RO127585A2 - Aparat pentru prelucrarea semnalului provenit de la carduri rfid care funcţionează prin modularea semnalului retro-împrăştiat - Google Patents

Aparat pentru prelucrarea semnalului provenit de la carduri rfid care funcţionează prin modularea semnalului retro-împrăştiat Download PDF

Info

Publication number
RO127585A2
RO127585A2 ROA201001073A RO201001073A RO127585A2 RO 127585 A2 RO127585 A2 RO 127585A2 RO A201001073 A ROA201001073 A RO A201001073A RO 201001073 A RO201001073 A RO 201001073A RO 127585 A2 RO127585 A2 RO 127585A2
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
signal
frequency
rfid
processing
rfid element
Prior art date
Application number
ROA201001073A
Other languages
English (en)
Other versions
RO127585A8 (ro
Inventor
Valentin Buiculescu
Dan Neculoiu
Alexandru Muller
Original Assignee
Institutul Naţional De Cercetare-Dezvoltare Pentru Microtehnologie
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Institutul Naţional De Cercetare-Dezvoltare Pentru Microtehnologie filed Critical Institutul Naţional De Cercetare-Dezvoltare Pentru Microtehnologie
Priority to ROA201001073A priority Critical patent/RO127585A8/ro
Publication of RO127585A2 publication Critical patent/RO127585A2/ro
Publication of RO127585A8 publication Critical patent/RO127585A8/ro

Links

Landscapes

  • Radar Systems Or Details Thereof (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un aparat pentru prelucrarea semnalului provenit de la carduri RFID (radio-frequency identification), care funcţionează prin modularea semnalului retroîmprăştiat. Aparatul conform invenţiei este constituit dintr-un aparat (1) de interogare ce emite un semnal radio în domeniul frecvenţelor înalte sau al microundelor, un element (2) RFID care se identifică prin reemisia semnalului de interogare, după ce îi aplică o modulaţie specifică, şi un aparat (3) de citire, care poate afişa semnalele recepţionate din mediul înconjurător, într-o bandă de frecvenţe pe care este acordat, identificând cel puţin un anumit element RFID specific, aparat (3) de citire ce poate face corp comun cu aparatul (1) de interogare, iar în vederea identificării elementului (2) RFID, aparatul (3) de citire efectuează prelucrări suplimentare ale semnalului recepţionat, în funcţie de caracteristicile impuse aplicaţiei: amplificare, schimbare de frecvenţă, demodulare, filtrare, decizia recunoaşterii.

Description

Invenția se referă la un aparat care prelucrează semnalul de înaltă frecvență existent la ieșirea unei antene de recepție utilizată în sistemele de identificare RFID (Radio-frequency identification) a obiectelor prevăzute cu un circuit specific gamei de frecvențe utilizate pentru identificare prin retro-împraștierea undelor radio (backscattering). Aparatul care face obiectul invenției are aplicabilitate în domeniul identificării fizice sau localizării spațiale a obiectelor care au atașat cel puțin un cârd specific, cu funcționare la frecvențe înalte (RF) sau microunde, până în domeniul undelor milimetrice (zeci de GHz).
Un sistem de identificare RFID, a cărui structură simplificată este prezentată în Figura 1 și care funcționează în domeniul frecvențelor înalte sau al microundelor prin retro-împrăștierea unui semnal incident, este constituit de regulă din:
• Un aparat de interogare (1), al cărui rol este acela de a emite în spațiul înconjurător un semnal radio în domeniul frecvențelor înalte sau al microundelor.
• Elementul RFID (2), care se identifică prin re-emisia semnalului de interogare după ce îi aplică o modulație specifică.
• Un aparat de citire (3) care poate afișa semnalele recepționate din mediul înconjurător într-o bandă de frecvențe pe care este acordat, identificând cel puțin un anumit element RFID specific; acest aparat poate să facă corp comun cu aparatul de interogare. De obicei, în vederea identificării elementului RFID, aparatul de citire efectuează prelucrări suplimentare ale semnalului recepționat, în funcție de caracteristicile impuse aplicației: amplificare, schimbare de frecvență, demodulare, filtrare, decizia recunoașterii etc.
In fapt, aceasta este descrierea unui sistem de comunicații radio de mică putere, având structura și modul de funcționare dedicate aplicației de identificare.
Conform schemei bloc din Figura 2, sistemul de identificare RFID funcționează astfel:
1. Generatorul de semnal RF/microunde (4) emite în spațiul înconjurător, prin antena de emisie asociată (5), un semnal de frecvență fixă sau variabilă, în funcție de aplicație.
2. Elementul RFID (2) recepționează prin antena RFID (6) semnalul incident provenit de la aparatul de interogare (1) pe care îl modulează - prin reflexie - de către un dispozitivul (7) care poate fi o diodă modulatoare comandată de semnalul de la un generator de funcții (8) sau de către un filtru cu undă acustică de suprafață (SAW - Surface Acoustic Wave) care nu necesită un semnal special de comandă. O parte semnificativă din semnalul modulat este re-emisă în spațiul înconjurător de aceeași antenă RFID (6), prin efectul de retro-împrăștiere.
3. Aparatul de citire (3) primește prin antena de recepție proprie (9) semnalele existente din spațiul înconjurător, prelucrând prin intermediul receptorului (10) toate componentele spectrale corespunzătoare existente în banda de frecvențe analizată, ceea ce permite selecția sau identificarea elementelor RFID prin „amprenta” specifică semnalului re-emis de acestea, în condițiile unui nivel extrem de redus al semnalului recepționat. Din punct de vedere al componenței semnalului, antena de recepție (9) captează atât o parte din semnalul radiat în spațiu de antena de emisie (5) a aparatului de interogare (1) cât și o parte din semnalul re-emis de antena RFID (6), astfel încât spectrul observat pe ecranul unui analizor de spectru folosit în locul receptorului (10) va avea aspectul din Figura 3, cu o diferență de amplitudine de mai multe
OFÎciuL DE STAT PENTRU INVENTA Șl MĂRCI
Cerere de brevet de invenție
Nr. .....
fi-2 0 1 0 - 0 ’ 0 7 3 -0 8 -11- 2010 ordine de mărime între purtătoarea (11) și benzile laterale (12) și (13) care conțin informația de identificare a cârdului R.F1D.
Este cunoscută o soluție tipică, prezentată în Figura 4, de receptor superheterodină pentru aparatul de citire, care utilizează cel puțin o schimbare de frecvență a semnalului de la intrare înaintea demodulării sau detecției necesară obținerii semnalului de joasă frecvență ce conține informația de recunoaștere a cârdului R.FID. Acest receptor este constituit din antena de recepție (14), amplificatorul (15), circuitul schimbător de frecvență (16) care convertește frecvența semnalul recepționat de la o valoare mare într-un semnal a cărui frecvență este mult redusă (frecvență intermediară). Conversia de frecvență are loc în prezența semnalului provenind de la oscilatorul local (17) care poate fi stabilizat de un oscilator de referință cu cuarț. Semnalul de frecvență intermediară este amplificat de amplificatorul de frecvență intermediară (18) după care este prelucrat de circuitul demodulator/detector (19) care are rolul de a extrage informația conținută în benzile laterale (12) și/sau (13), în vederea prelucrării într-un filtru de selecție (de tip trece-bandă) adecvat (20).
Distanța maximă la care poate fi identificat elementul R.FID este determinată de raportul semnal/zgomot la ieșirea receptorului (10) și acest parametru poate fi îmbunătățit, de regulă, prin reducerea benzii de trecere a acestuia, deoarece puterea maximă a emițătorului este limitată de reglementările radio aplicabile benzii de frecvență în care funcționează sistemul. In cazul receptorului superheterodină, este necesar ca banda filtrului de selecție (20) să fie cât mai îngustă, dar în strânsă corelație cu eroarea relativă și/sau stabilitatea în frecvență a oscilatoarelor încorporate în aparatele de interogare și de citire. De exemplu, în cazul sistemului de recepție tip superheterodină, dacă se consideră o eroare relativă a oscilatorului de referință din sistemul de recepție de maxim +10 ppm (părți per milion) față de oscilatorul de referință utilizat în aparatul de interogare și o frecvență a purtătoarei de 5GHz, atunci eroarea de frecvență a purtătoarei semnalului demodulat este de +50 kHz, ceea ce impune ca banda minimă a circuitului de prelucrare a semnalului demodulat să fie cel puțin 100 kHz, valoare la care trebuie să se adauge și banda efectivă a semnalui modulator.
Rezultă că dezavantajul acestei soluții constă în dependența impusă dintre banda receptorului, care trebuie să fie cât mai îngustă din cauza necesității de a menține raportul semnal/zgomot ridicat în condiția unui nivel de multe ori extrem de scăzut la intrarea în receptorul superheterodină și eroarea reală de frecvență după demodulare care este direct proporțională cu erorile oscilatoarelor de referință ale aparatului de interogare și aparatului de citire, ceea ce obligă la utilizarea unei benzi de frecvență (mult) mai largă decât ar fi necesar. De asemenea, prețul unui astfel de echipament este mare din cauza complexității oscilatorului local acordabil și cu stabilitate ridicată a frecvenței generate.
Problemele tehnice pe care le rezolvă invenția constau în:
a) sensibilitatea mare a sistemelor actuale la eroarea relativă și/sau stabilitatea în frecvență cumulată a aparatelor de interogare și de citire din sistemele de identificare tip RF1D;
b) limitarea distanței de citire/identificare a cârdurilor RF1D din cauza raportului semnal/zgomot dependent de banda minimă de prelucrare impusă de erorile de frecvență;
c) structura complicată a aparatului de citire din cauza oscilatorului local acordabil atunci cănd este necesară funcționarea într-o bandă largă de frecvențe.
Avantajele invenției în raport cu stadiul actual constau în:
• Reducerea importantă a influenței pe care o are eroarea cumulată de frecvență a oscilatoarele de referință utilizate în aparatul de interogare și în aparatul de citire.
c\-2 Ο 1 Ο - Ο 1 Ο 73 - 0 8 -11- 2010 • Creșterea distanței maxime de interogare/răspuns a cârdului RFID ca urmare a îmbunătățirii raportul semnal/zgomot la ieșirea aparatului de citire prin filtrare de bandă foarte îngustă, posibilă numai prin efectul reducerii menționate a influenței erorii cumulate de frecvență.
• Simplitatea structurii circuitelor de înaltă frecvență ale aparatului de citire, deoarece acesta nu are nevoie de un oscilator local propriu.
• Flexibilitate în poziționarea spațială a aparatelor de interogare și citire, deoarece nu este necesară o legătură mecanică între ele.
în continuare se dă un exemplu de realizare a invenției privind aparatul pentru prelucrarea semnalului provenit de la cârduri RFID care funcționează prin modularea semnalului retro-împrăștiat, conform schemei bloc din Figura 5 și a schemei electrice din Figura 6. Antena de recepție (21) captează atât semnalul emis de aparatul de interogare cât și semnalul re-emis de elementul RFID după modulare, semnalul rezultant din suma celor doua componente fiind amplificat de amplificatorul-limitator (22) al cărui câștig se alege suficient de mare, astfel încât semnalul corespunzător purtătoarei (11) la ieșire să fie limitat la o valoare prestabilită, de câțiva miliwatt, pentru valorile uzuale estimate sau observate ale nivelului acesteia la ieșirea antenei de recepție; amplificarea circuitului (22) poate fi reglabilă, în fincție de cerințele aplicației. Semnalul astfel amplificat și limitat este aplicat , la intrarea circuitului demodulator/detector specializat (23) detaliat în Figura 6: un filtru trece-sus (25), un filtru trece-jos (26) și demodulatorul/detector (27) cu element neliniar (de exemplu o diodă Schottky) al cărui rol este de a extrage informația de identificare din benzile laterale (12) și/sau (13), în prezența purțătoarei (11). Filtrele (25) și (26) separă între ele, cu pierderi minime, căile semnalelor de înaltă și joasă frecvență prin valorile impedanțelor lor de intrare: filtrul trece-sus (25) permite trecerea semnalelor corespunzătoare purtătoarei și benzilor laterale, de înaltă frecvență, de la amplificatorul-limitator (22) către elementul neliniar (27) unde are loc demodularea/detecția dar blochează trecerea semnalului obținut după demodulare spre amplificatorul-limitator deoarece acest filtru are o impedanță de intrare foarte mare la joasă frecvență. In schimb, filtrul trece-jos (26) permite trecerea numai a semnalului de joasă frecvență obținut după demodulare de la elementul neliniar către filtrul de selecție (24) dar blochează trecerea către filtrul de selecție a semnalului de înaltă frecvență deoarece prezintă o impedanță de intrare foarte mare pentru acest semnal.
în cazul utilizării sistemului propus, eroarea de frecvență este proporțională numai cu frecvența de modulație, care de regulă este mult mai mică decât frecvența purtătoare a semnalului emis de unitatea de interogare. De exemplu, dacă frecvența semnalului modulator este 5 MHz, atunci eroarea de frecvență după demodulare devine +50 Hz pentru aceeași eroare relativă a oscilatorului de referință din sistemul de recepție de +10 ppm față de oscilatorul de referință utilizat în aparatul de interogare considerată la receptorul superheterodină, deci banda minimă a circuitului de prelucrare a semnalului demodulat poate fi 100 Hz (cu trei ordine de mărime sub valoarea minimă calculată la sistemul de recepție tip superheterodină), la care se adaugă banda semnalului modulator.
Referințe bibliografice

Claims (4)

  1. Revendicări
    1. Aparat pentru prelucrarea semnalului provenit de la un element RFID care funcționează prin retroîmprăștierea semnalului modulat caracterizat prin aceea că informația transmisă de cârdul RFID este extrasă prin mixarea semnalului retro-împrăștiat după procesul de modulare (în consecință are cel puțin două benzi laterale) cu purtătoarea emisă de aparatul de interogare (aceasta are amplitudinea cu câteva ordine de mărime mai mare decât amplitudinea semnalului retroîmprăștiat) folosind un dispozitiv neliniar (de exemplu o diodă Schottky) plasat într-o structură compusă din cel puțin două filtre care asigură separarea eficientă a semnalelor de înaltă frecvență, modulat, și semnalul obținut după demodulare, pentru ca acesta din urmă să fie transmis către filtrul de bandă îngustă care îmbunătățește raportul semnal/zgomot înaintea deciziei de recunoaștere a elementului RFID.
  2. 2. Aparat pentru prelucrarea semnalului provenit de la un element RFID care funcționează prin retroîmprăștierea semnalului modulat, conform revendicării 1, Caracterizat prin aceea că nu există o legătură directă de tip mecanic între aparatul de interogare și aparatul de citire ci doar un cuplaj electromagnetic prin faptul că aparatul de interogare radiază semnalul de înaltă frecvență în mediul înconjurător, ceea ce constituie un avantaj privind flexibilitatea amplasării în spațiu a celor două aparate.
  3. 3. Aparat pentru prelucrarea semnalului provenit de la un element RFID care funcționează prin retroîmprăștierea semnalului modulat, conform revendicării I, caracterizat prin aceea că este realizat conform schemei bloc din Figura 5, și anume o antenă de recepție care transmite către amplificatorul-limitator atât semnalul re-emis de cârdul RFID cât și semnalul recepționat de la aparatul de interogare prin efect de proximitate, amplificatorul-limitator având un câștig ridicat necesar limitării purtătoarei la o valoare prestabilită din proiectare, un demodulator/detector specializat și un filtru de selecție de tip trece-bandă cu banda de trecere suficient de îngustă încât raportul semnal/zgomot să fie optim pentru identificarea cârdului RFID la distanța impusă, în timp ce semnalul demodulat este menținut în interiorul benzii de trecere pentru toleranța de frecvență cunoscută a semnalului modulator.
  4. 4. Aparat pentru prelucrarea semnalului provenit de la un element RFID care funcționează prin retroîmprăștierea semnalului modulat, conform revendicării 3, caracterizat prin aceea că semnalul total de la ieșirea amplificatorului-limitator este aplicat unui dispozitiv neliniar prin intermediul filtrului de separație prezentat în Figura 6 care este compus dintr-o secțiune trece-sus și o secțiune trece-jos pentru separarea optimă a componentelor de frecvență foarte înaltă provenite de la ieșirea amplificatorului-limitator de semnalul demodulat/detectat, de joasă frecvență, care este direcționat către un filtru trece-bandă cu banda de trecere foarte îngustă pentru îmbunătățirea raportului semnal/zgomot în vederea creșterii probabilității de recunoaștere a cârdului RFID la distanțe mai mari. Dispozitivul neliniar are rolul de a extrage informația conținută în benzile laterale ale semnalului recepționat prin procesul de demodulare/detecție care are loc prin prezența purtătoarei șj a benzilor laterale la intrarea în aparat.
ROA201001073A 2010-11-08 2010-11-08 Aparat pentru prelucrarea semnalului provenit de la carduri rfid care funcţionează prin modularea semnalului retro-împrăştiat RO127585A8 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201001073A RO127585A8 (ro) 2010-11-08 2010-11-08 Aparat pentru prelucrarea semnalului provenit de la carduri rfid care funcţionează prin modularea semnalului retro-împrăştiat

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201001073A RO127585A8 (ro) 2010-11-08 2010-11-08 Aparat pentru prelucrarea semnalului provenit de la carduri rfid care funcţionează prin modularea semnalului retro-împrăştiat

Publications (2)

Publication Number Publication Date
RO127585A2 true RO127585A2 (ro) 2012-06-29
RO127585A8 RO127585A8 (ro) 2016-05-30

Family

ID=46319416

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA201001073A RO127585A8 (ro) 2010-11-08 2010-11-08 Aparat pentru prelucrarea semnalului provenit de la carduri rfid care funcţionează prin modularea semnalului retro-împrăştiat

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO127585A8 (ro)

Also Published As

Publication number Publication date
RO127585A8 (ro) 2016-05-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US9742468B2 (en) Method and solution of data transmission from the transponder to the reader, especially in payment solutions with a mobile communication device
CA3062872A1 (en) Radio frequency identification device and method
ATE514237T1 (de) Vorrichtung, system und verfahren zur funkkommunikation
MXPA03009244A (es) Sistema de identificacion de radio-frecuencia de salto de frecuencia.
US8811542B2 (en) HDX demodulator
EP1929428B1 (en) Automatic data collection device, method and article for avoiding interference
US7242259B2 (en) Active backscatter transponder, communication system comprising the same and method for transmitting data by way of such an active backscatter transponder
JP6234883B2 (ja) Rfidリーダライタ装置、rfidリーダライタシステム、及びrfid読取方法
US8971802B2 (en) Near field communication apparatus
US7734270B2 (en) Method and apparatus for an enhanced RFID tag interrogator
KR101378282B1 (ko) Rfid 리더기의 수신감도 개선 장치 및 방법
AU2019201578A1 (en) Method and system for health monitoring using amplitude modulated continuous wave microwave signal
US10554472B2 (en) Concept for enhancing performance in backscatter systems or load systems
US7425895B2 (en) Reader device for contactless reading of transponder data
RO127585A2 (ro) Aparat pentru prelucrarea semnalului provenit de la carduri rfid care funcţionează prin modularea semnalului retro-împrăştiat
Boaventura et al. Enhanced front-end to extend reading range of commercial RFID readers using efficient multisine signals
JP3931808B2 (ja) 通信システムの質問器、及び応答器
KR100366268B1 (ko) 수동 트랜스폰더 인식 시스템
KR101416991B1 (ko) Rfid 송수신 시스템
EP0649111A1 (en) Noise reduction in identification system
KR100999710B1 (ko) 알에프 장치 및 그 제어방법
RU2498341C1 (ru) Способ обнаружения объектов, содержащих нелинейные элементы
WO2008002137A1 (en) Transceiver device for responder signals
JP4020206B2 (ja) 非接触スマートカード呼掛け装置
JP2008301235A (ja) リーダ装置