RO130327A0 - Utilaj de sortare cu elemente active oscilante - Google Patents

Utilaj de sortare cu elemente active oscilante Download PDF

Info

Publication number
RO130327A0
RO130327A0 ROA201400983A RO201400983A RO130327A0 RO 130327 A0 RO130327 A0 RO 130327A0 RO A201400983 A ROA201400983 A RO A201400983A RO 201400983 A RO201400983 A RO 201400983A RO 130327 A0 RO130327 A0 RO 130327A0
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
fixed
elements
type
crankshaft
frame
Prior art date
Application number
ROA201400983A
Other languages
English (en)
Inventor
Adrian Laculiceanu
Virgil Profeanu
Grigorian Liviu Giurca
Original Assignee
Vp Holding Management System S.R.L. - Centrul De Cercetare-Dezvoltare Vp Holding
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Vp Holding Management System S.R.L. - Centrul De Cercetare-Dezvoltare Vp Holding filed Critical Vp Holding Management System S.R.L. - Centrul De Cercetare-Dezvoltare Vp Holding
Priority to ROA201400983A priority Critical patent/RO130327A0/ro
Publication of RO130327A0 publication Critical patent/RO130327A0/ro

Links

Classifications

    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02WCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES RELATED TO WASTEWATER TREATMENT OR WASTE MANAGEMENT
    • Y02W30/00Technologies for solid waste management
    • Y02W30/50Reuse, recycling or recovery technologies
    • Y02W30/52Mechanical processing of waste for the recovery of materials, e.g. crushing, shredding, separation or disassembly

Landscapes

  • Combined Means For Separation Of Solids (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un utilaj de sortare cu elemente active oscilante. Utilajul conform invenţiei cuprinde o sită oscilantă, compusă din nişte elemente () fixe şi nişte elemente () mobile, elemente active, cu suprafaţă mare, ce transmit impulsuri multiple, tangenţiale şi radiale, cu amplitudine reglabilă în plan vertical, materialelor de separat, pentru a asigura separarea elementelor 2D - în flux ascendent, 3D - în flux descendent şi a fracţiilor mărunte - care coboară prin mijlocul utilajului, în funcţie de turaţia şi distanţa reglabilă dintre elemente, desfacerea sacilor menajeri şi o sortare eficientă de mare productivitate, în condiţii de fiabilitate, cu autocurăţare şi evitarea înfundării.

Description

Utilaj de sortare cu elemente active oscilante
Invenția se refera la un utilaj de sortare cu elemente active oscilante, destinat sortării materialelor conținute in deseurile solide urbane, agregatelor minerale, materialelor in vrac.
Sortarea deșeurilor reprezintă procesul de separare si clasare a deșeurilor în funcție de diferentele dintre caracteristicile lor fizice. Tratarea mecanica se face înainte de eliminarea sau reprocesarea lor prin: sortarea dimensionala (granulometrica) - cu gratare, site rotative, site vibrante, site cu vibrare circulara, site oscilante, ciururi cu rezonanta, separatoare balistice, site cu discuri; sortarea densimetrica (gravimetrica) - cu separatoare rotative cu aer, instalație de aspirație, cicloane, hidrocicloane, ce asigura separarea fluxului de deșeuri in mai multe parti componente pentru a da posibilitatea de reciclare si recuperare ulterioara.
Deseurile menajere, ca parte a deșeurilor solide urbane, se regăsesc, de obicei, in saci menajeri din plastic, care trebuiesc desfacuti in prealabil pentru a se putea executa sortarea materalelor conținute.
Sortarea dimensionala, in cazul materialelor conținute in deseurile solide urbane, necesita separarea elementelor 2D, 3D si a fracțiilor mărunte.
Este cunoscuta o Sita pentru mașini de cernut oscilante sau de sortat, cf. brevetului GB 725,264, compusa din mai multe elemente lungi perforate, aranjate unele langa celelalte, pentru a asigura autocuratarea si evitarea infundarii, aflate in mișcare oscilatorie plana pentru a transmite impulsuri repetate elementelor de separat si clasarea materialelor funcție de dimensiunea lor, raportata la cea a orificiilor calibrate ale sitei.
Este cunoscut un Disc pentru site cu discuri, cf. cererii de brevet de invenție US 2013/0341256, de tip cu pinteni, din plastic, detașabil, ce se montează in configurație multipla, cu decalaj unghiular, pe mai multe axe paralele rotative ale sitei, intr-un plan înclinat, in scopul formarii de câmpuri de discuri profilate, ce transmit impulsuri multiple, tangențiale si radiale, elementelor de separat, pentru a asigura separarea elementelor 2D - in flux ascendent, 3D - in flux descendent si fracțiilor mărunte - ce coboara prin mijlocul sitei, funcție de turatia si distanta dintre discuri.
Este cunoscuta o Sita pentru separarea materialelor solide, cf. brevetului de invenție WO 2011/045656, ce are ca elemente active discuri poligonale late, ce se montează excentric, detașabil, in configurație multipla, cu decalaj unghiular, pe axele paralele rotative ale sitei.
Este cunoscuta o Sita de sortare pentru materiale si corp rotor pentru o astfel de sita, cf. cererii de brevet de invenție US 2014/0202933, ce are ca elemente active discuri poligonale cu
Pag
Ο Η 0 0 9 8 3 -1 5 -12- 2014
vârfuri multiple rotunjite, ce se montează centric, detașabil, in configurație multipla, pe axele paralele rotative ale sitei.
Este cunoscuta o Sita cu discuri cu deschideri variabile si disc pentru o astfel de sita, cf brevetului WO 2014/081724, ce are ca elemente active discuri poligonale de tip triunghi lobat, sau patrat, ce se montează centric, detașabil, in configurație multipla, cu distanta radiala fixa si distanta laterala reglabila intre ele, pe axele paralele rotative ale sitei.
Este cunoscuta, de asemenea, o Metoda si instalație de fracționare controlata a materialului reciclat, cf. brevet WO 2014/000728, ce cuprinde: mijloace de transport pentru mutare, mai multe site cu discuri, mai multe mijloace de reglare a parametrilor de sitare, mai multe benzi de transport, unitate de control a parametrilor de sitare.
Este cunoscut, de asemenea, un Separator pentru deșeuri industriale, cf. brevet WO 98/45056, ce are ca element activ un separator balistic, compus din mai multe traverse prevăzute cu elemente de antrenare si perforații de clasare, montate înclinat, sprijinite pe niște role la un capat si antrenate la celalalt capat de un arbore cotit cu defazaj de 180 grd., ce imprima impulsuri radiale si tangențiale elementelor de sortat pentru a asigura separarea elementelor 2D - in flux ascendent, 3D - in flux descendent si fracțiilor mărunte - ce coboara prin perforațiile traverselor, funcție de marimea lor.
Este cunoscut, de asemenea, un Separator balistic, cf. brevet KR 101168764B1, ce are ca element activ un separator balistic, compus din mai multe traverse prevăzute cu elemente de antrenare si perforații de clasare, montate înclinat, antrenate la ambele capete de arbori cotiti cu defazaj de 180 grd.
Este cunoscut un Desfăcător de saci de gunoi, cf. brevet US 5,415,515, compus din doua benzi transportoare, dintre care cea superioara cu raclet, ce transporta sacii menajeri spre un cutit rotativ ce ii secționează.
Este cunoscut, de asemenea, un Desfăcător de saci, cf. cererii de brevet KR 2012 0000181, compus dintr-o banda transportoare, ce transporta sacii menajeri spre un mai multe cutit rotative, cu ax vertical sau orizontal, ce ii secționează.
Dezavantajele importante ale soluțiilor tehnice utilizate pentru utilajele de sortare constau in:
- prezenta in câmpul de sortare a mai multor axe rotative pe care se amplaseaza corpurile oscilante, ceea ce determina infundarea frecventa a spatiilor calibrate de sortare;
- imposibilitatea reglării amplitudinii oscilațiilor;
- lipsa unui element activ de desfundare a spatiilor calibrate de sortare;
- necesitatea desfacerii sacilor menajeri manual sau prin intermediul unui utilaj special.
Pag / (λ- 2 01 4 0 0 9 8 3 — 1'5 -12- 2ffK
Problema tehnica, pe care o rezolva invenția, consta in realizarea unui utilaj de sortare, care sa asigure desfacerea sacilor menajeri si o sortare eficienta de mare productivitate, in condiții de fiabilitate, cu autocuratare si evitarea infundarii, prin utilizarea de elemente active oscilante, cu suprafața mare, ce transmit impulsuri multiple, tangențiale si radiale, de amplitudine reglabila in plan vertical, materialelor de separat, pentru a asigura separarea elementelor 2D - in flux ascendent, 3D in flux descendent si fracțiilor mărunte - ce coboara prin mijlocul utilajului, funcție de turatia si distanta reglabila dintre elemente.
Utilajul de sortare, conform invenției, rezolva problema si înlătură dezavantajele aratate mai înainte, prin aceea ca utilizează:
- elemente active oscilante ce transmit impulsuri multiple, tangențiale si radiale, elementelor de separat,
- mișcarea relativa a elementelor intre ele in scopul asigurării autocuratarii si evitării infundarii,
- suprafața mare de sortare pentru creșterea eficientei,
- separarea elementelor 2D - in flux ascendent, 3D - in flux descendent si fracțiilor mărunte ce coboara prin mijlocul utilajului, funcție de turatia si distanta reglabila dintre elemente.
Un alt obiectiv al prezentei invenției consta in sortarea unui număr cat mai mare de deșeuri reciclabile.
Un alt obiectiv al prezentei invenții consta in imbunatatirea standardelor tehnologice de sortare.
Utilajul de sortare, conform invenției, prezintă următoarele avantaje:
- asigura sortarea atat a deșeurilor menajere cat si a deșeurilor industriale si de construcții;
- asigura atat desfacerea sacilor menajeri cat si sortarea;
- asigura un grad înalt de sortare pe elementele componente valorificabile ca materii prime si materiale;
- reglarea amplitudinii virtuale a oscilațiilor in plan vertical;
Se dau in continuare mai multe exemple de reaHzare a invenției, in legătură si cu figurile 131, care reprezintă:
- FIG. 1 a, b, Schema sitei de tip I cu elemente mobile, tip H si elemente fixe, cilindrice;
- FIG. 2 a, b, Schema sitei de tip II cu elemente mobile, tip H si elemente fixe, plane;
Pag
4-2014 0 0 9 8 3 -- f.<
î -12- 2ÎH
- FIG. 3 a, b, Schema sitei de tip III cu elemente fixe, tip H si elemente mobile, plane;
- FIG. 4, Schema de principiu a utilajului de sortare de tip I, cu doi arbori cotiti;
- FIG. 5, Schema de principiu a utilajului de sortare de tip I, cu un arbore cotit si un oscilator;
- FIG. 6, Schema de principiu a utilajului de sortare de tip I, cu doi arbori cotiti cu manetoane defazate;
- FIG. 7, Schema de principiu a utilajului de sortare de tip I, cu un arbore cotit cu manetoane defazate si oscilatoare;
- FIG. 8, Schema de principiu a utilajului de sortare de tip II cu doi arbori cotiti;
- FIG. 9, Schema de principiu a utilajului de sortare de tip II cu un arbore cotit si un oscilator;
- FIG. 10, Schema de principiu a utilajului de sortare de tip II cu doi arbori cotiti cu manetoane defazate;
- FIG. 11, Schema de principiu a utilajului de sortare de tip II cu un arbore cotit cu manetoane defazate si oscilatoare;
- FIG. 12, Schema de principiu a utilajului de sortare de tip III cu doi arbori cotiti;
- FIG. 13, Schema de principiu a utilajului de sortare de tip III cu un arbore cotit si un oscilator;
- FIG. 14, Schema de principiu a utilajului de sortare de tip III cu doi arbori cotiti cu manetoane defazate;
- FIG. 15, Schema de principiu a utilajului de sortare de tip III cu un arbore cotit cu manetoane defazate si oscilatoare;
- FIG. 16, Detaliu A - secțiune arbore principal
- FIG. 17, Detaliu B - secțiune arbore principal
- FIG. 18, Detaliu C - secțiune arbore secundar
- FIG. 19, Detaliu D - secțiune arbore secundar
- FIG. 20, Detaliu E - secțiune ax Al
- FIG. 21, Detaliu F - secțiune ax Al
- FIG. 22, Detaliu G - secțiune ax A2
- FIG. 23, Detaliu H - secțiune ax A3
- FIG. 24 a,b,c,d,e,f, g, Elemente mobile plane;
- FIG. 25 a,b,c,d,e,f,g,h, Elemente mobile plane cu aruncător;
- FIG. 26 a,b, Elemente mobile tip H;
- FIG. 27 a,b , Elemente mobile tip H, cu dantura;
Pag _/__ că- 2 Ο Η 00983-1 5 -12- 20f4
- FIG. 28 a,b,c,d,e, Elemente fixe plane, cu dantura;
- FIG. 29 a,b, Elemente fixe tip H;
- FIG. 30 a,b, Elemente fixe tip H, cu dantura;
- FIG. 31 a,b, Modalitate de formare si reglare site;
Utilajul, conform invenției, cuprinde o sita oscilanta, conform Fig. 1, compusa din elemente fixe si mobile - elemente active oscilante, cu suprafața mare, ce transmit impulsuri multiple, tangențiale si radiale, cu amplitudine reglabila in plan vertical, materialelor de separat, pentru a asigura separarea elementelor 2D -- in flux ascendent, 3D - in flux descendent si fracțiilor mărunte ce coboara prin mijlocul utilajului, funcție de turatia si distanta reglabila dintre elemente, desfacerea sacilor menajeri si o sortare eficienta de mare productivitate, in condiții de fiabilitate, cu autocuratare si evitarea infrindarii.
Conceptul inovativ consta in utilizarea unei site de suprafața mare, cu ochiuri patrate sau dreptunghiulare, din doua elemente cu poziții reglabile - unul mobil in mișcare de rotatie sau rotatie oscilatie, altul fix, la care o latura sau celelalte 3 laturi sunt mobile, in scopul asigurării autocuratarii si evitării infundarii.
Se prezintă in continuare mai multe variante de site.
Utilajul, conform Fig. 1 a,b, cuprinde o sita de tip I cu elemente mobile 1, tip H, in mișcare de rotatie sau rotat ie-o scilat ie si elemente 2 fixe, cilindrice.
Utilajul, conform Fig. 2 a,b, cuprinde o sita de tip II cu elemente mobile 1, tip H, in mișcare de rotatie sau rotatie-oscilatie si elemente 2 fixe, plane.
Utilajul, conform Fig. 3 a,b, cuprinde o sita de tip 111 cu elemente mobile 1, plane, in mișcare de rotatie sau rotatie-oscilatie si elemente 2, tip H, fixe.
Se prezintă in continuare mai multe variante de utilaje.
Conform Fig. 4, utilajul de sortare de tip I, cu doi arbori cotiti, este constituit dintr-un batiu pe care se montează un cadru 4, inclinabil cu unghiul a, pe o articulație 5, cu ajutorul unui mecanism cu șurub 6, intre articulația fixa 7 si cea mobila 8, cadru pe care se fixeaza un arbore cotit principal 9, de excentricitate r, prin lagarul fix 10 si un arbore cotit secundar 11, de excentricitate r, prin lagărele reglabile 12, intre care se montează elementele mobile rotative 1, tip H, ale sitei tip I, iar pe cadrul 4, prin intermediul suporturilor curbe 13, reglabile pe verticala, se montează elementele fixe 2 cilindrice, de diametru g, tensionate prin dispozitivele de întindere 14 si asigurate prin
Pag / ^-2014 00383-f 5 -n- ă«
dispozitivele de prindere 15, astfel incat sa se asigure intre elementele mobile si cele fixe spatii calibrate de sortare. Pentru asigurarea distantei L intre arborii cotiti 9, 11, egala cu cea de prindere a elementelor active 1, pe lateralul fiecărui arbore se prinde cate un distantier 16. Pe lateralul utilajului, deasupra distantierelor 16 se montează niște deflectoare înclinate 17, in scopul menținerii uniforme a suprafeței de sortare. Arborele cotit 9 este acționat de un motoreductor M, iar sistemul este echilibrat dinamic de cate doua contragreutăți CG amplasate pe fiecare arbore cotit.
Conform Fig. 5, utilajul de sortare de tip I, cu un arbore cotit si un oscilator, este constituit dintr-un batiu 3 pe care se montează un cadru 4, inclinabil cu unghiul a, pe o articulație 5, cu ajutorul unui mecanism cu șurub 6, intre articulația fixa 7 si cea mobila 8, cadru pe care se fixeaza un arbore cotit 9, de excentricitate r, prin lagarul fix 10 si un ax Al prin doua oscilatoare 18, de excentricitate rl, oscilând cu unghiul β pe articulația 8, intre care se montează elementele mobile rotativ-oscilante 1, tip H, ale sitei tip I, iar pe cadrul 4, prin intermediul suporturilor curbe 13, reglabile pe verticala, se montează elementele fixe 2 cilindrice, de diametru g, tensionate prin dispozitivele de întindere 14 si asigurate prin dispozitivele de prindere 15, astfel incat sa se asigure intre elementele mobile si cele fixe spatii calibrate de sortare. Pentru asigurarea tensionării elementelor active 1, pe lateralul fiecărui arbore se prinde cate un distantier 16. Pe lateralul utilajului, deasupra distantierelor 16 se montează niște deflectoare înclinate 17, in scopul menținerii uniforme a suprafeței de sortare. Arborele cotit 9 este acționat de un motoreductor M, iar sistemul este echilibrat dinamic de doua contragreutăți CG amplasate pe arborele cotit 9.
Conform Fig. 6, utilajul de sortare de tip I, cu doi arbori cotiti cu manetoane defazate, este constituit dintr-un batiu 3 pe care se montează un cadru 4, inclinabil cu unghiul a, pe o articulație 5, cu ajutorul unui mecanism cu șurub 6, intre articulația fixa 7 si cea mobila 8, cadru pe care se fixeaza un arbore cotit 19, cu doua sau mai multe manetoane defazate simetric, de excentricitate r, prin lagarul fix 10 si un arbore cotit 20, cu doua sau mai multe manetoane defazate simetric, de excentricitate r, prin lagărele reglabile 12, intre care se montează elementele mobile rotative 1, tip H, ale sitei tip I, iar pe cadrul 4, prin intermediul suporturilor curbe 13, reglabile pe verticala, se montează elementele fixe 2 cilindrice, de diametru g, tensionate prin dispozitivele de întindere 14 si asigurate prin dispozitivele de prindere 15, astfel incat sa se asigure intre elementele mobile si cele fixe spatii calibrate de sortare. Arborele cotit 19 este acționat de un motoreductor M, iar sistemul se autoechilibreaza prin defazajele de 180° dintre manetoanele arborilor, contragreutățile CG putând lipsi.
Conform Fig. 7, utilajul de sortare de tip I, cu un arbore cotit cu manetoane defazate si oscilatoare, este constituit dintr-un batiu 3 pe care se montează un cadru 4, inclinabil cu unghiul a, pe o articulație 5, cu ajutorul unui mecanism cu șurub 6, intre articulația fixa 7 si cea mobila 8, cadru
Pag___/
A- 2 Ο 1 4 0 0 9 2 5-- Μ
5 -12- 2014 pe care se fixeaza un arbore cotit 19, cu doua sau mai multe manetoane defazate simetric, de excentricitate r, prin lagarul fix 10 si doua sau mai multe axe A2 prin niște oscilatoare 18, de excentricitate rl, oscilând cu unghiul β pe articulația 8, intre care se montează elementele mobile rotativ-oscilante 1, tip H, ale sitei tip I, iar pe cadrul 4, prin intermediul suporturilor curbe 13, reglabile pe verticala, se montează elementele fixe 2 cilindrice, de diametru g, tensionate prin dispozitivele de întindere 14 si asigurate prin dispozitivele de prindere 15, astfel incat sa se asigure intre elementele mobile si cele fixe spatii calibrate de sortare. Pentru asigurarea tensionării elementelor active 1, pe lateralul fiecărui arbore se prinde cate un distantier 16. Pe lateralul utilajului, deasupra distantierelor 16 se montează niște deflectoare înclinate 17, iar pe centrul utilajului un deflector S2, in scopul menținerii uniforme a suprafeței de sortare. Arborele cotit 19 este acționat de un motoreductor M, iar sistemul se autoechilibreaza prin defazajele de 180° dintre manetoanele arborilor, contragreutățile CG putând lipsi.
Conform Fig. 8, utilajul de sortare de tip II, cu doi arbori cotiti, este constituit dintr-un batiu 3 pe care se montează un cadru 4, inclinabil cu unghiul a, pe o articulație 5, cu ajutorul unui mecanism cu șurub 6, intre articulația fixa 7 si cea mobila 8, cadru pe care se fixeaza un arbore cotit 9, de excentricitate r, prin lagarul fix 10 si un arbore cotit 11, de excentricitate r, prin lagărele reglabile 12, intre care se montează elementele mobile rotative 1, tip H, ale sitei tip II, iar pe cadrul 4 se montează elementele fixe 2, plane, de lungime Ll, reglabile pe verticala, completate la fiecare cap cu deviatoarele 21, sprijinite pe suporturile curbe 13, fixe, astfel incat sa se asigure intre elementele mobile si cele fixe spatii calibrate de sortare. Pentru asigurarea distantei L intre arborii cotiti 9, 11, egala cu cea de prindere a elementelor active 1, pe lateralul fiecărui arbore se prinde cate un distantier 16. Pe lateralul utilajului, deasupra distantierelor 16 se montează niște deflectoare înclinate 17, in scopul menținerii uniforme a suprafeței de sortare. Arborele cotit 9 este acționat de un motoreductor M, iar sistemul este echilibrat dinamic de cate doua contragreutăți CG amplasate pe fiecare arbore cotit.
Conform Fig. 9, utilajul de sortare de tip II, cu un arbore cotit si un oscilator, este constituit dintr-un batiu 3 pe care se montează un cadru 4, inclinabil cu unghiul a, pe o articulație 5, cu ajutorul unui mecanism cu șurub 6, intre articulația fixa 7 si cea mobila 8, cadru pe care se fixeaza un arbore cotit 9, de excentricitate r, prin lagarul fix 10 si un ax Al prin doua lagare 11, 12 si doua oscilatoare 18, de excentricitate rl, oscilând cu unghiul β pe articulația 8, intre care se montează elementele mobile rotativ-oscilante 1, tip H, ale sitei tip II, iar pe cadrul 4 se montează elementele fixe 2, plane, de lungime Ll, reglabile pe verticala, completate la fiecare cap cu deviatoarele 21, sprijinite pe suporturile curbe 13, fixe, astfel incat sa se asigure intre elementele mobile si cele fixe spatii calibrate de sortare. Pentru asigurarea tensionării elementelor active 1, pe lateralul fiecărui / y''j
Pag___/ «r 2 o 1 4 o 0 9 c 3 - >5-12-20«
arbore se prinde cate un distantier 16. Pe lateralul utilajului, deasupra distantierelor 16 se montează niște deflectoare înclinate 17, in scopul menținerii uniforme a suprafeței de sortare. Arborele cotit 9 este acționat de un motoreductor M, iar sistemul este echilibrat dinamic de doua contragreutăți CG amplasate pe arborele cotit 9.
Conform Fig. 10, utilajul de sortare de tip II, cu doi arbori cotiti cu manetoane defazate, este constituit dintr-un batiu 3 pe care se montează un cadru 4, inclinabil cu unghiul a, pe o articulație 5, cu ajutorul unui mecanism cu șurub 6, intre articulația fixa 7 si cea mobila 8, cadru pe care se fixeaza un arbore cotit 19, cu doua sau mai multe manetoane defazate simetric, de excentricitate r, prin lagarul fix 10 si un arbore cotit 20, cu doua sau mai multe manetoane defazate simetric, de excentricitate r, prin lagărele reglabile 12, intre care se montează elementele mobile rotative 1, tip H, ale sitei tip II, iar pe cadru 4 se montează elementele fixe 2, de lungime Ll, reglabile pe verticala, completate la fiecare cap cu deviatoarele 21, sprijinite pe suporturile curbe 13, fixe, astfel incat sa se asigure intre elementele mobile si cele fixe spatii calibrate de sortare. Arborele cotit 19 este acționat de un motoreductor M, iar sistemul se autoechilibreaza prin defazajele de 180° dintre manetoanele arborilor, contragreutățile CG putând lipsi.
Conform Fig. 11, utilajul de sortare de tip II, cu un arbore cotit cu manetoane defazate si oscilatoare, este constituit dintr-un batiu 3 pe care se montează un cadru 4, inclinabil cu unghiul a, pe o articulație 5, cu ajutorul unui mecanism cu șurub 6, intre articulația fixa 7 si cea mobila 8, cadru pe care se fixeaza un arbore cotit 19, cu doua sau mai multe manetoane defazate simetric, de excentricitate r, prin lagarul fix 10 si doua sau mai multe axe A2 prin niște oscilatoare 18, de excentricitate rl, oscilând cu unghiul β pe articulația 8, intre care se montează elementele mobile rotativ-oscilante 1, tip H, ale sitei tip II, iar pe cadrul 4 se montează elementele fixe 2, de lungime Ll, reglabile pe verticala, completate la fiecare cap cu deviatoarele 21, sprijinite pe suporturile curbe 13, fixe, astfel incat sa se asigure intre elementele mobile si cele fixe spatii calibrate de sortare. Pentru asigurarea tensionării elementelor active 1, pe lateralul fiecărui arbore se prinde cate un distantier 16. Pe lateralul utilajului, deasupra distantierelor 16 se montează niște deflectoare înclinate 17, iar pe centrul utilajului un deflector S2, in scopul menținerii uniforme a suprafeței de sortare. Arborele cotit 19 este acționat de un motoreductor M, iar sistemul se autoechilibreaza prin defazajele de 180° dintre manetoanele arborilor, contragreutățile CG putând lipsi.
Conform Fig. 12, utilajul de sortare de tip III, cu doi arbori cotiti, este constituit dintr-un batiu 3 pe care se montează un cadru 4, inclinabil cu unghiul a, pe o articulație 5, cu ajutorul unui mecanism cu șurub 6, intre articulația fixa 7 si cea mobila 8, cadru pe care se fixeaza un arbore cotit 9, de excentricitate r, prin lagarul fix 10 si un arbore cotit 11, de excentricitate r, prin lagărele reglabile 12, intre care se montează elementele mobile rotative 1, plane, ale sitei tip III, iar pe cadru
Pag____/_
C\~ 2 Ο 1 4 U 0 3 δ 3 Î5'-12-M se montează elementele fixe 2, tip H, de lungime Ll, reglabile pe verticala, completate la fiecare cap cu deviatoarele 21, sprijinite pe suporturile curbe 13, fixe, astfel incat sa se asigure intre elementele mobile si cele fixe spatii calibrate de sortare. Pentru asigurarea distantei L intre arborii cotiti 9, 11, egala cu cea de prindere a elementelor active 1, pe lateralul fiecărui arbore se prinde cate un distantier 16. Pe lateralul utilajului, deasupra distantierelor 16 se montează niște deflectoare înclinate 17, in scopul menținerii uniforme a suprafeței de sortare. Arborele cotit 9 este acționat de un motoreductor M, iar sistemul este echilibrat dinamic de cate doua contragreutăți CG amplasate pe fiecare arbore cotit.
Conform Fig. 13, utilajul de sortare de tip III, cu un arbore cotit si un oscilator, este constituit dintr-un batiu 3 pe care se montează un cadru 4, inclinabil cu unghiul a, pe o articulație 5, cu ajutorul unui mecanism cu șurub 6, intre articulația fixa 7 si cea mobila 8, cadru pe care se fixeaza un arbore cotit 9, de excentricitate r, prin lagarul fix 10 si un ax Al printrun oscilator 18, de excentricitate rl, oscilând cu unghiul β pe articulația 8, intre care se montează elementele mobile rotativ-oscilante 1, plane, ale sitei tip III, iar pe cadru 4 se montează elementele fixe 2, tip H, de lungime Ll, reglabile pe verticala, completate la fiecare cap cu deviatoarele 21, sprijinite pe suporturile curbe 13, fixe, astfel incat sa se asigure intre elementele mobile si cele fixe spatii calibrate de sortare. Pentru asigurarea tensionării elementelor active 1, pe lateralul fiecărui arbore se prinde cate un distantier 16. Pe lateralul utilajului, deasupra distantierelor 16 se montează niște deflectoare înclinate 17, in scopul menținerii uniforme a suprafeței de sortare. Arborele cotit 9 este acționat de un motoreductor M, iar sistemul este echilibrat dinamic de doua contragreutăți CG amplasate pe arborele cotit 9.
Conform Fig. 14, utilajul de sortare de tip III, cu doi arbori cotiti cu manetoane defazate, este constituit dintr-un batiu 3 pe care se montează un cadru 4, inclinabil cu unghiul a, pe o articulație 5, cu ajutorul unui mecanism cu șurub 6, intre articulația fixa 7 si cea mobila 8, cadru pe care se fixeaza un arbore cotit 19, cu doua sau mai multe manetoane defazate simetric, de excentricitate r, prin lagarul fix 10 si un arbore cotit 20, cu doua sau mai multe manetoane defazate simetric, de excentricitate r, prin lagărele reglabile 12, intre care se montează elementele mobile rotative 1, plane, ale sitei tip III, iar pe cadru 4 se montează elementele fixe 2, tip H, de lungime Ll, reglabile pe verticala, completate la fiecare cap cu deviatoarele 21, sprijinite pe suporturile curbe 13, fixe, astfel incat sa se asigure intre elementele mobile si cele fixe spatii calibrate de sortare. Arborele cotit 19 este acționai de un motoreductor M, iar sistemul se autoechilibreaza prin defazajele de 180° dintre manetoanele arborilor, contragreutățile CG putând lipsi.
Conform Fig. 15, utilajul de sortare de tip III, cu un arbore cotit cu manetoane defazate si oscilatoare, este constituit dintr-un batiu 3 pe care se montează un cadru 4, inclinabil cu unghiul a,
Pag____/_ α-2014 00983-Γ 5 -12- 2014 pe ο articulație 5, cu ajutorul unui mecanism cu șurub 6, intre articulația fixa 7 si cea mobila 8, cadru pe care se fixeaza un arbore cotit 19, cu doua sau mai multe manetoane defazate simetric, de excentricitate r, prin lagarul fix 10 si doua sau mai multe axe A2 prin niște oscilatoare 18, de excentricitate rl, oscilând cu unghiul β pe articulația 8, intre care se montează elementele mobile rotativ-oscilante 1, plane, ale sitei tip III, iar pe cadru 4 se montează elementele fixe 2, tip H, de lungime LI, reglabile pe verticala, completate la fiecare cap cu deviatoarele 21, sprijinite pe suporturile curbe 13, fixe, astfel incat sa se asigure intre elementele mobile si cele fixe spatii calibrate de sortare. Pentru asigurarea tensionării elementelor active 1, pe lateralul fiecărui arbore se prinde cate un distantier 16. Pe lateralul utilajului, deasupra distantierelor 16 se montează niște deflectoare înclinate 17, iar pe centrul utilajului un deflector S2, in scopul menținerii uniforme a suprafeței de sortare. Arborele cotit 19 este acționat de un motoreductor M, iar sistemul se autoechilibreaza prin defazajele de 180° dintre manetoanele arborilor, contragreutățile CG putând lipsi.
Utilajele sunt alimentate pe deasupra cu material de sortare printr-o banda de alimentare BA, iar fluxul elementelor sortate este preluat astfel: la baza inferioara elementele 3D - prin banda transportoare B3; la baza superioara elementele 2D - prin banda transportoare B2; la mijloc fracțiile mărunte - prin banda transportoare Bm, prevăzute fiecare cu niște deflectoare de colectare D.
Se dau in continuare cateva exemple practice de construcție a utilajelor, conform detaliilor.
Conform detaliului A din Fig. 16, pentru utilaje de tip cu doi arbori cotiti, cu un arbore cotit si un oscilator, cu doi arbori cotiti cu manetoane defazate sau cu un arbore cotit cu manetoane defazate si oscilatoare, manetonul 30 - care este si contragreutatea CG, fixata prin intermediul unor stifturi cilindrice filetate 31 pe arborele cotit 9 si capul de arbore 32, asigura cuplarea acestuia cu axul motoreductorului M prin intermediul unei pene paralelipipedice 33 si a doua semicuplaje 34, ce conțin mansoanele flexibile 35 pe hoiturile 36, cu șaibele 37 si inelele de siguranța arbore 38. Motoreductorul M este fixat pe suportul 39 de fixare a lagărului 10 prin intermediul unor șuruburi 40 cu piulițe 41. Lagarul 10 este de tip radial-axial, constituit din 2 rulmenți radial-axiali 42, un distantier 43 si un inel de siguranța pt alezaj 44, fiind fixat pe cadrul inclinabil 4 prin intermediul unor șuruburi 45 cu piulițe 46. Pe axul 9 se fixeaza prin intermediul a cate doi rulmenți 47 si doua inele de siguranța pentru alezaj 48, cilindrul 49, pe care se montează, prin intermediul distantierelor 50 si a doua piulițe de fixare 51, bucșa 52 - asigurata prin stihul de fixare 53, pe care se montează distantierul 16 prin șurubul 54, precum si bucsile B, prevăzute cu semibucsele de strângere 55 si șurubul de tensionare 56, cu piulița 57, pe care se fixeaza elementele active 1 prin șuruburile 58. Elementele fixe 2 se montează pe axele 59 prin intermediul unor distantiere 60 si a
Pag /
Ο 1 k 0 0 9 8 3 -ί 5 -12- 2014
61, ce permit montarea pe pereții cadrului înclinat 4 si reglarea acestora unghiulara si pe verticala pentru obținerea amplitudinii virtuale a oscilației H - distanta de ieșire a elementelor mobile 1 deasupra elementelor fixe 2.
Conform detaliului B din Fig. 17, pentru utilaje de tip cu doi arbori cotiti, cu un arbore cotit si un oscilator, cu doi arbori cotiti cu manetoane defazate sau cu un arbore cotit cu manetoane defazate si oscilatoare, in partea opusa motoreductorului M, lagarul 10 este de tip radial-axial, constituit din 2 rulmenți radial-axiali 42, un distantier 43, un inel de siguranța pt alezaj 44 si un inel de siguranța pentru arbore 62. Axul 9 se prinde prin bolturi filetate 31 de manetonul 30 - care este si contragreutate CG, precum si de un cap de arbore scurt 32, care se sprijină in lagarul 10.
Conform detaliului C din Fig. 18, pentru utilaje de tip cu doi arbori cotiti sau cu doi arbori cotiti cu manetoane defazate, in partea opusa motoreductorului M, lagarul 11 este de tip radial-axial, constituit din 2 rulmenți radial-axiali 42, un distantier 43, un inel de siguranța pt alezaj 44 si un inel de siguranța pentru arbore 62. Axul 11 se prinde prin bolturi filetate 31 de manetonul 30 - care este si contragreutate CG, precum si de un cap de arbore scurt 32, care se sprijină in lagarul reglabil 12.
Conform detaliului D din Fig. 19, pentru utilaje de tip cu doi arbori cotiti sau cu doi arbori cotiti cu manetoane defazate, pe partea motoreductorului M, lagarul 12 este de tip radial-axial, constituit din 2 rulmenți radial-axiali 42, un distantier 43, un inel de siguranța pt alezaj 44 si un inel de siguranța pentru arbore 62. Axul 11 se prinde prin bolturi filetate 31 de manetonul 30 - care este si contragreutate CG, precum si de un cap de arbore scurt 32, care se sprijină in lagarul reglabil 12.
Conform detaliului E din Fig. 20, pentru utilaje de tip cu un arbore cotit si un oscilator, in partea opusa motoreductorului M, lagarul 12 este de tip radial-axial, constituit din 2 rulmenți radialaxiali 42, un distantier 43, un inel de siguranța pt alezaj 44 si un inel de siguranța pentru arbore 62. Axul Al se prinde prin bolturi filetate 31 de oscilatorul 18, care se sprijină in lagarul reglabil 12 de pe axul 8, fiind protejat de o aparatoare 63 montata pe cadrul 4.
Conform detaliului F din Fig. 21, pentru utilaje de tip cu un arbore cotit si un oscilator, in partea motoreductorului M, lagarul 12 este de tip radial-axial, constituit din 2 rulmenți radial-axiali 42, un distantier 43, un inel de siguranța pt alezaj 44 si un inel de siguranța pentru arbore 62. Axul Al se prinde prin bolturi filetate 31 de oscilatorul 18, care se sprijină in lagarul reglabil 12 de pe axul 8, fiind protejat de o aparatoare 63 montata pe cadrul 4.
Conform detaliului G din Fig. 22, pentru utilaje de tip cu un arbore cotit cu manetoane defazate si oscilatoare, lagarul 12 este de tip radial-axial, constituit din 2 rulmenți radial-axiali 42, un distantier 43, un inel de siguranța pt alezaj 44 si un inel de siguranța pentru arbore 62. Axele A2 se prind prin boitul filetat 64 de cate un oscilator 18, care se sprijină in lagarul reglabil 12 de pe axul 8, iar distantierul 65 fixeaza rulmenții pe ax. Axele A2 sunt lagaruite prin cate doi rulmenți radiali 47,
Pag___/
CȚ 2 Ο 1 4 0 0 3 8 3-- /
5 -12- 2014 prevazuti cu cate un inel pentru alezaj 48, iar cilindrul 49, mai scurt, fixeaza piesele de montaj ale elementelor mobile 1 prin cate doua piulițe 51 la fiecare cap.
Conform detaliului H din Fig. 22, pentru utilaje de tip cu doi arbori cotiti cu manetoane defazate, lagarul 12 este de tip radial-axial, constituit din 2 rulmenți radial-axiali 42, un distantier 43, un inel de siguranța pt alezaj 44 si un inel de siguranța pentru arbore 62. Axele A3 sunt lagaruite prin cate doi rulmenți radiali 47, prevazuti cu cate un inel pentru alezaj 48, iar cilindrul 49, mai scurt, fixeaza piesele de montaj ale elementelor mobile 1 prin cate doua piulițe 51 la fiecare cap, iar distantierul 66 fixeaza rulmenții pe ax. Axele A3 se prind la un capat prin bolturi filetate 31 de manetonul 30 precum si de un cap de arbore scurt 32, care se sprijină in lagarul reglabil 12, iar la celalalt capat prin bolturi filetate 31 de manetonul dublu 67.
Elementele mobile plane executa o mișcare de rotatie sau rotatie-oscilatie plana si au o zona lisa sau danturata - cu dinți poligonali, de tip triunghi isoscel, patrat, triunghi dreptunghic, trapez dreptunghic, trapez isoscel, ovoidal, cu pas si inaltime constante, menita spargerii sacilor menajeri si imprastierii materialelor de sortat pe suprafața de sortare, realizând sortarea prin transmiterea de impulsuri multiple, tangențiale si radiale materialelor de separat deasupra spatiilor calibrate, iar in cazul sortării unor materiale predominant de tip 3D, elementele sunt prevăzute si cu o zona danturata de aruncare, - cu dinți poligonali, de tip triunghi dreptunghic, patrat, trapez dreptunghic, triunghi isoscel, cu pas si inaltime constante, mai mari.
Se prezintă in continuare mai multe variante de elemente mobile.
Conform Fig. 24 a), elementele mobile plane sunt placi danturate cu pasul pl si inaltimea hl, de grosime g, lățime 11 si lungimea de prindere L, cu zona superioara danturata de tip triunghi isoscel, ce au fixate la extremități lagărele B prin cate 3 găuri de prindere.
Conform Fig. 24 b), elementele mobile plane sunt placi danturate cu pasul pl si inaltimea hl, de grosime g, lățime 11 si lungimea de prindere L, cu zona superioara danturata de tip patrat, ce au fixate la extremități lagărele B prin cate 3 găuri de prindere.
Conform Fig. 24 c), elementele mobile plane sunt placi danturate cu pasul pl si inaltimea hl, de grosime g, lățime 11 si lungimea de prindere L, cu zona superioara danturata de tip triunghi dreptunghic, ce au fixate la extremități lagărele B prin cate 3 găuri de prindere.
Conform Fig. 24 d), elementele mobile plane sunt placi danturate cu pasul pl si inaltimea hl, de grosime g, lățime 11 si lungimea de prindere L, cu zona superioara danturata de tip trapez dreptunghic, ce au fixate la extremități lagărele B prin cate 3 găuri de prindere.
Pag / Lv * 2 Ο 1 Ă 0 0 9 8 31 5 -12- 2014
Conform Fig. 24 e), elementele mobile plane sunt placi danturate cu pasul pl si inaltimea hl, de grosime g, lățime 11 si lungimea de prindere L, cu zona superioara danturata de tip trapez isoscel, ce au fixate la extremități lagărele B prin cate 3 găuri de prindere.
Conform Fig. 24 f), elementele mobile plane sunt placi danturate cu pasul pl si inaltimea hl, de grosime g, lățime 11 si lungimea de prindere L, cu zona superioara danturata de tip ovoidal, ce au fixate la extremități lagărele B prin cate 3 găuri de prindere.
Conform Fig. 24 g), elementele mobile plane sunt placi lise de grosime g, lățime 11 si lungimea de prindere L, ce au fixate la extremități lagărele B prin cate 3 găuri de prindere.
Conform Fig. 25 a), elementele mobile plane cu aruncător sunt placi danturate cu pasul pl si inaltimea hl, de grosime g, lățime 11 si lungimea de prindere L, cu zona superioara danturata de tip triunghi isoscel, ce au la partea inferioara o zona suprainaltata de aruncare M, cu pasul p2, inaltimea h2, lungime m si lățime 12, ce au fixate la extremități lagărele B prin cate 3 găuri de prindere.
Conform Fig. 25 b), elementele mobile plane cu aruncător sunt placi danturate cu pasul pl si inaltimea hl, de grosime g, lățime 11 si lungimea de prindere L, cu zona superioara danturata de tip patrat, ce au la partea inferioara o zona suprainaltata de aruncare M, cu pasul p2, inaltimea h2, lungime m si lățime 12, ce au fixate la extremități lagărele B prin cate 3 găuri de prindere.
Conform Fig. 25 c), elementele mobile plane cu aruncător sunt placi danturate cu pasul pl si inaltimea hl, de grosime g, lățime 11 si lungimea de prindere L, cu zona superioara danturata de tip triunghi dreptunghic, ce au la partea inferioara o zona suprainaltata de aruncare M, cu pasul p2, inaltimea h2, lungime m si lățime 12, ce au fixate la extremități lagărele B prin cate 3 găuri de prindere.
Conform Fig. 25 d), elementele mobile plane cu aruncător sunt placi danturate cu pasul pl si inaltimea hl, de grosime g, lățime 11 si lungimea de prindere L, cu zona superioara danturata de tip trapez dreptunghic, ce au la partea inferioara o zona suprainaltata de aruncare M, cu pasul p2, inaltimea h2, lungime m si lățime 12, ce au fixate la extremități lagărele B prin cate 3 găuri de prindere.
Conform Fig. 25 e), elementele mobile plane cu aruncător sunt placi danturate cu pasul pl si inaltimea hl, de grosime g, lățime 11 si lungimea de prindere L, cu zona superioara danturata de tip trapez isoscel, ce au la partea inferioara o zona suprainaltata de auncare M, cu pasul p2, inaltimea h2, lungime m si lățime 12, ce au fixate la extremități lagărele B prin cate 3 găuri de prindere.
Conform Fig. 25 f), elementele mobile plane cu aruncător sunt placi danturate cu pasul pl si inaltimea hl, de grosime g, lățime 11 si lungimea de prindere L, cu zona superioara danturata de tip
Pag____/_
Ο 1 4 Ο ο 3 2 5 - 1 5 -12- 2014 ovoidal, ce au la partea inferioara o zona suprainaltata de aruncare M, cu pasul p2, inaltimea h2, lungime m si lățime 12, ce au fixate la extremități lagărele B prin cate 3 găuri de prindere.
Conform Fig. 25 g), elementele mobile plane cu aruncător sunt placi lise de grosime g, lățime 11 si lungimea de prindere L, ce au la partea inferioara o zona suprainaltata de aruncare M, danturata de orice tip, cu pasul p2, inaltimea h2, lungime m si lățime 12, ce au fixate la extremități lagărele B prin cate 3 găuri de prindere.
Conform Fig. 25 h), elementele mobile plane cu aruncător sunt placi danturate cu pasul pl si inaltimea hl, de grosime g, lățime 11 si lungimea de prindere L, cu zona superioara danturata de tip patrat cu racordare de fund, ce au la partea inferioara o zona suprainaltata de aruncare M, cu pasul P2, inaltimea h2, lungime m si lățime 12, ce au fixate la extremități lagărele B prin cate 3 găuri de prindere.
Zona de aruncare M este necesara pentru aruncarea mai puternica, spre înainte, a materialului de sortat.
Elementele mobile tip H executa o mișcare de rotatie sau rotatie-oscilatie plana si au o zona lisa sau danturata — cu dinți poligonali, de tip trapez isoscel, cu pas si inaltime constante, menita spargerii sacilor menajeri si imprastierii materialelor de sortat pe suprafața de sortare, realizând sortarea prin transmiterea de impulsuri multiple, tangențiale si radiale materialelor de separat deasupra spatiilor calibrate, iar pentru materializarea ochiurilor sitei, sunt prevăzute cu elemente transversale de lățime constanta, de tip plan sau cilindric, prinse prin sudura de-a lungul elementului longitudinal.
Conform Fig. 26 a, elementele mobile tip H sunt placi lise 22 cu grosimea g, latimea 11 si lungimea de prindere L, ce au canale frezate cu adancimea h3 si pasul m+g in care se introduc elemente transversale trapezoidale simetrice 23, cu grosimea g, latimea 2n-2x, ce au canale frezate pe lungimea Il-h3, fixandu-se prin sudura pe plăcile lisa 22, iar la extremități pe lagărele B, prin cate 3 găuri de prindere.
Conform Fig. 26 b, elementele mobile tip H sunt placi lise 22 cu grosimea g, latimea 11 si lungimea de prindere L, ce au găuri la inaltimea h4 si pasul m+g in care se introduc elemente transversale cilindrice 25, cu diametrul g, latimea 2n-2x, fixandu-se prin sudura pe plăcile lisa 22, iar la extremități pe lagărele B, prin cate 3 găuri de prindere.
Conform Fig. 27 a, elementele mobile tip H danturate sunt placi danturate 24, de tip trapez isoscel, cu pasul m+g si inaltimea hl, de grosime g, latimea 11 si lungimea de prindere L, ce au
Pag /
C7 2 O 1 4 0 0 9 3 3-1 5 -12- 2014
canale frezate cu adancimea h3 si pasul m+g in care se introduc elemente transversale trapezoidale simetrice 23, cu grosimea g, latimea 2n-2x, ce au canale frezate pe lungimea ll-h3, fixandu-se prin sudura pe plăcile danturate 24, iar la extremități pe lagărele B, prin cate 3 găuri de prindere.
Conform Fig. 27 b, elementele mobile tip H danturate sunt placi danturate 24, de tip trapez isoscel, cu pasul m+g si inaltimea hl, de grosime g, latimea 11 si lungimea de prindere L, ce au găuri la inaltimea h4 si pasul m+g in care se introduc elemente transversale cilindrice 25, cu diametrul g, latimea 2n-2x, fixandu-se prin sudura pe plăcile danturate 24, iar la extremități pe lagărele B, prin cate 3 găuri de prindere.
Elementele fixe sunt cilindrice sau plane, cu o zona lisa sau danturata - cu dinți poligonali, de tip triunghi dreptunghic, patrat, trapez dreptunghic, triunghi isoscel, cu pas si inaltime constante, menita reținerii temporare a materialelor pe suprafața de separare.
Elementele fixe cilindrice 2 sunt elemente flexibile, gen cablu, cu grosimea g, care se tensionează prin dispozitivele de întindere 14 si asigurate prin dispozitivele de prindere 15.
Se prezintă in continuare mai multe variante de elemente fixe plane.
Conform Fig. 28 a), elementele fixe plane, cu dantura, sunt placi danturate 26, cu pasul p5 si inaltimea h5, de grosime g, lățime 13 si lungimea de prindere Li, cu zona superioara danturata de tip triunghi dreptunghic, ce au mai multe decupări de ușurare u, iar la extremități cate o gaura de prindere e ce permite prinderea ansamblului elementelor pe cadrul 4, reglarea pe verticala si înclinarea cu unghiul y.
Conform Fig. 28 b), elementele fixe plane, cu dantura, sunt placi danturate 26, cu pasul p5 si inaltimea h5, de grosime g, lățime 13 si lungimea de prindere Ll, cu zona superioara danturata de tip patrat, ce au mai multe decupări de ușurare u, iar la extremități cate o gaura de prindere e ce permite prinderea ansamblului elementelor pe cadrul 4, reglarea pe verticala si înclinarea cu unghiul y.
Conform Fig. 28 c), elementele fixe plane, cu dantura, sunt placi danturate 26, cu pasul p5 si inaltimea h5, de grosime g, lățime 13 si lungimea de prindere Ll, cu zona superioara danturata de tip trapez dreptunghic, ce au mai multe decupări de ușurare u, iar la extremități cate o gaura de prindere e ce permite prinderea ansamblului elementelor pe cadrul 4, reglarea pe verticala si înclinarea cu unghiul y.
Conform Fig. 28 d), elementele fixe plane, cu dantura, sunt placi danturate 26, cu pasul p5 si inaltimea h5, de grosime g, lățime 13 si lungimea de prindere Ll, cu zona superioara danturata de tip '''Tu
Pag / ίλ - 2 O H U Ο 9 3 3 - ί 5 -12- 2ΟΚ triunghi isoscel, ce au mai multe decupări de ușurare u, iar la extremități cate o gaura de prindere e ce permite prinderea ansamblului elementelor pe cadrul 4, reglarea pe verticala si înclinarea cu unghiul γ.
Conform Fig. 28 e), elementele fixe plane sunt placi lise 26 de grosime g, lățime 13 si lungimea de prindere Ll, cu zona superioara lisa, ce au mai multe decupări de ușurare u, iar la extremități cate o gaura de prindere e ce permite prinderea ansamblului elementelor pe cadrul 4, reglarea pe verticala si înclinarea cu unghiul γ.
Elementele fixe tip H au o zona lisa sau danturata - cu dinți poligonali, de tip trapez isoscel, cu pas si înălțime constante, menite reținerii temporare a materialelor pe suprafața de separare iar pentru materializarea ochiurilor sitei, sunt prevăzute cu elemente transversale de lățime constanta, de tip plan sau cilindric, prinse prin sudura de-a lungul elementului longitudinal.
Se prezintă in continuare mai multe variante de elemente fixe tip H.
Conform Fig. 29 a, elementele fixe tip H sunt placi lise 27 cu grosimea g, latimea 13 si lungimea de prindere Ll, ce au canale frezate cu adancimea h3 si pasul m+g in care se introduc elemente transversale trapezoidale simetrice 28, cu grosimea g, latimea 2n-2x, ce au canale frezate pe lungimea 13-h3, si se fixeaza prin sudura pe plăcile lisa 27, cu zona superioara lisa, ce au mai multe decupări de ușurare u, iar la extremități cate o gaura de prindere e ce permite prinderea ansamblului elementelor pe cadrul 4, reglarea pe verticala si înclinarea cu unghiul γ.
Conform Fig. 29 b, elementele fixe tip H sunt placi lise 27 cu grosimea g, latimea 13 si lungimea de prindere Ll, ce au găuri la inaltimea h4 si pasul m+g in care se introduc elemente transversale cilindrice 25, cu diametrul g, latimea 2n-2x, ce se fixeaza prin sudura de plăcile lise 27, cu zona superioara lisa, si au mai multe decupări de ușurare u, iar la extremități cate o gaura de prindere e ce permite prinderea ansamblului elementelor pe cadrul 4, reglarea pe verticala si înclinarea cu unghiul γ.
Conform Fig. 30 a, elementele fixe tip H cu dantura sunt placi danturate 29 cu grosimea g, latimea 13 si lungimea de prindere Ll, ce au canale frezate cu adancimea h3 si pasul m+g in care se introduc elemente transversale trapezoidale simetrice 28, cu grosimea g, latimea 2n-2x, ce au canale frezate pe lungimea 13-h3, si se fixeaza prin sudura pe plăcile lisa 27, cu zona superioara cu dantura de tip trapez isoscel, ce au mai multe decupări de ușurare u, iar la extremități cate o gaura de
X.
Pag___/
Λ' 2 Ο 1 k U ο 9 η 3 - 1 5 -12- 2014
prindere e ce permite prinderea ansamblului elementelor pe cadrul 4, reglarea pe verticala si înclinarea cu unghiul γ.
Conform Fig. 30 b, elementele fixe tip H cu dantura sunt placi lise 29 cu grosimea g, latimea 13 si lungimea de prindere Li, ce au găuri la inaltimea h4 si pasul m+g in care se introduc elemente transversale cilindrice 25, cu diametrul g, latimea 2n-2x, ce se fixeaza prin sudura de plăcile danturate 27, cu zona superioara cu dantura de tip trapez isoscel, ce au mai multe decupări de ușurare u, iar la extremități cate o gaura de prindere e ce permite prinderea ansamblului elementelor pe cadrul 4, reglarea pe verticala si înclinarea cu unghiul γ.
Tensionarea elementelor fixe 2, in cazul sitei de tip I, se realizează prin dispozitivele de întindere 14 si asigurate prin dispozitivele de prindere 15.
Tensionarea elementelor fixe 2, in cazul sitei de tip II, III, se realizează prin fixarea pretensionata pe axul 8 cu distantierele 60.
Tensionarea elementelor mobile 1, prinse pe bucsile B, in cazul general, se face cu șurubul de tensionare 56 ce apasa, prin semibucsele de strângere 55, pe cilindrul 49 si se asigura cu piulița 57.
Sitele oscilante sunt site de suprafața mare, cu ochiuri patrate sau dreptunghiulare, din doua elemente cu poziții reglabile - unul mobil in mișcare de rotatie sau rotatie-oscilatie, altul fix, la care o latura sau celelalte 3 laturi sunt mobile, in scopul asigurării autocuratarii si evitării infundarii.
Conform Fig. 31 a, pentru modificarea dimensiunilor ochiurilor calibrate mxn - m pe lungime si n pe lățime utilaj, sitele oscilante de tip I sau II se pot regla prin modificarea poziției elementelor fixe 2, plane sau cilindrice, pe axul 8, prin intercalarea de distantiere 60, prin modificarea poziției elementelor mobile 1, tip H, pe axul 9, prin intercalarea de distantiere 50, sau prin schimbarea elementelor mobile 1 cu unele de alt pas m+g.
Conform Fig. 31 b, pentru modificarea dimensiunilor ochiurilor calibrate mxn - m pe lungime si n pe lățime utilaj, sitele oscilante de tip III se pot regla prin modificarea poziției elementelor fixe 2, tip H, pe axul 8, prin intercalarea de distantiere 60, prin modificarea poziției elementelor mobile 1, plane, pe axul 9, prin intercalarea de distantiere 50, sau prin schimbarea elementelor fixe 2 cu unele de alt pas m+g.
Pentru o sita ce are ochiuri calibrate de mxn mm, dimensiunea x se alege intre 2-5 mm pentru a permite mișcarea relativa ale elementelor mobile 1 si fixe 2 intre ele.
Utilajele de sortare funcționează la următorii parametrii tehnologici:
Pag
CX-2 0.1 4 0 0 9 3 3 -1 5 -12- 20H
- Aplicații
- Deșeuri sortate
- Amplitudine
- Frecventa oscilații
- Tip oscilații
- Unghi ajustare a
- Dimensiune spatii calibrate de sortare
- Lățime de sitare
- Lungime elemente sortare
- Mod de lucru
- Putere/tensiune
- Capacitate
- sortare ambalaje, hârtie, folie de plastic, recipienti, sortare deseu solid municipal, separare material organic, construcții si demolări.
- materiale 2D, fracții fine, materiale 3D
- 1,5-10 mm
- 500-3000 vibrații/min
- mecanice
- 5-25° (înclinația este mai mare pentru materiale mărunte).
- 50x50 - 100x100 mm
- 1500 mm
- 1500-2000 mm
- individual sau in cascada cate 2-3
- 3x3 KW 400V
- 150 t/zi
In scopul asigurării unui climat de munca cu noxe reduse si a sortării foliilor de plastic, fiecare utilaj de sortare poate fi prevăzut cu o gura de aspirator pneumatic, in sine cunoscuta si de aceea nereprezentata, pentru preluarea foliilor din sacii menajeri precum si din materialul conținut in ei.
Trebuie înțeles ca descrierea de mai sus a fost data cu titlu de exemplu si ca aceasta, in niciun fel, nu restrânge sfera de aplicare a invenției daca detaliile prezentate vor fi înlocuite cu altele echivalente. Toate aceste modificări si variații ale structurii utilajului pot fi efectuate de către specialiști, in lumina descrierii de mai sus si sunt incluse in sfera de aplicare a revendicărilor solicitate.
Pag ' / ο 1 4 0 0 9 3 3” f 5 -12- 2014
Referințe bibliografice
1. Brevet GB 725,264 A screen for oscillating sieving or screening machines Bruckenbau Flender;
2. Cerere de Brevet US 2013/0341256 - Disc for disc screen - Robert Davis, CP Manufacturing Inc.;
3. Cerere de Brevet US 2013/0341176 Al - Method for treating solid waste based a gradient composed of two distinct thermal sources - Alberto Carlos Pereira Filho;
4. Brevet WO 2011/045656 - Sita pentru separarea materialelor solide - Cappozzo Domenico, ECOSTAR SRL;
5. Cerere de revet US 2014/0202933 - Sorting screen for sorting material and rotor body for such a sorting screen - BOLLEGRAAF PATENTS AND BRANDS B.V.;
6. Brevet US 2014/081724 - Disc screen with variable interfacial opening and disc for such screen - Parr Charles, EMERGING ACQUISITIONS LLC;
7. Brevet WO 2014/000728 - Method and device for program-controlled fractionation of recycling material - Hirschauer Martin;
8. Brevet KR 101168764B1 - Ballistic separator - ;
9. Brevet CN 103752589 - Domestic garbage classification processing method and classification device thereof - ;
10. Brevet US 3790091A - Solid waste separating method and classification of the material
- Law Edward;
11. Brevet US 5,415,515 - Garbage bag opener - Bielagus J., Campbell R.
12. Cerere de brevet KR 2011-0010169 - Bag opener -

Claims (40)

  1. REVENDICĂRI
    1. Utilaj de sortare, conform invenției, caracterizat prin aceea ca el cuprinde o sita oscilanta compusa din elemente fixe (2) si mobile (1) - elemente active oscilante, cu suprafața mare, ce transmit impulsuri multiple, tangențiale si radiale, cu amplitudine reglabila in plan vertical, materialelor de separat, pentru a asigura separarea elementelor 2D - in flux ascendent, 3D - in flux descendent si fracțiilor mărunte - ce coboara prin mijlocul utilajului, funcție de turatia si distanta reglabila dintre elemente, desfacerea sacilor menajeri si o sortare eficienta de mare productivitate, in condiții de fiabilitate, cu autocuratare si evitarea infundarii.
  2. 2. Utilaj de sortare, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea ca sita este cu ochiuri patrate sau dreptunghiulare, din doua elemente - unul mobil (1) in mișcare de rotatie sau rotatie-oscilatie, altul fix (2), la care o latura sau celelalte 3 laturi sunt mobile.
  3. 3. Utilaj de sortare, conform revendicării 2, caracterizat prin aceea ca sita este de tip
    I, cu elemente mobile (1), tip H, in mișcare de rotatie sau rotatie-oscilatie si elemente (2) fixe, cilindrice.
  4. 4. Utilaj de sortare, conform revendicării 2, caracterizat prin aceea ca sita este de tip
    II, cu elemente mobile (1), tip H, in mișcare de rotatie sau rotatie-oscilatie si elemente (2) fixe, plane.
  5. 5. Utilaj de sortare, conform revendicării 2, caracterizat prin aceea ca sita este de tip
    III, cu elemente mobile (1), plane, in mișcare de rotatie sau rotatie-oscilatie si elemente (2), tip H, fixe.
  6. 6. Utilaj de sortare, conform revendicărilor 1 si 3, caracterizat prin aceea ca este de tip I, cu doi arbori cotiti, fiind constituit dintr-un batiu (3) pe care se montează un cadru (4), inclinabil cu unghiul (a), pe o articulație (5), cu ajutorul unui mecanism cu șurub (6), intre articulația fixa (7) si cea mobila (8), cadru pe care se fixeaza un arbore cotit principal (9), de excentricitate (r), prin lagarul fix (10) si un arbore cotit secundar (11), de excentricitate (r), prin lagărele reglabile (12), intre care se montează elementele mobile rotative (1), tip H, ale sitei tip I, iar pe cadrul (4), prin intermediul suporturilor curbe (13), reglabile pe verticala, se montează elementele fixe (2) cilindrice, de diametru (g), tensionate prin dispozitivele de întindere (14) si asigurate prin dispozitivele de prindere (15), precum si distantierele (16) pentru asigurare distanta (L), iar pe lateralul utilajului, deasupra distantierelor (16) se montează niște deflectoare înclinate (17), in scopul menținerii uniforme a suprafeței de sortare, arborele cotit (9) fiind acționai de un motoreductor (M) si sistemul este echilibrat dinamic de cate doua contragreutăți (CG) amplasate pe fiecare arbore cotit.
  7. 7. Utilaj de sortare, conform revendicărilor 1 si 3, caracterizat prin aceea ca este de
    Pag__/
    2 Ο Η Ο Ο 9 3 3 - I 5 -12- 2014 tip I, cu un arbore cotit si un oscilator, fiind constituit dintr-un batiu (3) pe care se montează un cadru (4), inclinabil cu unghiul (a), pe o articulație (5), cu ajutorul unui mecanism cu șurub (6), intre articulația fixa (7) si cea mobila (8), cadru pe care se fixeaza un arbore cotit (9), de excentricitate (r), prin lagarul fix (10) si un ax (Al) prin doua oscilatoare (18), de excentricitate (rl), oscilând cu unghiul (β) pe articulația (8), intre care se montează elementele mobile rotativ-oscilante (1), tip H, ale sitei tip I, iar pe cadrul (4), prin intermediul suporturilor curbe (13), reglabile pe verticala, se montează elementele fixe (2) cilindrice, de diametru (g), tensionate prin dispozitivele de întindere (14) si asigurate prin dispozitivele de prindere (15), precum si distantierele (16) pentru asigurare distanta (L), iar pe lateralul utilajului, deasupra distantierelor (16) se montează niște deflectoare înclinate (17), in scopul menținerii uniforme a suprafeței de sortare, arborele cotit (9) fiind acționat de un motoreductor (M) si sistemul este echilibrat dinamic de doua contragreutăți (CG) amplasate pe arborele cotit (9).
  8. 8. Utilaj de sortare, conform revendicărilor 1 si 3, caracterizat prin aceea ca este de tip I, cu doi arbori cotiti cu manetoane defazate, fiind constituit dintr-un batiu (3) pe care se montează un cadru (4), inclinabil cu unghiul (a), pe o articulație (5), cu ajutorul unui mecanism cu șurub (6), intre articulația fixa (7) si cea mobila (8), cadru pe care se fixeaza un arbore cotit (19), cu doua sau mai multe manetoane defazate simetric, de excentricitate (r), prin lagarul fix (1)0 si un arbore cotit (20), cu doua sau mai multe manetoane defazate simetric, de excentricitate (r), prin lagărele reglabile (12), intre care se montează elementele mobile rotative (1), tip H, ale sitei tip I, iar pe cadrul (4), prin intermediul suporturilor curbe (13), reglabile pe verticala, se montează elementele fixe (2) cilindrice, de diametru (g), tensionate prin dispozitivele de întindere (14) si asigurate prin dispozitivele de prindere (15), arborele cotit (19) fiind acționat de un motoreductor (M), iar sistemul se autoechilibreaza prin defazajele de 180° dintre manetoanele arborilor, contragreutățile (CG) putând lipsi.
  9. 9. Utilaj de sortare, conform revendicărilor 1 si 3, caracterizat prin aceea ca este de tip I, cu un arbore cotit cu manetoane defazate si oscilatoare, fiind constituit dintr-un batiu (3) pe care se montează un cadru (4), inclinabil cu unghiul (a), pe o articulație (5), cu ajutorul unui mecanism cu șurub (6), intre articulația fixa (7) si cea mobila (8), cadru pe care se fixeaza un arbore cotit (19), cu doua sau mai multe manetoane defazate simetric, de excentricitate (r), prin lagarul fix (10) si doua sau mai multe axe (A2) prin niște oscilatoare (18), de excentricitate (rl), oscilând cu unghiul (β) pe articulația (8), intre care se montează elementele mobile rotativ-oscilante (1), tip H, ale sitei tip I, iar pe cadrul (4), prin intermediul suporturilor curbe (13), reglabile pe verticala, se montează elementele fixe (2) cilindrice, de diametru (g), tensionate prin dispozitivele de întindere (14) si asigurate prin dispozitivele de prindere (15) si distantierele (16) pentru asigurare distanta (L),
    Pag___/
    0\- 2 O 1 4 0 0 9 2 3 - 1 5 -12- 2014 iar pe lateralul utilajului, deasupra distantierelor (16) se montează niște deflectoare înclinate (17) si pe centrul utilajului un deflector (S2), in scopul menținerii uniforme a suprafeței de sortare, arborele cotit (19) fiind acționat de un motoreductor (M), iar sistemul se autoechilibreaza prin defazajele de 180° dintre manetoanele arborilor, contragreutățile (CG) putând lipsi.
  10. 10. Utilaj de sortare, conform revendicărilor 1 si 4, caracterizat prin aceea ca este de tip II, cu doi arbori cotiti, fiind constituit dintr-un batiu (3) pe care se montează un cadru (4), inclinabil cu unghiul (a), pe o articulație (5), cu ajutorul unui mecanism cu șurub (6), intre articulația fixa (7) si cea mobila (8), cadru pe care se fixeaza un arbore cotit principal (9), de excentricitate (r), prin lagarul fix (10) si un arbore cotit secundar (11), de excentricitate (r), prin lagărele reglabile (12), intre care se montează elementele mobile rotative (1), tip H, ale sitei tip II, iar pe cadrul (4) se montează elementele fixe (2), plane, de lungime (Ll), reglabile pe verticala, completate la fiecare cap cu deviatoarele (21), sprijinite pe suporturile curbe (13), fixe, precum si distantierele (16) pentru asigurare distanta (L), iar pe lateralul utilajului, deasupra distantierelor (16) se montează niște deflectoare înclinate (17), in scopul menținerii uniforme a suprafeței de sortare, arborele cotit (9) fiind acționai de un motoreductor (M) si sistemul este echilibrat dinamic de cate doua contragreutăți (CG) amplasate pe fiecare arbore cotit.
  11. 11. Utilaj de sortare, conform revendicărilor 1 si 4, caracterizat prin aceea ca este de tip II, cu un arbore cotit si un oscilator, fiind constituit dintr-un batiu (3) pe care se montează un cadru (4), inclinabil cu unghiul (a), pe o articulație (5), cu ajutorul unui mecanism cu șurub (6), intre articulația fixa (7) si cea mobila (8), cadru pe care se fixeaza un arbore cotit (9), de excentricitate (r), prin lagarul fix (10) si un ax (Al) prin doua oscilatoare (18), de excentricitate (rl), oscilând cu unghiul (β) pe articulația (8), intre care se montează elementele mobile rotativ-oscilante (1), tip H, ale sitei tip II, iar pe cadrul (4) se montează elementele fixe (2), plane, de lungime (Ll), reglabile pe verticala, completate la fiecare cap cu deviatoarele (21), sprijinite pe suporturile curbe (13), fixe, precum si distantierele (16) pentru asigurare distanta (L), iar pe lateralul utilajului, deasupra distantierelor (16) se montează niște deflectoare înclinate (17), in scopul menținerii uniforme a suprafeței de sortare, arborele cotit (9) fiind acționat de un motoreductor (M) si sistemul este echilibrat dinamic de doua contragreutăți (CG) amplasate pe arborele cotit (9).
  12. 12. Utilaj de sortare, conform revendicărilor 1 si 4, caracterizat prin aceea ca este de tip II, cu doi arbori cotiti cu manetoane defazate, fiind constituit dintr-un batiu (3) pe care se montează un cadru (4), inclinabil cu unghiul (a), pe o articulație (5), cu ajutorul unui mecanism cu șurub (6), intre articulația fixa (7) si cea mobila (8), cadru pe care se fixeaza un arbore cotit (19), cu doua sau mai multe manetoane defazate simetric, de excentricitate (r), prin lagarul fix (10) si un arbore cotit (20), cu doua sau mai multe manetoane defazate simetric, de excentricitate (r), prin
    Pag - / (Κ2 Ο 1 4 00933-1 5:12- 20β lagărele reglabile (12), intre care se montează elementele mobile rotative (1), tip H, ale sitei tip II, iar pe cadru (4) se montează elementele fixe (2), de lungime (Ll), reglabile pe verticala, completate la fiecare cap cu deviatoarele (21), sprijinite pe suporturile curbe (13), fixe, arborele cotit (19) fiind acționat de un motoreductor (M), iar sistemul se aut o echilibrează prin defazajele de 180° dintre manetoanele arborilor, contragreutățile (CG) putând lipsi.
  13. 13. Utilaj de sortare, conform revendicărilor 1 si 4, caracterizat prin aceea ca este de tip II, cu un arbore cotit cu manetoane defazate si oscilatoare, fiind constituit dintr-un batiu (3) pe care se montează un cadru (4), inclinabil cu unghiul a, pe o articulație (5), cu ajutorul unui mecanism cu șurub (6), intre articulația fixa (7) si cea mobila (8), cadru pe care se fixeaza un arbore cotit (19), cu doua sau mai multe manetoane defazate simetric, de excentricitate (r), prin lagarul fix (10) si doua sau mai multe axe (A2) prin niște oscilatoare (18), de excentricitate (rl), oscilând cu unghiul (β) pe articulația (8), intre care se montează elementele mobile rotativ-oscilante (1), tip H, ale sitei tip II, iar pe cadrul (4) se montează elementele fixe (20, de lungime (Ll), reglabile pe verticala, completate la fiecare cap cu deviatoarele (21), sprijinite pe suporturile curbe (13), fixe, si distantierele (16) pentru asigurare distanta (L), iar pe lateralul utilajului, deasupra distantierelor (16) se montează niște deflectoare înclinate (17) si pe centrul utilajului un deflector (S2), in scopul menținerii uniforme a suprafeței de sortare, arborele cotit (19) fiind acționat de un motoreductor (M), iar sistemul se aut o echilibrează prin defazajele de 180° dintre manetoanele arborilor, contragreutățile (CG) putând lipsi.
  14. 14. Utilaj de sortare, conform revendicărilor 1 si 5, caracterizat prin aceea ca este de tip III, cu doi arbori cotiti, fiind constituit dintr-un batiu (3) pe care se montează un cadru (4), inclinabil cu unghiul (a), pe o articulație (5), cu ajutorul unui mecanism cu șurub (6), intre articulația fixa (7) si cea mobila (8), cadru pe care se fixeaza un arbore cotit principal (9), de excentricitate (r), prin lagarul fix (10) si un arbore cotit secundar (11), de excentricitate (r), prin lagărele reglabile (12), intre care se montează elementele mobile rotative (1), plane, ale sitei tip III, iar pe cadru (4) se montează elementele fixe (2), tip H, de lungime (Ll), reglabile pe verticala, completate la fiecare cap cu deviatoarele (21), sprijinite pe suporturile curbe (13), fixe, precum si distantierele (16) pentru asigurare distanta (L), iar pe lateralul utilajului, deasupra distantierelor (16) se montează niște deflectoare înclinate (17), in scopul menținerii uniforme a suprafeței de sortare, arborele cotit (9) fiind acționat de un motoreductor (M) si sistemul este echilibrat dinamic de cate doua contragreutăți (CG) amplasate pe fiecare arbore cotit.
  15. 15. Utilaj de sortare, conform revendicărilor 1 si 5, caracterizat prin aceea ca este de tip III, cu un arbore cotit si un oscilator, fiind constituit dintr-un batiu (3) pe care se montează un cadru (4), inclinabil cu unghiul (a), pe o articulație (5), cu ajutorul unui mecanism cu șurub (6), intre
    Pag / ?0 (k 2 Ο 1 k 00933-ί 5 -12- 20Η articulația fixa (7) si cea mobila (8), cadru pe care se fixeaza un arbore cotit (9), de excentricitate (r), prin lagarul fix (10) si un ax (Al) prin doua oscilatoare (18), de excentricitate (rl), oscilând cu unghiul (β) pe articulația (8), intre care se montează elementele mobile rotativ-oscilante (1), plane, ale sitei tip III, iar pe cadru (4) se montează elementele fixe (2), tip H, de lungime (LI), reglabile pe verticala, completate la fiecare cap cu deviatoarele (21), sprijinite pe suporturile curbe (13), fixe, precum si distantierele (16) pentru asigurare distanta (L), iar pe lateralul utilajului, deasupra distantierelor (16) se montează niște deflectoare înclinate (17), in scopul menținerii uniforme a suprafeței de sortare, arborele cotit (9) fiind acționat de un motoreductor (M) si sistemul este echilibrat dinamic de doua contragreutăți (CG) amplasate pe arborele cotit (9).
  16. 16. Utilaj de sortare, conform revendicărilor 1 si 5, caracterizat prin aceea ca este de tip III, cu doi arbori cotiti cu manetoane defazate, fiind constituit dintr-un batiu (3) pe care se montează un cadru (4), inclinabil cu unghiul (a), pe o articulație (5), cu ajutorul unui mecanism cu șurub (6), intre articulația fixa (7) si cea mobila (8), cadru pe care se fixeaza un arbore cotit (19), cu doua sau mai multe manetoane defazate simetric, de excentricitate (r), prin lagarul fix (10) si un arbore cotit (20), cu doua sau mai multe manetoane defazate simetric, de excentricitate (r), prin lagărele reglabile (12), intre care se montează elementele mobile rotative (1), plane, ale sitei tip III, iar pe cadru (4) se montează elementele fixe (2), tip H, de lungime (LI), reglabile pe verticala, completate la fiecare cap cu deviatoarele (21), sprijinite pe suporturile curbe (13), fixe, arborele cotit (19) fiind acționat de un motoreductor (M), iar sistemul se autoechilibreaza prin defazajele de 180° dintre manetoanele arborilor, contragreutățile (CG) putând lipsi.
  17. 17. Utilaj de sortare, conform revendicărilor 1 si 5, caracterizat prin aceea ca este de tip III, cu un arbore cotit cu manetoane defazate si oscilatoare, fiind constituit dintr-un batiu (3) pe care se montează un cadru (4), inclinabil cu unghiul (a), pe o articulație (5), cu ajutorul unui mecanism cu șurub (6), intre articulația fixa (7) si cea mobila (8), cadru pe care se fixeaza un arbore cotit (19), cu doua sau mai multe manetoane defazate simetric, de excentricitate (r), prin lagarul fix (10) si doua sau mai multe axe (A2) prin niște oscilatoare (18), de excentricitate (rl), oscilând cu unghiul (β) pe articulația (8), intre care se montează elementele mobile rotativ-oscilante (1), plane, ale sitei tip III, iar pe cadru (4) se montează elementele fixe (20, tip H, de lungime (LI), reglabile pe verticala, completate la fiecare cap cu deviatoarele (21), sprijinite pe suporturile curbe (13), fixe, si distantierele (16) pentru asigurare distanta (L), iar pe lateralul utilajului, deasupra distantierelor (16) se montează niște deflectoare înclinate (17) si pe centrul utilajului un deflector (S2), in scopul menținerii uniforme a suprafeței de sortare, arborele cotit (19) fiind acționat de un motoreductor (M), iar sistemul se autoechilibreaza prin defazajele de 180° dintre manetoanele arborilor, contragreutățile (CG) putând lipsi.
    Pag (k- 2 O 1 4 Ooâ33-~ 1’5-12-2014
  18. 18. Utilaj de sortare, conform revendicării 5, caracterizat prin aceea ca, elementele mobile (1), plane, executa o mișcare de rotatie sau rotatie-oscilatie plana si au o zona lisa sau danturata - cu dinți poligonali, de tip triunghi isoscel, patrat, triunghi dreptunghic, trapez dreptunghic, trapez isoscel, ovoidal, cu pas si inaltime constante, cu pasul (pl) si inaltimea (hi), de grosime (g), lățime (11) si lungimea de prindere (L), ce au fixate la extremități lagărele (B) prin cate 3 găuri de prindere, menita spargerii sacilor menajeri si imprastierii materialelor de sortat pe suprafața de sortare, realizând sortarea prin transmiterea de impulsuri multiple, tangențiale si radiale materialelor de separat deasupra spatiilor calibrate.
  19. 19. Utilaj de sortare, conform revendicării 5, caracterizat prin aceea ca, in cazul sortării unor materiale predominant de tip 3D, elementele au la partea inferioara o zona suprainaltata de aruncare (M), danturata - cu dinți poligonali, de tip triunghi dreptunghic, patrat, trapez dreptunghic, triunghi isoscel cu pasul (p2), inaltimea (h2), lungime (m) si lățime (12), ce au fixate la extremități lagărele (B) prin cate 3 găuri de prindere, menita aruncării spre înainte a materialelor de sortat.
  20. 20. Utilaj de sortare, conform revendicărilor 3 si 4, caracterizat prin aceea ca, elementele mobile (1), tip H, au o zona lisa sau danturata - cu dinți poligonali, de tip trapez isoscel, cu pas si inaltime constante, menita spargerii sacilor menajeri si imprastierii materialelor de sortat pe suprafața de sortare, realizând sortarea prin transmiterea de impulsuri multiple, tangențiale si radiale materialelor de separat deasupra spatiilor calibrate, iar pentru materializarea ochiurilor sitei, sunt prevăzute cu elemente transversale de lățime constanta, de tip plan sau cilindric, prinse prin sudura de-a lungul elementului longitudinal.
  21. 21. Utilaj de sortare, conform revendicării 20, caracterizat prin aceea ca, elementele mobile (1), tip H, sunt placi lise (22) cu grosimea (g), latimea (11) si lungimea de prindere (L), ce au canale frezate cu adancimea (h3) si pasul (m+g) in care se introduc elemente transversale trapezoidale simetrice (23), cu grosimea (g), latimea (2n-2x), ce au canale frezate pe lungimea (11 h3), fixandu-se prin sudura pe plăcile lisa (22), iar la extremități pe lagărele (B), prin cate 3 găuri de prindere.
  22. 22. Utilaj de sortare, conform revendicării 20, caracterizat prin aceea ca, elementele mobile (1), tip H, sunt placi lise (22) cu grosimea (g), latimea (11) si lungimea de prindere (L), ce au găuri la inaltimea (h4) si pasul (m+g) in care se introduc elemente transversale cilindrice (25), cu diametrul (g), latimea (2n-2x), fixandu-se prin sudura pe plăcile lisa (22), iar la extremități pe lagărele (B), prin cate 3 găuri de prindere.
  23. 23. Utilaj de sortare, conform revendicării 20, caracterizat prin aceea ca, elementele
    Pag___/ c\“ 2 O 1 k
    1 5 -12- 2014 mobile (1), tip H, sunt placi danturate (24), de tip trapez isoscel, cu pasul (m+g) si inaltimea (hl), de grosime (g), latimea (11) si lungimea de prindere (L), ce au canale frezate cu adancimea (h3) si pasul (m+g) in care se introduc elemente transversale trapezoidale simetrice (23), cu grosimea (g), latimea (2n-2x), ce au canale frezate pe lungimea (ll-h3), fixandu-se prin sudura pe plăcile danturate (24), iar la extremități pe lagărele (B), prin cate 3 găuri de prindere.
  24. 24. Utilaj de sortare, conform revendicării 20, caracterizat prin aceea ca, elementele mobile (1), tip H, sunt placi danturate (24), de tip trapez isoscel, cu pasul (m+g) si inaltimea (hl), de grosime (g), latimea (11) si lungimea de prindere (L), ce au găuri la inaltimea (h4) si pasul (m+g) in care se introduc elemente transversale cilindrice (25), cu diametrul (g), latimea (2n-2x), fixandu-se prin sudura pe plăcile danturate (24), iar la extremități pe lagărele (B), prin cate 3 găuri de prindere.
  25. 25. Utilaj de sortare, conform revendicărilor 3 si 4, caracterizat prin aceea ca, elementele fixe (2) sunt cilindrice sau plane, cu o zona lisa sau danturata - cu dinți poligonali, de tip triunghi dreptunghic, patrat, trapez dreptunghic, triunghi isoscel, cu pas si inaltime constante, menita reținerii temporare a materialelor pe suprafața de separare.
  26. 26. Utilaj de sortare, conform revendicării 25, caracterizat prin aceea ca, elementele fixe (2) cilindrice sunt elemente flexibile, gen cablu, cu grosimea (g), care se tensionează prin dispozitivele de întindere (14) si asigurate prin dispozitivele de prindere (15).
  27. 27. Utilaj de sortare, conform revendicării 25, caracterizat prin aceea ca, elementele fixe (2) plane sunt placi lise (26) de grosime (g), lățime (13) si lungimea de prindere (Ll), cu zona superioara lisa sau danturata - cu dinți poligonali, de tip triunghi dreptunghic, patrat, trapez dreptunghic, triunghi isoscel, cu pasul (p5) si inaltimea (h5), ce au mai multe decupări de ușurare (u), iar la extremități cate o gaura de prindere (e) ce permite prinderea ansamblului elementelor pe cadrul (4), reglarea pe verticala si înclinarea cu unghiul (γ).
  28. 28. Utilaj de sortare, conform revendicării 5, caracterizat prin aceea ca, elementele fixe (2), tip H au o zona fisa sau danturata - cu dinți poligonali, de tip trapez isoscel, cu pas si inaltime constante, menite reținerii temporare a materialelor pe suprafața de separare iar pentru materializarea ochiurilor sitei, sunt prevăzute cu elemente transversale de lățime constanta, de tip plan sau cilindric, prinse prin sudura de-a lungul elementului longitudinal.
  29. 29. Utilaj de sortare, conform revendicării 28, caracterizat prin aceea ca, elementele fixe (2), tip H, sunt placi lise (27) cu grosimea (g), latimea (13) si lungimea de prindere (Ll), ce au canale frezate cu adancimea (h3) si pasul (m+g) in care se introduc elemente transversale trapezoidale simetrice (28), cu grosimea (g), latimea (2n-2x), ce au canale frezate pe lungimea (13h3), si se fixeaza prin sudura pe plăcile lisa (27), cu zona superioara lisa, ce au mai multe decupări de
    Pag / •} Ο ά 3 3 - Î 5 -12- 20« ușurare (u), iar la extremități cate o gaura de prindere (e) ce permite prinderea ansamblului elementelor pe cadrul (4), reglarea pe verticala si înclinarea cu unghiul (γ).
  30. 30. Utilaj de sortare, conform revendicării 28, caracterizat prin aceea ca, elementele fixe (2), tip H, sunt placi lise (27) cu grosimea (g), latimea (13) si lungimea de prindere (Ll), ce au găuri la inaltimea (h4) si pasul (m+g) in care se introduc elemente transversale cilindrice (25), cu diametrul (g), latimea (2n-2x), ce se fixeaza prin sudura de plăcile lise (27), cu zona superioara lisa, si au mai multe decupări de ușurare (u), iar la extremități cate o gaura de prindere (e) ce permite prinderea ansamblului elementelor pe cadrul (4), reglarea pe verticala si înclinarea cu unghiul (γ).
  31. 31. Utilaj de sortare, conform revendicării 28, caracterizat prin aceea ca, elementele fixe (2), tip H, cu dantura sunt placi danturate (29) cu grosimea (g), latimea (13) si lungimea de prindere (Ll), ce au canale frezate cu adancimea (h3) si pasul (m+g) in care se introduc elemente transversale trapezoidale simetrice (28), cu grosimea (g), latimea (2n-2x), ce au canale frezate pe lungimea (13-h3), si se fixeaza prin sudura pe plăcile lisa (27), cu zona superioara cu dantura de tip triunghi isoscel, ce au mai multe decupări de ușurare (u), iar la extremități cate o gaura de prindere (e) ce permite prinderea ansamblului elementelor pe cadrul (4), reglarea pe verticala si înclinarea cu unghiul (γ).
  32. 32. Utilaj de sortare, conform revendicării 28, caracterizat prin aceea ca, elementele fixe (2), tip H, cu dantura sunt placi danturate (29) cu grosimea (g), latimea (13) si lungimea de prindere (Ll), ce au găuri la inaltimea (h4) si pasul (m+g) in care se introduc elemente transversale cilindrice (25), cu diametrul (g), latimea (2n-2x), ce se fixeaza prin sudura de plăcile lise (27), cu zona superioara cu dantura de tip trapez isoscel, ce au mai multe decupări de ușurare (u), iar la extremități cate o gaura de prindere (e) ce permite prinderea ansamblului elementelor pe cadrul (4), reglarea pe verticala si înclinarea cu unghiul (γ).
  33. 33. Utilaj de sortare, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea ca, tensionarea elementelor fixe (2), in cazul sitei de tip I, se realizează prin dispozitivele de întindere (14) si asigurate prin dispozitivele de prindere (15).
  34. 34. Utilaj de sortare, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea ca, tensionarea elementelor fixe (2), in cazul sitei de tip II, III, se realizează prin fixarea pretensionata pe axul (8) cu distantierele (60).
  35. 35. Utilaj de sortare, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea ca, tensionarea elementelor mobile (1), prinse pe bucsile (B), in cazul general, se face cu șurubul de tensionare (56) ce apasa, prin semibucsele de strângere (55), pe cilindrul (49) si se asigura cu piulița (57).
  36. 36. Utilaj de sortare, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea ca, pentru
    Pag___/
    Ο - 2 ο 1 Â 0 9 3 3 ” 1 5 12- ?(Μ4 modificarea dimensiunilor ochiurilor calibrate (mxn) - (m) pe lungime si (n) pe lățime utilaj, sitele oscilante de tip I sau II se pot regla prin modificarea poziției elementelor fixe (2), plane sau cilindrice, pe axul (8), prin intercalarea de distantiere (60), prin modificarea poziției elementelor mobile (1), tip H, pe axul (9), prin intercalarea de distantiere (50), sau prin schimbarea elementelor mobile (1) cu unele de alt pas (m+g).
  37. 37. Utilaj de sortare, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea ca, pentru modificarea dimensiunilor ochiurilor calibrate (mxn) - (m) pe lungime si (n) pe lățime utilaj, sitele oscilante de tip III se pot regla prin modificarea poziției elementelor fixe (2), tip H, pe axul (8), prin intercalarea de distantiere (60), prin modificarea poziției elementelor mobile (1), plane, pe axul (9), prin intercalarea de distantiere (50), sau prin schimbarea elementelor fixe (2) cu unele de alt pas (m+g).
  38. 38. Utilaj de sortare, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea ca, reglarea înclinării cadrului (4), cu unghiul (a), pe o articulație (5), se poate face manual cu ajutorul unui mecanism cu șurub (6), intre articulația fixa (7) si cea mobila (8), sau cu mijloace mecanice, gen actuator cu acționare hidraulica, pneumatica, electrica, in sine cunoscute.
  39. 39. Utilaj de sortare, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea ca, reglarea amplitudinii (H) a oscilațiilor in plan vertical se realizează prin modificarea poziției de reglare a elementelor fixe (2) in raport cu poziția verticala maxima a elementelor mobile (1).
  40. 40. Utilaj de sortare, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea ca, poate funcționa individual in cadrul unei linii de sortare, sau in cascada, caz in care reglajul ochiurilor sitei (mxn) este dinspre mare spre mic, in scopul sortării diferențiate a materialelor.
ROA201400983A 2014-12-15 2014-12-15 Utilaj de sortare cu elemente active oscilante RO130327A0 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201400983A RO130327A0 (ro) 2014-12-15 2014-12-15 Utilaj de sortare cu elemente active oscilante

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201400983A RO130327A0 (ro) 2014-12-15 2014-12-15 Utilaj de sortare cu elemente active oscilante

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO130327A0 true RO130327A0 (ro) 2015-06-30

Family

ID=53477077

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA201400983A RO130327A0 (ro) 2014-12-15 2014-12-15 Utilaj de sortare cu elemente active oscilante

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO130327A0 (ro)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20220193955A1 (en) * 2019-03-12 2022-06-23 Mixcycling Srl Process for making compounds using wastes of natural origin and fibres of plant or animal origin

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20220193955A1 (en) * 2019-03-12 2022-06-23 Mixcycling Srl Process for making compounds using wastes of natural origin and fibres of plant or animal origin

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN103934204B (zh) 垃圾处理预分选装置
CN207271603U (zh) 一种选矿高效高频振动筛
CN102416376A (zh) 分级振动筛选机
RU2616045C1 (ru) Центробежный сепаратор
CN204247314U (zh) 碳化硅微粉分级设备
AU2013339611A1 (en) Roller crusher
CN203711306U (zh) 一种大蒜大小分筛机
CN103316845A (zh) 高效无损伤马铃薯微型薯分级机及其分级筛选方法
RO130327A0 (ro) Utilaj de sortare cu elemente active oscilante
CN203955524U (zh) 一种振动筛
CN202962843U (zh) 一种茶叶筛选机
CN203678678U (zh) 振动分级机
RU130887U1 (ru) Вибрационный многодечный грохот для сортировки мелкозернистых материалов
ES2414881T3 (es) Aparato y método de cribado de residuos
CN206868581U (zh) 一种筛网震动式甘蔗渣除髓机
CN103721935A (zh) 一种大蒜大小分筛机
CN204220436U (zh) 矿用多级螺旋筒式振动筛
RU169141U1 (ru) Вибрационная щековая дробилка
RU2621357C1 (ru) Вибрационная щековая дробилка
KR20150139070A (ko) 원심 분리 장치
RU150691U1 (ru) Вибрационно-центробежный сепаратор
JP2015199051A (ja) 振動式回転篩
CN207254761U (zh) 垃圾分拣机
CN202498014U (zh) 碎石分筛装置
CN204544713U (zh) 一种物料筛分机