RO201500045U1 - Portable device for disinfection of air and surfaces in closed spaces - Google Patents

Portable device for disinfection of air and surfaces in closed spaces Download PDF

Info

Publication number
RO201500045U1
RO201500045U1 ROU201500045U RO201500045U RO201500045U1 RO 201500045 U1 RO201500045 U1 RO 201500045U1 RO U201500045 U ROU201500045 U RO U201500045U RO 201500045 U RO201500045 U RO 201500045U RO 201500045 U1 RO201500045 U1 RO 201500045U1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
air
lamp
microbial
disinfection
support plate
Prior art date
Application number
ROU201500045U
Other languages
Romanian (ro)
Inventor
Ştefan Pavel
Silviu-Cristian Suciu
Original Assignee
Universitatea Politehnica Din Timişoara
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Universitatea Politehnica Din Timişoara filed Critical Universitatea Politehnica Din Timişoara
Priority to ROU201500045U priority Critical patent/RO201500045U1/en
Publication of RO201500045U1 publication Critical patent/RO201500045U1/en

Links

Landscapes

  • Disinfection, Sterilisation Or Deodorisation Of Air (AREA)

Abstract

The invention relates to a portable device for disinfection of air and surfaces in closed spaces, such as building attics or basements, store rooms, polluted rooms in hospitals and other spaces with insufficient ventilation or disinfection performed with usual means. According to the invention, the device comprises a tripod metal framework (1) at the top of which there is a support plate (2) orientable by pivoting from 0 to 90° horizontally and vertically, by means of a ball joint (3), a radiant body (4) consisting of a germicidal UV-C lamp mounted along the support plate (2) in a metallic casing (5) whose external side has protective role, while the internal side has the role of reflector, due to the reflective characteristic of the stainless steel plate it is made of, the support plate (2) being supplied with electric power by an electric cord (6), coupled or uncoupled to/from the supply network by means of a mechanical-electrical key switch (7) and protected and monitored by an electrical control panel (8), some sensors (9) providing automatic switch-off in case of accidental or unauthorized access into the active radiation space, in order to increase disinfection effectiveness, while, on the framework (1), an oscillating gearmotor equipment can be mounted to alternately rotate the top part by 180°, thereby ensuring the sweeping of the area to be disinfected.

Description

DISPOZITIV PORTABIL PENTRU DEZINFECTAREA AERULUI ŞI A SUPRAFEŢELOR DIN SPAŢII ÎNCHISE

Invenţia se referă la un dispozitiv portabil cu instalaţie electrică pentru dezinfectarea aerului şi a suprafeţelor din spaţii închise cum sunt podurile, subsolurile clădirilor, magaziile, camere poluate din spitale şi alte spaţii fără aerisire suficienta sau insuficient dezinfectate cu mijloace uzuale. în legislaţia internaţională sunt luate ca reper: Federal Standart 209D (S.U.A.), UES-RP-CC-006-84-T Recomended Practice For Testing Clean Rooms (S.U.A.) unde recomandările sunt pentru a se executa dezinfectarea la sfârşitul programului de lucru sau cu cel puţin două ore înainte de începerea programului de lucru deoarece oamenii sunt o sursă generatoare de contaminare prin: mătreaţă, piele descuamată, fibre textile, cosmetice,particule transportate,tutun,bacterii şi viruşi. Omul generează un număr de 100.00(H10.000.000 de particule de 0,3mm/minut şi înjur de 1.000 de bacterii în funcţie de activitatea fizică desfăşurată. Particulele sunt de dimensiuni submicronice şi rămân suspendate în aer pentru un anumit timp, ele depunându-se pe suprafeţe în funcţie de densitatea şi greutatea lor specifică sub acţiunea forţei gravitaţionale. în legislaţia românească aferentă curăţeniei şi dezinfectării Norma tehnică din 06/03/2003 Publicată în Monitorul Oficial , Partea I nr.194 bis din 26/03/2003 prevede la cap.2.2. dezinfecţia prin mijloace fizice punctul 2.2.2. Dezinfecţia cu raze ultraviolete prevede: "...dezinfecţia suprafeţelor netede şi a aerului în boxe de laborator, săli de operaţie, alte spaţii închise, pentru completarea măsurilor de curăţenie şi dezinfecţie chimică...utilizarea doar a lămpilor destinate dezinfecţiei; lămpile destinate dezinfecţiei pot fi fixe sau mobile, cu tuburi de UV între 15 şi 30 W, prevăzute să funcţioneze în absenţa omului (cu radiaţie directă)...". în prezent nu sunt luaţi în seamă parametrii de aer din spaţiile închise, respectiv poduri, subsoluri, boxe fără aerisire, fapt ce generează o încărcătură mai mare cu agenţi patogeni şi muceagaiuri, spori sau alte elemente din compoziţia de microaerofloră şi care pot cauza diverse boli transmisibile prin aer.

Este cunoscută invenţia US2015078960 care descrie dezinfectarea şi sterilizarea aerului prin aspirarea lui în partea superioară a unui recipient (cameră) în care are loc dezinfectarea cu lumină UV- LED) şi trecerea lui printr-un filtru după care este refulat în mediul înconjurător.

Dezavantajele acestei invenţii sunt: nemonitorizarea procentului de încărcare cu particule de praf a filtrului, existând astfel posibilitatea de ineficienţă în funcţionare, distanţa prea mică între zona de aspiraţie şi cea de refulare existând astfel posibilitatea de scurtcircuitare a traseului rezultând astfel reintroducerea aerului refulat,tratat din nou în zona de aspirare (camera de tratare), încărcarea cu praf a celui de-al doile filtru implică costuri mai mari, mentenanţă suplimentară şi implicit nefuncţionalitatea echipamentului.

Este cunoscută invenţia WO2015031785 care descrie dezinfectarea aerului folosind o ceaţă cu substanţe chimice. Dezavantajele acestei invenţii sunt: aspirarea aerului prin zona inferioară implică şi aspirarea prafului de pe pardosea ceea ce contribuie la încărcarea filtrului, nemonitorizarea parametrilor de încărcare a filtrelor cu praf, traseul prea scurt între zona de aspirare şi refulare a aerului dezinfectat, ceea ce conduce la un circuit aproape închis, ineficient, folosirea de substanţe chimice corosive cu mediul ambiant şi care în anumite concentraţii pot produce alergii, iritare la nivelul căilor respiratorii la om.

Este cunoscută invenţia US2015115170 care descrie un aparat pentru dezinfectarea aerului şi a suprafeţelor folosind o lampă UV. Dezavantajele acestei invenţii sunt: aspirarea fluxului de aer de pe pardosea, posibil încărcat cu microparticule de praf, nemonitorizarea timpului de funcţionare ale lămpilor germicidale (UV), eficienţă scăzută în funcţionare pentru că agenţii patogeni purtători de boli transmisibile prin aer, sunt suspendaţi în aer, căderea lor pe suprafeţe necesitând un timp mai îndelungat.

Problema tehnică pe care o rezolvă invenţia, constă în realizarea unui dispozitiv pentru dezinfectarea aerului din poduri, subsoluri, boxe fără aerisire, camere de spital sau alte încăperi fără aerisire sau dezinfectare insuficientă, cu comanda manuală sau programabilă prin ceas electric şi cu mijloace proprii de protecţie a personalului.

Dispozitivul portabil pentru dezinfectarea aerului şi a suprafeţelor din spaţii închise conform invenţiei este alcătuit dintr-un cadru metalic tip trepied pe care în partea superioară se află montată o placa suport cu posibilitatea de orientare prin pivotare de la 0° la 90° pe orizontală şi pe verticală printr-o articulaţia sferică. Placa suport este alimentată cu energie electrică printr-un cordon electric, şi este cuplată sau decuplată la reţeaua de alimenare prin intermediul unui întrerupător mecano-electric cu cheie, protejată şi monitorizată printr-un tablou electric. Un corp radiant construit cu o lampă germicidală UV-C cu lungimea de undă de 253,7nm şi radiaţia UV-C, de 15.0W şi balast electronic performant, este montat în lungul plăcii suport într-o carcasă metalică care are rol de protecţie prin partea exterioară, iar prin partea interioara un rol de radiant datorită calităţii reflectoare a tablei de inox din care este confecţionată. Ansamblul astfel constituit foloseşte ca mijloc de protecţie oculară în caz de acces întâmplător sau neautorizat în spaţiul activ de radiaţie al dispozitivului nişte senzori ce asigură decuplarea automată a dispozitivului. Pentru a mării eficacitatea dezinfectării pe cadrul se poate monta un echipament moto reductor oscilant care va roti partea superioară alternativ cu 180° asigurând baleierea zonei de dezinfectat.

Avantajele invenţiei sunt următoarele: - Instalaţia este portabilă şi uşor manevrabilă ; - Asigură monitorizarea timpului de funcţionare a lămpilor germicidale necesară pentru o mentenanţă mai eficientă a instalaţiei; - Asigură monitorizarea consumului de energie electrică; - Asigura posibilitatea de programare orară a funcţionării instalaţiei; - Asigură posibilitatea de reglaj a distribuirii fluxului luminos germicidal pe o zonă destinată; - Asigură o protecţie suplimentară prin funcţionarea instalaţiei numai în absenţa operatorului; - Asigură eficienţă energetică prin consum de energie electrică mai mic; - Asigură siguranţă în exploatare a instalaţiei fiind operaţională o singură operaţiune printr-un întrerupător electric cu cheie de către un singur operator; - Asigură mentenanţă simplă prin curăţirea lămpilor de praf sau înlocuirea lor la expirarea numărul de ore de funcţionare.

Se dă în continuare un exemplu de realizare a invenţiei în legătură cu figurile:

Fig.l. Dispozitivul şi poziţiile sale de lucru.

Fig.2. Vedere principală.

Fig.3. Vedere a corpului cu lampă germicidală. - Fig.4. Vedere a senzorilor de proximitate. - Fig.5. Comanda principală securizată a dispozitivului.

Dispozitivul portabil pentru dezinfectarea aerului şi a suprafeţelor din spaţii închise, conform invenţiei, este alcătuit dintr-un cadru metalic de tip trepied 1 pe care în partea superioară se află montată o placa suport 2 cu posibilitatea de orientare prin pivotare de la 0° la 90° pe orizontală şi pe verticală printr-o articulaţie sferică 3. Un corp radiant 4 construit cu o lampă germicidală UV-C cu lungimea de undă de 253,7nm şi radiaţia UV-C de 15.0W şi balast electronic performant este montat în lungul plăcii suport 2 într-o carcasă metalică 5 care are rol de protecţie prin partea exterioară, iar prin partea interioară un rol de reflector datorită calităţii reflectoare a tablei de inox din care este confecţionată. Instalaţia pentru dezinfectat aerul şi suprafeţele este alimentată cu energie electrică printr-un cordon electric 6 cuplată sau decuplată la reţeaua de alimenare prin intermediul unui întrerupător mecano-electric cu cheie 7, protejată şi monitorizată printr-un tablou electric 8. Ca mijloc de protecţie oculară în caz de acces întâmplător sau neautorizat în spaţiul activ de radiaţie al dispozitivului prin intermediul unor senzori 9 se asigură decuplarea automată a dispozitivului. Pentru a mării eficacitatea pe cadrul 1 se poate monta un echipament moto reductor oscilant 10 care va roti partea superioară alternativ cu 180° asigurând baleierea zonei de dezinfectat.

In figurile 2,3,4 şi 5 este prezentata construcţia dispozitivului, iar în continuare sunt prezentate rezultatele testelor clinice efectuate la utilizarea dispozitivului în camere de spital care sunt igienizate doar cu metodele curente.

Determinarea speciilor si numărului de agenţi patogeni prezenţi în aerul din interiorul unităţilor sanitare prin folosirea dispozitivului conform invenţiei.

Material şi metoda

Pentru analiza microaeroflorei din interiorul unor unităţi sanitare s-au stabilit 10 parametrii care au fost investigaţi în cadrul prezentului studiu de cercetare. S-au folosit placi Petri cu medii de cultură pretumate pentru numărare, izolare şi identificare a bacteriilor, inclusiv a fungilor. Identificarea a fost mult simplificată prin folosirea de medii de cultură cromogene, identificarea directă fiind astfel posibilă în cele mai multe cazuri.

Mediile de cultură, produse de firma Sanimed, au fost în termen de valabilitate şi au fost însoţite de certificate de calitate, care le atestă calităţile nutritive şi eficienţa creşterii microbiene.

Probele de aer au fost prelevate cu ajutorul unui instrument model MAS-100 Eco - uşor de utilizat, compact, fiabil, care foloseşte cutii Petri standard. Volumul de aer aspirat este de 100 1 pe minut, aparatul având 4 programe presetate de prelevare a 20 1, 50 1, 100 1, respectiv 1000 1 de aer pentru fiecare probă, fiind recomandat a nu se depăşi acest ultim volum de aer, pentru a nu deshidrata suprafaţa de agar.

Viteza de prelevare a aerului (viteza cu care microorganismele aeropurtate lovesc suprafaţa de agar) este de aproximativ 11 m/s, echivalentul nivelului 5 al instrumentului de prelevare Anderson, viteză care asigură ca toate particulele > 1 pm sa fie colectate. Aparatul poate opera în condiţii de temperatură si umiditate cuprinse între 0 şi 40°C, respectiv 0 - 80 % umiditate relativă.

Aparatul MAS-100 Eco este un instrument de înaltă performanţă, care utilizează principiul Anderson de prelevare a probelor de aer, printr-un filtru perforat. Fluxul de aer purtător de particule este direcţionat către un vas Petri standard, conţinând mediul de cultură.

Foto 1.1- Aparatul MAS-100 Eco

Foto 1.2 - Mediul de cultură şi filtrul de aspiraţie perforat

Foto 1.3 - Mediul de cultură după prelevareaprobei de aer (amprenta în mediulde cultură a fluxului de aer purtător de particule)

Punctele de prelevare a probelor de aer în baza experienţei acumulate cu ocazia unei alte campanii desfăşurate în anul 2009, pentru prelevarea şi analiza mostrelor de aer din spaţii închise, s-a stabilit cantitatea de aer necesara a fi recoltata pentru fiecare parametru, astfel încât să fie prelevat destul material biologic şi totodată să se evite acoperirea totală a cutiilor Petri şi imposibilitatea numărării coloniilor formate. S-au recoltat mostre de 50 1, respectiv 100 1 aer pentru fiecare tip de plăcuţă, după cum urmează:

Campaniile de prelevare a probelor de aer

Prima campanie de măsurare s-a desfăşurat în data de 05.06.2014, iar a doua campanie în data de 26.06.2014.

Momentul prelevării

Există o serie de considerente cu privire la momentul prelevării probelor de aer din mediul interior şi interpretarea mostrelor de aer. Printre acestea, cele mai importante se referă la ora de colectare în funcţie de locaţia prelevării.

Recoltările s-au realizat în cursul dimineţii între orele 9.00-12.00, în timpul programului de lucru, când densitatea populaţiei s-a considerat a fi maximă (constituită atât din personalul lucrător cât şi din publicul solicitant de servicii).

Mostrele colectate au fost trimise imediat la laborator spre analiză.

Rezultate

Având în vedere particularităţile punctelor de recoltare vom prezenta in continuare, rezultatele obţinute în urma investigării.

Tabel nr. 1

Data prelevării: 05.06.2014

Locaţie

A

Legenda: NTG = Număr total de germeni exprimat în UFC / m3 aer; UFC = unităţi formatoare de colonii; M0="moment zero", martor sau referinţă-încărcătura microbiana a aerului nesupusă niciunui tratament fizico-chimic; M3 - Lampa UV = încărcătură microbiana a aerului după o expunere de 3 minute la acţiunea lămpii UV; M3 - Lampa fluorescentă + UV = încărcătură microbiana a aerului după o expunere de 3 minute la acţiunea combinata a lămpii fluorescente şi UV.

Numărul total de germeni din locaţia A a fost de 17 UFC/m3 aer, în cazul mostrei prelevate ca martor (MO) sau referinţă. încărcătură microbiana totală a scăzut la 5 UFC/m3 aer în cazul plăcilor însămânţate cu mostre de aer şi supuse acţiunii radiaţiei UV timp de 3 minute, respectiv acţiunii combinate a radiaţiei UV şi lămpii fluorescente. Plăcile martor nu au fost supuse niciunui tratament fizico-chimic. (tabel nr. 1)

Tabel nr. 2

Data prelevării: 05.06.2014

Locaţie

A

Legenda: NTG = Număr total de germeni exprimat în UFC / m3 aer; UFC = unităti formatoare de colonii; M0="moment zero", martor sau referinţă-încărcătura microbiana a aerului nesupusă niciunui tratament fizico-chimic; M3 - Lampa UV = încărcătura microbiana a aerului după o expunere de 3 minute la acţiunea lămpii UV; M3 - Lampa fluorescentă + UV = încărcătura microbiana a aerului după o expunere de 3 minute la acţiunea combinata a lămpii fluorescente şi UV;

Tabelul nr. 2 prezintă speciile microbiene izolate şi identificate în cadrul I campanii de prelevare a mostrelor de aer din locaţia A.

Tabel nr. 3

Data prelevării: 05.06.2014

Locaţie

B

Legenda: NTG = Număr total de germeni exprimat în UFC / m3 aer; UFC = unităţi formatoare de colonii; M0="moment zero", martor sau referinţă-încărcătura microbiana a aerului nesupusa niciunui tratament fizico-chimic; M5 - Lampa fluorescenta = încărcătura microbiana a aerului după o expunere de 5 minute la acţiunea lămpii fluorescente; Μ7 - Lampa fluorescenta = încărcătura microbiana a aerului după o expunere de 7 minute la acţiunea lămpii fluorescente; M5 - Lampa UV = încărcătura microbiana a aerului după o expunere de 5 minute la acţiunea lămpii UV; M7 - Lampa UV = încărcătura microbiana a aerului după o expunere de 7 minute la acţiunea lămpii UV; M5 - Lampa fluorescentă + UV = încărcătură microbiana a aerului după o expunere de 5 minute la acţiunea combinată a lămpii fluorescente şi UV; M7 - Lampa fluorescentă + UV = încărcătura microbiana a aerului după o expunere de 7 minute la acţiunea combinata a lămpii fluorescente şi UV.

Plăcile cu mostre de aer recoltate din locaţia B au fost împărţite în 5 grupe: - O grupă martor; - O grupă a fost supusă acţiunii lămpii fluorescente timp de 5 minute; - O grupă a fost supusă acţiunii lămpii fluorescente timp de 7 minute; - O grupă a fost supusă acţiunii lămpii UV timp de 5 minute; - O grupă a fost supusă acţiunii lămpii UV timp de 7 minute; - O grupă a fost supusă acţiunii combinate a lămpii fluorescente şi UV timp de 5 minute; - O grupă a fost supusă acţiunii combinate a lămpii fluorescente şi UV timp de 7 minute.

Din analiza datelor centralizate în tabelul nr. 3 remarcăm următoarele aspecte: - Numărul total de germeni crescuţi pe plăcile martor este comparabil cu cel al germenilor crescuţi pe plăcile supuse acţiunii lămpii fluorescente timp de 5 minute, respectiv 7 minute, de unde se deduce faptul că lămpile fluorescente nu au acţiune bactericidă asupra microaeroflorei (nu influenţează deloc creşterea bacteriana); - în cazul plăcilor supuse acţiunii radiaţiei UV timp de 5 minute, respectiv 7 minute se observă faptul că pe aceste plăci nu s-a mai dezvoltat nici o colonie microbiană.

Tabelul nr. 4 prezintă speciile microbiene izolate şi identificate în cadrul I campanii de prelevare, mostre de aer din locaţia B.

Tabel nr. 4

Data prelevării: 05.06.2014

Locaţie

B

Legenda: NTG = Număr total de germeni exprimat în UFC / m3 aer; UFC = unităţi formatoare de colonii; M0="moment zero", martor sau referinţa-încărcătura microbiana a aerului nesupusă niciunui tratament fizico-chimic; M5 - Lampa fluorescentă = încărcătura microbiana a aerului după o expunere de 5 minute la acţiunea lămpii fluorescente; M7 - Lampa fluorescentă = încărcătura microbiana a aerului după o expunere de 7 minute la acţiunea lămpii fluorescente; M5 - Lampa UV = încărcătura microbiana a aerului după o expunere de 5 minute la acţiunea lămpii UV; M7 - Lampa UV = încărcătura microbiana a aerului după o expunere de 7 minute la acţiunea lămpii UV; M5 - Lampa fluorescentă + UV = încărcătura microbiana a aerului după o expunere de 5 minute la acţiunea combinata a lămpii fluorescente şi UV; M7 - Lampa fluorescentă + UV = încărcătura microbiana a aerului după o expunere de 7 minute la acţiunea combinată a lămpii fluorescente şi UV.

Tabel nr. 5

Data prelevării: 26.06.2014 Locaţie

Legenda: NTG = Număr total de germeni exprimat in UFC / m3 aer; UFC = unităţi formatoare de colonii; M0="moment zero", martor sau referinţă-încărcătura microbiana a aerului nesupusa niciunui tratament fizico-chimic; M4 - Lampa fluorescentă = încărcătură microbiana a aerului după o expunere de 4 minute la acţiunea lămpii fluorescente; M4 - Lampa UV = încărcătura microbiana a aerului după o expunere de 4 minute la acţiunea lămpii UV.

Numărul total de germeni din locaţia C a fost de 68 UFC/m3 aer, în cazul mostrei prelevate ca martor (MO) sau referinţă. Toate cele 10 placi care au reprezentat referinţa nu au fost supuse niciunui tratament fizico-chimic care să fi influenţat în vreun fel creşterea microbiana. (tabel nr. 5)

Un lot de 10 placi prelevate din aceeaşi încăpere, în aceleaşi condiţii au fost supuse timp de 4 minute acţiunii unei lămpi fluorescente, iar altul acţiunii unei lămpi UV timp de 4 minute.

Numărul total de germeni din locaţia C, în cazul acţiunii lămpii fluorescente a fost de 45 UFC/m3 aer, iar în cazul acţiunii lămpii UV de 11 UFC/m3 aer. (tabel nr. 5)

Comparând şi NTG crescut pe fiecare tip de placă, din fiecare lot: martor, lot supus acţiunii lămpii fluorescente, lot supus acţiunii lămpii UV, remarcăm rezultate comparabile în cazul lotului martor şi cel supus acţiunii lămpii fluorescente şi o scădere importantă/semnificativă în cazul lotului supus acţiunii lămpii UV.

Daca analizam şi datele din tabelul nr. 6, cu privire la identificarea germenilor, putem trage concluzia că mucegaiurile au nevoie de o expunere mai îndelungată la acţiunea lămpii UV pentru a inhiba creşterea şi dezvoltarea lor.

Tabel nr. 6

Data prelevării: 26.06.2014 Locaţie

Legenda: NTG = Număr total de germeni exprimat în UFC / m3 aer; UFC = unităţi formatoare de colonii; M0="moment zero", martor sau referinţă-încărcătura microbiana a aerului nesupusă niciunui tratament flzico-chimic; M4 - Lampa fluorescenta = încărcătura microbiana a aerului după o expunere de 4 minute la acţiunea lămpii fluorescente; M4 - Lampa UV = încărcătura microbiana a aerului după o expunere de 4 minute la acţiunea lămpii UV.

Tabel nr. 7

Data prelevării: 26.06.2014 Locaţie

Legenda: NTG = Număr total de germeni exprimat în UFC / m3 aer; UFC = unităţi formatoare de colonii; M0="moment zero", martor sau referinţă-încărcătura microbiana a aerului nesupusă niciunui tratament fizico-chimic; M4 - Lampa fluorescentă = încărcătura microbiana a aerului după o expunere de 4 minute la acţiunea lămpii fluorescente; M4 - Lampa UV = încărcătura microbiana a aerului după o expunere de 4 minute la acţiunea lămpii UV.

Tabel nr. 8

Data prelevării: 26.06.2014 Locaţie

Legenda: NTG = Număr total de germeni exprimat în UFC / m3 aer; UFC = unităţi formatoare de colonii; M0="moment zero", martor sau referinţă-încărcătura microbiana a aerului nesupusă niciunui tratament fîzico-chimic; M4 - Lampa fluorescentă = încărcătura microbiana a aerului după o expunere de 4 minute la acţiunea lămpii fluorescente; M4 - Lampa UV = încărcătură microbiana a aerului după o expunere de 4 minute la acţiunea lămpii UV.

Rezultate similare s-au obţinut în cazul prelevărilor din încăperea D (tabelele nr. 7 si 8) şi comparabile cu cele din încăperea C. Având în vedere faptul că volumul încăperii C este de 44.54 m3, iar în cazul încăperii D este de 70.60 m3, explicaţia similitudinii rezultatelor constă în traficul persoanelor, mult mai intens în cazul încăperii C faţă de un trafic mediu în cazul încăperii D. în ceea ce priveşte încăperea E, care are un volum de 78.48 m3, dar a fost nepopulată, se observă o încărcătură microbiana net inferioară primelor două încăperi.

Asupra unei încărcături microbiene minore, acţiunea lămpii UV de numai 4 minute, după cum reiese din tabelul nr. 9 si 10, pare a fi suficientă.

Tabel nr. 9

Data prelevării: 26.06.2014 Locaţie

Legenda: NTG = Număr total de germeni exprimat în UFC / m3 aer; UFC = unităţi formatoare de colonii; MO-'moment zero", martor sau referinţă-încărcătura microbiana a aerului nesupusă niciunui tratament fizico-chimic; M4 - Lampa fluorescentă = încărcătura microbiana a aerului după o expunere de 4 minute la acţiunea lămpii fluorescente; M4 - Lampa UV = încărcătura microbiana a aerului după o expunere de 4 minute la acţiunea lămpii UV.

Tabel nr. 10

Data prelevării: 26.06.2014 Locaţie

Legenda: NTG = Număr total de germeni exprimat în UFC / m3 aer; UFC = unităţi formatoare de colonii; M0="moment zero", martor sau referinţă-încărcătura microbiana a aerului nesupusă niciunui tratament fizico-chimic; M4 - Lampa fluorescenta = încărcătura microbiana a aerului după o expunere de 4 minute la acţiunea lămpii fluorescente; M4 - Lampa UV = încărcătura microbiana a aerului după o expunere de 4 minute la acţiunea lămpii UV.

Concluzii

Rezultatele obţinute în urma celor două campanii de prelevare şi analiză a probelor de aer relevă o încadrare în limitele normale, aşa cum rezultă dintr-o comparaţie cu valorile uzuale ale numărului de unităţi de formare a coloniilor.

Numărul total de germeni (NTG), exprimat în UFC / m3, a înregistrat cele mai mari valori în încăperile aglomerate, densitatea microorganismelor eliminate fiind proporţionala cu gradul aglomerării, durata mare de expunere, dar şi prezenţa curenţilor de aer generaţi de deplasarea sau diversele activităţi fizice ale persoanelor existente în încăpere.

Au fost identificaţi următorii agenţi patogeni/conditionat patogeni: S. aureus, stafilococi coagulazo-negativi, streptococi de grup D, F, G, streptococi viridans, enterococi, Bacillus cereus, E. coli, E. vulneris, Candida albicans, Aspergillus niger, concentraţiile acestora fiind nesemnificative şi totodată nepericuloase pentru sănătatea populaţiei în acest moment.

Acţiunea lămpii fluorescente nu are rezultate semnificative asupra încărcăturii microbiene a aerului, spre deosebire de acţiunea lămpii UV, cu proprietăţi dovedite în acest sens.

Durata expunerii microaeroflorei la acţiunea radiaţiei UV trebuie să fie de minim 5 minute, ideal 7-10 minute, cu scopul de a reduce cât mai mult încărcătura microbiana a aerului unei încăperi populate / aglomerate, cu un rulaj de populaţie sănătoasă şi/sau bolnavă, ca „sursă ambulantă” de microorganisme patogene/condiţionat patoge.

PORTABLE DEVICE FOR DISINFECTING AIR AND SURFACES FROM CLOSED SPACES

The invention relates to a portable electrical installation for disinfecting the air and the surfaces of enclosed spaces such as bridges, basements of buildings, warehouses, polluted rooms in hospitals and other spaces without sufficient ventilation or insufficiently disinfected by conventional means. International Standards are taken as a benchmark: Federal Standart 209D (US), UES-RP-CC-006-84-T Recomended Practice for Testing Clean Rooms (USA) where recommendations are to run disinfection at the end of the work program or with at least two hours before the start of work because people are a source of contamination by: dandruff, desquamated skin, textile fibers, cosmetics, transported particles, tobacco, bacteria and viruses. Man generates a number of 100.00 (H10,000,000 particles of 0.3mm / minute and around 1,000 bacteria depending on the physical activity performed.) The particles are of submicronic size and remain suspended in the air for a certain time, depositing themselves on surfaces according to their density and gravity under the action of gravitational force in the Romanian legislation on cleaning and disinfection The technical norm of 06/03/2003 Published in the Official Gazette, Part I no.194 bis of 26/03/2003 provides at the head .2.2 Disinfection by physical means Point 2.2.2 UV-disinfection provides: "... disinfection of smooth surfaces and air in laboratory chambers, operating rooms, other enclosed spaces, to complete cleaning and disinfection measures. use lenses for disinfection lamps, disinfecting lamps can be fixed or mobile with UV tubes between 15 and 3 0 W, intended to operate in the absence of man (direct radiation) ... ". At present, the parameters of air in enclosed spaces, ie bridges, basements, open-air boxes, are not taken into account, which generates a higher load with pathogens and molds, spores or other elements of the microaerophilic composition and which can cause various diseases airborne.

U.S. Pat. No. 2015078960 discloses disinfecting and sterilizing air by suctioning it into the top of a UV-LED light disinfectant vessel and passing it through a filter and then discharging it into the surrounding environment.

Disadvantages of this invention are: not monitoring the percentage of charge with particulate dust particles of the filter, thus there is the possibility of inefficiency in operation, the too short the gap between the suction and discharge zones, thus there is the possibility of shortening the path resulting in the reintroduction of the effluent air, new in the suction area (treatment chamber), the dust loading of the second filter implies higher costs, additional maintenance and, implicitly, equipment malfunction.

WO2015031785 discloses air disinfection using a chemical mist. The drawbacks of this invention are: suction of the air through the lower zone implies dust extraction on the floor which contributes to the charging of the filter, the monitoring of the loading parameters of the dust filters, the too short path between the suction and discharge zone of the disinfected air, an almost closed, inefficient circuit, the use of corrosive chemicals with the environment and which, in certain concentrations, can cause allergies, respiratory irritation in humans.

U.S. Pat. No. 2015115170 discloses an apparatus for disinfecting air and surfaces using a UV lamp. Disadvantages of this invention are: suction of the airflow from the floor, possibly loaded with dust particles, non-monitoring of the germicidal lamp (UV) operating time, low efficiency in operation because pathogens carrying airborne diseases are suspended in air , their fall on surfaces requiring a longer time.

The technical problem underlying the invention consists in providing a device for disinfecting air from bridges, basements, non-ventilated speakers, hospital chambers or other rooms without insufficient ventilation or disinfection, with manual or programmable control via an electric clock and with its own means staff protection.

The portable device for disinfecting the air and the closed area surfaces according to the invention consists of a tripod-type metal frame on which is mounted a support plate with the possibility of pivoting from 0 ° to 90 ° horizontally and on a horizontal vertically through a spherical joint. The support plate is powered by an electric cord, and is plugged into or disconnected from the mains by a mechanical key switch, protected and monitored by an electrical panel. A radiant body built with a 253.7nm germicidal UV-C germicidal lamp and 15.0W UV-C radiation and an advanced electronic ballast is mounted along the support plate in a metallic enclosure that protects the outer part, and the inner part a radiating role due to the reflective quality of the stainless steel sheet from which it is made. The assembly thus constituted uses as a means of ocular protection in case of accidental or unauthorized access in the active radiation of the device some sensors that ensure automatic disconnection of the device. In order to increase the efficiency of disinfection on the frame, an oscillating gear moto equipment can be mounted to rotate the 180 ° alternating top, ensuring that the disinfected area is swept.

The advantages of the invention are as follows: - The installation is portable and easily manoeuvrable; - Ensures the monitoring of the germicidal lamp operation time required for a more efficient maintenance of the plant; - Provides monitoring of electricity consumption; - Provides the possibility of hourly programming of the operation of the plant; - Ensures the possibility of adjusting the distribution of the germicidal light flux on a designated area; - Provides additional protection through the operation of the plant only in the absence of the operator; - Ensures energy efficiency through lower power consumption; - Provides safe operation of the plant being operated in one operation by a single-operator electric key switch; - Provides easy maintenance by cleaning the dust lamps or replacing them when the number of hours of operation has elapsed.

An embodiment of the invention will now be described with reference to the figures:

Fig The device and its working positions.

Fig.2. Main view.

Figure 3. Body view with germicidal lamp. Fig.4. View of proximity sensors. Fig.5. The main secure device command.

The portable device for disinfecting the air and the closed area surfaces according to the invention consists of a tripod-type metallic frame 1 on which there is mounted a support plate 2 with a pivotal orientation from 0 ° to 90 ° ° horizontally and vertically through a ball joint 3. A radiant body 4 constructed with a UV-C germicidal lamp with a wavelength of 253.7nm and a 15.0W UV-C radiation and an efficient electronic ballast is mounted along the plate support 2 in a metal casing 5 which has the role of protection from the outside, and by the inner part a reflector due to the reflecting quality of the stainless steel plate from which it is made. The installation for disinfecting the air and the surfaces is supplied with electric power by an electric cord 6 coupled or disconnected to the mains by means of a mechanical key switch 7, protected and monitored by an electric panel 8. As a means of ocular protection In case of accidental or unauthorized access to the active radiation area of the device by means of sensors 9, automatic device disconnection is ensured. In order to increase the effectiveness on the frame 1, an oscillating reduction gear 10 can be mounted to rotate the 180 ° alternating upper part, ensuring that the disinfected area is squeezed.

Figures 2, 3, 4 and 5 show the construction of the device and the results of the clinical tests performed on the use of the device in hospital chambers that are only sanitized by current methods are presented.

Determining the species and number of pathogens present in the air inside the sanitary units by using the device according to the invention.

Material and method

For the analysis of the microaeroflore inside some sanitary units, 10 parameters have been established which have been investigated in this research study. Petri plates with precious culture media were used to count, isolate and identify bacteria, including fungi. Identification has been greatly simplified by the use of chromogenic culture media, and direct identification is thus possible in most cases.

Culture media produced by Sanimed were validated and accompanied by quality certificates that attest to the nutritional qualities and efficiency of microbial growth.

The air samples were taken using a MAS-100 Eco Model - easy to use, compact, reliable, using standard Petri dishes. The suction air volume is 100 liters per minute, the apparatus having 4 preset programs for the sampling of 20 1, 50 1, 100 1 and 1000 liters of air for each sample, it being recommended not to exceed this last volume of air for not dewatered the surface of the agar.

The air sampling velocity (the velocity with which airborne microorganisms hit the agar surface) is about 11 m / s, equivalent to level 5 of the Anderson sampling instrument, which ensures that all particles> 1 pm are collected. The machine can operate in temperature and humidity conditions between 0 and 40 ° C and 0 to 80% relative humidity respectively.

The MAS-100 Eco is a high-performance instrument that uses the Anderson air sampling principle through a perforated filter. The particulate carrier air stream is directed to a standard Petri dish containing the culture medium.

Photo 1.1 - The MAS-100 Eco

Photo 1.2 - Culture medium and perforated aspiration filter

Photo 1.3 - The culture medium after the air sampling (fingerprint in the culture medium of the particulate air flow)

Air sampling points based on the experience gained from another campaign conducted in 2009 for the sampling and analysis of indoor air samples determined the amount of air needed to be harvested for each parameter so that it can be sampled enough biological material and at the same time to avoid the full coverage of the Petri boxes and the impossibility of counting the formed colonies. Samples of 50 1 and 100 1 air respectively were sampled for each plate type as follows:

Air sampling campaigns

The first measurement campaign took place on 05.06.2014 and the second campaign on 26.06.2014.

The moment of sampling

There are a number of considerations regarding the sampling of air samples from the indoor environment and the interpretation of air samples. Among these, the most important are the collection time according to the location of the sampling.

The harvests took place during the morning between 9.00-12.00, during the working hours, when the population density was considered to be maximum (made up of both the working staff and the demanding public of services).

The collected samples were immediately sent to the laboratory for analysis.

Results

Taking into account the particularities of the harvesting points, we will continue to present the results of the investigation.

Table no. 1

Date of sampling: 05.06.2014

Location

A

Legend: NTG = Total number of germs expressed in CFU / m3 air; UFC = colony-forming units; M0 = "zero point", control or reference-microbial load of air not subjected to any physico-chemical treatment; M3 - UV lamp = microbial air load after a 3 minute exposure to UV lamp action; M3 - Fluorescent lamp + UV = microbial air load after a 3-minute exposure to the combined fluorescent and UV lamp action.

The total number of germs in location A was 17 UFC / m3 air, in the sample taken as a control (MO) or reference. the total microbial load dropped to 5 UFC / m3 air for air-sampled plates subjected to UV radiation for 3 minutes, ie the combined UV and fluorescent lamp action. The control plates were not subjected to any physico-chemical treatment. (Table 1)

Table no. 2

Date of sampling: 05.06.2014

Location

A

Legend: NTG = Total number of germs expressed in CFU / m3 air; UFC = colony-forming units; M0 = "zero point", control or reference-microbial load of air not subjected to any physico-chemical treatment; M3 - UV lamp = microbial air load after a 3 minute exposure to UV lamp action; M3 - Fluorescent lamp + UV = microbial air load after a 3-minute exposure to combined fluorescent and UV lamp action;

Table no. 2 shows microbial species isolated and identified in the I air sampling campaigns in location A.

Table no. 3

Date of sampling: 05.06.2014

Location

B

Legend: NTG = Total number of germs expressed in CFU / m3 air; UFC = colony-forming units; M0 = "zero moment", control or reference-microbial load of air not subjected to any physico-chemical treatment; M5 - Fluorescent lamp = microbial air load after a 5 minute exposure to fluorescent lamp action; M7 - Fluorescent lamp = microbial air load after a 7 minute exposure to fluorescent lamp action; M5 - UV lamp = microbial air load after a 5 minute exposure to UV lamp action; M7 - UV lamp = microbial air load after a 7-minute exposure to UV lamp action; M5 - Fluorescent lamp + UV = microbial air load after a 5-minute exposure to the combined fluorescent and UV lamp action; M7 - Fluorescent lamp + UV = microbial air load after a 7 minute exposure to the combined fluorescent lamp and UV.

Air samples taken from location B were divided into 5 groups: - A control group; - One group was subjected to fluorescent lamp action for 5 minutes; - One group was subjected to fluorescent lamp action for 7 minutes; - One group was subjected to UV lamp action for 5 minutes; - One group was subjected to UV lamp action for 7 minutes; - A group was subjected to the combined action of the fluorescent lamp and UV for 5 minutes; - One group was subjected to the combined action of the fluorescent lamp and UV for 7 minutes.

From the analysis of centralized data in table no. 3, we note the following: - The total number of germs raised on the control plates is comparable to that of the germs raised on the plates subjected to the fluorescent lamp for 5 minutes and 7 minutes respectively, from which it is deduced that the fluorescent lamps do not have bactericidal action on the microaeroflore (does not affect bacterial growth at all); - In the case of plates subjected to UV radiation for 5 minutes and 7 minutes respectively, it is observed that no microbial colony was developed on these plates.

Table no. 4 shows microbial species isolated and identified in I sampling campaigns, air samples from location B.

Table no. 4

Date of sampling: 05.06.2014

Location

B

Legend: NTG = Total number of germs expressed in CFU / m3 air; UFC = colony-forming units; M0 = "zero point", blank or reference microbial load of air not subjected to any physico-chemical treatment; M5 - Fluorescent lamp = microbial air load after a 5 minute exposure to fluorescent lamp action; M7 - Fluorescent lamp = microbial air load after a 7 minute exposure to fluorescent lamp action; M5 - UV lamp = microbial air load after a 5 minute exposure to UV lamp action; M7 - UV lamp = microbial air load after a 7-minute exposure to UV lamp action; M5 - Fluorescent lamp + UV = microbial air load after a 5 minute exposure to combined fluorescent and UV lamp action; M7 - Fluorescent lamp + UV = microbial air load after a 7 minute exposure to the combined fluorescent and UV lamp action.

Table no. 5

Date of the levy: 26.06.2014 Location

Legend: NTG = Total number of germs expressed in CFU / m3 air; UFC = colony-forming units; M0 = "zero moment", control or reference-microbial load of air not subjected to any physico-chemical treatment; M4 - Fluorescent lamp = microbial air load after a 4 minute exposure to fluorescent lamp action; M4 - UV lamp = microbial air load after a 4 minute exposure to UV lamp action.

The total number of germs in location C was 68 UFC / m3 air, for samples taken as control (MO) or reference. All 10 reference plates have not undergone any physico-chemical treatment that may have influenced microbial growth in any way. (Table 5)

A batch of 10 plates taken from the same room under the same conditions was subjected for 4 minutes to the action of a fluorescent lamp and another to the action of a UV lamp for 4 minutes.

The total number of germs in location C in the case of fluorescent lamp action was 45 UFC / m3 air, and in case of UV lamp action of 11 UFC / m3 air. (Table 5)

Comparing also NTG increased on each plate type, from each batch: blank, batch subject to the action of the fluorescent lamp, batch subjected to the action of the UV lamp, we notice comparable results for the control and fluorescent batch and a significant / significant decrease for batch subjected to the action of the UV lamp.

If we also look at the data in table no. 6, on the identification of germs, we can conclude that molds need a longer exposure to the action of the UV lamp to inhibit their growth and development.

Table no. 6

Date of the levy: 26.06.2014 Location

Legend: NTG = Total number of germs expressed in CFU / m3 air; UFC = colony-forming units; M0 = "zero moment", control or reference microbial load of air not subjected to any physico-chemical treatment; M4 - Fluorescent lamp = microbial air load after a 4 minute exposure to fluorescent lamp action; M4 - UV lamp = microbial air load after a 4 minute exposure to UV lamp action.

Table no. 7

Date of the levy: 26.06.2014 Location

Legend: NTG = Total number of germs expressed in CFU / m3 air; UFC = colony-forming units; M0 = "zero point", control or reference-microbial load of air not subjected to any physico-chemical treatment; M4 - Fluorescent lamp = microbial air load after a 4-minute exposure to fluorescent lamp action; M4 - UV lamp = microbial air load after a 4 minute exposure to UV lamp action.

Table no. 8

Date of the levy: 26.06.2014 Location

Legend: NTG = Total number of germs expressed in CFU / m3 air; UFC = colony-forming units; M0 = "zero point", control or reference-microbial load of air not subjected to any physicochemical treatment; M4 - Fluorescent lamp = microbial air load after a 4-minute exposure to fluorescent lamp action; M4 - UV lamp = microbial air load after a 4 minute exposure to UV light.

Similar results were obtained for room D samples (Tables 7 and 8) and comparable to those in Room C. Considering that room volume C is 44.54 m3 and room D is 70.60 m3 , the explanation of the similarity of the results is the traffic of persons, much more intensive in the case of room C than the average traffic in room D. As regards room E, which has a volume of 78.48 m3 but was unpopulated, a load microbial net under the first two rooms.

On a minor microbial load, UV lamp action of only 4 minutes, as shown in table no. 9 and 10 seems to be sufficient.

Table no. 9

Date of the levy: 26.06.2014 Location

Legend: NTG = Total number of germs expressed in CFU / m3 air; UFC = colony-forming units; MO-zero-sense ", blank or reference-microbial load of air not subjected to any physico-chemical treatment M4 - Fluorescent lamp = microbial air load after a 4 minute exposure to fluorescent lamp action M4 - UV lamp = microbial load air after a 4-minute exposure to the UV lamp.

Table no. 10

Date of the levy: 26.06.2014 Location

Legend: NTG = Total number of germs expressed in CFU / m3 air; UFC = colony-forming units; M0 = "zero point", control or reference-microbial load of air not subjected to any physico-chemical treatment; M4 - Fluorescent lamp = microbial air load after a 4 minute exposure to fluorescent lamp action; M4 - UV lamp = microbial air load after a 4 minute exposure to UV lamp action.

conclusions

The results obtained from the two sampling and air sampling campaigns reveal a fall within the normal range, as it results from a comparison with the usual values of the number of colonization units.

The total number of germs (NTG), expressed in CFU / m3, recorded the highest values in the agglomerated rooms, the density of the microorganisms being eliminated being proportional to the degree of agglomeration, the high exposure duration, and the presence of air currents generated by the movement or various activities physical persons of the people in the room.

The following pathogens / pathogenic agents have been identified: S. aureus, coagulase-negative staphylococci, group D streptococci, F, G streptococci viridans, enterococci, Bacillus cereus, E. coli, E. vulneris, Candida albicans, Aspergillus niger, their concentrations being insignificant and non-hazardous to the health of the population at this time.

The action of the fluorescent lamp has no significant effect on the microbial air load, unlike the action of the UV lamp, with proven properties.

The duration of exposure of the microaerophlore to UV radiation should be at least 5 minutes, ideally 7-10 minutes, in order to reduce as much as possible the microbial load of the air of a populated / crowded room with a healthy and / or sick population turnover, as an "ambulatory source" of pathogenic / pathogenic microorganisms.

Claims (2)

REVENDICĂRI 1.Dispozitiv portabil pentru dezinfectarea aerului şi a suprafeţelor din spaţii închise conform invenţiei alcătuit dintr-un cadru metalic tip trepied (1) pe care în partea superioară se află montată o placa suport (2), cu posibilitatea de orientare prin pivotare de la 0° la 90° pe orizontală şi pe verticală printr-o articulaţia sferică (3), placa suport (2) fiind alimentată cu energie electrică printr-un cordon electric (6), cuplată sau decuplată la reţeaua de alimenare prin intermediul unui întrerupător mecano-electric cu cheie (7), protejată şi monitorizată printr-un tablou electric (8) caracterizat prin aceea că un corp radiant (4) construit cu o lampă germicidală UV-C cu lungimea de undă de 253,7nm şi radiaţia UV-C, de 15.0W şi balast electronic performant, este montat în lungul plăcii suport (2) într-o carcasă metalică (5) care are rol de protecţie prin partea exterioară, iar prin partea interioara un rol radiant datorită calităţii reflectoare a tablei de inox din care este confecţionată, ansamblul astfel constituit folosind ca mijloc de protecţie oculară în caz de acces întâmplător sau neautorizat în spaţiul activ de radiaţie al dispozitivului nişte senzori (9) ce asigură decuplarea automată a dispozitivului, iar pentru a mării eficacitatea dezinfectării, pe cadrul (1) se poate monta un echipament moto reductor oscilant (10) care va roti partea superioară alternativ cu 180° asigurând baleierea zonei de dezinfectat.A portable device for disinfecting the air and closed area surfaces according to the invention consisting of a tripod (1) metal frame on which a supporting plate (2) is mounted in the upper part, with the possibility of pivoting orientation from 0 ° at 90 ° horizontally and vertically by a spherical joint (3), the support plate (2) being supplied with electric power by an electric cord (6), coupled or disconnected to the power supply network by means of a mecano- (7), protected and monitored by an electric panel (8), characterized in that a radiant body (4) constructed with a UV-C germicidal lamp with a wavelength of 253.7nm and UV-C radiation, of 15.0W and high performance electronic ballast, is mounted along the support plate (2) in a metallic casing (5) which acts as a protective part on the outside and on the inner part a radiating role due to the reflection quality the assembly is made up as a means of ocular protection in the event of accidental or unauthorized access in the active radiation of the device, some sensors (9) which ensure automatic disconnection of the device and, in order to increase the effectiveness on the frame (1), an oscillating reduction gear (10) may be mounted, which will rotate the top part alternately by 180 °, ensuring that the area of the disinfecting zone is swept.
ROU201500045U 2015-07-16 2015-07-16 Portable device for disinfection of air and surfaces in closed spaces RO201500045U1 (en)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROU201500045U RO201500045U1 (en) 2015-07-16 2015-07-16 Portable device for disinfection of air and surfaces in closed spaces

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROU201500045U RO201500045U1 (en) 2015-07-16 2015-07-16 Portable device for disinfection of air and surfaces in closed spaces

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO201500045U1 true RO201500045U1 (en) 2018-07-30

Family

ID=62948685

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROU201500045U RO201500045U1 (en) 2015-07-16 2015-07-16 Portable device for disinfection of air and surfaces in closed spaces

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO201500045U1 (en)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP3903837A1 (en) 2020-04-27 2021-11-03 Carnegie Robotics, LLC A floor cleaning and disinfecting system

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP3903837A1 (en) 2020-04-27 2021-11-03 Carnegie Robotics, LLC A floor cleaning and disinfecting system
EP4035694A1 (en) 2020-04-27 2022-08-03 Carnegie Robotics, LLC A floor cleaning and disinfecting assembly

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Nunayon et al. Comparison of disinfection performance of UVC‐LED and conventional upper‐room UVGI systems
KR101980208B1 (en) Germicidal apparatuses with configurations to selectively conduct different disinfection modes interior and exterior to the apparatus
Nunayon et al. A novel upper-room UVC-LED irradiation system for disinfection of indoor bioaerosols under different operating and airflow conditions
JP4461204B2 (en) Fluid cleaning
US6494934B2 (en) Air cleaner, air cleaning method, and air cleaner with sterilization
US9498551B2 (en) Anti-microbial cash drawer
CN204050391U (en) Disinfection of books machine
CN203861628U (en) All-intelligent dynamic air sterilization and purification machine
CN214996373U (en) Movable isolated nucleic acid sampling cabin with circulating UV (ultraviolet) sterilization system
KR20220072948A (en) Pass-through sterilization device
CN110594888A (en) Air sterilizer
WO2022224694A1 (en) Highly clean environmental system with disinfecting function and usage method for same
RO201500045U1 (en) Portable device for disinfection of air and surfaces in closed spaces
CN202933253U (en) Ozone disinfection clothes cabinet
CN103566388A (en) Apparatus for sanitizing pillows or anything else contained in the apparatus
KR200448316Y1 (en) Isolator for Breeding a Aseptic Pig
Hakim et al. Effect of a shielded continuous ultraviolet-C air disinfection device on reduction of air and surface microbial contamination in a pediatric oncology outpatient care unit
CN210112805U (en) Air sterilization device for preventing infectious disease diffusion in hospital
Phan et al. An ultraviolet C light-emitting robot design for disinfection in the operating room
CN206540264U (en) A kind of Hospital Central Air-conditioning System
CN214715205U (en) Experimental animals cultivates cage box filter equipment
RO201400031U1 (en) Electrical equipment for air disinfection in dental care facilities
CN201006427Y (en) Biology protective cover
CN107998416A (en) A kind of safety cap sterilization and disinfection device
CN112472849A (en) Be used for special placer of medical instrument of drying and disinfection