RO133670A2 - Procedeu de sinteză a granatului de itriu şi aluminiu dopat cu ceriu şi modificat cu nanoparticule de aur - Google Patents

Procedeu de sinteză a granatului de itriu şi aluminiu dopat cu ceriu şi modificat cu nanoparticule de aur Download PDF

Info

Publication number
RO133670A2
RO133670A2 RO201800260A RO201800260A RO133670A2 RO 133670 A2 RO133670 A2 RO 133670A2 RO 201800260 A RO201800260 A RO 201800260A RO 201800260 A RO201800260 A RO 201800260A RO 133670 A2 RO133670 A2 RO 133670A2
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
solution
yag
phosphorus
gold nanoparticles
cerium
Prior art date
Application number
RO201800260A
Other languages
English (en)
Other versions
RO133670B1 (ro
Inventor
Vasilica Ţucureanu
Alina Matei
Bianca Cătălina Ţîncu
Marioara Avram
Original Assignee
Institutul Nat De Cercetare Dezvoltare Pentru Microtehnologie Imt Bucuresti
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Institutul Nat De Cercetare Dezvoltare Pentru Microtehnologie Imt Bucuresti filed Critical Institutul Nat De Cercetare Dezvoltare Pentru Microtehnologie Imt Bucuresti
Priority to ROA201800260A priority Critical patent/RO133670B1/ro
Publication of RO133670A2 publication Critical patent/RO133670A2/ro
Publication of RO133670B1 publication Critical patent/RO133670B1/ro

Links

Classifications

    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02BCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES RELATED TO BUILDINGS, e.g. HOUSING, HOUSE APPLIANCES OR RELATED END-USER APPLICATIONS
    • Y02B20/00Energy efficient lighting technologies, e.g. halogen lamps or gas discharge lamps

Landscapes

  • Luminescent Compositions (AREA)
  • Catalysts (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un procedeu de obţinere a unui material fluorescent de tip YAG:Ce cu aplicaţii în optoelectronică şi termometrie de înaltă puritate. Procedeul conform invenţiei constă în prepararea precursorului de fosfor în stare lichidă din azotaţi de Y:Al:Ce în raport molar de 3-3x:5:3x cu x=1-10%, o etapă de presinterizare la temperatura de 500°C, şi două etape de sinterizare la 900°C, respectiv, 1000°C, cu etape intermediare de ultrasonare a pulberilor sub un amestec de dimetilsulfoxid-etanol, şi ancorareape suprafaţa particulelor de YAG:Ce a nanoparticulelor de Au, rezultând un material cu proprietăţi morfologice şi optice îmbunătăţite.

Description

Țucureanu Vasilica, Matei Alina, Țîncu Bianca Cătălina, Avram Marioara
Descriere:
Invenția se referă la un procedeu pe cale umedă de obținere a fosforului de granat de itriu și aluminiu dopat cu ceriu ((Yi.xCex)3A150i2 sau YAG:Ce) și modificarea suprafeței prin folosirea nanoparticulelor de aur. Funcționalizarea suprafeței de YAG:Ce are drept scop îmbunătățirea proprietăților morfologice și optice ale fosforului destinat aplicațiilor din domeniul optoelectronicii emisive, ecranelor de protecție etc.
Granatul de itriu și aluminiu a căpătat un interes din ce în ce mai mare în ultimii 20 de ani ca urmare a folosirii fosforului ca matrice pentru realizarea de laseri (prin dopare cu ioni de Nd3+ și Er3, LED-urilor cu emisie de lumină albă (prin dopare cu ioni de Ce3+), ecrane de protecție etc. Se cunosc o largă varietate de metode pentru sinteza granatului de itriu și aluminiu dopat cu ceriu în vederea integrării în aplicații din domeniul optoelectronicii emisive. Cele mai cunoscute metode sunt: reacția în fază solidă (singura metoda aplicabilă la scară industrială), metodele de tip sol-gel (ex: metoda Pechini, solgel prin combustie etc), metode de (co)precipitare (clasică, hidrotermală, glicotermală, solvotermală), dry-spraying etc. în practică, s-a constatat că selecția metodei de obținere este deosebit de importantă, jucând un rol determinant în ceea ce privește proprietățile morfologice, structurale și optice. Tipul de proces utilizat fiind un factor determinant pentru forma, dimensiunea, distribuția, nivelul de aglomerare, omogenitate, puritate, inserția dopantului în matrice etc.
Se cunosc diferite procedee în fază solidă de obținere a granatului de itriu și aluminiu dopat cu ceriu, care în general presupun etape de tratamente termice îndelungate la temperaturi de peste 1600°C, în aer sau atmosferă controlată, și etape de mojarări succesive între principalii constituienți cu folosirea de diferite adaosuri (organice sau anorganice, ex: poliacrilat de amoniu, carboximetil celuloză,
OC) a 2018 00260 13/04/2018 tipuri de tratamente suplimentare (ex: RF plasmă) în vederea scăderii temperaturii de sinterizare. Dezavantajele unor astfel de procedee sunt reprezentate de temperatura de proces prea mare, de prezența etapelor intermediare de moj arare și nu în ultimul rând de costul de producție ridicat. S-a găsit că anumite tipuri de adaosuri pot induce o deplasare spectrală către lungimi de undă mai mici conducând la o calitate inferioară a fosforului.
Procedeul conform invenției prezintă avantajul unor randamente de reacție ridicate la temperaturi mai mici de sinterizare (de 1050°C în aer) și eliminarea posibilelor defecte de suprafață, datorate folosirii moj arări în mori de măcinare, prin introducerea ultrasonării în prezența solvenților organici DMSO și alcool etilic.
Se cunosc procedee pe cale umedă pentru obținerea precursorului de fosfor folosind precursori de tipul oxizilor, azotaților, alcoxizilor etc, împreună cu un agent de precipitare/chelare de tip acid oxalic, uree, acetil acetonă etc urmat de tratamente termice la temperaturi de peste 1000°C, în aer sau într-un mediu reducător (N2 și H2) sau folosind un flux de AIF3, BaF2, H3BO3 etc. Procedeele prezintă dezavantajul unor materiale fluorescente cu o tendință accentuată de aglomerare.
Procedeul conform invenției înlătură problema aglomerării prin modificarea suprafeței particulelor de YAG:Ce.
Se cunosc procedee de modificare a proprietăților optice prin substituția cationilor de itriu, aluminiu sau a oxigenului din YAG astfel (Y,A)3(Al,B)5(O,X)i2:Ce, unde A sunt cationii de tipul Tb, Gd, Sm, La, Sr., Ba, Ca, Mg, care pot substitui ionii de Y, B sunt cationii de tipul Si, Ge, B, P,Ga, ce pot substitui ionii de aluminiu, iar X cationii de tipul F, CI, N, S ce pot substitui oxigenul. De asemenea, se cunosc procedee de modificare a suprafeței în vederea ancorării de biomolecule sau a altor compuși, procedee care presupun introducerea de grupări Si-0 la suprafața particulelor de YAG. în acest sens putându-se folosi 3-aminopropiltrimetoxisilan sau 3-mercaptopropil trimetoxisilan. Indiferent de procedeul de modificare a suprafeței s-a constatat menținerea tendinței de aglomerare a particulelelor de fosfor. Unii substituienți conduc la deplasări spectrale către lungimi de undă mai mici decât ale fosforului nemodificat, afectând proprietățile optice ale fosforului.
a 2018 00260
13/04/2018
Aurul în stare naturală este considerat un metal inert pentru multe reacții chimice, dar prin nano structurare devine un metal cu proprietăți unice, dintre care rezonanța plasmonică de suprafață localizată în domeniul vizibil și o mare capacitate de reflectare a radiației electromagnetice cu diferite lungimi de undă sunt caracteristici care stau la baza procedeului de modificare a proprietăților morfologice si optice ale fosforului. Conform invenției etapa de modificare a suprafeței fosforului cu nanoparticule de aur are la bază interacții de tip electrostatic între nanoparticulele de aur și particulele de fosfor. Procedeul conform invenției are ca principal avantaj scăderea tendinței de aglomerare a particulelor de fosfor concomitent cu o deplasare spectrală către lungimi de undă mai mari decât ale fosforului îmbunătățind proprietățile optice ale YAG:Ce.
Procedeul conform invenției prezintă următoarele avantaje:
Obținerea unor materiale fluorescente de tip YAG:Ce pentru aplicații în optoelectronică și termometrie de înaltă puritate în condiții avantajoase economic în principal datorită scăderii temperaturii de proces;
Modificarea suprafeței YAG:Ce a condus la scăderea tendinței de aglomerare;
Modificarea suprafeței YAG:Ce a condus la îmbunătățirea proprietăților luminiscente prin deplasarea maximului de emisie către lungimi de undă mai mari.
Procedeul conform invenției presupune parcurgerea etapelor: (i) obținerea precursorului de fosfor, (ii) tratamente termice și (iii) funcționalizarea cu nanoparticule de aur. Pentru obținerea granatului de itriu și aluminiu dopat cu ceriu și modificarea suprafeței cu nanoparticule de aur, care face obiectul invenției, prezentăm rețeta tehnologică. Se pornește în procesare folosind următoarele substanțe chimice (reactivi de puritate analitică): azotat de itriu (Y(NOa)3 x 6H2O), azotat de aluminiu (Α1(ΝΟβ)3 x 9H2O), azotat de ceriu (Ce(NO3)3 x 6H2O), uree (CO(NH2)2), soluție de amoniac (NH4OH), bromură de cetil-trimetil-amoniu ((CigH33)N(CH3)3Br, CTAB), dimetilsulfoxid (DMSO), etanol (C2H5OH), apa deionizată (ADI).
(i) obținerea precursorului de fosfor
Procedeul conform invenției presupune obținerea fosforului folosind ca surse de cationi (M3+) azotații într-un raport molar de Y:Al:Ce de 3-3x:5:3x (x=l-10%). Parametrii de proces conform invenției sunt utilizați pentru obținerea a lg fosfor de YAG:Ce.
a 2018 00260
13/04/2018
Procedeul conform invenției presupune solubilizarea azotaților în ADI și formarea unei soluții de azotați de concentrație 50mM. Din uree se prepară o soluție de concentrație 0,2 M. Intr-un pahar Berzelius se prepară 50 ml soluție de 10% DMSO în ADI (soluția este adusă la 60-70°C și agitată continuu) și se adaugă soluție amoniacală de IM până la pH de 10-11. La această soluție se adaugă simultan soluția de azotați (30 ml) și soluția de uree (20 ml) cu o viteză de circa 3 ml/min. Procedeul conform invenției presupune adăugarea în etapa următoare a unei soluții de CTAB ImM (10 ml) și continuarea agitării pentru încă 10 min. Având în vedere natura materiilor prime pentru favorizarea coprecipitării, procedeul conform invenției presupune aducerea pH-ului la 8-9 cu soluția amoniacală de IM, soluție adaugată cu o viteza de 0,2 ml/min. Procedeul conform invenției presupune continuuarea agitării, la 60-70°C în condiții de reflux timp de 3 ore, urmată de o etapă de maturare de minim 12 ore.
Precursorul astfel obținut este filtrat sub vid și spălat cu 50 ml soluție 1% DMSO în ADI.
(ii) tratamente termice:
Procedeul conform invenției presupune realizarea etapelor termice iară introducerea de gaze în cuptorul de calcinare, toate etapele termice se realizează în aer.
Etapa de presinterizare, conform invenției, presupune descompunerea azotaților și a compușilor organici prin încălzire foarte lentă de la 25°C și până la 500°C după cum urmează: (i) 25-250°C cu o viteză de încălzire a cuptorului de 5°C/min și menținerea timp de ore, urmată de (ii) creșterea temperaturii până la 500°C cu o viteză de încălzire a cuptorului de 7°C/min și menținerea timp de ore. Se oprește încălzirea cuptorului și se lasă să se răcească proba treptat, odată cu răcirea cuptorului. Procedeul conform invenției presupune adăugarea peste pulberea de fosfor astfel obținută a unui amestec de DMSO:Etanol=5:2, se agită amestecul prin ultrasonare timp de 2 ore. Raportul dintre pulberea de fosfor și amestecul de DMSO este de 1:5.
Etapa de sintetizare 1 presupune încălzirea lentă a probei după cum urmează: (i) 25250°C cu o viteză de încălzire a cuptorului de 7°C/min și menținerea timp de o oră, (ii) 250- 500°C cu o viteză de încălzire a cuptorului de 7°C/min și menținerea timp de o oră, urmată de (iii) creșterea temperaturii până la 900°C cu o viteză de încălzire a cuptorului de 5°C/min și menținerea timp de 6 ore. Se oprește încălzirea cuptorului și se lasă să se
a 2018 00260
13/04/2018 răcească proba treptat, odată cu răcirea cuptorului. Procedeul conform invenției presupune adăugarea peste pulberea de fosfor astfel obținută a unui amestec de DMSO:Etanol=5:2, se agită amestecul prin ultrasonare timp de 2 ore. Raportul dintre pulberea de fosfor și amestecul de DMSO este de 1:5.
Etapa de sintetizare 2 presupune încălzirea lentă a probei după cum urmează: (i) 25500°C cu o viteză de încălzire a cuptorului de 7°C/min și menținerea timp de o oră, (ii) creșterea temperaturii până la 900°C cu o viteză de încălzire a cuptorului de 5°C/min și menținerea timp de o oră, (iii) creșterea temperaturii până la 1000°C cu o viteză de încălzire a cuptorului de 5°C/min și menținerea timp de 8 ore. Se oprește încălzirea cuptorului și se lasă să se răcească proba treptat, odată cu răcirea cuptorului.
(iii) funcționalizarea cu aur:
Procedeul conform invenției presupune ancorarea in situ a nanoparticulelor de aur la suprafața particulelor de fosfor. Funcționalizarea cu nanopartiule de aur conform invenției presupune folosirea unei soluții de acid cloroauric (HAuCl4) de concentrație 50mM, a unei soluții de citrat de sodiu (CeHsOvNaa) de concentrație 50mM și a pulberii de fosfor de granat de itriu și aluminiu dopat cu ceriu (YAG:Ce) preparat anterior.
Conform invenției, etapa de ancorare a nanoparticulelor de aur la suprafața YAG.Ce presupune introducerea într-un pahar Berzelius a soluției de acid cloroauric și a pulberii de fosfor, într-un raport de 11:1. Se așează pe o plită preîncălzită și se aduce soluția la fierbere, se acoperă paharul și se lasă la fierbere 5 min.. Peste această soluție se adaugă cifratul de sodiu în raport molar HAuCl4: CeHsOvNas de 1:8 și se lasă să fiarbă până soluția devine roșu rubiniu ca urmare a formării nanoparticulelor de aur. Procedeul conține o etapă de maturare, care presupune oprirea încălzirii și lăsarea soluției să se răcească la temperatura camerei și menținerea agitării la temperatura camerei pentru circa 24 ore. îndepărtarea aurului neatașat la suprafața fosforului și a produșilor secundari de reacție se face prin diluare cu apă, centrifugare la 4500 rpm timp de 15 min., îndepărtarea prin decantare a unei părți din supematant și redispersarea în apă (nu trebuie îndepărtată complet componenta lichidă). Se repetă de minim 5 ori succesiunea proceselor de diluare, centrifugare, decantare, redispersare. Nanoparticulele de YAG:Ce-Au rămân suspendate în apa în care s-a adăugat o soluțiea diluată de citrat de sodiu (1%) pentru stabilizarea
a 2018 00260
13/04/2018 nanoparticulelor și evitarea aglomerării. Soluția astfel obținută se depozitează în frigider la 4°C.
Calitatea și compoziția granatului de itriu și aluminiu dopat cu ceriu și funcționalizat cu nanoparticule de aur a fost confirmată prin: microscopie electronică de baleiaj (figura 1), difracție de raze X (figura 2) și spectrometrie de fotoluminiscență (figura 3), unde s-a observat formarea unor nanoparticule cu diametru mai mic de 40 nm, cu tendință de aglomerare scăzută, lipsa impurităților și îmbunătățirea proprietăților luminiscente ale granatului prin modificarea suprafeței.

Claims (2)

  1. [1] Procedeul de sinteză a granatului de itriu și aluminiu dopat cu ceriu (YAG:Ce) și de modificare a suprafeței cu nanoparticule de aur, caracterizat prin aceea că procesul folosește ca materii prime de bază azotat de itriu, azotat de ceriu, azotat de aluminiu, uree, soluție amoniacală, dimetilsulfoxid, bromura de cetil-trimetil-amoniu care permit obținerea precursorului de fosfor în urma coprecipitării cationilor cu uree în prezență de DMSO și CTAB la pH bazic, maturării, filtrării, spălării cu soluție de dimetilsulfoxid în apă deionizată, urmat de etapa de presinterizare la 500°C și două etape de sinterizare la 900°C și respectiv 1000°C, cu etape intermediare de ultrasonare a pulberilor sub un amestec de dimetilsulfoxid:etanol și finalizat prin de ancorarea in-situ la suprafața fosforului a nanoparticulelor de aur folosind ca materii prime acid cloroauric, citrat de sodiu și YAG:Ce obținut după tratamentul termic la 1000°C;
  2. [2] Compoziția soluției de modificare in situ a particulelor de YAG:Ce ce folosește ca materii prime o soluție de acid cloroauric de concentrație 50mM, o soluție de citrat de sodiu de concentrație 50mM și pulbere de fosfor de tip granat. Compoziția soluției de sinteză într-un raport molar de HAuC14: YAGCe = 11:1 și HAuC14: CeHsChNas de 1:8.
ROA201800260A 2018-04-13 2018-04-13 Procedeu de sinteză a granatului de itriu şi aluminiu dopat cu ceriu şi modificat cu nanoparticule de aur RO133670B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201800260A RO133670B1 (ro) 2018-04-13 2018-04-13 Procedeu de sinteză a granatului de itriu şi aluminiu dopat cu ceriu şi modificat cu nanoparticule de aur

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201800260A RO133670B1 (ro) 2018-04-13 2018-04-13 Procedeu de sinteză a granatului de itriu şi aluminiu dopat cu ceriu şi modificat cu nanoparticule de aur

Publications (2)

Publication Number Publication Date
RO133670A2 true RO133670A2 (ro) 2019-10-30
RO133670B1 RO133670B1 (ro) 2022-09-30

Family

ID=68293318

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA201800260A RO133670B1 (ro) 2018-04-13 2018-04-13 Procedeu de sinteză a granatului de itriu şi aluminiu dopat cu ceriu şi modificat cu nanoparticule de aur

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO133670B1 (ro)

Also Published As

Publication number Publication date
RO133670B1 (ro) 2022-09-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Lin et al. Tuning of multicolor emissions in glass ceramics containing γ-Ga 2 O 3 and β-YF 3 nanocrystals
RU2503754C1 (ru) Способ получения алюмоиттриевого граната, легированного редкоземельными элементами
Kumar et al. Effect of co-doping metal ions (Li+, Na+ and K+) on the structural and photoluminescent properties of nano-sized Y2O3: Eu3+ synthesized by co-precipitation method
Li et al. Multiform La 2 O 3: Yb 3+/Er 3+/Tm 3+ submicro-/microcrystals derived by hydrothermal process: Morphology control and tunable upconversion luminescence properties
CN110629288B (zh) 一种水热技术制备晶须状铝酸钆粉体材料的方法
Han et al. A new tactic to achieve Y 2 O 2 S: Yb 3+/Er 3+ up-conversion luminescent hollow nanofibers
Xiaoxu et al. Synthesis of Y2O3 phosphor by a hydrolysis and oxidation method
Singh et al. Influence of calcination temperature on phase, powder morphology and photoluminescence characteristics of Eu-doped ZnO nanophosphors prepared using sodium borohydride
Huang et al. Controlled synthesis and the effects of Gd3+ substitution, calcination, and particle size on photoluminescence of (Y0. 95− xGdxTb0. 05) 2O3 green phosphor spheres
Wen et al. Molten salt synthesis, growth mechanism, and photoluminescence of rod chlorapatite microcrystallites
Cheng et al. Low-temperature solution synthesis and characterization of Ce-doped YAG nanoparticles
Xu et al. Controlled synthesis and photoluminescence behaviors of Lu2O3: Eu and Lu2O2S: Eu phosphor particles
Leleckaite et al. Sol‐gel preparation and characterization of codoped yttrium aluminium garnet powders
RU2613994C1 (ru) Способ получения легированного алюмоиттриевого граната
Srivastava et al. Effect of the Y: B ratio on phase purity and development of thermally stable nano-sized Eu+ 3-doped YBO 3 red phosphor using sodium borohydride
Suárez et al. Production of dispersed nanometer sized YAG powders from alkoxide, nitrate and chloride precursors and spark plasma sintering to transparency
Yan et al. Preparation of YAG: Ce3+ phosphor by sol-gel low temperature combustion method and its luminescent properties
Fadlalla et al. Sol–gel preparation and photoluminescence properties of Ce3+-activated Y3Al5O12 nano-sized powders
RO133670A2 (ro) Procedeu de sinteză a granatului de itriu şi aluminiu dopat cu ceriu şi modificat cu nanoparticule de aur
CN108314325B (zh) 具有超宽带近红外发光的自析晶微晶玻璃及其制备方法和应用
Lamiri et al. Structural and photoluminescence investigation of Y2O3: Sm3+ nano‐powders: Organic agent's effect
Muresan et al. Morpho-structural and luminescence investigations on yttrium silicate based phosphors prepared with different precipitating agents
Kim et al. Template-free Synthesis and Characterization of Spherical Y 3 Al 5 O 12: Ce 3+(YAG: Ce) Nanoparticles.
Chinie et al. Synthesis by a citrate sol-gel method and characterization of Eu3+ doped yttrium aluminium garnet nanocrystals
Auwalu et al. Effect of samarium oxide on structural and optical properties of zinc silicate glass ceramics from waste material