RO93506B1 - Tun antitanc, autopropulsat - Google Patents

Tun antitanc, autopropulsat Download PDF

Info

Publication number
RO93506B1
RO93506B1 RO120216A RO12021685A RO93506B1 RO 93506 B1 RO93506 B1 RO 93506B1 RO 120216 A RO120216 A RO 120216A RO 12021685 A RO12021685 A RO 12021685A RO 93506 B1 RO93506 B1 RO 93506B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
turret
ammunition
chassis
compartment
tank gun
Prior art date
Application number
RO120216A
Other languages
English (en)
Inventor
Mihail Buracu
Paul Darvariu
Original Assignee
Institutul 111
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Institutul 111 filed Critical Institutul 111
Priority to RO120216A priority Critical patent/RO93506B1/ro
Publication of RO93506B1 publication Critical patent/RO93506B1/ro

Links

Landscapes

  • Aiming, Guidance, Guns With A Light Source, Armor, Camouflage, And Targets (AREA)

Abstract

Inventia se refera la un tun antitanc, autopropulsat, destinat nimicirii tancurilor si a altor mijloace de lupta prin trageri directe sau din pozitii adapostite. Tunul antitanc, conform inventiei, este alcatuit dintr-un sasiu (1) pe senile, deasupra caruia se roteste o turela (A) dreptunghiulara, de dimensiuni mici. Sub tun (1) si solidar de acesta a fost prevazut un scaun (18) pentru servantul ochitor. La partea posterioara a turelei (A) exista un compartiment cilindric (10) dotat cu un scaun (19) pentru comandantul piesei. Cea mai mare parte a munitiei este plasata într-un compartiment (4) de forma patrata, montat în consola, la partea posterioara a sasiului (1), si prevazut cu un culoar de acces si cu doua usi blindate (33 si 34).

Description

Invenția se referă la un tun antitanc autopropulsat, destinat nimicirii tancurilor și a altor mijloace de luptă prin trageri directe sau din poziții adăpostite.
Sunt cunoscute tunuri antitanc autopropulsate la care tunul propriu-zis este montat pe o turelă cu lățime mare, în interiorul căreia se află posturile comandantului de piesă și ale celor doi servanți, acestea din urmă fiind plasate de o parte și de alta a axei longitudinale a tancului. în turelă este depozitată, de asemenea, întreaga muniție din dotare.
Dezavantajele acestor tunuri antitanc constau în aceea că expun inamicului o țintă cu suprafață mare și că muniția periclitează, la orice început de incendiu, viața echipajului.
Scopul invenției este de a crește securitatea echipajului și, în același timp, capacitatea de luptă a tunului antitanc autopropulsat.
Problema tehnică pe care o rezolvă invenția este construirea unui tun antitanc autopropulsat, care să expună tirului inamic o siluetă frontală redusă și care să realizeze o mărire a preciziei ochirii, concomitent cu reducerea cantității de muniție aflată în turelă.
Tunul antitanc autopropulsat, conform invenției, înlătură dezavantajele soluției menționate anterior, prin aceea că este prevăzut cu o turelă dreptunghiulară, de dimensiuni mici, sub tun fiind fixat scaunul servantului ochitor, la partea posterioară a turelei existând un compartiment cilindric pentru comandantul de piesă, cu un compartiment, de formă patrată, separat în două de un culoar de acces și așezat în consolă, în afara tancului, la partea posterioară.
Se dă, în continuare, un exemplu de realizare a invenției, în legătură și cu fig. 1...4, care reprezintă:
- fig.1, secțiune, longitudinală, prin tunul antitanc autopropulsat;
-fig.2, vedere, laterală, a tunului antitanc autopropulsat;
-fig.3, vedere, din față, a tunului antitanc autopropulsat;
- fig.4, vedere, de sus, a tunului antitanc autopropulsat.
Tunul antitanc autopropulsat, conform invenției, este alcătuit dintr-un șasiu Ί, prevăzut cu o cutie blindată 2, cu pereți frontali îngroșați, și care adăpostește, la partea din față, un motor 3 iar la partea din spate un compartiment pentru muniție 4. Tot în partea din față a cutiei blindate 2 se află o transmisie 5, care asigură legătura cinematică dintre motorul 3 și un echipament de propulsie cu șenile B. O turelă A, montată pe șasiul 1 prin intermediul unui rulment 7, are rolul de a proteja echipajul și aparatura tunului împotriva tirului inamic. Turela A este alcătuită dintr-o turelă propriu-zisă 8, prevăzută, la partea din față, cu un scut mobil 3, iar în spate, cu un compartiment 10, destinat comandantului piesei. Turela propriu-zisă 8 are niște pereți laterali a, simetrici față de un plan median longitudinal și paraleli cu acesta, fiind uniți, la partea superioară, cu un plafon b, înclinat spre față și terminat la partea frontală cu o îngustare c. Pe turela propriu-zisă 8 este montat, prin intermediul unor umeri 11, un tun antitanc 12. 0 fereastră 13, așezată deasupra îngustării c a turelei propriu-zis 8, este protejată de un scut mobil 9 și de un scut anticumulativ 14, în care este montată o lunetă 15, cu un cap articulat 18 și solidară cu scutul mobil 9. Pe scutul mobil 9 mai este montat, de asemenea, un telemetru cu laser 17, pentru măsurarea cu precizie a distanței până la țintă. De leagănul tunului antitanc 12 este fixat un scaun 18, destinat servantului ochitor și plasat pe axa longitudinală a șasiului, sub tunul antitanc
12. La partea posterioară a turelei A, solidar cu turela propriu-zisă 8 și de aceeași lățime, se află compartimentul 10, de formă cilindrică și dotat cu un scaun 18, destinat comandantului piesei. Compartimentul 10 este prevăzut, la partea superioară, cu o cupolă rotativă 20, care depășește înălțimea turelei propriu-zise 8, iar la partea inferioară, o ieșitură d. Rotirea turelei A în direcție se execută cu echipamente electro93506 mecanice, iar ridicarea pe înălțime cu ajutorul unei instalații de acționare hidraulică 2*1. Turela A este prevăzută cu o podea 22, pe care este amplasată o instalație de încărcare automată compusă dintr-un încărcător mobil 23, care culisează perpendicular pe axa longitudinală a turelei A printr-un sistem electromecanic de acționare 24. în interiorul încărcătorului mobil 23 se află introduse în niște casete 25, loviturile de artilerie, formate, fiecare, dintr-un proiectil 26 și un tub cartuș 27. în urma comenzii de încărcare, încărcătorul mobil 23 se deplasează automat, până când caseta 25, cu lovitura dorită, se oprește sub un elevator 28, care deplasează, vertical, caseta, simultan, cu aducerea automată a tunului antitanc 12 la un unghi fix de încărcare. Proiectilul 26 și tubul cartuș 27 sunt împinse, succesiv, în camera de încărcare a tunului antitanc 12 de către un împingător 29, după care, caseta 25, goală, este coborâtă în încărcătorul mobil 23, iar tunul antitanc 12 revine automat în poziția inițială, fiind gata pentru tragere. După consumarea loviturilor din încărcătorul mobil 23, acesta poate fi realimentat de către servantul încărcător care extrage proiectilele 26 dintr-o magazie rotativă 30, le deplasează pe un ghidaj cu role 31 și le introduce în casetele 25. Tuburile cartuș 27 sunt extrase dintr-un stelaj 32, amplasat deasupra magaziei rotative 30. După consumarea întregii unități de foc din turela A, proiectilele 26 și tuburile cartuș 27 din compartimentul pentru muniție 4 sunt transferate, realimentându-se încărcătorul mobil 23, magazia rotativă 30 și stelajul 32. Compartimentul pentru muniție 4 este plasat la partea anterioară a șasiului 1, în consolă și la același nivel cu podeaua acestuia. El este prevăzut cu un culoar de acces care separă stelajul cu proiectilele 26 de stelajul cu tuburile cartuș 27. în acest culoar se poate pătrunde din exterior printr-o ușă blindată 33, iar din interiorul turelei A, printr-o altă ușă blindată 34, prevăzută cu o fereastră pentru transferul proiectilelor 26 și al tuburilor cartuș
27. în secțiune, compartimentul pentru muniție 4 are forma unui patrat cu două teșituri e și f, fiind protejat de pereți blindați și de niște panouri antiexplozive 35 și 36, montate pe plafonul compartimentului. în cupola rotativă 20 a compartimentului 10 sunt montate niște aparate de observare 37, 38 și 39, iar în compartimentul 10 există o stație radio emisie-recepție 40. Mecanismul conductor are acces la postul său printr-un oblon 41, servantul ochitor printr-un oblon 42, iar servantul încărcător printrun oblon 43. Ochitorul și încărcătorul au acces, de asemenea, în camera de luptă prin ușile blindate 33 și 34 din magazia pentru muniție 4. Șasiul 1 este protejat pe părțile laterale de niște panouri anticumulative 44. Carburanții și lubrifianții sunt transportați în rezervoare speciale 45, 46, 47, 48, 49, 50 și 51, ier lotul de bord cu piese de schimb și accesorii în două lăzi 52 și 53. Vizibilitatea mecanicului conductor este asigurată de un parbriz 54 și de un aparat periscopic de observare 55.
Prin aplicarea invenției se obțin următoarele avantaje:
- creșterea securității piesei de luptă și a echipajului;
- îmbunătățirea capacității de luptă.

Claims (1)

  1. Revendicare
    Tun antitanc autopropulsat, alcătuit dintr-un șasiu pe șenile, dotat la partea posterioară cu un motor cuplat cu o transmisie și cu un post destinat mecanicului conductor, iar în camera de luptă cu aparatură și echipament de supraveghere și de luptă și cu un post destinat servantului încărcător, în exterior fiind protejat de panouri blindate și transportând muniție, carburanți și piesele necesare, caracterizat prin aceea că, în scopul creșterii securității echipajului și a capacității de luptă a
    5 6 piesei, este prevăzut cu o turelă (A), solidară cu tunul antitanc (12) și montată pe șasiul (1), alcătuită dintr-o turelă propriu-zisă (8) ai cărei pereți laterali (a) sunt simetrici față de un plan median 5 longitudinal și paraleli cu acesta, fiind uniți, la partea superioară, cu un plafon (b), înclinat spre față și terminați, la partea frontală, cu o îngustare (c) și un compartiment (10), de formă cilindrică, 10 solidar cu turela propriu-zisă (8); în prelungirea ei și de aceeași lățime cu ea, dotat cu un scaun (19), destinat comandantului de piesă, cu o cupolă rotativă (20) ce depășește în înălțime turela 15 propriu-zisă (8) și având o ieșitură (d) la partea inferioară, de leagănul tunului antitanc (12) fiind fixat un alt scaun (18), plasat în planul median al șasiului, sub tunul antitanc (12) , cea mai mare parte a muniției fiind plasată în compartimentul pentru muniție (4), așezat în consolă la partea anterioară a șasiului (1) și la același nivel cu podeaua acestuia, având în secțiune forma de pătrat cu niște teșituri (e și f) și fiind prevăzut cu un culoar de acces care separă stelajul cu proiectile de cel cu tuburi cartuș, accesul în acest culoar făcându-se din exterior printr-o ușă blindată (33) iar din interior, printr-o altă ușă blindată (34), prevăzută cu o fereastră pentru transferul muniției spre camera de luptă.
RO120216A 1985-09-27 1985-09-27 Tun antitanc, autopropulsat RO93506B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO120216A RO93506B1 (ro) 1985-09-27 1985-09-27 Tun antitanc, autopropulsat

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO120216A RO93506B1 (ro) 1985-09-27 1985-09-27 Tun antitanc, autopropulsat

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO93506B1 true RO93506B1 (ro) 2002-06-28

Family

ID=40904163

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO120216A RO93506B1 (ro) 1985-09-27 1985-09-27 Tun antitanc, autopropulsat

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO93506B1 (ro)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
ES2201972T5 (es) Automovil de transporte blindado.
US20010015126A1 (en) Multiple-barrel mortar assembly for launching grenades off the side of a combat vehicle
US4326446A (en) Linkage of actuating system for elevating gun mount
US3316808A (en) Missile launcher and loading system
US4391179A (en) Combat vehicle
US3316809A (en) Retractable missile launcher
CA1220243A (en) Device for feeding shell ammunition within an armored vehicle
CN109154487B (zh) 模块化炮塔
NO328924B1 (no) Modulaer vapenstasjon
RU142907U1 (ru) Боевое отделение бронетранспортера
GB2212891A (en) Armoured vehicle with top-mounted barrel weapon.
RO93506B1 (ro) Tun antitanc, autopropulsat
RU2542681C1 (ru) Боевое отделение бронеобъекта
US4454799A (en) Ammunition storage and weapon loading system
RU2669248C1 (ru) Высокозащищенный танк с комплексом управления боевыми наземными роботами и бла
ES2224031T3 (es) Procedimiento y sistema de carga de un arma montada en un navio.
RU2370723C1 (ru) Боевое отделение бронеобъекта
RU2442097C1 (ru) Боевая машина
RU105422U1 (ru) Разведывательно-огневой комплекс вооружения танка
UA20473U (en) Infantry fighting machine
RU2703695C1 (ru) Боевое отделение бронеобъекта
RU2612037C2 (ru) Разведывательно-огневой комплекс вооружения танка
RU211989U1 (ru) Боевой модуль
NO328174B1 (no) Ammunisjonsmagasin
RU2138004C1 (ru) Высокозащищенный танк с экипажем два человека