SE418656B - Forfarande vid in- och avspelningsanordning for utforande av forfarandet - Google Patents

Forfarande vid in- och avspelningsanordning for utforande av forfarandet

Info

Publication number
SE418656B
SE418656B SE8006772A SE8006772A SE418656B SE 418656 B SE418656 B SE 418656B SE 8006772 A SE8006772 A SE 8006772A SE 8006772 A SE8006772 A SE 8006772A SE 418656 B SE418656 B SE 418656B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
information
personal identification
decoding
personal
signal
Prior art date
Application number
SE8006772A
Other languages
English (en)
Inventor
Bo Lofberg
Original Assignee
Loefberg Bo
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Loefberg Bo filed Critical Loefberg Bo
Priority to SE8006772A priority Critical patent/SE418656B/sv
Publication of SE418656B publication Critical patent/SE418656B/sv
Priority to US06/385,374 priority patent/US4528588A/en
Priority to EP81902721A priority patent/EP0067998B1/en
Priority to JP56503163A priority patent/JPS57501899A/ja
Priority to DE8181902721T priority patent/DE3174408D1/de
Priority to CA000386730A priority patent/CA1183950A/en
Priority to AT81902721T priority patent/ATE19320T1/de
Priority to ES81505794A priority patent/ES8305961A1/es
Priority to AU76418/81A priority patent/AU547877B2/en
Priority to PCT/SE1981/000279 priority patent/WO1982001273A1/en
Priority to IT8124189A priority patent/IT1194098B/it
Priority to DK233682A priority patent/DK151744C/da
Priority to NO821727A priority patent/NO821727L/no
Priority to FI823651A priority patent/FI74160C/sv
Priority to US06/682,264 priority patent/US4595950A/en

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G11INFORMATION STORAGE
    • G11BINFORMATION STORAGE BASED ON RELATIVE MOVEMENT BETWEEN RECORD CARRIER AND TRANSDUCER
    • G11B23/00Record carriers not specific to the method of recording or reproducing; Accessories, e.g. containers, specially adapted for co-operation with the recording or reproducing apparatus ; Intermediate mediums; Apparatus or processes specially adapted for their manufacture
    • G11B23/30Record carriers not specific to the method of recording or reproducing; Accessories, e.g. containers, specially adapted for co-operation with the recording or reproducing apparatus ; Intermediate mediums; Apparatus or processes specially adapted for their manufacture with provision for auxiliary signals
    • G11B23/36Signals on record carriers or on containers and recorded by the same method as the main recording

Landscapes

  • Signal Processing For Digital Recording And Reproducing (AREA)

Description

t. sooevvz-i i i 2- Från filmindustrins sida har man visat intresse för en ny användning av videoskiva eller videoband som innebär att man parallellt med lanseringen av en ny film på biograferna även tillhandahåller filmen på videoskiva eller video- band. I stället för att besöka biografen skall man då kunna hyra en film på videoskiva eller videoband och se den hemma. Av särskilt intresse förväntas denna möjlighet vara för personer som av praktiska skäl ej kan besöka biogra- fen. Videoskivorna eller videobanden kan då exempelvis distribueras via bio- grafkassorna, där man då kan hyra en film ena dagen och eventuellt återlämna densamma nästföljande dag. Varje biograf som spelar en viss film kan samtidigt ha tillgång till ett antal videoskivor eller videoband med samma film för ut- hyrning.
De problem som aktualiseras vid en sådan användning av videoskivan eller videobandet är av huvudsakligen två slag. Det första problemet har redan be- rörts ovan och avser s.k. piratkopiering. En filmproducent som skall förväntas ställa fi lmprogram till förfogande för sådan användning måste kunna tillförsäk- ras ett tillfredställande skydd mot obehörig användning genom piratkopiering.
Det andra problemet är av administrativt slag och 'sammanhänger med hur man på ett enkelt och tillförlitligt sätt skall kunna registrera uthyrningskundens identitet, datum för uthyrning resp. återlämni ng hyresavgi ft, mn. Ändamålet med uppfinningen är att åstdkomma ett förfarande av inlednings- vis nämnt slag och en anordning för utförande av detta förfarande som möjliggör en lösning på nämnda problem vid uthyrning eller försäljning av videoband och videoskivor med förinspelade program.
Uppfinningsändamålet uppnås genom ett förfarandet av inledningsvis nämnt slag som enligt uppfinningen är kännetecknat av att en bild- och/eller ljud- infonnationen innehållande informationssignal (INF) kodas före registrering på uppteckningsbäraren eller ett ämne för dess framställning, varvid kodningen kan innebära att en pseudoslumpbitföljd överlagras på infonnationssignalen, v_ar- efter den så kodade i nformationssignalen (CINF) utnyttjas för styrning av ett regi streringsorgan som utför registreringen på uppteckningsbäraren eller ämnet, att vid avspelning den avlästa, kodade informationssignalen (CINF) avkodas (DINF) och samtidigt modifieras (MINF) genom införing av en personidentifie- ringsinfonnation före tillföri ng till en återgivningsapparat, varvid avkodning- en sker med utnyttjande av avkodningsinformation, vilken liksom även person- identifieringsinforrnationen erhålles från en företrädesvis kortformad och för innehavaren av uppteckningsbäraren personlig databärare.
Den nämnda, personliga databäraren, som kan innefatta ett kort med en slinga av magnetiserbart material eller ett s.k. aktivt datakort innehållande 8006772-1 halvledarminnen- och kretsar med förmåga att utföra viss behandling av data, kan även utnyttjas för registrering av datum och eventuellt klockslag för ut- hyrningstillfället, varigenom man vid âterlämnandet på enkelt sätt kan fast- ställa hyrtidens längd och därigenom hyresavgiften.
Det faktum att informationen föreligger i kodad form på uppteckningsbärar- en framtvingar användning av den personliga databäraren vid avspelningstillfäl- let, vilket i sin tur medför att en ur personidentifieringsinformationen erhål- len personidentifieringskod tvångsvis införes i informationssignalen. On den återvunna informationssignalen överspelas på annat medium, t.ex. från video- skiva till videoband, så kommer den framtagna kopian att innehålla personiden- tifieringskoden. På detta sätt framställda piratkopior som utbjudes på markna- den kan därigenom härledas till källan med hjälp av personidentifieringskoden.
För utförande av förfarandet enligt uppfinningen krävs särskild utrustning dels vid inspelning, dels vid avspelning. Vid inspelning användes professionel- la utrustningar av vanligt slag för inspelning av videoskivor eller videoband, varvid skillnaden är att informationssignalen undergâr behandling i en kod- ningsenhet före tillföring till ett registreringsorgan som på vanligt sätt ut- för registreringen på uppteckningsbäraren. Kodningsenheten kan exempelvis vara så uppbyggd att informationssignalen överlagras med en pseudoslumpbitföljd.
Användaren av en på detta sätt inspelad uppteckningsbärare mäste ha till- gång till en avspelningsanordning innefattande en enhet för avkodning och modi- fiering av informationssignalen. För övrigt bör avspelningsanordningen vara av konventionell uppbyggnad för de ifrågavarande uppteckningsbärarna för att även uppteckningsbärare vars informationsinnehåll föreligger i okodad form skall kunna avspelas. En avspelningsanordning av sådant slag och innefattande bl.a. konventionella organ för drivning och avläsning av uppteckningsbäraren är en- ligt uppfinningen kännetecknad av att avspelningsanordningen är försedd med en 'tillsatsanordning innefattande organ för kommunikation med nämnda personliga databärare och företrädesvis avläsning av avkodnings- och personidentifierings~ information från densamma, en avkodnings- och modifieringsenhet med åtminstone en ingång ansluten till nämnda kommunikationsorgan för mottagning av avläst avkodnings- och personidentifieringsinformation, och en ingång för mottagning av den från uppteckningsbäraren avlästa, kodade informationssignalen, varvid enheten innefattar organ för att i beroende av avkodningsinformationen avkoda informationssignalen och organ för att i densamma införa en från personidenti- fieringsinformationen erhållen personkod, samt en utgång för överföring av den genom personkoden modifierade informationssignalen till en ätergivningsapparat, som kan innefatta en TV-bildskärm och högtalarelement. 8006772-4 4 Nämnda kommunikationsorgan och enhet kan vara inbyggda i själva avspel- ningsanordningen, varvid den enda synliga modifieringen utgöres av en inmat- ningsslits i fallet med en kortformad databärare, eller också ges utförande av en separat tillsatsanordning som på enkelt sätt kan anslutas till avspelnings- anordningen.
Som framgått av ovanstående är ändamålet med förfarandet enligt uppfin- ningen att åstadkomma ett skydd mot obehörig kopiering av i första hand video- skivor och videoband, varvid kopieringen normalt innebär att man i första fal- let överför innehållet på en videoskiva till ett videoband och i andra fallet från ett videoband till ett annat. Ett ändamålsenligt skydd ernås om det är förenat med avsevärda svårigheter att tillverka kopior utan att röja sin iden- titet genom den införda personidentifieringskoden, och även kostnaderna för investering i nödvändig utrustning för att framställa kopior utan nämnda per- sonidentifieringskod är betydande och därigenom hindrande för mera yrkesmässig piratkopiering. g För att nämnda villkor skall kunna uppfyllas måste man i första hand till- se att informationssignalen i avkodad form, men utan modifiering i fonn av en överlagrad eller på annat sätt införd personidentifieringskod, är fysiskt svår- åtkomlig i avspelníngsanordningen. Detta kan uppnås genom att nämnda avkod- nings- och modifieringsenhet med eventuella tillhörande minnen för temporär lagring av avkodnings- och personidentifieringsinformation ges utförande av en s k kundanpassad integrerad krets av LSI-typ (LSI = "large scale integration").
Härigenom uppnås att signalbehandlingen blir så att säga integrerad i kretsen, dvs den avkodade versionen av informationssignalen är ej tillgänglig externt på någon av LSI-kretsens anslutningsklämmor. Åtkomst till den avkodade informa- tionssignalen i omodifierad form förutsätter kännedom om LSI-kretsens arbets- sätt och uppbyggnad samt förmåga och utrustning för att bryta upp kretsen och lokalisera ledningar i kretsens interna ledningsmönster. I andra hand måste personidentifieringskoden införas så att den ej på enkelt sätt kan raderas el- ler förvanskas genom upprepad signalbehandling med bibehållen kvalitet på in- formationssignalen.
Personidentifieringskoden kan införas i sådana frekvens- och/eller tidsut- rymmen av informationssignalen som ej utnyttjas vid dess återgivning. Vid för- farandet enligt uppfinningen försvâras elimination av personidentifieringskoden genom att koden införes periodiskt så att en i varje fall huvudsakligen fort- löpande identifieringssignal erhålles. I fallet med en videosignal kan detta innebära att varje delbild i videosignalen förses med personidentifieringsin- formation. För att ytterligare försvåra ett borttagande av personidentifi- s 8006772-1 eringsinformationen kan denna införas slumpmässigt i informationssignalen, var- vid slumpmässigheten kan styras genom en i nämnda LSI-krets ingående slumpgene- rator, vilken exempelvis kan vara byggd som ett återkopplat skiftregister vars starttillstånd bestämmes genom en startbitföljd som erhålles från den personli- ga databäraren. En för ett visst program särskilt vald startbitföljd, som följ- aktligen gäller för samtliga uppteckningsbärare med detta program, kan då regi- streras på databäraren som modifieringsinformation samtidigt med registrering av övrig data vid uthyrningstillfället. I fallet med ett videoprogram, som be- står av både bildinformation och ljudinformation, kan nämnda slumpmässiga in- förande av personidentifieringssignalen bestå i att personidentifieringskoden eller del därav under styrning från nämnda slumpgenerator införes slumpmässigt i bildlinjer som ligger utanför det synliga bildfältet, respektive en del av ljudkanalen som ej återges. Slumpmässigheten kan även innebära att delar av personidentifieringskoden införes på olika linjer i varje delbild, varvid även linjer som återges kan utnyttjas.
Att eliminera en på detta sätt slumpvis införd personidentifieringskod utan kännedom om den vid införingen använda pseudoslumpföljden nödvändiggör en analys av varje enskild delbildssignal och/eller tillhörande ljudkanal. Efter detektering av personidentiferingsinformationen måste därefter koden elimineras på sådant sätt att reslutatet ej blir synligt eller hörbart. Om överhuvudtaget genomförbar så förutsätter en sådan signalbehandling ingående fackkunskaper och tillgång till mycket komplicerad teknisk utrustning. För att ytterligare för- svåra kopieringen kan varje videoprogram kodas med en särskild kod som föränd- ras från program till program. Den för användaren nödvändiga och för varje videoskiva eller videoband speciella avkodningsinformationen överföres då till den personliga databäraren vid uthyrningstillfället. Härigenom förhindras att ett avslöjande av den använda kodningsregeln möjliggör åtkomst till flera olika videoprogram utan att detta kräver tillgång till den aktuella avkodningsinfor- mationen.
En utföringsform av förfarandet enligt uppfinningen avsett för en video- programbärare under användning av en personidentifieringskod, som består av en bitfiöljd med ett bestämt antal bitar, är kännetecknad av att den personliga databäraren vid ett uthyrningsställe förses med en för videoprogrammet unik modifieringsinformation, att informatiossignalen efter avkodning modifieras genom upprepad bitvis införing av personidentifieringsbitföljden i de succes- siva delbilderna, varvid åtminstone en bit införas inom ett linjeintervall av varje delbild, och att nämnda intervall väljes slumpvis i beroende av nämnda modifieringsinfonmation, vilken kan bildas av en startbitföljd för en såsom ett âterkopplat skiftregister uppbyggd slumpgenerator, som avändes för styrning vid valet av linjeintervall. .-eooeiiz-1 6 Uppfinningen beskrives närmare i det följande under hänvisning till rit- ningarna, där fig_l illustrerar hanteringen av en uppteckningsbärare vid för- farandet enligt uppfinningen, och 1jg_§ visar ett blockschema för en tillsats- anordning för avspelningsanordningen enligt uppfinningen.
Fig 1 illustrerar hanteringen av en uppteckningsbärare RC, som represen- teras av en videoskiva, från tillverkningsstället M, till uthyrningsstället RT, till användaren U för avspelning och tillbaka till uthyrningsstället.
Vid inspelningen får informationssignalen INF passera en kodningsenhet 1 som omvandlar eller "scramblar“ signalen enligt en förutbestämd kod, vilken kan vara särskilt vald för den aktuella inspelningen. Genom behandlingen i kod- ningsenheten 1 förvanskas infonnationssignalen så att den ej kan återges med hjälp av en gängse videoskivspelare och tillhörande TV-apparat. Den kodade in- fonnationssignalen CINF får styra ett registreringsorgan 2, som registrerar signalen på videoskivan eller en matris för dess tillverkning. Registreringen kan exempelvis ske på optisk väg genom lokal smältning av ett metallskikt på uppteckningsbärarämnet under användning av en laserstråle vars styrka moduleras i beroende av den kodade informationssignalen.
Ett antal exemplar av videoskivan RC med kodat informationsinnehåll dis- tribueras till ett uthyrningsställe RT. En person som vill hyra en videoskiva vid RT utbekommer en personlig databärare ID genom undertecknande av en motför- bindelse, som bland annat utsäger att obehörig kopiering av videoskivan ej får ske. l Databäraren ID kan utgöras av ett kort av samma typ som de s k kontantut- betalningskorten och innefatta en magnetslinga med fält för registrering av personidentifieringskod, avkodningsinformation, modifieringsinfonnation (se nedan) och data avseende uthyrningstidpunkt, hyresobjekt och hyresavgift. Emel- lertid består databäraren företrädesvis av ett s k aktivt kort innehållande halvledarminnen och -kretsar för viss signalbehanling. Förutom att ge ett vä- sentligt bättre skydd för informationsinnehållet så möjliggör det aktiva kortet ett mera flexibelt utnyttjande av en större mängd information än magnetkorten, vilket bland annat öppnar möjligheten till ett bättre skydd mot kopiering av uppteckningsbäraren RC. I Vid RT finns en terminalenhet 3 med organ för in- och utläsning på data- bäraren ID. Terminalenheten kan därutöver innefatta organ för beräkning av hy- resbelopp, uthyrningstid, m.m., samt organ för produktion av betalningsverifi- kationer liksom även minne för fortlöpande lagring av uthyrningstransaktioner- na, minne för avkodningsinformation och minne för modifieringsinformation. R 7 8006772-1 Efter lagring av uthyrningstidpunkt, avkodningsinformation, modifierings- information, m.m. på databäraren ID samt registrering i tenninalenheten av databärarens personidentifieringskod och nödvändiga uppgifter avseende video- skivan så återlämnas databäraren ID till kunden tillsammans med den hyrda vi- deoskivan.
Användaren U har tillgång till en videoskivspelare 4 med tillhörande till- satsanordning 5. För att även videoskivor vars informationsinnehâll ej är kodat skall kunna avspelas är videoskivspelaren av gängse utförande för den aktuella typen av videoskivor och avger följaktligen en kodad informationssignal CINF på sin utgång. Videoskivspelarens utsignal tillföres tillsatsanordningen 5, vilken innefattar en avkodnings- och modifieringsenhet med tillhörande organ 21 för avläsning och/eller kommunikation med databäraren ID (se fig 2). I tillsats- anordningen 5 avkodas informationssignalen med hjälp av den från databäraren ID utlästa avkodningsinformationen och modifieras samtidigt genom införing av den likaledes från databäraren erhållna personidentifieringskoden. Införandet av personidentifieringskoden sker i beroende av den från databäraren utlästa modi- fieringsinformationen. Den genom personidentifieringskoden modifierade informa- tionssignalen MINF tillföres en TV-apparat 6 för återgivning, varvid person- identifieringskoden är införd enligt uppfinningen på sådant sätt att den ej märkbart påverkar återgivningen.
Efter hyrtidens slut återvänder kunden till uthyrningsstället RT med vi- deoskivan RC och sin databärare ID . Skivan återlämnas och databäraren inmatas i terminalenheten, som då beräknar hyresbeloppet och alstrar en betalningsveri- fikation. Om önskvärt kan nämnda avkodnings- och modifieringsinformation elimi- neras från databäraren genom radering i de motsvarande minnesutrymmena. Efter betalning återfår kunden sin databärare, som därefter kan återanvändas vid ett senare uthyrningstillfälle.
Fig 2 visar ett blockschema för ett utföringsexempel på tillsatsanordingen 5 i fig 1. Den ingående kortläsaren 21 kan vara av konventionellt utförande för de aktuella databärarna och beskrives därför ej närmare i detta sammanhang.
Efter verifikation av att databäraren ID är behörig utläser sålunda kortläsaren nämnda personidentifieringskod, avkodningsinformationen och modifieringsinfor- mationen från databäraren. Dessa informationer lagras temporärt i ett motsva- rande personidentifieringskodminne 22, ett avkodningsinformationsminne 23 och ett modifieringsinformationsminne 24. Minnena 22,23,24 kan vara realiserade såsom skiftregisterkopplingar. Avkodningsinformationen i minnet 23 inmatas i en avkodare 25 i beroende av styrinformation från en tidsstyrkrets 26. En ytterli- gare ingång hos avkodaren 25 tillföras den från videoskivan utlästa, kodade 8006772-1 a informationssignalen CINF från videoskivspelaren 4 (se fig 1). Signalen CINF tillföres även tidsstyrkretsen 26 för synkronisringsändamål. I avkodaren 25 utföres avkodning av den ti llförda i nformationssignalen i beroende av nämnda avkodningsinformation och från tidsstyrkretsen 26 tillförd styrinformation. På avkodarens utgång erhålles en avkodad version av informationssignalen betecknad DINF.
Modifieringsinformationen i minnet 24 innefattar i föreliggande utförings- exempel en startbitföljd för ett återkopplat skiftregister 271, vilket ingår i en pulsgenerator 27 för alstring av en puls under varje delbild av informa- tionssignalen och uppträdande vid en slumpvis vald linje i varje delbild. För att åstadkomma detta innefattar pulsgeneratorn 27 dessutom en räknare 273 vars _ räknecykel överensstämer med antalet linjer per delbild, d.v.s. 625/2 vid an- vändning av PAL-systemet. Räknaren 273 framstegas med en linjefrekvent fram- stegningspulssignal LFR som erhålles från tidsstyrkretsen 26. På ett antal parallella utgångar hos räknaren 273 uppträder i varje ögonblick en bitföljd vars talvärde motsvaras av en viss linje i den innevarande delbilden. Nämnda bitföljd tillföres ett motsvarande antal parallella ingångar hos en koincidens- krets 272, vilken på lika många ytterligare parallella ingångar tillföres en bitsekvens ur en pseudoslumpbitföljd som alstras i det som pseudoslumpföljd- generator arbetande, återkopplade skiftregistret 271. Skiftregistret 271 fram- stegas genom en delbildsfrekvent framstegningspulssignal FFR som erhålles från tidsdstyrkretsen 26. Den från 271 utmatade bitföljden förändras sålunda en gång per delbild. Vid koincidens mellan de tillförda bitföljderna alstrar koinci- denskretsen 272 en puls PU, vars uppträdande varje gång sammanfaller med en slumpvis vald linje i varje delbild.
Den sålunda alstrade pulsen PU är avsedd att användas vid modifieringen av den avkodade informationssignalen DINF genom införing av personidentifierings- koden. För detta ändamål behandlas pulsen PU i en pulslängdsanpassnings- och fördröjningskrets 28, i vilken pulsen ges önskad pulslängd och samtidigt en fördröjning som ger pulsen en uppträdandetidpunkt inom den vid âtergivningen synliga delen av linjen. Den så behandlade pulsen APU uppträder på kretsens 28 utgång.
I det föreliggande utföringsexemplet på avkodnings- och modifieringsanord- ningen införes personidentifieringskoden slumpmässigt i den avkodade informa- tionssignalen DINF. Personidentifieringskoden består av en bitföljd, som exem- pelvis kan omfatta 20 bitar som kan anta en hög eller en låg nivå motsvarande binär l respektive binär 0. Bitföljden införes bitvis i DINF-signalen genom att en bit införes i varje delbild och därvid på slumpvis valda linjer inom varje delbild. Vid införingen av bitarna ges en binär D en signalnivå som exempelvis 9 8006772-1 kan vara 25 % lägre än ett uppskattat amplitudmedelvärde av infonnationssignal- en, medan en binär 1 ges en signalnivå som är 25 % högre än nämnda amplitud- medelvärde.
Denna införing av personidentifieringskoden åstadkommas med hjälp av de ovan beskrivna pulserna PU och APU. Införingen sker i två steg genom att man först tillskapar ett nödvändigt utrymme i DINF-signalen genom utsläckning av densamma inom en viss tidsslits och därefter införes den aktuella biten av personidentifieringskoden i den bildade tidsslitsen. Nämnda tidsslits till- skapas genom att den avkodade informationssignalen DINF tillföres ena ingången hos en OCH-krets 29, vilken på en inverterad ingång tillföres pulsen APU. Häri- genom erhålles på kretsens 29 utgång en modifierad version av DINF-signalen, som inom varje delbild på en slumpvis vald linje innehåller en tidsslits inom vilken linjesignalen är utsläckt. Tidsslitsens tidsläge och tidsutsträckning är bestämd av pulsen APU. En linjesignal innehållande en sådan tidsslits är sche- matiskt visad vid utgången av OCH-kretsen 29.
Minnet 22 för personidentifieringskoden kan vara realiserat som ett skift- register innehållande lika många steg som antalet bitar i personidentifierings- koden och vars utgång är återkopplad till dess ingång. Detta skiftregister framstegas genom pulssignalen PU från generatorn 27. Härigenom framstegas re- gistret en gång per delbild och för varje delbild är en ny bit av personidenti- fieringskoden tillgänglig på skiftregistrets utgång. Genom nämnda återkoppling är skiftregistret rundgående och efter lika många framstegningspulser som anta- let bitar i personidentifieringskoden uppträder återigen den första biten i koden på registrets utgång. Skiftregistrets utgång är ansluten till ena ingång- en hos en OCH-krets 30 vars andra ingång är tillförd den anpassade pulsen APU från kretsen 28. Minnets 22 utgång är även ansluten till en inverterad ingång hos en ytterligare OCH-krets 31 vars andra ingång är tillförd APU-pulsen. Om den från minnet 22 utmatade biten av personidentifieringskoden utgöres av en 1 så överföres APU-pulsen via kretsen 30 till en första ingång hos en nivåan- passningskrets 32. Om den från minnet 22 utmatade biten istället är en 0 så överföres pulsen APU via kretsen 31 till en andra ingång hos nivåanpassnings- kretsen 32. Pulssignalen som erhålles från OCH-kretsarna 30,31 är schematiskt visade i anslutning till utgångarna. I nivåanpassningskretsen ges APU-pulsen de ovan nämnda amplitudnivåerna, d.v.s. 125 % av linjesignalens amplitudmedelvärde då personidentifieringskodbiten är en 1 och 76% av nämnda amplitudmedelvärde då kodbiten är en 0. Den så amplitudanpassade APU-pulsen tillföres ena ingången hos en ELLER-krets 33 vars andra ingång tillföres den tidsslitsförsedda signal- en från OCH-kretsens 29 utgång. I ELLER-kretsen 33 införes den nivåanpassade _;.8006772-1 g 10 APU-pulsen i den samtidigt uppträdande tidsslitsen, och DINF-signalen med den så införda biten av personidentifieringskoden erhålles på ELLER-kretsens utgång som en signal betecknad MINF.
Ovan har antagits att den i varje delbild införda biten av personidenti- fieringskoden införes på en slumpvis vald linje och därvid med ett fast tids- läge på linjen som är bestämt genom kretsen 28. Emellertid är det även tänkbart att variera nämnda tidsläge slumpmässigt inom linjeintervallet. Den av det återkopplade skiftregistret 271 alstrade pseudoslumpföljden kan eventuellt an- vändas för detta ändamål.
Som nämnts inledningsvis skall den avkodade informationssignalen DINF ej vara fysiskt åtkomlig eller i varje fall mycket svåråtkomlig. Detta kan uppnås genom att den i fig 2 med streckade linjer markerade kopplingen 20 tillverkas i fonn av en integrerad krets av LSI-typ, vilken därvid på en och samma kisel- bricka eller chip lämpligtvis kan innehålla samtliga i fig 2 visade kretsar förutom tidsstyrkretsen 26 och givetvis kortläsaren 21. Vid användning av ett aktivt datakort som personlig databärare kan kopplingen 20 vara integrerad i kortet, varigenom tillsatsanordningens 5 uppbyggnad förenklas väsentligt.
Genom det slumpvisa införandet av personidentifieringskodbitarna och den ovan beskrivna nivåanpassningen vid införingen elimineras risken för märkbara störningar i den återgivna informationen. Samtidigt uppnås att det blir förenat med avsevärda svårigheter om ens möjligt att genom upprepad signalbehandling av den så "märkta" infonmationssignalen eliminera personidentifieringskoden. Till verkaren av videoskivan, som har kännedom om den vid införingen använda pseudo slumpbitföljden och därigenom uppträdandeställena för personidentifieringskod- bitarna kan däremot på enkelt sätt fastställa personidentifieringskoden genom sampling av informationssignalen under styrning från pseudoslumpbitföljden.
Den ovanstående beskrivningen har av enkelhetsskäl endast behandlat video- skivor och videoband. Emellertid är förfarandet enligt uppfinningen även til- lämpbart vid uppteckningsbärare med enbart ljudinformation. Som särskilt in- tressant framstår därvid de nyligen utvecklade, optiskt läsbara skivorna för registrering av ljudinformation. En sådan skiva är känd under benämningen "Compact disc" och innehåller ljudinformationen i digitaliserad form. De binära storheterna registreras därvid som hål respektive icke hål i ett metallskikt pâ bäraren. Eftersom ljudinformationen föreligger i digitaliserad fonn är den sär- skilt väl lämpad för kodning som vid förfarandet enligt uppfinningen. Det är därvid tänkbart att tillhandahålla nämnda skivor i två versioner, nämligen dels kodade, dels okodade. Den kodade versionen kan då försäljas till ett lägre pris än den kodade som kompensation för att en konsument av den kodade skivan även

Claims (14)

11 8006772-'1 måste införskaffa nödvändig tillsatsutrustning för avkodningen. I en sådan til- lämpning framstår det som lämpligt att välja en förenklad utföringsfonn av för- farandet enligt uppfinningen. Detta kan uppnås genom att ett och samma kod- ningsförfarande användes för i varje fall en serie av sådana skivor och genom att personidentifieringskoden från databäraren införes i ett fast frekvensområ- de utanför det hörbara omrâdet vid avspelning av skivan. Skivproducenterna skulle härigenom uppnå förbättrad kontroll över den alltmera tilltagande kopieringen av skivor till s.k. kassettband. fatentkrav.
1. Förfarande vid in- och avspelning av uppteckningsbärare av typen magnet- band eller optiskt/kapacitivt läsbar skiva, vilka uppteckningsbärare är avsedda att med ett innehåll av förinspelad bild- och/eller ljudinformation utbjudas till försäljning eller uthyrning, varvid uppteckningsbäraren är avläsbar me- delst gängse band- eller skivspelare, k ä n n e t e c k n a t av att en bild- och/eller ljudinformationen innehållande informationssignal (INF) kodas (1) före registrering på uppteckningsbäraren eller ett ämne för dess framställning, varvid kodningen kan innebära att en pseudoslumpbitföljd överlagras på infor- mationssignalen, varefter den så kodade informationssignalen (CINF) utnyttjas för styrning av ett registreringsorgan (2) som utför registreringen på uppteck- ningsbäraren eller ämnet, att vid avspelning (4) den avlästa, kodade informa- tionssignalen (CINF) avkodas (5, DINF) och samtidigt modifieras (MINF) genom införing av en personidentifieringsinformation före tillföring till en åter- givningsapparat (6), varvid avkodningen sker med utnyttjande av avkodningsin- formation, vilken liksom även personidentifieringsinformationen erhålles från en företrädesvis kortformad och för innehavaren av uppteckningsbäraren person- lig databärare (ID).
2. Förfarande enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k n a t av att per- sonidentifieringsinformationen vid modifieringen införes periodiskt så att en fortlöpande identifieringssignal erhålles i den modifierade informationssigna- len (MINF).
3. Förfarande enligt patentkravet 1 eller 2, k ä n n e t e c k n a t av att vid modifieringen personidentifieringsinformationen införes i beroende av modi- fieringsinformation som är unik för det förinspelade programmet och erhålles från den personliga databäraren. ,8"006772-1 12
4.- Förfarande enligt patentkravet 1, 2 och 3 avsett för en videoprogrambärare under användning av en personidentifieringsinformation i form av en personkod som består av en bitföljd med givet antal bitar, k ä n n e t e c k n a t av att den personliga databäraren (ID) vid ett uthyrningsställe (RT) förses med en för videoprogrammet unik modifieringsinformation, att informationssignalen ef- ter avkodning (DINF) modifieras genom upprepad bitvis införing av personidenti- fieringsbitföljden i~de successiva delbilderna, varvid åtminstone en bit infö- res inom ett linjeintervall av varje delbild, och att nämnda intervall väljes slumpvis för varje delbild i beroende av nämnda modifieringsinformation, vilken kan bildas av en startbitföljd för en såsom ett âterkopplat skiftregister upp- byggd slumpgenerator (271), som användes för styrning vid valet av linjeinter- vall.
5. Förfarande enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k n a t av att vid modifieringen personidentifieringsinformationen införes i sådana frekvens- och/eller tidsutrymmen i informationssignalen som utnyttjas vid âtergivningen.
6. förfarande enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k n a t av att vid modifieringen personidentifieringsinformationen införes i tidsutrymmen och/eller frekvensutrymmen av informationssignalen som ej utnyttjas eller är uppfattbara vid dess återgivning.
7. Avspelningsanordning för utförande av förfarandet enligt patentkravet 1 vid avspelning av en uppteckningsbärare med kodat informationsinnehâll, varvid avspelningsanordningen innefattar för den aktuella typen av uppteckningsbärare konventionella organ för drivning och avläsning av uppteckningsbäraren, vilka organ alstrar en kodad informationssignal (CINF) , k ä n n e t e c k n a d av att avspelningsanordningen (4) är försedd med en tillsatsanordning (5, fig 1) innefattande organ (21, fig 2) för kommunikation med nämnda personliga data- bärare (ID) och företrädesvis avläsning av avkodnings- och personidenti- fieringsinformation från densamma, en avkodnings- och modifieringsenhet (20, 26) med åtminstone en ingång för mottagning av avlöst avkodnings- och person- identifieringsinfonnation, och en ingång för mottagning av den från uppteck- ningsbäraren avlästa, kodade informationssignalen (CINF), varvid enheten inne- fattar organ (23, 25, 26) för att i beroende av avkodningsinformationen avkoda informationssignalen och organ (22, 24, 26, 27, 28, 30, 31, 32, 29, 33) för att i densamma införa en från person- identifieringsinformationen erhällen person- kod, samt en utgång för överföring av den genom personkoden modifierade infor- mationssignalen (MINF) till en âtergivningsapparat (6) som kan innefatta en TV-bildskänn och högtalarelement. n 8006772'1
8. Avspelningsanordning enligt patentkravet 7, k ä n n e t e c k n a d av att avkodnings- och modifieringsenheten (20) innefattar organ (24, 27, 26) för slumpvis införing av personkoden i informationssignalen under styrning genom modifieringsinformation som erhålles från den personliga databäraren (ID).
9. Avspelningsanordning enligt patentkravet 8 och avsedd för användning av en personkod som består av en bitföljd med givet antal bitar samt modifieringsin- formation som innefattar en bitföljd av förutbestämd längd, k ä n n e t e c k- n a d av att avkodnings- och modifieringsenheten innefattar organ (27) för slumpvis val av en linje per delbild, samt organ (22, 28, 29, 30, 31, 32, 33) för införing av åtminstone en bit av personkodsbitföljden inom linjeintervallet för varje utvald linje.
10. Avspelningsanordning enligt något av patentkraven 7-9, k ä n n e t e c k- n a d av att avkodnings- och modifieringsenheten innefattar organ (32) för anpassning av den införda personidentifieringssignalens amplitudnivâ till den avkodade informationssignalens (DINF) amplitudnivâ.
11. Avspelningsanordning enligt patentkravet 9, k ä n n e t e c k n a d av att avkodnings- och modifieringsenheten innefatttar organ för bestämning av den införda personidentifieringssignalens tidsutsträckning och tidsläge inom ett linjeintervall.
12. Avspelningsanordning enligt patentkravet 11, k ä n n e t e c k n a d av att nämnda organ (28) är anordnat för slumpvis val av personidentifieringssig- nalens tidsläge inom linjeintervallet.
13. Avspelningsanordning enligt något av patentkraven 7-12, k ä n n e t e c k- n a d av att i avkodnings- och modifieringsenheten ingående organ för avkod- ning och införing av personidentifieringsinformation är inbyggda i en och samma integrerade halvledarkrets (20).
14. Avspelningsanordning enligt patentkravet 13, k ä n n e t e c k n a d av att den integrerade halvledarkretsen (20) är inbyggd i en såsom aktivt datakort uppbyggd personlig databärare (ID).
SE8006772A 1980-09-26 1980-09-26 Forfarande vid in- och avspelningsanordning for utforande av forfarandet SE418656B (sv)

Priority Applications (15)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8006772A SE418656B (sv) 1980-09-26 1980-09-26 Forfarande vid in- och avspelningsanordning for utforande av forfarandet
PCT/SE1981/000279 WO1982001273A1 (en) 1980-09-26 1981-09-25 Method for processing an information signal and means for carrying out the method
AT81902721T ATE19320T1 (de) 1980-09-26 1981-09-25 Verfahren zur verarbeitung eines informationssignals und mittel zur ausfuehrung des verfahrens.
AU76418/81A AU547877B2 (en) 1980-09-26 1981-09-25 Method for processing an information signal and means for carrying out the method
JP56503163A JPS57501899A (sv) 1980-09-26 1981-09-25
DE8181902721T DE3174408D1 (en) 1980-09-26 1981-09-25 Method for processing an information signal and means for carrying out the method
CA000386730A CA1183950A (en) 1980-09-26 1981-09-25 Method for processing an information signal and means for carrying out the method
US06/385,374 US4528588A (en) 1980-09-26 1981-09-25 Method and apparatus for marking the information content of an information carrying signal
ES81505794A ES8305961A1 (es) 1980-09-26 1981-09-25 Procedimiento para procesar una senal de informacion codifi-cada
EP81902721A EP0067998B1 (en) 1980-09-26 1981-09-25 Method for processing an information signal and means for carrying out the method
IT8124189A IT1194098B (it) 1980-09-26 1981-09-28 Metodo per elaborare un segnale di informazione e dispositivo per realizzare tale metodo
DK233682A DK151744C (da) 1980-09-26 1982-05-24 Fremgangsmaade til behandling af et informationssignal og indretninger til udoevelse af fremgangsmaaden
NO821727A NO821727L (no) 1980-09-26 1982-05-25 Fremgangsmaate for signalbehandling av et informasjonssignal og utstyr for utfoerelse av denne fremgangsmaate
FI823651A FI74160C (sv) 1980-09-26 1982-10-26 Förfarande för behandling av informationssignal och anordning för förv erkligande av förfarandet
US06/682,264 US4595950A (en) 1980-09-26 1984-12-17 Method and apparatus for marking the information content of an information carrying signal

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8006772A SE418656B (sv) 1980-09-26 1980-09-26 Forfarande vid in- och avspelningsanordning for utforande av forfarandet

Publications (1)

Publication Number Publication Date
SE418656B true SE418656B (sv) 1981-06-15

Family

ID=20341828

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8006772A SE418656B (sv) 1980-09-26 1980-09-26 Forfarande vid in- och avspelningsanordning for utforande av forfarandet

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE418656B (sv)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI74160B (fi) Foerfarande foer behandling av informationssignal och anordning foer foerverkligande av foerfarandet.
US6510234B1 (en) Method for increasing the functionality of a media player/recorder device
EP0853433B1 (en) Method and apparatus for detecting a source identification signal in a video signal
KR100611569B1 (ko) 광판독식디스크의키에의한보호방법
EP0756279A3 (en) Signal recording and reproduction and signal record media
JPH0944993A (ja) 情報記録方法及び装置、関数記録方法及び装置並びに情報再生方法及び装置
KR100571617B1 (ko) 저작권 보호장치와 방법
US20080178296A1 (en) Method and Device For Protecting the Contents of an Information Carrier
US7209562B2 (en) Method and apparatus for decrypting encrypted data stored on a record carrier
US8660963B2 (en) Contents copying management system, copying management device, copying management method, contents copying apparatus and contents copying method
US20050060552A1 (en) Program, recording medium and reproduction apparatus
SE418656B (sv) Forfarande vid in- och avspelningsanordning for utforande av forfarandet
KR100288792B1 (ko) 데이터수록광디스크와이의재생장치및재생방법
JP3873619B2 (ja) 記録再生システム
KR100348613B1 (ko) 비디오 테이프 재생 방법
JP3057261B2 (ja) 記録再生装置
JP2002202917A (ja) コンテンツ記録装置、記録媒体、及びコンテンツ再生装置
JP2003173615A (ja) コンテンツ再生装置
KR970050850A (ko) 디지탈 비디오 카세트 레코더의 기록/재생시 데이타 암호화 처리 방법 및 회로
JPS60196862A (ja) 有償プログラムの保護方法
KR20000046880A (ko) 저장매체에서의 복사방지 및 요금부과 장치
JPH0831248B2 (ja) ディジタルデータの保護方法及び装置
JP2002278447A (ja) 暗号化方法
JP2001346189A (ja) デジタル放送の記録システムおよびデジタル放送の提供方法
JP2001236718A (ja) 情報信号記録再生装置及び情報信号記録再生方法

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8006772-1

Effective date: 19910409

Format of ref document f/p: F