian och ca l,5 radianer med de först V nämnda raderna (ll), och att tubplattorna (27, 29) är inbördes stelt förbundna med varandra medelst mellan de ytterligare raderna (65) anordnade, från den ena tubplnttan (27) till den andra (29) sig sträckande och i båda tubplattorna (27, 79) Fast förankrade livplåtar (H9). lå. lnloppslåda enligt krav l3, k ä n n e t e c k n a d av att de först nämnda raderna (ll) är minst fem till antalet, och att de sammansatta tuherna (23) är anordnade på jämna delningsavstånd (67 resp. 69) dels inom de först_nämnda raderna (ll) och dels inom de ytterligare raderna (65).
    15. lnloppslåda enligt krav lü, k ä n n e t e c k n a d av att den sneda vinkeln (B) och delningsavstânden (67, 69) är så valda att vid projektion av samt~ liga sammansatta tubers (23) centrumlinjer mot ett med centrumlinjerna parallellt plan (71) tvärs maskinriktningen centrumlinjerna är belägna på inbördes lika stora avstånd från varandra. ÅNFURDÅ PUBLIKATIONER: Sverige 417 733 (D2lF 1/02)
SE7803387A 1978-03-23 1978-03-23 Inloppslada for en pappersmaskin SE422091B (sv)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7803387A SE422091B (sv) 1978-03-23 1978-03-23 Inloppslada for en pappersmaskin
US06/021,443 US4225386A (en) 1978-03-23 1979-03-19 Headbox for a paper machine
CA323,822A CA1096675A (en) 1978-03-23 1979-03-20 Headbox for a paper machine

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7803387A SE422091B (sv) 1978-03-23 1978-03-23 Inloppslada for en pappersmaskin

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7803387L SE7803387L (sv) 1979-09-24
SE422091B true SE422091B (sv) 1982-02-15

Family

ID=20334409

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7803387A SE422091B (sv) 1978-03-23 1978-03-23 Inloppslada for en pappersmaskin

Country Status (3)

Country Link
US (1) US4225386A (sv)
CA (1) CA1096675A (sv)
SE (1) SE422091B (sv)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4539075A (en) * 1983-01-04 1985-09-03 Oy Tampella Ab Lapintie Perforated sheet for the head box of a paper machine

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI61737C (fi) * 1980-12-17 1982-09-10 Valmet Oy Reglerbar inloppslaoda foer pappersmaskin
DE4017446C2 (de) * 1990-05-30 1995-02-23 Escher Wyss Gmbh Flotations-Deinking-Vorrichtung
FI100894B (sv) * 1993-07-01 1998-03-13 Valmet Paper Machinery Inc Förfarande och anordning vid reglering av inloppslådan
WO1995009272A1 (en) * 1993-09-28 1995-04-06 Beloit Technologies, Inc. A transitional duct for a headbox
DE19728599A1 (de) * 1997-07-04 1999-01-07 Voith Sulzer Papiermasch Gmbh Stoffauflauf
US6083351A (en) * 1998-03-25 2000-07-04 Voith Sulzer Paper Technology North America, Inc. Dilution control device for a wet end of a paper-making machine
DE19932745A1 (de) * 1999-07-14 2001-03-22 Voith Paper Patent Gmbh Regelung des Druckes in einer Stoffauflaufdüse
DE10213853A1 (de) * 2002-03-27 2003-10-16 Voith Paper Patent Gmbh Mehrschicht-Stoffauflauf

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3309264A (en) * 1964-01-17 1967-03-14 Beloit Corp Flow distributor for a papermaking machine
GB1069560A (en) * 1964-12-23 1967-05-17 Karlstad Mekaniska Ab Hole plate in a one-sided inlet headbox of a paper machine
DE1941424C3 (de) * 1969-08-14 1980-07-10 Escher Wyss Gmbh, 7980 Ravensburg Stoffauflauf für eine Papiermaschine
CH572127A5 (sv) * 1973-08-29 1976-01-30 Escher Wyss Gmbh
CH608050A5 (sv) * 1976-02-25 1978-12-15 Escher Wyss Gmbh
SE7609140L (sv) * 1976-08-16 1978-02-17 Karlstad Mekaniska Ab Sett att i en inloppslada erhalla en finblandning av meld och inloppslada for utforande av settet

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4539075A (en) * 1983-01-04 1985-09-03 Oy Tampella Ab Lapintie Perforated sheet for the head box of a paper machine

Also Published As

Publication number Publication date
CA1096675A (en) 1981-03-03
US4225386A (en) 1980-09-30
SE7803387L (sv) 1979-09-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE422091B (sv) Inloppslada for en pappersmaskin
US5262010A (en) Dewatering device with adjustable force elements for the web-forming section of a papermaking machine
US4897158A (en) Headbox apparatus for a papermaking machine
US5304285A (en) Stock-inlet for papermaking machine
SE464922B (sv) Pressvals
SE454449B (sv) Forfarande och anordning vid press- eller torkpartier i en pappersmaskin
US4824524A (en) Multi-ply headbox for a papermaking machine
CS271301B2 (en) Teeming nozzle for liquid metal supply into casting machine
CA2177927C (en) Headbox of a paper/board machine
US2894581A (en) Fluid stock distributor
SE501798C2 (sv) Flerskiktsinloppslåda
SE509622C2 (sv) Förfarande för drivning av ett viraparti i en pappersmaskin samt viraparti för framställning av ändlösa fiberbanor
JPS6117567B2 (sv)
SE462687B (sv) Flerskiktsinloppslaada
US5853482A (en) Method and apparatus for applying a coating solution
US4137124A (en) Head box for a papermaking machine
US2904461A (en) Method and apparatus for controlling flow of stock through a slice jet
FI76607B (fi) Anordning foer matning av massa pao viran i en pappersmaskin.
US5082530A (en) Method and device in headbox of paper, board or pulp drying machine
US4221635A (en) Pulp feed for a papermaking machine
SE468214B (sv) Inloppslaada foer en pappersmaskin eller liknande
SE447139B (sv) Reglerbar inloppslada for pappersmaskin
US6502434B1 (en) Effluent shower for pulp washer
SE440924B (sv) Inloppslada
US3016089A (en) Cylindrical pressure headbox

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 7803387-5

Effective date: 19910117

Format of ref document f/p: F