RO125895A0 - Sistem electronic multifuncţional de carte audio - Google Patents

Sistem electronic multifuncţional de carte audio Download PDF

Info

Publication number
RO125895A0
RO125895A0 ROA201000573A RO201000573A RO125895A0 RO 125895 A0 RO125895 A0 RO 125895A0 RO A201000573 A ROA201000573 A RO A201000573A RO 201000573 A RO201000573 A RO 201000573A RO 125895 A0 RO125895 A0 RO 125895A0
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
book
audio
page
magnetic
graphic
Prior art date
Application number
ROA201000573A
Other languages
English (en)
Other versions
RO125895B1 (ro
Inventor
Şerban Mihai Ilie
Original Assignee
Şerban Mihai Ilie
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Şerban Mihai Ilie filed Critical Şerban Mihai Ilie
Priority to ROA201000573A priority Critical patent/RO125895B1/ro
Publication of RO125895A0 publication Critical patent/RO125895A0/ro
Publication of RO125895B1 publication Critical patent/RO125895B1/ro

Links

Landscapes

  • Electrically Operated Instructional Devices (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un sistem electronic multifuncţional de carte audio, destinat a fi folosit în domeniul educaţiei, îndeosebi a cărţilor ilustrate pentru preşcolari sau a celor pentru învăţarea limbilor străine, unde informaţia audio poate conţine modul de pronunţare a diferitelor cuvinte sau fraze, dar şi în alte domenii, cum ar fi comerţ, publicitate, jocuri şi altele asemenea. Sistemul conform invenţiei este alcătuit, în principal, dintr-o carte (100) audio propriu-zisă, ce face parte dintr-o serie de cărţi audio, având pagini (103) care conţin articole (104) constând din text (106) şi/sau reprezentări grafice (105), şi dintr-un dispozitiv magnetic (400), ce poate fi un creion cu vârf (401) magnetic, utilizat pentru selectarea, dintr-o pagină (103), a unui articol (104) din carte (100) pentru care se doreşte ascultarea unei înregistrări audio asociate acestuia, precum şi dintr-un suport (200) pe care se fixează cartea (100) şi în care este montat un dispozitiv (300) electronic cu microprocesor care asigură identificarea automată a articolului (104) selectat de utilizator, a paginii (103) curente şi a cărţii (100) din serie, şi redă o înregistrare audio corespunzătoare.

Description

OFICIUL DE STAT PEOTRU m
Cerere de brevet de invenție
Nr. .....
Data depozit . ...3.0..-.06.-. 20311.
Sistem electronic multifuncțional de carte audio
Invenția se refera la un sistem electronic multifuncțional de carte audio destinat a fi folosit in domeniul educației, îndeosebi al cărților ilustrate pentru preșcolari sau al celor pentru invatarea limbilor străine, unde informația audio poate conține modul de pronunțare a diferitelor cuvinte, sau fraze, dar si in alte domenii, cum ar fi comerț, publicitate, jocuri, precum si alte domenii conexe sau similare.
Sunt cunoscute cateva produse oarecum similare cu cel ce face obiectul invenției: “Audio-globul”, ce face obiectul brevetului de invenție RO 112934 Bl, care este format dintr-un glob pământesc avand imprimata harta geopolitica a lumii si 192 de fotodiode montate in dreptul capitalelor statelor si care, in urma obturării cu degetul a unei fotodiode, reda informatii audio referitoare la statul respectiv.
Mai este cunoscut un produs numit “Primul meu abecedar ilustrat in limba engleza” editata de Editura Prut, 2007, București, Romania si Editorial LIBSA, 2007, Madrid, Spania. Acesta este format dintr-o carte insotita de o tastatura cu 36 taste, iar pe fiecare tasta sunt imprimate: o litera a alfabetului, un cuvânt care începe cu respectiva litera si imaginea respectivului obiect. La apasarea unei taste cu degetul este redata o înregistrare audio in care sunt pronunțate litera alfabetului si cuvântul corespunzător tastei respective. Tastatura nu este legata funcțional de cartea tipărită.
De asemene mai este cunoscuta cartea publicata de editura Teora sub numele “Prima mea carte de limba engleza - ABC”. Cartea, pe langa paginile tipărite, are o tastatura cu 26 de taste ce sunt inscripționate cu literele alfabetului, precum si un comutator care schimba modul in care este interpretata apasarea unei taste. Astfel, in primul mod, la apasarea unei taste, este redata o înregistrare audio cu pronunțarea literei respective din alfabet. In al doilea mod, la apasarea unei taste este redata o înregistrare audio cu un cuvânt care începe cu litera respectiva, iar ulterior cuvântul respectiv este pronunțat pe litere. Tastatura nu este lagata funcțional de cartea tipărită.
In cazul celor trei dispozitive de mai sus, informația audio este redata ca o explicație si in legătură cu informația tipărită in drepul elementului care declansaza audiția. In cazul audioglobului informația audio este referitoare la tara careia ii este asociata fotodioda respectiva, iar in cazul celorlalte doua cârti, informația audio este referitoare la elementele tipărite pe butonul respectiv - litera respectiva sau un cuvânt ce începe cu acea litera.
Cele trei tipuri de dispozitive susmenționate au dezavantajul ca informația tipărită (harta geopolitica a lumii, respectiv litera si/sau cuvântul înscris pe tasta), este una fixa, neputand fi schimbata. Un alt dezavantaj este cel legat de numărul senzorilor optici, respectiv de numărul tastelor, cu care este proporțional numărul înregistrărilor audio disponibile. Daca in cazul audio-globului pentru a putea monta un număr mare de senzori optici (192 la număr) si ca aceștia sa fie suficient de departati unul de altul, 1 pentru a nu activa decât unul la o atingere cu degetul (cum ar fi de exemplu cei din zona Americii Centrale unde avem multe state mici si apropiate intre ele), aceasta determina o dimensiune destul de însemnata a audioglobului. Pe de alta parte, in cazul celor doua cârti, informația este limitata la cele 36 si respectiv 26 de articole, care sunt insuficiente chiar pentru invatarea unui vocabular de baza al unei limbi străine.
Mai este cunoscut brevetul US 6865367 B2 din 08.03.2005 intitulat “Voice book device”, care se refera la o carte si un suport pentru carte care identifica paginile din carte si reda o înregistrare audio corespunzătoare paginii la care este deschisa cartea. Fiecare pagina din carte are o parte transparenta unde se afla elementele reflexive pentru identificarea paginii si o alta parte unde este tipărită informația utila. Un număr de fotoelemente egal cu numărul de pagini din carte se afla in suportul pentru carte, sub partea transparenta a cârtii, fiind necesare pentru identificarea paginii la care este deschisa cartea.
Un prim dezavantaj al acestei soluții este acela ca fiecare pagina a cârtii este formata din doua materiale (o zona transparenta pentru identificarea paginii si o alta zona in care este tipărită informația utila), ceea ce conduce la costuri de fabricație ridicate. Un al doilea dezavantaj este acela ca folosește un număr de senzori optici egal cu numărul de pagini din carte, care pe langa costurile ridicate raportate la numărul de pagini, limitează drastic si numărul maxim de pagini ale cârtii.
Prezenta invenție rezolva problema tehnica de a asigura un nou sistem de carte audio interactiva, in care informația audio vine in completarea si in corelație cu informația tipărită, ce are ca rezultat realizarea unei cârti interactive, necesara indomeniul educației, îndeosebi al cărților ilustrate pentru preșcolari sau al celor pentru invatarea limbilor străine, unde informația audio poate conține modul de pronunțare a diferitelor cuvinte, sau fraze, dar si in alte domenii, cum ar fi comerț, publicitate, jocuri, precum si alte domenii conexe sau similare.
Sistemul electronic multifuncțional de carte audio, conform invenției, înlătură aceste dezavantaje menționate mai sus prin faptul ca in scopul folosirii in domeniile educație, comerț, publicitate, jocuri, etc., precum si in domenii conexe sau similare, este alcătuit, in principal, dintr-o carte audio propriu- zisa, ce face parte dintr-o serie de cârti audio, un suport al cârtii audio, un dispozitiv electronic cu microprocesor si un dispozitiv magnetic, si ca dispozitivul electronic cu microprocesor (utilizând senzorii magnetici) identifica articolul selectat de către utilizator (cu ajutorul creionului magnetic), identifica pagina din carte si cartea din serie (cu ajutorul senzorilor optici, pe baza unor coduri grafice de identificare a paginii si respectiv a cârtii din seria de cârti). Aceasta duce la un mare număr de înregistrări audio disponibile, proporțional cu numărul numărul de articole din pagina , cu numărul paginilor tipărite din acea carte si cu numărul cărților din serie. De asemenea, pornind de la un număr dat de articole/inregistrari audio care se dorește a fi cuprinse in carte, acestea se pot distribui pe un număr mai mic sau mai mare de pagini respectiv de volume, pastrand un anumit număr de senzori magnetici (respectiv de articole) pentru fiecare pagina, astfel incat distanta intre doi senzori sa fie rezonabila, ceea ce face ca utilizatorul sa selecteze cu ușurința, folosind dispozitivul magnetic, un anumit senzor/articol si numai unul.
^-2010-005/3-3 0 -06- 2010
Avantajele noului sistem electronic multifuncțional de carte audio, conform / invenției, sunt:
- utilizează un singur material pentru paginile cârtii (hârtie, carton, etc.), ceea ce reduce costurile de producere a cârtii;
- utilizează un cod binar de identificare a paginii si astfel numărul de pagini care pot fi identificate cu același număr de senzori este mult mai mare. De exemplu utilizând 6 senzori optici se identifica 6 pagini in cazul brevetului susmenționat, in timp ce in cazul prezentei invenții se identifica 26, adica 64 de pagini.
- ușurința in exploatare in condițiile unui număr mare de articole si respectiv de informație audio puse la dispoziția utilizatorului.
Se dau in continuare patru exemple de realizare a invenției in legătură cu figurile
1, ..., 36, care reprezintă:
- fig. 1, vedere in perspectiva a cârtii audio propriu-zise poziționată pe suport, cu vizualizarea prin transparenta a senzorilor optici, magnetici si a dispozitivului cu microprocesor, precum si a dispozitivului magnetic, pentru primul exemplu de realizare, conform invenției;
- fig. 2, vedere in perspectiva a cârtii audio propriu-zise împreuna cu articolele tipărite pe aceasta si cu codul grafic de identificare a paginii, pentru primul si al treilea exemplu de realizare, conform invenției;
- fig. 3, vedere in perspectiva a suportului pentru cartea audio, cu vizualizarea sistemului de prindere al cârtii audio de suport, precum si a dispozitivului magnetic, pentru primul exemplu de realizare, conform invenției;
- fig. 4, vedere in perspectiva a suportului pentru cartea audio, cu vizualizarea prin transparenta a senzorilor optici, magnetici si a dispozitivului cu microprocesor, pentru primul exemplu de realizare, conform invenției;
- fig. 5, vedere in perspectiva a cârtii audio propriu-zise poziționată deasupra suportului pentru carte cu vizualizarea sistemului de fixare a cârtii pe suport, precum si vizualizarea prin transparenta a senzorilor optici, magnetici si a dispozitivului cu microprocesor, pentru primul exemplu de realizare, conform invenției;
- fig. 6, vedere in perspectiva a cârtii propriu-zise așezata in poziție de lucru pe suport, precum si a dispozitivului magnetic, pentru primul exemplu de realizare, conform invenției;
- fig. 7, vedere in perspectiva a cârtii propriu-zise așezata in poziție de lucru pe suport, cu carcasa senzorilor optici basculata pentru răsfoirea cârtii, precum si a dispozitivului magnetic, pentru primul exemplu de realizare, conform invenției;
- fig. 8, vedere in perspectiva a sistemului electronic de carte audio, cu copertele suportului pentru carte semideschise si cartea prinsa de suport, de asemenea semideschisa, cu vizualizarea prin transparenta a senzorilor optici, magnetici si a dispozitivului cu microprocesor, precum si a dispozitivului magnetic, pentru primul exemplu de realizare, conform invenției;
- fig. 9, vedere in perspectiva a sistemului electronic de carte audio, cu ultima coperta a suportului semideschisa si cartea prinsa de suport, cu vizualizarea codului de identificare a cârtii tipărit pe ultima coperta a cârtii si a senzorilor optici care citesc acest cod, pentru primul exemplu de realizare, conform invenției;
/X- 2 0 1 0 - 0 0 5 7 3 - 3 0 -06- 20W fig. 10, schema bloc a dispozitivului cu microprocesor, conform invenției;
fig. 11, organigrama de funcționare a dispozitivului cu microprocesor, conform invenției;
fig. 12, vedere in perspectiva a unei foi si a suportului pentru carte/foi, care are un dispozitiv cu inele, atașat suportului, pentru prinderea foilor, cu vizualizarea prin transparenta a senzorilor optici, magnetici si a dispozitivului cu microprocesor, pentru al doilea exemplu de realizare, conform invenției.
fig. 13, vedere in perspectiva a cârtii propriu-zise așezata pe suport in poziție de lucru, cu vizualizarea prin transparenta a senzorilor optici, magnetici, a dispozitivului cu microprocesor, precum si a dispozitivului magnetic, pentru al doilea exemplu de realizare, conform invenției;
fig. 14, vedere in perspectiva a suportului pentru carte si a dispozitivului magnetic, pentru al treilea exemplu de realizare, conform invenției;
fig. 15, vedere in perspectiva a suportului pentru carte si a dispozitivului magnetic, cu vizualizarea prin transparenta a senzorilor optici, magnetici si a dispozitivului cu microprocesor, precum si a dispozitivului magnetic, pentru al treilea exemplu de realizare, conform invenției;
fig. 16, vedere in perspectiva a cârtii propriu-zise așezata pe suport in poziție de lucru, precum si a dispozitivului magnetic, pentru al treilea exemplu de realizare, conform invenției;
fig. 17, vedere in perspectiva a cârtii propriu-zise așezata pe suport in poziție de lucru, cu carcasa senzorilor optici basculata pentru răsfoirea cârtii, pentru al treilea exemplu de realizare, conform invenției;
fig. 18, vedere in perspectiva a cârtii propriu-zise așezata pe suport in poziție de lucru, cu vizualizarea prin transparenta a senzorilor optici, magnetici, si a dispozitivului cu microprocesor, precum si a dispozitivului magnetic, pentru al treilea exemplu de realizare, conform invenției;
fig. 19, vedere in perspectiva a unei foi împreuna cu articolele tipărite pe aceasta, pentru al patrulea exemplu de realizare, conform invenției;
fig. 20, vedere in perspectiva a suportului si a dispozitivului magnetic, pentru al patrulea exemplu de realizare, conform invenției;
fig. 21, vedere in perspectiva a suportului, cu vizualizarea prin transparenta a senzorilor optici, magnetici, si a dispozitivului cu microprocesor, precum si a dispozitivului magnetic, pentru al patrulea exemplu de realizare, conform invenției; fig. 22, vedere in perspectiva a suportului si a foii, din lateral (direcția A conform figurii 20), cu prezentarea modului in care se fixeaza o foaie pe suport, pentru al patrulea exemplu de realizare, conform invenției;
fig. 23, vedere in perspectiva a suportului cu foaia in poziție de lucru, pentru al patrulea exemplu de realizare, conform invenției;
fig. 24, vedere in perspectiva a suportului cu foaia in poziție de lucru, cu vizualizarea prin transparenta a senzorilor optici, magnetici, si a dispozitivului cu microprocesor, pentru al patrulea exemplu de realizare, conform invenției;
fig. 25, vedere in perspectiva a suportului, echipat in plus cu clema cu arc pentru prinderea foilor, cu foaia in poziție de lucru, pentru al patrulea exemplu de realizare, conform invenției; ^-2010'00573-- 4 3 0 -66- 2210
- fig. 26, vedere in perspectiva a suportului, echipat cu clema cu arc pentru prinderea foilor, cu o foaie întoarsa peste clema cu arc si o alta in poziție de lucru, pentru al patrulea exemplu de realizare, conform invenției;
- fig. 27, vedere din fata a unui suport pentru carte/foi realizat ca in al patrulea exemplu de realizare, cu vizualizarea prin transparenta a senzorilor magnetici, intr-o amplasare a acestora ce permite dimensiuni diferite ale articolelor din pagina, conform invenției;
- fig. 28, vedere din fata a unei foi tipărită cu articole avand diverse dimensiuni si modalitati de așezare in pagina, care se folosește împreuna cu suportul din figura27, conform invenției;
- fig. 29, vedere de sus a unui suport pentru carte/foi realizat ca in al patrulea exemplu de realizare, cu vizualizarea prin transparenta a senzorilor magnetici, intr-o amplasare a acestora diferita fata de cea din figura 27, pentru a permite dimensiuni diferite ale articolelor din pagina, conform invenției;
- fig. 30, vedere din fata a unei foi pe care sunt tipărite articole, care au diferite dimensiuni si modalitati de așezare in pagina, care prezintă diferite alte forme ale elementelor grafice din codul grafic de identificare a paginii, si care se folosește împreuna cu suportul din figura 29, si, conform invenției;
- fig. 31, vedere de sus a suportului pentru carte/foi, realizat ca in al patrulea exemplu de realizare, cu vizualizarea prin transparenta a senzorilor magnetici, conform invenției;
- fig. 32, 33, 34, 35 si 36, vederi din fata ale unor foi dintr-un set de foi (care se folosesc împreuna cu suportul din 31) cu articole de diverse dimensiuni si amplasate diferit in pagina, de la o pagina la alta, avand tipărite marcaje pentru senzorii magnetici, conform invenției.
Sistemul electronic multifuncțional de carte audio, conform invenției, in scopul folosirii in domeniile educație, comerț, publicitate, jocuri etc., precum si in domenii conexe sau similare, este alcătuit, in principal, asa cum se vede din 1, dintr-o carte audio propriu- zisa 100, ce face parte dintr-o serie de cârti audio, un suport 200 al cârtii audio, un dispozitiv electronic cu microprocesor 300 si un dispozitiv magnetic 400.
Cartea audio propriu-zisa 100 (figura 2) are niște foi 101, care sunt legate sub forma unei cârti cu doua coperte 102, fiecare foaie 101 are o pagina impara 103-i si o pagina para 103-p, iar pe pagini 103 sunt tipărite niște articole 104 așezate in pagina intr-un anumit fel, comun tuturor paginilor. In exemplul din figura 2, pe pagina para 103-p sunt tipărite noua articole 104 de forma dreptunghiulara dispuse in pagina matriceal, pe trei rânduri si trei coloane, iar pe pagina impara 103-i, in mod similar, sunt tipărite tot noua articole dispuse pe trei rânduri si trei coloane.
Fiecare foaie 101a cârtii 100 este realizata dintr-un singur tip de material spre deosebire de soluțiile cunoscute care folosesc doua tipuri de materiale. Soluțiile cunoscute au o zona dintr-un material transparent, pentru identificarea paginii si o alta zona in care este tipărită informația utila, ceea ce conduce la costuri de fabricație ridicate. Materialele din care sunt realizate foile 101 cârtii 100 sau cele volante, pot fi hârtie, carton, material plastic, precum si alte materiale, cu condiția sa nu perturbe câmpul magnetic produs de dispozitivul magnetic 400.
5 ^-2010-00573-3 0 -06- 2210
Articolele 104 cuprind o grafica 105 si/sau un text 106 tipărit normal sau / imprimat cu alfabet Braille.
Pe marginea din stanga a paginilor pare 103-p, in aceeași poziție pentru toate paginile pare 103-p, sunt tipărite niște elemente grafice 107 deschise sau închise la culoare. Elementele grafice 107 formează un cod grafic 108 de identificare a paginii 103.
Elementele grafice 107 sunt sub forma de patrate in acest exemplu, dar pot avea si alte forme (asa cum se poate vedea in figura 30), pot fi conturate sau cu margini difuze. De asemenea, elementele grafice 107 deschise la culoare pot sa nu mai fie desenate, locul acestora ramanand in culoarea deschisa a paginii.
Codul grafic 108 (figura 2) este tipărit numai pentru paginile pare 103-p, ceea ce inseamna ca exista un singur cod grafic 108 de identificare pentru ambele pagini (pagina para 103-p si pagina impara 103-i) la care este deschisa cartea 100 la un moment dat.
Cartea audio 100 face parte dintr-o serie de cârti audio, tipărite toate intr-un format similar. Pentru identificare, fiecare carte 100 (figura 9) din serie are tipărit pe ultima coperta 102, in partea de jos a acesteia, in aceeași poziție pentru toate cărțile 100 din serie, un cod grafic 109 de identificare a cârtii 100 format din elemente grafice 107 deschise si închise la culoare (sub forma de stelute in acest exemplu, dar pot avea si alte forme).
Foile 101 (figura 2) sunt legate in carte 100 cu ajutorul unui sistem de legare 110. In figura 2 sistemul de legare a cârtii 110 este cu spirala, dar poate fi folosit si un alt sistem de legare.
Desigur ca invenția permite ca articolul 104 sa aiba un format rectangular, romboidal, triunghiular, circular, neregulat, etc.
Suportul pentru carte 200 (figura 3) este realizat sub forma unei mape cu doua coperte si are un dispozitiv de prindere 207-a a cârtii 100 de suport 200 si niște elemente de poziționare 203 a cârtii 100.
In acest prim exemplu de realizare a invenției, dispozitivul de prindere 207-a are un boit 201 si un zăvor 202.
In poziție de lucru copertele mapei sunt deschise, asa cum se poate vedea in figura 3. Copertele mapei se pot închide odata cu cartea 100, care ramane in interiorul copertelor, atașata de suport 200.
Suportul pentru carte 200 (figura 4) mai are o carcasa 204 care poate bascula pentru a prinde foile 101 cârtii 100 si in care se găsesc niște senzori optici 303 pentru identificarea paginii 103. De asemenea, suportul 200 are incorporat un dispozitiv cu microprocesor 300 necesar pentru identificarea unui articol 104 si redarea înregistrării audio corespunzătoare acestuia.
Dispozitivul cu microprocesor 300 are o unitate centrala 301 (figura 10), un circuit de decodare 306 pentru citirea stării senzorilor, o memorie 307, precum si un circuit audio de ieșire 308 pentru ca utilizatorul sa poata asculta aceste înregistrări audio.
In memorie 307 sunt stocate fișierele cu înregistrările audio corespunzătoare tuturor articolelor 104 din carte 100 si din întreaga serie de cârti.
0 1 0 - 0 0 5 7 3 - 3 0 -uo- 2210
Memoria 307 poate fi tip flash, rom, hard disk, unitate CD/DVD, precum si orice de orice tip de memorie sau alt tip de unitate de stocare a informației care poate memora fișierele audio necesare funcționarii sistemului electronic multifuncțional de carte audio
Memoria 307 poate avea un conținut care sa ramana fix, sau poate fi modificat de utilizator prin diverse modalitati, cum ar fi printr-o interfața electrica (USB, FireWire, RS-232, etc.), pe cale radio (Bluetooth, etc.), sau prin extragerea memoriei dintr-un conector sau soclu si reintroducerea ei după ce conținutul a fost actualizat de către utilizator (cum este cazul memoriilor de tip SecureDigital - SD, MemoryStick - MS, Multimedia Cârd - MMC, etc.).
Formatul fișierelor audio stocate in memorie 307 poate fi de tip WAV (Waveform Audio File Format), WMA (Windows Media Audio), MP3 (MPEG-1 Audio Layer 3), OGG, precum si alte formate audio comprimate sau nu.
Circuitul audio de ieșire 308 preia semnalul audio de la ieșirea unitatii centrale 301, pe care îl amplifica si il reda prin intermediul unui difuzor. Circuitul audio de ieșire 308 mai are conectori pentru casti si respectiv pentru ieșire audio.
Dispozitivul cu microprocesor 300 mai este prevăzut cu niște senzori magnetici 302 pentru identificarea unui articol 104, cu niște senzori optici 303 pentru identificarea unei pagini 103 situati intr-o carcasa 204, cu niște senzori optici 304 pentru identificarea unei cârti 100, precum si cu un comutator 305 cu mai multe poziții stabile pentru selectarea unui mod de lucru.
Unitatea centrala 301 asigura funcțiile de citire a stării senzorilor magnetici 302 si optici 303, respectiv 304 si a comutatorului 305, de prelucrare aritmetica si logica, de cautare in si citire din memoria 307, de decodare a fișierului audio si redare a acestuia prin circuitul audio de ieșire 308. Unitatea centrala 301 poate fi echipata cu unul sau mai multe microprocesoare, microcontrolere, DSP-uri sau orice alte sisteme informatice capabile sa asigure aceste funcții. Circuitul unitatii centrale 301 este in esența unul cunoscut si nu va mai fi descris.
Unitatea centrala 301 (figura 4), circuitul de decodare 306, memoria 307 si circuitul audio de ieșire 308 sunt incorporate in prima coperta a suportului 200.
Modul de aranjare in pagina 103 a articolelor 104, precum si aranjarea senzorilor magnetici 302 in interiorul copertelor suportului 200 sunt strâns legate intre ele si realizate astfel incat când cartea 100 se afla in poziție de lucru, sub fiecare articol 104 sa se afle un senzor magnetic 302. Așezarea in pagina 103 a articolelor 104, respectiv dispunerea senzorilor magnetici 302 in suport 200 pot fi făcute la distante egale, sau neregulat.
Senzorii magnetici 302 pot fi senzori cu efect hali, contacte de releu reed, sau alte tipuri de senzori magnetici.
Senzorii optici 303 pentru identificarea paginii 103 sunt situati in carcasa 204, cu partea activa orientata in jos, pentru a se suprapune intr-o corespondenta unu-la-unu peste elementele grafice 107 ale codului grafic 108 de identificare a paginii 103, atunci când cartea 100 se afla in poziție de lucru. In interiorul carcasei 204 se afla un sistem de iluminare, pentru a permite fiecărui senzor optic 303 sa determine daca elementul grafic 107 aflat sub acesta este deschis sau închis la culoare.
Desigur ca invenția permite si o alta amplasare a codului grafic 108 de identificare a paginii 103, care poate fi tipărit intr-o alta poziție a paginii 103-p sau 1037 Or 2 0 1 0 - 0 0 5 7 3' 3 0 -uo- 2010 i, iar carcasa 204 si senzorii optici 303 trebuind sa fie montati corespunzător acestei poziții.
Senzorii optici 304 (figura 8) pentru identificarea cârtii 100 sunt incorporati in ultima coperta a suportului 200, cu partea activa a senzorului ieșind la suprafața copertei spre partea interioara, pentru a putea veni in contact intr-o corespondenta unula-unu cu elementele grafice 107 ale codului grafic 109 de identificare a cârtii 100, atunci când cartea 100 se afla in poziție de lucru. Fiecare senzor optic 304 este insotit de un sistem de iluminare, pentru putea determina daca elementul grafic 107 aflat in contact cu acesta este deschis sau închis la culoare.
Senzorii optici 303 sau 304 pot fi fotorezistente, fotodiode, fototranzistori, sau alte fotoelemente, care sa funcționeze in domentiul vizibil, infrarosu, sau in alte domenii de sensibilitate.
Codul grafic 109 de identificare a cârtii 100 ar putea fi tipărit si intr-o alta poziție a ultimei sau a primei coperte 102. Senzorii optici 304 vor fi montati in suportul 200 corespunzător acestei poziții.
Comutatorul 305 pentru selectarea modului de lucru se gaseste in partea stanga a copertei suportului 200, langa carcasa 204.
In exemplul din figura 2 apare o carte 100 care are atat pe pagina para 103-p, cat si pe pagina impara 103-i, un număr de noua articole 104 dispuse pe trei linii si trei coloane. Pot fi realizate alte cârti 101, in care numărul de articole 104 sa fie diferit fata de cel din acest exemplu. Mai mult, numărul de articole 104 de pe pagina para 103-p poate sa fie diferit de numărul de articole de pe pagina impara 103-i. Articolele 104 pot de asemenea sa fie dispuse in pagina 103 si altfel decât regulat, matriceal, iar dimensiunile articolelor 104 in cadrul paginii 103 pot sa nu fie aceleași pentru toate articolele 104. Forma articolului 104 poate sa fie si altfel decât dreptunghiulara, iar articolul 104 poate sa fie sau nu conturat. In orice caz, condiția este ca suportul 200 care este proiectat sa funcționeze împreuna cu cartea audio 100 sa aiba un număr corespunzător de senzori magnetici 302 incorporati, dispusi astfel incat sub fiecare articol 104 sa se gaseasca un senzor magnetic 302.
Dispozitivul magnetic 400 are forma unui creion cu vârf magnetic 401. Dispozitivul magnetic 400 este folosit de către utilizator pentru selectarea unui anumit articol 104 dintr-o pagina 103 a cârtii 100, activând cu ajutorul lui un senzor magnetic 302 aflat in suport, sub centrul articolului 107.
Cartea audio 100 (figura 5) este amplasata pe suport 200 si este fixata intr-o anumita poziție cu ajutorul dispozitivului de prindere 207 (figura 6) format din boit 201 si zăvor 202, precum si al elementelor de poziționare 203. Dispozitivul de prindere 207a servește pentru a menține cartea 100 atașata de suport 200 si atunci când copertele acestuia sunt in poziție închisa. Elementele de poziționare 203 asigura o fixare mai buna a cârtii 100 pe suport 200.
In figura 7, carcasa 204 este basculata pentru a permite răsfoirea paginilor cârtii 100, iar in momentul când utilizatorul ajunge la pagina dorita, carcasa 204 este readusa in poziție normala pentru a prinde paginile pare 103-p ale cârtii ca in figura 6. In poziția de lucru, carcasa 204 presează foile 101 aflate sub aceasta, indiferent de numărul lor.
In figura 8 se poate vedea suportul 200 realizat sub forma unei mape cu doua coperte de care este prinsa cartea audio 100 cu ajutorul dispozitivului de prindere 207-a
MM 2 0 1 0 - 0 0 5 Ί 5 - 3 0 -btr 2210 format din boit 201 si zăvor 202. Copertele suportului 200 se închid odata cu cartea । 100, aceasta ramanand atașata suportului 200.
In figura 9 este reprezentat suportul 200, in interiorul careia este prinsa cartea 100 cu ajutorul boitului 201 si al zăvorului 202. Ultima coperta a mapei este parțial deschisa si pe interiorul acesteia se pot vedea senzorii optici 304 pentru citirea codului grafic 109 de identificare a cârtii 100. Cartea 100 este închisa si se poate vedea tipărit pe ultima coperta 102 codul grafic 109. Fiecărui element grafic 107 al acestuia ii corespunde un senzor optic 304, iar in momentul in care ultima coperta a suportului 200 este închisa peste carte 100, asa cum se intampla si atunci când cartea 100 este in poziție de lucru, senzorii optici 304 se suprapun cu elementele grafice 107 intr-o corespondenta unu-la-unu (a se vedea liniile punctate care le unesc).
Toate cărțile audio 100 din seria de cârti sunt tipărite toate intr-un format similar, compatibil cu suportul pentru carte 200. Pentru compatibilitatea cu suportul, toate cărțile 100 (figura 8) din serie trebuie sa îndeplinească o serie de condiții. O condiție se refera la dimensiunile cărților 100, pentru a se potrivi in suportul cârtii 200. O a doua condiție este ca toate cărțile 100 din serie sa aiba un număr de articole 104 tipărite pe paginile pare 103-p si impare 103-i corespuzator numărului de senzori magnetici 302 aflati in suport 200. A treia condiție este ca așezarea in pagina 103 a articolelor 104 sa fie corespunzătoare asezarii senzorilor magnetici 302 in suportul cârtii 200 astfel incat sub fiecare articol 104 sa se afle un senzor magnetic 303. O a patra condiție este sa existe același număr al elementelor grafice 107 ale codului grafic 108 de identificare a paginii 103 cu numărul senzorilor optici 303. A cincea condiție este ca pozițiile in care sunt tipărite pe pagini 103-p elementele grafice 107 sa fie corespunzătoare poziției senzorilor optici 303. O a sasea condiție este sa existe același număr al elementelor grafice 107 ale codului grafic 109 de identificare a cârtii 100 cu numărul senzorilor optici 304 care citesc acest cod. A șaptea condiție este ca pozițiile de pe ultima coperta 102 a cârtii in care sunt tipărite aceste elemente grafice 107 sa fie corespunzătoare senzorilor optici 304.
Modul de utilizare a sistemului electronic de carte audio este următorul: Utilizatorul deschide copertele suportului pentru carte 200 ca in figura 3. După aceasta selectează din seria de cârti cartea audio 100 dorita si o fixeaza pe suportul 200. Pentru fixarea cârtii 100 (figura 6) pe suportul 200, utilizatorul introduce mai intai boitul 201 in interiorul sprialei de legare a cârtii 110 la căpătui inferior al acesteia, iar apoi cartea 100 este fixata pe suportul 200 prin introducerea zăvorului 202 in interiorul spiralei de legare a cârtii 110 la căpătui ei superior. In continuare, utilizatorul stabilește poziția comutatorului 305 pentru selectarea categoriei de informatii audio pe care dorește sa le asculte. După aceasta utilizatorul basculează carcasa 204 (figura 7) pentru a putea răsfoi cartea 100, iar când a ajuns la pagina 103 dorita readuce carcasa 204 in poziția de lucru ca in figura 6. Pentru a asculta informația audio referitoare la un anumit articol 104, utilizatorul selectează acel articol 107 cu ajutorul dispozitivului magnetic 400 (figura 1), apropiind vârful magnetic 401 al acestuia de centrul articolului 104, ceea ce determina activarea in acest mod a senzorului magnetic 302 care se afla dedesubt. In momentul activării senzorului magnetic 302 (figurile 10 si 11), unitatea centrala 301 este informata ca s-a activat un senzor magnetic 302, după care unitatea centrala 301 citește starea senzorilor magnetici 302 cu ajutorul circuitului de decodare 306 si determina senzorul magnetic 302 care a fost activat. Unitatea centrala 301 verifica daca a fost activat un singur senzor magnetic. In caz afirmativ, in continuare unitatea centrala
0 1 0 - 0 0 5 7 3 - 3 0 -05- 2013
301 decodează codul grafic 108 de identificare a paginii 103 prin intermediul circuitului de decodare 306, citind starea senzorilor optici 303 si determinând daca elementul grafic 107 aflat sub fiecare senzor este deschis sau închis la culoare. Interpretând ca 1 logic un element grafic 107 închis la culoare si ca 0 logic un element grafic 107 deschis la culoare, unitatea centrala 301 calculează pe baza stării logice a fiecărui senzor optic 303 un număr, care reprezintă numărul paginii 103 curente. In mod similar, unitatea centrala 301, decodează codul grafic 109 de identificare a cârtii 100 citind prin intermediul circuitului de decodare 306 starea senzorilor optici 304, care reflecta daca elementele grafice 107 sunt deschise sau închise la culoare. Similar, interpretând ca 1 logic un element grafic 107 închis la culoare si ca 0 logic unul deschis la culoare, unitatea centrala 301 calculează un număr care reprezintă numărul cârtii 100 din serie care se afla pe suportul 200. In continuare, unitatea centrala 301, utilizând circuitul de decodare 306, citește starea comutatorului 305, si determina care este selectata categoria de informatii audio care se dorește a fi ascultate. Pe baza celor patru informatii: senzorul magnetic 302 activat, numărul paginii 103 curente, numărul cârtii 100 din serie si starea comutatorului 305, unitatea centrala 301 identifica un anumit fișier audio in memoria 307, pe care il decodează si il reda pe canalul audio de ieșire (difuzor, casti sau ieșire audio).
Desigur ca invenția permite si o alta modalitate de mișcare a carcasa 204, care poate fi culisanta, rotativa, etc, cu condiția sa permită așezarea foii 101 in poziție de lucru, iar elementele grafice 107 ale codului de identificare a paginii sa ajunga in dreptul senzorilor optici 303 pentru a putea fi citite.
Un exemplu de decodare a codului grafic 108 de identificare a paginii 103, format din elemente grafice 107 deschise si închise la culoare, pe baza caruia se determina numărul paginii 103 curente, este dat in legătură cu (figura 2). In acest exemplu vom considera ca un element grafic 107 închis la culoare reprezintă 1 logic si un element grafic 107 deschis la culoare reprezintă 0 logic. In figura 2 codul grafic 108 de identificare a paginii 103 conține cinci elemente grafice 107, primul si al doilea numarand de sus in jos sunt închise la culoare, al treilea si al patrulea sunt deschise la culoare, iar al cincilea (cel de jos) este închis la culoare. Vom considera bitul cel mai semnificativ (MSB) al codului grafic 108 ca fiind corespunzător elementului grafic 107 de sus, iar bitul cel mai puțin semnificativ (LSB) ca fiind corespunzător elementului grafic 107 de jos. Unitatea centrala 301 utilizează circuitul de decodare 306, cu ajutorul caruia citește in ordine, de sus in jos, starea senzorilor optici 303, si interpretează binar codul grafic 108 de identificare a paginii 103 in felul următor: primul element grafic de sus este închis la culoare (1 logic), al doilea este închis la culoare (1 logic), al treilea este deschis la culoare (0 logic), al patrulea este deschis la culoare (0 logic), iar al cincilea este închis la culoare (1 logic). Prin urmare cele 5 stări logice sunt 1, 1, 0, 0, 1. Interpretând succesiunea de 5 valori logice ca un număr reprezentat binar 11001 si transformandu-1 in zecimal, unitatea centrala 301 calculează numărul paginii 103 curente ca fiind 25. In mod similar este determinat si numărul cârtii 100 din seria de cârti audio prin decodarea codului grafic 109 de identificare a cârtii 100.
Daca se folosește de exemplu un număr de 5 senzori optici 303 pentru identificarea paginii 103, se pot identifica 25, adica 32 combinatii ale elementelor grafice 107, ceea ce inseamna 64 de pagini, întrucât este tipărit un singur cod grafic 108 pentru ambele pagini (para 103-p si impara 103-i) unde este deschisa cartea 100 la un moment dat. Numărul senzorilor optici 303 este egal cu numărul elementelor grafice
0 1 0 - 0 0 5 7 3 - 3 0 -06- 2010
107 si poate fi diferit fata de ceea ce s-a prezentat anterior, dar este dimensionat in funcție de numărul maximul numărului de pagini 103 din cărțile 100 seriei de cârti.
Daca se folosesc de exemplu, 4 senzori optici 304 pentru decodarea codului grafic 109 de identificare a cârtii 100 din serie, pot fi identificate 24, adica 16 cârti 100 din serie. Numărul senzorilor optici 304 este ales in funcție de numărul cărților din seria de cârti.
Un exemplu de folosire a comutatorului 305 de mod de lucru este pentru cazul unei cârti 100 de invatat limbi străine, unde un articol 104 cuprinde sub forma de text 106, un cuvânt scris in limba străină si traducerea acestuia in limba materna, împreuna cu o propoziție ce conține cuvântul respectiv si traducerea acesteia. Modul 1 poate fi acela in care, in urma selectării de către utilizator a respectivului articol 107 cu ajutorul dispozitivului magnetic 400, este redat fișierul cu pronunția cuvintului in limba străină. Modul 2 poate fi acela in care este redata pronunția cuvântului in limba străină urmata de pronunția cuvântului in limba materna. In modul 3 aparatul reda propoziția citita in limba străină. In modul 4 este redata propoziția citita in limba străină, urmata de citirea propoziției in limba materna. In modul 5 aparatul reda cuvântul, apoi propoziția ce conține cuvântul, ambele citite in limba străină, etc.
Comutatorul 305 ar putea fi înlocuit si cu alt sistem care sa asigure aceasta funcție de selectare a unui mod de lucru, folosind senzori magnetici, optici, tactili, butoane sau alte modalitati care duc in final la o selectare a unui mod de lucru. Comutatorul 305 poate avea doua sau mai multe poziții stabile.
De asemenea, in loc de un comutator se pot folosi mai multe comutatoare sau dispozitive similare, din combinația carora se poate determina un anumit mod de lucru.
Referindu-ne la exemplul anterior de utilizare a comutatorului 305, s-ar putea folosi doua comutatoare, din care primul cu doua poziții ar fi folosit pentru alegerea limbii in care se va face audiția (limba străină sau limba străină urmata de cea materna), iar al doilea comutator cu trei poziții ar fi folosit pentru alegerea a ceea ce urmeaza a fi redat (cuvântul, propoziția sau ambele).
Un exemplu de compunere a numelui fișierului audio pe baza celor patru informatii: numărul cârtii 100 curente, numărul paginii 103 curente, numărul articolului 104 selectat de utilizator si mod de lucru, este dat in legătură cu figura 11, in care se poate urmări organigrama de funcționare a aparatului, si unde s-au folosit următoarele notatii:
cc = numărul cârtii 100 curente: 01, 02, ..., numărul de cârti 100 din serie;
pp = numărul paginii 103 curente: 01, 02, ..., numărul de pagini ale cârtii 100;
ss = senzorul magnetic 302 selectat: 01, 02, 03,..., numărul de senzori magnetici; mm = modul de lucru stabilit de comutatorul 305: 01, 02, ...;
De exemplu, daca utilizatorul fixeaza pe suport 200 cartea 100 cu numărul 5 din seria de cârti audio, apoi răsfoiește cartea pana la pagina 103 cu numărul 35, de unde selectează cu ajutorul dispozitivului magnetic 400 articolul 104 cu indicele 6, iar comutatorul 305 este setat corespunzător modului de lucru nr. 2, atunci unitatea centrala 301 compune numele fiserului in formatul cc-pp-ss-mm.ogg pe baza celor patru informatii (cc=numarul cârtii 100 curente, pp=numarul paginii 103 curente, ss=numarul senzorului magnetic 302 activat si mm=modul de lucru selectat), rezultând numele 0535-06-02.OGG, unde OGG este extensia fișierului audio. Unitatea centrala 301 cauta in ^-1 0 1 0 - 0 0 5 7 3 - 3 0 -Ub- 2^:3 memorie 307 un fișier audio cu aceast nume, pentru a-1 reda. Se pot utiliza si alte moduri de denumire a fișierelor audio care sa asocieze in mod unic un anumit fișier unei combinatii a celor patru informatii: numărul cârtii curente, numărul paginii curente, articolul selectat si modul de lucru.
Un al doilea exemplu de realizare a invenției este reprezentat in figura 12.
In acest exemplu de realizare a invenției, dispozitivul cu microprocesor 300, precum si dispozitivul magnetic 400 sunt identice cu cele din primul exemplu de realizare a invenției.
Fata de primul exemplu de realizare exista următoarele diferente constructive: - Suportul 200, are un dispozitiv de prindere 207-b format din niște inele 112 atașate suportului 200, care se pot deschide si care prind foile 101 si copertele 102 cârtii 100 prin niște perforatii 113 practicate in acestea (similar sistemului folosit la dosarele cu inele si la bibliorafturi).
- Cartea 100, nu are un dispozitiv propriu de legare 110 a foilor 101 si copertelor 102, ci folosește inele 112.
- Foile 101 si copertele 102 cârtii 100 au niște perforatii 113 si sunt legate cu niște inele 112 care intra prin aceste perforatii 113
- Inelele 112 constituie in același timp atat dispozitivul de prindere 207-b a cârtii 100 pe suport 200, cat si dispozitiv de legare 110 a cârtii 100.
In ceea ce privește modul de operare singura diferența este cea legata de modalitatea de prindere a cârtii 100 pe suport 200.
In afara acestor deosebiri (figura 13), sistemul electronic multifuncțional de carte audio este identic celui din primul exemplu de realizare sub aspect constructiv, al modului de operare si al celui de funcționare.
Un al treilea exemplu de realizare a invenției este reprezentat in figurile 14,..., 18.
In acest exemplu de realizare a invenției, cartea audio 100, dispozitivul cu microprocesor 300, precum si dispozitivul magnetic 400 sunt identice cu cele din primul exemplu de realizare a invenției.
Apar mici diferente sub aspect constructiv la realizarea suportului pentru cartea audio 200. Copertele suportului 200 nu se mai închid pentru a cuprinde cartea 100 ca in figura 8, ci sunt blocate in poziție deschisa, suportul 200 pentru carte asemanandu-se cu o planșeta, asa cum se vede in figura 14.
Dispozitivul cu microprocesor 300 cu toate componentele sale si cu senzorii este nemodificat fata de prima varianta constructiva, fiind integrat in suportul 200 (figura 15), realizat sub forma unei planșete. Sub aspect funcțional, dispozitivul cu microprocesor 300 este identic cu cel din primul exemplu de realizare.
Pentru fixarea cârtii 100 pe suport 200 se folosesc doar elementele de poziționare 203, renuntandu-se la sistemul de prindere 207 a cârtii 100 pe suport 200 . Poziția in care se aseaza cartea 100 (figura 16) pe suport, precum si modul de basculare a carcasei 204 (figura 17) pentru a permite răsfoirea cârtii sunt identice celor din prima varianta constructiva.
CV 2 o 1 0 - 0 0 5 7 3 - 3 0 -06- 2CW
Modul de operare este identic cu cel din primul caz, cu excepția faptului ca nu mai este necesara deschiderea copertelor suportului 200 (figura 18), iar pentru prinderea cârtii 100 de suport 200 nu se mai folosește dispozitivul de prindere 207 format din boitul 201 si zăvor 202, cartea fiind fixata doar cu ajutorul elementelor de poziționare 203.
Cel de-al patrulea exemplu de realizare a invenției este prezentat in figurile 19,...,26.
Spre deosebire de primele doua exemple de realizare a invenției, foile 101 (figura 19) cârtii 100 nu mai sunt legate cu ajutorul unui sistem de legare 110, ci sunt lasate sub forma de foi 101 volante.
Fiecare foaie 101 din acest exemplu de realizare are doua pagini 103, pe care sunt tipărite 16 articole 104 dispuse matriceal pe 4 rânduri si 4 coloane. Desigur ca numărul de articole 101 din pagina 103, precum si modul de așezare a acestora in pagina poate fi diferit fata de ceea ce s-a ales in acest exemplu.
In partea de jos a paginii 103 este tipărit codul grafic 108 de identificare a paginii 103 format din elemente grafice 107 deschise sau închise la culoare (pentru toate paginile 103 in aceeași poziție). Un astfel de cod grafic 108 este tipărit pe fiecare pagina 103, ceea ce inseamna ca o foaie 101 are tipărite doua coduri grafice 108, corespunzătoare celor doua pagini 103 ale foii 101.
Pentru recunoașterea paginii s-a ales un număr de 6 senzori optici 303 cu care se pot identifica 26, adica 64 de pagini, întrucât fiecare pagina 103 are propriul cod grafic 108. Numărul senzorilor optici 303 este egal cu numărul elementelor grafice 107 ale codului grafic 108 de identificare a paginii 103 si este calculat in funcție de numărul paginilor 103 din set. Desigur ca numărul senzorilor optici 303 si respectiv al elementelor grafice 107 poate fi diferit fata de ceea ce a fost ales in acest exemplu.
In acest exemplu de realizare s-a renunțat la senzorii optici 304 si la codul grafic 109 pentru recunoașterea cârtii 100 din seria de cârti audio.
Invenția permite si o alta amplasare a codului grafic 108 de identificare a paginii 103, care poate fi tipărit pe verso-ul foii 101, in acest ultim caz si senzorii optici 303 trebuind sa fie montati corespunzător in suportul 200.
Din punct de vedere constructiv, suportul 200 (figura 20) este similar celui din a treia varianta de realizare, poziția normala de lucru fiind cea tip “portret” (răsucită, cu latura mai mica jos), dar putând fi utilizata si in poziția “peisaj” (cu latura mai mare jos). Carcasa 204 a senzorilor optici 303 pe de o parte a fost mărită astfel incat sa cuprindă întreaga lățime a foii 101, iar pe de alta parte carcasa 204 este fixa, nemaifacand acea mișcare de basculare necesara pentru răsfoirea cârtii.
Ca si in al treilea exemplu de realizare, suportul 200 (figura 21) are un dispozitiv cu microprocesor 300, niște elemente de poziționare 203 pentru fixarea foii 101 pe suport 200, lipsind dispozitivul de prindere 207.
Dispozitivul cu microprocesor 300 este identic cu cel din primul exemplu de realizare cu excepția senzorilor optici 304 si are niște senzori magnetici 302, niște senzori optici 303 situati in carcasa 204, un comutator 305, precum si o unitate centrala 301, un circuit de decodare 306, o memorie 307, si un circuit audio de ieșire 308.
Dispozitivul magnetic 400 este identic cu cel din primul exemplu de realizare a invenției.
f 2 0 1 0 - 0 0 5 7 5 - 3 0 -06Modul de operare este similar celui din primul exemplu de realizare, cu diferente referitoare doar la modul de fixare a foii 101 pe suport 200 (in locul fixării cârtii 100 pe suport 200).
In figura 22 este prezentat modul in care foaia 101 este fixata pe suport 200, partea inferioara a foii 101 fiind introdusa prin fanta 205 in carcasa 204, iar partea superioara a foii 101 fiind fixata pe suport 200 cu ajutorul elementelor de poziționare 203. Pentru schimbarea paginii 103 curente, se introduce o noua foaie 101 deasupra celei vechi sau in locul acesteia in modul aratat anterior. In figura 23 se poate vedea foaia 101 fixata in poziția de lucru pe suport 200 cu ajutorul elementelor de poziționare 203. Odata fixata foaia 101 (figura 24) pe suport 200, fiecare element grafic 107 al codului grafic 108 de identificare a paginii 103 se afla sub un senzor optic 303, iar centrul fiecărui articol 104 este situat deasupra unui senzor magnetic 302 din suportul 200.
Modul de funcționare al aparatului este similar cu cel din primul exemplu de realizare a invenției, cu deosebirea ca dispozitivul cu microprocesor 300 nu mai face identificarea cârtii 100 din seria de cârti pe baza codului grafic 109.
Aceasta a patra varianta constructiva, poate fi echipata suplimentar, pe langa elementele de poziționare 203 (figura 25) cu un sistem de prindere a foilor 207-c, care este format dintr-o clema cu arc 206 pentru prinderea setului de foi 101.
întregul set de foi 101 este introdus cu partea inferioara prin fanta 205 in carcasa 204 (asa cum s-a aratat in figura 22), iar partea superioara a setului de foi 101 (figura 25) este fixat cu ajutorul elementelor de poziționare 203, fiind apoi prins cu clema 206. Aceasta clema 206 este utila, deoarece toate foile 101 din set sunt menținute prinse de suport 200 si poziționate la partea superioara, fiind apoi întoarse pe rând peste clema 206 (figura 26) pentru trecerea la pagina următoare. Daca se dorește sa se revină la pagina anterioara, aceasta se face mult mai rapid, fiind necesara numai o reintroducere a pârtii inferioare a foii 101 prin fanta 205, întrucât poziționarea la partea superioara s-a pastrat datorita prinderii cu clema 206.
Pentru a realiza o carte 100 sau un set de foi 101 care sa aiba articole 104 cu dimensiuni diferite fata de ceea ce s-a prezentat anterior, unde toate articolele 104 aveau dimensiuni egale in cadrul paginii, fiind dispuse dispuse matriceal, se disting doua situatii:
O prima situație este prezentata in legătură cu figurile 27,..., 30, unde senzorii magnetici 302 sunt amplasati in suport 200 intr-un mod care sa reflecte dimensiunea si aranjarea articolelor 104 in pagina 103. Un exemplu este dat in legătură cu figurile 27 si 28. In figura 27 este reprezentat un suport 200 (similar celui din al patrulea exemplu de realizare), pentru care s-a realizat o foaie 101 (figura 28) tipărită cu articole 104. In cadrul paginii 103, un articol 104 are o dimensiune mai mare, iar celelalte patru au dimensiuni egale.
Un al doilea caz este in legătură cu figurile 29 si 30. In figura 29 este prezentat un suport 200 (similar celui din al patrulea exemplu de realizare) pentru care s-a realizat o foaie 101, avand o alta așezare in pagina si alte dimensiuni ale articolelor 104 fata de situațiile anterioare.
In ambele cazuri s-a respectat condiția ca sub suprafața ocupata in pagina de un articol 104 sa se gaseasca amplasat in suport 200 un singur senzor magnetic 302, sub
0 1 0 - 0 0 5 7 3 - 3 0 -06- 2010 centrul articolului. Aceasta modalitate de realizare are dezavantajul ca formatarea si dimensiunile articolelor trebuie sa fie aceleași pentru toate paginile 103 din setul de foi 101.
O a doua situație este in legătură cu figurile 31,..., 36 si se pornește de la o anumita amplasare a senzorilor magnetici 302 in suportul 200, iar articolele 104 se dimensionează astfel incat sa cuprindă sub suprafața ocupata de acestea in pagina unul, doi sau mai multi senzori magnetici 302.
Un exemplu in acest sens este dat in legătură cu figura 31, care reprezintă un suport 200 (similar celui din al patrulea exemplu de realizare) cu o amplasare data a senzorilor magnetici 302, pentru care s-a realizat un set de 5 foi 101 (figurile 32, ..., 36), care prezintă diferite dimensiuni diferite ale articolelor 104 pentru pagini diferite ale setului de foi 101.
Redarea înregistrării audio corespunzătoare unui articol 104 se poate face in urma activării cu ajutorul dispozitivului magnetic 400 a unui anumit sau a oricărui senzor magnetic 302 aflat sub suprafața ocupata in pagina 103 de articol 104.
In orice caz, localizarea senzorului magnetic 302 poate fi mai dificila decât in cazul in care unui articol 104 ii corespunde un singur senzor magnetic 302, care era situat sub centrul articolului 104. Pentru ușurarea localizării senzorului magnetic 302 sau a senzorilor magnetici 302 care declanșează audiția înregistrării audio (in situația in care sub suprafața articolului 104 sunt mai multi senzori magnetici 302), este utila însemnarea poziției unui senzor magnetic 302 activ in cadrul articolului 104 prin tipărirea in dreptul acestuia a unui marcaj 111.
Aceasta modalitate de stabilire a dimensiunii articolelor 104 in pagina, cuprinzând sub suprafața acestora unul sau mai multi senzori magnetici 302, prezintă avantajul da a avea dimensiuni si amplasari in pagina a articolelor 104 diferite de la o pagina la alta in cadrul unei cârti 100 sau al unui set de foi 101.
Fata de cele trei exemple date in cele doua situatii susmenționate (prezentate in figurile 27, ...,36), in mod similar, pot fi găsite si alte moduri de amplasare a senzorilor magnetici 302 pe suport 200, putând fi folosit si un alt număr de articole 104, respectiv de senzori magnetici 302 fata de ceea ce s-a prezentat. De asemenea, suportul 200 poate fi realizat in oricare din cele trei variante constructive, iar paginile astfel tipărite pot fi ale unei cârti 100 sau ale unui set de foi 101.
Acest nou sistem electronic multifuncțional de carte audio poate fi realizat pe cale industriala pe baza descrierii de mai sus si desenelor anexate in urma unei activitati curente de proiectare.
^- 2 0 1

Claims (11)

  1. REVENDICĂRI
    1. Sistem electronic multifuncțional de carte audio, caracterizat prin aceea ca, in scopul folosirii in domeniile educație, comerț, publicitate, jocuri etc., precum si in domenii conexe sau similare, este alcătuit, in principal, dintr-o carte audio propriuzisa (100), ce face parte dintr-o serie de cârti audio pentru invatare, informare, instruire, ascultare, joc, training, avand articole (107) cu texte (106) si/sau reprezentări grafice (105), un dispozitiv magnetic (400) folosit de către utilizator pentru selectarea dintr-o pagina (103) a unui articol (107) dintr-o carte (100) pentru care dorește sa asculte înregistrarea audio asociata acestuia, un suport (200) pe care se fixeaza cartea audio (100) si in care este montat un dispozitiv electronic cu microprocesor (300), care asigura identificarea automata a unui articol (104) din pagina (103), selectat de utilizator, a unei pagini (103) din cartea audio (100) si a unei cârti audio (100) dintr-o serie de cârti audio, identificarea unui mod de lucru selectat in prealabil de utilizator si redarea unei înregistrări audio corespunzătoare articolului (107) selectat.
  2. 2. Sistem electronic multifuncțional de carte audio, conform revendicărilor 1, caracterizat prin aceea ca, dispozitivul electronic cu microprocesor (300) are o unitate centrala (301), un circuit de decodare (306) pentru citirea stării senzorilor, o memorie (307) pentru stocarea fișierelor audio, un circuit audio de ieșire (308) pentru ca utilizatorul sa poata asculta aceste înregistrări audio, niște senzori magnetici (302) pentru identificarea unui articol (104), niște senzori optici (303) pentru identificarea unei pagini (103), niște senzori optici (304) pentru identificarea unei cârti (100) din seria de cârti audio, precum si un comutator (305) cu mai multe poziții stabile pentru selectarea unui mod de lucru.
  3. 3. Sistem electronic multifuncțional de carte audio, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea ca, are cartea audio (100) formata din niște foi (101), care pot fi volante sau legate sub forma unei cârti propriu-zise, care are un cod grafic (109) de identificare a cârtii audio (100) din seria de cârti tipărit intr-o anumita poziție a copertei (102) cârtii audio (100), si care are tipărit intr-o anumita poziție pe fiecare pagina (103), un cod grafic (108) de identificare a paginii (103) din cartea audio (100), precum si niște articole (104) tipărite intr-un anumit format, ce conțin grafica (105) si/sau text (106) tipărit normal sau imprimat cu scriere Braille.
  4. 4. Sistem electronic multifuncțional de carte audio, conform revendicărilor 1 si 3, caracterizat prin aceea ca, cele doua coduri grafice (108) si (109) sunt formate din niște elemente grafice (107) deschise sau închise la culoare, care reprezintă numere, iar decodarea fiecărui cod grafic (108) si (109) se face prin interpretarea fiecărui element grafic (107) deschis la culoare ca zero logic si a fiecărui element grafic (107) închis la culoare ca unu logic, iar înșiruirea stărilor logice corespunzătoare tuturor elementelor grafice (107) ale codului grafic luate de sus in jos sau de la stanga la dreapta, este interpretata ca un număr reprezentat binar.
    0 1 0 - 0 0 5 /5-3 0 -Q6- 2C*0
  5. 5. Sistem electronic multifuncțional de carte audio, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea ca, suportul pentru carte (200) este realizat sub forma unei mape cu doua coperte si are un dispozitiv de prindere (207-a, 207-b, 207-c) a cârtii (100) de suport (200), niște elemente de poziționare (203) a cârtii (100) pe suport (200), o carcasa (204), care poate fi fixa, basculanta, culisanta, rotativa etc., in care se afla senzorii optici (304) pentru identificarea paginii (103) si are incorporat un dispozitiv cu mircoprocesor (300), senzorii fiind amplasati in suport (200) astfel incat atunci când cartea (100) se afla in poziție de lucru, sub fiecare articol (104) trebuie sa se afle cel puțin un senzor magnetic (302), deasupra fiecărui element grafic (107) al codului grafic (108) trebuie sa se afle un senzor optic (303) pentru identificarea paginii (103) si sub fiecare element grafic (107) al codului grafic (109) trebuie sa se afle un senzor optic (304) pentru identificarea cârtii audio (100) din seria de cârti audio.
  6. 6. Sistem electronic multifuncțional de carte audio, conform revendicărilor 1 si 5, caracterizat prin aceea ca, dispozitivul de prindere (207-a) este compus dintr-un boit (201) si un zăvor (202), care servesc la prinderea cârtii (100) de suport (200).
  7. 7. Sistem electronic multifuncțional de carte audio, conform revendicărilor 1 si 5, caracterizat prin aceea ca, dispozitivul de prindere (207 b) este alcătuit din niște inele (112), ce se pot deschide si care prind foile (101) prin niște perforatii (113) practicate in acestea, dispozitivul de prindere (207 b) fiind in același timp si dispozitiv de legare (110) a foilor (101) cârtii (100)
  8. 8. Sistem electronic multifuncțional de carte audio, conform revendicărilor 1 si 5, caracterizat prin aceea ca, dispozitivul de prindere (207-c) este compus dintr-o clema cu arc (206), care prinde setul de foi (101).
  9. 9. Sistem electronic multifuncțional de carte audio, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea ca, dispozitivul magnetic (400) are forma unui creion cu vârf magnetic (401) si este folosit de către utilizator pentru selectarea unui anumit articol (104) dintr-o pagina (103) a cârtii (100), activând cu ajutorul lui un senzor magnetic (302) aflat in suport, sub centrul articolului (107).
  10. 10. Sistemul electronic de carte audio, conform revendicărilor 1 si 3, caracterizat prin aceea ca, pornind de la un suport (200) cu o amplasare data a senzorilor magnetici (302), se pot tipări cârti (100) cu foi (101) avand articole (104) care cuprind sub suprafața lor unul, doi, sau mai multi senzori magnetici (302) pentru a avea diferite dimensiuni si amplasari ale articolelor (104) de la o pagina la alta a cârtii (100), iar declanșarea redării fișierului audio corespunzător se face prin activarea unui anumit sau a oricărui senzor magnetic (302) aflat sub suprafața articolului (104), poziția senzorilor magnetici (302) putând fi însemnata printr-un marcaj (111) tipărit pe suprafața articolului (104) in dreptul poziției senzorului magnetic (302) aflat in suport (200), si care declanșează redarea înregistrării audio.
  11. 11. Sistem electronic multifuncțional de carte audio, conform revendicărilor 1,...,10, caracterizat prin aceea ca, in vederea utilizării, cartea audio propriu-zisa (100) este așezata pe suport (200) in poziție de lucru, fiind prinsa de suport (200) ajutorul dispozitivului de prindere (207) si fixata pe suport (200) cu ajutorul elementelor de poziționare (203), astfel incat sub fiecare articol (104) sa se afle cel puțin un senzor magnetic (302), deasupra fiecărui element grafic (107) al codului grafic (108) de
    W 7 3 17
    3 0 -06- KW identificare a paginii (103) sa se afle un senzor optic (303) de identificare a paginii (103) din carte (100), iar in cazul cârtii audio (100) cu foile (101) legate sub forma unei cârti cu coperte (102), sub fiecare element grafic (107) al codului grafic (109) de identificare a cârtii audio (100) din seria de cârti sa se gaseasca un senzor optic (304) de identificare a cârtii (100) din setul de cârti, iar utilizatorul pentru a declanșa audiția unei înregistrări audio asociata unui articol (104) apropie vârful magnetic (401) al dispozitivului magnetic (400) de centrul articolului (104) sau de un marcaj (111) situat in suprafața ocupata de articol (104) ceea ce determina activarea senzorului magnetic (302) corespunzător articolului (104), si semnalizarea acestui lucru unitatii centrale (301), care prin intermediul circuitului de decodare (306) citește starea senzorilor magnetici (302) si determina daca a fost activat un singur senzor magnetic, iar in caz afirmativ identifica senzorul magnetic (302) activat, după care (daca exista senzorii optici (304)) unitatea centrala (301) citește starea senzorilor optici (304) si decodează codul grafic (109), determinând numărul cârtii audio (100) din setul de cârti aflata pe suport (200), apoi citește starea senzorilor optici (303) si decodează codul grafic (108), determinând numărul paginii (103) din carte (100) la care se afla articolul (104), apoi citește starea comutatorului (305) pentru selectarea modului de lucru, si determina modul de lucru curent, iar in final, pe baza celor patru informatii (articol selectat, numărul paginii curente, numărul cârtii curente si modul de lucru curent), unitatea centrala (301) cauta in memoria (307) sistemului fișierul audio corespunzător, pe care il citește, il decodează si il reda prin intermediul circuitului audio de ieșire (308) pentru a fi ascultat de utilizator.
    2 0 1 0 - 0 0
ROA201000573A 2010-06-30 2010-06-30 Sistem electronic multifuncțional de carte audio RO125895B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201000573A RO125895B1 (ro) 2010-06-30 2010-06-30 Sistem electronic multifuncțional de carte audio

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201000573A RO125895B1 (ro) 2010-06-30 2010-06-30 Sistem electronic multifuncțional de carte audio

Publications (2)

Publication Number Publication Date
RO125895A0 true RO125895A0 (ro) 2010-12-30
RO125895B1 RO125895B1 (ro) 2012-12-28

Family

ID=47504291

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA201000573A RO125895B1 (ro) 2010-06-30 2010-06-30 Sistem electronic multifuncțional de carte audio

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO125895B1 (ro)

Also Published As

Publication number Publication date
RO125895B1 (ro) 2012-12-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP1317744B1 (en) A method and system for illustrating sound and text
JP2007272883A (ja) 走査機器
US20100066071A1 (en) Bluebook
US20030225570A1 (en) Low-cost, widely-applicable instruction system
EP2668046B1 (en) Book
US20050200116A1 (en) Electronic book reading apparatus
RO125895A0 (ro) Sistem electronic multifuncţional de carte audio
EP2230583A1 (en) Interactive multimedia reading system
CN206584378U (zh) 感测装置及光学感测模块
US20080113321A1 (en) Interactive Electronic Learning System With Tactile Objects
JP2017044763A (ja) コミュニケーションエイド装置及びその使用方法
AU2010100297A4 (en) Printed medium and publishing method
CN211106485U (zh) 拼音书
US20030224334A1 (en) Low-cost, widely-applicable instruction system
TW201812569A (zh) 一種微型書的生成方法、閱讀器及書
CN201023349Y (zh) 一种具有发音功能的婴幼儿读物
US20110304130A1 (en) Identifying Film for Optical Code
KR101727644B1 (ko) 패드형 언어학습장치 및 이를 이용한 언어 학습용 책
WO2015052491A1 (en) An interactive document holder
TWI345184B (ro)
JP2011003041A (ja) 多言語対応音声再生システム
Litterst Random Access.
KR200385256Y1 (ko) 라벨 일체형의 책 페이지
ES1076522U (es) Dispositivo electrónico para reproducir canciones y mensajes pregrabados asociados a etiquetas adhesivas.
JPH02280184A (ja) 学習装置