RO128757B1 - Material multistrat pentru colectori fototermali cu funcţionare la temperatură înaltă - Google Patents

Material multistrat pentru colectori fototermali cu funcţionare la temperatură înaltă Download PDF

Info

Publication number
RO128757B1
RO128757B1 ROA201101282A RO201101282A RO128757B1 RO 128757 B1 RO128757 B1 RO 128757B1 RO A201101282 A ROA201101282 A RO A201101282A RO 201101282 A RO201101282 A RO 201101282A RO 128757 B1 RO128757 B1 RO 128757B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
zirconium
layer
aluminum
nitride
thickness
Prior art date
Application number
ROA201101282A
Other languages
English (en)
Other versions
RO128757A2 (ro
Inventor
Mariana Braic
Viorel Braic
Original Assignee
Institutul Naţional De Cercetare-Dezvoltare Pentru Optoelectronică - Inoe 2000
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Institutul Naţional De Cercetare-Dezvoltare Pentru Optoelectronică - Inoe 2000 filed Critical Institutul Naţional De Cercetare-Dezvoltare Pentru Optoelectronică - Inoe 2000
Priority to ROA201101282A priority Critical patent/RO128757B1/ro
Publication of RO128757A2 publication Critical patent/RO128757A2/ro
Publication of RO128757B1 publication Critical patent/RO128757B1/ro

Links

Landscapes

  • Laminated Bodies (AREA)
  • Physical Vapour Deposition (AREA)

Description

Invenția se referă la un material multistrat rezistent la oxidare la temperatură înaltă, aderent la suportul pe care a fost depus, stabil chimic și structural la temperaturi înalte, cu caracteristici optice specifice colectorilor fototermali de radiație solară, cu selectivitate ridicată pentru radiația solară.
în prezent colectarea selectivă a radiației solare este un domeniu de interes major, cu extinse aplicații în dezvoltarea de surse de energie regenerabile.
Radiația solară poate fi utilizată pentru producerea de energie electrică prin conversie fotovoltaică, sau pentru producerea de energie termică prin colectarea cât mai completă a energiei spectrului solar. Energia termică poate fi utilizată direct (conversie fototermală de temperatură joasă) sau transformată în energie electrică, fie prin acționarea de turbine, fie prin utilizarea de generatoare cu ciclu Stirling. Având în vedere randamentul ridicat al generatoarelor cu ciclu Stirling (>40%), prin realizarea unui ansamblu eficient de concentrare și colectare a radiației solare, se poate obține un sistem generator care depășește eficiența sistemelor actuale de conversie fotovoltaică. Temperatura ridicată la colector este favorabilă creșterii randamentului generatorului Stirling.
Randamentul sistemului de conversie este dat de randamentul de concentrare a radiației solare (reflectivitatea și alinierea oglinzilor), de randamentul de colectare a radiației concentrate (absorbția lungimilor de undă specifice spectrului solar, și reflectivitatea la lungimi de undă corespunzătoare emisiei corpului negru la temperatura de lucru), precum și de randamentul generatorului, care este cu atât mai eficient cu cât temperatura de lucru este mai mare. în acest context, materialul care face conversia fototermală are un rol esențial.
Pentru menținerea unui randament mare de conversie la temperatură ridicată (peste 400°C), este necesar ca suprafața colectoare să reziste în timp la aceste temperaturi de lucru, în mediul ambiant extern, pe durate mari de timp (10...20 ani), fără apariția fenomenelor de oxidare/coroziune care să diminueze rapid caracteristicile acestuia.
Este cunoscut, din documentul RO 122134 B1, un material multistrat pe bază de nitruri, carburi și carbonitruri de titan, format dintr-un număr impar n de grupuri din 5 până la 9 straturi individuale, în care straturile individuale sunt de tipul TiCxN.,_x, straturile individuale din cadrul aceluiași material multistrat au aceeași grosime, grosimea totală a materialului multistrat fiind cuprinsă între 3 și 4 pm, material destinat protecției prin acoperire cu straturi subțiri a rotoarelor de turbină ce echipează compresoarele centrifugale de aer, cu funcționare la temperaturi de maximum 150°C.
De asemenea, documentul R0123356 B1 prezintă un material multistrat, format din straturi individuale alternate de ZrN și TiN, sau ZrN și TiAIN, sau ZrON și TiO, sau ZrON și TiAION, cu grosimi ale perechilor de straturi și grosimi totale diferite, material biocompatibil destinat acoperirii aliajelor cu memoria formei, la temperaturi specifice organismelor vii.
Problema pe care o rezolvă invenția constă în creșterea randamentului de conversie a energiei solare în energie termică în sistemele fototermale, respectiv, prin conceperea unui material format din straturi subțiri nanostructurate, care determină creșterea temperaturii de funcționare peste 400°C, și a duratei medii de viață în exploatare a colectorilor fototermali.
Materialul multistrat, conform invenției, este realizat sub forma a cinci straturi individuale de:
- zirconiu;
- zirconiu și aluminiu;
- nitrură de zirconiu și aluminiu;
- oxinitrură de zirconiu și aluminiu, respectiv, nitrură de zirconiu și aluminiu bogată în aluminiu;
- oxid de zirconiu și aluminiu, respectiv, oxinitrură de aluminiu, respectiv, nitrură de aluminiu.
RO 128757 Β1
Materialul multistrat, pentru acoperirea colectorilor fototermali cu funcționare la 1 temperatură înaltă, conform invenției, prezintă următoarele avantaje:
- este stabil și inert chimic până la temperaturi de 600°C; 3
- este stabil structural până la temperaturi de 600°C;
- nu modifică tipodimensiunea colectorilor solari, și nu induce modificări funcționale 5 ale acestora;
- are o absorbție optică sporită, și o emisivitate scăzută; 7
- are o rezistență îmbunătățită la acțiunea agenților erozivi care se găsesc în mediul înconjurător; 9
- are o rezistență îmbunătățită la oxidare la temperaturile înalte de funcționare, specifice colectorilor fototermali (aproximativ 600°C); 11
- crește randamentul conversiei termoelectrice a unui generator clasic, întrucât straturile sunt depuse direct pe substraturi metalice (cupru, oțel inoxidabil), care constituie și 13 peretele schimbătorului de căldură.
Materialul multistrat, conform invenției, este obținut printr-o metodă de tip depunere 15 din fază fizică de vapori (pulverizare magnetron, arc catodic, placare ionică). Proprietățile superioare ale materialului care face obiectul invenției sunt generate de structura de tip multistrat, 17 care împiedică propagarea fisurilor în adâncimea straturilor, fisuri rezultate ca urmare a:
- tensiunilor intrinseci dezvoltate în straturile subțiri, în timpul creșterii acestora; 19
- tensiunilor mecanice induse de funcționarea la temperatură înaltă, sporindu-se astfel durabilitatea și performanțele materialelor acoperite. 21
Se știe că atât oxidul, cât și oxinitrura de aluminiu prezintă o bună rezistență la oxidare, reprezentând un strat protector care împiedică oxidarea materialelor pe care sunt 23 depuse, chiar la temperaturi înalte de funcționare. De asemenea, se știe că straturile de nitruri și oxinitruri pe bază de Zr și Al sunt dure, stabile chimic și structural până la tempera- 25 turi înalte, având, de asemenea, proprietăți optice care pot fi alese prin modificarea stoichiometriei straturilor, prin varierea atât a raportului metalelor (Zr, Al) sau a nemetalelor (O, N) 27 componente, cât și a raportului între metale și nemetale.
Invenția este prezentată în continuare în mod detaliat. Materialul multistrat cuprinde 29 cinci straturi individuale de zirconiu, zirconiu și aluminiu, nitrură de zirconiu și aluminiu, oxinitrură de zirconiu și aluminiu, respectiv, nitrură de zirconiu și aluminiu bogată în aluminiu, 31 precum și oxid de zirconiu și aluminiu, respectiv, oxinitrură de aluminiu, respectiv, nitrură de aluminiu. 33
Materialul multistrat, conform invenției, este constituit, într-o primă variantă de realizare (Zr/ZrAI/ZrAIN/ZrAION/ZrAlO), dintr-o structură multistrat de bază, în care stratul de 35 zirconiu, având o grosime de 10...20 nm, este plasat în imediata vecinătate a materialului substrat, iar la suprafața materialului multistrat este stratul de oxid de zirconiu și aluminiu, 37 ce are raportul 1,5 < O/(Zr+AI) < 2, și o grosime de 200...500 nm. în vecinătatea stratului de zirconiu este un al doilea strat metalic de zirconiu și aluminiu, având o grosime de 39
10...20 nm. Urmează al treilea strat individual, de nitrură de zirconiu și aluminiu (ZrAIN), care este cvasistoichiometric (0,95 < N/(Zr+AI) < 1,10), cu raportul Zr/(Zr+AI) în domeniul 41 0,65...0,90, având grosimea de 500...1000 nm. Al patrulea strat, de oxinitrură de zirconiu și aluminiu ZrAION, prezintă concentrații atomice ale componentelorZr și Al definite de raportul 43 Zr/(Zr+AI), cu valori cuprinse în domeniul 0,25...0,90, un raport relativ O/(O+N) al concentrațiilor atomice ale componentelor O și N în domeniul 0,2...0,8, precum și un raport între 45 nemetale și metale (O+N)/(Zr+AI)în domeniul 1,1 ...2,1, având grosimea de 500...1000 nm. Grosimea totală a materialului multistrat poate fi cuprinsă în intervalul 1,2...2,5 pm. 47
RO 128757 Β1 într-o altă variantă de realizare a materialului multistrat, conform invenției, primele patru straturi rămân identice cu cele prezentate în exemplul precedent, iar ultimul strat al materialului multistrat (Zr/ZrAI/ZrAIN/ZrAION/AION) este oxinitrură de aluminiu AION, cu un raport 1,4 < (O+N)/AI <2,1, concentrația oxigenului și azotului putând fi constantă în strat (0,28 < O/(O+N) < 1,05), sau putând varia progresiv, astfel încât la suprafață concentrația de oxigen în strat să fie întotdeauna mai mare decât concentrația de azot; stratul are o grosime de 200...500 nm.
într-o a treia variantă de realizare a materialului multistrat, conform invenției, primele trei straturi rămân identice cu cele prezentate în exemplul precedent (Zr/ZrAI/ Zr05AI05N/Zr02AI08N/AIN). Al patrulea strat de nitrură de zirconiu și aluminiu (ZrAIN) este cvasistoichiometric (0,95 < N /(Zr+AI) < 1,10), cu raportul Zr/(Zr+AI)în domeniul 0,25...0,65, având grosimea de de 500...1000 nm. Ultimul strat al materialului multistrat este constituit din nitrură de aluminiu cvasistoichiometrică 0,98 < N/AI < 1,03, cu o grosime de
200.. .500 nm. Grosimea totală a materialului multistrat poate fi cuprinsă în intervalul
1.2.. .2.5 pm.
Colectorii fototermali acoperiți cu materialele multistrat sunt stabili până la o temperatură de 600°C, prezintă coeficienți de absorbție mai mari de 0,95 și coeficienți de emitanță mai mici de 0,08 pentru întregul domeniu solar, și o aderență la substratul metalic, cuantificată prin valoarea forțelor normale critice, măsurate la testul de aderență prin zgâriere, de 15...30 N.
Materialele multistrat sunt obținute într-o plasmă reactivă care poate conține atomi și ioni de zirconiu, aluminiu, azot și oxigen, la presiuni cuprinse între 5x102 și 1 Pa, la temperaturi ale substratului pe care se face depunerea cuprinse între 150 și 450°C, ceea ce nu determină modificări structurale ale acestuia. Timpul de depunere a straturilor individuale metalice este de 5...15 min, al straturilor individuale de nitruri și oxinitruri este cuprins în intervalul 30...120 min, al straturilor de oxid de zirconiu și aluminiu, de oxinitrură de aluminiu și, respectiv, de nitrură de aluminiu este de 30...90 min, timpul total de depunere fiind cuprins în intervalul 100...360 min.

Claims (3)

  1. Revendicări
    1. Material multistrat rezistent la oxidare la temperatură înaltă, cu caracteristici optice 3 specifice colectorilor fototermali de radiație solară, cu selectivitate ridicată pentru radiația solară, stabil chimic și structural la temperaturi înalte, aderent la materialul suport pe care 5 a fost depus (cupru sau oțel inoxidabil), format din cinci straturi subțiri diferite, caracterizat prin aceea că straturile subțiri diferite sunt compuse din zirconiu, zirconiu și aluminiu, nitrură 7 de zirconiu și aluminiu, oxinitrură de zirconiu și aluminiu, precum și oxid de zirconiu și aluminiu, cu o grosime totală cuprinsă între 1,2 și 2,5 pm, straturile individuale succedându-se 9 astfel încât în vecinătatea materialului de bază este zirconiul, iar la suprafață este oxidul de zirconiu și aluminiu (Zr/ZrAI/ZrAIN/ZrAION/ ZrAlO), stratul individual de zirconiu, ca și cel de 11 zirconiu și aluminiu având fiecare o grosime de câteva zeci de nanometri, straturile individuale de nitrură și, respectiv, de oxinitrură de zirconiu și aluminiu având aproximativ aceeași 13 grosime de 1 pm, iar stratul individual de oxinitrură de zirconiu și aluminiu având grosimea de aproximativ 500 nm; sunt stabile până la o temperatură de 600°C, prezintă coeficienți de 15 absorbție a radiației solare mai mari de 0,95, și coeficienți de emitanță mai mici de 0,08, pentru întregul domeniu al spectrului solar, forțele normale critice măsurate la testul de 17 aderență prin zgâriere fiind de 15...30 N.
  2. 2 . Material multistrat conform revendicării 1, în care stratul final de oxinitrură de 19 zirconiu și aluminiu este înlocuit de un strat de oxinitrură de aluminiu (Zr/ZrAI/ZrAIN/ ZrAION/AION). 21
  3. 3. Material multistrat conform revendicării 1, în care stratul al patrulea de oxinitrură de zirconiu și aluminiu este înlocuit cu un strat de nitrură de zirconiu și aluminiu, bogată în 23 aluminiu, iar stratul final de oxinitrură de zirconiu și aluminiu este înlocuit cu un strat de nitrură de aluminiu (Zr/ZrAI/Zr05AI05N/Zr02AI08N/AIN). 25
ROA201101282A 2011-11-30 2011-11-30 Material multistrat pentru colectori fototermali cu funcţionare la temperatură înaltă RO128757B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201101282A RO128757B1 (ro) 2011-11-30 2011-11-30 Material multistrat pentru colectori fototermali cu funcţionare la temperatură înaltă

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201101282A RO128757B1 (ro) 2011-11-30 2011-11-30 Material multistrat pentru colectori fototermali cu funcţionare la temperatură înaltă

Publications (2)

Publication Number Publication Date
RO128757A2 RO128757A2 (ro) 2013-08-30
RO128757B1 true RO128757B1 (ro) 2017-09-29

Family

ID=49030066

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA201101282A RO128757B1 (ro) 2011-11-30 2011-11-30 Material multistrat pentru colectori fototermali cu funcţionare la temperatură înaltă

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO128757B1 (ro)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN107270564B (zh) * 2016-04-07 2019-11-15 有研工程技术研究院有限公司 一种太阳光热吸收涂层
CN106048538B (zh) * 2016-06-15 2018-04-17 济宁学院 AlZrN多元复合硬质涂层刀具及其制备工艺

Also Published As

Publication number Publication date
RO128757A2 (ro) 2013-08-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Xu et al. A review of high-temperature selective absorbing coatings for solar thermal applications
Bello et al. Achievements in mid and high-temperature selective absorber coatings by physical vapor deposition (PVD) for solar thermal Application-A review
CN103998643B (zh) 具有高热稳定性的改进的太阳能选择性涂层及其制备方法
ES2748527T3 (es) Recubrimiento absorbente selectivo para la radiación y tubo absorbente con recubrimiento absorbente selectivo para la radiación
EP3392368B1 (en) Use of beta-fesi2 phase material as a solar-thermal conversion member and method of producing it
CN103032978B (zh) 一种菲涅尔式太阳能热发电用选择性吸收涂层及其制备方法
TW201122387A (en) Optically active multilayer system for solar absorption
WO2014007218A1 (ja) 光選択吸収膜、集熱管および太陽熱発電装置
RO128757B1 (ro) Material multistrat pentru colectori fototermali cu funcţionare la temperatură înaltă
CN105970177B (zh) 一种碳化钛基高温太阳能选择性吸收涂层及其制备方法
He et al. Efficient solar energy harvesting enabled by high-entropy ceramic nanofilms through a co-sputtering method
CN109119494A (zh) 铜铟镓硒薄膜太阳能电池铜钼合金背电极及其制备方法
CN108645061B (zh) 多层复合太阳光谱选择性吸收涂层及其制备方法
CN102187013A (zh) 隔热涂层用材料、隔热涂层、涡轮部材及燃气轮机
CN109280884B (zh) 一种TiCN基耐高温太阳能选择性吸收涂层
CN109416201B (zh) 太阳能选择性涂层
Sandeep et al. Advancement of solar selective DLC coating using capvd for solar thermal applications
Kondaiah et al. Fabrication of spectrally selective tandem stack of HfZrC/HfZrCN/HfZrON/HfZrO by reactive magnetron sputtering for CSP applications
Khamlich et al. Photo-Thermal Conversion Efficiency of Spectrally Selective Cr 2 O 3/Cr/Cr 2 O 3 Multilayered Solar Absorber
TWI835003B (zh) 用於具有低紅外線輻射損失的無遮蓋太陽能吸收收集板之可變形複合材料
Lai et al. Optical properties and enhanced photothermal conversion efficiency of SiO2/a-DLC selective absorber films for a solar energy collector fabricated by unbalance sputter
CN102706018B (zh) 一种太阳能中高温选择性吸收涂层
Ting et al. Sputter Deposited Nanostructured Coatings as Solar Selective Absorbers
Leroy et al. Sputter deposited transition metal nitrides as back electrode for CIGS solar cells
Fraga et al. A Discussion on the Use of Metal-Containing Diamond-Like Carbon (Me-DLC) Films as Selective Solar Absorber Coatings