RO133602A2 - Tijă intramedulară pentru tibie, cu şuruburi penetrante antrenate de mecanisme cu pinioane conice - Google Patents

Tijă intramedulară pentru tibie, cu şuruburi penetrante antrenate de mecanisme cu pinioane conice Download PDF

Info

Publication number
RO133602A2
RO133602A2 ROA201800173A RO201800173A RO133602A2 RO 133602 A2 RO133602 A2 RO 133602A2 RO A201800173 A ROA201800173 A RO A201800173A RO 201800173 A RO201800173 A RO 201800173A RO 133602 A2 RO133602 A2 RO 133602A2
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
mechanisms
penetrating
penetrating screws
screws
conical
Prior art date
Application number
ROA201800173A
Other languages
English (en)
Inventor
Gabriel Buciu
Dragoş Laurenţiu Popa
Răducu Nicolae Nemeş
Dan Cristian Grecu
Original Assignee
Gabriel Buciu
Dragoş Laurenţiu Popa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Gabriel Buciu, Dragoş Laurenţiu Popa filed Critical Gabriel Buciu
Priority to ROA201800173A priority Critical patent/RO133602A2/ro
Publication of RO133602A2 publication Critical patent/RO133602A2/ro

Links

Landscapes

  • Surgical Instruments (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un dispozitiv medical intramedular pentru tratarea fracturilor diafizare de tibie care elimină utilizarea şuruburilor ortopedice. Dispozitivul conform invenţiei este constituit dintr-o carcasă compusă din trei elemente (3) de tip "coajă" având nişte goluri (4) interne pentru dispunerea unor mecanisme de acţionare, două dintre cele trei elemente (3) având câte o gaură (5) longitudinală pentru centrare şi ghidare, nişte mecanisme interne formate din nişte pinioane (10, 12 şi 13) conice, o cuplă universală formată din trei elemente (6, 7 şi 8), nişte şuruburi (16 şi 18) penetrante şi o cheie (2) de acţionare, pentru deplasarea transversală a şuruburilor (16 şi 18) penetrante, care realizează pătrunderea în os dinspre canalul intramedular, s-a utilizat transformarea mişcării de rotaţie primită de la grupurile de pinioane (10,12 şi 13), în mişcare de translaţie prin nişte mecanisme de tip "şurub-piuliţă" folosind filetele exterioare de pe şuruburile (16 şi 18) penetrante şi filetele interioare de pe elementele (3) de tip "coajă".

Description

Invenția se referă la un dispozitiv tehnic medical intramedular pentru tratarea fracturilor diafizare de tibie care elimină utilizarea șuruburilor ortopedice.
Este cunoscut un dispozitiv tehnic medical prezentat în brevetul WO 1998024380 Al în care este prezentată o tijă intramedulară având o formă de lamă elicoidală răsucită. Acest dispozitiv ortopedic este prevăzut cu găuri pentru fixarea șuruburilor ortopedice la cele două capete.
Este cunoscut un dispozitiv tehnic medical prezentat în brevetul US 6010506 A în care este prezentată o tijă centromedulară având o formă alungită cu o secțiune mai lungă și o secțiune mai scurtă. O componentă importantă este dată de o conexiune detașabilă care realizează fixarea celor două componente ale dispozitivului printr-un sistem de blocare conică. Aceste componente, prezentate în brevet, permite utilizarea dispozitivului la tratarea fracturilor de tibie și de femur.
Este cunoscut un dispozitiv tehnic medical prezentat în brevetul US 5034013 A A în care este prezentată o tijă centromedulară având un corp alungit tubular, care include o porțiune de cap proximală, o porțiune intermediară și o porțiune de capăt distală. Porțiunea intermediară are o fantă longitudinală, o canelură coextensivă și trei caneluri distanțate în jurul circumferinței corpului.
Aceste dispozitive medicale utilizate la tratamentul fracturilor de tibie prezintă următoarele dezavantaje:
- Blocajul acestor dispozitive medicale se realizează cu șuruburi ortopedice la cele două capete, proximal și distal;
- Datorita faptului ca in timpul introducerii tijelor, de cele mai multe ori acestea se încovoaie (flambează) sub influenta deplasării fragmentelor de os fracturate și a tracțiunii musculare, poziția găurilor distale de ghidaj ale șuruburilor de la nivelul ghidului nu mai corespunde cu poziția găurilor distale de la nivelul tijei, chirurgul ortoped fiind obligate să monteze șuruburile distale fără ghid, prin numeroase încercări succesive;
- Durata de montare intraoperatorie a tijelor și a fixării prin intermediul șuruburilor ortopedice este ridicată și se realizează sub ecran radiologie producând o iradiere suplimentară importantă a personalului medical si a pacientului (uneori mai mare decât iradierea necesara pentru montajul tijei).
Problema medicală pe care o rezolvă invenția constă în reducerea considerabilă a duratei intervenției chirurgicale, prin conceperea unui dispozitiv prin a cărui construcție se permite fixarea prin expandare in canalul medular al tibiei a unor mecanisme acționate din interiorul tijei cu ajutorul unei chei speciale, fără să mai fie nevoie de țintirea externă a găurilor șuruburilor distale, ca in cazul tijelor clasice.
Dispozitivul prezentat elimină utilizarea șuruburilor de blocaj (pot fi utilizate opțional în partea proximală a tijelor pentru stabilizarea fracturilor din zona metafizară proximală), și implicit, a operațiilor de implantare a acestora care implică un risc de iradiere crescut pentru personalul medical și pacient, în special la montarea șuruburilor distale;
Varianta, care face obiectul acestui brevet, se bazează pe acționarea unor mecanisme relative simple cunoscute in inginerie, de tipul mecanismelor cu roți dințate conice.
Tija intramedulară pentru tibie cu șuruburi penetrante antrenate de mecanisme cu / Bvcîcj c
L· € (Lc cu C (£(' S7-//Z1/· a 2018 00173
12/03/2018
pinioane conice prezintă următoarele avantaje:
Blocajul acestui dispozitiv medical se realizează dinspre interiorul tijei cu șuruburi penetrante la cele două capete, proximal și distal. Acționarea acestuia se face simplu, prin acționarea unei chei speciale;
- Nu necesită durate suplimentare pentru montarea șuruburilor la cele două capete, acestea fiind incluse, inițial, în corpul tijei. Prin acționarea unor mecanisme simple, șuruburile penetrante ies din carcasa tijei și se fixează în os, intramedular;
- Durata de montare intraoperatorie a acestui dispozitiv medical este scăzută, reducând iradierea suplimentară a personalului medical și a pacientului.
Se prezintă, în continuare, un exemplu de realizare a invenției, în legătura cu fig. 1,2, ... 12 care reprezintă:
- fig.l modelul tijei cu mecanism roata dințată-cremalieră:l- corpul tijei cu mecanismele; 2-cheia de acționare.;
- fig. 2 modelele celor trei componente ale carcasei dispozitivului;
- fig. 3 primul element al cuplei universale, cardanice;
- fig. 4 al doilea element al cuplei universale;
- fig. 5 elementul de legătură de tip “cruce cardanica”;
- fig. 6 pinionul principal si bolțul de legătura;
- fig. 7 pinionul purtător;
- fig. 8 pinionul dublu si semibucșa de fixare;
- fig. 9 șurubul ortopedic penetrant si mecanismul sau de acționare;
- fig. 10 mecanismul de acționare a primului grup pentru patru șuruburi de penetrare;
- fig. 11 elementul mecanic care distribuie mișcarea intre cele doua grupuri de șuruburi penetrante (pinion dublu);
- fig. 12 al doilea mecanism cu șuruburi penetrante.
Mișcarea principală, care conduce la fixarea tijei (1) în canalul medular este dată de operator prin intermediul unei chei speciale (2). Acest model, precum și componentele sale principale sunt prezentate în figura 1.
Modelul exterior al tijei este compus din trei carcase de tip “coajă” (3) având niște goluri interne (4) pentru dispunerea mecanismelor de acționare. Două din cele trei carcase prezintă o gaură longitudinală având diametrul de 1,6 mm (5) pentru broșa de centrare și ghidare.
Mișcarea principală, dată de acționarea cheii speciale este transmisă dincolo de “îndoitura” tijei printr-un mecanism de tip cuplă universală sau cuplă cardanica. Această cuplă este formată din trei elemente. Un prim element este cel care este prevăzut la un capăt cu canalele pentru cheia specială și la celălalt capăt cu furca cardanica (6), prezentate în figura 3.
Al doilea element al cuplei universale are prevăzut la un capăt cu o furcă cardanica (7), iar la celalalt capăt cu o gaură (8) pentru transmiterea mișcării de rotație la cuplaj (figura 4).
Elementul de legătură (9) între cele două componente ale cuplei universale constă în așanumita “cruce cardanica” (figura 5).
Mișcarea de rotație este transmisă de la cupla universală la pinionul principal (10). Acesta este prevăzut cu o gaură transversală care permite introducerea unui bolț (11) (figura 6).
Pinionul principal angrenează cu un pinion purtător prevăzut (12) cu niște brațe în număr de patru pe care ghidează un șurub (figura 7).
Mișcarea de rotație este transmisă mai departe prin intermediul unui pinion dublu (13) (figura 8). Aceasta roată dințată dublă este fixată de cele trei elemente ale carcasei prin două
X, Cf/3/Z/fcc
a 2018 00173
12/03/2018 semibucși de rigidizare (14).
Șurubul care realizează penetrarea osului este, de fapt, un șurub ortopedic modificat (15). Acesta prezintă patru canale care ghidează pe pinionul purtător. Acest șurub este filetat într-o gaură cu filet interior amplasată pe carcasă. Șurubul primește mișcarea de rotație de la pinionul purtător și este obligat sa capete o mișcare elicoidală datorită găurii filetate (figura 9).
Mecanismul descris anterior pentru un singur șurub penetrant a fost multiplicat pentru încă trei șuruburi (16). Deoarece dantura pinioanelor este identică, raportul mecanic de transmitere a mișcării este 1. In figura 10 este prezentat mecanismul de acționare pentru primul grup de patru șuruburi care acționează după curbura tijei.
Elementul care realizează legătura mecanică dintre cele două grupuri de câte patru șuruburi penetrante este un pinion dublu de legătura (17) (figura 11).
Al doilea mecanism cu șuruburi penetrante (18) este, practic, identic cu primul mecanism și este prezentat in figura 12.

Claims (4)

1. Tija intramedulară pentru tibie cu șuruburi penetrante antrenate de mecanisme cu pinioane conice caracterizată prin aceea că, în scopul realizării unui montaj ortopedic este compusă dintr-o carcasă compusă din trei elemente de tip coajă, mecanismele interne cu roți dințate conice, cuplă universală, șuruburi penetrante și o cheie specială.
2. Tija intramedulară pentru tibie cu șuruburi penetrante antrenate de mecanisme cu pinioane conice, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că, în scopul obținerii deplasării pe direcție transversală a fiecărui șurub penetrant sunt prevăzute trei roți dințate conice, una fiind purtătoare de șurub penetrant.
3. Tija intramedulară pentru tibie cu șuruburi penetrante antrenate de mecanisme cu pinioane conice, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că, în scopul obținerii deplasării transversale a șuruburilor penetrante s-a utilizat transformarea mișcării de rotație primită de la grupurile de pinioane conice în mișcare de translație prin mecanisme de tip șurub-piuliță folosind filetele exterioare de pe șuruburile penetrante și filetele interioare de pe carcasele de tip coajă.
4. Tija intramedulară pentru tibie cu șuruburi penetrante antrenate de mecanisme cu pinioane conice, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că, în scopul obținerii mișcării de rotație după îndoitura tijei ortopedice s-a utilizat o cuplă universală sau cuplă cardanică.
ROA201800173A 2018-03-12 2018-03-12 Tijă intramedulară pentru tibie, cu şuruburi penetrante antrenate de mecanisme cu pinioane conice RO133602A2 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201800173A RO133602A2 (ro) 2018-03-12 2018-03-12 Tijă intramedulară pentru tibie, cu şuruburi penetrante antrenate de mecanisme cu pinioane conice

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201800173A RO133602A2 (ro) 2018-03-12 2018-03-12 Tijă intramedulară pentru tibie, cu şuruburi penetrante antrenate de mecanisme cu pinioane conice

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO133602A2 true RO133602A2 (ro) 2019-09-30

Family

ID=67999423

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA201800173A RO133602A2 (ro) 2018-03-12 2018-03-12 Tijă intramedulară pentru tibie, cu şuruburi penetrante antrenate de mecanisme cu pinioane conice

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO133602A2 (ro)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN201239191Y (zh) 股骨交锁髓内钉
CN209220462U (zh) 一种股骨近端髓内固定装置
CN104783881B (zh) 一种锁骨骨折微创髓内固定装置
CN107184269A (zh) 反张式髓内钉断钉取出器
CN108606828A (zh) 用于骨搬运、骨延长的髓内外结合装置
CN208481439U (zh) 交锁髓内钉远端锁钉的体外透视定位器
CN103932778B (zh) 髌骨上入路胫骨交锁髓内钉系统用把手
CN202105011U (zh) 一种带有前弓弧度的短型股骨头髓钉
RO133602A2 (ro) Tijă intramedulară pentru tibie, cu şuruburi penetrante antrenate de mecanisme cu pinioane conice
RU2584555C1 (ru) Способ удлинения бедренной кости поверх интрамедуллярного стержня
CN108904027B (zh) 一种股骨近端轴向加压髓内钉
CN208525031U (zh) 反张式髓内钉断钉取出器
CN105997213B (zh) 股骨自锁髓内钉
CN2662844Y (zh) 一种改进的股骨髓内钉瞄准装置
CN205251665U (zh) 一种带锁髓内钉
CN209203479U (zh) 股骨近端轴向加压髓内钉
CN205411287U (zh) 一种适用于长骨骨折的自攻型髓内固定装置
RU144667U1 (ru) Проводник для введения интрамедуллярного стержня
CN215839409U (zh) 股骨髓内钉断钉固定装置
CN208677543U (zh) 一种空心髓内钉
RU2362504C1 (ru) Штифт для интрамедуллярного остеосинтеза локтевой кости
RU2271768C1 (ru) Устройство бялика е.и., холявкина д.а., соколова в.а. для лечения сложных переломов бедренной кости
RU155662U1 (ru) Компрессирующий винт
Popkov et al. Intramedullary elastic transphyseal tibial osteosynthesis and its effect on segmental growth
CN204364106U (zh) 股骨胫骨肱骨自锁髓内针