RO132267B1 - Bujie cu laser, pentru un motor cu ardere - Google Patents

Bujie cu laser, pentru un motor cu ardere Download PDF

Info

Publication number
RO132267B1
RO132267B1 ROA201600353A RO201600353A RO132267B1 RO 132267 B1 RO132267 B1 RO 132267B1 RO A201600353 A ROA201600353 A RO A201600353A RO 201600353 A RO201600353 A RO 201600353A RO 132267 B1 RO132267 B1 RO 132267B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
laser
spark plug
beams
active medium
pumping
Prior art date
Application number
ROA201600353A
Other languages
English (en)
Other versions
RO132267A2 (ro
Inventor
Adrian Birtas
Niculae Boicea
Traian Dascălu
Nicolaie Pavel
Gabriela Salamu
Oana-Valeria Grigore
Original Assignee
Renault S.A.S.
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Renault S.A.S. filed Critical Renault S.A.S.
Priority to ROA201600353A priority Critical patent/RO132267B1/ro
Publication of RO132267A2 publication Critical patent/RO132267A2/ro
Publication of RO132267B1 publication Critical patent/RO132267B1/ro

Links

Landscapes

  • Lasers (AREA)

Description

Orice persoană are dreptul să formuleze în scris și motivat, la OSIM, o cerere de revocare a brevetului de invenție, în termen de 6 luni de la publicarea mențiunii hotărârii de acordare a acesteia
RO 132267 Β1
Invenția se referă la o bujie cu laser, proiectată pentru a fi utilizată ca un sistem de aprindere pentru motoarele cu ardere internă sau echipamentele termice care funcționează cu orice tip de amestec inflamabil care trebuie să fie aprins de o sursă externă de energie. Mai precis, invenția se referă la lasere cu semiconductoare.
Bujia cu laser conține: un mediu activ laser compozit; fibre optice care livrează fasciculele de pompaj de la diodele laser (aceste diode fiind alimentate de la o sursă de energie), furnizând astfel pompaj optic în diverse regiuni diferite ale mediului activ; prisme optice pentru cuplarea fasciculelor de pompaj în mediul activ; rezonatoare optice obținute prin depunerea de straturi dielectrice subțiri direct pe suprafața de intrare a mediului activ și pe suprafața de ieșire a unui cristal cu absorbție saturabilă care acționează ca un comutator Q; lentile pentru focalizarea fasciculelor laser.
O problemă principală a laserelor cu semiconductoare care sunt proiectate pentru aprinderea motoarelor este fiabilitatea acestora, reproductibilitatea aprinderii sau rezistența cu îmbătrânirea în condiții de particule de radiație ionizantă. Va fi făcută o analiză a diverselor brevete care au fost propuse pentru aprindere cu laser în mai multe puncte a motoarelor cu ardere internă.
Documentul JP 2006242038 A dezvăluie modificarea caracteristicilor unei lentile de focalizare de către un element piezoelectric. în acest fel, un fascicul laser este focalizat în diverse puncte în cilindrul motorului.
Documentul JP 2007291965 A descrie un sistem în care sunt obținute mai multe puncte de aprindere în camera de ardere, prin focalizarea unui singur fascicul laser care se reflectă pe peretele curbat al cilindrului. O asemenea soluție nu este viabilă deoarece peretele cilindrului nu este suficient de curat în timpul funcționării motorului.
Documentul JP 2008002278 A dezvăluie introducerea în camera de ardere a unei oglinzi care colectează fasciculul laser și îl focalizează în mai multe puncte.
Documentul US 20080257294 A1 dezvăluie un nou model de motor, în care camera de ardere este echipată cu un sistem de injecție special, și mai multe dispozitive cu laser pentru aprindere, dar soluția este destul de scumpă.
Documentul US 8863495 B2 descrie o metodă care utilizează un fascicul laser, precum și microunde pentru aprindere; această soluție este complicată, și procesul de aprindere nu prezintă o bună fiabilitate.
Documentul US 6802290 B1 expune o combinație de lasere microdisc și amplificatoare cu fibre optice. Deși laserul poate funcționa la temperaturi ridicate, și are rezistență la vibrații, eficiența dispozitivului este redusă, în timp ce întregul sistem este complicat și scump.
Documentul RO 126373 B1 dezvăluie un sistem laser pentru igniția motoarelor cu ardere internă, destinat să funcționeze ca sistem de aprindere a amestecului aer-combustibil în camera de ardere a motorului, la care între suprafața liberă a mediului activ și suprafața liberă a mediului comutator se formează un rezonator optic necesar emisiei laser, iar o prismă optică, prin intermediul fibrei optice, permite introducerea radiației de pompaj în mediul laser compozit.
Documentul US 20100031909 A1 dezvăluie o bujie pentru un motor cu combustie internă ce are un dispozitiv de ghidare luminoasă pentru alimentarea bujiei cu putere radiantă optică, un senzor este cel puțin parțial integrat în bujie, dar dispus în afara dispozitivului de ghidare a luminii, și este realizat pentru obținerea datelor de funcționare a bujiei și/sau a unei camere de combustie asociată bujiei.
în consecință, obiectivul prezentei invenții este acela de a furniza un dispozitiv care să fie simplu, eficient, și care să nu permită modificări ale transmisiei inițiale a mediului absorbant-saturabil de către fasciculul de pompaj rezidual, care este rezolvat prin faptul că mediul compozit este proiectat în așa fel încât fasciculele de pompaj pot fi introduse în mediul activ
RO 132267 Β1 utilizând mai multe fibre optice; prin aceea că întregul ansamblu este fabricat cu articole cu 1 reglare minimă sau fără reglare, ce se pot deteriora atunci când sistemul funcționează în condiții termice și tensiuni induse de condiții de vibrații ale motoarelor sau altor echipamente termice 3 care au fost menționate în această invenție; prin aceea că există două oglinzi care formează mai multe rezonatoare optice care generează un număr adecvat de fascicule laser. 5
Un obiectiv al prezentei invenții este acela de a furniza o bujie cu laser pentru un motor cu ardere. 7
Bujia cu laser cuprinde un mediu activ laser cilindric, într-o parte, o primă oglindă dielectrică, și în cealaltă parte, destinată să fie în camera de ardere, un material cilindric ce 9 acționează ca un comutator Q pasiv, și o a doua oglindă dielectrică având transmisie parțială la lungimea de undă a laserului. 11
Bujia cu laser cuprinde niște diode laser conectate la fibre optice, niște prime lentile conectate la fibre optice și prisme triunghiulare, fasciculele de pompaj fiind introduse în mediul 13 activ laser prin intermediul prismelor triunghiulare. Fasciculele de pompaj sunt perpendiculare pe oglinda dielectrică, și sunt absorbite în zone diferite ale mediului activ laser. 15
Bujia cu laser se termină, pe partea destinată camerei de ardere, cu cel puțin o lentilă secundară 10 pentru focalizarea fasciculelor laser.17
Alte aspecte ale invenției pot fi:
- prismele sunt plasate în contact cu mediul activ laser;19
- bujia cu laser cuprinde un număr de lentile secundare egale cu fasciculele laser;
- suprafețele lentilelor secundare sunt tăiate la un unghi;21
- lentilele secundare sunt plasate la distanțe diferite de mediul laser compozit;
- lentilele secundare au lungimi focale diferite.23
Alte obiective și avantaje ale prezentei invenții vor deveni evidente din următoarea descriere, atunci când sunt luate împreună cu desenele însoțitoare, ce reprezintă:25
- fig. 1 - o bujie cu laser conform invenției;
- fig. 2 - o variantă de realizare specifică a fasciculelor de pompaj;27
- fig. 3 - o vedere laterală a unei variante de realizare a invenției;
- fig. 4 - un exemplu conform invenției al focalizării punctului de aprindere;29
- fig. 5 - o primă variantă de realizare a mai multor puncte de aprindere;
- fig. 6 - o a doua variantă de realizare a mai multor puncte de aprindere;31
- fig. 7 - niște exemple de variante de realizare conform invenției.
în descrierea următoare, componentele identice sau similare sunt indicate cu aceleași 33 referințe.
Următoarea descriere se referă la o bujie cu laser destinată să fie montată în carcasa35 unui motor cu ardere (care nu este reprezentată). în mod obișnuit, o bujie sau o bujie cu laser cuprinde o parte destinată să fie în camera de ardere pentru aprinderea amestecului inflamabil, 37 și o altă parte, opusă, cu conexiuni electronice. Scânteia de plasmă sau scânteia de aprindere este produsă la punctul focal al fasciculelor de lumină laser, în camera de ardere. 39
Fig. 1a este o vedere a unui ansamblu de bujie cu laser. Bujia cu laser cuprinde un mediu activ laser cilindric 1. Mediul activ laser cilindric 1 este dopat cu ioni care absorb radiația 41 de pompaj care este introdusă în acesta. Pe partea destinată să fie în camera de ardere este atașat un material cilindric 2 care acționează ca un comutator Q pasiv. în acest fel, se obține 43 o structură mediu activ laser compozit - mediu comutator Q pasiv. Mediul activ laser 1 poate fi Nd:YAG, Yb:YAG sau Nd:YV04, și mediul comutator Q poate fi Cr4+:YAG (un material ce are 45 absorbție saturabilă la lungimea de undă a laserului).
RO 132267 Β1
Bujia cu laser cuprinde, pe o parte, o primă oglindă dielectrică 3 ce prezintă o transmisie ridicată (mai mare de 95%) la lungimea de undă a pompajului, precum și o reflectivitate ridicată (peste 99,9%) la lungimea de undă a laserului. La partea opusă, partea destinată să fie în camera de ardere, bujia cu laser cuprinde o oglindă dielectrică secundară 4 cu transmisie parțială la lungimea de undă a laserului.
Bujia cu laser cuprinde diode laser (care nu sunt reprezentate) conectate la fibre optice 5a, 5b, 5c, 5d. Energia necesară producerii inversiunii de populație în mediul activ laser este generată de diode laser și apoi livrată de fibre optice 5a, 5b, 5c, 5d.
Bujia cu laser cuprinde niște prime lentile 6a, 6b, 6c, 6d conectate la fibre optice 5a, 5b, 5c, 5d dintr-o parte, și prisme triunghiulare 7a, 7b, 7c, 7d din cealaltă parte. Prismele triunghiulare 7a, 7b, 7c, 7d sunt realizate din material nedopat.
Focalizarea fasciculelor de pompaj este realizată de primele lentile 6a, 6b, 6c, 6d, și fasciculele de pompaj sunt introduse în mediul activ laser 1 prin intermediul prismelor triunghiulare 7a, 7b, 7c, 7d. Aceste prisme 7a, 7b, 7c, 7d sunt poziționate la o anumită distanță de mediul activ laser 1, și permit modificarea fiecărei direcții a fasciculului de pompaj cu 90°, comparativ cu fibrele optice 5a, 5b, 5c, 5d. în plus, prismele 7a, 7b, 7c, 7d sunt poziționate simetric în jurul axei mediului activ laser 1. în această variantă de realizare și ca exemplu, prismele 7a, 7b, 7c, 7d sunt poziționate simetric în și la o distanță pe cât de mică posibil de axa mediului activ laser 1.
Bujia cu laser cuprinde, în continuarea prismelor 7a, 7b, 7c, 7d, fasciculele 8a, 8b, 8c, 8d, utilizate pentru pompaj. Aceste fascicule 8a, 8b, 8c, 8d sunt perpendiculare pe mediul activ laser 1 și pe oglinda dielectrică 3, fiind absorbite în zone diferite ale mediului activ laser 1. Oglinzile dielectrice 3, 4 formează două suprafețe paralele care permit realizarea inversiunii de populație în volume diferite ale mediului activ laser 1, volume care corespund pieselor mediului activ laser 1 care sunt pompate.
După depășirea nivelului de prag necesar emisiei laser, saturația mediului comutator Q în regiunile care corespund volumelor pompate permite emisia fasciculelor laser în impulsuri 9a, 9b, 9c, 9d cu putere de vârf ridicată. Bujia cu laser generează, în această variantă de realizare, o multitudine de fascicule laser 9a, 9b, 9c, 9d, dintre care doar patru sunt descrise.
Schema de pompaj final (sau tehnică de pompaj longitudinal) care este propusă în această invenție permite introducerea fasciculelor laser 9a, 9b, 9c, 9d simultan în diverse părți ale mediului activ laser 1, într-un mod simplu și fără pierderi.
Cuplarea fasciculului de pompaj în mediul activ laser 1 poate fi realizată în diferite feluri. Totuși, este foarte avantajos să se ghideze fiecare fascicul de pompaj cu prisme 7a, 7b, 7c, 7d, în așa fel încât să existe o bună suprapunere între volumul de mediu activ laser 1 care este pompat și fasciculul laser.
Un avantaj al utilizării unui mediu compozit furnizează un sistem laser simplu și stabil, care livrează mai multe fascicule laser 9a, 9b, 9c, 9d. Mai mult, deoarece pompajul este realizat cu mai multe diode laser, fasciculele laser 9a, 9b, 9c, 9d pot fi emise într-un cadru de timp care poate fi controlat (de exemplu, în domeniul 100 ns - 100 ms). Acest mod de funcționare este obținut pur și simplu prin creșterea energiei de pompaj.
Fig. 1b reprezintă o vedere laterală a bujiei cu laser de la sistemul optic utilizat pentru pompaj. Se poate vedea amplasarea fibrelor optice 5a, 5b, 5c, 5d, a primelor lentile 6a, 6b, 6c, 6d, și a prismelor 7a, 7b, 7c, 7d, care ghidează fiecare fascicul de pompaj 8a, 8b, 8c, 8d către oglinda dielectrică 3, care este depusă pe suprafața mediului activ laser 1.
RO 132267 Β1
Fig. 2 reprezintă o variantă de realizare în care prismele 7a, 7b, 7c, 7d sunt plasate în 1 contact cu mediul activ laser 1. Această dispunere conduce la o bujie cu laser mai compactă decât cea arătată în fig. 1a. 3
Fig. 3 reprezintă o vedere laterală a bujiei cu laser, de la sistemul optic utilizat pentru pompaj. în această variantă de realizare, fibrele optice 5a, 5b, 5c, 5d, primele lentile 6a, 6b, 6c,5
6d și prismele 7a, 7b, 7c, 7d sunt orientate toate în aceeași direcție, rezultând un sistem mecanic mai compact decât cele prezentate în fig. 1 și fig. 2. Prismele 7a, 7b, 7c, 7d pot fi7 poziționate la o distanță de mediul activ laser 1 sau în contact cu mediul activ laser 1.
Fig. 4 reprezintă un exemplu de focalizare a fasciculelor laser 9a, 9b, 9c, 9d în camera9 de ardere. în această variantă de realizare, bujia cu laser se termină, pe partea destinată camerei de ardere, cu o singură lentilă 10. Cu această dispunere, toate fasciculele laser 9a, 9b,11
9c, 9d sunt focalizate în același punct 11. Energia totală concentrată în punctul de aprindere 11 este mai mare decât cea care corespunde unui singur fascicul laser; această energie totală 13 poate fi proporțională cu numărul de fascicule laser 9a, 9b, 9c, 9d care sunt focalizate.
Fig. 5 reprezintă alte variante de focalizare în camera de ardere. în fig. 5a, în această 15 variantă, fasciculele laser 9a, 9b, 9c, 9d sunt focalizate de lentile secundare 12a, 12b, 12c, 12d. Lentilele secundare 12a, 12b, 12c, 12d sunt identice și sunt plasate la aceeași distanță 17 de oglinda de extracție 4. Focalizarea este realizată pe axa fasciculelor laser corespondente 9a, 9b, 9c, 9d, și punctele de focalizare unde sunt produse scântei de plasmă 13a, 13b, 13c, 19
13d sunt localizate la aceeași distanță de oglinda de extracție.
Fig. 5b reprezintă o dispunere în care lentile secundare identice 12a, 12b, 12c, 12dsunt 21 poziționate la distanțe diferite de oglinda de extracție 4. în această variantă de realizare, punctele unde sunt produse scânteile de plasmă 13a, 13b, 13c, 13d sunt localizate la distanțe 23 diferite de oglinda de extracție 4.
Fig. 5c reprezintă o altă dispunere în care focalizarea este obținută pe fiecare axă a unui 25 fascicul laser, utilizând lentile secundare 14, 15, 16, 17, cu lungime focală diferită. Lentilele secundare 14, 15, 16, 17 sunt poziționate la aceeași distanță de oglinda de extracție 4, și 27 scânteia de plasmă este produsă în punctele 13a, 13b, 13c, 13d, localizate la distanțe diferite de oglinda de extracție. De asemenea, lentilele secundare 14, 15, 16, 17 pot fi poziționate la 29 distanțe diferite de oglinda de extracție.
Toate aceste variante de realizare, în această variantă, sunt valide pentru un număr de 31 lentile secundare 12, 13, 14, 15, 16, 17 egale cu fasciculele laser 9a, 9b, 9c, 9d.
Această variantă permite aprinderea unui amestec inflamabil în mai multe puncte 33 poziționate aproape unul de celălalt, asigurând astfel o propagare rapidă a frontului flăcării. în acest fel se furnizează o metodă de aprindere a unor amestecuri care se deplasează la viteze 35 foarte mari. De asemenea, în comparație cu aprinderea într-un singur punct a unui motor, aprinderea în mai multe puncte conduce la un timp mai scurt ca frontul de flacără să acopere 37 un volum mai mare al camerei de ardere.
Fig. 6 reprezintă o variantă a punctelor multiple de aprindere. în această variantă, 39 punctele de aprindere nu sunt în axa fasciculelor laser 9a, 9b, 9c, 9d, ci la un unghi.
Fig. 6a reprezintă o dispunere cuprinzând niște lentile secundare 18a, 18b, 18c, 18d, 41 ale căror suprafețe sunt tăiate la un unghi. Fasciculele laser 9a, 9b, 9c, 9d sunt focalizate astfel încât aprinderea poate fi obținută în punctele 13a, 13b, 13c, 13d , care sunt localizate în afara 43 axei de propagare a fiecărui fascicul laser. în această dispunere, lentilele secundare 18a, 18b, 18c, 18d sunt stabilite într-un mod care frânge fiecare punct de aprindere 13a, 13b, 13c, 13d 45 în afara axei de propagare a fiecărui fascicul laser 9a, 9b, 9c, 9d.
RO 132267 Β1
Fig. 6b reprezintă o variantă de realizare apropiată de varianta de realizare anterioară, așa cum s-a descris mai sus. în această dispunere, lentilele secundare 18a, 18b, 18c, 18d sunt stabilite în așa fel încât să frângă fiecare punct de aprindere 13a, 13b, 13c, 13d în interiorul axei de propagare a fiecărui fascicul laser 9a, 9b, 9c, 9d.
în această variantă, din fig. 6, punctele de aprindere 13a, 13b, 13c, 13d pot fi localizate la distanțe egale de mediul laser compozit, sau pot fi obținute la diverse distanțe față de mediul laser compozit:
- prin plasarea unor asemenea lentile secundare cu lungimi focale identice la distanțe egale sau la distanțe diferite față de mediul laser compozit 1, sau
- prin poziționarea unor asemenea lentile secundare cu lungimi focale diferite la distanțe egale sau la distanțe diferite față de mediul laser compozit 1.
Toate aceste variante de realizare, în această variantă, sunt valide pentru un număr de lentile secundare 18a, 18b, 18c, 18d egal cu numărul fasciculelor laser 9a, 9b, 9c, 9d.
Invenția permite focalizarea fasciculelor laser 9a, 9b, 9c, 9d la unghiuri diferite în camera de ardere, la punctele 13a, 13b, 13c, 13d care nu sunt coliniare cu fasciculele laser 9a, 9b, 9c, 9d. Prin această metodă, aprinderea poate accesa un volum de amestec inflamabil mai mare în camera de ardere.
Fig. 7a reprezintă altă dispunere în care, în plus față de introducerea fibrelor optice 5a, 5b, 5c, 5d în mediul activ laser 1 prin intermediul prismelor 7a, 7b, 7c, 7d, alte fibre optice suplimentare 5e, și alte prime lentile suplimentare 6e sunt utilizate pentru pompaj; aceste elemente noi sunt poziționate pe axa mediului laser compozit 1, în spațiul dintre prismele 7a, 7b, 7c, 7d. Această schemă furnizează alt fascicul de pompaj 8e, și, prin urmare, livrează încă un fascicul laser 9e. Fig. 7b este o vedere laterală a bujiei cu laser (o vedere de la sistemul de pompaj), cu mediul compozit laser 1 având o formă de cilindru.
Mediul laser compozit 19 poate avea, de asemenea, o formă de paralelipiped așa cum este arătat în fig. 7c (o vedere de la sistemul de pompaj), în care mediul laser compozit 19 are o suprafață pătratică, și prismele 7a, 7b, 7c, 7d sunt poziționate paralel cu marginile mediului laser compozit 19.

Claims (6)

  1. Revendicări 1
    1. Bujie cu laser pentru un motor cu ardere, ce cuprinde un mediu activ laser (1) cilindric, 3 un material cilindric (2) ce acționează ca un comutator Q pasiv situat pe partea destinată să fie în camera de ardere, niște diode laser conectate la niște fibre optice (5a, 5b, 5c, 5d), și cel puțin 5 o lentilă (10) montată pe partea destinată camerei de ardere, pentru focalizarea fasciculelor laser emise (9a, 9b, 9c, 9d), caracterizată prin aceea că mai cuprinde pe o parte o primă 7 oglindă dielectrică (3), și pe cealaltă parte, situată în camera de ardere, o a doua oglindă dielectrică (4), având transmisia parțială la lungimea de undă a laserului; niște prime lentile (6a, 9
    6b, 6c, 6d) sunt conectate la fibrele optice (5a, 5b, 5c, 5d) și la niște prisme triunghiulare (7a, 7b, 7c, 7d), iar niște fascicule de pompaj (8a, 8b, 8c, 8d) sunt introduse în mediul activ laser 11 (1) prin intermediul prismelor triunghiulare (7a, 7b, 7c, 7d), fasciculele (8a, 8b, 8c, 8d) fiind perpendiculare pe prima oglindă dielectrică (3), și fiind absorbite în diferite zone ale mediului 13 activ laser (1).
  2. 2. Bujie cu laser, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că prismele 15 triunghiulare (7a, 7b, 7c, 7d) sunt plasate în contact cu mediul activ laser (1).
  3. 3. Bujie cu laser, conform revendicării 1 sau 2, caracterizată prin aceea că bujia 17 cuprinde un număr de lentile secundare (12,13,14,15,16,17,18) egal cu fasciculele laser (9a, 9b, 9c, 9d). 19
  4. 4. Bujie cu laser, conform revendicării 3, caracterizată prin aceea că suprafețele lentilelor secundare (12, 13, 14, 15, 16, 17, 18) sunt tăiate în unghi. 21
  5. 5. Bujie cu laser, conform revendicării 3 sau 4, caracterizată prin aceea că lentilele secundare (12, 13, 14, 15, 16, 17, 18) sunt plasate la distanțe diferite față de mediul activ 23 laser (1).
  6. 6. Bujie cu laser, conform oricăreia dintre revendicările de la 3 la 5, caracterizată prin 25 aceea că lentilele secundare (12, 13, 14, 15, 16, 17, 18) au lungimi focale diferite.
ROA201600353A 2016-05-18 2016-05-18 Bujie cu laser, pentru un motor cu ardere RO132267B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201600353A RO132267B1 (ro) 2016-05-18 2016-05-18 Bujie cu laser, pentru un motor cu ardere

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201600353A RO132267B1 (ro) 2016-05-18 2016-05-18 Bujie cu laser, pentru un motor cu ardere

Publications (2)

Publication Number Publication Date
RO132267A2 RO132267A2 (ro) 2017-11-29
RO132267B1 true RO132267B1 (ro) 2020-06-30

Family

ID=60410242

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA201600353A RO132267B1 (ro) 2016-05-18 2016-05-18 Bujie cu laser, pentru un motor cu ardere

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO132267B1 (ro)

Also Published As

Publication number Publication date
RO132267A2 (ro) 2017-11-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US9935420B2 (en) Laser device, ignition system, and internal combustion engine
US9651017B2 (en) Laser ignition device for an internal combustion engine and operating method therefor
US9966723B2 (en) High pulse energy and high beam quality mini laser
US20160094006A1 (en) Laser device, ignition system, and internal combustion engine
US8746196B2 (en) Laser spark plug for an internal combustion engine
JP6358531B2 (ja) レーザ点火装置
JP6741207B2 (ja) レーザ装置、点火装置及び内燃機関
US10554009B2 (en) Highly efficient laser ignition device
US8155160B2 (en) Method and device for igniting a fuel-air mixture in a combustion chamber of an internal combustion engine
JP2020127051A (ja) レーザ装置、点火装置及び内燃機関
JP2019167888A (ja) レーザ点火装置
US6160934A (en) Hollow lensing duct
US20160094003A1 (en) Laser device, ignition system, and internal combustion engine
JP2010014030A (ja) レーザ着火装置
JP2016072610A (ja) レーザ装置、点火装置及び内燃機関
US11881676B2 (en) End-pumped Q-switched laser
RO132267B1 (ro) Bujie cu laser, pentru un motor cu ardere
Schwarz et al. Laser-induced ignition by optical breakdown
JP6739748B2 (ja) レーザ装置、点火装置及び内燃機関
JPH02185082A (ja) レーザダイオート励起固体レーザ
JP2018074105A (ja) レーザ装置、点火装置及び内燃機関
JP2016072611A (ja) レーザ装置、点火装置及び内燃機関
RO137724A0 (ro) Sistem laser pentru aprinderea amestecurilor combustibile
FR3051511A1 (ro)
RO129307B1 (ro) Sistem laser cu două fascicule pentru igniţia motoarelor cu ardere internă