RO132861B1 - Metodă de comba- tere a poluării cauzate de dispozitivele de frânare - Google Patents

Metodă de comba- tere a poluării cauzate de dispozitivele de frânare Download PDF

Info

Publication number
RO132861B1
RO132861B1 RO201700224A RO201700224A RO132861B1 RO 132861 B1 RO132861 B1 RO 132861B1 RO 201700224 A RO201700224 A RO 201700224A RO 201700224 A RO201700224 A RO 201700224A RO 132861 B1 RO132861 B1 RO 132861B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
brake
braking
pollution caused
braking devices
filters
Prior art date
Application number
RO201700224A
Other languages
English (en)
Other versions
RO132861A1 (ro
Inventor
Dumitru Meseşan
Original Assignee
Dumitru Meseşan
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Dumitru Meseşan filed Critical Dumitru Meseşan
Priority to RO201700224A priority Critical patent/RO132861B1/ro
Priority to PCT/RO2018/000006 priority patent/WO2019117739A2/en
Publication of RO132861A1 publication Critical patent/RO132861A1/ro
Publication of RO132861B1 publication Critical patent/RO132861B1/ro

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F16ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16DCOUPLINGS FOR TRANSMITTING ROTATION; CLUTCHES; BRAKES
    • F16D65/00Parts or details
    • F16D65/0031Devices for retaining friction material debris, e.g. dust collectors or filters
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F16ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16DCOUPLINGS FOR TRANSMITTING ROTATION; CLUTCHES; BRAKES
    • F16D55/00Brakes with substantially-radial braking surfaces pressed together in axial direction, e.g. disc brakes
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60YINDEXING SCHEME RELATING TO ASPECTS CROSS-CUTTING VEHICLE TECHNOLOGY
    • B60Y2200/00Type of vehicle
    • B60Y2200/30Railway vehicles
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F16ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16DCOUPLINGS FOR TRANSMITTING ROTATION; CLUTCHES; BRAKES
    • F16D2121/00Type of actuator operation force
    • F16D2121/18Electric or magnetic

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Braking Arrangements (AREA)

Description

Invenția se referă la o metodă simplă și versatilă, cu ajutorul căreia se poate diminua semnificativ poluarea cauzată de dispozitivele de frânare cu care sunt dotate mijloacele de transport. Invenția se poate aplica la mijloacele de transport pe șină, cum ar fi trenuri, tramvaie, metrou, la mijloacele de transport auto, de la autovehicule mici, până la autocare și tiruri, precum și la trenurile de aterizare ale aeronavelor.
în domeniul mijloacelor de transport auto, se cunosc multe soluții de eliminare a efectelor gazelor de eșapament rezultate în urma funcționării motoarelor. Se poate afirma, fără să greșim, că în acest domeniu, soluțiile de pe piață sunt din ce în ce mai eficiente. Aceste soluții, care constau în filtre de gaze montate pe circuitul de evacuare a gazelor arse, sunt foarte performante și reușesc să rețină o mare cantitate din substanțele nedorite rezultate din arderea combustibilului.
Dezavantajul soluțiilor cunoscute este acela că rezolvă numai problema gazelor arse rezultate din procesul de combustie, pentru că aceasta este, în acest moment, principala sursă de poluare a autovehiculelor.
Pe lângă poluarea cauzată de gazele arse rezultate din procesul de combustie, există o altă sursă de poluare, care nu a fost luată în calcul până acum și care este reprezentată de sistemele de frânare. în momentul în care este acționat acest sistem, forța de frecare ce apare între plăcuțele de frână și discul de frânare, determină desprinderea de particule foarte fine atât din plăcuțe, cât și din disc, particule care ajung în atmosferă, sub forma unei pulberi invizibile ochiului uman, extrem de toxică și periculoasă pentru sănătatea oamenilor și pentru calitatea mediului înconjurător.
Sunt cunoscute din stadiul tehnicii, diferite sisteme de colectare a pulberii rezultate în urma procesului de frânare a unui autovehicul.
Astfel, este cunoscut documentul CN 205895988 U care dezvăluie un dispozitiv de colectare a pulberii rezultate în urma procesului de frânare a unui autovehicul, care cuprinde un etrier de frână, un disc de frâna, un set de plăcuțe de frână, un piston de acționare a plăcuțelor, un aspirator prevăzut cu o cavitate pentru colectarea pulberii, cavitate în care se află niște filtre electromagnetice pentru atragerea pulberii rezultate. într-un exemplul de realizare, procesul de funcționare al dispozitivului este următorul: la acționarea sistemului de frânare al vehiculului este activat filtrul electromagnetic, pulberea rezultată este atrasă cu ajutorul aspiratorului prevăzut cu o cavitate în care este colectată pulberea, iar la încetarea procesului de frânare filtrul electromagnetic este decuplat, iar niște șicane prevăzute în cavitatea de colectare împiedică scurgerea pulberii în afara aspiratorului.
Se mai cunoaște și documentul US 20090265880 A1 care prezintă un dispozitiv de colectare a pulberii rezultate în urma procesului de frânare pentru un autovehicul, ce cuprinde o unitate de colectare a pulberii și un dispozitiv de generare a debitului de aer care generează un flux de aer care curge printre elementele sistemului de frânare și care dirijează pulberea către o unitate de colectare prevăzută cu un element filtrant, element care poate fi electrostatic, intrând în funcțiune la acționarea pedalei de frână și care poate funcționa un timp limitat și după încetarea procesului de frânare pentru aspirarea pulberii rezultate. Pentru generarea sau intensificarea curgerii fluxului de aer prin elementele filtrante, dispozitivul poate fi prevăzut cu o pompă electrică ce poate fi situată în aval de elementul de filtrare.
De asemenea, mai este cunoscut documentul WO 8102690 în care se prezintă un dispozitiv de colectare a particulelor provenite în urma procesului de frânare al unui vehicul, format dintr-un disc de frâna pe care acționează un set de plăcuțe de frâna montate într-un etrier de frână, un canal de admisie a aerului încărcat cu particule, prevăzut cu o supapă, iar la capătul canalului niște grile magnetice și un colector contribuie la reținerea și depozitarea particulelor nocive rezultate în urma frânării vehiculului.
RO 132861 Β1
Și documentul cunoscut US 20120067206 A1 prezintă un ansamblu de frânare cu 1 disc și o metodă de colectare a particulelor degajate în urma procesului de frânare dintre plăcuțe și discul de frână, format dintr-o bază de sprijin a unei plăcuțe de frână prin care trec 3 mai multe canale de dirijare a particulelor rezultate și niște camere prevăzute cu dispozitive magnetice de atragere a particulelor și niște filtre pentru reținerea acestora care se pot 5 schimba periodic.
Problema tehnică pe care își propune s-o rezolve invenția constă în combaterea 7 poluării cauzate de sistemele de frânare ale mijloacelor de transport auto sau pe șină.
Metoda de combatere a poluării cauzate de dispozitivele de frânare, conform invenției 9 revendicate, rezolvă această problemă prin montarea unor filtre electromagnetice pe suportul plăcuțelor de frână, care să fie activate în momentul acționării pedalei de frână și funcționa- 11 rea în continuare pentru o perioadă de timp de 2-5 secunde a aspiratorului filtrului electromagnetic, după eliberarea pedalei de frână și decuplarea electromagnetului filtrului, astfel 13 încât și particulele metalice să fie depozitate în sac.
Metoda de combatere a poluării cauzate de dispozitivele de frânare, conform invenției 15 revendicate, prezintă următoarele avantaje:
- este simplă, necesitând un timp redus pentru realizare și nu implică personal cu 17 pregătire specială;
- este foarte versatilă, putând fi utilizată atât la mijloacele de transport auto, cât și la 19 trenurile de aterizare cu care sunt dotate aeronavele, precum și la mijloacele de transport pe șine, cum ar fi trenuri, vagoane de metrou, tramvaie; 21
- metoda combate efectul nociv al pulberilor feroase și neferoase, în special al azbestului asupra oamenilor și asupra mediului înconjurător; 23
- metoda poate fi implementată încă din construcția mijloacelor de transport, dar poate fi utilizată și ulterior fabricației, pentru mijloacele de transport aflate deja în trafic; 25 - metoda permite recuperarea pulberilor metalice și nemetalice rezultate la frânare și, în acest mod reduce consumul de materiale metalice și nemetalice. 27
Se prezintă, în continuare, un exemplu de realizare practică a metodei de combatere a poluării cauzate de dispozitivele de frânare, conform invenției revendicate. 29
Indiferent de tipul de vehicul despre care este vorba, auto sau pe șine, dispozitivele de frânare cu care acestea sunt dotate sunt compuse din cel puțin două plăcuțe de frână 31 dispuse de o parte și de alta a discului de frână care acționează fiecare roată. Plăcuțele de frână se uzează, în mod normal, la 50000-60000 km parcurși și sunt confecționate din 33 materiale neferoase, inclusiv azbest.
Discurile de frână sunt confecționate din oțeluri speciale, adică materiale metalice și 35 se uzează, în condiții de utilizare normală, la aproximativ 200000 km parcurși.
în momentul în care șoferul autovehiculului, sau conductorul trenului, sau vatmanul 37 tramvaiului, sau pilotul aeronavei acționează frâna, plăcuțele de frână intră în contact cu discul de frână, iar acest contact dezvoltă o forță de frecare foarte mare care determină 39 desprinderea de particule foarte fine din plăcuțele de frână și din discul de frână. Aceste particule, metalice și nemetalice, fiind foarte ușoare se ridică în atmosferă și sunt inhalate 41 de pietoni, se depun pe vegetație, sunt ingurgitate de animalele care pascîn zonele verzi de lângă drum etc. și pot să ducă la grave afecțiuni ale sănătății oamenilor și animalelor și la 43 poluarea mediului înconjurător.
Metoda de combatere a poluării cauzate de dispozitivele de frânare constă în aspira- 45 rea prin ventilare a pulberilor rezultate din frecarea între discul de frână și plăcuțele de frână cu ajutorul unor filtre electromagnetice montate pe suportul plăcuțelor de frână, care sunt 47 activate în momentul acționării dispozitivului de frânare.
RO 132861 Β1
După aspirare, pulberea aspirată este depozitată într-un sac special aflat în dotarea filtrelor electromagnetice, având capacitatea de 150 cm3, în cazul autovehiculelor mici, sau 3 cu o capacitate mai mare în cazul mijloacelor de transport cu greutate mare, la care și roțile, și plăcuțele, și discul de frână și, implicit, forța de frânare dezvoltată este mai mare, prin 5 urmare și cantitatea de pulberi nocive este mai mare.
Aspirarea este mai eficientă pentru particulele nemetalice, care sunt mai ușoare 7 decât cele metalice.
Când electromagnetul din filtrul electromagnetic, amplasat la buza sacului, este 9 dezactivat, particulele nemetalice sunt deja depozitate în sac, dar cele metalice cad în afara sacului. Din acest motiv, aspiratorul filtrului trebuie să mai funcționeze un timp de 2-5 11 secunde, pentru ca și pulberea metalică să fie recoltată în sac.
Periodic, sacii cu amestecul de pulbere metalică și nemetalică se golesc în 13 containere speciale, în condiții speciale de protecție prevăzute de legislația în vigoare, iar elementele metalice și nemetalice pot fi separate și recuperate prin procedee mecanice, 15 chimice și metalurgice cunoscute.

Claims (1)

  1. Metodă de combatere a poluării cauzate de dispozitivele de frânare, care cuprinde 3 următoarele etape:
    - acționarea dispozitivului de frânare al mijlocului de transport; 5
    - activarea unor filtre montate pe suportul plăcuțelor de frână;
    - aspirarea prin ventilare a pulberilor rezultate din frecarea între discul de frână și 7 plăcuțele de frână, cu ajutorul filtrelor montate pe suportul plăcuțelor de frână, caracterizat prin aceea că mai cuprinde următoarele etape: 9
    - pulberea nemetalică aspirată este depozitată, într-un sac special aflat în dotarea filtrelor montate pe suportul plăcuțelor de frână, filtre care sunt de tip electromagnetic; 11
    - eliberarea pedalei de frână;
    - decuplarea electromagnetului filtrului; 13
    - funcționarea în continuare pentru o perioadă de timp de 2-5 secunde a aspiratorului filtrului electromagnetic, astfel încât și particulele metalice să fie depozitate în sac. 15
RO201700224A 2017-04-12 2017-04-12 Metodă de comba- tere a poluării cauzate de dispozitivele de frânare RO132861B1 (ro)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO201700224A RO132861B1 (ro) 2017-04-12 2017-04-12 Metodă de comba- tere a poluării cauzate de dispozitivele de frânare
PCT/RO2018/000006 WO2019117739A2 (en) 2017-04-12 2018-04-05 Method for combat the pollution produced by brake devices

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO201700224A RO132861B1 (ro) 2017-04-12 2017-04-12 Metodă de comba- tere a poluării cauzate de dispozitivele de frânare

Publications (2)

Publication Number Publication Date
RO132861A1 RO132861A1 (ro) 2018-10-30
RO132861B1 true RO132861B1 (ro) 2021-09-30

Family

ID=63914624

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO201700224A RO132861B1 (ro) 2017-04-12 2017-04-12 Metodă de comba- tere a poluării cauzate de dispozitivele de frânare

Country Status (2)

Country Link
RO (1) RO132861B1 (ro)
WO (1) WO2019117739A2 (ro)

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE102013221737A1 (de) * 2013-10-25 2015-04-30 Ford Global Technologies, Llc Verfahren zur Herstellung einer Bremsscheibe sowie Bremsscheibe

Also Published As

Publication number Publication date
WO2019117739A3 (en) 2019-07-25
WO2019117739A2 (en) 2019-06-20
RO132861A1 (ro) 2018-10-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN105148627B (zh) 汽车车轮粉尘集尘装置
DE102019133794B4 (de) Fahrzeug-Feinstaubsammeleinrichtung und Fahrzeug
KR101632045B1 (ko) 레일 운행형 차량용 집진 장치 및 이를 포함하는 레일 운행형 차량
US20150096848A1 (en) Brake pad assmbly and method for collecting brake particles
KR101923462B1 (ko) 미세먼지 제거 장치
KR101396204B1 (ko) 전동차 부착용 미세먼지 제거장치
WO2019238291A1 (de) Trommelbremse sowie kraftfahrzeug
CN106950158A (zh) 具有粉尘传感器的机动车辆和用于减少机动车辆的粉尘再悬浮或粉尘排放的方法
JP2022526383A (ja) タイヤ摩耗に起因する粉塵排出を低減するシステム
AU2012283006A1 (en) Filtration system and method for engine air intake
US11828340B2 (en) Device and friction brake for reducing the amount of fine dust
CN112313424B (zh) 能够过滤由衬垫的摩擦产生的气相的用于盘式制动系统的摩擦组合件
KR102617607B1 (ko) 철도차량 제동장치발생 미세먼지 제거장치
RO132861B1 (ro) Metodă de comba- tere a poluării cauzate de dispozitivele de frânare
DE102019133772B4 (de) Fahrzeug-Feinstaubsammeleinrichtung und Fahrzeug
SE420682B (sv) Anordning vid en broms eller koppling av friktionstyp for att uppfanga losgjorda fibrer
CN112041208A (zh) 用于再生制动粉尘过滤器的方法和控制单元
EP4379229A1 (en) A brake air through flow and brake dust collector system for a brake installation, vehicle brake system and method for purifying brake air from a vehicle brake system
CN221371988U (zh) 空气净化保洁车
DE102017223175A1 (de) Bremsvorrichtung für ein Fahrzeug
KR102332315B1 (ko) 불순물 포집 가능한 레일용 차륜 조립체
KR20220162429A (ko) 브레이크 분진 포집장치
EP2725256A1 (en) Apparatus for reducing dust emissions
KR102026222B1 (ko) 공기정화모듈을 갖는 타이어
CN117585086A (zh) 电驱动的机动车