RO126270B1 - Implant modular pentru fracturile de paletă humerală - Google Patents

Implant modular pentru fracturile de paletă humerală Download PDF

Info

Publication number
RO126270B1
RO126270B1 ROA200900988A RO200900988A RO126270B1 RO 126270 B1 RO126270 B1 RO 126270B1 RO A200900988 A ROA200900988 A RO A200900988A RO 200900988 A RO200900988 A RO 200900988A RO 126270 B1 RO126270 B1 RO 126270B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
implant
plate
humeral
fractures
tubular sleeve
Prior art date
Application number
ROA200900988A
Other languages
English (en)
Other versions
RO126270A2 (ro
Inventor
Eduard Mitroi
Original Assignee
Eduard Mitroi
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Eduard Mitroi filed Critical Eduard Mitroi
Priority to ROA200900988A priority Critical patent/RO126270B1/ro
Publication of RO126270A2 publication Critical patent/RO126270A2/ro
Publication of RO126270B1 publication Critical patent/RO126270B1/ro

Links

Landscapes

  • Prostheses (AREA)
  • Surgical Instruments (AREA)

Description

Invenția se referă la un implant destinat fixării fracturilor de paletă humerală, cu sau fără cominuție articulară. în fracturile condilului medial poate fi folosit ca unic material de osteosinteză. în fracturile cu separare epifizară este necesar a fi folosit în combinație cu un implant aplicat pe coloana laterală a extremității distale a humerusului. Materialul din care poate fi confecționat poate fi oricare dintre cele aprobate până în prezent pentru realizarea implanturilor de osteosinteză a acestui gen de fracturi.
Imperativele tratamentului chirurgical al fracturilorde paletă humerală sunt reconstrucția anatomică a articulației și fixarea cât mai rigidă în vederea mobilizării imediate a cotului. Acest ultim deziderat implică deseori utilizarea unor implanturi voluminoase și aborduri extensive, devascularizante, nelipsite de riscuri. încercarea de a diminua acești factori (ca, de exemplu, metoda șuruburilor în triangulație în fracturile transcondiliene, sau a broșelor Kirschner introduse percutanat) conduce, de cele mai multe ori, la un montaj fragil, incompatibil cu o mobilizare precoce a articulației. Remarcăm astfel doi factori complementari: pe de o parte, robustețea montajului, iar pe de altă parte, trauma tisulară și volumul materialului de osteosinteză.
Se cunoaște un dispozitiv de fixare internă în cazul fracturilor humerale (JP 2002153468), compus dintr-o placă prevăzută cu niște găuri și având, la unul dintre capete, un manșon tubular prin care trece un șurub pentru fixarea fragmentelor osoase.
Se mai cunoaște un implant pentru stabilizarea unei fracturi humerale (US 6468278 B1), ce are în compunere o placă prevăzută cu trei găuri pe direcție longitudinală, pentru fixarea cu șuruburi standard a implantului în zona afectată. La partea superioară a plăcii sunt prevăzute două căi de ghidare, sub forma unor găuri oblice, pentru inserarea șuruburilor de implant.
Dezavantajele acestor dispozitive de fixare internă, în cazul fracturilor humerale, sunt abordurile invazive, cu stabilitate deficitară a montajului.
Problema tehnică pe care își propune să o rezolve invenția constă în realizarea unei osteosinteze apelând la o tehnică miniinvazivă prin abordul minim, suficient fixării fracturilor fără cominuție (transcondiliene cu sau fără traiect intercondilian), și prin rigiditatea montajului obținut prin ancorarea la un implant fixat în coloana laterală humerală (sau direct la aceasta, în cazul fracturilor unicondiliene mediale).
Implantul modular pentru fixarea fracturilorde paletă humerală, conform invenției, având în compunere o placă prevăzută cu niște găuri, solidară cu un manșon tubular, pentru trecerea unui șurub pentru implant, rezolvă problema tehnică și înlătură dezavantajele menționate prin aceea că placa este realizată sub formă de semilună, prevăzută cu cinci găuri, iar conectarea dintre placă și manșonul tubular este făcută de un segment de legătură, orientat la 80.. .90° față de placă și la 70...75° față de segmentul de legătură, iar șurubul care culisează prin manșonul tubular este prevăzut cu un cap cilindric, o porțiune netedă și un vârf autofiletant.
Invenția își propune să rezolve această problemă prin volumul mic și simplitatea implantului. în fracturile cominutive sunt necesare aborduri mai largi, implantul păstrând totuși avantajele fixării stabile cu un volum minim al materialului de osteosinteză, și păstrarea inserțiilor de pe fețele laterală și anterioară a epitrohleei (ligament colateral intern, mușchi epitrohleeni), cu vascularizația aferentă.
Avantajele utilizării implantului propus sunt următoarele:
- traumă tisulară minoră;
- posibilitatea implantării prin abord miniinvaziv;
- volum redus al materialului de osteosinteză;
- conferirea unui suport medial al fragmentelor fracturate ale trohleei humerale prin placa din compunerea implantului;
- fixare eficientă prin solidarizarea implantului la coloana laterală a humerusului distal prin diverse mijloace de fixare transversală, ce trec prin găurile practicate în placa ce intră în alcătuirea implantului;
RO 126270 Β1
- simplitatea designului, cu posibilitatea realizării cu un cost redus, semnificativ mai mic 1 decât cel al plăcilor de osteosinteză utilizate actualmente în fracturile paletei humerale.
Se dă în continuare un exemplu de realizare a implantului modular pentru fracturile de 3 paletă humerală, conform invenției, în legătură cu fig. 1...12, ce reprezintă:
- fig. 1, vedere de ansamblu a implantului conform invenției; 5
- fig. 2, vedere de ansamblu a componentei A din alcătuirea implantului de la fig. 1, cu descompunere fictivă în trei segmente, pentru facilitarea descrierii și a desenelor; 7
- fig. 3 și 4, vederi din două planuri ortogonale ale componentei A din alcătuirea implantului de la fig. 1; 9
- fig. 5, secțiune prin planul de simetrie al componentei A;
- fig. 6 și 7, secțiune transversală a segmentului de legătură 2; 11
- fig. 8, vedere radiografică a plăcii 1;
- fig. 9, 10 și 11, componenta B din alcătuirea implantului de la fig. 1: vedere laterală 13 (fig. 9), secțiune longitudinală (fig. 11) și vedere axială a unei porțiuni o (fig. 10);
-fig. 12, exemplu de fixare a unei fracturi trans-intercondiliene humerale drepte-vedere 15 posteromedială.
Implantul conform invenției are în alcătuire două componente: 17
- o componentă A, care prezintă trei segmente: primul segment este o placă 1, semilunară sau reniformă, care se aplică pe fața medială a trohleei humerale, îndoită simetric 19 față de axul transversal (conform fig. 8), prevăzută cu niște găuri a, b, c, d și e destinate trecerii unor șuruburi, broșe Kirschner sau bulonaje, și continuată cu un segment intermediar de 21 legătură 2, la rândul său continuat cu un manșon tubular3, angulat la 70...75° față de segmentul de legătură 2, și prin care se introduce o componentă B; 23
- componenta B este reprezentată de un șurub autotarodant de lungime variabilă (între și 140 mm), filetat pe o lungime de 20 mm, ce reprezintă un vârf autofiletant m, cu carac- 25 teristici specifice fileturilor șuruburilor de corticală de 4 mm, conform normei ISO 5835-1, cu o porțiune cilindrică netedă n și cu un cap cilindric o cu locaș hexagonal p. îmbinarea dintre cele 27 două componente A și B și configurația montajului după implantare sunt ilustrate în fig. 1 și 12.
Deși exemplificările sunt doar pentru o fractură de paletă humerală dreapta, implantul 29 poate fi utilizat și în fracturile de paletă humerală stânga, având un plan de simetrie longitudinal - fig. 1,2, 3 și 8. 31
Referitor la modalitatea de implantare, succesiunea de pași este următoarea:
După reducerea și fixarea provizorie a traiectelor de fractură se trece la implantarea 33 componentei A utilizându-se o capsulotomie juxtaolecraniană și juxtatrohleeană internă, menajând ligamentul colateral medial și nervul ulnar care este îndepărtat împreună cu capsula 35 articulară medială. Folosind un dispozitiv de ghidaj, se introduce o broșă Kirschner prin fața inferioară a epitrohleei, în direcție oblică cranială și laterală, până la corticala laterală a diafizei 37 humerale. Dacă traiectul acesteia este corespunzător, se majorează tunelul rezultat cu un burghiu de 3,0 mm. Corticala inferioară a epitrohleei se forează cu un burghiu de 5,5 mm. Este 39 preferabil ca țesutul spongios din coloana medială să nu fie evacuat prin forare cu acest burghiu, ci impactat cu un instrument bont cu diametru de 5...5,5 mm, în vederea obținerii unui 41 suport osos cât mai dens pentru implant. în tunelul astfel realizat se introduce manșonul tubular 3 al componentei A, componentă a cărei placă 1 se aplică pe fața medială a trohleei humerale. 43 Se introduce ulterior șurubul culisant B prin manșonul tubular 3, fixându-se cu segmentul filetat m în diafiza laterală humerală, fără a-l strânge în acest moment. Se fixează materialul de 45 osteosinteză pe coloana laterală humerală, implant care necesită cel puțin o gaură poziționată cu diametrul în plan sagital astfel încât, în etapa imediat următoare, să se poată solidariza cele 47
RO 126270 Β1 două implanturi prin șuruburi/broșe Kirschner/bulonaj dispuse în plan coronal, în direcție mediolaterală. Acestea din urmă, fiind ancorate de cele două dispozitive fixate solid pe coloanele de rezistență ale humerusului, acționează ca o grindă și se opun forțelor de forfecare din plan sagital și coronal. Montajul se definitivează prin compactarea focarului transversal de fractură. Pe partea medială, aceasta se realizează prin strângerea șurubului B care, prin porțiunea o, antrenează componenta A într-o direcție caudocranială împreună cu șurubul/șuruburile trecute prin găurile a, b, c, d, e ale plăcii 1.
Beneficiul maxim care poate fi obținut cu acest implant îl constituie osteosinteza fracturilor transcondiliene sau diacondiliene printr-o tehnică miniinvazivă, înlocuind montajul standard voluminos cu două plăci și aproximativ 10 șuruburi.

Claims (5)

  1. Revendicări 1
    1. Implant modular pentru fixarea fracturilor de paletă humerală, având în compunere 3 o placă (1) prevăzută cu niște găuri, solidară cu un manșon tubular (3), pentru trecerea unui șurub pentru implant, caracterizat prin aceea că placa (1) este realizată sub formă de 5 semilună, prevăzută cu cinci găuri (a, b, c, d, e), iar conectarea dintre placă și manșonul tubular (3) este făcută de un segment de legătură (2), orientat la 80...90° față de placă (1) și la 70...75° 7 față de segmentul de legătură (2), iar șurubul care culisează prin manșonul tubular (3) este prevăzut cu un cap cilindric (o), o porțiune netedă (n) și un vârf autofiletant (m). 9
  2. 2. Implant conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că placa (1) se aplică pe fața medială a trohleei humerale, conferind sprijin medial fragmentelor fracturate trohleene. 11
  3. 3. Implant conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că prin găurile (a, b, c, d, e) din alcătuirea plăcii (1) se implantează șuruburi, buloane sau broșe Krischner care conectează 13 și solidarizează implantul cu un material de osteosinteză fixat pe coloana laterală humerală, pentru rigidizarea montajului și contracararea forțelor de destabilizare din plan coronal și sagital. 15
  4. 4. Implant conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că ansamblul realizează o compactare a focarului de fractură transversal humeral prin strângerea șurubului care culisează 17 în manșonul tubular (3) și antrenează ansamblul într-o direcție caudocranială.
  5. 5. Implant conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că acesta stabilizează o 19 parte a fracturilor de paletă humerală prin practicarea unei mini incizii para olecraniene mediale.
ROA200900988A 2009-11-27 2009-11-27 Implant modular pentru fracturile de paletă humerală RO126270B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA200900988A RO126270B1 (ro) 2009-11-27 2009-11-27 Implant modular pentru fracturile de paletă humerală

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA200900988A RO126270B1 (ro) 2009-11-27 2009-11-27 Implant modular pentru fracturile de paletă humerală

Publications (2)

Publication Number Publication Date
RO126270A2 RO126270A2 (ro) 2011-05-30
RO126270B1 true RO126270B1 (ro) 2016-08-30

Family

ID=44502475

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA200900988A RO126270B1 (ro) 2009-11-27 2009-11-27 Implant modular pentru fracturile de paletă humerală

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO126270B1 (ro)

Also Published As

Publication number Publication date
RO126270A2 (ro) 2011-05-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8784498B2 (en) Method and apparatus for fusing the bones of a joint
US20200015867A1 (en) Intramedullary ankle technique and system
WO2009134441A2 (en) Femoral and tibial base components
US20140163688A1 (en) Malleolar Replacement Devices
US20100137996A1 (en) Femoral and tibial base components
JP6086993B2 (ja) 骨切り術用インプラント
AU2009241768B2 (en) Femoral and tibial base components
WO2010054363A1 (en) Locking rod fusion device
US20120191211A1 (en) Foot and ankle implant and associated method
CN110478091A (zh) 一种腰椎椎间融合器及其应用
CN105012003A (zh) 一种用于治疗长骨骨折的内固定钢板
RO126270B1 (ro) Implant modular pentru fracturile de paletă humerală
RU2312634C1 (ru) Вильчатая пластинка для остеосинтеза переломов мыщелков большеберцовой кости
RO127162B1 (ro) Implant modular pentru fixarea fracturilor de paletă humerală
Gausepohl et al. The fragment fixation system in intra-articular and periarticular fractures
RU156762U1 (ru) Фиксатор для остеосинтеза переломов дистальной части бедренной кости
CN113499132B (zh) 一种支撑固定在股骨颈皮质骨上的交叉螺钉系统
RU2373882C1 (ru) Штифт для артродеза голеностопного сустава
RO126084B1 (ro) Sistem de plăci modulare pentru osteosinteza fracturilor oaselor lungi şi metodă de utilizare a acestora
RU2445029C2 (ru) Способ повышения стабильности накостного остеосинтеза при хирургическом лечении несовершенного остеогенеза
Hsu et al. Advances in tibial nailing
Vishwanathan Implantology of Fracture of the Distal Humerus
TWI680741B (zh) 截骨術植體
CN111938882A (zh) 一种经后路寰枢椎侧块关节融合固定器组件
Matis Current techniques of fracture fixation in dogs and cats.