RO128856A2 - Pompă hidraulică cu două debite - Google Patents

Pompă hidraulică cu două debite Download PDF

Info

Publication number
RO128856A2
RO128856A2 ROA201101418A RO201101418A RO128856A2 RO 128856 A2 RO128856 A2 RO 128856A2 RO A201101418 A ROA201101418 A RO A201101418A RO 201101418 A RO201101418 A RO 201101418A RO 128856 A2 RO128856 A2 RO 128856A2
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
pistons
bushings
hydraulic pump
fixed
disc
Prior art date
Application number
ROA201101418A
Other languages
English (en)
Other versions
RO128856B1 (ro
Inventor
Niculae Ioniţă
Cătălin Dumitrescu
Original Assignee
Institutul Naţional De Cercetare-Dezvoltare Pentru Optoelectronică - Inoe 2000 - Filiala Institutul De Cercetări Pentru
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Institutul Naţional De Cercetare-Dezvoltare Pentru Optoelectronică - Inoe 2000 - Filiala Institutul De Cercetări Pentru filed Critical Institutul Naţional De Cercetare-Dezvoltare Pentru Optoelectronică - Inoe 2000 - Filiala Institutul De Cercetări Pentru
Priority to ROA201101418A priority Critical patent/RO128856B1/ro
Publication of RO128856A2 publication Critical patent/RO128856A2/ro
Publication of RO128856B1 publication Critical patent/RO128856B1/ro

Links

Landscapes

  • Reciprocating Pumps (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la o pompă hidraulică având pistoane axiale, care poate furniza, în acelaşi timp, două debite distincte, care pot alimenta două circuite separate ale unei instalaţii hidraulice de acţionare, care funcţionează cu ulei mineral. Pompa conform invenţiei este compusă dintr-un corp (1) central, în care sunt dispuse, axial, pe un diametru de divizare, un număr impar de bucşe (2), în care este introdus câte un piston (3) de formă tubulară, având două diametre de culisare, care, împreună cu nişte supape (4.1 şi 4.2) lamelare de aspiraţie, fixate pe pistoane (3), şi cu nişte supape (5.1 şi 5.2) lamelare de refulare, fixate pe bucşe (2), formează două camere (a şi b) de compresie distincte, din care uleiul poate fi evacuat prin nişte canalizaţii (d şi e) interioare, separate, către două orificii (f şi g) de refulare, exterioare, ale unui capac (15), în timpul culisării pistoanelor (3) care sunt apăsate de nişte arcuri (6), prin intermediul unor capete (7) detaşabile şi al unor patine (8) sferice, pe un disc (9) de fricţiune, solidarizat cu două şuruburi (10) de un plan înclinat al unui disc (11) fulant, care poate fi învârtit stânga sau dreapta de către un arbore (12) de antrenare, montat prin intermediul unor lagăre într-un alt capac (13) ce are, la partea inferioară, şi o gaură de aspiraţie.

Description

POMPĂ HIDRAULICĂ CU DOUĂ DEBITE
Invenția se referă la o pompă hidraulică cu pistoane axiale, care poate furniza în același timp două debite distincte, ce pot alimenta două circuite separate, ale unei instalații hidraulice de acționare care funcționează cu ulei mineral.
5 9
Sunt cunoscute pompe hidraulice duble cu pistoane axiale, constituite dintr-o carcasă în care se găsesc două blocuri rotitoare cu pistoane, învârtite simultan de la un arbore de antrenare, prin intermediul unui angrenaj cilindric, care pot furniza în același timp două debite distincte.
Principalele dezavantaje ale acestor pompe sunt:
- greutate și gabarit mari;
- complicație constructivă deosebită, având număr dublu de repere în interior;
- randament mecanic scăzut, datorat transmisiei cu angrenaj;
- debitele furnizate nu pot fi decât egale.
Mai sunt cunoscute pompe hidraulice cu pistoane axiale, care pot furniza două debite distincte, constituite dintr-o carcasă frântă, în care se găsește un bloc rotitor ce conține două rânduri de pistoane, fiecare rând fiind așezat pe un alt diametru de divizare, blocul rotitor dispunând de o coroană dințată conică, care este învârtită de un pinion conic, solitar cu arborele de antrenare al pompei, care prezintă pe lângă dezavantajul unui randament mecanic mai scăzut și dezavantajul preciziei foarte ridicate la execuție (în special a rotorului) și a faptului că pompa nu poate fi rotită în ambele sensuri: evacuarea uleiului facându-se prin intermediul unor fante semicirculare, acestea în funcție de poziția lor conferă caracterul constructiv al pompei de „stânga” sau „dreapta”. Un alt dezavantaj major îl mai prezintă și faptul că schimbarea raportului între cele două debite furnizate se poate realiza doar prin înlocuirea blocului cu pistoane, ansamblul cel mai scump al pompei.
Problemele tehnice pe care le rezolvă invenția constau în mărirea randamentului mecanic, simplificarea constructivă și tehnologică, rotirea în ambele și posibilitatea schimbării raportului între debitele furnizate, iară mod^că^i-^^re^fe, pompei. J ;
X-V ’ > i > c u ''Lîî l θ 1 θ 2 0 -12- 2011
Pompa hidraulică, conform invenției, înlătură dezavantajele de mai sus prin aceea ca este constituită dintr-un corp central în care se găsește un singur rând de pistoane, de construcție tubulară având două diametre de culisare, introduse în niște bucșe așezate axial, care pot aspira și refula prin intermediul unor supape lamelare, în două camere de compresie separate, în timpul culisării lor datorită învârtirii unui disc fulant, pistoanele sprijinându-se permanent, prin apăsarea unor arcuri, pe un disc de fricțiune solidar cu planul înclinat al discului fulant, prin intermediul unor capete detașabile și a unor patine sferice, debitele formate fiind dirijate către orificiile de ieșire prin canalizații separate ale unui capac de refulare.
Pompa hidraulică, conform invenției, prezintă următoarele avantaje:
- gabarit și greutate reduse;
- randament mecanic sporit;
- simplitate constructivă și tehnologie ușoară de fabricație;
- sensul de rotire poate să fie indiferent;
- introduce posibilitatea schimbării raportului între cele două debite furnizate de pompă, prin utilizarea unui alt set de pistoane și bucșe, păstrându-se piesele principale ale pompei;
- durata de viață sporită, cu costuri de reparație scăzute.
Se dă în continuare un exemplu de realizare a invenției în legătură cu fig. 1, care reprezintă o secțiune longitudinală, prin planul de așezare al pistoanelor axiale ale pompei hidraulice.
Pompa hidraulică cu două debite, conform invenției, se compune dintr-un corp central 1 în care sunt dispuse, pe un diametru de divizare un număr impar de bucșe 2, așezate axial, în care pot culisa câte un piston 3 de formă tubulară, având fiecare câte două diametre de culisare, în scopul formării a câte două camere de compresie a și b, împreună cu supapele lamelare 4.1 și 4.2, care sunt fixate pe pistoanele 3 și cu supapele lamelare 5.1 și 5.2 fixate pe bucșele 2, având primele rol de aspirație și celelalte rol de refulare.
Pistoanele 3 se sprijină datorită apăsării unor arcuri 6, prin intermediul unor capete detașabile 7 și a unor patine sferice 8 pe un disc de fricțiune 9, care estedjxat cu ajutorul a două șuruburi 10 pe un plan înclinat al unui disc fulant 11, cai$i|sîe solîdșf cu un arbore de antrenare 12, lăgăruit între un capac 13 de fixare și ^rp^J^^ȚalJÎ,
O 1 ‘ - O ' 4 ' 8 - - ?O -12- 2011 /i capacul 13 fiind prevăzut la partea inferioară cu o gaură de aspirație c, iar la partea superioară cu un dop 14, de aerisire și umplere. Ansamblul pompei mai dispune de un capac de refulare 15, fixat la corpul central 1 cu ajutorul șuruburilor 16, în interiorul căruia se găsesc canalizațiile d și e, care dirijează, fiecare separat, câte un debit către găurile de refulare f și g.
Supapele lamelare 4.1, 4.2, precum și supapele lamelare 5.1 și 5.2 sunt ținute pe poziția „închis” de niște arcuri de compresiune, fixate pe capetele pistoanelor 3 și a bucșelor 2 de către inele elastice de rezemare, având forme și dimensiuni standardizate.
Racordarea hidraulică se face astfel: la orificiul c se racordează un rezervor de ulei, iar la orificiile f și g câte un circuit de lucru, ale unei instalații hidraulice.
înainte de punerea în funcțiune se umple pompa cu ulei, prin locașul superior, după care se strânge ferm dopul 14.
Funcționarea pompei hidraulice cu două debite este următoarea: dacă se imprimă o mișcare de rotire, stânga sau dreapta, necontând sensul, arborelui de antrenare 12, acesta face ca discul fulant 11, împreună cu discul de fricțiune 9 să se rotească, obligând pe rând, prin intermediul patinelor sferice 8 și a capetelor detașabile 7, ca pistoanele 3 să execute curse de culisare, in interiorul bucșelor 2, astfel ca la fiecare rotire să execute o cursă de ieșire și o cursă de intrare, fiecare piston 3, întrucât arcurile 6 le țin permanent în contact cu suprafața laterală a discului de fricțiune 9.
în timpul cursei de ieșire pistoanele 3 aspiră ulei în camerele a și b din orificiul central al lor care este în permanentă comunicare cu interiorul capacului 13, pe lângă supapele lamelare 4.1 și 4.2, care este apoi refulat, în timpul cursei de intrare a pistoanelor 3, pe lângă supapele lamelare 5.1 și 5.2, în canalizațiile interioare d și e, obținându-se două debite distincte la orificiile f și g, de racordare a pompei în instalația hidraulică deservită. Raportul între cele două diametre de culisare ale pistoanelor 3, determină raportul între cele două debite obținute, care pot fi egale sau inegale. De exemplu: la un raport al diametrelor egal cu doi, debitul la orificiul g este de trei ori mai mic decât cel obținut la orificiul f; în cazul în care raportul diametrelor este 1,4 cele două debite sunt egale.

Claims (4)

REVENDICĂRI
1. Pompă hidraulică cu două debite, compusă dintr-un corp central care conține un număr impar de bucșe în care sunt pistoane așezate axial, acționate de un disc fulant, caracterizată prin aceea că în corpul central (1) sunt dispuse pe un diametru de divizare un număr impar de bucșe (2) așezate axial, în care se găsește câte un piston (3), de forma tubulară dispunând fiecare de două diametre de culisare, în scopul formării a câte două camere de compresie (a) și (b), împreună cu supapele lamelare (4.1) și (4.2) cu rol de aspirație, fiind fixate pe pistoanele (3) și cu supapele lamelare (5.1) și (5.2) cu rol de refulare, ce sunt fixate pe bucșele (2).
2. Pompă hidraulică cu două debite, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că, pistoanele (3), fiind apăsate permanent de arcurile (6) se sprijină prin intermediul capetelor detașabile (7) și a patinelor sferice (8) pe un disc de fricțiune (9) solidarizat cu ajutorul a două șuruburi (10) pe un plan înclinat al unui disc fulant (11), care prin intermediul unei caneluri poate fi învârtit, în ambele sensuri de un arbore de antrenare (12), astfel ca în timpul rotirii sale pistoanele (3) să execute curse de culisare alternative.
3. Pompă hidraulică cu două debite, conform revendicărilor 1 și 2, caracterizată prin aceea că, pistoanele (3) la retragerea din bucșele (2) aspiră ulei în camerele de compresie (a) și (b) prin orificiul central al lor, din interiorul unui capac (13), pe care apoi, la pătrunderea pistoanelor (3) în bucșele (2), îl refulează în două debite distincte, prin canalizațiile interioare (d) și (e) separate constructiv, către două orificii de lucru (f) și (g), practicate intr-un capac de refulare (15), raportul între cele două debite realizate putând fi schimbat, prin înlocuirea perechilor bucșe (2) - pistoane (3), cu altele având valori de diametre de culisare diferite, fără a fi nevoie să se înlocuiască și alte repere importante ale pompei.
4. Pompă hidraulică cu două debite, conform revendicărilor 1, 2 și 3, caracterizată prin aceea că, piesele de uzură cum sunt bucșele (2), pistoanele (3), supapele lamelare (4.1), (4.2) și (5.1), (5.2), capetele detașabile (7), patinele sferice (8) și discul de fricțiune (9) sunt demontabile și pot fi înlocuite ușor, conferind pompei o durată de viață sporită, cu costuri de reparație scăzute.
ROA201101418A 2011-12-20 2011-12-20 Pompă hidraulică cu două debite RO128856B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201101418A RO128856B1 (ro) 2011-12-20 2011-12-20 Pompă hidraulică cu două debite

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201101418A RO128856B1 (ro) 2011-12-20 2011-12-20 Pompă hidraulică cu două debite

Publications (2)

Publication Number Publication Date
RO128856A2 true RO128856A2 (ro) 2013-09-30
RO128856B1 RO128856B1 (ro) 2016-05-30

Family

ID=49224446

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA201101418A RO128856B1 (ro) 2011-12-20 2011-12-20 Pompă hidraulică cu două debite

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO128856B1 (ro)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN109695575A (zh) * 2019-01-05 2019-04-30 陈晨 一种免灌液式离心泵

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN109695575A (zh) * 2019-01-05 2019-04-30 陈晨 一种免灌液式离心泵

Also Published As

Publication number Publication date
RO128856B1 (ro) 2016-05-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4050862A (en) Multi-plunger reciprocating pump
CN104005924B (zh) 大功率径向柱塞泵
CN106103990A (zh) 活塞泵及活塞泵的阀板
US1750170A (en) Pumping apparatus
US1774662A (en) Vacuum pump
RO128856A2 (ro) Pompă hidraulică cu două debite
US3981630A (en) Hydraulic swash plate pumps
CN104033353B (zh) 线性压缩机及其供油润滑方法
CN204283775U (zh) 一种多泵头径向柱塞泵
CN103925182B (zh) 一种缸体静止的双斜盘轴向柱塞泵
CN105464916A (zh) 一种活塞泵
US1164831A (en) Pump.
US1295211A (en) Lubricating-oil pump.
US1952994A (en) Pump and cushioning device therefor
CN205036630U (zh) 一种水泵的叶轮
JP6148637B2 (ja) 往復動ポンプ
RO128857A2 (ro) Pompă hidraulică cu trei debite
US2049391A (en) Pump
DK2766603T3 (en) Piston pump to a pressure washer
US1609496A (en) Oiling device for bearings
CN107044411B (zh) 一种柱塞泵阀组及应用该阀组的对置式柱塞泵
US2277991A (en) Pump
CN104405634B (zh) 一种调压截止阀
US973353A (en) Valveless pump.
CN211573704U (zh) 径向柱塞泵装置