SE1330023A1 - Förfarande och anordning för höj- och sänkbar skåpsinredning - Google Patents

Förfarande och anordning för höj- och sänkbar skåpsinredning Download PDF

Info

Publication number
SE1330023A1
SE1330023A1 SE1330023A SE1330023A SE1330023A1 SE 1330023 A1 SE1330023 A1 SE 1330023A1 SE 1330023 A SE1330023 A SE 1330023A SE 1330023 A SE1330023 A SE 1330023A SE 1330023 A1 SE1330023 A1 SE 1330023A1
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
cabinet
movement
interior
guide
guide rail
Prior art date
Application number
SE1330023A
Other languages
English (en)
Other versions
SE537015C2 (sv
Inventor
Stefan Augustsson
Original Assignee
Handiquip Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Handiquip Ab filed Critical Handiquip Ab
Priority to SE1330023A priority Critical patent/SE537015C2/sv
Priority to PCT/SE2014/050288 priority patent/WO2014148977A1/en
Publication of SE1330023A1 publication Critical patent/SE1330023A1/sv
Publication of SE537015C2 publication Critical patent/SE537015C2/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A47FURNITURE; DOMESTIC ARTICLES OR APPLIANCES; COFFEE MILLS; SPICE MILLS; SUCTION CLEANERS IN GENERAL
    • A47BTABLES; DESKS; OFFICE FURNITURE; CABINETS; DRAWERS; GENERAL DETAILS OF FURNITURE
    • A47B51/00Cabinets with means for moving compartments up and down

Landscapes

  • Casings For Electric Apparatus (AREA)
  • Combinations Of Kitchen Furniture (AREA)

Abstract

Förfarande och anordning (1) för att uppbära och förflytta en höj- och sänkbarskåpsinredning (2) mellan ett första läge (a) i en skàpsstomme (3) till ett annat läge, i vilketskåpsinredningen (2) har bättre åtkomlighet än i det första läget. Anordningen (1) innefattarett väggfäste (4) för infästning av anordningen (1) mot skåpsstommen (3), ett inredningsfäste(5) för infästning av anordningen (1) mot skåpsinredningen (2), minst en första ledskena (6)infäst mellan väggfästet (4) och inredningsfästet (5), en motor (7) anordnad på väggfästet (4)och anordnad att rotera en drivaxel (8), en drivrem (9) infäst mellan drivaxeln (8) ochskåpsinredningen (2). Förfarandet och anordningen (1) kännetecknas av attskåpsinredningen förflyttas under en, huvudsakligen horisontell, första rörelse (11), mellandet första läget (a) i skåpsstommen (3) och ett andra läge (b) utanför skäpsstommens (3)främre kant (12), eeh under det att åtminstone ett första styrhjul (10), förhindrar en vertikal rörelse av skåpsinredningen (2) under denförsta rörelsen (11). Fig. 1.

Description

15 20 25 30 35 från Köksutrustning så som kaffekokare, brödrostar och dylikt och inte minst diskbänksblandare, vilket gör att lösningen inte passar överallt i köket. En annan nackdel är att överskåpet, i vilket den höj- och sänkbara skåpsinredningen placeras, måste specialanpassas eller bytas ut, eftersom åtminstone det nedersta hyllplanet måste avlägsnas. Andra problem härrör från anpassning av den belysning som i regel finns monterad under överskåpen, för belysning av arbetsytorna på bänkskivan. Det finns belysningslösningar för montering under det specialanpassade skàpsinredet, vilken belysning då ofta samordnas med ett klämskydd som måste finnas under alla höj- och sänkbara skåp, men vid ombyggnation måste i regel även övrig belysning under andra standard överskåp bytas, för att få en enhetlig belysning i köket. Alla dessa åtgärder driver kostnader för anpassningen, och dessutom, som nämnts ovan måste även hänsyn tas till kostnaden för återställning av inredningen vid exempelvis byte av brukare. Höj- och sänkbara anordningar måste klara en last på minst 40 kg, enligt de standarder som finns på området och en ytterligare nackdel med denna konstruktion, där skåpsstommen saknar en botten, är att tyngden av en eventuell överlast i skåpet gör att det finns risk för nedsjunkning av skàpsinredet, vilket måste tas hänsyn till vid dimensionering av motor och drivpaket.
Dessutom, om överskåpet är placerat ytterst eller fristående, det vill säga att det saknar omkringliggande skåp, måste i regel den befintliga skåpsstommen förstärkas, eftersom den normalt stadgande bottnen på skåpet saknas.
Vaggskåpslyftare En helt annan typ av konstruktion är väggskåpslyftaren. Enligt denna konstruktionsprincip sänks hela det kompletta överskåpet ned från väggen, i en bågformad eller diagonal rörelse från väggpositionen, ned till ett läge strax ovanför köksbänkens yta och till framkant av densamma, varvid alltså hela köksskàpet inklusive skåpsluckor, kommer ned och ut mot användaren. Härmed erhålls ett lättåtkomligt överskåp i nivå med framkanten på köksbånken, där brukaren betydligt lättare når innehållet i överskåpet. En fördel med detta jämfört med den vertikala lösningen är också att befintliga överskåp kan nyttjas, även om de naturligtvis måste monteras ned inledningsvis vid anpassningen. Härmed går heller inget utrymme inuti skåpet tillspillo, som i de fall en extra specialanpassad skåpsinredning placeras inuti skåpsstommen. Dock kräver denna lösning ett visst glapp runt skåpen för att de inte ska skava mot andra omkringliggande skåp, vilket gör att det inte alltid helt säkert går att använda de befintliga skåpen - de måste få plats emellan övrig skápsinredning och passa ihop med det övriga kökets sektionering. Denna lösning innebär att kraftiga konstruktioner med väggfästen och lyftarmar monteras bakom skåpen, vilka skåp sedan skruvas fast i Iyftanordningens bärdelar. Då hela skåpsstommarna inklusive skåpsdörrar lyfts ned och upp, enligt denna metod, är det lätt att inse att konstruktionerna måste vara betydligt kraftigare 10 15 20 25 30 35 jämfört med vertikallyften, och klara inte bara 40 kg innehåll, utan också den betydande egenvikten hos överskåpen, vilket ökar både installationskostnad samt elförbrukning under drifttiden. Ytterligare en nackdel med konstruktionen är att skåpsdörrarna följer med ned och bliri vägen för brukaren då skåpsinnehàllet måste ställas av på bånkytorna vid sidan om det nedsänkta skåpet. Ofta placeras en extra utdragsskiva under bänkskivan vid den höj- och sänkbara skåpsinredningen för att lösa detta problem, men lösningen blir ändå inte helt lyckad då skåpsdörrarna ändå måste stängas innan skåpet höjs upp igen, varvid det nyss urlastade skåpsinnehàllet så att säga delvis står i vägen för dörrarna som ska stängas.
Diagonallyftare En tredje typ är den så kallade diagonallyftaren vilken kombinerar idén med ett särskilt höj- och sänkbart skåpsinrede, vilket är skilt från den ordinarie skåpsstommen, och att skåpsinredet/innehållet når framkanten på bänkskivan. Därigenom behöver man inte ta hand om hela egenvikten från skåpsstommen, men får en bättre åtkomlighet genom att skåpsinredet förs genom en diagonal eller bågformad rörelse från det första läget i skåpsstommen till ett bruksläge strax ovan bänkskivan och i framkant av densamma. En annan fördel här att skåpsdörrarna kan vara anordnade så att inredningen automatiskt öppnar dessa under nedsänkningen av skåpsinredningen och vice versa, stänger dem i slutskedet av återkomsten av skåpsinredningen till läget i skåpsstommen. Skåpsdörrarna sitter alltså kvar i ett högt läge tillsammans med skåpsstommen. Tyvärr har även denna lösning de ovan beskrivna nackdelarna rörande åverkan på befintlig skåpsinredning eftersom den omedelbart diagonala eller bågformade rörelsen gör att bottnen på skåpsstommen måste avlägsnas. Med andra ord ökar totalkostnaderna rejält då antingen skåpsstommarna byts ut mot specialanpassade stommar eller att de befintliga måste sågas upp i botten för att rymma skåpsinredningen under rörelsen. Vidare innebär detta sätt att förflytta skåpsinredningen att själva skåpsinredningen tvingas att vara betydligt lägre än själva skåpsstommen, för att ge plats åt själva rörelsen och de delar som möjliggör den diagonala eller bågformade rörelsen, såsom pivoterbara ledarmar och dylikt. Även belysning samt eventuella dekorlister under överskåpen påverkas eftersom botten på skåpsstommen avlägsnas, vilket också påverkar installations- och återställningskostnaderna betydligt, enligt beskrivning ovan. Samma sak gäller även dimensioneringen av ingående driv- och bäranordningar, vilka måste tåla viss överlast för att inte sjunka ned från sitt viloläge i skåpsstom men.
Det föreligger alltså ett behov av att förbättra de på marknaden kända lösningarna avseende höj- och sänkbara skåp och skåpsinredningar, framförallt ur ett totalkostnadsperspektiv, med hänsyn tagen både till installationskostnader och till återställningskostnader. Om dessa 10 15 20 25 30 35 kostnader väsentligen sänks, ökar möjligheten för en brukare att få till stånd en anpassning av sitt boende eller sin arbetsplats, varigenom en ökad frihet och jämlikhet uppnås för brukaren vid exempelvis val av bostad eller arbetsplats.
Redogörelse för uppfinningen Med den nu föreliggande uppfinningen uppnås syftet att lösa ovanstående beskrivna problem och föra tekniken framåt inom området, genom ett förfarande och en anordning som möjliggör en förflyttning av en skåpsinredning på ett fördelaktigt sätt varigenom skåpsinredningen kan installeras i befintliga skåp utan direkt åverkan på skåpstommen och med kraftigt minskad totalkostnad för anpassningen.
Ur uppfinningens första aspekt uppnås syftet genom ett förfarande av det inledningsvis specificerade slaget i vilket en höj- och sänkbar skåpsinredning förflyttas från ett första läge och ut ur en skåpsstomme genom en första rörelse i åtminstone närmast horisontell riktning, det vill säga en riktning parallell med skåpsstommens botten och i riktning ut mot rummet och brukaren, till ett andra läge strax utanför skåpstommens främre kant. Genom att den första rörelsen är horisontell eller åtminstone närmast horisontell, kan skåpsinredningens mått vara maximerade iförhållande till skåpsstommens invändiga mått, med endast minimala glapp mellan skåpsstommens insida och skåpsinredningens översida och undersida (ca 10 mm resp. 5 mm). Avståndet mellan skåpsinredets sidor och skåpstommens innersidor avgörs i de flesta fall av hur mycket gångjärnen på eventuella skåpsluckor bygger, vilket alltså snarare styr bredden på skåpsinredet, än just själva anordningen för förflyttning av skåpsinredet. Den främsta fördelen med uppfinningen är dock att förfarandet innebär att skåpsinredningen kan placeras i befintliga skåpsstommar utan att dessa behöver monteras ned helt och hållet för att sedan monteras upp igen, med en komplett väggskåpslyftare bakom, alternativt att befintliga skåpstommar måste modifieras genom att såga bort undersidan, för att möjliggöra funktionen hos en så kallad diagonallyftare eller vertikallyftare, se beskrivning ovan.
Totalkostnaden för installation och en senare återställning av exempelvis en standardmässig anpassning av ett köksinrede omfattande 2 styck 80 cm breda överskåp, blir enligt uppfinningen i storleksordningen kring 1/10 jämfört med motsvarande anpassning med exempelvis väggskåpslyftare, inkluderat att de i dag förekommande alternativen måste i regel kringutrustning som belysning, dekorlister mm även anpassas för en komplett lösning, som beskrivits ovan, vilket inte blir nödvändigt i denna nya lösning. Med uppfinningen minskas som sagt totalkostnaden kraftigt varför förutsättningarna, för exempelvis en rörelsehindrad person att få till stånd en anpassning av sitt kök i en hyresrätt eller bostadsrätt, blir betydligt gynnsammare än med de alternativ som idag finns på marknaden. 10 15 20 25 30 35 Enligt en föredragen utföringsform av förfarandet sker den första, horisontella rörelsen ut ur skåpsstommen genom en lagrad kraft i en kraftlagringsanordning. Företrädesvis är denna kraftlagringsanordning en gasdämpare, men kan förstås vara en hydraulisk dämpare, en komprimerbar fjäder eller annan lämplig kraftlagringsanordning. Den lagrade kraften har åtminstone delvis en horisontell kraftkomponent som är riktad från det första läget inne i skåpsstommen och mot det andra läget utanför skåpsstommen. Den lagrade kraften, vilken frigörs när brukaren initierar detta, exempelvis att genom en fjärrkontroll styra en motor, vilken då kontrollerat och långsamt släpper efter med en mothållande kraft, exempelvis genom en drivrem anordnad mellan skåpsinredningen och en drivaxel, varvid kraften i kraftlagringsanordningen frigörs successivt och skjuter ut skåpsstommen i horisontell riktning, ut ur skåpsstommen och till det andra läget utanför skåpstommen. Genom att kraften finns lagrad när skåpsinredningen äri sitt första läge, helt inne i skåpsstommen, behöver inte motorn ombesörja den första horisontella rörelsen, vilken rörelse är en förutsättning för uppfinningstanken. I exempelvis diagonallyften fungerar motorn på samma sätt, det vill säga driver en axel att rotera och snurra in eller ut en drivrem vilken är infäst mellan axeln och skåpsinredningen, men här måste inredningen alltså genast påbörja en vertikal rörelse, driven av egentyngden och lasten i skåpet, för att åstadkomma den önskade funktionen. Alltså har den nu föreliggande uppfinningen den fördelen att genom användandet av en lagrad kraft, och med samma enkla form av drivanordning - motor och drivrem, åstadkomma en horisontell rörelse ut ur skåpet, vilket inte varit möjligt i kända äldre lösningar. Därmed har ovanstående beskrivna problem lösts på ett kostnadseffektivt och utrymmesoptimerat sätt.
Enligt ytterligare en föredragen utföringsform av det ovan beskrivna förfarandet lagras kraften i kraftlagringsanordningen genom förflyttning av skåpsinredningen i riktning mot det första läget i skåpsstommen. Företrädesvis sker detta när ovan beskrivna motor, så att säga rullar upp drivremmen, varvid skåpsinredningen förflyttas i riktning mot det första läget, och därmed komprimeras exempelvis en därför dimensionerad gasdåmpare under rörelsen. I sitt viloläge inne i skåpstommen finns därmed den lagrade kraften, från motorns drivning av skåpsinredningen mot det första läget, lagrad i gasdämparen och tillgänglig för nästa tillfälle när skåpsinredningen kallas ut ur skåpsstommen igen. Gasdämparen behöver endast dimensioneras för att klara av att skjuta ut skåpsinredningen ur skåpet men inte att bära någon vikt av skåpsinredning eller skåpslast.
Enligt en föredragen utföringsform av förfarandet medges en andra rörelse när skåpsinredningen har nått sitt andra läge utanför skåpsstommen. Denna andra rörelse har en riktning vilken är skild från den första, åtminstone närmast horisontella rörelsen. 10 15 20 25 30 35 Härigenom blir det möjligt att förflytta skåpsinredningen till ett annat läge där den företrädesvis har ytterligare förbättrad åtkomlighet för brukaren. Uppfinningen begränsar sig inte till att enbart fungera för överskåp, även om det är huvudsyftet, utan går även att applicera på andra skåp där ökad åtkomlighet önskas.
Enligt en alternativ utföringsform medges en andra rörelse med samma riktning som den första rörelsen, det vill säga närmast horisontell, för att ytterligare förflytta skåpsinredningen till ett nytt läge med bättre åtkomst än det andra läget. Detta nya läge kan exempelvis vara i framkant av en bänkskiva, men fortfarande med samma höjd som överskåpet. Beroende på brukaren kan detta läge vara tillräckligt för att komma åt skåpsinnehållet, eller i vart fall de nedre hyllplanen. Det nya läget efter den andra rörelsen kan också medge en tredje rörelse, exempelvis en vertikal eller diagonal rörelse. Denna möjlighet återfinns inte i andra lösningar för att öka åtkomligheten av skåpsinnehållet.
Enligt en utföringsform sker den andra rörelsen av skåpsinredningen i huvudsak i vertikal riktning, mellan det andra läget utanför skåpsstommen och ett tredje läge, vilket är ett slutläge för skåpsinredningens rörelse. I det tredje läget är åtkomligheten mycket bra och företrädesvis är detta läge beläget strax ovan bänkskivans yta och i nivå med dess framkant.
Jämfört med exempelvis diagonallyftaren, vilken också når i princip samma slutläge för skåpsinredningen, är vägen dit annorlunda och att föredra av samma anledningar som ovan nämnts, nämligen att skåpsstommen inte behöver anpassas, vilket dessutom leder till kassering vid återställning av en anpassning till ursprungligt skick.
Vid ytterligare en föredragen utföringsform av förfarandet styrs skåpsinredningen, under den första rörelsen av åtminstone en första styrskena, vilken är fast anordnad, huvudsakligen horisontellt, i förhållande till skåpsstommen antingen genom att vara infäst direkt i skåpsstommen alternativt infäst i ett väggfäste vilket fäster anordningen till skåpsstommen.
Mot denna första styrskena löper åtminstone ett första styrhjul, vilket är anordnat på en första ände av en rörligt lagrad styrarm. Ledarmen är i sin tur anordnad vid skåpsinredningen eller på ett inredningsfäste anordnat vid skåpsinredningen, och det första styrhjulet löper mot den första styrskenan under den första horisontella rörelsen och förhindrar en vertikal rörelse av skåpsinredningen under dess första rörelse inuti skåpsstommen. Detta innebär att skåpsinredningen inte kan sjunka inuti skåpsstommen även om en överbelastning sker, det vill säga att skåpet lastas med innehåll vilket är tyngre än vad anordningen dimensioneras för enligt standarden på området. Den sammantagna dimensioneringen av motor och kraftlagringsanordning gynnas dessutom genom att lasten bärs av styrskenan och styrhjulet under dess första rörelse. I de lösningar som saknar skåpsbotten måste antingen 10 15 20 25 30 35 drivremmarna eller annan låsning åstadkommas för att förhindra en nedsjunkning av inredet i det första läget. Kraftlagringsanordningen behöver genom detta endast vara dimensionerad för den horisontella rörelsen, inte för att klara av någon last i vertikal led.
Enligt ytterligare en utföringsform av det uppfunna förfarandet styrs den andra, huvudsakligen vertikala, rörelsen av en andra styrskena, vilken är anordnad åtminstone närmast vertikalt på skápsinredet, och åtminstone ett andra styrhjul, vilket löper mot den andra styrskenan under den andra rörelsen. Det andra styrhjulet är även det anordnat på den ovan nämnda, rörligt lagrade styrarmen, men på en andra ände av densamma. Den vertikala styrningen av skåpsinredet under den andra rörelsen gör att en stabil rörelse av skàpsinredningen sker. Andra, äldre lösningar har haft problem med att skàpsinredningen gungar under förflyttning, vilket kan orsaka att något i skåpet välter.
Enligt en föredragen utföringsform av det uppfunna förfarandet stabiliseras och styrs skàpsinredningen under sin andra rörelse genom en samverkan av de båda styrhjulen vilka är anordnade på var sin ände av den rörligt lagrade, och företrädesvis L-formade, styrarmen.
Detta sker genom att den första styrskenan vid sin yttre ände, innefattar en tunga, mot vilken det första styrhjulet vilar i skåpsinredningens andra läge utanför skåpsstommen och också under den andra, vertikala rörelsen. Tungan tjänar i detta läge som ett stopp som hindrar en mot skåpsstommen, inàtgàende horisontell rörelse hos det första hjulet, och genom att det andra hjulet är anordnat på den andra änden av samma rörligt lagrade styrarm, hindras också det andra hjulet att röra sig inåt mot skåpsstommen. Härmed erhålls en positionering av de båda styrhjulen under den andra rörelsen. Det andra styrhjulet styrs ju även av den andra, vertikala styrskenan, vilken i detta läge då ytterligare stärker positioneringen och ger en stabil gång under hela den andra rörelsen. Äldre lösningar blir i allmänhet instabila och ”gungbenägna” i sina yttre lägen.
Ur uppfinningens andra aspekt uppnås syftet att lösa ovan nämnda problem genom en anordning av det i ingressen till kravet 10 specificerade slaget, i vilken en höj- och sänkbar skåpsinredning är anordnad att förflyttas från ett första läge i en skåpsstomme och ut ur densamma, genom en första rörelse i åtminstone närmast horisontell riktning, det vill säga en riktning parallell med skåpsstommens botten och i riktning ut mot rummet och brukaren, och till ett andra läge strax utanför skåpstommens främre kant, och att minst ett styrhjul är anordnat att hindra en oönskad vertikal rörelse under denna första, horisontella rörelse.
Skåpsinredningen kan därmed inte sjunka inuti skåpsstommen även om skåpet lastas med innehåll tyngre än vad anordningen dimensioneras för enligt provningsstandarden på området. Dimensioneringen av motor och kraftlagringsanordning gynnas dessutom genom 10 15 20 25 30 35 att avlastning sker genom styrhjulet under den första rörelsen. I lösningar utan skåpsbotten måste vanligen drivremmarna eller annan låsning dimensioneras för att förhindra en nedsjunkning av inredet i det första läget inuti skåpsstommen.
Enligt en föredragen utföringsform av anordningen innefattar anordningen en första styrskena vilken är fast anordnad, huvudsakligen horisontellt, i förhållande till skåpsstommen antingen genom att vara infäst direkt i skåpsstommen alternativt infäst i ett väggfäste vilket fäster anordningen till skåpsstommen. Mot denna första styrskena löper det första styrhjulet under den första horisontella rörelsen, varvid en vertikal rörelse av skàpsinredningen förhindras, med samma fördelar som tidigare nämnts. Det första styrhjulet är i detta fall anordnat vid skàpsinredningen.
Enligt ytterligare en föredragen utföringsform innefattar anordningen en kraftlagringsanordning, företrädesvis i form av en gasdämpare, vilken är anordnad att lagra en kraftkomponent, vilken åtminstone delvis är parallell med den första rörelsens riktning.
Kraftlagringsanordning är infäst mellan det väggfäste, i vilket hela anordningen är infäst mot skåpsstommen, och ett ínredningsfäste mot vilken själva den höj- och sänkbara skàpsinredningen är infäst. Beroende på vilken typ av Kraftlagringsanordning det är (gasdämpare, fjäder, hydraulisk kolv etc.) placeras denna på lämpligt sätt. En gasdämpare måste vara längre än den rörelse den ska åstadkomma, och i detta fall är det en horisontell rörelse som är av intresse som lagrad kraft, varvid gasdämparen måste placeras snedställt mellan väggfästet och inredningsfästet. Kraften lagras i gasdämparen genom förflyttning av skàpsinredningen i riktning mot det första läget i skåpsstommen. Företrädesvis sker detta genom att den på väggfästet anordnade motorn, så att säga rullar upp drivremmen, varvid skàpsinredningen förflyttas i riktning mot det första läget, och därmed komprimeras gasdämparen under rörelsen. I sitt viloläge inne i skåpstommen finns därmed den lagrade kraften från motorns drivning av skàpsinredningen mot det första läget, lagrad i gasdämparen och tillgänglig för nästa tillfälle när skàpsinredningen kallas ut ur skåpsstommen igen. Inga tidigare kända konstruktioner av höj- och sänkbara skåpsinredningar uppvisar några som helst möjligheter att ordna en horisontell rörelse ut ur en skåpsstomme, vilket alltså innebär installation och återställning utan nämnvärd âverkan på stommen, belysningar, dekorlister mm.
I en föredragen form av uppfinningen innefattar anordningen företrädesvis två, men minst en vertikal ledskena anordnad mellan inredningsfästet och skàpsinredningen. Den vertikala ledskenan medger att skàpsinredningen förskjuts i vertikal riktning och leder skàpsinredningen under en vertikal rörelse. 10 15 20 25 30 35 Enligt en föredragen utföringsform av uppfinningen är det första styrhjulet roterbart lagrat vid en första ände av en, företrädesvis L-formad, styrarm, vilken styrarm i sin tur är rörligt lagrad vid inredningsfästet i en infästningspunkt i vinkeln mellan den L-formade styrarmens två skänklar. Vid den andra änden av styrarmen är ett andra styrhjul roterbart lagrat och då styrhjulen är anordnade på var sin ände av den rörligt lagrade styrarmen innebär en styrning eller rörelse av det ena styrhjulet en samtidig rörelse av det andra styrhjulet. Då styrarmen är infäst mot inredningsfästet innebär det att styrarmen och styrhjulen följer med skâpsinredet under den första horisontella rörelsen ut ur och in i skåpsstommen och under denna rörelse styrs alltså det första styrhjulet av den första styrskenan, varvid en vertikal rörelse av skàpsinredningen förhindras. När skàpsinredningen nått sitt andra läge utanför skåpsstommen följer inte inredningsfästet, på vilket styrarmen är rörligt lagrad, med under den vertikala rörelsen, som medges ifrån detta andra läge utanför skåpsstommen.
Enligt en utföringsform innefattar den föredragna utformningen av anordningen en andra, huvudsakligen vertikal, styrskena. Denna är fast anordnad på skåpinredningen och denna andra styrskena styr det andra styrhjulet under en andra vertikal rörelse av skàpsinredningen, mellan det andra läget utanför skåpsstommen och ett tredje läge, vilket är ett slutläge för skàpsinredningen. Detta tredje läge innebär att skåpsinredningens botten befinner sig strax ovanför bänkskivan och i framkant av densamma, varvid innehållet i skåpet är lättàtkomligt för brukaren. Genom styrarmen, de två styrskenorna (horisontell och vertikal) och de två styrhjulen, erhålls dels en mycket god styrning under de två olika rörelserna av skàpsinredningen mellan sina ändlägen, samtidigt som kopplingen mellan styrhjulen via styrarmen gör att en samordning kan ske vid övergången mellan de två skilda rörelserna, och en samtidig positionering och Stabilisering av skåpsinredningens gång mellan ändlägena. Som tidigare nämnts har flera av de äldre lösningarna haft problem med främst stabiliteten.
Som ovan nämnts nyttjas de båda styrhjulen, styrarmen och styrskenorna för samordning vid övergången mellan horisontell och vertikal rörelse av skàpsinredningen. Enligt en föredragen utföringsform av uppfinningen förfinas denna samordning genom att den första, huvudsakligen horisontella, styrskenan vid sin yttre ände, det vill säga närmast skåpsstommens främre kant, innefattar en styrande och stoppande första tunga. Denna tunga är styrande så tillvida att den styr in det första styrhjulet i den första styrskenan under övergången från den vertikala rörelsen till den horisontella rörelsen av skàpsinredningen, då det första styrhjulet går från ett läge beläget något utanför, och i nivå något ovanför, den första styrskenans horisontalplan. Vidare styr tungan genom sin utformning även vid det omvända förloppet, övergången från den horisontella rörelsen till den vertikala, genom att det 10 15 20 25 30 35 10 första styrhjulet rullar ut på tungan och därmed rör sig även något uppåt i förhållande till den första styrskenans horisontalplan, varvid även det andra styrhjulet ändrar läge, via den rörligt lagrade styrarmen, och på så vis kommer det andra styrhjulet i rätt läge mot den andra styrskenan. En mjuk övergång erhålls därmed vid övergången mellan rörelserna. Tungan har även en stoppande funktion eftersom det första hjulet stannar på tungan i det andra läget utanför skåpsstommen och även under hela den andra vertikala rörelsen, varvid en säker positionering i horisontell led sker av det andra styrhjulet mot den andra styrskenan, och en mycket stabil gång kan ske under den vertikala rörelsen mellan det andra läget och det tredje läget. Även den andra styrskenan innefattar, enligt en föredragen utföringsform, en styrande andra tunga, vilken är anordnad vid den andra styrskenans nedre ände och på liknande sätt som den första tungan. Denna andra tunga styr in det andra styrhjulet under övergången mellan den horisontella och vertikala rörelsen, i samordning med den första tungan, styrarmen och det första styrhjulet. Vid det omvända förloppet- övergången mellan vertikal och horisontell rörelse - rullar det andra styrhjulet ut på tungan och hamnar därmed något utanför och bortom den andra styrskenans vertikalplan, varvid även det första styrhjulet ändrar läge, via den rörligt lagrade styrarmen, och på så vis kommer det första styrhjulet i rätt läge mot den första, horisontella styrskenan. En mjuk övergång erhålls därmed vid övergången mellan de båda rörelserna genom samordningen mellan de båda tungorna, styrhjulen och styrarmen.
Skåpsinredningen erhåller därmed en mjuk och stabilt styrd rörelsebana oavsett om rörelsen är vertikal, horisontell eller övergången mellan dessa i båda riktningar.
Genom uppfinningen har ett antal fördelar gentemot kända lösningar erhållits: Anordningen är monterbar i befintliga skåp utan att skåpstommens botten måste avlägsnas.
Befintlig belysning, dekorlister och liknande kan behållas utan påverkan då skåpsstommen är opåverkad, vilket inte enbart har betydelse för den höj- och sänkbara skåpsenheten utan även för omkringliggande köksskåp, vilka i andra lösningar påverkas av anpassningen.
Totalkostnaden för anpassning av överskåp i ett normalfall omfattande 2 styck 80 cm breda överskåp, inklusive installation av utrustning för anpassningen, el, belysning, mm samt kostnaden för återställning efter att behovet av höj- och sänkbar inredning upphört, ligger i storleksordningen 1/10 jämfört med motsvarande anpassning med exempelvis väggskåpslyftare.
- En stabil ”gång” genom hela rörelsen av skåpsinredningen, från normalläget invid väggen till bruksläget vid bänkskivans framkant. 10 15 20 25 30 35 11 Kort beskrivning av figurerna Föreliggande uppfinning kommer nedan att förklaras medelst ej begränsande exempel med hänvisning till bifogade ritningar, i vilka: - Fig.1 illustrerar uppfinningens användningsområde, och visar en höj- och sänkbar skåpsinredning, i det för brukaren viktiga läget för god åtkomlighet av skåpets innehåll.
Fig.2 visar den kompletta anordningen 1 med skåpsinredningen 2 i sitt andra läge (b), utanför skåpsstommen 3 främre kant 12.
- Fig.3 visar ena sidan av anordningen 1, med skåpsinredningen 2 i sitt andra läge (b).
Figur 4 visar ena sidan av anordningen 1, med skåpsinredningen 2 i sitt tredje läge (c), åtkomligt för brukaren.
Den konstruktiva utformningen hos den föreliggande uppfinningen framgår i efterföljande detaljerade beskrivning av utföringsexempel på uppfinningen under hänvisning till medföljande figurer som visar föredragna, dock ej begränsande utförandeexempel av uppfinningen.
Detaljerad beskrivning av figurerna Fig. 1 visar en principiell bild över en föredragen utföringsform av en anordning 1 enligt uppfinningen. Figuren visar ett typiskt användningsområde för uppfinningen, där anordningen 1 är applicerad i ett överskåp 28 i en standard köksinredning. Anordningen 1 innefattar en höj- och sänkbar skåpsinredning 2, vilken har lämnat sitt första läge (a) inuti en skåpsstomme 3 och skåpsinredningen 2 befinner sig i ett nedsänkt läge, ett slutläge (c) strax ovanför ett underskåp 30 med en bänkskiva 29 ovanpå. Detta slutläge (c) ger en bra åtkomlighet för innehållet i överskåpet 28, genom skåpsinredningens 2 läge vid och strax ovanför bänkskivans 29 framkant, vilket är särskilt viktigt för exempelvis rörelsehindrade eller kortväxta personer. Vidare syns överskåpets 28 skåpsdörr 31 öppnad och i sitt vanliga läge på skåpsstommen 3, och öppningen sker enligt uppfinningen genom skåpsinredningens 2 rörelse ut ur skåpsstommen 3, vilken då trycker ut skåpsdörren 31 i en långsam och kontrollerad rörelse. Även stängningen av skåpsdörren 31 sker automatiskt vid skåpsinredningens 2 passage in i skåpsstommen 3, företrädesvis enligt på marknaden förekommande standardlösning.
Fig. 2 visar en föredragen utföringsform av uppfinningen i vilken skåpsinredningen 2 har förflyttats, genom en första rörelse 11, horisontellt, från sitt första läge (a) inuti skåpsstommen 3, till ett andra läge (b) strax utanför skåpsstommen 3. Anordningen 1 är till stora delar spegelsymmetrisk, och innefattar på respektive sida ett väggfäste 4, vilket fästs in mot skàpsstommens 3 sidor eller bakstycke. Respektive väggfäste 4 innefattar två första 10 15 20 25 30 35 12 horisontella ledskenor 6, en horisontell första styrskena 13, en kraftlagningsanordning 14 i form av en gasdämpare, en drivrem 9 anordnad på en roterbar drivaxel 8, vilken sträcker sig mellan de båda väggfästena 4 på respektive sida av anordningen 1. Ena sidan av den kompletta anordningen 1 innefattar även en motor 7 anordnad för drivning av drivaxeln 8.
Motorn 7 roterar drivaxeln 8 för upprullning respektive utrullning av drivremmen 9, vilken drivrem 9 således är infäst med sin ena ände vid drivaxeln 8 och sin andra ände vid skàpsinredningen 2. Drivremmen 9 löper över ett par brythjul 32, vilka styr drivremmen 9 och samtidigt medger en riktningsändring av drivremmens 9 löpbana. Drivremmen 9 är dessutom styrd vid sin infästning till drivaxeln 8 genom ett hjul 33. Skåpsinredningen 2 är infäst mot ett inredningsfäste 5, vilket i den föredragna utföringsformen är i form av en vridstyv plåtram, på vilken de två första, horisontella ledskenorna 6 är infästa med sin ena ände. Den andra änden av de första ledskenorna 6 är fast anordnade företrädesvis på väggfästet 4, alternativt direkt i skàpsstommen 3. Mot inredningsfästet 5 är även två andra ledskenor 16 fast anordnade med sin ena ände, och vilka andra ledskenor 16 löper vertikalt i förhållande till skàpsinredningen 2. Andra änden av de andra ledskenorna 16 är fast anordnade i skàpsinredningen 2. Genom de första ledskenorna 6 är skàpsinredningen 2, och dess inredningsfäste 5, rörliga i horisontell led mellan det första läget (a) i skàpsstommen 3 och det andra läget (b) strax utanför skàpsstommen 3. Genom de andra ledskenorna 16 är skàpsinredningen 2, men inte inredningsfästet 5, rörliga i vertikal led mellan det andra läget (b) strax utanför skàpsstommen 3 och det tredje läget (c). På inredningsfästet 5 är en rörligt lagrad styrarm 17 anordnad. Denna styrarm 17 har företrädesvis en L-form och på en första ände 19 är ett första styrhjul 10 lagrat och pà en andra ände 26 är ett andra styrhjul 18 lagrat. Det första styrhjulet 10 rullar mot den horisontella första styrskenan 13, under skåpsinredningens 2 första rörelse 11 mellan det första läget (a) och det andra läget (b). Det andra styrhjulet 18 rullar, under en vertikal andra rörelse 21, mot en vertikalt anordnad, andra styrskena 20, se beskrivning till figur 3-4. För att ordna en mjuk övergång mellan de skilda rörelserna 11, 21 har den första styrskenan 13 en uppvikning - en första tunga 23 - vid sin yttre ände 22. Den andra styrskenan 20 har en motsvarande uppvikning - en andra tunga 25 - vid sin nedre ände 24. Detta förklaras i samband med figur 3-4.
Figur 3 visar skàpsinredningen 2 i det andra läget (b), där skàpsinredningen 2 har förflyttats genom den vertikala andra rörelsen 21, från det tredje läget (c) ovanför bänkskivan 30. För ökad tydlighet visas inte bänkskivan 30, skàpsstommen 3 och de i figuren bortre detaljerna av anordningen.
När skàpsinredningen 2 dras av motorn 7, via drivremmarna 9, horisontellt in i skàpsstommen 3 i riktning mot det första läget (a), lagras samtidigt en kraft i respektive kraftlagringsanordning/gasdämpare 14 genom att denna komprimeras under denna första 10 15 20 25 30 35 13 rörelse 11. Den lagrade kraften används sedan vid den omvända rörelsen, för att skjuta ut skåpsinredningen 2 ut ur skåpsstommen 3, i den horisontella första rörelsen 11. Detta sker i samordning med motorn 7 på så sätt att när motorn 7 börjar rotera drivaxeln 8 (ej visad) i motsatt riktning gentemot den upprullande rotationen, expanderar kraftlagringsanordningen 14 och åstadkommer en horisontell kraft, vilken balanserar mot motorns 7 utrullningshastighet. Initialt styrs motorn 7 till en långsam rotationsrörelse av drivaxeln 8, för att inte skåpsdörrarna 31 (visas ej) ska öppnas för hastigt. Genom samordningen mellan motorn 7 och kraftlagringsanordningen 14 erhålls en mjuk första rörelse 11 ut ur skåpet och under denna rörelse rullar det första styrhjulet 10 mot den första styrskenan 13, vilken säkerställer att ingen nedsjunkning sker av skàpsinredningen 2 under rörelsen, eller för den delen, i viloläget (a) inuti skåpsstommen 3. I figuren och detalj A, visas övergången mellan den vertikala andra rörelsen 21, och den horisontella första rörelsen 11, vilket föranleder positionen av respektive styrhjul 10, 18.
I skåpsinredningens 2 andra läge (b), vid övergången från den horisontella första rörelsen 11 till den vertikala andra rörelsen 21, rullar det första styrhjulet 10 upp på den första tungan 23, varvid en roterande rörelse, av den rörligt lagrade styrarmen 17 åstadkoms, kring styrarmens 17 infästning 27. Detta föranleder att det andra styrhjulet 18 rullar av den andra tungan 25 och upp på den andra styrskenan 20. Omvänt, vid övergången från den vertikala andra rörelsen 21, till den horisontella första rörelsen 11, rullar det andra styrhjulet 18 upp på den andra tungan 25, varvid en roterande rörelse av den rörligt lagrade styrarmen 17 åstadkoms.
Detta föranleder då det första styrhjulet 10 att rulla av den första tungan 23 och upp på/in i den första styrskenan 13. Genom styrarmen 17 möjliggörs en mycket mjuk övergång mellan de två skilda rörelserna.
Figur 4 visar skåpsinredningen 2 i det tredje läget (c), ovanför bänkskivan 30, där skåpsinredningen 2 har förflyttats genom den vertikala andra rörelsen 21, från det andra läget (b), utanför skåpsstommen 3. För ökad tydlighet visas inte bänkskivan 30, skåpsstommen 3 och de i figuren bortre detaljerna av anordningen.
När skàpsinredningen 2 och inredningsfästet 5 nått det andra läget (b) har ledskenorna 6 nått sitt maxläge, varvid kraftlagringsutrustningen/gasdämparen 14 inte kan expandera vidare. Först i detta andra läge (b) medger konstruktionen en övergång från den horisontella första rörelsen 11, till den vertikala andra rörelsen 21. l detta andra läge (b) ligger, som ovan beskrivits, det första styrhjulet 10 an mot den första tungan 23 och rullar ut på densamma samtidigt som det andra styrhjulet 18 rullar av den andra tungan 25 och upp på den, mot skåpsstommen 3 vända sidan, av den andra styrskenan 20. Under hela den vertikala andra rörelsen 21, vilar det första styrhjulet 10 mot den första tungan 23, och tjänar därmed som ett 14 mothåll mot en inåtgående, horisontell rörelse av skåpsinredningen 2, och positionerar det andra styrhjulet 18, och därmed skåpsinredningen 2 under den andra rörelsen 21. En stabil och horisontellt fixerad andra rörelse 21 erhålls därmed. De vertikala andra ledskenorna 16 är infästa mellan lnredningsfästet 5 och skåpsinredningen 2, och hjälper till att leda skåpsinredningen 2 under den vertikala rörelsen. lnredningsfästet 5 bibehåller positionen vid det andra läget (b) utanför skåpsstommen 3 under den vertikala andra rörelsen 21. Övergångarna mellan de båda rörelserna 11, 21 har beskrivits ovan ifigurtext 3. l det tredje läget (c) uppnås full tillgång till innehållet i det annars mer svåråtkomliga överskåpet 28. 10 15 20 25 30 35 1= anordning 2= skàpsinredning 3= skàpsstomme 4= väggfäste 5= inredningsfäste 6= första ledskena 7= motor 8= drivaxel 9= drivrem 10= första styrhjul 11= första rörelse 12= främre kant 13= första styrskena 14= kraftlagringsanordning 15= kraftkomponent 16= andra ledskena 17= styrarm 18= andra styrhjul 19= första ände 20= andra styrskena 21= andra rörelse 22= yttre ände 23= första tunga 24= nedre ände 25= andra tunga 26= andra ände 27= infästning 28= överskåp 29= bänkskiva 30= underskåp 31= skàpsdörr 32= brythjul 33= hjul 15 STYCKLISTA

Claims (17)

10 15 20 25 30 35 16 PATENTKRAV
1. Förfarande för att, genom en därför avsedd anordning (1), förflytta en höj- och sänkbar skàpsinredning (2) mellan ett första läge (a) i en skåpsstomme (3) till ett annat läge, i vilket skåpsinredningen (2) har bättre åtkomlighet än i det första läget, kännetecknat av att skåpsinredningen (2) förflyttas mellan det första läget (a) i skåpstommen (3) och ett andra läge (b) utanför skåpstommens främre kant (12), genom en första rörelse (11) vilken huvudsakligen har horisontell riktning.
2. Förfarande enligt patentkrav 1, kännetecknat av att den första rörelsen (11), vid förflyttning från det första läget (a) i skåpsstommen (3) till det andra läget (b) utanför skåpstommens främre kant (12), sker genom en lagrad kraft i en kraftlagringsanordning (14), företrädesvis en gasdämpare, och vilken kraft åtminstone delvis är horisontell i riktning från det första läget till det andra läget.
3. Förfarande enligt patentkrav 2, kännetecknat av att vid förflyttning av skåpsinredningen (2) i riktning mot det första läget (a) i skåpsstommen (3), lagras en kraft i kraftlagringsanordningen (14), vilken kraft åtminstone delvis har horisontell riktning.
4. Förfarande enligt något av ovanstående patentkrav, kännetecknat av att från det andra läget (b) medges en andra rörelse (21), vilkens riktning är skild från den första rörelsens (11) riktning.
5. Förfarande enligt något av patentkraven 1-3, kännetecknat av att från det andra läget (b) medges en andra rörelse (21), vilken har samma riktning som den första rörelsen (11).
6. Förfarande enligt patentkrav 4, kännetecknat av att den andra rörelsen (21) sker i huvudsak i vertikal riktning, mellan det andra läget (b) och ett tredje läge (c), ett slutläge för skåpsinredningens (2) rörelse.
7. Förfarande enligt något av ovanstående patentkrav, kännetecknat av att den första rörelsen (11) styrs av åtminstone en första styrskena (13), vilken är fast anordnad, huvudsakligen horisontellt, i förhållande till skåpsstommen (3), och mot vilken första styrskena (13) åtminstone ett första styrhjul (10) löper, och vilket styrhjul (10) är anordnat på en första ände (19) av en rörligt lagrad styrarm (17), vilken är anordnad vid skåpsinredningen (2) , och att det första styrhjulets (10) samordning med den första styrskenan (13) förhindrar en vertikal rörelse av skåpsinredningen (2) under dess första rörelse (11) inuti 10 15 20 25 30 35 17 skàpsstommen (3).
8. Förfarande enligt något av patentkraven 6-7, kännetecknat av att den andra rörelsen (21) styrs av åtminstone en andra styrskena (20), vilken är fast anordnad, åtminstone närmast vertikalt, på skåpsinredet (2), och mot vilken andra styrskena (20) åtminstone ett andra styrhjul (18) löper under den andra rörelsen (21), och vilket andra styrhjul (18) är anordnat på en andra ände (26) av den rörligt lagrade styrarmen (17).
9. Förfarande enligt patentkrav 8, kännetecknat av att, i skåpsinredets (2) andra läge (b) och under den andra rörelsen (21) vilar det första styrhjulet (10) mot en första tunga (23), vilken är anordnad på en yttre ände (22) av den första styrskenan (13), och det andra styrhjulet (18) samverkar med det första styrhjulet (10), via den rörligt lagrade styrarmens (17) infästning (27), varvid en horisontell rörelse av skåpsinredet förhindras under dess andra rörelse (21) utanför skàpsstommen (3).
10. Anordning (1) för att uppbära och förflytta en höj- och sänkbar skåpsinredning (2) mellan ett första läge (a) i en skåpsstomme (3) till ett annat läge, ivilket skåpsinredningen (2) har bättre åtkomlighet än i det första läget, och vilken anordning (1) innefattar ett väggfäste (4) förinfästning av anordningen (1) mot skàpsstommen (3), ett inredningsfäste (5) för infästning av anordningen (1) mot skåpsinredningen (2), minst en första ledskena (6) infäst mellan väggfästet (4) och inredningsfästet (5), en motor (7) anordnad på våggfästet (4) och anordnad att rotera en drivaxel (8), en drivrem (9) infäst mellan drivaxeln (8) och skåpsinredningen (2), kännetecknad av att anordningen (1) innefattar åtminstone ett första styrhjul (10), vilket är anordnat att hindra en vertikal rörelse av skåpsinredningen (2) under en, huvudsakligen horisontell, första rörelse (11), vilken första rörelse (11) förflyttar skåpsinredningen (2) mellan det första läget (a) i skàpsstommen (3) och ett andra läge (b) utanför skåpsstommens (3) främre kant (12).
11. Anordning enligt patentkrav 10, kännetecknad av att anordningen (1) innefattar en första styrskena (13), vilken är fast anordnad i förhållande till skàpsstommen (3), och den första styrskenan (13) är anordnad att styra det första styrhjulet (10) under den första rörelsen (11), varvid en vertikal rörelse av skåpsinredningen (2) förhindras.
12. Anordning (1) enligt något av patentkraven 10-11, kännetecknad av att anordningen (1) innefattar en kraftlagringsanordning (14), företrädesvis en gasdämpare, vilken är infäst mellan väggfästet (4) och inredningsfästet (5), och vilken kraftlagringsanordning (14) anordnad att lagra en kraftkomponent (15) vilken åtminstone delvis är parallell med den 10 15 20 25 30 35 18 första rörelsens (11) riktning.
13. Anordning (1) enligt något av patentkraven 10-12, kännetecknad av att minst en, huvudsakligen vertikal, andra ledskena (16) är infäst mellan inredningsfästet (5) och skåpsinredningen (2).
14. Anordning (1) enligt något av patentkraven 10-13, kännetecknad av att en rörligt lagrad, och företrädesvis L-formad, styrarm (17) är anordnad vid inredningsfästet (5), och att det första styrhjulet (10) är lagrat vid en första ände (19) av styrarmen (17), och ett andra styrhjul (18) är lagrat vid en andra ände (26) av styrarmen (17).
15. Anordning (1) enligt patentkrav 14, kännetecknat av att en andra styrskena (20) är fast anordnad på skåpsinredningen (2), och den andra styrskenan (20) är anordnad att styra det andra styrhjulet (18) under en, huvudsakligen vertikal, andra rörelse (21), vilken andra rörelse (21) är anordnad att förflytta skåpsinredningen (2) mellan det andra läget (b) utanför skåpsstommen (3) och ett tredje läge (c), ett slutläge för skåpsinredningen (2).
16. Anordning (1) enligt patentkrav 15, kännetecknat av att den första styrskenan (13) vid sin yttre ände (22), närmast skåpstommens (3) främre kant (12), innefattar en första tunga (23), vilken är anordnad att styra in det första styrhjulet (10) i den första styrskenan (13) vid övergången mellan den, huvudsakligen vertikala, andra rörelsen (21) och den, huvudsakligen horisontella, första rörelsen (11) av skåpsinredningen (2), och vid det omvända förloppet, övergången mellan den första rörelsen (11) och den andra rörelsen (21) positionerar den första tungan (23) även indirekt det andra styrhjulet (18) mot den andra styrskenan (20), via styrarmen (17) och det första styrhjulets (10) positionering, och vidare är tungan (23) anordnad att stoppa det första styrhjulets (10) horisontella och inåtgående rörelse i skåpsinredningens (2) andra läge (b), och under skåpsinredningens (2), huvudsakligen vertikala, andra rörelse (21), och därmed fixeras också det andra styrhjulets (18) horisontella läge genom den rörligt lagrade styrarmen (17).
17. Anordning (1) enligt något av patentkraven 15-16, kännetecknat av att den andra styrskenan (20) vid sin nedre ände (24) innefattar en andra tunga (25), vilken är anordnad att styra in det andra styrhjulet (18) mot den andra styrskenan (20) vid övergången mellan den, huvudsakligen horisontella, första rörelsen (11) och den, huvudsakligen vertikala, andra rörelsen (21) av skåpsinredningen (2), och vid det omvända förloppet, övergången mellan den andra rörelsen (21) och den första rörelsen (11) positionerar den andra tungan (25) även indirekt det första styrhjulet (10) mot den första styrskenan (13), via styrarmen (17) och det andra styrhjulets (18) positionering. 19
SE1330023A 2013-03-21 2013-03-21 Förfarande och anordning för höj- och sänkbar skåpsinredning SE537015C2 (sv)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE1330023A SE537015C2 (sv) 2013-03-21 2013-03-21 Förfarande och anordning för höj- och sänkbar skåpsinredning
PCT/SE2014/050288 WO2014148977A1 (en) 2013-03-21 2014-03-10 Method and device for a height adjustable cabinet interior

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE1330023A SE537015C2 (sv) 2013-03-21 2013-03-21 Förfarande och anordning för höj- och sänkbar skåpsinredning

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE1330023A1 true SE1330023A1 (sv) 2014-09-22
SE537015C2 SE537015C2 (sv) 2014-12-02

Family

ID=51580503

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE1330023A SE537015C2 (sv) 2013-03-21 2013-03-21 Förfarande och anordning för höj- och sänkbar skåpsinredning

Country Status (2)

Country Link
SE (1) SE537015C2 (sv)
WO (1) WO2014148977A1 (sv)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN113627418A (zh) * 2020-05-07 2021-11-09 杭州海康威视数字技术股份有限公司 数据管理方法、计算机设备及计算机可读存储介质

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
PL72158Y1 (pl) * 2018-01-08 2021-10-04 Ampol Service Spolka Z Ograniczona Odpowiedzialnoscia Mechanizm opuszczania wnętrza szafki
AT521177B1 (de) * 2018-07-03 2019-11-15 Blum Gmbh Julius Möbelbeschlag
US11103062B2 (en) 2019-05-29 2021-08-31 April Drusilla Calvert Height-adjustable medicine cart
USD925044S1 (en) 2019-06-24 2021-07-13 April Drusilla Calvert Adjustable medicine cart
US10932568B2 (en) 2019-07-26 2021-03-02 Haier Us Appliance Solutions, Inc. Motorized basket lifting mechanism
CN113475863B (zh) * 2021-08-05 2022-07-19 江西万橡家具集团有限公司 一种办公专用方便拿取文件的文件柜
CN115956404A (zh) * 2022-06-20 2023-04-11 嘉兴量创科技有限公司 一种可以调节内部分隔空间大小的电气柜

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US7770986B1 (en) * 2007-09-20 2010-08-10 Vaidotas Joseph Simaitis Overhead pull-out swing-down drawer
US8414093B2 (en) * 2010-04-30 2013-04-09 Eric M. Moran Motorized moveable shelf assembly for cabinet structures
US8424983B1 (en) * 2012-02-10 2013-04-23 Gary Strauss Motorized upper and lower storage shelves

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN113627418A (zh) * 2020-05-07 2021-11-09 杭州海康威视数字技术股份有限公司 数据管理方法、计算机设备及计算机可读存储介质

Also Published As

Publication number Publication date
WO2014148977A1 (en) 2014-09-25
SE537015C2 (sv) 2014-12-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE1330023A1 (sv) Förfarande och anordning för höj- och sänkbar skåpsinredning
US9961992B2 (en) Height adjustable monitor and keyboard support
US8424983B1 (en) Motorized upper and lower storage shelves
RU2424753C1 (ru) Фурнитура для углового шкафа с выдвижной цельной полкой
JP5515095B2 (ja) スライドゲート又はスライドドアのための装置
KR20060019122A (ko) 바스켓 승강장치를 구비한 냉장고
JP2009011182A (ja) 葉たばこ乾葉の取卸し装置
CN203814939U (zh) 包括铰链、直线导向装置和传感器装置的布置系统和家具
CN201695834U (zh) 一种半自动移门机
US7055802B1 (en) Appliance lift tool
NO300154B1 (no) Anordning for å forflytte en bærer for hyller, skap, bord eller lignende langs en bane
US7178887B2 (en) Storage apparatus
CN104382390B (zh) 一种多功能智能挂柜
CN206649596U (zh) 智能售货机及其升降装置
CN106082044A (zh) 一种安装维修用可调式升降装置
JP4994131B2 (ja) キッチン用昇降式吊戸棚
CN2626326Y (zh) 自动升降吊柜
CN204488052U (zh) 一种折叠式3d打印机
KR20100008991A (ko) 가구용 도어 슬라이딩 장치
BRPI0418956B1 (pt) dispositivo de guia de cabine de elevador, e, elevador
KR20160037676A (ko) 책상
CN219412346U (zh) 一种柜门安装辅助装置
JP2014226508A (ja) 昇降収納装置
CN110375352B (zh) 一种吸油烟机安装结构及其所应用的吸油烟机的控制方法
CN219270503U (zh) 一种用于抽屉的滑轨支撑轮